B I S N E Z MANAGEMENT

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "B I S N E Z MANAGEMENT"

Transcriptie

1 Bourgondisch Genieten of Niet-genieten Beste dames en heren, Het is voor mij een eer om een tafelrede voor u te houden op deze prachtige locatie. Het thema voor vanavond is de Bourgondiër. Een bourgondiër is iemand die uitbundig geniet van het goede leven. Een toepasselijk thema om het eerste lustrum van Bisnez Management te vieren. Mijn naam is Nidhi Srivastava. Ik ben geboren in India en woon sinds mijn 9 e jaar in Nederland. Ik heb Geneeskunde gestudeerd aan de Rijksuniversiteit van Leiden waar ik ook mijn opleiding tot internist en vervolgens tot maag-, darm en leverarts heb gevolgd. Ik ben sinds 2004 werkzaam als maag, darm en leverarts binnen de maatschap van internisten en maag-, darm en leverartsen van het Medisch Centrum Haaglanden in Den Haag / Leidschendam. Het specialisme maag-, darm en leverziekten is in 1913 in Nederland geïntroduceerd en in 1932 officieel erkend. Vanaf 1980 heeft het specialisme zich snel ontwikkeld en verzelfstandigd. Sinds 2000 is het een apart specialisme. Nederland telt 280 maag-, darm en leverartsen. Het specialisme maag-, darm en leverziekten omvat de diagnostiek van ziekten van de spijsverteringsorganen, waaronder wordt verstaan: slokdarm, maag, dunne en dikke darm, alvleesklier, lever en galwegen. Dus alles wat u nodig heeft om te kunnen genieten van het bourgondische leven. Als maag-, darm-leverarts is dit onderwerp mij op het lijf geschreven. Wij weten allemaal dat gezond leven goed voor ons is. Zoals voldoende bewegen, niet roken, 2 stuks fruit per dag en veel groenten eten en geen overmatig alcohol gebruiken. Het is niet de bedoeling om u te vertellen wat u wel of niet moet doen. Of om u met een schuldgevoel op te zadelen, zodat u straks niet meer kunt genieten van het overheerlijke eten en drinken. Ik zou het niet op mijn geweten willen hebben dat u aan het eind van de avond massaal Prozac nodig heeft. Ik vroeg Frans wat voor mensen er vanavond zouden zijn. Zijn respons was: voornamelijk mannen, managers tussen de 40 en 60 jaar. Mijn gedachte was meteen: Aha, bijna allemaal potentiële patiënten. Misschien is dat de reden dat ik vanavond ben uitgenodigd!

2 In de hoedanigheid van manager wordt u geacht zo goed mogelijk uw bedrijf te runnen en succesvol te maken. Hiervoor is het belangrijk dat u optimaal op de hoogte bent van de organisatie, de voortgang, de knelpunten en wie u moet inschakelen om eventuele knelpunten op te lossen. Uw lichaam is ook een bedrijf dat u moet managen, wilt u daar maximale efficiëntie uit halen. Als u zich lichamelijk of geestelijk niet optimaal voelt, zult u ook niet optimaal presteren. Het lichaam is echter zo efficiënt georganiseerd, dat deze vrijwel vanzelf functioneert (wie denkt bijvoorbeeld iedere paar seconden dat hij moet ademhalen? En toch gebeurt dat). Menig manager zou zo n efficiënt bedrijf willen hebben. Eerst zal ik met u doornemen hoe het spijsverteringsorgaan werkt. Vervolgens zal ik de meest voorkomende maag- en darmklachten bespreken en hoe u deze zelf kunt bestrijden.

3

4 De organisatie van de organen Het spijsverteringsstelsel is het systeem dat voedsel van de mond naar de anus transporteert. De spijsvertering zorgt ervoor dat de nuttige bestandsdelen onderweg uit de voeding wordt opgenomen. Dit levert bouwstoffen en energie voor alle processen in het lichaam. Dat wat overblijft aan het einde aan de rit is de ontlasting. Je kunt het spijsverteringsstelsel vergelijken met een organisatie waar alle medewerkers een eigen taak hebben om het bedrijf optimaal te laten functioneren. Een basale indeling van het spijsverteringsstelsel is slokdarm maag dunne darm dikke darm. Maar de spijsvertering begint al in de mond, waar de speekselklieren voor speeksel zorgen dat zich vermengt met het eten tijdens het kauwen. Het speeksel is nuttig bij de vertering van het voedsel. Per dag wordt er ongeveer 1200 ml (1,2 liter) speeksel geproduceerd. Bij het ruiken van voedsel of er zelfs aan denken, worden de speekselklieren al aktief. Dit is vergelijkbaar met een sollicitant. Hij wil graag toegang tot uw bedrijf. U wilt de sollicitant binnenhalen. Dat faciliteert u door de deur (mond) te openen en hem welkom te heten. De samenstelling van het speeksel is afhankelijk van het soort voedsel dat we eten (kortom in welke mate u gecharmeerd bent van de sollicitant). Voor een flinke taaie biefstuk wordt er extra slijm geproduceerd. Bij droog, koolhydraatrijk voedsel is er juist waterig speeksel, dat een spijsverteringsenzym bevat dat direct begint met de vertering van de koolhydraten. U merkt vanavond al hoe actief uw speekselklieren werken. Doordat het speeksel het voedsel vochtig maakt, wordt dit zacht en eenvoudiger door te slikken. Uiteraard is goed kauwen ook noodzakelijk. Na het doorslikken gaat het voedsel via de slokdarm naar de maag, te vergelijken met u human resource die de sollicitant verder zal bewerken, gegevens over hem zal verzamelen en hem ook zal aannemen. In de maag wordt maagsap geproduceerd. Dit bestaat uit spijsverteringsenzymen en zoutzuur. De spieren rond de maag maken net als een mixer knedende bewegingen, waardoor het voedsel goed vermengd wordt met het maagsap. Een warme maaltijd blijft ongeveer 3 uur in de maag. Een vette maaltijd vaak langer dan 4 uur (u mag zelf bepalen welke medewerker hieraan voldoet). Dit is de reden dat mensen na een zware maaltijd een zwaar gevoel op de maag blijven houden.

