Investeren in onroerend goed aan de Spaanse Costa Blanca

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Investeren in onroerend goed aan de Spaanse Costa Blanca"

Transcriptie

1 Investeren in onroerend goed aan de Spaanse Costa Blanca

2 Costa Blanca PORTUGAL ESPAÑA FRANCIA Villena Monóvar Pinoso La Romana Crevillente Albatera Cox Callosa de Segura Orihuela Benejama Cañada Hondón de las Nieves Elda Novelda VALENCIA Sax Aspe Onil Biar Catral EL FONDO Castalla Petrer Elche Alcoy DE CARRASCAL DE LA FONT ROJA Tibi Agost Muchamiel San Vicente del Raspeig Els Almeradas Jijona Dolores Almoradí Guardamar del Segura Rojales Beniali Pego Pedreguer Muro de Alcoy Cocentaina Busot La Nucía El Campello San Juan ALICANTE El Altet Santa Pola Benasau Benifallim DE SANTA POLA DE PEGO-OLIVA Relleu Orba Lliber Jalón Castell de Castells Guadalest Benissa PENYAL D IFACH Altea L Alfas del Pi Benidorm Villajoyosa Dénia Jávea DEL MONTGÓ Gata de Gorgos Teulada Calpe Moraira MAR MEDITERRÁNEO San Miguel de Salinas MURCIA Pilar de la Horadada LAGUNAS Torrevieja Cabo Roig Dehesa de Campoamor Torre Horadada

3 De provincie Alicante is een zeer geliefde regio bij zowel Spanjaarden als buitenlanders. Al decennia lang kiezen duizenden personen de Costa Blanca als woonplaats of vakantiebestemming. De koper die in Alicante Investeert is zich goed bewust van het soort omgeving waaraan hij zijn vertrouwen schenkt: een provincie die een betrouwbaar onroerend goed product biedt met stabiele investeringsvoorwaarden opde lange termijn.

4 Als lid van de Europese Unie sinds 1986 en met een economie die in 007 de achtste plaats innam op de BBP wereldranglijst, wordt Spanje door velen gezien als een van de landen met de beste economische koers wereldwijd Zona Euro España De enorme groei van welvaart die de afgelopen jaren plaats heeft gevonden kent zijn weerga niet binnen de gehele (*) Bron: Vergelijkbaar met het CBS, Funcas, Spaanse Nationale Bank, Europese Centrale bank (*) voorspelling Europese Unie. Een gemiddelde groei van het BBP van 3.7% per jaar en een toename van het gemiddelde inkomen per hoofd van de bevolking van 71%, in de periode van , is dan ook niet voor zomaar iedereen weggelegd. Als we de ontwikkeling van de schommelingen binnen het BBP van Spanje op jaarbasis vergelijken met dat van de Eurozone in de periode , ziet men Spanje's economisch beleid sinds halverwege de jaren 90 dat van vele economische grootmachten heeft overvleugeld:

