Verandering is niet altijd een verbetering Door Mattèo Piano - CEO Narroway m.m.v.: Michel van den Bosch, CEO StratEx Group

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verandering is niet altijd een verbetering Door Mattèo Piano - CEO Narroway m.m.v.: Michel van den Bosch, CEO StratEx Group"

Transcriptie

1 Verandering is niet altijd een verbetering Door Mattèo Piano - CEO Narroway m.m.v.: Michel van den Bosch, CEO StratEx Group We leven in een tijd waarin groei noodzakelijk is, maar ook is uitgedaagd. Als we managers, die met de opdracht van groei begaan zijn, zouden vragen wat de drie fundamentele wetten van groei zijn, dan volgt er stilte. Ervaring leert, want we stellen managers en andere leiders deze vraag al tien jaar. Je vraagt je af hoe iemand, die de wetmatigheden van groei niet kent, überhaupt groei kan stimuleren. Laat het duidelijk zijn; groei is een proces alvorens het een resultaat is. Het is een biotisch proces. Typerend voor groei is dat het per definitie verandering met zich meebrengt. Zonder verandering is er geen groei. Dode materie verandert niet, daarom groeit het ook niet. De huidige crisis heeft de verdienste dat het zaken die niet functioneren, aan het licht heeft gebracht. Opvallend is dat veel managers de crisis uitzitten en hopen op betere tijden om vervolgens verder te gaan op de oude manier. Men hoopt dat het na de crisis beter wordt. Doch, de eerlijkheid gebiedt ons de vraag te stellen hoe het beter kan worden als we gewoon doorgaan met dezelfde aanpak als voorheen? We kunnen niet hetzelfde blijven doen en iets anders verwachten. Er is enerzijds gebrek aan kennis over de wetmatigheden van groei en anderzijds een zekere terughoudendheid om een nieuwe denkwijze te overwegen. Verandering is fundamenteel voor groei Verandering is fundamenteel voor groei. Stel je voor dat een kind qua uiterlijk nooit verandert en altijd even klein blijft. Het gebrek aan verandering wordt dan gezien als een probleem. Waarom is dezelfde houding niet mogelijk bij ondernemingen en organisaties als het gaat om verandering binnen hun organisatie? Verandering is niet alleen welkom, maar vitaal. In het beste geval staat men open voor verandering. De vraag is echter of elke verandering ook een verbetering is. Een organisme dat afsterft, ondergaat ook een verandering, maar niet de gewenste. Maakt het eigenlijk uit hoe we een veranderingsproces inzetten, of is verandering ook gebonden aan wetmatigheden? In de jaren dat we als adviseur opereren hebben we ontdekt dat een strategie op zich nog geen verandering teweeg brengt, hoe lovenswaardig die strategie ook mag zijn. Het zijn mensen die verandering in gang zetten, niet strategieën. De menselijke factor is dé sleutelfactor voor verandering en tegelijkertijd de meest onvoorspelbare. Er zijn echter een aantal voorwaarden die bepalend zijn voor een succesvol veranderingsproces. Deze voorwaarden hebben te maken met het type gedrag dat nodig is om verandering te laten slagen.

2 De voorwaarden voor gewenste verandering of gedrag Het werk van Lillian Ripple (Universiteit van Chicago) verwijst naar drie voorwaarden definieerde voor gewenst gedrag: motivatie, capaciteit en gelegenheid. Zij zag een causaal verband tussen deze drie factoren. Met causaal bedoel ik dat de eerste voorwaarde nodig is om de tweede te activeren. Prof. Theo Poiesz (KUB Tilburg) heeft deze theorie verder verwerkt binnen zijn Triade Model waarin hij van deze drie voorwaarden een formule van maakte. Zijn formule M x C x O = T verwerkt op een eenvoudige manier de causaliteit van deze drie factoren. Namelijk, als één van deze voorwaarden nul is, dan is het hele resultaat nul. De integriteit van een proces bepaalt haar succes We kunnen het vergelijken met een leiding waarop drie kranen zijn aangesloten. Om water te laten doorstromen moeten alle kranen openstaan. Als de eerste kraan dicht is, dan vloeit er simpelweg geen water naar het einde van de leiding. Het maakt niet uit dat twee van de drie kranen openstaan het resultaat blijft nul. Dit is een belangrijk gegeven in het behalen van succes. De gewenste uitkomst van iets kan alleen maar verkregen worden wanneer alle voorwaarden zijn ingevuld. Indien dit niet het geval is, is het resultaat anders dan gewenst. Dit is typerend voor procesmatig denken. Een proces kan alleen succesvol zijn wanneer de integriteit van het proces gevrijwaard is. De integriteit van de inhoud, de integriteit van de sequentie en de integriteit van de verhoudingen. Als inhoud, sequentie of verhoudingen gecompromitteerd zijn, dan is het resultaat simpelweg anders. Omstreeks 2011 hebben wij ons verder verdiept in de methodiek van Prof. Poeisz. Later constateerden we dat Lilian Ripple deze theorie al eerder had ontwikkeld. We hanteren deze methodiek met het verschil dat elke factor of voorwaarde opnieuw onderverdeeld wordt in drie nieuwe factoren of voorwaarden. Dit stelt ons in staat om een voorwaarde zo scherp mogelijk te definiëren. Consultants gebruiken vaak dezelfde begrippen, maar ons viel op dat de begrippen vaak anders bedoeld zijn. Dit leidt tot Babylonische spraakverwarringen en inefficiëntie. In het geval van motivatie, capaciteit en opportuniteit hebben we de indruk dat iedereen deze begrippen invult naar eigen interpretatie. Toch maakt het wel degelijk uit wat we onder motivatie, capaciteit en opportuniteit verstaan. Door deze begrippen scherp te stellen zijn we in staat om middelen beter in te zetten en sturing te geven aan het veranderingsproces. Vandaar dat we bij elk begrip aan de hand van drie andere begrippen helder formuleren wat we bedoelen. Hieronder onze definitie van deze drie voorwaarden voor verandering:

