Duurzaam event stelt milieu en energie centraal IFEST wijst de weg en geeft zelf het voorbeeld

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Duurzaam event stelt milieu en energie centraal IFEST wijst de weg en geeft zelf het voorbeeld"

Transcriptie

1 PERSBERICHT SEPTEMBER 2010 Duurzaam event stelt milieu en energie centraal IFEST wijst de weg en geeft zelf het voorbeeld IFEST nadert met rasse schreden. Nog minder dan twee maanden te gaan tot de professionele bezoeker de meest recente kennis kan vergaren op deze vooruitstrevende vakbeurs voor de milieu-, energie- en technologiesector. Het wordt het ideale moment om andere professionals te ontmoeten, om te overleggen, om nieuwigheden te ontdekken en om te netwerken. Dit niet alleen met binnenlandse, maar evenzeer met internationale bedrijven die goed vertegenwoordigd zijn op IFEST. De milieu- en energiesectoren en de openbare besturen komen uitgebreid aan bod in de verschillende lezingen en seminaries. Door inhoud te koppelen aan networking heeft de beurs een ruime nationale en internationale uitstraling. Zaakvoerders en bedrijfsleiders vertegenwoordigen meer dan een derde van alle bezoekers. Ook professionals uit de overheid zijn ruim vertegenwoordigd. Niettegenstaande de crisis overal toesloeg, groeit IFEST met ruim 10%. De beursoppervlakte neemt toe van 3.700m² naar ongeveer 4.000m². Verzamelplaats voor duurzame ondernemers Weinig problemen staan vandaag zo hoog op de internationale agenda als het efficiënt gebruik van de uitputbare energiebronnen. De Kyoto-normen zijn al lang geen ver van ons bed show meer, maar iedere onderneming moet nu zijn plicht opnemen. Duurzaam ondernemen en op een duurzame manier gebruik maken van energie zijn dan ook hot topics. Deze onderwerpen bieden de mogelijkheid om op een positieve manier na te denken over maatschappelijk verantwoord ondernemen. IFEST verzamelt gedurende deze driedaagse vakbeurs alle betrokken partijen uit de milieu- en energiesector en uit de overheid die structurele oplossingen, innovaties en duurzame technieken presenteren. Op IFEST 2010 worden vraag en aanbod samen gebracht. Bedrijven hebben duidelijk een vernieuwde interesse voor milieu- en energie issues. De vele raakvlakken tussen milieu, energie, mobiliteit, en economie zorgen voor nieuwe uitdagingen die ruimschoots aan bod komen tijdens IFEST.

2 Seminarieprogramma IFEST 2010 wil de beurs koppelen aan een actueel seminarieprogramma met cleantech als rode draad. Op drie dagen komen alle facetten van duurzaam ondernemen aan bod, aangevuld met voldoende netwerkmomenten. Vooraanstaande beroepsfederaties, opleidingsorganisatoren en exposanten bundelen de krachten met een ijzersterk seminarieprogramma als resultaat. De seminaries vinden plaats in de seminarieruimtes op de beursvloer. Hieronder een overzicht: 1. Dag van het milieu: 26 oktober Seminariethema: Milieu 2. Dag van de overheid: 27 oktober Seminariethema: Openbare besturen 3. Dag van de energie: 28 oktober Seminariethema: Energiezorg Een gedetailleerd seminarieprogramma is te vinden op Openingsseminarie: Point of no return In oktober gaat IFEST van start met een seminarie waarin het thema CO 2 -besparing bij bedrijven uitvoerig wordt besproken en toegelicht. Met toonaangevende sprekers uit de praktijk, wil het openingsevent ieders ogen op dit vraagstuk vestigen. Het openingscongres wordt georganiseerd door 2Mpact nv, in samenwerking met UMEO (de nieuwe milieukoepel bestaande uit FEBEM, VMC, VEB en OVB) en Argus, het milieupunt van de KBC. De titel van het openingscongres luidt: Point of no return: De definitieve doorbraak van de groene economie. De strijd tegen de klimaatverandering staat vandaag hoger dan ooit op de maatschappelijke agenda. Nagenoeg iedereen is ervan overtuigd dat er een omslag nodig is naar een duurzame economie, naar minder CO 2 -emissies en een efficiënter gebruik van grondstoffen en energie. De organisatoren van het congres bekijken de opportuniteit van de groene economie vanuit een technische invalshoek. Fundamentele bijsturingen zijn nodig om een duurzame economie vorm te geven, ondernemers zijn steeds meer bereid om deze transitie te maken. De opportuniteiten die de omslag naar een koolstofarme economie met zich meebrengen zijn legio: nieuwe sectoren en markten, een nieuwe dynamiek en nieuwe kansen om zich als duurzaam ondernemer te profileren. Waar innovatieve bedrijven in de groene economie vroeger als pioniers beschouwd werden, spreken we vandaag over een proven concept. Duurzaam investeren en ondernemen is goed voor het milieu, draagt bij tot een aangename werkomgeving en weegt positief door in de economische balans. Vlaanderen beschikt ondertussen over een groot aantal milieuprofessionals en voorbeeldbedrijven die verder willen gaan op de ingeslagen weg. We staan op een keerpunt. Het congres focust op de kansen en bedreigingen die voor ons staan. De prominente sprekers uit binnen- en buitenland maken tijdens deze conferentie de balans op van de succesfactoren voor een duurzame economie.

