HET GAAT OM MENSEN NIET OM CIJFERS!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HET GAAT OM MENSEN NIET OM CIJFERS!"

Transcriptie

1 HET GAAT OM MENSEN NIET OM CIJFERS! Herman Tuning GROENLINKS

2 TIJD OM TE KIEZEN

3 Inleiding De gemeenteraadsverkiezingen van 2014 vinden plaats in een tijd waarin veel mensen zich ongerust maken over de toekomst. De samenleving heeft te maken met recessie, vergrijzing en milieuvervuiling. Bovendien is straks niet langer Den Haag verantwoordelijk voor jeugdzorg, werk en inkomen, en zorg aan langdurig zieken en ouderen, maar is de gemeente dat. Met deze nieuwe taken wacht ook de gemeente Haarlemmermeer een grote uitdaging, want de decentralisatie gaat gepaard met een forse bezuiniging. Deze uitdagingen vragen om nieuwe oplossingen, om een creatieve manier van denken en werken, om meer zorg en aandacht voor elkaar. Het goede nieuws is dat overal mensen en organisaties opstaan die deze uitdagingen aangaan, die al op een andere manier werken en denken. Ook in onze gemeente zijn er groene ondernemers, krijgen we een lokaal energiebedrijf, hebben we de eerste kleinschalige buurtzorg. GroenLinks heeft veel vertrouwen in juist deze lokale ontwikkelingen. Wij geloven in mensen die zelf initiatieven nemen en wij willen hen hiervoor de ruimte geven. Daarbij hoort een gemeente die initieert, faciliteert, zelfredzaamheid stimuleert en waar nodig meewerkt aan oplossingen. GroenLinks kiest voor een gemeente die er ook écht is als het nodig is en die haar inwoners nooit laat vallen! Meer dan ooit is nu het moment om te kiezen! Te kiezen voor een groene, duurzame en sociale gemeente, een gemeente met kansen voor iedereen.

4 De tien van GroenLinks! Goede zorg in de buurt Goede zorg in de buurt, met meer aandacht voor elkaar. Iedereen krijgt passende ondersteuning om zelfstandig te kunnen blijven wonen en aan de samenleving deel te nemen. In onze gemeente moet het persoonsgebonden budget (PGB) blijven bestaan. Werk voor iedereen door een duurzame lokale economie Een duurzame economie levert veel werkgelegenheid op. We helpen ondernemers met de overstap naar duurzame bedrijvigheid. We helpen inwoners om werk te vinden of te behouden. Armoede wordt bestreden Bij inkomensproblemen krijgen mensen snelle, passende hulp (geen weken wachten). Meepraten met de gemeente: (beg)inspraak Inwoners kunnen tijdig meepraten over belangrijke beslissingen in hun woonomgeving en hebben daadwerkelijk invloed: geen inspraak achteraf, maar beginspraak. Ruimte voor kunst en cultuur We willen de crisis onze kunst en cultuur niet laten verschralen. Creativiteit moet juist alle ruimte krijgen.

5 Gezonde woonomgeving Voor iedereen een gezonde woonomgeving: schoon, groen, heel en veilig. Groen blijft groen! We ondersteunen bewoners die hun straat willen vergroenen. Kinderen hebben de ruimte om buiten te spelen. Betaalbare en energiezuinige woningen voor iedereen We blijven bouwen: leegstaande kantoorpanden worden benut en bestaande woningen aangepast. Zodat iedereen goed, energiezuinig en betaalbaar kan wonen. Meer aandacht voor openbaar vervoer, fietsers en voetgangers Goede OV-verbindingen in het buitengebied. We stimuleren het gebruik van elektrisch vervoer. Voetgangers en fietsers in de wijken en kernen krijgen zoveel mogelijk voorrang. Natuur om van te genieten Groene (recreatie)gebieden moeten zoveel mogelijk met elkaar worden verbonden. Zo geven we dieren meer ruimte en versterken we de natuur. Pak milieuvervuiling en energieverspilling aan Alle inwoners krijgen tips over wat zij zelf kunnen doen om energie (en dus geld) te besparen. Er komt ook meer aandacht voor afvalscheiding en tegengaan van zwerfvuil. De gemeentelijke gebouwen worden energieneutraal. En we gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen tegen onkruid.

6 Kies voor de groene gemeente Groen heeft een enorme waarde, die niet in geld is uit te drukken. Een groene gemeente is prettig om in te wonen en energiebewust. In groen kun je bewegen of juist ontspannen, sociale contacten opdoen of juist tot rust komen. Groen levert een belangrijke bijdrage aan een goed woon- en vestigingsklimaat. Door meer groen ben je bovendien beter bestand tegen (en beperk je) de klimaatverandering. In deze tijden van bezuinigingen kiest GroenLinks daarom voor échte kwaliteit: groene kwaliteit. Levenskwaliteit, een gezonde economie en vertrouwen in een goede toekomst kunnen niet zonder elkaar. Daarom kiest GroenLinks voor een groene, schone, zuinige en sociale leefomgeving, waarbij groene ruimte, werkgelegenheid, sociale voorzieningen, huisvesting en water elkaar versterken. Schone gemeente Een groene gemeente is ook een schone gemeente, met schone lucht, schoon water en schone grond. Wie iets vervuilt, ruimt het zelf op ( de vervuiler betaalt ). En we doen er alles aan om de gemeente, de parken en plantsoenen, maar ook de bermen schoon te houden. Door meer te investeren in fietsverkeer en openbaar vervoer, verbeter je niet alleen de totale bereikbaarheid (ook die voor de auto) maar zorg je ook voor schonere lucht. We produceren (te) veel afval met elkaar. Door een betere scheiding kunnen we afval niet alleen vaker gebruiken als goede grondstof voor nieuwe producten, het leidt ook tot lagere verwerkingskosten, zodat onze inwoners minder hoeven te betalen. Afval scheiden loont dus.

7 Duurzame initiatieven GroenLinks staat pal voor duurzaamheid. Wij willen het milieu zo min mogelijk belasten, we willen zuinig omgaan met de beschikbare natuurlijke hulpbronnen die de aarde ons biedt. Er zijn al veel duurzame initiatieven in Haarlemmermeer, zoals het Duurzaam Bedrijf en het Natuur en Milieu Centrum. Maar er kan nog veel meer bereikt worden door inwoners intensiever te betrekken bij hun eigen leefomgeving en de duurzame-wij-doen-het-zelvers met elkaar te verbinden. Hetzelfde geldt voor onze ondernemers, vooral die in het midden- en kleinbedrijf, en de Haarlemmermeerse scholen. Slim ruimtegebruik De gemeente kan de ruimte in de grote kernen veel slimmer benutten, bijvoorbeeld door leegstaande kantoorpanden creatief te gebruiken en gebouwen voor verschillende functies in te zetten. Ook de (oudere) bedrijventerreinen kunnen beter benut worden door combinaties met wonen en voorzieningen mogelijk te maken. Zo willen we de groene open ruimte in de polder behouden en waar mogelijk uitbreiden. Zo n compacte omgeving waarin mensen wonen, werken en ontspannen in hun eigen buurt, houdt de wijken levendig. Je kunt je makkelijk te voet en per fiets verplaatsen. Bebouwde kom en buitengebied willen we beter verbinden met elkaar door het aanleggen van goede fiets- en wandelroutes. Zo kunnen we meer genieten van het landschap en het groen ook echt beléven.

