Aan de Raad. Made, 6 juni Agendapuntnummer: int klimaatbeheersingsysteem centrale hal gemeentehuis. 1. Raadsbesluit 1.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aan de Raad. Made, 6 juni 2012. Agendapuntnummer: 14. 12int01321. klimaatbeheersingsysteem centrale hal gemeentehuis. 1. Raadsbesluit 1."

Transcriptie

1 Aan de Raad Made, 6 juni 2012 Agendapuntnummer: 14 Raadsvergadering : 21 juni 2012 Onderwerp: klimaatbeheersingsysteem centrale hal gemeentehuis Registratienummer: 12int01321 Casenr: Portefeuillehouder: Bijlagen: Ter inzage: P.J.W. Stoop Ambtelijke coördinatie: Middelen Steller: M. Oomen/J. Lunenburg 1. Raadsbesluit 1. SAMENVATTING Tijdens de behandeling van de begroting 2012 heeft de raad aan het college gevraagd om met een voorstel te komen met diverse alternatieven om de klimaatklachten in de centrale hal te verminderen c.q. te reduceren. Er zijn diverse oplossingen om de klimaatklachten in de centrale hal te verminderen c.q. te reduceren. Er zijn duurzame oplossingen, zoals het aanbrengen van metalen lamellen met of zonder fotovoltaïsche cellen of het aanbrengen van een screen/doeksysteem of het aanbrengen van een glasfolie. Met name de metalen lamellen vergt een hoge investering. Daarnaast zijn er goedkopere oplossingen, zoals het aanbrengen van een coating. Deze betreft een semipermanente oplossing, waarbij tevens de uitstraling van het gemeentehuis wordt aangetast. Ook aanpassingen aan het luchtbehandelingsysteem en koelinstallatie zijn mogelijk. Bij deze aanpassingen wordt zonder andere aanvullingen - het klimaatprobleem maar voor 20% opgelost. VOORGESCHIEDENIS Bij de (ver)nieuwbouw van het gemeentehuis was het de bedoeling om het glazen dak in de centrale hal te voorzien van een fotoprint van het aanwezige bladerdak in het park tegenover het oude gemeentehuis. Indien dit was toegepast zou het dak in de centrale hal een lage ZTA-waarde hebben (hoe lager deze waarde hoe kleiner de directe zoninstraling). De aangebrachte klimaatinstallatie is hierop berekend. Echter tijdens het bouwproces bleek geen glasleverancier bereid om het dak met fotoprint te leveren, omdat het technisch niet mogelijk zou zijn. Hierdoor is genoegen genomen met het ontwerp van het huidige dak. Dit dak heeft een aanzienlijke hogere ZTA-waarde. In de praktijk blijkt er degelijk overlast te zijn, vooral op warme dagen met veel zonneschijn. De temperatuur in de centrale hal loopt dan snel hoog op en dit heeft ook consequenties voor de domeinen op de 1 e etage. Bij de begroting 2012 was een van de wensen om het klimaat in de centrale hal van het gemeente huis te verbeteren. De raad heeft tijdens de begrotingsbehandeling aangegeven om met een voorstel te komen waarin alternatieven zijn verwerkt. 12int01321

2 WAT WILLEN WE BEREIKEN? Een duurzame en technisch goede oplossing om de klimaatklachten van medewekers te verminderen. HOE PAST DIT BINNEN BELEID EN WETGEVING? Het besluit om te investeren in een klimaatverbeteringssysteem in het gemeentehuis is de autonomie van de raad. WAT GAAN WE DOEN? De klimaatklachten ontstaan vooral op dagen dat de zon prominent aanwezig is. De problemen die ontstaan door de directe zoninstraling zijn onder te verdelen in 3 categorieën nl: 1) gevoelstemperatuur die in de centrale hal bij zonnig weer te hoog wordt (met uitstraling naar de afdelingen op de 1 e verdieping) ; 2) directe zoninstraling die als onbehagelijk wordt ervaren door een branderig gevoel op de huid; 3) verblinding door weerkaatsing van de directe zoninstraling (vooral in zomerperiode). Tevens is in het onderzoek meegenomen of er duurzame oplossingen mogelijk zijn, welke resultaten deze systemen opbrengen en wat de esthetische uitstraling van de oplossing is. De volgende mogelijkheden zijn onderzocht: A) Buitenzonwering bestaand uit: 1) Metalen lamellen; 2) Screen/doek systeem. B) Aanpassen/optimaliseren van het luchtbehandelingsysteem en koelinstallatie. C) Aanbrengen van krijt/kalk. D) Glasfolie. E) Gecombineerde duurzame oplossingen. A) Buitenzonwering: Voor de buitenzonwering is gekeken naar 2 mogelijkheden. 1) Metalen lamellen: De meest ideale oplossing voor zonwering aan de buitenzijde is het aanbrengen van metalen lamellen op het glazendak van de publiekshal. Dit geeft verreweg het beste resultaat m.b.t. het tegenhouden van de zoninstraling en warmte. Verder is dit esthetisch een uitstekende oplossing. Voor de bevestiging van de metalen lamellen kunnen er jammer genoeg geen bevestigingspunten aan de glasconstructie worden aangebracht. Over de glazen kap dient daarom een hulpconstructie te worden aangebracht waarop de zonwering wordt aangebracht. Deze hulpconstructie dient te worden afgesteund op de omliggende daken. De metalen lamellen worden beweegbaar aangebracht. Bij een zonnige dag worden de lamellen automatisch dicht gestuurd en bij een bewolkte dag open, om zo de daglichttoetreding te kunnen regelen. Met als resultaat een maximale bescherming tegen warmte en een optimale lichtinval. De investering voor de hulpconstructie bedraagt excl. btw (geraamd) en de investering voor de lamellen zonwering bedraagt excl. btw, waardoor de totale investering voor dit systeem excl. btw bedraagt.

3 2) Screen/doek systeem: Een andere oplossing voor zonwering aan de buitenzijde is een screen/doek systeem op het glazendak van de publiekshal. In tegenstelling tot het lamellen systeem kleeft aan dit systeem wel een klein nadeel dat het functioneren beïnvloedt. Het systeem is erg gevoelig voor weersinvloeden die kunnen leiden tot schade aan het zonweringsysteem. Hierdoor zal bijvoorbeeld bij zonnig weer, maar bij een harde wind, het systeem niet gebruikt kunnen worden, waardoor er toch nog een aantal dagen in het jaar overlast zal zijn van directe zoninstraling en warmte. Het grote voordeel van dit systeem is dat er geen extra hulpconstructie hoeft te worden aangebracht op het glazen dak. Het systeem kan met enige kleine aanpassingen op het glazendak worden aangebracht. De totale investering voor het aanbrengen van zgn. screens op het glazendak bedraagt excl btw. B) Aanpassingen aan het luchtbehandelingsysteem en koelinstallatie: Voor de aanpassingen aan het luchtbehandelingsysteem en/of installatie is gekeken naar 2 mogelijkheden. 1) Afzuiging: Om vooral bij warme dagen de temperatuur beheersbaar te houden, is ook gekeken of het mogelijk is om deze warme lucht extra af te zuigen door de bestaande louvre constructie aan de buitenzijde. Dit is mogelijk maar zal maar voor 20% het probleem oplossen, dus zal er een combinatie gezocht moeten worden met het verzwaren/uitbreiden van het luchtbehandelingsysteem (meer verse lucht inbrengen). Hieraan is niet gerekend omdat de verwachting is dat dit systeem niet past in de huidige ruimte voor de technische installatie. Een inschatting is dat het zo n excl. btw gaat kosten. Alleen het uitbreiden van deze ruimte is al erg kostbaar. Tevens zal dan ook de bestaande luchtbehandelingsysteem moeten worden aangepast/uitgebreid en met deze investeringen zijn dan ook nog niet alle problemen opgelost. 2) Extra koeling: Indien gewenst zou het ook mogelijk zijn om de centrale hal als een separaat installatieonderdeel te zien waardoor het misschien mogelijk is om deze via bijvoorbeeld een wko-installatie (warme/koude opslag), in combinatie met een zonwering, van energie te voorzien. Warmte/koude opslag of ook bodemenergie is tegenwoordig niet meer weg te denken als duurzaam en alternatief voor conventionele verwarming en koeling. De techniek is uit de kinderschoenen, we weten inmiddels wel hoe het moet en ook hoe het niet kan. Echter indien deze optie serieus wordt overwogen zal dit wel enig onderzoek vergen na mogelijkheden c.q. onmogelijkheden. Een inschatting van de investeringskosten is zo n excl. btw.