3 Programma 9u30: Verwelkoming door Hubert David (voorzitter van ARGUS, milieupunt van de KBC) 9u40: Het economisch belang van een ambitieus klimaatbeleid voor de EU, Luc Bas (The Climate Group - Brussel) 10u00: De carbon footprint van de Vlaamse industrie, Frederic Chomé (Factor X, The Climate Consulting Group) 10u30: Recente trends in de hernieuwbare energiemarkt van niche naar mainstream, Geert Palmers (CEO 3E) 11u10: Een duurzame chemie als deel van een totale oplossing, Frank Coenen (CEO Tessenderlo Chemie) 11u40: International policy for CO 2 remediation, William Neale (Member of cabinet of EU commissioner for the Environement Janez Potocnik 12u25: UMEO, eindelijk een belangenkoepel voor alle bedrijven die werken in de milieu-economie! Werner Annaert (UMEO) Kijk op voor meer informatie over het openingscongres. Internationale aanwezigheid Milieuzorg is niet langer alleen van nationaal, maar eveneens van internationaal belang. In dit kader verwelkomt IFEST landen van buiten de Benelux. West Midland uit Groot-Brittannië en een collectieve groepsstand van Frankrijk en Tsjechië zijn slechts enkele van de internationale exposanten. IFEST en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Duurzaam ondernemen kadert binnen een zeer breed perspectief. Initieel brengt de toepassing in de praktijk een meerkost met zich mee op korte termijn, maar de voordelen op lange termijn voor zowel de onderneming als voor zijn omgeving leggen veel meer gewicht in de balans. Het begrip rond maatschappelijk verantwoord ondernemen is in opmars en manifesteert zich op IFEST. Een verschuiving van traditionele milieubeurs naar een beurs met nieuwe accenten is zichtbaar. De nadruk ligt op energie en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Bewijs hiervoor is de aanwezigheid van o.a. Electrabel en SITA. Als CO 2 -neutrale vakbeurs liet organisator Artexis een carbon footprint -estimatie uitvoeren door CO 2 logic. Emissies van verlichting, verwarming en ventilatie worden zoveel mogelijk beperkt. Andere initiatieven om de CO 2 -uitstoot te beperken zijn: een duurzaamheidscan i.s.m. Beco, adviesbureau voor duurzame ontwikkeling. een zonnestroominstallatie op de beurshallen van Flanders expo, produceert een hoeveelheid stroom die overeenkomt met het verbruik van ongeveer 454 gezinnen. Dit beperkt de CO 2 -uitstoot met een CO 2 -scan uitgevoerd door SITA. De huidige verwerking van bedrijfsafval in 2009 levert Flanders expo ten opzichte van 1990 een besparing op van 786 ton CO 2 per jaar. de recuperatie van regenwater en het gebruik van biologisch afbreekbaar tapijt.