3 Motivatie Onder motivatie verstaan we de drijfveren die aan de basis liggen van gewenste verandering of gedrag. Er zijn drie kernvoorwaarden die bepalend zijn voor motivatie. Ten eerste moet het resultaat van de gewenste verandering of het gewenste gedrag een voordeel bieden. Niemand zal veranderen om er vervolgens slechter van te worden. Vervolgens moet er een voorkeur zijn voor de aanpak die tot dat voordeel leidt. Het is best mogelijk dat mensen openstaan voor het voordeel maar een afkeer hebben voor de aanpak. Ten derde moet er een urgentie zijn. Wanneer er geen urgentie is dan zal verandering uitgesteld worden en zelfs worden afgeblazen. Bij urgentie moet men zich de vraag stellen, wat de consequenties zijn wanneer er niets verandert. Als de consequenties niet zwaar wegen, dan zal men verkiezen om in de comfortzone te blijven. Deze drie kernvoorwaarden voor motivatie zijn causaal. Als één van deze kernvoorwaarden niet speelt, dan zijn de uitgangspunten voor verandering niet aanwezig. Motivatie moet dus worden gedreven door voordeel, voorkeur en urgentie. Capaciteit Onder capaciteit verstaan we het vermogen om gewenste verandering of gewenst gedrag te kunnen uitvoeren. Ook hier zijn er drie kernvoorwaarden. Ten eerste moeten de nodige vaardigheden aanwezig zijn. Zonder vaardigheden kan men met veel motivatie ook niet veel bereiken of zelfs in een illusie leven. Ten tweede zijn er middelen nodig. Dit kunnen financiële middelen of andere middelen zijn om te kunnen investeren. Ten derde zijn er instrumenten nodig om het proces uit te voeren. Ook hier zijn deze drie kernvoorwaarden causaal. Capaciteit moet dus worden gedreven door vaardigheden, middelen en instrumenten. Gelegenheid Onder gelegenheid verstaan we omstandigheden die gunstig of ongunstig werken op de gewenste verandering of het gewenst gedrag. Ook hier zijn er drie kernvoorwaarden. Ten eerste is er tijd nodig. Wanneer er geen tijd is of men geen tijd vrijmaakt, dan zal het veranderingsproces nooit ingezet kunnen worden. Als men reeds bedolven is onder ladingen werk, dan zal men vooral tijd besteden aan dat, wat dringend is en niet aan wat belangrijk is. Ten tweede zijn er stimuli nodig. Deze stimuli moeten het veranderingsproces of het gewenste gedrag aanmoedigen en niet ontmoedigen. Ten derde is er continuïteit nodig in de vorm van draagvlak. Meestal is er draagvlak nodig bij het topmanagement. Wanneer managementbesluiten de continuïteit van een veranderingsproces tegenwerken ontstaat er demotivatie omdat de wind uit de zeilen wordt genomen. Dan zijn we terug bij af. Gelegenheid moet dus worden gedreven door tijd, stimuli en continuïteit.

4 De menselijke driedimensionaliteit We hebben hierboven gelezen dat motivatie, capaciteit en gelegenheid drie kernvoorwaarden zijn voor gewenste verandering of gewenst gedrag. Waarom zijn er dan nog steeds mensen die ondanks de juiste motivatie, capaciteit en gelegenheid verandering tegenhouden? Hier komt een zeer belangrijk punt dat het verschil kan maken tussen succes of falen. We behandelen in dit stuk niet de verandering buiten de mens om, maar verandering vanuit de mens. Dus niet het veranderen van omstandigheden, maar een gestuurd proces. Lichaam, geest en ziel moeten in evenwicht zijn om gewenst gedrag voor te brengen Het is onze stelligste opvatting dat de mens uit drie kernentiteiten bestaat, n.l. lichaam, ziel (psyche, ego) en geest. Elk van deze entiteiten hebben een specifieke rol. Het lichaam is het uitvoerende deel van onszelf. Het zet gedachten om in woorden en acties. Het heeft motorische, expressieve en cognitieve eigenschappen. De ziel is het voelende en willende deel van onszelf. Het is de drijfveer van de mens. De geest is het transcendente deel van de mens wat hem staat stelt om de ik, oftewel 'het ego' te overstijgen. Dankzij de geest is de mens in staat zich te verbinden met God en met mensen. Daar waar de ziel egocentrisch is, is de geest altruïstisch. Het is de geest die het vermogen heeft om de onderscheiden en het goede te bevatten. Het is zelfs in staat om tegen de drijfveren van de ziel in te gaan ten gunste van zichzelf en anderen. Het belang van evenwicht en rangorde Daar waar lichaam, ziel en geest niet in evenwicht zijn, krijgen we een verstoord gedrag. Wanneer de ziel niet wil meewerken, zal het lichaam geen gewenst gedrag kunnen omzetten. Het lichaam staat namelijk onder het bevel van de ziel. De ziel moet het willen. Doch de ziel is vooral gericht op prettige gevoelens en verzet zich tegen onprettige gevoelens. Dat is ook de reden waarom mensen die diëten volgen vaak niet slagen om het vol te houden. Dit is niet omdat men geen kennis heeft van de voordelen, maar omdat het diëten een onprettig gevoel met zich meebrengt, daar waar eten een prettig gevoel met zich meebrengt. Alleen wanneer de transcendente kant van de mens actief is, en de ziel of psyche zich hiernaar schikt, kan gewenst gedrag volgen. Het maakt echt uit wat de redenen zijn waarom mensen gewenste verandering of gewenst gedrag weigeren. Wanneer het lichaam is uitgedaagd, hetzij motoriek of cognitief, dan moet men vooral tegemoet komen op dit gebied. Wanneer mensen zich bedreigd voelen en zich onprettig voelen bij verandering of gewenst gedrag dan zal meer communicatie zeker het averechts effect hebben.

5 Wanneer mensen vanuit een transcendente houding (en dus niet egocentrische houding) van oordeel zijn dat de gewenste verandering of gewenst gedrag ongunstig is voor de organisatie, is er ruimte voor dialoog. Deze mensen zijn zeer kostbaar. In het laatste geval moet een dialoog aangegaan worden. Communicatie met een eenrichtingsverkeer zal mensen met een transcendente houding juist nog meer afremmen. DNA Een andere punt dat we ontdekten is dat bij een veranderingsproces het fundamenteel is dat er een referentiepunt is met draagvlak. Zonder referentiepunt brengt een veranderingsproces ons juist verder weg van het doel. Verandering is nog geen verbetering. De term verandering heeft geen Alleen een sterk organisatie-dna kan een sterke organisatie voortbrengen kwaliteitsimplicatie. Verandering is simpelweg anders dan wat er eerst was. Het zou toch vreemd zijn als een kind verandert in een kat. We verwachten dat kind verandert in een volwassen persoon, maar wel met hetzelfde DNA. Bij organisaties en ondernemingen is dit ook zo. Doch de meeste ondernemingen weten niet eens wat hun DNA is. 'DNA' is vandaag een buzzwoord geworden en weinigen weten wat er nodig is om een organisatie-dna te bepalen. Vaak zijn organisatie-dna s het resultaat van een subjectieve brainstorm waar iedereen wat roept. Na een brainstorm-sessie zit men opgescheept met 50 begrippen, waaruit men een selectie moet doen. De vraag die men zich moet stellen is op welke basis deze selectie wordt gemaakt. Een sterk organisatie-dna Ten eerste zitten we opgescheept met begrippen die iedereen anders interpreteert. Daar zit het risico in dat er een discussie ontstaat over de betekenis van elk begrip. Ten tweede verstaat iedereen iets anders wanneer men het heeft over 'kernwaarden', 'visie' en 'missie'. Vaak kent men de definitie ervan niet en men gooit ze door mekaar. Ten derde, stelt zich de vraag, welke criterium bepalen zal welke begrippen weerhouden worden en welke niet. Dan spreken we nog niet over de onderlinge coherentie tussen waarden, visies en missies (roepingen). Als de kwaliteit van het organisatie-dna zwak is, dan mag men ook niet verwachten dat het een sterke onderneming zal voortbrengen. Wat genetisch defect is moet genetisch opgelost worden. Meer energie eraan besteden zal alleen zorgen voor compensatie, nooit voor een optimaal resultaat. De juiste vragen stellen Voor het bepalen van een kwalitatief organisatie-dna is er geen cursus nodig voor de deelnemers aan zo een sessie. Het heeft geen zin om de precieze definitie te geven van wat een waarde is, een

