Ik heb een diepe bewondering voor hetgeen ik in zekere zin de ziekenhuisberoepen zou noemen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ik heb een diepe bewondering voor hetgeen ik in zekere zin de ziekenhuisberoepen zou noemen."

Transcriptie

1 1 Laurette Onkelinx bezoekt het Bordetinstituut En lanceert het Nationaal Kankerplan 24 januari 2008 Toespraak Dames en heren, Ik wil u allereerst bedanken voor uw hartelijk onthaal en voor dit zeer leerrijk bezoek, dat me enorm veel heeft geleerd over het instituut en over uw zeer professionele, maar vooral zeer menselijke benadering van de kankerpatiënten, patiënten die, wanneer ze in uw handen komen, bang, ontredderd en vol onbegrip zijn. Evenveel moeilijke en intense emotionele situaties die, voor elk van u, niet makkelijk moeten zijn om mee om te gaan. Ik heb een diepe bewondering voor hetgeen ik in zekere zin de ziekenhuisberoepen zou noemen. Of u nu verpleegkundige bent of arts, ziekendrager, maatschappelijk werker of psycholoog, of u nu instaat voor het bedienen van de medische beeldvorming of voor de ontvangst voor de raadplegingen, of u nu belast bent met het verdelen van de maaltijden aan de patiënten of verantwoordelijk bent voor het schoonmaken van hun kamer, elk van u moet dagelijks op de eigen manier omgaan met patiënten die zich onzeker voelen en die, meer dan andere, nood hebben aan uw glimlach, uw beschikbaarheid, uw geduld en uw empathie. Het zijn moeilijke, maar mooie beroepen. De keuze voor het Bordetinstituut is geen toeval. Bordet is het enige Belgische ziekenhuis dat zich uitsluitend specialiseerde in de behandeling van kanker maar wel met een transversale en multidisciplinaire benadering dat haar zorgactiviteit combineert met een belangrijke activiteit inzake het medisch onderzoek over kanker. Ik denk dat niemand de dag van vandaag het feit zal betwisten dat het instituut in de loop der jaren uitgroeide tot een waar kenniscentrum, dat uiteraard nationale bekendheid geniet, maar ook op wereldvlak vermaard is.

2 2 Dit ziekenhuis is niet het enige. Meer algemeen bekeken hebben we in België een uitzonderlijke kwaliteit van geneeskunde en dat merkt men met name in het domein van de oncologie. Hetzelfde geldt voor het klinisch onderzoek, aangezien de zetel van het EORTC zich in Brussel bevindt en dit coördinatieorgaan van het onderzoek op Europees niveau sedert vele jaren geleid wordt door een Belgische Françoise Meunier en voorgezeten wordt door een andere Belgische Martine Piccart. We beschikken eveneens over talrijke ondernemingen die spitstechnologie ontwikkelen, die ze over de hele wereld plaatsen. Onze Belgische professionals zijn zeker buiten onze grenzen erkend! Zodra ik in functie trad als minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid in de federale regering, moest ik prioriteiten verdedigen voor hetgeen ik een miniprogramma van een voorlopige regering zou noemen. Het Nationaal Kankerplan was voor mij evident: het maakt deel uit van de 10 prioriteiten waarmee we ons tot 23 maart eerstkomend bezig zullen houden. En opgepast! Dat betekent niet «salut en de kost» na 23 maart. Dat betekent niet «verticaal klasseren» na 23 maart. Nee, mijn engagement is duidelijk waar ik ook zal zijn trouwens na 23 maart het Nationaal Kankerplan zal ZIJN, en zal zich inschrijven in een meerjarenperspectief. Ik zal u geen loze beloften doen dat ligt niet in mijn aard maar er zullen maatregelen komen, en er zal budget worden vrijgemaakt. Op korte, middellange en lange termijn. Ik geef u geen primeur als ik zeg dat de federale overheid niet over grote budgettaire marges beschikt. En dat de perspectieven voor 2008 niet echt rooskleurig zijn. Het zal dus van het grootste belang zijn dat we goed de prioriteiten vastleggen waarvoor budgettaire middelen zullen worden vrijgemaakt. Ik zei u net dat het Nationaal Kankerplan voor mij een evidentie is.

3 3 In de eerste plaats reflexmatig, want ieder van ons is of werd reeds van nabij of van ver met deze ziekte geconfronteerd. En met het lijden en de ontreddering dat het meebrengt. Daarna ben ik in de dossiers gedoken. Ik ontmoette mensen die professioneel met kanker bezig zijn, die analyseren, verzorgen, begeleiden en innoveren. En ik verberg u niet dat ik vast en zeker nog niet alles heb gezien. In het licht van hetgeen ze me vertelden, ze me leerden over hun ervaring op het terrein met de patiënten, over de behoeften die ze hebben of de cijfers die ze me gaven, blijkt dat het Nationaal Kankerplan zelfs meer is dan een evidentie: het is een absolute noodzaak. De cijfers die voorgelegd worden grijpen je naar de keel: nieuwe kankertumoren per jaar in België. Bij de kinderen: meer dan 200 nieuwe gevallen per jaar. 1 man op 3 en 1 vrouw op 4 zullen voor de leeftijd van 75 jaar kanker krijgen. Het sterftecijfer dat aan kanker te wijten is neemt constant toe. En inzake het aantal overlijdens behoort ons land helaas bij de hoogste aantallen in Europa. Dat is de realiteit inzake kanker in België. Achter deze verschrikkelijke cijfers bevinden zich duizenden families die frontaal getroffen worden door het lijden van een verwante. Families die het hoofd moeten bieden aan de psychologische, financiële, organisatorische en resocialisatieproblemen die eruit voortvloeien. U die hier werkt, u weet daar alles van. Kanker is een prioriteit geworden op het vlak van Volksgezondheid. Zo lanceerden de Canadese, Finse en Franse autoriteiten instrumenten om kanker te bestrijden. Hun ervaringen zullen ook voor ons nuttig zijn.

4 4 Ook het Sloveense voorzitterschap van de Europese Unie heeft kankerbestrijding hoog op de agenda gezet. Men schat dat jaarlijks in Europa 3,2 miljoen nieuwe kankers worden gediagnosticeerd. Ook in België bestaat er eensgezindheid over de hoogdringendheid om een plan uit te werken dat kanker moet bestrijden Die overtuiging leeft in de wetenschappelijke en medische wereld, bijvoorbeeld met het Witboek, maar ook in de politieke wereld, over de partijgrenzen heen. Om de strijd tegen kanker zo doeltreffend mogelijk te maken, is een nauwe samenwerking noodzakelijk. Daar ben ik van overtuigd. Een plan heeft inderdaad slechts zin indien het ervoor zorgt dat krachten worden gebundeld, dat de initiatieven van de verschillende beleidsniveaus complementair zijn en dat hun doeltreffendheid wordt vergroot door het vastleggen van gemeenschappelijke doelstellingen. Ik ben het met u eens dat wat het politieke niveau betreft, er veel actoren zijn Ik heb reeds telefonisch contact gehad met de bevoegde Gemeenschapsministers: Steven Vanackere, Cahterine Fonck en Bernd Gentges. Wij zitten op dezelfde golflengte: preventie inzake kanker is een van hun prioriteiten. Ze leveren trouwens uitstekend werk. Ik denk bijvoorbeeld dat, wanneer darm- of endeldarmkanker vroegtijdig worden vastgesteld, de overlevingskansen vermenigvuldigen. Uiteraard zullen de bevoegde ministers van de deelstaten nauw betrokken worden bij de uitwerking van het Plan. Er zijn al gemeenschappelijke vergaderingen voorzien.

