Door onze donateurs hebben we vele resultaten kunnen behalen:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Door onze donateurs hebben we vele resultaten kunnen behalen:"

Transcriptie

1 Nieuwsbrief Beste weesaapjes vriend (in), Terwijl ik in het vliegtuig terug naar huis zit, breng ik jou graag op de hoogte van de apen in het opvangcentrum. Het iedere keer afscheid moeten nemen van de apen valt mij zwaar. Wat zal ik ze weer gaan missen. Maar ook weet ik dat ik snel weer terug zal keren naar het Limbe WIldlife Centre. Deze reis stond in het teken van besprekingen met de Manager van het opvangcentrum Ainaire Idiogi. Het evalueren van de behaalde resultaten van 2013 en het bespreken van nieuwe plannen voor Lees maar eens wat we mede door donaties in 2013 allemaal voor de apen voor elkaar hebben gekregen!!!!! Door onze donateurs hebben we vele resultaten kunnen behalen: Door donaties kunnen Uitbreker Mec en zijn maten weer veilig naar buiten Zoals vermeld in de vorige nieuwsbrief, kan door de hulp van Stichting Weesaapjes topuitbreker chimpansee Mec en zijn 3 maten weer samen met de groep naar buiten. Door de speciale omheining is het onmogelijk om uit te breken voor Mec en zijn collega s topuitbrekers. Het is heerlijk om te zien hoe Mec na lange tijd binnen te hebben gezeten, weer buiten is. Toen ik hem van de week lekkere pinda s ging brengen, was Mec het slot in het binnenverblijf aan het slopen. Dan moet ik toch wel lachen. Lukt het mijnheer niet aan de buitenkant, dan maar proberen om vanuit het binnenverblijf uit te breken. Mec moet en zal vrij zijn. Achter de schermen zijn we aan het voorbereiden om de apen terug te gaan brengen naar de natuur. Maar zover zijn we nog niet. Dus Mec zal voorlopig nog niet terug kunnen naar de natuur. Nog even geduld Mec en dan kun jij eindelijk naar de natuur terug! Stichting Weesaapjes heeft 300,- aan de overkapping betaald.

2 Door donaties kan dierenverzorger Killie zijn baan behouden Killie is de vaste verzorger van de quarantaine. Hij zorgt voor alle nieuwe binnen gebrachte dieren. Hij is de beste dierenverzorger van het hele opvangcentrum, is enorm lief voor de dieren en heeft een engelengeduld. Mede door de donateurs van Stichting Weesaapjes kan Killie zijn baan behouden. Stichting Weesaapjes betaald ieder jaar het jaarsalaris van Killie: 2000,- Door donaties krijgen nieuw binnen gebrachte apen medicijnen Mede door onze donateurs kunnen we medicijnen voor de apen inkopen zodat ze weer gezond kunnen worden. Dit is chimpansee Billy. Ik heb haar vorig jaar mee opgehaald. Ze was zo enorm ziek, zo enorm sneu. Door de door Stichting Weesaapjes betaalde medicijnen is Billy weer opgeknapt en gaat het nu enorm goed met haar. Links op de foto zie je Billy bij binnenkomst, rechts op de foto zoals het nu met Billy gaat. Stichting Weesaapjes heeft in 2013 voor 3481,80 hormoonimplantaten en medicijnen voor de apen ingekocht. Door onze donateurs wordt voorkomen dat er nieuwe baby s geboren worden. Door de hulp van onze donateurs hebben we hormoonimplantaten kunnen kopen. Het opvangcentrum zorgt al voor 360 dieren. We willen er niet nog meer apen bij krijgen. De kosten voor het opvangen van een aap zijn in het 1e jaar 2145, - per aap ( pijnstillers en éénmalige medicinale kosten 580, -, testen en injecties 200, -, projectadministratie 385, -, vitamines en eten 535, -, dierenverzorging en huisvesting 450, - ). Daarna kost het opvangen van 1 aap: 1570, - per jaar. Omdat we veel bedreigde diersoorten opvangen (gorilla s, drills en chimpansees etc.), willen we de dames niet steriliseren. Zodra we ze terug gaan plaatsen in de natuur, kunnen ze weer baby s krijgen zodat de apen niet uit gaan sterven. Daarom heeft Stichting Weesaapjes hormoonimplantaten ingekocht voor de apen. Deze worden bij de dames onder de huid aangebracht en zorgt ervoor dat ze 2-3 jaren niet zwanger kunnen worden.

3 Door donaties hebben we J.A.C.K. chimpansees in Congo kunnen helpen Om de chimpansees in Congo te helpen, heeft Stichting Weesaapjes geschonken aan het J.A.C.K. opvangcentrum in Congo. Gelegen ten Zuiden van de Democratische Republiek Congo, Jeunes Animaux Confisqués au Katanga (J.A.C.K.) is een opvangcentrum voor babychimpansees. Het doel van het centrum is niet alleen het illegale dier- en bushmeat handel in Lubumbashi te stoppen maar ook een uitstervend diersoort te redden. Daarom werkt J.A.C.K. samen met de Congolese regering die de apen in beslag neemt en hen aan het opvangcentrum toevertrouwt. Het doeleinde is de apen weer in het oerwoud te zetten. J.A.C.K. werd in 2006 gesticht door twee gepassioneerde Europeanen, Franck en de Belgische Roxane CHANTEREAU, die sindsdien het centrum vrijwillig besturen naast hun eigen beroep. Jeunes Animaux Confisqués au Katanga bestaat uit acht Congolese werknemers en één Zwitserse vrijwilligster. Eén Congolees dierenarts werkt als vrijwilliger en geeft kosteloze prestaties. Roxane heeft de donatie van Stichting Weesaapjes besteedt aan medicijnen, bloedtesten en hormoonimplantaten. Roxane heeft een geweldig verslag geschreven over de besteding van de 1000 euro. Echt een aanrader om te lezen. Zie extra bijlage: Opvangcentrum Jack besteding donatie Stichting Weesaapjes Nederland. Stichting Weesaapjes heeft in 2013 voor 3481,80 hormoonimplantaten en medicijnen voor de apen ingekocht.

4 Door onze donateurs hebben we gorilla Atimbi van haar oorpijn af kunnen helpen Atimbi had enorm veel oorpijn. De dierenartsen hadden al diverse pijnstillers en medicijnen gegeven, maar deze werkte niet. Wat was er toch aan de hand met Atimbi Om erachter te komen wat er nu echt aan de hand was, moest er een scan van haar worden gemaakt. Dit was erg duur, maar wel noodzakelijk. De manager van het opvangcentrum, Ainaire vroeg of Stichting Weesaapjes dit alstublieft wilde betalen voor Atimbi. Door donaties hebben we de hele scan, inclusief het vervoer voor Atimbi kunnen betalen. De scan is naar vele dierenartsen en oorspecialisten gestuurd. De diagnose was dat ze ontstoken zenuwen had. Zo sneu voor haar. Inmiddels is ze aan het herstellen, heeft ze geen oorpijn meer en gaat het al stukken beter met haar!!!!!! Stichting Weesaapjes heeft voor de scan en de vervoerskosten van Atimbi 500,- betaald.