4 C) Aanbrengen krijt/kalk: In augustus/oktober 2010 is al gekeken of een semi-permanente oplossing mogelijk is. Er is toen gekeken of voor de zomerperiode een semi-permanente oplossing mogelijk is in de vorm van een coating. Doordat wij het regenwater dat op onze platte daken valt infiltreren, zijn we beperkt in het aanbrengen van zonwerende coatings die op een natuurlijke wijze van het glas verdwijnt, dus via het infiltratiesysteem in de bodem komt. Indien een coating wordt aangebracht op basis van kalk zal dit een semi-permanente coating moeten zijn omdat dit materiaal schade geeft aan het infiltratiesysteem. De kalk mag hierin dus niet terechtkomen. Er is in de handel een systeem aanwezig waarbij dit mogelijk is. Het zal ieder jaar opnieuw aangebracht en verwijderd moeten worden door een gespecialiseerd bedrijf. In de winter op het glazen dak laten zitten, is geen optie omdat er dan nagenoeg geen lichtinval meer is. Per seizoen is geraamd voor het aanbrengen en verwijderen van dit systeem tussen de excl. btw. Het milieuverantwoord afvoeren na verwijderen van de coating is niet in dit bedrag meegenomen. Of dit systeem nadelige effecten heeft op het glas is niet meer onderzocht omdat het uiteindelijk geen fraaie en duurzame oplossing is en niet past bij de uitstraling die een gemeentehuis moet hebben. D) Glasfolie Er zijn verschillende type folies op de markt met ieder haar eigen specifieke eigenschappen. Maar als basis kan worden aangenomen dat in de zomer een glasfolie de infrarode warmtestralen tot 93% kan blokkeren, waardoor temperatuurdalingen tot ± 10 C kan worden gerealiseerd. In principe werkt een folie als een filter. Volgens de technische gegevens wordt de warmte-instraling tot ± 21 C doorgelaten; daarboven wordt de zonnewarmte gefilterd. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer temperatuurdaling dan gerealiseerd wordt. Door het aanbrengen van glasfolie is er minder koeling nodig in de centrale hal. Hierdoor zal het energie verbruik, volgens de technische gegevens, met ± 20% dalen. De folies dienen aan de binnenkant te worden aangebracht en hebben een technische levensduur van ± 20 jaar. Door de leverancier van het glas in de centrale hal is in eerste instantie aangegeven dat het aanbrengen van een folie aan de binnenzijde problemen kan opleveren. Het aanwezige glas voorzien van bladerprint kan door interne temperatuur wisselingen gaan scheuren. Om problemen in de toekomst met het glas te voorkomen is, indien gekozen wordt voor het aanbrengen van deze folie, het belangrijk dat de leverancier van het glas zijn goedkeuring geeft op de aan te brengen folie. Indien gekozen wordt voor het aanbrengen van de glasfolie zal de gevoelstemperatuur dalen, het branderige gevoel op de huid door de directe zoninstraling verminderen en de verblinding door weerkaatsing van de directe zoninstraling reduceren. Hoeveel is afhankelijk van de keuze van de folie in relatie met de mogelijkheden van de aanwezige glazen beplating. Het investeringsbedrag voor het aanbrengen van de folie ligt tussen ,-- en ,-- incl Btw, afhankelijk van de mogelijkheden en goedkeuring glasleverancier.

5 E) Gecombineerde duurzame oplossingen: Verder is gekeken of duurzame oplossingen mogelijk zijn in combinatie met de buitenzonweringsystemen. 1) Het is mogelijk om de metalen lamellen op het glazendak uit te voeren in PV cellen (fotovoltaische cellen), echter gezien de erg hoge investering ( excl. btw) is het meer gewenst om op de platte daken van het gemeentehuis circa 775 m² PV panelen te installeren. Hiervoor is echter wel een extra investering nodig van excl. btw. Per PV-paneel wordt 165 kwh energie geproduceerd. De vermoedelijke terugverdientijd bedraagt jaar. Per jaar zou deze oppervlakte aan PVcellen een jaarlijkse energieopbrengst hebben van kwh. Volgens de tabellen zou dit een besparing opleveren aan CO2 uitstoot van kg en een besparing bij een kwh prijs van 0,23 ct van excl btw. 2) Het is mogelijk om in combinatie met screen/doek zonweringsysteem te kiezen voor een zonwerende folie aan te brengen op het glazendak waardoor de zta-waarde (zon-toetredings-factor) zal dalen. Hierdoor zal de hal minder snel opwarmen op dagen dat het zonweringsysteem niet gebruikt kan worden. Tevens is een bijkomend voordeel dat er minder directe zonstraling in de hal aanwezig is waardoor het branderig gevoel op de huid als minder storend wordt ervaren. Ondanks dat het aanbrengen van deze folie een ideale oplossing lijkt in combinatie met het screen/doeksysteem zal het karakter van de centrale hal blijvend veranderen. De centrale hal zal door het aanbrengen van deze folie blijvend donkerder zijn waardoor de uitstraling verslechtert. Voor een goede werking te krijgen zou de folie aan de buitenzijde moeten worden aangebracht. Echter dit is van invloed op de levensduur van deze folie. Een tweede nadeel van dit systeem is dat het in de loop van de jaren mechanisch beschadigd zal worden waardoor de centrale hal er esthetisch op achteruit gaat. De besparing die het aanbrengen van deze zonwerende folie aan verbruik gas, elektriciteit en CO2 uitstoot geeft, is minimaal. WIE ZIJN DE BETROKKEN PARTIJEN? T.z.t. de leveranciers. WAT ZIJN DE KOSTEN? Gezien het bovenstaande is het aanbrengen van een zonwering aan de buitenzijde de beste oplossing. Het aanbrengen van een lamellen constructie is technisch en esthetisch de beste oplossing maar vergt een grote investering. Technisch gezien is het aanbrengen van een screen/doeksysteem met een technische levensduur van 15 jaar een goed alternatief. Het aanbrengen van een glasfolie is eveneens een goed alternatief, maar is esthetisch minder fraai. Indien wordt overwogen om de oplossing te combineren met een duurzame oplossing is vanuit energiebesparende maatregelen het aanbrengen van 775 m² PV-panelen de beste oplossing.