5 5 U ziet het logo achter me: Dit is in zekere zin de werkmethode die ik me heb opgelegd. Allereerst 3 debatdagen. Ik denk dat rond eenzelfde tafel en over een precies thema samenbrengen van experts die, elk in hun competentiedomein, helpen bij het bestrijden van kanker, hen de mogelijkheid zou geven om hun ideeën met elkaar te vergelijken. Maar vaak ontmoeten bepaalde van deze personen elkaar nooit in het dagelijkse leven. Ik neem een voorbeeld onder vele: de schoolgeneeskunde en de tabakcologie. Heel wat jongeren roken veel en steeds vroeger; wordt er wel voldoende expertise uitgewisseld tussen de tabakcologen en de vertegenwoordigers van de schoolgeneeskunde? Concreet zullen we elke maandag, vanaf 11 februari, 6 rondetafelgesprekken organiseren over 6 complementaire thema s in verband met kanker: - Een eerste thema zal over preventie en informatie handelen (11 februari). 40% van alle kankers kunnen voorkomen worden, dank zij efficiënte preventiestrategieën. Dat is veelbetekenend. We zullen het hebben over de individuele risicofactoren, zoals tabak, alcohol of blootstelling aan UV-stralen (ultraviolet). We zullen het ook hebben over de collectieve risicofactoren, zoals pollutie of beroepsrisico s er is jammer genoeg niet alleen asbest Ik zou ook willen dat men het heeft over de arbeidsgeneeskunde, over systematisch inenten of over het gezondheids- en voedingsplan.

6 6 - Een tweede thema is het opsporen en vroegtijdige diagnose (11 februari). We zullen het er hebben over systematische en grootschalige screening en over risicopersonen die een individuele en systematische opvolging krijgen, of zouden moeten krijgen. We zullen er bekijken welke verbeteringen er kunnen worden aangebracht. Laat ons het voorbeeld van borstkanker nemen. Men zegt me dat méér vrouwen zich zouden moeten laten screenen: zouden we dan bijvoorbeeld geen specifieke sensibiliseringscampagne kunnen opzetten naar allochtone vrouwen toe? Moeten we werken aan een nieuwe procedure voor de vaststelling van prostaatkanker? En hoe kunnen de huisartsen beter betrokken, gesensibiliseerd en opgeleid worden inzake vroegtijdig opsporen? - Een derde thema zal dat van de zorgverstrekking zijn (18 februari). Er is natuurlijk de problematiek van de toegang voor allen tot kwalitatieve verzorging, tot nieuwe technologieën en tot innoverende geneesmiddelen. Ik sta erop dat men het zal hebben over een specifieke opvang voor de kinderen en de adolescenten. Ik zei u zonet dat er per jaar meer dan 200 nieuwe gevallen in België zijn! De wet 1 voorziet specifieke normen voor de oncologische zorgprogramma s, maar die hebben alleen betrekking op de patiënten vanaf 16 jaar! Zou men geen specifiek zorgprogramma moeten ontwikkelen? Ook andere vragen werpen zich op: hoe zou men het zorgaanbod inzake kanker op nationaal niveau beter kunnen structureren? Zou men niet zoals voor de oncologen geen oncologisch verpleegkundigen moeten erkennen? Zou men geen bevoorrechte terugbetaling voor zorgen voor kankerpatiënten moeten toekennen? Zou men geen kwalitatieve evaluatie moeten voorzien van de kankercentra en hoe organiseren we dat? - Het vierde thema, de ondersteuning van de patiënt en zijn omgeving, is cruciaal (18 februari) 1 Koninklijk besluit van 21 maart 2003 houdende vaststelling van de normen waaraan het zorgprogramma voor oncologische basiszorg en het zorgprogramma voor oncologie moeten voldoen om te worden erkend.

7 7 Hoe kunnen we patiënten helpen om hun ziekte te combineren met hun beroepsleven? Of met een gezinsleven? Hoe kunnen we hun psychosociale omkadering verbeteren, zowel van de patiënt als van zijn omgeving? Wat kunnen we doen voor de verplaatsingskosten van de patiënt die regelmatig naar het ziekenhuis moet voor behandeling? Het debat zal ook gaan over het naleven van de rechten van patiënten, onder meer wanneer ze zich in de terminale fase bevinden. En over de relaties tussen de patiënt en het medisch korps. - Het vijfde thema is zeer hoopvol voor de patiënten en hun familie. Het betreft het onderzoek en de innoverende technologieën (25 februari). Hoe kan men het klinisch onderzoek ontwikkelen? Hoe ondersteunen we efficiënt het op punt stellen van nieuwe opsporingstechnieken of nieuwe therapieën? Waar staan we op het niveau van het wetenschappelijk onderzoek en welke middelen staan daarvoor ter beschikking? Hoe definiëren we een strategie van gerichte en coherente publieke ondersteuning? Nog steeds inzake onderzoek, kunnen we de publiek-private samenwerking nog meer ontwikkelen? Tussen de farmaceutische industrie en de universitaire onderzoekscentra? Welke zijn de nieuwe technologieën en de nieuwe geneesmiddelen waar we geen toegang toe hebben? Beschikken wij over de middelen om er toegang toe te verkrijgen? Ik wens eveneens dat we een stand van zaken opmaken over de innoverende geneesmiddelen, de kost ervan, de mogelijke verbeteringen inzake de toekenningsprocedures voor de terugbetaling van de geneesmiddelen die echt efficiënt zijn op therapeutisch vlak. - Het zesde thema is de evaluatie van de globale aanpak van kanker (25 februari) Het Nationaal Kankerregister is een heel belangrijk en nuttig instrument, zowel wat betreft de preventie als wat betreft de ontwikkeling van een nieuw beleid of de evaluatie van behandelingen. Hoe kunnen we de gegevensverzameling en exploitatie van het Register verbeteren?

8 8 Is de opleiding oncologie voldoende? Hoe kan ze worden versterkt? Moeten we nieuwe soorten beroepen stimuleren in de globale aanpak van kanker? De afsluitende zitting van deze rondetafelgesprekken zal plaatsvinden op 10 maart eerstkomend. Ik nodig u nu reeds uit om daarbij aanwezig te zijn. Hare Majesteit koningin Paola zal ons die voormiddag met haar aanwezigheid vereren. Ik wil haar hier danken voor haar interesse en haar steun. Elke rondetafel zal het resultaat van haar besprekingen voorstellen en de meest pertinente concrete acties identificeren die voor een bepaald thema moeten gevoerd worden. Na 3 debatdagen, 30 bezoeken op het terrein. Ik heb er daarnet nadrukkelijk op gewezen dat ik vorige week een bezoek bracht aan het Nationaal Kankerregister. En wat ik daar leerde van mensen met een passie was boeiend. Het bezoek van deze voormiddag bevestigt me dat deze bezoeken en de talrijke ontmoetingen die we reeds in mijn kabinet hadden onmisbaar zijn. Het is voor mij belangrijk dat ik de mensen in hun werkomgeving ontmoet. Zodat ik me een precies idee kan vormen van de manier waarop ze zich organiseren, van de problemen waarmee ze kampen en van de motivatie die hen dagelijks aanspoort. Hun passie is aanstekelijk. Ik stel hen graag heel veel vragen, ik test enkele ideeën uit, ik vind dit allemaal zeer verrijkend. Ik zal uiteraard tegen 23 maart niet iedereen kunnen ontmoeten, maar er staan reeds andere bezoeken op het programma, onder meer volgende maandag in het Leuvens Kanker Instituut van de KUL en de week daarna in het Institut Gustave Roussy van Villejuif, bij het Franse Nationale Kankerinstituut en bij het bedrijf IBA. Ik ben trouwens van plan om zeer binnenkort verschillende zelfhulpgroepen en patiëntenverenigingen te ontmoeten.

