Om pesten te kunnen voorkomen en op te lossen worden alle partijen betrokken bij het pestprobleem. Er wordt een vijf sporenaanpak gehanteerd.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Om pesten te kunnen voorkomen en op te lossen worden alle partijen betrokken bij het pestprobleem. Er wordt een vijf sporenaanpak gehanteerd."

Transcriptie

1 PESTPROTOCOL Doel van dit protocol Wij willen bereiken dat alle leerlingen op onze school zich veilig en erkend voelen zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Pestgedrag komt helaas op elke school voor, ook bij ons. Het heeft negatieve gevolgen voor alle betrokkenen. Door elkaar te steunen en wederzijds respect te tonen, scheppen we een klimaat waarin iedereen de gelegenheid krijgt met plezier naar school te gaan. In dit protocol staan regels en afspraken. Zodra zich ongewenste situaties voordoen, kunnen leerlingen en volwassenen elkaar hierop aanspreken. 2. Wat is pesten? "Pesten is een stelselmatige vorm van agressie waarbij één of meer personen proberen een andere persoon fysiek, verbaal of psychologisch schade toe te brengen. Bij pesten is de macht ongelijk verdeeld." - Nederlands Jeugd Instituut We spreken van plagen als het om een eenmalig incident gaat dat beide partijen niet als bedreigend ervaren. Het kan voorkomen dat een pestende leerling oprecht denkt enkel te plagen. Naast traditioneel pesten komt cyberpesten vaak voor waarbij sociale media gebruikt worden om te pesten. Beide vormen komen vaak tegelijkertijd voor. Pesten kan verschillende vormen aannemen: Verbaal: o.a. bijnaam gebruiken, schelden, beledigen, nadoen, via internet/tel. opmerkingen verspreiden, opmerkingen maken over uiterlijk Fysiek: o.a. duwen, spugen, iets afpakken, kapotmaken van bezittingen Intimidatie: o.a. achterna blijven lopen, doorgang versperren, bedreigen, geld of handeling afdwingen Isolatie: o.a. negeren, buitensluiten, zeggen dat slachtoffer ongewenst is 3. Partijen bij het pestprobleem Om pesten te kunnen voorkomen en op te lossen worden alle partijen betrokken bij het pestprobleem. Er wordt een vijf sporenaanpak gehanteerd. De gepeste leerling Veel leerlingen die gepest worden hebben een beperkte weerbaarheid. Zij zijn niet in staat om daadwerkelijk actie te ondernemen tegen het pesten. Vaak zijn ze angstig en onzeker uit angst voor afwijzing. Deze angst wordt versterkt door het pesten van anderen. Gepeste leerlingen voelen zich vaak eenzaam, hebben een omgeving waarin zij niet terug kunnen vallen op vrienden en kunnen soms beter met volwassenen opschieten dan met hun leeftijdgenoten. Leerlingen die gepest worden, praten niet altijd over uit schaamte, de gedachte dat 'klikken' slecht is of angst dat het de problemen erger maakt. Vaak denken leerlingen die gepest worden dat het probleem onoplosbaar is. Omdat het voor leerlingen die gepest worden moeilijk is om aan te geven dat ze gepest worden, staat in bijlage 1 een lijst met (indirecte) signalen waarop gelet kan worden.

2 De pestende leerling Pestende leerlingen zijn vaak fysiek en/of verbaal sterker dan de gepeste leerling. Meisjes pesten vaker door middel van psychisch geweld (buitensluiten, roddelen) en jongens vaker door fysiek geweld (duwen, spullen kapot maken enz.). Hierbij geldt vaak dat het pesten iets oplevert. Pestgedrag kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld een problematische thuissituatie, angst om buitengesloten te worden, zelf op de basisschool gepest zijn, slechte cijfers halen, voortdurend in een niet-passende rol worden gedrukt of voortdurend met elkaar de competitie aangaan. Wat de oorzaak ook is en hoe triest bepaalde zaken ook kunnen zijn, pestgedrag wordt door ons niet getolereerd. De ouders De ouders van de pestende leerling en van de gepeste leerling zullen altijd zoveel mogelijk actief betrokken worden bij het oplossen van het probleem. De meelopers De meeste leerlingen zijn niet direct betrokken bij het actief pesten. Zij houden afstand of doen uit angst of uit berekening mee. Dit zijn de zogenaamde 'meelopers'. Vaak vinden zij het 'stoer' om mee te doen of zijn ze juist bang om zelf ook slachtoffer te worden van het pesten. De zwijgende middengroep De meeste leerlingen houden zich afzijdig als er gepest wordt. Sommigen hebben niet in de gaten dat de gepeste leerling eronder lijdt (het is 'maar een grapje'); anderen houden afstand om er niet zelf bij betrokken te raken. Omdat dit een grote groep is, speelt zij een belangrijke rol bij het oplossen van pestgedrag. 4. Preventieve maatregelen 1. Aan de basis ligt het naleven van de schoolregels zoals die in de schoolgids vermeld staan. 2. Elke mentor bespreekt ergens aan het begin van het schooljaar de algemene afspraken en regels in de klas: a. Verschil en aanwezigheid van plagen en pesten. b. Pestprotocol doornemen (focus paragraaf 2,3 en eerste gedeelte van paragraaf 5). c. Pestcontract laten tekenen ([afgeleide van] bijlage 3) d. Pesten moet ALTIJD gemeld worden (is niet klikken, maar hulp bieden/vragen). e. Discriminatie wordt behandeld als pestgedrag. Discriminatie is het ongelijk behandelen van mensen op basis van kenmerken die er niet toe doen, zoals afkomst, huidskleur, handicap, sekse, seksuele voorkeur en leeftijd. f. Gedragsregels ten aanzien van internetgebruik: - Geef nooit persoonlijke informatie door op Internet (naam/adres/tel.nr /foto) tenzij je docent daarvoor toestemming geeft. - Beantwoord nooit een bericht waarin je gepest wordt of waarbij je je niet prettig voelt en meld dit meteen bij je docent. - Spreek van tevoren met je docent af wat je op Internet wilt gaan doen. 3. In de leerjaren 1 t/m 4 wordt aandacht besteed aan pesten in één of meerdere mentorlessen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de methode Baas in Eigen Soap.

3 4. Indien een mentor of docent daartoe aanleiding ziet, besteedt hij expliciet aandacht aan pestgedrag in een groepsgesprek. Hierbij worden de rol van de pestende leerling, het slachtoffer, de meelopers en de stille getuigen benoemd. 5. Van de gesprekken rond pesten worden aantekeningen gemaakt, die door de mentor worden bewaard in het leerlingvolgsysteem van zowel de pestende leerling als het slachtoffer (TP). 6. Medewerkers binnen school laten een voorbeeldrol zien door acceptatie van verschillen aan te moedigen, leerlingen te respecteren in hun eigenheid, agressief gedrag niet te accepteren en zelf geen agressie te laten zien.

