CENTROTEC en Wolf: samen de complete aanbieder voor energiebesparende systemen voor gebouwen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "CENTROTEC en Wolf: samen de complete aanbieder voor energiebesparende systemen voor gebouwen"

Transcriptie

1 CENTROtext Magazine voor medewerkers en relaties News & Facts van de CENTROTEC-Groep Uitgave 9_december 2007 Alfred Gaffal (Wolf), Guido A. Krass (CENTROTEC), Dr. Gert-Jan Huisman (CENTROTEC) en Dr. Fritz Hille (Wolf) De CEO schrijft: Integratie van alle energiebezuinigingstechnologieën Na de succesvolle uitbouw van de activiteiten voor ventilatie- en ookgasafvoersystemen was de overname van een aanbieder van complementaire climaatsystemen de volgende logische stap in onze expansiestrategie. We zijn nu met een omzet van meer dan een half miljard een belangrijke aanbieder geworden in de groeiende markt van energiezuinige systemen voor gebouwen. Gemeenschappelijk kunnen we nu alle energie-besparingstechnologieën integreren. We heten 1500 nieuwe Wolf-collega s welkom bij CENTROTEC. Dr. Gert-Jan Huisman [Voorzitter van de directie] CENTROTEC en Wolf: samen de complete aanbieder voor energiebesparende systemen voor gebouwen De overname van Wolf GmbH, Mainburg, een onderneming met een verregaand complementair productspectrum bestaande uit energiebesparende systemen voor gebouwen, door CENTROTEC is succesvol verlopen. De nieuwe ondernemingsgroep is aanbieder van volledig geïntegreerde systemen en dekt nu de belangrijkste trends aangaande het thema energiezuinig huis ef: thermische zonne-energie techniek, zonnestroom, ventilatiesystemen met warmteterugwinning, de modernste HR-technologie, biomassa-ketels, warmtepompen en koelingsystemen met en zonder zonne-energie. Met het oog op de stijgende energieprijzen en steeds strengere nationale energiebezuinigingsverordeningen bedienen we als complete aanbieder een internationale markt met dubbele groeipercentages. Gelijk aan het tot nog toe zeer succesvolle integratiebeleid van CENTROTEC wordt Wolf onder de goed bekende merknaam WOLF door het huidige managementteam, directievoorzitter Alfred Gaffal en technisch directeur Dr. Fritz Hille, verder geleid. Voor de financiën is bij Wolf afdelingsleider Rudolf Meindl verantwoordelijk. Alfred Gaffel (59) wordt tevens directielid van CENTROTEC Sustainable AG Climate Systems Gas Flue Systems Solar Systems Medical Technology & Engineering Plastics _Het energie-spaar-merk Wolf _Brink Quality Life Systems _Uitbreiding in Brilon _Nieuwe Vacuümtankkalibreermachine _uitgebreiding Dunnelaagtechnologie _Toetreding tot zonnecollectoren _Het nieuwe CentroMedical AG _POM Halffabrikaten voor drinkwater

2 2 CENTROTEXT Uitgave 9_December 2006 Climate Systems Het energie-spaar-merk Wolf Het complementaire productspectrum CENTROTEC is toonaangevend op het gebied van energiezuinige ventilatiesystemen voor woonhuizen en afvoersystemen voor HR-ketels en bezit via haar dochteronderneming CENTRO- SOLAR AG een grote solarondernerieg. Bij Wolf zijn de klimaatsystemen met bijna 40 procent verantwoordelijk voor eengroot deel van de omzet. Het zwaartepunt van de Wolf energiebesparende klimaatsystemen ligt bij de grote installaties voor industrieen bedrijfsgebouwen. Op dit gebied is Wolf marktleider in Europa. 50 procent van de omzet komt uit gas- en olieverwarmingen; de onderneming is met de moderne gas-hr centrale CGS in 2006 tot winnaar uitgeroepen door de Stiftung Warentest. Al meer dan 10 procent van de omzet wordt behaald door moderne verwarmingssystemen op basis van vernieuwbare energie zoals zonnethermie en biomassa. Door de overname van Wolf is uit de CENTROTEC groep een nieuwe aanbieder voor complete energiezuinige systemen voor gebouwen, met meer dan 550 miljoen euro jaaromzet ontstaan. Wolf wordt bij CENTROTEC in het segment Climate Systems geïntegreerd en blijft daarnaast als zelfstandige eenheid en merknaam behouden. Het segment Climate Systems wordt nu door het nieuwe directielid en Wolf directeur Alfred Gaffal geleid. De activiteiten van CENTROTEC met rook ga afvoersystemen (Gas Flue Segment), dat in Duitsland gericht is op de directe handel met verwarmingsketelfabrikanten, worden niet met Wolf geinntegreerd. WOLF 1 Zonnecollector 2 Klimaatsystemen 3 Warmtepompen 4 Voorraadvat 5 Biomassa-ketel 6 HR-ketel CENTROTEC 7 Rookgasafvoer systemen 8 Montage systemen 9 Zonnestroom systemen 10 Solar-beglazing 11 Decentrale ventilatie systemen 12 Warmte terug winningssystemen 13 Luchtverwarming Het gezamenlijke systeemhuis met alle oplossingen voor energiebesparing De Europese Energy Performance of Buildings Directive (EPBD) eist het continu en snel verminderen van energieverbruik in heel Europa en wel door de inzet van nu ook bij CENTROTEC beschikbare technologieën. Door de combinatie van deze bovenstaand geschetste energie besparende systemen, kan er tot 60 procent op het totale energieverbruik van gebouwen bespaard worden.