6 In onderstaande tabel zijn de verschillende mogelijkheden overzichtelijk uitgewerkt Omschrijving Netto afschr Kapitaallasten Rende- Esthetische Nr. (bedrag excl. btw) investering termijn ment uitstraling A1 Metalen lamellen uitstekend A2 Screen/ doeksysteem goed B1 Afzuiging uitstekend B2 Extra koeling matig C Aanbrengen krijt/kalk /- slecht D Glasfolie (max) matig Reeds in begroting verwerkt** ** In de begroting 2012 is het krediet van reeds opgenomen en zijn de kapitaallasten reeds verwerkt (is in rood aangegeven). Afhankelijk van de keuze van de raad voor een bepaalde constructie kunnen uiteindelijk de kapitaallasten hoger of lager worden. Dus bij de keuze van de metalen lamellen (A1) worden de meerkosten in de begroting in bijvoorbeeld 2013: = Het college stelt u voor om voor het screen/doeksysteem te kiezen, gezien de relatief beperkte middelen, het goede rendement en de goede uitstraling. Het voorstel bij de begroting 2012 was om de investering te dekken uit een bijdrage uit de algemene reserve. Burgemeester en wethouders van Drimmelen, drs. C. Smits Secretaris drs. G.L.C.M. de Kok Burgemeester

7 De raad van de gemeente Drimmelen; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 6 juni 2012; B e s l u i t : Akkoord te gaan met het aanbrengen van een screen/doek systeem aan de buitenzijde op het glazen dak van de publiekshal in het gemeentehuis. De investeringskosten van ,- te dekken door een bijdrage uit de algemene reserve. Made, 21 juni 2012 de raad voornoemd, Mr. M.J.N. Schetters-Schuurbiers Drs. G.L.C.M. de Kok griffier voorzitter

Aan de Raad Raad Made, 20 mei 2014

Aan de Raad Raad Made, 20 mei 2014 Aan de Raad Raad Made, 20 mei 2014 Agendapuntnummer: 10 Raadsvergadering 26 juni 2014 Onderwerp: Baggeren havens Registratienummer: 14int02330 Casenr: 14.00797 Portefeuillehouder: Bijlagen: Ter inzage:

Nadere informatie

OPINIERONDE 23 augustus Registratienummer: 12int02455 Casenr: Onderwerp:

OPINIERONDE 23 augustus Registratienummer: 12int02455 Casenr: Onderwerp: Aan de Raad Made, 17 juli 2012 OPINIERONDE 23 augustus 2012 Agendapuntnummer: 5 Raadsvergadering: 30 augustus 2012 Registratienummer: 12int02455 Casenr: 12.00945 Onderwerp: KTD besluit: Reducering van

Nadere informatie

Onderwerp: Verstrekken krediet voor het aanschaffen van zonnepanelen

Onderwerp: Verstrekken krediet voor het aanschaffen van zonnepanelen Raadsvergadering, 10 december 2013 Voorstel aan de Raad Nr.: 20131210 8 RV Agendapunt: 8 Datum: 19 november 2013 Onderwerp: Verstrekken krediet voor het aanschaffen van zonnepanelen Onderdeel raadsprogramma:

Nadere informatie

Aan de Raad Raad Made, 24 maart 2015

Aan de Raad Raad Made, 24 maart 2015 Aan de Raad Raad Made, 24 maart 2015 Agendapuntnummer: 9 Raadsvergadering 23 april 2015 Onderwerp: Overdracht molen de Arend aan stichting Molen de Arend Terheijden. Registratienummer: 15int00934 Casenr:

Nadere informatie

Aan de Raad. Made, 18 maart 2010. onderzoek naar verzelfstandiging openbaar onderwijs

Aan de Raad. Made, 18 maart 2010. onderzoek naar verzelfstandiging openbaar onderwijs Aan de Raad Made, 18 maart 2010 Raadsvergadering: 15 april 2010 Nummer raadsnota: 19 Onderwerp: onderzoek naar verzelfstandiging openbaar onderwijs Portefeuillehouder: Bijlagen: Ter inzage: Drs. J. Krook

Nadere informatie

Casenr: Onderwerp:

Casenr: Onderwerp: Aan de Raad Made, 16 februari 2012 Agendapuntnummer: 8 Raadsvergadering 22 maart 2012 Registratienummer: 12int00645 Casenr: 12.00232 Onderwerp: Wijziging verordeningen sociale zekerheid nav wijziging Wet

Nadere informatie

brede welzijnsinstelling. MA 2. Projectplan/subsidieaanvraag Steller:

brede welzijnsinstelling. MA 2. Projectplan/subsidieaanvraag Steller: Aan de Raad Made, 30 augustus 2012 Agendapuntnummer: 7 Raadsvergadering: 30 augustus 2012 Onderwerp: Onderzoek naar 1 brede welzijnsinstelling Registratienummer: 12int02383 Casenr: 12.00919 Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Aan de Raad. Made, 16 november Agendapuntnummer: int Wet Gemeentelijke Antidiscriminatievoorzieningen (WGA)

Aan de Raad. Made, 16 november Agendapuntnummer: int Wet Gemeentelijke Antidiscriminatievoorzieningen (WGA) Aan de Raad Made, 16 november 2011 Agendapuntnummer: 13 Raadsvergadering Gemeenteraad 22 december 2011 Onderwerp: Wet Gemeentelijke Antidiscriminatievoorzieningen (WGA) Registratienummer: 11int02978 Casenr:

Nadere informatie

Aan de Raad Raad Made, 2 juni 2015

Aan de Raad Raad Made, 2 juni 2015 Aan de Raad Raad Made, 2 juni 2015 Agendapuntnummer: Raadsvergadering 25 juni 2015 Onderwerp: Jaarstukken 2014 Registratienummer: 15int02097 Casenr: 15.00813 Portefeuillehouder: Bijlagen: Ter inzage: H.T.M.

Nadere informatie

Aan de commissie: Grondgebiedzaken Datum vergadering: 3 juni 2008 Agendapunt : 12

Aan de commissie: Grondgebiedzaken Datum vergadering: 3 juni 2008 Agendapunt : 12 Aan de Raad Made, 13 mei 2008 Aan de commissie: Grondgebiedzaken Datum vergadering: 3 juni 2008 Agendapunt : 12 Raadsvergadering: 26 juni 2008 Nummer raadsnota: Onderwerp: Uitbreiding Columbarium Algemene

Nadere informatie

AAN DE AGENDACOMMISSIE

AAN DE AGENDACOMMISSIE AAN DE AGENDACOMMISSIE Agenda: 20-4-2017 Franeker, 21-3-2017 Onderwerp Huisvesting Waadhoeke Portefeuillehouder Burgemeester E. van Zuijlen Doel Passende duurzaamheidsmaatregelen te organiseren en realiseren

Nadere informatie

WAT WILLEN WE BEREIKEN?

