Informatiefolder SEATING SYSTEMS

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Informatiefolder SEATING SYSTEMS"

Transcriptie

1 Informatiefolder SEATING SYSTEMS

2 Inhouds opgave Lewis 1 Geschiedenis 2 Revolutie 2 Drukverdeling 3 Zitkwaliteit 4 Onze passie voor Onze kennis over Onze ervaring met Het zitten in een rolstoel, gecombineerd met de meest vooruitstrevende productietechnieken waarborgt de Lewis zitkwaliteit. Zitsysteem 6 Zitondersteuning 6 Rugondersteuning 7 Inbouwen 7 Literatuur 8 Verkoop 8 Partners 9 Patenten 9

3 Lewis Sinds 2011 levert Welzorg exclusief het Lewis Zitsysteem. Dit zitsysteem is ontwikkeld voor mensen die een groot deel van de dag zittend doorbrengen in een rolstoel. Met dit zitsysteem kan een anatomisch verantwoorde zithouding worden gerealiseerd in bestaande rolstoelen. Welzorg ondersteunt de gedachten van dit nieuwe zitsysteem. Wij zien deze visie op zitten als een extra aanvulling op de zit- en rugondersteuningen die wij momenteel al leveren. CNC gestuurde testbank om de belastingsvariatie van het Lewis zitkussen te controleren. 1 Links: 3D CAD engineering Rechts: Vormgereed schap voor het drukverdelend medium voor het Lewis zitkussen.

4 De horlogemaker Stephen Farfler (zelf een paraleptische) bouwde in 1655 op 22 jarige leeftijd een zelf aangedreven stoel In 1933 kwamen Everest en Jennings met een samenvouwbare rolstoel Vanaf 1970 komen er individueel in te stellen systemen op de markt Geschiedenis Sinds het wiel is uitgevonden werd deze gebruikt om mensen zittend te kunnen verplaatsen. Hierbij was de focus volledig gericht om van punt A naar punt B te komen, en was de zitkwaliteit van ondergeschikt belang. Tegenwoordig leggen fabrikanten nog steeds de meeste nadruk op mobiliteit, en is zitkwaliteit onderbelicht. Als gevolg hiervan ontstaan veel zitgerelateerde problemen bij mensen die langdurig in rolstoelen moeten zitten. Revolutie De eerste revolutionaire ideëen omtrent de nieuwe visie op zitten onstonden begin jaren Langdurig goed zitten, zonder problemen, blijkt minder individueel te zijn dan algemeen verondersteld wordt. Goed zitten blijkt meetbaar te zijn en comfort kan voor een langere periode gerealiseerd worden. Het Lewis zitsysteem wordt geboren en neemt al opgroeiend afstand van alle andere zitsystemen door zichzelf toetsbaar te onderscheiden. TNO ontwikkelt de eerste vacuümzitzakken voor het maken van individuele zitschalen Het resultaat: Het meest geoptimaliseerde en elegante zitsysteem met compromisloze prestaties ten aanzien van houding en drukverdeling. 2 Het resultaat: Het meest geoptimaliseerde en elegante zitsysteem met compromisloze prestaties ten aanzien van houding en drukverdeling.

5 Drukverdeling Onderstaand figuur geldt voor het principe van het Lewis zitkussen. Het drukverdelend medium is een speciaal ontwikkeld zachtschuim (DOW Benelux B.V.) Veel verkrijgbare speciaalkussens dienen ervoor om de drukverdelingsproblemen op te lossen door de belastingdruk gelijkmatig te verdelen. In de praktijk komt dit er op neer dat dan vaak gekozen wordt voor het kussen dat de minste problemen oplevert. Het Lewis zitsysteem lost voorkomende problemen echter op door een volledig andere aanpak. Allereerst wordt het lichaam een juiste houding opgelegd, waarbij de romp opgestrekt wordt en de stand van de bovenbenen wordt hierop afgestemd. Waarmee rompstabiliteit ontstaat en het uit de rolstoel schuiven wordt tegen gegaan. Daarna wordt zowel op de rug als op het zitvlak een drukverdeling gerealiseerd die de delen van het lichaam die gevoelig zijn voor belasting ontlasten en andere delen die meer belasting kunnen verdragen meer belasten. Het Lewis zitsysteem is dusdanig vernieuwend dat op meerdere aspecten en uitvoeringsvormen patenten zijn toegekend, waaronder de unieke wijze van belasten van de romp en ontlasten van zitbeentjes en stuit. zitbeen staartbeen 3 = drukverdelend medium p = druk (overal gelijk) de bovenstaande figuur geldt voor de volgende principes: lucht (Roho) luchtcellen (Vicair) gel (3M, Jay) traagschuim (Tempur) = drukverdelend medium = harde schaal p = druk (varieert, op zitbeentje en staartbeentje minder druk) de bovenstaand figuur geldt voor het principe van het Lewis zitkussen. Het drukverdelend medium is een speciaal ontwikkeld zachtschuim (DOW Benelux B.V.)

6 Zitkwaliteit Als je langdurig moet zitten gelden er andere eisen dan alleen lekker zitten. Lekker zitten is een kortstondig gevoel en gezonde mensen die kunnen verzitten, zoeken (bewust en onbewust) steeds een volgende lekkere houding. Als je dat niet kunt moet de stoel een houding aanbieden waarbij het lichaam niet steeds weer wil verzitten. Het Lewis zitsysteem is zodanig ontworpen dat deze voorkeurshouding eenvoudig ingesteld en individueel gemaakt kan worden. In nagenoeg elke rolstoel is het systeem in te bouwen. Onderzoek, ondersteund door langdurige praktijktesten, toont aan dat indien de Lewis zitvoorziening aan een aantal meetbare voorwaarden voldoet, deze zitproblemen oplost of indien deze vroegtijdig wordt toegepast, zitproblemen kan voorkomen. = Houding + Houding is een van de twee meetbare kwaliteitsfactoren. De houding wordt aan het lichaam onder belasting gemeten en moet aan een aantal voorwaarden voldoen. De functionele houdingshoek (φ+α) moet zich bevinden tussen de 115 en 123 graden. Afhankelijk van de hoek (φ+α) wordt de functionele zittinghoek φ bepaald en wel zodanig dat geen wrijving tussen het achterwerk en de zitting ontstaat. Het Lewis zitsysteem maakt een juiste houding mogelijk. Houdingsgerelateerde problemen zijn: pijn in de nek en schouders pijn in de onderrug pijn in het zitvlak onderuitschuiven naar links of rechts wegzakken in elkaar zakken overmatige belasting op buikinhoud 4 φ = functionele zittinghoek α = heuphoek (φ + α) = functionele rugleuningshoek Lekker zitten, steeds weer op zoek naar een andere houding. Functionele houdingshoeken zijn aan het lijf gemeten.