8 Dit betekent voor GroenLinks onder andere OP HET GEBIED VAN VERVOER: Ruim baan voor voetgangers en fietsers Voetgangers en fietsers krijgen prioriteit bij de inrichting van verkeersstromen; Bij verkeerslichten komt een fietsvoorrangsbeleid; Er komen fietssnelwegen, waarop fietsers altijd voorrang hebben. In elk geval wordt een fietssnelweg aangelegd tussen Hoofddorp en Schiphol/Aalsmeer; De verhuur van (OV-)fietsen wordt gestimuleerd; Stallingsmogelijkheden (bewaakt en onbewaakt) worden fors uitgebreid bij openbare voorzieningen, winkels, scholen, bushaltes en stations. Ook voor bakfietsen bij winkel; Er komt een meldpunt Ruim baan voor de fiets, waar inwoners suggesties kunnen doen voor verbetering van fietspaden en stallingsmogelijkheden. DE FIETS KRIJGT VOORRANG

9 Ruim baan voor het openbaar vervoer Waar mogelijk krijgt openbaar vervoer voorrang in de doorstroming; E r wordt in de planning van routes nadrukkelijk rekening gehouden met de bereikbaarheid van voorzieningen waar veel ouderen komen; Nieuwe wijken krijgen vanaf het begin een hoogwaardige OV-ontsluiting. De kosten daarvan worden onderdeel van de planexploitatie; Buurtbussen en belbussen blijven bestaan als aanvulling op het bestaande OV-systeem. De auto is welkom, onder voorwaarden E r komt een transferium met een goede verbinding met Hoofddorp-centrum; Alle woongebieden in de bebouwde kom worden ingericht als 30 km-gebied en waar mogelijk zelfs als fietsstraat, waar de auto te gast is; Veiligheid gaat altijd vóór autobereikbaarheid; P arkeren dient minimaal kostendekkend te gebeuren, de gebruiker betaalt. Parkeerbeleid mag verder worden ingezet als effectief instrument om mobiliteits- en milieudoelstellingen te bereiken; Op grote doorgaande routes, zoals de Van Heuven Goedhartlaan, de Spoorlaan en DrieMerenweg komen Groene Golven, zodat het verkeer goed doorstroomt. OP HET GEBIED VAN GROEN EN DUURZAAMHEID: Groen moet je ervaren, leren, proeven en doen E r komt in alle woonkernen voldoende buitenspeelruimte, met daarbij ook ruigere stukken; D e groenvoorzieningen buiten de woonkernen worden

10 beter met het openbaar vervoer te bereiken; Op alle scholen vindt natuur- en milieueducatie plaats. Om dat mogelijk te maken blijft de gemeente het natuur- en milieu-educatiecentrum ondersteunen; Op scholen, en in woonwijken komen meer mogelijkheden om een moestuin te onderhouden, eventueel tijdelijk op braakliggend terrein; Er komen een of meer productiemoestuinen om de voedselbank van verse groente en fruit te voorzien. In deze moestuinen werken mensen die niet op een reguliere werkplek terecht kunnen; Tussen het station en het stadscentrum in Hoofddorp komt een aantrekkelijke groene corridor, met daarin bijvoorbeeld een stadsboerderij en/of een winkel waar lokaal geteelde producten kunnen worden gekocht; L okale boeren worden aangemoedigd hun bedrijven open te stellen voor educatieve doeleinden, of als zorgboerderij; Lokaal geproduceerde landbouwproducten worden ook lokaal te koop aangeboden; Het cultuurlandschap en de historische boerderijen blijven voor onze gemeente bewaard. Duurzame energie en waterhuishouding, bijvoorbeeld: De gemeente werkt voortvarend mee aan alle initiatieven op het gebied van hernieuwbare, duurzame energie; Ook bij bestaande bouw gaat de gemeente inzetten op het loskoppelen van de hemelwateropvang van het riool, zodat dit ontlast wordt. Dit kan door inwoners te stimuleren om regenwater op te vangen in tonnen en dit water te gebruiken voor de tuin. Daarnaast willen we stimuleren dat tuinen groener worden ingericht en minder met tegels, zodat het regenwater de grond in kan trekken;

11 Er komen grijswatersystemen in nieuwbouw of bestaande bouw. De gemeente kan hier partners voor zoeken voor huurwoningen via Ymere en voor koopwoningen met steun van het Duurzaam Bedrijf; In de Haarlemmermeerpolder is sprake van verzilting, doordat de bodem daalt en er minder infiltratie is van regenwater. De huidige klimaatverandering, met overvloedige neerslag en minder beschikbaar zijn van zoetwater tijdens droge perioden, vraagt om een andere, duurzame waterhuishouding. Het is noodzakelijk dat in onze gemeente wordt uitgegaan van een flexibel waterpeil, dat past bij het gebruik van de betreffende gronden. Je KRIJGT DE ZORG DIE NODIG IS

12 Kies voor de sociale gemeente Iedereen wil zijn of haar leven naar eigen inzicht kunnen inrichten. Dromen waarmaken. GroenLinks staat voor een lokale overheid die daarvoor de voorwaarden schept. Met meer kansen op werk, een fatsoenlijk inkomen, een betaalbare woning, uitstekend onderwijs en goede zorg. We willen die kansen eerlijk delen. Duurzame economie geeft werkgelegenheid Het midden- en kleinbedrijf is belangrijk voor de werkgelegenheid en draagt bij aan de leefbaarheid van Haarlemmermeer. Daarom hebben we oog voor de belangen van het MKB. De bouwsector heeft door de crisis nauwelijks werk. Veel kantoorgebouwen staan leeg. Tegelijk is er een grote vraag naar betaalbare woonruimte en aangepaste woningen. Samen met onder andere de woningbouwcoöperaties willen we in onze gemeente blijven zoeken naar mogelijkheden voor betaalbare nieuwbouw, verduurzaming van de bestaande bouw en hergebruik van leegstaande panden. Dit levert veel nieuw werk op en lagere woonlasten voor de bewoners. De omschakeling naar een duurzame economie is dé uitdaging voor alle ondernemers. GroenLinks wil deze overgang faciliteren, samen met onze lokale ondernemers. Schiphol Schiphol is belangrijk voor de werkgelegenheid, maar kent ook veel nadelige effecten: geluidsoverlast, gezondheids- en concentratieproblemen, CO2-uitstoot en verslechterde luchtkwaliteit. Bestrijding van deze nadelen moet centraal staan bij de inzet van de gemeente in de discussie rondom de luchthaven.

13 De jeugd heeft de toekomst Elk kind verdient een goede start, in een gezonde omgeving en met onderwijs dat talenten ontwikkelt. GroenLinks wil investeren in jeugd: ze de ruimte geven, met voldoende speel- en sportvoorzieningen. We willen dat geen jongere voortijdig afhaakt: iedereen die leerplichtig is, zit op school of volgt een leerwerktraject. De komende jaren loopt het aantal leerlingen in het basisonderwijs fors terug. Dit betekent dat vooral het bestaansrecht van scholen in kleine kernen onder druk komt te staan. GroenLinks wil dat het openbaar en bijzonder onderwijs samenwerken om ervoor te zorgen dat in elke kern een school voor het basisonderwijs blijft. Hulp en ondersteuning Mensen met wie het even niet goed gaat, die pech hebben of verkeerde keuzes hebben gemaakt, laten we niet vallen. En ook als je langer (of voor altijd) bent aangewezen op hulp van de overheid, moet je de regie over je eigen leven kunnen houden. We willen dat niemand in armoede leeft. We ondersteunen mensen bij het vinden van betaald werk of een andere maatschappelijke activiteit. Van de sociale dienst vragen we een uitrukmentaliteit : als mensen zich melden omdat het water hen aan de lippen staat, wordt geen afspraak over 6 weken gemaakt, maar worden zij meteen geholpen. GroenLinks gaat er vanuit dat ieder mens iets kan en wil, en dat mensen zich verantwoordelijk voelen voor elkaar. Wij geloven in samenredzaamheid in wijken en buurten, waarbij ook zorgvragers en ouderen een actieve bijdrage kunnen blijven leveren. Maar deze samenredzaamheid vraagt ook om een lokale overheid die erin investeert om het zelfstandig functioneren van inwoners