6 roeping of een visie. Dit zijn sowieso abstracte begrippen die door de meerderheid moeilijk te verteren zijn; Het is veel doeltreffender om in enkele gericht en scherpe vragen de waarde, visies en roepingen van een organisatie te achterhalen. Daarenboven gaat het niet erom dat men begrippen op tafel gooit. Deze sleutelwoorden zijn door iedereen invulbaar. Op deze manier schiet men niet op. Het gaat er om dat er wordt geformuleerd wat men eronder verstaat. Dat is de sleutel van een goed organisatie-dna. Als het DNA een referentiepunt is, dan moet men voorkomen dat het alle richtingen uit gaat. Anders heeft het zijn functie verloren. Concreet Tenslotte moet het DNA levenskracht hebben. Hiermee bedoelen we dat het de gewenste verandering en het gewenste gedrag moet kunnen sturen. Veel organisatie-dna s zijn enkel nuttig voor het jaarverslag, maar zijn zo algemeen of weinig concreet, dat ze moeilijk om te zetten zijn. Om al dan niet te spreken van de geijkte uitspraken die ondernemingen net zo inwisselbaar maken als dieselmerken. Plak er een ander logo op en het werkt alsnog. Besluit Laten we afsluiten met het volgende: gewenste verandering of gewenst gedrag is een zeer delicaat proces. Wanneer het proces faalt, dan is de motivatie om een nieuw proces in te gaan, volledig afwezig. Het resultaat is dat mensen het proces bewust gaan tegenwerken omdat ze niet geloven in het resultaat. Ze zien een nieuwe proces als een belofte die nooit kan ingewilligd worden. Daarom is het van cruciaal belang dat men eerst inzicht verwerft in de voorwaarden voor verandering of gewenst gedrag en dat men vaststelt of er een levensvatbaar DNA aanwezig is. Om te kunnen groeien is verandering nodig. Echter, wanneer verandering wordt tegengewerkt, zal groei uitblijven. Zonder een helder DNA mét draagvlak is de kans zeer reëel dat een verandering geen verbetering met zich meebrengt.

GEDRAGSMANAGEMENT. Inleiding. Het model. Poppe Persoonlijk Bas Poppe: 06 250 30 221 www.baspoppe.nl info@baspoppe.nl

GEDRAGSMANAGEMENT. Inleiding. Het model. Poppe Persoonlijk Bas Poppe: 06 250 30 221 www.baspoppe.nl info@baspoppe.nl GEDRAGSMANAGEMENT Dit kennisitem gaat over gedrag en wat er komt kijken bij gedragsverandering. Bronnen: Gedragsmanagement, Prof.dr. Theo B. C. Poiesz, 1999; Samenvatting boek en college, A.H.S. Poppe,

Nadere informatie

BIJEENKOMST 1: De automatische piloot

BIJEENKOMST 1: De automatische piloot BIJEENKOMST 1: De automatische piloot Huiswerk Formele oefening Eén keer per dag, 6 dagen per week: de bodyscan, duur ± 45 min Doe de bodyscanoefening zes keer voor de volgende sessie. Verwacht niet iets

Nadere informatie

Leren van Jezus. Gespreksvragen voor gebruik in kleine groepen

Leren van Jezus. Gespreksvragen voor gebruik in kleine groepen Leren van Jezus Gespreksvragen voor gebruik in kleine groepen InleIdIng Wat je nu in handen hebt, zijn gespreksvragen voor gebruik in kleine groepen. Dit zijn andere vragen dan de persoonlijke verwerkingsvragen

Nadere informatie

ROLLENSPEL: FORUM THEATER

ROLLENSPEL: FORUM THEATER METHODIEK 1. WAT Oplossingen voorstellen van op je debatstoel is één, ze uitvoeren in de praktijk is een ander paar mouwen. In het forum theater moet je je voorstellen niet alleen verbaal uiten en verdedigen,

Nadere informatie

De Vliegende Start Toets 1 - vragen

De Vliegende Start Toets 1 - vragen Toets 1 - vragen Les 1: Waarom Jezus? Getoetste stof: hoofdstuk 1 1. Naar wiens beeld en gelijkenis is de mens geschapen? 2. Wat maakt de mens zo uniek in vergelijking tot dieren en wat stelt hem in staat

Nadere informatie

GROTE WOONONDERZOEK. Hoe woonwinkelt Nederland in 2015? WHITEPAPER

GROTE WOONONDERZOEK. Hoe woonwinkelt Nederland in 2015? WHITEPAPER GROTE WOONONDERZOEK Hoe woonwinkelt Nederland in 2015? 01 WHKMP S GROTE WOONONDERZOEK van inspiratie tot aankoop DirectResearch heeft meer dan 750 respondenten ondervraagd in opdracht van wehkamp Toen

Nadere informatie

Positie van meerzijdige partijdigheid als hulpverlener. Hilde Delameillieure Foton

Positie van meerzijdige partijdigheid als hulpverlener. Hilde Delameillieure Foton Positie van meerzijdige partijdigheid als hulpverlener Hilde Delameillieure Foton Begrip uit contextuele therapie Meerzijdige partijdigheid of meerzijdig gerichte partijdigheid, of veelzijdige partijdigheid

Nadere informatie

Nederland in de poule des verderfs

Nederland in de poule des verderfs Nederland in de poule des verderfs Hans van Maanen Nieuwe Wiskrant, juni 2006 Inleiding Hoe groot is de kans dat Nederland in de finale van het wereldkampioenschap voetbal van 2006 komt? Hoe groot is,

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Ik weet niet of het u is opgevallen, maar het trof mij dat de lezingen van vandaag vol tegenstellingen zitten: het begint al bij Jesaja 41: mensen zijn

Nadere informatie

Dag accountantsverklaring, hallo controleverklaring

Dag accountantsverklaring, hallo controleverklaring Dag accountantsverklaring, hallo controleverklaring Op 15 december 2010 nemen we afscheid van de accountantsverklaring en begroeten we de controleverklaring. Vanaf die datum moeten alle verklaringen voldoen