5 De afgelopen vijf jaar zijn er in de internationale pers verschillende onheilspellende prognoses gepubliceerd betreffende de duurzaamheid van de Spaanse economie op lange termijn. Maar de realiteit en de cijfers wijzen uit dat dit doemdenken op wienig gebaseerd is. Vandaag de dag wijzen de economische g r a a d m e t e r s o p e e n m o g e l i j k e Volgens alle internationale instellingen is Spanie een veilige locatie om te investeren en te sparen, met een stabiele regelgeving en een effectief rechtssysteem. De uitmuntende infrastructuur, een efficiënt bankwezen, een moderne gezondheidszorg en sociale voorzieningen plaatsen Spanje (en de provincie Alicante in He bijzonder) voor overige trendy bestemmingen aan de Middellandse zee en in Zuid Europa. vermindering van de economische groei, maar tussen dit en het aankondigen van een recessie ligt een wereld van verschil. noemenswaardig dat Spanje het hoogste percentage snelwegen heeft in verhouding De goede infrastructuur en sociale voorzieningen binnen Spanje (met de tot het totale wegennet. Bijna 3% van het Spaanse wegennet is snelweg. autonome regio Valencia en de provincie Alicante als leiders bij veel van de graadmeters) zijn nog altijd verrassingen voor de ongeïnformeerde waarnemer. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Spanje zo hoog is terug te vinden op de index van menselijke ontwikkeling van de e Verenigde Naties (13 positie), ver boven Volgens de wereld gezondheidsorganisatie de neemt Spanje een 7 plaats in op de wereldranglijst van beste gezondheidszorg, e e n i n t e r e s s a n t e m a a t s t a f v o o r gepensioneerde die een locatie zoeken om de mooiste jaren van hun leven door te brengen. Wat betreft infrastructuur is het landen die jaren als voorbeeld golden ste (zoals Duitsland op een positie). Deze index meet de ontwikkeling van een land op basis van de normen van levens kwaliteit, de gezondheidszorg, de gemiddelde levensverwachting en het niveau van onderwijs van de inwoners.

6 We nemen even kort de positie van Spanje door op diverse internationale ranglijsten: Gezondheidszorg Wereldranglijstl 1. Frankrijk. Italië 3. San Marino 4. Andorra 5. Malta 6. Singapore 7. Spanje 8. Oman 9. Oostenrijk 10. Japan. 1. Portugal 14. Griekland 17. Nederland 18. Verenigd Koninkrijk 1. België 5. Duitsland 9. Marokko 43. Kroatië 5. Tunesië 70. Turkije 10. Bulgarije Bron: Wereld gezondheidsorganisatie, 000 Índex van menselijke ontwikkeling Wereld ranglijst 1. Jsland. Noorwegen 3. Australia 4. Canada 5. Ierland 6. Zweden 7. Zwitserland 8. Japan 9. Nederland 10. Frankrijk 11. Finland 1. Verenigde Staten 13. Spanje 14. Denemarken 15. Oostenrijk 16. Verenigd Koninkrijk 17. België 18. Luxemburg 19. Nieuw Zeeland 0. Italië 1. Hong Kong. Duitsland 4. Griekenland 9. Portugal 47. Kroatië 53. Bulgarije 84. Turkije 91. Tunesië 16. Marokko Bron: Rapport menselijke ontwikkeling, 007/008, Verenigde Naties Percentage van de ondervraagden dat aangeeft dat hen smeergeld is gevraagd voor het verkrijgen van overheidsdiensten Turkije Bulgarije Kroatië Marokko Griekenland Spanje Verenigd Koninkrijk Duitsland Nederland 3% % % % 6% 7% 8% 7% 60% Bron: Internationale Transparantie, Global Corruption Barometer 007 (*) Marokko, Duitsland: data, Global Corruption Barometer 006 De hierboven vermeldde cijfers zijn de reden dat vorig jaar, 59. miljoen vakantiegangers Spanje als bestemming kozen (waarvan 4 miljoen in de Costa Blanca) zij komen dus niet alleen maar omdat in Spanje de zon schijnt. Sterker nog volgens een opinie onderzoek dat Financial Times in februari 007 publiceerde blijkt dat Spanje de meest geliefde bestemming is voor Europeanen en Noord-Amerikanen die in het buitenland willen werken (met een totaal van 17% van de stemmen), daarmee bleef Spanje arbeidsbestemmingen als het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Ierland voor.