7 Drukverdeling+ Zitgedrag Drukverdeling is de andere meetbare kwaliteitsfactor. Een onjuiste drukverdeling veroorzaakt pijn in het zitvlak en mede hierdoor wordt het risico op decubitus vergroot. Onderzoek heeft aangetoond dat de absolute druk niet bepalend is bij de risicoinschatting. Het ene lichaam blijkt duidelijk meer druk te kunnen hebben dan het andere. Wel is het van belang dat die delen die erg gevoelig zijn, zoals de zitbeentjes en het staartbeen, zoveel mogelijk moeten worden ontlast. De unieke Lewis rugondersteuning laat het bekken voorover kantelen waardoor staartbeentje en zitbeentjes beter belasting kunnen opnemen. De unieke Lewis zitondersteuning brengt een deel van de belasting op de zitbeentjes en het staartbeentje naar het bovenbeen. Het effect van beide factoren geeft aantoonbaar betere drukverdeling kwaliteiten ten opzichte van alle bestaande kussensystemen. Zitgedrag is de derde factor die een belangrijke rol speelt bij de totale zitkwaliteit. Jarenlang onjuiste houding en drukverdeling zijn veelal de oorzaak van onjuist zitgedrag. Een sterk voorovergekantelde romp ontlast zitbeentjes en staartbeen. Hierdoor ontwikkelt zich een verstoord zitgedrag. Van verstoord zitgedrag kan niet verwacht worden dat dit, nadat de houding en drukverdeling zijn geoptimaliseerd, direct normaal wordt. Ervaring heeft geleerd dat met hulp van de omgeving en het in stapjes werken naar een verbeterde houding succesvol kan zijn. 5 Drukverdelingspatroon van een achterwerk op een harde plak met 2cm schuim. In het midden (zitbeen) hoge druk, aflopend naar de randen. Voorover-gekantelde romp vermindert belasting op zitbeen en staartbeen, maar resulteert in ongewenst zitgedrag.

8 Zitsysteem Het systeem kent geen specifieke doelgroep en is in te zetten wanneer zich zitproblemen voordoen of wanneer er een verhoogd risicoprofiel aanwezig is. Het Lewis zitsysteem is ontwikkeld voor mensen die een groot deel van de dag zittend doorbrengen in een rolstoel. Het systeem kent geen specifieke doelgroep en is in te zetten wanneer zich zitproblemen voordoen of wanneer er een verhoogd risicoprofiel aanwezig is. Het systeem bestaat uit een zitting en een rug-orthese met een aantal opties om het hoofd te ondersteunen. Naast de meetbare kwaliteitsfactoren die eenvoudig zijn te optimaliseren met het Lewis zitsysteem is de efficiëntie bij het aanmeten geen onbelangrijke factor. De zitting en rug-orthese zijn reeds voorzien van stoffering. Nadat deze delen zijn ingebouwd en op een juiste wijze zijn afgesteld, wordt de rug-orthese individueel ondersteunend gemaakt, terwijl de cliënt afsteunt op de rug-orthese. Middels het gepatenteerd, zichzelf aansluitend en uithardend vormsysteem wordt de juiste ondersteuning gevormd. Het is niet nodig om in een vacuümzak plaats te nemen en het systeem hoeft niet in de pas. In een tijdsbestek van ongeveer 2 uur wordt de volledige aanpassing op locatie gerealiseerd. Soms is het nodig om na verloop van tijd houdingshoeken bij te stellen (verbetering van zitgedrag). Het Lewis zitsysteem kan als een effectieve strategie worden ingezet bij de preventie van decubitus ten gevolge van langdurig zitten. 6 Rugondersteuning: = zachtschuim, naar het lijf gevormd = naar het lijf gevormd uitgehard steunvlak Zitondersteuning: = zichzelf instellende zittinghoek = zittinghoek bij transfer

9 Rugondersteuning De rugondersteuning legt zonder dat deze al individueel gemaakt is, door zijn unieke constructie een houding op die het bovenlichaam laat opstrekken en het bekken in een juiste stand plaatst. De omgeving kan worden waargenomen vanuit een blik gericht op de horizon. De (rest) functies van armen en romp komen beter tot hun recht. Het algemeen functioneren en de mobiliteit word vergroot. Nadat de rugondersteuning individueel gemaakt is (orthese) wordt het lichaam ook zijdelings in de gewenste houding ondersteund. Zitondersteuning De Lewis zitvoorziening is in bijna elke bestaande rolstoel in te bouwen. De Lewis zitondersteuning kan zodanig worden ingesteld dat er geen wrijving tussen achterwerk en zitting ontstaat. Tevens verdeelt de unieke zitting de belasting op een juiste wijze: Het bovenbeen wordt meer belast, zitbeentjes en staartbeentje worden hierbij juist ontlast. De Lewis zitting kan kantelbaar worden ingesteld; hierdoor wordt het maken van een transfer vergemakkelijkt. Inbouwen De Lewis zitvoorziening is in bijna elke bestaande rolstoel in te bouwen. De bestaande zitting en rugleuning worden verwijderd, waarna de Lewis zitvoorziening wordt ingebouwd. 7 Rugondersteuning: = stijf steunvlak; houding bepalend = naar het lijf gevormd uitgehard steunvlak Inbouwen: Voorbeeld van een persoon in een rolstoel = zonder Lewis zitvoorziening = met Lewis zitvoorziening

10 Verkoop Het systeem word in Nederland geleverd door Welzorg. Aalsmeer Zijdstraat 32B 1430 AC Aalsmeer T F Amsterdam Auto op Maat Sierenborch 14F-14G 1046 CJ Amsterdam T F Den Bosch Winkel vol Welzijn Rietveldenweg AP Den Bosch T Haarlem Pieter Goedkoopweg EL Haarlem T F Alkmaar Laat EK Alkmaar T F Axel Noordstraat GC Axel T F Den Haag M. van Hennebergweg 71a 2552 BE Den Haag T F Rijnland Engelandlaan PM Hazerswoude-dorp T F Almelo Zeearend PT Almelo T F Breda IABC RA Breda T F Deventer Hanzeweg AV Deventer T F Heerenveen Jousterweg RH Heerenveen T F Almere Markerkant 1303e 1314 AL Almere T F Delft Winkel vol Welzijn Papsouwselaan EP Delft T Eindhoven Kastelenplein LX Eindhoven T F Helmond Engelseweg AD Helmond T F Alphen a/d Rijn Koperweg LH Alphen a/d Rijn T F Den Bosch Hedikhuizerweg BC Den Bosch T F Emmen Boslaan TS Emmen T F Hengelo Aquamarijnstraat NM Hengelo T F Amersfoort Terminalweg AJ Amersfoort T F Den Bosch Actief Rietveldenweg AP Den Bosch T F Enschede Twekkeler-es 5a 7547 ST Enschede T F Katwijk Van Houtenstraat BB Katwijk T F Amsterdam Gyroscoopweg AC Amsterdam T F Den Bosch Auto op Maat Rietveldenweg AP Den Bosch T F Geleen Auto op Maat Hofdwarsweg DE Geleen T F Kerkrade Tunnelweg EK Kerkrade T F Literatuur Over de achtergrond van het Lewis zitsysteem zijn de volgende boeken verschenen:

11 Leeuwarden Jupiterweg AE Leeuwarden T F Nijmegen Industrieweg TW Nijmegen T F Tilburg Kraaivenstraat AB Tilburg T F Winschoten Zeefbaan 7a 9672 BN Winschoten T F Lelystad Wigstraat EG Lelystad T F Oosterlengte Winkel vol Welzijn Venne EW Winschoten T Venlo Ulingshofweg PM Venlo T F Zwolle Willemsvaart AB Zwolle T F Nieuwegein Fahrenheitbaan MD Nieuwegein T F Rotterdam Sydneystraat AL Rotterdam T F Almere Hoofdkantoor Camerastraat BB Almere T F Partners Onderzoek dat ten grondslag ligt aan het systeem is uitgevoerd door onder andere de volgende partners: UniversiteitTwente Enschede Roessingh R & D Enschede Dr.ir. H.A.M.Staarink Numansdorp Demcon Oldenzaal Welzorg Almere P.R. Sella Oldenzaal Patenten Het systeem wordt beschermd door de volgende patenten WO EP US 2003/ A1 WO EP US 2010/ A1 WO EP US 2010/ A1 in aanvrage 1 Literatuur Over de achtergrond van het Lewis zitsysteem zijn de volgende proefschriften verschenen: 9

12 SEATING SYSTEMS

Innovatie Prijs 2012

Innovatie Prijs 2012 Innovatie Prijs 2012 Opgave voor: Startersprijs Door: Lewis Seating Systems B.V. Innovatie: Het Lewis zitsysteem Datum: 29 februari 2012 Voorwoord Via de website supportexpo.nl vernamen we dat ook bij

Nadere informatie

Het Nieuwe Zitten. Zitoplossing. 10 richtlijnen voor anatomisch verantwoord en stabiel zitten. Zitgedrag. Tekst: Wouter Hoppenbrouwer MSc

Het Nieuwe Zitten. Zitoplossing. 10 richtlijnen voor anatomisch verantwoord en stabiel zitten. Zitgedrag. Tekst: Wouter Hoppenbrouwer MSc Zitoplossing 10 richtlijnen voor anatomisch verantwoord en stabiel zitten Het Nieuwe Zitten Tekst: Wouter Hoppenbrouwer MSc Langdurig zitten is vaak problematisch. Voor mensen die door een lichamelijke

Nadere informatie

Stappenplan SMS Zitadvies

Stappenplan SMS Zitadvies Stappenplan SMS Zitadvies Het doorlopen van de zes stappen binnen het protocol van het SMS Zitadvies 2 Overzicht stappen binnen het SMS Zitadvies: Stap 1: Hoe is de huidige houding en drukverdeling? Stap

Nadere informatie

Woningen Provincie/Gemeenten Marktgegevens en prognoses Prijzen en transacties. Prijs per m² GBO in mediaan 2017

Woningen Provincie/Gemeenten Marktgegevens en prognoses Prijzen en transacties. Prijs per m² GBO in mediaan 2017 Woningen Provincie/Gemeenten Marktgegevens en prognoses Prijzen en transacties woningen woningen. Provincie Drenthe Assen 67.700 31.400 Woningvoorraad 32.900 33.700 33.700 Tussenwoning 448 16,7 166.000

Nadere informatie

Woningen. Prijzen en transacties. Provincie / Steden. Marktgegevens en prognoses. Transactieprijzen koopwoningen in mediaan 2016

Woningen. Prijzen en transacties. Provincie / Steden. Marktgegevens en prognoses. Transactieprijzen koopwoningen in mediaan 2016 Woningen 2017 Provincie / Steden Marktgegevens en prognoses Prijzen en transacties Aantal inwoners 2016 Aantal woningen 2016 Woningvoorraad/ huishoudens/inwoners 2020 2025 Koopwoningen Aantal verkochte

Nadere informatie

een revolutionaire orthese

een revolutionaire orthese een revolutionaire orthese Sit & feel free! Weet u geen raad met zitproblemen? Biedt de rolstoel niet voldoende comfort en zijn er klachten? Lewis biedt een gepatenteerde oplossing. Hierdoor wordt het

Nadere informatie

Bijlage verzuimcijfers

Bijlage verzuimcijfers Bijlage cijfers 1. Landelijke cijfers De cijfers over het schooljaar - zijn afkomstig uit de leerplichttelling die jaarlijks onder de gemeenten wordt uitgevoerd. De respons van gemeenten bedroeg dit jaar

Nadere informatie

BIJLAGEN. Betrekkelijke betrokkenheid Studies in sociale cohesie. Sociaal en Cultureel Rapport Redactie: Paul Schnabel Rob Bijl Joep de Hart

BIJLAGEN. Betrekkelijke betrokkenheid Studies in sociale cohesie. Sociaal en Cultureel Rapport Redactie: Paul Schnabel Rob Bijl Joep de Hart BIJLAGEN Betrekkelijke betrokkenheid Studies in sociale cohesie Sociaal en Cultureel Rapport 2008 Redactie: Paul Schnabel Rob Bijl Joep de Hart Sociaal en Cultureel Planbureau Den Haag, december 2008 Bijlage

Nadere informatie

een revolutionaire orthese

een revolutionaire orthese een revolutionaire orthese Sit & feel free! Weet u geen raad met zitproblemen? Heeft de rolstoel niet voldoende comfort en zijn er klachten? Lewis biedt een gepatenteerde oplossing. Hierdoor wordt het

Nadere informatie

Balansprobleem: verstoorde rompbalans (CVA)

Balansprobleem: verstoorde rompbalans (CVA) Balansprobleem: verstoorde rompbalans (CVA) Kuiprugleuning Hemiplegie armlegger Werkblad Kuiprugleuning Bij een kuiprugleuning wordt een stabiele zijwaartse ondersteuning aangebracht, waardoor scheef zakken

Nadere informatie

thema 1 Nederland en het water topografie

thema 1 Nederland en het water topografie thema 1 Nederland en het water topografie Argus Clou Aardrijkskunde groep 6 oefenkaart met antwoorden Malmberg s-hertogenbosch thema 1 Nederland en het water topografie Gebergten Vaalserberg Plaatsen Almere

Nadere informatie

2e Paasdag maandag 17 april

2e Paasdag maandag 17 april T-Shop 14 zondag 16 Alkmaar 10:00-18:00 gesloten gesloten gesloten gesloten gesloten gesloten Almelo 10:00-17:00 gesloten gesloten gesloten gesloten gesloten gesloten Almere Traverse 10:00-18:00 gesloten

Nadere informatie

Absoluut verzuim. Absoluut verzuim totaal verzuim. > 3 maanden. Opgelost in schooljaar

Absoluut verzuim. Absoluut verzuim totaal verzuim. > 3 maanden. Opgelost in schooljaar Bijlage 1. Landelijke gegevens De gegevens over het schooljaar 2014-2015 zijn afkomstig uit de leerplichttelling die jaarlijks onder de gemeenten wordt uitgevoerd. De respons op de leerplichttelling bedroeg

Nadere informatie

Stad Adres Openingstijden Aalsmeer (warenhuis) Oosteinderweg AV

Stad Adres Openingstijden Aalsmeer (warenhuis) Oosteinderweg AV Stad Adres Openingstijden Aalsmeer (warenhuis) Oosteinderweg 249 1432 AV 0297-346660 Alkmaar Laat 90 1811 EK 072-5129059 Almelo Grotestraat 36 7607 CP 06-53878562 Almere (warenhuis) Washingtonstraat 45

Nadere informatie

T-Mobile Netherlands.

T-Mobile Netherlands. T-Mobile Netherlands. Vergelijkend kwalitatief onderzoek naar de Nederlandse GSM netwerken door KEMA, periode januari - juli 2007. TMNL 2007 Monday, 15 October 2007 1 KEMA Drive Test. Gebruikte methode.