WAT WILLEN WE BEREIKEN? Aan de Raad Made, 8 juni 2012 Agendapuntnummer: 12 Raadsvergadering : 21 juni 2012 Onderwerp: Afstoten gemeentelijk vastgoed Registratienummer: 12int01894 Casenr: 12.00750 Portefeuillehouder: Bijlagen:

Nadere informatie

OPINIERONDE 7 maart 2013. Casenr: 13.00148 Onderwerp: Aanbevelingen n.a.v. Raadsonderzoek Kafi en Rekenkamerrapport "Lage Zwaluwe West"

OPINIERONDE 7 maart 2013. Casenr: 13.00148 Onderwerp: Aanbevelingen n.a.v. Raadsonderzoek Kafi en Rekenkamerrapport Lage Zwaluwe West Aan de Raad Made, 29 januari 2013 OPINIERONDE 7 maart 2013 Agendapuntnummer: 6 Raadsvergadering 21 maart 2013 Registratienummer: 13int00406 Casenr: 13.00148 Onderwerp: Aanbevelingen n.a.v. Raadsonderzoek

Nadere informatie

Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt :

Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Aan de Raad Made, 24 juni 2008 Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Raadsvergadering: 3 juli 2008 Nummer raadsnota: Onderwerp: aanpassing tarieventabel bij de legesverordening 2008 i.v.m.

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel:

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: Voor raadsvergadering d.d.: 28-02-2017 Agendapunt: Onderwerp: Zon(nepanelen)

Nadere informatie

Aan de Raad Raad Made, 15 juni 2015

Aan de Raad Raad Made, 15 juni 2015 Aan de Raad Raad Made, 15 juni 2015 Agendapuntnummer: 9 Raadsvergadering 25 juni 2015 Onderwerp: Renovatieplannen Dongemond College Registratienummer: 15int02301 Casenr: 15.00871 Portefeuillehouder: Bijlagen:

Nadere informatie

Onderzoek distributie zakken t.b.v. de inzameling van het verpakkingsplastic uit huishoudens

Onderzoek distributie zakken t.b.v. de inzameling van het verpakkingsplastic uit huishoudens Aan de Raad Made, 31 mei 2011 Agendapuntnummer: 10 Raadsvergadering: 16 juni 2011 Registratienummer: Casenr: Onderwerp: Onderzoek distributie zakken t.b.v. de inzameling van het verpakkingsplastic uit

Nadere informatie

RaamIsolatie. Tot 30% Energiewinst door uw ramen te voorzien van isolerende raamfolie. Heel simpel.

RaamIsolatie. Tot 30% Energiewinst door uw ramen te voorzien van isolerende raamfolie. Heel simpel. . Tot 30% Energiewinst door uw ramen te voorzien van isolerende raamfolie. Heel simpel. In de moderne architectuur wordt veel glas gebruikt. Zo komt er veel natuurlijk licht binnen. Maar veel glas kan

Nadere informatie

Aan de Raad. Made, 20 mei 2008. Ontwerp begroting GROGZ 2009

Aan de Raad. Made, 20 mei 2008. Ontwerp begroting GROGZ 2009 Aan de Raad Made, 20 mei 2008 Raadsvergadering: 26 juni 2008 Nummer raadsnota: 19 Onderwerp: Ontwerp begroting GROGZ 2009 Portefeuillehouder: Bijlagen: Ter inzage: Drs. J. Krook Ambtelijke coördinatie:

Nadere informatie

RaamIsolatie. Tot 30% Energiewinst door uw ramen te voorzien van isolerende raamfolie. Heel simpel.

RaamIsolatie. Tot 30% Energiewinst door uw ramen te voorzien van isolerende raamfolie. Heel simpel. . Tot 30% Energiewinst door uw ramen te voorzien van isolerende raamfolie. Heel simpel. In de moderne architectuur wordt veel glas gebruikt. Zo komt er veel natuurlijk licht binnen. Maar veel glas kan

Nadere informatie

Aanbesteding gewijzigde huishoudelijke afvalinzameling per 1 april 2007. 1. Raadsbesluit; 2. Analyse aanbiedingen Inkoopbureau West- Brabant (SIW).

Aanbesteding gewijzigde huishoudelijke afvalinzameling per 1 april 2007. 1. Raadsbesluit; 2. Analyse aanbiedingen Inkoopbureau West- Brabant (SIW). Aan de Raad Made, 18 december 2006 Raadsvergadering: 1 februari 2007 Nummer raadsnota: 8 Onderwerp: Aanbesteding gewijzigde huishoudelijke afvalinzameling per 1 april 2007 Portefeuillehouder: Bijlagen:

Nadere informatie

Aan de Raad Raad Made, 22 april 2015

Aan de Raad Raad Made, 22 april 2015 Aan de Raad Raad Made, 22 april 2015 Agendapuntnummer: 6 Raadsvergadering 28 mei 2015 Onderwerp: Beleidsplan Openbare Verlichting 2015-2019 Registratienummer: 15int01566 Casenr: 15.00616 Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Samen met. Raamisolatie. Tot 30% Energiewinst door uw ramen te voorzien van isolerende raamfolie. Heel simpel.

Samen met. Raamisolatie. Tot 30% Energiewinst door uw ramen te voorzien van isolerende raamfolie. Heel simpel. Samen met Raamisolatie. Tot 30% Energiewinst door uw ramen te voorzien van isolerende raamfolie. Heel simpel. In de moderne architectuur wordt veel glas gebruikt. Zo komt er veel natuurlijk licht binnen.

Nadere informatie

Steller :S. Wind Telefoonnummer ; 0229-252200 Afdeling : Middelen en Beheer - VG Email : s.wind@hoorn.nl Document retour: Nee

Steller :S. Wind Telefoonnummer ; 0229-252200 Afdeling : Middelen en Beheer - VG Email : s.wind@hoorn.nl Document retour: Nee 1 van 5 W- "W" OEMEENTE J ^ Q Q J *! ^ t Zaaknummer MOOISBS Behoort bii opleqqer: 1001958 nr. : Programmabegroting^g R u m e j k e Ordening en Volkshuisvesting Telefoonnummer ; 0229-252200 : Middelen en

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad, Vergadering: 3 september 2013 Agendanummer: 2

Aan de gemeenteraad, Vergadering: 3 september 2013 Agendanummer: 2 Vergadering: 3 september 2013 Agendanummer: 2 Status: Informerend Portefeuillehouder: P.E. Broeksma Behandelend ambtenaar A. Das, 0595-447795 E-mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. A.Das) Aan de gemeenteraad,

Nadere informatie

Aan de Raad. Commissie IZ Agendapunt: 12 Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Made, 29 april 2003

Aan de Raad. Commissie IZ Agendapunt: 12 Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Made, 29 april 2003 Commissie IZ Agendapunt: 12 Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Aan de Raad Made, 29 april 2003 Onderwerp Aanvullend krediet ten behoeve van aanpassingen legionella en gebruiksvergunningen

Nadere informatie

Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt :

Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Aan de Raad Made, 23 december 2008 Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Raadsvergadering: 29 januari 2009 Nummer raadsnota: 8 Onderwerp: Beheer natte ecologische verbindingszones / Uitvoeringsproject

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad, Vergadering: 30 juni 2009. Agendanummer: 8

Aan de gemeenteraad, Vergadering: 30 juni 2009. Agendanummer: 8 Vergadering: 30 juni 2009 Agendanummer: 8 Status: Bespreekstuk Portefeuillehouder: N.R. Werkman Behandelend ambtenaar J.G. Komduur, 0595-447792 E-mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. H. Komduur) Aan de gemeenteraad,

Nadere informatie

Toezegging Raad 29 juni 2006: Herziening onkruidbestrijdingsmethode op verhardingen, keuze wel of niet chemisch. 1. Toelichting Raadsvoorstel