4 5. Aanpak van pestsituaties De mentor biedt altijd hulp aan de gepeste leerling en begeleidt de en de omstanders, indien nodig in overleg met de ouders en/of externe deskundigen. Een leerling voelt zich gepest (of signaal, zie bijlage 1) Leerling probeert het eerst zelf op te lossen Opgelost? Fijn! Stroomschema leerlingbemiddeling staat in bijlage 4 Niet opgelost? Mentor zet lln mediation in Opgelost? Fijn! Handleiding pestbriefje staat in bijlage 5 Gesprekstips in bijlage 2 Mentorgesprek: focus op betrekken van middengroep en herhalen pestcontract + -protocol Ouders worden door school verantwoordelijk gehouden bij voortzetting pestgedrag Niet opgelost? Mentor regelt pestbriefje en gaat met klas in gesprek Herhaalde ruzie/ pestgedrag? Vierkant rooster en oudergesprek door mentor/mt Niet opgelost? Overweging interne schorsing / hulp. Mentor meldt aan bij IZO Opgelost? Fijn! Niet opgelost? Overweging tijdelijke overplaatsing uit de klas Laatste optie MT besluit of verwijderingstraject kan ingezet worden

5 6. Contactpersonen Vertrouwenspersoon is: mw. B. de Ridder. Leerlingbegeleider is: mw. C. Lunshof. Coördinator Leerlingbemiddeling is: mw. S. Geenen en mw. E. Yildirim. Teamleiders zijn: mw. M. Gras en dhr. C. Naves. Orthopedagoog en Coördinator Onderwijs Ondersteuning is: mw. M. Beerenfenger. School maatschappelijk werker is: mw. L. Godijn.

6 Bijlage 1 Signaallijst Een rechtstreekse hulpvraag is er niet altijd. Mogelijke signalen van gepest worden: Maagklachten / hoofdpijn Slechte(-re) cijfers halen Niet naar school willen Klagen over school Spontaan huilen Concentratieproblemen Niet buiten willen spelen Van club/sport af willen Regelmatig kapotte spullen Verjaardag niet willen vieren Thuis niet over school vertellen Geen vrienden hebben Opvallend stil zijn in de les Verhalen van andere leerlingen Teruggetrokken gedrag Alleen staan in de pauze Vaak contact zoeken met docent Onnodig lang op school rondhangen Niet alleen een boodschap durven doen Niet willen slapen, nachtmerries, bedplassen Regelmatig spullen kwijt zijn Verjaardag niet willen vieren Blauwe plekken Thuis prikkelbaar, boos of verdrietig zijn

7 Bijlage 2 Gesprekstips Belangrijk om te weten In bijlage 6 staan voorbeelden hoe digitaal pesten aangepakt kan worden. Omdat het verweven is met traditioneel pesten: altijd controleren of er van een of beide vormen sprake is. Zijn er zaken gepubliceerd over of door de leerling die niet kunnen (foto's, laster etc.): zorg dat materiaal bewaard blijft voor eventuele aangifte, maar laat alle leerlingen het materiaal zo snel mogelijk verwijderen. Bedreiging en in het bezit hebben van kinderporno is strafbaar, ook onder jongeren. Licht dan direct teamleider in. Begeleiding van de pestende leerling door de mentor: Samen zoeken naar de reden van het ruzie maken/pesten (baas willen zijn, jaloezie, verveling, buitengesloten voelen). Laten zien wat het effect is van zijn/haar gedrag voor de gepeste. In laten zien welke sterke (leuke) kanten de gepeste leerling heeft. Wijzen op de schoolregels: pesten is verboden in en om de school. Kind leren niet meteen kwaad te reageren ('stop-eerst-nadenken-houding'). Excuses laten aanbieden (ook al is er een reden voor pestgedrag: dit mag niet). Zwijgende middengroep mobiliseren om te helpen met zelfbeheersing. Belonen als de leerling zich anders opstelt. Inschakelen van hulp via intern zorgoverleg. Begeleiding van de gepeste leerling door de mentor: Medeleven tonen en luisteren en vragen: hoe en door wie wordt er gepest? Sinds wanneer? Leer de leerling: er is niets mis met je waardoor je gepest wordt. Je mag er zijn. Niemand kan een ander klein maken zonder diens toestemming. Nagaan hoe de leerling zelf reageert: wat doet hij/zij voor, tijdens en na het pesten? Uitleggen dat huilen of heel boos worden juist vaak een reactie is die de pestende leerling wil uitlokken. De leerling helpen om andere manieren te vinden waarop hij/zij kan reageren. De zwijgende middengroep mobiliseren als morele steun of als relativerende partij. De leerling laten inzien waarom een ander kind kan pesten (bullying = power). Nagaan welke oplossing de leerling zelf graag wil en hoe die te bereiken is. Sterke kanten van de leerling benadrukken (en de leerling deze zelf laten ontdekken). Belonen als de leerling een zelfbedachte oplossing inzet. Inschakelen van hulp via intern zorgoverleg. Omstanders / zwijgende middengroep Door gesprekken in de klas met de mentor wordt de zwijger ervan bewust dat hij/zij ook een rol speelt in het helpen stoppen van de pesterijen door een standpunt in te nemen, elkaar aan te spreken enzovoorts. Het pestcontract wordt erbij gehaald en er wordt gereflecteerd op eigen mogelijkheden om het pesten te helpen stoppen. De mentor houdt zich op de hoogte van het verloop van pestgedrag door regelmatig leerlingen uit de klas (omstanders) te vragen hoe het gaat.

8 Adviezen aan ouders Ouders van gepeste kinderen Blijf in gesprek met uw zoon/dochter. Als er gepest wordt: neem contact op met mentor. Neem ook contact op met mentor als het pesten buiten school plaatsvindt. Werk aan het vergroten van het zelfvertrouwen door uw zoon/dochter te laten benoemen wat hij/zij goed kan en door vertrouwen in hem/haar uit te spreken. Steun uw zoon/dochter met het idee dat er een einde aan het pesten komt. Verwijder belastende foto's en teksten niet direct omdat het ook bewijsmateriaal kan zijn. Help uw zoon/dochter personen op websites te blokkeren (of vraag hier hulp bij). Help uw zoon/dochter bij aanhoudende problemen een andere accountnaam of mailadres aan te nemen (of vraag hier hulp bij). Informatieve websites over digitaal pesten: Ouders van pestende kinderen Neem het probleem van uw zoon/dochter serieus. Raak niet in paniek; elk kind loopt de kans te gaan pesten. Probeer achter de mogelijke oorzaak te komen. Maak uw zoon/dochter gevoelig voor wat het anderen aandoet. Besteed extra positieve aandacht aan uw zoon/dochter door samen iets leuks te doen. Stimuleer uw zoon/dochter om een sport uit te oefenen. Corrigeer ongewenst gedrag en benoem gewenst gedrag van uw kind. Maak uw zoon/dochter duidelijk dat u achter het besluit van school staat. Alle andere ouders Neem ouders van de gepeste leerling serieus. Stimuleer uw zoon/dochter op een goede manier met andere kinderen om te gaan. Corrigeer ongewenst gedrag en benoem gewenst gedrag van uw kind. Geef zelf het goede voorbeeld. Leer uw zoon/dochter voor anderen op te komen door rustig te zeggen dat pesten niet kan en door hulp in te schakelen als het pesten toch doorgaat. Leer uw zoon/dochter voor zichzelf op te komen door rustig te zeggen dat iets niet leuk gevonden wordt en door hulp te schakelen.