14 mogelijk te maken. Bijvoorbeeld door gerichte hulp, het creëren van ontmoetingsplekken of het ondersteunen van vrijwilligers en mantelzorgers. Daarnaast biedt de gemeente zzp ers de ruimte om zorg op maat te verlenen via het Persoonsgebonden Budget. De gemeente moet samen met haar inwoners naar passende oplossingen zoeken voor hun problemen. De burgers zijn daarbij het uitgangspunt, niet het aanbod van instellingen. Deze onttutteling stelt mensen in staat hun eigen leven vorm te geven. Dat betekent voor GroenLinks in onze gemeente onder andere: Menselijke maat en vertrouwen centraal De gemeente behandelt vragen over zorg en hulp altijd zonder hoge drempel op te werpen; Niet het beschikbare geld, maar de behoefte van mensen is altijd bepalend bij de uitvoering van het beleid; Bij indicatieprocedures wordt correcte en makkelijk toegankelijke informatie vooraf beschikbaar gesteld, zodat ook de burger zich goed hierop kan voorbereiden; Voorafgaand aan het keukentafelgesprek met een onafhankelijke instantie moet het mogelijk worden een vraagverduidelijking te bespreken; Er komen coachingstrajecten die mensen begeleiden in de omgang met de nieuwe situatie (bijvoorbeeld bij het onverwacht gehandicapt of chronisch ziek worden); Bureaucratie blijft tot het minimum beperkt, er wordt gewerkt met vaste contactpersonen; Er wordt zoveel mogelijk integraal geïndiceerd.

15 De burger als serieuze gesprekspartner De gemeente stemt haar beleid af met burgers en betrokken organisaties via een intensief en voortdurend proces van co-creatie; Bij alle regelingen komt er een onafhankelijke klachtenprocedure, al verdient een laagdrempelig gesprek de voorkeur; De gemeente investeert in een onafhankelijke ombudsman/ vrouw voor het sociale domein; Eigen regie bij de burger V rijwilligers met initiatieven om de participatiesamenleving in te vullen, kunnen bij de gemeente terecht voor ondersteuning in praktische en/of financiële zin; V oorzieningen zijn zoveel mogelijk beschikbaar en toegankelijk in de woonkernen zelf; M ensen hebben de serieuze keuze voor een persoonsgebonden budget, waarmee zij zelf de regie over hun leven kunnen nemen. Controle vindt steekproefsgewijs plaats; D e belangen, de draagkracht en de draaglast van mantelzorgers worden ruimhartig meegewogen bij het nemen van indicatiebesluiten; Er zijn ruimhartige voorzieningen, ondersteuning, en eventueel ook financiële compensatie voor mantelzorgers beschikbaar; O ok mensen met een zorgvraag hebben keuzevrijheid, bijvoorbeeld over de plek waar zij dagbesteding willen volgen. Bouwen = met de toekomst rekening houden Bij bouwbesluiten wordt rekening gehouden met toekomstbestendig bouwen, zodat gebouwen geschikt zijn voor mensen in meerdere levensfasen; Iedere wijk wordt zodanig opgebouwd dat de diversi-

16 teit in leeftijd en sociaal-economische achtergrond groot is. We willen geen monoculturen; Wijken worden gemengd opgebouwd, seniorenwoningen worden gecombineerd met starterswoningen, eengezinswoningen met zorgwoningen of woningen bijvoorbeeld voor begeleid wonen; De bestaande bouw wordt zo veel mogelijk verduurzaamd. Schiphol: lusten en lasten in balans Grondlawaai wordt aangepakt, zonder functies toe te voegen die verkeer aantrekken D e gemeente verleent geen medewerking aan aanleg van of reservering voor een tweede Kaagbaan. De gemeente verleent geen medewerking aan de eventuele komst van een tweede terminal. GROENE INITIATIEVEN ONDERSTEUNEN

17 Kies voor de open gemeente GroenLinks staat voor jouw vrijheid. In een open samenleving kun je zijn wie je bent en zeggen wat je vindt. Je voelt je er thuis. Dit recht op verschil bestaat alleen als de democratie goed functioneert, grenzen worden bewaakt en rechten worden beschermd. Daarom pakken we discriminatie aan en zetten we ons in voor meer verdraagzaamheid. De gemeente is van, voor en door ons allemaal Een open gemeente is er voor haar inwoners. Inwoners moeten tijdig kunnen meepraten over beslissingen over hun woonomgeving en dan ook daadwerkelijk invloed hebben: beginspraak. Daarbij moet altijd helder zijn wie waarvoor verantwoordelijk is. De gemeente wordt steeds meer een faciliterende gemeente in plaats van een alles zelf bedenkende gemeente. Inwoners met duurzame initiatieven vinden in GroenLinks een natuurlijke bondgenoot. De gemeente denkt mee, maakt gebruik van de aanwezige kennis en zorgt dat regelgeving en bureaucratie niet in de weg staan van duurzame initiatieven. Kunst en cultuur verrijken ons leven Een open gemeente is gebaat bij een bruisende culturele sector. Kunst verrijkt ons leven, stelt vragen bij wat we dachten zeker te weten, en verbeeldt werelden die er niet zijn. Kunst en cultuur dragen bij aan een gemeente waar mensen graag wonen en bedrijven zich graag vestigen. We willen kunstenaars de ruimte geven en meer aandacht voor cultuuronderwijs. We zijn trots op ons culturele erfgoed en zorgen daar goed voor.

18 Haarlemmermeer kan alleen een open gemeente zijn als het er ook veilig is. De veiligheid op straat en de leefbaarheid van de buurt is gebaat bij daadkrachtig optreden tegen criminaliteit. Het is ontoelaatbaar dat inwoners zich onveilig voelen in hun eigen omgeving, worden weggepest of mishandeld. Straffen kan dus hard nodig zijn, al is dat voor GroenLinks ook nooit het hele verhaal. Liever voorkómen we criminaliteit. Wat GroenLinks betreft zijn we daar ook met zijn allen verantwoordelijk voor. Bewoners kunnen helpen een veilige sfeer te maken en te behouden; samen met politie en toezichthouders die weten wat er speelt en kunnen ingrijpen als het misgaat. De inwoners van onze gemeente horen tevreden te zijn over de gemeentelijke dienstverlening. We zetten in op gemak door meer digitalisering, echter zonder verlies van de loketfunctie. Aan het loket worden mensen op een persoonlijke manier benaderd en geholpen bij hun vragen. De menselijke maat De gemeente staat de komende jaren voor zware opgaven: meer taken, minder geld. Om de kwaliteit van de dienstverlening te kunnen (blijven) garanderen, is samenwerking met andere gemeentes nodig. De inwoners van Haarlemmermeer moeten daarvan zelf zo min mogelijk merken. We organiseren alles zo dicht mogelijk bij bewoners: voor GroenLinks staat de menselijke maat voorop.

19 Dat betekent voor GroenLinks in onze gemeente onder andere: Kleine winkels en bedrijfjes krijgen in woonwijken de ruimte, zij geven levendigheid in de wijk en bereikbaarheid voor iedereen; In onze gemeente is plek voor vluchtelingen; We bepalen en beslissen veel meer op wijkniveau: de wijkbudgetten worden groter en er komt meer doorzettingsmacht voor gebiedsmanagers; Leegstaande panden worden beschikbaar gesteld als atelier-, repetitie- of expositieruimte; O p scholen krijgen kinderen kunst- en cultuuronderwijs; Er komt een jeugdcultuurfonds waardoor muzieklessen en ander kunstonderwijs beschikbaar komen voor kinderen uit armere gezinnen; We zijn zuinig op ons lokale culturele erfgoed, zoals de Stelling van Amsterdam, het station Rozenburg, en het oude cultuurlandschap; We ondersteunen de lokale musea, en moedigen het initiatief aan om te komen tot één museum.