7

8 Vele studies hebben de Costa Blanca aangewezen als één van de beste klimaatzones ter wereld (310 zonnige dagen per jaar, met een gemiddelde temperatuur van 18ºC op jaar basis), ver verwijdert van de extreme weersomstandigheden van andere bestemmingen (bijvoorbeeld, de maximum temperatuur van 38ºC in de zomer in Marrakech en Marokko) en met milde en aangename winters (dit in tegenstelling tot de winters in het Italiaanse Toscane, de Franse Cote d'azur of aan de Kroatische en Bulgaarse kust). Naast het klimaat in de provincie Alicante verdient ook zeker de uitzonderlijke natuur in de regio een speciale vermelding, deze wordt veelal gezien als een van de mooiste van Europa, met 18 km kustlijn en een binnenland met diepe valleien en hoge bergen wat een ruim aanbod creëert op sportief en cultureel gebied. De website is een bron van veel interessante informatie en bovendien beschikbaar in 7 talen. De koper Spaans of buitenlands die investeert in de provincie Alicante zal kunnen genieten van een uitzonderlijke natuur, een gezond klimaat en verder buitengewoon aanbod van gastronomie, cultuur en sport.

9 SAMENGEVAT - nog altijd schappelijke kosten van levensonderhoud in vergelijking met veel landen binnen de Europese Unie, - een gezondheidszorg en infrastructuur om jaloers op te zijn, - een zekere investeringsomgeving, - een hoog niveau van sociale zekerheid, - steeds meer en goedkopere vliegverbindingen, - een gezond klimaat, en - de beroemde mediterrane keuken. Dit alles maakt van Alicante een toevluchtsoord voor die toeristen die geen tegenvallers willen, maar juist willen genieten. Volgens de vooruitzichten van het bevolkingsregister zijn er per 1 januari 007 meer dan buitenlanders die besloten hebben om legaal in de provincie Alicante te verblijven, 61.1 procent van hen is afkomstig uit de Europese Unie.

10 Door de tijd heen heeft de Costa Blanca altijd een goed investeringsresultaat opgeleverd. Als we de ontwikkeling van de grondprijs per m van de afgelopen twintig jaar analyseren kunnen we concluderen dat deze meer dan aanzienlijk gestegen is, met enkel wat stagnatie in zeer korte periodes: Tevens moet u eraan herinnerd worden dat de Alicantezer nieuwbouw zich aan heeft gepast aan de huidige trends in de.000, , , , , ,00 800,00 600,00 400,00 00,00 0,00 Ontwikkeling van de huizenprijs in de provincie Alicante ( /m bebouwt oppervlakte) jaar Bron: Periode 87-94: Vergelijkbaar met het ministerie van verkeer- en waterstaat Periode 95-07: Ministerie van volkshuisvesting. Variabelen: Type woning: Nieuw en tweedehands. Oorsprong van de data: Taxatie waarden van reeds gebouwde huizen. Oppervlakte: Bebouwd (m bebouwd oppervlakte) bouwwereld, een duurzame bouw die vooruitkijkt naar de toekomst en de volgende generaties. Op deze manier is aanpassing van het onroerend goed product op nieuwe tijden gegarandeerd. De beginselen van duurzaam bouwen, die kracht werden gegeven tijdens de Conferentie van de Europese ministerraad m e t b e t r e k k i n g t o t d u u r z a m e volkshuisvesting in Genval (België), uit 00 zijn toegepast bij het ontwerp, de materiaal keuze, het energie gebruik en de bouwprocessen van nieuwe woningen. De huidige landelijke indelingspolitiek die de lokale overheden in de autonome regio Valencia hebben toegepast op de provincie Alicante, zijn gebaseerd op het verenigen van de nieuwbouw activiteiten met belangrijke positieve economische effecten, het scheppen van belasting inkomsten en werkgelegenheid, terwijl het milieu en de cultuur van het gebied beschermd zijn gebleven. Volgens cijfers van de lokale overheid van de autonome regio Valencia bezit deze regio over hectare bos, 53 % van het totaal oppervlakte 16 procent meer dan het Spaans gemiddelde dat op 37% uitkomt.

