Respect. Acceptatie. Fatsoen. Eerlijkheid. RAFE beleid. Bouwstenen om mensen te verenigen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Respect. Acceptatie. Fatsoen. Eerlijkheid. RAFE beleid. Bouwstenen om mensen te verenigen"

Transcriptie

1 RAFE beleid Bouwstenen om mensen te verenigen Respect Acceptatie Fatsoen Eerlijkheid

2 INHOUDSOPGAVE Inleiding RAFE Hoofdstuk 1: implementatie RAFE-beleid Hoofdstuk 2: voorwaarden Hoofdstuk 3: the eleven rules of JHR Hoofdstuk 4: gedragregels voor specifieke groepen Hoofdstuk 5: sancties Bijlagen: convenant

3 INLEIDING Sport geeft kans op binding, integratie en sociale cohesie. Spelers streven in een teamsport naar een gezamenlijk doel. Hun doel is het leveren van prestaties en winnen. Om dit doel te bereiken leren de spelers tijdens de trainingen om in teamverband te spelen, verantwoording te dragen, rekening te houden met elkaar, initiatieven te tonen en om te gaan met de spelregels. Deze competenties worden ook wel waarden genoemd. Deze waarden weerspiegelen de Nederlandse maatschappij en vormen de basis om te slagen en jezelf te kunnen handhaven in de Nederlandse maatschappij. Ieder lid van de vereniging neemt zijn eigen identiteit, culturele achtergrond en waarden en normen mee. Om als kleurrijke vereniging goed te kunnen functioneren en om een recreatief als prestatief klimaat te creëren en om de accommodatie schoon te houden, heb je uniforme regels c.q. afspraken nodig. Binnen onze vereniging achten wij de volgende sleutelwoorden van belang in de omgang met elkaar: Respect, Acceptatie, Fatsoen en Eerlijkheid. Ofwel het RAFE-beleid. Deze sleutelwoorden zorgen ervoor dat JHR een veilige vereniging is, waar eenieder zich thuis voelt. Men deelt samen vreugde (overwinningen) en verdriet (nederlagen). De speler krijgt de kans om zich optimaal te ontwikkelen zowel op technisch gebied als de sociale competenties. Daarom geldt de slogan van onze vereniging: als je vrienden om je heen hebt, maakt het niet uit waar je bent of wie je bent

4 IMPLEMENTATIE VAN HET RAFE-BELEID IN JHR Stap 1: Bestuursniveau Er is een brainstormsessie gehouden betreft waarden en normen binnen JHR. Wat betekent waarden en normen voor het bestuur. Zie hieronder de antwoorden van verschillende bestuursleden: Sportiviteit Respect hebben voor elkaar en de tegenpartij Plezier hebben Contributie betalen Verantwoord alcohol gebruik Elkaar aanspreken op foutief gedrag en elkaar complimenteren bij positief gedrag Je ogen niet sluiten voor - maatschappelijk onacceptabel gedrag Rekening houden met elkaar Je houden aan omgangsvormen binnen onze maatschappij Niet schelden Niet discrimineren Afspraken nakomen en op tijd komen Alles netjes opruimen etc. Met het bovengenoemde is er aan de slag gegaan. Na een aantal sessies zijn 10 gedragsregels vastgesteld en met name het implementatieproces uitvoerig besproken. Het volgende proces is tot stand gekomen: Brainstormsessie > Vaststelling concept > Goedkeuring > Controle > Communicatie > Herhaling Communicatie > Terugkoppeling. Na goedkeuring door het bestuur en na de communicatie fase is het van belang dat het plan wordt geaccepteerd door alle leden. In de communicatiefase worden alle leden op de hoogte gebracht van de gedragsregels.

5 Dit gebeurd in de volgende volgorde: 1. Bestuur 2. Leiders en trainers (zowel Senioren als Junioren) door bestuursleden 3. Aanvoerders door leider en bestuurslid 4. Spelers door aanvoerder en bestuurslid 5. Ouders door weekbrief en ouderavonden (pupillen) 6. Supporters door wedstrijd programmablad en prikbord Stap 2: op uitvoeringsniveau; leiders en trainers Tijdens een vergadering met de leiders en trainers wordt het RAFE-beleid met elkaar besproken. Leidraad in de vergadering zijn de sleutelwoorden: Respect, Acceptatie, Fatsoen en Eerlijkheid. Deze sleutelwoorden zijn abstract. Een bestuurslid geef concreet weer wat de sleutelwoorden op uitvoeringsniveau betekenen. Uiteraard mogen de leiders en trainers meedenken en aanvullen op het geen wat er al staat. Iedere leider en trainer stelt voor zijn eigen team een overzicht op van de samenstelling van zijn team. Dit is van belang voor het plan van aanpak in het implementeren van het RAFE-beleid. In het overzicht van de samenstelling team geeft de leider en trainer het volgende weer: 1. Welke spelers kunnen de regels c.q. afspraken dragen? 2. Welke spelers kunnen welke taken en verantwoordelijkheden dragen? 3. Welke spelers moeten bijgestuurd worden op de regels c.q. afspraken? 4. Welke spelers hebben individuele ondersteuning nodig? Vervolgens gaan de leiders en trainers aan de slag met de regels c.q. afspraken in hun team. Met de spelers in de leeftijd van 4 tot 8 jaar gebeurt dit spelenderwijs. Met de spelers in de leeftijd van 8 tot 10 jaar gebeurt dit spelenderwijs en tijdens de besprekingen met elkaar. Met de spelers in de leeftijd van 10 tot 17 jaar gebeurt dit door ingeplande besprekingen bij aanvang van het nieuwe seizoen.

6 Stap 3: aanvoerders en spelers Tijdens het spel, trainingen en besprekingen wordt het RAFE-beleid eigen gemaakt. Bij de inschrijving van een speler, maakt de speler kennis met de regels c.q. afspraken in JHR. Deze worden mondeling met de speler besproken. Vervolgens ondertekent de speler een convenant. Hiermee gaat de speler akkoord met het beleid van JHR.

7 HOOFDSTUK 2: VOORWAARDEN Voorwaarden deelname JHR: 1. Inschrijving 2. Contributie 3. Kledingvoorschriften 4. Convenant RAFE Convenant RAFE Elk lid tekent een zgn. convenant (zie bijlage x). Leden binden zich hierdoor aan de gedragsregels. Elk lid kan zich dan aan deze regels houden, maar ook andere leden corrigeren. Elk lid moet zich ongeacht positie en functie zich houden aan de gedragsregels. Binnen en buiten het veld, in de kleedkamer, bestuurskamer en kantine. Dit geldt niet alleen voor thuiswedstrijden, maar ook bij uitwedstrijden. Gesignaleerde afwijkingen moeten gemeld worden aan de coördinator Waarden & normen of Wedstrijdsecretaris (zie bijlage xx), deze worden vervolgens voorgelegd in het (jeugd) bestuur. Het (jeugd) bestuur moet zaken vertrouwelijk kunnen behandelen en onafhankelijk kunnen opereren. Deze moeten eventuele sancties bewaken en schorsingen (royementen) rechtvaardig toepassen. De vereniging moet kunnen rekenen op externe partijen zoals tegenstanders, scheidsrechters en de KNVB.

8 HOOFDSTUK 3: THE 11 RULES OF JHR Behandel elkaar en bezoekers met Respect, Acceptatie, Fatsoen en Eerlijkheid. Deze regels gelden in en om de vereniging JHR: 1. Praat met elkaar en niet over elkaar. 2. Spreek de Nederlandse taal. 3. Je taalgebruik is vriendelijk. 4. Je bent verantwoordelijk voor je eigen persoonlijke bezittingen. 5. Als teamspeler ben je verantwoordelijk om de kleedkamers, velden en kantine netjes achter te laten. 6. Je bent bereid om taken met je team te delen en uit te voeren. 7. Ga verstandig om met alcohol en houd je aan het rookbeleid. 8. Bij het winnen of verliezen van wedstrijden, stel je je sportief op. 9. Zorg dat de ander in jou bijzijn zich veilig en gewaardeerd voelt. 10. Geef je mening weer, zonder een ander af te vallen. 11. Zoek samen naar mogelijkheden en oplossingen.