9 9 Dat zijn enkele voorbeelden En ik ben van plan om het programma van mijn bezoeken in de loop van de komende weken nog uit te breiden. 3 debatdagen, 30 bezoeken op het terrein, we gaan van het stadium van de informatie naar dat van de actie: 30 acties om kanker te bestrijden. Men zal met concrete voorstellen moeten komen, realistische voorstellen die op korte, middellange of lange termijn kunnen worden uitgevoerd. En ik zeg u dadelijk: ik blijf het niet alleen bij cijfers houden Indien ons werk uitmondt in 34 concrete en realiseerbare acties, zal ik echt niet bij 30 stoppen! Ik wil MINSTENS 30 concrete initiatieven die een echte meerwaarde aanbrengen in de bestrijding van kanker. Dat zal een eerste versie zijn van het Nationaal Kankerplan dat ik voor 23 maart zal voorstellen aan het parlement, aan de federale regering en aan de interministeriële conferentie Volksgezondheid. De uitwerking van de initiatieven zal progressief gebeuren, rekening houdend met de beschikbare budgettaire marges. U heeft begrepen dat het geen zin heeft dat ik deze uitdaging alleen zou aangaan. Het zal het resultaat zijn van een samenwerking met alle actoren binnen de kankerbestrijding. Het partnership dat we vandaag op de rails zetten is dus niet van toevallige, maar wel van structurele aard. En ik hoop dat het voor alles zeer vruchtbaar zal zijn. Ik dank u. Laurette Onkelinx

25 APRIL Koninklijk besluit houdende. vaststelling van de normen. waaraan een functie `zeldzame ziekten' moet voldoen

25 APRIL Koninklijk besluit houdende. vaststelling van de normen. waaraan een functie `zeldzame ziekten' moet voldoen 25 APRIL 2014. - Koninklijk besluit houdende vaststelling van de normen waaraan een functie `zeldzame ziekten' moet voldoen om te worden erkend en erkend te blijven BS 08/08/2014 HOOFDSTUK 1. - Algemene

Nadere informatie

Laurette Onkelinx stelt de 32 eerste concrete initiatieven van het Kankerplan 2008-2010 voor

Laurette Onkelinx stelt de 32 eerste concrete initiatieven van het Kankerplan 2008-2010 voor Persbericht van 10 maart 2008 Laurette Onkelinx stelt de 32 eerste concrete initiatieven van het Kankerplan 2008-2010 voor Toespraak van Laurette Onkelinx Mevrouw, Met uw enthousiaste aanwezigheid hier

Nadere informatie

Postmaster opleiding psychosociale oncologie

Postmaster opleiding psychosociale oncologie Postmaster opleiding psychosociale oncologie mensenkennis Door de rollenspellen kon ik een betere verbinding maken tussen de theorie en de praktijk. Psychosociale oncologie Professionals die met oncologiepatiënten

Nadere informatie

Tweede Europese Forum over de cohesie Georganiseerd door de Europese Commissie

Tweede Europese Forum over de cohesie Georganiseerd door de Europese Commissie Mr Roger VAN BOXTEL, Minister of City Management and Integration, Netherlands Tweede Europese Forum over de cohesie Georganiseerd door de Europese Commissie 21-22 mei 2001 Enkel gesproken tekst geldt Tweede

Nadere informatie

Federaal fonds ter bestrijding van de verslavingen - oproep 2008 -

Federaal fonds ter bestrijding van de verslavingen - oproep 2008 - Federaal fonds ter bestrijding van de verslavingen - oproep 2008 - Minister Onkelinx en de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu zijn erg betrokken bij de problematiek van het

Nadere informatie

Oncologisch Centrum Strategische doelstellingen ONCOLOGISCH CENTRUM ONCOLOGISCH HANDBOEK DEEL 1

Oncologisch Centrum Strategische doelstellingen ONCOLOGISCH CENTRUM ONCOLOGISCH HANDBOEK DEEL 1 Oncologisch Centrum Strategische doelstellingen ONCOLOGISCH CENTRUM ONCOLOGISCH HANDBOEK DEEL 1 OH_OC_deel 1_2017-2018 Inhoud 1. Voorwoord... 3 2. Doelstellingen... 4 Het belang van het Oncologische Centrum

Nadere informatie

Projectoproep Kankerplan Actie 24 : Wetenschappelijke analyse in de onco-geriatrie

Projectoproep Kankerplan Actie 24 : Wetenschappelijke analyse in de onco-geriatrie B Projectoproep Kankerplan Actie 24 : Wetenschappelijke analyse in de onco-geriatrie Inleiding Deze projectoproep kadert binnen de verderzetting van Actie 24 van het Kankerplan: Steun aan pilootprojecten

Nadere informatie

Actie ter ondersteuning van de federale beleidsnota drugs

Actie ter ondersteuning van de federale beleidsnota drugs FEDERAAL WETENSCHAPSBELEID Wetenschapsstraat 8 B-1000 BRUSSEL Tel. 02 238 34 11 Fax 02 230 59 12 www.belspo.be Actie ter ondersteuning van de federale beleidsnota drugs Projectformulier ten behoeve van

Nadere informatie

Omgaan met kanker. Moeheid

Omgaan met kanker. Moeheid Omgaan met kanker Moeheid Vermoeidheid is een veelvoorkomende bijwerking van kanker of de behandeling ervan. Ruim 60% van alle mensen zegt last van vermoeidheid te hebben, zelfs dagelijks. De vermoeidheid

Nadere informatie

De oncocoach. Marrigje Tielens Digestieve en respiratoire oncocoach ZOL Genk

De oncocoach. Marrigje Tielens Digestieve en respiratoire oncocoach ZOL Genk De oncocoach Marrigje Tielens Digestieve en respiratoire oncocoach ZOL Genk Wat is een oncocoach? Nationaal kankerplan van Laurette Onckelinx: Initiatief 10: psychosociale steun aan de patiënten in het

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen Hoofdstuk 2 Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen 48 Gangbare uitdrukkingen bij contact maken en onderhandelen De meeste zinnen die in dit overzicht staan, zijn formeel. U kunt deze

Nadere informatie

TOESPRAAK VAN HILDE CREVITS VLAAMS MINISTER VAN OPENBARE WERKEN, ENERGIE, LEEFMILIEU EN NATUUR 24 januari 2008

TOESPRAAK VAN HILDE CREVITS VLAAMS MINISTER VAN OPENBARE WERKEN, ENERGIE, LEEFMILIEU EN NATUUR 24 januari 2008 TOESPRAAK VAN HILDE CREVITS VLAAMS MINISTER VAN OPENBARE WERKEN, ENERGIE, LEEFMILIEU EN NATUUR 24 januari 2008 Studievoormiddag Doelgroepen en milieubeleid: focus op prioritaire sectoren van industrie

Nadere informatie

In gesprek over chemotherapie. Wat u kunt verwachten van het verpleegkundige voorlichtingsgesprek

In gesprek over chemotherapie. Wat u kunt verwachten van het verpleegkundige voorlichtingsgesprek In gesprek over chemotherapie Wat u kunt verwachten van het verpleegkundige voorlichtingsgesprek Binnenkort heeft u een voorlichtingsgesprek met een verpleegkundige over de behandeling met chemotherapie.

