Thema: VROM (bouwen & wonen)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Thema: VROM (bouwen & wonen)"

Transcriptie

1 Aanvullende verordeningen van gemeenten die buiten deze lijst vallen zijn opgenomen in het AL Kostenmodel. Thema: VROM (bouwen & wonen) A1. Huisvestingsvergunning De huisvestingsvergunning is vereist voor woonruimte met een huur- of koopprijs beneden een bepaalde grens. Een huisvestingsvergunning dient te worden aangevraagd. De administratieve handelingen bij de huisvestingsvergunning zijn: Het opstellen van een verzoek (evt. met formulier) tot vergunningverlening. Het verzenden van het verzoek. Autonome regelgeving (Categorie IV). De Huisvestingswet stelt dat een gemeente een huisvestingsverordening kan opstellen. Indien de gemeente dit doet, staan in de huisvestingsverordening nadere eisen beschreven.in een huisvestingverordening kan een gemeente deze verplichting opleggen. A2. Meldingsplicht bij het ter beschikking komen van woonruimte In een huisvestingverordening kan een gemeente deze verplichting opleggen. De eigenaar van de woonruimte behorende tot een bepaalde categorie woningen van de betreffende gemeente, dient zodra de woonruimte vrijkomt, dit te melden bij de gemeente. Bevat geen handelingen voor burgers maar voor woningbouwcorporaties. De Huisvestingswet stelt dat een gemeente een huisvestingsverordening kan opstellen. Indien de gemeente dit doet, staan in de huisvestingsverordening nadere eisen beschreven.in een huisvestingverordening kan een gemeente deze verplichting opleggen.

2 A3. Splitsingsvergunning woonruimte In een huisvestingverordening kan een gemeente deze verplichting opleggen, indien de eigenaar in het bezit is van het eigendomsrecht van een gebouw dat behoort tot een bepaalde door de gemeente aangewezen categorie woningen, dit recht wil splitsen in appartementsrechten, dient in sommige gevallen een splitsingsvergunning aangevraagd te worden. Een splitsingsvergunning dient te worden aangevraagd. De informatieverplichtingen bij het indienen van een vergunningsverzoek zijn: Het opstellen van een verzoek (evt. met formulier) tot vergunningverlening. Het opstellen van een splitsingsplan. Het laten opstellen van een taxatierapport van het pand en de tot afzonderlijke woonruimtes bestemde gedeelten van het gebouw, opgemaakt door een beëdigde makelaar. Dit rapport dient een beschrijving en een beoordeling van de onderhoudstoestand van het gebouw te bevatten. Het overleggen van de documenten. De Huisvestingswet stelt dat een gemeente een huisvestingsverordening kan opstellen. Indien de gemeente dit doet, staan in de huisvestingsverordening nadere eisen beschreven. In een huisvestingverordening kan een gemeente deze verplichting opleggen. A4. Vergunning onttrekking, samenvoeging en omzetting woonruimte Indien een persoon eigenaar is van een woonruimte die tot een bepaalde aangewezen categorie woningen behoort, en de betreffende persoon wil deze woonruimte samenvoegen met een andere woonruimte, omzetten in een onzelfstandige woonruimte of aan de bestemming tot bewoning onttrekken, dan is hiervoor een vergunning vereist. De informatieverplichtingen bij het indienen van een vergunningsverzoek zijn: Het opstellen van een verzoek tot vergunningverlening. Het opstellen van een splitsingsplan. Het laten opstellen van een taxatierapport van het pand en de tot afzonderlijke woonruimtes bestemde gedeelten van het gebouw, opgemaakt door een beëdigde makelaar. Dit rapport dient een beschrijving en een beoordeling van de onderhoudstoestand van het gebouw te bevatten. Het overleggen van de documenten. De Huisvestingswet stelt dat een gemeente een huisvestingsverordening kan opstellen. Indien de gemeente dit doet, staan in de huisvestingsverordening nadere eisen beschreven.in een huisvestingverordening kan een gemeente deze verplichting opleggen.

3 A8. Bouw en verbouw, beoordeling op uiterlijk en schoonheid In de gemeentelijke Welstandsnota zijn eisen gesteld aan het uiterlijk en schoonheid van gebouwen. De gemeente vraagt, voor bouwplannen zoals in de nota benoemd, advies aan de Welstandscommissie, die het plan beoordeeld op uiterlijk en schoonheid. Dit wordt gedaan op basis van de tekeningen en beschrijvingen die worden ingediend bij de aanvraag bouwvergunning. Geen handelingen voor burgers, de gemeente vraagt zelf advies aan de Welstandscommissie. Indien wenselijk kan de burger aanwezig zijn bij de bespreking. Geen informatieverplichtingen voor burgers, wordt door de Welstandscommissie uitgevoerd. A10. Vergunning hergebruik ontruimde of onbewoonbaar verklaarde woning/woonwagen Indien een woning of woonwagen die onbewoonbaar is verklaard weer voor bewoning in gebruik genomen wil worden dient daarvoor een vergunning aangevraagd te worden. Het indienen van een verzoek. A11. Ontheffing Bouwbesluit Een aanvrager van een bouwvergunning als bedoeld in de Woningwet kan de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer verzoeken om een ontheffing te verlenen van de in het Bouwbesluit gegeven voorschriften met betrekking tot het bouwen van bouwwerken uit het oogpunt van veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu. Geen handelingen voor burgers, ontheffingen worden beoordeeld op basis van de tekeningen en beschrijvingen die worden ingediend voor de bouwvergunning. Geen informatie verplichtingen voor burgers. Opgenomen in bouwvergunning. A12. Pand als woning gebruiken Indien men een deel van een pand dat een andere functie dan een woonfunctie heeft, als woning wil gaan gebruiken moet daarvoor toestemming worden aangevraagd.. Om een pand als woning te gebruiken dient hiervoor toestemming te worden gevraagd. De administratieve handelingen zijn: Het opstellen van een verzoek. Het indienen van het verzoek.

4 A13. Woonwagenstandplaats, toewijzing Gemeentes hebben veelal locaties bestemd voor woonwagenstandplaatsen. Burgers kunnen een standplaats in zo n gebied aanvragen bij de gemeente. Een burger dient een verzoek in voor het toewijzen van een standplaats. A14. Gemeenteraad geeft bij verordening voorschriften aan B&W omtrent verstrekking van subsidies Opgenomen in Algemene Subsidieverordening. Geen informatie verplichtingen voor burgers. A15. Bouwverordening De Bouwverordening is een gemeentelijke verordening. Deze geeft, waar nodig, een aanvullende (stedenbouwkundige) regeling op: Bestemmingsplannen Voorschriften over brandveiligheid Aansluitingsplicht op nutsvoorzieningen Plichten tijdens de bouw, bij voltooiing van en bij ingebruikname van een bouwwerk De staat van open erven en terreinen Gebruikersvergunning voor gebouwen en gebruikersvergunning voor instellingen Sloopvergunning Welstand en reglement van orde van de welstandscommissie Handhaving Geen informatie verplichtingen voor burgers, deze zijn in deelvergunningen (bijvoorbeeld sloopvergunning) opgenomen. Autonome regelgeving (Categorie IV).

5 Thema VROM (Milieu) B3. Lozing Afvalwater Er zijn woningen en inrichtingen die (nog) niet op het riool zijn aangesloten. In dit geval kunt u bij de gemeente een ontheffing aanvragen op het verbod van het lozen in de bodem van huishoudelijk afvalwater, koelwater en bedrijfsafvalwater. Aan deze ontheffing worden door de gemeente speciale voorwaarden gesteld. In bepaalde gevallen is toestemming van het waterschap nodig. Een voorbeeld hiervan is het lozen van afvalwater op het oppervlaktewater door middel van bijvoorbeeld een septic tank. Doelgroep Burgers Overig Indienen van een verzoek tot ontheffing. B4. Schadevergoeding bodemonderzoek Als een burger schade heeft ondervonden omdat door de overheid een bodemonderzoek is uitgevoerd kan deze hier een schadevergoeding voor aanvragen. Doelgroep Burgers Overig De informatieverplichtingen bij het indienen van een verzoek zijn: Schriftelijk opstellen van verzoek inclusief argumentatie. Het overleggen van de documenten. B5. Schadevergoeding maatregelen in verband met bodembescherming Indien u als eigenaar van een grondgebied schade heeft geleden als gevolg van bodembeschermende maatregelen die door derden op uw grondgebied zijn uitgevoerd, en dit is gebeurd nadat de plaatselijke overheid u verplicht heeft om dit toe te laten, kunt u daarvoor een schadevergoeding krijgen. De informatieverplichtingen bij het indienen van een verzoek zijn: Schriftelijk opstellen van verzoek. Het overleggen van de documenten.

6 B6. Advies reinigbaarheid verontreinigde grond Indien u van plan bent verontreinigde grond af te graven mag u pas daartoe overgaan nadat u aan het Service Centrum Grond te Houten advies hebt gevraagd over de reinigbaarheid van de grond. De plicht om advies in te winnen geldt niet als de bodem tijdens het verrichten van bepaalde handelingen met schadelijke stoffen op zodanige wijze is verontreinigd of aangetast dat er spoed geboden is om de grond af te graven, waardoor er geen tijd is om eerst advies te in te winnen. De informatieverplichtingen bij het indienen van een verzoek zijn: Aanvraagformulier opvragen en invullen en indienen. Een reinigingsadvies wordt uitgevoerd door het Service Centrum Grond te Houten. Een reinigingsadvies door het SCG in het kader van de Wbb is kosteloos. B7. Afval storten Voor burgers wordt afval in de regel periodiek thuis opgehaald. Voor specifiek afval kan het weggebracht worden naar een afvalwegbrengstation. In sommige gevallen zijn hier maximale hoeveelheden of aantallen voor opgesteld wat wordt bijgehouden met een zogenaamde knipkaart. Doelgroep Burgers Overig In voorkomende gevallen de knipkaart overhandigen bij het wegbrengstation. Deze kaart is thuis ontvangen. B8. Rioolaansluiting Om een woning aan te sluiten op het riool moet een rioolaansluiting aangevraagd worden. De informatieverplichtingen bij het indienen van een verzoek zijn: Schriftelijk opstellen van verzoek. Situatie schets maken. Opstellen van verklaring over de aard van het stelsel.

7 B9. Milieu, handhaving Burgers hebben in het kader van milieu handhaving het recht om klachten hierover bij de gemeenten aan te geven. Aanvraag. Het betreft het overleggen van de volgende gegevens (eventueel middels een aanvraagformulier): Telefonisch, digitaal of schrijven melden van klachten. B10. Reinigingsheffingen (burger: afvalstoffenheffing) Burgers ontvangen jaarlijks als gemeentelijke belasting de afvalstoffenheffing. Geen administratieve handelingen voor burgers. B11. Grond afgraven en verplaatsen Om, bijvoorbeeld bij bouwwerkzaamheden, grond te verplaatsen moet een vergunning worden aangevraagd. Dit om te voorkomen dat schone grond wordt vervuild met vervuilde grond. De informatieverplichtingen bij het indienen van een verzoek zijn: Telefonisch melden. Situatie schets maken. Opstellen van verklaring over de aard van de grond. Bewijs stukken overleggen. B12. Bouwstoffen, melding Indien u bouwmaterialen toepast op of in de bodem, dan moet u in sommige gevallen melding daarvan doen bij de gemeente. De informatieverplichtingen bij het indienen van een melding zijn: Melden van de toe te passen materialen bij de gemeente.

