CENTROTEC en Wolf: samen de complete aanbieder voor energiebesparende systemen voor gebouwen

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "CENTROTEC en Wolf: samen de complete aanbieder voor energiebesparende systemen voor gebouwen"

Transcriptie

1 CENTROtext Magazine voor medewerkers en relaties News & Facts van de CENTROTEC-Groep Uitgave 9_december 2007 Alfred Gaffal (Wolf), Guido A. Krass (CENTROTEC), Dr. Gert-Jan Huisman (CENTROTEC) en Dr. Fritz Hille (Wolf) De CEO schrijft: Integratie van alle energiebezuinigingstechnologieën Na de succesvolle uitbouw van de activiteiten voor ventilatie- en ookgasafvoersystemen was de overname van een aanbieder van complementaire climaatsystemen de volgende logische stap in onze expansiestrategie. We zijn nu met een omzet van meer dan een half miljard een belangrijke aanbieder geworden in de groeiende markt van energiezuinige systemen voor gebouwen. Gemeenschappelijk kunnen we nu alle energie-besparingstechnologieën integreren. We heten 1500 nieuwe Wolf-collega s welkom bij CENTROTEC. Dr. Gert-Jan Huisman [Voorzitter van de directie] CENTROTEC en Wolf: samen de complete aanbieder voor energiebesparende systemen voor gebouwen De overname van Wolf GmbH, Mainburg, een onderneming met een verregaand complementair productspectrum bestaande uit energiebesparende systemen voor gebouwen, door CENTROTEC is succesvol verlopen. De nieuwe ondernemingsgroep is aanbieder van volledig geïntegreerde systemen en dekt nu de belangrijkste trends aangaande het thema energiezuinig huis ef: thermische zonne-energie techniek, zonnestroom, ventilatiesystemen met warmteterugwinning, de modernste HR-technologie, biomassa-ketels, warmtepompen en koelingsystemen met en zonder zonne-energie. Met het oog op de stijgende energieprijzen en steeds strengere nationale energiebezuinigingsverordeningen bedienen we als complete aanbieder een internationale markt met dubbele groeipercentages. Gelijk aan het tot nog toe zeer succesvolle integratiebeleid van CENTROTEC wordt Wolf onder de goed bekende merknaam WOLF door het huidige managementteam, directievoorzitter Alfred Gaffal en technisch directeur Dr. Fritz Hille, verder geleid. Voor de financiën is bij Wolf afdelingsleider Rudolf Meindl verantwoordelijk. Alfred Gaffel (59) wordt tevens directielid van CENTROTEC Sustainable AG Climate Systems Gas Flue Systems Solar Systems Medical Technology & Engineering Plastics _Het energie-spaar-merk Wolf _Brink Quality Life Systems _Uitbreiding in Brilon _Nieuwe Vacuümtankkalibreermachine _uitgebreiding Dunnelaagtechnologie _Toetreding tot zonnecollectoren _Het nieuwe CentroMedical AG _POM Halffabrikaten voor drinkwater

2 2 CENTROTEXT Uitgave 9_December 2006 Climate Systems Het energie-spaar-merk Wolf Het complementaire productspectrum CENTROTEC is toonaangevend op het gebied van energiezuinige ventilatiesystemen voor woonhuizen en afvoersystemen voor HR-ketels en bezit via haar dochteronderneming CENTRO- SOLAR AG een grote solarondernerieg. Bij Wolf zijn de klimaatsystemen met bijna 40 procent verantwoordelijk voor eengroot deel van de omzet. Het zwaartepunt van de Wolf energiebesparende klimaatsystemen ligt bij de grote installaties voor industrieen bedrijfsgebouwen. Op dit gebied is Wolf marktleider in Europa. 50 procent van de omzet komt uit gas- en olieverwarmingen; de onderneming is met de moderne gas-hr centrale CGS in 2006 tot winnaar uitgeroepen door de Stiftung Warentest. Al meer dan 10 procent van de omzet wordt behaald door moderne verwarmingssystemen op basis van vernieuwbare energie zoals zonnethermie en biomassa. Door de overname van Wolf is uit de CENTROTEC groep een nieuwe aanbieder voor complete energiezuinige systemen voor gebouwen, met meer dan 550 miljoen euro jaaromzet ontstaan. Wolf wordt bij CENTROTEC in het segment Climate Systems geïntegreerd en blijft daarnaast als zelfstandige eenheid en merknaam behouden. Het segment Climate Systems wordt nu door het nieuwe directielid en Wolf directeur Alfred Gaffal geleid. De activiteiten van CENTROTEC met rook ga afvoersystemen (Gas Flue Segment), dat in Duitsland gericht is op de directe handel met verwarmingsketelfabrikanten, worden niet met Wolf geinntegreerd. WOLF 1 Zonnecollector 2 Klimaatsystemen 3 Warmtepompen 4 Voorraadvat 5 Biomassa-ketel 6 HR-ketel CENTROTEC 7 Rookgasafvoer systemen 8 Montage systemen 9 Zonnestroom systemen 10 Solar-beglazing 11 Decentrale ventilatie systemen 12 Warmte terug winningssystemen 13 Luchtverwarming Het gezamenlijke systeemhuis met alle oplossingen voor energiebesparing De Europese Energy Performance of Buildings Directive (EPBD) eist het continu en snel verminderen van energieverbruik in heel Europa en wel door de inzet van nu ook bij CENTROTEC beschikbare technologieën. Door de combinatie van deze bovenstaand geschetste energie besparende systemen, kan er tot 60 procent op het totale energieverbruik van gebouwen bespaard worden.

3 C E N T R O T E X T Uitgave 9_December Climate Systems Gemeenschappelijke uitbreiding en internationalisering De buitenlandse vennootschappen van Wolf hebben de internationalisering van de CENTROTEC groep duidelijk versterkt. Wolf GmbH beschikt over meer dan 1200 medewerkers in Duitsland en 350 (incl. medewerkers bij handelspartners) in het buitenland. De complementariteit van beide ondernemingen is goed zichtbaar bij de internationale betrekkingen: Wolf is bijzonder sterk in Duitsland en in de groeiende markten van Oost-Europa, alsmede in Spanje en Griekenland vertegenwoordigd, terwijl CENTROTEC erg goed in de Benelux landen, alsmede Frankrijk, Italië en Groot- Brittannië vertegenwoordigd is. Wolf en CENTROTEC zijn samen in 45 landen wereldwijd actief. De cijfers van Wolf GmbH Wolf GmbH heeft in 2005 een omzet van 192 miljoen euro met een EBITDA van meer dan 15 miljoen euro gerealiseerd. In 2006 kon Wolf nogmaals groeien met een omzet van nu meer dan 200 miljoen euro. Samen met Wolf zou CENTROTEC in 2006 met inbegrip van de het hele jaar geconsolideerde dochter CENTROSOLAR meer dan 550 miljoen euro jaaromzet, een EBITDA-rendement van meer dan tien procent en een eigen kapitaalaandeel van ongeveer 30 procent bereikt hebben. Wolf en CENTROTEC zijn samen in 45 landen wereldwijd vertegenwoordigd Gemeenschappelijke initiatieven voor de integratie van verwarming, klimaat, ventilatie en zonnetechniek Tussen Wolf en de CENTROTEC vennootschappen zal er een uitwisseling plaatsvinden van know-how en van OEM producten op het gebied van ventilatie/klimaat en zonne-energie. Wolf zal grotere, compacte apparaten met een warmte-terugwinrendement van meer dan 90 procent voor de industriële sector in zijn assortiment opnemen. Ook wordt er een zonnestroom speciaal voor Wolf ontwikkeld. Omgekeerd zal CENTROTEC eigen zonnecollectoren op basis van Wolf technologie in haar programma integreren. Brink zal een nieuw platform ontwikkelen voor de integratie van verwarmen, koelen, ventilatie van gebouwen alsmede verwarmen van gebruikt water, met gebruikmaking van de know-how van de gehele groep.

4 4 CENTROTEXT Uitgave 9_December 2006 Climate Systems Johan van Renselaar, interim directeur Brink Climate Systems, NL Een nieuwe pons-nibbel machine werd bij Brink geïnstalleerd en in gebruik genomen. Met deze investering van bijna één miljoen euro kunnen de productietijd en -kosten van de metaaldelen drastisch worden gereduceerd. De Renovent HR Small meet slechts 560 x 600 x 315 mm (BxHxD). Johan, je leidt met Ingrid Veenstra en Wim Hijmissen de Climate activiteiten. Welke voordelen zijn er voortgekomen uit de fusie van Innosource en Brink? De winst van de synergie in zuivere getallen is slechts te schatten. We gaan uit van ongeveer 0,5 miljoen euro. Hiermee zullen we de meeste kosten van deze omvangrijke te herstructurering al in 2007 weer ingehaald hebben. Veel belangrijker dan deze financiële benaderingswijze is de operationele. Door de fusie worden technologieën en know-how nauwer met elkaar verbonden. Onze plannen op het gebied van decentrale ventilatie krijgen een nieuwe impuls. Hier beloven we een synergie-effect, dat ons op langere termijn aanzienlijke concurrentievoordelen opleveren zal. Ook zal de straks complexiteit van onze organisatie afnemen. Dat is belangrijk, omdat we ons dan kunnen concentreren op de samenwerking met Wolf. Concentratie van Climate Systems productiestandplaatsen in Nederland De productielocatie van Innosource in Lisse werd naar Brink in Staphorst verplaatst. De centralisering van de afdelingen productie, opslag en distributie heeft in 2006 niet geringe inspanning gekost. Dit project is nu echter afgesloten en we plukken de vruchten van de synergie die door deze samenwerking ontstaan zijn. Helaas was er door deze concentratie ook een reductie van het aantal personeelsleden van Innosource nodig. Maar in Nieuwe ventilatiesystemen ontwikkeld Brink heeft een nieuw ventilatiesysteem met warmteterugwinning speciaal voor kleinere woningen en gebouwen met meer dan één verdieping ontwikkeld. De naam is Renovent Small, waarmee duidelijk wordt, dat dit product een onderdeel is van de zeer succesvolle Renoventproductfamilie. Het systeem kan eenvoudiger dan andere centrale Brink Climate Systems in Staphorst, NL alle gevallen werd er een goede sociale oplossing gevonden. Ook in het management heeft er in november een verandering plaatsgevonden. Norbert Vroege is uit de directie van CENTRO- TEC gestapt en zal zelf een nieuwe, innovatieve onder-neming voor de besturing van venti-latiesystemen opzetten buiten de CENTROTEC groep. Hij zal in de toekomst leverancier worden van Brink Climate Systems. ventilatiesystemen aangepast worden. Het apparaat is opvallend klein van afmeting en tegelijk zeer kracht. Het is slechts 60 cm breed en past zo precies op de plek van een keukenkastje. Dit nieuwe stand-alone apparaat heeft een warmte-terugwinrendement uit de afvoerlucht van meer dan 90 %. De kern is een kunststof warmtewisselaar uit de eigen fabriek.