20 GROENLINKS GROENLINKS MAAKT HET WAAR IN HAARLEMMERMEER Ruim baan voor duurzame energie: wind en zon. Betaalbare zorg thuis, of in de buurt. Behoud van werk of nieuwe banen. Wind mee voor fiets en OV. Wij brengen elke dag onze idealen in de praktijk Herman Tuning, lijsttrekker GroenLinks

GroenLinks. Verkiezingsprogramma 2014 Haarlemmerliede & Spaarnwoude.

GroenLinks. Verkiezingsprogramma 2014 Haarlemmerliede & Spaarnwoude. GroenLinks Verkiezingsprogramma 2014 Haarlemmerliede & Spaarnwoude. 1 Tijd om te kiezen! Inleiding De komende gemeenteraadsverkiezingen vinden plaats in een tijd, waarin veel mensen zich ongerust maken

Nadere informatie

VERANDERING BEGINT HIER IN HEEMSKERK

VERANDERING BEGINT HIER IN HEEMSKERK VERANDERING BEGINT HIER IN HEEMSKERK VERKIEZINGSPROGRAMMA 2018-20222 (KORTE VERSIE) HEEMSKERK VOORWOORD Verandering begint hier in Heemskerk GroenLinks staat voor verandering. Wij staan voor een nieuwe

Nadere informatie

VERANDERING. GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de

VERANDERING. GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de STEM VOOR TIJD VOOR VERANDERING HET VERKIEZINGSPROGRAMMA IN 5 MINUTEN GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018. Wij kiezen ervoor om de

Nadere informatie

OPEN. 21 punten voor Nijkerk in

OPEN. 21 punten voor Nijkerk in OPEN 21 punten voor Nijkerk in 2014-2018 We staan open voor vernieuwing en verandering van top-down handelen naar open staan voor verbinden met andere overheden, instellingen en bedrijven van denken in

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! v 1 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te werken aan concrete plannen om samen

Nadere informatie

Zuid-Holland is een mooie provincie met grote steden en veel groen. Zuid-Holland is

Zuid-Holland is een mooie provincie met grote steden en veel groen. Zuid-Holland is Klare taal Inleiding Zuid-Holland is een mooie provincie met grote steden en veel groen. Zuid-Holland is ook een kwetsbare provincie. De bodem daalt en de zeespiegel stijgt door klimaatverandering. Er

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA DUIVEN 2018 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te

Nadere informatie

Sociaal, Groen en Economisch: Duurzaamheid 2.0!

Sociaal, Groen en Economisch: Duurzaamheid 2.0! Sociaal, Groen en Economisch: Duurzaamheid 2.0! Algemene en Financiële beschouwingen: Voorjaarsrapportage 2014 Inleiding De raad geeft vandaag bij de algemene beschouwingen haar visie op de eerste voorjaarsrapportage

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma PvdA Feijenoord

Verkiezingsprogramma PvdA Feijenoord Verkiezingsprogramma PvdA Feijenoord Vrijheid, democratie, rechtvaardigheid, duurzaamheid en solidariteit. Dat zijn de idealen van de Partij van de Arbeid. Wij staan voor een spreiding van kennis, macht

Nadere informatie

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Kiezen om ruimte te maken Den Haag 2040 Den Haag is volop in beweging, de stad is in trek. Verwacht wordt dat Den Haag groeit, van 530.000 inwoners in 2017 naar

Nadere informatie

SAMENVATTING VERKIEZINGS- PROGRAMMA

SAMENVATTING VERKIEZINGS- PROGRAMMA SAMENVATTING VERKIEZINGS- PROGRAMMA 2018-2022 WAAR STAAT GROENLINKS ALMERE VOOR? Onze politiek is waarden-gedreven: we kiezen voor een samenleving die mensen verbindt, we willen eerlijke kansen en mogelijkheden

Nadere informatie

VERKIEZINGS PROGRAMMA KAMPEN

VERKIEZINGS PROGRAMMA KAMPEN VERKIEZINGS PROGRAMMA 2018-2022 KAMPEN Mijn naam is Nieke Jansen. Ik zit in de gemeenteraad voor GroenLinks. Dat is een politieke partij. In deze folder leg ik uit wat de gemeenteraad is. Ik vertel ook

Nadere informatie

VERKIEZINGSPROGRAMMA SPEERPUNTEN 50PLUS ROTTERDAM OMDAT HET OM ROTTERDAMMERS GAAT

VERKIEZINGSPROGRAMMA SPEERPUNTEN 50PLUS ROTTERDAM OMDAT HET OM ROTTERDAMMERS GAAT Voor individuele vrijheid Voor sociale rechtvaardigheid Voor maatschappelijke verantwoordelijkheid SPEERPUNTEN 50PLUS ROTTERDAM OMDAT HET OM ROTTERDAMMERS GAAT Rotterdam is van oudsher een havenstad, een

Nadere informatie

Verslag eerste Gebiedstafel Toekomst Spoorzone - Hilversum op 17 juli 2018 Bijlage 1: Urgente kwesties

Verslag eerste Gebiedstafel Toekomst Spoorzone - Hilversum op 17 juli 2018 Bijlage 1: Urgente kwesties Verslag eerste Gebiedstafel Toekomst Spoorzone - Hilversum op 17 juli 2018 Bijlage 1: Urgente kwesties Leeswijzer De tabel hieronder geeft de urgente kwesties weer die de deelnemers hebben opgeschreven

Nadere informatie

Fietsstrategie voor Rotterdam

Fietsstrategie voor Rotterdam Fietsstrategie voor Rotterdam Fietsstrategie voor Rotterdam Het fietsgebruik in Rotterdam zit in de lift. Het aantal fietsers op een gemiddelde dag is in de afgelopen tien jaar bijna verdubbeld van 40.000

Nadere informatie

Hoe groen zijn de partijprogramma s

Hoe groen zijn de partijprogramma s Hoe groen zijn de partijprogramma s Een onderzoek over wat er door de verschillende partijen is opgeschreven voor de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart 2014 Werkwijze Alle 8 partijprogramma s zijn

Nadere informatie

Samenvatting verkiezingsprogramma

Samenvatting verkiezingsprogramma Westerveld Samen leven samen doen Samenvatting verkiezingsprogramma 2018-2022 De kracht van de samenleving Ik zal eerlijk zeggen dat ik vereerd ben het CDA te mogen vertegenwoordigen bij de aanstaande

Nadere informatie

De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting

De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting Vooraf Hoe ziet onze leefomgeving er over 15 jaar uit? Of eigenlijk: hoe ervaren we die dan? Als inwoner, ondernemer, bezoeker of toerist. De tijd

Nadere informatie

Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014

Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014 Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014 Inleiding Uit onze gemeentelijke armoedemonitor 1 blijkt dat Leeuwarden een stad is met een relatief groot armoedeprobleem. Een probleem dat nog steeds

Nadere informatie

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord 2018-2022 Gemeente Emmen betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend S S Samen investeren! De partijen Wakker Emmen, PvdA en CDA gaan opnieuw

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma D66 Heemskerk Sterk in de IJmond Groen investeren Kracht uit optimisme D66. D66 Heemskerk krijgt het voor elkaar!

Verkiezingsprogramma D66 Heemskerk Sterk in de IJmond Groen investeren Kracht uit optimisme D66. D66 Heemskerk krijgt het voor elkaar! Verkiezingsprogramma D66 Heemskerk 2018-2022 Sterk in de IJmond Groen investeren Kracht uit optimisme D66 D66 Heemskerk krijgt het voor elkaar! Voorwoord Heemskerk heeft een sterke positie in de regio.

