Projectbeschrijving Multidisciplinaire samenwerking rond de diabetische voet'.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Projectbeschrijving Multidisciplinaire samenwerking rond de diabetische voet'."

Transcriptie

1 1 Projectbeschrijving Multidisciplinaire samenwerking rond de diabetische voet'. (Werk)Titel Multidisciplinaire samenwerking rond de diabetische voet. Samenvatting Doel van het project is de multidisciplinaire samenwerking rond de diabetische voet in kaart te brengen en te komen tot samenwerkingsafspraken. Er wordt een ontwikkelgroep samengesteld, bestaande uit afgevaardigden van groepen zorgverleners in de eerste en tweede lijn die te maken hebben (direct of indirect) met de voetverzorging van diabetespatiênten zoals huisartsen, medisch pedicures, podotherapeuten, praktijkondersteuners, diabetesverpleegkundigen, internisten, revalidatieartsen en vaatchirurgen. Beschikbare relevante en evidence-based stukken dienen als uitgangspunt om tot afspraken te komen, zoals: o De CBO richtlijn Diabetische Voet (26) o Richtlijn voetverzorging bij personen met diabetes mellitus (29) o Werkplan NAD o NHG standaard diabetes (26) o de LESA diabetes van het NHG (26) o Het Rapport van het College voor Zorgverzekeringen Voetzorg voor mensen met diabetes mellitus (21 ) In maximaal drie bijeenkomsten wordt een concept opgesteld, waarna deze een bestuurlijk traject bij de stakeholders in zal moeten gaan (commentaarfase, aanpassen, autorisatiefase, vaststellen). De sessies worden als volgt ingedeeld: 1. Opstellen 1 e concept ('brown paper sessie'), 2. Het 1 e concept verder aanscherpen, 3. Opstellen van definitieve concept ('white paper'). Sessie 1 en 2 kunnen binnen een week na elkaar worden georganiseerd, sessie 3 wordt na ongeveer vier weken georganiseerd. Deelnemers hebben zodoende tijd om hun gedachten opnieuw te ordenen en om last- en ruggespraak te houden met hun beroepsorganisatie. Het beoogde resultaat na de drie sessies en de mogelijkheid voor de betrokkenen de concepten uitgebreid te becommentariêren, bestaat uit formeel vastgelegde samenwerkinggafspraken in de zorgketen met betrekking tot voetverzorging van diabetespatiênten, die geautoriseerd zijn door de betrokken verenigingen. Waarmee de transparantie en efficiêntie in en de kwaliteit van de voetzorg van de diabetespatiênt geoptimaliseerd is. Aanleiding Door wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat vroegtijdige signalering van risicofactoren ernstige voetproblemen -inclusief amputatie- kan voorkomen. Daarnaast blijkt uit de praktijk dat multidisciplinaire samenwerking op langere termijn gunstige resultaten geeft voor de voet van een diabetespatiênt. Desondanks lijkt er weinig aandacht voor de voeten van diabetespatiênten bij verschillende zorgaanbieders die een centrale rol in zorgnetwerken innemen.

2 2 Een ander probleem is dat de disciplines die zich wel bezighouden met de voeten van een diabetespatiênt, vaak van elkaar niet weten wat zij doen. En niet weten welke expertise de andere partij in huis heeft. Jarenlang is de voetzorg voor diabetespatiênten vergoed uit de aanvullende verzekering. Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) heeft in 21 een rapport uitgebracht getiteld Voetzorg voor mensen met Diabetes Mellitus'. Daarin wordt aangegeven welke onderdelen van de voetzorg behoren tot de te verzekeren zorg van de Zorgverzekeringswet Als gevolg daarvan komt voetverzorging in de functionele bekostiging. Relevantie NAD Het NAD omvat in het algemeen initiatieven die gericht zijn op preventie van (complicaties van) diabetes en goede zorg voor mensen met diabetes. Meer specifiek staat in de uitgave 'contouren werkprogramma' van het NAD onder meer als doel opgenomen: "creêren van meer aandacht voor de diabetische voet en de mogelijkheden voor doorverwijzing en behandeling daarvan". Met het concreet opnemen van de diabetische voetzorg in de Zorgstandaard, in combinatie met samenwerkingsafspraken tussen ketenpartners, heeft het invullen van die specifieke doelstelling grotere kans van slagen. Probleemstelling Kwalitatieve voetverzorging is belangrijk om complicaties aan de voeten van de patiênt en de hoge kosten daarvan te voorkomen. Met name in de preventie is veel winst te behalen. Een lijst van recente artikelen die dit onder meer bevestigen: Beulton AJ., 'What you can't feel can hurt you', In: Joumal of Vascular surgery 21 Sep;52(3 Suppl): 28S-3S.. Sanders LJ, Robbins JM, Edmonds ME., 'History of the team approach to amputation prevention: pioneers and milestones'. In: Joumal ofvascular surqery 21; Sep;52(3 Suppi):3S-16S. Sanders LJ, Robbins JM, Edmonds ME. History of the team approach to amputation prevention: pioneers and milestones. In: Joumal of the American Pediatrie Medical Association 21 Sep-Oct; 1(5): Harnonet J, Verdié-Kessler C, Daviet JC, Denes E, Nguyen-Hoang CL, Salie JY, Munoz M., 'Evaluation of a multidisciplinary consultatien of diabetic foot'. In: Annals of Physical and rehabilitation medicine 21 Jun;53(5): Epub 21 May 26. Op het gebied van voetverzorging bij diabetespatiênten zijn er momenteel verschillende zaken aan de orde, bekeken vanuit de samenwerking: 1. In de totaliteit van de ziekte is (onbedoeld) weinig aandacht voor mogelijke voetproblemen die kunnen ontstaan of die de patiênt wellicht al ondervindt. 2. Er is onduidelijkheid bij patiênten en zorgaanbieders over de expertise van de disciplines die zich gespecialiseerd hebben in de (preventieve) voetzorg namelijk podotherapeuten en pedicures. 3. Ook enkele andere zorgprofessionals (zoals huisarts, praktijkondersteuner, diabetes verpleegkundige) richten zich onder meer op de voeten van een diabetespatiênt, maar niemand weet precies wat de ander doet. Waardoor de patiênt geen voetzorg krijgt óf juist handelingen dubbel moet ondergaan.