5 C E N T R O T E X T Uitgave 9_December Climate Systems Bundeling van competenties Brink en Wolf en het moderne energiezuinige huis de integratie van verwarmings- en ventilatietechniek In goed geïsoleerde huizen wint luchtuitwisseling steeds meer aan betekenis. Hoewel het ongecontroleerd ventileren het besparingseffect van moderne verwarmingen weer tenietdoet, werd er totnogtoe door de traditionele ketelfabrikanten nauwelijks aandacht aan ventilatie besteed. Door de bundeling van de competenties van Wolf in de verwarmings- en klimaattechniek en de competenties van Brink en Ned Air in de warmteterugwinning loopt CENTROTEC voorop met de integratie van deze voorheen gescheiden technologieën. Een dergelijk project met de Universiteit van Keulen voor energiezuinige passiefhuizen laat nu al goede resultaten zien. De volgende stap is de ontwikkeling van een combi-apparaat dat verschillende energiedragers zoals ventilatiesystemen met warmteterugwinning, gasverwarming, warmtepompen en zonnecollectoren integreren kan en zowel voor verwarming, koeling en klimaatbeheersing alsmede voor het bereiden van warm water gebruikt kan worden. Dit product wordt het begin van de ontwikkeling van een gezamenlijke productfamilie, die intern de titel Brink Quality of Life Systems heeft gekregen. Er zullen meerdere productvarianten komen, ook voor huizen die nog niet zo energie-efficiënt zijn als het passiefhuis. Er moeten ook varianten komen met andere warmtebronnen zoals warmtepompen of houtpellets. CENTROTEC ziet in deze systemen een nieuwe, zich snel ontwikkelende markt en werkt aan de ontwikkeling van modulaire systemen. Hierbij kunnen diverse Wolf-componenten en regelingstechniek (Wolf Operating System) ingezet worden. In de komende maanden worden verdere mogelijkheden onderzocht wat betreft de technolo-gische integratie van Wolf en CENTROTEC. CENTROTEC goes international Afzet Climate Systems toenemend internationaler De buitenlandse omzetten van het segment Climate Systems, dat tot nu toe geconcentreerd was op de Nederlandse markt, stijgen. Het voordeel van ventilatiesystemen met warmteterugwinning is ook in andere energiezuinige markten zoals Duitsland, Engeland, Frankrijk en Oostenrijk bekend geworden. Om gebruik te maken van deze trend, werden de handelsondernemingen Ned Air Austria en Ned Air UK in Manchester opgericht. Ook in Duitsland konden we met de eind 2005 overgenomen firma EnEV-Air grote sprongen voorwaarts maken en wel met een eigen productserie, die zich voor sleutelklanten duidelijk onderscheidt van die van de OEM productfamilie.

6 6 C E N T R O T E X T Uitgave 9_December 2006 Gas Flue Systems Uitbreiding vestiging Brilon Centrotherm, Centrotec Composites en Bond Laminates groeien De continu groeiende vraag naar de in Brilon vervaardigde producten vereiste een enorme uitbreiding van de productie- en opslagcapaciteiten. Daarom werd bij de hoofdvestiging van CENTROTEC Sustainable AG de beschikbare oppervlakte voor Centrotherm met m 2 uitgebreid. Ook werd er 600 m 2 productieoppervlak voor Centrotec Composites en m 2 productie- en kantooroppervlakte voor Bond Laminates gecreëerd. Daarmee bedraagt de totale productie- en opslagoppervlakte in Brilon nu bijna m 2 en het kan- tooroppervlak m 2. Qua grootte kan Brilon zich nu meten met Mainburg (Wolf), Staphorst (Brink) en Doesburg (Ubbink). In Brilon worden afvoersystemen voor HR-ketels geproduceerd, vezelmaterialen als TEPEX -halffabrikaten van Bond Laminates vervaardigd en vezelmaterialen van Centrotec Composites voor bouwonderdelen voor de auto-industrie verder bewerkt. Als gevolg van de uitbreiding is ook het aantal medewerkers in Brilon toegenomen van 120 naar 136. De nieuwe productiehal van Centrotherm, in de achtergrond de nieuwbouw van Bond Laminates Kwaliteits- en milieumanagement-systemen bij CENTROTEC Centrotec Composites: QM-systeem ISO/TS (automobiel) en UM-systeem DIN EN Centrotherm: QM-systeem DIN EN ISO 9001 en UM-systeem DIN EN Bij Centotec Composites en Centrotherm werd naast het QMsysteem een modern milieumanagement-systeem geïnstalleerd, dat aan de eisen van onze klanten en van onszelf voldoet. Voorop staat hierbij het uitvoeren van het milieubeleid en het bereiken van de milieudoelen door een actief milieubeleid en de systematisering van de afvoer van bedrijfsafval, om economische en ecologische prestaties te verhogen, een ecologisch bewustzijn te tonen en verspilling te vermijden. Daarom werd volgens het ideaal van de Centrotec-onderneming de Sustain- ability-gedachte geïntegreerd (= duurzaamheid). Duurzame ontwikkeling is een ontwikkeling, die aan de behoefte van de huidige generatie voldoet, zonder de mogelijkheden van toekomstige generaties in gevaar te brengen. Daaruit leiden we de verplichtingen af voor: milieudoelen vormgeving milieuvriendelijke en voor recycling geschikte producten vormgeving milieuvriendelijke methodes en processen gebruik van milieuvriendelijke grondstoffen en hulpstoffen scholing van medewerkers in milieugerelateerde thema s uit milieu-aspecten resulterende innovatieve productieconcepten definiëren en omzetten. Actieve milieubescherming is geïntegreerd in de beslissings- en handelstructuur van alle ondernemingsactiviteiten en is een wezenlijke beleidsopdracht. De leiders van de organisatie-afdelingen nemen hier een beslissende voorbeeldfunctie en verantwoordelijkheid. Milieuvriendelijk werken eist van alle werknemers verantwoord handelen.

7 C E N T R O T E X T Uitgave 9_December Gas Flue Systems Nieuwe vacuümtankkalibreerinstallatie in gebruik genomen Centrotherm Systemtechnik GmbH, naast Ubbink onze expert voor kunststof afvoersystemen, heeft haar buizenproductie in Brilon opgebouwd. Door de gelukkig grote vraag naar speciale oplossingen voor de HRtechniek was deze uitbreiding van de productiecapaciteiten nodig. De speciaal voor onze behoeftes en producten afgestemde installatie beschikt over unieke eigenschappen om de afvoerbuizen bijzonder spanningsarm te fabriceren. Tot 1000 ton ofwel meter buis per jaar kan de nieuwe installatie produceren. Een tweede extrusielijn werd inclusief personeel van Centrotecdochter Centroplast Engineering overgenomen. Jan Elenbaas: Wat mij erg aanspreekt is het kernwoord in de missie van Centrotec: Duurzaamheid. Innovatieve producten die voldoen aan vooraf gedefinieerde specificaties en die op het juiste moment marktrijp zijn. Dat is mijn doel. Internationaal succes voor Ubbink Zoals al in een eerdere uitgave van Centrotext gemeld werd, heeft Ubbink in samenwerking met Rinnai, de marktleider voor moderne waterverwarmers, een afvoer- en luchttoevoersysteem op de Amerikaanse markt gebracht. De komende jaren wordt er een forse groei verwacht, met als basis een nieuw, recent ondertekend contract. De buitengewone hoge product- en servicekwaliteit is in de Rinnai-organisatie bekend geworden. Er zijn uitstekende contacten met de moederorganisatie in Japan, onder andere met de afdelingen onderzoek en ontwikkeling. Dit maakt het voor Ubbink mogelijk ook in andere, niet- Europese markten door te dringen. Er vinden eerste gesprekken plaats met vertegenwoordigers uit Zuid- Amerikaanse en Aziatische landen. We wensen het Ubbink-team veel succes met zijn globaliseringstrategie. Jan Elenbaas, Product Marketing Manager Gas Flue Systems sinds oktober 2006 CENTROTEC goes international Ook bij Gas Flue Systems stijgende buitenlandse omzet De internationalisering van het bedrijfsonderdeel Gas Flue Systems maakt vorderingen. Het marktaandeel van afvoersystemen kon in heel Europa verder uitgebreid worden. Zo hebben de omzetten zich vooral in Nederland, Italië en Frankrijk zeer positief ontwikkeld. Ook in de toekomstmarkt USA kon in het kader van de handelscoöperatie met de onderneming Rinnai de export stijgen met dubbele getallen.