11 Wanneer we ons concentreren op de provincie Alicante kunnen deze beweringen bekrachtigd worden wanneer we de oppervlakte 'kunstmatige zones' per hoofd van de bevolking bestuderen. Onder Kunstmatig grondgebied (m inwoner) 'kunstmatige zones' worden verstaan: 300 stedelijke gebieden, industrie gebieden, handels gebieden, infrastructuur etc. wat in het geval voor Spanje uit komt op 90m Provincie Alicante Oostenrijk België Diutsland Denemarken Frankrijk Ierland Verenigd Koninkrijk per inwoner, op aanzienlijke afstand van Bron: Eurostat, Europees Milieu Agentschap, Corine Land Cover landen als België (590m per inwoner), Frankrijk (40m per inwoner) of Duitsland (35m per inwoner). Geruchten dat in voorgaande cijfers de zeer grote vraag naar vakantie woningen en de invloed hiervan op het grondgebied niet is meegenomen moeten van de hand gewezen worden. Deze vraag komt zowel vanuit Spanje als buitenlandse toeristen. Wat betreft het Spaanse energie beleid wordt er voorspeld dat in 010 1% van de verbruikte energie 'groene stroom' betreft, hiermee nestelt Spanje zich tussen de landen met de beste koers wereldwijd. Deze data zijn afkomstig uit het beleidsplan groene stroom van de Spaanse overheid. Een laatste punt dat de aandacht verdient, en wat een bijkomende zekerheid bied aan de investeerder, is de zo geheten tien jaren verzekering, een verzekering voor materiële schade, die de eigenaar gedurende tien jaar schadeloos stelt voor verborgen gebreken en defecten van de bouw die de degelijkheid en bestendigheid van het gebouw in gevaar brengen. De bouwer is de verzekeringsnemer en de verzekerde is de eigenaar van de woning. Samengevat: biedt de onroerend goed markt aan de Costa Blanca maximale garanties voor de goed geïnformeerde koper die op zoek is naar goed r e n d e m e n t e n e e n duurzaam product dat klaar is voor de toekomst.

12 PROVIA, de Vereniging van Onroerend Goed Bedrijven in de Provincie Alicante PROVIA, de bedrijfsorganisatie die het grootste deel van de onroerend goed bedrijven uit de provincie Alicante verenigd, staat volledig ter beschikking tot zijn clientèle zowel voor als na de aankoop van een onroerend goed product. De vereniging PROVIA staat voor kwaliteit en een ethische handelswijze en is daarom ook altijd bereikbaar voor hen die hulp verlangen vanuit een sector die de beste service aan de klanten wil verlenen. Om in contact te komen met ons team van specialisten kunt u zich richten tot: Asociación de Promotores Inmobiliarios de la Provincia de Alicante (PROVIA) Reyes Católicos, º A Alicante (España)

Kleine Gids voor de COSTA BLANCA

Kleine Gids voor de COSTA BLANCA Kleine Gids voor de COSTA BLANCA Prijs 7,50 incl. btw 1 Colofon 2e druk 2004 CIP gegevens koninklijke bibliotheek, Den Haag M.H. Boulonois Kleine gids voor de Costa Blanca: vraagbaak voor kopers van onroerend

Nadere informatie

Monitor Duurzaam Nederland 2011

Monitor Duurzaam Nederland 2011 Monitor Duurzaam Nederland 211 Monitor Duurzaam Nederland 211 Voorwoord Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft samen met het Centraal Planbureau, het Planbureau voor de Leefomgeving en het Sociaal

Nadere informatie

INVESTOR PULSE NEDERLAND DERDE EDITIE

INVESTOR PULSE NEDERLAND DERDE EDITIE INVESTOR PULSE NEDERLAND DERDE EDITIE W E V R O E G E N U I T 2 0 L A N D E N H O E Z E D E N K E N IN EEN ONDERZOEK UITGEVOERD DOOR CICERO BLACKROCK INVESTOR PULSE NEDERLAND DERDE EDITIE WAT HOUDT NEDERLANDERS