5 Is het eten voldoende fijngemalen, dan gaat het in kleine porties naar het eerste deel van de dunne darm, directie/management als het ware. In de dunne darm worden alle bruikbare voedingsstoffen uit het eten gehaald en opgenomen in de bloedbaan. Wat overblijft is een mengsel van zouten, water, onverteerbare plantenvezels, bacteriën en andere afvalstoffen. Dit proces duurt 1 tot 4 uur. Het deels verteerde voedsel gaat dus via de dunne darm naar de dikke darm. In de dikke darm worden vervolgens water en zouten aan de voedselbrij onttrokken in 12 tot 24 uur. De goed functionerende medewerker zal ook bijdragen aan een maximale productiviteit. Wat er dan nog overblijft van het voedsel, wordt door samentrekken en ontspannen van de dikke darm voortgestuwd naar het einde van de dikke darm: de endeldarm. In de endeldarm worden de niet-verteerbare voedselresten verzameld en tijdelijk opgevangen. Als de endeldarm vol is, rekt deze op waarna een gevoel van aandrang ontstaat. Als een opdracht tot een einde komt, kan de medewerker zich even lekker ontspannen en alles laten gaan. Het restant van het voedsel wordt dan ontlasting genoemd en komt er op het toilet uit, de opdracht is volbracht! In de dikke darm wordt er per dag ongeveer 1,5 liter vocht aan het overgebleven mengsel onttrokken. Weinig drinken zorgt dan ook voor een hardere ontlasting. Daar eindigt dan het proces van de spijsvertering. De lever, alvleesklier en galblaas (backoffice, inkoop en verkoop) spelen een belangrijke rol bij de spijsvertering (verwerkingsproces). Deze produceren namelijk spijsverteringssappen die essentieel zijn voor de spijsvertering. In de dunne darm worden deze sappen toegevoegd aan de voedselbrij. De lever speelt verder ook een rol bij het opnemen, afbreken en uitscheiden van bepaalde voedingsstoffen, bijvoorbeeld alcohol. Maag-darm-leverziekten komen zeer frequent voor. Neem nou maag- of darmklachten. Wie heeft ze niet. Ze komen voor in alle leeftijdsgroepen en omvatten zowel zeer simpele als zeer complexe aandoeningen % van de maag-, darm en lever zorg omvat maagklachten, ontsteking van de slokdarm, chronische ontstekingen van de darm, poliepen en dikke darm kanker. Ik zal preventie van dikke darm kanker en de meest voorkomende maag- en darmklachten bespreken, zodat u deze zelf kunt herkennen. Ook zal ik u vertellen wat u er zelf aan kunt doen. Hoe u bij de maag-, darm-leverarts kunt weg blijven!

6 Voor een maag-, darm en leverarts is een endoscoop het belangrijkste instrument voor het stellen van een diagnose. Dit is een flexibele slang met een lichtbron en een kijker waarmee via de slokdarm of via de anus maag en darmen zijn te onderzoeken. Voor onderzoek van de dunne darm wordt tegenwoordig ook gebruik gemaakt van een camera: de zogenaamde M2A capsule (de mouth to anus casule, welke oorspronkelijk is ontwikkeld door de Mossad uiteraard voor andere doeleinden). Dikke darm poliepen Dikke darmkanker ontstaat in principe altijd vanuit een poliep en het weghalen van poliepen verkleint dan ook de kans op het ontstaan hiervan. 5-10% van alle mensen boven de 50 jaar heeft één of meer darmpoliepen. Gelukkig zijn ze slechts in een paar procent van de gevallen kwaadaardig. Toch is het verstandig om bij enige verdenking u te laten onderzoeken. Dikke darm poliepen zijn woekeringen van het slijmvlies van de dikke darm. Een poliep kan de vorm hebben van een paddestoel of een bolletje, maar kan ook zo plat zijn als een knoop. Qua omvang variëren ze van een speldenknop tot enkele centimeters doorsnee. Omdat pas na onderzoek blijkt of een darmpoliep potentieel kwaadaardig is, moeten alle poliepen verwijderd worden en daarna onderzocht. Darmpoliepen geven vaak geen klachten. Zelfs als ze kwaadaardig zijn kan het nog een hele tijd duren voordat er klachten ontstaan. De oorzaak van darmpoliepen is nog onbekend, maar er is waarschijnlijk een verband met de voeding. Erfelijkheid speelt ook een rol. Bevolkingsrisco op het krijgen van dikke darm kanker is 5% (1 op de 20). Als dikke darmkanker in de familie voorkomt, met name als het familielid een eerstegraads familielid is en jonger is dan 50 jaar, is het risico op het krijgen van dikke darmkanker groter. Bij 20% van de mensen met dikke darmkanker blijkt in de familie deze kankersoort voor te komen. Bij vrouwen komt dikke darmkanker op de tweede plaats van meest voorkomende kankervormen (na borstkanker). Bij mannen op de derde plaats na longkanker en prostaatkanker. Bij vroegtijdige ontdekking is de ziekte vaak goed behandelbaar. Mensen met een verhoogd risico op dikke darmkanker wordt dan ook aangeraden om zich te laten onderzoeken op de aanwezigheid van poliepen. Als tijdens de endoscopie poliepen in de dikke darm worden ontdekt, worden deze meestal al tijdens het onderzoek verwijderd. Hier voel je niets van en het is zo gebeurd. De verwijderde poliepen worden in het laboratorium onderzocht op goeddan wel kwaadaardigheid. Nadat de poliepen verwijderd zijn, blijft u nog enige tijd onder controle om te kijken of er niet opnieuw poliepen ontstaan.

7 Preventie van darmpoliepen: - Voedingsadviezen: vooral vezelarme voeding en voeding die rijk is aan dierlijke vetten (rood vlees) verhoogt de kans op darmpoliepen. Het risico verdubbelt nog eens bij verbrand of verkoold vlees. Zuivelproducten daarentegen bieden juist bescherming tegen dikke darmkanker. Vegetariërs hebben dan ook nauwelijks last van dikke darmkanker. - Roken en overmatig alcoholgebruik verhogen ook het risico op darmpoliepen. - Overgewicht is een extra risicofactor voor dikke darm kanker. - Bevolkingsonderzoek dikke darmkanker: vroegtijdige opsporing en verwijdering van kwaadaardige poliepen kan de sterfte aanzienlijk terugdringen. In veel landen zijn reeds bevolkingsonderzoeken bij mensen ouder dan 60 jaar. Het Nederlandse Genootschap van maag-, darmleverartsen wil een landelijk programma voor screening op dikke darm kanker binnen 5 jaar. Maagklachten Maagklachten of klachten van indigestie (vol gevoel, snel gevoel van verzadiging, niet acute pijn in de bovenbuik, misselijkheid) komen bij 25% van de bevolking voor. Deze klachten worden dyspeptische klachten genoemd. Minder dan de helft van deze mensen zoekt medische hulp voor hun klachten. 40% van de verwijzingen naar een maag-, darm en leverarts via de huisarts betreft dyspepsie. Vaak gaan die klachten vanzelf over of volstaat een eenvoudig geneesmiddel via de drogist (Rennies, Antagel, Gaviscon). Maar klachten kunnen ook ernstiger of heel hinderlijk en vervelend zijn. Vaak hebben ze een negatieve invloed op de quality of life. En als u vaak klachten heeft zult u ook minder goed functioneren. Veelal helpen maagzuur remmers. Uw huisarts kan ze voorschrijven. Echter in 60% is de oorzaak niet organisch, dat wil zeggen dat er geen afwijkingen gevonden zullen worden bij endoscopisch onderzoek. Vaak zijn de klachten stress gerelateerd. Daarnaast heeft 40% van de volwassenen heeft wel eens klachten van zuurbranden, 10% heeft regelmatig klachten van zuurbranden, oprispingen en/of boeren, zogenaamde refluxklachten. In Nederland wordt ongeveer 350 miljoen euro per jaar besteed aan over the counter medicijnen (medicijnen die zonder recept verkrijgbaar zijn). 40% van de mannen boven de 40 jaar heeft refluxklachten! En typisch voorbeeld is een 46 jarige man die op het spreekuur komt wegens klachten van een vervelend tot pijnlijk gevoel in de bovenbuik minstens 4 dagen per week. De klachten bestaan sinds 2 maanden. Soms gaat dit gepaard met opboeren en zuurbranden. Door de werkdruk komt hij niet toe aan sporten waardoor hij een aantal kilo s in gewicht is aangekomen. Hij gebruikt veel koffie per dag, maar rookt niet. Rennies helpt enigzins.