9 Bijlage 3 Voorbeeld pestcontract Klas: Ik: (naam) zal mij houden aan het onderstaande contract. Handtekening: Contract veilig in school Ik vind dat iedereen zich veilig moet voelen in school. Daarom houd ik mij aan de volgende afspraken: 1. Ik roddel niet over anderen, ook niet op sociale media 2. Ik scheld anderen niet uit, ook niet op sociale media 3. Ik verspreid geen foto s van anderen 4. Ik blijf van de spullen van een ander af 5. Ik vertel het meteen aan mijn mentor of de vertrouwenspersoon als ik op internet informatie tegenkom waar ik mij zorgen over maak 6. Iedereen mag meedoen: ik zorg dat niemand buiten gesloten wordt 7. Ik bedreig niemand, ook niet met woorden 8. Ik duw, sla of schop andere leerlingen niet 9. Ik weet dat alles op internet 'altijd blijft staan' dus let goed op wat ik erop zet (foto's of tekst) 10. Als ik zie dat iemand gepest wordt, dan like ik dat niet, maar ga ik naar mentor of docent (ik heb de plicht dit te melden!). 11. Als ik zie dat er iemand gepest wordt, probeer ik te zeggen dat er gestopt moet worden. Dit contract kan goed ingebed worden in activiteiten die positieve groepsvorming versterken. Denk aan oefeningen waarvoor je op elkaar moet kunnen vertrouwen (iets voor BWO) en kennismakingsspelletjes. Het is ook mogelijk om met de klas dieper in te gaan op hoe hun ideale klas eruit zal zien (ik voel mij prettig in deze klas als... / ik hoop dat onze klas...).

10 Bijlage 4 Leerlingbemiddeling 1x p/mnd overleg in lokaal 0.32 (Bureau Welles Nietes) Leerling gaat naar mentor Mentor meldt aan bij coördinator leerlingbemiddeling* Hulpcoördinator (vastgestelde leerling) wordt ingezet Hulpcoördinator vraagt 2 (getrainde) bemiddelaars Mw. Geenen of mw. Yildirim Briefje zit in map 1 wat bij coördinatoren ligt, naast receptie Bemiddelaars zoeken de 2 ruziemakers op CONFLICT In lokaal 0.32 in de pauze of laatste 10 min vd les BEMIDDELING (+/- 15 min) Ruziemakers maken afspraken Coördinator leerlingbemiddeling heeft inzage in map 2 Bemiddelaars voegen ingevuld formulier in map 2 Coördinator leerlingbemiddeling koppelt terug aan mentor Bemiddelaars maken een tweede afspraak om te checken of ze zich aan afspraken houden Map 2 ligt bij coördinatoren, naast receptie

11 Bijlage 5 Pestbriefje Nodig: - Groene vragenlijst (ligt bij coördinatoren) - Gele vragenlijst (ligt bij coördinatoren) - Pauzekaart (zie voorbeeld bij leerlingbegeleider of maak zelf een exemplaar) - Kopieermachine / pen Adviezen: - Kies geen partij - Praat er niet over als gepeste leerling dit niet wil - Houd rekening met vertrouwensrelatie met ouders / beide leerlingen - Geef geen straf zonder overleg met leerlingbegeleider / teamleider Stappenplan in 9 stappen: Stap 1 Vraag gepeste leerling de groene vragenlijst in te vullen (hulp hierbij van een vriend of vriendin is wenselijk) Stap 2 Vraag of alles naar waarheid is ingevuld (niets verzonnen?) Stap 3 Maak een kopie en geef deze met de gele vragenlijst aan de pestende leerling of de leider van een groep pestende leerlingen. Stap 4 De pestende leerling vult de gele vragenlijst zelfstandig in, zonder hulp van vriend(-in). Stap 5 Vraag of alles naar waarheid is ingevuld (niets verzonnen?) Stap 6 Bespreek met de pestende leerling waar, bij wie en wanneer hij/zij zich in een pauze gaat melden en schrijf dit op ( het pauzekaartje ). Bijvoorbeeld: dinsdag, in de grote pauze melden bij leerlingbegeleider, mevrouw Lunshof. Alternatieven: melden bij mentor of docent zelf. Stap 7 Maak een kopie van het pauzekaartje. Stap 8 Geef beide leerlingen gelijktijdig de door henzelf ingevulde Vragenlijst èn een kopie van de door het andere kind ingevulde Vragenlijst mee voor de ouders/verzorgers. Deze moeten de eerstvolgende schooldag, ondertekend door ouders/verzorgers, bij u worden ingeleverd. Stap 9 Maak een kopie van de ondertekende exemplaren en hang het in TP (scan). Bij vragen: verwijs naar

12 Bijlage 6 Voorbeelden aanpak digitaal pesten voorbeeld 1: Een blootfoto van een leerling is op het internet geplaatst: Luister naar de leerling: toon begrip en veroordeel niet. Neem contact met de ouders op. Meld dit bij de contactpersoon of vertrouwenspersoon. Meld dit bij de provider met verzoek tot verwijdering van de foto. Zet jouw provider in dit e- mailadres: abuse@provider.nl Adviseer de ouders aangifte bij de politie te doen. Probeer de dader te achterhalen (& voer maatregelen richting dader uit). voorbeeld 2: Een leerling wordt steeds lastig gevallen (stalking): Leer de leerling assertief te zijn: nee zeggen, contact afsluiten. De leerling niet laten ingaan op de stalker. Breng de ouders op de hoogte. Adviseer de ouders en de leerling om bewijslast te verzamelen. Adviseer de ouders aangifte bij de politie te doen. voorbeeld 3: Over een leerling wordt geroddeld via MSN: Geef steun en luister naar de leerling. Adviseer de leerling berichten te bewaren en op te slaan. Probeer de dader te achterhalen via systeembeheerder en slachtoffer. Bespreek het met de mentor/vertrouwenspersoon. Spreek de pesters aan. Voer eventueel een klassengesprek. Neem contact met de ouders op. Probeer de dader op te sporen Soms is de identiteit van de dader te achterhalen door uit te zoeken van welke computer op school het bericht is verzonden. Je gebruikt daarvoor de zogenaamde logfiles van de school-server (centrale computer). Vanzelfsprekend heb je daar wel (technische) ondersteuning van een ICT-coördinator, systeembeheerder, en/of externe beheerder voor nodig. Ga na wanneer het bericht verstuurd is en welke klas op dat moment gebruik maakte van de computers. De stijl van het bericht en eventuele taalfouten kunnen de dader verraden. De dader kan wellicht ook worden gevonden door in de klas te praten over wat er is gebeurd. Soms is het niet mogelijk een dader te achterhalen en zit er niets anders op dan het effect te minimaliseren. Dat kan het beste door het slachtoffer op het hart te drukken niet te reageren op haatmail of andere ongewenste berichten. Blokkeren van afzenders Sommige programma s hebben de mogelijkheid om specifieke afzenders te blokkeren. Op den duur loont het wellicht de moeite de leerling een nieuw mailadres te geven. Vertel je leerlingen dat ze altijd heel voorzichtig moeten zijn met het doorgeven van hun mailadres aan anderen. Digitaal pesten is strafbaar Er zijn verschillende vormen van digitaal pesten die strafbaar zijn. Controleer de website: ' om na te gaan of het pestgedrag daadwerkelijk strafbaar is (bedreiging / naaktfoto's van jongeren bezitten is bijvoorbeeld strafbaar). Leerlingen realiseren zich dat vaak niet. Ook wanneer het slachtoffer lichamelijk letsel of materiële schade is toegebracht, kan de politie worden ingeschakeld.