Nadere informatie

Hoe gaat het in z n werk daar? Wat is er anders dan een gewone poli?

Hoe gaat het in z n werk daar? Wat is er anders dan een gewone poli? INTERVIEW d.d. 28 december 2009 Coeliakiepoli Op het interview-wenslijstje van Nynke en Zara staat Dr. Luisa Mearin. Zij is kinderarts MDL in het LUMC te Leiden en heeft als eerste met haar collega s in

Nadere informatie

NATIONAAL KANKERPLAN

NATIONAAL KANKERPLAN 1 NATIONAAL KANKERPLAN 2008-2010 DR. S. VAN DEN BOGAERT FOD VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU DG ORGANISATIE VAN DE GEZONDHEIDSZORGVOORZIENINGEN 2 32 INITIATIEVEN CONCRETE UITVOERING:

Nadere informatie

Minder versnippering, meer zorg

Minder versnippering, meer zorg Minder versnippering, meer zorg De nood aan een heldere en werkbare bevoegdheidsverdeling voor de gezondheidszorg 29 april 2019 KVS, Brussel Panoramisch overzicht van de bevoegdheidsverdeling in schema

Nadere informatie

Word vrijwilliger Word vrijwilliger op de Palliatieve Eenheid op de Palliatieve Eenheid

Word vrijwilliger Word vrijwilliger op de Palliatieve Eenheid op de Palliatieve Eenheid Word vrijwilliger Word vrijwilliger op de Palliatieve Eenheid op de Palliatieve Eenheid INFORMATIE VOOR VRIJWILLIGERS INHOUDSTAFEL Vrijwilligers, een onmisbare schakel 3 1. Wat is palliatieve zorg? 4 2.

Nadere informatie

Medische beslissingen aan het einde van het leven: een belangrijk gespreksonderwerp. Rozemarijn van Bruchem-Visser Internist ouderengeneeskunde

Medische beslissingen aan het einde van het leven: een belangrijk gespreksonderwerp. Rozemarijn van Bruchem-Visser Internist ouderengeneeskunde Medische beslissingen aan het einde van het leven: een belangrijk gespreksonderwerp Rozemarijn van Bruchem-Visser Internist ouderengeneeskunde Wat zegt de wet? Belangrijkste argument is wilsbekwaamheid

Nadere informatie

Toespraak minister Hirsch Ballin bij oprichting Platform Internetveiligheid op 8 december 2009. Dames en heren,

Toespraak minister Hirsch Ballin bij oprichting Platform Internetveiligheid op 8 december 2009. Dames en heren, Toespraak minister Hirsch Ballin bij oprichting Platform Internetveiligheid op 8 december 2009 Dames en heren, Goed dat we hier bijeen zijn om het Platform Internetveiligheid op te richten. Ik ben blij

Nadere informatie

Borstkankeropsporing in de beleids- en beheerscyclus van gemeenten en OCMW s (BBC)

Borstkankeropsporing in de beleids- en beheerscyclus van gemeenten en OCMW s (BBC) Borstkankeropsporing in de beleids- en beheerscyclus van gemeenten en OCMW s (BBC) Borstkankeropsporing in de BBC Situering Het Vlaams bevolkingsonderzoek naar borstkanker is een initiatief van de Vlaamse

Nadere informatie

Professor dr. E van Leeuwen Dr. W Dekkers Dr. M Dees

Professor dr. E van Leeuwen Dr. W Dekkers Dr. M Dees Professor dr. A van der Heide Dr. L van Zuylen Drs. E Geijteman Professor dr. E van Leeuwen Dr. W Dekkers Dr. M Dees Professor dr. Zuurmond Dr. R Perez Drs. B Huisman Medicatiemanagement in de laatste

Nadere informatie

VERZOEKSCHRIFT. over een eerste Vlaamse rookvrije dag op 31 mei 2009 VERSLAG

VERZOEKSCHRIFT. over een eerste Vlaamse rookvrije dag op 31 mei 2009 VERSLAG Zitting 2008-2009 25 maart 2009 VERZOEKSCHRIFT over een eerste Vlaamse rookvrije dag op 31 mei 2009 VERSLAG namens de Commissie voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin uitgebracht door mevrouw Vera Jans

Nadere informatie

Niet-gebruik van en niet-toegang tot rechten

Niet-gebruik van en niet-toegang tot rechten Niet-gebruik van en niet-toegang tot rechten Elektronische gegevensuitwisselingen 28 april 2015 Henk Van Hootegem henk.vanhootegem@cntr.be 02/2012.31.71 Plan 1.Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid

Nadere informatie

Werkboek MEER KLANTEN OP JOUW MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER KLANTEN DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST

Werkboek MEER KLANTEN OP JOUW MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER KLANTEN DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST Werkboek MEER MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST MANIER! Hoofdstuk 1 Nieuwe klanten nodig? Marketing is een vakgebied waar veel om te doen is.

Nadere informatie

Impact van het kankerplan op het beleid van de ziekteverzekering. ri de ridder 26.11.2012

Impact van het kankerplan op het beleid van de ziekteverzekering. ri de ridder 26.11.2012 Impact van het kankerplan op het beleid van de ziekteverzekering ri de ridder 26.11.2012 begrotingsconclaaf 29/2/2008 regeerakkoord leterme 19/3/2008 een investering van 380 miljoen euro over periode 2008

Nadere informatie

Toespraak Freya Saeys, actualiteitsdebat VP 13.05.2015

Toespraak Freya Saeys, actualiteitsdebat VP 13.05.2015 Toespraak Freya Saeys, actualiteitsdebat VP 13.05.2015 Collega s, Voorzitter, Armoede is moeilijk te bestrijden. Ook de collega s van de oppositie zullen dat moeten toegeven. Zo is mevrouw Lieten 5 jaar

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 30 juni 2011 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 30 juni 2011 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EH Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl Bijlage(n)

Nadere informatie

Federaal Fonds ter bestrijding van de verslavingen OPROEP 2014

Federaal Fonds ter bestrijding van de verslavingen OPROEP 2014 Federaal Fonds ter bestrijding van de verslavingen OPROEP 2014 1 Mevrouw, Mijnheer, Het Fonds ter bestrijding van de verslavingen werd opgericht in 2006 met een jaarlijks budget van 5.000.000 (3.000.000