8 Thema VROM (Ruimtelijke Ordening) C1. Aanlegvergunning Indien een door de gemeenteraad vastgesteld bestemmingsplan bepaalt dat het verboden is om zonder (of in afwijking van) een vergunning van burgemeester of wethouders op een bepaald stuk grond (met historische waarde) werken of werkzaamheden uit te voeren, die blijvende invloed hebben op de bestemming van die grond, kan een vergunning voor deze werken of werkzaamheden worden aangevraagd bij de betreffende gemeente. Een dergelijke vergunning wordt een aanlegvergunning genoemd. De informatieverplichtingen bij het indienen van een verzoek zijn: Situatie schets maken. Opstellen beschrijving van de werkzaamheden en de plannen. C2. Bestemmingsplannen, wijzigingen Als het bestemmingsplan niet afdoende is voor de bouwplannen van de burger kan een verzoek worden ingediend tot wijziging van het bestemmingsplan. De informatieverplichtingen bij het indienen van een verzoek tot wijzigen bestemmingsplan zijn: Schriftelijk opstellen van verzoek. Bouwplannen schetsen. Bewijs stukken overleggen. Documenten via de post versturen. C3. Bouwblok, verzoek In het gemeentelijke bestemmingplan is aangegeven wat de bestemming van de verschillende locaties in de gemeente is. Gebieden en locaties die geen bouwbestemming hebben kunnen derhalve niet voor bebouwing ervan in aanmerking komen. U kunt (als burger, bedrijf of instelling) de gemeente verzoeken om een bouwblok in het bestemmingplan aan te geven. Een bouwblok in het bestemmingplan duidt er op dat in dat gebied of locatie mag worden gebouwd. Dit kan betrekking hebben op het bouwen van woningen, maar ook opstallen als een garage of schuur. Een verzoek om een bouwblok betreft in feite een bestemmingsplanwijziging en kent een vergelijkbare procedure. De informatieverplichtingen bij het indienen van een verzoek zijn: Schriftelijk opstellen van verzoek. Bouwplannen schetsen. Bewijs stukken overleggen. Documenten via de post versturen.

9 C4. Vrijstelling voorschriften bestemmingsplan Deze vrijstelling van de voorschriften uit het bestemmingsplan, beter bekent als de artikel 19- procedure, moet worden aangevraagd bij bouw projecten die niet overeenkomen met de eisen uit het bestemmingsplan voor die locatie. Doelgroep Burgers De informatieverplichtingen bij het indienen van een verzoek tot vrijstelling zijn: Invullen van formulier. Situatie schetsen. Opstellen ruimtelijke onderbouwing. Bewijs stukken overleggen. Documenten via de post versturen. In de regel gebeurt het verzoek om vrijstelling van het bestemmingsplan altijd op basis van de bij de aanvraag bouwvergunning ingediende tekeningen en beschrijvingen. Indien dit verzoek afwijkt van de bestaande bestemming wordt dit automatisch beschouwd als verzoek om vrijstelling. Er zijn dan geen aanvullende administratieve handelingen voor de burger ten opzichte van de aanvraag bouwvergunning. C5. Bouwgrond, uitgifte Gemeenten die grond in bezit hebben kunnen deze uitgeven aan burgers. Doelgroep Burgers De informatieverplichtingen en handelingen zijn: Indienen van een verzoek. C6. Schadevergoeding op grond van de Wet Ruimtelijke Ordening Burgers kunnen op grond van artikel 49 van de Wro een schadevergoeding aanvragen. De informatieverplichtingen bij het indienen van een verzoek tot schadevergoeding zijn: Schriftelijk opstellen van verzoek. laten opstellen taxatierapport van het pand. Bewijs stukken overleggen. Documenten via de post versturen.

10 C7. Bestemmingsplanwijziging, schadevergoeding Door het wijzigen van bestemmingsplannen kunnen burgers verplicht kosten moeten maken. Hiertoe kunnen zij een schadevergoeding aanvragen. De informatieverplichtingen en handelingen bij het indienen van een verzoek tot wijzigen bestemmingsplan zijn: Schriftelijk opstellen van verzoek. Laten opstellen taxatierapport van het pand. Bewijs stukken overleggen. Documenten via de post versturen. C8. Sloopvergunning In gebieden, waarvoor een leefmilieuverordening geldt, is het verboden te slopen zonder of in afwijking van een schriftelijke vergunning van burgemeester en wethouders (sloopvergunning). Een sloopvergunning moet in vrijwel alle gevallen worden aangevraagd, teneinde de openbare orde en veiligheid te beschermen en ongewenste afbraak tegen te gaan. Er moet rekening gehouden worden met de voorwaarden zoals die in de Bouwverordening zijn vermeld. Doelgroep burgers De informatieverplichtingen en handelingen bij het indienen van een verzoek tot sloopvergunning zijn: Invullen van aanvraag formulier. Foto s en situatie schets overleggen. Opstellen maten van het object. Uitvoeren asbest onderzoek. uitvoeren onderzoek chemisch verontreinigd sloopafval. Bewijs stukken overleggen. Documenten via de post versturen.

11 Thema V&W (voertuig en vervoer) D1. Ontheffing verbod parkeren van caravans Bij de gemeente kan een burger ontheffing aanvragen voor het verbod om niet langer dan het vastgestelde aantal achtereenvolgende dagen een caravan of camper voor de deur te stallen. De handelingen bij het indienen van een verzoek tot ontheffing zijn: Het opstellen van een verzoek. Het verzenden van het verzoek. D2. Gehandicaptenparkeerkaart Bij de gemeente kan een gehandicapte burger een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen. Hiermee kan geparkeerd worden op de daaraan aangegeven parkeerplaatsen. De auto mag ook neergezet worden op plaatsen waar parkeren normaal verboden is. Een gehandicaptenkaart mag aangevraagd worden indien u bestuurder of passagier bent van een motorvoertuig op meer dan twee wielen en van brommobielen en als u een chronische loop- of andere beperking hebt of u bent permanent rolstoelgebonden. Indien aan u nog niet eerder een gehandicaptenkaart is verstrekt, is een geneeskundig onderzoek door een arts van de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) vereist. Doelgroep Chronisch zieken en gehandicapten De handelingen bij het indienen van een aanvraag zijn: Invullen van formulier met NAW-gegevens. Arts bezoeken en geneeskundig onderzoek ondergaan. Persoonlijk overhandigen van de documenten. D3. Gehandicaptenparkeerplaats Bij de gemeente kan een gehandicapte burger een gehandicaptenparkeerplaats aanvragen. Hierbij wordt een parkeerplaats nabij de woning van de aanvrager exclusief voor hem gereserveerd. Doelgroep Chronisch zieken en gehandicapten De handelingen bij het indienen van een aanvraag zijn: Invullen van formulier met NAW-gegevens. In voorkomende gevallen een situatie schets maken. Bewijsstukken overleggen. Persoonlijk overhandigen van de documenten.

12 D4. Parkeren voor bewoners of bedrijven Opgenomen onder D5 en D6. D5. Parkeervergunning (tijdelijk) In een parkeerverordening kan een gemeente een parkeerregime van toepassing verklaring, bijvoorbeeld een zone voor betaald parkeren. Tevens is in de verordening opgenomen het beleid voor het verstrekken van vergunningen voor bewoners nabij deze zones. Een vergunning kan in voorkomende gevallen bij de gemeente worden aangevraagd. De handelingen bij het indienen van een aanvraag zijn: Invullen van formulier met NAW-gegevens. Bewijsstukken overleggen. Persoonlijk overhandigen van de documenten. D6. Parkeerontheffing blauwe zone In een parkeerverordening kan een gemeente een parkeerregime van toepassing verklaring, bijvoorbeeld een blauwe zone. Voor een blauwe zone kan ontheffing worden verleend, deze kan bij de gemeente worden aangevraagd. De handelingen bij het indienen van een aanvraag zijn: Invullen van formulier met NAW-gegevens. Via de post verzenden van de documenten. D7. Wegenverkeerswet, ontheffing Deze informatieverplichting bevat verschillende vergunningen. Hierbij kan gedacht worden aan de ontheffing tot het rijden in voetgangers gebied. De handelingen bij het indienen van een aanvraag zijn: Invullen van formulier met NAW-gegevens. Via de post verzenden van de documenten.

13 D8. Parkeren van voertuig Opgenomen onder D5 en D6 D9. Ontheffing verbod wedstrijden op de weg Wanneer u op de openbare weg een wedstrijd met voertuigen wilt houden bent u verplicht daarvoor ontheffing aan te vragen bij de beheerder van die weg. De ontheffing wordt alleen verleend wanneer er is aangetoond dat maatregelen zijn getroffen om te voorkomen dat deelnemers en organisatoren onverzekerd zijn (als bedoeld in de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen). Doelgroep Georganiseerde burgers De handelingen bij het indienen van een aanvraag tot ontheffing zijn: Opstellen van een schriftelijk verzoek. Bewijsstukken overhandigen van genomen maatregelen. D10. Ontheffing of vrijstelling bepalingen Wegenverkeerswet Opgenomen onder D7. D11. Uitvoeren voorbereidingsbesluit als bedoeld in afdeling 3.4 Awb In de Wegenwet wordt bepaald dat een weg aan het openbaar verkeer kan worden onttrokken bij een besluit van de gemeenteraad. Het gemeentebestuur geeft met betrekking tot de voorbereiding van de beslissing op het verzoek toepassing aan de in afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht geregelde procedure. Deze procedure betreft het inzagerecht voor burgers en bedrijven. Gemeenten moeten een dergelijk besluit openbaar maken (bijv via huisaan-huis bladen). Het staat belanghebbende vrij om hun zienswijze mondeling of schriftelijk onder de aandacht te brengen. Indienen zienswijze. Inspraak tijdens inspraakprocedure.

14 D13. Gevaarlijke stoffen vervoeren Onder omstandigheden kan door een gemeente ontheffing worden verleend van het verbod om gevaarlijke stoffen - of categorieën daarvan - te vervoeren over andere wegen dan speciaal daartoe aangewezen wegen (en weggedeelten). Dit kan als dat noodzakelijk is voor het laden en lossen. De aanwijzing van wegen en weggedeelten, speciaal voor het vervoer van gevaarlijke stoffen, gebeurt door de gemeenteraad van de gemeente waar de wegen liggen. Deze wegen of weggedeelten worden aangeduid met borden. Gevaarlijke stoffen zijn stoffen die gevaar kunnen opleveren door bijvoorbeeld ontploffing of doordat ze brandbaar, giftig, bijtend of potentieel zelfontbrandend zijn. Voorbeelden zijn ammoniak, benzine, chloor en buskruit. De informatieverplichtingen bij het indienen van een aanvraag zijn: Opstellen van een schriftelijke aanvraag (incl. NAW-gegevens). Via de post verzenden van de documenten. D15. Parkeerverordening De parkeerverordening beschrijft het parkeerbeleid van de gemeente, het bevat geen handelingen voor burgers, deze zijn opgenomen onder de informatieverplichtingen inzake de verstrekking van parkeervergunningen en ontheffingen.

15 Thema SZW (Bijstand) E1/E2/E3 Rechtmatigheidsformulier (ROF-je), indienen Het gaat hier om het periodiek indienen van rechtmatigheidformulieren voor: WWB, IOAW/IOAZ/BBZ en Extern verzorgden. Doelgroep Uitkeringsgerechtigden Invullen van een formulier (incl. NAW-gegevens). Bewijsstukken overleggen. Via de post verzenden van de documenten. E4. Bijzondere Bijstand voor personen die bijstand ontvangen Als alleenstaande of gezin heeft u recht op bijzondere bijstand voor zover u niet beschikt over middelen om te voorzien in de noodzakelijke kosten van het bestaan die voortvloeien uit bijzondere omstandigheden. Het gaat om kosten waarin de algemene bijstand niet voorziet en die uw draagkracht te boven gaan. Doelgroep Uitkeringsgerechtigden Invullen van een formulier. Bewijsstukken overleggen. E5. Bijzondere Bijstand voor personen die geen bijstand ontvangen Als alleenstaande of gezin heeft u recht op bijzondere bijstand voor zover u niet beschikt over middelen om te voorzien in de noodzakelijke kosten van het bestaan die voortvloeien uit bijzondere omstandigheden. Het gaat om kosten waarin de algemene bijstand niet voorziet en die uw draagkracht te boven gaan. Doelgroep Uitkeringsgerechtigden Invullen van een formulier. Bewijsstukken overleggen.