Nadere informatie

WIJKVISIE STADSKANAAL NOORD 2011-2020

WIJKVISIE STADSKANAAL NOORD 2011-2020 WIJKVISIE STADSKANAAL NOORD 2011-2020 Vastgesteld in de raadsvergadering van 18 juni 2012. Verkorte versie wijkvisie Stadskanaal Noord 2011-2020 1 Wijkvisie Stadskanaal Noord 2011-2020 In de wijkvisie

Nadere informatie

Samen voor een sociale stad

Samen voor een sociale stad Samen voor een sociale stad 2015-2018 Samen werken we aan een sociaal en leefbaar Almere waar iedereen naar vermogen meedoet 2015 Visie VMCA 2015 1 Almere in beweging We staan in Almere voor de uitdaging

Nadere informatie

TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART #LVOPDEKAART

TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART #LVOPDEKAART TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART DIT IS Leidschendam-Voorburg is een actieve en betrokken gemeenschap waar mensen met plezier wonen, ondernemen en recreëren. Deze groene gemeente

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker Samen Sterker Samenleven > niet gelijk, maar gelijkwaardig > aantrekkelijke, ecologische woonstad > iedereen een eerlijke kans op de arbeidsmarkt Samenleven Mensen zijn niet allemaal gelijk, maar wel gelijkwaardig.

Nadere informatie

Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf

Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf Inleiding Weststellingwerf heeft het afgelopen jaar hard gewerkt aan een omgevingsvisie. De omgevingsvisie gaat over de toekomst van onze gemeente en is daarom

Nadere informatie

Goed onderwijs Goede zorg Goed wonen

Goed onderwijs Goede zorg Goed wonen Junior Verkiezingsprogramma 2018 Utrechtse Heuvelrug Goed onderwijs Goede zorg Goed wonen D66 krijgt het voor elkaar Inhoud 1. Kansen voor iedereen 3 2. Een gezonde en groene toekomst 3 3. Wonen, leven

Nadere informatie

Samen maken we Groningen

Samen maken we Groningen Verkiezingsprogramma in eenvoudig Nederlands - D66 Groningen 2018-2022 Samen maken we Groningen D66 krijgt het voor elkaar Samen maken we Groningen 2 Op 21 november 2018 gaan we in Groningen naar de stembus.

Nadere informatie

Zeker zijn PVDA GELDERLAN. Verkiezingsprogramma Verkiezingsprogramma

Zeker zijn PVDA GELDERLAN. Verkiezingsprogramma Verkiezingsprogramma PVDA GELDERLAN D PvdA Gelderland Verkiezingsprogramma 2019-2023 Verkiezingsprogramma 2019-2023 Zeker zijn Onderwijs is de sleutel tot een zinvol leven. Goed onderwijs geeft niet alleen toegang tot werk,

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker Samen Sterker Werk > flexibelere arbeidsmarkt > verminderen bureaucratie > betere kansen voor startende (jonge) ondernemers Werk Algemeen Op dit moment hebben mensen die langs de kant staan te weinig kans

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma 2018

Verkiezingsprogramma 2018 Verkiezingsprogramma 2018 Middelburg ChristenUnie, betrouwbaar en betrokken Waar staan we voor? De ChristenUnie staat voor christelijk-sociale politiek. Wij geloven in de God die zich in de Bijbel laat

Nadere informatie

Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal

Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal 2018-2022 De SP bestuurde voor het eerst in Gorinchem mee. De SP heeft met onze wethouder veel dingen bereikt. We vertellen

Nadere informatie

Sociaal Groesbeek. Lijst 3 SOCIAAL GROESBEEK MAAKT HET VERSCHIL! Inleiding / Plan van aanpak. Verkiezingsprogramma

Sociaal Groesbeek. Lijst 3 SOCIAAL GROESBEEK MAAKT HET VERSCHIL! Inleiding / Plan van aanpak. Verkiezingsprogramma Sociaal Groesbeek Lijst 3 > 1. Hans Peters > 2. Wiebo Kersten > 3. William Janssen > 4. Sonja Postema- > Croonen > 5. Betty Wouters > 6. Erik Schlijper > 7. Cindy Liebers- > Gerritzen > 8. Corry Rutten

Nadere informatie

Politiek met lef voor mens en milieu. Verkiezingsprogramma

Politiek met lef voor mens en milieu. Verkiezingsprogramma Politiek met lef voor mens en milieu Verkiezingsprogramma 2018-2022 GROENLINKS POLITIEK MET LEF We staan voor onze kernwaarden: iedereen verdient gelijke kansen samen werken aan een schone wereld voor

Nadere informatie

Berenschot. De ambities, opgaven en uitdag ngen van de gemeente Bladel Rapport. Philip van Veller Johannes ten Hoor

Berenschot. De ambities, opgaven en uitdag ngen van de gemeente Bladel Rapport. Philip van Veller Johannes ten Hoor De ambities, opgaven en uitdag ngen van de gemeente Bladel Rapport Philip van Veller Johannes ten Hoor Laurens Vellekoop Pepijn van der Beek De ambities, opgaven en uitdagingen van de gemeente Bladel lnhoud

Nadere informatie

PvdA Hillegom Antwoorden op vragen omroep BO

PvdA Hillegom Antwoorden op vragen omroep BO PvdA Hillegom Antwoorden op vragen omroep BO Wat is de naam van uw partij? PvdA Hillegom Wie is uw lijsttrekker? Annemieke van Dijk en Fred van Loenen Wie is uw wethouderskandidaat? De PvdA heeft in Hillegom

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma in gewone taal. Middelburg

Verkiezingsprogramma in gewone taal. Middelburg Verkiezingsprogramma 2018 in gewone taal Middelburg Gemeenteraadsverkiezingen 2018 Op 21 maart 2018 zijn er in bijna heel Nederland verkiezingen. Deze verkiezingen gaan over het bestuur van de gemeenten.

Nadere informatie

Samen Sterk Voor Uw Belang

Samen Sterk Voor Uw Belang Samen Sterk Voor Uw Belang Verkiezingsprogramma GemeenteBelangen 2014 2018 Speerpunten www.gemeentebelangen-aalten.nl Samen sterk voor uw belang Verkiezingsprogramma 2014 2018 GemeenteBelangen werkt actief

Nadere informatie

Om te beginnen is een korte schets van het dorp gegeven zodat iedereen van gelijke informatie is voorzien, samengevat:

Om te beginnen is een korte schets van het dorp gegeven zodat iedereen van gelijke informatie is voorzien, samengevat: DORPSONTWIKKELING HOOGE ZWALUWE 1. Inleiding Dinsdag 15 februari is een groep actieve bewoners bij elkaar geweest om in kaart te brengen wat hun zorgen en dromen zijn ten aanzien van het leven in Hooge

Nadere informatie

Sociaal Makelen voor Krachtige Wijken Samenvatting van de rapportage tussentijdse evaluatie sociaal makelaarschap augustus 2013 december 2014

Sociaal Makelen voor Krachtige Wijken Samenvatting van de rapportage tussentijdse evaluatie sociaal makelaarschap augustus 2013 december 2014 Sociaal Makelen voor Krachtige Wijken Samenvatting van de rapportage tussentijdse evaluatie sociaal makelaarschap augustus 2013 december 2014 Uitgevoerd door Onderzoeksnetwerk Sociaal Domein Utrecht Initiatieven

Nadere informatie

Partijprogramma. SP Roermond 2010-2014

Partijprogramma. SP Roermond 2010-2014 Partijprogramma SP Roermond 2010-2014 Partijprogramma SP Roermond 2010-2014 Na jaren is er de laatste 4 jaar een echt sociaal geluid in Roermond te horen: Dat van de SP Om ook in de toekomst te zorgen

Nadere informatie

Stadsagenda Vlaardingen

Stadsagenda Vlaardingen Stadsagenda Vlaardingen In Vlaardingen is het prettig wonen Percentage dat het (zeer) eens is met de volgende stellingen: 51% stad voor jonge gezinnen Wat voor stad is Vlaardingen? groene stad 80% 60%

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma. Kies voor de ander. Gewoon oog voor elkaar

Verkiezingsprogramma. Kies voor de ander. Gewoon oog voor elkaar Verkiezingsprogramma Kies voor de ander Gewoon oog voor elkaar VERKIEZINGSPROGRAMMA IN GEWONE TAAL 2018 2022 Gewoon oog voor elkaar VOORWOORD In november 2018 gaan we stemmen. We kiezen een nieuwe gemeenteraad.