Nadere informatie

Informatiebrochure Oncologisch Centrum

Informatiebrochure Oncologisch Centrum Informatiebrochure Oncologisch Centrum Oncologisch Centrum 3 We werken samen aan uw gezondheid De laatste jaren is de kennis over de behandeling van kanker sterk toegenomen. Enerzijds heeft dit geleid

Nadere informatie

Ervaringen vanuit D4D. Waarvoor staan we? Aanspreekpunt voor wie? Via de website Vzw met een verhaal Eerste gegevens uit de praktijk Hoe verder

Ervaringen vanuit D4D. Waarvoor staan we? Aanspreekpunt voor wie? Via de website Vzw met een verhaal Eerste gegevens uit de praktijk Hoe verder Inleiding Doctors4Doctors (D4D) is recentelijk van start gegaan en biedt een aanspreekpunt voor artsen met een hulpvraag. We schetsen kort vanuit welke idee D4D is opgericht, en aan welke noden in het

Nadere informatie

Ministerraad van 16 juni 2010

Ministerraad van 16 juni 2010 Ministerraad van 16 juni 2010 De ministerraad vergaderde op woensdag 16 juni 2010 in het Egmontpaleis onder het voorzitterschap van eerste minister Yves Leterme De ministerraad nam volgende beslissingen:

Nadere informatie

Projectoproep Kankerplan Actie 21/22 : Innovatieve benaderingen in de psychosociale steun

Projectoproep Kankerplan Actie 21/22 : Innovatieve benaderingen in de psychosociale steun C Projectoproep Kankerplan Actie 21/22 : Innovatieve benaderingen in de psychosociale steun Inleiding Deze projectoproep kadert binnen de verderzetting van Actie 21/22 van het Kankerplan: Psychosociale

Nadere informatie

Post-hbo opleiding psychosociale zorg door oncologieverpleegkundigen

Post-hbo opleiding psychosociale zorg door oncologieverpleegkundigen mensenkennis Ik heb ruime ervaring, maar door deze opleiding heb ik me gerealiseerd dat de zorg voor de patiënt beter kan. Post-hbo opleiding psychosociale zorg door oncologieverpleegkundigen Psychosociale

Nadere informatie

Samen komen we verder. Draag bij aan onderzoek naar kanker, steun stichting VUmc CCA

Samen komen we verder. Draag bij aan onderzoek naar kanker, steun stichting VUmc CCA Samen komen we verder Draag bij aan onderzoek naar kanker, steun stichting VUmc CCA Uw bijdrage zorgt voor vooruitgang Juan Garcia, onderzoeker bij VUmc CCA: Ik studeerde geneeskunde omdat ik mensen wilde

Nadere informatie

Als genezing niet meer mogelijk is

Als genezing niet meer mogelijk is Algemeen Als genezing niet meer mogelijk is www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl ALG043 / Als genezing niet meer mogelijk is / 06-10-2015 2 Als

Nadere informatie

Beleidsaanbevelingen over onderwijs aan kinderen met ernstige en meervoudige beperkingen

Beleidsaanbevelingen over onderwijs aan kinderen met ernstige en meervoudige beperkingen Vast Bureau 2 juli 2015 AR-VB-END-1415-003 Beleidsaanbevelingen over onderwijs aan kinderen met ernstige en meervoudige beperkingen Vlaamse Onderwijsraad Kunstlaan 6 bus 6 BE-1210 Brussel T +32 2 219 42

Nadere informatie

Zorg voor kankerpatiënten Sarah Stemgée, regiocoördinator - Katlijn Sanctorum, projectmanager

Zorg voor kankerpatiënten Sarah Stemgée, regiocoördinator - Katlijn Sanctorum, projectmanager Zorg voor kankerpatiënten Sarah Stemgée, regiocoördinator - Katlijn Sanctorum, projectmanager De Stichting tegen Kanker 1924 1925 1950 1983 1999 2004 Nationale Liga tegen Kanker Nationale Kankerstichting

Nadere informatie

MEDICALISERING. R U G 09.02.2011 Jean CREPLET Medisch directeur

MEDICALISERING. R U G 09.02.2011 Jean CREPLET Medisch directeur MEDICALISERING R U G 09.02.2011 Jean CREPLET Medisch directeur Kennis maken Burgerlijk ingenieur Stages in bedrijven (Charleroi, Eisden) Huisarts 1972-1977 Cardioloog 1977- Diensthoofd in openbare ziekenhuizen

Nadere informatie

Multidisciplinair spreekuur uro-onco

Multidisciplinair spreekuur uro-onco Het multidisciplinair spreekuur 1 uro-onco 1. Het multidisciplinair team uro-onco draagt zorg voor u en uw familie U start binnenkort een behandeling op de dienst medische oncologie, bij Prof. Dr. S. Rottey

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.908 ------------------------------- Zitting van dinsdag 15 juli 2014 ------------------------------------------

A D V I E S Nr. 1.908 ------------------------------- Zitting van dinsdag 15 juli 2014 ------------------------------------------ A D V I E S Nr. 1.908 ------------------------------- Zitting van dinsdag 15 juli 2014 ------------------------------------------ Regelgeving inzake betaald educatief verlof Ontwerp van koninklijk besluit

Nadere informatie

Hoofdstuk II. zorgprogramma voor oncologische basiszorg

Hoofdstuk II. zorgprogramma voor oncologische basiszorg Simplificatie ontwerp KB oncologisch zorgprogramma: Hoofdstuk II. zorgprogramma voor oncologische basiszorg Afdeling 1. Doelgroep aard en inhoud Artikel 2 1 Elk ziekenhuis dient te beschikken over programma

Nadere informatie

Het verpleegkundig spreekuur Pelviene Oncologie

Het verpleegkundig spreekuur Pelviene Oncologie Het verpleegkundig spreekuur Pelviene Oncologie 1. De verpleegkundig consulenten pelviene oncologie: wie zijn we? De verpleegkundig consulenten organiseren het verpleegkundig spreekuur in de multidisciplinaire

Nadere informatie

Voorlichtingsgesprek. chemo- en/of doelgerichte therapie. Dagbehandeling Oncologie

Voorlichtingsgesprek. chemo- en/of doelgerichte therapie. Dagbehandeling Oncologie 00 Voorlichtingsgesprek chemo- en/of doelgerichte therapie Dagbehandeling Oncologie De arts heeft met u gesproken over een behandeling met chemotherapie en/of doelgerichte therapie. Vóór het starten van

Nadere informatie

Dialogen website Motiveren tot rookstop

Dialogen website Motiveren tot rookstop Dialogen website Motiveren tot rookstop Dialoog verandertaal uitlokken en versterken Goedemorgen. Heeft u problemen gehad sinds uw vorige controle? Ja, eigenlijk wel. Mijn tanden zijn sterk verkleurd.