4 IFEST dingt mee naar de titel groenste event in Vlaanderen met de GroenEvent Award 2010 van OVAM. IFEST hoopt hiermee het goede voorbeeld te geven aan zowel standhouders als bezoekers. Innovatietraject Innovaties die ecologisch ondernemen bij bedrijven stimuleren en ondersteunen, worden voorgesteld aan een ruim publiek van milieuprofessionals. Een selectie van primeurs wordt traditiegetrouw gebundeld in het innovatietraject. Een vakjury beloont daarna het beste project met de IFEST innovatie-award. Vanaf 20 september komen de dossiers van de kandidaten online op de IFEST website. De uitreiking van de award vindt plaats op dinsdagavond 26 oktober op het cateringpunt van hal 8.

5 PRAKTISCH Datum: Van dinsdag 26 tot en met donderdag 28 oktober 2010 Openingsuren: Plaats: Toegangsprijs: Website: Dinsdag van 10u00 tot 18u00 Woensdag van 10u00 tot 20u00 (nocturne) Donderdag van10u00 tot 18u00 Flanders Expo Maaltekouter Gent De toegang is gratis voor professionele bezoekers na registratie. Beurscatalogus is gratis te verkrijgen aan de ingang. Bezoekersinfo: Flanders Expo Tel: 09/ Exposanteninfo: Deelnemen als exposant kan vanaf Meer informatie op of neem vrijblijvend contact op met Jeroen van Wijk: +32 (0) of (niet voor publicatie) Voor meer persinfo: Sandra Plasschaert Press & Communication T: 09/ F: 09/

Vrijdag 31 mei vanaf 17.00 uur tot zondag 2 juni 16.00 uur. 22 mei Spreken in het openbaar (meer items volgen)

Vrijdag 31 mei vanaf 17.00 uur tot zondag 2 juni 16.00 uur. 22 mei Spreken in het openbaar (meer items volgen) KvK Tilburg 17244153 Rabobank 1087.73.973 VOV Academie info@vrouwenontmoetenvrouwen.nl www.vrouwenontmoetenvrouwen.nl Investeren in opleiden, ontwikkeling en ontmoeten door het zichtbaar maken van topvrouwen

Nadere informatie

betreffende een Vlaams en nationaal energiepact

betreffende een Vlaams en nationaal energiepact stuk ingediend op 106 (2014-2015) Nr. 1 25 september 2014 (2014-2015) Voorstel van resolutie van Johan Danen en Hermes Sanctorum-Vandevoorde betreffende een Vlaams en nationaal energiepact verzendcode:

Nadere informatie

Federatie van Belgische Kamers van Koophandel. Duurzaamheidsverslag 2012

Federatie van Belgische Kamers van Koophandel. Duurzaamheidsverslag 2012 Federatie van Belgische Kamers van Koophandel Duurzaamheidsverslag 2012 Inhoudstafel Voorwoord... 2 1. Organisatieprofiel... 3 1.1. Algemene voorstelling... 3 1.2. Kamers van koophandel, een mondiaal netwerk...

Nadere informatie

Ondernemen. Wie wordt Energiekampioen 2012? De Koerier van het Liberaal Verbond voor Zelfstandigen

Ondernemen. Wie wordt Energiekampioen 2012? De Koerier van het Liberaal Verbond voor Zelfstandigen Vrij Ondernemen De Koerier van het Liberaal Verbond voor Zelfstandigen Wie wordt Energiekampioen 2012? Geert Versnick (Eandis) over KMO s en energie Van leerjongen tot general manager Jaargang 66 - oktober/november/december

Nadere informatie

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Maatschappelijk verantwoord ondernemen Maatschappelijk verantwoord ondernemen VERSLAG OVER 2013 Colofon & contactgegevens Dit is het MVO-verslag 2013 van E.ON Benelux. Informatie die ontbreekt in dit verslag is terug te vinden in het E.ON Sustainability

Nadere informatie

Aan de slag met Hernieuwde Energie!