5 Door donaties is het dorp Batoke stroopvrij Mede door de hulp van Stichting Weesaapjes, is het dorpje Batoke stroopvrij geworden. Hiervoor worden Afromom bladeren en aardappelbladeren van de ex-stropers en hun vrouwen ingekocht, voor de gorilla s en de andere apen. 36 gezinnen in het dorpje Batoke, wat eerder bekend stond om de grote apenvleesmarkt, worden met een alternatief inkomen geholpen. Van dit hele project heb ik een film gemaakt. Lieve vrijwilliger Leon is daar nu een film van aan het maken. Zodra deze klaar is, zal ik die ook naar jou toe gaan sturen. Dan zie je ook de mensen die geholpen worden. En legt projectleider Daniel uit dat het ook daadwerkelijk de stropers ervan weerhoudt om te gaan stropen. Immers hebben ze nu een ander inkomen. Stichting Weesaapjes heeft 1200,- aan het Afromom project betaald in Nog meer resultaten in 2013 Dankzij de geweldige donatie van WWAR, hebben we dit jaar een compleet nieuw nachtverblijf en een nieuw buitenverblijf voor de babychimpansees kunnen realiseren. Dit was noodzakelijk omdat de quarantaine bomvol zat en zonder de hulp van WWAR hadden we geen nieuwe apen meer op kunnen vangen. Ook voor Gah was het geweldig. Gah kon zich amper meer bewegen in het oude nachtverblijf en nu kan hij weer heerlijk rondlopen in het verblijf. Stichting Weesaapjes heeft 7223,- betaald voor het nieuwe nachtverblijf voor de babychimpansees. Om plaats te maken voor het nachtverblijf moest eerst de krokodil worden verhuisd. Deze woonde naast de babychimpansee. Dus het was niet alleen om plaats te maken voor het nieuwe nachtverblijf, maar ook om het veiliger te maken voor de baby s. Op de foto s zie je het nieuwe verblijf van de krokodil. Stichting Weesaapjes heeft 2012, betaald voor het nieuwe krokodilverblijf om plaats te maken voor het nieuwe babynachtverblijf.

6 Vervolg nachtverblijf en nieuw buitenverblijf babychimpansees Om plaats te maken voor het nieuwe buitenverblijf van de babychimpansees, moesten de duikers verhuizen. Deze dieren zijn ook slachtoffer van de illegale dierenvlees handel. Hun ouders zijn ook afgeslacht en zij zijn als wees binnen gebracht in het Limbe WIldlife Centre. Door de donatie van WWAR, hebben we een compleet nieuw buitenverblijf voor de duikers gerealiseerd. Het opvangcentrum zorgt voornamelijk voor apen, maar vangt ook veel niet-apen op. Echter worden deze vaak direct weer terug geplaatst in de natuur. Met de apen is dat lastiger en daarom zijn vooral apen de vaste bewoners van het opvangcentrum. Bambi (bosbok) is direct na kerst 2013 binnen gebracht. Lokale mensen hadden haar moeder afgeslacht voor de kerst en hebben Bambi in het LWC gedumpt omdat er te weinig vlees aan zat en ze ook niet wisten wat ze met haar aanmoesten. Bambi was zo bang in het begin echt verschrikkelijk. Samen met manager Ainaire heb ik haar iedere dag melk gegeven. Nu gaat het al stukken beter met haar. Ze is ook enorm gegroeid. Het is nog even wachten totdat ze zelfstandig fruit en bladeren kan eten en dan mag ze bij de duikers, in het nieuwe duikersverblijf gaan wonen. De duikers hebben het enorm naar hun zin in hun nieuwe verblijf. De dieren zijn zo enorm veranderd sinds ze in het nieuwe buitenverblijf wonen. Ze zijn zoveel gelukkiger geworden, dat zien we iedere dag! Stichting Weesaapjes heeft 477,- betaald voor het nieuwe duikersverblijf om plaats te maken voor het nieuwe babybuitenverblijf. Het hele buitenverblijf is door de hulp van WWAR vergroot. Ghaa (Gah), Lola, Yabien, Mayos en Billy hebben nu een 2x zo groot buitenverblijf al eerst, inclusief een nieuwe hangmat. Die hangmat is echt geweldig voor de apen en daar liggen ze dan ook regelmatig op. In het regenseizoen kunnen ze er goed onder schuilen. Ze vinden het heerlijk om hier te kunnen spelen, rennen en samen te zijn. Dank je wel voor het nieuwe nachtverblijf en het nieuwe buitenverblijf namens Ghaa en zijn vriendinnen: Stichting Weesaapjes heeft 498,- betaald voor het nieuwe babybuitenverblijf.

7 De klimrekken van de drills (links) en mandrills (rechts), beide bedreigde diersoorten, waren erg slecht. De slechtste delen zijn vervangen en de planken die nog goed waren hebben we weer hergebruikt. Mede door jouw hulp zitten de drills en mandrills weer veilig op hun klimrekken. Klimrekken is niet alleen veilig bij onderlinge ruzies om weg te vluchten, maar zorgt er ook voor dat de ruimte vergroot wordt. Ook is het heerlijk voor de apen om onder te verschuilen of lekker op te spelen en te eten. We hebben zowel voor de gorilla Adjibolo (links) en haar familie en voor de volwassen chimpansees waterpoels (foto rechts) kunnen bouwen. Niet alleen heerlijk om in te spelen, maar ook erg belangrijk dat iedere aap de kans krijgt om te kunnen drinken. Sommige apen zijn bang voor andere apen en durven niet aan de waterkraan te gaan drinken Deze waterpoels zorgen ervoor dat de apen altijd water tot hun beschikking hebben om te drinken. En wat is nou fijner dan op een warm dagje heerlijk te relaxen in de waterpoel. De apen hebben een heerlijk leven in het LWC opvangcentrum! Stichting Weesaapjes heeft voor de vernieuwing van de klimrekken en het aanleggen van de waterpoels 400,- betaald.