3 3 Doel Doel van het project is de multidisciplinaire samenwerking rond de diabetische voet in samenwerkingsafspraken vast te leggen. Hiervoor zal geïnventariseerd moeten worden welke patiënten met welke simm's classificatie bij welke discipline terecht moeten komen. En welke beroepsgroep welke (voet)zorg kan leveren. Ook de huidige samenwerking zal in kaart gebracht moeten worden en bekeken moet worden welke verbeterpunten aangebracht kunnen worden in die samenwerking. De communicatie tussen de betrokken zorgaanbieders kan dan specifiek op elkaar afgestemd worden. Als de onderzoekresultaten vervolgens een plaats krijgen in de NDF Zorgstandaard, is op nationaal niveau vastgelegd hoe de voetverzorging van een persoon met diabetes mellitus geregeld is. Ook voor de patiënt levert dit duidelijkheid op. En de transparantie en efficiëntie in en de kwaliteit van de voetzorg van de diabetespatiënt is geoptimaliseerd. Doelgroep Primaire doelgroep: Zorgverleners in de eerste lijn die te maken hebben met de voetverzorging van diabetespatiënten zoals huisartsen, medisch pedicures, podotherapeuten, praktijkondersteuners, diabetesverpleegkundigen. Secundaire doelgroep: Zorgverleners in de tweede lijn die te maken hebben met de voetverzorging van diabetespatiënten zoals internisten, revalidatieartsen en vaatchirurgen. Om de slagingskans van de implementatie van het project te vergroten, is het de bedoeling met alle groepen overeenstemming te vinden over de multidisciplinaire samenwerking. Resultaten Het beoogde resultaat bestaat uit formeel vastgelegde samenwerkingsafspraken in de zorgketen met betrekking tot voetverzorging van diabetespatiënten, die geautoriseerd zijn door de betrokken verenigingen. In het document zal op inhoud vastgelegd worden wie wanneer de zorg voor de voeten van een diabetespatiënt in handen heeft en wat deze beroepsbeoefenaar op dat moment mag en kan doen. Niet alleen voor de betrokken beroepsgroepen maar ook voor de patiënt levert dit duidelijkheid op over de eigen voetzorg. Uiteindelijk moet op lokaal niveau op eenvoudige wijze tot samenwerkingsafspraken gekomen kunnen worden. Daarvoor dient dit document als basis. Plan van aanpak Er wordt een ontwikkelgroep samengesteld, bestaande uit afgevaardigden van de betrokken disciplines. De beroepsverenigingen worden uitgenodigd uit hun midden een vertegenwoordiger aan te wijzen. Bestaande relevante stukken dienen als uitgangspunt om tot samenwerkingsafspraken te komen. In maximaal drie bijeenkomsten wordt een concept opgesteld, dat vervolgens een bestuurlijke traject (commentaarfase, aanpassen, autorisatiefase, vaststellen) in gaat. De sessies worden als volgt ingedeeld: 1. Opstellen 1 e concept ('brown paper sessie'), 2. Het 1e concept verder aanscherpen, 3. Opstellen van definitieve concept ('white paper').

4 4 De Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten en ProVoet gaan een samenwerking aan om te komen tot een module voetzorg, waarin de voetzorg voor diabetespatiênten concreet beschreven wordt. In februari 211 wordt daar een eerste aanzet toe gegeven. In eerste instantie is het belangrijk dat document af te stemmen met de disciplines in de eerste lijn, tijdens de eerste sessie. Dat document dient vervolgens als basis voor de tweede sessie, waarbij dan ook de beroepsgroepen in de tweede lijn aanwezig zijn. Om op deze wijze draagvlak te creêren bij alle disciplines die in meer of mindere mate direct te maken hebben met de voeten van een diabetespatiênt. Om uiteindelijk de patiênt goede voetzorg te kunnen bieden en voetproblemen te voorkomen. Sessie 1 en 2 kunnen binnen een week na elkaar worden georganiseerd, sessie 3 wordt na ongeveer vier weken georganiseerd. Deelnemers hebben zodoende tijd om hun gedachten opnieuw te ordenen en om last- en ruggespraak te houden met hun beroepsorganisatie. Tijdsplanning Beoogde start van het project: 1 februari 211. Vanaf die tijd worden verschillende onderdelen in werking gezet: o o De betrokken beroepsverenigingen benaderen voor een vertegenwoordiger en een datum plannen voor de eerste sessie. Het opstellen van het eerste concept ('brown paper sessie'). o Eerste twee sessies vinden plaats op 7 en 26 april 211. o Derde sessie vindt plaats op 24 juni 211. Het is de bedoeling het project binnen vijf maanden af te ronden, waarna het tweede deel kan starten, zijnde de implementatie. De implementatie maakt geen deel uit van dit projectplan, maar is er een vervolg op. Verwachte tijdsinvestering Acties tijdsinvestering (dagdelen) - Opstellen conceptafspraken in drie sessies 12 (incl. voorbereiding en uitwerking) - Commentaar fase: verenigingen aanschrijven, commentaar verzamelen en verwerken 8 - Autorisatiefase: verenigingen aanschrijven, evt. laatste commentaren verwerken Waarbij Q-Consult een vermoedelijke inzet zal hebben van 15 dagdelen en ProVoet van 8. 3 Projectorganisatie ProVoet coördineert het project, hiervoor is een onafhankelijk bureau ingehuurd, namelijk a Consult. Q-Consult zal als adviseur aan de bijeenkomsten deelnemen. ProVoet wil niet de (inhoudelijke) regisseur van het project zijn en graag op gelijk niveau met alle partijen aan tafel zitten, als zijnde de brancheorganisatie van de pedicures. ProVoet levert een kundig voorzitter in de persoon van dr. J.F.B.M. Fiolet (internist).

5 5 Expertise a-consult is een bedrijfskundig adviesbureau met veel ervaring in de zorg. Zij voeren projecten uit op het gebied van financieel, kwaliteits- en procesmanagement in instellingen in de 1e, 2e en 3e lijnsgezondheidszorg. Namens a-consult zal drs. R. van Zelm als adviseur optreden. Hij heeft uitgebreide ervaring met het herontwerpen en inrichten van zorgpaden en zorgprocessen, binnen en tussen instellingen. Verder was hij in het verleden als adviseur betrokken bij de totstandkoming van de richtlijnen behandeling van voeten van personen met diabetes mellitus en de behandeling van voeten van personen met een reumatische aandoening (en tal van andere CBO richtlijnen). ProVoet is de brancheorganisatie van de pedicures. Vanuit ProVoet zal beleidsmedewerker mw. drs. L. Lemmens dit project coördineren, zij heeft ervaring met het voeren van (grote) projecten. Bijvoorbeeld het ontwikkelen van de nieuwe opleiding medisch pedicure en de ontwikkeling van de CBO richtlijnen behandeling van voeten van personen met diabetes mellitus en de behandeling van voeten van personen met een reumatische aandoening. Het project kan gebruik maken van de ondersteuning vanuit het secretariaat van ProVoet Samenwerking en afstemming Er zijn evidence-based stukken beschikbaar die relevant zijn om bij aan te sluiten. Bijvoorbeeld: o Het Rapport van het College voor Zorgverzekeringen Voetzorg voor mensen met diabetes mellitus (21) o De CBO richtlijn Diabetische Voet (26) o Richtlijn voetverzorging bij personen met diabetes mellitus (29) o Werkplan NAD o NHG standaard diabetes (26) o de LESA diabetes van het NHG (26) Gezien de doelgroepen zijn aan tafel uitgenodigd: Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten Nederlandse Vereniging van Praktijkondersteuners V&VN Praktijkverpleegkundigen & Praktijkondersteuners Nederlandse Vereniging van revalidatieartsen Nederlandse Vereniging voor vaatchirurgie NVOS - Orthobanda Diabetes Vereniging Nederland EADV, beroepsorganisatie voor diabeteszorgverleners Nederlandse Orthopaedische Vereniging Nederlandse Internisten Vereniging Nederlands Huisartsen Genootschap Verenigde Gipsverbandmeesters Nederland Pro Voet. De blauwgekleurde verenigingen hebben formeel hun medewerking toegezegd.