Nadere informatie

EMOTIONELE INTELLIGENTIE

EMOTIONELE INTELLIGENTIE EMOTIONELE INTELLIGENTIE drs. S. van den Eshof 1 SITUATIE Wat zijn emoties en welke invloed hebben ze op ons leven? Sommige mensen worden bestempeld als over-emotioneel, terwijl anderen van zichzelf vinden

Nadere informatie

1 Korintiërs 12 : 27. dia 1

1 Korintiërs 12 : 27. dia 1 1 Korintiërs 12 : 27 kerk in deze (21 e ) eeuw een lastige combinatie? want juist in deze tijd hoor je veel mensen zeggen: ik geloof wel in God maar niet in de kerk kerk zijn lijkt niet meer van deze tijd

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 24 (22-06)

De Bijbel open 2013 24 (22-06) 1 De Bijbel open 2013 24 (22-06) In Mattheus 16 komen we een bijzondere uitdrukking tegen. Jezus zegt daar tegen Petrus en de andere discipelen dat zij zullen binden en ontbinden. Dat roept bij iemand

Nadere informatie

Bijna iedereen heeft s nachts wel eens omhoog gekeken en de met sterren bezaaide

Bijna iedereen heeft s nachts wel eens omhoog gekeken en de met sterren bezaaide Nederlandse samenvatting Bijna iedereen heeft s nachts wel eens omhoog gekeken en de met sterren bezaaide hemel bekeken. Op zo n moment rijzen er vaak vele vragen zoals: Hoe groot is het? Wat zijn die sterren

Nadere informatie

Van huidige situatie ------------ naar --------------------------------- gewenste situatie

Van huidige situatie ------------ naar --------------------------------- gewenste situatie Doelen stellen NLP is een doelgerichte, praktische en mensvriendelijke techniek. NLP = ervaren, ervaren in denken, voelen en doen. Middels een praktisch toepasbaar model leren we om de eigen hulpmiddelen,

Nadere informatie

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS)

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Stel dat dat (te grote wonder) gebeurt, ik betwijfel of dat zal gebeuren, maar stel je voor dat, wat zou je dan doen dat je nu niet doet? (p36)

Nadere informatie

Antreum RAPPORT PF. Test Kandidaat Administratienummer: Datum: 01 Sep 2011. de heer Consultant

Antreum RAPPORT PF. Test Kandidaat Administratienummer: Datum: 01 Sep 2011. de heer Consultant RAPPORT PF Van: Test Kandidaat Administratienummer: Datum: 01 Sep 2011 Normgroep: Advies de heer Consultant 1. Inleiding Persoonlijke flexibiliteit is uw vermogen om met grote uitdagingen en veranderingen

Nadere informatie

God bestaat en Hij is belangrijk We hebben God nodig in ons leven Jezus: Zijn leven Jezus: Zijn dood Jezus: Zijn opstanding De Heilige Geest

God bestaat en Hij is belangrijk We hebben God nodig in ons leven Jezus: Zijn leven Jezus: Zijn dood Jezus: Zijn opstanding De Heilige Geest Basiscursus Christelijk geloof Module 1 Les 1: Les 2: Les 3: Les 4: Les 5: Les 6: Les 7: Les 8: God bestaat en Hij is belangrijk We hebben God nodig in ons leven Jezus: Zijn leven Jezus: Zijn dood Jezus:

Nadere informatie

Oplossingsgericht en waarderend coachen.

Oplossingsgericht en waarderend coachen. Oplossingsgericht en waarderend coachen. Coaching is die vorm van professionele begeleiding waarbij de coach als gelijkwaardige partner de cliënt ondersteunt bij het behalen van zelfgekozen doelen. Oplossingsgericht

Nadere informatie

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd 53 9 Vader Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd heeft. P Ik begin steeds beter te begrijpen dat het heel bijzonder is dat ik een kind van God, mijn

Nadere informatie

Derks & Derks B.V. Derks & Derks Interviewkalender Interviewtips met humor belicht. Tel. 033-472 80 87 www.derksenderks.nl. adviseurs in human talent

Derks & Derks B.V. Derks & Derks Interviewkalender Interviewtips met humor belicht. Tel. 033-472 80 87 www.derksenderks.nl. adviseurs in human talent 2012 Derks & Derks Interviewkalender Interviewtips met humor belicht. Derks & Derks Interviewkalender Weet wat je wil meten Voor een goed interview is een scherp functiebeeld noodzakelijk. Zorg ervoor

Nadere informatie

Leiderschap bij verandering

Leiderschap bij verandering Leiderschap bij verandering Boek: John P. Kotter, 1998 ISBN-13: 9789052612317 ISBN-10: 9052612315 Samenvatting: Involve Inhoudsopgave Algemeen...2 De drijvende kracht achter geslaagde verandering...2 Stap

Nadere informatie

3. Wat betekent dat voor de manier waarop lesgegeven zou moeten worden in de - voor jou - moeilijke vakken?

3. Wat betekent dat voor de manier waarop lesgegeven zou moeten worden in de - voor jou - moeilijke vakken? Werkblad: 1. Wat is je leerstijl? Om uit te vinden welke van de vier leerstijlen het meest lijkt op jouw leerstijl, kun je dit simpele testje doen. Stel je eens voor dat je zojuist een nieuwe apparaat

Nadere informatie

Optie 3 : welkome en veel gebruikte methode voor grondslagen in enkelvoudige jaarrekening

Optie 3 : welkome en veel gebruikte methode voor grondslagen in enkelvoudige jaarrekening Optie 3 : welkome en veel gebruikte methode voor grondslagen in enkelvoudige Beursgenoteerde ondernemingen stellen volgens IFRS een geconsolideerde op. Daarnaast is ook een enkelvoudige verplicht. Vaak

Nadere informatie

Een stille plek niet ver hier vandaan

Een stille plek niet ver hier vandaan SILVIA DUMAZY Een stille plek niet ver hier vandaan WERKBOEK KINDERMINDFULNESS VOOR THERAPEUTEN Hoofdstuk 1 Mindfulness 1.1 Wat is mindfulness? Aandacht geven op een bijzondere manier: doelbewust, niet

Nadere informatie

Hart voor onderwijs. Een interview met medewerkers van de faculteiten

Hart voor onderwijs. Een interview met medewerkers van de faculteiten Lieke Quanjel Sylvia Stuurman Een interview met medewerkers van de faculteiten Hart voor onderwijs Zeven medewerkers van de hoofdvestiging in Heerlen zijn aan het woord over 25 jaar Open Universiteit Nederland

Nadere informatie

Je gezicht en houding. spreken boekdelen!

Je gezicht en houding. spreken boekdelen! Ronald Dingerdis Je gezicht en houding 5 spreken boekdelen! Iedereen lekt non-verbale communicatie. Het is menselijk en het gebeurt gewoon. Het is ook logisch want communicatie bestaat voor het grootste

Nadere informatie

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen

Nadere informatie

Gras groeit sneller door eraan te trekken!