16 E6. Langdurigheidstoeslag voor personen met bijstand Wanneer een persoon gedurende lange tijd een bijstandsuitkering ontvangt komt u mogelijk een keer per jaar op grond van de Wet werk en bijstand in aanmerking voor een extra uitkering, de langdurigheidstoeslag. Doelgroep Uitkeringsgerechtigden Invullen van formulier. Bewijsstukken overleggen. Via de post verzenden van de documenten. E7. Langdurigheidstoeslag voor personen zonder bijstand Wanneer een burger geen bijstandsuitkering ontvangt kunt u onder bepaalde voorwaarden een keer per jaar op grond van de Wet werk en bijstand in aanmerking voor een extra uitkering, de langdurigheidstoeslag. Doelgroep Uitkeringsgerechtigden Invullen van formulier. Bewijsstukken overleggen. Via de post verzenden van de documenten. E9. Bijstandsuitkering Wanneer een burger geen eigen inkomen heeft of een te laag inkomen om volgens de normen van de overheid van te kunnen leven, dan komt hij onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor een uitkering op grond van de Wet werk en bijstand (voorheen de Algemene bijstandswet): een bijstandsuitkering. Deze uitkering is bedoeld om de periode te overbruggen tot hij/zij weer een baan heeft gevonden. De hoogte van de uitkering is afhankelijk van de persoonlijke omstandigheden, mogelijkheden en middelen. Doelgroep Uitkeringsgerechtigden CWI en Gemeente bezoeken. Bewijsstukken overleggen (o.a verblijfsdocument en overzicht persoonlijke omstandigheden en middelen). Opzoeken van bank en/of giro afschrift. Kopieën maken. Persoonlijk indienen van de documenten. Intake- en trajectgesprekken bij gemeente voor reïntegratieplan. De algemene bijstandsuitkering wordt aangevraagd bij het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) in de regio. Het CWI draagt de aanvraag over aan de gemeente. De gemeente beoordeelt vervolgens of men recht heeft op een bijstandsuitkering en verzorgt de uitkering.

17 E10. Ontheffing van aan de bijstand verbonden verplichtingen Opgenomen in reïntegratiegratieplan dat wordt opgesteld in het kader van de aanvraag bijstand, zie E9. Doelgroep Uitkeringsgerechtigden E12. Registratieplicht Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers Indien een oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemer een inkomensuitkering ontvangt omdat het recht op een uitkering heeft op grond van de Werkloosheidswet is geëindigd, bent u verplicht zich als werkzoekende door de Centrale Organisatie Werk en Inkomen te laten registreren en geregistreerd te blijven. Doelgroep Uitkeringsgerechtigden Invullen van aanvraag formulier. Bewijsstukken overleggen (o.a verblijfsdocument en sofi-nummer). Opzoeken van bank en/of giro afschrift. Kopieën maken. Persoonlijk indienen van de documenten. In uitzonderingsgevallen wordt dit bij de gemeente behandeld, doorgaans bij het CWI. E13. Inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemers Wanneer oudere of gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemer noodgedwongen het beroep moet beëindigen, kan er onder bepaalde voorwaarden in aanmerking gekomen worden op grond van de Wet inkomensvoorziening voor oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemers: IOAW-uitkering. Doelgroep Uitkeringsgerechtigden CWI en Gemeente bezoeken. Bewijsstukken overleggen (o.a verblijfsdocument en overzicht persoonlijke omstandigheden en middelen). Opzoeken van bank en/of giro afschrift. Kopieën maken. Persoonlijk indienen van de documenten. Intake- en trajectgesprekken bij gemeente voor reïntegratieplan.

18 E14. Inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte zelfstandigen. Wanneer oudere of gedeeltelijk arbeidsongeschikte zelfstandigen noodgedwongen het bedrijf of beroep moet beëindigen, kan er onder bepaalde voorwaarden in aanmerking gekomen worden op grond van de Wet inkomensvoorziening voor oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte zelfstandigen: IOAZ-uitkering. De hoogte van de uitkering is afgeleid van het minimumloon en kan doorgaat tot de 65 jaar wordt bereikt. Doelgroep Uitkeringsgerechtigden Invullen van aanvraag formulier (Naw-gegevens, handtekening). Bewijsstukken overleggen (o.a verblijfsdocument en sofi-nummer). Opzoeken van bank en/of giro afschrift. Kopieën maken. Persoonlijk indienen van de documenten. Intake- en trajectgesprekken bij gemeente voor reïntegratieplan. E15. Herintreders, begeleiding Opgenomen in reïntegratiegratieplan dat wordt opgesteld in het kader van de aanvraag bijstand, zie E9. Doelgroep Uitkeringsgerechtigden E16. Opleiding werklozen, begeleiding Opgenomen in reïntegratiegratieplan dat wordt opgesteld in het kader van de aanvraag bijstand, zie E9. Doelgroep Uitkeringsgerechtigden E17. Woonkostentoeslag De woonkostentoeslag is een vorm van bijzondere bijstand en is opgenomen onder E4 en E5 Doelgroep Uitkeringsgerechtigden

19 E18. Bijstandsuitkering, heronderzoek Opgenomen in reïntegratiegratieplan dat wordt opgesteld in het kader van de aanvraag bijstand, zie E9. Doelgroep Uitkeringsgerechtigden E19. Uitstroombevordering werklozen Opgenomen in reïntegratiegratieplan dat wordt opgesteld in het kader van de aanvraag bijstand, zie E9. Doelgroep Uitkeringsgerechtigden E20. Bijstand, vakantiemelding Als u een uitkering ontvangt en naar het buitenland op vakantie gaat, dan moet u dit vooraf melden bij de gemeente. Doelgroep Uitkeringsgerechtigden Invullen van meldingsformulier. Persoonlijk indienen van de documenten. In voorkomende gevallen melden bij terugkomst. E21. Opleiding werklozen, vergoeding Opgenomen in reïntegratiegratieplan dat wordt opgesteld in het kader van de aanvraag bijstand, zie E9. Doelgroep Uitkeringsgerechtigden

20 E22. Uitstroombevordering specifieke doelgroepen Opgenomen in reïntegratiegratieplan dat wordt opgesteld in het kader van de aanvraag bijstand, zie E9. Doelgroep Uitkeringsgerechtigden E23. Bijstandsuitkering, voorschot Iemand die een uitkering aanvraagt kan bij een voorschot vragen indien sprake is van broodnood. Hiertoe dient een verzoek te worden ingediend. Doelgroep Uitkeringsgerechtigden Invullen van aanvraag formulier. Indienen aanvraag. Een verzoek tot voorschot moet worden ingediend bij het CWI tegelijk met de aanvraag van een bijstandsuitkering of bij de gemeente indien dit niet bij het CWI is gebeurd. E24. Wachtlijsten Het doel van de WSW is om mensen met een arbeidshandicap aan een passende en volwaardige baan te helpen. Dit kan zijn bij een sociaalwerkvoorzieningsbedrijf of onder begeleiding bij een reguliere werkgever. Een onafhankelijke indicatiecommissie bekijkt of een persoon in aanmerking komt om te werken in WSW-verband. Deze commissie geeft haar besluit door als advies aan de gemeente. Bij een positief advies, komt de persoon op een wachtlijst terecht, totdat de gemeente die persoon een geschikte WSW-baan aan kan bieden. Bevat geen administratieve handelingen voor burgers. De gemeenten zijn belast met de uitvoering van de WSW. E27. Inkomensvoorziening Kunstenaars Als kunstenaar is het niet altijd gemakkelijk om met uw werk in uw levensonderhoud te voorzien. Als u niet over voldoende inkomsten beschikt om in uw levensonderhoud te voorzien kunt u in aanmerking komen voor een aanvulling op uw inkomen. U kunt dan een beroep doen op de WIK. De informatieverplichtingen zijn: Aanvraagformulier invullen. Aanvraagformulier indienen. Wordt uitgevoerd door een door het Rijk aangewezen centrumgemeente.

21 Thema OCW/VWS (Monumenten en Onderwijs) F4. Subsidie restauratie rijksmonumenten De eigenaar van een beschermd rijksmonument dat in een matige of slechte bouwkundige staat verkeert, kan in aanmerking komen voor subsidie wanneer hij dit monument gaat restaureren. Subsidie is mogelijk voor de kosten die het normale onderhoud te boven gaan en die voor het herstel van het monument noodzakelijk zijn.. De informatieverplichtingen zijn: Indienen van een subsidieaanvraag. De subsidie voor de restauratie kan worden aangevraagd bij de gemeente waarin het monument is gelegen. Indien de gemeente geen monumentenverordening heeft, moet de aanvraag worden ingediend bij de provincie waarin het monument is gelegen. F5. Monumentenvergunning Burgers die in het bezit zijn van een monument en hierin wijzigingen willen uitvoeren moeten hiervoor een vergunning aanvragen. Vergunningaanvraag. Invullen van een aanvraag formulier. Opstellen van een tekening. Overleggen bewijsdocumenten. Persoonlijk indienen van de documenten. Deze vergunning moet bij de gemeente worden aangevraagd. Een gemeente die beschikt over een zogenoemde monumentenverordening geeft de vergunning zelf af. Als de gemeente geen verordening heeft, stuurt zij de aanvraag door naar de Rijksdienst voor de Monumentenzorg, die dan beslist. Er is geen vergunning nodig voor onderhoud aan een rijksmonument. F6. Meldingsplicht (oudheidkundige) vondst Als een burger iets vindt wat van oudheidkundige waarde zou kunnen zijn, dient hij dit te melden binnen 3 dagen bij de gemeente waar de vondst is gedaan. Meldplicht. Telefonisch melden van de vondst.

22 F7. Betrokken worden bij het vestrekken van de subsidie van de minister van OCW voor het herstel etc Onbekend F8. Subsidie herstel en vernieuwing rieten daken Indien men eigenaar is van een pand waarvan het rieten dak in slechte staat verkeerd en aan vervanging of herstel toe is kan er aanspraak gemaakt worden op subsidie voor het bekostigen van de werkzaamheden. Invullen van een aanvraag formulier. opstellen technische beschrijving van te verrichten werkzaamheden. opstellen gespecificeerde begroting. overleggen bewijsdocumenten ( o.a. Verblijfsdocument). Persoonlijk indienen van de documenten. Autonome regelgeving (Categorie IV). F9. Subsidie gemeentelijke monumenten Ten behoeve van het behoud van voor het aanzien van het dorp en landschap waardevolle elementen kunnen burgemeester en wethouders na de Monumentencommissie gehoord te hebben subsidie verlenen. Het beleid hieromtrent is vastgelegd in een gemeentelijke monumentenverordening. Invullen van een aanvraag formulier. Opstellen van (situatie) tekeningen. overleggen bewijsdocumenten ( o.a. Verblijfsdocument). Persoonlijk indienen van de documenten. Het beleid is vastgelegd in de gemeentelijke monumentenverordening die een gemeente autonoom kan vaststellen en formuleren.