Nadere informatie

VERKIEZINGSPROGRAMMA

VERKIEZINGSPROGRAMMA VERKIEZINGSPROGRAMMA 2018-2022 MIDDEN-DRENTHE Midden-Drenthe Duurzaam en Sociaal Dat is waar we naar streven als GroenLinks Midden-Drenthe. In het sociale en duurzame akkoord, van de coalitie waarvan wij

Nadere informatie

Wonen Werken Onderwijs Sociaal WMO Toegankelijkheid Sport en cultuur toegankelijk, ook de iedereen

Wonen Werken Onderwijs Sociaal WMO Toegankelijkheid Sport en cultuur toegankelijk, ook de iedereen Overzicht verkiezingsprogramma s Haarlemmermeer 2018 D66 VVD Gelijkvloerse Voor werkgevers Samen naar Sociale makelaars Toegankelijke Nieuwbouw wijken Toegankelijk voor woningen in alle makkelijker om

Nadere informatie

Alternatieve begroting 2014

Alternatieve begroting 2014 Alternatieve begroting 2014 GroenLinks Rotterdam kiest ervoor om in economisch lastige tijden te blijven investeren in de stad. Dat doen we door meer geld uit te trekken voor bijvoorbeeld onderwijs, het

Nadere informatie

Onbekommerd wonen in Breda

Onbekommerd wonen in Breda Onbekommerd wonen in Breda Verslag van de aanpak GWI 1998-2015 Geschikt Wonen voor Iedereen 2 Aanleiding In Nederland is sprake van een dubbele vergrijzing. Het aantal ouderen neemt flink toe en ze worden

Nadere informatie

Programma Kies voor de toekomst van Brabant

Programma Kies voor de toekomst van Brabant Programma 2019-2023 Kies voor de toekomst van Brabant Beste Brabander! Voor je ligt de samenvatting van het verkiezingsprogramma 2019-2023 van D66 voor de provincie Noord-Brabant. D66 wil in Brabant en

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma. in eenvoudige taal

Verkiezingsprogramma. in eenvoudige taal Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Inhoudsopgave Voorwoord bladzijde 2 De Noordoostpolder bladzijde 4 Belangrijke punten bladzijde 6 Een eerlijke gemeente bladzijde 7 Goede zorg bladzijde 9 Rust op

Nadere informatie

Presentatie Mariëtte Bouwer Ymere Maatschappelijk Vastgoed. 19 april 2012 pagina 1

Presentatie Mariëtte Bouwer Ymere Maatschappelijk Vastgoed. 19 april 2012 pagina 1 Presentatie Mariëtte Bouwer Ymere Maatschappelijk Vastgoed 19 april 2012 pagina 1 Strategie van Ymere Missie Ymere werkt als maatschappelijke onderneming aan wijken met perspectief, waar bewoners willen

Nadere informatie

MIDDEN-DRENTHE. Verkiezingsprogramma

MIDDEN-DRENTHE. Verkiezingsprogramma MIDDEN-DRENTHE Verkiezingsprogramma 2018-2022 Midden-Drenthe Duurzaam en Sociaal Dat is waar we naar streven als GroenLinks Midden-Drenthe. In het sociale en duurzame akkoord, van de coalitie waarvan wij

Nadere informatie

Keuzes voor een beter Lopik. Verkiezingsprogramma Diana Rooken

Keuzes voor een beter Lopik. Verkiezingsprogramma Diana Rooken Keuzes voor een beter Lopik Verkiezingsprogramma 2018-2022 Diana Rooken Voorwoord Het CDA is een brede volkspartij, geworteld in alle lagen van de samenleving. Daarom biedt deze partij plaats aan veel

Nadere informatie

Duurzaamheid in Amersfoort: kansen en inspiratie Het Amersfoorts Afwegingskader Duurzaamheid

Duurzaamheid in Amersfoort: kansen en inspiratie Het Amersfoorts Afwegingskader Duurzaamheid Duurzaamheid in : kansen en inspiratie Het s Afwegingskader Duurzaamheid s Afwegingskader Duurzaamheid s Afwegingskader Duurzaamheid Leefomgeving Dit project draagt bij aan een gezond woon- en werkklimaat

Nadere informatie

De Leefplekmeter Wat vind je van je leefplek?

De Leefplekmeter Wat vind je van je leefplek? De Leefplekmeter Wat vind je van je leefplek? Waarom een Leefplekmeter? We brengen een groot deel van onze tijd door op de plek waar we wonen of werken. Dit heeft belangrijke gevolgen voor ons leven en

Nadere informatie

Dit gaat er gebeuren!

Dit gaat er gebeuren! Dit gaat er gebeuren! Samen maken we de wijk Even voorstellen: Fatima Azemmour (9) Riek van den Boomgaard (78) Amirah Akçam (28) Jan de Beuk (44) Mark Verlinden (32) en Rico Oliveira (55) Ze bestaan niet

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma CDA Meppel 2014-2018. Meppel verdient Beter!

Verkiezingsprogramma CDA Meppel 2014-2018. Meppel verdient Beter! Verkiezingsprogramma CDA Meppel 2014-2018 Meppel verdient Beter! Vastgesteld op de ledenvergadering van 25 november 2013 Voorwoord Voor u ligt het verkiezingsprogramma van het CDA voor de gemeenteraadsverkiezingen

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren in eenvoudige taal Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Utrecht

Verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren in eenvoudige taal Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Utrecht Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren in eenvoudige taal Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Utrecht 1 Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma van de Partij voor de

Nadere informatie

Provinciale verkiezingen 2019

Provinciale verkiezingen 2019 PF Provinciale Verkiezingen 2019 V000 Provinciale verkiezingen 2019 Bedankt dat u mee wilt doen aan deze vragenlijst over de provinciale verkiezingen. Wij zijn benieuwd hoe u denkt over deze verkiezingen

Nadere informatie

Participatieverslag Nieuw & Anders

Participatieverslag Nieuw & Anders Participatieverslag Nieuw & Anders Op 26 en 31 maart vonden twee bijeenkomsten plaats met de titel Nieuw & Anders plaats. Twee bijeenkomsten die druk bezocht werden door vrijwilligers, verenigingen en

Nadere informatie

Voorbereiden door krachten te bundelen... 2. Visie op nieuwe taken... 2. Vernieuwingen in welzijn, (jeugd)zorg en werk... 2

Voorbereiden door krachten te bundelen... 2. Visie op nieuwe taken... 2. Vernieuwingen in welzijn, (jeugd)zorg en werk... 2 Nieuwsbrief sociaal domein, #1 Vernieuwing welzijn, (jeugd)zorg en werk Inhoud Voorbereiden door krachten te bundelen... 2 Visie op nieuwe taken... 2 Vernieuwingen in welzijn, (jeugd)zorg en werk... 2

Nadere informatie

Blik op Leidschendam-Voorburg 2020

Blik op Leidschendam-Voorburg 2020 Blik op Leidschendam-Voorburg 2020 Een toekomstvisie voor Leidschendam-Voorburg De voormalige gemeenten Leidschendam en Voorburg kennen elk een eeuwenlange historie. Als gefuseerde gemeente gaat Leidschendam-Voorburg