Om pesten te kunnen voorkomen en op te lossen worden alle partijen betrokken bij het pestprobleem. Er wordt een vijf sporenaanpak gehanteerd.

Om pesten te kunnen voorkomen en op te lossen worden alle partijen betrokken bij het pestprobleem. Er wordt een vijf sporenaanpak gehanteerd. PESTPROTOCOL 2016-2017 1. Doel van dit protocol Wij willen bereiken dat alle leerlingen op onze school zich veilig en erkend voelen zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Pestgedrag komt helaas op

Nadere informatie

Om pesten te kunnen voorkomen en op te lossen worden alle partijen betrokken bij het pestprobleem. Er wordt een vijf sporenaanpak gehanteerd.

Om pesten te kunnen voorkomen en op te lossen worden alle partijen betrokken bij het pestprobleem. Er wordt een vijf sporenaanpak gehanteerd. PESTPROTOCOL 1. Doel van dit protocol Wij willen bereiken dat alle leerlingen op onze school zich veilig en erkend voelen zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Pestgedrag komt helaas op elke school

Nadere informatie

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken zichtbaar te maken kunnen

Nadere informatie

Dit PESTPROTOCOL heeft als doel:

Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken zichtbaar te maken kunnen

Nadere informatie

Pestprotocol obs De Meerwaarde

Pestprotocol obs De Meerwaarde 1 Pestprotocol obs De Meerwaarde Dit pestprotocol heeft als doel: Alle kinderen mogen zich in hun basisschoolperiode veilig voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door regels en afspraken

Nadere informatie

Pestprotocol. Basisschool Kerensheide Stein

Pestprotocol. Basisschool Kerensheide Stein Pestprotocol Basisschool Kerensheide Stein Schooljaar 2016-2017 1 THEORETISCHE VERANTWOORDING Doelstelling: Wij, leerkrachten, leerlingen en ouders van basisschool Kerensheide, streven naar een pestvrije

Nadere informatie

Pestprotocol BS de Kersenboom

Pestprotocol BS de Kersenboom Pestprotocol BS de Kersenboom Doel Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken zichtbaar te maken kunnen

Nadere informatie

PESTPROTOCOL DE BOOG. Koudenhovenseweg Zuid 202 5641 AC Eindhoven T: 040-2811760 E: deboog@skpo.nl

PESTPROTOCOL DE BOOG. Koudenhovenseweg Zuid 202 5641 AC Eindhoven T: 040-2811760 E: deboog@skpo.nl PESTPROTOCOL DE BOOG Pestprotocol De Boog Dit pestprotocol heeft als doel voor De Boog: Alle kinderen moeten zich op school veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door regels

Nadere informatie

Pestprotocol basisschool De Vlieger

Pestprotocol basisschool De Vlieger Pestprotocol basisschool De Vlieger Inleiding Helaas moeten wij constateren dat pesten voorkomt in het directe contact met elkaar maar ook onder andere via MSN. PCBS de Vlieger vindt pesten onaanvaardbaar

Nadere informatie

Er is geen slachtoffer en dader; beide partijen zijn even sterk. Plagen kan de sociale weerstand van kinderen vergroten. Vaak speelt humor een rol.

Er is geen slachtoffer en dader; beide partijen zijn even sterk. Plagen kan de sociale weerstand van kinderen vergroten. Vaak speelt humor een rol. PESTPROTOCOL Doel Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken zichtbaar te maken kunnen kinderen en volwassenen,

Nadere informatie

Bij pesten zijn er altijd 5 partijen: de pester, het slachtoffer, de grote zwijgende groep, de leerkrachten en de ouders.

Bij pesten zijn er altijd 5 partijen: de pester, het slachtoffer, de grote zwijgende groep, de leerkrachten en de ouders. Versie nov. 2012 Pestprotocol. Inclusief regels en afspraken binnen de school. Wat is pesten? Pesten betekent iemand op een gemene manier lastig vallen: bewust iemand kwetsen of kleineren. Het gebeurt

Nadere informatie

Pestprotocol Prakticon

Pestprotocol Prakticon Pestprotocol Prakticon Pesten op school Hoe ga je er mee om? Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien en op onze school serieus aan willen pakken.

Nadere informatie

Anti-pestbeleid OBS De Schakel Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen

Anti-pestbeleid OBS De Schakel Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Anti-pestbeleid OBS De Schakel Dit ANTI-PESTBELEID heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken

Nadere informatie

Pestprotocol de Esdoorn

Pestprotocol de Esdoorn Pestprotocol de Esdoorn Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen November 2009 Door regels en

Nadere informatie

3.2.4 Pestprotocol. Stappenplan bij ruzies en pestgedrag

3.2.4 Pestprotocol. Stappenplan bij ruzies en pestgedrag Stappenplan bij ruzies en pestgedrag Wanneer kinderen ruzie met elkaar hebben en/of pesten proberen zij en wij Stap 1: Er eerst zelf (en samen) uit te komen. Stap 2: Op het moment dat één van de kinderen

Nadere informatie

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Het doel van het pestprotocol is: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken zichtbaar te maken kunnen

Nadere informatie

Pestprotocol O.B.S. Giessen-Oudekerk

Pestprotocol O.B.S. Giessen-Oudekerk Pestprotocol O.B.S. Giessen-Oudekerk Pesten op school. Hoe ga je er mee om? Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien en op onze school serieus

Nadere informatie

PESTPROTOCOL. Fellenoord

PESTPROTOCOL. Fellenoord PESTPROTOCOL Fellenoord Pestprotocol Fellenoord Verantwoording: Alle kinderen moeten zich op school veilig kunnen voelen, waardoor zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door regels en afspraken zichtbaar

Nadere informatie

ANTI-PESTPROTOCOL. Onderwerp Anti-pestprotocol Aan Alle medewerkers Van Directie Datum Pagina 0 van 5

ANTI-PESTPROTOCOL. Onderwerp Anti-pestprotocol Aan Alle medewerkers Van Directie Datum Pagina 0 van 5 ANTI-PESTPROTOCOL Onderwerp Anti-pestprotocol Aan Alle medewerkers Van Directie Datum 01-03-2017 0 van 5 INHOUDSOPGAVE 1. VOORWOORD... 2 2. ANTI-PESTPROTOCOL... 3 2.1. Pesten op school... 3 2.2. Algemene

Nadere informatie

Protocol. Pestprotocol

Protocol. Pestprotocol Pestprotocol Algemeen Dit pestprotocol heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door regels en afspraken zichtbaar

