INLEIDING. Een gelukkig, gezond en sportief 2014.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "INLEIDING. Een gelukkig, gezond en sportief 2014."

Transcriptie

1

2 INLEIDING. Een gelukkig, gezond en sportief Als ik op 22 december begin te schrijven aan deze vierde SKINFO is het droevig gesteld met de sneeuwcondities in de Oostenrijkse Alpen en dat is het nog steeds. We hopen er het beste van en gaan vrijdag met goede moed op pad. Na mijn oproep in de vorige Skinfo heb ik van TomTom copy ontvangen, waarvoor ik hem natuurlijk hartelijk dank. Het voorblad is mede door hem gevormd en verderop lees je een stukje over het Schneeloch. Veel leesplezier. WELK LAND HEEFT HET LEKKERSTE ALPENETEN en andere verhalen. In de vele jaren, die we met elkaar in de sneeuw door brachten, hebben we heel wat streekgerechten verorberd. Welk land nu het lekkerste eten heeft in de Alpen, is moeilijk te bepalen. Smaak blijft immers iets persoonlijks. Maar. In 2003 en 2004 waren we in Flachauwinkl en daar kwam meer dan eens een heerlijke schnitzel op het bord. Ook de saladebar in Hotel Wieseneck was van een uitstekende kwaliteit. Het Bauernbuffet stond heel vaak op het menu. De ene keer wat uitgebreider dan de andere, maar altijd lekker. Andere lekkernijen, zoals de Kaiserschmarrn, de Apfelstrudel, de Berner Würstl, de Gulashsuppe en de Tiroler Gröstl komen ook elk jaar wel voorbij. Een enkeling waagt zich wel eens aan een Germknödel. In al die jaren zijn we niet alleen in Oostenrijk geweest. Zo waren we in 2005 in Ortisei (St. Ullrich), waar we in Hotel Schaltnerhof verbleven. Daar hadden we geen half pension en dat betekende dat we elke avond buiten de deur moesten eten. Dat leidde tot een zeer divers menu. Uiteraard hebben we pizza gegeten en allerlei pasta s, polenta en funghi (ik herinner mij dat er vaak spek en kaas bij de paddestoelen werden gebruikt). De risotto was van uitstekende kwaliteit, evenals de lasagne.

3 Daarna skiën we een aantal jaren in de Franse Alpen en daar maken we kennis met de Franse keuken. Dat is toch wel echt anders dan in Oostenrijk en Italië. In hotel l Hermine Blanche in Morzine genieten we van typische Savoyaardse lekkernijen. Tartiflette en kaasfondue stonden er elk jaar wel op het menu. De avond met de kaasfondue was elke keer een happening. De kaasfondue werd gepresenteerd met ham en salade en begeleid door de heerlijke huiswijn. Het feestelijke gebeuren, waarbij alle gasten aan één, grote, lange tafel zaten, werd steevast beëindigd met een heerlijk stuk ijs, geflambeerd met Grand Marnier. Na dat gezamenlijke eten werden we verrast door een optreden van een plaatselijke skileraar, die een toevallig, passerende groep Nepalese monniken de grondbeginselen van het skiën probeerde bij te brengen. Algehele hilariteit. Uiteindelijk moesten alle gasten met de duim en later de kont omhoog. Terug in Oostenrijk genieten we vaak van de uitstekende salade buffetten. Ook de ontbijtbuffetten zijn steeds kleine feestjes. In Hotel Gungau hebben we veel regionale gerechten gegeten en steeds van heel goede kwaliteit. En vorig jaar maken we kennis met de buffetten van Hotel Oberdanner. Ook weer een prima ervaring, alles in buffetvorm. Je maakt steeds je eigen keuzes en dat is niet altijd even gemakkelijk met zo n uitgebreid aanbod. Een ieder heeft zijn eigen voorkeur voor het Alpen eten. Benieuwd hoe het dit jaar weer zal smaken.

4 VOORKOM SKIBLESSURES!(VERVOLG) In de vorige Skinfo heb ik het gehad over de ski s en de skistokken. Een ander belangrijk onderdeel van je skiuitrusting is de skischoen. Een goede skischoen voorkomt blessures. Het spreekt voor zich, dat de pasvorm het allerbelangrijkste is. De juiste skischoen sluit goed aan en ondersteunt je voet en enkels. Je kunt testen of je skischoen een goede pasvorm heeft door de volgende zaken na te lopen: Trek de skischoen aan en zet de sluitingen normaal vast. Je tenen moeten de voorkant lichtjes raken, als je rechtop staat. Als je de knieën buigt, moeten je tenen ruimte krijgen. Je hiel blijft stevig achter in de schoen. Je mag geen drukpunten of pijnlijke plekken voelen. De schoen moet overal goed aansluiten. Ook aan de bovenkant van je wreef, je enkels en rond je onderbeen (schenen en kuiten). De skischoen mag rond enkels en kuiten niet té strak zitten. Je spieren moeten vrij kunnen bewegen. Hoe meer je je knieën buigt, hoe meer de steun moet toenemen. De skischoenen moeten er voor zorgen dat je je enkels en onderbenen niet te ver naar voren kunt buigen. Je moet je enkels kunnen buigen tot hun natuurlijke limiet en niet verder. Bij het buigen moet de druk op je schenen gelijkmatig verdeeld zijn. Je mag geen duidelijke drukpunten voelen. Je skibindingen spelen een belangrijke rol, als het om veiligheid gaat. Via je bindingen geef je je bewegingen door aan je ski s. Goed afgestelde bindingen zijn essentieel voor veilig skiën en kunnen beenbreuken en knieletsel voorkomen. Afstellen doet de vakman. Je skiuitrusting wordt gecompleteerd met je skikleding. Goede skikleding is van belang. Die moet je namelijk warm en droog houden. Als je het koud krijgt tijdens het skiën, sta je niet meer relaxed op je ski s en neemt de kans op een blessure toe. Vroeger trok je als skiër een combinatie aan van allerlei kledingstukken. Tegenwoordig is voor elke sport specifieke kleding te koop en bovendien is die ook nog eens een keer aan mode onderhevig. Van dit laatste verschijnsel hebben wij niet zo veel last. Wel hebben we inmiddels allemaal het laagjes-systeem ontdekt. Een vocht afvoerende laag, als basislaag, die al het vocht opvangt en verspreidt, zodat dit kan verdampen via de andere lagen. We denken hierbij aan thermo-onderkleding en speciale skisokken. Een volgende laag is de isolerende laag. Deze laag houdt je warm. Denk hierbij aan een fleece trui, skipully, skibroek en skischoenen. De derde laag is de beschermende laag. Deze beschermt je tegen wind, regen en sneeuw, zonder dat zich vocht ophoopt in je kledinglagen. Het beschermt dus en laat tegelijkertijd het verdampte vocht door: een ski-jack, skihandschoenen, skibril en natuurlijk de skihelm. Deze laatste zorgt niet alleen voor warmte, maar ook voor meer veiligheid.