6 6 Implementatie De betrokken zorgdisciplines werkzaam lokaal in het land dienen de samenwerking daadwerkelijk van de grond te laten komen. Het is dus nodig de afspraken ook landelijk te implementeren, een uitrol van de ketenafspraken is daarom in het vervolg van dit project noodzakelijk. Een aantal mogelijkheden: 1. Beschikbaar stellen van de afspraken via de websites van de beroepsverenigingen. 2. Communicatie in (nieuws)brieven, regiobijeenkomsten, scholing. 3. Digitaal verwijssysteem of 'sociale kaart'. 4. Regionale ondersteuning van samenwerkingsverbanden. Sommige bovengenoemde punten zijn eenvoudig te realiseren. Andere wat lastiger, dit zal t.z.t. verder uitgewerkt moeten worden. Hiervoor wordt een aparte begroting opgesteld. Belemmerende/bevorderende factoren Bij de start van het project vormt het aftasten van elkaars werkveld door de betrokken beroepsgroepen een aandachtspunt. Er kunnen wellicht gevoelige (vak)inhoudelijke onderwerpen zijn, waar in eerste instantie overeenstemming over gevonden moet worden voor er sprake kan zijn van een samenwerking. Dit is een belangrijke (politieke) voorwaarde voor het slagen van het project en de latere uitrol ervan. Indien dit inderdaad op moeilijkheden stuit, heeft dit consequenties voor de (enigszins strakke) tijdsplanning. Het voordeel van de werkwijze met de ontwikkelgroep is de relatief snelle manier om maximale betrokkenheid van de beroepsomgeving te creëren. Het nadeel van deze werkwijze is de mogelijkheid dat er niet optimaal aangesloten wordt bij bestaande stukken, als gevolg van groepsdynamiek. Daarbij is de implementatie in de vervolgfase mede-verantwoordelijk voor het slagen van de samenwerking in het veld. Daar kan in fase 1 niet direct sturing aan gegeven worden. Begroting Financiering gevraagd van het NAD: Omschrijving activiteit Totaal Vacatievergoedingen deelnemers (minus de voorzitter} voor drie sessies Advies en begeleiding a-consult Reiskosten voor externe deelnemers voor drie sessies 1.5 Reiskosten a-consult 5 Subtotaal Personeel 19. Subtotaal Materieel Totaal Personeel en Materieel 19.

7 7 Cofinanciering door ProVoet: Omschrijving activiteit Totaal Vacatievergoeding voorzitter Projectleiding ProVoet en secretariêle ondersteuning Reiskostenvergoeding voorzitter en projectleiding Subtotaal Personeel Accommodatie & catering ten behoeve van de drie sessies Subtotaal Materieel 3. Totaal Personeel en Materieel

Multidisciplinaire samenwerking rond preventie van diabetische voetulcera - Concept -

Multidisciplinaire samenwerking rond preventie van diabetische voetulcera - Concept - Multidisciplinaire samenwerking rond preventie van diabetische voetulcera - Concept - Initiatief: In samenwerking met: Logo Ned. Ver. Van Revalidatieartsen Inleiding 5 Aanleiding Door wetenschappelijk

Nadere informatie

Multidisciplinaire samenwerking rond preventie van diabetische voetulcera

Multidisciplinaire samenwerking rond preventie van diabetische voetulcera Multidisciplinaire samenwerking rond preventie van diabetische voetulcera Initiatief: In samenwerking met: Mede mogelijk gemaakt door: Inleiding 5 Aanleiding Door wetenschappelijk onderzoek is aangetoond

Nadere informatie

Multidisciplinaire samenwerking rond preventie van diabetische voetulcera

Multidisciplinaire samenwerking rond preventie van diabetische voetulcera Multidisciplinaire samenwerking rond preventie van diabetische voetulcera Multidisciplinaire samenwerking rond preventie van diabetische voetulcera Initiatief: In samenwerking met: Gefinancierd door Mede

Nadere informatie

Voetzorg 2015 voor diabetes mellitus. Binnen ketenzorg (zorggroep) Buiten ketenzorg. Veel gestelde vragen.

Voetzorg 2015 voor diabetes mellitus. Binnen ketenzorg (zorggroep) Buiten ketenzorg. Veel gestelde vragen. Voetzorg 2015 voor diabetes mellitus Binnen ketenzorg (zorggroep) Buiten ketenzorg Veel gestelde vragen. 1 Start: Welk zorgprofiel (ZP) heeft de verzekerde? (Weet niet? Verwijs naar huisarts.) ZP 0 (geen

Nadere informatie

Deelprestatie pedicure OIM Orthopedie

Deelprestatie pedicure OIM Orthopedie Deelprestatie pedicure OIM Orthopedie 2 Inhoudsopgave Deelprestatie Omschrijving deelprestatie pedicure... 3 Algemene verantwoording overeenkomst gehele voetzorg... 3 Omschrijving deelprestatie pedicure

Nadere informatie

DiHAG-statement voetzorg. Inleiding

DiHAG-statement voetzorg. Inleiding DiHAG-statement voetzorg Secretariaat: p/a Nederlands Huisartsen Genootschap Mercatorlaan 1200 Postbus 3231 3502 GE Utrecht Tel. 030 2823500 Fax 030 2823501 E-mail: dihag@nhg.org www.dihag.nl KvK: 41261381

Nadere informatie

Voetzorg 2015 voor diabetes mellitus buiten ketenzorg

Voetzorg 2015 voor diabetes mellitus buiten ketenzorg Voetzorg 2015 voor diabetes mellitus buiten ketenzorg Wij sluiten overeenkomsten met podotherapeuten die als hoofdaannemers de Voetzorg voor diabetes mellitus patiënten buiten de ketenzorg gaan organiseren.

Nadere informatie

Voetzorg 2016 voor diabetes mellitus. Binnen ketenzorg (zorggroep) Buiten ketenzorg. Veel gestelde vragen.

Voetzorg 2016 voor diabetes mellitus. Binnen ketenzorg (zorggroep) Buiten ketenzorg. Veel gestelde vragen. Voetzorg 2016 voor diabetes mellitus Binnen ketenzorg (zorggroep) Buiten ketenzorg Veel gestelde vragen. 1 Start: Welk zorgprofiel (ZP) heeft de verzekerde? (Weet niet? Verwijs naar huisarts.) ZP 0 (geen

Nadere informatie

Uw huisarts uit de regio Berlicum, Rosmalen, Empel en Den Bosch

Uw huisarts uit de regio Berlicum, Rosmalen, Empel en Den Bosch Het aantal patiënten met chronische zorg zoals diabetes, COPD en andere chronische ziektebeelden neemt toe. Dit vraagt om een beter gestructureerde organisatie van de gezondheidszorg. Uw huisarts uit de

Nadere informatie

Simms classificatie, voetverzorging en vergoedingen. Hoe geven we de juiste voet zorg/ voetzorg!

Simms classificatie, voetverzorging en vergoedingen. Hoe geven we de juiste voet zorg/ voetzorg! Simms classificatie, voetverzorging en vergoedingen Hoe geven we de juiste voet zorg/ voetzorg! René Ottens, Diabetes podotherapeut Geen (potentiële) Disclosure belangenverstrengeling Niet in sponsoring.

Nadere informatie

Voorkom voetproblemen bij Diabetes Mellitus. Het belang van goede voetzorg bij Diabetes Mellitus

Voorkom voetproblemen bij Diabetes Mellitus. Het belang van goede voetzorg bij Diabetes Mellitus Voorkom voetproblemen bij Diabetes Mellitus Het belang van goede voetzorg bij Diabetes Mellitus Door Diabetes Mellitus (suikerziekte) kunnen de bloedvaten en zenuwvezels in uw voeten beschadigd raken.

Nadere informatie

CONCEPT VOETZORG BIJ DIABETES MELLITUS PASSENDE VOETZORG. Praktische informatiebrochure. voor iedereen!