Aan de slag met Hernieuwde Energie! Aan: Gedeputeerde Staten van Utrecht en Provinciale Staten van Utrecht Archimedeslaan 6 3508 TH Utrecht Datum: 1 september 2014 Ons kenmerk: PCL 2014/01 Onderwerp: PCL Advies over duurzame energie en netwerksamenleving

Nadere informatie

Energietransitie geeft Nederland nieuwe energie

Energietransitie geeft Nederland nieuwe energie Energietransitie geeft Nederland nieuwe energie Energietransitie geeft Nederland nieuwe energie 2005-39 27 april 2005 Inhoudsopgave Samenvatting 3 1 Waarom op pad naar een duurzame energievoorziening?

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

DE POLITICI. politici 1

DE POLITICI. politici 1 DE POLITICI Jullie zijn de vertegenwoordigers van de Vlaamse politiek: de minister-president en de minister van Energie. Jullie stellen het beleid van de regering voor aan de andere gesprekspartners. Standpunt

Nadere informatie

Alfons Goos, ABB Benelux: "Alles wat raakt aan elektriciteit, daar zijn wij. Elektriciteit is het bindmiddel."

Alfons Goos, ABB Benelux: Alles wat raakt aan elektriciteit, daar zijn wij. Elektriciteit is het bindmiddel. Alfons Goos, ABB Benelux: "Alles wat raakt aan elektriciteit, daar zijn wij. Elektriciteit is het bindmiddel." ondernemers september 2013 20 De komende jaren zal de wereldbevolking met zowat 1 miljard

Nadere informatie

Er werd mij gevraagd om mijn beleidsprioriteiten op een rijtje te zetten.

Er werd mij gevraagd om mijn beleidsprioriteiten op een rijtje te zetten. Donderdag 28 mei 2015 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW Super SHE forum: prioriteiten voor de komende maanden & afsluitend woord Geachte aanwezigen, Dames

Nadere informatie

Actieplan Hernieuwbare Energie 2020

Actieplan Hernieuwbare Energie 2020 Actieplan Hernieuwbare Energie 2020 Doorkijk naar de lange termijn Ontwerpdocument ter voorbereiding van het partnerforum van 3 december 2013 Ontwerpdocument, versie november 2013 1 Inhoud 1. Situering...

Nadere informatie

HOE BETER U ONS LEERT KENNEN, HOE AANTREKKELIJKER U ONS VINDT. OVER 43 PAGINA S HEEFT U DE IDEALE ENERGIEPARTNER GEVONDEN.

HOE BETER U ONS LEERT KENNEN, HOE AANTREKKELIJKER U ONS VINDT. OVER 43 PAGINA S HEEFT U DE IDEALE ENERGIEPARTNER GEVONDEN. HOE BETER U ONS LEERT KENNEN, HOE AANTREKKELIJKER U ONS VINDT. OVER 43 PAGINA S HEEFT U DE IDEALE ENERGIEPARTNER GEVONDEN. RWE EEN GOEDE PARTNER VOOR NEDERLAND? INHOUD 7 INHOUD Waarom RWE een goede partner

Nadere informatie

S GNAAL. Kortere procedures voor vergunningen bodemenergie. Verder in deze S GNAAL:

S GNAAL. Kortere procedures voor vergunningen bodemenergie. Verder in deze S GNAAL: S GNAAL A P R I L 2 0 1 3, N U M M E R 2 Signaal is een gratis uitgave van de Duurzame Energie Koepel en gaat in op de belangrijkste duurzame energie ontwikkelingen in Nederland en Europa waar de Duurzame

Nadere informatie

ROTTERDAMSE SCHOUWBURG SER RISICO- MANAGEMENT. MVO Jaarverslag 2014

ROTTERDAMSE SCHOUWBURG SER RISICO- MANAGEMENT. MVO Jaarverslag 2014 ROTTERDAMSE SCHOUWBURG 2013 2014 SER RISICO- MANAGEMENT MVO Jaarverslag 2014 Inhoudsopgave E.ON Benelux Maatschappelijk verantwoord ondernemen Verslag over 2014 2 Voorwoord 3 Korte samenvatting 5 E.ON