Gras groeit sneller door eraan te trekken! Gras groeit sneller door eraan te trekken! Ontwikkel de competenties van je medewerkers Ton van Dongen en Jan Harmen Rietman Thema, uitgeverij van Schouten & Nelissen 1 waarom zijn competenties belangrijk?

Nadere informatie

Proudy. Praktijk voor psychomotorishe kindertherapie

Proudy. Praktijk voor psychomotorishe kindertherapie Proudy Praktijk voor psychomotorishe kindertherapie Wat is psychomotorische kindertherapie? Pmkt is een vorm van kindertherapie bedoeld voor kinderen die vast lopen in hun ontwikkeling en dat in hun gedrag

Nadere informatie

Digitaal Handig(er) IJmond Noord. voorjaar 2016 IJMOND-NOORD

Digitaal Handig(er) IJmond Noord. voorjaar 2016 IJMOND-NOORD Digitaal Handig(er) voorjaar 2016 IJMOND-NOORD IJmond Noord Digitaal Handig(er) voorjaar 2016 Agenda Digitaal Handig(er) voorjaar 2016 SeniorWeb en Bibliotheek IJmond Noord bieden u vanaf dit seizoen samen

Nadere informatie

Ouderen en seksualiteit:

Ouderen en seksualiteit: Ouderen en seksualiteit: een oud taboe of een sexy verhaal? Vaak denken jongeren dat mensen van boven de 60 geen seks meer hebben, of daar toch zeker niet van genieten. Niets is minder waar. Maar ook in

Nadere informatie

Veilig werken Veilig werken is het uitgangspunt van

Veilig werken Veilig werken is het uitgangspunt van Veilig werken Veilig werken is het uitgangspunt van werkgever en werknemer. Maar het is nu eenmaal niet mogelijk om alle ongevallen te voorkomen. Soms zijn er zijn situaties waar we niets aan kunnen veranderen.

Nadere informatie

Een interview met alumni van de Open Universiteit

Een interview met alumni van de Open Universiteit Doorzetters met karakter Een interview met alumni van de Open Universiteit Het zijn stuk voor stuk mensen met karakter, de alumni van de Open Universiteit Nederland. Hoewel ze om heel verschillende redenen

Nadere informatie

Reputatiemanagement begint en eindigt met het gedrag dat het topmanagement laat zien

Reputatiemanagement begint en eindigt met het gedrag dat het topmanagement laat zien Stelling 1 Groep 1 Reputatiemanagement begint en eindigt met het gedrag dat het topmanagement laat zien Is deze stelling waar? Welk deel is wellicht minder waar? Ja, in beginsel wel. Goed gedrag doet goed

Nadere informatie

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 3 en 4. Artikel 12 t/m 14

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 3 en 4. Artikel 12 t/m 14 Dordtse Leerregels Hoofdstuk 3 en 4 Artikel 12 t/m 14 Werkboek 10 Dordtse Leerregels hoofdstuk 3 en 4 artikel 12 t/m 14 Boven artikel 12 t/m 14 schrijven we : wedergeboorte en geloof In dit werkboek gaat

Nadere informatie

Gemeente in Christus,

Gemeente in Christus, meditatie voor 3 mei 2015 thema geloof EN wetenschap Gemeente in Christus, Misschien heb je wel eens gehoord van de film The Matrix, of misschien heb je m zelfs wel eens gezien. De film gaat over een kleine

Nadere informatie

de Wet van Sinterklaas

de Wet van Sinterklaas de Wet van Sinterklaas Een direct ermee aan het werkshop voor iedereen die eerlijk en helder wil communiceren met zichzelf en met alle anderen Stichting Modus Quartus Als je niet duidelijk vraagt wat je

Nadere informatie

Teams zijn samengevoegd in verschillende categorieën. Per categorie worden een paar vragen behandeld.

Teams zijn samengevoegd in verschillende categorieën. Per categorie worden een paar vragen behandeld. Teams zijn samengevoegd in verschillende categorieën. Per categorie worden een paar vragen behandeld. De visie van de trainer/coach over de speelwijze en de te behalen doelen is duidelijk 4 35 25 15 5

Nadere informatie

Implementatie van de gewenste cultuur m.b.v. bewegingsmonitoren. als essentieel onderdeel van uw organisatie DNA

Implementatie van de gewenste cultuur m.b.v. bewegingsmonitoren. als essentieel onderdeel van uw organisatie DNA Implementatie van de gewenste cultuur m.b.v. bewegingsmonitoren als essentieel onderdeel van uw organisatie DNA 1 Verandering naar de verscherpte cultuur: meetbaar? Binnen veel organisaties wordt er gewerkt

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Ik had bedacht dat ik voor vandaag maar eens een ouderwetse preek in 3 punten ga houden. Het eerste punt gaat over het kijken naar de ander. De tweede

Nadere informatie

Als huiswerk voor de tweede bijeenkomst moeten de cursisten oefening 03.2 & 03.3 maken

Als huiswerk voor de tweede bijeenkomst moeten de cursisten oefening 03.2 & 03.3 maken Bijeenkomst 1 De trainer stelt zichzelf voor en geeft een korte toelichting over de inhoud en het doel van de training. Licht de afspraken en regels toe die gelden voor deelname. Neemt hier de tijd voor,

Nadere informatie

TEGENWERKEND GEDRAG VAN KLANTEN: gedragsvormen en ombuigmethoden

TEGENWERKEND GEDRAG VAN KLANTEN: gedragsvormen en ombuigmethoden TEGENWERKEND GEDRAG VAN KLANTEN: gedragsvormen en ombuigmethoden Er is sprake van tegengestelde belangen als de klant iets doet wat de vrijwilliger niet wil. Vaak lost zo'n situatie zich vanzelf op: de

Nadere informatie

ROLLENSPEL: DE MANAGER

ROLLENSPEL: DE MANAGER METHODIEK 1. WAT Hoe groot is jouw netwerk? Maak je eigen visitekaartje over het deelthema en ga op pad: wie heeft gelijkaardige interesses en belangen, wie kan wat voor je doen, en wat staat daarvoor in

Nadere informatie

De Wet op het accountantsberoep vervangt de WRA en WAA

De Wet op het accountantsberoep vervangt de WRA en WAA De Wet op het accountantsberoep vervangt de WRA en WAA De nieuwe Wet op het accountantsberoep regelt formeel de fusie tussen het Nederlands Instituut van Registeraccountants en de Nederlandse Orde van

Nadere informatie

Motivatie: presteren? Of toch maar leren?

Motivatie: presteren? Of toch maar leren? Arjan van Dam Motivatie: presteren? Of toch maar leren? Een van de lastigste opgaven van managers is werken met medewerkers die niet gemotiveerd zijn. Op zoek naar de oorzaken van het gebrek aan motivatie,

Nadere informatie

Als wij dit soort vragen stellen dan gaan wij uit van de talenten en mogelijkheden van cliënten.