CONCEPT VOETZORG BIJ DIABETES MELLITUS PASSENDE VOETZORG. Praktische informatiebrochure. voor iedereen! VOETZORG BIJ DIABETES MELLITUS PASSENDE VOETZORG 1 Praktische informatiebrochure Welke behandeling kunt u verwachten? Welke zorgverlener voor welke voetzorg? Wat vergoedt uw zorgverzekeraar? CONCEPT voor

Nadere informatie

Vergoedingen Pedicurebehandelingen Verzekeraars 2010

Vergoedingen Pedicurebehandelingen Verzekeraars 2010 Vergoedingen Pedicurebehandelingen Verzekeraars 2010 verzekeraar polis vergoeding Aegon voorwaarden Pedicure bij Diabetische Voet of reumatische Voet Av extra Av compleet Av optimaal Maximaal 100,- p.p.p.j.

Nadere informatie

0530.2015132661. Datum 7 december 2015 Betreft Definitief advies als bedoeld in artikel 114 Zorgverzekeringswet

0530.2015132661. Datum 7 december 2015 Betreft Definitief advies als bedoeld in artikel 114 Zorgverzekeringswet QO\SO\oU ~ 8 DEf.?U1ü > Retouradres Postbus 320, 1110 AH Diemen Aan de Geschillencommissie van Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen (SKGZ) T.a.v. mevrouw Postbus 291 3700 AG ZEIST 0530.2015132661

Nadere informatie

Zorg, zorgverzekering, zorggroep en ketenzorg.

Zorg, zorgverzekering, zorggroep en ketenzorg. voetnoot April 2011 Nr. 11 Zorg, zorgverzekering, zorggroep en ketenzorg. Sinds 1 januari 2011 gelden nieuwe voorwaarden met betrekking tot de vergoeding van voetzorg. Lees hierover meer op pagina 4. ProVoet

Nadere informatie

Indicatie Classificatie Zorgprofiel. Jaarlijks gericht voetonderzoek en voetverzorgingsadviezen 1/2/3/4. Overige indicaties Ziekenhuiszorg

Indicatie Classificatie Zorgprofiel. Jaarlijks gericht voetonderzoek en voetverzorgingsadviezen 1/2/3/4. Overige indicaties Ziekenhuiszorg Voor de behandeling van diverse voetklachten is pedicure zeer geschikt. Ook kan pedicure worden toegepast voor het onderhouden en mooi houden van de voeten. Denk hierbij aan het het knippen en lakken van

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek Zorgprogramma DM - Eerste lijn (2013)

Klanttevredenheidsonderzoek Zorgprogramma DM - Eerste lijn (2013) Klanttevredenheidsonderzoek Zorgprogramma DM - Eerste lijn (2013) Inhoudsopgave Verslag Samenvatting resultaten Bijlage - Vragenlijst Cohesie Cure and Care Hagerhofweg 2 5912 PN VENLO +31 (77) 3203736

Nadere informatie

VOETZORG BIJ DIABETES PASSENDE VOETZORG. Praktische informatiebrochure. voor iedereen!

VOETZORG BIJ DIABETES PASSENDE VOETZORG. Praktische informatiebrochure. voor iedereen! VOETZORG BIJ DIABETES Praktische informatiebrochure Welke behandeling kunt u verwachten? Welke zorgverlener voor welke voetzorg? Wat vergoedt uw zorgverzekeraar? PASSENDE VOETZORG voor iedereen! Inhoudsopgave

Nadere informatie

Beleidsdocument 2012-2016

Beleidsdocument 2012-2016 Beleidsdocument 2012-2016 uw zorg, onze zorg Inhoudsopgave 1. Voorwoord...3 2. Zorggroep de Bevelanden...4 3. Waar staat Zorggroep de Bevelanden voor (Missie, Visie en Doelstellingen)...4 4. Uitwerking:

Nadere informatie

door podotherapeut, podoloog, pedicure DM en zolen samen. AV-Top Maximaal 100,00

door podotherapeut, podoloog, pedicure DM en zolen samen. AV-Top Maximaal 100,00 Vergoedingen pedicurebehandelingen verzekeraars 2010 VERZEKERAAR Vergoeding Aegon voorwaarden Pedicure bij DV of RV Av extra Av compleet Maximaal 100,- pppj Av optimaal Maximaal 200,- pppj Av top 100%

Nadere informatie

NDF diabetes standaard

NDF diabetes standaard Deze presentatie behandelt.. DM voetzorg Samen sterker!! Een korte terugblik waar we vandaan komen Waar staan we nu En..waargaan we naar toe NDF diabetes standaard Pakketscan Diabetes CVZ 2008 Pakket a

Nadere informatie

Werkwijze Praktijktest

Werkwijze Praktijktest Januari 2016 Netwerk Kwaliteitsontwikkeling GGz Postbus 20062 3502 LB UTRECHT T: 030 282 33 02 E: secretariaat@kwaliteitsontwikkelingggz.nl Inhoud 1 Toelichting... 2 2 Werkwijze... 3 Bijlage 1. Voorbeeld

Nadere informatie

Integrale aanpak kinderen met overgewicht in Enschede en Almelo

Integrale aanpak kinderen met overgewicht in Enschede en Almelo Integrale aanpak kinderen met overgewicht in Enschede en Almelo Voorstellen Marlie Cerneus GGD Regio Twente Jeugdgezondheidszorg 0-19! Wie zijn jullie? Gemeente Enschede en Almelo Waar gaat deze presentatie

Nadere informatie

Zorg op maat voor Diabetes type 2 Waarom ontvangt u deze folder?

Zorg op maat voor Diabetes type 2 Waarom ontvangt u deze folder? Zorg op maat voor Diabetes type 2 Waarom ontvangt u deze folder? Bij u is de chronische ziekte Diabetes vastgesteld. Om zo goed mogelijk met uw ziekte om te gaan, bent u onder behandeling van uw huisarts

Nadere informatie

Overzicht Ketenzorg 2015

Overzicht Ketenzorg 2015 Overzicht Ketenzorg 2015 De Amersfoortse/ BeterDichtbij/Ditzo Voor iedere verzekerde van achttien jaar of ouder geldt een verplicht eigen risico van 375,- aan kosten van zorg of overige diensten die voor

Nadere informatie

Zorgketen c.q. Netwerkaanpak actieve leefstijl. Anneke Hiemstra en Marloes Aalbers, NISB

Zorgketen c.q. Netwerkaanpak actieve leefstijl. Anneke Hiemstra en Marloes Aalbers, NISB Zorgketen c.q. Netwerkaanpak actieve leefstijl Anneke Hiemstra en Marloes Aalbers, NISB Ketenaanpak / netwerkaanpak actieve leefstijl De oplossing om meer mensen met een hoog gezondheidsrisico in beweging

Nadere informatie

Inleiding De stichting RHZ

Inleiding De stichting RHZ Werkgroep ketenzorg diabetes mellitus type 2 Stichting Regionale Huisartsenzorg Heuvelland Maastricht, april 2011 Inleiding Op 1 januari 2007 werd in de regio Maastricht/ Heuvelland gestart met eerstelijns

Nadere informatie

FAQ pedicures. 1. Algemeen:

FAQ pedicures. 1. Algemeen: FAQ pedicures 1. Algemeen: a. Wat is diabetesketenzorg? Het woord zegt het eigenlijk al, een keten van zorg rondom een patiënt met diabetes. In dit geval specifiek patiënten met Diabetes Mellitus type

Nadere informatie

Uw afspraak op de voetenpoli

Uw afspraak op de voetenpoli Uw afspraak op de voetenpoli Onderzoek en behandeling van de diabetische voet www.nwz.nl Inhoud Wat is de voetenpoli? 3 Uw afspraak 4 Wat kunt u van het behandelteam verwachten? 4 Uw vragen 6 Notities

Nadere informatie

Zorg op maat voor Diabetes type 2 Waarom ontvangt u deze folder?