8 Wat is hieraan te doen: - Stress is een belangrijke oorzaak voor dyspeptische klachten. - Dieetmaatregelen: chocola, vet eten, pepermunt en alcohol vermijden; koffie minderen. - Leefregels: stop met roken; frequent kleine maaltijden verdelen over de dag i.p.v. grote maaltijden; op 3 kussens slapen (30 graden); geen late maaltijden. - Afvallen. Overgewicht is een belangrijke oorzaak voor stijgende incidentie van refluxklachten en slokdarmkanker. - Geen andere pijnstillers dan Paracetamol gebruiken. Meeste pijnstillers geven maagklachten. Prikkelbare darm syndroom = spastische darm Ook als we niet direct merken dat er iets mis is met de darmen, kunnen we er toch last van krijgen. Een goed functionerende darm is namelijk belangrijk voor onze gezondheid en voor ons functioneren. Prikkelbare darmsyndroom is een veel voorkomende aandoening % van de bevolking heeft er last van: aanvalgewijze buikkrampen/ buikpijn, opgeblazen gevoel, winderigheid, problemen met de stoelgang. Vooral jonge volwassenen worden erdoor geplaagd en vrouwen twee keer zo vaak als mannen. Prikkelbare darm syndroom is geen ernstige aandoening, maar wel lastig. Je kunt er heel oud mee worden. Veel mensen ondervinden er in het dagelijks leven veel pijn en hinder van. Sommigen hebben er af en toe last van, anderen continu. De oorzaak van het prikkelbare darm syndroom is niet helemaal duidelijk, maar men denkt dat het wordt veroorzaakt door het abnormaal, krampachtig samentrekken van de dikke darm. Vaak speelt stress hierbij een rol. De darmwand kan ook overgevoelig en prikkelbaar zijn. Wat kunt u eraan doen: - voedingsadviezen: vezelrijk dieet en veel water drinken - medicijnen die krampen tegengaan - stress tegen gaan Ik hoop dat u als Bourgondiër enthousiast blijft genieten van het heerlijke eten. Dat hoort bij het leven! Bovendien werkt het stressverminderend, en dat is goed voor alles. En mochten uw ingewanden toch eens protesteren, dan weet u wat u moet doen Bij aanhoudende klachten of vragen is er nog altijd de maag-, darm en leverarts! Dank u voor uw aandacht. Februari 2008

Functionele dyspepsie

Functionele dyspepsie Functionele dyspepsie Maag-, darm- en leverziekten Beter voor elkaar 2 Van uw MDL-arts heeft u te horen gekregen dat u een (functionele) dyspepsie heeft. Om te begrijpen wat deze term precies inhoud en

Nadere informatie

Spijsvertering. Voorwoord. Mijn spreekbeurt gaat over de reis van het voedsel. Met een moeilijk woord heet dat Spijsvertering.

Spijsvertering. Voorwoord. Mijn spreekbeurt gaat over de reis van het voedsel. Met een moeilijk woord heet dat Spijsvertering. Spijsvertering Voorwoord Mijn spreekbeurt gaat over de reis van het voedsel. Met een moeilijk woord heet dat Spijsvertering. Spijsvertering betekent: "Het verteren van het voedsel tot stoffen die door

Nadere informatie

Maag-, darm- en leverziekten. Functionele dyspepsie

Maag-, darm- en leverziekten. Functionele dyspepsie Afdeling: Onderwerp: Maag-, darm- en leverziekten 1 Van uw MDL-arts heeft u te horen gekregen dat u een (functionele) dyspepsie heeft. Om te begrijpen wat deze term precies inhoud en hoe hiermee om te

Nadere informatie

Dikke darmpoliepen. MDL-centrum IJsselland Ziekenhuis. www.mdlcentrum.nl

Dikke darmpoliepen. MDL-centrum IJsselland Ziekenhuis. www.mdlcentrum.nl Dikke darmpoliepen MDL-centrum IJsselland Ziekenhuis www.mdlcentrum.nl Inhoudsopgave 1. Wat zijn darmpoliepen? 2 2. Darmpoliepen en darmkanker 2 3. Wat kunnen de klachten zijn bij dikke darmpoliepen? 3

Nadere informatie

Divertikels en diverticulitis. Oorzaak en behandeling

Divertikels en diverticulitis. Oorzaak en behandeling Divertikels en diverticulitis Oorzaak en behandeling In deze folder krijgt u informatie over divertikels en diverticulitis. Deze folder geeft informatie over de oorzaak van divertikels en diverticulitis.