5 HET SCHNEELOCH (stukje ingebracht door Tomtom) gebergte in combinatie met de windrichting. Een Schneeloch is letterlijk vertaald een sneeuwgat. Hiermee wordt bedoeld, dat zo n gebied in vergelijking met de omliggende plaatsen gemiddeld meer sneeuw ontvangt. Dit kan over een korte afstand van enkele kilometers al merkbaar zijn. Het hoeft dus niet per sé een verband te zijn met de hoogte van het gebied. De oorzaak ligt in de geografische ligging van het gebied ten opzichte van het omliggende De Alpenhoofdkam speelt een belangrijke rol. Deze hoofdkam verdeelt de Alpen in een noordelijk en een zuidelijk gebied. De grootste hoeveelheid sneeuw is vaak bestemd voor gebieden die in of vlak voor een uitstekend bergmassief liggen. Het Arlberggebied en het Dachsteinmassief in Oostenrijk zijn hiervan typische voorbeelden. Deze barrières vormen een grote hindernis voor de vochtige lucht die uit de noordelijke gebieden tegen de Alpenhoofdkam opbotst. De lucht wordt gedwongen snel op te stijgen, koelt af en veroorzaakt daardoor neerslag. Hoe langer de wind uit dezelfde richting komt, hoe langer en zwaarder het kan sneeuwen. We kennen nog wat andere gebieden, die als sneeuwzeker bekend staan, zoals: Hochfilzen in Oostenrijk, het Braunwald in Zwitserland en Flaine in Frankrijk. Hetzelfde gebeurt ook, als de wind uit een zuidelijke richting komt. De vochtige lucht vanuit de Middellandse Zee botst tegen de Alpen op en veroorzaakt dan sneeuw aan de zuidkant. Voorbeelden van sneeuwgaten aan de zuidkant zijn: Madesimo, Arabba en het Ultental in Italië en Nassfeld in Karinthië in Oostenrijk. Een noordelijke stroming komt over het algemeen wat vaker voor dan een vochtige zuidstroming, waardoor de noordalpen sneeuwzekerder zijn. Dit jaar is het echter anders. Er trekken bij regelmaat depressies vanuit het zuiden over de Alpen en die veroorzaken heel veel sneeuw aan de zuidkant. De Franse en Zwitserse Alpen pakken er nog wel eens een staartje van mee, maar de Oostenrijkse skigebieden blijven tot nu toe achter. Een en ander is te verklaren, doordat bij een goeie zuidstroming, de lucht vaak iets minder koud is en vanaf de Middellandse Zee meer vocht kan oppikken. Dat veroorzaakt dan vaak een echte dump. Als voorbeeld: op 31 januari 1985 viel in het Oostenrijkse Sillian 170 cm sneeuw in 24 uur. Dit soort extreme gebeurtenissen komen gelukkig niet zo vaak voor.

6 Routebeschrijving. Deze routebeschrijving schreef ik in 2011, toen we voor het eerst naar Hinterglemm reden. De ligging is niet veranderd, dus blijven de aanrijroutes wel ongeveer hetzelfde. De afstand ligt rond de 1050 kilometer. In Nederland rijden we via de A15, A16, A58 en A67 naar Venlo om daar Duitsland binnen te gaan. We rijden dan de A61 af en gaan via een stukje A5 en nemen dan de afslag naar de A8 richting Stuttgart / München. Vervolgens rijden we om München met de A99 en volgen daarna weer de A8 richting Salzburg tot afslag 112 Traunstein / Siegsdorf. Neem deze afslag naar de B306 richting Traunstein/Siegsdorf/Inzell/Ruhpolding. Volg richting Deutsche Alpenstrasse / B306. Volg daarna de B306. Deze komt wat verder uit op de B305. Volg deze tot het eind; daar rechtsaf naar de B21. We rijden dan Oostenrijk in. De weg heet nu B178. Neem de oprit naar de B311 / Lofer. Volg de B311 tot de afslag L111 / Glemmerstrasse. Deze blijven we volgen tot net voor de tunnel in Hinterglemm. Daar links af en meteen rechts rijden we de parkeerplaats van Hotel Oberdanner op. Bestemming bereikt. Er zijn uiteraard tal van varianten te bedenken, maar die laat ik hier achterwege. Je eigen navigatiesysteem wijst je immers ook de weg. Deze route vermijdt autowegen in Oostenrijk, dus een tolvignet is niet nodig. Vervoer en reisinfo. We gaan allemaal op vrijdag 17 januari op pad. Fred heeft inmiddels afspraken gemaakt met zijn passagiers: Rienkje, Trudy en Wim. Ton en Gerrit rijden weer samen op en nemen de rest van het team mee. De overnachting van vrijdag op zaterdag zullen we ergens in Oostenrijk doorbrengen. Misschien in ons hotel, maar anders weer ergens in de buurt. Nog wat info over ons hotel: Bij de receptie zijn skipassen te bekomen; via het hotel 10% korting op de skihuur; er is gratis WLAN internet; het hotel beschikt over een sauna met infraroodkabine, een Bio Sauna en een Finse Sauna. Betalingen kunnen met creditcard en cash worden gedaan. De kamers hebben allemaal een douche, WC, balkon, kabel-tv, safe en een föhn. We ontmoeten elkaar op zaterdag 18 januari ergens in Hinterglemm of op de piste. Mocht dit niet lukken, dan spreken we in ieder geval af rond uur in de bar van het hotel. Een goede reis. PS. Op de volgende pagina twee beelden van 7 januari. Ik vond ze wel mooi.

7

8 Paklijst. Noodzakelijke basisartikelen Paspoort / identiteitskaart Rijbewijs / kentekenbewijs / groene kaart Contant geld Betaalpas / creditcard ANWB- / Autotaalpas Mobieltje + oplader Serie en typenummers van de ski s. Skispullen Ski s Skistokken Skibril Skischoenen Handschoenen Skihelm Haarband Goede zonnebril Lippenbalsem Snowboots Toiletartikelen Shampoo Douchegel Kam / borstel Tandenborstel Tandpasta Tandzijde / -stoker Medicijnen Deodorant Scheergerei Zonnebrandcrème / aftersun Eau de toilette / parfum Vochtige doekjes Nagelknipper Kleding Skikleding Pully s Skibroek Skipak Skiondergoed Skisokken Ondergoed Overhemden / blouses / T-shirts Broek / rok Slippers / sloffen Nette schoenen Auto Zachte stoffer IJskrabber Antivries Talkpoeder (op het rubber) Slotontdooier Ruitontdooier Kaarsen of waxinelichtjes en een leeg blikje Fleece deken Sneeuwkettingen Matje of vuilniszak Oude handschoenen en jas op bereikbare plaats Eten, drinken, enz. voor onderweg Diversen EHBO spullen Coldpack Camera Boeken / e-reader Rugzakje Energiedrankjes / - hapjes Drinken Zakmes

Frankrijk Verplicht bij bord Verplicht bij bord Ja, vrijwel alle snelwegen. Italië Verplicht bij bord** Verplicht bij bord Ja, vrijwel alle snelwegen

Frankrijk Verplicht bij bord Verplicht bij bord Ja, vrijwel alle snelwegen. Italië Verplicht bij bord** Verplicht bij bord Ja, vrijwel alle snelwegen Inleiding. Allereerst wens ik iedereen een gezond en sportief 2016 toe. Op de voorplaat van deze 4e en laatste SKINFO zie je een foto van Hinterglemm van vorig seizoen. De sneeuwsituatie was toen beduidend

Nadere informatie

Inleiding. Allereerst wens ik jullie allemaal een voorspoedig en sportief 2018.