Nadere informatie

Onderzoek Digipanel: Structuurvisie

Onderzoek Digipanel: Structuurvisie Versie definitief Datum juli 9 () Onderzoek Digipanel: Structuurvisie Auteur Tineke Brouwers Het elfde onderzoek Op mei 9 kregen alle panelleden van dat moment ( personen) een e-mail met de vraag of zij

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Transformatie Schieoevers-Noord

Veelgestelde vragen Transformatie Schieoevers-Noord Veelgestelde vragen Transformatie Schieoevers-Noord Wat is het plan voor Schieoevers? In 2010 heeft het college van B&W van de gemeente Delft de gebiedsvisie Schieoevers 2030 vastgesteld. De gebiedsvisie

Nadere informatie

Buurthuizen en activiteiten

Buurthuizen en activiteiten Invalshoek: een wijkbudget voor activiteiten We stoppen met de financiering van (een gedeelte van) de huidige activiteiten in de wijk en stellen per wijk een budget beschikbaar voor initiatieven van inwoners

Nadere informatie

Meer aandacht voor onze inwoners

Meer aandacht voor onze inwoners Verkiezingsprogramma 2018-2022 Rucphen Meer aandacht voor onze inwoners D66 krijgt het voor elkaar Inhoud 2 Hoofdstukken 1 Bestuur en dienstverlening 3 2. Wonen 5 3 Leven 7 4. Werk en Inkomen 13 3 Bestuur

Nadere informatie

ondernemingsplan in het kort.

ondernemingsplan in het kort. leefbaarheid ondernemingsplan in het kort. samenwerking 2012 2016 betaalbaarheid zorg intro intro staat in verbinding met mensen in haar omgeving. De wereld om ons heen verandert snel. gaat in die verandering

Nadere informatie

Bouwstenen voor een inclusief coalitieakkoord. 19 april Stichting Gorinchems Platform voor Gehandicaptenbeleid

Bouwstenen voor een inclusief coalitieakkoord. 19 april Stichting Gorinchems Platform voor Gehandicaptenbeleid 10 Bouwstenen voor een inclusief coalitieakkoord 19 april 2018 Stichting Gorinchems Platform voor Gehandicaptenbeleid Goedenavond, Mijn naam is Emmy den Heijer voorzitter van de Stichting Gorinchems Platform

Nadere informatie

Een vitale economie. Economie, werk, inkomen en schulden

Een vitale economie. Economie, werk, inkomen en schulden Een vitale economie Economie, werk, inkomen en schulden 5 Een vitale economie We leven in één van de rijkste landen ter wereld met een zeer sterke economie. Dat is iets om dankbaar voor te zijn, maar niet

Nadere informatie

VERKIEZINGSPROGRAMMA SPEERPUNTEN 50PLUS ROTTERDAM ROTTERDAM OMDAT HET OM ROTTERDAMMERS GAAT

VERKIEZINGSPROGRAMMA SPEERPUNTEN 50PLUS ROTTERDAM ROTTERDAM OMDAT HET OM ROTTERDAMMERS GAAT Voor individuele vrijheid Voor sociale rechtvaardigheid Voor maatschappelijke verantwoordelijkheid OMDAT HET OM ROTTERDAMMERS GAAT Rotterdam is van oudsher een havenstad, een werkstad waar mensen van vele

Nadere informatie

Afdeling Rhenen-Elst-Achterberg

Afdeling Rhenen-Elst-Achterberg RHENEN IS VAN ONS ALLEMAAL! PROGRAMMA RAADSPERIODE 2014 2018 De PvdA wil dat Rhenen een gemeente is waar - iedereen gelijke kansen heeft - het veilig leven, wonen en werken is - het kwetsbare wordt beschermd

Nadere informatie

GOED LEVEN IN BERG EN DAL VERKIEZINGSPROGRAMMA

GOED LEVEN IN BERG EN DAL VERKIEZINGSPROGRAMMA GOED LEVEN IN BERG EN DAL VERKIEZINGSPROGRAMMA 2018-2022 1 VOORWOORD Op 21 maart 2018 vinden de volgende gemeenteraadsverkiezingen plaats. De VVD is een volkspartij voor vrijheid van alle burgers, waarbij

Nadere informatie

Partij van de Arbeid Noord-Beveland Verkiezingsprogramma

Partij van de Arbeid Noord-Beveland Verkiezingsprogramma Partij van de Arbeid Noord-Beveland Verkiezingsprogramma 2014-2018 Algemeen: De Partij van de Arbeid in de Noord-Bevelandse samenleving De leidende gedachte voor de PvdA is een mensvriendelijke samenleving,

Nadere informatie

Alle kinderen genieten van kunst en cultuur

Alle kinderen genieten van kunst en cultuur Alle kinderen genieten van kunst en cultuur 2 ONS DOEL Kunst is goed om te doen, voor alle mensen en voor kinderen in het bijzonder. Het Jeugdcultuurfonds wil financiële drempels weghalen om zo ook kinderen

Nadere informatie

Enquête Nieuwe Dorpsvisie Bantega

Enquête Nieuwe Dorpsvisie Bantega Enquête Nieuwe Dorpsvisie Bantega In het najaar van 2014 heeft het bestuur van Plaatselijk Belang Bantega een werkgroep samengesteld die de opdracht heeft gekregen om een nieuwe Dorpsvisie op te stellen.

Nadere informatie

G EMEENTE. Samenleven. in de buitenruimte

G EMEENTE. Samenleven. in de buitenruimte G EMEENTE Samenleven in de buitenruimte Wethouder Jan Overweg De openbare ruimte is van ons allemaal. Dus hoe mooi zou het zijn als iedereen in Leusden zich verantwoordelijk voelt voor zijn of haar woonomgeving.

Nadere informatie

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar!

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar! Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 12 september Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks

Nadere informatie

ONZE TOEKOMST BOUWEN WE SAMEN VERKIEZINGSPROGRAMMA GROENLINKS HARDENBERG

ONZE TOEKOMST BOUWEN WE SAMEN VERKIEZINGSPROGRAMMA GROENLINKS HARDENBERG ONZE TOEKOMST BOUWEN WE SAMEN VERKIEZINGSPROGRAMMA GROENLINKS HARDENBERG 2018-2022 INHOUD VOORWOORD ANNE VAN DEN HOEK 3 GELIJKE KANSEN 4 ONZE LEEFOMGEVING 5 KRACHT VAN DE INWONERS 6 ONZE LIJST 7 SLOTWOORD

Nadere informatie

Wonen in Woerden: geen overlast, veilig en prettig wandelen en fietsen in de wijk

Wonen in Woerden: geen overlast, veilig en prettig wandelen en fietsen in de wijk Wonen in Woerden: geen overlast, veilig en prettig wandelen en fietsen in de wijk Woning en straat: veilig, stil en aangenaam Bij woningen geluid beperkt tot af en toe een auto. Stroomwegen (50 km/uur

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma Lokaal Sociaal! Verkiezingsprogramma PvdA Heerhugowaard

Verkiezingsprogramma Lokaal Sociaal! Verkiezingsprogramma PvdA Heerhugowaard Verkiezingsprogramma 2018-2022 Lokaal Sociaal! PvdA Heerhugowaard: Lokaal en sociaal! Democratie, rechtvaardigheid, duurzaamheid, vrijheid en solidariteit. Dat zijn de idealen van de sociaal-democraten.