23 F10. Subsidie beeldbepalende panden Ten behoeve van het behoud van voor het aanzien van het dorp en landschap waardevolle elementen kunnen burgemeester en wethouders na de Monumentencommissie gehoord te hebben subsidie verlenen. Het beleid hieromtrent is vastgelegd in een gemeentelijke monumentenverordening. Invullen van een aanvraag formulier. Opstellen van (situatie) tekeningen. overleggen bewijsdocumenten ( o.a. Verblijfsdocument). Persoonlijk indienen van de documenten. Het beleid is vastgelegd in de gemeentelijke monumentenverordening die een gemeente autonoom kan vaststellen en formuleren. F11. Vervangende leerplicht Een ouder, voogd of feitelijk verzorger van een jongere is er in beginsel verantwoordelijk voor dat de jongere voldoet aan de leerplicht. Indien de jongere in het laatste schooljaar van de leerplichtige periode is, kan er voor hem of haar een verzoek ingediend worden om gedurende dit laatste jaar een alternatief programma te mogen volgen. Opstellen van een schriftelijk verzoek. overleggen bewijsdocumenten. Via de post de documenten versturen. F13. Bekostiging aangepast vervoer gehandicapte leerlingen. Ouders van gehandicapte leerlingen in het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs (ook het speciaal onderwijs en speciaal voortgezet onderwijs) kunnen - op aanvraag - voor het vervoer naar school een vergoeding krijgen. In beginsel wordt uitgegaan van de kosten voor openbaar vervoer, maar in veel gevallen is aangepast vervoer mogelijk (bijvoorbeeld een taxi of schoolbusje), soms onder begeleiding van een volwassene. Doelgroep Chronisch zieken en gehandicapten Invullen van een aanvraag formulier. NAW-gegevens (Kind/leerling en onderwijsinstelling). Invullen gegevens vervoer naar school. Verkrijgen doktersverklaring. Overleggen bewijsdocumenten.

24 F14. Bijdrage in de kosten van leerlingen vervoer. Wanneer een kind niet in staat is om lopend of fietsend naar school te gaan vanwege een handicap van het kind kan er gebruikt gemaakt worden van een bijdrage in kosten in het leerlingenvervoer. Doelgroep Chronisch zieken en gehandicapten Invullen van een aanvraag formulier. NAW-gegevens (Kind/leerling en onderwijsinstelling). Invullen gegevens vervoer naar school. overleggen bewijsdocumenten. Via de post de documenten versturen.

25 Thema LNV (Natuur) G1. Kapvergunning De kapvergunning wordt aangevraagd indien een bedrijf een houtopstand wil kappen. Deze vergunning kan aangevraagd worden voor een enkele boom tot een heel perceel met bomen. De vergunning moet bij de gemeente worden aangevraagd indien de gemeente deze toepast middels een bomenverordening of de APV. Opstellen van een verzoek. Situatieschets maken. Documenten via post versturen. Autonome regelgeving (Categorie IV). G4. Schadevergoeding kapverbod Indien als gevolg van een kapverbod ter bewaring van het natuur- en landschapsschoon schade lijdt kan er een schadevergoeding worden aangevraagd welke naar billijkheid wordt toegekend. Opstellen van de aanvraag. Indienen aanvraag. U dient de schadevergoeding aan te vragen bij de gemeente die een kapverbod heeft ingesteld, als gevolg waarvan u schade lijdt. Burgemeester en wethouders beslissen op een aanvraag om schadevergoeding op grond van de Boswet. G6. Vergunning handelingen beschermd natuurmonument Indien een natuurmonument is aangewezen als beschermd natuurmonument in de zin van de natuurbeschermingswet is het verboden om zonder vergunning handelingen te verrichten, te laten verrichten of te gedogen die schadelijk zijn voor het natuurschoon of voor de natuurwetenschappelijke betekenis van een beschermd natuurmonument of die het ontsieren. Er dient een vergunning aan gevraagd te worden bij de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Invullen van aanvraagformulier (NAW-gegevens, handtekening). Documenten via post versturen. Er dient een vergunning aan gevraagd te worden bij de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

26 G7. Ontheffing handelingen beschermd natuurmonument Voor een aangewezen beschermd natuurmonument gelden speciale regels met betrekking tot de handelingen die mogen worden verricht. Wanneer er in een natuurmonument handelingen verricht dienen te worden die in strijd zijn met geldende verboden kan hiervoor ontheffing worden aangevraagd bij het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Doelgroep Burgers Invullen van aanvraagformulier. Documenten via post versturen. De ontheffing moet worden aangevraagd bij het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. G8. Kamperen buiten erkende kampeerinrichting, vergunning Als een burger wil kamperen buiten de vastgestelde kampeerterreinen moet deze vergunning worden aangevraagd. Doelgroep Georganiseerde burger Invullen van een aanvraag formulier Aangeven van reden, datum, tijdstip, plaats. Via de post verzenden van formulier. Autonome regelgeving (Categorie IV). De vergunningsplicht is vastgesteld op basis van de verordening op de openluchtrecreatie. G9. Verordening op de openluchtrecreatie De Kampeerverordening is een uitwerking van de Wet op de Openluchtrecreatie uit 1995 (Wet OR). Die wet geeft de gemeente de mogelijkheid zelf invulling te geven aan het kampeerbeleid. Burgemeester en wethouders hebben hierdoor de bevoegdheid voor het verlenen van een vergunning, vrijstelling, ontheffing en verklaring van geen bezwaar. Ook gaat de wet over kampeervormen die slechts bij verordening van de gemeenteraad kunnen worden toegestaan. Voorbeelden zijn het kamperen buiten erkende kampeerinrichtingen of het kamperen (zie G8) op eigen terrein. Doelgroep Georganiseerde burger De handelingen bij deze informatieverplichting zijn afhankelijk van de inhoud van de verordening het aanvragen van vrijstelling, vergunning of ontheffing..

27 Thema Justitie (overig) H1. Subsidies (jeugdsubsidie) De gemeente kan in een subsidieverordening vaststellen dat bepaalde verenigingen, stichtingen of instellingen subsidie kunnen ontvangen voor activiteiten. Daartoe moet de organisatie een verzoek indienen bij de gemeente. Doelgroep Georganiseerde burgers Opstellen van een verzoek of het invullen van een aanvraagformulier. Aangeven van reden, datum, tijdstip, plaats. Bewijsstukken overleggen. Via de post verzenden van formulier. Autonome regelgeving (Categorie IV). H2. Subsidies (projectenfonds welzijn) Opgenomen onder H1. Doelgroep Georganiseerde burgers Autonome regelgeving (Categorie IV). H3. Subsidies (Instellingen) Opgenomen onder H1. Doelgroep Georganiseerde burgers Autonome regelgeving (Categorie IV). H4. Handhaving De informatieverplichting bevat geen handelingen voor burgers

28 H5. Ontheffing betaling verzoek tot naturalisatie Wanneer u een verklaring van optie invult of een verzoek tot naturalisatie indient, moet u daarvoor een bedrag betalen. Van deze verplichting kunt u onder bepaalde voorwaarden ontheffing aanvragen bij de gemeente. Opstellen en indienen van een verzoek. H6. Aansprakelijkheidsstelling gemeente Heeft u schade van gemeentelijk handelen ondervonden en vindt u dat de gemeente hiervoor verantwoordelijk is? Dan kunt u de gemeente hiervoor aansprakelijk stellen en een verzoek tot schadevergoeding indienen. Uw schadeverzoek wordt vervolgens beoordeeld, waarna de schade wel of niet wordt vergoed. Opstellen en indienen van een schadeverzoek. Autonome regelgeving (Categorie IV). H7. Meldingsplicht in verband met verzorging pleegkind Indien een persoon de verzorging of de opvoeding van een pleegkind op zich heeft genomen of het hoofd van een inrichting is waarin een pleegkind wordt verzorgd en opgevoed geldt er de verplichting om van deze opneming binnen een week kennis te geven aan de burgemeester en wethouders van de gemeente waarin het pleegkind verblijft. (bij vertrek of overlijden idem). Melden bij het gemeenteloket. Bewijsstukken overleggen.

29 H8. grond, verzoek tot in gebruik geven Een burger kan de gemeente verzoeken tot het in gebruik geven van grond, bijvoorbeeld plantsoenen die al lange tijd in onderhoud en/of gebruik zijn bij burgers. Daartoe moet een schriftelijk verzoek ingediend worden. Opstellen van een schriftelijk verzoek. Documenten via de post verzenden. Autonome regelgeving (Categorie IV).

30 Thema Financiën (Belastingen en Heffingen) I1. WOZ-beschikking (Wet waardering onroerende zaken) Een WOZ beschikking is de kennisgeving van de vastgestelde waarde in het economische verkeer van een onroerende zaak in Nederland. Voor het vaststellen van de WOZ waarde verzamelt de gemeente marktinformatie, daarbij kunnen burgers verplicht worden bepaalde informatie over de eigen woning te overleggen. De WOZ-beschikking wordt door de gemeente aan de nieuwe eigenaar verstrekt (bij een transactie). De bijbehorende informatieverplichtingen voor het aanleveren van marktinformatie zijn: Het invullen van het formulier eventueel inclusief bijlagen (wordt automatisch toegestuurd). Het per post versturen van het formulier. I2. Vrijstelling afvalstoffenbelasting U dient afvalstoffenheffing te betalen als u de gebruiker bent van een perceel, waarvoor de gemeente verplicht is om huishoudelijke afvalstoffen in te zamelen. De belastingplicht ontstaat bij het begin van het belastingjaar. Als u een perceel in gebruik neemt in de loop van het belastingjaar, betaalt u deze belasting vanaf de eerstvolgende kalendermaand na de ingebruikname. Als burger kan vrijstelling worden aangevraagd. Opstellen van een schriftelijk verzoek tot vrijstelling. Documenten via de post verzenden.

31 Thema BZK (divers) J1. Schadevergoeding intrekking wet, verordening of opzegging verdrag als gevolg van een referendum De tijdelijke referendumwet maakt het mogelijk om een wet in spoedeisende gevallen in werking te laten treden en de binding aan een verdrag aan te gaan voor dat bekend is of over de wet een referendum wordt gehouden. Opstellen van een schriftelijk verzoek. Documenten via de post verzenden. J3. Demonstratie of betoging houden De gemeente kan in de APV een verordening hebben dat het houden van een demonstratie of betoging verboden is. Een burger kan in voorkomende gevallen hiervoor een ontheffing aanvragen. Schriftelijk opstellen van een verzoek. Via de post indienen van de documenten. Autonome regelgeving (Categorie IV). J4. Belastingen en heffingen, kwijtschelding Als een burger op grond van zijn inkomen denkt dat hij kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen kan krijgen, dan kan hij dit aanvragen. Doelgroep Uitkeringsgerechtigden. Invullen van het formulier (NAW-gegevens, datum, handtekening). Verzamelen en overleggen van bijlagen (o.a. loonspecificatie, bankafschriften, huur/koopspecificatie). opzoeken bank-/giroafschrift. kopieën maken. Documenten via de post indienen.

32 Thema Overig K1. Standplaatsvergunning Een standplaats vergunning is noodzakelijk als een (georganiseerde) burger vanaf een standplaats iets wil verspreiden Doelgroep Georganiseerde Burger De bijbehorende informatieverplichtingen zijn: Het opstellen van een vergunningsaanvraag. Het verzenden van de aanvraag. K2. Openingstijdenvergunning horeca De openingstijdenvergunning horeca moet worden aangevraagd als een horeca-inrichting langer open wil blijven dan vastgesteld in de vergunning. Doelgroep Georganiseerde Burger De bijbehorende informatieverplichtingen zijn: Het opstellen van een aanvraag. Het verzenden van de aanvraag. K3. Vergunning gebruik openbare grond (bijvoorbeeld horecaterrasvergunningen) Deze vergunning moet worden aangevraagd als er objecten op openbare grond worden geplaatst voor een vastgestelde periode. De bijbehorende informatieverplichtingen zijn: Het opstellen van een aanvraag. Het verzenden van de aanvraag. K4. Evenementenvergunning Deze vergunning moet worden aangevraagd als er een (groot) evenement wordt georganiseerd. Doelgroep Georganiseerde burger De bijbehorende informatieverplichtingen zijn: Het opstellen van een aanvraag. Het verzenden van de aanvraag.