Nadere informatie

8273/1/18 REV 1 dui/ass/sv 1 DG E 1C

8273/1/18 REV 1 dui/ass/sv 1 DG E 1C Raad van de Europese Unie Brussel, 27 april 2018 (OR. en) 8273/1/18 REV 1 JEUN 45 NOTA van: aan: het secretariaat-generaal van de Raad het Comité van permanente vertegenwoordigers/de Raad nr. vorig doc.:

Nadere informatie

Zorgprogramma borstkliniek. Bespreking AZ Groeninge RZJ Yperman Ziekenhuis OLV Lourdes

Zorgprogramma borstkliniek. Bespreking AZ Groeninge RZJ Yperman Ziekenhuis OLV Lourdes Zorgprogramma borstkliniek Bespreking AZ Groeninge RZJ Yperman Ziekenhuis OLV Lourdes Belgisch staatsblad 20.07.2007 ed 02 Koninklijk besluit houdende vaststelling van de normen waaraan het gespecialiseerd

Nadere informatie

Congrestoespraak Lodewijk Asscher PvdA-congres, 3 november 2012. -GESPROKEN WOORD GELDT-

Congrestoespraak Lodewijk Asscher PvdA-congres, 3 november 2012. -GESPROKEN WOORD GELDT- Congrestoespraak Lodewijk Asscher PvdA-congres, 3 november 2012. -GESPROKEN WOORD GELDT- Dames en Heren, Partijgenoten, Ik sta hier beduusd voor u. Het is een bijzondere tijd geweest. Als ik in terugkijk

Nadere informatie

zittingsjaar Handelingen Commissievergadering Commissie voor Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebeleid

zittingsjaar Handelingen Commissievergadering Commissie voor Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebeleid vergadering C215 WEL17 zittingsjaar 2012-2013 Handelingen Commissievergadering Commissie voor Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebeleid van 28 mei 2013 2 Commissievergadering nr. C215 WEL17 (2012-2013)

Nadere informatie

Voorstel van resolutie. betreffende een meer doeltreffende preventie van vrouwelijke genitale verminking in Vlaanderen

Voorstel van resolutie. betreffende een meer doeltreffende preventie van vrouwelijke genitale verminking in Vlaanderen stuk ingediend op 1680 (2011-2012) Nr. 1 19 juni 2012 (2011-2012) Voorstel van resolutie van de dames Marijke Dillen, Gerda Van Steenberge en Linda Vissers en de heren Frank Creyelman, Filip Dewinter,

Nadere informatie

Functiefamilie ET Thematische experten

Functiefamilie ET Thematische experten Functiefamilie ET Thematische experten DOEL Expertise in een materie* en verstrekken aan de administratieve en politieke instanties teneinde hen te ondersteunen bij de besluitvorming en de uitvoering van

Nadere informatie

Coordinatie--ZH--KB Nucleaire-geneeskunde-met-PET-scan--NORMEN.doc

Coordinatie--ZH--KB Nucleaire-geneeskunde-met-PET-scan--NORMEN.doc 14 DECEMBER 2006. Koninklijk besluit houdende vaststelling van de NORMEN waaraan een dienst nucleaire geneeskunde waarin een PET-scanner wordt opgesteld moet voldoen om te worden erkend als medisch-technische

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.917 ----------------------------- Zitting van dinsdag 25 november 2014 -----------------------------------------------------

A D V I E S Nr. 1.917 ----------------------------- Zitting van dinsdag 25 november 2014 ----------------------------------------------------- A D V I E S Nr. 1.917 ----------------------------- Zitting van dinsdag 25 november 2014 ----------------------------------------------------- Nationaal profiel voor veiligheid en gezondheid op het werk

Nadere informatie

Donderdag 22 maart 2012. Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR

Donderdag 22 maart 2012. Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Donderdag 22 maart 2012 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Wereldwaterdag - Basisschool Heiende, Lokeren Geachte directeur en leerkrachten, Geachte burgemeester

Nadere informatie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie Zaken voor mannen Verhalen van mannen met epilepsie Introductie Niet alle mannen vinden het prettig om over hun gezondheid te praten. Ieder mens is anders. Elke man met epilepsie ervaart zijn epilepsie

Nadere informatie

Kunnen wij ook het laatste stuk van ons levenspad in eigen regie afleggen?

Kunnen wij ook het laatste stuk van ons levenspad in eigen regie afleggen? Kunnen wij ook het laatste stuk van ons levenspad in eigen regie afleggen? Maaike Veldhuizen Arts palliatieve zorg in het Elkerliek ziekenhuis, palliatief consulent en SCEN arts Ingrid van Asseldonk, verpleegkundige

Nadere informatie

GEZONDHEID EN FINANCIËN BELANGRIJKSTE REDENEN OM TE STOPPEN MET ROKEN

GEZONDHEID EN FINANCIËN BELANGRIJKSTE REDENEN OM TE STOPPEN MET ROKEN GEZONDHEID EN FINANCIËN BELANGRIJKSTE REDENEN OM TE STOPPEN MET ROKEN Bij de start van het nieuwe schooljaar nemen heel wat rokers zich voor om te stoppen met roken. Uit cijfergegevens verzameld door blijkt

Nadere informatie

Boodschap uit Gent voor Biodiversiteit na 2010

Boodschap uit Gent voor Biodiversiteit na 2010 Boodschap uit Gent voor Biodiversiteit na 2010 Belgisch voorzitterschap van de Europese Unie: Conferentie over Biodiversiteit in een veranderende wereld 8-9 september 2010 Internationaal Conventiecentrum

Nadere informatie

Conclusies van de Raad betreffende de bestrijding van het tabaksgebruik

Conclusies van de Raad betreffende de bestrijding van het tabaksgebruik RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 17 november 1999 (OR. en) 12545/1/99 REV 1 LIMITE SAN 171 Betreft : Conclusies van de Raad betreffende de bestrijding van het tabaksgebruik DG I CONCLUSIES VAN DE RAAD

Nadere informatie

Niet-gebruik van en niet-toegang tot rechten

Niet-gebruik van en niet-toegang tot rechten Niet-gebruik van en niet-toegang tot rechten 26 april 2016 Henk Van Hootegem henk.vanhootegem@cntr.be 02/2012.31.71 Plan 1. Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting

Nadere informatie

Men verwart regelgeving met kwaliteitsbewaking in de zorg.

Men verwart regelgeving met kwaliteitsbewaking in de zorg. Gezondheid s zorg Men verwart regelgeving met kwaliteitsbewaking in de zorg. Z o r g s Zorgstandaarden geven antwoorden Patiënten: weten welke zorg zij kunnen verwachten en hun bijdrage daarin Zorgverleners:

Nadere informatie

In gesprek over chemotherapie

In gesprek over chemotherapie Catharina Kanker Instituut In gesprek over chemotherapie Bekijk de video over chemotherapie op www.catharinaziekenhuis.nl/folder-chemotherapie www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Verloop voorlichtingsgesprek...