Inleiding. Allereerst wens ik jullie allemaal een voorspoedig en sportief 2018. Inleiding. Allereerst wens ik jullie allemaal een voorspoedig en sportief 2018. Op de voorplaat van deze laatste SKINFO voor onze trip zie je een foto van ons skigebied, maar dan van boven gezien en een

Nadere informatie

Informatieboekje skikamp 2015

Informatieboekje skikamp 2015 Informatieboekje skikamp 2015 www.eduvier.nl www.skiamade.com (panorama) Reisorganisatie www.duketravel.nl Jugendgästehaus Steiner in het plaatsje Eben in Oostenrijk www.jgh-steiner.com 1 Belangrijke zaken!

Nadere informatie

Informatieboekje Skireis Da Vinci College Lammenschans 2016 Wildschönau

Informatieboekje Skireis Da Vinci College Lammenschans 2016 Wildschönau 1 Informatieboekje Skireis Da Vinci College Lammenschans 2016 Wildschönau 1 2 2 3 Inleiding Het is bijna zover, we gaan met 49 leerlingen en 6 docenten naar het skigebied Wildschönau in Oostenrijk. De

Nadere informatie

Trainingsweek 17 t/m 25 oktober 2015 Stubaiergletsjer

Trainingsweek 17 t/m 25 oktober 2015 Stubaiergletsjer Trainingsweek 17 t/m 25 oktober 2015 Stubaiergletsjer ALGEMEEN Van 17 t/m 25 oktober 2015 organiseert het Wolfskamer Alpineteam een trainingsweek in Stubai. Deelnemers en begeleiders zullen in één gezamenlijke

Nadere informatie

MAKEN WINTERBANDEN KETTINGEN OVERBODIG?

MAKEN WINTERBANDEN KETTINGEN OVERBODIG? INLEIDING Zo daar is ie dan weer, de 3e Skinfo van dit jaar. Dat betekent, dat het jaar aardig ten einde loopt. Het skiseizoen is net begonnen en gelukkig kwam er net op tijd een flinke depressie over

Nadere informatie

Vertrek naar Oostenrijk. Vrijdag 15 februari uur Hal Saenstroom opdc. Leerlingen zijn om uur uit om hun tas te pakken.

Vertrek naar Oostenrijk. Vrijdag 15 februari uur Hal Saenstroom opdc. Leerlingen zijn om uur uit om hun tas te pakken. Vertrek naar Oostenrijk Vrijdag 15 februari 2019 16.30 uur Hal Saenstroom opdc Leerlingen zijn om 13.15 uur uit om hun tas te pakken. Aankomst Nederland Dinsdag 19 februari 2019 07.00 10.00 uur Saenstroom

Nadere informatie

Sportklas 2 wintersportkamp

Sportklas 2 wintersportkamp Sportklas 2 wintersportkamp 2 Belangrijke informatie Aankomst en vertrek Zondag 10 januari 2016 is de dag waarop we naar Duitsland gaan. De bus zal om ongeveer 07:00 uur vanaf school vertrekken. Maar zoals

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken Skiën Inhoud De geschiedenis van het skiën Inleiding Benodigdheden Sturen en vallen + aan en uit doen van de ski s Skiles Skiliften Verschillende sneeuwsporten Wedstrijd skiën Dingen die handig zijn om

Nadere informatie

WINTERSPORTREIS 2019 Zondag 3 maart 2019 t/m vrijdag 8 maart 2019

WINTERSPORTREIS 2019 Zondag 3 maart 2019 t/m vrijdag 8 maart 2019 WINTERSPORTREIS 2019 Zondag 3 maart 2019 t/m vrijdag 8 maart 2019 Inhoud Tijden van vertrek, aankomst en reisdoel... 3 Reisorganisatie... 3 Begeleiding... 4 Programma... 5 Wat je moet meenemen?... 6 Helm...

Nadere informatie

INFORMATIE SKIREIS Over Betuwe College, locatie Elst Ferienhaus Waldhof Ski Amadé / St. Johann im Pongau / Oostenrijk

INFORMATIE SKIREIS Over Betuwe College, locatie Elst Ferienhaus Waldhof Ski Amadé / St. Johann im Pongau / Oostenrijk INFORMATIE SKIREIS Over Betuwe College, locatie Elst Ferienhaus Waldhof Ski Amadé / St. Johann im Pongau / Oostenrijk 27 februari 2014 t/m 4 maart 2014 Skigebied Ski Amadé Over ruim 5 weken is het zover:

Nadere informatie

WINTERSPORTREIS OSG WEST-FRIESLAND

WINTERSPORTREIS OSG WEST-FRIESLAND WINTERSPORTREIS OSG WEST-FRIESLAND 17 t/m 22 april 2016 INHOUD INFORMATIEAVOND Waarom deze avond? Even voorstellen Vertrek / terugkomst Gebied / Locatie Kleding Paklijst Do s and Don t Overig Reglementen

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

Weer kijkt Kees in zijn binnenspiegel. Naar de man op de achterbank. De lifter. Slaapt die man nou? Kees heeft hem al een uur niet meer gehoord.

Weer kijkt Kees in zijn binnenspiegel. Naar de man op de achterbank. De lifter. Slaapt die man nou? Kees heeft hem al een uur niet meer gehoord. Gevaarlijke tijd Soms moet Kees hard remmen. De bochten in Frankrijk zijn lang. Het waait hard. Af en toe waait er iets over de snelweg. En er liggen zelfs takken op de weg. Kees is al een paar keer erg

Nadere informatie

Informatieboekje WINTERSPORT 2011. Gespecialiseerd Jeugd- en Volwassenen Werk, Schiedam.