8 Apen die binnen komen in de quarantaine zitten de eerste periode alleen. Dit om te voorkomen dat ze ziektes overbrengen op andere apen. Eerst moeten de uitslagen van de testen binnen zijn, voordat ze bij andere soortgenoten mogen worden geplaatst. Om te voorkomen dat ze zichzelf gaan vervelen, of om afwijkend gedrag te verminderen en om stress te verminderen, maken we verrijking voor ze. We geven boekjes, bubbel baden, oude borstels, tennisballen en kleding waar ze mee kunnen spelen. Dat is goed om verveling tegen te gaan en stimuleert de geest van de apen. Verrijking is zo belangrijk en je ziet de apen in de quarantaine er enorm van opknappen. Als ik naar het opvangcentrum vertrek, heb ik altijd koffers vol bij met geschonken medicijnen en geschonken pluche dieren, borstels etc. Ook koop ik regelmatig spullen voor de apen om ze te kunnen vermaken. Of struin het opvangcentrum af naar materialen die daarvoor bruikbaar zijn. Linksboven heb ik samen met onze technische man Jacob, dit bord voor de apen gemaakt. Daarna wat pinda s erin gedaan en fruit en de apen vermaken zich prima. Het kost de apen echt moeite om het eten te bemachtigen en ze moeten er echt voor werken, maar zoals je links op de foto ziet, vinden ze dat geweldig! Ook koop ik soms pinda s voor ze. Dat is natuurlijk feest. Gah vindt het gaaf om de pinda s met zijn mond te vangen. Daar is hij dan ook een hele grote ster in! Om ervoor te zorgen dat er voldoende materialen zijn om de apen te vermaken, koop ik honing, pindakaas en pinda s voor ze in. Meestal betaal ik dit allemaal zelf, maar soms krijg ik donaties van mensen mee om wat lekkers voor de apen te kopen. Hiervan koop ik dan echt wat bijzonders wat de apen normaal nooit krijgen omdat het te duur is. Ik heb voor alle 360 apen in het opvangcentrum popcorn gemaakt. Nou dat was dikke pret! Maar na de ellende die ze mee hebben moeten maken, hebben ze dat ook dik en dubbel verdiend. Wil je ook verrijking voor de apen komen maken, meldt je dan aan als vrijwilliger: Stichting Weesaapjes heeft in 2013 voor het vermaken van de apen en om verveling tegen te gaan 300,- betaald.

9 In 2013 zijn er 160 dieren binnen gebracht Het is in 2013 enorm druk geweest in het opvangcentrum. In totaal zijn er 160 dieren in het opvangcentrum binnen gebracht. Het dubbele aantal van wat er vorig jaar is binnen gebracht. Dit komt met name door de toenemende vraag naar palmolie, waarvoor er meer bossen zijn gekapt. Hierdoor kunnen stropers makkelijker de bossen binnen dringen en de dieren kunnen zich nergens meer verschuilen. De vraag naar palmolie moet echt gaan verminderen ( zie Het Limbe WIldlife Centre vangt niet alleen apen op, maar ook andere wilde dieren. De apen kunnen helaas niet direct worden terug gezet (zover zijn we nog niet, maar dat gaat wel in de toekomst gebeuren), maar de niet-primaten wel. In 2013 zijn er 73 dieren, waaronder papegaaien en schildpadden opgevangen, verzorgd en daarna weer terug uitgezet in de natuur. Onderstaande 19 apen zijn er in 2013 binnen gebracht:

10 Laatste binnenkomer Chinoise Op vrijdag 17 januari 2014 hebben we een nieuwe babychimpansee binnen gekregen. Twee weken daarvoor, werden we door een kennis gebeld met de mededeling dat er een babychimpansee in een Chinees restaurant in Douala zat. Klanten van het chinees restaurant konden met de babychimpansee op de foto. We hebben direct de MINFOF en LAGA ingeschakeld. Vrijdag 17 januari 2014 was het zover. De babychimpansee werd in het chinees restaurant in beslag genomen. Ainaire, de manager en dierenarts van het Limbe WIldlife Centre en Jonathan (hoofd dierenverzorger) hebben haar bij de Ministerie van Bos en Wilde dieren in Douala opgehaald. Chinoise is 13 maanden oud en had een griep en een gezwollen lever. We verwachten dat ze haar veel alcohol in het restaurant gegeven hebben. Ze werd in het restaurant met een touw vast gebonden en ze is waarschijnlijk veel aan haar lot overgelaten. Ze huilt bijna nooit, maar is erg bang. Zodra ze bang is of ergens van schrikt, gaat ze direct op de grond zitten. Zodra de quarantaine periode voorbij is, zal ze bij de andere babychimpansees en Gah komen te zitten. Chinoise krijgt nu 24 uur per dag verzorging en gaat s avonds met de dierenarts Ainaire mee naar huis. Gah en de babychimpansees vinden haar geweldig. Alleen Lola niet. Zij jaagt Chinoise weg. Lola is nu immers de kleine verwende baby en Lola wil dat graag zo houden. Na de quarantaine periode zal Mayos en de andere babychimpansees goed voor haar gaan zorgen. Links op de foto zie je Javier, assistent-manager en de man van Manager Ainaire samen met Chinoise en zie je Billy (helemaal rechts) en Gah naar Chinoise kijken. Natuurlijk is het ook mogelijk om Chinoise te gaan adopteren, zodat we haar en alle apen kunnen blijven opvangen.

11 Uitdagingen en plannen 2014: Verblijf Tantalous apen staat op instorten Tantalous apen moeten een nieuw verblijf krijgen. De oude kooi s in zo n slechte staat, dat die ieder moment in elkaar kan vallen. Zij zitten al zo lang in deze oude kooi, dat ze echt een nieuwe grotere kooi nodig hebben. Zou je alstublieft een (extra) donatie voor deze kanjer zijn nieuwe huis willen geven? Dat kan via deze link of door het rechtstreeks doneren op: Rekeningnummer: NL92 INGB t.n.v. Stichting Weesaapjes Uden Alternatief inkomen om de stroperij tegen te gaan Er blijven maar apen binnen komen. Om te voorkomen dat er nog meer dieren binnen gaan komen, moeten we blijven investeren in alternatieve inkomen zodat stropers stoppen met stropen. Dit doen we door het inkopen van bladeren (eten voor onze apen) van ex-stropers. Hiervoor hebben we echt meer geld nodig. Momenteel wordt er maar 1 dorp stroopvrij gehouden, maar we moeten meerdere dorpen stroopvrij gaan maken. Dit allemaal om te voorkomen dat apen worden afgeslacht en dat de baby s, net zoals op de foto hierboven, als huisdier bij mensen moeten gaan wonen. Waar ze worden verwaarloosd, geslagen en nauwelijks te eten krijgen. Dat is zo verschrikkelijk en moet worden voorkomen!

12 Quarantaine zit bomvol, er moeten nieuwe verblijven bij komen Er blijven maar dieren binnen komen. Hierdoor is de quarantaine weer vol. Er moeten nieuwe verblijven bij gaan komen. De verblijven die er nu staan, staan nu horizontaal. Zij zullen los worden gemaakt en verticaal komen te staan, zodat er plaats ontstaat voor nieuwe verblijven. Deze hele operatie zal rond de euro gaan kosten. Salaris dierenverzorger Killie Medicijnen voor nieuwe binnen gebrachte apen Wat hebben we door donaties toch veel kunnen bereiken in Zonder donaties kunnen we niets, maar dan ook niets verbeteren en zonder donaties kunnen we apen zoals Chinoise niet opvangen. Zou jij de apen ook eens een (extra) keer willen helpen? Ze zijn zo afhankelijk en kunnen het niet alleen, ze zullen jouw en mijn hulp nodig blijven hebben. Maar samen gaat ons dat lukken! Hartelijke groet, Liesbeth van der Burgt Oprichter & Voorzitter Stichting Weesaapjes PS Zou jij de apen willen helpen? Dat zou je kunnen doen met goede contacten uit jouw netwerk, door zelf een actie op te gaan zetten voor de apen of door zelf een (extra) donatie te geven! Wil je een keertje een (extra) donatie overmaken voor de apen? Heel erg graag, de apen hebben het keihard nodig, dan kun je doneren op rekeningnummer: NL92 INGB t.n.v. Stichting Weesaaapjes Uden

1 e aap terug naar de natuur!