Nadere informatie

Het zit zo... Zitten op hoog niveau

Het zit zo... Zitten op hoog niveau Het zit zo... Zitten op hoog niveau 2 Goed zitten en gezond blijven Chauffeurs zitten een groot deel van hun tijd in de cabine van de vrachtwagen. Hier verrichten zij zittend het belangrijkste deel van

Nadere informatie

Een revolutionaire zitorthese

Een revolutionaire zitorthese Een revolutionaire zitorthese Sit & feel free! Weet u geen raad met uw zitproblemen? Biedt de huidige rolstoel met zitvoorziening niet voldoende comfort en zijn er klachten? Lewis biedt een gepatenteerde

Nadere informatie

Waar moeten we bouwen en waar (nog) niet. Gerard Marlet 11 oktober 2016

Waar moeten we bouwen en waar (nog) niet. Gerard Marlet 11 oktober 2016 Waar moeten we bouwen en waar (nog) niet Gerard Marlet 11 oktober 2016 De triomf van de stad... 400.000 Prijs standaardwoning (in euro's) 350.000 300.000 250.000 200.000 150.000 100.000 Gemiddelde van

Nadere informatie

Wijziging Uitvoeringsregeling inkoop arbeidsvoorziening door gemeenten

Wijziging Uitvoeringsregeling inkoop arbeidsvoorziening door gemeenten Wijziging Uitvoeringsregeling inkoop arbeidsvoorziening door gemeenten SZW 2 december 1998/nr. AM/ARV/98/35644 Directie Arbeidsmarkt Werkgelegenheid Gelet op artikel 137a, tweede lid, van de Algemene bijstandswet,

Nadere informatie

Totaaloverzicht beoordeling gemeenten en politieke partijen. Gemiddelde per. Gemiddelde per. Totaal aantal gemeenten. (percentage)

Totaaloverzicht beoordeling gemeenten en politieke partijen. Gemiddelde per. Gemiddelde per. Totaal aantal gemeenten. (percentage) Totaaloverzicht beoordeling n en politieke partijen Politieke partij Gemeente Alkmaar Almelo Amersfoort Amsterdam Arnhem Breda Den Bosch Den Haag Deventer Dordrecht Eindhoven Emmen Enschede Groningen Haarlem

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden. voor versturen via fietskoeriers.nl via Shops United 2017

Algemene Voorwaarden. voor versturen via fietskoeriers.nl via Shops United 2017 Algemene Voorwaarden voor versturen via fietskoeriers.nl via Shops United 2017 Algemene Voorwaarden voor versturen via fietskoeriers.nl via Shops United 2017 Artikel 1 Definities 3 Artikel 2 Bezorggebieden

Nadere informatie

Wijziging Regeling uitvoering en financiering Wet inschakeling werkzoekenden

Wijziging Regeling uitvoering en financiering Wet inschakeling werkzoekenden Wijziging Regeling uitvoering en financiering Wet inschakeling werkzoekenden SZW «Wet inschakeling werkzoekenden» Wijziging Regeling uitvoering en financiering Wet inschakeling werkzoekenden in verband

Nadere informatie

Meethandleiding. Handleiding meetdefinities en meetmethoden van de zithouding en drukverdeling

Meethandleiding. Handleiding meetdefinities en meetmethoden van de zithouding en drukverdeling Meethandleiding Handleiding meetdefinities en meetmethoden van de zithouding en drukverdeling 2 In deze handleiding zullen de meetdefinities en meetmethoden die gehanteerd worden binnen het SMS Zitadvies

Nadere informatie

Naam Plaats donderdag 20 dec vrijdag 21 dec Koopzondag 23 dec dinsdag 25 dec woensdag 26 december 1828 Alkmaar WC de Mare open tot 21 uur open tot 21

Naam Plaats donderdag 20 dec vrijdag 21 dec Koopzondag 23 dec dinsdag 25 dec woensdag 26 december 1828 Alkmaar WC de Mare open tot 21 uur open tot 21 Naam Plaats donderdag 20 dec vrijdag 21 dec Koopzondag 23 dec dinsdag 25 dec woensdag 26 december 1828 Alkmaar WC de Mare open tot 21 uur open tot 21 uur open van 09:00 tot 17:00 Gesloten Gesloten 1887

Nadere informatie

Toiletreclame Regionale Tarieven Indoormedia

Toiletreclame Regionale Tarieven Indoormedia Volume netwerk Horeca Doelgroep 13-49 Alkmaar 1 2 weken 34 17 10 950,- 135,- 495,- 115,- Almere 1 2 weken 17 8 5 475,- 115,- 250,- 110,- Amersfoort 1 2 weken 50 25 15 1.425,- 150,- 745,- 125,- Amsterdam

Nadere informatie

Welkom! Eindhoven, Emmen, Enschede, Groningen, Maastricht, Nijmegen, Schiedam, Sittard- Geleen, Tilburg, Venlo, Zaanstad, Zoetermeer en Zwolle

Welkom! Eindhoven, Emmen, Enschede, Groningen, Maastricht, Nijmegen, Schiedam, Sittard- Geleen, Tilburg, Venlo, Zaanstad, Zoetermeer en Zwolle Welkom! Alkmaar, Almelo, Almere, Amersfoort, Apeldoorn, Arnhem,Breda, Delft, Deventer, Dordrecht, Ede, Eindhoven, Emmen, Enschede, Groningen, Haarlem, Haarlemmermeer, Heerlen, Helmond, Hengelo, 's-hertogenbosch,

Nadere informatie

De waarde van de Academie. Gerard Marlet Antwerpen 7 november 2013

De waarde van de Academie. Gerard Marlet Antwerpen 7 november 2013 De waarde van de Academie Gerard Marlet Antwerpen 7 november 2013 Een stad met een Academie heeft meer 1,8% Aantal kunstenaars als percentage van de bevolking 18 Aanbod galerieën per 100.000 inwoners 1,6%

Nadere informatie

natuursteen polijsten natuursteen polijsten natuursteen polijsten natuursteen polijsten natuursteen polijsten natuursteen polijsten marmer polijsten

natuursteen polijsten natuursteen polijsten natuursteen polijsten natuursteen polijsten natuursteen polijsten natuursteen polijsten marmer polijsten almelo almere amersfoort amsterdam apeldoorn arnhem amsterdam belgisch hardsteen belgische hardsteen blauwe hardsteen boxmeer breda vloer schuren vloer schuren vloer schuren schuren schuren schuren vloeren

Nadere informatie

Vergelijking discriminatiemeldingen 2012 binnen de G32

Vergelijking discriminatiemeldingen 2012 binnen de G32 Vergelijking discriminatiemeldingen 2012 binnen de G32 Toelichting Benadrukt dient te worden dat de discriminatiecijfers van de G32 onderling moeilijk vergelijkbaar zijn. Als een bepaalde gemeente (op

Nadere informatie

Vaatkeurmerk x x x x x x. x x x

Vaatkeurmerk x x x x x x. x x x PAV Academisch Medisch Centrum (AMC) Amsterdam Admiraal De Ruyter Ziekenhuis, Loc.Goes Loc. Zierikzee Loc. Vlissingen Albert Schweitzer Ziekenhuis (ASZ) Loc. Sliedrecht Loc. Zwijndrecht Alrijne Ziekenhuis,

Nadere informatie

Gezond zitten kun je leren!