Toezegging Raad 29 juni 2006: Herziening onkruidbestrijdingsmethode op verhardingen, keuze wel of niet chemisch. 1. Toelichting Raadsvoorstel Aan de Raad Made, 26 februari 2008 Raadsvergadering: 17 april 2008 Nummer raadsnota: 13 Onderwerp: Toezegging Raad 29 juni 2006: Herziening onkruidbestrijdingsmethode op verhardingen, keuze wel of niet

Nadere informatie

uw kenmerk : : Kostenindicatie P2deck Geachte heer,

uw kenmerk : : Kostenindicatie P2deck Geachte heer, kenmerk : uw kenmerk : Onderwerp datum: 15-09-2011 : Kostenindicatie P2deck Geachte heer, Naar aanleiding van jou vraag per e-mail van 8 september 2011 stuur ik je hierbij een kosten indicatie voor de

Nadere informatie

1. Raadsbesluit 2. Subsidieverdeling op grond van nieuwe regeling

1. Raadsbesluit 2. Subsidieverdeling op grond van nieuwe regeling Aan de Raad Made, 23-10-2007 Aan de commissie: Inwonerszaken Datum vergadering: 21 november 2007 Agendapunt : 8 Raadsvergadering: 13 december 2007 Onderwerp: Subsidies voor volksfeesten en evenementen

Nadere informatie

Aan de commissie: Inwonerszaken Datum vergadering: 23 april 2008 Agendapunt : 6

Aan de commissie: Inwonerszaken Datum vergadering: 23 april 2008 Agendapunt : 6 Aan de Raad Made, 27 maart 2008 Aan de commissie: Inwonerszaken Datum vergadering: 23 april 2008 Agendapunt : 6 Raadsvergadering: 29 mei 2008 Onderwerp: Nummer raadsnota: Samenwerking Stichting Welzijn

Nadere informatie

Aan de commissie: Algemeen bestuur en middelen Datum vergadering: 14 februari 2008 Agendapunt : 6. Aan de Raad. Made, 22 januari 2008

Aan de commissie: Algemeen bestuur en middelen Datum vergadering: 14 februari 2008 Agendapunt : 6. Aan de Raad. Made, 22 januari 2008 Aan de Raad Made, 22 januari 2008 Aan de commissie: Algemeen bestuur en middelen Datum vergadering: 14 februari 2008 Agendapunt : 6 Raadsvergadering: 6 maart 2008 Onderwerp: Korpsnavigator Midden en West

Nadere informatie

Een aanvullend voorbereidingskrediet van 78.000,-- beschikbaar te stellen voor (ver-)nieuwbouw van het gemeentehuis.

Een aanvullend voorbereidingskrediet van 78.000,-- beschikbaar te stellen voor (ver-)nieuwbouw van het gemeentehuis. Raadsvergadering Aan de Raad Agendapunt Made, Onderwerp Voorstel (Ver-)nieuwbouw gemeentehuis. Een aanvullend voorbereidingskrediet van 78.000,-- beschikbaar te stellen voor (ver-)nieuwbouw van het gemeentehuis.

Nadere informatie

GEMEENTE LEEUWARDERADEEL 14

GEMEENTE LEEUWARDERADEEL 14 GEMEENTE LEEUWARDERADEEL 14 Raadsvergadering: 9 juni 2011 Voorstelnummer: 2011/ 33 Stiens, 30 mei 2011 Behandelend ambtenaar: Cor de Val E-mail: C.deVal@leeuwarderadeel.nl Telefoonnr. : 058 257 6668 Onderwerp:

Nadere informatie

1. Raadsbesluit 2. Nota van beantwoording. 4. Archeologische beleidskaart

1. Raadsbesluit 2. Nota van beantwoording. 4. Archeologische beleidskaart Aan de Raad Made, 5 februari 2013 Agendapuntnummer: 9 Raadsvergadering 21 maart 2013 Onderwerp: Archeologieverordening gemeente Drimmelen Registratienummer: 13int00530 Casenr: 13.00197 Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Voorstel Van het college van burgemeester en wethouders Aan de raad van Zoeterwoude. Vergadering : 31 augustus 2017 Nummer : 17/37

Voorstel Van het college van burgemeester en wethouders Aan de raad van Zoeterwoude. Vergadering : 31 augustus 2017 Nummer : 17/37 Voorstel Van het college van burgemeester en wethouders Aan de raad van Zoeterwoude Vergadering : 31 augustus 2017 Nummer : 17/37 Afdeling : Ruimtelijk ontwikkeling Registernummer: bi/z17-015897-1776a

Nadere informatie

4 Energiebesparingsadvies

4 Energiebesparingsadvies 4 Energiebesparingsadvies 4.1 Inleiding In dit hoofdstuk wordt het energiebesparingsadvies voor het gebouw gepresenteerd. Allereerst wordt een inventarisatie gegeven van de reeds getroffen en onderzochte

Nadere informatie

Aan de Raad. Made, 3 mei 2007. Ontwerpbegroting Veiligheidsregio 2008

Aan de Raad. Made, 3 mei 2007. Ontwerpbegroting Veiligheidsregio 2008 Aan de Raad Made, 3 mei 2007 Raadsvergadering: 21 juni 2007 Nummer raadsnota: 9 Onderwerp: Ontwerpbegroting Veiligheidsregio 2008 Portefeuillehouder: Bijlagen: Ter inzage: Drs. G.L.C.M. de Kok Ambtelijke

Nadere informatie

Aan de Raad Raad Made, 19 mei 2015

Aan de Raad Raad Made, 19 mei 2015 Aan de Raad Raad Made, 19 mei 2015 Agendapuntnummer: 8 Raadsvergadering 25 juni 2015 Onderwerp: Krediet uitbreiding en aanpassing de Cour Registratienummer: 15int02307 Casenr: 15.00873 Portefeuillehouder:

Nadere informatie

(Ver-)nieuwbouw gemeentehuis (kredietverlening)

(Ver-)nieuwbouw gemeentehuis (kredietverlening) Raadsvergadering 8 mei 2003 Aan de Raad Agendapunt 13 Made, 1 mei 2003 Onderwerp Voorstel (Ver-)nieuwbouw gemeentehuis (kredietverlening) Een aanvullend voorbereidingskrediet van 78.000,-- beschikbaar

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 342204 Datum : 23 augustus 2016 Programma : Bedrijfsvoering Blad : 1 van 5 Cluster : Bestuur Portefeuillehouder: dhr. H.C.V.

Nadere informatie

P. Roest raad00777

P. Roest raad00777 Agendapunt commissie: 6 Steller Telefoonnummer Email P. Roest 040-2083413 pro@valkenswaard.nl Agendapunt Kenmerk datum raadsvergadering Onderwerp Beheer openbare verlichting. 11raad00777 aan de gemeenteraad

Nadere informatie

Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt :

Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Aan de Raad Made, 2 februari 2010 Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Raadsvergadering: 25 februari 2010 Nummer raadsnota: 10 Onderwerp: Ontsluiting Thijsseweg Portefeuillehouder: Bijlagen:

Nadere informatie

Datum: 26 juni 2014 Agendapunt nr: 6.b.