9 Wees trots op jezelf! En zorg ervoor dat jouw team en JHR trots op jou kan zijn!

10 DE GEDRAGSREGELS GECONCRETISEERD VOOR DE SPELENDE LEDEN Je spreekt op een vriendelijke toon met elkaar. Je laat de ander uitspreken. Je behandelt een ander, zoals jij behandeld wil worden. Je bent in staat zijn om goed te luisteren en te kijken naar de ander. Je bent in staat je mening te geven op een positieve manier. Zonder een ander af te vallen. Je let op je taalgebruik. Verbaal- en non verbaal geweld wordt niet getolereerd binnen JHR. Je spreekt Nederlands met elkaar. Iedereen kan je verstaan en niemand voelt zich buiten gesloten. Spelers die de Nederlandse taal niet beheersen worden gestimuleerd om de Nederlandse taal te leren. Verantwoord alcohol gebruik: onder de 18 jaar géén alcohol. Roken: in de kantine en kleedkamers is het verboden te roken. Je spreekt een ander aan op zijn/haar positief en foutief gedrag. Door complimentjes te geven, versterk je het teamspel en door gelijk aan te spreken op foutief gedrag, corrigeer je foutief gedrag. Als persoonlijke bezittingen kwijtraken ben je zelf ervoor verantwoordelijk. Dus let erop dat je je persoonlijke bezittingen goed en veilig opbergt. Diefstal en vernielingen worden binnen JHR niet getolereerd. Spreek vriendelijk en toon interesse. Zorg ervoor dat bezoekers zich veilig voelen en laat een goede indruk achter, zodat zij de volgende keer terug komen naar JHR. Wees netjes op de kleedkamers, velden en kantine. Zo nodig attendeer je de ander hierop. En kunnen wij allen gebruik maken van schone ruimten. Bij het winnen en of verliezen van wedstrijden ben je in staat om je tegenspeler op een vriendelijke manier aan te spreken. Je mag je emoties uiten. Dus een overwinning mag gevierd worden. Provoceren is uit den boze. Wens je tegenstander een prettige wedstrijd en geef hun en de scheidsrechters na de wedstrijd een hand.

11 Heb plezier en maak plezier met elkaar. Houd rekening met elkaar. Ieder persoon is anders, ieder persoon heeft zijn eigen kwaliteiten. Weet dat te waarderen. Binnen JHR wordt niet gediscrimineerd. Hier zijn opgelegde sancties voor. Voor een goede teamspel kom je afspraken na en wees op tijd. Probeer te winnen met respect voor jezelf, je teamgenoten, tegenstanders en de begeleiding. Houd je aan de spelregels. Accepteer de beslissingen van de scheidsrechters en geef hun na afloop een hand. Gedraag je in woord en gebaar tegen de scheidsrechters. Respecteer het werk van alle vrijwilligers en bestuursleden die ervoor zorgen dat je kunt spelen en trainen. De trainer / leider en ouderen spreek je aan met U!

12 HOOFDSTUK 4: GEDRAGSREGELS VOOR SPECIFIEKE GROEPEN Sommige regels zijn in meer of mindere mate van toepassing op bepaalde groepen. Voor ouders gelden andere regels dan voor jeugdspelers. Door specifieke gedragsregels op te stellen krijgt elke groep ook eigen verantwoordelijkheden, waarop ze onderling kunnen worden aangesproken. OUDERS EN/OF VERZORGERS VAN KINDEREN 1. Forceer een kind, dat geen interesse toont in de voetbalsport, nooit deel te nemen aan voetbal. 2. Bedenk dat kinderen sporten voor hun plezier en niet voor het uwe en laat het coachen over aan de leiders en/of trainers. 3. Moedig uw kind altijd aan om volgens de regels te spelen. Regels die een goede spelleider zal aanpassen aan de mogelijkheden van de deelnemers 4. Leer uw kind dat eerlijke pogingen net zo belangrijk zijn als winnen, zodat het resultaat van elke wedstrijd geaccepteerd wordt zonder onnodige teleurstelling. 5. Maak het kind nooit belachelijk en geef het geen uitbrander als het een fout heeft gemaakt of een wedstrijd heeft verloren. 6. Bedenk dat kinderen het beste leren door na te doen en te proberen. Fouten maken mag! Applaudisseer voor goed spel. 7. Val een beslissing van een scheidsrechter, leider of trainer niet in het openbaar af en trek nooit de integriteit van dergelijke personen in twijfel. Erken de waarde en het belang van vrijwillige scheidsrechters, leiders en trainers. Zij geven hun tijd en kennis om het sporten/de recreatie van uw kind mogelijk te maken. 8. Ondersteun (alle) onze pogingen en maatregelen om verbaal en fysiek misbruik tijdens sportactiviteiten door de jeugd te voorkomen. 9. Blijf te allen tijde achter de omheining van het veld. Het speelveld is voor de spelers en hun coach(es). 10. Na het sporten is douchen verplicht.

13 LEIDERS/TRAINERS 1. Wees redelijk in uw eisen ten aanzien van tijd, energie en enthousiasme van jeugdige spelers. Bedenk dat jongeren ook andere interesses hebben. 2. Leer uw spelers dat de spelregels afspraken zijn waar niemand zich aan mag onttrekken. 3. Beargumenteer de indeling van vooral de jongere spelers in het bijzijn van hun ouders. 4. Zorg ervoor dat alle spelers ongeveer evenveel speeltijd krijgen. 5. Bedenk dat kinderen voor hun plezier spelen en iets willen leren. Winnen is slechts een onderdeel van het spel. Verliezen trouwens ook. 6. Schreeuw niet en maak de kinderen nooit belachelijk als zij fouten maken of een wedstrijd verliezen. 7. Controleer of het materiaal veilig en geschikt is voor de leeftijd en de vaardigheid van de jongeren. 8. Breng de spelers bij respect te hebben voor de tegenstander en voor de beslissingen van de scheidsrechters. 9. Kinderen hebben een trainer nodig die zij respecteren. Wees gul met lof wanneer het verdiend is. Een schouderklopje doet al wonderen! BESTUURDERS, COORDINATOREN EN COMMISSIELEDEN 1. Wees een voorbeeld voor anderen in woord, gedrag en gebaar. 2. Draag de gedragscodes uit onder toeschouwers, trainers, leiders, spelers, scheidsrechters en ouders en maak ze bewust van hun invloed op en verantwoordelijkheid voor de sfeer binnen de club en 'fairplay' in sport en spel. VERENIGINGSSCHEIDSRECHTERS 1. Ken de regels en pas deze toe!