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Sigmoïdoscopie Onderzoek van de darm. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Sigmoïdoscopie Onderzoek van de darm. rkz.nl Patiënteninformatie Sigmoïdoscopie Onderzoek van de darm rkz.nl Uw afspraak U wordt verwacht op de Dagbehandeling A1, 1e etage, wachtruimte Endoscopie. op: -------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Informatie van de Maag Lever Darm Stichting en de Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen. Functionele maagklachten

Informatie van de Maag Lever Darm Stichting en de Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen. Functionele maagklachten Informatie van de Maag Lever Darm Stichting en de Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen Functionele maagklachten De Maag Lever Darm Stichting heeft deze brochure met de grootst mogelijke zorgvuldigheid

Nadere informatie

Informatie van de Maag Lever Darm Stichting en de Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen. Functionele maagklachten

Informatie van de Maag Lever Darm Stichting en de Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen. Functionele maagklachten Informatie van de Maag Lever Darm Stichting en de Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen Functionele maagklachten De Maag Lever Darm Stichting heeft deze brochure met de grootst mogelijke zorgvuldigheid

Nadere informatie

Oorzaken Diagnose stellen Medische behandeling

Oorzaken Diagnose stellen Medische behandeling Prikkelbare darm Een prikkelbare darm is een onschuldige darmaandoening, die wel veel lichamelijke klachten kan geven. Men spreekt niet van een ziekte omdat een prikkelbare darm niet samengaat met zichtbare

Nadere informatie

Darmkanker: Het openbaren van het onbekende. Vasilios Kousoulas MDL-arts ziekenhuis Nij Smellinghe, Drachten

Darmkanker: Het openbaren van het onbekende. Vasilios Kousoulas MDL-arts ziekenhuis Nij Smellinghe, Drachten Darmkanker: Het openbaren van het onbekende Vasilios Kousoulas MDL-arts ziekenhuis Nij Smellinghe, Drachten Wanneer kun je spreken van een normale dikke darm? (1) Wanneer kun je spreken van een normale

Nadere informatie

Brandend maagzuur en andere maagklachten Last van uw maag of een beetje misselijk? Vaak weet u meteen de oorzaak. Het eten was te vet, te veel koffie

Brandend maagzuur en andere maagklachten Last van uw maag of een beetje misselijk? Vaak weet u meteen de oorzaak. Het eten was te vet, te veel koffie Brandend maagzuur en andere maagklachten Last van uw maag of een beetje misselijk? Vaak weet u meteen de oorzaak. Het eten was te vet, te veel koffie genomen of een glaasje te veel gedronken. Maar ook

Nadere informatie

MAAGKLACHTEN SOORTEN MAAGKLACHTEN

MAAGKLACHTEN SOORTEN MAAGKLACHTEN MAAGKLACHTEN Last van uw maag of een beetje misselijk? Vaak weet u meteen de oorzaak. Het eten was te vet, te veel koffie genomen of een glaasje te veel gedronken. Maar ook andere factoren kunnen maagklachten

Nadere informatie

Informatie van de Maag Lever Darm Stichting en de Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen. Functionele maagklachten

Informatie van de Maag Lever Darm Stichting en de Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen. Functionele maagklachten Informatie van de Maag Lever Darm Stichting en de Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen Functionele maagklachten De Maag Lever Darm Stichting heeft deze brochure met de grootst mogelijke zorgvuldigheid

Nadere informatie

DE DIKKE DARM DE DIKKE DARM

DE DIKKE DARM DE DIKKE DARM DE DIKKE DARM DE DIKKE DARM Om te begrijpen wat dikkedarmkanker is, wordt eerst het spijsverteringsstelsel en de werking van de spijsvertering uitgelegd. Om te begrijpen wat dikkedarmkanker is, wordt eerst

Nadere informatie

een bepaalde ziekte, zoals een darmontsteking, het prikkelbare darmsyndroom (IBS), diabetes of een kwaadaardige aandoening.

een bepaalde ziekte, zoals een darmontsteking, het prikkelbare darmsyndroom (IBS), diabetes of een kwaadaardige aandoening. Verstopping Regelmatig ontlasting hebben, is voor veel mensen een teken van goede gezondheid. De regelmaat verschilt van mens tot mens: de een heeft drie keer per dag ontlasting, de ander drie keer per

Nadere informatie

Maagklachten WAT ZIJN MAAGKLACHTEN WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN INFORMATIE

Maagklachten WAT ZIJN MAAGKLACHTEN WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN INFORMATIE Maagklachten WAT ZIJN MAAGKLACHTEN WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN INFORMATIE VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL MAAGKLACHTEN LAST

Nadere informatie

Verstopping VRAAG OVER UW MEDICIJNEN! WWW.APOTHEEK.NL

Verstopping VRAAG OVER UW MEDICIJNEN! WWW.APOTHEEK.NL Verstopping WAT IS VERSTOPPING WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN VRIJ VERKRIJGBARE MEDICIJNEN VRAAG OVER UW MEDICIJNEN! WWW.APOTHEEK.NL VERSTOPPING

Nadere informatie

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS/IBS)

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS/IBS) Prikkelbare Darm Syndroom (PDS/IBS) MDL-centrum IJsselland Ziekenhuis www.mdlcentrum.nl U heeft van uw arts gehoord dat u een Prikkelbare Darm heeft. Een andere benaming voor Prikkelbare Darm Syndroom

Nadere informatie

Maagzweer. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Maagzweer. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Maagzweer U heeft een maagonderzoek (gastroscopie) gehad, waarbij de arts een maagzweer (ulcus) heeft vastgesteld. In deze folder leest u meer over de oorzaken en behandeling van een maagzweer. Neem altijd

Nadere informatie

Onderzoek van de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm

Onderzoek van de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm Onderzoek van de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm Oesofago-gastro-duodeno-scopie Endoscopie afdeling Uw behandelend arts heeft voorgesteld bij u een oesofago-gastroduodeno-scopie te doen. Bij dit

Nadere informatie

Informatie van de Maag Lever Darm Stichting en de Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen. Poliepen in de dikke darm

Informatie van de Maag Lever Darm Stichting en de Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen. Poliepen in de dikke darm Informatie van de Maag Lever Darm Stichting en de Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen Poliepen in de dikke darm De Maag Lever Darm Stichting heeft deze brochure met de grootst mogelijke zorgvuldigheid

Nadere informatie

Medische Publieksacademie

Medische Publieksacademie Medische Publiekacademie Medisch Centrum Leeuwarden Leeuwarder Courant Dinsdag 20 januari 2015 Welkom! #mclmpa 1 Programma 19:30 Welkom door moderator Hans Willems, redacteur gezondheidszorg Leeuwarder

Nadere informatie

U wordt verwacht op de Dagbehandeling A1, 1e etage, wachtruimte Endoscopie.

U wordt verwacht op de Dagbehandeling A1, 1e etage, wachtruimte Endoscopie. Sigmoidoscopie Uw afspraak U wordt verwacht op de Dagbehandeling A1, 1e etage, wachtruimte Endoscopie. op: ------------------------------------------------------------------- -------------------------------------

Nadere informatie

Maagklachten kunnen worden onderverdeeld in: een vol gevoel/misselijkheid, maagpijn en brandend maagzuur.