Nadere informatie

Toespraak staatssecretaris H.A.L. van Hoof bij de opening van de miniconferentie O&O-fondsen op 10 september 14.00u in Den Haag

Toespraak staatssecretaris H.A.L. van Hoof bij de opening van de miniconferentie O&O-fondsen op 10 september 14.00u in Den Haag Toespraak staatssecretaris H.A.L. van Hoof bij de opening van de miniconferentie O&O-fondsen op 10 september 14.00u in Den Haag Welkom, blij dat u er bent. Uit het feit dat u met zovelen bent gekomen maak

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting De levensverwachting van mensen met een ernstige psychiatrische aandoening (EPA) is gemiddeld 13-30 jaar korter dan die van de algemene bevolking. Onnatuurlijke doodsoorzaken zoals

Nadere informatie

Verhaal van verandering

Verhaal van verandering Isabella Lenarduzzi Belgische Ashoka Fellow Ashoka: Kun je ons iets vertellen over je familie en waar je bent opgegroeid? Isabella: Ik ben geboren in Brussel. Mijn vader kwam als twaalfjarige vanuit het

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING. Maatschappelijk werker. Niveau BH 1-2-3

FUNCTIEBESCHRIJVING. Maatschappelijk werker. Niveau BH 1-2-3 1. IDENTIFICATIE VAN DE FUNCTIE FUNCTIEBESCHRIJVING Beschrijving van de functie Graad Maatschappelijk assistent (M/V) Maatschappelijk werker Niveau BH 1-2-3 Plaats in het organigram Dienst : Algemene Sociale

Nadere informatie

Voorlichtingsgesprek over chemotherapie

Voorlichtingsgesprek over chemotherapie Voorlichtingsgesprek over chemotherapie Wat kunt u van het gesprek verwachten? gemini-ziekenhuis.nl Inhoudsopgave Uw voorbereiding op het gesprek 3 Hoe verloopt het voorlichtingsgesprek? 3 Introductie

Nadere informatie

Startbijeenkomst met leidinggevenden. hand-out

Startbijeenkomst met leidinggevenden. hand-out Startbijeenkomst met leidinggevenden hand-out hand-out startbijeenkomst met leidinggevenden Wat houdt jongeren gaande én bezig? Kies twee of drie plaatjes die dat voor jou t best symboliseren 2 Basisbehoeften

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 30 september

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 30 september A D V I E S Nr. 1.912 ------------------------------- Zitting van dinsdag 30 september 2014 ------------------------------------------------------ Voorontwerp van samenwerkingsakkoord tussen de Federale

Nadere informatie

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK!

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! In dit E-book leer je hoe je door het inzetten van je eigen netwerk je bedrijf kan laten groeien. WAAROM DIT E-BOOK? Veel ondernemers beginnen

Nadere informatie

Risico op sterfte door hart- en vaatziekten in 10 jaar tijd met 25 procent gedaald

Risico op sterfte door hart- en vaatziekten in 10 jaar tijd met 25 procent gedaald PERSMEDEDELING VAN JO VANDEURZEN, VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN 4 oktober 2012 Risico op sterfte door hart- en vaatziekten in 10 jaar tijd met 25 procent gedaald De kans dat Vlamingen

Nadere informatie

Brief van de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Brief van de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport 27565 Alcoholbeleid Nr. 133 Herdruk 1 Brief van de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 6 mei 2015 Vanuit de Drank-

Nadere informatie

1. Introductie 2. Feiten over vermoeidheid 3. Persoonlijke ervaringsverhaal 4. Tips en adviezen 5. Hulp en steun

1. Introductie 2. Feiten over vermoeidheid 3. Persoonlijke ervaringsverhaal 4. Tips en adviezen 5. Hulp en steun Thea Brouwer 1. Introductie 2. Feiten over vermoeidheid 3. Persoonlijke ervaringsverhaal 4. Tips en adviezen 5. Hulp en steun Ervaringsdeskundige kanker en vermoeidheid Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten

Nadere informatie

Tips voor Ouders van niet-drinkende pubers

Tips voor Ouders van niet-drinkende pubers Tips voor Ouders van niet-drinkende pubers 1. Bepaal uw standpunt. Eenduidigheid over de regels bij beide ouders is cruciaal. Tips: Kies als ouders samen regels voor het gezin. Bepaal als ouders vooraf

Nadere informatie

Gemeenschappelijke Raadszitting van donderdag 2 mei 2002 ----------------------------------------------------------------------------------

Gemeenschappelijke Raadszitting van donderdag 2 mei 2002 ---------------------------------------------------------------------------------- CENTRALE RAAD VOOR HET BEDRIJFSLEVEN NATIONALE ARBEIDSRAAD ADVIES Nr. 1.402 Gemeenschappelijke Raadszitting van donderdag 2 mei 2002 ----------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Jouw gemeente in de wereld De wereld in jouw gemeente

Jouw gemeente in de wereld De wereld in jouw gemeente VVSG internationaal Jouw gemeente in de wereld De wereld in jouw gemeente Jouw gemeente in de wereld De wereld in jouw gemeente Arctic Circle Line Date International Tropic of Cancer Equator International

Nadere informatie

BOTSCHAFT DER BUNDESREPUBLIK DEUTSCHLAND - VERTEIDIGUNGSATTACHÉ- Oberstleutnant i.g. Joachim Schmidt

BOTSCHAFT DER BUNDESREPUBLIK DEUTSCHLAND - VERTEIDIGUNGSATTACHÉ- Oberstleutnant i.g. Joachim Schmidt BOTSCHAFT DER BUNDESREPUBLIK DEUTSCHLAND - VERTEIDIGUNGSATTACHÉ- Oberstleutnant i.g. Joachim Schmidt Den Haag, 20. März 2013 Tel.: 0031 70-342.06.18 Fax: 0031 70-365.32.48 Toespraak ter gelegenheid van

Nadere informatie

Voorstel van resolutie tot verbetering van de situatie Van de chronische zieken. (ingediend door Maggie De Block) TOELICHTING

Voorstel van resolutie tot verbetering van de situatie Van de chronische zieken. (ingediend door Maggie De Block) TOELICHTING Voorstel van resolutie tot verbetering van de situatie Van de chronische zieken (ingediend door Maggie De Block) TOELICHTING Het regeerakkoord wijdt een paragraaf aan de noodzakelijke maatregelen voor

Nadere informatie

Klinische netwerken: uitdagingen, verantwoordelijkheden en middelen van een ziekenhuismutatie

Klinische netwerken: uitdagingen, verantwoordelijkheden en middelen van een ziekenhuismutatie Klinische netwerken: uitdagingen, verantwoordelijkheden en middelen van een ziekenhuismutatie Jean-Noël Godin, deskundige adviseur voor volksgezondheid VBS-GBS Symposium Het gewijzigde ziekenhuislandschap

Nadere informatie

We stellen voor deze vragenlijst één maal per jaar te gebruiken.

We stellen voor deze vragenlijst één maal per jaar te gebruiken. Vragenlijst Lokaal Drugoverleg Inleiding Binnen de alcohol- en drugpreventiesector weten we dat een dynamisch lokaal drugoverleg een belangrijke basis en voorwaarde vormt om binnen de gemeente een werkbaar

Nadere informatie

Burnout bij huisartsen preventie en aanpak

Burnout bij huisartsen preventie en aanpak Burnout bij huisartsen preventie en aanpak P. Jonckheer (KCE), S. Stordeur (KCE), G. Lebeer (METICES, ULB), M. Roland (CUMG-ULB), J. De Schampheleire (TESA-VUB), M. De Troyer (METICES, ULB), N. Kacenelenbogen

Nadere informatie

Slotwoord Jongerenmediadag

Slotwoord Jongerenmediadag Slotwoord Jongerenmediadag Woensdag 7 november 2012 Hallo iedereen! Het is nu mijn beurt om samen met jullie deze Jongerenmediadag stilaan af te ronden. De Jongerenmediadag kadert in de uitvoering van

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 15 januari 2002 (OR. en) 14759/01 JEUN 67 SOC 510

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 15 januari 2002 (OR. en) 14759/01 JEUN 67 SOC 510 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 15 januari 2002 (OR. en) 14759/01 JEUN 67 SOC 510 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: Resolutie van de Raad en de vertegenwoordigers van de regeringen