8 8 C E N T R O T E X T Uitgave 9_December 2006 Solar Systems CENTROSOLAR AG sinds oktober in de Prime Standard De aandelen van CENTROSOLAR AG, München, staan sinds 16 oktober 2006 in de Prime Standard van de Frankfurter effectenbeurs genoteerd. Sinds september 2005 werd het aandeel op de vrije markt verhandeld. Met de overstap naar de Prime Standard zal CENTROSOLAR AG haar aandelen verder voor de kapitaalmarkt openen, in het bijzonder voor fondsen en internationale beleggers. Grote opdracht van Belgische levensmiddelenketen CENTROSOLAR heeft van de Belgische Colruyt-groep de opdracht gekregen voor de destijds grootste Belgische zonne-energie installatie (330 kwp). Het platte dak van een goederenmagazijn met een oppervlakte van meer dan vierkante meter wordt bekleed met een dunne-laagsysteem: PV Plate. De Colruyt-groep maakt zich sterk voor de inzet van duurzame energiebronnen. Naast de fotovoltaïsche installatie bevindt zich op het terrein ook een installatie voor windenergie. CENTROSOLAR Glas heeft zijn medewerkeraantal bijna verdubbeld Het aantal medewerkers is toegenomen van 90 in maart dit jaar tot ongeveer 170 op dit moment. Hiermee verschaft Centrosolar Glas werk aan de meeste werknemers van de zonnewetenschap in Fürth. Ook de omzetcijfers die dit jaar rond de 30 miljoen euro liggen en in 2007 CENTROSOLAR dochter Biohaus breidt zijn programma op het gebied van de dunne-film technologie uit. De dunne-film modules zijn een welkom alternatief in tijden van schaars en duur silicium. Naast het grote-oppervlaktesysteem Biohaus XXL (indaksysteem) en Biohaus PV Plate (plak- of schuifsysteem voor fabrieksdaken) heeft Biohaus nu een derde systeem voor kleinere, platte naar 40 miljoen zullen stijgen, liegen er niet om. Bovendien zullen we verder stevig in onze vestiging investeren, verklaart bedrijfsleider Ralf Ballasch En 2006 hebben al 2,5 miljoen euro opgebracht, nu moet vanaf de herfst nogmaals 2 miljoen volgen. Solara Modules leveren stroom voor tsunami-boeien CENTROSOLAR dochter Solara is Europese marktleider voor zonneenergie installaties die onafhankelijk van het stroomnet zorgen voor stroom. Het indrukwekkendste voorbeeld zijn de zogenaamde tsunami-boeien, die werken als alarmsysteem en hun stroom van Solara modules krijgen. BIOHAUS breidt aandeel dunne-film technologie uit daken in het programma opgenomen, namelijk Biohaus UniPro (opdaksysteem). Alle systemen zijn gebaseerd op laminaten van de Amerikaanse producent United Solar met Triple- Junction-Technology. Deze technologie garandeert de beste opbrengst ook bij diffuus licht en bij ongunstige dakliggingen (oost-, westdaken) en hellingen.

9 C E N T R O T E X T Uitgave 9_December Solar Systems CENTROSOLAR nu ook in zonnecollectoren Met de overname van de ventilatie- en verwarmingssystemenproducent Wolf zijn er ook voor CENTROSOLAR nieuwe expansiemogelijkheden. Met technologische ondersteuning van Wolf zal CENTROSOLAR een eigen zonnecollector onder de merknaam BIOHAUS op de markt brengen. Hiermee wordt het productspectrum van CENTROSOLAR uitgebreid tot complete zonneinstallatiestechniek (gebruik van zonne-energie voor stroomopwekking en ook de verwarming van drink- of verwarmingswater). Samenwerking ook in distributie Naast de uitbreiding van het productprogramma is de nauwe samenwerking met Wolf ook een belangrijke stap in de richting van internationalisering. CENTROSOLAR zal aan Wolf een eigen OEM zonnestroom systeem beschikbaar stellen, dat Wolf via zijn distributiekanalen verkopen zal. Hiermee bereikt CENTROSOLAR niet alleen een nieuwe klantenkring in Duitsland, maar door Wolf s aanwezigheid in meer dan 45 landen ook een belangrijke impuls van de internationaliseringstrategie. CENTROTEC goes international CENTROSOLAR verhoogt exportaandeel met meer dan 28 % De snelle uitbreiding van de aanwezigheid op de Zuid-Europese markt was één van de strategische topprioriteiten van CENTROSOLAR dit jaar. Er konden al na 9 maanden recordwaarden bereikt worden: een omzetquotum van meer dan 28% of 33,5 miljoen euro. De hoofdafzetmarkt was Spanje, gevolgd door Frankrijk en België. Met Centrosolar Fotovoltaico Hispania S.L. in Barcelona wordt Centrosolar nu terplekke vertegenwoordigd door een Spaans team. De directie is in handen van branche-insider Gerson Castillo.

10 10 C E N T R O T E X T Uitgave 9_December 2006 Medical Technology Het nieuwe CENTROMEDICAL AG Interview met de nieuwe CFO Peter Längle Peter Laengle, de nieuwe CFO van CentroMedical AG Meneer Längle, als eerste heet ik u van harte welkom bij de CENTRO- TEC-groep. U bent sinds 10 weken werkzaam bij ons, hoe bevalt het u? De laatste weken waren zeer intensief; ik heb me bezig gehouden met het leren kennen van de CENTROTECgroep en de mensen die hier werken, maar om het kort te maken: ik ben enthousiast. U was accountant/controller met zeer goede referenties. Wat vindt u zo aantrekkelijk aan uw werk bij CENTROMEDICAL? Ik ben een secuur persoon. Ik heb mijn werk altijd zo georganiseerd dat ik een solide basis creëerde en dan pas de volgende stap nam. Een opleiding bij de bank, BWL-studie, belastingadviseur/accountant, toen beleggingsmanager bij Quand, daarna M&A adviseur bij Deloitte. Daar heb ik vier jaar geleden CENTROTEC leren kennen toen ik voor Due Dilligence bij het huidige Möller Medical geëngageerd werd. Het contact bleef bestaan: Biohaus, Solara en andere opdrachten. De medewerkers die ik ontmoette tijdens deze deals hebben indruk op mij gemaakt, de inzet, de professionaliteit. Daar wilde ik ook bij horen, dat was mijn voorstelling van de volgende stap in mijn ontwikkeling. Welke Roadmap heeft u voor CENTROMEDICAL? De basiseisen zijn externe groei door acquisitie en organische groei door innovatie. Het zakelijke doel is een jaarlijkse stijging van minstens 15 % bij de omzet en rendement. Het model kwalificeert ons voor de beursgang van volgend jaar. Wat is uw managementstijl? Mijn directiecollega dr. Traxler is natuurkundige, ik ben zakenman. We vullen elkaar zowel vakinhoudelijk als ook menselijk zeer goed aan. Voor een cijfermens ben ik erg communicatief, daarom luister en overleg voordat ik beslis. Daarna handel ik consequent. Zo is meneer Längle, maar hoe is Peter? Privé staat mijn familie op de eerste plaats. Mijn vrouw en mijn twee jaar oude zoontje geven mij energie voor de komende opdrachten. Het liefste loop ik met hen tweeën mijn zoon op de rug door de bergen in de omgeving; ook al zijn de tochten niet meer zo heftig als toen ik nog student was. Wat vinden de medewerkers van de ambitieuze doelen van het nieuwe CENTROMEDICAL? De meesten zijn enthousiast en ook een beetje trots op dat wat komen gaat. Bijzonder fijn vind ik dat een goede motivatie, heldere pragmatische instelling en de wil om samen één lijn te trekken overheersen. Ik ben ervan overtuigd dat we het enkel samen voor elkaar kunnen krijgen om van de nieuwe groep een succes te maken en de arbeidsplaatsen te waarborgen of zelfs nieuwe te creëren.

11 C E N T R O T E X T Uitgave 9_December Engineering Plastics Terry Beech het nieuwe hoofd van de verkoop-afdeling bij Centroplast UK, Stafford De 48-jarige neemt 19 jaar verkoopervaring in de kunststof halffabrikatenhandel mee. In zijn vrije tijd beoefent hij een ongewone hobby. Hij is leadgitarist en zanger van de legendarische rockband The fabulous Manzini Brothers. Centroplast stagiair beëdigd In totaal toekomstige vaklieden en zakenlieden hebben aan het winter- en zomeronderzoek 2006 van de IHK Soest deelgenomen. 182 Jonge mensen blonken uit door hun topresultaten waaronder Centroplast stagiair Wadim Gumin, die tijdens een receptie met een ere-oorkonde onderscheiden werd. Rolf Schmidt investeert 1,1 miljoen euro in de uitbreiding van de productiecapaciteit: het huren van een aangrenzend gebouw met een oppervlakte van 1000 m 2 en de aanschaf van nieuwe CNC-draaibanken en CNC-freesinstallaties. Verdere investeringen zullen in januari 2007 volgen. De POM halffabrikaten van Centroplast hebben als eerste toestemming gekregen voor drinkwatertoepassingen. Hierdoor is de afzetpotentie fors toegenomen. TEPEX in BMW M3 Sinds januari 2006 levert Bond Laminates TEPEX dynalite glass/ PA6-composietmateriaal voor het bumper-systeem van de huidige BMW M3. Het bumper-systeem zelf wordt door Jacob Composite GmbH, Wilhelmsdorf, in opdracht van BMW vervaardigd. CENTROTEC goes international Innovatie- en internationaliseringsoffensieven bij het nieuwe CENTROMEDICAL AG De afdeling Medical werkt verder intensief aan nieuwe systemen voor de medische techniek. Het al marktrijpe High-End Liquordrainage-systeem voor de neurochirurgie Liquoguard is inmiddels gecertificeerd, ingezet in de eerste referentieprojecten en met succes voorgesteld op de wereldbeurs Medica half november in Düsseldorf. Meer medisch-technische producten voor neurochirurgie zijn in ontwikkeling. Door de oprichting van een verkoopmaatschappij in Zwitserland in het vierde kwartaal wordt de internationalisering verder bespoedigd. De afdeling medische techniek van CENTROTEC moet ook door externe groei uitgebreid worden, met als doel een sterke ondernemingsgroep op de beurs te brengen. De verandering van de naam Centrotec Medizintechnik GmbH, Brilon naar de naam CENTROMEDICAL AG en de verplaatsing van de vestiging naar München heeft al plaatsgevonden.