Maagklachten kunnen worden onderverdeeld in: een vol gevoel/misselijkheid, maagpijn en brandend maagzuur. Maagklachten Maagklachten Wie kent het niet? Kort na het eten bijvoorbeeld bukken om iets op te rapen, en dan voel je iets van het eten zurig terugkomen. Of je krijgt na een te zware maaltijd een vervelend,

Nadere informatie

Darmproblemen bij acute buikpijn

Darmproblemen bij acute buikpijn Darmproblemen bij acute buikpijn U bent voor onderzoek op de spoedeisende hulp geweest omdat u buikklachten heeft. De arts heet bij u geen acute oorzaak kunnen vaststellen. De klachten kunnen vele oorzaken

Nadere informatie

Maagklachten. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl

Maagklachten. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl Maagklachten Informatie voor patiënten F0909-2150 december 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam 070 357 44

Nadere informatie

Informatie van de Maag Lever Darm Stichting en de Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen. Poliepen in de dikke darm

Informatie van de Maag Lever Darm Stichting en de Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen. Poliepen in de dikke darm Informatie van de Maag Lever Darm Stichting en de Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen Poliepen in de dikke darm De Maag Lever Darm Stichting heeft deze brochure met de grootst mogelijke zorgvuldigheid

Nadere informatie

Diverticulose en diverticulitis

Diverticulose en diverticulitis Diverticulose en diverticulitis U heeft last van uitstulpingen in uw dikke darm (diverticulose) of van een ontsteking van deze uitstulpingen (diverticulitis). In deze folder leest u meer over het ontstaan

Nadere informatie

Kanker. Inleiding. 1. Wat is kanker eigenlijk? 2. Verschillende soorten kanker

Kanker. Inleiding. 1. Wat is kanker eigenlijk? 2. Verschillende soorten kanker Kanker Inleiding Mijn spreekbeurt gaat over kanker patiënten. Ik hou mijn spreekbeurt hier over omdat er veel kinderen zijn die niet precies weten wat kanker nou eigenlijk is en omdat kanker heel veel

Nadere informatie

Prikkelbare darm syndroom

Prikkelbare darm syndroom Prikkelbare darm syndroom Inhoudsopgave Wat is het Prikkelbare darm syndroom? Wat zijn de klachten? Wat zijn de oorzaken? Hoe wordt de diagnose gesteld? Wat zijn de behandelopties? Wat kunt u zelf doen?

Nadere informatie

Moeite met slikken van medicijnen

Moeite met slikken van medicijnen 400047 Moeite met slikken van geneesmiddelen_400003 Antibiotica 21-12-10 05:54 Pagina 4 Medicijnen: sommige medicijnen kunnen sufheid of een droge mond veroorzaken. Als iemand suf is, kan hij vergeten

Nadere informatie

Zorg bij maagklachten en misselijkheid

Zorg bij maagklachten en misselijkheid Zorg bij maagklachten en misselijkheid Inhoud Maagklachten 3 Klachten en symptomen 3 Oorzaken 4 Wanneer moet je een arts raadplegen 5 Voorkomen van maagklachten 6 Wat kun je er zelf aan doen 6 Geneesmiddelen

Nadere informatie

Dieetadvies bij een trage maag

Dieetadvies bij een trage maag VOEDING & DIEET Dieetadvies bij een trage maag ADVIES Dieetadvies bij een trage maag Als de maagspier te weinig of te onregelmatig samentrekt, blijft het voedsel langer in de maag dan normaal. We spreken

Nadere informatie

Mitochondriële ziekten

Mitochondriële ziekten Mitochondriële ziekten Spijsvertering NCMD Het Nijmeegs Centrum voor Mitochondriële Ziekten is een internationaal centrum voor patiëntenzorg, diagnostiek en onderzoek bij mensen met een stoornis in de

Nadere informatie

Maagklachten en misselijkheid. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Maagklachten en misselijkheid. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Maagklachten en misselijkheid Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud Maagklachten 3 Klachten en symptomen 3 Oorzaken 4 Wanneer arts raadplegen 5 Voorkomen

Nadere informatie

OBSTIPATIE FRANCISCUS VLIETLAND

OBSTIPATIE FRANCISCUS VLIETLAND OBSTIPATIE FRANCISCUS VLIETLAND Wat is obstipatie? Voedsel komt via de slokdarm en de maag in de darm terecht. Water en voedingsstoffen worden in de darm gedeeltelijk in de bloedbaan opgenomen. De stoffen

Nadere informatie

Galstenen. Interne Geneeskunde

Galstenen. Interne Geneeskunde 1/5 Interne Geneeskunde Galstenen Inleiding In deze folder leest u alles over de galblaas en galstenen. Heeft u meer informatie nodig, dan kunt u hiernaar vragen bij de polikliniek Interne Geneeskunde

Nadere informatie

Spijsvertering vmbo-b12

Spijsvertering vmbo-b12 banner Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres VO-content 04 juli 2017 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/62399 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van

Nadere informatie

KLACHTEN WAT ZIJN MAAGKLACHTEN WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN APOTHEEK.

KLACHTEN WAT ZIJN MAAGKLACHTEN WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN APOTHEEK. MAAG- KLACHTEN WAT ZIJN MAAGKLACHTEN WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN APOTHEEK.NL M A A G - KLACHTEN Last van uw maag of een beetje misselijk?

Nadere informatie

Dikke darm kanker is een veelvoorkomende vorm van kanker. Enkele feiten op een rij:

Dikke darm kanker is een veelvoorkomende vorm van kanker. Enkele feiten op een rij: COLOgen-Test Dikke darmkanker Prof Dr. B. Weber Laboratoires Réunis Risico s in kaart De COLOgen test biedt u de mogelijkheid uw persoonlijk risico en predispositie op dikke darmkanker te bepalen. In deze

Nadere informatie

SLOKDARMKANKER 25-10-2010

SLOKDARMKANKER 25-10-2010 SLOKDARMKANKER 25-10-2010 Bij slokdarmkanker is er sprake van een kwaadaardige tumor in de slokdarm. In de medische wereld worden vaak de namen slokdarmcarcinoom en oesofaguscarcinoom gebruikt. De medische

Nadere informatie

Spijsverteringsstelsel. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/88213

Spijsverteringsstelsel. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/88213 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 16 december 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/88213 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs

Nadere informatie

Voedingsleer. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Voedingsleer en het plantenrijk

Voedingsleer. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Voedingsleer en het plantenrijk Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over voedingsleer: over voedingsstoffen en de manier waarop ons lichaam met deze stoffen omgaat. Wat wordt er van je verwacht? Na het bestuderen van deze kaart

Nadere informatie

Informatie van de Maag Lever Darm Stichting en de Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen. Darmflora

Informatie van de Maag Lever Darm Stichting en de Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen. Darmflora Informatie van de Maag Lever Darm Stichting en de Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen Darmflora Deze brochure is ontwikkeld door de Maag Lever Darm Stichting en de Nederlandse Vereniging van