Nadere informatie

Samen Duurzaam DOEN! Stap 1 // Welkom en inleiding. Stap 2 // Voorstelronde aanwezigen. (5 minuten) (10 minuten)

Samen Duurzaam DOEN! Stap 1 // Welkom en inleiding. Stap 2 // Voorstelronde aanwezigen. (5 minuten) (10 minuten) Samen Duurzaam DOEN! Leuk dat u samen met uw buren na wilt denken over duurzaamheid. Aan de hand van dit stappenplan helpen wij u graag op weg om het gesprek op gang te brengen. Dit stappenplan is bedoeld

Nadere informatie

Ik ben trots op Nederland. Met elkaar. hebben we veel bereikt. Ik zie kansen om. Nederland nog mooier te maken voor de

Ik ben trots op Nederland. Met elkaar. hebben we veel bereikt. Ik zie kansen om. Nederland nog mooier te maken voor de Ik ben trots op Nederland. Met elkaar hebben we veel bereikt. Ik zie kansen om Nederland nog mooier te maken voor de komende generaties aan wie we het land straks door zullen geven. Een welvarend land,

Nadere informatie

Menselijke maat in het landelijk gebied

Menselijke maat in het landelijk gebied Menselijke maat in het landelijk gebied Menselijke maat in het landelijk gebied Mensen maken het landelijk gebied. Het zijn juist de trotse en betrokken bewoners die zorgen voor een landelijk gebied dat

Nadere informatie

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID.

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID. MIDDEN TUSSEN DE MENSEN De uitgangspunten van het CDA Koggenland zijn helder: je wilt werken voor je brood, je ziet om naar elkaar en je laat de wereld knap achter voor je kinderen. Het CDA staat voor

Nadere informatie

Nog steeds in. Helmond 77%

Nog steeds in. Helmond 77% De trends volgens de Helmonders Bijlage 4 Resultaten enquête Stadspanel Onderzoek en Statistiek Gooitske Marsman Augustus 2011 Inleiding Helmond heeft een start gemaakt met het project dat uiteindelijk

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma

Verkiezingsprogramma Verkiezingsprogramma Op 15 maart zijn er weer verkiezingen. Iedereen mag kiezen op welke politieke partij hij of zij stemt. We kiezen dan de partijen die vier jaar lang samen bepalen wat er gebeurt. En

Nadere informatie

NissewaardPanel over opvang vluchtelingen, maart 2016

NissewaardPanel over opvang vluchtelingen, maart 2016 NissewaardPanel overopvang vluchtelingen, NissewaardPanel over opvang vluchtelingen, Deze nieuwsbrief beschrijft in het kort de resultaten van een peiling over de opvang van vluchtelingen in Nissewaard.

Nadere informatie

Enquête leefbaarheid in uw buurt

Enquête leefbaarheid in uw buurt Enquête leefbaarheid in uw buurt Buurtnr: Met deze vragenlijst stellen wij u een aantal vragen over de leefbaarheid in uw buurt. U kunt steeds een rapportcijfer geven. Daarbij geldt: een hoger cijfer (10)

Nadere informatie

Woonvisie gemeente Beuningen, Duurzaam, zorgzaam en vitaal wonen Samenvatting

Woonvisie gemeente Beuningen, Duurzaam, zorgzaam en vitaal wonen Samenvatting 1 Woonvisie gemeente Beuningen, 2018-2023 Duurzaam, zorgzaam en vitaal wonen Samenvatting Voorblad voor pers/bewoners Waarom een woonvisie? De woningmarkt trekt aan, mensen willen weer verhuizen, maar

Nadere informatie

Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West

Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West 2030 Station Nieuwe Meer is niet alleen een nieuwe metrostation verbonden met Schiphol, Hoofddorp, Zuidas en de Amsterdamse

Nadere informatie

Binnenstadsvisie Eindhoven

Binnenstadsvisie Eindhoven Binnenstadsvisie Eindhoven Raadscie. EM 20.09.16 Vera Gielen Gebiedsmanager Centrum @GielenVera Waarom visie Geeft richting voor ontwikkeling binnenstad om ervoor te zorgen dat we in 2025 de binnenstad

Nadere informatie

Samen voor jouw Toekomst!

Samen voor jouw Toekomst! Verkiezingsprogramma SGP Zederik 2014 2018 Jongeren editie Samen voor jouw Toekomst! Een principiële keus, voor nu en later V e r k i e z i n g s p r o g r a m m a S G P Z e d e r i k 2 0 1 4 2018 Inhoudsopgave:

Nadere informatie

Beter worden in wat we samen zijn!

Beter worden in wat we samen zijn! Beter worden in wat we samen zijn! Wie zijn we? Wat doen we? De gemeenten in de regio Stedendriehoek werken samen. Samen staan we sterk en maken we ons sterk voor het nog verder verbeteren van het VESTIGINGSKLIMAAT.

Nadere informatie

PvdA Borger-Odoorn Verkiezingsprogramma Gewoon doen!

PvdA Borger-Odoorn Verkiezingsprogramma Gewoon doen! PvdA Borger-Odoorn Verkiezingsprogramma 2014-2018 Gewoon doen! 1 De sterkste schouders dragen de zwaarste lasten Solidair, samen en een stimulerende (ondersteunende) overheid De PvdA werkt aan een solidaire

Nadere informatie

de gelegenheid om te ervaren wat welkom is

de gelegenheid om te ervaren wat welkom is de gelegenheid om te ervaren wat welkom is Gravenallee 12 7591 PE Denekamp T. 0541-358 045 E. gravenstate@zorggroepsintmaarten.nl de gelegenheid om te ervaren wat welkom is 02 Welkom De gelegenheid om

Nadere informatie

Samenvatting verkiezingsprogramma PvdA Zuid-Holland

Samenvatting verkiezingsprogramma PvdA Zuid-Holland Samenvatting verkiezingsprogramma PvdA Zuid-Holland 2019-2023 Onzeker zijn over je baan, je huis, de buurt, de zorg. Er is veel dat beter kan en beter moet in onze provincie. Woningnood aanpakken bijvoorbeeld.

Nadere informatie

Mantelzorg, waar ligt de grens?

Mantelzorg, waar ligt de grens? Mantelzorg, waar ligt de grens? CDA Talentacademie 2014-2015 Anita Relou Wat is volgens het christendemocratisch gedachtengoed de grens van mantelzorg. Inleiding 2015. Een jaar met veel veranderingen in

Nadere informatie

Samen leven in Bernheze

Samen leven in Bernheze Samen leven in Bernheze Wij zijn samen Bernheze. Oud en Jong, werkend of nog naar school, of misschien al met pensioen. Wij zijn het die er samen voor zorgen dat het hier prettig leven is en wij zijn er

Nadere informatie

10 UITGANGSPUNTEN OUDERENBELEID voor de gemeente Moerdijk

10 UITGANGSPUNTEN OUDERENBELEID voor de gemeente Moerdijk 10 UITGANGSPUNTEN OUDERENBELEID voor de gemeente Moerdijk Een start voor nieuwe kansen ván, vóór en mét ouderen Iedereen, ook oudere van welke cultuur dan ook, wil zo lang mogelijk zelf de regie over

Nadere informatie

ARENADEBAT 1. Dinsdag 13 september - t Bruisend Hart - Hoornaar WELKOM

ARENADEBAT 1. Dinsdag 13 september - t Bruisend Hart - Hoornaar WELKOM ARENADEBAT 1 Dinsdag 13 september - t Bruisend Hart - Hoornaar WELKOM PROGRAMMA 19.30 uur: welkom, wethouder Teus van Houwelingen 19.40 uur: toelichting gespreksleider Bas Verbruggen 19.45 uur: eerste

Nadere informatie

Ondernemingsplan Opella

Ondernemingsplan Opella Ondernemingsplan Opella 02 08 Op weg naar 2020 Bijzonder en gewoon Zorgdienstverlener Opella ondersteunt mensen op allerlei manieren, waarbij het zo zelfstandig mogelijk leven en wonen voorop staat. Ondanks

Nadere informatie