Gezond zitten kun je leren! Gezond zitten kun je leren! De mens is één en al beweging. Hij beweegt zich fysiek, psychisch en geestelijk. Ons fysieke gestel is gemaakt om te bewegen. Doordat wij zij gaan zitten zullen we ook tijdens

Nadere informatie

AANMELDING CURSUS 2016

AANMELDING CURSUS 2016 BEDRIJFSGEGEVENS Bedrijfsnaam (evt) Contactpersoon Adres Postcode Plaats Telefoonnummer e-mailadres CURSUS / CURSUSPRIJS* Keuren elektrische arbeidsmiddelen NEN 3140 ( 239,-) Keuren elektrische arbeidsmiddelen

Nadere informatie

P R O D U C T O V E R Z I C H T

P R O D U C T O V E R Z I C H T PRODUCTOVERZICHT Liberty Zitkussens: de allerlichtste kussens Het lichtst mogelijke kussen, regenbestendig en onderhoudsarm. Maar vooral: comfortabel en drukverlagend. Een makkelijk te gebruiken kussen,

Nadere informatie

RUGSPARENDE TIPS. 1. Neem een houding aan waarbij je goed je evenwicht kan bewaren

RUGSPARENDE TIPS. 1. Neem een houding aan waarbij je goed je evenwicht kan bewaren RUGSPARENDE TIPS A ) HET BELANG VAN JE HOUDING Druk in de tussenwervelschijf volgens de houding B) GULDEN REGELS BIJ RUGBELASTENDE AKTIVITEITEN 1. Neem een houding aan waarbij je goed je evenwicht kan

Nadere informatie

Typhoon Eenvoudig te manoeuvreren Typhoon True Track

Typhoon Eenvoudig te manoeuvreren Typhoon True Track Invacare Typhoon Eenvoudig te manoeuvreren De Invacare Typhoon is dé elektrische rolstoel voor de actieve gebruiker. De centrale aandrijving garandeert extra gemak bij het manoeuvreren en het Walking Beam

Nadere informatie

EEN GOEDE ZITHOUDING, DAT LOONT! Invloed van een anatomisch verantwoorde en stabiele zitondersteuning op kostenbesparingen in de zorg

EEN GOEDE ZITHOUDING, DAT LOONT! Invloed van een anatomisch verantwoorde en stabiele zitondersteuning op kostenbesparingen in de zorg EEN GOEDE ZITHOUDING, DAT LOONT! Invloed van een anatomisch verantwoorde en stabiele zitondersteuning op kostenbesparingen in de zorg BACHELOR THESIS - MARLIES HEERDINK 7-7-2011 2 Universiteit Twente Faculteit

Nadere informatie

De medische term voor doorliggen is decubitus. Het is een beschadiging van de huid. U kunt het krijgen als u veel in één houding ligt of zit.

De medische term voor doorliggen is decubitus. Het is een beschadiging van de huid. U kunt het krijgen als u veel in één houding ligt of zit. Voorkom doorliggen LIGGEN ZITTEN PRAKTISCHE TIPS Wat is het? De medische term voor doorliggen is decubitus. Het is een beschadiging van de huid. U kunt het krijgen als u veel in één houding ligt of zit.

Nadere informatie

Première Rapport. Week#: 1620 12-5-2016. Alleen leden. Cinemien (ABC Theatrical Distribution B.V.) Truman # Kopieën: 20 Land v.

Première Rapport. Week#: 1620 12-5-2016. Alleen leden. Cinemien (ABC Theatrical Distribution B.V.) Truman # Kopieën: 20 Land v. Cinemien (ABC Theatrical Distribution B.V.) Truman # Kopieën: 20 Land v. Herkomst: ES Alkmaar Amersfoort Filmhuis Alkmaar midden zaal Lieve Vrouw 1 Grachtzaal Amsterdam Cinecenter Zaal 2 Amsterdam EYE

Nadere informatie

Doorliggen. Wat kunt u daar aan doen?

Doorliggen. Wat kunt u daar aan doen? Doorliggen Wat kunt u daar aan doen? Waarom dit boekje? Een ziekte of handicap is al vervelend genoeg. Helaas treden vaak ook nog nare bijverschijnselen op. Zo n bijverschijnsel is doorliggen. Het komt

Nadere informatie

Wetenschappelijk onderzoek

Wetenschappelijk onderzoek Wetenschappelijk onderzoek Wetenschappelijk onderzoek over het zitten in een rolstoel, drukverdeling en kussens 2 Het wetenschappelijk onderzoek van dr.ir. H.A.M. Staarink dat ten grondslag ligt aan de

Nadere informatie

Doorliggen. (decubitus) Verpleging

Doorliggen. (decubitus) Verpleging Doorliggen (decubitus) Verpleging Inhoudsopgave Inleiding 4 Wat is doorliggen? 4 Waar ontstaan doorligwonden? 5 Hoe ontstaan doorligwonden? 6 Hoe ziet doorliggen eruit? 8 Hoe doorliggen voorkomen? 8 Tot

Nadere informatie

Bijlage 1: Uitwerking per regio

Bijlage 1: Uitwerking per regio De locatiekeuzes worden in deze bijlage per regio weergegeven. Daarbij volg ik de grenzen van het arrondissement / de politie-eenheid. 1. Regio Noord-Nederland eenheid Noord-Nederland leidt eenduidig tot

Nadere informatie

Analyse vraaghuurprijzen kantoorruimte 2012-2014

Analyse vraaghuurprijzen kantoorruimte 2012-2014 Analyse vraaghuurprijzen kantoorruimte 2012-2014 Kantorenmarkt uit balans De situatie op de Nederlandse kantorenmarkt is zeer ongunstig. Het aanbod van kantoorruimte ligt structureel op een zeer hoog niveau

Nadere informatie

Den Haag, 17 mei 2000

Den Haag, 17 mei 2000 Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 17 mei 2000 Hierbij leg ik aan uw Kamer over, conform artikel 10a, lid 6 van de Welzijnswet 1994, de tekst van de algemene maatregel

Nadere informatie

U w w e l z i j n, o n z e p a s s i e!

U w w e l z i j n, o n z e p a s s i e! U w w e l z i j n, o n z e p a s s i e! Zitproblemen en wet- en regelgeving rondom aangepaste stoelen Colette van der Linden Algemeen Directeur Wellco Woensdag 25 mei Vrijdag 27 mei Zaterdag 28 mei Elisandrella

Nadere informatie

Naamloos. Floor Point natuursteen vloeren polijsten

Naamloos. Floor Point natuursteen vloeren polijsten almelo almere amersfoort amsterdam apeldoorn arnhem amsterdam belgisch hardsteen belgische hardsteen blauwe hardsteen boxmeer breda betonvloer schuren betonvloer schuren betonvloer schuren beton schuren

Nadere informatie

Robots houden groei arbeidsmarkt (nog) niet tegen

Robots houden groei arbeidsmarkt (nog) niet tegen Robots houden groei arbeidsmarkt (nog) niet tegen AMSTERDAM - Het aantal banen dat verloren gaat aan automatisatie is nog steeds kleiner dan de vraag naar werknemers van vlees en bloed. Het aantal vacatures

Nadere informatie

Libra R&A locatie Blixembosch. Decubitus

Libra R&A locatie Blixembosch. Decubitus Libra R&A locatie Blixembosch Decubitus Als u lang in eenzelfde houding ligt of zit, bestaat de kans op beschadiging van de huid. De medische term hiervoor is: decubitus. Decubitus kan ook ontstaan wanneer

Nadere informatie

Platform Detailhandel Nederland 1 van 7. Gemeente. Emmen

Platform Detailhandel Nederland 1 van 7. Gemeente. Emmen Gemeenten moeten vaart maken met rooftassenverbod Uit onderzoek van het Platform Detailhandel Nederland naar de 50 grootste gemeenten blijkt dat in slechts 13 plaatsen de winkeliers gesteund worden met

Nadere informatie

Drenthe. Meldpunt Discriminatie Drenthe. Bezoekadres: Eemland 5b, 9405 KD Assen. Postadres: Postbus 954, 9400 A Assen. Tel.