Nadere informatie

Actieplan Netwerk Burgemeestersconvenant

Actieplan Netwerk Burgemeestersconvenant (ingeleverd door Matty op 21 12 2012) Actieplan Netwerk Burgemeestersconvenant National Covenant Action Plan Inleiding In 2007 nam een aantal lokale overheden het initiatief om een meer ambitieuze doelstelling

Nadere informatie

5 jaar Fonds Duurzaam Materialenen Energiebeheer

5 jaar Fonds Duurzaam Materialenen Energiebeheer 5 jaar Fonds Duurzaam Materialenen Energiebeheer INHOUD Wat is het Fonds Duurzaam Materialen- en Energiebeheer? 3 Vijf jaar: een terugblik 5 Het Fonds in de praktijk: voorbeeldprojecten 12 Iedereen eco

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Milieu & Economie. Overheid, Onderzoek, Bedrijfsleven

Nieuwsbrief. Milieu & Economie. Overheid, Onderzoek, Bedrijfsleven Nieuwsbrief Milieu & Economie Overheid, Onderzoek, Bedrijfsleven JAARGANG 24 NUMMER 4 OKTOBER 2010 INHOUD OVERHEID 4.1 Balans van de Leefomgeving 2010 (PBL) 4.2 Meer werken aan duurzame groei (SER) 4.3

Nadere informatie

Directoraat-Generaal Wonen, Bouwen en Integratie. Visie Open Overheid. Datum September 2013 Status Definitief

Directoraat-Generaal Wonen, Bouwen en Integratie. Visie Open Overheid. Datum September 2013 Status Definitief Directoraat-Generaal Wonen, Bouwen en Integratie Visie Open Overheid Datum September 2013 Status Definitief Pagina 2 van 20 Inhoudsopgave Opmerking vooraf 5 1 Inleiding, waarom open overheid? 7 1.1 Gemeenschappelijke

Nadere informatie

I I. Inhoudsopgave. Inleiding 3. 1. Speerpunten 4 Duurzame mobiliteit 4 Duurzame bouw 6 Duurzaam voedsel 8 Duurzame energie en klimaat 10

I I. Inhoudsopgave. Inleiding 3. 1. Speerpunten 4 Duurzame mobiliteit 4 Duurzame bouw 6 Duurzaam voedsel 8 Duurzame energie en klimaat 10 Jaarverslag 2013 nhoudsopgave nleiding 3 1. Speerpunten 4 Duurzame mobiliteit 4 Duurzame bouw 6 Duurzaam voedsel 8 Duurzame energie en klimaat 10 2. Speciale projecten 12 coonproject: Van Leerpark naar

Nadere informatie

Betreft: Assen, 13 februari 2006 Positie Provinciale Staten in de kernenergiediscussie

Betreft: Assen, 13 februari 2006 Positie Provinciale Staten in de kernenergiediscussie Aan Provinciale Staten van de provincie Drenthe Postbus 122 9400 AC ASSEN Betreft: Assen, 13 februari 2006 Positie Provinciale Staten in de kernenergiediscussie Kernenergie is een energiebron uit de vorige

Nadere informatie

>> Duurzaamheid in stedelijke omgeving Steden vergen een totaalaanpak

>> Duurzaamheid in stedelijke omgeving Steden vergen een totaalaanpak visionnr. 8 - september 2011 >> Duurzaamheid in stedelijke omgeving Steden vergen een totaalaanpak Luc Schuiten >> Energyville wordt model voor duurzaam bouwen >> Limburg wil klimaatneutraal worden >>

Nadere informatie

Nieuwe Energie voor Enschede. Versnellen en verscherpen van klimaataanpak door energie