Als wij dit soort vragen stellen dan gaan wij uit van de talenten en mogelijkheden van cliënten. Hand-out Workshop oplossingsgericht gesprekvoeren. Wat is oplossingsgericht werken? Volgens Mahlberg&Sjöblom (2011) wordt er over het algemeen uit gegaan van een probleem gerichte benadering. Een probleem

Nadere informatie

Leergang Ambtelijk Secretaris III De invloedrijke OR

Leergang Ambtelijk Secretaris III De invloedrijke OR Leergang Ambtelijk Secretaris III De invloedrijke OR Cursusdag 1 09:30 uur Kennismaking We starten deze module een kennismaking. We inventariseren de verwachtingen van alle deelnemers. U krijgt een toelichting

Nadere informatie

RICHTLIJN 98/59/EG VAN DE RAAD van 20 juli 1998 betreffende de aanpassing van de wetgevingen van de lidstaten inzake collectief ontslag

RICHTLIJN 98/59/EG VAN DE RAAD van 20 juli 1998 betreffende de aanpassing van de wetgevingen van de lidstaten inzake collectief ontslag L 225/16 NL Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen 12. 8. 98 RICHTLIJN 98/59/EG VAN DE RAAD van 20 juli 1998 betreffende de aanpassing van de wetgevingen van de lidstaten inzake collectief ontslag

Nadere informatie

Capaciteitentest MBO. 1. Inleiding

Capaciteitentest MBO. 1. Inleiding Naam: Ruben Smit NewHR.nl heeft de ambitie je te faciliteren zodat je je optimaal kan ontwikkelen en duurzaam inzetbaar blijft, welke functie je dan ook hebt. Dit rapport is de eerste stap naar persoonlijke

Nadere informatie

Vijf redenen waarom dit waar is

Vijf redenen waarom dit waar is Les 14 Eeuwige zekerheid Vijf redenen waarom dit waar is In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 Is de echte (ware) gelovige voor eeuwig veilig en geborgen in Christus? Voor

Nadere informatie

VERANDER- MANAGEMENT. Direct aan de slag met veranderprocessen, randvoorwaarden en weerstanden tegen veranderingen

VERANDER- MANAGEMENT. Direct aan de slag met veranderprocessen, randvoorwaarden en weerstanden tegen veranderingen VERANDER- MANAGEMENT Direct aan de slag met veranderprocessen, randvoorwaarden en weerstanden tegen veranderingen Dit rapport behandelt alle aspecten rondom het begrip verandermanagement. Meer weten over

Nadere informatie

ogen en oren open! Luister je wel?

ogen en oren open! Luister je wel? ogen en oren open! Luister je wel? 1 Verbale communicatie met jonge spelers Communiceren met jonge spelers is een vaardigheid die je van nature moet hebben. Je kunt het of je kunt het niet. Die uitspraak

Nadere informatie

Authentiek Leiderschap,

Authentiek Leiderschap, Authentiek Leiderschap, Zijn of gevonden worden? www.authentiekleiderschap.nl Geluks- en Succescurve Succes Geluk Tijd Midlife Authentiek Leiderschap: ontwikkel over de as van leiderschap. Omgeving Waarnemen

Nadere informatie

Argumentenkaart Pensioenbeslissing Werkgevers

Argumentenkaart Pensioenbeslissing Werkgevers Argumentenkaart Pensioenbeslissing Werkgevers Zie ook de Argumentenkaart Pensioenbeslissing Werknemers Wat bepaalt of ik graag zie dat een medewerker doorwerkt, met gaat of een kiest Bekijk totale kaart

Nadere informatie

Liederen solozang Prijs: 7,= euro per stuk

Liederen solozang Prijs: 7,= euro per stuk Liederen solozang Prijs: 7,= euro per stuk GEWASSEN IN WATER Inhoud: Vanuit de dopeling gezien een statement dat hij in het watergraf alles wat oud is achter zich laat. Hij weet niet alles, kent nog niet

Nadere informatie

Zondag 8 november 2015 Sint Maarten de oogst van ons leven

Zondag 8 november 2015 Sint Maarten de oogst van ons leven Zondag 8 november 2015 Sint Maarten de oogst van ons leven Lezing: Marcus 12 : 28 34 De herfst brengt voor veel mensen een zekere weemoedigheid.: de bladeren vallen, de zomer is echt voorbij. In de herfst

Nadere informatie

M E T A P L U S T R A I N I N G A D V I E S C O A C H I NG

M E T A P L U S T R A I N I N G A D V I E S C O A C H I NG 1 P R O F E S S I O N E E L A D V I S E R E N Programmaconcept Om succesvol te zijn in een organisatie is beheersing van de eigen vakdiscipline niet voldoende. Veel professionals waaronder staf- en beleidsmedewerkers

Nadere informatie

Financieel Advieskantoor

Financieel Advieskantoor Dienstenwijzer Naast algemene informatie over Henk Mulderij Financieel Advieskantoor BV vindt u in deze Dienstenwijzer uitgebreide informatie over ons kantoor, onze dienstverlening en onze klachtenregeling.

Nadere informatie

Johannes 12 : 7. (Judas) dia 1

Johannes 12 : 7. (Judas) dia 1 Johannes 12 : 7 A (Judas) er was ergens een gemeentevergadering waar gesproken werd over de aanschaf van een orgel iemand kwam naar voren en zei dat hij tegen was een paar ton voor een orgel is geldverspilling

Nadere informatie

Vóór de 1e lijdensaankondiging staat die prachtige belijdenis van Petrus, dat Jezus is de Messias.

Vóór de 1e lijdensaankondiging staat die prachtige belijdenis van Petrus, dat Jezus is de Messias. Zondag 23 september 2012, Kogerkerk 1e zondag van de herfst, kleur groen Wijsheid 1, 1-7 & Marcus 9, 30-37 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, In het Marcus-evangelie zijn patronen te

Nadere informatie

Leadership in Project-Based Organizations: Dealing with Complex and Paradoxical Demands L.A. Havermans

Leadership in Project-Based Organizations: Dealing with Complex and Paradoxical Demands L.A. Havermans Leadership in Project-Based Organizations: Dealing with Complex and Paradoxical Demands L.A. Havermans LEADERSHIP IN PROJECT-BASED ORGANIZATIONS Dealing with complex and paradoxical demands Leiderschap

Nadere informatie

Fok 55 8441 BN Heerenveen T 0513-62 49 25 E marienbosch@zorggroepsintmaarten.nl. laat je zien

Fok 55 8441 BN Heerenveen T 0513-62 49 25 E marienbosch@zorggroepsintmaarten.nl. laat je zien laat je zien Fok 55 8441 BN Heerenveen T 0513-62 49 25 E marienbosch@zorggroepsintmaarten.nl laat je zien Welkom. Laat je zien 02 03 Mariënbosch is een eigentijds woonzorgcentrum en onderdeel van Zorggroep

Nadere informatie

Systemische Benadering wat is dat eigenlijk?