Nadere informatie

Beleidsvisie Sociaal Werk

Beleidsvisie Sociaal Werk Beleidsvisie Sociaal Werk Jo Vandeurzen Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Het momentum Groot enthousiasme voor deelname aan werkgroepen Sociaal werkers uit verschillende sectoren en

Nadere informatie

15 FEBRUARI Koninklijk besluit betreffende de kwalitatieve toetsing van de medische activiteit in de ziekenhuizen

15 FEBRUARI Koninklijk besluit betreffende de kwalitatieve toetsing van de medische activiteit in de ziekenhuizen 15 FEBRUARI 1999. - Koninklijk besluit betreffende de kwalitatieve toetsing van de medische activiteit in de ziekenhuizen BS 25/03/1999 in voege vanaf 04/04/1999 Gewijzigd door: KB12/08/2000 BS 29/08/2000

Nadere informatie

PSYCHOSOCIALE ZORG VOOR PATIËNTEN MET KANKER

PSYCHOSOCIALE ZORG VOOR PATIËNTEN MET KANKER PSYCHOSOCIALE ZORG VOOR PATIËNTEN MET KANKER 536 Inleiding Als u van uw behandelend specialist te horen krijgt dat u kanker heeft, krijgen u en uw naasten veel informatie en emoties te verwerken. Door

Nadere informatie

Het oncologisch begeleidingsteam

Het oncologisch begeleidingsteam 0000/157/1 - GZA - juni 2015 campus Sint-Augustinus Oosterveldlaan 24 2610 Wilrijk tel. + 32 3 443 30 11 campus Sint-Vincentius Sint-Vincentiusstraat 20 2018 Antwerpen tel. + 32 3 285 20 00 Het oncologisch

Nadere informatie

TOESPRAAK VAN DE VOORZITTER VAN DE EERSTE KAMER DER STATENGENERAAL TER GELEGENHEID VAN DE OPENING VAN DE

TOESPRAAK VAN DE VOORZITTER VAN DE EERSTE KAMER DER STATENGENERAAL TER GELEGENHEID VAN DE OPENING VAN DE TOESPRAAK VAN DE VOORZITTER VAN DE EERSTE KAMER DER STATENGENERAAL TER GELEGENHEID VAN DE OPENING VAN DE CONTACTPLANBIJEENKOMST OP MEI Voorzitters van de Staten van de Nederlandse Antillen en van Aruba)

Nadere informatie

zittingsjaar 2010-2011 Handelingen Commissievergadering Commissie voor Woonbeleid, Stedelijk Beleid en Energie

zittingsjaar 2010-2011 Handelingen Commissievergadering Commissie voor Woonbeleid, Stedelijk Beleid en Energie vergadering C214 WON18 zittingsjaar 2010-2011 Handelingen Commissievergadering Commissie voor Woonbeleid, Stedelijk Beleid en Energie van 28 april 2011 2 Commissievergadering nr. C214 WON18 (2010-2011)

Nadere informatie

Dit boekje is van:..

Dit boekje is van:.. Ik en mijn plan Dit boekje is van:.. Hallo, Jij bent cliënt bij SOVAK. Je hebt bij SOVAK een persoonlijk begeleider. Samen maak je afspraken over wat jij zelf doet en wat SOVAK doet. Die afspraken staan

Nadere informatie

Verantwoordelijke uitgever : Philippe Pivin, Belgische Onafhankelijkheidslaan 72-1081 Koekelberg. «Historisch Koekelberg»

Verantwoordelijke uitgever : Philippe Pivin, Belgische Onafhankelijkheidslaan 72-1081 Koekelberg. «Historisch Koekelberg» Verantwoordelijke uitgever : Philippe Pivin, Belgische Onafhankelijkheidslaan 72-1081 Koekelberg. «Historisch Koekelberg» «Historisch Koekelberg» in enkele cijfers Gewestelijke toelage : 11.000.000 Federale

Nadere informatie

Mens en kanker. Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten organisaties

Mens en kanker. Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten organisaties Mens en kanker Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten organisaties De stem van de kankerpatiënt NFK NFK staat voor de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties. Binnen deze koepel zijn 20

Nadere informatie

SCHOOL TIME-OUT. Lang programma. School Time-out

SCHOOL TIME-OUT. Lang programma. School Time-out SCHOOL TIME-OUT Lang programma School Time-out Op één of andere manier raak ik altijd in confl ict met de leerkrachten. Er zit zoveel in mijn hoofd dat ik me niet kan concentreren op school. Als ik de

Nadere informatie

NVAG 16012014 Prof. Dr Marie Louise Essink-Bot en drs Marielle Jambroes MPH

NVAG 16012014 Prof. Dr Marie Louise Essink-Bot en drs Marielle Jambroes MPH NVAG 16012014 Prof. Dr Marie Louise Essink-Bot en drs Marielle Jambroes MPH Slide 5 Ik ga u een stukje van mijn oratie laten zien, die ik op 11-12-13 heb uitgesproken. Voor degenen die daar ook waren,

Nadere informatie

Luc Van den Brande Laten we samen aan Europa bouwen

Luc Van den Brande Laten we samen aan Europa bouwen Luc Van den Brande Laten we samen aan Europa bouwen Inhoud Mijn overtuigingen 2 Mijn prioriteiten 3 Bakens voor morgen 8 Laten we samen aan Europa bouwen 1 Mijn overtuigingen Mijn overtuigingen Een Europa,

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2000 2001 21 501-21 Jeugdraad Nr. 7 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Het leven stopt niet als je ziek bent

Het leven stopt niet als je ziek bent Het leven stopt niet als je ziek bent Vernemen dat je aan kanker lijdt, is verschrikkelijk. Ik heb moeilijke momenten doorgemaakt. Maar ik had het geluk fantastisch omringd te worden door mijn naasten,

Nadere informatie

Partner ondersteuning 1

Partner ondersteuning 1 Partnerondersteuning 1 Je partner heeft borstkanker, wat nu? Informatie voor je partner Kanker heb je niet alleen. Ook jij als partner wordt mee betrokken in de strijd. Het bericht is voor jou net zo n

Nadere informatie

INLEIDING. Wat is het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting?

INLEIDING. Wat is het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting? INLEIDING Wat is het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting? Het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting werd in 1999

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Yolo - een ruimte om kanker een plek te geven

Patiënteninformatie. Yolo - een ruimte om kanker een plek te geven Patiënteninformatie Yolo - een ruimte om kanker een plek te geven 2 Kanker roept vragen op Wanneer je als ouder of grootouder te horen krijgt dat je kanker hebt, leidt dit tot heel wat vragen. Onder andere

Nadere informatie

2. Digitale interactieve cliënten systemen. Je hoeft geen titel te hebben om een goed leider te zijn Oefening Unpack your backpack

2. Digitale interactieve cliënten systemen. Je hoeft geen titel te hebben om een goed leider te zijn Oefening Unpack your backpack Aantal praktijkvoorbeelden uit de Internationale Planetree Conferentie 2012 1. De kracht van vrijwilligers 2. Digitale interactieve cliënten systemen 3. Een aantal bijzondere en praktische initiatieven.

Nadere informatie