3 C E N T R O T E X T Uitgave 9_December Climate Systems Gemeenschappelijke uitbreiding en internationalisering De buitenlandse vennootschappen van Wolf hebben de internationalisering van de CENTROTEC groep duidelijk versterkt. Wolf GmbH beschikt over meer dan 1200 medewerkers in Duitsland en 350 (incl. medewerkers bij handelspartners) in het buitenland. De complementariteit van beide ondernemingen is goed zichtbaar bij de internationale betrekkingen: Wolf is bijzonder sterk in Duitsland en in de groeiende markten van Oost-Europa, alsmede in Spanje en Griekenland vertegenwoordigd, terwijl CENTROTEC erg goed in de Benelux landen, alsmede Frankrijk, Italië en Groot- Brittannië vertegenwoordigd is. Wolf en CENTROTEC zijn samen in 45 landen wereldwijd actief. De cijfers van Wolf GmbH Wolf GmbH heeft in 2005 een omzet van 192 miljoen euro met een EBITDA van meer dan 15 miljoen euro gerealiseerd. In 2006 kon Wolf nogmaals groeien met een omzet van nu meer dan 200 miljoen euro. Samen met Wolf zou CENTROTEC in 2006 met inbegrip van de het hele jaar geconsolideerde dochter CENTROSOLAR meer dan 550 miljoen euro jaaromzet, een EBITDA-rendement van meer dan tien procent en een eigen kapitaalaandeel van ongeveer 30 procent bereikt hebben. Wolf en CENTROTEC zijn samen in 45 landen wereldwijd vertegenwoordigd Gemeenschappelijke initiatieven voor de integratie van verwarming, klimaat, ventilatie en zonnetechniek Tussen Wolf en de CENTROTEC vennootschappen zal er een uitwisseling plaatsvinden van know-how en van OEM producten op het gebied van ventilatie/klimaat en zonne-energie. Wolf zal grotere, compacte apparaten met een warmte-terugwinrendement van meer dan 90 procent voor de industriële sector in zijn assortiment opnemen. Ook wordt er een zonnestroom speciaal voor Wolf ontwikkeld. Omgekeerd zal CENTROTEC eigen zonnecollectoren op basis van Wolf technologie in haar programma integreren. Brink zal een nieuw platform ontwikkelen voor de integratie van verwarmen, koelen, ventilatie van gebouwen alsmede verwarmen van gebruikt water, met gebruikmaking van de know-how van de gehele groep.

4 4 CENTROTEXT Uitgave 9_December 2006 Climate Systems Johan van Renselaar, interim directeur Brink Climate Systems, NL Een nieuwe pons-nibbel machine werd bij Brink geïnstalleerd en in gebruik genomen. Met deze investering van bijna één miljoen euro kunnen de productietijd en -kosten van de metaaldelen drastisch worden gereduceerd. De Renovent HR Small meet slechts 560 x 600 x 315 mm (BxHxD). Johan, je leidt met Ingrid Veenstra en Wim Hijmissen de Climate activiteiten. Welke voordelen zijn er voortgekomen uit de fusie van Innosource en Brink? De winst van de synergie in zuivere getallen is slechts te schatten. We gaan uit van ongeveer 0,5 miljoen euro. Hiermee zullen we de meeste kosten van deze omvangrijke te herstructurering al in 2007 weer ingehaald hebben. Veel belangrijker dan deze financiële benaderingswijze is de operationele. Door de fusie worden technologieën en know-how nauwer met elkaar verbonden. Onze plannen op het gebied van decentrale ventilatie krijgen een nieuwe impuls. Hier beloven we een synergie-effect, dat ons op langere termijn aanzienlijke concurrentievoordelen opleveren zal. Ook zal de straks complexiteit van onze organisatie afnemen. Dat is belangrijk, omdat we ons dan kunnen concentreren op de samenwerking met Wolf. Concentratie van Climate Systems productiestandplaatsen in Nederland De productielocatie van Innosource in Lisse werd naar Brink in Staphorst verplaatst. De centralisering van de afdelingen productie, opslag en distributie heeft in 2006 niet geringe inspanning gekost. Dit project is nu echter afgesloten en we plukken de vruchten van de synergie die door deze samenwerking ontstaan zijn. Helaas was er door deze concentratie ook een reductie van het aantal personeelsleden van Innosource nodig. Maar in Nieuwe ventilatiesystemen ontwikkeld Brink heeft een nieuw ventilatiesysteem met warmteterugwinning speciaal voor kleinere woningen en gebouwen met meer dan één verdieping ontwikkeld. De naam is Renovent Small, waarmee duidelijk wordt, dat dit product een onderdeel is van de zeer succesvolle Renoventproductfamilie. Het systeem kan eenvoudiger dan andere centrale Brink Climate Systems in Staphorst, NL alle gevallen werd er een goede sociale oplossing gevonden. Ook in het management heeft er in november een verandering plaatsgevonden. Norbert Vroege is uit de directie van CENTRO- TEC gestapt en zal zelf een nieuwe, innovatieve onder-neming voor de besturing van venti-latiesystemen opzetten buiten de CENTROTEC groep. Hij zal in de toekomst leverancier worden van Brink Climate Systems. ventilatiesystemen aangepast worden. Het apparaat is opvallend klein van afmeting en tegelijk zeer kracht. Het is slechts 60 cm breed en past zo precies op de plek van een keukenkastje. Dit nieuwe stand-alone apparaat heeft een warmte-terugwinrendement uit de afvoerlucht van meer dan 90 %. De kern is een kunststof warmtewisselaar uit de eigen fabriek.