Nadere informatie

Pestprotocol Deventerleerschool

Pestprotocol Deventerleerschool 2015 Pestprotocol Deventerleerschool 06TU Deventer Leerschool 30-6-2015 Pesten Pesten is een probleem dat in alle geledingen van de maatschappij voorkomt. Pesten komt helaas op iedere school voor, ook

Nadere informatie

OBS De Vogels Jac.P. Thijsselaan 69 2341 PM Oegstgeest. PESTPROTOCOL De Vogels

OBS De Vogels Jac.P. Thijsselaan 69 2341 PM Oegstgeest. PESTPROTOCOL De Vogels OBS De Vogels Jac.P. Thijsselaan 69 2341 PM Oegstgeest PESTPROTOCOL De Vogels We willen graag dat alle kinderen op De Vogels zich in hun basisschoolperiode veilig voelen, zodat zij zich optimaal kunnen

Nadere informatie

PESTPROTOCOL. Zaanlands Lyceum

PESTPROTOCOL. Zaanlands Lyceum PESTPROTOCOL Zaanlands Lyceum Zaandam, 2013 Inhoud 1. Inleiding 2. Pesten 2.1 Wat is pesten? 2.2 Hoe wordt er gepest? 2.3 De gepeste leerling 2.4 De pester 2.5 De meelopers en andere leerlingen 2.6 Het

Nadere informatie

Pestprotocol SBO De Lings

Pestprotocol SBO De Lings Pestprotocol SBO De Lings Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun Lings-periode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen en het gevoel hebben dat ook zij

Nadere informatie

Pestprotocol OBS Mathenesse Januari 2010

Pestprotocol OBS Mathenesse Januari 2010 Pestprotocol OBS Mathenesse Januari 2010 Doelstelling Alle leerlingen moeten zich in hun basisschoolperiode vrij en veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door regels en afspraken

Nadere informatie

2 Fysiek Trekken, duwen, spugen, laten struikelen. Afpakken, stelen, vernietigen, beschadigen, kapotmaken van bezittingen

2 Fysiek Trekken, duwen, spugen, laten struikelen. Afpakken, stelen, vernietigen, beschadigen, kapotmaken van bezittingen PESTPROTOCOL 2017-2018 I. Doel Het VHL wil bereiken dat alle leerlingen zich in hun schooljaren veilig en erkend voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Pestgedrag komt helaas op elke school

Nadere informatie

Pestprotocol Christelijk Gymnasium Utrecht Versie 15 oktober 2014

Pestprotocol Christelijk Gymnasium Utrecht Versie 15 oktober 2014 Pestprotocol Christelijk Gymnasium Utrecht Versie 15 oktober 2014 Het pestprotocol vormt de verklaring van de vertegenwoordiging van de school en de ouders waarin is vastgelegd dat we pestgedrag op school

Nadere informatie

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Pestprotocol Floris Radewijnszschool. Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en

Nadere informatie

PESTPROTOCOL DE SCHELP

PESTPROTOCOL DE SCHELP PESTPROTOCOL DE SCHELP Pestprotocol De Schelp Dit pestprotocol heeft als doel voor de De Schelp: Alle kinderen moeten zich op school veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door

Nadere informatie

Protocol Omgaan met pesten

Protocol Omgaan met pesten Protocol Omgaan met pesten Willibrordusschool Alphen NB April 2013 Protocol omgaan met pesten, Willibrordusschool Alphen, april 2013 Pagina 1 Protocol omgaan met pesten Doel: Vanuit onze visie stellen

Nadere informatie

Pestprotocol Rietslenke.

Pestprotocol Rietslenke. Pestprotocol Rietslenke. Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken zichtbaar

Nadere informatie

Inhoud gedragsprotocol

Inhoud gedragsprotocol Gedragsprotocol Inhoud gedragsprotocol Pagina Voorwoord 1. Op de St. Josephschool willen wij zo met elkaar omgaan 4 2. Aanpak van ruzies en pestgedrag 5 3. Consequenties 6 4. Begeleiding van de gepeste

Nadere informatie

Door wie? - Henk den Ouden (zorgcoördinator) en Corine Lagendijk (schoolmaatschappelijk werker).

Door wie? - Henk den Ouden (zorgcoördinator) en Corine Lagendijk (schoolmaatschappelijk werker). Bijlage Pestprotocol Wat is het? - Een protocol met uitleg, regels en afspraken die leiden tot een veilige schoolomgeving waarin pestgedrag wordt tegengegaan. Dit is belangrijk gezien gepest worden één

Nadere informatie

Pestprotocol. basisschool Het Middelpunt

Pestprotocol. basisschool Het Middelpunt Pestprotocol basisschool Het Middelpunt 1 INHOUDSOPGAVE: Doel pestprotocol pagina 3 Voorwaarden pagina 4 Het probleem dat pesten heet: pagina 5 Hoe willen we daar mee omgaan? Signalen van pestgedrag Omgaan

Nadere informatie

Anti pestprotocol OBS DE BOUWSTEEN

Anti pestprotocol OBS DE BOUWSTEEN Anti pestprotocol OBS DE BOUWSTEEN Anti pestprotocol Pagina 1 Dit pestprotocol heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen.

Nadere informatie

Pestprotocol De Triangel. Pestprotocol. Versiedatum: oktober Status: versie 1 vastgesteld

Pestprotocol De Triangel. Pestprotocol. Versiedatum: oktober Status: versie 1 vastgesteld Pestprotocol Versiedatum: oktober 2014 Status: versie 1 vastgesteld 1 Missie/visie van de Triangel: Missie Samen bereiken we meer. Visie Op de Triangel werken leerkrachten, kinderen en ouders samen om

Nadere informatie

1. Voorwaarden voor het aanpakken van pesten.

1. Voorwaarden voor het aanpakken van pesten. Protocol pesten 1 Voorwoord Pesten is een probleem dat in alle geledingen van de maatschappij voorkomt. Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien

Nadere informatie

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Pestprotocol Floris Radewijnszschool. Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en

Nadere informatie

Protocol Pesten. Herenoord JJ Rotterdam - T

Protocol Pesten. Herenoord JJ Rotterdam - T Protocol Pesten Inhoudsopgave Inleiding... Doel van het pestprotocol... Pesten op school... Wat is pesten?... Hoe gaan wij op de CBS Beatrix met pesten om?... Belangrijke regels bij het hanteren van het

Nadere informatie

Pesten komt op iedere school voor; ook bij ons! Het is een probleem dat wij onder ogen zien en serieus willen aanpakken. Vandaar dit protocol.