Nadere informatie

Embargo tot woensdag 20 mei. 13:30 uur. Dutch Wealth Report 2015

Embargo tot woensdag 20 mei. 13:30 uur. Dutch Wealth Report 2015 Dutch Wealth Report 2015 Zonder vermogen geen groei Voor de derde keer bieden wij u het rapport Vermogend Nederland aan. Dit rapport biedt inzicht in de wereld van de vermogende Nederlander, samen gesteld

Nadere informatie

Nederland en energie efficiëntie Zal Nederland in 2020 de Europese norm van 20% efficiënter energieverbruik behalen?

Nederland en energie efficiëntie Zal Nederland in 2020 de Europese norm van 20% efficiënter energieverbruik behalen? Nederland en energie efficiëntie Zal Nederland in 2020 de Europese norm van 20% efficiënter energieverbruik behalen? Frank Menger en Pepijn Wolterinck Young European Specialists 2012 1 Inhoudsopgave Het

Nadere informatie

Report. Interned. Hoe het internet de Nederlandse economie verandert

Report. Interned. Hoe het internet de Nederlandse economie verandert Report Interned Hoe het internet de Nederlandse economie verandert The Boston Consulting Group (BCG) is een wereldwijd opererende management consultant en is toonaangevend op het gebied van strategie.

Nadere informatie

Vormgevende trends binnen het onderwijs

Vormgevende trends binnen het onderwijs Vormgevende trends binnen het onderwijs Editie 2008 Centrum voor Educatief Onderzoek en Innovatie OECD Uitgegeven door het OECD in het Engels en Frans met de titels: Trends Shaping Education Les grandes

Nadere informatie

Water in Europa: naar een duurzaam gebruik?

Water in Europa: naar een duurzaam gebruik? 1 Milieubeoordelingsrapport 7 Water in Europa: naar een duurzaam gebruik? Toestand, vooruitzichten en problemen Auteurs: S. C. Nixon, T. J. Lack en D. T. E. Hunt, Water Research Centre C. Lallana, CEDEX

Nadere informatie

MarketScan Italië 2013. Den Haag, mei 2013

MarketScan Italië 2013. Den Haag, mei 2013 MarketScan Italië 2013 Den Haag, mei 2013 NBTC Holland Marketing NBTC Holland Marketing (NBTC) NBTC is verantwoordelijk voor de branding en marketing van de bestemming Nederland in binnen- en buitenland.

Nadere informatie

Q1 2010. Manpower Barometer. voor de tewerkstellingsvooruitzichten. België

Q1 2010. Manpower Barometer. voor de tewerkstellingsvooruitzichten. België Manpower Barometer Q1 2 voor de tewerkstellingsvooruitzichten België Onderzoeksrapport 1e kwartaal 2 Manpower Barometer voor de tewerkstellingsvooruitzichten België Inhoudstafel Q1/ Tewerkstellingsvooruitzichten

Nadere informatie

Belangrijke feiten en cijfers

Belangrijke feiten en cijfers EuropeseUnie Belangrijke feiten en cijfers over Europa en de Europeanen AÁores Afkortingenlijst EU-lidstaten EU-27 staat voor de huidige lidstaten van de Europese Unie EU-25 staat voor de EU zoals tot

Nadere informatie

Bed & Breakfast. Profiel van de Bed & Breakfast sector. in beeld. Jaargang: 2009

Bed & Breakfast. Profiel van de Bed & Breakfast sector. in beeld. Jaargang: 2009 De Bed & Breakfast Jaargang: 2009 in beeld Profiel van de Bed & Breakfast sector De Bed & Breakfast in beeld is een gratis publicatie van Van Spronsen & Partners horeca-advies Inhoudsopgave 2 5 6 7 8 9

Nadere informatie

MarketScan Scandinavië 2013. Den Haag, mei 2013

MarketScan Scandinavië 2013. Den Haag, mei 2013 MarketScan Scandinavië 2013 Den Haag, mei 2013 NBTC Holland Marketing NBTC Holland Marketing (NBTC) NBTC is verantwoordelijk voor de branding en marketing van de bestemming Nederland in binnen- en buitenland.