12 12 C E N T R O T E X T Uitgave 09_December 2006 CENTROTEC Group Duitsland Brilon Wolf Duitsland Mainburg WOLF meets CENTROTEC Op 10 en 11 november hebben 27 medewerkers van CENTROTEC en 16 medewerkers van Wolf elkaar leren kennen. Zwaartepunten van deze bijeenkomst waren o.a. de integratie projecten en de toekomstige strategie. BRINK Climate Systems B.V. Nederland Staphorst Innosource B.V. Nederland Staphorst Golu B.V. Nederland Soest Kempair B.V. Nederland Eindhoven Deveko B.V. Nederland Deventer Ned Air B.V. Nederland Kampen EnEV-Air GmbH Duitsland Ahaus BRINK-INNOSOURCE GmbH Duitsland Freudenberg Ubbink B.V. Nederland Doesburg ww.ubbinkdakkapel.nl Ubbink N.V./S.A. België Mariakerke/Gent Ubbink UK Ltd. Verenigt Koninkrijk Brackley Ubbink France SAS Frankrijk La Chapelle sur Erdre/Nantes Centrotherm Systemtechnik GmbH Duitsland Brilon Wij wensen alle zakenrelaties en medewerkers van de CENTROTEC-groep een prettig kerstfeest en een gelukkig Nieuwjaar. We danken u voor de succesvolle samenwerking in het afgelopen jaar. In plaats van kaarten en cadeautjes schenken we een aanzienlijk bedrag aan charitatieve organisaties. CENTROTEC is door het Handelsblatt Firmencheck 2006 als bovengemiddeld winstgevend beoordeeld Handelsblatt Firmencheck 2006, die in samenwerking met Handelsblatt, Mercer en het Institut für Wirtschaftsprüfung van de universiteit van Saarland (IWP) uitgevoerd werd, heeft CENTROTEC SUSTAINABLE AG als bovengemiddeld winstgevend beoordeeld. Van de 1000 ondernemingen kwam CENTROTEC op plaats 33. Centrotherm Gas Flue Technologies Italy S.R.L. Italië Verona Centrotec JI Asia Pte. Ltd. Singapore Singapore Bond-Laminates GmbH Duitsland Brilon Centrotec Composites GmbH Duitsland Brilon CENTROMEDICAL AG Duitsland München Möller Medical GmbH & Co. KG Duitsland Fulda Centroplast Engineering Plastics GmbH Duitsland Marsberg Centroplast UK Ltd. Verenigt Koninkrijk Stafford Rolf Schmidt INDUSTRI PLAST A/S Denemarken Kolding Financiële Kalender maart uur BPK/analistenconferentie Hilton, Zaal: 5th Avenue Frankfurt 22 mei Publicatie QB 1/ mei uur Gewone jaarvergadering Kolpinghaus Propst-Meyer-Straße Brilon 16 augustus Publicatie QB 2/ november Publicatie QB 3/2007 Duitsland München Centrosolar Glas GmbH & Co. KG Duitsland Fürth Ubbink Econergy Solar GmbH Duitsland Köln Ubbink Solar Modules B.V. Nederland Doesburg Solarstocc AG Duitsland Durach Impressum Verantwoordelijke: CENTROTEC Sustainable AG, Michaele Desmaele Produktion: MetaCom Corporate Communications GmbH Solara AG Duitsland Hamburg Biohaus PV Handels GmbH Duitsland Paderborn Een uitgebreide opsomming van alle adressen vindt u op onze website

ZONNE-ENERGIE AFDELING OP EIGEN BENEN CEO-TEXT. In deze uitgave: CENTROSOLAR Fijnstof Ventilatiesystemen van Innosource Overname EnEV-Air GmbH

ZONNE-ENERGIE AFDELING OP EIGEN BENEN CEO-TEXT. In deze uitgave: CENTROSOLAR Fijnstof Ventilatiesystemen van Innosource Overname EnEV-Air GmbH CENTROtext Magazine voor medewerkers en relaties News & Facts van de CENTROTEC Groep UITGAVE 07 DECEMBER 2005 Een groene wind waaide door de CENTROTEC burelen, toen CEO Gert-Jan Huisman in augustus de

Nadere informatie

Persbericht van SMA Solar Technology AG. SMA Solar Technology AG overtreft recordresultaat van vorig jaar. Omzet verdubbeld naar 1,9 miljard euro

Persbericht van SMA Solar Technology AG. SMA Solar Technology AG overtreft recordresultaat van vorig jaar. Omzet verdubbeld naar 1,9 miljard euro Persbericht van SMA Solar Technology AG SMA Solar Technology AG overtreft recordresultaat van vorig jaar Omzet verdubbeld naar 1,9 miljard euro Record-EBIT-marge van 26,9 % Hogere cashflow door geringe

Nadere informatie

EXTRA VERKOOPKANAAL IN GROOT-BRITTANNIË Brink Renovent onder Vent-Axia label

EXTRA VERKOOPKANAAL IN GROOT-BRITTANNIË Brink Renovent onder Vent-Axia label CENTROtext Magazine voor medewerkers en relaties News & Facts van de CENTROTEC Groep UITGAVE 06 JULI 2005 R & D in Holland: Ubbink werkt aan het woonhuis van de toekomst EXTRA VERKOOPKANAAL IN GROOT-BRITTANNIË

Nadere informatie

CENTROTEC NEEMT NED AIR OVER Nummer 1 op de Europese markt voor energiebesparende ventilatie

CENTROTEC NEEMT NED AIR OVER Nummer 1 op de Europese markt voor energiebesparende ventilatie Nieuws & feiten uit de CENTROTEC Groep. uitgave 02. juni 2003 CENTRO Magazine voor medewerkers en relaties CENTROTEC NEEMT NED AIR OVER Nummer 1 op de Europese markt voor energiebesparende ventilatie CENTROTEC

Nadere informatie

CENTROTEC verovert de eerste plaats bij de Capital IR prijs!

CENTROTEC verovert de eerste plaats bij de Capital IR prijs! CENTROtext Magazine voor medewerkers en relaties News & Facts van de CENTROTEC Groep Uitgave 08_Juli 2006 1, 8 CENTROTEC Group _ Interview met het nieuwe plaatsvervangende directielid Pieter van der Poel

Nadere informatie

Bosch Solar Optimaal profiteren van zonne-energie

Bosch Solar Optimaal profiteren van zonne-energie Bosch Solar Optimaal profiteren van zonne-energie 2 Bosch Solar Bosch: dat klinkt bekend én vertrouwd! Geen wonder, want miljoenen mensen over de hele wereld gebruiken de producten van Bosch. Dag in, dag

Nadere informatie

ECO V. lg Electronics Ventilatie - warmteterugwinning. Speciefieke kenmerken van de Eco V-unit:

ECO V. lg Electronics Ventilatie - warmteterugwinning. Speciefieke kenmerken van de Eco V-unit: lg Electronics Ventilatie - warmteterugwinning ECO V In het kader van het huidige bouwbesluit, waarin een eis is opgenomen dat uw werk of verblijfsruimte een juiste luchtverversing behaald, heeft LG Electronics

Nadere informatie

Energiebesparende producten in middelpunt van belangstelling bezoekers ISH

Energiebesparende producten in middelpunt van belangstelling bezoekers ISH CENTROtext Magazine voor medewerkers en relaties News & Facts van de CENTROTEC-Groep Uitgave 10_juli 2007 Van de CEO: Sinds Heiligendamm is energiebesparing wereldpolitiek Energiebesparing is niet alleen

Nadere informatie

Nefit Zonnestroom. N e f i t h o u d t N e d e r l a n d w a r m. CentroSolar PV-systemen

Nefit Zonnestroom. N e f i t h o u d t N e d e r l a n d w a r m. CentroSolar PV-systemen Nefit Zonnestroom N e f i t h o u d t N e d e r l a n d w a r m CentroSolar PV-systemen Een stroom gratis zonne- Elektriciteit van eigen huis De zon is de meest duurzame energiebron. In Nederland levert

Nadere informatie

Energiesystemen Lucht/water warmtepomp ThermoAura NIEUW. Energie-efficiëntie en een stille werking - een onklopbare combinatie.