Pesten komt op iedere school voor; ook bij ons! Het is een probleem dat wij onder ogen zien en serieus willen aanpakken. Vandaar dit protocol. Protocol Pestprotocol Datum Oktober 2015 Doel protocol Om duidelijkheid te scheppen voor leerling, leerkracht en ouders over welke stappen worden ondernomen bij pestgedrag. Pestcoördinator Monique Meulenberg

Nadere informatie

Pestprotocol O.B.S. Het Bolwerk

Pestprotocol O.B.S. Het Bolwerk Pestprotocol O.B.S. Het Bolwerk Datum inwerkingtreding: januari 2004 Vastgesteld door: -directie -medezeggenschapsraad (adviesbevoegdheid) -ouderraad (voor akkoord) Versie 18 januari 2004 Dit pestprotocol

Nadere informatie

Pestprotocol Eerste Leidse Schoolvereniging

Pestprotocol Eerste Leidse Schoolvereniging Pestprotocol Eerste Leidse Schoolvereniging Inhoud 1. Inleiding a. Uitgangspunt b. Wat is pesten? 2. Schoolregels en afspraken 3. Pestgedrag op school a. Pestgedrag voorkomen b. Pestgedrag snel signaleren

Nadere informatie

Pestprotocol Basisschool De Zuidstroom

Pestprotocol Basisschool De Zuidstroom Dit pestprotocol heeft als doel: Pestprotocol Basisschool De Zuidstroom Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Het team van

Nadere informatie

Inleiding Pesten hoe ga je er mee om blz. 2 1 Wat verstaan wij onder (digitaal) pesten blz. 3

Inleiding Pesten hoe ga je er mee om blz. 2 1 Wat verstaan wij onder (digitaal) pesten blz. 3 PESTPROTOCOL Inhoudsopgave Inleiding Pesten hoe ga je er mee om blz. 2 1 Wat verstaan wij onder (digitaal) pesten blz. 3 1.1 Kenmerken van pesten 1.2 Digitaal pesten 1.3 Oorzaken van pestgedrag 2 Signalen

Nadere informatie

P e s t p r o t o c o l

P e s t p r o t o c o l P e s t p r o t o c o l Doel van dit pestprotocol: Alle kinderen mogen zich in hun basisschoolperiode veilig voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken zichtbaar te maken

Nadere informatie

Pestprotocol Bavinckschool

Pestprotocol Bavinckschool Pestprotocol Bavinckschool Alle kinderen mogen zich in hun basisschoolperiode veilig voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door regels en afspraken zichtbaar te maken kunnen kinderen en volwassenen,

Nadere informatie

Pestprotocol Jansenius de Vriesschool Juni 2011

Pestprotocol Jansenius de Vriesschool Juni 2011 Pestprotocol Jansenius de Vriesschool Juni 2011 Doelstelling Alle leerlingen moeten zich in hun basisschoolperiode vrij en veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door regels

Nadere informatie

PESTPROTOCOL CBS De Borgh

PESTPROTOCOL CBS De Borgh PESTPROTOCOL CBS De Borgh Doel van dit pestprotocol: -Dat alle kinderen zich in hun basisschoolperiode vrij en veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. -Door regels en afspraken

Nadere informatie

Kwaliteitskaart Pesten

Kwaliteitskaart Pesten Kwaliteitskaart Pesten Kaart 7.01 Verantwoordelijke Geëvalueerd Passend onderwijs Intern begeleider 05-09- 2018 Doel Alle kinderen op de Alan Turingschool moeten zich in hun schoolperiode veilig voelen,

Nadere informatie

Ds. J. Polyanderschool en Ds. J. Bogermanschool te Dordrecht

Ds. J. Polyanderschool en Ds. J. Bogermanschool te Dordrecht Pestprotocol Ds. J. Polyanderschool en Ds. J. Bogermanschool te Dordrecht Inleiding Op onze school willen we de kinderen een veilig pedagogisch klimaat bieden, waarin zij zich op een prettige en positieve

Nadere informatie

Anti - pestprotocol. Aanpak van de ruzies en pestgedrag in vier stappen:

Anti - pestprotocol. Aanpak van de ruzies en pestgedrag in vier stappen: Anti - pestprotocol Aanpak van de ruzies en pestgedrag in vier stappen: Wanneer leerlingen ruzie met elkaar hebben en/of elkaar pesten proberen zij en wij: Stap 1: Er eerst zelf (en samen) uit te komen.

Nadere informatie

PROTOCOL TEGEN PESTEN

PROTOCOL TEGEN PESTEN PROTOCOL TEGEN PESTEN Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien en op onze school serieus aan willen pakken. Het probleem dat pesten heet: De piek

Nadere informatie

BIJLAGEN Pestprotocol

BIJLAGEN Pestprotocol BIJLAGEN Pestprotocol Basisschool De Horizon -Versie 1-02-02-2014 Ouderbladzijde: Wat verstaan we onder pesten? Wat is het verschil tussen plagen en pesten. Plagen is : Pesten is : onschuldig - met opzet

Nadere informatie

Pestprotocol PCBS Willem van Oranje

Pestprotocol PCBS Willem van Oranje Pestprotocol PCBS Willem van Oranje Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en

Nadere informatie

Als er gepest wordt, moeten leerkrachten en de mentor (in samenwerking met de ouders) dat kunnen signaleren en duidelijk stelling nemen.

Als er gepest wordt, moeten leerkrachten en de mentor (in samenwerking met de ouders) dat kunnen signaleren en duidelijk stelling nemen. Hoofdstuk 6 Pesten Inleiding Om gesignaleerde problemen met betrekking tot plaag- en pestgedrag op eenduidige en daarmee voor alle betrokkenen heldere wijze te kunnen aanpakken heeft het Rythovius College

Nadere informatie

Anti-pest Protocol De Reiger

Anti-pest Protocol De Reiger Anti-pest Protocol De Reiger Pesten komt helaas op iedere school voor, ook op de onze. Het is een probleem dat wij onder ogen zien en op onze school serieus willen aanpakken. Dit protocol moet ertoe leiden

Nadere informatie

PROTOCOL RUZIE EN PESTEN OP OPENBARE BREDESCHOOL DE SCHATKAMER

PROTOCOL RUZIE EN PESTEN OP OPENBARE BREDESCHOOL DE SCHATKAMER PESTEN Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien. Pesten moet als probleem worden gezien door alle direct betrokken partijen: leerlingen (gepeste

Nadere informatie

Pestprotocol OBS Prinses Marijke

Pestprotocol OBS Prinses Marijke Pestprotocol OBS Prinses Marijke Pesten is een probleem dat in alle geledingen van de maatschappij voorkomt. Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen

Nadere informatie

Pestprotocol Albert Plesmanschool 2014

Pestprotocol Albert Plesmanschool 2014 Pestprotocol Albert Plesmanschool 2014 Doel van dit PESTPROTOCOL Alle leerlingen moeten zich op de basisschool veilig voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door regels en afspraken zichtbaar

Nadere informatie

PESTPROTOCOL MARVILDE Documenteigenaar Yolanda Aarts-Bazelmans

PESTPROTOCOL MARVILDE Documenteigenaar Yolanda Aarts-Bazelmans PESTPROTOCOL MARVILDE Documenteigenaar Yolanda Aarts-Bazelmans Pesten komt helaas op vele plaatsen voor, soms ook bij marvilde. Het is een probleem dat wij onder ogen zien en op onze vereniging serieus

Nadere informatie

Pestprotocol ICBS de Tweemaster, Naarden

Pestprotocol ICBS de Tweemaster, Naarden Inleiding: Hoe gaan we om met pesten en agressief gedrag? Wij beseffen dat het klimaat van de school grote invloed heeft op de ontwikkeling van het kind. Wij stellen daarom een vriendelijk en veilig klimaat

Nadere informatie

Pestprotocol basisschool CNS

Pestprotocol basisschool CNS Pestprotocol basisschool CNS Doelstelling Het pestprotocol van de CNS is gericht op het realiseren van de volgende doelstelling: alle kinderen mogen zich op de CNS in hun basisschoolperiode veilig voelen,

Nadere informatie

Pestprotocol Pesten op school: hoe ga je er mee om?