Informatieboekje WINTERSPORT 2011. Gespecialiseerd Jeugd- en Volwassenen Werk, Schiedam. WINTERSPORT 2011 Gespecialiseerd Jeugd- en Volwassenen Werk, Schiedam. Secretariaat: Pieter de Hooghlaan 37 3262 RD Oud-Beijerland Telefoon: 06-51555870 (ná 18.00 uur) Email: secretariaat@gjvw.nl Informatieboekje

Nadere informatie

pagina december 2012 In deze editie:

pagina december 2012 In deze editie: pagina SKINFO 11.3 december 2012 In deze editie: blz. 1 blz. 2 blz. 3 blz. 4 blz. 5 Voorblad foto Hinterglemm januari 2012. Inleiding / Ons skiteam en de ligging van het hotel. Sneeuwhistorie / Weerbegrippen

Nadere informatie

Informatieavond. Dinsdag 5 januari 2016 Dalton College Alkmaar

Informatieavond. Dinsdag 5 januari 2016 Dalton College Alkmaar Informatieavond Dinsdag 5 januari 2016 Dalton College Alkmaar Inhoud presentatie De organisatie Reisgegevens Meenemen Programma Bekostiging Inclusief / exclusief Regels / Afspraken Adresgegevens Hotel

Nadere informatie

Bijlage 1: paklijst Bijlage 2: het programma Bijlage 3: afspraken

Bijlage 1: paklijst Bijlage 2: het programma Bijlage 3: afspraken - - - Bijlage 1: paklijst Bijlage 2: het programma Bijlage 3: afspraken PAKLI JST EN KLEDI N GAD VI ES SCH OLEN Niet alles was op deze lijst staat hoeft van toepassing te zijn. Let op weersomstandigheden

Nadere informatie

Informatieboekje: NEIGHBOUR TOES

Informatieboekje: NEIGHBOUR TOES Informatieboekje: NEIGHBOUR TOES 1 WIE GAAN ER MEE Er gaan jongeren en begeleiders mee van t Volbert en daarnaast van 3 andere groepen uit andere landen. Alle begeleiders zijn er voor alle jongeren. Je

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Week 47 Vrijdag 21 november 2008. J.H. Donnerschool Lokatie Hilversum. Berichten van: Ineke

NIEUWSBRIEF. Week 47 Vrijdag 21 november 2008. J.H. Donnerschool Lokatie Hilversum. Berichten van: Ineke J.H. Donnerschool Lokatie Hilversum Week 47 Vrijdag 21 november 2008 NIEUWSBRIEF Berichten van: Ineke Berichten van Groep geel Groep paars Groep goud Groep oranje Groep rood Belangrijke data: 5 december

Nadere informatie

Olympische spelen 2011 Beverlo

Olympische spelen 2011 Beverlo Olympische spelen 2011 Beverlo Olympische spelen 2011 Beverlo De Olympische spelen vinden deze zomer in België plaats! Meer bepaald in Beverlo-Beringen. We worden op 3 juli verwacht voor de grootse openingsceremonie,

Nadere informatie

IMPRESSIE VAN EEN LEUKE WEEK IN LERMOOS OOSTENRIJK

IMPRESSIE VAN EEN LEUKE WEEK IN LERMOOS OOSTENRIJK IMPRESSIE VAN EEN LEUKE WEEK IN LERMOOS OOSTENRIJK De laatste week van augustus zijn wij (Loes en Diana) samen met onze honden naar de Oostenrijkse bergen geweest om lekker te gaan wandelen. We hadden

Nadere informatie

Mooie route door Friesland en veel gezien, maar weinig andere A112 onderweg

Mooie route door Friesland en veel gezien, maar weinig andere A112 onderweg De Elfstedentocht Nou daar gaan we dan, onze eerste automeeting met de A112. We hadden er veel zin in en natuurlijk veel te vroeg wakker. Dus door de polder scheuren in de vroegte met de net gepoetste

Nadere informatie

Muhlbach 4 A-9863 Rennweg / Oostenrijk

Muhlbach 4 A-9863 Rennweg / Oostenrijk WERKWEEK Wintersport Beste leerlingen, ouder(s)/verzorger(s), Bijna is het zover, we gaan op werkweek. Het is de bedoeling dat wij met z n allen een leerzame en supergezellige week hebben. Om te zorgen

Nadere informatie

Inleiding. SKIPAS prijzen.

Inleiding. SKIPAS prijzen. Inleiding. Als ik begin aan deze tweede Skinfo, verdwijnt de sneeuw hier in Nederland in ras tempo. Twee keer achter elkaar kregen we een aardige hoeveelheid sneeuw over ons heen en dat leverde weer mooie

Nadere informatie

Winter 2013. Zuid-Frankrijk. 5 t/m 16 februari

Winter 2013. Zuid-Frankrijk. 5 t/m 16 februari Winter 2013 Zuid-Frankrijk 5 t/m 16 februari Dinsdag 5 februari 2013 563 km Om negen uur vertrokken. Eerst naar Geldern omdat onze camperdealer een verkeerd aangesloten kabel van de koelkast nog goed moest

Nadere informatie

Walking Coach 2007. Ter Wadding. Thema: Interpersoonlijke communicatie. in leidinggevende functies

Walking Coach 2007. Ter Wadding. Thema: Interpersoonlijke communicatie. in leidinggevende functies Walking Coach 2007 Ter Wadding Thema: Interpersoonlijke communicatie in leidinggevende functies Walking Coach 2007 1 Programma 1.1 Vrijdag 27 juli 2007 Kennismakingsdiner in Ter Wadding Voor deelnemers

Nadere informatie

Programma uitwisseling Lycée La Trinité & Gymnasium Haganum. Béziers 20 t/m 25 mei 2012

Programma uitwisseling Lycée La Trinité & Gymnasium Haganum. Béziers 20 t/m 25 mei 2012 Programma uitwisseling Lycée La Trinité & Gymnasium Haganum Béziers 20 t/m 25 mei 2012 Zondag 20 mei 2012 Maandag 21 mei 2012 Dinsdag 22 mei 2012 7.30u Verzamelen voor Vertrekhal 2 Schiphol. Wees op tijd!

Nadere informatie

Infoavond sneeuwklas 2017

Infoavond sneeuwklas 2017 Infoavond sneeuwklas 2017 18 maart 2017 25 maart 2017 VERLOOP Organisatie Vertrek busrit aankomst Hotel Verloop skidag Documenten Communicatie Bagage Prijs Spaghettifestijn Vragen? ORGANISATIE JOSK All-in-formule

Nadere informatie

www.twosound.net/scouting Hallo allem33r588150679r72011204flyz5k11, W Welke stafleden gaan er mee? Staf: René Dols Fanny Renierkens Peter Andriessen Claudia van Sonsbeek Simone Slangen Chess patelski

Nadere informatie

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen www.edusom.nl Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen Het is belangrijk om veel woorden te leren. In deze extra les vindt u extra woorden bij de Opstartlessen 1 t/m 5. Kijk ook eens naar

Nadere informatie

Jeroen Driessen Maatschappelijke stage TG3C

Jeroen Driessen Maatschappelijke stage TG3C Pagina 3 Inleiding. Pagina 4-5-6 De voorbereiding. Pagina 7 De motorische demodagen. Pagina 8 na de demodagen. Pagina 9 Wat heb ik er van geleerd Pagina 10-11-12 logboekkaarten Voor school moeten we een

Nadere informatie

Fietsvakantie 2015. De Schakel Uitwaaien op Texel. woensdag 24 juni 2015 t/m zondag 28 juni 2015

Fietsvakantie 2015. De Schakel Uitwaaien op Texel. woensdag 24 juni 2015 t/m zondag 28 juni 2015 Fietsvakantie 2015 De Schakel Uitwaaien op Texel woensdag 24 juni 2015 t/m zondag 28 juni 2015 Volg ons door tijdens de fietsvakantie elke dag ons verslag te lezen op: www.deschakelamstelveen.nl Het programma

Nadere informatie

16e Spivo Jeugdkamp. Met het thema:

16e Spivo Jeugdkamp. Met het thema: 16e Spivo Jeugdkamp Met het thema: We gaan weer op kamp! Dit jaar van vrijdag 24 april t/m zondag 26 april 2015. Dit jaar gaan we weer naar Groepsaccommodatie Ons Thuis in Ommel waar we de afgelopen paar

Nadere informatie

Reisinformatie Snowkamp

Reisinformatie Snowkamp Reisinformatie Snowkamp Utrecht, 10 februari 2010 Bonjour Snowkampers, Het is alweer bijna zover, de 10 e editie van Snowkamp vertrekt naar het prachtige Alpe d Huez! De begeleiders zijn al druk bezig

Nadere informatie

Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt?

Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt? Beste kinderen, Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt? In mijn vrije tijd ben ik natuurgids. Met mijn verrekijker en vergrootglas trek ik naar allerlei plekjes om de natuur

Nadere informatie

Le tour du Mont Ventoux 2014

Le tour du Mont Ventoux 2014 Le tour du Mont Ventoux 2014 Geen berg zo hoog of... deel 2 waar gaan we heen? 16 december 2013 Fietstocht Mont Ventoux, Pagina 1 Waar ben ik aan begonnen...? Nou, om eerlijk te zijn weet ik dat wel. Maar

Nadere informatie

Châtel Winter 2009-2010

Châtel Winter 2009-2010 Wintersport in Frankrijk Frankrijk is het land van de uitgestrekte skigebieden. Het Mekka voor de echte ski- en snowboardliefhebbers. De single wintersport in Frankrijk staat voor sneeuwzekerheid en eindeloze

Nadere informatie

Informatie India Reis 2017

Informatie India Reis 2017 Informatie India Reis 2017 Vertrek zondag 5 februari 2017, thuiskomst zaterdag 25 februari 2017. (datum onder voorbehoud) Programma: 5-2-2017 Vertrek Amsterdam- New Delhi 5-2-2017 Aankomst in New Delhi

Nadere informatie

Inhoudstafel. Beste jins! 1. De reis 2. Dagplanning 3. Bagagelijst 5. Enkele afspraken 7. Nog vragen 8. Heenreis 2. Terugreis 2

Inhoudstafel. Beste jins! 1. De reis 2. Dagplanning 3. Bagagelijst 5. Enkele afspraken 7. Nog vragen 8. Heenreis 2. Terugreis 2 Inhoudstafel Beste jins! 1 De reis 2 Heenreis 2 Terugreis 2 Dagplanning 3 Bagagelijst 5 Enkele afspraken 7 Nog vragen 8 Beste Jins! Het aftellen is begonnen! Binnen enkele weken vertrekken we op buitenlands

Nadere informatie

Ik ga nu wat foto s geven om je een indruk te geven van de afgelopen 4 weken:

Ik ga nu wat foto s geven om je een indruk te geven van de afgelopen 4 weken: Korte impressie; hoe de cursus was: De term welvaartsziekte is toch wel bekend? Ziekten die voortkomen uit een ongezonde levensstijl. Veel zitten, weinig beweging, stress, te veel.te vet te zout eten,

Nadere informatie

Appartementhuis met 6 app St Ulrich am Pillersee Tirol Oostenrijk

Appartementhuis met 6 app St Ulrich am Pillersee Tirol Oostenrijk Appartementhuis met 6 app St Ulrich am Pillersee Tirol Oostenrijk 847.000 ruim grondstuk - mooi uitzicht - 5 gastenappartementen - zomer en winterbestemming - typisch Oostenrijks huis - Frühstücksraum

Nadere informatie

Intro 2013-2014 Kennismakingsdagen/training

Intro 2013-2014 Kennismakingsdagen/training Intro 2013-2014 Kennismakingsdagen/training Omgeving: Riethoven Valkenswaard Borkel & Schaft Klas O4.1-O3.1 21 aug 23 aug 1 Inhoud Voorwoord;... 3 Programma; woensdag 22-08-2012... 4 Programma; donderdag

Nadere informatie

WEEKEND SPA/ARDENNEN/EIFFEL 21, 22 EN 23 SEPTEMBER 2007

WEEKEND SPA/ARDENNEN/EIFFEL 21, 22 EN 23 SEPTEMBER 2007 1 van 15 18-11-2012 20:40 WEEKEND SPA/ARDENNEN/EIFFEL 21, 22 EN 23 SEPTEMBER 2007 Door René van Maanen en Nol van Asseldonk Maandag begon de week met wat slechtere weersvoorspellingen voor het weekeinde.

Nadere informatie

Mascha Pijnenborg. Naast een nieuwe outfit, hoort daar ook een natuurlijk ook nieuwe fiets bij. Deze fiets kon ik begin januari op gaan halen!

Mascha Pijnenborg. Naast een nieuwe outfit, hoort daar ook een natuurlijk ook nieuwe fiets bij. Deze fiets kon ik begin januari op gaan halen! Nieuwsbrief Mascha Pijnenborg Uitgave 1, 2011 Nieuw jaar, nieuwe ploeg, nieuwe fiets Een nieuw jaar is begonnen! Mijn oude ploeg bestaat nu écht niet meer en ik start nu officieel bij het nieuwe Dolmans

Nadere informatie

Wintersportreis Zeldenrust-Steelantcollege 2018

Wintersportreis Zeldenrust-Steelantcollege 2018 Wintersportreis Zeldenrust-Steelantcollege 2018 Inhoudsopgave Inhoudsopgave Betaling van de reis Adresgegevens van de accommodatie en belangrijke nummers Pistekaart Spullen om mee te nemen Weekprogramma

Nadere informatie

De begeleiding van Snowcamp

De begeleiding van Snowcamp Snowcamp 2019 De begeleiding van Snowcamp Docenten vanuit school: Elke Snowcamp groep krijgt minimaal 1 persoonlijke Snowcamp mentor Mevr. Jouzy Dhr. van de Meer Dhr. de Wit Dhr. van Veen Mevr. Groen

Nadere informatie

Kamp NGK Veenendaal 26-28 september

Kamp NGK Veenendaal 26-28 september Kamp NGK Veenendaal 26-28 september Kampboekje 1 Handige informatie voor ouders!! Adresgegevens: Galgenweg 3 6741 KJ Lunteren 0318 482395 Noodnummers: Francisca Hardeman: 06 52128429 Gerrit Zeevat: 06

Nadere informatie

Het hebben van een goede rugzak is van groot belang, mocht je zelf geen rugzak hebben dan kan je er 1 van ons lenen.