5 C E N T R O T E X T Uitgave 9_December Climate Systems Bundeling van competenties Brink en Wolf en het moderne energiezuinige huis de integratie van verwarmings- en ventilatietechniek In goed geïsoleerde huizen wint luchtuitwisseling steeds meer aan betekenis. Hoewel het ongecontroleerd ventileren het besparingseffect van moderne verwarmingen weer tenietdoet, werd er totnogtoe door de traditionele ketelfabrikanten nauwelijks aandacht aan ventilatie besteed. Door de bundeling van de competenties van Wolf in de verwarmings- en klimaattechniek en de competenties van Brink en Ned Air in de warmteterugwinning loopt CENTROTEC voorop met de integratie van deze voorheen gescheiden technologieën. Een dergelijk project met de Universiteit van Keulen voor energiezuinige passiefhuizen laat nu al goede resultaten zien. De volgende stap is de ontwikkeling van een combi-apparaat dat verschillende energiedragers zoals ventilatiesystemen met warmteterugwinning, gasverwarming, warmtepompen en zonnecollectoren integreren kan en zowel voor verwarming, koeling en klimaatbeheersing alsmede voor het bereiden van warm water gebruikt kan worden. Dit product wordt het begin van de ontwikkeling van een gezamenlijke productfamilie, die intern de titel Brink Quality of Life Systems heeft gekregen. Er zullen meerdere productvarianten komen, ook voor huizen die nog niet zo energie-efficiënt zijn als het passiefhuis. Er moeten ook varianten komen met andere warmtebronnen zoals warmtepompen of houtpellets. CENTROTEC ziet in deze systemen een nieuwe, zich snel ontwikkelende markt en werkt aan de ontwikkeling van modulaire systemen. Hierbij kunnen diverse Wolf-componenten en regelingstechniek (Wolf Operating System) ingezet worden. In de komende maanden worden verdere mogelijkheden onderzocht wat betreft de technolo-gische integratie van Wolf en CENTROTEC. CENTROTEC goes international Afzet Climate Systems toenemend internationaler De buitenlandse omzetten van het segment Climate Systems, dat tot nu toe geconcentreerd was op de Nederlandse markt, stijgen. Het voordeel van ventilatiesystemen met warmteterugwinning is ook in andere energiezuinige markten zoals Duitsland, Engeland, Frankrijk en Oostenrijk bekend geworden. Om gebruik te maken van deze trend, werden de handelsondernemingen Ned Air Austria en Ned Air UK in Manchester opgericht. Ook in Duitsland konden we met de eind 2005 overgenomen firma EnEV-Air grote sprongen voorwaarts maken en wel met een eigen productserie, die zich voor sleutelklanten duidelijk onderscheidt van die van de OEM productfamilie.

6 6 C E N T R O T E X T Uitgave 9_December 2006 Gas Flue Systems Uitbreiding vestiging Brilon Centrotherm, Centrotec Composites en Bond Laminates groeien De continu groeiende vraag naar de in Brilon vervaardigde producten vereiste een enorme uitbreiding van de productie- en opslagcapaciteiten. Daarom werd bij de hoofdvestiging van CENTROTEC Sustainable AG de beschikbare oppervlakte voor Centrotherm met m 2 uitgebreid. Ook werd er 600 m 2 productieoppervlak voor Centrotec Composites en m 2 productie- en kantooroppervlakte voor Bond Laminates gecreëerd. Daarmee bedraagt de totale productie- en opslagoppervlakte in Brilon nu bijna m 2 en het kan- tooroppervlak m 2. Qua grootte kan Brilon zich nu meten met Mainburg (Wolf), Staphorst (Brink) en Doesburg (Ubbink). In Brilon worden afvoersystemen voor HR-ketels geproduceerd, vezelmaterialen als TEPEX -halffabrikaten van Bond Laminates vervaardigd en vezelmaterialen van Centrotec Composites voor bouwonderdelen voor de auto-industrie verder bewerkt. Als gevolg van de uitbreiding is ook het aantal medewerkers in Brilon toegenomen van 120 naar 136. De nieuwe productiehal van Centrotherm, in de achtergrond de nieuwbouw van Bond Laminates Kwaliteits- en milieumanagement-systemen bij CENTROTEC Centrotec Composites: QM-systeem ISO/TS (automobiel) en UM-systeem DIN EN Centrotherm: QM-systeem DIN EN ISO 9001 en UM-systeem DIN EN Bij Centotec Composites en Centrotherm werd naast het QMsysteem een modern milieumanagement-systeem geïnstalleerd, dat aan de eisen van onze klanten en van onszelf voldoet. Voorop staat hierbij het uitvoeren van het milieubeleid en het bereiken van de milieudoelen door een actief milieubeleid en de systematisering van de afvoer van bedrijfsafval, om economische en ecologische prestaties te verhogen, een ecologisch bewustzijn te tonen en verspilling te vermijden. Daarom werd volgens het ideaal van de Centrotec-onderneming de Sustain- ability-gedachte geïntegreerd (= duurzaamheid). Duurzame ontwikkeling is een ontwikkeling, die aan de behoefte van de huidige generatie voldoet, zonder de mogelijkheden van toekomstige generaties in gevaar te brengen. Daaruit leiden we de verplichtingen af voor: milieudoelen vormgeving milieuvriendelijke en voor recycling geschikte producten vormgeving milieuvriendelijke methodes en processen gebruik van milieuvriendelijke grondstoffen en hulpstoffen scholing van medewerkers in milieugerelateerde thema s uit milieu-aspecten resulterende innovatieve productieconcepten definiëren en omzetten. Actieve milieubescherming is geïntegreerd in de beslissings- en handelstructuur van alle ondernemingsactiviteiten en is een wezenlijke beleidsopdracht. De leiders van de organisatie-afdelingen nemen hier een beslissende voorbeeldfunctie en verantwoordelijkheid. Milieuvriendelijk werken eist van alle werknemers verantwoord handelen.