14 2. Pas de regels aan wanneer het niveau van de spelers daarom vraagt en communiceer dit met de leiders van de teams. 3. Gebruik het gezonde verstand om ervoor te zorgen dat het plezier van de jeugd in het spel niet verloren gaat door te veel ingrijpen. 4. Zorg ervoor dat zowel in als buiten het speelveld uw gedrag sportief is. 5. Geef daar waar het verdiend is beide teams een compliment voor hun goede en/of hun sportieve spel. 6. Wees beslist, objectief en beleefd bij het constateren van fouten. 7. Beoordeel opzettelijk en goed geplande overtredingen als onsportief gedrag, waardoor het respect voor eerlijk spel gehandhaafd blijft. TOESCHOUWERS 1. Denk eraan dat de spelers voor hun eigen plezier deelnemen aan georganiseerde sportbeoefening. De spelers doen dit niet voor uw vermaak en kunnen dus niet gezien worden als profsporters. 2. Gedraagt u zich op uw best. Vermijd het gebruik van grove taal en het beledigen of belagen van spelers, trainers, scheidsrechters en aanhangers of toeschouwers van de tegenpartij. 3. Geef applaus bij goed spel van zowel uw eigen team als van het gastteam of andere deelnemers aan een wedstrijd. 4. Toon respect voor tegenstanders/tegenspelers. Zonder hen zou er geen wedstrijd zijn. 5. Maak spelers niet belachelijk en scheld hen niet uit als er een fout gemaakt wordt gedurende een wedstrijd. 6. Veroordeel elk gebruik van geweld. 7. Respecteer de beslissing van de scheidsrechters 8. Moedig spelers altijd aan om zich aan de spel-/wedstrijdbepalingen te houden. 9. Zorg ervoor dat uw gedrag sportief is. Goed voorbeeld doet goed volgen.

15 10. Blijf altijd buiten het speelveld veldafrastering. ALGEMEEN BESTUUR & JEUGDBESTUUR 1. Heeft de volgende taakstelling; het bevorderen van het verenigingsklimaat waarin elk lid, ongeacht geloofsovertuiging of afkomst, zich thuis voelt. 2. Het bewaken van de 11 rules of JHR 3. Het correctief optreden en het opleggen van eventuele sancties HOOFDSTUK 5: SANCTIES Berisping een correctieve opmerking, extra wisselbeurt, extra opruimbeurt, een kort positief opvoedkundig gesprek. Bij herhaling kan een van de ouders er bij worden betrokken. Uitsluiting Uitsluiting van 1 of meerdere wedstrijden. Schorsing Definitieve uitsluiting van alle activiteiten. Royement Definitieve uitsluiting van alle activiteiten.

16 BIJLAGE: De 11 regels van sv JHR 1. Praat met elkaar en niet over elkaar. 2. Spreek de Nederlandse taal. 3. Je taalgebruik is vriendelijk. 4. Je bent verantwoordelijk voor je eigen persoonlijke bezittingen. 5. Als teamspeler ben je verantwoordelijk om de kleedkamers, velden en kantine netjes achter te laten. 6. Je bent bereid om taken met je team te delen en uit te voeren. 7. Ga verstandig om met alcohol en houd je aan het rookbeleid. 8. Bij het winnen of verliezen van wedstrijden, stel je je sportief op. 9. Zorg dat de ander in jou bijzijn zich veilig en gewaardeerd voelt. 10. Geef je mening weer, zonder een ander af te vallen. 11. Zoek samen naar mogelijkheden en oplossingen

17 Ik heb de JHR rules doorgenomen! Ik begrijp ze! Ik ondersteun ze! Ik sta er volledig achter! Ik ga er mee akkoord! Datum:... Naam : Voor akkoord : Team : (Jeugd) Bestuurslid :... Voor akkoord :

Inhoud 1. Doelstelling van het statuut Gedragsregels Sancties...3 Overzicht sancties Belediging in woord en gebaar (gericht

Inhoud 1. Doelstelling van het statuut Gedragsregels Sancties...3 Overzicht sancties Belediging in woord en gebaar (gericht Statuut SC Waarde Inhoud 1. Doelstelling van het statuut... 3 2. Gedragsregels... 3 3. Sancties...3 Overzicht sancties...4 1. Belediging in woord en gebaar (gericht tegen de persoon of tegen het gezag)...

Nadere informatie

Gedragscode. Inhoudsopgave

Gedragscode. Inhoudsopgave Gedragscode Inhoudsopgave Inleiding... 2 Wat is een gedragscode?... 2 Een gedragscode is geen wet... 3 Gedragscode voor de sport... 3 Richtlijnen voor afspraken binnen een gedragscode... 3 Sporters...

Nadere informatie

HIJS HOKIJ DEN HAAG GEDRAGSCODE

HIJS HOKIJ DEN HAAG GEDRAGSCODE Waarom een gedragscode? Eén van de methodes om ongewenst gedrag zoals agressie, vandalisme e.d. te beperken, is het opstellen van een gedragscode. De twee belangrijkste oorzaken van ongewenst gedrag zijn

Nadere informatie

Bezwaar / beroep Er is geen bezwaar mogelijk. Alleen bij royement kan beroep worden aangetekend bij de algemene ledenvergadering.

Bezwaar / beroep Er is geen bezwaar mogelijk. Alleen bij royement kan beroep worden aangetekend bij de algemene ledenvergadering. OPGERICHT: 6 MEI 1918 KONINKLIJK GOEDGEKEURD: 19 DECEMBER 1951 AANGESLOTEN BIJ DE KNVB POSTBUS 224, 3140 AE MAASSLUIS TELEFOONSPORTCOMPLEX: 010-5925144 IBAN-REKENINGNUMMER: NL44RABO0340487208 ledenadministratie@vdl-maassluis.nl

Nadere informatie

De hockey gedragscode: (1): Spelers

De hockey gedragscode: (1): Spelers De hockey gedragscode: (1): Spelers Hockey is een sport waar sportiviteit en respect voorop staat. Dat willen we graag zo houden. Daarom heeft de KNHB een gedragscode opgesteld. De KNHB-gedragscode luidt

Nadere informatie

Gedragsregels Sportiviteit en Respect van VV Valken 68. Zij die niets doen kunnen geen fouten maken

Gedragsregels Sportiviteit en Respect van VV Valken 68. Zij die niets doen kunnen geen fouten maken Gedragsregels Sportiviteit en Respect van VV Valken 68 Het reglement is ontworpen door het bestuur in 2012 en is goedgekeurd door de leden op de Algemene Ledenvergadering van 23 november 2012. Het reglement

Nadere informatie

Koninklijke Nederlandse Voetbalbond. Gedragscodes

Koninklijke Nederlandse Voetbalbond. Gedragscodes Koninklijke Nederlandse Voetbalbond Gedragscodes Gedragscodes Eén van de methodes om ongewenst gedrag te voorkomen is het opstellen van gedragscodes bij uw vereniging. Gedragscodes zijn regels die vaak

Nadere informatie

ETHISCH CHARTER KONINKLIJKE VLAAMSE VOETBALBOND vzw

ETHISCH CHARTER KONINKLIJKE VLAAMSE VOETBALBOND vzw ETHISCH CHARTER KONINKLIJKE VLAAMSE VOETBALBOND vzw ALGEMENE GEDRAGSREGELS Respecteer de regels van het voetbal en de beslissingen van de scheidsrechter of zijn assistent Trek nooit de integriteit van

Nadere informatie

Versie: maptr-19okt2017 Gedragscode vv Diepenveen

Versie: maptr-19okt2017 Gedragscode vv Diepenveen Versie: maptr-19okt2017 Gedragscode vv Diepenveen Gedragscode Inleiding Regels/afspraken vormen de basiselementen voor het functioneren van een samenleving en dus ook voor onze voetbalvereniging. Regels/afspraken,

Nadere informatie

Inleiding. De GOUDEN GEDRAGSREGELS. boetes? Principe is De vervuiler betaalt

Inleiding. De GOUDEN GEDRAGSREGELS. boetes? Principe is De vervuiler betaalt Inleiding Plezier in het spel, sportieve resultaten en lekker voetballen met elkaar zijn belangrijke elementen voor RKVV Onze Gezellen en haar leden. Wij willen dan ook graag dat het gedrag en de invloed

Nadere informatie

Sportief en met plezier presteren!