33 K5. Ontheffing verbod parkeren grote voertuigen Deze ontheffing moet worden aangevraagd als een burger een groot voertuig wil parkeren op plaatsen waar dat volgens de APV niet is toegestaan. De bijbehorende informatieverplichtingen zijn: Het opstellen van een aanvraag. Het verzenden van de aanvraag. K6. Ventvergunning De vergunning moet worden aangevraagd bij het verkopen van spullen op straat. Doelgroep Georganiseerde burger De bijbehorende informatieverplichtingen zijn: Het opstellen van een aanvraag. Het verzenden van de aanvraag. K7. Vergunning straatfeesten Deze vergunning moet worden aangevraagd als er een straatfeest wordt gehouden. De bijbehorende informatieverplichtingen zijn: Het opstellen van een aanvraag. Het verzenden van de aanvraag. K8. Vergunning rommelmarkten De vergunning moet worden aangevraagd indien een (georganiseerde) burger een rommelmarkt (snuffelmarkt) wil organiseren. Doelgroep Georganiseerde burger De bijbehorende informatieverplichtingen zijn: Het opstellen van een aanvraag. Het verzenden van de aanvraag.

34 K10. Ontheffingen Drank en Horeca-wet In de Drank- en Horecawet is bepaald dat alleen een horeca-ondernemer sterke drank mag verkopen bij evenementen en ook alleen als het gaat om zeer tijdelijke evenementen, die niet langer dan 12 aaneengesloten dagen duren. Doelgroep Voornamelijk bedrijven K11. Bestuursdwang Bestuursdwang is het beëindigen van een overtreding door de gemeente zelf. Een illegaal bouwwerk, bijvoorbeeld wordt dan door de gemeente afgebroken. De kosten van bestuursdwang komen voor uw rekening. Bij bestuursdwang komt de gemeente op uw terrein en mag alle plaatsen betreden, ze kan goederen meenemen en opslaan en verzegelen of gebouwen afsluiten om herhaling van de overtreding te voorkomen. Bevat geen administratieve handelingen voor burgers. K12. Bekendmaking en inwerkingtreding van algemeen verbindende voorschriften Besluiten van het gemeentebestuur die algemeen verbindende voorschriften inhouden geschiedt door plaatsing in het gemeenteblad, dan wel, bij gebreke daarvan, door opneming in een andere door de gemeente algemeen verkrijgbaar gestelde uitgave. De informatieverplichting bevat geen handelingen voor burgers. K13. Gemeentelijke belastingen Aan de gemeente moeten verschillende soorten belastingen worden betaald (WOZ, hondenbelasting, afvalstoffenheffing, rioolrecht). De bijbehorende informatieverplichtingen zijn: Bevat alleen administratieve handelingen voor burgers indien sprake is van hondenbelasting, hierbij moet aangifte worden gedaan betreffende het houden van een hond. De overige belastingen kent geen administratieve handelingen.

35 K14. Beleidsvelden waarvan gemeente vindt dat mensen informatie moeten geven De gemeente kan het van belang achten dat burgers bij het opstellen van beleid worden betrokken. Dit kan door middel van het houden van informatie avonden. De bijbehorende informatieverplichtingen zijn: Het aanwezig zijn op informatieavonden. K15. Vastellen hoogte schadevergoeding voor geleden schade I.g.v. weigeren vergunning tot afbreken etc. Op basis van de monumentenwet kan een schadevergoeding worden vastgesteld voor geleden schade als gevolg van het weigeren van een vergunning tot afbreken, wijzigen, etc. van een beschermd monument, of als gevolg van de aan de vergunning verbonden voorschriften. De bijbehorende informatieverplichtingen zijn: Het opstellen van een aanvraag. Het verzenden van de aanvraag. K16. Inspraak door burgers in beleid van de gemeente Op basis van de Verordening burgerinitiatief kunnen burgers de agenda van de gemeenteraad beïnvloeden. Dat kan door een raadscommissie voor te stellen een bepaald onderwerp op de agenda van de gemeenteraad te plaatsen. De bijbehorende informatieverplichtingen zijn: Formuleren en beargumenteren onderwerp. Laten ondertekenen voorstel door 25 mede-inwoners van de gemeente. Het indienen van het verzoek bij de griffier. K17. Subsidieverstrekking welzijnsbeleid en zorgdragen dat subsidieontvanger meewerkt aan informatie verschaffing Onderdeel van de algemene subsidieverordening opgenomen onder H1. Doelgroep Georganiseerde burger

36 K18. Ingezetenen betrekken bij het beleid inzake stadsvernieuwing De gemeente kan het van belang achten dat burgers bij het opstellen stadsvernieuwingsplannen worden betrokken. Dit kan door middel van het houden van informatie avonden of door het sturen van de bevindingen van de burger. De bijbehorende informatieverplichtingen zijn: Het aanwezig zijn op informatieavonden. K19. Regeling en bestuur vordering ter verzekering van goede uitvoering van Wet tegemoetkoming schade De Wet tegemoetkoming schade (WTS) bij rampen en zware ongevallen werd in 1998 van kracht naar aanleiding van de recente overstromingen van de grote rivieren. Op grond van de wet kan de overheid onverzekerbare schade vergoeden bij grote rampen. In de wet staan alleen zoetwateroverstromingen en aardbevingen expliciet genoemd. Maar bij Koninklijk Besluit kunnen ook grote ongevallen zoals die in Enschede onder de werking van de wet worden gebracht. De bijbehorende informatieverplichtingen zijn: Het opstellen van een aanvraag. Het verzenden van de aanvraag. Uiteindelijk bepaalt de Rijksoverheid of er schadevergoedingen worden uitbetaald. K20. Voorziening gehandicapten (Kostenbijdrage) Als oudere of gehandicapte komt u onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor een bijdrage in de kosten voor voorzieningen die u helpen om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen en te kunnen deelnemen aan het sociale en maatschappelijke leven. In de ene gemeente kan deze regeling anders geregeld zijn dan in de andere. Een gemeente kan een bijdrage in de kosten geven, bijvoorbeeld een verhuiskostenvergoeding, of zelf een voorziening aanbieden, bijvoorbeeld een rolstoel of vervoer. Voor deze voorzieningen in natura kan een eigen bijdrage gevraagd worden. Doelgroep Chronisch zieken en gehandicapten Handelingen bij deze informatieverplichting zijn: Opstellen van een aanvraag. Bewijsstukken overleggen. Indienen van het formulier.

MONUMENTENVERORDENING GEMEENTE HAARLEMMERMEER 2004

MONUMENTENVERORDENING GEMEENTE HAARLEMMERMEER 2004 RB 2004/11-A MONUMENTENVERORDENING GEMEENTE HAARLEMMERMEER 2004 Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen Deze verordening verstaat onder: 1 monument: a zaak die van algemeen belang is

Nadere informatie

Subsidieverordening voor onderhoud en restauratie van monumenten

Subsidieverordening voor onderhoud en restauratie van monumenten Subsidieverordening voor onderhoud en restauratie van monumenten Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Besloten door Deze versie is

Nadere informatie

Erfgoedverordening gemeente Houten

Erfgoedverordening gemeente Houten Erfgoedverordening gemeente Houten De raad van de gemeente Houten; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 12 december 2017 met nummer BWV17.0228; gelet op de artikelen 3.16 en 9.1 van

Nadere informatie

Splitsingsverordening

Splitsingsverordening Splitsingsverordening PARTIELE HUISVESTINGSVERORDENING/ONDERDEEL WONINGSPLITSING Gemeente Schiedam Gemeente Schiedam Vastgesteld bij raadsbesluit : 26 november 1993 (nr. 251) Gewijzigd bij raadsbesluit

Nadere informatie

gezien het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders van 3 oktober 2006, Nr. SO/2006/5545;

gezien het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders van 3 oktober 2006, Nr. SO/2006/5545; Gemeentebestuur Ontwerp besluit De RAAD van de gemeente Dordrecht; gezien het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders van 3 oktober 2006, Nr. SO/2006/5545; gelet op artikel 149 van de Gemeentewet

Nadere informatie

R-MRM/2015/649 BELEIDSREGELS PARKEREN BOXMEER 2015 GEMEENTE BOXMEER. 3 maart (Vastgesteld door B&W op 3 maart 2015)

R-MRM/2015/649 BELEIDSREGELS PARKEREN BOXMEER 2015 GEMEENTE BOXMEER. 3 maart (Vastgesteld door B&W op 3 maart 2015) R-MRM/2015/649 BELEIDSREGELS PARKEREN BOXMEER 2015 GEMEENTE BOXMEER 3 maart 2015 (Vastgesteld door B&W op 3 maart 2015) Inhoud Beleidsregels parkeren Boxmeer 2015... 2 Afdeling I... 3 Definities en Begripsomschrijvingen...

Nadere informatie

Verlenen / weigeren van een omgevingsvergunning voor het slopen van een. een beschermd rijksmonument. beschermd stads- of dorpsgezicht

Verlenen / weigeren van een omgevingsvergunning voor het slopen van een. een beschermd rijksmonument. beschermd stads- of dorpsgezicht Bijlage 1b behorende bij het besluit van het college van burgemeester en wethouders en van de burgemeester van Bronckhorst van 20 december 2011 inzake het verlenen van mandaat, volmacht en machtiging.

Nadere informatie

b e s l u i t: vast te stellen de Subsidieverordening restauratie gemeentelijke monumentale panden Leidschendam-Voorburg 2008.

b e s l u i t: vast te stellen de Subsidieverordening restauratie gemeentelijke monumentale panden Leidschendam-Voorburg 2008. R AAD S B E S L U I T 2 00 8/45 74 De raad van de gemeente Leidschendam-Voorburg; gelezen het desbetreffende voorstel van het college; gelet op artikel 149 van de Gemeentewet; b e s l u i t: vast te stellen

Nadere informatie

Erfgoedverordening Amsterdam

Erfgoedverordening Amsterdam Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen Deze verordening verstaat onder: a. archeologisch monument: monument, als bedoeld in onderdeel r, onder 2; b. archeologisch onderzoek: werkzaamheden

Nadere informatie

zaak die van algemeen belang is wegens zijn schoonheid, betekenis voor de wetenschap of cultuurhistorische

zaak die van algemeen belang is wegens zijn schoonheid, betekenis voor de wetenschap of cultuurhistorische GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Amsterdam. Nr. 18715 3 april 2014 Erfgoedverordening Stadsdeel Zuidoost 2013 Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen Deze verordening verstaat

Nadere informatie

Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 16 januari 2004, nr ;

Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 16 januari 2004, nr ; De raad van de gemeente Midden-Delfland; Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 16 januari 2004, nr. 2004-04-16; gelet op artikel 149 van de Gemeentewet en de artikelen

Nadere informatie

Gelezen het voorstel van de burgemeester en wethouders d.d. 22 november 2006, nr.