Datum: 26 juni 2014 Agendapunt nr: 6.b. Datum: 26 juni Agendapunt nr: 6.b. Aan de Verenigde Vergadering Energieproject rwzi Spijkenisse Aard voorstel Informerend stuk Aantal Bijlagen 2 Voorstel behandeld door Datum Verenigde Vergadering 26 juni

Nadere informatie

Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt :

Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Aan de Raad Made, 15 januari 2010 Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Raadsvergadering: 25 februari 2010 Nummer raadsnota: 7 Onderwerp: Krediet Brede School Lage Zwaluwe -West Portefeuillehouder:

Nadere informatie

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders Nummer: Datum vergadering: 27-07-2004 Onderwerp: Groot schilderwerk en op nieuw coaten muren gemeentehuis Vendelweg Conceptbesluit: De raad voorstellen om een

Nadere informatie

Meestal is er geen bouwvergunning nodig om een zonne-installatie op een dak te plaatsen. Informeer altijd eerst bij uw gemeentebestuur.

Meestal is er geen bouwvergunning nodig om een zonne-installatie op een dak te plaatsen. Informeer altijd eerst bij uw gemeentebestuur. 15 september 2018 Resultaat van uw opzoeking op www.energiesparen.be/zonnekaart De zonnekaart geeft een goede weergave van de zoninstraling op uw dak. De hoeveelheid zoninstraling is heel plaatsgebonden

Nadere informatie

Bij de financiële paragraaf is inzichtelijk gemaakt welke investeringen er mogelijk aan komen.

Bij de financiële paragraaf is inzichtelijk gemaakt welke investeringen er mogelijk aan komen. Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Investeringen Zwembad De Lansingh 2015 Gevraagde Beslissing: Aan de gemeenteraad van Krimpen aan den IJssel Te besluiten om: 1. Een krediet

Nadere informatie

Aan de commissie: Algemeen bestuur en middelen Datum vergadering: 24 april 2008 Agendapunt : 9

Aan de commissie: Algemeen bestuur en middelen Datum vergadering: 24 april 2008 Agendapunt : 9 Aan de Raad Made, 1 april 2008 Aan de commissie: Algemeen bestuur en middelen Datum vergadering: 24 april 2008 Agendapunt : 9 Raadsvergadering: 29 mei 2008 Onderwerp: Buitengewoon Opsporings Ambtenaren

Nadere informatie

Onderwerp: Meerjaren Investerings- en Onderhoudsplanning (MIOP) sport 2011-2020

Onderwerp: Meerjaren Investerings- en Onderhoudsplanning (MIOP) sport 2011-2020 AAN DE RAAD VAN DE GEMEENTE TEN BOER Raadsvergadering: 27 april 2011 Registratienummer: TB 11.2588267 Agendapunt: 8 Onderwerp: Meerjaren Investerings- en Onderhoudsplanning (MIOP) sport 2011-2020 Voorstel:

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 203302 Datum: 17 november 2015 Programma : Wonen en ruimte Blad: 1 van 7 Cluster : Ruimte Portefeuillehouder: dhr. V.G.M. van

Nadere informatie

Onderwerp beschikbaar stellen budget voor realisatie club / kleedgebouw DAK

Onderwerp beschikbaar stellen budget voor realisatie club / kleedgebouw DAK Raadsvoorstel Inleiding Atletiekvereniging DAK is al enige tijd bezig met de voorbereidingen om een eigen accommodatie te realiseren in sport en recreatiepark de Schroef. In eerste instantie was het de

Nadere informatie

*Z075167D42B* Gemeenteraad van Goeree-Overflakkee Postbus AA MIDDELHARNIS. Geachte raad,

*Z075167D42B* Gemeenteraad van Goeree-Overflakkee Postbus AA MIDDELHARNIS. Geachte raad, Gemeenteraad van Goeree-Overflakkee Postbus 1 3240 AA MIDDELHARNIS *Z075167D42B* Geachte raad, Registratienummer : Z -16-69161 / 8211 Agendanummer : 11 Portefeuillehouder : Wethouder Van der Vlugt Raadsvergadering

Nadere informatie

VOORGESCHIEDENIS / WAT IS ER AAN DE HAND?

VOORGESCHIEDENIS / WAT IS ER AAN DE HAND? Aan de Raad Made, 13 mei 2008 Raadsvergadering: 26 juni 2008 Nummer raadsnota: 14 Onderwerp: Modernisering Wet sociale werkvoorziening (Wsw) Portefeuillehouder: Bijlagen: Ter inzage: M. Vos - Kroeze Ambtelijke

Nadere informatie

Slim Wonen met Koerts Dakwerken

Slim Wonen met Koerts Dakwerken Slim Wonen met Koerts Dakwerken Koerts Dakwerken neemt deel aan het project Slim Wonen in de gemeente Pekela. De gemeente Pekela stimuleert met dit project haar inwoners na te denken over het terugdringen

Nadere informatie

Raadsvoorstel 25 juni 2015 AB15.00400 RV2015-046

Raadsvoorstel 25 juni 2015 AB15.00400 RV2015-046 Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel 25 juni 2015 AB15.00400 RV2015-046 Gemeente Bussum Ter beschikking stellen krediet en budget t.b.v. transformatie Grondwal De Nieuwe Vaart

Nadere informatie

Optie B: Alle maatregelen (A tot en met E) worden in één werkgang uitgevoerd. Verhoging van de investering is nodig.

Optie B: Alle maatregelen (A tot en met E) worden in één werkgang uitgevoerd. Verhoging van de investering is nodig. College Aan Betreft Raad Aanvulling op Raadsvoorstel Verbetering Klimaatinstallatie gemeentehuis ten behoeve van de raadsvergadering van 10 april 2012, agendapunt 06 Aanleiding Bij de behandeling van het

Nadere informatie

G e m e e n t e S l u i s

G e m e e n t e S l u i s Raadsvoorstel Pag. 1 Datum vergadering 24 september 2009 Nr. 9 Omschrijving agendapunt Portefeuillehouder Voorstel om de jaarrekening/jaarverslag 2008 van GGD Zeeland vast te stellen en om niet in te stemmen

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2017/14

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2017/14 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 17-01-2017 Nummer voorstel: 2017/14 Voor raadsvergadering d.d.: 28-02-2017 Agendapunt: 8 Onderwerp:

Nadere informatie

Is investeren in energiebesparende producten nog interessant?

Is investeren in energiebesparende producten nog interessant? Is investeren in energiebesparende producten nog interessant? Energie verwarming en SWW Stijgende prijzen woningen zonder spouwisolatie Woningen met enkel glas Woningen zonder dakisolatie 2 1 Energie elektriciteit

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Voorgestelde beslispunten: 1 Samenvatting van het voorstel. 2 Aanleiding. Openbaar

Raadsvoorstel. Voorgestelde beslispunten: 1 Samenvatting van het voorstel. 2 Aanleiding. Openbaar Raadsvoorstel Openbaar Voorstelnummer : 13RV000052 Onderwerp : Zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis Besluit in de raad : 25 september 2013 Portefeuillehouder : Drs. J. Baerends Naam steller : I.I.

Nadere informatie

Verwarmen en koelen met de zon

Verwarmen en koelen met de zon Noodzaak alternatieve energiebronnen neemt toe Energieprijzen: 1996-008 Vergelijk CPI, Gasprijs en Electra (1996 = 100) 350 300 36 Verwarmen en koelen met de zon 50 33 197! 00 Index 150 19 De meest duurzame

Nadere informatie

Voorstel: Een keuze bepalen voor één van de in het voorstel opgenomen optievarianten.