Zorg op maat voor Diabetes type 2 Waarom ontvangt u deze folder? Zorg op maat voor Diabetes type 2 Waarom ontvangt u deze folder? Bij u is de chronische ziekte Diabetes vastgesteld. Om zo goed mogelijk met uw ziekte om te gaan, bent u onder behandeling van uw huisarts

Nadere informatie

17.30 17.45 uur Opening Mieke Reynen, procesmanager Samen één in Feijenoord 17.45 17.55 uur Expeditie Duurzame Zorg: wat is de stand van zaken?

17.30 17.45 uur Opening Mieke Reynen, procesmanager Samen één in Feijenoord 17.45 17.55 uur Expeditie Duurzame Zorg: wat is de stand van zaken? - Samenwerking - - Programma - 17.00 17.30 uur Inloop, hapje & drankje 17.30 17.45 uur Opening Mieke Reynen, procesmanager Samen één in Feijenoord 17.45 17.55 uur Expeditie Duurzame Zorg: wat is de stand

Nadere informatie

Wond Expertise Centrum

Wond Expertise Centrum Wond Expertise Centrum Beter voor elkaar 2 Inleiding De meeste wonden genezen vanzelf. Soms kan het gebeuren dat een wond juist groter wordt of gaat infecteren. Als u te maken heeft met acute, complexe

Nadere informatie

Werkgroep ketenzorg hart- en vaatziekten

Werkgroep ketenzorg hart- en vaatziekten Werkgroep ketenzorg hart- en vaatziekten Stichting Regionale Huisartsenzorg Heuvelland, maart 2011 Inleiding Op 1 juli 2010 werd in de regio /Heuvelland gestart met eerstelijns ketenzorg voor patiënten

Nadere informatie

Vergoedingen pedicurebehandelingen verzekeraars 2009

Vergoedingen pedicurebehandelingen verzekeraars 2009 Vergoedingen pedicurebehandelingen verzekeraars 2009 VERZEKERAAR Vergoeding Agis Zorgverzekering Voorwaarden Gekwalificeerde pedicure in het bezit van de aantekening diab.voet / reuma voet, die aangesloten

Nadere informatie

Diabetische voetenpoli in het St. Anna Ziekenhuis

Diabetische voetenpoli in het St. Anna Ziekenhuis Diabetische voetenpoli in het St. Anna Ziekenhuis U bent verwezen naar de diabetische voetenpolikliniek van het St. Anna Ziekenhuis te Geldrop. Deze polikliniek is bedoeld voor mensen met diabetes en een

Nadere informatie

Voeten en diabetes. M.A. van Putten

Voeten en diabetes. M.A. van Putten Voeten en diabetes Voeten en diabetes M.A. van Putten Bohn Stafleu van Loghum Houten 2008 2008 Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel van Springer Uitgeverij Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

Afspraken Levering Voetzorg 2015

Afspraken Levering Voetzorg 2015 Afspraken Levering Voetzorg 2015 Samenwerkingsovereenkomst podotherapeut en pedicure inzake preventieve voetzorg voor diabetes mellitus patiënten Ondertekening Naam podotherapiepraktijk Adres: Postcode:

Nadere informatie

Uitnodiging en programma

Uitnodiging en programma Uitnodiging en programma XIV e Almelose Symposium Diabetische Voet 28 en 29 januari 2014 Thema: effectieve behandeling van de diabetische voet ZGT, uw vertrouwde ziekenhuis in Almelo en Hengelo Pagina

Nadere informatie

Algemeen Doorverwijzing Verwijzing naar internist en overige specialisten Contracten pedicures en podotherapeuten...

Algemeen Doorverwijzing Verwijzing naar internist en overige specialisten Contracten pedicures en podotherapeuten... 5.2 Voetzorg Algemeen... 1 Doorverwijzing... 4 Verwijzing naar internist en overige specialisten... 5 Contracten pedicures en podotherapeuten... 5 Algemeen De gebruikelijke voetscreening wordt verricht

Nadere informatie

LUSTRUMPROGRAMMA OPLEIDING MONDZORGKUNDE UTRECHT:

LUSTRUMPROGRAMMA OPLEIDING MONDZORGKUNDE UTRECHT: Op weg naar een Kamer Mondzorg Josef Bruers LUSTRUMPROGRAMMA OPLEIDING MONDZORGKUNDE UTRECHT: Quality for the future 4 oktober 2013 Kamer Mondzorg Werktitel voor een initiatief om in Nederland te komen

Nadere informatie

Waarom een voetonderzoek

Waarom een voetonderzoek PATIËNTEN INFORMATIE Waarom een voetonderzoek bij Diabetes Mellitus 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze folder wil het Diabetesteam van het Maasstad Ziekenhuis u informeren waarom een voetonderzoek

Nadere informatie

} EBM. De vertaalslag van de richtlijn naar de diabeteszorg. Implementatie van weerstand naar commitment. Doel richtlijn.

} EBM. De vertaalslag van de richtlijn naar de diabeteszorg. Implementatie van weerstand naar commitment. Doel richtlijn. De vertaalslag van de richtlijn naar de diabeteszorg van weerstand naar commitment Evidence level Diabeteszorg We doen het al jaren zo Het gaat toch goed. dr. R.P.J. Michels, internist Kwaliteit(s) zorg

Nadere informatie

Plan herinrichting Platform Vitale Vaten, vastgesteld op 14 april 2011

Plan herinrichting Platform Vitale Vaten, vastgesteld op 14 april 2011 Plan herinrichting Platform Vitale Vaten, vastgesteld op 14 april 2011 Patiënten en zorgverleners willen bereiken dat in Nederland de kwaliteit van de zorg aan mensen met hart- en vaatziekten verbetert

Nadere informatie

Diabetes Een chronische ziekte, een gezamenlijke zorg

Diabetes Een chronische ziekte, een gezamenlijke zorg Diabetes Een chronische ziekte, een gezamenlijke zorg Heldere afspraken over de manier waarop zorgverleners u helpen en ondersteunen bij uw chronische ziekte. Inleiding U hebt suikerziekte en maakt gebruik

Nadere informatie

Op het verplichte en vrijwillige eigen risico zijn niet van toepassing: - de kosten van ketenzorg bij diabetes, vasculair risicomanagement en COPD.