Sportief en met plezier presteren! Sportief en met plezier presteren! 1 Bij CVV Zwervers willen we dat onze leden sportief en met plezier presteren. Daarom hebben we een zeer uitgebreide set aan gedragsregels opgesteld. Deze hebben we samengevat

Nadere informatie

Gedragsregels VELO voetbal januari 2014

Gedragsregels VELO voetbal januari 2014 Gedragsregels VELO voetbal januari 2014 Het bestuur van VELO voetbal heeft in november 2012 beleid ingezet om de vereniging meer dienend te laten zijn naar de leden. In de ALV van november 2012 is er om

Nadere informatie

Normen, Waarden en Fairplay. Voetbalvereniging Schoonhoven

Normen, Waarden en Fairplay. Voetbalvereniging Schoonhoven Normen, Waarden en Fairplay Voetbalvereniging Schoonhoven 1. Inleiding In teamverband voetballen, waaraan een ieder met plezier en een veilig gevoel kan deelnemen, is een gezamenlijke verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Gedragsregels. De Hazenkamp een Fairplay club :

Gedragsregels. De Hazenkamp een Fairplay club : De Hazenkamp een Fairplay club : De Hazenkamp staat bekend in de omgeving als een echte amateur vereniging waarbij de gezelligheid en korfbal plezier op en rond het veld centraal staat. Maar ook bij De

Nadere informatie

Gedragscodes sporters en trainers Atletiekvereniging Hylas, Alkmaar.

Gedragscodes sporters en trainers Atletiekvereniging Hylas, Alkmaar. . Eén van de beleidsmethodes om ongewenst gedrag te beperken is het opstellen van gedragscodes bij onze vereniging. Gedragscodes zijn regels die vaak binnen de vereniging als ongeschreven regels worden

Nadere informatie

Gedragsregels v.v.wapserveen

Gedragsregels v.v.wapserveen Voor de leden,begeleiders,trainers,publiek en bestuur van de v.v.wapserveen staat het plezier in de sport voorop. Om dit te bereiken zijn er een aantal gedragsregels en richtlijnen opgesteld. De hieronder

Nadere informatie

GEDRAGSCODE RKSV GRAAF WILLEM II-VAC. Onderscheiden met de KONINKLIJKE Erepenning

GEDRAGSCODE RKSV GRAAF WILLEM II-VAC. Onderscheiden met de KONINKLIJKE Erepenning Onderscheiden met de KONINKLIJKE Erepenning RKSV GRAAF WILLEM II-VAC GEDRAGSCODE Sportcomplex de Roggewoning, Buurtweg, Wassenaar Telefoon: 070 517 10 83 Postadres: Amsterdamsestraat 31 2587 CN Den Haag

Nadere informatie

VV Hoeve Vooruit commiteert zich als vereniging aan de fairplay waarden:

VV Hoeve Vooruit commiteert zich als vereniging aan de fairplay waarden: Normen & waarden FAIRPLAY VV Hoeve Vooruit commiteert zich als vereniging aan de fairplay waarden: We spelen met respect voor de tegenstander Respecteren geldende regels en afspraken Goede normen en waarden

Nadere informatie

Gedragscode Oliveo Voetbal

Gedragscode Oliveo Voetbal Gedragscode Oliveo Voetbal Laatst gewijzigd: januari 2015 1 Waarom een gedragscode? Een van de hulpmiddelen om ongewenst gedrag (binnen een vereniging) te voorkomen is het opstellen van gedragscodes. Gedragscodes

Nadere informatie

Club- en gedragsregels van CARTOUCHE. Cartouche is een hockeyclub waar sportiviteit, gezelligheid en prestatie hand in hand gaan.

Club- en gedragsregels van CARTOUCHE. Cartouche is een hockeyclub waar sportiviteit, gezelligheid en prestatie hand in hand gaan. Club- en gedragsregels van CARTOUCHE Cartouche is een hockeyclub waar sportiviteit, gezelligheid en prestatie hand in hand gaan. Bij die sportiviteit, gezelligheid en prestatie hoort voor een belangrijk

Nadere informatie

Gedragsregels. Beste Doskoanen, Wij onderscheiden specifieke gedragsregels voor: Accommodatie Sporters Ouders / verzorgers Trainers / leiders

Gedragsregels. Beste Doskoanen, Wij onderscheiden specifieke gedragsregels voor: Accommodatie Sporters Ouders / verzorgers Trainers / leiders Normen en waarden Beste Doskoanen, Het doet mij een genoegen om als voorzitter van s.v. DOSKO het woord tot u te richten in dit boekje over de NORMEN & WAARDEN bij en in onze club. Als bestuur hechten

Nadere informatie

VOETBALVERENIGING RSC BELEIDSNOTITIE NORMEN & WAARDEN

VOETBALVERENIGING RSC BELEIDSNOTITIE NORMEN & WAARDEN VOETBALVERENIGING RSC BELEIDSNOTITIE NORMEN & WAARDEN Inhoudsopgave Blz. INLEIDING 3 DE 10 RESPECTREGELS VAN V.V. RSC. 5 SPECIFIEKE GEDRAGSREGELS V.V. RSC.. 6 GEDRAGSCODE (JEUGD)SPELERS ALGEMEEN... 6 SPECIFIEKE

Nadere informatie

"Samen voetballen in Heerhugowaard"

Samen voetballen in Heerhugowaard Convenant "Samen voetballen in Heerhugowaard" Ondersteund door: WMC SVW '27 Hugo Boys KSV Reiger Boys Stichting Recreatiezaalvoetbal Heerhugowaard De logo s van de deelnemende verenigingen: Voorwoord Zoals

Nadere informatie

Gedragscode bij voetbalclub VVK Groningen

Gedragscode bij voetbalclub VVK Groningen Gedragscode bij voetbalclub VVK Groningen Voor de sporters in het algemeen: 1. Behandel alle deelnemers in de voetbalsport gelijkwaardig. 2. Gebruik geen (fysiek-, mentaal- en verbaal) geweld bij voetballen.

Nadere informatie

VLAAMSE TAEKWONDO BOND VZW GEDRAGSREGELS. Vlaamse Taekwondo Bond vzw

VLAAMSE TAEKWONDO BOND VZW GEDRAGSREGELS. Vlaamse Taekwondo Bond vzw VLAAMSE TAEKWONDO BOND VZW GEDRAGSREGELS Vlaamse Taekwondo Bond vzw De bijgevoegde regels gelden op en rond elke dojang en wedstrijdterrein. Lees ze goed en verspreid ze onder uw leden, zodat we er samen

Nadere informatie

Commissie Sportiviteit en Respect (S&R)

Commissie Sportiviteit en Respect (S&R) Commissie Sportiviteit en Respect (S&R) Commissie Sportiviteit en Respect (S&R) Het doel van de commissie is het bij elk(e) lid/ouder/verzorger bewust houden van het belang van sportiviteit en respect

Nadere informatie

GEDRAGSCODE. Voorwaarden voor een gedragscode

GEDRAGSCODE. Voorwaarden voor een gedragscode GEDRAGSCODE Inleiding Aangezien ongewenst gedrag overal in de maatschappij opduikt (sport, school, uitgaan), is het zaak een aantal afspraken te maken, ook in de sportwereld! De korfbalsport mag zich nog

Nadere informatie

GEDRAGSCODE RKSV GRAAF WILLEM II-VAC. Onderscheiden met de KONINKLIJKE Erepenning

GEDRAGSCODE RKSV GRAAF WILLEM II-VAC. Onderscheiden met de KONINKLIJKE Erepenning GEDRAGSCODE Den Haag, oktober 2018 Graaf Willem II-VAC; SAMEN ZORGEN VOOR RESPECT EN PLEZIER! De kleedkamer netjes achterlaten na een training of wedstrijd. Rustig blijven wanneer een speler van je eigen