7 C E N T R O T E X T Uitgave 9_December Gas Flue Systems Nieuwe vacuümtankkalibreerinstallatie in gebruik genomen Centrotherm Systemtechnik GmbH, naast Ubbink onze expert voor kunststof afvoersystemen, heeft haar buizenproductie in Brilon opgebouwd. Door de gelukkig grote vraag naar speciale oplossingen voor de HRtechniek was deze uitbreiding van de productiecapaciteiten nodig. De speciaal voor onze behoeftes en producten afgestemde installatie beschikt over unieke eigenschappen om de afvoerbuizen bijzonder spanningsarm te fabriceren. Tot 1000 ton ofwel meter buis per jaar kan de nieuwe installatie produceren. Een tweede extrusielijn werd inclusief personeel van Centrotecdochter Centroplast Engineering overgenomen. Jan Elenbaas: Wat mij erg aanspreekt is het kernwoord in de missie van Centrotec: Duurzaamheid. Innovatieve producten die voldoen aan vooraf gedefinieerde specificaties en die op het juiste moment marktrijp zijn. Dat is mijn doel. Internationaal succes voor Ubbink Zoals al in een eerdere uitgave van Centrotext gemeld werd, heeft Ubbink in samenwerking met Rinnai, de marktleider voor moderne waterverwarmers, een afvoer- en luchttoevoersysteem op de Amerikaanse markt gebracht. De komende jaren wordt er een forse groei verwacht, met als basis een nieuw, recent ondertekend contract. De buitengewone hoge product- en servicekwaliteit is in de Rinnai-organisatie bekend geworden. Er zijn uitstekende contacten met de moederorganisatie in Japan, onder andere met de afdelingen onderzoek en ontwikkeling. Dit maakt het voor Ubbink mogelijk ook in andere, niet- Europese markten door te dringen. Er vinden eerste gesprekken plaats met vertegenwoordigers uit Zuid- Amerikaanse en Aziatische landen. We wensen het Ubbink-team veel succes met zijn globaliseringstrategie. Jan Elenbaas, Product Marketing Manager Gas Flue Systems sinds oktober 2006 CENTROTEC goes international Ook bij Gas Flue Systems stijgende buitenlandse omzet De internationalisering van het bedrijfsonderdeel Gas Flue Systems maakt vorderingen. Het marktaandeel van afvoersystemen kon in heel Europa verder uitgebreid worden. Zo hebben de omzetten zich vooral in Nederland, Italië en Frankrijk zeer positief ontwikkeld. Ook in de toekomstmarkt USA kon in het kader van de handelscoöperatie met de onderneming Rinnai de export stijgen met dubbele getallen.

8 8 C E N T R O T E X T Uitgave 9_December 2006 Solar Systems CENTROSOLAR AG sinds oktober in de Prime Standard De aandelen van CENTROSOLAR AG, München, staan sinds 16 oktober 2006 in de Prime Standard van de Frankfurter effectenbeurs genoteerd. Sinds september 2005 werd het aandeel op de vrije markt verhandeld. Met de overstap naar de Prime Standard zal CENTROSOLAR AG haar aandelen verder voor de kapitaalmarkt openen, in het bijzonder voor fondsen en internationale beleggers. Grote opdracht van Belgische levensmiddelenketen CENTROSOLAR heeft van de Belgische Colruyt-groep de opdracht gekregen voor de destijds grootste Belgische zonne-energie installatie (330 kwp). Het platte dak van een goederenmagazijn met een oppervlakte van meer dan vierkante meter wordt bekleed met een dunne-laagsysteem: PV Plate. De Colruyt-groep maakt zich sterk voor de inzet van duurzame energiebronnen. Naast de fotovoltaïsche installatie bevindt zich op het terrein ook een installatie voor windenergie. CENTROSOLAR Glas heeft zijn medewerkeraantal bijna verdubbeld Het aantal medewerkers is toegenomen van 90 in maart dit jaar tot ongeveer 170 op dit moment. Hiermee verschaft Centrosolar Glas werk aan de meeste werknemers van de zonnewetenschap in Fürth. Ook de omzetcijfers die dit jaar rond de 30 miljoen euro liggen en in 2007 CENTROSOLAR dochter Biohaus breidt zijn programma op het gebied van de dunne-film technologie uit. De dunne-film modules zijn een welkom alternatief in tijden van schaars en duur silicium. Naast het grote-oppervlaktesysteem Biohaus XXL (indaksysteem) en Biohaus PV Plate (plak- of schuifsysteem voor fabrieksdaken) heeft Biohaus nu een derde systeem voor kleinere, platte naar 40 miljoen zullen stijgen, liegen er niet om. Bovendien zullen we verder stevig in onze vestiging investeren, verklaart bedrijfsleider Ralf Ballasch En 2006 hebben al 2,5 miljoen euro opgebracht, nu moet vanaf de herfst nogmaals 2 miljoen volgen. Solara Modules leveren stroom voor tsunami-boeien CENTROSOLAR dochter Solara is Europese marktleider voor zonneenergie installaties die onafhankelijk van het stroomnet zorgen voor stroom. Het indrukwekkendste voorbeeld zijn de zogenaamde tsunami-boeien, die werken als alarmsysteem en hun stroom van Solara modules krijgen. BIOHAUS breidt aandeel dunne-film technologie uit daken in het programma opgenomen, namelijk Biohaus UniPro (opdaksysteem). Alle systemen zijn gebaseerd op laminaten van de Amerikaanse producent United Solar met Triple- Junction-Technology. Deze technologie garandeert de beste opbrengst ook bij diffuus licht en bij ongunstige dakliggingen (oost-, westdaken) en hellingen.

9 C E N T R O T E X T Uitgave 9_December Solar Systems CENTROSOLAR nu ook in zonnecollectoren Met de overname van de ventilatie- en verwarmingssystemenproducent Wolf zijn er ook voor CENTROSOLAR nieuwe expansiemogelijkheden. Met technologische ondersteuning van Wolf zal CENTROSOLAR een eigen zonnecollector onder de merknaam BIOHAUS op de markt brengen. Hiermee wordt het productspectrum van CENTROSOLAR uitgebreid tot complete zonneinstallatiestechniek (gebruik van zonne-energie voor stroomopwekking en ook de verwarming van drink- of verwarmingswater). Samenwerking ook in distributie Naast de uitbreiding van het productprogramma is de nauwe samenwerking met Wolf ook een belangrijke stap in de richting van internationalisering. CENTROSOLAR zal aan Wolf een eigen OEM zonnestroom systeem beschikbaar stellen, dat Wolf via zijn distributiekanalen verkopen zal. Hiermee bereikt CENTROSOLAR niet alleen een nieuwe klantenkring in Duitsland, maar door Wolf s aanwezigheid in meer dan 45 landen ook een belangrijke impuls van de internationaliseringstrategie. CENTROTEC goes international CENTROSOLAR verhoogt exportaandeel met meer dan 28 % De snelle uitbreiding van de aanwezigheid op de Zuid-Europese markt was één van de strategische topprioriteiten van CENTROSOLAR dit jaar. Er konden al na 9 maanden recordwaarden bereikt worden: een omzetquotum van meer dan 28% of 33,5 miljoen euro. De hoofdafzetmarkt was Spanje, gevolgd door Frankrijk en België. Met Centrosolar Fotovoltaico Hispania S.L. in Barcelona wordt Centrosolar nu terplekke vertegenwoordigd door een Spaans team. De directie is in handen van branche-insider Gerson Castillo.