1 e aap terug naar de natuur! Beste weesaapjes vriend(in), 1 e aap terug naar de natuur! Voor de chimpansees, drills en gorilla s is het ( nog niet!! ) zover, maar de eerste aap is door het LWC team terug naar de natuur gebracht!!!!!!!

Nadere informatie

Beste Weesaaapjes Vriend(in),

Beste Weesaaapjes Vriend(in), Nieuwsbrief Beste Weesaaapjes Vriend(in), Hierbij ontvang je weer het allerlaatste bericht over de apen in het opvangcentrum. Mede door donaties kan het opvangcentrum blijven bestaan en kunnen we apen

Nadere informatie

Laatste nieuwe binnenkomer. Nieuw verblijf voor drills. Beste dierenvriend,

Laatste nieuwe binnenkomer. Nieuw verblijf voor drills. Beste dierenvriend, Beste dierenvriend, Hierbij ontvang jij weer het laatste nieuws over de apen in het Limbe WIldlife Centrum in Kameroen: Laatste nieuwe binnenkomer Limbe Wildlife Centre heeft dit jaar tot nu toe al 100

Nadere informatie

Nieuwsbrief Februari 2015

Nieuwsbrief Februari 2015 Nieuwsbrief Februari 2015 Nieuwe binnenkomers: Veronica, een 3 maanden oude mona monkey is binnengebracht. Ze is achtergelaten bij de ingang van het Limbe Wildlife Centre met verwondingen aan het linker

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Weesaapjes 2013-2015

Beleidsplan Stichting Weesaapjes 2013-2015 Van Beleidsplan Stichting Weesaapjes 2013-2015 Beleidsplan Stichting Weesaapjes 2013 t/m 2015 Pagina 1 van 12 Inhoudsopgave: Pagina VOORWOORD..3 DOELSTELLING..4 Visie.4 Missie/doelstelling...4 ORGANISATIE..4

Nadere informatie

DE ORANG OETAN. Bosmens

DE ORANG OETAN. Bosmens DE ORANG OETAN Bosmens Sommige mensen hebben last van hoogtevrees. Dit langharige bosmens heeft het omgekeerde. Hoog in de bomen van het tropische regenwoud zoekt hij naar rijp fruit om te eten. Hij komt

Nadere informatie

Jan Klaassen en Katrijn in Afrika (groot optreden door kinderen) door Nellie de Kok

Jan Klaassen en Katrijn in Afrika (groot optreden door kinderen) door Nellie de Kok Jan Klaassen en Katrijn in Afrika (groot optreden door kinderen) door Nellie de Kok Samenvatting Jan heeft een prijs gewonnen. Het is een voetreis door het oerwoud van Afrika. Ze komen allerlei dieren

Nadere informatie

SAFARIPARK BEEKSE BERGEN

SAFARIPARK BEEKSE BERGEN SAFARIPARK BEEKSE BERGEN Lespakket groep 7 en 8 Zo, wij zullen jou eens een spannend lesje leren! Groep 7 Opdracht 1 Wij hebben in het safaripark verschillende giraffen. Ga er eens goed voor zitten om

Nadere informatie

Verteld door Schulp en Tuffer

Verteld door Schulp en Tuffer Verteld door Schulp en Tuffer Het allereerste kerstfeest Het allereerste kerstfeest Verteld door Schulp en Tuffer Vertaald en bewerkt door Maria en Koos Stenger Getekend door Etienne Morel en Doug Calder

Nadere informatie

Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden

Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden Hoi, ik ben Ikki. Wat leuk dat je je spreekbeurt doet over het houden van huisdieren! Daar kan ik je een heleboel over vertellen Bijvoorbeeld dat er veel komt kijken

Nadere informatie

Jan Klaassen en Katrijn in Afrika door Nellie de Kok. Samenvatting

Jan Klaassen en Katrijn in Afrika door Nellie de Kok. Samenvatting Jan Klaassen en Katrijn in Afrika door Nellie de Kok Samenvatting Jan heeft een prijs gewonnen. Het is een voetreis door het oerwoud van Afrika. Ze komen allerlei dieren tegen. De dieren lopen gewoon met

Nadere informatie

Wat was voor jou de belangrijkste reden om aan dit project mee te werken?

Wat was voor jou de belangrijkste reden om aan dit project mee te werken? Carpe Diem! Afgelopen december vertrokken vijf Nederlandse dames naar het prachtige Zuid-Afrika om hier mee te werken aan een summerschool in een township in Hermanus. Dit is een project van People4Change,

Nadere informatie

Spreekbeurt Hulp aan dieren in nood

Spreekbeurt Hulp aan dieren in nood Hoi, ik ben Ikki. Wat leuk dat je je spreekbeurt houdt over hulp aan dieren. Ik kan je daar van alles over vertellen. Over asielen, waar dieren zonder baas terecht komen. En over dierenambulances, die

Nadere informatie

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik.

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. juni 2014 Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie Eerste nummer Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. INHOUD juni 2014 Eten als een kind Op kamers

Nadere informatie

Spreekbeurt: Dierverzorger word je niet zomaar!

Spreekbeurt: Dierverzorger word je niet zomaar! Spreekbeurt: Dierverzorger word je niet zomaar! 10-14 jaar Als men aan kinderen tussen tien en twaalf jaar oud de vraag stelt, wat ze later willen worden, dan staat het beroep van dierverzorger in de top

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Apenheul Geschiedenis Apenheul ging voor het eerst open in 1971. Het eerste en enige park ter wereld waar apen vrij in het bos leefden en vrij tussen de bezoekers konden lopen. Het begon met wolapen, slingerapen

Nadere informatie

JAARREKENING Stichting Esperanza Verde

JAARREKENING Stichting Esperanza Verde JAARREKENING 2014 Stichting Esperanza Verde 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave...2 2. Algemeen...3 3. Jaarrekening...5 Staat van baten en lasten over 2014... 5 Toelichting op staat van baten en lasten over

Nadere informatie

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie

Chinchilla. Kids for Animals chinchilla spreekbeurt. Chinchilla kennis. Wilde chinchilla s. Als huisdier

Chinchilla. Kids for Animals chinchilla spreekbeurt. Chinchilla kennis. Wilde chinchilla s. Als huisdier Chinchilla Chinchilla kennis Chinchilla s zijn knaagdieren die oorspronkelijk uit het Andes gebergte in Zuid-Amerika komen. Ze hebben een dikke zilverblauwgrijze vacht en zien er erg knuffelbaar uit. Maar

Nadere informatie

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1 Zwanger Ik was voor het eerst zwanger. Ik voelde het meteen. Het kon gewoon niet anders. Het waren nog maar een paar cellen in mijn buik. Toch voelde ik het. Deel 1 0-3 maanden zwanger Veel te vroeg kocht