Pestprotocol Pesten op school: hoe ga je er mee om? Pestprotocol Pesten op school: hoe ga je er mee om? Dit pestprotocol heeft als doel: Het voorkomen of terugdringen van pesten. Alle kinderen zich veilig laten voelen in hun basisschoolperiode, zodat zij

Nadere informatie

Pesten is niet toelaatbaar en wordt bij ons op school niet geaccepteerd. Wij hebben respect voor onszelf en de ander.

Pesten is niet toelaatbaar en wordt bij ons op school niet geaccepteerd. Wij hebben respect voor onszelf en de ander. 1. Regel Hieronder de regel waar wij als school voor staan wat pesten betreft: Pesten is niet toelaatbaar en wordt bij ons op school niet geaccepteerd. Wij hebben respect voor onszelf en de ander. 2. Definitie

Nadere informatie

Alle kinderen zich veilig laten voelen in hun basisschoolperiode, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen.

Alle kinderen zich veilig laten voelen in hun basisschoolperiode, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. PESTPROTOCOL Inhoud pestprotocol 1. Doel van dit pestprotocol 2. Pesten op school 3. Signalen en oorzaken 4. Hoe gaan we op de Wegwijzer om met pesten? 5. Belangrijke regels 6. Onze schoolregels 7. De

Nadere informatie

Als pesten optreedt, moeten leerkrachten (in samenwerking met de ouders) dat kunnen signaleren en duidelijk stelling nemen

Als pesten optreedt, moeten leerkrachten (in samenwerking met de ouders) dat kunnen signaleren en duidelijk stelling nemen Pest protocol Albert Schweitzerschool Pesten op school Hoe ga je er mee om? Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien en op onze school serieus

Nadere informatie

De piek van het pesten ligt tussen 10 en 14 jaar, maar ook in lagere en hogere groepen wordt gepest.

De piek van het pesten ligt tussen 10 en 14 jaar, maar ook in lagere en hogere groepen wordt gepest. PESTPROTOCOL Pesten komt helaas op iedere school voor> Het is een probleem dat we onder ogen zien en op onze school serieus aanpakken. De manier waarop dat gebeurt, wordt beschreven in dit protocol. Het

Nadere informatie

BURG. DE RUITERSCHOOL

BURG. DE RUITERSCHOOL BURG. DE RUITERSCHOOL Pestprotocol Een samenvatting van dit protocol hangt zichtbaar in de school. Dit protocol is vastgesteld op 14 maart 2013 Vastgesteld door team Burg. De Ruiterschool: 4 maart 2013

Nadere informatie

Prins Willem Alexanderschool

Prins Willem Alexanderschool Prins Willem Alexanderschool Pesten komt helaas op ieder school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien en op onze school serieus aan willen pakken. 1. Wat is pesten? Plagen mag,

Nadere informatie

Als pesten optreedt, moeten leerkrachten (in samenwerking met de ouders) dat kunnen signaleren en duidelijk stelling nemen.

Als pesten optreedt, moeten leerkrachten (in samenwerking met de ouders) dat kunnen signaleren en duidelijk stelling nemen. Pestprotocol o.b.s. Piet de Springer 2017/2018 Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien en op onze school serieus aan willen pakken. Daar zijn

Nadere informatie

Pestprotocol Maria Bernadette

Pestprotocol Maria Bernadette Afspraken 1. Doe alleen iets bij een ander kind, wat jezelf ook prettig zou vinden. 2. Kom alleen aan een ander als de ander dat ook goed vindt. 3. We gebruiken geen scheldwoorden of andere rare namen.

Nadere informatie

Pestprotocol. Antoniusschool

Pestprotocol. Antoniusschool Pestprotocol Antoniusschool 1 Inhoudsopgave Voorwoord Pestprotocol Antoniusschool... 2 Hoofdstuk 1 Pesten op school... 3 Signalen van pesterijen kunnen o.a. zijn:... 3 De regels van het gedragsprotocol

Nadere informatie

Pestbeleid op school

Pestbeleid op school Pestbeleid op school Pesten wordt niet aangepakt en opgelost door projecten. Het vereist attitudeverandering. Een zaligmakende oplossing voor pestproblemen bestaat helaas niet. Bob van der Meer Natuurlijk

Nadere informatie

We onderscheiden 5 betrokkenen en gaan daarom uit van de vijf-sporen-aanpak.

We onderscheiden 5 betrokkenen en gaan daarom uit van de vijf-sporen-aanpak. Het Pestprotocol Inleiding Op onze school proberen we voor de kinderen een veilig klimaat te scheppen. De kinderen moeten zich geborgen weten op onze school. Toch komt pesten regelmatig voor, ook bij kinderen

Nadere informatie

Pestprotocol. April Pestprotocol -Budoclub Geisha- april 2016 pag. 1

Pestprotocol. April Pestprotocol -Budoclub Geisha- april 2016 pag. 1 Pestprotocol April 2016 Pestprotocol -Budoclub Geisha- april 2016 pag. 1 Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle leden van Budoclub Geisha moeten zich voor, tijdens en na de lesuren veilig voelen, zodat

Nadere informatie

Plagen mag wel, pesten niet. Wanneer is het nog plagen en wanneer wordt het pesten? Het is plagen wanneer:

Plagen mag wel, pesten niet. Wanneer is het nog plagen en wanneer wordt het pesten? Het is plagen wanneer: Pestprotocol Basisschool St. Martinus Dit pestprotocol heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door regels en afspraken

Nadere informatie

Pestprotocol. cbs Johan Friso te Dordrecht

Pestprotocol. cbs Johan Friso te Dordrecht Pestprotocol cbs Johan Friso te Dordrecht Dordrecht, oktober 2014 Inhoud 1. Inleiding... 3 1.1 Doel... 3 1.2 Voorwaarden... 3 1.3 Het probleem dat pesten heet... 3 2. Pesten, wat is dat?... 4 2.1 Hoe gaan

Nadere informatie

Alle kinderen mogen zich in onze vereniging veilig voelen, zodat ze zich optimaal kunnen ontwikkelen.

Alle kinderen mogen zich in onze vereniging veilig voelen, zodat ze zich optimaal kunnen ontwikkelen. Pestprotocol. Dit pestprotocol heeft als doel: Alle kinderen mogen zich in onze vereniging veilig voelen, zodat ze zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door regels en afspraken zichtbaar te maken kunnen kinderen

Nadere informatie

PESTPROTOCOL OBS DE BONGERD. Pestprotocol obs de Bongerd

PESTPROTOCOL OBS DE BONGERD. Pestprotocol obs de Bongerd PESTPROTOCOL OBS DE BONGERD Pestprotocol obs de Bongerd Pesten is een probleem dat in alle geledingen van de maatschappij voorkomt. Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem

Nadere informatie

ANTI - PESTPROTOCOL december 2016

ANTI - PESTPROTOCOL december 2016 ANTI - PESTPROTOCOL december 2016 Doel van het anti - pestprotocol Voor de kinderen: - Dat de kinderen zich in en tijdens hun basisschoolperiode veilig voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen.