Nadere informatie

VLAAMSE TAEKWONDO BOND VZW GEDRAGSREGELS. Vlaamse Taekwondo Bond vzw

VLAAMSE TAEKWONDO BOND VZW GEDRAGSREGELS. Vlaamse Taekwondo Bond vzw VLAAMSE TAEKWONDO BOND VZW GEDRAGSREGELS Vlaamse Taekwondo Bond vzw De bijgevoegde regels gelden op en rond elke dojang en wedstrijdterrein. Lees ze goed en verspreid ze onder uw leden, zodat we er samen

Nadere informatie

Code sportief gedrag in- en buiten het veld

Code sportief gedrag in- en buiten het veld Code sportief gedrag in- en buiten het veld HZVV, MEER DAN VOETBAL ALLEEN HZVV Samen zorgen voor respect en plezier voor iedereen! De kleedkamer netjes achterlaten na een training of wedstrijd. Rustig

Nadere informatie

Schoolvoetbaltoernooi Soest Groep 3 en 4

Schoolvoetbaltoernooi Soest Groep 3 en 4 Schoolvoetbaltoernooi Soest Groep 3 en 4 WOENSDAG 4 OKTOBER 2017 Groep 3 13.45 uur tot 16.40 uur Groep 4 14.05 uur tot 17.00 uur Locatie: Sportvelden SO Soest, Bosstraat Oost SO Soest is telefonisch bereikbaar

Nadere informatie

VV HELPMAN 1924 G E D R A G S C O D E

VV HELPMAN 1924 G E D R A G S C O D E VV HELPMAN 1924 G E D R A G S C O D E VOETBAL MET PLEZIER EN RESPECT; DAT DOEN WE MET Z N ALLEN!! Groningen, december 2012 VV HELPMAN; SAMEN ZORGEN VOOR RESPECT EN PLEZIER De kleedkamer netjes achterlaten

Nadere informatie

Code sportief gedrag in- en buiten het veld

Code sportief gedrag in- en buiten het veld HZVV, MEER D 2 Code sportief gedrag in- en buiten het veld Status: - Vastgesteld door bestuur d.d. 23 april 2018-05-01 - Bekrachtigd door ALV d.d... Gedragscode FC Tilburg Pagina 1 Samen zorgen voor respect

Nadere informatie

RESPECT EN SPORTIVITEIT CODE

RESPECT EN SPORTIVITEIT CODE RESPECT EN SPORTIVITEIT CODE 1. Inleiding 2 2. Algemene Gedragsregels 3 2.1 De 10 basiswaarden van sv ARC 3 2.2 Respect en Sportiviteitscode voor doelgroepen 3 2 2.1 Spelende leden 3 2.2.2 Ouders en /

Nadere informatie

DTC 07, een waarde (n) volle vereniging

DTC 07, een waarde (n) volle vereniging DTC 07, een waarde (n) volle vereniging Het valt niet meer te ontkennen, dat er op en rondom de voetbalvelden steeds vaker dingen gebeuren die het voetbalspel in een kwaad daglicht stellen. Ook onze vereniging

Nadere informatie

Utrecht onderweg naar 2016

Utrecht onderweg naar 2016 C O N V E N A N T Utrecht onderweg naar 2016 2 0 1 1-2 0 1 6 Inzake Optimalisering van voetbalverenigingen in Utrecht Partijen (voetbalverengingen) KNVB, Vereniging Sport Utrecht (VSU) & Gemeente Utrecht

Nadere informatie

Voor alle spelers, ouders/ verzorgers, leiders, trainers, kaderleden en alle vrijwilligers

Voor alle spelers, ouders/ verzorgers, leiders, trainers, kaderleden en alle vrijwilligers GEDRAGSCODE Voor alle spelers, ouders/ verzorgers, leiders, trainers, kaderleden en alle vrijwilligers Wat doen we bij Blauw-Wit 81 Blauw-Wit 81 is een club waar met veel plezier, sportief gedrag en respect

Nadere informatie

Convenant "Samen voetballen in Amersfoort"

Convenant Samen voetballen in Amersfoort Convenant "Samen voetballen in Amersfoort" 19 augustus 2009 De volgende organisaties ondersteunen het convenant: Convenant "Samen voetballen in Amersfoort" Afsprakenkader De spelers van de Amersfoortse

Nadere informatie

Gedragsregels SV Rijnstreek

Gedragsregels SV Rijnstreek Gedragsregels SV Rijnstreek 1. Inleiding SV Rijnstreek wil er aan bijdragen dat onze leden met plezier kunnen handballen en zich verder kunnen ontwikkelen. Normen en waarden bij de beoefening van de handbalsport

Nadere informatie

GEDRAGSCODE Honk- & Softbalvereniging De Hazenkamp

GEDRAGSCODE Honk- & Softbalvereniging De Hazenkamp GEDRAGSCODE Honk- & Softbalvereniging De Hazenkamp Vastgesteld door het bestuur: 12 december 2016 1. Inleiding De gedragscode is gericht op het bevorderen van sportiviteit en respect in de sport. Dit gaat

Nadere informatie

deze gedragscodes zijn ter goedkeuring voorgelegd aan de Algemene Ledenvergadering van de Duivense Recreanten Volleyballers (DuReVo) op woensdag 14

deze gedragscodes zijn ter goedkeuring voorgelegd aan de Algemene Ledenvergadering van de Duivense Recreanten Volleyballers (DuReVo) op woensdag 14 2012 deze gedragscodes zijn ter goedkeuring voorgelegd aan de Algemene Ledenvergadering van de Duivense Recreanten Volleyballers (DuReVo) op woensdag 14 maart 2012 en hiermee is op die datum ingestemd.

Nadere informatie

Code sportief gedrag in- en buiten het veld NWC, Samen zorgen voor respect en plezier voor iedereen!

Code sportief gedrag in- en buiten het veld NWC, Samen zorgen voor respect en plezier voor iedereen! Code sportief gedrag in- en buiten het veld NWC, MEERDAN VOETBAL ALLEEN 2 NWC, Samen zorgen voor respect en plezier voor iedereen! De kleedkamer netjes achterlaten na een training of wedstrijd. Rustig

Nadere informatie

Het beleid van VV HEERENVEEN. m.b.t. Sportiviteit en Respect

Het beleid van VV HEERENVEEN. m.b.t. Sportiviteit en Respect Het beleid van VV HEERENVEEN m.b.t. Sportiviteit en Respect 1 Het beleid van VV Heerenveen m.b.t. Sportiviteit en Respect. Inhoud Inleiding Doel Uitgangspunten Uitvoeringsplan VV Heerenveen Algemene richtlijnen

Nadere informatie

HACOL 90; SAMEN ZORGEN VOOR RESPECT EN PLEZIER

HACOL 90; SAMEN ZORGEN VOOR RESPECT EN PLEZIER 1 HACOL 90; SAMEN ZORGEN VOOR RESPECT EN PLEZIER De kleedkamer netjes achterlaten na een training of wedstrijd. Rustig blijven wanneer een medespeler van een ander team in jouw ogen een fout heeft gemaakt.

Nadere informatie

Gedragscode voor atleten, trainers, bestuurders, juryleden, ouders en supporters van de Geelse Atletiekclub VZW

Gedragscode voor atleten, trainers, bestuurders, juryleden, ouders en supporters van de Geelse Atletiekclub VZW Gedragscode voor atleten, trainers, bestuurders, juryleden, ouders en supporters van de Geelse Atletiekclub VZW 1.1 Atleten 1.1.1 Attitude We staan voor fairplay tegenover tegenstander, scheidsrechter

Nadere informatie

FC Weesp, dat zijn wij allemaal Thuis bij vrienden

FC Weesp, dat zijn wij allemaal Thuis bij vrienden FC Weesp, dat zijn wij allemaal Thuis bij vrienden Introductie FC Weesp dat zijn wij allemaal! Dat is een mooie kreet, hoe vullen we dat nu in en wat betekent het concreet? Hieronder vind je de verdere

Nadere informatie

GEDRAGSCODE Koninklijke Atletiekclub Lebbeke v.z.w.