Nadere informatie

Je mag stralen je mag huilen je mag dwalen je mag schuilen je mag vragen je mag dromen je mag klagen je mag komen Hij wacht op jou

Je mag stralen je mag huilen je mag dwalen je mag schuilen je mag vragen je mag dromen je mag klagen je mag komen Hij wacht op jou Je mag stralen je mag huilen je mag dwalen je mag schuilen je mag vragen je mag dromen je mag klagen je mag komen Hij wacht op jou Heb je naar aanleiding van dit dagboek vragen of opmerkingen? Mail me

Nadere informatie

Inhoud. Woord vooraf 9. 1. Ik haat de dood 11 Overdenking bij 1 Korintiërs 15: 1-7 42

Inhoud. Woord vooraf 9. 1. Ik haat de dood 11 Overdenking bij 1 Korintiërs 15: 1-7 42 Inhoud Woord vooraf 9 1. Ik haat de dood 11 Overdenking bij 1 Korintiërs 15: 1-7 42 2. Papa, ik ben bang dat jij ook dood gaat 44 Overdenking over 1 Korintiërs 15: 35-49 78 3. Ik ben mijzelf niet meer

Nadere informatie

Infoblad ARMOEDE IN NEDERLAND

Infoblad ARMOEDE IN NEDERLAND Steun elkaar! Infoblad ARMOEDE IN NEDERLAND Wat goed dat je een spreekbeurt, werkstuk of presentatie wilt houden over armoede in Nederland. Dat vinden wij ontzettend fijn. We helpen je graag door meer

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug, want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

TONEELSTUK Marama en de krokodillenrivier.

TONEELSTUK Marama en de krokodillenrivier. TONEELSTUK Marama en de krokodillenrivier. AKTE I Scène 1 In een Afrikaans dorpje staan wat hutjes en zijn de mensen bezig met alledaagse dingen: er wordt water gehaald, eten gemaakt, kinderen spelen buiten...

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie Zaken voor mannen Verhalen van mannen met epilepsie Introductie Niet alle mannen vinden het prettig om over hun gezondheid te praten. Ieder mens is anders. Elke man met epilepsie ervaart zijn epilepsie

Nadere informatie

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 Beertje Anders Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 H. Vos Beertje Anders Wat zonlicht is voor bloemen, is een glimlach voor een beer. Beertje Anders en Beertje Bruin gaan bij oma spelen. Het was maar even

Nadere informatie

Beste lezer, Graag maken met de lezers de afspraak dat voor eventuele vragen, op- of aanmerkingen Davy Franssen en zijn team altijd beschikbaar zijn.

Beste lezer, Graag maken met de lezers de afspraak dat voor eventuele vragen, op- of aanmerkingen Davy Franssen en zijn team altijd beschikbaar zijn. Beste lezer, Dit is de eerste editie van een heus informatiebulletin van de Stichting Porta da Vida in Limbricht. Waarom? Omdat de afgelopen tijd heel wat zaken binnen Porta da Vida zijn veranderd. Omdat

Nadere informatie

Begroting Begrotingsplan World of Wildlife l versie juni 2018 l 1 van 5

Begroting Begrotingsplan World of Wildlife l versie juni 2018 l 1 van 5 Begroting 2018-2020 Begrotingsplan World of Wildlife 2018-2020 l versie juni 2018 l 1 van 5 1. Motivatie, missie en doelstelling 1.1 Motivatie De mens eist steeds meer ruimte op en gaat destructief om

Nadere informatie

Nieuwsbrief april 2010

Nieuwsbrief april 2010 Openbare Basisschool Cornelis Jetses Jaargetijden 6 1109 AR Driemond telefoon: 0294-414370 e-mail:info@cjetses.nl www.cjetses.nl Nieuwsbrief april 2010 Agenda Zaterdag 24 april Geinloop Meivakantie 30

Nadere informatie

GEZONDER WORDEN, ZIJN & BLIJVEN MET NLP

GEZONDER WORDEN, ZIJN & BLIJVEN MET NLP GEZONDER WORDEN, ZIJN & BLIJVEN MET NLP Voor iedereen die: Gezonder wil eten Wil stoppen met schadelijke verslavingen Meer wil bewegen Minder stress en meer ontspanning wil Inclusief werkboek Leopoldstraat

Nadere informatie

September de maand van weerbaarheid

September de maand van weerbaarheid September de maand van weerbaarheid Het thema van deze maand is weerbaarheid. Het komt steeds vaker voor in het nieuws, kinderen die gepest worden. Vaak sta je als ouder machteloos. Hieronder volgt een

Nadere informatie

Een gelukkige huisvrouw

Een gelukkige huisvrouw Een gelukkige huisvrouw Voordat ik zwanger was, was ik een gelukkige huisvrouw, ik had alles wat ik wilde. En daarvoor hoefde ik geen dag te werken. Want werken, dat deed mijn man Harry al. Harry zat in

Nadere informatie

De Zonnegloed VZW Sanctuary: Wildlife rescue& education farm Dieren die niet terug naar het wild kunnen, hebben een thuis voor de rest van hun leven Een veilige plaats om te groeien, herstellen en genezen.

Nadere informatie

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren'

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren' De tovenaar tovert De verhalenvertelster vertelt Wat zou een tovenaar allemaal kunnen toveren? Hoe zouden de kinderen zich voelen? Waar zie je dat aan? Is de tovenaar blij/ boos/ verdrietig of bang? Hoe

Nadere informatie

Stichting Kansarme Dieren

Stichting Kansarme Dieren Stichting Kansarme Dieren Jaarverslag 2012 Algemeen De aanleiding voor het oprichten van de Stichting Kansarme Dieren (januari 2011) was de moeilijke situatie van vooral oudere en/of chronisch(e) zieke

Nadere informatie

Almelo, 8 juli 2015. En dat is niet zo makkelijk voor iedereen want de meeste kinderen zijn gewend aan school, vrienden, azc, enz, enz.

Almelo, 8 juli 2015. En dat is niet zo makkelijk voor iedereen want de meeste kinderen zijn gewend aan school, vrienden, azc, enz, enz. Almelo, 8 juli 2015 Onderwerp: Moeilijk verhuizen! Beste heer/mevrouw Ik ben (...) Ik ben 14 jaar oud. Ik woon met mijn ouders en mijn 2 kleine broertjes in azc Almelo. In deze vakantie moeten er ongeveer

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert JACOB DE BEDRIEGER

Bijbel voor Kinderen. presenteert JACOB DE BEDRIEGER Bijbel voor Kinderen presenteert JACOB DE BEDRIEGER Geschreven door: E. Duncan Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: M. Kerr en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

gedragsregel in verhaal: lekker luieren

gedragsregel in verhaal: lekker luieren gedragsregel in verhaal: lekker luieren De zomerstage van dit jaar zit erop voor de zwemmers en natuurlijk ook voor Henk Haai. Ze hebben allemaal keihard getraind en hebben mooie prestaties neergezet op

Nadere informatie

Nieuwsbrief SHIB september 2013

Nieuwsbrief SHIB september 2013 Nieuwsbrief SHIB september 2013 www.shib.nl info@shib.nl Postbus 250, 3770 AG Barneveld Bankrekening 1526.55.018 t.n.v. SHIB SHIB 10 jaar en meer Al eerder lieten we weten: SHIB bestaat dit jaar 10 jaar!