10 10 C E N T R O T E X T Uitgave 9_December 2006 Medical Technology Het nieuwe CENTROMEDICAL AG Interview met de nieuwe CFO Peter Längle Peter Laengle, de nieuwe CFO van CentroMedical AG Meneer Längle, als eerste heet ik u van harte welkom bij de CENTRO- TEC-groep. U bent sinds 10 weken werkzaam bij ons, hoe bevalt het u? De laatste weken waren zeer intensief; ik heb me bezig gehouden met het leren kennen van de CENTROTECgroep en de mensen die hier werken, maar om het kort te maken: ik ben enthousiast. U was accountant/controller met zeer goede referenties. Wat vindt u zo aantrekkelijk aan uw werk bij CENTROMEDICAL? Ik ben een secuur persoon. Ik heb mijn werk altijd zo georganiseerd dat ik een solide basis creëerde en dan pas de volgende stap nam. Een opleiding bij de bank, BWL-studie, belastingadviseur/accountant, toen beleggingsmanager bij Quand, daarna M&A adviseur bij Deloitte. Daar heb ik vier jaar geleden CENTROTEC leren kennen toen ik voor Due Dilligence bij het huidige Möller Medical geëngageerd werd. Het contact bleef bestaan: Biohaus, Solara en andere opdrachten. De medewerkers die ik ontmoette tijdens deze deals hebben indruk op mij gemaakt, de inzet, de professionaliteit. Daar wilde ik ook bij horen, dat was mijn voorstelling van de volgende stap in mijn ontwikkeling. Welke Roadmap heeft u voor CENTROMEDICAL? De basiseisen zijn externe groei door acquisitie en organische groei door innovatie. Het zakelijke doel is een jaarlijkse stijging van minstens 15 % bij de omzet en rendement. Het model kwalificeert ons voor de beursgang van volgend jaar. Wat is uw managementstijl? Mijn directiecollega dr. Traxler is natuurkundige, ik ben zakenman. We vullen elkaar zowel vakinhoudelijk als ook menselijk zeer goed aan. Voor een cijfermens ben ik erg communicatief, daarom luister en overleg voordat ik beslis. Daarna handel ik consequent. Zo is meneer Längle, maar hoe is Peter? Privé staat mijn familie op de eerste plaats. Mijn vrouw en mijn twee jaar oude zoontje geven mij energie voor de komende opdrachten. Het liefste loop ik met hen tweeën mijn zoon op de rug door de bergen in de omgeving; ook al zijn de tochten niet meer zo heftig als toen ik nog student was. Wat vinden de medewerkers van de ambitieuze doelen van het nieuwe CENTROMEDICAL? De meesten zijn enthousiast en ook een beetje trots op dat wat komen gaat. Bijzonder fijn vind ik dat een goede motivatie, heldere pragmatische instelling en de wil om samen één lijn te trekken overheersen. Ik ben ervan overtuigd dat we het enkel samen voor elkaar kunnen krijgen om van de nieuwe groep een succes te maken en de arbeidsplaatsen te waarborgen of zelfs nieuwe te creëren.

11 C E N T R O T E X T Uitgave 9_December Engineering Plastics Terry Beech het nieuwe hoofd van de verkoop-afdeling bij Centroplast UK, Stafford De 48-jarige neemt 19 jaar verkoopervaring in de kunststof halffabrikatenhandel mee. In zijn vrije tijd beoefent hij een ongewone hobby. Hij is leadgitarist en zanger van de legendarische rockband The fabulous Manzini Brothers. Centroplast stagiair beëdigd In totaal toekomstige vaklieden en zakenlieden hebben aan het winter- en zomeronderzoek 2006 van de IHK Soest deelgenomen. 182 Jonge mensen blonken uit door hun topresultaten waaronder Centroplast stagiair Wadim Gumin, die tijdens een receptie met een ere-oorkonde onderscheiden werd. Rolf Schmidt investeert 1,1 miljoen euro in de uitbreiding van de productiecapaciteit: het huren van een aangrenzend gebouw met een oppervlakte van 1000 m 2 en de aanschaf van nieuwe CNC-draaibanken en CNC-freesinstallaties. Verdere investeringen zullen in januari 2007 volgen. De POM halffabrikaten van Centroplast hebben als eerste toestemming gekregen voor drinkwatertoepassingen. Hierdoor is de afzetpotentie fors toegenomen. TEPEX in BMW M3 Sinds januari 2006 levert Bond Laminates TEPEX dynalite glass/ PA6-composietmateriaal voor het bumper-systeem van de huidige BMW M3. Het bumper-systeem zelf wordt door Jacob Composite GmbH, Wilhelmsdorf, in opdracht van BMW vervaardigd. CENTROTEC goes international Innovatie- en internationaliseringsoffensieven bij het nieuwe CENTROMEDICAL AG De afdeling Medical werkt verder intensief aan nieuwe systemen voor de medische techniek. Het al marktrijpe High-End Liquordrainage-systeem voor de neurochirurgie Liquoguard is inmiddels gecertificeerd, ingezet in de eerste referentieprojecten en met succes voorgesteld op de wereldbeurs Medica half november in Düsseldorf. Meer medisch-technische producten voor neurochirurgie zijn in ontwikkeling. Door de oprichting van een verkoopmaatschappij in Zwitserland in het vierde kwartaal wordt de internationalisering verder bespoedigd. De afdeling medische techniek van CENTROTEC moet ook door externe groei uitgebreid worden, met als doel een sterke ondernemingsgroep op de beurs te brengen. De verandering van de naam Centrotec Medizintechnik GmbH, Brilon naar de naam CENTROMEDICAL AG en de verplaatsing van de vestiging naar München heeft al plaatsgevonden.