Nadere informatie

Bevolkingsonderzoek darmkanker Vervolgonderzoek

Bevolkingsonderzoek darmkanker Vervolgonderzoek Bevolkingsonderzoek darmkanker Vervolgonderzoek 2 Waarom deze folder? U heeft meegedaan aan het bevolkingsonderzoek darmkanker. We hebben bloed in uw ontlasting gevonden Bloed in uw ontlasting kan verschillende

Nadere informatie

Bevolkingsonderzoek darmkanker Vervolgonderzoek

Bevolkingsonderzoek darmkanker Vervolgonderzoek Bevolkingsonderzoek darmkanker Vervolgonderzoek 2 Waarom deze folder? U heeft meegedaan aan het bevolkingsonderzoek darmkanker. We hebben bloed in uw ontlasting gevonden Bloed in uw ontlasting kan verschillende

Nadere informatie

Voedingsadviezen na een Whipple-operatie

Voedingsadviezen na een Whipple-operatie Voedingsadviezen na een Whipple-operatie Albert Schweitzer ziekenhuis september 2014 pavo 1127 Inleiding U heeft een Whipple-operatie gehad waarbij (een deel van) uw alvleesklier is verwijderd. Na de operatie

Nadere informatie

Acute alvleesklierontsteking

Acute alvleesklierontsteking Acute alvleesklierontsteking U bent opgenomen in het ziekenhuis in verband met een alvleesklierontsteking (Acute Pancreatitis). In deze folder vindt u informatie over de oorzaken en behandeling van een

Nadere informatie

Maagzuur Oorzaken Maagzweer en maaginfectie Wat is een maagzweer en/of maaginfectie?

Maagzuur Oorzaken Maagzweer en maaginfectie Wat is een maagzweer en/of maaginfectie? Maagklachten U heeft maagklachten door een maagzweer, maaginfectie of brandend maagzuur. Vanuit medisch oogpunt zijn deze klachten gelukkig meestal niet ernstig. In deze folder vindt u uitleg over deze

Nadere informatie

Als er bloed in uw ontlasting is gevonden

Als er bloed in uw ontlasting is gevonden Als er bloed in uw ontlasting is gevonden januari 2014 2 3 Als er bloed in uw ontlasting is gevonden U heeft meegedaan aan het proefbevolkingsonderzoek darmkanker. De uitslag is dat er bloed in uw ontlasting

Nadere informatie

Dikke-darmkanker. vrijdag 24 april 2015. Bas van Balkom MDL-arts

Dikke-darmkanker. vrijdag 24 april 2015. Bas van Balkom MDL-arts Dikke-darmkanker Bas van Balkom MDL-arts Inhoud Darmkanker en risicofactoren Lichamelijke klachten bij darmkanker Endoscopie (inwendig darmonderzoek) Vervolgonderzoeken Behandeling 2 Darmkanker 13.000

Nadere informatie

Moeite met de stoelgang (ontlasting)

Moeite met de stoelgang (ontlasting) Moeite met de stoelgang (ontlasting) Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U bent opgenomen in ons ziekenhuis en heeft een verhoogde kans op verstopping, wat ook

Nadere informatie

Diverticulitis. chirurgie

Diverticulitis. chirurgie Diverticulitis chirurgie Bij u is door uw behandelend arts de darmaandoening diverticulitis vastgesteld. Voor de behandeling hiervan bent u opgenomen op de afdeling chirurgie. In deze brochure krijgt u

Nadere informatie

Constipatie en aambeien

Constipatie en aambeien STUDENTENGEZONDHEIDSCENTRUM Constipatie en aambeien CONSTIPATIE, OBSTIPATIE EN VERSTOPPING Wat is het? Bij constipatie is het moeilijk en soms zelfs pijnlijk om stoelgang te maken. De gemiddelde stoelgangsfrequentie

Nadere informatie

Sigmoïdoscopie (darmonderzoek)

Sigmoïdoscopie (darmonderzoek) Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Sigmoïdoscopie (darmonderzoek) z 1 In deze brochure vindt u informatie over een sigmoïdoscopie. Met dit onderzoek is het mogelijk

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Gastroscopie onderzoek van de maag. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Gastroscopie onderzoek van de maag. rkz.nl Patiënteninformatie Gastroscopie onderzoek van de maag rkz.nl U bent verwezen voor een maagonderzoek, ook wel gastroscopie genoemd. Dit is een onderzoek waarbij eventuele afwijkingen van slokdarm, maag

Nadere informatie

p a t i ë n t e n i n f o r m a t i e 2

p a t i ë n t e n i n f o r m a t i e 2 Sigmoïdoscopie Inleiding Wanneer iemand buikklachten heeft, kunnen verschillende soorten onderzoek nodig zijn. Deze brochure vertelt iets over het onderzoek waarbij het laatste deel van de dikke darm van

Nadere informatie

Hoe werkt de dikke darm?

Hoe werkt de dikke darm? Sigmoïdoscopie Inleiding Uw arts heeft voorgesteld om bij u een sigmoïdoscopie te laten doen. Dit is een onderzoek, waarbij met een kijkinstrument (de endoscoop) de binnenkant van het laatste deel van

Nadere informatie

chronische alvleesklierontsteking

chronische alvleesklierontsteking patiënteninformatie chronische alvleesklierontsteking U heeft last van een terugkerende ontsteking van de alvleesklier. We noemen dit een chronische alvleesklierontsteking. Wat is een chronische alvleesklierontsteking?

Nadere informatie

Alvleesklierontsteking

Alvleesklierontsteking Alvleesklierontsteking Uit onderzoek is gebleken dat u een alvleesklierontsteking (pancreatitis) heeft. In deze folder leest u meer over de oorzaken en behandeling van een alvleesklierontsteking. Neem

Nadere informatie

Inleiding Ligging en functie van de maag Diagnose en onderzoek De operatie

Inleiding Ligging en functie van de maag Diagnose en onderzoek De operatie Maagoperatie Inleiding Deze folder geeft u informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een maagoperatie. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Nadere informatie

Examentrainer. Vragen. Vertering. Wat is de naam van P?