Nadere informatie

ARITAKE-WILD. Gezamenlijk werkprogramma 2009-2010 van de Europese sociale partners. Gezamenlijk onderzoek naar herstructurering in de EU Eindfase

ARITAKE-WILD. Gezamenlijk werkprogramma 2009-2010 van de Europese sociale partners. Gezamenlijk onderzoek naar herstructurering in de EU Eindfase ARITAKE-WILD Gezamenlijk werkprogramma 2009-2010 van de Europese sociale partners Gezamenlijk onderzoek naar herstructurering in de EU Eindfase Nationaal dossier België Brussel 14 oktober 2009 Auteur van

Nadere informatie

BAY OF ISLAND. Paihia NORTH ISLAND. Lake Taupo. Napier COOK STRAIT. Picton Nelson. Wellington van 28 tot 29 november 2012. Harihari Christchurch

BAY OF ISLAND. Paihia NORTH ISLAND. Lake Taupo. Napier COOK STRAIT. Picton Nelson. Wellington van 28 tot 29 november 2012. Harihari Christchurch Nieuw-zeeland Studie verwezenlijkt ter gelegenheid van de gezamenlijke economische zending onder het voorzitterschap van ZKH Prins Filip van 27 tot 30 november 2012 Ninety Mile Beach Paihia BAY OF ISLAND

Nadere informatie

Vermogensbelasting (Patrimonio) Vermogensaanwas (Incremento Patrimonial)

Vermogensbelasting (Patrimonio) Vermogensaanwas (Incremento Patrimonial) De periode voor de belastingaangifte over het voorgaande jaar (parallel lopend aan het kalenderjaar) is mei-juni van elk jaar voor fiscaal residenten en gedurende het hele jaar voor niet residenten. Vermogensbelasting

Nadere informatie

Investeren in metaalbewerkingsmachines. low volume, high mix & high complexity

Investeren in metaalbewerkingsmachines. low volume, high mix & high complexity Investeren in metaalbewerkingsmachines low volume, high mix & high complexity 2 De juiste financiering voor uw onderneming De metaalindustrie in Nederland bestaat uit een kleine 10.000 bedrijven. De totale

Nadere informatie

MarketScan België 2013

MarketScan België 2013 MarketScan België 2013 Den Haag, oktober 2013 Versie 2 2013 (update oktober) NBTC Holland Marketing NBTC Holland Marketing (NBTC) NBTC is verantwoordelijk voor de branding en marketing van de bestemming

Nadere informatie

Hebben autobelastingen en accijnzen effect?

Hebben autobelastingen en accijnzen effect? milieu, economie en technologie Oude Delft 180 Oude Delft 180 2611 HH Delft 2611 HH Delft tel: 015 2 150 150 tel: 015 2 150 150 fax: 015 2 150 151 fax: 015 2 150 151 e-mail: ce@ce.nl e-mail: ce@ce.nl website:

Nadere informatie

Voorwoord. Beste leerkracht,

Voorwoord. Beste leerkracht, Voorwoord Beste leerkracht, Sinds 2008 bevindt de wereldeconomie zich in een crisis. Het leek ons daarom gepast een overzicht te geven van het ontstaan van de economische crisis, en van de antwoorden die

Nadere informatie

5 waarom inkomensongelijkheid nadelig uitpakt voor iedereen een gesprek met richard wilkinson

5 waarom inkomensongelijkheid nadelig uitpakt voor iedereen een gesprek met richard wilkinson 103 5 waarom inkomensongelijkheid nadelig uitpakt voor iedereen een gesprek met richard wilkinson Monique Kremer en Erik Schrijvers 5.1 the spirit level Inmiddels is The Spirit Level uit 2009 uitgegroeid