Energiesystemen Lucht/water warmtepomp ThermoAura NIEUW. Energie-efficiëntie en een stille werking - een onklopbare combinatie. Energiesystemen Lucht/water warmtepomp ThermoAura NIEUW Energie-efficiëntie en een stille werking - een onklopbare combinatie Leven vol energie Lucht/water warmtepomp ThermoAura Energie-efficiëntie en

Nadere informatie

Nefit Zonnestroom. Nefit houdt Nederland warm. CentroSolar PV-systemen

Nefit Zonnestroom. Nefit houdt Nederland warm. CentroSolar PV-systemen Nefit Zonnestroom Nefit houdt Nederland warm CentroSolar PV-systemen Een stroom gratis zonne- Elektriciteit van eigen huis De zon is de meest duurzame energiebron. In Nederland levert de zon meer dan vijftig

Nadere informatie

SMA Solar Technology AG: ondanks een zwak eerste kwartaal, bevestigt de

SMA Solar Technology AG: ondanks een zwak eerste kwartaal, bevestigt de Persbericht van SMA Solar Technology AG SMA Solar Technology AG: ondanks een zwak eerste kwartaal, bevestigt de directiecomissie de prognose voor 2011 Omzet Kw1 overtreft met 255,9 miljoen euro de verwachte

Nadere informatie

Cleantech Markt Nederland 2008

Cleantech Markt Nederland 2008 Cleantech Markt Nederland 2008 Baken Adviesgroep November 2008 Laurens van Graafeiland 06 285 65 175 1 Definitie en drivers van cleantech 1.1. Inleiding Cleantech is een nieuwe markt. Sinds 2000 heeft

Nadere informatie

CENTRO De CEO schrijft: Zonne-energie helpt bij het verwarmen Zonneverwarmingen nu in Duitsland gesubsidieerd met EUR 1800

CENTRO De CEO schrijft: Zonne-energie helpt bij het verwarmen Zonneverwarmingen nu in Duitsland gesubsidieerd met EUR 1800 CENTROtext Magazine voor medewerkers en relaties News & Facts van de CENTROTEC-Groep Uitgave 11_december 2007 De CEO schrijft: Zonne-energie helpt bij het verwarmen Met duurzame energie kan het verbruik

Nadere informatie

Nefit SolarLine Zonneboilers. Nefit houdt Nederland warm

Nefit SolarLine Zonneboilers. Nefit houdt Nederland warm Nefit SolarLine Zonneboilers Nefit houdt Nederland warm SolarLine Zonneboilers Eindeloos profiteren van Duurzame energie, duurzame kwaliteit Het Nederlandse merk Nefit bracht als eerste ter wereld de succesvolle

Nadere informatie

STEK. airconditioning. airconditioning. warmtepompen. vullen met koudemiddel

STEK. airconditioning. airconditioning. warmtepompen. vullen met koudemiddel Als specialist werken wij samen met u als Installateur. Een logische combinatie. warmtepompen computerruimtekoeling Koeltechnisch handelen Vacumeren Luchtbehandeling DRUKPBEPROEVING vullen met koudemiddel

Nadere informatie

INNAX GROUP presentatie PROVADA 7 JUNI 2011 1400-1430H

INNAX GROUP presentatie PROVADA 7 JUNI 2011 1400-1430H INNAX GROUP presentatie PROVADA 7 JUNI 2011 1400-1430H Presentatie EVEN VOORSTELLEN WAT DOET INNAX LINK NAAR HET ENDIS CONCEPT ENERGIE MANAGEMENT DUURZAME ENERGIE VOORZIENING Even voorstellen PHILIP BLAAUW

Nadere informatie

www.pletteinstallaties.nl Bosch Solar zonne-energie

www.pletteinstallaties.nl Bosch Solar zonne-energie 1 Bosch Solar zonne-energie 2 Bosch: dat klinkt bekend én vertrouwd! Geen wonder, want miljoenen mensen over de hele wereld gebruiken de producten van Bosch. Dag in, dag uit. Huishoudelijke apparaten,

Nadere informatie

Betreden van de CENTROTEC-toekomstmarkt van blokverwarmingscentrales. CENTROTEC vol vertrouwen door de financiële crisis. Van de CEO: 2-5 6-7 8-9

Betreden van de CENTROTEC-toekomstmarkt van blokverwarmingscentrales. CENTROTEC vol vertrouwen door de financiële crisis. Van de CEO: 2-5 6-7 8-9 CENTRO text Magazine voor medewerkers en relaties News & Facts van de CENTROTEC een CENTROSOLAR Groep Uitgave 13_december 2008 Van de CEO: CENTROTEC vol vertrouwen door de financiële crisis Voor CENTROTEC

Nadere informatie

reating ENERGY PROGRESS

reating ENERGY PROGRESS reating ENERGY PROGRESS 2012 ENERGIE EN MILIEU: Opwarming van de aarde: Drastische vermindering CO 2 -uitstoot Energie: De energiekosten fluctueren sterk en zullen alleen maar stijgen Behoud van het milieu

Nadere informatie

Conceptoplossingen en samenwerking. Albert van Lohuizen Manager Installatieconcepten

Conceptoplossingen en samenwerking. Albert van Lohuizen Manager Installatieconcepten Conceptoplossingen en samenwerking Albert van Lohuizen Manager Installatieconcepten Waarom bouwen we zoveel muren en slaan we zo weinig bruggen? Brink Climate Systems 1903 Smederij te Assen 2013 Fabrikant

Nadere informatie

CO 2 footprint tussenrapportage 2015 1 e half jaar

CO 2 footprint tussenrapportage 2015 1 e half jaar CO 2 footprint tussenrapportage 2015 1 e half jaar Naam opdrachtgever: Unipro BV Adres: Bouwstraat 18 Plaats: Haaksbergen Uitgevoerd door: Zienergie BV Adres: Dokter Stolteweg 2 Plaats Zwolle Telefoon:

Nadere informatie

Bosch Solar Optimaal profiteren van zonne-energie

Bosch Solar Optimaal profiteren van zonne-energie Bosch Solar Optimaal profiteren van zonne-energie 2 Bosch Solar Bosch: dat klinkt bekend én vertrouwd! Geen wonder, want miljoenen mensen over de hele wereld gebruiken de producten van Bosch. Dag in, dag

Nadere informatie

Stralend nieuws onder de zon!

Stralend nieuws onder de zon! Remeha ZentaSOL Zonneboiler Stralend nieuws onder de zon! Remeha ZentaSOL Zonneboiler De zon gaat wél voor en daar kunt ú het hele Zonne-energie is de meest milieuvriendelijke en duurzame warmtebron die

Nadere informatie

Feeding the world with solar power.

Feeding the world with solar power. Feeding the world with solar power. inteqnion-solar.com Zonne-energie. Duurzame energiebron van de toekomst. De markt voor energievoorziening is volop in beweging. Fossiele brandstoffen als gas en olie

Nadere informatie

CENTRO Magazine voor medewerkers en relaties

CENTRO Magazine voor medewerkers en relaties Nieuws & feiten uit de CENTROTEC Groep. uitgave 03. december 2003 CENTRO Magazine voor medewerkers en relaties CENTROTEC VERSTERKT ZICH OP DE MARKT VOOR MEDISCHE TECHNOLOGIE Overname van MÖLLER Medical

Nadere informatie

Hernieuwbaar energie-aandeel in Vlaamse nieuwbouwprojecten Ontdek de zonnestroomoplossingen van SMA

Hernieuwbaar energie-aandeel in Vlaamse nieuwbouwprojecten Ontdek de zonnestroomoplossingen van SMA Hernieuwbaar energie-aandeel in Vlaamse nieuwbouwprojecten Ontdek de zonnestroomoplossingen van SMA Verplicht aandeel hernieuwbare energie in nieuwbouw Vanaf 1 januari 2014 moet elke nieuwe woning, kantoor

Nadere informatie

Partners in Kunststof & Rubber

Partners in Kunststof & Rubber Partners in Kunststof & Rubber Henk ten Hove Eindhoven, 18 april 2013 13/014 Boardroom dilemma 1 Status Quo Sterke marktposities in belangrijkste Europese landen Innovatieve en complete product portfolio

Nadere informatie

Nefit SolarLine II zonneboilers. SolarLine II Warm water met zonneenergie

Nefit SolarLine II zonneboilers. SolarLine II Warm water met zonneenergie Nefit SolarLine II zonneboilers SolarLine II Warm water met zonneenergie Nefit SolarLine II zonneboiler Eindeloos profiteren van de zon Thermische zonne-energie is noodzakelijk voor een duurzame toekomst.

Nadere informatie

Onze belangrijkste succesfactoren

Onze belangrijkste succesfactoren NL 01/2015 Onze belangrijkste succesfactoren Meest betrouwbare bedrijf Bij Balta weten we dat betrouwbare partners de sleutel tot succes zijn. Daarom streven we ernaar om voor al onze belanghebbenden de

Nadere informatie

KOETSIER EXECUTIVE SEARCH

KOETSIER EXECUTIVE SEARCH FUNCTIEPROFIEL STEGEMAN Oktober 2014 CAMPOFRIO FOOD GROUP ALGEMENE INFORMATIE De basis van het moderne en innovatieve bedrijf Stegeman werd in 1858 gelegd door Johannes Stegeman in Deventer. Zijn slagerij

Nadere informatie

Solar Frontier productinformatie

Solar Frontier productinformatie Solar Frontier productinformatie De hoogste opbrengst, zelfs onder zware omstandigheden In veel situaties zijn de omstandigheden voor een zonne-energiesysteem niet 100% optimaal. Maar wat wordt nu precies

Nadere informatie

KLIMAATNEUTRALE GRESBUIZEN. TECHNOLOGIE VOOR DE VOLGENDE GENERATIES.

KLIMAATNEUTRALE GRESBUIZEN. TECHNOLOGIE VOOR DE VOLGENDE GENERATIES. KLIMAATNEUTRALE GRESBUIZEN. TECHNOLOGIE VOOR DE VOLGENDE GENERATIES. KLIMAATNEUTRALE PRODUCTIE. WEER EEN STAP IN DE RICHTING VAN DE TOEKOMST. Klimaatbescherming behoort tot de grootste uitdagingen voor

Nadere informatie

Roestvaststaal productie Maatwerk in roestvaststaal Service

Roestvaststaal productie Maatwerk in roestvaststaal Service Roestvaststaal productie Maatwerk in roestvaststaal Service stainless copper technology Outokumpu-Groep Alle ondernemingen die onder het merk Outokumpu vallen kunnen terugvallen op een lange rijke geschiedenis.