Examentrainer. Vragen. Vertering. Wat is de naam van P? Examentrainer Vragen Vertering 1p 1 In de afbeelding worden organen van het verteringsstelsel weergegeven. Enkele van deze organen produceren verteringssappen met enzymen. Een orgaan is aangegeven met

Nadere informatie

Het prikkelbare darmsyndroom (PDS)

Het prikkelbare darmsyndroom (PDS) Het prikkelbare darmsyndroom (PDS) Maag-Darm-Levercentrum Beter voor elkaar 2 Het prikkelbare darmsyndroom Voor sommige darmklachten die langdurig aanhouden of steeds terugkomen, is geen lichamelijke oorzaak

Nadere informatie

Chronische alvleesklierontsteking

Chronische alvleesklierontsteking Chronische alvleesklierontsteking U bent opgenomen in Maasziekenhuis Pantein in verband met een chronische alvleesklierontsteking (chronische pancreatitis). In deze folder vindt u informatie over de oorzaken

Nadere informatie

Prikkelbare Darm Syndroom

Prikkelbare Darm Syndroom MEDISCH CENTRUM Prikkelbare Darm Syndroom 2 Wat is een prikkelbare darm? We spreken van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) of spastisch colon wanneer iemand gedurende tenminste 12 weken in de loop van

Nadere informatie

Droge mond. Soms is water alleen niet genoeg. Een gids voor patiënten die behandeld worden tegen kanker. Specialist bij droge mond

Droge mond. Soms is water alleen niet genoeg. Een gids voor patiënten die behandeld worden tegen kanker. Specialist bij droge mond Droge mond Een gids voor patiënten die behandeld worden tegen kanker Soms is water alleen niet genoeg Specialist bij droge mond Droge mond: een frequente bijwerking bij de behandeling van kanker Wellicht

Nadere informatie

TEM Transanale Endoscopische Microchirurgie

TEM Transanale Endoscopische Microchirurgie TEM Transanale Endoscopische Microchirurgie In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten dat u binnenkort een Transanale Endoscopische Microchirurgie (TEM) ondergaat. Deze folder geeft u meer informatie

Nadere informatie

Diarree is een verstoring van het normale ontlastingpatroon. De ontlasting bevat meer water dan gewoonlijk en u moet vaker naar het toilet.

Diarree is een verstoring van het normale ontlastingpatroon. De ontlasting bevat meer water dan gewoonlijk en u moet vaker naar het toilet. DIARREE In het dagelijks leven noemen we het liever buikgriep of voedselvergiftiging. Voor het woord diarree schamen we ons een beetje. Toch heeft iedereen er wel eens last van. Op vakantie of gewoon thuis.

Nadere informatie

Echo-endoscopie van het maagdarmkanaal

Echo-endoscopie van het maagdarmkanaal Echo-endoscopie van het maagdarmkanaal Informatie voor patiënten F0941-4380 maart 2014 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam

Nadere informatie

Menstruatiepijn VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL

Menstruatiepijn VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL Menstruatiepijn WAT IS MENSTRUATIEPIJN WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN VRIJ VERKRIJGBARE MEDICIJNEN VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL

Nadere informatie

Naam : Datum : Specialist : Diëtist : Telefoonnummer : o (0223) 69 69 16 o (0223) 69 69 27 o (0223) 69 62 81 o (0223) 69 63 29

Naam : Datum : Specialist : Diëtist : Telefoonnummer : o (0223) 69 69 16 o (0223) 69 69 27 o (0223) 69 62 81 o (0223) 69 63 29 Diverticulitis Naam : Datum : Specialist : Diëtist : Telefoonnummer : o (0223) 69 69 16 o (0223) 69 69 27 o (0223) 69 62 81 o (0223) 69 63 29 1 Inhoud pag. Inhoud...2 Wat is diverticulitis?...3 Oorzaken

Nadere informatie

Aambeien. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Aambeien. Ziekenhuis Gelderse Vallei Aambeien Ziekenhuis Gelderse Vallei Deze folder geeft u informatie over de behandeling van aambeien. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven. Wat zijn

Nadere informatie

Alvleesklierontsteking acuut. Interne Geneeskunde

Alvleesklierontsteking acuut. Interne Geneeskunde 00 Alvleesklierontsteking acuut Interne Geneeskunde De alvleesklier De alvleesklier, oftewel pancreas, is een hormoonklier. Het orgaan is ongeveer 15 centimeter lang en 1-3 centimeter dik. De alvleesklier

Nadere informatie

Bonus Rapport : Zo krijg jij je darmen onder controle

Bonus Rapport : Zo krijg jij je darmen onder controle Bonus Rapport : Zo krijg jij je darmen onder controle Zo krijg jij je darmen ond der controle Gedaan met die prikkelbare darmen Katjaa Callens Copyright 2009. Alle rechten voorbehouden. www.wegmetdiekilos.com

Nadere informatie

BEHANDELING VAN AAMBEIEN

BEHANDELING VAN AAMBEIEN BEHANDELING VAN AAMBEIEN 17161 Inleiding Deze folder geeft u een overzicht van de klachten, oorzaak en behandelingsmogelijkheden van aambeien. Het is goed dat u zich realiseert dat zowel de klachten als

Nadere informatie

Dieetadviezen bij maagklachten

Dieetadviezen bij maagklachten Dieetadviezen bij maagklachten Diëtetiek 1 Bereikbaarheid Afdeling Diëtetiek Amphia Ziekenhuis: Locatie Langendijk Telefoon: (076) 595 21 55 / (076) 595 10 00 Locatie Molengracht Telefoon: (076) 595 43

Nadere informatie

Dieetadvies na een maagresectie. Diëtetiek

Dieetadvies na een maagresectie. Diëtetiek Dieetadvies na een maagresectie Diëtetiek Inleiding U bent door de arts naar de diëtist doorverwezen, omdat u een maagoperatie hebt ondergaan. Afhankelijk van het type maagoperatie dat is verricht, kunnen

Nadere informatie

Verwijderen van de galblaas. Polikliniek chirurgie

Verwijderen van de galblaas. Polikliniek chirurgie Verwijderen van de galblaas Polikliniek chirurgie Verwijderen van de galblaas Inleiding In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten om uw galblaas te laten verwijderen. In deze brochure vindt u

Nadere informatie

Inwendige geneeskunde. Gastroscopie

Inwendige geneeskunde. Gastroscopie Inwendige geneeskunde Gastroscopie Inleiding Uw arts heeft voorgesteld om bij u een gastroscopie te laten doen. Dit is een onderzoek, waarbij met een kijkinstrument, de gastroscoop, de binnenkant van uw

Nadere informatie

502c. Colonoscopie met zeer intensieve voorbereiding (met eventueel poliepectomie)

502c. Colonoscopie met zeer intensieve voorbereiding (met eventueel poliepectomie) Colonoscopie met zeer intensieve voorbereiding (met eventueel poliepectomie) Een goede voorbereiding is belangrijk voor het slagen van een colonoscopie. In deze brochure wordt kort ingegaan op de volgende

Nadere informatie

Divertikels. Afdeling Diëtetiek

Divertikels. Afdeling Diëtetiek Divertikels Afdeling Diëtetiek Voedingsadvies bij divertikels Deze informatie is bedoeld als ondersteuning van het consult door een diëtist. De informatie in deze folder kan een persoonlijk dieetadvies