Nadere informatie

De Staat van Nederland Innovatieland

De Staat van Nederland Innovatieland Den Haag Centrum voor Strategische Studies TNO De Staat van Nederland Innovatieland R&D: impuls voor economische groei SPECIAL ISSUE DE STAAT VAN NEDERLAND INNOVATIELAND Tekst edits: Han Ceelen De Staat

Nadere informatie

Trendrapport internetgebruik 2012. Een Nederlands en Europees perspectief

Trendrapport internetgebruik 2012. Een Nederlands en Europees perspectief Trendrapport internetgebruik 2012 Een Nederlands en Europees perspectief 1 Universiteit Twente / Center for e-government Studies Postbus 217 7500AE Enschede T. +31 (0) 53 489 1021 F. +31 (0) 53 489 42

Nadere informatie

Migratie en asiel. Bouwen aan een open en veilig Europa DE EUROPESE UNIE IN HET KORT

Migratie en asiel. Bouwen aan een open en veilig Europa DE EUROPESE UNIE IN HET KORT DE EUROPESE UNIE IN HET KORT Migratie en asiel Bouwen aan een open en veilig Europa Al sinds lang zoeken migranten hun toevlucht in Europa. Dat biedt mogelijkheden voor de Europese Unie (EU), maar brengt

Nadere informatie

Vier in balans monitor 2013. De laatste stand van zaken van ict en onderwijs

Vier in balans monitor 2013. De laatste stand van zaken van ict en onderwijs Vier in balans monitor 2013 De laatste stand van zaken van ict en onderwijs 1 2 Inhoudsopgave Voorwoord 1 Onderwijs en ict 1.1 Uitdagingen voor excellent onderwijs 1.2 Ict: nieuwe mogelijkheden met hoge

Nadere informatie

Nederland behoort tot de wereldtop van de internationale handel

Nederland behoort tot de wereldtop van de internationale handel Nederland behoort tot de wereldtop van de internationale handel Vandaag wordt de Global Enabling Trade Report 2014 van het World Economic Forum (WEF) gepubliceerd. In dit rapport wordt uitgebreid aandacht

Nadere informatie

De Nieuwe Mobiele EU Werknemer Beleidsrapport

De Nieuwe Mobiele EU Werknemer Beleidsrapport De Nieuwe Mobiele EU Werknemer Beleidsrapport De Nieuwe Mobiele EU Werknemer Beleidsrapport 1-12-2014 3 Voorwoord Beste lezer, Het ACV en het ABVV zijn beiden sterk vertegenwoordigd op de Belgische werkvloer.

Nadere informatie

Raden voor de leefomgeving en infrastructuur

Raden voor de leefomgeving en infrastructuur Raden voor de leefomgeving en infrastructuur De raden voor de leefomgeving en infrastructuur zijn de strategische adviescolleges voor regering en parlement op het brede domein van de fysieke omgeving.

Nadere informatie

in samenwerking met ICT~Marktmonitor 2011

in samenwerking met ICT~Marktmonitor 2011 in samenwerking met ICT~Marktmonitor 2011 ICT~Marktmonitor 2011 ICT~Marktmonitor 2011 Voorwoord Onze sector heeft zich in 2010 duidelijk hersteld na het moeilijke jaar 2009. In 2010 groeiden de ICT-bestedingen

Nadere informatie

Een interactief trainingsprogramma voor projectmanagers, leiders in de samenleving en actieve burgers van alle leeftijden

Een interactief trainingsprogramma voor projectmanagers, leiders in de samenleving en actieve burgers van alle leeftijden Word een pert in veroudering! Een interactief trainingsprogramma voor projectmanagers, leiders in de samenleving en actieve burgers van alle leeftijden Inhoud Auteurs... 5 Dankwoord... 6 1 Tot de student:

Nadere informatie