Drenthe. Meldpunt Discriminatie Drenthe. Bezoekadres: Eemland 5b, 9405 KD Assen. Postadres: Postbus 954, 9400 A Assen. Tel. Drenthe Meldpunt Discriminatie Drenthe Bezoekadres: Eemland 5b, 9405 KD Assen Postadres: Postbus 954, 9400 A Assen Tel. 06 1357 48 87 info@meldpuntdiscriminatiedrenthe.nl http://www.meldpuntdiscriminatiedrenthe.nl

Nadere informatie

Ergonomie zitten en liggen. Ergotherapeuten: Sara Bernaerts, Lore Jacobien, Mieke Konings en Leen Verelst

Ergonomie zitten en liggen. Ergotherapeuten: Sara Bernaerts, Lore Jacobien, Mieke Konings en Leen Verelst Ergonomie zitten en liggen Ergotherapeuten: Sara Bernaerts, Lore Jacobien, Mieke Konings en Leen Verelst Zitten Zitten: Probleemstelling 1. Je houding tijdens het zitten. 2. De duur van het zitten. 1.

Nadere informatie

Speellijst Was Getekend, Annie M.G. Schmidt

Speellijst Was Getekend, Annie M.G. Schmidt Speellijst Was Getekend, Annie M.G. Schmidt September 2017 Schouwburg het Park, Hoorn 15-9-2017 20:15 Schouwburg het Park, Hoorn 16-9-2017 20:15 Schouwburg het Park, Hoorn 17-9-2017 19:30 DeLaMar Theater

Nadere informatie

Traject/station Wat Verbetering

Traject/station Wat Verbetering Bijlage 2 Verbeteringen in ontwerp dienstregeling 2007 In deel II en bijlage II van het besluit over de dienstregeling 2007 (kenmerk CC/PA/KK-342) hebben wij u een aantal verbeteringen in de dienstregeling

Nadere informatie

Succesvol herstel en duurzame inzetbaarheid

Succesvol herstel en duurzame inzetbaarheid Ketenpartners Succesvol herstel en duurzame inzetbaarheid Behandelcentrum voor bewegen en functioneren Samen resultaten boeken met eigen verantwoordelijkheid Effectieve behandelprogramma bij langdurige

Nadere informatie

PARTICULIERE WOONZORGKAART

PARTICULIERE WOONZORGKAART PARTICULIERE WOONZORGKAART PARTICULIERE WOONZORGKAART Cushman & Wakefield* onderzoekt sinds 2006 de trends en ontwikkelingen in de zorgmarkt. Een actuele en relevante trend is de opkomst van particuliere

Nadere informatie

Tarievenkaart commercieel, 2013

Tarievenkaart commercieel, 2013 Tarievenkaart commercieel, 2013 Opvallen doe je met... CITYDOGS DISPLAY NETWERK 3.376 locaties in de 50 grootste binnensteden van Nederland. 2 wekelijke campagneperioden. CITYDOGS FLYERING 23.290 locaties

Nadere informatie

Nederlandse spoorwegen. rapportage schoonste stationsgebied verkiezing 2015

Nederlandse spoorwegen. rapportage schoonste stationsgebied verkiezing 2015 Nederlandse spoorwegen rapportage schoonste stationsgebied verkiezing 0 VOORWOORD Voor u ligt een onderzoeksrapportage naar de schoonbeleving van reizigers in verschillende stationsgebieden. Voor dit onderzoek

Nadere informatie

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag Wethouder Volksgezondheid! Wijkenaanpak Directie Publieke Rijnstraat 50 Postbus 20350 2500 EJ Den Haag www.

Nadere informatie

Intelli-Gel kussens. cushions

Intelli-Gel kussens. cushions R Intelli-Gel kussens w w w. w e l l c o. n l R Wat is decubitus? Decubitus is de medische term voor drukletsel op en onder de huid. Door te zitten en liggen in dezelfde houding worden kleine bloedvaatjes

Nadere informatie

Positioneringkussens

Positioneringkussens Positioneringkussens Samenstelling Vulling De vulling van het kussen bestaat uit kleine polyesterbolletjes. Deze zijn vormvast, brandvertragend, milieuvriendelijk en zorgen voor een goede temperatuur en

Nadere informatie

Welzorg Winkel. Informatie over onze producten, diensten op maat en services op het gebied van mobiliteit, wonen en vitaliteit LENEN HUREN KOPEN

Welzorg Winkel. Informatie over onze producten, diensten op maat en services op het gebied van mobiliteit, wonen en vitaliteit LENEN HUREN KOPEN Welzorg Winkel Informatie over onze producten, diensten op maat en services op het gebied van mobiliteit, wonen en vitaliteit LENEN HUREN KOPEN Welzorg brengt u verder met artikelen, diensten en services

Nadere informatie

De juiste houding in een rolstoel. Sterk in beweging

De juiste houding in een rolstoel. Sterk in beweging De juiste houding in een rolstoel Sterk in beweging Juiste zithouding In deze folder vindt u informatie over de juiste zithouding in een rolstoel. Dit is van belang om het zitten vol te houden, zittend

Nadere informatie

. Be Brave. by bèta. Be Dutch Be Healthy Be Green Be Happy Be You

. Be Brave. by bèta. Be Dutch Be Healthy Be Green Be Happy Be You . Be Brave by bèta Be Dutch Be Healthy Be Green Be Happy Be You Be Brave heeft bravoure Verrassend comfortabel Be Brave zit bijzonder goed voor jong en oud door zijn innovatieve zitting, flexibele rug

Nadere informatie

Productinformatie SMS Zitadvies

Productinformatie SMS Zitadvies Productinformatie SMS Zitadvies Bent u zeker van uw zitkwaliteit? Weet u zeker dat u altijd de meest adequate (semi-) permanente rolstoel verstrekt?; Wenst u een goede indicatiestelling en advisering op

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1a 2513 AA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1a 2513 AA DEN HAAG Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1a 2513 AA DEN HAAG Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Telefoon

Nadere informatie

POSITIONERINGKUSSENS. Standaard Standaard XL

POSITIONERINGKUSSENS. Standaard Standaard XL Standaard Standaard XL biedt ondersteuning, comfort en een geborgen gevoel voor jong en oud ondersteuning van de buik bij de zwangerschap 100% concentratie op het voeden van je baby en genot van dit intieme

Nadere informatie

Tabellenboek klantcontacten arbeidsadviseur

Tabellenboek klantcontacten arbeidsadviseur Tabellenboek klantcontacten arbeidsadviseur Registraties 2 e 2008 per regio en vestiging TNO-rapport Percentages zijn kolompercentages. Elk percentage is getoetst met de Pearson Chi-kwadraat toets. Elk