Systemische Benadering wat is dat eigenlijk? Systemische Benadering wat is dat eigenlijk? Mens-zijn is in-relatie-zijn Ieder maakt deel uit van een groter geheel. We horen bij diverse gehelen. Een familie, wijk, organisatie, team, land, geloofsgemeenschap,

Nadere informatie

Lees Zoek op Om over na te denken

Lees Zoek op Om over na te denken Welkom bij de Online Bijbelcursus van Praise De bijbelcursus is wat voor jou als je: 1. Als je wilt weten wat christenen geloven. 2. Als je meer wilt begrijpen van de bijbel. 3. Als je wilt groeien in

Nadere informatie

Voorwoord bij de derde druk 11

Voorwoord bij de derde druk 11 Inhoud 5 Voorwoord bij de derde druk 11 Woord vooraf 13 Hoofdstuk 1 Specifieke begeleidingsbehoeften van 15 hoogbegaafde kinderen Inleiding 1.1. Hoogbegaafde kinderen hebben behoefte aan begrip 25 en aanvaarding

Nadere informatie

weinor terrastips over zonweringdoek

weinor terrastips over zonweringdoek 10 Tips over zonweringdoek Zo heeft u meer plezier van uw zonnescherm Wie een zonnescherm wil gebruiken, wil daar ook lang plezier van hebben. Vooral van het doek en de kleur daarvan. Daarom is het zinvol,

Nadere informatie

DISCIPELSCHAP BIJBELSTUDIE VGSU BLOK

DISCIPELSCHAP BIJBELSTUDIE VGSU BLOK DISCIPELSCHAP BIJBELSTUDIE VGSU BLOK 4 2010-2011 INHOUD Inleiding... 5 Avond 1... 6 Avond 2... 8 Avond 3... 10 Avond 4... 12 3 4 INLEIDING Een ieder die niet zijn kruis draagt en achter Mij aankomt, die

Nadere informatie

Talk! Faciliteren van kampvuurgesprekken tweedaagse training

Talk! Faciliteren van kampvuurgesprekken tweedaagse training Talk! Faciliteren van kampvuurgesprekken tweedaagse training Talk! Faciliteren van kampvuurgesprekken Stel dat we aan het begin van een strategietraject nu eens niet zouden zeggen: 'ik hoop dat we het

Nadere informatie

Een huisstijl voor Recovery Coaching

Een huisstijl voor Recovery Coaching Een huisstijl voor Recovery Coaching Recovery Coaching Het woord Recovery kun je op veel manieren vertalen. Herstel, herwinnen, verhaal, terugkrijgen en beterschap zijn een paar van die betekenissen. Maar

Nadere informatie

Effectief investeren in management

Effectief investeren in management Effectief investeren in management Veel organisaties zijn in verandering. Dat vraagt veel van de leidinggevenden/managers. Zij moeten hun medewerkers in beweging krijgen om mee te veranderen. En dat gaat

Nadere informatie

Transparantie gaat verder dan verslaggevingregels

Transparantie gaat verder dan verslaggevingregels Transparantie gaat verder dan verslaggevingregels De Transparant Prijs en Het Glazen Huis hebben tot doel de transparantie van verantwoordingen te verbeteren. De ervaringen en best practices vanuit deze

Nadere informatie

Leiderschap bij verandering

Leiderschap bij verandering Leiderschap bij verandering De essenties uit het gelijknamige boek van John P. Kotter Acht fases in het proces van veranderen 1. Urgentiebesef vestigen. 2. Leidende coalitie vormen. 3. Visie en strategie

Nadere informatie

Rapport. Datum: 15 juli 2013. Rapportnummer: 2013/087

Rapport. Datum: 15 juli 2013. Rapportnummer: 2013/087 Rapport "Toch een voldoende voor de Toets Gesproken Nederlands" Rapport over een klacht over de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid te Den Haag. Datum: 15 juli 2013 Rapportnummer: 2013/087 2

Nadere informatie

Inhoud. 1. Het mysterie dat geld heet 7

Inhoud. 1. Het mysterie dat geld heet 7 Inhoud 1. Het mysterie dat geld heet 7 2. Het geld dat telt 11 De taal van geld 11 Een wereld zonder geld 12 Eerste gedachten over geld 14 Geld als ruilmiddel 15 Geld als rekeneenheid 21 Geld als oppotmiddel

Nadere informatie

Eindexamen filosofie vwo 2011 - I

Eindexamen filosofie vwo 2011 - I Opgave 3 Vreemder dan alles wat vreemd is 12 maximumscore 3 de twee manieren waarop je vanuit zingevingsvragen religies kunt analyseren: als waarden en als ervaring 2 een uitleg van de analyse van religie

Nadere informatie

Inhoud van de ochtend

Inhoud van de ochtend Inhoud van de ochtend 1. Introductie in Pedagogisch kader 2. Begeleiden van de groep 3. Ontwikkelingsgericht werken 4. Pauze (15 minuten) 5. Kinderparticipatie 6. Vragen over andere onderwerpen 7. Voornemens

Nadere informatie

In het oog van de orkaan. School voor Politie Leiderschap

In het oog van de orkaan. School voor Politie Leiderschap In het oog van de orkaan School voor Politie Leiderschap Inleiding Essenties van het leiderschapsprogramma In het oog van de orkaan De titel van het programma verwijst naar de hevige turbulentie, als gevolg

Nadere informatie

Cultuurverschillen in het controledossier

Cultuurverschillen in het controledossier Cultuurverschillen in het controledossier Het professionele gedrag van accountants wordt beïnvloed door nationale-cultuurverschillen, ondanks het bestaan van internationale controlestandaarden. Internationaal

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Twee weken geleden zijn we begonnen met lezingen uit het Marcus-evangelie. Een bijzonder evangelie waarin de vraag centraal staat: wie is Jezus? Hoe

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen van God,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen van God, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen van God, We zijn vandaag bij elkaar om onze doden te herdenken. Vier namen zullen worden genoemd, vier mensen uit onze gemeente, die in het afgelopen

Nadere informatie

Assertiviteit. BOL 1 e jaars AG studenten

Assertiviteit. BOL 1 e jaars AG studenten BOL 1 e jaars AG studenten In de beroepspraktijk verwacht men van je dat je kunt opkomen voor jezelf en voor je opvattingen over je stage, de hulpverlening etc. Men verwacht tegelijkertijd dat je dit op

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties Preek Gemeente van Christus, Het staat er een beetje verdwaald in dit hoofdstuk De opmerking dat ook Jezus doopte en leerlingen maakte. Het is een soort zwerfkei, je leest er ook snel overheen. Want daarna

Nadere informatie

Even voorstellen Maria, 4 kids. 14 jaar zelfstandig. Emotionele Intelligentie. Medische wereld, Bedrijfsleven, Overheid.