12 12 C E N T R O T E X T Uitgave 09_December 2006 CENTROTEC Group Duitsland Brilon Wolf Duitsland Mainburg WOLF meets CENTROTEC Op 10 en 11 november hebben 27 medewerkers van CENTROTEC en 16 medewerkers van Wolf elkaar leren kennen. Zwaartepunten van deze bijeenkomst waren o.a. de integratie projecten en de toekomstige strategie. BRINK Climate Systems B.V. Nederland Staphorst Innosource B.V. Nederland Staphorst Golu B.V. Nederland Soest Kempair B.V. Nederland Eindhoven Deveko B.V. Nederland Deventer Ned Air B.V. Nederland Kampen EnEV-Air GmbH Duitsland Ahaus BRINK-INNOSOURCE GmbH Duitsland Freudenberg Ubbink B.V. Nederland Doesburg ww.ubbinkdakkapel.nl Ubbink N.V./S.A. België Mariakerke/Gent Ubbink UK Ltd. Verenigt Koninkrijk Brackley Ubbink France SAS Frankrijk La Chapelle sur Erdre/Nantes Centrotherm Systemtechnik GmbH Duitsland Brilon Wij wensen alle zakenrelaties en medewerkers van de CENTROTEC-groep een prettig kerstfeest en een gelukkig Nieuwjaar. We danken u voor de succesvolle samenwerking in het afgelopen jaar. In plaats van kaarten en cadeautjes schenken we een aanzienlijk bedrag aan charitatieve organisaties. CENTROTEC is door het Handelsblatt Firmencheck 2006 als bovengemiddeld winstgevend beoordeeld Handelsblatt Firmencheck 2006, die in samenwerking met Handelsblatt, Mercer en het Institut für Wirtschaftsprüfung van de universiteit van Saarland (IWP) uitgevoerd werd, heeft CENTROTEC SUSTAINABLE AG als bovengemiddeld winstgevend beoordeeld. Van de 1000 ondernemingen kwam CENTROTEC op plaats 33. Centrotherm Gas Flue Technologies Italy S.R.L. Italië Verona Centrotec JI Asia Pte. Ltd. Singapore Singapore Bond-Laminates GmbH Duitsland Brilon Centrotec Composites GmbH Duitsland Brilon CENTROMEDICAL AG Duitsland München Möller Medical GmbH & Co. KG Duitsland Fulda Centroplast Engineering Plastics GmbH Duitsland Marsberg Centroplast UK Ltd. Verenigt Koninkrijk Stafford Rolf Schmidt INDUSTRI PLAST A/S Denemarken Kolding Financiële Kalender maart uur BPK/analistenconferentie Hilton, Zaal: 5th Avenue Frankfurt 22 mei Publicatie QB 1/ mei uur Gewone jaarvergadering Kolpinghaus Propst-Meyer-Straße Brilon 16 augustus Publicatie QB 2/ november Publicatie QB 3/2007 Duitsland München Centrosolar Glas GmbH & Co. KG Duitsland Fürth Ubbink Econergy Solar GmbH Duitsland Köln Ubbink Solar Modules B.V. Nederland Doesburg Solarstocc AG Duitsland Durach Impressum Verantwoordelijke: CENTROTEC Sustainable AG, Michaele Desmaele Produktion: MetaCom Corporate Communications GmbH Solara AG Duitsland Hamburg Biohaus PV Handels GmbH Duitsland Paderborn Een uitgebreide opsomming van alle adressen vindt u op onze website

CENTROTEC verovert de eerste plaats bij de Capital IR prijs!

CENTROTEC verovert de eerste plaats bij de Capital IR prijs! CENTROtext Magazine voor medewerkers en relaties News & Facts van de CENTROTEC Groep Uitgave 08_Juli 2006 1, 8 CENTROTEC Group _ Interview met het nieuwe plaatsvervangende directielid Pieter van der Poel

Nadere informatie

CENTRO De CEO schrijft: Zonne-energie helpt bij het verwarmen Zonneverwarmingen nu in Duitsland gesubsidieerd met EUR 1800

CENTRO De CEO schrijft: Zonne-energie helpt bij het verwarmen Zonneverwarmingen nu in Duitsland gesubsidieerd met EUR 1800 CENTROtext Magazine voor medewerkers en relaties News & Facts van de CENTROTEC-Groep Uitgave 11_december 2007 De CEO schrijft: Zonne-energie helpt bij het verwarmen Met duurzame energie kan het verbruik

Nadere informatie

EXTRA VERKOOPKANAAL IN GROOT-BRITTANNIË Brink Renovent onder Vent-Axia label

EXTRA VERKOOPKANAAL IN GROOT-BRITTANNIË Brink Renovent onder Vent-Axia label CENTROtext Magazine voor medewerkers en relaties News & Facts van de CENTROTEC Groep UITGAVE 06 JULI 2005 R & D in Holland: Ubbink werkt aan het woonhuis van de toekomst EXTRA VERKOOPKANAAL IN GROOT-BRITTANNIË

Nadere informatie

Verslag van de N.V. Nederlandsche Apparatenfabriek Nedap over het negenenzeventigste boekjaar 2008. Opgericht 27 september 1929. Sinds 1947 genoteerd

Verslag van de N.V. Nederlandsche Apparatenfabriek Nedap over het negenenzeventigste boekjaar 2008. Opgericht 27 september 1929. Sinds 1947 genoteerd Verslag van de N.V. Nederlandsche Apparatenfabriek Nedap over het negenenzeventigste boekjaar 2008. Opgericht 27 september 1929. Sinds 1947 genoteerd aan Nyse Euronext. Inhoud 5 Endless Energy Endless

Nadere informatie

Eneco, midden in de samenleving. Jaarverslag 2012 Eneco Holding N.V.