Nadere informatie

De juiste houding in een rolstoel

De juiste houding in een rolstoel De juiste houding in een rolstoel Juiste zithouding In deze folder vindt u informatie over de juiste zithouding in een rolstoel. Dit is van belang om het zitten vol te houden, zittend activiteiten uit

Nadere informatie

Provincie Groningen. Provincie Friesland

Provincie Groningen. Provincie Friesland Groningen Ikea Groningen Sontweg 9 9723 AT GRONINGEN Provincie Groningen Winschoten NS Station bij de bushaltes Stationsweg 22 9671 AN Winschoten Delfzijl Station, aan de voorzijde Kornputplein 1 9934

Nadere informatie

Opstaplocaties en vertrektijden

Opstaplocaties en vertrektijden Provincie Groningen Groningen Ikea Groningen Sontweg 9 9723 AT GRONINGEN VERTREKTIJD: 08.15 UUR Delfzijl Station, aan de voorzijde Kornputplein 1 9934 EA Delfzijl VERTREKTIJD: 07.45 UUR Winschoten NS Station

Nadere informatie

CRITERIA PRODUCTRATING INBOEDELVERZEKERING PRIJS

CRITERIA PRODUCTRATING INBOEDELVERZEKERING PRIJS CRITERIA PRODUCTRATING INBOEDELVERZEKERING PRIJS Om tot de ProductRating Prijs te komen heeft MoneyView de gemiddelde marktpositie van elk product berekend over 28.656 fictieve klantprofielen. Deze klantprofielen

Nadere informatie

Onderzoek Voortijdig Schoolverlaters

Onderzoek Voortijdig Schoolverlaters Onderzoek Voortijdig Schoolverlaters Informatiebijeenkomst gemeenteraad Datum: 22 april 2014 Aanleiding Zorg van fracties over voortijdig schoolverzuim Doel van het onderzoek: zicht op de problematiek

Nadere informatie

CRITERIA PRODUCTRATING OPSTALVERZEKERING PRIJS

CRITERIA PRODUCTRATING OPSTALVERZEKERING PRIJS CRITERIA PRODUCTRATING OPSTALVERZEKERING PRIJS Om tot de ProductRating Prijs te komen heeft MoneyView de gemiddelde marktpositie van elk product berekend over 28.368 fictieve klantprofielen. Deze klantprofielen

Nadere informatie

4 x 50 meter hinderniszwemmen

4 x 50 meter hinderniszwemmen 4 x 50 meter hinderniszwemmen SERIE 1 DAMES SERIE 2 DAMES baan 1 Boxtel 2 baan 1 Emmen 1 baan 2 Deventer 2 baan 2 Zwolle 1 baan 3 Echt 2 baan 3 Eindhoven 1 baan 4 Weert 2 baan 4 St. Truiden (B) baan 5

Nadere informatie

De waarde van winkels

De waarde van winkels De waarde van winkels Gerard Marlet Nederlandse Raad Winkelcentra 20 januari 2015 Smart people, strong cities (Cpb) aandeel hoogopgeleiden 50,9% tot 79,2% 46,5% tot 50,9% 39,8% tot 46,5% 37,7% tot 39,8%

Nadere informatie

Bijl age B hor ende bij het besl uit op bezwaar in de zaak 5211 boomkweker ijen

Bijl age B hor ende bij het besl uit op bezwaar in de zaak 5211 boomkweker ijen Gemeenten waarbij de betrokken ondernemingen in 1998 onderling contact hebben opgenomen, de Gemeente Betrokken onderneming Documentnummer Alphen aan de Rijn 04200593390201 Amsterdam Baarsjes 04200593390205,

Nadere informatie

Datum 25 augustus 2014 Betreft Aangepast advies als bedoeld in artikel 114 Zorgverzekeringswet

Datum 25 augustus 2014 Betreft Aangepast advies als bedoeld in artikel 114 Zorgverzekeringswet 3.013 OlwtS- 2 6 AUfi. 2014 > Retouradres Postbus 320, 1110 AH Diemen Aan de Geschillencommissie van Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen (SKGZ) T.a.v. mevrouw Postbus 291 3700 AG ZEIST 0530.

Nadere informatie

Toelichting gegevens waarstaatjegemeente.nl bij de thema s:

Toelichting gegevens waarstaatjegemeente.nl bij de thema s: Toelichting gegevens waarstaatjegemeente.nl bij de thema s: - Jeugd en Jeugdhulpverlening - Onderwijs Oktober 2015 Ctrl/BI C. Hogervorst Het beeld dat bij dit thema naar voren komt past bij een grotere

Nadere informatie

Scheel maakt voor iedereen een individuele autofauteuil.

Scheel maakt voor iedereen een individuele autofauteuil. SHOPPER TRAVELLER Scheel maakt voor iedereen een individuele autofauteuil. Ieder z'n eigen autofauteuil op maat. Stoelen die precies naar uw "model" worden gemaakt, ter voorkoming van een pijnlijk rug,

Nadere informatie

Foto van de Drechtsteden

Foto van de Drechtsteden Foto van de Drechtsteden Raadscommissie ABZ 3 september 2012 Sjoerd Veerman Rien Val 1 De aantrekkingskracht van de Drechtsteden Gerard Marlet 6 maart 2012 The paradox of urban triumph bereikbaarheid banen

Nadere informatie

Trickle down in de stad

Trickle down in de stad Trickle down in de stad Roderik Ponds (RUG/Atlas) ponds@atlasvoorgemeenten.nl Gerard Marlet (RUG/Atlas) Harry Garretsen (RUG) Clemens van Woerkens (Atlas) & de steden Arnhem, Delft, Haarlem, Leeuwarden

Nadere informatie

ERGONOMIE EN BUREAUSTOELEN

ERGONOMIE EN BUREAUSTOELEN ERGONOMIE EN BUREAUSTOELEN Ergonomisch zitten Behoud van natuurlijke houding. Optimale balans gewichtsverdeling. Voorkomen van rugklachten. Minimale spanning op de rugspieren. Goede doorbloeding van de

Nadere informatie

Bankraad 11 maart 2016

Bankraad 11 maart 2016 13-Mar-16 1 Het Verdwijnende Midden (is overal?) Feiten, Analyse, Oplossingen Harry Garretsen (BuZa, 5 november 2015) Bankraad 11 maart 2016 www.inthelead.net Het Verdwijnende Midden (HVM) 13-Mar-16 2

Nadere informatie

Geachte Voorzitter, Voorzitter van de Tweede Kamer. der Staten Generaal Interne postcode 270 Postbus EA Den Haag Telefoon

Geachte Voorzitter, Voorzitter van de Tweede Kamer. der Staten Generaal Interne postcode 270 Postbus EA Den Haag Telefoon Directoraat-Generaal Wonen Directie Strategie Kennisontwikkeling Rijnstraat 8 Postbus 30941 Voorzitter van de Tweede Kamer 2500 GX Den Haag der Staten Generaal Interne postcode 270 Postbus 20018 2500 EA

Nadere informatie

Oss. Datum. G rtneente. Antwoord gemeente: Ja, ook in Oss worden ontheffingen van de leerplichtwet verstrekt.