Het hebben van een goede rugzak is van groot belang, mocht je zelf geen rugzak hebben dan kan je er 1 van ons lenen. Materiaal Rugzak Rugzak Omschrijving Het hebben van een goede rugzak is van groot belang, mocht je zelf geen rugzak hebben dan kan je er 1 van ons lenen. Rugzakhoes Een rugzakhoes is een nylon of polyester

Nadere informatie

Lesideeën groep 1 en 2

Lesideeën groep 1 en 2 2 Doelstellingen Na het project kunnen de kinderen vertellen hoe een tandarts en een tandheelkundige praktijk eruitzien. Ook kunnen de kinderen vertellen hoe, wanneer en hoe vaak ze tandenpoetsen. Werkwijze

Nadere informatie

BESTEMMING BEREIKT?! Opdrachtenblad Niveau:

BESTEMMING BEREIKT?! Opdrachtenblad Niveau: Opdrachten Opdracht 1 Wat vind je van het verhaal? Welk risico loopt Wesley? Wat zou jij deze vakantie anders doen om niet halverwege met te weinig geld te zitten? Ken jij iemand met een vergelijkbaar

Nadere informatie

Inleiding. Ligging hotel. Skigebied.

Inleiding. Ligging hotel. Skigebied. Inleiding. De tweede Skinfo van dit seizoen. De beslommeringen van het Eifelweekend liggen achter ons en nu is er dus tijd en gelegenheid om weer vooruit te kijken naar onze volgende activiteit. We zullen

Nadere informatie

Wintersportreis Lodewijk college 2019

Wintersportreis Lodewijk college 2019 Wintersportreis Lodewijk college 2019 Inhoudsopgave Inhoudsopgave Betaling van de reis Adresgegevens van de accommodatie en belangrijke nummers Pistekaart Spullen om mee te nemen Weekprogramma Reglement

Nadere informatie

Nog even dit. Nieuwe of oude gebieden?

Nog even dit. Nieuwe of oude gebieden? Nog even dit. Evenals vorig jaar zullen we onze reiskosten weer gezamenlijk dragen. Na onze skiweek geven de chauffeurs de gemaakte brandstofkosten aan mij door en delen we het totaalbedrag door het aantal

Nadere informatie

Etappe 15 van Meyzieu naar Annonay met veel klimmen en klauteren. Totaal 145 kilometer. Vrijdag 13 mei 2016. Van Volendam naar Meyzieu.

Etappe 15 van Meyzieu naar Annonay met veel klimmen en klauteren. Totaal 145 kilometer. Vrijdag 13 mei 2016. Van Volendam naar Meyzieu. Etappe 15 van Meyzieu naar Annonay met veel klimmen en klauteren. Totaal 145 kilometer. Vrijdag 13 mei 2016. Van Volendam naar Meyzieu. Onze groep bestond oorspronkelijk uit zes man. Helaas moesten twee

Nadere informatie

Ten slotte wens ik je veel plezier bij het lezen. Hopelijk geeft het de kennis en de inspiratie om ook zelf met je kinderen aan de slag te gaan!

Ten slotte wens ik je veel plezier bij het lezen. Hopelijk geeft het de kennis en de inspiratie om ook zelf met je kinderen aan de slag te gaan! inleiding Voor al mijn kinderen schrijf ik hun ontwikkelingen op in een schrift. Ik schrijf op wanneer en hoelang ze sliepen, wat ze aten, hoe ze speelden en hoe we samen de dag doorbrachten. Dat lijkt

Nadere informatie

Water en drinkwater (waterhardheid en ontkalken)

Water en drinkwater (waterhardheid en ontkalken) Water en drinkwater (waterhardheid en ontkalken) Ik vertel jullie in mijn spreekbeurt meer over water en drinkwater. Eerst vertel ik wat water is, waarom water het allerbelangrijkste is voor leven, en

Nadere informatie

ATTRACTIEVE KERSTSKIWEEK 2013 MONTE BONDONE

ATTRACTIEVE KERSTSKIWEEK 2013 MONTE BONDONE ATTRACTIEVE KERSTSKIWEEK 2013 MONTE BONDONE 22-27 december 2013, 495,- 425,- 22-26 december 2013, 425,- 365,- Spectaculair aanbod voor klanten Keet in Huis Kerstweek 2013: Retour Casa heeft twee attractieve

Nadere informatie

Informatie India Reis 2015

Informatie India Reis 2015 Informatie India Reis 2015 Zondag 12 oktober 2014 is er van 13.00 uur tot 15.00 uur een informatie/ kennismakingsbijeenkomst. Vertrek zondag 15 februari 2015 thuiskomst zaterdag 7 maart 2015, deze data

Nadere informatie

BESTEMMING BEREIKT?! Opdrachtenblad Niveau:

BESTEMMING BEREIKT?! Opdrachtenblad Niveau: Opdrachten Opdracht 1 a) Wesley gaat lekker op vakantie. Welk onderdeel heeft hij niet zo goed voorbereid? b) Waarom is dat wel belangrijk? c) Hoe heeft hij dat eerder opgelost? d) Welk advies geef je

Nadere informatie

Schoolreizen schooljaar

Schoolreizen schooljaar Schoolreizen schooljaar 2018-2019 OF Beste leerlingen en ouders/verzorgers, Na het succesvolle Wintersportkamp in 2016, willen we dit jaar weer proberen een Wintersportkamp voor de leerlingen uit de

Nadere informatie

Belvilla trend report

Belvilla trend report Belvilla trend report #1-2016 - Wintersport Populairste wintersportbestemmingen 1 Oostenrijk 73,6% (71,5% in 2014-2015) 3 Frankrijk 2,8% (3,9% in 2014-2015) 2 Duitsland 21,2% (21,4% in 2014-2015) 4 Zwitserland

Nadere informatie

10 tips om je partner zo goed mogelijk te ondersteunen.

10 tips om je partner zo goed mogelijk te ondersteunen. 10 tips om je partner zo goed mogelijk te ondersteunen. Omdat het automatische gedrag is uitgeschakeld kosten onderstaande handelingen je partner al veel energie (hier denk je zo snel niet aan, omdat het

Nadere informatie

Di Livorno is ons toevluchtsoord wanneer we geen zin of tijd hebben om te koken. Er is een grote keuze aan gerechten, klaargemaakt met verse groenten, goede wijn en een aantrekkelijk interieur. Een aanrader

Nadere informatie

Une Belle Histoire Nou, daar sta je dan. Met je goede gedrag, langs de snelweg in Belgie met een lekke achterband. Maar wacht, ik ga veel te snel. Vrijdagochtend zouden we met 14 Goodfellas vertrekken

Nadere informatie

Wildernistocht door Zweeds Lapland

Wildernistocht door Zweeds Lapland Wildernistocht door Zweeds Lapland herfstprogramma 2016 17-24 september aanmelden via yuriklaver@gmail.com INTRODUCTIE Beste lezer, voor je ligt het herfstprogramma van een reis door de magistrale wildernis

Nadere informatie

Busreis Karinthie 15 t/m 25 mei 2017

Busreis Karinthie 15 t/m 25 mei 2017 Busreis Karinthie 15 t/m 25 mei 2017 Maandag Heenreis Nadat u een kopje koffie hebt gedronken in Zeddam beginnen we aan onze reis. Deze eerste dag rijden we naar Zuid Duitsland waar we de eerste nacht

Nadere informatie

Inhoud Praktisch... 3 Paklijst... 4 Inpak tips... 5

Inhoud Praktisch... 3 Paklijst... 4 Inpak tips... 5 Survival week Inhoud Praktisch... 3 Paklijst... 4 Inpak tips... 5 Praktisch Wat heb je nodig deze week: een geldig identiteitsbewijs of paspoort. stevige wandelschoenen (zorg dat ze ingelopen zijn!!!).