Even voorstellen Maria, 4 kids. 14 jaar zelfstandig. Emotionele Intelligentie. Medische wereld, Bedrijfsleven, Overheid. Even voorstellen Maria, 4 kids. 14 jaar zelfstandig. Emotionele Intelligentie. Medische wereld, Bedrijfsleven, Overheid. Hardlopen roeien, motorrijden, zwemmen. Parapente Foto: Schotland,cairngorms.co.uk/

Nadere informatie

IOD Crayenestersingel 59, 2101 AP Heemstede Tel: 023 5283678 Fax: 023 5474115 info@iod.nl www.iod.nl. Leiding geven aan verandering

IOD Crayenestersingel 59, 2101 AP Heemstede Tel: 023 5283678 Fax: 023 5474115 info@iod.nl www.iod.nl. Leiding geven aan verandering Leiding geven aan verandering Mijn moeder is 85 en rijdt nog auto. Afgelopen jaar kwam ze enkele keren om assistentie vragen, omdat haar auto in het verkeer wat krassen en deuken had opgelopen. Ik besefte

Nadere informatie

Heeft IFRS 13 Fair value measurement toegevoegde waarde?

Heeft IFRS 13 Fair value measurement toegevoegde waarde? Heeft IFRS 13 Fair value measurement toegevoegde waarde? De recent gepubliceerde IFRS 13 bevat geen nieuwe voorschriften over wanneer reële waarde toegepast moet worden, maar legt uit hoe de reële waarde

Nadere informatie

Minicursus Verbindend Communiceren. Geschreven door: Jan van Koert

Minicursus Verbindend Communiceren. Geschreven door: Jan van Koert Minicursus Verbindend Communiceren Geschreven door: Jan van Koert Geweldloze communicatie is een wijze van communiceren die leidt tot gehoord en verstaan worden. Met helderheid, zonder beschuldigen en

Nadere informatie

Motieven en persoonlijkheid. Waarom doen mensen de dingen die ze doen?

Motieven en persoonlijkheid. Waarom doen mensen de dingen die ze doen? Motieven en persoonlijkheid Waarom doen mensen de dingen die ze doen? Motivatie psychologen vragen: Waarom doen mensen de dingen die ze doen? Motivatiepsychologen zoeken naar de motieven, de drijfveren

Nadere informatie

Dia s. Dia 1. Zorgen voor getraumatiseerde kinderen: een training voor opvoeders Welkom. Dia 2

Dia s. Dia 1. Zorgen voor getraumatiseerde kinderen: een training voor opvoeders Welkom. Dia 2 1 Welkom Wanneer kinderen of jongeren niet veilig in hun ouderlijk huis kunnen blijven, worden ze vaak tijdelijk bij familieleden, bij pleegouders of in andere vervangende opvoedingssituaties geplaatst.

Nadere informatie

NATIONALE VEERKRACHTTEST

NATIONALE VEERKRACHTTEST NATIONALE VEERKRACHTTEST VEERKRACHT OPTIMISME PSYCHOLOGISCH KAPITAAL ZELF- VERTROUWEN HOOP Rapport Persoonlijke Veerkracht 1-10-2012 uitzenden professionals inhouse services employability payrolling outsourcing

Nadere informatie

1 People Do Change/IVA Onderwijs

1 People Do Change/IVA Onderwijs 1 People Do Change/IVA Onderwijs 2 People Do Change/IVA Onderwijs 3 People Do Change/IVA Onderwijs 1 Dit vergt minimaal 1 dagdeel van 4 klokuren. De werkwijze kan tot 10 teamleden door 1 facilitator worden

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het is altijd prettig als de Bijbel zelf aangeeft, hoe je iets moet lezen. Soms zijn er van die verhalen of gelijkenissen, waarvan ik bij een eerste

Nadere informatie

ook bedenken op de manier waarop je het geleerd hebt. Dit is natuurlijk wel erg zwart-wit gesteld: ik ken ook veel docenten die leerlingen aanmoedigen

ook bedenken op de manier waarop je het geleerd hebt. Dit is natuurlijk wel erg zwart-wit gesteld: ik ken ook veel docenten die leerlingen aanmoedigen Voorwoord Waarom moeten we dit leren? Zoals Gerardo schrijft, is dit een vraag die onherroepelijk een keer langskomt als je wiskundedocent bent. Dat gebeurde mij op de middelbare school waar ik gewerkt heb,

Nadere informatie

Hoe kan u strategie implementeren en tot leven brengen in uw organisatie?

Hoe kan u strategie implementeren en tot leven brengen in uw organisatie? Hoe kan u strategie implementeren en tot leven brengen in uw organisatie? De externe omgeving wordt voor meer en meer organisaties een onzekere factor. Het is een complexe oefening voor directieteams om

Nadere informatie

Datum: 5 september 2014

Datum: 5 september 2014 Naam: Ruben Smit NewHR.nl heeft de ambitie je te faciliteren zodat je je optimaal kan ontwikkelen en duurzaam inzetbaar blijft, welke functie je dan ook hebt. Dit rapport is de eerste stap naar persoonlijke

Nadere informatie

Vlinder circus Waar wonderen uitkomen

Vlinder circus Waar wonderen uitkomen Vlinder circus Waar wonderen uitkomen Leugen en waarheid Gedachten over de film Een man heeft in zijn leven allen maar minachting en afwijzing meegemaakt. Hij is zo anders als al de mensen om hem heen.

Nadere informatie

Persoonlijk Plan Aandachtspunten omgangsvormen, verzorging, lichaamsbeleving, weerbaarheid relaties en seksualiteit

Persoonlijk Plan Aandachtspunten omgangsvormen, verzorging, lichaamsbeleving, weerbaarheid relaties en seksualiteit Persoonlijk Plan Aandachtspunten omgangsvormen, verzorging, lichaamsbeleving, weerbaarheid relaties en seksualiteit Het is belangrijk dat de begeleiding rond omgangsvormen, weerbaarheid en seksualiteit

Nadere informatie

Krachtig samenwerken: meer bereiken

Krachtig samenwerken: meer bereiken Of ligt het misschien ook aan mij? Krachtig samenwerken: meer bereiken Voor verantwoordelijke, resultaatgerichte managers en professionals die willen leren hoe ze meer voor elkaar krijgen. Belangrijke

Nadere informatie

Stel jezelf niet onder de Wet!

Stel jezelf niet onder de Wet! Dit document is een script van onderwijs dat is bedoeld om via video te worden getoond. In de video worden relevante tekst, dia s, media en afbeeldingen getoond om de presentatie te vereenvoudigen. Daarom

Nadere informatie

Frietkanonnen, raketten en fanfarefietsen

Frietkanonnen, raketten en fanfarefietsen Bolwerk vzw Terwijl alles tot voor kort verticaal was gestructureerd, beseffen meer en meer mensen dat je horizontaal moet werken in onze samenleving. Dat is niet altijd gemakkelijk. Mensen vinden het

Nadere informatie