Nadere informatie

Conceptoplossingen door samenwerking. Albert van Lohuizen Manager Installatieconcepten

Conceptoplossingen door samenwerking. Albert van Lohuizen Manager Installatieconcepten Conceptoplossingen door samenwerking Albert van Lohuizen Manager Installatieconcepten Waarom bouwen we zoveel muren en slaan we zo weinig bruggen? Brink Climate Systems 1903 Smederij te Assen 2013 Fabrikant

Nadere informatie

NIEUWE VISIE OP ZONREGELING

NIEUWE VISIE OP ZONREGELING NIEUWE VISIE OP ZONREGELING Zon en daglicht regeling als deel van de energieprestaties in gebouwen Peter Winters President of the European Solar Shading Organization Director Shading & Building Dickson

Nadere informatie

CENTROTEC zet bij groei in op CO 2. -neutrale bedrijfsgebouwen. Uitgave 17_december 2010

CENTROTEC zet bij groei in op CO 2. -neutrale bedrijfsgebouwen. Uitgave 17_december 2010 Magazine voor medewerkers en relaties Uitgave 17_december 2010 News & Facts van de CENTROTEC en CENTROSOLAR-Groep 17 CENTRO text Van de CEO: Geen woorden maar daden de koninklijke weg naar klimaatbescherming

Nadere informatie

Met systeemoplossingen energie besparen! Hierbij uw persoonlijke tegoedbonnen ter waarde van EUR 2.625,-

Met systeemoplossingen energie besparen! Hierbij uw persoonlijke tegoedbonnen ter waarde van EUR 2.625,- Met systeemoplossingen energie besparen! Hierbij uw persoonlijke tegoedbonnen ter waarde van EUR 2.625,- Energie-efficientie voor alle energiedragers Het complete programma met perfect op elkaar afgestemde

Nadere informatie

Nu ook zonnepanelen mogelijk op west, oost en noord georiënteerde daken!!!!

Nu ook zonnepanelen mogelijk op west, oost en noord georiënteerde daken!!!! Nu ook zonnepanelen mogelijk op west, oost en noord georiënteerde daken!!!! Tot voor kort was het alleen mogelijk en rendabel om zonnepanelen te monteren op zuid georiënteerde daken. Daken aan de west,

Nadere informatie

Globalisering & Afrika

Globalisering & Afrika 19-4-2011 Globalisering & Afrika Jan Kruse Directeur Strategie en Overnames 14 april 2011 Persoonlijke ervaringen met Afrika 2 Voor de noordelijke scheepsbouw actief geweest met de verkoop van (visserij)

Nadere informatie

Onze belangrijkste succesfactoren

Onze belangrijkste succesfactoren NL - 07/2015 Onze belangrijkste succesfactoren Meest betrouwbare bedrijf Bij Balta weten we dat betrouwbare partners de sleutel tot succes zijn. Daarom streven we ernaar om voor al onze belanghebbenden

Nadere informatie

ROTEX hybride gaswarmtepomp Een sterk duo.

ROTEX hybride gaswarmtepomp Een sterk duo. ROTEX hybride gaswarmtepomp Een sterk duo. De nieuwe ROTEX HPU hybrid hybride gaswarmtepomp selecteert altijd automatisch de meest voordelige verwarmingsmodus. "Lange tijd waren we ervan overtuigd dat

Nadere informatie

Presentatie Climalife Groep Dehon

Presentatie Climalife Groep Dehon Presentatie Climalife Groep Dehon Samenvatting 1. Groep Dehon De kracht van de groep in dienst van het merk Climalife 2. Climalife Samensteller van duurzame en vernieuwende oplossingen voor thermische

Nadere informatie

Duurzaam Sportcomplex De Tukkers Albergen

Duurzaam Sportcomplex De Tukkers Albergen Duurzaam Sportcomplex De Tukkers Albergen Voorbeeldproject voor een gecombineerde inzet van duurzame energiebronnen voor de productie van warmte en elektriciteit Presentatie 18 dec. VV. Berkum Eddy Bramer

Nadere informatie

Insights Energiebranche

Insights Energiebranche Insights Energiebranche Naar aanleiding van de nucleaire ramp in Fukushima heeft de Duitse politiek besloten vaart te zetten achter het afbouwen van kernenergie. Een transitie naar duurzame energie is

Nadere informatie

Nefit SolarLine Zonneboilers. Nefit houdt Nederland warm. SolarLine Zonneboilersystemen

Nefit SolarLine Zonneboilers. Nefit houdt Nederland warm. SolarLine Zonneboilersystemen Nefit SolarLine Zonneboilers Nefit houdt Nederland warm SolarLine Zonneboilersystemen Eindeloos profiteren van de zon Duurzame energie, besparing op uw gasrekening Thermische zonne-energie is noodzakelijk

Nadere informatie

Eén van de eersten op het Afrikaanse continent!

Eén van de eersten op het Afrikaanse continent! Magazine voor medewerkers en relaties Uitgave 16_ juli 2010 News & Facts van de CENTROTEC en CENTROSOLAR-Groep 16 CENTRO text Van de CEO: economische ontwikkeling door duurzame energievoorziening De wereld

Nadere informatie

Persinformatie. Met goed jaarresultaat over 2014 naar de eerste beurs van 2015. Met een sterk resultaat over 2014 gaat Häcker Keukens op de

Persinformatie. Met goed jaarresultaat over 2014 naar de eerste beurs van 2015. Met een sterk resultaat over 2014 gaat Häcker Keukens op de LivingKitchen 2015 (hal 4.1, stand C21) Met goed jaarresultaat over 2014 naar de eerste beurs van 2015 Met een sterk resultaat over 2014 gaat Häcker Keukens op de beurs LivingKitchen het volgende businessjaar

Nadere informatie

Warmtepompen besparen op energie, niet op comfort

Warmtepompen besparen op energie, niet op comfort WARMTEPOMPTECHNIEK Warmtepompen besparen op energie, niet op comfort Voor verwarming en productie van sanitair warm water in nieuwbouw en renovatie Warmtepomptechniek in nieuwbouwprojecten Nieuw bouwen?

Nadere informatie

Lucht ARIANEXT NIEUW GAMMA WARMTEPOMPEN

Lucht ARIANEXT NIEUW GAMMA WARMTEPOMPEN Lucht ARIANEXT NIEUW GAMMA WARMTEPOMPEN Persmap Januari 2014 ARIANEXT, EEN COMPLEET GAMMA WARMTEPOMPEN VOOR ENERGIEZUINIGE WONINGEN Chaffoteaux vergroot zijn gamma multi-energiesystemen voor de verwarming

Nadere informatie

Avanta CW3, 4 en 5. Klein van stuk groots in prestaties

Avanta CW3, 4 en 5. Klein van stuk groots in prestaties Avanta CW3, 4 en 5 Klein van stuk groots in prestaties Wist u dat een HR-combiketel zo klein, zo stil en zuinig kon zijn? Remeha Avanta CW De Remeha Avanta is een zeer compact HR-combi toestel dat presteert

Nadere informatie

Nefit Zonnestroom. Nefit houdt Nederland warm. CentroSolar PV-systemen

Nefit Zonnestroom. Nefit houdt Nederland warm. CentroSolar PV-systemen Nefit Zonnestroom Nefit houdt Nederland warm CentroSolar PV-systemen Een stroom gratis zonne-energie Elektriciteit van eigen huis De zon is de meest duurzame energiebron. In Nederland levert de zon meer

Nadere informatie

Duurzame systemen. Comfortabel genieten, maximale energiebesparing. Het goede gevoel, het juiste te doen. 01-10 - 2015

Duurzame systemen. Comfortabel genieten, maximale energiebesparing. Het goede gevoel, het juiste te doen. 01-10 - 2015 Duurzame systemen Comfortabel genieten, maximale energiebesparing 01-10 - 2015 Het goede gevoel, het juiste te doen. Onbezorgde luxe, duurzaam leven! Energiezuinig dankzij bodem-, lucht- en zonnewarmte

Nadere informatie

arotherm Energiebesparend, geschikt voor iedereen Het goede gevoel, het juiste te doen

arotherm Energiebesparend, geschikt voor iedereen Het goede gevoel, het juiste te doen arotherm Energiebesparend, geschikt voor iedereen 01-09 - 2016 Het goede gevoel, het juiste te doen. Volop comfort Verwarmen, koelen én heerlijk warm water Volop aangename warmte in huis tijdens de winter

Nadere informatie

RUIMTE BESPAREND EN COMFORT VERHOGEND

RUIMTE BESPAREND EN COMFORT VERHOGEND LG ELECTRONICS COMMERCIAL AIRCONDITIONERS RUIMTE BESPAREND EN COMFORT VERHOGEND VLOER- / PLAFOND UNIT UNIEKE KENMERKEN ENERGIE EFFICIËNT LAAG GELUIDSNIVEAU GEZOND KLIMAAT LIFE S GOOD WHEN IT S GREEN Greenovation

Nadere informatie

Onze belangrijkste succesfactoren

Onze belangrijkste succesfactoren NL - 02/2016 Onze belangrijkste succesfactoren Meest betrouwbare bedrijf Bij Balta weten we dat betrouwbare partners de sleutel tot succes zijn. Daarom streven we ernaar om voor al onze belanghebbenden

Nadere informatie

Zalando case study e-commerce

Zalando case study e-commerce Zalando case study e-commerce Van fashion start-up tot e-tailer die de fashion e-commerce herdefinieert Zalando is het meest toonaangevende online modeplatform van Europa. Het bedrijf werd in 2008 opgericht

Nadere informatie

Een aangenaam binnenklimaat, het hele jaar rond.