Nadere informatie

Locatie De Wildwal Galgenbergweg 3 6741 KJ Lunteren Tel: 0318-482395 http://www.dewildwal.nl/

Locatie De Wildwal Galgenbergweg 3 6741 KJ Lunteren Tel: 0318-482395 http://www.dewildwal.nl/ Hilversum, 13 september 2013 Aan de ouder(s)/verzorger(s) van Klas: Betreft: informatie brugklaskamp Geachte ouder(s)/verzorger(s), Uw kind gaat 7, 8 en 9 oktober a.s. op schoolkamp met de brugklassers

Nadere informatie

MPS Prins Willem Alexander. Bootvakantie 2015 11 oktober t/m 16 oktober

MPS Prins Willem Alexander. Bootvakantie 2015 11 oktober t/m 16 oktober Bootvakantie 2015 11 oktober t/m 16 oktober Voorwoord Namens Stichting On Toer heten we iedereen welkom aan boord van de Mps Prins Willem Alexander. Wij vinden het leuk dat jullie keuze op onze bootvakantie

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N René op vakantie 10-17 mei 2013 P U T T E N Begeleider Theo Vrijdag 10 mei Vertrek naar Landal Tegen 12 uur rijdt de Tendens bus de Ranonkelweg in en René straalt als hij mij ziet. Na de lunch nemen we

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk en

Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk en Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 1.1 1.2 en 4.1 4.2 Samenvatting door een scholier 1402 woorden 5 december 2017 7 21 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde Humboldt Aardrijkskunde toetsweek 1

Nadere informatie

Iris marrink Klas 3A.

Iris marrink Klas 3A. Iris marrink Klas 3A. 1 Inhoud. 1- Voorpagina 2- Inhoud, inleiding & mijn mening 3- Dag 1 4- Dag 2 5- Dag 3 6- Dag 4 7- Dag 5 Inleiding. Ik kreeg als opdracht om een dagverslag te maken over Polen. 15

Nadere informatie

Aardrijkskunde samenvatting H2: Klimaat: is een beschrijving van het gemiddelde weer over een periode van 30 jaar.

Aardrijkskunde samenvatting H2: Klimaat: is een beschrijving van het gemiddelde weer over een periode van 30 jaar. Samenvatting door S. 1016 woorden 28 februari 2016 6,2 47 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand Aardrijkskunde samenvatting H2: Nadeel tropische klimaten: het vocht, en de insecten/ziektes.

Nadere informatie

Lieve vrienden van El Manguaré,

Lieve vrienden van El Manguaré, Lieve vrienden van El Manguaré, Vanuit een overstroomd Iquitos de tweede tamtam van 2012. Twee dagen geleden schreef ik onderstaand stukje: Manguaré kampt met wateroverlast! Zoals Yolanthe in de vorige

Nadere informatie

Outback Australië. Je kunt een auto huren of kopen. Dat kan op veel plaatsen.

Outback Australië. Je kunt een auto huren of kopen. Dat kan op veel plaatsen. Outback Australië Voor mij is Australië een heel bijzondere plek. Waarom? Dat zal ik uitleggen. Het begon al toen ik voor het eerst in Australië kwam. Ik stapte uit het vliegtuig. Meteen merkte ik dat

Nadere informatie

Medicijnen kunt u op de dag van vertrek afgeven bij meester Stefan.

Medicijnen kunt u op de dag van vertrek afgeven bij meester Stefan. vossestaart@archipelprimair.nl Aan de ouders en leerlingen van groep 7/8, Bijna is het dan zover, het schoolkamp komt er aan! De kinderen worden dinsdag 26 mei tussen 8.30 uur en 8.45 uur op school verwacht

Nadere informatie

Teamarrangementen 2010

Teamarrangementen 2010 Teamarrangementen 2010 Limburg Mooiste 2010 Teamarragementen 2 Organisatie Stichting Grand Ballon Valkenburgerweg 26 6411 BN Heerlen www.limburgsmooiste.nl info@limburgsmooiste.nl t 0031-45-5410106 f 0031-45-5718698

Nadere informatie

Inleiding. Ons skiteam. Auto 1: Fred, Rienkje, Trudy en Wim. Auto 2: Ton, Mar en Tom. Auto 3: Gerrit, Anny, Ineke en Henk. Auto 4: Pia en André.

Inleiding. Ons skiteam. Auto 1: Fred, Rienkje, Trudy en Wim. Auto 2: Ton, Mar en Tom. Auto 3: Gerrit, Anny, Ineke en Henk. Auto 4: Pia en André. Inleiding. Als ik begin te schrijven aan deze nieuwe Skinfo, zitten we aan de vooravond van ons Eifelweekend. Niet echt veel tijd dus om er uitgebreid voor te gaan zitten. Toch wil ik even een beginnetje

Nadere informatie

Calcimatics start steeds met een opwarming. Zo is de overgang dan niet-bewegen naar actief worden niet te bruusk en voorkom je letsels.

Calcimatics start steeds met een opwarming. Zo is de overgang dan niet-bewegen naar actief worden niet te bruusk en voorkom je letsels. CALCIMATICS 1. De opwarming Calcimatics start steeds met een opwarming. Zo is de overgang dan niet-bewegen naar actief worden niet te bruusk en voorkom je letsels. Als een vogel in de lucht - Houding:

Nadere informatie

Algemene info. Wanneer? Van maandag 6 juli om 14u tot en met zondag 12 juli om 14u

Algemene info. Wanneer? Van maandag 6 juli om 14u tot en met zondag 12 juli om 14u 2014-2015 Loenhout Ergens in België is er een klein dorpje Loenhout, waar er kleine blauwe wezentjes wonen. En welke wezentjes zijn blauw en klein? SMURFEN natuurlijk! Het mooiste en ook bijna het enige

Nadere informatie

Nieuwsbrief schoolreis editie 2

Nieuwsbrief schoolreis editie 2 Nieuwsbrief schoolreis editie 2 Contact: mevrouw E. Mertens T: +3173 5588182 E: e.mertens@kentalis.nl Datum: 23 februari 17 Betreft: Schoolreis maart 2017 Beste leerlingen, ouders en / of verzorgers, In

Nadere informatie

Ik ben David de Graaf

Ik ben David de Graaf Ik ben David de Graaf geboren in 1984. met Downsyndroom Surprise! Ook voor mijzelf Ik heb het niet alleen, maar... ik ben ook in vaste dienst van de Stichting Downsyndroom Kort: de SDS www.downsyndroom.nl

Nadere informatie

Woordenschat blok 03 gr4 Les 1 De bodem: de grond waarin planten kunnen groeien. De duinen: heuvels van zand langs de zee. De plant: een stengel met

Woordenschat blok 03 gr4 Les 1 De bodem: de grond waarin planten kunnen groeien. De duinen: heuvels van zand langs de zee. De plant: een stengel met Woordenschat blok 03 gr4 Les 1 De bodem: de grond waarin planten kunnen groeien. De duinen: heuvels van zand langs de zee. De plant: een stengel met bladeren die groeit. De rots: een heel grote steen op

Nadere informatie

JIJ DOET MEE AAN BIKKELKAMP 2016!!