Op het verplichte en vrijwillige eigen risico zijn niet van toepassing: - de kosten van ketenzorg bij diabetes, vasculair risicomanagement en COPD. Ketenzorg 2017 Amersfoortse (de) / Ditzo Op het verplichte en vrijwillige eigen risico zijn niet van toepassing: - de kosten van ketenzorg bij diabetes, vasculair risicomanagement en COPD. Onder ketenzorg

Nadere informatie

Vasculair Preventie Centrum

Vasculair Preventie Centrum Vasculair Preventie Centrum Afdeling interne geneeskunde Uw huisarts of specialist heeft u verwezen naar het Vasculair Preventie Centrum van Máxima Medisch Centrum, locatie Eindhoven. Bij u is een risicofactor

Nadere informatie

Diabetes en voetverzorging

Diabetes en voetverzorging Diabetes en voetverzorging Diabetes en voetverzorging Voetverzorging is voor iedereen belangrijk. Wanneer we geen last hebben van voetproblemen, staan we hier eigenlijk niet bij stil. Wanneer u diabetes

Nadere informatie

Zorginkoopdocument 2014 Ketenzorg Diabetes Mellitus Type 2

Zorginkoopdocument 2014 Ketenzorg Diabetes Mellitus Type 2 Zorginkoopdocument 2014 Ketenzorg Diabetes Mellitus Type 2 Zorginkoopdocument 2014 Ketenzorg Diabetes Mellitus Type 2 1 Inleiding Dit document bevat een omschrijving van het Diabetes Mellitus type 2 (hierna

Nadere informatie

DAGBOEK DIABETISCHE VOET

DAGBOEK DIABETISCHE VOET DAGBOEK DIABETISCHE VOET Dit dagboek heeft u gekregen op de diabetische voetpoli van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Neem dit boekje bij ieder bezoek aan het ziekenhuis of de huisarts mee! Laat de (huis)arts,

Nadere informatie

Zorg op maat voor Diabetes type 2 Waarom ontvangt u deze folder?

Zorg op maat voor Diabetes type 2 Waarom ontvangt u deze folder? Ketenzorg Zorg op maat voor Diabetes type 2 Waarom ontvangt u deze folder? Bij u is de chronische ziekte Diabetes vastgesteld. Om zo goed mogelijk met uw ziekte om te gaan, bent u onder behandeling van

Nadere informatie

Aanvullende informatie op het inkoopbeleid voor zorggroepen 2015, Coöperatie VGZ

Aanvullende informatie op het inkoopbeleid voor zorggroepen 2015, Coöperatie VGZ Aanvullende informatie op het inkoopbeleid voor zorggroepen 2015, Coöperatie VGZ Onderwerpen 1. Nieuwe huisartsenbekostiging 2. Voetzorg 3. CQI 4. Meekijkconsult en consult medisch specialist 5. Labonderzoek

Nadere informatie

Declaratievoorschrift multidisciplinaire zorgverlening chronische aandoeningen (DM type 2 1, CVR 2 )

Declaratievoorschrift multidisciplinaire zorgverlening chronische aandoeningen (DM type 2 1, CVR 2 ) REGELING CV/NR-100.106 Declaratievoorschrift multidisciplinaire zorgverlening chronische aandoeningen (DM type 2 1, CVR 2 ) Gelet op artikel 37 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), heeft de

Nadere informatie

Ketenzorg inleiding. Ph.E. de Roos

Ketenzorg inleiding. Ph.E. de Roos Ketenzorg inleiding Ph.E. de Roos Waarom ketenzorg Vormen van financiering KOP tarief, hoe en wat Aanpak ketenzorg CVRM en HF Spelers in CVRM en HF keten Workshop VRM en HF Discussie en vragen Agenda Waarom

Nadere informatie

AWARDS. Apps ondersteunen zelfmanagement. Leon van Halder, secretaris-generaal VWS: Groei in integrale zorg

AWARDS. Apps ondersteunen zelfmanagement. Leon van Halder, secretaris-generaal VWS: Groei in integrale zorg EDITIE 9 JAARGANG 5 NOVEMBER 2013 Leon van Halder, secretaris-generaal VWS: Groei in integrale zorg AWARDS Top-5 meest innovatieve eerstelijns organisaties Extramurale farmacie: Ons hart gaat sneller kloppen

Nadere informatie

Ontwerp Zorgtoepassing Ketenzorg

Ontwerp Zorgtoepassing Ketenzorg Ontwerp Zorgtoepassing Ketenzorg HIS-KIS communicatie Datum: 25 februari 2014 Versie: 4.2 Referentie: Ontwerp Ketenzorg HIS-KIS Nictiz is het landelijke expertisecentrum dat ontwikkeling van ICT in de

Nadere informatie

Kwaliteitsproject AVG-opleiding. Ontwikkelen individueel Diabetes Mellitus protocol

Kwaliteitsproject AVG-opleiding. Ontwikkelen individueel Diabetes Mellitus protocol Kwaliteitsproject AVG-opleiding Ontwikkelen individueel Diabetes Mellitus protocol Marjan Fischer, Stichting Ipse November 2006 1 Inleiding: In de zorg voor mensen met een verstandelijke handicap vergt

Nadere informatie

Diabetes Ketenzorg. Transmurale werkgroep diabetes

Diabetes Ketenzorg. Transmurale werkgroep diabetes Diabetes Ketenzorg Transmurale werkgroep diabetes H. Kole huisarts en kaderarts Zorggroep Almere H. van Houten internist, Flevoziekenhuis M. van Renselaar diabetesverpleegkundige, Flevoziekenhuis I. Beers

Nadere informatie

De diabetische voet en de Simm s classificatie

De diabetische voet en de Simm s classificatie De diabetische voet en de Simm s classificatie De diabetische voet en de Simm s classificatie Margreet van Putten Houten 2012 2012 Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel van Springer Media Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee bij zorg voor ouderen! Optimale zorg voor ouderen in een kwetsbare positie

Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee bij zorg voor ouderen! Optimale zorg voor ouderen in een kwetsbare positie Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee bij zorg voor ouderen! Optimale zorg voor ouderen in een kwetsbare positie Nederland vergrijst. Er komen steeds meer ouderen met steeds meer en verschillende soorten

Nadere informatie

Vergoedingen pedicurebehandelingen verzekeraars 2009

Vergoedingen pedicurebehandelingen verzekeraars 2009 VERZEKERAAR VERGOEDING Agis Zorgverzekering Gekwalificeerde pedicure in het bezit van de aantekening diab.voet / reuma voet, die aangesloten is bij en voldoet aan de kwaliteitseisen van de brancheorganisatie

Nadere informatie

Kwaliteitsstandaard voor ALamyloïdose. Module concentratie en organisatie van zorg voor mensen met systemische AL-amyloïdose in Nederland

Kwaliteitsstandaard voor ALamyloïdose. Module concentratie en organisatie van zorg voor mensen met systemische AL-amyloïdose in Nederland Kwaliteitsstandaard voor ALamyloïdose Module concentratie en organisatie van zorg voor mensen met systemische AL-amyloïdose in Nederland Wat is een kwaliteitsstandaard? Richtlijn Zorgstandaard Ziektespecifiek,

Nadere informatie

Wijziging Voetzorg binnen de diabetes keten in 2015

Wijziging Voetzorg binnen de diabetes keten in 2015 Wijziging Voetzorg binnen de diabetes keten in 2015 Zoals u weet, vinden er per 1 januari 2015 wijzigingen plaats in de voetzorg voor diabetici. Dit komt doordat het Zorginstituut Nederland (voorheen College

Nadere informatie

Het is van belang uitleg aan de patiënt te geven waarbij een voetverzorgings- en schoenadvies niet mag ontbreken.