Gelezen het voorstel van de burgemeester en wethouders d.d. 22 november 2006, nr. De raad van de gemeente Midden-Delfland; Gelezen het voorstel van de burgemeester en wethouders d.d. 22 november 2006, nr. Gelet op artikel 149 Gemeentewet en de artikel 12, 14 en 15 van de Monumentenwet

Nadere informatie

Algemene subsidieverordening Texel 2016

Algemene subsidieverordening Texel 2016 Algemene subsidieverordening Texel 2016 ASV Texel 2016 Vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 23 maart 2016 onder nummer 019 Gemeenteblad Texel 2016 nr 35 datum 24-03-2016 Algemene subsidieverordening

Nadere informatie

Erfgoedverordening Boxtel 2010

Erfgoedverordening Boxtel 2010 Pagina 1 van 5 Erfgoedverordening Boxtel 2010 gezien het voorstel van het college van 18 mei 2010; gelet op artikel 149 van de Gemeentewet, de artikelen 12 en 15 van de Monumentenwet 1988 en de artikelen

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 22 november 2016;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 22 november 2016; Nummer: 118-57 Portefeuillehouder: drs. L. Bromet Onderwerp: Vaststellen Parkeerverordening Waterland 2017 De raad van de gemeente Waterland, gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Beleidsregels individuele gehandicaptenparkeerplaatsen Geertruidenberg

Beleidsregels individuele gehandicaptenparkeerplaatsen Geertruidenberg Beleidsregels individuele gehandicaptenparkeerplaatsen Geertruidenberg Vastgesteld d.d.: Bekendmaking d.d.: Beleidsregels individuele gehandicaptenparkeerplaatsen Het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Gemeente Tilburg Monumentenverordening gemeente Tilburg Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling

Gemeente Tilburg Monumentenverordening gemeente Tilburg Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Zoek regelingen op overheid.nl Gemeente Tilburg Monumentenverordening gemeente Tilburg Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Vastgesteld

Nadere informatie

MONUMENTENVERORDENING 2006

MONUMENTENVERORDENING 2006 MONUMENTENVERORDENING 2006 Vastgesteld in de raad van 20 december 2005 Inwerkingtreding: 1 januari 2006 De raad van de gemeente Houten, gezien het voorstel van het college van 1 november 2005, gelet op

Nadere informatie

Beleidsregels voor het plaatsen van een tijdelijke woonvoorziening

Beleidsregels voor het plaatsen van een tijdelijke woonvoorziening Beleidsregels voor het plaatsen van een tijdelijke woonvoorziening 1 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 3 2. Nieuw beleid 3 2.1 Relevante regelgeving betreffende ruimtelijke ontwikkelingen 3 2.2 Relevante regelgeving

Nadere informatie

Beleidsregels toewijzen individuele gehandicaptenparkeerplaatsen Wijk bij Duurstede 2013

Beleidsregels toewijzen individuele gehandicaptenparkeerplaatsen Wijk bij Duurstede 2013 Beleidsregels toewijzen individuele gehandicaptenparkeerplaatsen Wijk bij Duurstede 2013 Vastgesteld d.d.: 26 maart 2013 In werking: d.d. : 11 april 2013 Beleidsregels individuele gehandicaptenparkeerplaatsen

Nadere informatie

Gelet op de bepalingen van de Algemene wet bestuursrecht en de Algemene subsidieverordening Baarn 2006;

Gelet op de bepalingen van de Algemene wet bestuursrecht en de Algemene subsidieverordening Baarn 2006; Burgemeester en wethouders van Baarn Overwegende dat het wenselijk is aanvullende regels te geven voor de subsidieverlening ten behoeve van de organisatie van activiteiten op het gebied van gemeentelijke

Nadere informatie

afhandelingstermijn verkiezingen 8 weken terstond Nee servicenorm 15 min wachtijd balie Adreswijziging (verhuizing binnen de gemeente Olst-Wijhe)

afhandelingstermijn verkiezingen 8 weken terstond Nee servicenorm 15 min wachtijd balie Adreswijziging (verhuizing binnen de gemeente Olst-Wijhe) Product/dienst Wettelijke afhandelingstermijn Servicenorm 2013? Burgerzaken/KCC Aanmelding bij vestiging vanuit andere landen Aanmelding bij vestiging vanuit een EU-land Aanvraag vervangende stempas 8

Nadere informatie

Onderwerp: Tarieven gemeentelijke belastingen en heffingen 2012 (parkeerbelasting) Registratienummer: GF

Onderwerp: Tarieven gemeentelijke belastingen en heffingen 2012 (parkeerbelasting) Registratienummer: GF Gemeenteraad Onderwerp: Tarieven gemeentelijke belastingen en heffingen 2012 (parkeerbelasting) Registratienummer: GF11.20104 De raad der gemeente Heerenveen; gelezen het voorstel van het college van burgemeester

Nadere informatie

gezien het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders van 23 november 2010, Nr. SO/2010/482366;

gezien het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders van 23 november 2010, Nr. SO/2010/482366; CVDR Officiële uitgave van Dordrecht. Nr. CVDR75288_1 23 februari 2016 Erfgoedverordening Dordrecht De RAAD van de gemeente Dordrecht; gezien het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Houten, nr. BWV gelezen en besluit;

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Houten, nr. BWV gelezen en besluit; Nr. 135 15 maart 2018 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Houten, nr. BWV17.0360 gelezen en besluit; gelet op: - de Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994); - het Reglement Verkeersregels

Nadere informatie

Erfgoedverordening Nissewaard 2016

Erfgoedverordening Nissewaard 2016 Raadscasenr. Erfgoedverordening Nissewaard 2016 De raad van de gemeente Nissewaard; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 6 september 2016; gelet op de artikelen 3.16 en 9.1 van de Erfgoedwet,

Nadere informatie

Mandatenregister gemeente Venray

Mandatenregister gemeente Venray Mandatenregister gemeente Venray Afdeling Wonen, werken, leven, team VTH Omschrijving bevoegdheid: estuursorgaan Mandaat aan: Veiligheid VTH 1 Het besluiten op aanvragen om vergunning voor tijdelijk gebruik

Nadere informatie

RIS PARKEERVERORDENING BOXMEER 2015 GEMEENTE BOXMEER. 2 december (Vastgesteld door de gemeenteraad op 29 januari 2015)

RIS PARKEERVERORDENING BOXMEER 2015 GEMEENTE BOXMEER. 2 december (Vastgesteld door de gemeenteraad op 29 januari 2015) RIS 2014-650 PARKEERVERORDENING BOXMEER 2015 GEMEENTE BOXMEER 2 december 2014 (Vastgesteld door de gemeenteraad op 29 januari 2015) Inhoud Colofon... 2 Parkeerverordening Boxmeer 2015... 3 AFDELING I...

Nadere informatie

Titel 2 Dienstverlening vallend onder fysieke leefomgeving/ omgevingsvergunning Hoofdstuk 1 Begripsomschrijvingen

Titel 2 Dienstverlening vallend onder fysieke leefomgeving/ omgevingsvergunning Hoofdstuk 1 Begripsomschrijvingen Titel 2 Dienstverlening vallend onder fysieke leefomgeving/ omgevingsvergunning Hoofdstuk 1 Begripsomschrijvingen 2.1.1. Voor de toepassing van deze titel wordt verstaan onder: 2.1.1.1. aanlegkosten: 2.1.1.2.

Nadere informatie

Versie EXPERTISECENTRUM

Versie EXPERTISECENTRUM Versie 05-03-15 EXPERTISECENTRUM 4. EXPERTISECENTRUM 4.1 Monumentenwet (Mw) / Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) omschrijving heid 1. Horen belanghebbenden en het plegen van overleg aangaande

Nadere informatie

Gelet op de projectomschrijving en op artikel 2.4 van de Wabo zijn wij in dit geval het bevoegde gezag om op de aanvraag te beslissen.

Gelet op de projectomschrijving en op artikel 2.4 van de Wabo zijn wij in dit geval het bevoegde gezag om op de aanvraag te beslissen. Omgevingsvergunning Zaaknummer 485964 1. Inleiding Op 28 mei 2015 hebben wij uw aanvraag om een omgevingsvergunning ontvangen voor het plaatsen van een dakkapel op de woning op het perceel Sandtlaan 6

Nadere informatie

Besluit ondermandaat Vergunning, Toezicht en Handhaving

Besluit ondermandaat Vergunning, Toezicht en Handhaving GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Peel en Maas Nr. 168072 3 augustus 2018 Besluit ondermandaat Vergunning, Toezicht en Handhaving BESLUIT ONDERMANDAAT De vergunningen,, overwegende, dat het

Nadere informatie

ONTWERP Omgevingsvergunning Zaaknummer

ONTWERP Omgevingsvergunning Zaaknummer ONTWERP Omgevingsvergunning Zaaknummer 1196903 1. Inleiding Op 23 mei 2018 hebben wij uw aanvraag om een omgevingsvergunning ontvangen voor het bouwen van een woning en garage en het maken van een uitweg

Nadere informatie

AFDELING VEILIGHEID VERGUNNINGEN EN HANDHAVING (VVH)

AFDELING VEILIGHEID VERGUNNINGEN EN HANDHAVING (VVH) AFDELING VEILIGHEID VERGUNNINGEN EN HANDHAVING (VVH) De volgende bevoegdheden zijn ondergemandateerd aan het hoofd van de afdeling Veiligheid, Vergunningen en Handhaving Onder het nemen van een besluit

Nadere informatie

Hoofdstuk 3 Omgevingsvergunning

Hoofdstuk 3 Omgevingsvergunning Hoofdstuk 3 Omgevingsvergunning 2.3 Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag om een omgevingsvergunning voor een project: de som van de verschuldigde leges voor de verschillende

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE BOUWVERORDENING HELMOND 2006

INHOUDSOPGAVE BOUWVERORDENING HELMOND 2006 INHOUDSOPGAVE BOUWVERORDENING HELMOND 2006 Hoofdstuk 1 Artikel 1.1 Artikel 1.2 Artikel 1.3 Hoofdstuk 2 Artikel 2.1.1 Artikel 2.1.2 Artikel 2.1.3 Artikel 2.1.4 Artikel 2.1.5 Artikel 2.1.6 Artikel 2.1.7

Nadere informatie

Beleidsregels individuele gehandicaptenparkeerplaatsen Geertruidenberg

Beleidsregels individuele gehandicaptenparkeerplaatsen Geertruidenberg GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Geertruidenberg. Nr. 9878 4 februari 2016 Beleidsregels individuele gehandicaptenparkeerplaatsen Geertruidenberg Vastgesteld d.d.: Bekendmaking d.d.: Beleidsregels

Nadere informatie

SUBSIDIEVERORDENING MONUMENTEN 2006

SUBSIDIEVERORDENING MONUMENTEN 2006 SUBSIDIEVERORDENING MONUMENTEN 2006 Vastgesteld in de raad van 20 december 2005 Inwerkingtreding: 1 januari 2006 HOOFDSTUK 1 Algemene bepalingen...3 Artikel 1 Begripsbepalingen...3 Artikel 2 Toepassing

Nadere informatie

Overzicht wetten en enkele specifieke wetsartikelen

Overzicht wetten en enkele specifieke wetsartikelen Overzicht wetten en enkele specifieke wetsartikelen Relevante wetgeving: - Algemene Wet Bestuursrecht - Wet op de Ruimtelijke Ordening - Woningwet - Bouwbesluit 2003 - Huisvestingswet - Wet op de stads-

Nadere informatie

VERORDENING. De raad van de gemeente Terneuzen; gelezen het voorstel van Burgemeester en Wethouders d.d.