JIJ DOET MEE AAN BIKKELKAMP 2016!! JIJ DOET MEE AAN!! Van harte gefeliciteerd. En WELKOM! Aan dit kamp doen dolfijnen, zeeverkenners, wilde vaart, leiding en bestuursleden mee. Allemaal BIKKELS! KAMPGELD Het kampgeld bedraagt 12,50 euro

Nadere informatie

Kleding en Materiaal: Aandachtspunten voor het fietsen in de bergen.

Kleding en Materiaal: Aandachtspunten voor het fietsen in de bergen. Kleding en Materiaal: Aandachtspunten voor het fietsen in de bergen. Voor al diegenen die niet bekend zijn met fietsen in de alpen. Ik heb gemerkt dat er behoefte is aan tips m.b.t. materiaal en kleding.

Nadere informatie

Plezier in Kroatië 21 T/M 30 AUGUSTUS

Plezier in Kroatië 21 T/M 30 AUGUSTUS Plezier in Kroatië 21 T/M 30 AUGUSTUS Nono Ban, Braç Kroatië Even voorstellen: Jos Deborah Evelyn Mark Danny Helianthe PAGINA 1 Paulina Paul Tamara PAGINA 2 Vrijdag 21 september Het was zo ver! Alle koffers

Nadere informatie

Kamp , 24 en 25 juni

Kamp , 24 en 25 juni Kamp 2017 23, 24 en 25 juni Beste Kamper, Hier is het boekje waarin alles staat wat je moet weten voor het kamp van de venlose reddingsbrigade in het weekend van 24 en 25 juni.. De begeleiders zullen vrijdag

Nadere informatie

Klimaat is een beschrijving van het weer zoals het zich meestal ergens voordoet, maar ben je bijvoorbeeld in Spanje kan het ook best regenen.

Klimaat is een beschrijving van het weer zoals het zich meestal ergens voordoet, maar ben je bijvoorbeeld in Spanje kan het ook best regenen. Samenvatting door Annique 1350 woorden 16 mei 2015 7,3 333 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand Klimaten Paragraaf 2.2 Weer en klimaat Klimaat is een beschrijving van het weer zoals het

Nadere informatie

Hallo jongens en meiden, Tot ziens. Alvast veel leesplezier!!!!

Hallo jongens en meiden, Tot ziens. Alvast veel leesplezier!!!! Op maandag lever je als eerste je verlofpas weer in bij je bootsman/vrouw. Je zwemgoed wat je op school gebruikt, wordt door ons gewassen. Laat wel even je naam in je zwembroek zetten, zodat hij niet zoek

Nadere informatie

Oostenrijk Het klimaat Het Lechtal Stanzach ( 939 m )

Oostenrijk Het klimaat  Het Lechtal Stanzach ( 939 m ) Oostenrijk Oostenrijk is een bondsrepubliek in het hart van Europa. Het land is ongeveer 3 maal zo groot als Belgïe. Het bondsland Tirol, met als hoofdstad Innsbruck, neemt 1 / 5 van het land in beslag.

Nadere informatie

Spekkoek. Op de terugweg praat zijn oma de hele tijd. Ze is blij omdat Igor maandag mag komen werken.

Spekkoek. Op de terugweg praat zijn oma de hele tijd. Ze is blij omdat Igor maandag mag komen werken. Spekkoek Oma heeft de post gehaald. Er is een brief van de Sociale Werkplaats. Snel scheurt ze hem open. Haar ogen gaan over de regels. Ze kan het niet geloven, maar het staat er echt. Igor mag naar de

Nadere informatie

10 juli-16 juli. Brunssum

10 juli-16 juli. Brunssum 10 juli-16 juli Brunssum Hallo allemaal, Nog even aftellen, maar bijna is het zover: We gaan weer op zomerkamp! Met z n allen gaan we weer spannende avonturen beleven, en hierover zijn natuurlijk ook

Nadere informatie

Eindevaluatie. Riga. Begeleiders;Geert Daams en Remco Reijke

Eindevaluatie. Riga. Begeleiders;Geert Daams en Remco Reijke Eindevaluatie Riga 2011 Begeleiders;Geert Daams en Remco Reijke Inhoud Inleiding... 3 Wat voor cijfer geef je de Riga reis?... 4 Wat was je voornaamste reden om naar Riga te gaan?... 4 Hoe heb je de heenreis

Nadere informatie

Winterkamp. Infoboekje 2019 Groep Deckers, Lisa

Winterkamp. Infoboekje 2019 Groep Deckers, Lisa 8-2-2019 Winterkamp Infoboekje 2019 Groep 1 Deckers, Lisa Inleiding In dit infoboekje vind je alle informatie over het winterkamp. De contactgegevens bij nood, de regels en afspraken. Ook de indeling van

Nadere informatie

Bijwerkingen van chemotherapie. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Bijwerkingen van chemotherapie. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Bijwerkingen van chemotherapie Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud Mondverzorging 3 Huidverzorging 4 Voeding 5 Vermoeidheid 6 Haarverzorging 7 Diarree

Nadere informatie

Wintersport 2016 naar Oostenrijk

Wintersport 2016 naar Oostenrijk Wintersport 2016 naar Oostenrijk Dit jaar organiseren Jan Broekman en Annemiek Paulussen weer de wintersportvakantie van De Wissel. We vertrekken op vrijdag 11 maart en komen we op zondag 20 maart met

Nadere informatie

Patiëntnummer: Geboortedatum: (dd/mm/jj) Initialen patiënt:... Datum afname test: T...

Patiëntnummer: Geboortedatum: (dd/mm/jj) Initialen patiënt:... Datum afname test: T... Patiëntnummer: Geboortedatum: (dd/mm/jj) Initialen patiënt:... Datum afname test: (dd/mm/jj) T... H.M. Oerlemans, herziene versie februari 1997 Toelichting bij de Vragenlijst Vaardigheden Deze lijst betreft

Nadere informatie

Casa los Quemados Spanje La Palma Los Quemados

Casa los Quemados Spanje La Palma Los Quemados Casa los Quemados Spanje La Palma Los Quemados 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Casa los Quemados - (Spanje La Palma Los Quemados) - 3 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden Zwembad:

Nadere informatie