Eneco, midden in de samenleving. Jaarverslag 2012 Eneco Holding N.V. Eneco, midden in de samenleving Jaarverslag 2012 Eneco Holding N.V. Inhoudsopgave 2 Verslag Raad van Bestuur 2 Bericht voorzitter Raad van Bestuur 5 Kernpunten 2012 6 Ontwikkelingen 8 Wie we zijn, wat

Nadere informatie

PV in de Bouw. Onderzoeksrapport. Hiaten in kennis, misvattingen en kansen voor samenwerking. SMZ2012006 Utrecht, december 2012

PV in de Bouw. Onderzoeksrapport. Hiaten in kennis, misvattingen en kansen voor samenwerking. SMZ2012006 Utrecht, december 2012 PV in de Bouw Hiaten in kennis, misvattingen en kansen voor samenwerking Onderzoeksrapport SMZ2012006 Utrecht, december 2012 Stichting Monitoring Zonnestroom PV in de Bouw (concept) 1 Projecttitel Onderzoeksrapport

Nadere informatie

HOE BETER U ONS LEERT KENNEN, HOE AANTREKKELIJKER U ONS VINDT. OVER 43 PAGINA S HEEFT U DE IDEALE ENERGIEPARTNER GEVONDEN.

HOE BETER U ONS LEERT KENNEN, HOE AANTREKKELIJKER U ONS VINDT. OVER 43 PAGINA S HEEFT U DE IDEALE ENERGIEPARTNER GEVONDEN. HOE BETER U ONS LEERT KENNEN, HOE AANTREKKELIJKER U ONS VINDT. OVER 43 PAGINA S HEEFT U DE IDEALE ENERGIEPARTNER GEVONDEN. RWE EEN GOEDE PARTNER VOOR NEDERLAND? INHOUD 7 INHOUD Waarom RWE een goede partner

Nadere informatie

1 Brief van de CEO 6. 2 Belangrijkste ontwikkelingen in 2008 8

1 Brief van de CEO 6. 2 Belangrijkste ontwikkelingen in 2008 8 Jaarverslag Inhoud 1 Brief van de CEO 6 2 Belangrijkste ontwikkelingen in 2008 8 3 Over Qurius 9 3.1 Profiel 9 3.2 Missie en visie 10 3.3 Strategie 11 3.4 Kernactiviteiten 13 3.5 Meerjarenoverzicht 14

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2008. Koninklijke Ten Cate nv. Duurzaamheid. De gewoonste zaak van de wereld.

JAARVERSLAG 2008. Koninklijke Ten Cate nv. Duurzaamheid. De gewoonste zaak van de wereld. JAARVERSLAG 2008 Koninklijke Ten Cate nv Duurzaamheid. De gewoonste zaak van de wereld. MATERIALS THAT MAKE A DIFFERENCE We want to be known for the difference we make Our materials are at the cutting

Nadere informatie

verkort jaarverslag 2010 werken aan een droom

verkort jaarverslag 2010 werken aan een droom verkort jaarverslag 2010 werken aan een droom inhoud profiel 4 onze diensten 4 onze wereldwijde aanwezigheid 4 onze missie 4 onze cultuur 4 onze strategische benadering 4 onze kernwaarden 5 ons operationeel

Nadere informatie

ondernemen in smallingerland Duurzaam

ondernemen in smallingerland Duurzaam duurzaam ondernemen in smallingerland Planet Enthousiasme Innovatie Inzicht Minder afval Toekomstbestendig Duurzaam Mobiliteit Ervaringen delen Energiebesparing Verantwoord Kostenbesparing Profit Transparantie

Nadere informatie

Tekens van Transitie 1. Tekens van transitie

Tekens van Transitie 1. Tekens van transitie Tekens van Transitie 1 Tekens van transitie 2 Tekens van Transitie Voorwoord Voorwoord 3 Energietransitie is niet alleen maar nadenken over de lange termijn. Het is vooral ook een zaak van actie. Nu de

Nadere informatie

Freek de Jong Annelies van der Scheun Suzy Niamut Henriët Veldkamp Melton Marengo

Freek de Jong Annelies van der Scheun Suzy Niamut Henriët Veldkamp Melton Marengo jaarmagazine 2009 In beweging Een bedrijf dat blijvend succesvol wil zijn, is een bedrijf dat voortdurend in beweging is. Nieuwe inzichten, veranderende marktomstandigheden, innovatieve ideeën en entrepreneurship

Nadere informatie

Parels van de Nederlandse maakindustrie

Parels van de Nederlandse maakindustrie Parels van de ederlandse maakindustrie YFER Straatweg 25 3621 BG BREUKELE T 0346-291641 F 0346-291671 E nyfer@nyfer.nl I www.nyfer.nl Dit onderzoek is uitgevoerd op initiatief en met ondersteuning van

Nadere informatie

Uw verwachting is onze missie

Uw verwachting is onze missie Uw verwachting is onze missie jaarverslag 2013 Uw verwachting is onze missie Jaarverslag 2013 / 1 inhoudspagina Inhoudsopgave Voorwoord van de Raad van Bestuur 4 Ondernemingsprofiel 6 Kerncijfers 8 Businessmodel

Nadere informatie

Nieuwe balans. Nuon Maatschappelijk Verslag 2008

Nieuwe balans. Nuon Maatschappelijk Verslag 2008 Nieuwe balans Nuon Maatschappelijk Verslag 2008 Nuon in één oogopslag Profiel Nuon is een Nederlandse energieonderneming met meer dan 8.000 medewerkers die energie produceert en levert aan meer dan 3 miljoen

Nadere informatie

Start van de gasproductie uit het Groningen-veld

Start van de gasproductie uit het Groningen-veld Jaarverslag 2012 De TOEKOMST VAN ENERGIE Start van de gasproductie uit het Groningen-veld 1963 over ebn EBN B.V., gevestigd in Utrecht, is actief in het opsporen, produceren, opslaan en verhandelen van