VERORDENING. De raad van de gemeente Terneuzen; gelezen het voorstel van Burgemeester en Wethouders d.d. Lijst agendapunten nummer: 8b Kenmerk: 11150 Afdeling: Vergunningen en Handhaving VERORDENING Datum: 9 oktober 2008 Onderwerp: Erfgoedverordening Terneuzen 2008 De raad van de gemeente Terneuzen; gelezen

Nadere informatie

uw project centraal in de omgevingsvergunning

uw project centraal in de omgevingsvergunning uw project centraal in de omgevingsvergunning Inleiding Sinds 1 oktober 2010 is de praktijk van ruimtelijke ordening, slopen en bouwen stevig gewijzigd door de invoering van de Wet algemene bepalingen

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Inleidende bepalingen

Hoofdstuk 1. Inleidende bepalingen Het college van burgemeester en wethouders van de Gemeente Vlaardingen gelet op artikel 18, eerste lid onder d, van de Wegenverkeerswet 1994, artikel 12 en de artikelen 49 t/m 55 Besluit administratieve

Nadere informatie

Parkeerverordening. C!! emborg

Parkeerverordening. C!! emborg Parkeerverordening 202 C!! emborg De raad van de gemeente Culemborg gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 12 juni 2012, registratienummer 1207821/4134; gelet op artikel

Nadere informatie

Onderwerp : Verordening parkeerbelastingen De raad van de gemeente Beverwijk;

Onderwerp : Verordening parkeerbelastingen De raad van de gemeente Beverwijk; Raadsbesluit *Z031A19FDBF* Raadsbesluit : INT- 17-36594 Documentnummer : INT- 17-36602 Afdeling : Bedrijfsvoering Onderwerp : Verordening parkeerbelastingen 2018 De raad van de gemeente Beverwijk; gezien

Nadere informatie

Vaststellen verordening parkeerbelasting 2014 (inclusief tarieven) Registratienummer: GF

Vaststellen verordening parkeerbelasting 2014 (inclusief tarieven) Registratienummer: GF Gemeenteraad Onderwerp: Vaststellen verordening parkeerbelasting 2014 (inclusief tarieven) Registratienummer: GF13.20086 De raad van de gemeente Heerenveen; gelezen het voorstel van het college van burgemeester

Nadere informatie

08UIT07661 010-2191112

08UIT07661 010-2191112 gemeente Schiedam Aan de leden van de gemeenteraad Postbus 1501 3100 EA SCHIEDAM Stadskantoor Stadserf 1 3112DZ SCHIEDAM T 010 246 55 55 F 010 473 59 78 W www.schiedam.nl UW KENMERK UW BRIEF VAN ONDERWERP

Nadere informatie

Verordening individuele studietoeslag Participatiewet gemeente Lingewaard 2015

Verordening individuele studietoeslag Participatiewet gemeente Lingewaard 2015 CVDR Officiële uitgave van Lingewaard. Nr. CVDR365829_1 26 juni 2018 Verordening individuele studietoeslag Participatiewet gemeente Lingewaard 2015 14RDS00157 De raad van de gemeente Lingewaard; gelezen

Nadere informatie

Wonen in de regio Amsterdam. Globale inhoud Regionale Huisvestingsverordening Stadsregio Amsterdam 2010

Wonen in de regio Amsterdam. Globale inhoud Regionale Huisvestingsverordening Stadsregio Amsterdam 2010 Globale inhoud Regionale Huisvestingsverordening Stadsregio Amsterdam 2010 Inhoudsopgave 1 Wonen in de regio Amsterdam...3 1.1 Regionale Huisvestingsverordening...3 1.2 Wat is met de Regionale Huisvestingsverordening

Nadere informatie

Beschermd stadsgezicht Noordwestelijk Villagebied

Beschermd stadsgezicht Noordwestelijk Villagebied Beschermd stadsgezicht Noordwestelijk Villagebied Ons cultureel erfgoed is de moeite waard om zuinig op te zijn Wethouder Erik Boog Het Noordwestelijk villagebied is van algemeen belang vanwege de bijzondere

Nadere informatie

beschikking omgevingsvergunning Registratienummer: 20120161

beschikking omgevingsvergunning Registratienummer: 20120161 Aanvraag: Burgemeester en wethouders hebben op 27 maart 2012 via het omgevingsloket online een aanvraag om een omgevingsvergunning ontvangen voor het uitbreiden van een winkelpand op de volgende locatie:

Nadere informatie

Verordening individuele studietoeslag gemeente Stein 2015

Verordening individuele studietoeslag gemeente Stein 2015 Verordening individuele studietoeslag gemeente Stein 2015 De raad van de gemeente Stein; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van Stein; gelet op artikel 8, eerste lid onderdeel c, van de

Nadere informatie

Verordening Leges Omgevingsvergunning 2016 gemeente Utrecht

Verordening Leges Omgevingsvergunning 2016 gemeente Utrecht GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Utrecht (Utr). Nr. 110339 24 november 2015 Verordening Leges Omgevingsvergunning 2016 gemeente Utrecht (raadsbesluit van 12 november 2015) Verordening van Utrecht

Nadere informatie

Algemene subsidieverordening Texel

Algemene subsidieverordening Texel Algemene subsidieverordening Texel Gemeenteblad Texel 2016 nr 36 datum 24-03-2016 INTREKKING Algemene subsidieverordening Texel 2011 De raad van de gemeente Texel gelezen het voorstel van het college van

Nadere informatie

BELEIDSREGELS ONTHEFFINGEN PARKEERSCHIJFZONE DEDEMSVAART CENTRUM

BELEIDSREGELS ONTHEFFINGEN PARKEERSCHIJFZONE DEDEMSVAART CENTRUM BELEIDSREGELS ONTHEFFINGEN PARKEERSCHIJFZONE DEDEMSVAART CENTRUM Burgemeester en wethouders van de gemeente Hardenberg; gelet op het bepaalde in artikel 1.3, vierde lid, en titel 4.8 van de Algemene wet

Nadere informatie

288,- bouwactiviteit wordt niet in uitvoering gebracht door weigering:

288,- bouwactiviteit wordt niet in uitvoering gebracht door weigering: dezelfde betekenis als in dat wettelijk voorschrift bedoeld. 2.1.4 Gecertificeerde Bouwbesluitgegevens: Met gecertificeerde Bouwbesluitgegevens wordt een volledige Bouwbesluittoets bedoeld die is ingediend

Nadere informatie

Mandaatbesluit burgemeester en college van burgemeester en wethouders

Mandaatbesluit burgemeester en college van burgemeester en wethouders Mandaatbesluit burgemeester en college van burgemeester en wethouders 1. De burgemeester en het college van burgemeester en wethouders mandateren de in de bijlage bij dit besluit genoemde bevoegdheden

Nadere informatie

GEMEENTE WORMERLAND. 1. Artikel 147 van de Gemeentewet 2. Artikel 8 Wet werk en bijstand 3. Artikel 35, vijfde lid Wet werk en bijstand

GEMEENTE WORMERLAND. 1. Artikel 147 van de Gemeentewet 2. Artikel 8 Wet werk en bijstand 3. Artikel 35, vijfde lid Wet werk en bijstand GEMEENTE WORMERLAND Verordening maatschappelijke participatie schoolgaande kinderen WWB Wormerland 2012 Gegevens van de regeling Overheidsorganis atie Officiële naam regeling Citeertitel Vastgesteld door

Nadere informatie

Leges omgevingsvergunningen 2018

Leges omgevingsvergunningen 2018 Leges omgevingsvergunningen 2018 Hoofdstuk 2 Vooroverleg/beoordeling conceptaanvraag 2.2 Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag: 2.2.1 om beoordeling van een schetsplan in verband

Nadere informatie

2. Aanwijzing van beschermde gemeentelijke cultuurgoederen en verzamelingen

2. Aanwijzing van beschermde gemeentelijke cultuurgoederen en verzamelingen GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Brielle Nr. 103010 19 juni 2017 Erfgoedverordening 2017 De raad van de gemeente Brielle; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 03-01-2017,

Nadere informatie

Verordening individuele studietoeslag Participatiewet gemeente Lingewaard 2015

Verordening individuele studietoeslag Participatiewet gemeente Lingewaard 2015 Verordening individuele studietoeslag Participatiewet gemeente Lingewaard 2015 Raadsbesluit 4 december 2014 Naam opsteller M. Huberts Datum vaststelling 4 december 2014 Afdeling Dienstverlening Vastgesteld

Nadere informatie

Algemene servicenormen

Algemene servicenormen en 2015 gemeente Kampen Algemene servicenormen Uw brief Ontvangstbevestiging binnen 5 werkdagen onder vermelding van de behandelend ambtenaar. Website gemeente Kampen De informatie is correct, actueel

Nadere informatie

Subsidieverordening Monumenten gemeente Wijk bij Duurstede 2010

Subsidieverordening Monumenten gemeente Wijk bij Duurstede 2010 Subsidieverordening Monumenten gemeente Wijk bij Duurstede 2010 Artikel 1: Begripsbepalingen In deze verordening wordt verstaan onder: 1. eigenaar: de natuurlijke of rechtspersoon die het recht heeft van

Nadere informatie

Nieuwsbrief Minimabeleid 2010 Gemeente Schagen

Nieuwsbrief Minimabeleid 2010 Gemeente Schagen Nieuwsbrief Minimabeleid 2010 Gemeente Schagen JANUARI, 2010 In deze nieuwsbrief wordt u geïnformeerd over de volgende onderwerpen: de individuele bijzondere bijstand; de categoriale bijzondere bijstand;

Nadere informatie

Verordening individuele studietoeslag gemeente Stein

Verordening individuele studietoeslag gemeente Stein Verordening individuele studietoeslag gemeente Stein De raad van de gemeente Stein; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van Stein; gelet op artikel 8, eerste lid onderdeel c, van de Participatiewet;

Nadere informatie

Provincie Zuid-Holland t.a.v. P. van der Holst Postbus LP 'S-GRAVENHAGE. Geachte mevrouw van der Holst,

Provincie Zuid-Holland t.a.v. P. van der Holst Postbus LP 'S-GRAVENHAGE. Geachte mevrouw van der Holst, Provincie Zuid-Holland t.a.v. P. van der Holst Postbus 90602 2509 LP 'S-GRAVENHAGE Bezoekadres Postadres Telefoon E-mail Website Gemeente Leiden Stadsbouwhuis Langegracht 72 Postbus 9100 2300 PC Leiden

Nadere informatie

Verordening op de heffing en de invordering van parkeerbelastingen 2019

Verordening op de heffing en de invordering van parkeerbelastingen 2019 Parkeerbelastingen Verordening op de heffing en de invordering van parkeerbelastingen 2019 Gemeenteblad Texel 2018 nr 32 datum 27-dec-18 Verordening parkeerbelastingen 2019 Tevens intrekking van de Verordening

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Officiële publicatie van Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude

GEMEENTEBLAD. Officiële publicatie van Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude Verordening individuele studietoeslag Participatiewet Haarlemmerliede en Spaarnwoude (II) De raad van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van

Nadere informatie

Gehandicapten ParkeerKaart. Gehandicapten ParkeerPlaats

Gehandicapten ParkeerKaart. Gehandicapten ParkeerPlaats Gemeente Hof van Twente, De Höfte 7 Postbus 54, 7470 AB Goor Tel. 0547 85 85 85 Fax 0547 85 85 86 E-mail info@hofvantwente.nl Website: www.hofvantwente.nl Gehandicapten ParkeerKaart Gehandicapten ParkeerPlaats

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Algemeen Artikel 1 Begripsbepalingen

Hoofdstuk 1 Algemeen Artikel 1 Begripsbepalingen Hoofdstuk 1 Algemeen Artikel 1 Begripsbepalingen Deze verordening verstaat onder: a. gemeentelijk monument: een overeenkomstig deze verordening als beschermd gemeentelijk monument aangewezen: 1. zaak,

Nadere informatie

MANDATENREGISTER AFDELING STAD, DORPEN EN WIJKEN, TEAM CIVIEL EN VERKEER

MANDATENREGISTER AFDELING STAD, DORPEN EN WIJKEN, TEAM CIVIEL EN VERKEER Algemeen / APV Het besluiten op aanvragen om ontheffing de weg of een weggedeelte anders te gebruiken anders dan overeenkomstig 1 de publieke functie daarvan (artikel 2:10, derde lid, APV Venray) B&W Teammanager

Nadere informatie

Verordening op de heffing en invordering van parkeerbelasting gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van ;

Verordening op de heffing en invordering van parkeerbelasting gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van ; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Heerenveen Nr. 230350 27 december 2017 Verordening op de heffing en invordering van parkeerbelasting 2018 De raad van de gemeente Heerenveen; gelezen het

Nadere informatie

Tijdelijke ontheffing en tijdelijke bouwvergunning

Tijdelijke ontheffing en tijdelijke bouwvergunning Nr. 60207/PUV Tijdelijke ontheffing en tijdelijke bouwvergunning Zwolle, Op 9 maart 2009 hebben burgemeester en wethouders van Zwolle een aanvraag om bouwvergunning ontvangen en in behandeling genomen