Nadere informatie

DIARREE A P O T H E E K. N L

DIARREE A P O T H E E K. N L DIARREE WAT IS DIARREE WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN OP VAKANTIE: DIARREE VOORKOMEN APOTHEEK.NL D I A R R E E Iedereen heeft weleens last

Nadere informatie

Mitochondriële ziekten Spijsvertering

Mitochondriële ziekten Spijsvertering Mitochondriële ziekten Spijsvertering Deze folder maakt deel uit van een serie over mitochondriële aandoeningen. In deze folder leest u meer over de spijsvertering en de spijsverteringsorganen. Inleiding

Nadere informatie

Maatschap Keel-, Neus-, en Oorheelkunde. Brok in de keel

Maatschap Keel-, Neus-, en Oorheelkunde. Brok in de keel Maatschap Keel-, Neus-, en Oorheelkunde Algemeen Deze folder geeft u informatie over een brok in de keel. Diaconessenhuis Leiden Klachten Een brokgevoel in de keel komt vaak voor. Veel mensen zijn hierover

Nadere informatie

SPIJSVERTERINGSKOLDER

SPIJSVERTERINGSKOLDER Ik wil de Maag Lever Darm Stichting steunen: Ja, natuurlijk steun ik het belangrijke werk van de MLDS en stort mijn gift op giro 2737 Ja, natuurlijk steun ik het belangrijke werk van de MLDS. Ik betaal

Nadere informatie

spijsvertering.info Preventie van spijsverteringsaandoeningen

spijsvertering.info Preventie van spijsverteringsaandoeningen spijsvertering.info Preventie van spijsverteringsaandoeningen Maag Lever Darm Stichting Postbus 430 3430 AK Nieuwegein telefoon 030-60 55 881 fax 030-60 49 871 internet www.mlds.nl e-mail info@mlds.nl

Nadere informatie

Darmkanker opsporen? Poepsimpel!

Darmkanker opsporen? Poepsimpel! Darmkanker opsporen? Poepsimpel! Dokter Luc Colemont was enkele maanden geleden te gast bij LM Limburg om zijn missie uit te dragen. Want de missie van de liberale mutualiteit en de dokter is dezelfde.

Nadere informatie

Galblaasverwijdering (cholecystectomie)

Galblaasverwijdering (cholecystectomie) Galblaasverwijdering (cholecystectomie) Binnenkort wordt u opgenomen in HMC Bronovo voor het verwijderen van uw galblaas. Met deze folder geven wij u informatie over de mogelijke oorzaak en de gang van

Nadere informatie

Informatie van de Maag Lever Darm Stichting en de Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen. Prikkelbare Darm Syndroom

Informatie van de Maag Lever Darm Stichting en de Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen. Prikkelbare Darm Syndroom Informatie van de Maag Lever Darm Stichting en de Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen Prikkelbare Darm Syndroom De Maag Lever Darm Stichting heeft deze brochure met de grootst mogelijke zorgvuldigheid

Nadere informatie

Informatie van de Maag Lever Darm Stichting en de Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen. Maagzweer

Informatie van de Maag Lever Darm Stichting en de Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen. Maagzweer Informatie van de Maag Lever Darm Stichting en de Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen Maagzweer De Maag Lever Darm Stichting heeft deze brochure met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld

Nadere informatie

SLIM een revolutionaire visie

SLIM een revolutionaire visie SLIM een revolutionaire visie Heeft u er wel eens aan gedacht dat uw gewichtstoename niets met te veel eten of te weinig beweging te maken hoeft te hebben? Dat klinkt misschien vreemd, maar recent wetenschappelijk

Nadere informatie

spijsvertering.info Preventie van spijsverteringsaandoeningen

spijsvertering.info Preventie van spijsverteringsaandoeningen spijsvertering.info van spijsverteringsaandoeningen Inhoud 1 Wat is spijsvertering? 1.1 van spijsverteringsaandoeningen 4 4 3 Houd uw spijsvertering gezond! 3.1 Eet vezelrijk en gevarieerd 11 12 2 Hoe

Nadere informatie

Advies voor het gebruik van voedingssupplementen

Advies voor het gebruik van voedingssupplementen Advies voor het gebruik van voedingssupplementen Aandoening: Beschrijving aandoening: Fibromyalgie Onder Fibromyalgie wordt een reumatische aandoening verstaan, waarbij er sprake is van pijn in spieren

Nadere informatie

Maag-, Darm- en Leverziekten Barrett slokdarm

Maag-, Darm- en Leverziekten Barrett slokdarm Maag-, Darm- en Leverziekten Barrett slokdarm Aandoening van de slokdarm Maag-, Darm- en Leverziekten Inleiding U heeft een aandoening aan uw slokdarm. U bent daarom verwezen naar de polikliniek Maag-,

Nadere informatie

Minder kans op kanker

Minder kans op kanker Georgie Dom Minder kans op kanker Informatie & preventie 1 e druk, augustus 2012 Copyright 2012 Consumentenbond, Den Haag Auteursrechten op tekst, tabellen en illustraties voorbehouden Inlichtingen Consumentenbond

Nadere informatie

Maagoperatie. Ligging en functie van de maag. Diagnose en onderzoek

Maagoperatie. Ligging en functie van de maag. Diagnose en onderzoek Maagoperatie Deze folder geeft u informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een maagoperatie. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven. Ligging

Nadere informatie

Dieetadviezen bij een ontstoken alvleesklier

Dieetadviezen bij een ontstoken alvleesklier VOEDING & DIEET Dieetadviezen bij een ontstoken alvleesklier ADVIES Dieetadviezen bij een ontstoken alvleesklier Als u klachten hebt die worden veroorzaakt door een, kunt u met een aantal leefregels en

Nadere informatie

Spijsverteringsstelsel vmbo-kgt34. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/63342

Spijsverteringsstelsel vmbo-kgt34. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/63342 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 23 december 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/63342 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van

Nadere informatie

Informatie van de Maag Lever Darm Stichting en de Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen. Voeding bij maag darm lever aandoeningen

Informatie van de Maag Lever Darm Stichting en de Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen. Voeding bij maag darm lever aandoeningen Informatie van de Maag Lever Darm Stichting en de Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen Voeding bij maag darm lever aandoeningen De Maag Lever Darm Stichting heeft deze brochure met de grootst

Nadere informatie

Aantekeningen B4T1 Voeding en vertering

Aantekeningen B4T1 Voeding en vertering Naam: klas: Aantekeningen B4T1 Voeding en vertering Basisstof 1 Natuur & Gezondheid Voedingsmiddel =. Voedingsstof =... Verzamelnaam voor alle onverteerbare stoffen in plantaardig voedsel =.. Functies

Nadere informatie