Het is van belang uitleg aan de patiënt te geven waarbij een voetverzorgings- en schoenadvies niet mag ontbreken. 5.2 Voetzorg De gebruikelijke voetscreening wordt verricht door de POH. De frequentie van voetonderzoek hangt af van de Simm's classificatie en het zorgprofiel. naar pedicure en podotherapeut vindt plaats

Nadere informatie

de diabetespolikliniek

de diabetespolikliniek patiënteninformatie de diabetespolikliniek Vanwege uw diabetes mellitus (suikerziekte) komt u regelmatig naar de diabetespolikliniek van de polikliniek Interne Geneeskunde. Het diabetesteam adviseert,

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek DBC Diabetes Mellitus Eerste lijn

Klanttevredenheidsonderzoek DBC Diabetes Mellitus Eerste lijn Inleiding: Sinds 1 januari 2008 wordt in Noord-Limburg de diabeteszorg in de eerste lijn door Cohesie Cure and Care georganiseerd. De diabeteszorg wordt als DBC Diabetes Mellitus Eerste Lijn op gestructureerde

Nadere informatie

Jaarverslag MCC Hardenberg 2014

Jaarverslag MCC Hardenberg 2014 Voorwoord Geachte relatie, Voor u ligt het jaarverslag van het Medisch Coördinerend Centrum Hardenberg (MCCH) 2014, een jaar waarin gebleken is dat de mogelijkheden om het MCCH meer toekomstbestendig te

Nadere informatie

FAQs voetzorg. Frequently Asked Questions ten aanzien van voetzorg binnen de eerstelijns ketenzorg DM2 Regio Maastricht-Heuvelland

FAQs voetzorg. Frequently Asked Questions ten aanzien van voetzorg binnen de eerstelijns ketenzorg DM2 Regio Maastricht-Heuvelland FAQs voetzorg Frequently Asked Questions ten aanzien van voetzorg binnen de eerstelijns ketenzorg DM2 Regio Maastricht-Heuvelland 1. Welke patiënten ontvangen vanaf 1 januari 2015 voetzorg binnen de ketenzorg

Nadere informatie

Nieuwe ontwikkelingen

Nieuwe ontwikkelingen Jaarplan 2018 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Nieuwe ontwikkelingen... 4 Samenwerking met HersenletselNet Overijssel.... 4 Periode scholing ten behoeve van de generalisten... 4 Overdracht in de keten... 4

Nadere informatie

Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee met mensen met Diabetes! Optimale Diabeteszorg door goede samenwerking tussen zorgverleners

Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee met mensen met Diabetes! Optimale Diabeteszorg door goede samenwerking tussen zorgverleners Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee met mensen met Diabetes! Optimale Diabeteszorg door goede samenwerking tussen zorgverleners Uw huisarts heeft vastgesteld dat u lijdt aan Diabetes Mellitus, een

Nadere informatie

Overzicht Ketenzorg 2013

Overzicht Ketenzorg 2013 Overzicht Ketenzorg 2013 Agis / Take Care Now Ketenzorg voor Diabetes Mellitus type 2 voor verzekerden vanaf 18 jaar. Een zorgprogramma voor diabetes type 2 door een team van zorgverleners, waarbij de

Nadere informatie

DAGBOEK DIABETISCHE VOET

DAGBOEK DIABETISCHE VOET DAGBOEK DIABETISCHE VOET Dit dagboek heeft u gekregen op de diabetische voetpoli van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Neem dit boekje bij ieder bezoek aan het ziekenhuis of de huisarts mee! Laat de (huis)arts,

Nadere informatie

Diabetische voetwond

Diabetische voetwond Uw arts of specialist heeft u doorgestuurd naar de diabetische voetpolikliniek. In deze folder geven wij u informatie over uw voetwond en onze polikliniek. Uw persoonlijke situatie kan anders zijn dan

Nadere informatie

4.1 Geneeskundige zorg in het kader van individuele zorg bij tuberculose en infectieziekten

4.1 Geneeskundige zorg in het kader van individuele zorg bij tuberculose en infectieziekten BELEIDSREGEL Beleidsregel overige geneeskundige zorg Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)

Nadere informatie

Vergoedingenoverzicht Podotherapie 2014

Vergoedingenoverzicht Podotherapie 2014 1 van 10 17-12-2013 8:41 Inloggen Over de NVvP Contact Patiënt Professional Vergoedingenoverzicht Podotherapie 2014 Het overzicht vergoedingen 2014 is bijna compleet. We wachten nog op de informatie van

Nadere informatie

De Registerpodoloog. Paramedische voetzorg. Deze brochure geeft onder meer antwoord op de vragen:

De Registerpodoloog. Paramedische voetzorg. Deze brochure geeft onder meer antwoord op de vragen: De Registerpodoloog Paramedische voetzorg Deze brochure geeft onder meer antwoord op de vragen: - wat is een registerpodoloog en waar ligt zijn expertise? Deze brochure geeft onder meer antwoord op de

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Voetzorg

Veelgestelde vragen Voetzorg Veelgestelde vragen Voetzorg Overeenkomst podotherapeuten Wat zijn de voorwaarden voor een praktijk podotherapie om in aanmerking te komen voor een overeenkomst met Zorg en Zekerheid? - Op alle podotherapeuten

Nadere informatie

vernieuwing in de DM2 zorg Ida Spelt, huisarts Wassenaar

vernieuwing in de DM2 zorg Ida Spelt, huisarts Wassenaar Scoop op vernieuwing in de DM2 zorg Ida Spelt, huisarts Wassenaar Kwaliteitsfunctionaris Zorggroep Haaglanden Verandermodel 4 camerabewegingen uitzoomen huisartsen in zorggroepen voor zorg bij chronische

Nadere informatie

Inwendige geneeskunde. Diabetescarrousel

Inwendige geneeskunde. Diabetescarrousel Inwendige geneeskunde Diabetescarrousel 1 Diabetes mellitus, in de volksmond suikerziekte, is een aandoening waarbij het bloedglucose is verhoogd. Om de kans op complicaties te voorkomen of uit te stellen

Nadere informatie

Functieprofiel Communicatiemedewerker voor: Programma Implementatie Medische Kindzorgsysteem voor het zieke kind in de eigen omgeving

Functieprofiel Communicatiemedewerker voor: Programma Implementatie Medische Kindzorgsysteem voor het zieke kind in de eigen omgeving Functieprofiel Communicatiemedewerker voor: Programma Implementatie Medische Kindzorgsysteem voor het zieke kind in de eigen omgeving Functieprofielen programma Implementatie MKS Inleiding Het rapport

Nadere informatie

Recente ontwikkelingen met populatiegebonden zorgverlening & financiering bij Syntein

Recente ontwikkelingen met populatiegebonden zorgverlening & financiering bij Syntein Recente ontwikkelingen met populatiegebonden zorgverlening & financiering bij Syntein Samen voor ú! Winfried Felix, bestuursvoorzitter Marij van Spanje, beleidsmedewerker Wie zijn wij? Syntein BV is een

Nadere informatie

Nieuwsbrief Wijzigingen DBC s 2013 voor Care2U-gebruikers

Nieuwsbrief Wijzigingen DBC s 2013 voor Care2U-gebruikers voor Care2U-gebruikers Geachte huisarts, Medio januari ontvangt u het contract voor de zorgprogramma s waar u het komende jaar aan deel neemt. In dat contract zijn de tarieven en tijdsbesteding voor u

Nadere informatie

Voetzorg bij diabetes

Voetzorg bij diabetes Voetzorg bij diabetes Voetzorg 2015 Internist hoofdbehandelaar Wat is er anders in 2015? Mieke Pero 24-02-2015 Agenda Welkom De diabetische voet College Voor Zorgverzekeringen (CVZ, tegenwoordig ZIN) Zorgmodule

Nadere informatie

Een chronische ziekte, uw zorg is onze zorg

Een chronische ziekte, uw zorg is onze zorg Een chronische ziekte, uw zorg is onze zorg Chronos Zorggroep Vughterweg 47E, 5211 CK 's-hertogenbosch Tel: 073-760 0530 Fax: 073-760 0539 www.zorggroepchronos.nl info@zorggroepchronos.nl Heldere afspraken