Een aangenaam binnenklimaat, het hele jaar rond. Een aangenaam binnenklimaat, het hele jaar rond. Verbeter uw comfort met de ideale zonwerende en isolerend glasfolie. Verbeter de isolatie tot 41% (K-waarde), bespaar energie, hou overdreven warmte buiten

Nadere informatie

Zonne-energie goedkoper dan reguliere stroom? Daar worden we opgewekt van! DE ZONNE-ENERGIESYSTEMEN VAN CENTROSOLAR

Zonne-energie goedkoper dan reguliere stroom? Daar worden we opgewekt van! DE ZONNE-ENERGIESYSTEMEN VAN CENTROSOLAR Zonne-energie goedkoper dan reguliere stroom? Daar worden we opgewekt van! DE ZONNE-ENERGIESYSTEMEN VAN CENTROSOLAR GRATIS ENERGIE VAN DE ZON Word uw eigen elektriciteitsleverancier De energie van de zon

Nadere informatie

Nuon Helianthos. Een doorbraak in zonne-energie.

Nuon Helianthos. Een doorbraak in zonne-energie. Nuon Helianthos Een doorbraak in zonne-energie. 2 Nuon Helianthos Een doorbraak in zonne-energie. Nuon Helianthos 3 Een duurzame samenleving staat hoog op de politieke en maatschappelijke agenda. Een wezenlijke

Nadere informatie

Zonne-energie goedkoper dan reguliere stroom? Daar worden we opgewekt van! de zonne-energiesystemen van Centrosolar

Zonne-energie goedkoper dan reguliere stroom? Daar worden we opgewekt van! de zonne-energiesystemen van Centrosolar Zonne-energie goedkoper dan reguliere stroom? Daar worden we opgewekt van! de zonne-energiesystemen van Centrosolar Gratis energie van de zon Word uw eigen elektriciteitsleverancier De energie van de zon

Nadere informatie

Nefit SolarLine Zonneboilers. Nefit houdt Nederland warm. SolarLine Zonneboilersystemen

Nefit SolarLine Zonneboilers. Nefit houdt Nederland warm. SolarLine Zonneboilersystemen Nefit SolarLine Zonneboilers Nefit houdt Nederland warm SolarLine Zonneboilersystemen Eindeloos profiteren van de zon Duurzame energie, besparing op uw gasrekening Thermische zonne-energie is noodzakelijk

Nadere informatie

Alezio. >> Een winnende investering >> Tot 70% energiebesparing >> Behoud van het milieu. Warmte in al zijn éénvoud, warmte uit de lucht!

Alezio. >> Een winnende investering >> Tot 70% energiebesparing >> Behoud van het milieu. Warmte in al zijn éénvoud, warmte uit de lucht! ZONNESYSTEMEN HOUT WARMTEPOMPEN CONDENSATIE OLIE/GAS Alezio WARMTEPOMPEN LUCHT/WATER EASYLIFE Warmte in al zijn éénvoud, warmte uit de lucht! >> Een winnende investering >> Tot 70% energiebesparing >>

Nadere informatie

Zonder investeren besparen 10 tips en vragen voor de facilitair manager

Zonder investeren besparen 10 tips en vragen voor de facilitair manager Zonder investeren besparen 10 tips en vragen voor de facilitair manager Als facilitair manager bent u verantwoordelijk voor de huisvesting. Daarmee ook voor het energiegebruik van de huisvesting. In deze

Nadere informatie

#kpnjaarcijfers2011. Eelco Blok CEO KPN Eric Hageman CFO KPN a.i.

#kpnjaarcijfers2011. Eelco Blok CEO KPN Eric Hageman CFO KPN a.i. #kpnjaarcijfers2011 Eelco Blok CEO KPN Eric Hageman CFO KPN a.i. #hoofdpunten Turbulent 2011 Financiële doelen grotendeels gehaald Strategie neergezet voor komende jaren Internationaal gaat heel goed Nederland

Nadere informatie

PR april 2012 Economie Pagina 1 van 5. Beckhoff Automation: Omzetverdubbeling binnen twee jaar

PR april 2012 Economie Pagina 1 van 5. Beckhoff Automation: Omzetverdubbeling binnen twee jaar Economie Pagina 1 van 5 Beckhoff Automation: Omzetverdubbeling binnen twee jaar Balans 2011: Omzetstijging met 34% naar 465 miljoen euro Het tweede opeenvolgende jaar heeft Beckhoff Automation het boekjaar

Nadere informatie

Beleggen in de toekomst. de kansen van beleggen in klimaat en milieu

Beleggen in de toekomst. de kansen van beleggen in klimaat en milieu Beleggen in de toekomst de kansen van beleggen in klimaat en milieu Angst voor de gevolgen? Stijging van de zeespiegel Hollandse Delta, 6 miljoen Randstedelingen op de vlucht. Bedreiging van het Eco-systeem

Nadere informatie

One for LIGHT. One for ENERGY. One for THE PLANET THERMOBEL TRI PASSIVE GLASS FOR ACTIVE LIVING GLASS UNLIMITED

One for LIGHT. One for ENERGY. One for THE PLANET THERMOBEL TRI PASSIVE GLASS FOR ACTIVE LIVING GLASS UNLIMITED One for LIGHT One for ENERGY One for THE PLANET THERMOBEL TRI PASSIVE GLASS FOR ACTIVE LIVING GLASS UNLIMITED Hoe ziet het huis van de toekomst 1. HOGE LICHTTRANSMISSIE 2. OPTIMAAL GEBRUIK VAN DE ZONNE-ENERGIE

Nadere informatie

Dé totaaloplossing voor duurzaam verwarmen, ventileren en warmwatervoorziening: het Passiefhuistoestel

Dé totaaloplossing voor duurzaam verwarmen, ventileren en warmwatervoorziening: het Passiefhuistoestel Dé totaaloplossing voor duurzaam verwarmen, ventileren en warmwatervoorziening: het Passiefhuistoestel Voor duur verwa warmw EPC-winst voor nieuwbouwwoningen en renovatiewoningen. Brink Climate Systems

Nadere informatie

Modulair montagesysteem THE SUN ON YOUR SIDE

Modulair montagesysteem THE SUN ON YOUR SIDE Modulair montagesysteem THE SUN ON YOUR SIDE SNELLE, EENVOUDIGE EN VEILIGE MONTAGE 2 Overtuigend Montagesysteem voor Zonnepanelen Bij geen ander bevestigingssysteem voor zonnepanelen zijn de ervaringen

Nadere informatie

MINIMALISTISCH DESIGN

MINIMALISTISCH DESIGN Design radiatoren Comfortabele ventilatie Verwarmings- en koelplafondsystemen Clean air solutions Altijd het beste klimaat voor een MINIMALISTISCH DESIGN Zehnder Zmart: de design radiator die zich onopvallend

Nadere informatie

U n i e k i n t e c h n i e k e n v o r m g e v i n g

U n i e k i n t e c h n i e k e n v o r m g e v i n g monosolar zonneboilersysteem met hoogrendement bouwen op duurzame energie U n i e k i n t e c h n i e k e n v o r m g e v i n g Onze producten worden wereldwijd verkocht vanwege hun ongeëvenaarde technische

Nadere informatie

Dé totaaloplossing voor duurzaam verwarmen, ventileren en warm watervoorziening: het Passiefhuistoestel

Dé totaaloplossing voor duurzaam verwarmen, ventileren en warm watervoorziening: het Passiefhuistoestel Dé totaaloplossing voor duurzaam verwarmen, ventileren en warm watervoorziening: het Passiefhuistoestel Voor duur verwa warmw EPC-winst voor nieuwbouwwoningen en renovatiewoningen. Brink Climate Systems

Nadere informatie

Persinformatie. Uitdagende marktomgeving biedt ook kansen. Nieuwe directievoorzitter wil groei voortzetten

Persinformatie. Uitdagende marktomgeving biedt ook kansen. Nieuwe directievoorzitter wil groei voortzetten Persinformatie Uitdagende marktomgeving biedt ook kansen Nieuwe directievoorzitter wil groei voortzetten Mario Mehren: strategie Wintershall blijkt succesvol 2 juni 2015 Michael Sasse Tel. +49 561 301-3301

Nadere informatie

Onderzoek Mercuri Urval achtergrondinformatie voor de media Klantgerichtheid is de belangrijkste aanjager voor economische groei in Europa

Onderzoek Mercuri Urval achtergrondinformatie voor de media Klantgerichtheid is de belangrijkste aanjager voor economische groei in Europa Voor nadere informatie, neem contact op met: Wilma Buis Algemeen Directeur van Mercuri Urval b.v. Tel: 033 450 1400 of 06 5025 3038 wilma.buis@mercuriurval.com Onderzoek Mercuri Urval achtergrondinformatie

Nadere informatie

BRINE/WATER WARMTEPOMPEN PROFESSIONAL. alterra pro. De professionele manier, om energie uit de bodem te benutten! www.alpha-innotec.