Nadere informatie

Pestprotocol SKOALFINNE

Pestprotocol SKOALFINNE Pestprotocol SKOALFINNE Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken zichtbaar

Nadere informatie

Pestprotocol. Plagen en pesten. Pesten op school, hoe gaan we er mee om?

Pestprotocol. Plagen en pesten. Pesten op school, hoe gaan we er mee om? Pesten op school, hoe gaan we er mee om? Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen willen zien en op onze school serieus willen aanpakken. Plagen en

Nadere informatie

PESTPROTOCOL VISSER T HOOFT LYCEUM

PESTPROTOCOL VISSER T HOOFT LYCEUM PESTPROTOCOL VISSER T HOOFT LYCEUM I Doel pestprotocol We willen bereiken dat alle leerlingen zich in hun schooljaren veilig en erkend voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Pestgedrag komt

Nadere informatie

Iedereen is hier oké!

Iedereen is hier oké! INLEIDING PESTPROTOCOL Iedereen is hier oké! alle kinderen moeten zich in onze basisschool veilig voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. door regels en afspraken zichtbaar te maken kunnen

Nadere informatie

Pestprotocol. 1: Het fenomeen pesten/plagen

Pestprotocol. 1: Het fenomeen pesten/plagen Pestprotocol Dit pestprotocol heeft als doel dat alle kinderen zich bij De Avonturiers veilig voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door regels en afspraken zichtbaar te maken kunnen kinderen

Nadere informatie

Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien en op onze school serieus aan willen pakken.

Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien en op onze school serieus aan willen pakken. & het pestprotocol Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien en op onze school serieus aan willen pakken. Een pestproject of de lessen over pesten

Nadere informatie

PROTOCOL TEGEN PESTEN

PROTOCOL TEGEN PESTEN PROTOCOL TEGEN PESTEN Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien en serieus aanpakken: pesten hoort namelijk niet! Definitie Pesten is het systematisch

Nadere informatie

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Pestprotocol PCOH De Veenbrug Dit pestprotocol heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken

Nadere informatie

Pestprotocol. Basisschool St. Maarten. Halsteren

Pestprotocol. Basisschool St. Maarten. Halsteren Pestprotocol Basisschool St. Maarten Halsteren Versie december 2011 1 Pesten is een probleem dat in alle geledingen van de maatschappij voorkomt. Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons.

Nadere informatie

Pestprotocol Hoe gaan we met elkaar om?

Pestprotocol Hoe gaan we met elkaar om? Pestprotocol Hoe gaan we met elkaar om? Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door regels en afspraken zichtbaar te maken, kunnen

Nadere informatie

Op het Palet hanteert en aanvaardt iedereen de drie uitgangspunten van het Moreel Kompas:

Op het Palet hanteert en aanvaardt iedereen de drie uitgangspunten van het Moreel Kompas: Op het Palet voelt ieder kind, iedere medewerker en iedere ouder zich veilig. Op het Palet hanteert en aanvaardt iedereen de drie uitgangspunten van het Moreel Kompas: Je zorgt goed voor jezelf Je zorgt

Nadere informatie

Anti-pestprotocol. We werken samen aan een goede sfeer op school. Catharinaschool Wellerlooi

Anti-pestprotocol. We werken samen aan een goede sfeer op school. Catharinaschool Wellerlooi Anti-pestprotocol We werken samen aan een goede sfeer op school Catharinaschool Wellerlooi Inleiding De Catharinaschool wil haar kinderen een veilig pedagogisch klimaat bieden. Wij streven ernaar dat de

Nadere informatie

Pestprotocol De Leemstee. Inleiding

Pestprotocol De Leemstee. Inleiding Pestprotocol De Leemstee Inleiding Op onze school proberen we voor de kinderen een veilig klimaat te scheppen. Een veilig klimaat waarin kinderen zich optimaal kunnen ontwikkelen. Pesten vormt een bedreiging

Nadere informatie

Pestprotocol Burg. W.A. Storkschool

Pestprotocol Burg. W.A. Storkschool Pestprotocol Burg. W.A. Storkschool Pesten op school Hoe ga je er mee om? Wat verstaan wij onder pesten? Pesten is een ongewenste systematische, psychologische, fysieke of seksuele handeling door een leerling

Nadere informatie

Pestprotocol cbs de Hoeksteen

Pestprotocol cbs de Hoeksteen Pestprotocol cbs de Hoeksteen Inhoudsopgave Doel van het pestprotocol Pagina 3 Het probleem dat pesten heet Pagina 4 Voorwaarden waar we met elkaar aan moeten voldoen Pagina 5 Hoe voorkomen we pestgedrag

Nadere informatie

DIT PESTPROTOCOL HEEFT ALS DOEL: - Alle kinderen mogen zich in hun basisschoolperiode veilig voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen.

DIT PESTPROTOCOL HEEFT ALS DOEL: - Alle kinderen mogen zich in hun basisschoolperiode veilig voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Pestprotocol DIT PESTPROTOCOL HEEFT ALS DOEL: - Alle kinderen mogen zich in hun basisschoolperiode veilig voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. - Door regels en afspraken zichtbaar te maken

Nadere informatie

Protocol gedrag. Recht op veiligheid Iedere leerling heeft recht zich veilig te voelen in de klas en in de school.

Protocol gedrag. Recht op veiligheid Iedere leerling heeft recht zich veilig te voelen in de klas en in de school. Protocol gedrag Een goede school heeft geen pestprojecten nodig, of anders gezegd: doet dagelijks een pestproject, mits zij zich er steeds van bewust blijft welke processen in de groepsvorming een belangrijke

Nadere informatie

HET ANTI-PEST-BELEID VAN ONZE SCHOOL

HET ANTI-PEST-BELEID VAN ONZE SCHOOL Stationsstraat 81 3370 Boutersem 016/73 34 29 www.godenotelaar.be email: directie.nobro@gmail.com bs.boutersem@gmail.com HET ANTI-PEST-BELEID VAN ONZE SCHOOL 1. Het standpunt van de school: Pesten is geen

Nadere informatie

Bijlage 2: protocol pesten. Plagen of pesten?

Bijlage 2: protocol pesten. Plagen of pesten? Bijlage 2: protocol pesten Plagen of pesten? We plagen allemaal wel eens of we worden geplaagd. Plagerijen zijn niet kwaad bedoeld. Plager en geplaagde zijn aan elkaar gewaagd; ze houden elkaar over en

Nadere informatie

Pestprotocol SWS FROUBUURT

Pestprotocol SWS FROUBUURT Pestprotocol SWS FROUBUURT Pesten op school: Hoe ga je er mee om? Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien en op onze school serieus aan willen

Nadere informatie