Nadere informatie

Handreiking Substitutie van zorg. samenwerking tussen huisarts en medisch specialist. drs. B.W.H. (Belinda) van de Lagemaat Senior Adviseur

Handreiking Substitutie van zorg. samenwerking tussen huisarts en medisch specialist. drs. B.W.H. (Belinda) van de Lagemaat Senior Adviseur Handreiking Substitutie van zorg samenwerking tussen huisarts en medisch specialist. drs. B.W.H. (Belinda) van de Lagemaat Senior Adviseur Handreiking substitutie het begin Diagnostiek Behandeling: Overig

Nadere informatie

DAGBOEK DIABETISCHE VOET

DAGBOEK DIABETISCHE VOET DAGBOEK DIABETISCHE VOET CHI-064 (dagboek).indd 1 10-06-16 12:35 2 JEROEN BOSCH ZIEKENHUIS CHI-064 (dagboek).indd 2 10-06-16 12:35 Dit dagboek heeft u gekregen op de diabetische voetpoli van het Jeroen

Nadere informatie

Functionele omschrijving van de voedingsprofessional BeweegKuur

Functionele omschrijving van de voedingsprofessional BeweegKuur Functionele omschrijving van de voedingsprofessional BeweegKuur Inleiding Dat goede voeding een bijdrage levert aan de gezondheid van mensen, is algemeen bekend. Toch eet slechts een klein percentage van

Nadere informatie

NHG -V ISIE D OCUME NT. De virtuele overlegtafel voor multidisciplinaire samenwerking binnen de eerste lijn

NHG -V ISIE D OCUME NT. De virtuele overlegtafel voor multidisciplinaire samenwerking binnen de eerste lijn NHG -V ISIE D OCUME NT De virtuele overlegtafel voor multidisciplinaire samenwerking binnen de eerste lijn NHG-visiedocument De virtuele overlegtafel voor multidisciplinaire samenwerking binnen de eerste

Nadere informatie

Stappenplan voor het vormgeven van lokale samenwerking

Stappenplan voor het vormgeven van lokale samenwerking Stappenplan voor het vormgeven van lokale samenwerking NISB ontwikkelt de BeweegKuur met subsidie van het ministerie van VWS en in samenwerking met NHG, LVG, NVDA, KNGF, LHV, DVN, NDF en VSG. Nederlands

Nadere informatie

Zorgmodule Voeding Kansen voor de diëtist. Wineke Remijnse Beleidsadviseur NVD April 2013

Zorgmodule Voeding Kansen voor de diëtist. Wineke Remijnse Beleidsadviseur NVD April 2013 Zorgmodule Voeding Kansen voor de diëtist Wineke Remijnse Beleidsadviseur NVD April 2013 Inhoud presentatie 1. De Zorgmodule Voeding. i. Wat is de Zorgmodule Voeding? Hoe is deze tot stand gekomen? Op

Nadere informatie

VOETEN EN DIABETES. Margreet van Putten. Bohn Stafleu van Loghum

VOETEN EN DIABETES. Margreet van Putten. Bohn Stafleu van Loghum VOETEN EN Margreet van Putten DIABETES Bohn Stafleu van Loghum Voeten en diabetes Voeten en diabetes M.A. van Putten Bohn Stafleu van Loghum Houten 2008 2008 Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel van Springer

Nadere informatie

RAPPORTAGE Acute Enkel

RAPPORTAGE Acute Enkel Aanwezigen: Projectleiding/ondersteuning: VSG: NVFS: NGS: Gevolgde stappen: - specificatie doelgroep - beschrijven primair proces: stappen/route sporter - benoemen belangrijke onderdelen per onderdeel

Nadere informatie

KWALITEITSONTWIKKELING GGZ

KWALITEITSONTWIKKELING GGZ KWALITEITSONTWIKKELING GGZ Kwalitatief goede zorg tegen aanvaardbare kosten Door Sebastiaan Baan Korte uitleg animatie: https://youtu.be/dl6n5hix2d Y 2 NETWERK KWALITEITSONTWIKKELING GGZ Landelijk Platform

Nadere informatie

Jaarplan netwerk dementie Haaglanden 2015

Jaarplan netwerk dementie Haaglanden 2015 1 Jaarplan netwerk Haaglanden Inleiding en achtergrond Vanaf 2005 is door de regio ingezet op verbetering van de zorg aan cliënten met en hun naasten. In de jaren daarna heeft de wijze van samenwerking

Nadere informatie

Cardio Vasculair Risico Management 29 januari 2014

Cardio Vasculair Risico Management 29 januari 2014 Cardio Vasculair Risico Management 29 januari 2014 Opening en welkom Adriaan Timmers, huisarts, bestuurder STERK Presentatie ketenzorgprogramma CVRM en transmurale afspraken Huug van Duijn, kaderarts Hart-

Nadere informatie

Maak kennis met het diabetesteam van Maasziekenhuis Pantein

Maak kennis met het diabetesteam van Maasziekenhuis Pantein Maak kennis met het diabetesteam van Maasziekenhuis Pantein Diabetes mellitus (kortweg diabetes) is een chronische ziekte. Dat betekent dat u voor langere tijd voor deze ziekte behandeld moet worden. Bij

Nadere informatie

Uitwerking NHG-Standpunt. Zorg voor patiënten met diabetes mellitus type 2

Uitwerking NHG-Standpunt. Zorg voor patiënten met diabetes mellitus type 2 Dit standpunt is vastgesteld in de Algemene Ledenvergadering van 12 mei 2005. Uitwerking NHG-Standpunt Zorg voor patiënten met een veelvoorkomende chronische aandoening in de eerste lijn voor de Zorg voor

Nadere informatie

Preventieve Voetzorg Waarom ontvangt u deze folder?

Preventieve Voetzorg Waarom ontvangt u deze folder? Ketenzorg Preventieve Voetzorg Waarom ontvangt u deze folder? Mensen met diabetes hebben een verhoogd risico op het ontstaan van voetproblemen. De praktijkondersteuner van uw huisartsenpraktijk heeft uw

Nadere informatie

STANDPUNT EN PLEIDOOI OVER EXTRAMURALE BEGELEIDING

STANDPUNT EN PLEIDOOI OVER EXTRAMURALE BEGELEIDING VERENIGING BEDRIJFSTAK ZORG 400.11/me november 2011 STANDPUNT EN PLEIDOOI OVER EXTRAMURALE BEGELEIDING De verplaatsing van (extramurale) begeleiding van de AWBZ naar de WMO en dus de gemeenten biedt nieuwe

Nadere informatie

> Een chronische ziekte; uw zorg is onze zorg

> Een chronische ziekte; uw zorg is onze zorg > Een chronische ziekte; uw zorg is onze zorg Mijn huisarts is aangesloten bij een zorggroep en nu? Inhoudsopgave Inleiding: Chronische zorg, hoe nu verder? 1. Wat kenmerkt een chronische ziekte? 2. Wat

Nadere informatie

ontwikkelingen wijkverpleging

ontwikkelingen wijkverpleging De wijkverpleegkundige en haar perspectief 22 september 2017 ontwikkelingen wijkverpleging 1 ontwikkelingen wijkverpleging (vervolg) recente ontwikkelingen erkenning van het belang van de rol van de wijkverpleegkundige

Nadere informatie