Nieuwe Energie voor Enschede. Versnellen en verscherpen van klimaataanpak door energie Nieuwe Energie voor Enschede Versnellen en verscherpen van klimaataanpak door energie Langetermijnvisie duurzaamheid - geactualiseerde versie augustus 2010 Nieuwe Energie voor Enschede Versnellen en verscherpen

Nadere informatie

Opleidingsoverzicht. KMO Portefeuille. Aanbod. Aanbod open opleidingen klik hier Aanbod inspiratie en introductie workshops klik hier

Opleidingsoverzicht. KMO Portefeuille. Aanbod. Aanbod open opleidingen klik hier Aanbod inspiratie en introductie workshops klik hier Opleidingsoverzicht Systeemdenken en Duurzaam Ondernemen Systeemdenken? Door systeemdenken zie je het geheel, de samenstellende delen in het geheel en hun relevante interacties. Dit biedt je diepere inzichten,

Nadere informatie

SPECIAAL DOSSIER NOVEMBER 2014. Clusterinitiatief: Duurzame havens

SPECIAAL DOSSIER NOVEMBER 2014. Clusterinitiatief: Duurzame havens SPECIAAL DOSSIER NOVEMBER 2014 Clusterinitiatief: Duurzame havens VOORWOORD 03 VOORWOORD 04 HOOFDSTUK 1: Inleiding Voor u ligt het rapport van het clusterproject Sustainable Ports (Duurzame havens). De

Nadere informatie

Samenvatting. Bevorderen van verantwoord financieel gedrag in Nederland staat centraal

Samenvatting. Bevorderen van verantwoord financieel gedrag in Nederland staat centraal Jaarplan 2014 Samenvatting Ook in 2013 hebben de partners van Wijzer in geldzaken zich gezamenlijk ingezet voor het vergroten van financiële vaardigheden in Nederland. Een kleine greep uit de resultaten.

Nadere informatie

Productgaranties ter onderscheiding. Warmtebeeldcamera als beste getest. Het eerste onfhankelijke online magazine in de branche

Productgaranties ter onderscheiding. Warmtebeeldcamera als beste getest. Het eerste onfhankelijke online magazine in de branche Het eerste onfhankelijke online magazine in de branche Jaargang 1 nummer 3 oktober 2014 Lee sm Spe eer Ene ciale b rgie e 201 ursspe c 4 ial Warmtebeeldcamera als beste getest Productgaranties ter onderscheiding

Nadere informatie

Maatschappelijk Betrokken Ondernemen (MBO):

Maatschappelijk Betrokken Ondernemen (MBO): Maatschappelijk Betrokken Ondernemen (MBO): 1 Voorwoord Wist u dat de meerderheid van de MKB-ondernemers maatschappelijk betrokken onderneemt? Dat de manier waarop dat gebeurt, verrassend weinig verschilt

Nadere informatie

(VORMGEVING VOLGT) 19 Maart 2015. Greenport Gelderland. Versie 19 maart. Versie 19 maart. Agenda 2020 Greenport Gelderland

(VORMGEVING VOLGT) 19 Maart 2015. Greenport Gelderland. Versie 19 maart. Versie 19 maart. Agenda 2020 Greenport Gelderland 3 Agenda 2020 Greenport Gelderland (VORMGEVING VOLGT) 19 Maart 2015 Greenport Gelderland Versie 19 maart Agenda 2020 Greenport Gelderland Versie 19 maart 4 Inhoud Pag. Voorwoord 5 Samenvatting 6 1 Gevolgde

Nadere informatie

Melkvezels. Difference KPMG. Een uniek product. Sociaal geëngageerd. Magazine / November 2013. Belgische bedrijven investeren in innovatie

Melkvezels. Difference KPMG. Een uniek product. Sociaal geëngageerd. Magazine / November 2013. Belgische bedrijven investeren in innovatie The KPMG Difference Magazine / November 2013 Sociaal geëngageerd DUURZAME INNOVATIE Melkvezels Een uniek product Belgische bedrijven investeren in innovatie De M&A-barometer De cumulatieve impact van regelgeving

Nadere informatie