Nadere informatie

Interview Rob van Brakel

Interview Rob van Brakel Interview Rob van Brakel Atributes Consequences Values Hallo Rob van Brakel, mag ik jou een aantal vragen mogen stellen? Prima. Hoe oud ben je? 21 jaar Wat is je woonsituatie op het moment? Op het moment

Nadere informatie

Bezoek de website voor meer informatie over deze 3 hondjes.

Bezoek de website voor meer informatie over deze 3 hondjes. Hondjes Het is stil rondom de adopties van hondjes zoals Polke, Pusia en Smyk. Ze verblijven alweer enige tijd bij gastgezinnen. Voor hen is helaas nog steeds geen belangstelling terwijl het geweldige

Nadere informatie

l Wouter mag Floor niet slaan. l Wouter mag geen alcohol drinken (geen druppel!).

l Wouter mag Floor niet slaan. l Wouter mag geen alcohol drinken (geen druppel!). 3. Net keek mama heel beteuterd toen ze me een nachtzoen kwam geven. Vind je het echt erg dat ik zoveel moet werken? vroeg ze. Wat moest ik daarop zeggen? Ze keek zo droevig! Valt wel mee, hoor, zei ik.

Nadere informatie

ALLES DUBBEL. Survivalgids. voor startende tweelingmama s. Denise Hilhorst

ALLES DUBBEL. Survivalgids. voor startende tweelingmama s. Denise Hilhorst Voorproefje ALLES DUBBEL Survivalgids voor startende tweelingmama s Denise Hilhorst Inhoud Dubbel van start 7 Dubbel ervaren 8 Dubbel zwanger 10 Dubbel voorbereiden 19 Dubbel bevallen 25 Dubbel voeden

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 7-8. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 7-8. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

Er is toch niemand die jou aardig vindt. SUKKEL.

Er is toch niemand die jou aardig vindt. SUKKEL. Liefde Ik laat je nooit in de steek. Ik zal je helpen. Jij bent mijn beste vriendin. Het mooiste wat ik heb, geef ik aan jou. Ik ben verliefd... Ik heb alles voor je over. IK HOU VAN JOU! Ik bid voor je.

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Een zwaar jaar. Een lieve groet van Annemieke en Els

Een zwaar jaar. Een lieve groet van Annemieke en Els Een zwaar jaar Op nieuwjaarsdag 2009 hadden mijn vrouw Annemieke en ik niet gedacht dat het wel eens een ontzettend zwaar jaar voor ons zou kunnen worden. Het nieuwe jaar is nauwelijks begonnen, als Annemieke

Nadere informatie

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Aangepaste dienst Liturgie Voor de dienst speelt de band drie liederen Opwekking 11 Er is een Heer Opwekking 277 Machtig God, sterke Rots

Nadere informatie

http://www.vakantiereiswijzer.nl/vakantie/beoordeling/61527/#anchor-nam-61527

http://www.vakantiereiswijzer.nl/vakantie/beoordeling/61527/#anchor-nam-61527 De familie Langer waren onze gasten in Mhofu van 21 juli 2008 tot 1 augustus 2008. Hoi lieve familie, Het was moeilijk afscheid nemen van het heerlijke Zuid-Afrika en natuurlijk van Mhofu die toch een

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid

Heilig Jaar van Barmhartigheid Heilig Jaar van Barmhartigheid van 8 december 2015 tot 20 november 2016 Paus Franciscus heeft alle mensen van de hele wereld uitgenodigd voor een heilig Jaar van Barmhartigheid. Dit hele jaar is er extra

Nadere informatie

Jij durft over jouw gevoelens praten. Complimenten geven is voor jou kinderspel. Jij ligt s nachts niet te piekeren. Jij hebt vat op de dingen.

Jij durft over jouw gevoelens praten. Complimenten geven is voor jou kinderspel. Jij ligt s nachts niet te piekeren. Jij hebt vat op de dingen. Jij bent echt een kanjer! Om op te eten! Jij durft over jouw gevoelens praten. Jij hebt een topconditie. Wat zit jouw haar oké! Complimenten geven is voor jou kinderspel. Ik ben jaloers op jouw spierballen.

Nadere informatie

december 2012 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte Kerstkaart

december 2012 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte Kerstkaart december 2012 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte Kerstkaart Kerstkaart Refrein: Ik stuur een kerstkaart naar oom Rob en één naar tante Fee. Zeg postbezorger, breng je ook voor mij een

Nadere informatie

Dag 16: De cadeautjes stromen binnen

Dag 16: De cadeautjes stromen binnen Dag 16: De cadeautjes stromen binnen Geplaatst op 11 september 2011 door Johan Hier is de foto van de drie meiden van de discotheek. Ze hebben lol gehad. Vol verhalen kwamen ze terug. Uhm, Vincy en Hao

Nadere informatie

Samenvatting Mensen ABC

Samenvatting Mensen ABC Samenvatting Mensen ABC Week 1ABC: Wie zijn wij? Info: Wie zijn wij mensen Mensen zijn verschillend. Iedereen is anders, niemand is hetzelfde. Dat noem je uniek. Een mens heeft een skelet van botten. Daarom

Nadere informatie

Vacaturebank Vrijwilligers April 2016

Vacaturebank Vrijwilligers April 2016 Vacaturebank Vrijwilligers April 2016 Wegens het wegvallen van de vaste vrijwilliger zoeken wij voor Lilia 4 een nieuwe vrijwilliger die met 2 bewoners af en toe iets wil ondernemen. Te denken valt aan

Nadere informatie

Later word ik dierenarts!

Later word ik dierenarts! Later word ik dierenarts! Hengelosestraat 290 7521 AM Enschede 053-4345777 www.dierenartsenpraktijktonnema.nl info@dierenartsenpraktijktonnema.nl 1 2 Dierenarts zijn, wat betekent dat eigenlijk? De opleiding

Nadere informatie

Rat Ratten kennis. Kids for Animals Ratten spreekbeurt. Soorten ratten. Een rat als huisdier

Rat Ratten kennis. Kids for Animals Ratten spreekbeurt. Soorten ratten. Een rat als huisdier Rat Ratten kennis De ratten die wij als huisdier houden stammen af van de wilde bruine rat. Deze soort komt oorspronkelijk uit Azië. Rond 1700 kwam de bruine rat in handelsschepen naar Europa. In de 19

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF, 1 E JAARGANG, NUMMER 1

NIEUWSBRIEF, 1 E JAARGANG, NUMMER 1 NIEUWSBRIEF, 1 E JAARGANG, NUMMER 1 Stichting SIS Steun in Spaanse asielen Dit is de eerste nieuwsbrief van Stichting S.I.S. Met de nieuwsbrief willen wij u extra informatie geven over het door ons ondersteunde

Nadere informatie

Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden

Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden Hoi, ik ben Ikki. Wat leuk dat je je spreekbeurt doet over het houden van huisdieren! Daar kan ik je een heleboel over vertellen Bijvoorbeeld dat er veel komt kijken

Nadere informatie

Denk je te weten wat je wilt, blijkt het een idee van anderen te zijn. Wat doe je dan?