Nadere informatie

Toelichting Artikel 2 Artikel 3 Artikel 4 Artikel 5

Toelichting Artikel 2 Artikel 3 Artikel 4 Artikel 5 Toelichting Artikel 2 Vergunningen voor het parkeren op parkeerapparatuur- en/of belanghebbendenplaatsen worden uitgegeven op basis van de Parkeerverordening. Het aanwijzen van de plaatsen waar met een

Nadere informatie

Beleidsregels ontheffingsverlening parkeerschijfzone kernwinkelgebied Raalte

Beleidsregels ontheffingsverlening parkeerschijfzone kernwinkelgebied Raalte Beleidsregels ontheffingsverlening parkeerschijfzone kernwinkelgebied Raalte Aanleiding In de Algemene wet bestuursrecht (hierna: Awb) zijn regels opgenomen inzake het vaststellen van beleidsregels. In

Nadere informatie

VERORDENING Leges omgevingsvergunning 2015

VERORDENING Leges omgevingsvergunning 2015 VERORDENING Leges omgevingsvergunning 2015 Verordening van Utrecht 2014, nr. 24 (raadsbesluit van 6 november 2014) De raad van de gemeente Utrecht; gelezen het voorstel van het college van burgemeester

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van ;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van ; Verordening individuele studietoeslag Participatiewet 2015 De raad van de gemeentetiel; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van ; gelet op artikel 8, eerste lid, onderdeel

Nadere informatie

Leges dienstverlening vallend onder fysieke leefomgeving/ omgevingsvergunning

Leges dienstverlening vallend onder fysieke leefomgeving/ omgevingsvergunning Leges dienstverlening vallend onder fysieke leefomgeving/ omgevingsvergunning Hoofdstuk 1 Begripsomschrijvingen 2.1.1 Voor de toepassing van deze titel wordt verstaan onder: 2.1.1.1 aanlegkosten: 2.1.1.2

Nadere informatie

Verordening individuele studietoeslag Participatiewet gemeente Buren

Verordening individuele studietoeslag Participatiewet gemeente Buren GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Buren. Nr. 75332 16 december 2014 Verordening individuele studietoeslag Participatiewet gemeente Buren Artikel 1. Begripsomschrijvingen 1. Alle begrippen die

Nadere informatie

Algemene subsidieverordening gemeente Harlingen overwegende dat het gewenst is voor subsidiering algemene regels vast te stellen;

Algemene subsidieverordening gemeente Harlingen overwegende dat het gewenst is voor subsidiering algemene regels vast te stellen; CVDR Officiële uitgave van Harlingen. Nr. CVDR27949_1 16 augustus 2016 Algemene subsidieverordening gemeente Harlingen 2006 Raad : 6 december 2006.... DE RAAD VAN DE GEMEENTE HARLINGEN; overwegende dat

Nadere informatie

"VERORDENING INDIVIDUELE STUDIETOESLAG 2015".

VERORDENING INDIVIDUELE STUDIETOESLAG 2015. De raad van de gemeente Loppersum; gelezen het voorstel van het college van 2 december 2014; gelet op artikel 8, eerste lid, onderdeel c, van de Participatiewet; b e s l u i t : vast te stellen de "VERORDENING

Nadere informatie

Erfgoedverordening Roosendaal 2017

Erfgoedverordening Roosendaal 2017 Erfgoedverordening Roosendaal 2017 De raad van de gemeente Roosendaal; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van.; gelet op de artikelen 3.16 en 9.1 van de Erfgoedwet, gelezen in samenhang

Nadere informatie

Betreft achtste serie wijzigingen van de Bouwverordening gemeente Stein 1999

Betreft achtste serie wijzigingen van de Bouwverordening gemeente Stein 1999 Stein 22 oktober 2002 Gemeenteblad Afdeling A 2002, no. 97 Agendapunt 9a Bijlagen 1 Aan De Raad Betreft achtste serie wijzigingen van de Bouwverordening gemeente Stein 1999 Inleiding Zoals wellicht bekend

Nadere informatie

De raad van de gemeente Grave

De raad van de gemeente Grave ** Documentnr 28070.: zaaknr.: Z/G/16/36278 De raad van de gemeente Grave gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 8 november 2016. gelet op de artikelen 3.16 en 9.1 van de Erfgoedwet, in

Nadere informatie

datum x kenmerk x uw kenmerk/brief van x doorkiesnummer x 2 juni 2010 010 284 8653

datum x kenmerk x uw kenmerk/brief van x doorkiesnummer x 2 juni 2010 010 284 8653 datum x kenmerk x uw kenmerk/brief van x doorkiesnummer x 2 juni 2010 010 284 8653 onderwerp x X behandeld door/e-mail x lichte bouwvergunning (20100137) nieuw kozijn kopgevel Constantijn Huygensstr 41

Nadere informatie

Register bij het Ondermandaatbesluit Wabo-bevoegdheden stadsdeelsecretaris Nieuw-West

Register bij het Ondermandaatbesluit Wabo-bevoegdheden stadsdeelsecretaris Nieuw-West Register bij het Ondermandaatbesluit Wabo-bevoegdheden stadsdeelsecretaris Nieuw-West Grondslag voor de bevoegdheden: Collegebesluit d.d. 21 juli 2015 (Nr. BD2015-010563), verlenging van het tijdelijk

Nadere informatie

BOUWVERORDENING DOETINCHEM 2007, 14 e wijziging

BOUWVERORDENING DOETINCHEM 2007, 14 e wijziging BOUWVERORDENING DOETINCHEM 2007, 14 e wijziging De raad van de gemeente Doetinchem; gezien de ledenbrief van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten van 20 september 2011, kenmerk ECGR/U201100606; gelet

Nadere informatie

Omgevingsvergunning. De omgevingsvergunning wordt verleend onder de bepaling dat de hieronder genoemde stukken deel uitmaken van de vergunning:

Omgevingsvergunning. De omgevingsvergunning wordt verleend onder de bepaling dat de hieronder genoemde stukken deel uitmaken van de vergunning: inn i in MI ii mm ii ii OOG O O Omgevingsvergunning Burgemeester en wethouders hebben op 29 juli 2013 een aanvraag om een omgevingsvergunning ontvangen voor het bouwen van een woning met bijgebouw. De

Nadere informatie

Overzicht reikwijdte omgevingsvergunning

Overzicht reikwijdte omgevingsvergunning Overzicht reikwijdte omgevingsvergunning Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, juli 2009 Overzicht reikwijdte omgevingsvergunning Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, juli 2009 Toestemmingen die opgaan

Nadere informatie

Vergadering: 22 december 2016 Agendapunt: tarieven Tarieventabel Tarieventabel, behorende bij de legesverordening 2017

Vergadering: 22 december 2016 Agendapunt: tarieven Tarieventabel Tarieventabel, behorende bij de legesverordening 2017 Tarieventabel 01-01--1 Tarieventabel, behorende bij de legesverordening Indeling tabel Titel 2 Dienstverlening vallend onder fysieke leefomgeving / omgevingsvergunning Hoofdstuk 1 Begripsomschrijvingen

Nadere informatie

Tabel Risicomatrix gemeente Papendrecht

Tabel Risicomatrix gemeente Papendrecht Tabel Risicomatrix gemeente Papendrecht Thema Fysiek Kwaliteit Finec Natuur Volksgezondheid Imago Totale gemiddelde Kans Risico Verkeer 2,6 2,6 2,5 2,1 2,2 2,9 2,5 3 7,5 Milieuvergunning (w.o. risicovolle

Nadere informatie

waarbij omgevingsvergunning wordt gevraagd voor het verbouwen winkel tot woning op het perceel : Oud-Loosdrechtsedijk 156 te Loosdrecht

waarbij omgevingsvergunning wordt gevraagd voor het verbouwen winkel tot woning op het perceel : Oud-Loosdrechtsedijk 156 te Loosdrecht Kenmerk: 2012-0445-HZ_WABO Omgevingsvergunning BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN WIJDEMEREN gezien de aanvraag van : Centrum Vastgoed Breda B.V. straat : Academiesingel 37 postcode en woonplaats : 4811 AC

Nadere informatie

HOOFDSTUK 2 VOOROVERLEG OF GLOBAAL HAALBAARHEIDSONDERZOEK

HOOFDSTUK 2 VOOROVERLEG OF GLOBAAL HAALBAARHEIDSONDERZOEK HOOFDSTUK 2 VOOROVERLEG OF GLOBAAL HAALBAARHEIDSONDERZOEK 2.2.1 Vooroverleg 2.2.1.1 Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag om vooroverleg wanneer het een plan betreft dat valt

Nadere informatie

Gelet op de projectomschrijving en op artikel 2.4 van de Wabo zijn wij in dit geval het bevoegde gezag om op de aanvraag te beslissen.

Gelet op de projectomschrijving en op artikel 2.4 van de Wabo zijn wij in dit geval het bevoegde gezag om op de aanvraag te beslissen. Omgevingsvergunning Zaaknummer 514989 1. Inleiding Op 15 juli 2015 hebben wij uw aanvraag om een omgevingsvergunning ontvangen voor het tijdelijk plaatsen klaslokaalcabines bij de Rehobothschool, voor

Nadere informatie

Wet werk en bijstand. Zo snel mogelijk weer aan het werk

Wet werk en bijstand. Zo snel mogelijk weer aan het werk Wet werk en bijstand Zo snel mogelijk weer aan het werk Wet werk en bijstand Iedere Nederlander moet zelf in zijn levensonderhoud voorzien. Lukt u dat niet én zijn er geen andere voorzieningen, dan helpt

Nadere informatie

Omgevingsvergunning. (uitgebreide procedure)

Omgevingsvergunning. (uitgebreide procedure) Omgevingsvergunning (uitgebreide procedure) Burgemeester en wethouders van de gemeente Leiden gezien het verzoek ingediend door: adres: postcode en woonplaats: ingekomen op: 27-12-2012 geregistreerd onder

Nadere informatie

Aan de Gemeenteraad. Raad. Onderwerp : Vervangende nieuwbouw van een vrijstaande woning op het perceel Boelenswei 76 te Boelenslaan.

Aan de Gemeenteraad. Raad. Onderwerp : Vervangende nieuwbouw van een vrijstaande woning op het perceel Boelenswei 76 te Boelenslaan. Aan de Gemeenteraad Raad Status 14 mei 2009 Besluitvormend Onderwerp Vervangende nieuwbouw van een vrijstaande woning op het perceel Boelenswei 76 te Boelenslaan Punt no. 10 Te besluiten om 1. de voorbereiding/procedure

Nadere informatie

Aanvraagformulier rioolaansluiting

Aanvraagformulier rioolaansluiting Aanvraagformulier rioolaansluiting Gemeente Gouda T.a.v. afdeling Beheer Openbare Ruimte Postbus 1086 2800 BB Gouda Raadpleeg de toelichting aan het einde van het aanvraagformulier als u uitleg wenst over:

Nadere informatie

Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo)

Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) 29 Wet van 6 november 2008, houdende regels inzake een vergunningstelsel met betrekking tot activiteiten die van invloed zijn op de fysieke leefomgeving en inzake handhaving van regelingen op het gebied

Nadere informatie

HOOFDSTUK 2 VOOROVERLEG OF GLOBAAL HAALBAARHEIDSONDERZOEK

HOOFDSTUK 2 VOOROVERLEG OF GLOBAAL HAALBAARHEIDSONDERZOEK HOOFDSTUK 2 VOOROVERLEG OF GLOBAAL HAALBAARHEIDSONDERZOEK 2.2.1 Vooroverleg 2.2.1.1 vooroverleg wanneer het een plan betreft dat valt in de reguliere procedure: 204,50 2.2.1.2 vooroverleg wanneer het een

Nadere informatie