GEDRAGSCODE Koninklijke Atletiekclub Lebbeke v.z.w. GEDRAGSCODE Koninklijke Atletiekclub Lebbeke v.z.w. Atleten 1. We staan voor fairplay tegenover tegenstander, scheidsrechter en publiek. 2. Aanvaard de beslissingen van de juryleden. 3. Onsportiviteit

Nadere informatie

Statuut Waarden en Normen. Een aanvulling op het. Beleidsplan s.v. Rood-Wit

Statuut Waarden en Normen. Een aanvulling op het. Beleidsplan s.v. Rood-Wit Statuut Waarden en Normen Een aanvulling op het Beleidsplan s.v. Rood-Wit 62 2013-2017 Ambitie, sportiviteit en solidariteit Datum: 9-12- 2013 Versie: 1 20131209 Statuut Waarden en Normen Pagina 1 Voor

Nadere informatie

BELEID SPORTIVITEIT EN RESPECT BINNEN MHC WOERDEN

BELEID SPORTIVITEIT EN RESPECT BINNEN MHC WOERDEN BELEID SPORTIVITEIT EN RESPECT BINNEN MHC WOERDEN MHCW is een hockeyclub waar sportiviteit, respect, plezier en prestatie hand in hand gaan. Dit is een waardevol gegeven en dat willen we graag in stand

Nadere informatie

GEDRAGSCODE. vv Volta Lelystad

GEDRAGSCODE. vv Volta Lelystad GEDRAGSCODE vv Volta Lelystad Datum : 8 april 2014 Versie : 1.2 Status : Definitief Auteur(s) : Bestuur vv Volta Pagina 1 van 8 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding... 3 2. Algemeen... 3 3. Doelstelling... 3 4.

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement sportclub EDS. Inleiding

Huishoudelijk reglement sportclub EDS. Inleiding Huishoudelijk reglement sportclub EDS Inleiding Sportclub EDS wil er aan bijdragen dat onze leden met plezier kunnen voetballen en zich verder kunnen ontwikkelen. Normen en waarden bij de beoefening van

Nadere informatie

Een fijne en veilige omgeving!

Een fijne en veilige omgeving! SSV moet een fijne en veilige omgeving zijn voor iedereen. Toch kan het voorkomen dat leden stoppen met sporten omdat ze het niet naar hun zin hebben. Soms wordt daarbij aangegeven dat er ongepast over

Nadere informatie

VV BERGAMBACHT; SAMEN ZORGEN VOOR RESPECT EN PLEZIER

VV BERGAMBACHT; SAMEN ZORGEN VOOR RESPECT EN PLEZIER VV BERGAMBACHT; SAMEN ZORGEN VOOR RESPECT EN PLEZIER De kleedkamer netjes achterlaten na een training of wedstrijd. Rustig blijven wanneer een medespeler van een ander team in jouw ogen een fout heeft

Nadere informatie

Gedragscode Seizoen

Gedragscode Seizoen Gedragscode Seizoen 2017-2018 Gedragscode v.v. Buitenpost Inleiding Ieder week worden bij de voetbalvereniging Buitenpost vele wedstrijden gespeeld. Zowel op het veld, als in de zaal. Veel zaken gaan,

Nadere informatie

We gedragen ons altijd sportief, ook als anderen minder sportief zijn. We hebben altijd respect voor de scheidsrechter, ook als deze een fout maakt.

We gedragen ons altijd sportief, ook als anderen minder sportief zijn. We hebben altijd respect voor de scheidsrechter, ook als deze een fout maakt. 1. Algemene gedragsregels s.v. NOAD 32 Voetbalvereniging s.v. NOAD 32 vraagt nadrukkelijk aandacht voor Normen en waarden tijdens en na de beoefening van de voetbalsport. Hieronder volgt een aantal algemene

Nadere informatie

Wat zijn onze uitgangspunten voor iedereen:

Wat zijn onze uitgangspunten voor iedereen: Onderstaand staan de gedragsregels, alsmede taken en verantwoordelijkheden, weergegeven, die we bij v.v. Rijsbergen willen hanteren. Als iedereen zich hieraan houdt, is het altijd gezellig en sportief,

Nadere informatie

Normen en waarden RKVV SINT-MICHIELSGESTEL. Gedragscode

Normen en waarden RKVV SINT-MICHIELSGESTEL. Gedragscode Normen en waarden RKVV SINT-MICHIELSGESTEL Gedragscode Onze vereniging stelt zich tot doel om alle leden en betrokkenen plezier te laten beleven aan het voetbalspel en alles wat eromheen gebeurt. Dit kan

Nadere informatie

GEDRAGSCODE TEGEN PESTEN voor schermers, trainers, bestuurders, ouders en supporters

GEDRAGSCODE TEGEN PESTEN voor schermers, trainers, bestuurders, ouders en supporters GEDRAGSCODE TEGEN PESTEN voor schermers, trainers, bestuurders, ouders en supporters Pesten is verboden! Pesten en plagen zijn twee verschillende dingen. Maak het onderscheid. Heb je het gevoel gepest

Nadere informatie

Gedragsreglement. De winnaar is diegene die tegen zijn verlies kan.

Gedragsreglement. De winnaar is diegene die tegen zijn verlies kan. Gedragsreglement De winnaar is diegene die tegen zijn verlies kan. 1 Inleiding Voetbalvereniging Meeuwenplaat draagt bij aan het door leden met plezier kunnen voetballen en zich positief en sportief ontwikkelen,

Nadere informatie

Normen en waarden statuut vv Kethel-Spaland

Normen en waarden statuut vv Kethel-Spaland Respect voor de ander, geweldloosheid, aanspreekbaarheid op gedrag en op het bepalen van eigen grenzen bij wat toelaatbaar is en wat niet. Basiswaarden - Plezier - Respect - Eerlijkheid - Betrokkenheid

Nadere informatie

GEDRAGSCODE voor atleten, trainers, bestuurders, juryleden, ouders en supporters

GEDRAGSCODE voor atleten, trainers, bestuurders, juryleden, ouders en supporters GEDRAGSCODE voor atleten, trainers, bestuurders, juryleden, ouders en supporters Atleten 1. We staan voor fairplay tegenover tegenstander, scheidsrechter en publiek. 2. Aanvaard de beslissingen van de

Nadere informatie

Gedragscode UVV/Sphynx

Gedragscode UVV/Sphynx Gedragscode UVV/Sphynx Beste volleyballers, In dit document wordt de gedragscode van UVV/Sphynx toegelicht. Deze gedragscode is van toepassing op alle leden en vrijwilligers van UVV/Sphynx of vrijwilligers

Nadere informatie

Voetbal Vereniging Terneuzen

Voetbal Vereniging Terneuzen Voetbal Vereniging Terneuzen Gedrags- / sanctiebeleid 2013-2018 Accommodatie... 5 (Jeugd)spelers/speelsters algemeen... 6 Specifieke afspraken (jeugd)spelers/speelsters... 7 (Jeugd)trainers/leiders algemeen...

Nadere informatie

Iedereen binnen de voetbalwereld heeft te maken met waarden en normen. En zeker ook met fair play.