Denk je te weten wat je wilt, blijkt het een idee van anderen te zijn. Wat doe je dan? Denk je te weten wat je wilt, blijkt het een idee van anderen te zijn. Wat doe je dan? Jolanda gaat op pad met onze Wandelcoach Tineke Franssen Jolanda (33) werkt als hypotheekadviseur in het bankwezen.

Nadere informatie

EEN BRIEF NAAR DE DOCENT

EEN BRIEF NAAR DE DOCENT EEN BRIEF NAAR DE DOCENT Je hebt een vraag en je schrijft een brief naar je docent. Wat moet je doen? 1. Lees de e-mail op blad 2. Beantwoord de vragen. 2. Lees de e-mail op blad 3. Beantwoord de vragen.

Nadere informatie

Luisteren: muziek (A2 nr. 7)

Luisteren: muziek (A2 nr. 7) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. Kijk

Nadere informatie

Een terugblik op (bijna) twee jaar Barbara Foundation The Gambia.

Een terugblik op (bijna) twee jaar Barbara Foundation The Gambia. Speciale editie December 2015 Nummer: 005 Barbara Foundation The Gambia Een beter leven voor de kinderen in Gambia Een terugblik op (bijna) twee jaar Barbara Foundation The Gambia. Het is alweer jaren

Nadere informatie

Groep 1, 2 Thema 1 De groep? Dat zijn wij! 1. Hallo, hier ben ik! Samen plezier maken en elkaar beter leren kennen.

Groep 1, 2 Thema 1 De groep? Dat zijn wij! 1. Hallo, hier ben ik! Samen plezier maken en elkaar beter leren kennen. Groep 1, 2 1. Hallo, hier ben ik! 2. Prettig kennis te maken Kinderen leren elkaar beter kennen en ontdekken verschillen en overeenkomsten. 3. Samen in de klas Over elkaar helpen, geholpen worden en afspraken

Nadere informatie

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Info Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Inhoud INHOUD 1. Waar gaat het over 3 2. Aanraken 4 3. Hoe noem jij dat? 5 4. Baas over

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

Ik weet dat mijn gegevens anoniem zullen worden toegevoegd aan een databestand dat voor wetenschappelijke doeleinden gebruikt wordt.

Ik weet dat mijn gegevens anoniem zullen worden toegevoegd aan een databestand dat voor wetenschappelijke doeleinden gebruikt wordt. Hallo, Door deze vragenlijst in te vullen help je mee aan een onderzoek naar het leefklimaat op jouw groep. Hierbij gaat het om wat jij vindt van de ondersteuning van de medewerkers, de sfeer en wat je

Nadere informatie

Klaar, ik ben bruin en ik ben wit

Klaar, ik ben bruin en ik ben wit Bruin &Wit Klaar, ik ben bruin en ik ben wit Mireille de Vries - Numbi A mani zit nog even bij haar papa. Ze hebben net twee geweldige vakantieweken met elkaar doorgebracht. Ze zijn tien dagen naar Afrika

Nadere informatie

Nieuwsbrief 14, september 2010

Nieuwsbrief 14, september 2010 Stichting WoonMere Nieuwsbrief 14, september 2010 Redactie: Mariska Elfrink Hallo allemaal, Eindelijk is het dan gebeurt: we zijn verhuist naar ons eigen appartement! Inmiddels wonen we hier alweer een

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF MET EEN LACH EN EEN TRAAN

NIEUWSBRIEF MET EEN LACH EN EEN TRAAN NIEUWSBRIEF MET EEN LACH EN EEN TRAAN Na een lange zomer met zon en regen is het weer tijd voor een nieuwe nieuwsbrief. Het is misschien een beetje gek maar onze nieuwsbrief lijkt een beetje op de zomer,

Nadere informatie

VERSJES: Mourik lou VADERDAG. Lieve papa, kom eens even met uw hoofd heel dicht bij mij. k wil u graag een zoentje geven en u krijgt daar nog wat bij!

VERSJES: Mourik lou VADERDAG. Lieve papa, kom eens even met uw hoofd heel dicht bij mij. k wil u graag een zoentje geven en u krijgt daar nog wat bij! VERSJES: Mourik lou VADERDAG Lieve papa, kom eens even met uw hoofd heel dicht bij mij. k wil u graag een zoentje geven en u krijgt daar nog wat bij! t Is geen zakdoek of sigaren, t is een heel, heel ander

Nadere informatie

INHOUD. Inleiding Mensapen Haaien Wolven Walvissen Vleermuizen Kwallen Panda s...

INHOUD. Inleiding Mensapen Haaien Wolven Walvissen Vleermuizen Kwallen Panda s... INHOUD Inleiding...6 1 Mensapen...8 2 Haaien... 10 3 Wolven... 12 4 Walvissen... 14 5 Vleermuizen... 16 6 Kwallen... 18 7 Panda s... 20 8 Olifanten... 22 9 Uilen... 24 10 Dolfijnen... 26 11 Spinnen...

Nadere informatie

inhoud 1. Apen 3 2. Gert de gorilla 4 3. Sjors de chimpansee 6 4. Goof de gibbon 8 5. Boris de bonobo Ollie de orang oetan 12 7.

inhoud 1. Apen 3 2. Gert de gorilla 4 3. Sjors de chimpansee 6 4. Goof de gibbon 8 5. Boris de bonobo Ollie de orang oetan 12 7. Apen inhoud. Apen 3. Gert de gorilla 4 3. Sjors de chimpansee 6 4. Goof de gibbon 8 5. Boris de bonobo 0 6. Ollie de orang oetan 7. Filmpjes 4 Pluskaarten 5 Bronnen en foto s 7 Colofon en voorwaarden 8

Nadere informatie

De muur. Maar nu, ik wil uitbreken. Ik kom in het nauw en wil d r uit. Het lukt echter niet. De muur is te hoog. De muur is te dik.