Nadere informatie

(Printversie) MVO Verslag 2011

(Printversie) MVO Verslag 2011 (Printversie) MVO Verslag 2011 MVO Verslag 2011 Essent MVO Verslag 2011 4 Inhoud Voorwoord... 7 1. Het profiel van Essent... 9 1.1 De kerncijfers... 9 1.2 Essent en klimaatverandering... 9 1.3 De bestuurlijke

Nadere informatie

2007 Jaarverslag Bozoek see www.enjoyheinekenresponsibly.com

2007 Jaarverslag Bozoek see www.enjoyheinekenresponsibly.com 2007 Jaarverslag Inhoud 01 Profiel 02 Kerncijfers 04 Mijlpalen 2007 Verslag van de Raad van Bestuur 06 Bericht van de voorzitter 10 Vooruitzichten 2008 12 Executive Committee 14 Operationele ontwikkelingen

Nadere informatie

Januari 2012 25e jaargang. In dit nummer o.a.: Kleinschalige duurzame warmte uit lokale houtsnippers. Project Waterschoon: wereldprimeur

Januari 2012 25e jaargang. In dit nummer o.a.: Kleinschalige duurzame warmte uit lokale houtsnippers. Project Waterschoon: wereldprimeur Januari 2012 25e jaargang ista magazine Het energiemanagement magazine van ista Nederland B.V. In dit nummer o.a.: Kleinschalige duurzame warmte uit lokale houtsnippers Project Waterschoon: wereldprimeur

Nadere informatie

Hoofd Q 85% + 85% vermenigvuldigen

Hoofd Q 85% + 85% vermenigvuldigen Nieuwe energie Hoofd Q 85% + 85% vermenigvuldigen Nuon Maatschappelijk Verslag 2009 2009 in één oogopslag Nuon produceert en levert gas, elektriciteit, warmte en koude en helpt haar klanten om energie

Nadere informatie

Paul Nouwen, Antony Burgmans, Peter Elverding en Aad Veenman in gesprek met klanten van The Brown Paper Company

Paul Nouwen, Antony Burgmans, Peter Elverding en Aad Veenman in gesprek met klanten van The Brown Paper Company Paul Nouwen, Antony Burgmans, Peter Elverding en Aad Veenman in gesprek met klanten van The Brown Paper Company Bilthoven, mei 2012 Aad Veenman in gesprek met een klant Aad Veenman, voormalig CEO van NS

Nadere informatie

TlB Jaarverslag 2009

TlB Jaarverslag 2009 TlB Jaarverslag 2009 Kerncijfers bedragen in miljoenen euro s 2009 2008 2007 2006 2005 Financieel Eigen vermogen 314 204 200 124 120 Aantal certificaathouders 14.778 11.797 12.084 9.039 9.271 Toevertrouwde

Nadere informatie

Eneco Jaarverslag 2007

Eneco Jaarverslag 2007 Eneco Jaarverslag 2007 Inhoudsopgave 3 Kengetallen 4 Voorwoord 7 Nieuwe positionering 10 Kernactiviteiten 13 Verslag van de Raad van Bestuur 14 Ontwikkelingen in de energiemarkt 15 Politieke ontwikkelingen

Nadere informatie

Uit de presentielijst blijkt dat ter vergadering aanwezig of vertegenwoordigd zijn:

Uit de presentielijst blijkt dat ter vergadering aanwezig of vertegenwoordigd zijn: Concept notulen van de jaarlijkse vergadering van aandeelhouders van Aalberts Industries N.V., gevestigd te Langbroek, hierna ook de vennootschap, gehouden op 21 april 2015 om 14.00 uur in het Hilton Hotel,

Nadere informatie

One-stop-shop for a healthy future

One-stop-shop for a healthy future One-stop-shop for a healthy future Jaarverslag 2009 Van dit jaarverslag is een Engelse versie beschikbaar. De Nederlandse versie is bindend in geval van eventuele tegenstrijdigheden. An English translation

Nadere informatie

nnual Jaarverslag 2009

nnual Jaarverslag 2009 nnual urius eport 9 Jaarverslag 2009 3 Inhoud 1 Brief van de CEO 5 2 Qurius in het kort 6 2.1 Profiel 6 2.2 Visie en Missie 6 2.3 Strategie 7 2.4 Highlights 2009 8 2.5 Vijfjarenoverzicht 8 2.6 Directie

Nadere informatie

Maatschappelijk jaarverslag 2010

Maatschappelijk jaarverslag 2010 Maatschappelijk jaarverslag 200 0.000 Aantal ING medewerkers wereldwijd 4,9% van onze ING Management Council bestaat uit vrouwen 72/00 ING heeft een score van 72 in de Dow Jones Sustainability Index +40

Nadere informatie

de echte waarde van een bedrijf is een afgeleide van zijn mensen verkort jaarverslag 2008

de echte waarde van een bedrijf is een afgeleide van zijn mensen verkort jaarverslag 2008 de echte waarde van een bedrijf is een afgeleide van zijn mensen verkort jaarverslag 2008 inhoud profiel 3 onze diensten 4 onze missie 4 onze wereldwijde aanwezigheid 4 onze cultuur 5 onze kernwaarden

Nadere informatie

INHOUD. Adresgegevens 168 Colofon 173 ACCELL GROUP NV JAARVERSLAG 2013 FIT FOR A HEALTHY FUTURE

INHOUD. Adresgegevens 168 Colofon 173 ACCELL GROUP NV JAARVERSLAG 2013 FIT FOR A HEALTHY FUTURE FITFOR A HEALTHY FUTURE JAARVERSLAG 2013 INHOUD Accell Group in het kort 4 Onze merken 6 Wereldwijd actief 12 Kerncijfers 15 Voorwoord 17 Missie, strategie en doelstellingen 21 Toelichting strategische

Nadere informatie