Iedereen binnen de voetbalwereld heeft te maken met waarden en normen. En zeker ook met fair play. Voorwoord Iedereen binnen de voetbalwereld heeft te maken met waarden en normen. En zeker ook met fair play. Hoe gaan we met elkaar om, welke spelregels hanteren we binnen en buiten het veld, hoe proberen

Nadere informatie

Gedragsregels. Jeugdafdeling v.v. De Merino s

Gedragsregels. Jeugdafdeling v.v. De Merino s Gedragsregels Jeugdafdeling v.v. De Merino s Beste sportvrienden en vriendinnen, Hierbij de uitgave van de gedragsregels voor de jeugd die van kracht zijn binnen v.v. de Merino s. Daarnaast willen wij

Nadere informatie

Statuut Sportiviteit en Respect voetbalvereniging UDI 19/Beter Bed

Statuut Sportiviteit en Respect voetbalvereniging UDI 19/Beter Bed Statuut Sportiviteit en Respect voetbalvereniging UDI 19/Beter Bed Doelstelling van het statuut Helaas valt niet meer te ontkennen, dat er op en rondom de voetbalvelden steeds vaker dingen gebeuren, die

Nadere informatie

Groen Star Beek GOED VOORBEELD DOET VOLGEN!

Groen Star Beek GOED VOORBEELD DOET VOLGEN! Groen Star Beek GOED VOORBEELD DOET VOLGEN! Gedragscode Groen Star Beek Voor spelers, ers, ouders, verantwoordelijken en supporters. Algemeen Om het voor iedereen zo aangenaam mogelijk te maken, werd een

Nadere informatie

Gedragscode. Zó houden we voetbal leuk

Gedragscode. Zó houden we voetbal leuk Gedragscode Zó houden we voetbal leuk Inleiding Het bestuur van Focus 07 hecht er grote waarde aan dat haar leden en bezoekers zich houden aan de fatsoensregels die in het normale rechts- c.q. omgangsverkeer

Nadere informatie

Reglement Waarden en Normen v.v. UNO

Reglement Waarden en Normen v.v. UNO Reglement Waarden en Normen v.v. UNO Gedragscode v.v. UNO Eén van de beleidsmethodes om ongewenst gedrag te beperken is het opstellen van gedragscodes binnen onze vereniging UNO. Gedragscodes zijn regels

Nadere informatie

Gedragsregels. Vastgesteld in de Algemene Ledenvergadering

Gedragsregels. Vastgesteld in de Algemene Ledenvergadering Gedragsregels Vastgesteld in de Algemene Ledenvergadering 14 november 2012 Inleiding Het bestuur van D.O.S.C. wil er aan bijdragen dat onze leden met plezier kunnen sporten en zich verder kunnen ontwikkelen.

Nadere informatie

Gedragscode z.v.v. Blauw Wit 66

Gedragscode z.v.v. Blauw Wit 66 Gedragscode z.v.v. Blauw Wit 66 Wanneer er binnen een vereniging afspraken worden gemaakt, dan dient iedereen zich daaraan te houden. In de gedragscode z.v.v. BlauwWit '66 is een aantal gedragsregels opgenomen

Nadere informatie

Gedragscode. Artikel 10 Reglementen:

Gedragscode. Artikel 10 Reglementen: Gedragscode Het bestuur van Stichting YET Nederland heeft conform artikel 10 lid 1-4 van haar statuten een wedstrijd/toernooi reglement en gedragscode laten opstellen : Artikel 10 Reglementen: 1. Het Bestuur

Nadere informatie

VOETBALVERENIGING V.S.W.

VOETBALVERENIGING V.S.W. Leiders en trainers 1. creëren een omgeving en een sfeer waarin de sporter zich veilig voelt en kan ontplooien. 2. vertegenwoordigen V.S.W. op een waardige manier. 3. zijn verantwoordelijk voor het goed

Nadere informatie

DOOR VOETBAL VERENIGD

DOOR VOETBAL VERENIGD DOOR VOETBAL VERENIGD De Aanvoerders hebben 4 Gouden Regels opgesteld die iedereen bij zijn club in de praktijk kan brengen om het voetbal leuk, sportief en sociaal te houden. Niet iedere regel is direct

Nadere informatie

De voorzitter, de jeugdcoördinatoren en de sportieve cel zullen toezien op het navolgen van dit sportief charter.

De voorzitter, de jeugdcoördinatoren en de sportieve cel zullen toezien op het navolgen van dit sportief charter. WeGi Volley Groot Lille: Sportief Charter geupdate 2014-03-02 WeGi Volley Groot Lille is een sportclub met een aanbod op maat. Hiermee bedoelen we dat iedereen volgens zijn/haar niveau aan volleybal kan

Nadere informatie

KNCB GEDRAGSCODES. Dutch Lions & Lionesses. A player may win the match, but the team wins the tournament.

KNCB GEDRAGSCODES. Dutch Lions & Lionesses. A player may win the match, but the team wins the tournament. KNCB GEDRAGSCODES Dutch Lions & Lionesses A player may win the match, but the team wins the tournament. Spelers Begrijp de regels en speel volgens de regels. Houd je aan de regels en respecteer de beslissingen

Nadere informatie

Algemene gedragscode. 1. Inleiding. 2. Algemeen

Algemene gedragscode. 1. Inleiding. 2. Algemeen 1. Inleiding Zwemmen Rotterdam-Zuid (verder ZRZ) wil er aan bijdragen dat haar leden met plezier kunnen zwemmen en zich blijven ontwikkelen. Om er voor te zorgen dat we normaal met elkaar omgaan, spreken

Nadere informatie

Gedragscode sc Buitenveldert. respect. veilige omgeving. Plezier. continu leren. respect. veilige omgeving. sportief. Plezier. continu leren.

Gedragscode sc Buitenveldert. respect. veilige omgeving. Plezier. continu leren. respect. veilige omgeving. sportief. Plezier. continu leren. Inleiding In deze publicatie vind je de gedragscode van sc Buitenveldert. Met deze gedragscode willen we iedereen die met sc Buitenveldert in aanraking komt duidelijke richtlijnen bieden omtrent de gewenste

Nadere informatie

SPELREGELS. s.v. MZC 11 te Zierikzee. BIJLAGE II van het Technisch Beleidsplan

SPELREGELS. s.v. MZC 11 te Zierikzee. BIJLAGE II van het Technisch Beleidsplan SPELREGELS s.v. MZC 11 te Zierikzee BIJLAGE II van het Technisch Beleidsplan Sportpark Den Hogen Blok, Lange Blokweg 29, 4301 NW Zierikzee T 0111-450235 (wedstrijdsecretariaat) T 0111-450236 (kantine)

Nadere informatie

Gedragregels v.v.dkb 44

Gedragregels v.v.dkb 44 Gedragregels v.v.dkb 44 Iedere vereniging wil dat er op een onbezorgde en prettige manier wordt gevoetbald. Dit gaat niet altijd vanzelf. Wat een enorme bijdrage kan leveren is het maken van afspraken

Nadere informatie

Plezier Respect Eerlijkheid Betrokkenheid Sportiviteit

Plezier Respect Eerlijkheid Betrokkenheid Sportiviteit Bijlage 2 Gedragsregels 2.1 De Basiswaarden CVC Reeuwijk heeft 5 basiswaarden die het frame vormen waarop de vereniging is gebouwd en die de richting bepalen voor ons dagelijks functioneren bij de club.