De muur. Maar nu, ik wil uitbreken. Ik kom in het nauw en wil d r uit. Het lukt echter niet. De muur is te hoog. De muur is te dik. De muur Ik heb een muur om me heen. Nou, een muur? Het lijken er wel tien. En niemand is in staat om Over die muur bij mij te komen. Ik laat je niet toe, Want dan zou je zien Hoe kwetsbaar ik ben. Maar

Nadere informatie

Charilove NL Over de Nieuwsbrief

Charilove NL Over de Nieuwsbrief N I E U W S B R I E F L E N T E 2 0 1 0 Charilove NL Over de Nieuwsbrief Het bestuur houdt u minstens twee maal per jaar op de hoogte van de activiteiten van Charilove in Nederland en in Nigeria. U ontvangt

Nadere informatie

KIWANIS EN UNICEF: SAMEN IN ACTIE TEGEN TETANUS

KIWANIS EN UNICEF: SAMEN IN ACTIE TEGEN TETANUS KIWANIS EN UNICEF: SAMEN IN ACTIE TEGEN TETANUS Tetanus is een vreselijke ziekte, die in Nederland gelukkig bijna niet meer voorkomt. In veel ontwikkelingslanden ligt dat heel anders: elke negen minuten

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Sponsoring voorbeeldmails

Sponsoring voorbeeldmails Sponsoring voorbeeldmails In dit document hebben we een aantal voorbeeldmails opgesteld, die je kunt sturen naar verschillende contacten voor sponsoring. Ter info: dance4life is een brandname en wordt

Nadere informatie

ProJOP. jeugdwerk VPKB. 40 Days. stilstaan in de 40 dagentijd

ProJOP. jeugdwerk VPKB. 40 Days. stilstaan in de 40 dagentijd ProJOP jeugdwerk VPKB 40 Days stilstaan in de 40 dagentijd Hey! Voor je ligt 40 Days. De veertigdagentijd is de periode waarin we uitkijken naar Pasen, het feest van Jezus opstanding. Onderweg lezen we

Nadere informatie

SIMSON, GODS STERKE MAN

SIMSON, GODS STERKE MAN Bijbel voor Kinderen presenteert SIMSON, GODS STERKE MAN Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

DE ROZE HUISKRANT. Interview met onze stagiaire DE REDACTIE: JESSIKA INGE LINDA PHILIPPE HEIDI INE STEPHANIE CONTACT: INE.

DE ROZE HUISKRANT. Interview met onze stagiaire DE REDACTIE: JESSIKA INGE LINDA PHILIPPE HEIDI INE STEPHANIE CONTACT: INE. DE REDACTIE: JESSIKA INGE LINDA PHILIPPE HEIDI INE STEPHANIE CONTACT: INE.VERCAEMER @DE-LELIE.BE Krantje 26 DE ROZE HUISKRANT Juli 2013 Interview met onze stagiaire We hebben sinds 4 februari een stagiaire,

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Suriname Voorwoord Ik houd mijn werkstuk over het land Suriname. Ik heb het onderwerp gekozen omdat mijn oom uit Suriname komt en ik het daarom ook een heel interessant land vind waar ik graag meer over

Nadere informatie

FASE 1 - BEREID JE VOOR

FASE 1 - BEREID JE VOOR FASE 1 - BEREID JE VOOR STAP 1. BEDENK WAT JE WIL VERHAAL (EXODUS 1-4) Het verhaal van Mozes vind je in de Bijbel, in het boek Exodus. Daar kun je ook lezen hoe het verder ging. Hier vind je het verhaal

Nadere informatie

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd.

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd. Voorwoord In dit boek staan interviews van nieuwkomers over hun leven in Nederland. Ik geef al twintig jaar les aan nieuwkomers. Al deze mensen hebben prachtige verhalen te vertellen. Dus wie moest ik

Nadere informatie

Inkijkexemplaar. Dit deel gaat over de taalstage. Wat kun je?

Inkijkexemplaar. Dit deel gaat over de taalstage. Wat kun je? !!,1232!3 2!971-5+!5-/5034 985#!! 7!532#50#! 82%*98 :3-2*98! 7!583385/7#! 585 5#5835385, ;55

Nadere informatie

Asiel PAKITO. Jaarverslag 2012. 1 Rabobankrekening 11.67.20.751. Stichting Breda Helpt Hunedoara te Breda, onder vermelding: Asiel PAKITO

Asiel PAKITO. Jaarverslag 2012. 1 Rabobankrekening 11.67.20.751. Stichting Breda Helpt Hunedoara te Breda, onder vermelding: Asiel PAKITO Asiel PAKITO Jaarverslag 2012 1 Inhoudsopgave Verslag 2012 Voorwoord 4 - Samenvatting. 5 - Problemen en oplossingen 6 - Vooruitzichten.. 9 Jaarrekening 2012 - Balans per 31 december 2012, algemene toelichting

Nadere informatie

Voel je vrij en liefdevol 7 oefeningen

Voel je vrij en liefdevol 7 oefeningen Voel je vrij en liefdevol 7 oefeningen Soms voel je je gevangen door het leven. Vastgezet door de drukte, en beklemd in je eigen hoofd. Je voelt je niet vrij en je voelt geen liefde. Met deze tips breng

Nadere informatie

Voorwoord. Rome en de Romeinen

Voorwoord. Rome en de Romeinen Voorwoord Rome en de Romeinen Dit verhaal speelt in Rome, ongeveer 2000 jaar geleden. Rome was toen een rijke stad, met prachtige gebouwen. Zoals paleizen voor de keizers, voor de Senaat en voor de grote

Nadere informatie

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197 Inhoud Aan jou de keuze 7 D/2012/45/239 - isbn 978 94 014 0183 8 - nur 248 Tweede druk Vormgeving omslag en binnenwerk: Nanja Toebak, s-hertogenbosch Illustraties omslag en binnenwerk: Marcel Jurriëns,

Nadere informatie

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGE 1 A4 BLADEN THEMA S BIJLAGE 2 DOMINO EMOTIES BIJLAGE 3 MATCHING OEFENING GEVOELENS BIJLAGE 4 VRAGENLIJST FILM BIJLAGE 5 VRAGENSTROOKJES HOEKENWERK BIJLAGE 6 ANTWOORDENBLAD

Nadere informatie

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN?

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt met het spelen van games. Je beseft dat je hierdoor in de problemen kunt raken: je huiswerk lijdt

Nadere informatie

Spreekbeurt dierenarts

Spreekbeurt dierenarts Spreekbeurt dierenarts Ik doe mijn spreekbeurt over de dierenarts. Hoofdstukken: 1:waarom? 2:spreekkamer 3:medicijnen 4:laboratorium 5:behandeltafel 6:operatie 7:rontgefoto s 8:dierenarts-assistent 9:afspraak

Nadere informatie

Eekhoorn. Kids for Animals Eekhoorn spreekbeurt. Eekhoorn kennis. Woonplaats

Eekhoorn. Kids for Animals Eekhoorn spreekbeurt. Eekhoorn kennis. Woonplaats Kids for Animals Eekhoorn spreekbeurt Eekhoorn Eekhoorn kennis Natuurlijk ken je de eekhoorn al. Ikki is er een! Eekhoorns kun je herkennen aan hun roodbruine vacht en mooie grote pluimstaart. Ze hebben

Nadere informatie

Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden

Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden zijn ouders hem, maar alle andere konijntjes noemden

Nadere informatie

Ten slotte wens ik je veel plezier bij het lezen. Hopelijk geeft het de kennis en de inspiratie om ook zelf met je kinderen aan de slag te gaan!

Ten slotte wens ik je veel plezier bij het lezen. Hopelijk geeft het de kennis en de inspiratie om ook zelf met je kinderen aan de slag te gaan! inleiding Voor al mijn kinderen schrijf ik hun ontwikkelingen op in een schrift. Ik schrijf op wanneer en hoelang ze sliepen, wat ze aten, hoe ze speelden en hoe we samen de dag doorbrachten. Dat lijkt

Nadere informatie