Oss. Datum. G rtneente. Antwoord gemeente: Ja, ook in Oss worden ontheffingen van de leerplichtwet verstrekt. G rtneente Oss Fractie 066 Gemeenteraad Oss P/a Raadhuislaan 2 5341 GM Oss E-mail gemeente@oss.nl www.oss.nl Postbus 5 5340 BA Oss Wilt u bij uw reactie de datum van deze brief en ons kenmerk vermelden?

Nadere informatie

Na Amsterdam is Utrecht de stad met de meeste deelauto s. In deze stad staan meer auto s dan in Den Haag en Rotterdam samen.

Na Amsterdam is Utrecht de stad met de meeste deelauto s. In deze stad staan meer auto s dan in Den Haag en Rotterdam samen. Memo Van Datum Onderwerp Friso Metz Trends gedeeld autogebruik Doorkiesnummer Bijlage(n) 6-254 392 Opnieuw toename van deelauto s Het aantal deelauto s in Nederland is tussen september 28 en maart 29 met

Nadere informatie

Factsheets Nederland. Kantoren- en bedrijfsruimtemarkt

Factsheets Nederland. Kantoren- en bedrijfsruimtemarkt Factsheets Nederland Kantoren- en bedrijfsruimtemarkt medio 17 1 Factsheets kantorenmarkt medio 17 KANTOORBANEN 2.38.3 16 t.o.v. 15 4,6% AANBOD 7.92. m 2 medio 17 t.o.v. ultimo 16 7,2% VOORRAAD 48.612.

Nadere informatie

2. Het vierde lid vervalt, onder vernummering van het vijfde tot en met achtste lid tot vierde tot en met zevende lid.

2. Het vierde lid vervalt, onder vernummering van het vijfde tot en met achtste lid tot vierde tot en met zevende lid. 32 021 Wijziging van de Wet op de rechterlijke organisatie, de Wet op de rechterlijke indeling, het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering en enkele andere wetten naar aanleiding van de evaluatie van

Nadere informatie

IN EERSTE HALFJAAR 2002. Paula van der Brug en Robert Selten. April 2005. Het aantal gestarte trajecten in het eerste halfjaar van 2002.

IN EERSTE HALFJAAR 2002. Paula van der Brug en Robert Selten. April 2005. Het aantal gestarte trajecten in het eerste halfjaar van 2002. Centraal Bureau voor de Statistiek Centrum voor Beleidsstatistiek UITSTROOM UIT DE UITKERING NA START REÏNTEGRATIETRAJECT IN EERSTE HALFJAAR 2002 Paula van der Brug en Robert Selten April 2005 Op 1 januari

Nadere informatie

handleiding Mirra Handleiding Mirra HM Ergonomics

handleiding Mirra Handleiding Mirra HM Ergonomics Handleiding Mirra U bezit nu de Mirra. Mirra is in opdracht van Herman Miller ontworpen door Studio 7.5 te Berlijn en is een bijzondere bureaustoel qua ergonomie, design en hygiëne. De naam Mirra is afgeleid

Nadere informatie

www.locomotion.nu Het BedBoekje Tips en trucs voor optimaal gebruik van het zorgbed

www.locomotion.nu Het BedBoekje Tips en trucs voor optimaal gebruik van het zorgbed www.locomotion.nu Het BedBoekje Tips en trucs voor optimaal gebruik van het zorgbed nog meer mogelijkheden In dit BedBoekje gaat het met name om de gewone elektrische hoog-laag bedden. Hoewel deze bedden

Nadere informatie

PRESENTATIE OVERZICHT. Vicair Zitten algemeen Zitten in een rolstoel Vicair technologie Vicair producten.

PRESENTATIE OVERZICHT. Vicair Zitten algemeen Zitten in een rolstoel Vicair technologie Vicair producten. www.vicair.com PRESENTATIE OVERZICHT Vicair Zitten algemeen Zitten in een rolstoel Vicair technologie Vicair producten. GESCHIEDENIS VICAIR Opgericht in 1993 door Dr. M. Rogmans Uitgevonden en ontwikkeld

Nadere informatie

Snel herstel en duurzame inzetbaarheid

Snel herstel en duurzame inzetbaarheid HR-professionals en leidinggevenden Snel herstel en duurzame inzetbaarheid Behandelcentrum voor bewegen en functioneren Samen resultaten boeken met eigen verantwoordelijkheid 2 De sleutel tot snel en duurzaam

Nadere informatie

Ruwe sterftecijfers ziekenhuizen

Ruwe sterftecijfers ziekenhuizen Ruwe sterftecijfers ziekenhuizen Klinische opname Ziekenhuis Plaats Dagopname Dagmortaliteit Klinische mortaliteit % dag % kliniek Stg. Medisch Centrum Alkmaar Alkmaar 30.641 33.947 0 765 0,00 2,25 Ziekenhuisgroep

Nadere informatie

MEDIAKIT LEUKER DAN LEUK!

MEDIAKIT LEUKER DAN LEUK! MEDIAKIT 2017 www.teamuitstapje.nl LEUKER DAN LEUK! OVER TEAMUITSTAPJE.NL WAT IS TEAMUITSTAPJE.NL NU EIGENLIJK EN WAT DOEN WE NU PRECIES? Teamuitstapje.nl is een verzamelportaal van de allerleukste groepsuitjes,

Nadere informatie

Storm3 Vrijheid in een nieuwe dimensie! Storm3

Storm3 Vrijheid in een nieuwe dimensie! Storm3 Invacare Storm 3 Vrijheid in een nieuwe dimensie! De Invacare Storm 3 elektrische rolstoel biedt de vrijheid om een nieuwe dimensie te geven aan een actieve levensstijl. Niet alleen het juiste product

Nadere informatie

Samen realiseren pact

Samen realiseren pact 1/5 De kring gemeentesecretarissen van de 100.000+ gemeenten, de plaatsvervangend algemeen directeur van de VNG, de secretaris-generaal van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

Nadere informatie

OOK ZO N GOED INGESTELDE CHAUFFEURSSTOEL?

OOK ZO N GOED INGESTELDE CHAUFFEURSSTOEL? OOK ZO N GOED INGESTELDE CHAUFFEURSSTOEL? dé specialist in arbeid en gezondheid Test: zit jij wel goed? 1. Kunnen je voeten goed bij de pedalen? JA NEE 2. Zijn je bovenbenen horizontaal? 3. Is de hoek

Nadere informatie

halve dag 185 Voldoende onderricht persoon (VOP) NEN 3140

halve dag 185 Voldoende onderricht persoon (VOP) NEN 3140 Keuren Elektrische arbeidsmiddelen NEN 3140 239 Elektrische arbeidsmiddelen NEN 3140 herhaling, halve dag 185 Elektrische arbeidsmiddelen gevorderden 295 Landbouw-, tuin-, park- en bouwmachines 295 Hoogwerkers

Nadere informatie

halve dag 185 Voldoende onderricht persoon (VOP) NEN 3140

halve dag 185 Voldoende onderricht persoon (VOP) NEN 3140 Keuren Elektrische arbeidsmiddelen NEN 3140 239 Elektrische arbeidsmiddelen NEN 3140 herhaling, halve dag 185 Elektrische arbeidsmiddelen gevorderden 295 Landbouw-, tuin-, park- en bouwmachines 295 Hoogwerkers

Nadere informatie