Nadere informatie

HUIS- EN GEDRAGSREGELS HOCKEY CLUB HOUTEN NOVEMBER 2017

HUIS- EN GEDRAGSREGELS HOCKEY CLUB HOUTEN NOVEMBER 2017 HUIS- EN GEDRAGSREGELS HOCKEY CLUB HOUTEN NOVEMBER 2017 De Houten 5 Kernwaarden van HC Houten We hebben De HC Houten 5 opgesteld. Het zijn de 5 kernwaarden die invulling geven aan het gedachtegoed van

Nadere informatie

GEDRAGSREGELS KV DOT

GEDRAGSREGELS KV DOT GEDRAGSREGELS KV DOT 1. Voorwoord [Doelstelling gedragsregels] Het bestuur van KV DOT hecht er grote waarde aan dat normen en waarden binnen onze vereniging gehandhaafd blijven. Wij als bestuur willen

Nadere informatie

K. Bokrijk Sport VZW Kneippstraat z/n 3600 Genk 011/

K. Bokrijk Sport VZW Kneippstraat z/n 3600 Genk 011/ vrijdag 8 juni 2012 K. Bokrijk Sport VZW Kneippstraat z/n 3600 Genk 011/22.91.28 Gedragregels K. Bokrijk Sport Inleiding Het bestuur van K. Bokrijk Sport wil haar steentje bijdragen dat onze leden met

Nadere informatie

Hoofdstuk 6 Sportiviteit en Respect

Hoofdstuk 6 Sportiviteit en Respect Hoofdstuk 6 Sportiviteit en Respect In hoofdstuk 1 hebben we drie deelgebieden binnen Sportiviteit & Respect onderscheiden, namelijk (1) Fair play, (2) Sportief gedrag en (3) Grijs gebied (zie figuur pagina

Nadere informatie

Gedragscode R.F.C. Haarlem

Gedragscode R.F.C. Haarlem Gedragscode R.F.C. Haarlem 1. Inleiding; 2. Algemeen 3. Doelstelling: Over wie gaat het en waarover gaat het 4. Algemene gedragsregels: Wat zijn onze uitgangspunten op en rond het sportcomplex 5. Gedragsregels

Nadere informatie

Bestuursreglement Gedrag, Normen & Waarden vv Westerwolde

Bestuursreglement Gedrag, Normen & Waarden vv Westerwolde Bestuursreglement Gedrag, Normen & Waarden vv Westerwolde 01 Inleiding: Aangaande het bestuursreglement gedrag, normen en waarden, heeft de vv Westerwolde gedragsregels opgesteld die hierbij kunnen helpen.

Nadere informatie

Richtlijn maatregelen wangedrag z.v.v. Blauw Wit '66

Richtlijn maatregelen wangedrag z.v.v. Blauw Wit '66 Richtlijn maatregelen wangedrag z.v.v. Blauw Wit '66 In voorkomende gevallen wordt deze richtlijn maatregelen wangedrag z.v.v. Blauw Wit 66 terzijde gesteld en de handleiding tuchtzaken amateurvoetbal

Nadere informatie

Welkom bij Antilopen! Sociaal handboekje

Welkom bij Antilopen! Sociaal handboekje Welkom bij Antilopen! Sociaal handboekje INHOUD Welkom!... 1 Website... 1 Nieuwsbrief... 1 De St!p... 1 Kleding... 1 Vervoer... 2 Gedragscodes... 2 Algemene gedragsregels... 2 Clubhuis en veld... 3 Spelers

Nadere informatie

De gedragsregels voor de speler

De gedragsregels voor de speler De gedragsregels voor de speler 1. Is sportief, vertoont teamgeest als onderdeel van een team en helpt en steunt zijn medespelers in het veld. 2. Neemt deel aan alle trainingen en wedstrijden en meldt

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement/gedragscode Voetbal Vereniging Musketiers

Huishoudelijk reglement/gedragscode Voetbal Vereniging Musketiers Huishoudelijk reglement/gedragscode Voetbal Vereniging Musketiers VV Musketiers wil ieder lid de optimale mogelijkheid bieden te genieten van de voetbalsport. Deze voetbalclub wil een vereniging zijn waar

Nadere informatie

Normen & waarden STATUUT NORMEN EN WAARDEN(CONCEPT) OPGEMAAKT DOOR BESTUUR VV DE TREFFER 16

Normen & waarden STATUUT NORMEN EN WAARDEN(CONCEPT) OPGEMAAKT DOOR BESTUUR VV DE TREFFER 16 2016 Normen & waarden STATUUT NORMEN EN WAARDEN(CONCEPT) OPGEMAAKT DOOR BESTUUR VV DE TREFFER 16 Inhoudsopgave Hoofdstuk Pagina Inhoudsopgave 2 1. Inleiding 3 2. Gedragscode 4 3. Specifieke gedragscodes

Nadere informatie

GEDRAGSCODE voor atleten/zwemmers, trainers/lesgevers, bestuurders, officials, ouders en supporters

GEDRAGSCODE voor atleten/zwemmers, trainers/lesgevers, bestuurders, officials, ouders en supporters R C T A L GEDRAGSCODE voor atleten/zwemmers, trainers/lesgevers, bestuurders, officials, ouders en supporters Atleten/zwemmers 1. We staan voor fairplay tegenover tegenstander, official(s) en publiek.

Nadere informatie

1. De gedragsregels voor de speler. 2. De gedragsregels voor de trainer. 3. De gedragsregels voor de begeleider

1. De gedragsregels voor de speler. 2. De gedragsregels voor de trainer. 3. De gedragsregels voor de begeleider De 80 gedragsregels bij Reusel Sport / Faes Group Inhoudsopgave: 1. De gedragsregels voor de speler 2. De gedragsregels voor de trainer 3. De gedragsregels voor de begeleider 4. De gedragsregels voor de

Nadere informatie

Maar ook de sporters binnen Avanti W kunnen een beroep doen op de vertrouwenscommissie.

Maar ook de sporters binnen Avanti W kunnen een beroep doen op de vertrouwenscommissie. Inleiding Het bewerkstelligen van een uitstekende sfeer binnen de Omni sportvereniging Avanti Wilskracht is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van bestuur, trainers, leiders, sporters en ouders. Avanti

Nadere informatie

Gedragscode FC Tenstar Melle

Gedragscode FC Tenstar Melle Gedragscode FC Tenstar Melle I. Algemeen: - De club FC Tenstar Melle wil er aan bijdragen dat haar leden met plezier kunnen voetballen en zich verder ontwikkelen. Aangezien zij normen en waarden bij de

Nadere informatie

Normen & waarden STATUUT NORMEN EN WAARDEN OPGEMAAKT DOOR BESTUUR VV DE TREFFER 16

Normen & waarden STATUUT NORMEN EN WAARDEN OPGEMAAKT DOOR BESTUUR VV DE TREFFER 16 2016 Normen & waarden STATUUT NORMEN EN WAARDEN OPGEMAAKT DOOR BESTUUR VV DE TREFFER 16 Inhoudsopgave Hoofdstuk Pagina Inhoudsopgave 1 1. Inleiding 2 2. Gedragscode 3 3. Specifieke gedragscodes per groep

Nadere informatie

Normen en Waarden. Beste Leden, supporters en ouders van onze jeugdleden,

Normen en Waarden. Beste Leden, supporters en ouders van onze jeugdleden, Normen en Waarden Beste Leden, supporters en ouders van onze jeugdleden, Hier treft u aan, doelgroepgericht, onze normen en waarden bij DVG. Waarom aandacht geven aan dit tegenwoordig veelvuldig genoemde

Nadere informatie

Protocol normen en waarden MBC

Protocol normen en waarden MBC Protocol normen en waarden MBC 13 2017-2022 Inleiding MBC 13, is voetbalvereniging met als doel een gezond en groeiend voetbal te borgen voor de jeugd uit Maasbracht / Brachterbeek en als afgeleide hiervan

Nadere informatie

Ethisch Carter van de club.

Ethisch Carter van de club. HANDBOOGMAATSCHAPPIJ OLYMPIA V.Z.W. SLUIS 75-2400 MOL Ethisch Carter van de club. A. Protocol tegen seksuele intimidatie In dit document heeft het bestuur van handboogvereniging H.M. Olympia Mol vzw vastgelegd

Nadere informatie