BRINE/WATER WARMTEPOMPEN PROFESSIONAL. alterra pro. De professionele manier, om energie uit de bodem te benutten! www.alpha-innotec. BRINE/WATER WARMTEPOMPEN PROFESSIONAL alterra pro www.alpha-innotec.com De professionele manier, om energie uit de bodem te benutten! the better way to heat De warmtepomp als uiterst efficiënte warmteopwekker

Nadere informatie

Gids voor werknemers. Rexel, Building the future together

Gids voor werknemers. Rexel, Building the future together Gids voor werknemers Rexel, Building the future together Editorial Beste collega s, De wereld om ons heen verandert snel en biedt ons nieuwe uitdagingen en kansen. Aan ons de taak om effectievere oplossingen

Nadere informatie

Zonnecellen 2.0. Oktober 2013 Beurs Elektrotechniek 2013

Zonnecellen 2.0. Oktober 2013 Beurs Elektrotechniek 2013 Zonnecellen 2.0 Oktober 2013 Beurs Elektrotechniek 2013 Innovatiereis 0-energieomgeving De toekomst van zonne-energie Oktober 2013 3 Inhoud Commerciële haalbaarheid Zonne-cellen 2.0 Smart grid Rexel Nederland

Nadere informatie

N 1. solution. climate BUILDINGS. for sustainable - 1 NL1

N 1. solution. climate BUILDINGS. for sustainable - 1 NL1 N 1 climate solution for sustainable BUILDINGS NL1-1 Een SAPP ceiling is zowel ecologisch als architecturaal het aangewezen klimaatsysteem voor zeer uiteenlopende projecen. Smart Acoustic Passive Power

Nadere informatie

Specifieke kenmerken van de Art Cool unit:

Specifieke kenmerken van de Art Cool unit: Bent u op zoek naar een unieke airconditioner, eentje die anders is dan de rest? Kies dan voor Art Cool, een stijlvolle, innovatieve en aantrekkelijk ogende airconditioner. Vormgegeven als een kunstwerk,

Nadere informatie

Workshops op: Donderdag: 23 mei vanaf 14.00 uur / 20.00 uur Vrijdag: 24 mei vanaf 12.00 uur / 17.00 uur. Duurzaam ondernemen

Workshops op: Donderdag: 23 mei vanaf 14.00 uur / 20.00 uur Vrijdag: 24 mei vanaf 12.00 uur / 17.00 uur. Duurzaam ondernemen Workshops op: Donderdag: 23 mei vanaf 14.00 uur / 20.00 uur Vrijdag: 24 mei vanaf 12.00 uur / 17.00 uur Thema: Duurzaam ondernemen Fons Cateau: Was vanaf 1996 t/m 2012 algemeen directeur van de Achterhoeks-Twentse

Nadere informatie

PR april 2013 Economie Pagina 1 van 5. Consequente nationale en internationale expansie

PR april 2013 Economie Pagina 1 van 5. Consequente nationale en internationale expansie Economie Pagina 1 van 5 Consequente nationale en internationale expansie Beckhoff Automation behaalt in 2012 een wereldwijde omzet van 408 miljoen euro In het jaar 2012 heeft Beckhoff Automation een wereldomzet

Nadere informatie

Brandstofcel in Woning- en Utiliteitsbouw

Brandstofcel in Woning- en Utiliteitsbouw Brandstofcel in Woning- en Utiliteitsbouw Leo de Ruijsscher Algemeen directeur De Blaay-Van den Bogaard Raadgevende Ingenieurs Docent TU Delft faculteit Bouwkunde Inleiding Nu de brandstofcel langzaam

Nadere informatie

ONZE BELANGRIJKSTE SUCCESFACTOREN

ONZE BELANGRIJKSTE SUCCESFACTOREN NL 01/2014 ONZE BELANGRIJKSTE SUCCESFACTOREN Balta werd opgericht in 1964 en dit jaar vieren we Balta s 50st verjaardag. De Balta Group is uitgegroeid tot een van de toonaangevende producenten van vloerbekleding

Nadere informatie

Itho Daalderop Installatieconcepten voor een gezond en comfortabel binnenklimaat. wonen zonder. energierekening

Itho Daalderop Installatieconcepten voor een gezond en comfortabel binnenklimaat. wonen zonder. energierekening Itho Daalderop Installatieconcepten voor een gezond en comfortabel binnenklimaat wonen zonder energierekening regeltechniek Slimme installatieconcepten voor nieuwbouw en renovatie Vandaag nog beginnen

Nadere informatie

Kanaal unit. LG Electronics Commercial Airconditioners. Specifieke kenmerken van de kanaal unit:

Kanaal unit. LG Electronics Commercial Airconditioners. Specifieke kenmerken van de kanaal unit: C D E LG Electronics Commercial Airconditioners Kanaal unit Wanneer u een perfect binnenklimaat wenst, maar de installatie niet zichtbaar in uw ruimte wilt hebben, biedt de kanaal unit esthetisch de mooiste

Nadere informatie

KLIMAATGARANT. De energie van morgen vandaag in huis

KLIMAATGARANT. De energie van morgen vandaag in huis KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in De energie van morgen vandaag in huis Een energieneutrale woning: het kan! is gestart met de verkoop van woningen in het project. Duurzame woningen, want wordt een wijk

Nadere informatie

Building a sustainable home www.deceuninck.com

Building a sustainable home www.deceuninck.com Building a sustainable home www.deceuninck.com Deceuninck Kerncijfers - 2015 Top 3 designer & producent van PVC raamsystemen en bouwproducten 16 productievestigingen = 220.000 ton compound Verkoop in >

Nadere informatie

3 Elektrische teller. Verhoog uw inkomsten met zonne-energie

3 Elektrische teller. Verhoog uw inkomsten met zonne-energie Waarom zonne-energie? Hoe werkt het? SunPower-zonnepanelen Verhoog uw inkomsten met zonne-energie Tot voor enkele jaren was een investering met het beste rendement nog onverzoenbaar met respect voor het

Nadere informatie

specifieke kenmerken van de lg vloer-/plafond unit:

specifieke kenmerken van de lg vloer-/plafond unit: De LG vloer-/plafond units zijn ontworpen voor montage op de vloer of direct onder het plafond. De plafond onderbouw unit wordt vaak toegepast wanneer er boven het verlaagde plafond onvoldoende ruimte

Nadere informatie

Het kan minder! ing. P. Hameetman

Het kan minder! ing. P. Hameetman Het kan minder! ing. P. Hameetman manager innovatie BAM Vastgoed bv Inleiding Afbakening: Presentatie is toegespitst op woningbouw Verdieping van technische mogelijkheden 2 Klimaatakkoord Gemeenten en

Nadere informatie

Wat als... ... er een nieuwe toekomst zou zijn voor groene energie?

Wat als... ... er een nieuwe toekomst zou zijn voor groene energie? NL ... er een nieuwe toekomst zou zijn voor groene energie? De zon, als onuitputtelijke bron van energie, is van cruciaal belang voor mens en natuur: ze beslist over het leven op onze planeet. BISOL gebruikt

Nadere informatie

Avanta CW3, 4 en 5. Klein van stuk groots in prestaties

Avanta CW3, 4 en 5. Klein van stuk groots in prestaties Avanta CW3, 4 en 5 Klein van stuk groots in prestaties Om de aansluitleidingen netjes weg te werken is een speciale afdekmantel beschikbaar (optie). Comfort Master no-nonsense besturing De Remeha Avanta-serie

Nadere informatie

PV systemen. PV systemen. Oskomera Solar Power Solutions (OSPS) Wegens de toenemende vraag naar groene energie en CO 2 besparende

PV systemen. PV systemen. Oskomera Solar Power Solutions (OSPS) Wegens de toenemende vraag naar groene energie en CO 2 besparende 2014 Complete maatwerkpakketten Specifiek voor woningbouw Voor alle configuraties Standaard op voorraad Direct geleverd Uitgebreide kennis aanwezig Training mogelijk PV systemen Foto: residentiële systemen

Nadere informatie

1. Hoe dringend vindt u het klimaatprobleem? Helemaal niet dringend, we 1% Er is helemaal geen klimaatprobleem. Weet niet / geen mening

1. Hoe dringend vindt u het klimaatprobleem? Helemaal niet dringend, we 1% Er is helemaal geen klimaatprobleem. Weet niet / geen mening 1. Hoe dringend vindt u het klimaatprobleem? Helemaal niet dringend, we 1% kunnen wel even wachten met grote maatregelen 17% 1 Een beetje dringend, we kunnen nog wel even wachten met grote maatregelen,

Nadere informatie

GRUNDFOS pump audit HOE EFFICIËNT EN DUURZAAM ZIJN UW POMPEN?

GRUNDFOS pump audit HOE EFFICIËNT EN DUURZAAM ZIJN UW POMPEN? GRUNDFOS pump audit HOE EFFICIËNT EN DUURZAAM ZIJN UW POMPEN? Een Grundfos pump audit creëert duidelijkheid Is duurzaamheid één van de doelstellingen in uw organisatie? Steeds meer bedrijven en (semi-)

Nadere informatie

Halfjaarverslag 2011/12. Building the Best. Een jaar van transformatie

Halfjaarverslag 2011/12. Building the Best. Een jaar van transformatie Halfjaarverslag 2011/12 Building the Best Een jaar van transformatie Inhoud Maxeda DIY Group in het kort Voorwoord Maxeda DIY Group Onze Winkelketens 2 / Maxeda DIY Group Halfjaarverslag 2011/12 Maxeda

Nadere informatie

Marktgroei ondanks crisis Met subsidie van de overheid

Marktgroei ondanks crisis Met subsidie van de overheid CENTRO text Magazine voor medewerkers en relaties News & Facts van de CENTROTEC- een CENTROSOLAR-Groep Uitgave 14_Juni 2009 Van de CEO: Energiebesparing vereist en gesubsidieerd Ook al neigen de energieprijzen

Nadere informatie

PHAROS Gamma combi-condensatievloerketels

PHAROS Gamma combi-condensatievloerketels Gas Zonne-energie PHAROS Gamma combi-condensatievloerketels > Energiebesparingen > Optimaal comfort bij verwarming en productie van sanitair warm water > Beperkt gebruik vloeroppervlak > Ideaal bij intensief

Nadere informatie