Voorstel: Een keuze bepalen voor één van de in het voorstel opgenomen optievarianten. Aan de Raad Made, 14 september 2006 Aan de commissie: Inwonerszaken Datum vergadering: 11 oktober 2006 Agendapunt : 6 Raadsvergadering: 2 november 2006 Onderwerp: Motie en heroverweging hafa-onderwijs

Nadere informatie

1.1/2.1 De zonne-energieinstallaties dragen bij aan het halen van de doelstellingen uit de Klimaatvisie Kempengemeenten.

1.1/2.1 De zonne-energieinstallaties dragen bij aan het halen van de doelstellingen uit de Klimaatvisie Kempengemeenten. Raadsvoorstel Bevoegdheid Raad Vergadering Gemeenteraad Oirschot Vergaderdatum: 25 oktober 2011 Registratienummer: 2011/66 Agendapunt nummer: 7 Onderwerp Besparing met zonne-energie Inleiding/aanleiding

Nadere informatie

Een comfortabele, gasloze en toekomstbestendige woning

Een comfortabele, gasloze en toekomstbestendige woning Een comfortabele, gasloze en toekomstbestendige woning Bent u voorbereid op de toekomst? Een toekomst zónder gas? AM ontwikkelt in Park Centraal comfortabele, gasloze en toekomstbestendige woningen. Deze

Nadere informatie

Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : 1. Raadsbesluit 2. Memo m.b.t. aanbesteding.

Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : 1. Raadsbesluit 2. Memo m.b.t. aanbesteding. Aan de Raad Made, 3 februari 2009 Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Raadsvergadering: 26-02-2009 Nummer raadsnota: 12 Onderwerp: Sociaal-culturele accommodaties Portefeuillehouder: Bijlagen:

Nadere informatie

A.S. Wedzinga

A.S. Wedzinga Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email A.S. Wedzinga 040-2083573 swe@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering onderwerp 14raad00066 Toepassing zonnepanelen op gemeentelijke

Nadere informatie

Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : 1. Raadsbesluit 2. Notitie inzake BOA s

Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : 1. Raadsbesluit 2. Notitie inzake BOA s Aan de Raad Made, 1 april 2008 Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Raadsvergadering: 29 mei 2008 Nummer raadsnota: 10 Onderwerp: Buitengewoon Opsporings Ambtenaren Portefeuillehouder: Bijlagen:

Nadere informatie

Concept Ecovision. Il sole come partner. Concept Ecovision. schermature solari Colt

Concept Ecovision. Il sole come partner. Concept Ecovision. schermature solari Colt Il sole come partner Concept Ecovision schermature solari Colt Concept Ecovision Verantwoord ondernemen, zorgvuldig omgaan met natuurlijke hulpbronnen en gebruik maken Energie besparen: een visie Energie

Nadere informatie

GEMEENTE LEEUWARDERADEEL 12

GEMEENTE LEEUWARDERADEEL 12 GEMEENTE LEEUWARDERADEEL 12 Stiens, 9 september 2013 Raadsvergadering: 26 september 2013 Voorstelnummer: 2013/ 48 Portefeuillehouder: A. Wachter Behandelend ambtenaar: W. van der Meer E-mail: w.vandermeer@leeuwarderadeel.nl

Nadere informatie

Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : 1. Raadsbesluit

Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : 1. Raadsbesluit Aan de Raad Made, 31 augustus 2010 Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Raadsvergadering: 23 september 2010 Nummer raadsnota: 10 Onderwerp: Oprichten woning aan de Laakdijk te Terheijden in

Nadere informatie

Notitie Duurzame energie per kern in de gemeente Utrechtse Heuvelrug

Notitie Duurzame energie per kern in de gemeente Utrechtse Heuvelrug Notitie Duurzame energie per kern in de gemeente Utrechtse Heuvelrug CONCEPT Omgevingsdienst regio Utrecht Mei 2015 opgesteld door Erwin Mikkers Duurzame energie per Kern in gemeente Utrechtse Heuvelrug

Nadere informatie

Casenr: Onderwerp:

Casenr: Onderwerp: Aan de Raad Made, 1 mei 2012 Agendapuntnummer: 13 Raadsvergadering : 21 juni 2012 Registratienummer: 12int01453 Casenr: 12.00597 Onderwerp: 'Nieuw' gebiedscontract Brabantse Delta e.o. voor het "Onderdeel

Nadere informatie

Aan de Raad Raad Made, 6 januari 2015

Aan de Raad Raad Made, 6 januari 2015 Aan de Raad Raad Made, 6 januari 2015 Agendapuntnummer: 7 Raadsvergadering 26 februari 2015 Registratienummer: 14int04611 Casenr: 14.01644 Onderwerp: Evaluatie Startersbeleid 2007, verstrekken Startersleningen

Nadere informatie

Schothorst Amersfoort

Schothorst Amersfoort Schothorst Amersfoort Veel voorkomende Vragen/problemen Achterstallig onderhoud Verouderde installaties Klachten over tocht en kou Ventilatie problemen ( buitenluchtkwaliteit en binnenklimaat) Verouderde

Nadere informatie

Zonnepanelen voor VvE Guirlande

Zonnepanelen voor VvE Guirlande Zonnepanelen voor VvE Guirlande EEN INITIATIEF VAN Jan Cullens 8 september 2018 Even voorstellen Jan Cullens, VvE Zonnecoach 1,5 minuut introductie Zonnecoaches Wat is de VvE Zonnecoach? Een initiatief

Nadere informatie

Aan de Raad Raad Made, 23 september 2014

Aan de Raad Raad Made, 23 september 2014 Aan de Raad Raad Made, 23 september 2014 Agendapuntnummer: 9 Raadsvergadering 16 oktober 2014 Onderwerp: Bestemmingsplan Oranjeplein-Brabantstraat Terheijden Registratienummer: 14int03288 Casenr: 14.01151

Nadere informatie

Opwekking duurzame energie en terugverdientijden. Niek Tramper

Opwekking duurzame energie en terugverdientijden. Niek Tramper en terugverdientijden Niek Tramper en terugverdientijden Zonneboiler geeft warm tapwater Zonnepanelen geven elektriciteit Warmtepomp geeft verwarming Pelletkachel geeft verwarming Zonneboiler Uitgangspunt:

Nadere informatie

Energie besparen is verleidelijk

Energie besparen is verleidelijk Energie besparen is verleidelijk Wie / wat is Energie Actief Soest (EAS)? 14 maart 2019 EAS en Groene Kerk - Emmakerk 1 Energie Actief Soest Ontstaan in 2011 / 2012 met Zonaanbidders Burgerinitiatief bestaat

Nadere informatie

Casenr: Onderwerp:

Casenr: Onderwerp: Aan de Raad Made, 17 januari 2012 Agendapuntnummer: 08 Raadsvergadering 23-02-2012 Registratienummer: 12int0019212int00183 Casenr: 12.0007012.00066 Onderwerp: Intrekking overgangsregeling subsidie oud

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.18.0787 B.18.0787 Landgraaf, 2 mei 2018 ONDERWERP: Zonnepanelenproject Burgerhoes en Sportpark Terwaerden Raadsvoorstelnummer:

Nadere informatie

Onderwerp: Beleidsplan Openbare Verlichting

Onderwerp: Beleidsplan Openbare Verlichting Vergadering gemeenteraad d.d. 2 november 2017 Agenda nummer 6 Portefeuillehouder: wethouder de heer IJ.J. Rijzebol Onderwerp: Beleidsplan Openbare Verlichting 2016-2025 Korte inhoud: De raad wordt voorgesteld

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL 08R.00052 r*\

RAADSVOORSTEL 08R.00052 r*\ Gemeente Woerden RAADSVOORSTEL 08R.00052 r*\ gemeente WOERDEN Indiener: - college van burgemeester en wethouders Aandachtsveld portefeuillehouder: - wethouder Van der Woude Programma: Woerden Jong Onderwerp:

Nadere informatie

Ben van der Aa / oktober 2018

Ben van der Aa / oktober 2018 Agendapunt commissie: 3.2 steller telefoonnummer email Ben van der Aa 3628 ben.van.der.aa@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering portefeuillehouder T. Geldens onderwerp Zonnepanelen

Nadere informatie

Aan de Raad Raad Made, 24 oktober 2014

Aan de Raad Raad Made, 24 oktober 2014 Aan de Raad Raad Made, 24 oktober 2014 OPINIERONDE 2 oktober 2014 Agendapuntnummer: 6 Raadsvergadering 16 oktober 2014 Onderwerp: Sociale randvoorwaarden windenergie Registratienummer: 14int03080 Casenr:

Nadere informatie

GEMEENTE OLDEBROEK. Voorstel van het college aan de raad. Raadsvergadering d.d. 23 april 2015

GEMEENTE OLDEBROEK. Voorstel van het college aan de raad. Raadsvergadering d.d. 23 april 2015 GEMEENTE OLDEBROEK Raadsvergadering d.d. 23 april 2015 Voorstel van het college aan de raad Onderwerp: Tijdelijke huisvesting basisschool De Wegwijzer. Agendapunt Portefeuillehouder: E.G. Vos-van de Weg

Nadere informatie

Portefeuillehouder: W. Zorge Behandelend ambtenaar J. de Boer Pontier 0595 44767 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. de Boer Pontier)

Portefeuillehouder: W. Zorge Behandelend ambtenaar J. de Boer Pontier 0595 44767 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. de Boer Pontier) Vergadering: 6 maart 2012 Agendanummer: 10 Status Besluitvormend Portefeuillehouder: W. Zorge Behandelend ambtenaar J. de Boer Pontier 0595 44767 E mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. de Boer Pontier)

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2013/14830 Datum : 3 september 2013 Programma : Mobiliteit Blad : 1 van 5 Cluster : Ruimte Portefeuillehouder : dhr. T.

Nadere informatie

Kredietaanvraag Klimatisering De Lakenhal BESLUITEN

Kredietaanvraag Klimatisering De Lakenhal BESLUITEN Aanbiedingsformulier Nr: Dienst: Error: Reference source not found Error: Reference source not found C&E Kredietaanvraag Klimatisering De Lakenhal Onderwerp Kredietaanvraag Klimatisering De Lakenhal In

Nadere informatie

Aan de commissie: Algemeen bestuur en middelen Datum vergadering: 22 maart 2007 Agendapunt: Aan de Raad. Made, 13 februari 2007

Aan de commissie: Algemeen bestuur en middelen Datum vergadering: 22 maart 2007 Agendapunt: Aan de Raad. Made, 13 februari 2007 Aan de Raad Made, 13 februari 2007 Aan de commissie: Algemeen bestuur en middelen Datum vergadering: 22 maart 2007 Agendapunt: Raadsvergadering: 12 april 2007 Onderwerp: Diagnose Integrale Veiligheid gemeente

Nadere informatie

SEC. Bouwen zonder gas! Door Heating Solutions International en Smart Energy Concept 2018

SEC. Bouwen zonder gas! Door Heating Solutions International en Smart Energy Concept 2018 Bouwen zonder gas! Door Heating Solutions International en Smart Energy Concept 2018 Onze focus Creëren van comfort 100% duurzaam Samenwerken in de keten Wat is comfort? Ja / nee? Ja / nee? Ja / nee? Wat

Nadere informatie

Aan de Raad. Honoreren kredietaanvraag personeel / materieel voertuig; Honoreren kredietaanvraag hulpverleningsvaartuig.

Aan de Raad. Honoreren kredietaanvraag personeel / materieel voertuig; Honoreren kredietaanvraag hulpverleningsvaartuig. Raadsvergadering 13 maart 2003 Aan de Raad Agendapunt 11 Made, 27 februari 2003 Onderwerp Honoreren kredietaanvraag personeel / materieel voertuig; Honoreren kredietaanvraag hulpverleningsvaartuig. Voorstel

Nadere informatie

Duurzaam Bouwloket. Voor onafhankelijke informatie en advies over:

Duurzaam Bouwloket. Voor onafhankelijke informatie en advies over: Duurzaam Bouwloket Voor onafhankelijke informatie en advies over: Duurzaam (ver)bouwen Energie besparen Zelf duurzame energie opwekken Duurzame financiering Subsidies ~45% Energielabel D of lager Een gemiddeld

Nadere informatie

Een comfortabele, gasloze en toekomstbestendige woning

Een comfortabele, gasloze en toekomstbestendige woning Een comfortabele, gasloze en toekomstbestendige woning Bent u voorbereid op de toekomst? Een toekomst zónder gas? Heijmans ontwikkelt op Forteneiland comfortabele, gasloze en toekomstbestendige woningen.

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 5-3-2013 Nummer voorstel: 2013/18

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 5-3-2013 Nummer voorstel: 2013/18 1 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 5-3-2013 Nummer voorstel: 2013/18 Voor raadsvergadering d.d.: 19-03-2013 Agendapunt: 06 Onderwerp:

Nadere informatie

Ervaringen met zonnepanelen

Ervaringen met zonnepanelen Ervaringen met zonnepanelen 17 MEI 2017 Even mezelf introduceren Evert Raaijen Getrouwd, 3 kinderen (2 getrouwd, 1 uit huis studerend) 3 keer opa Werk: Elektrotechnische achtergrond (UT) Business development

Nadere informatie

G e m e e n t e S l u i s

G e m e e n t e S l u i s Raadsvoorstel Pag. 1 Datum vergadering 26 november 2009 Nr. Omschrijving agendapunt Portefeuillehouder Voorstel om een krediet van maximaal 350.000 beschikbaar te stellen om de capaciteitsproblemen van

Nadere informatie

Ambtelijke bijstand: Ing. R.H. Gaveel 1

Ambtelijke bijstand: Ing. R.H. Gaveel 1 Raadsvoorstel Agendapunt: 13 Onderwerp Beschikbaar stellen kredieten Turnhoutsebaan Datum voorstel Datum raadsvergadering Bijlagen Ter inzage 6 mei 2014 8 juli 2014 Overzichtstekening werkzaamheden Aan

Nadere informatie

Onderwerp: Aanbrengen alternatieve voorzieningen post Reddingsbrigade t.b.v. warm water en verwarming

Onderwerp: Aanbrengen alternatieve voorzieningen post Reddingsbrigade t.b.v. warm water en verwarming AAN BURGEMEESTER & WETHOUDERS Kenmerk: 109156 Sector: Inwonerszaken Team : Openbare Orde, Welzijn & Onderwijs Onderwerp: Aanbrengen alternatieve voorzieningen post Reddingsbrigade t.b.v. warm water en

Nadere informatie