Eindopdracht Product Ontwerpen 1213

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Eindopdracht Product Ontwerpen 1213"

Transcriptie

1 Eindopdracht Product Ontwerpen 1213 Priscilla van der Pluijm

2 Opdracht 1 Modelbouw Het apparaat dat ik ga ontwerpen is bedoeld voor mensen met incontinentie. Het apparaat geeft aan hoe vol de blaas is en meet de drankconsumptie. Sommige concepten meten ook de blaasinhoud. Hieruit haalt de Smart Friend zijn gegevens en ondersteunt op deze manier de gebruiker. Welke personality moet jouw concept hebben? De Smart Friend moet betrouwbaar, onopvallend en behulpzaam zijn. De gebruiker moet dit apparaat kunnen vertrouwen omdat als het apparaat verkeerde informatie doorgeeft de gebruiker ongewenst urine verliest. Het apparaat moet onopvallend zijn zodat de gebruiker niet gezien wordt als iemand met incontinentie. De gebruiker wil niet opvallen. Het apparaat moet behulpzaam zijn zodat de gebruiker niet continu zichzelf bezig hoeft te houden met zijn conditie. Welke ruimtelijke kenmerken horen daarbij? Doordat het apparaat onopvallend moet zijn moet het apparaat een simpele, rustige kleur hebben. Het moet een natuurlijke vorm hebben en het moet simpel te bedienen zijn omdat anders de gebruiker opvalt. Hoe kun je dit in vorm uitdrukken? Dit kan je in vorm uitdrukken door het apparaat een wearable te maken zoals een handschoen, ring of armband. Concept 1 Handschoen Sterke punten Een sterk punten van dit model is dat het een wearable is. Het apparaat ondersteunt een natuurlijke handeling. Het is de bedoeling dat de gebruiker zijn hand op zijn buik legt waar de blaas zicht bevind. Deze handschoen leest dan af hoe vol de blaas is en toont dit via de lampjes. Het apparaat is verder ook betrouwbaar omdat het accuraat de blaasinhoud kan meten. Zwakke punten Het apparaat mag dan wel een wearable zijn, maar wanneer het zomer is dan is het nogal raar dat iemand een handschoen draagt. Het is ook maar een handschoen voor aan een hand dus daardoor val je ook best wel op. Een ander zwak punt is dat de gebruiker altijd een handschoen aan zal moeten hebben. Design principes en criteria Het apparaat voldoet maar aan een aantal punten van de criteria. Het belangrijkste criterium is dat de gebruiker niet opvalt en dat doet de gebruiker wel met deze handschoen.

3 Concept 2 Sticker op de blaas met een ring Concept 3 Armband met knijpfunctie Sterke punten Een sterk punt van dit concept is dat het een wearable is. Mensen kunnen het dus altijd bij zich hebben. De ring is onopvallend en de sticker wordt direct op de huid geplakt bij de blaas. De sticker zend informatie naar de ring over de blaasinhoud. De blaasinhoud wordt aangetoond via de lampjes in de ring. Een ander sterk punt is dat het heel betrouwbaar is. De sticker meet continu de blaasinhoud dus de gebruiker kan continu de blaasinhoud zien en inschatten wanneer hij naar het toilet moet. Zwakke punten Een zwak punt van dit ontwerp is dat de sticker ook niet betrouwbaar kan zijn wanneer deze niet goed aangebracht is. De sticker moet op de juiste plek geplakt worden. Een ander zwak punt is dat de ring continu licht uitzend dus als de gebruiker in een donkere ruimte is, deze licht zal geven. Hierdoor valt de gebruiker op in zijn omgeving. Design principes en criteria Het apparaat is betrouwbaar maar de ring zendt continu licht uit dus valt deze op. Sterke punten Een sterk punt van dit ontwerp is dat het een wearable is. De gebruiker heeft dit apparaat altijd bij zich. De armband heeft een knijpfunctie aan de rechterkant (zie foto). De knoop die daar zit (blauw) wordt ingedrukt wanneer de gebruiker heeft gedronken. De andere drie kleuren (groen, geel en rood) tonen de blaasinhoud aan. Het apparaat is onopvallend omdat het een armband is. Zwakke punten Het apparaat is niet heel erg betrouwbaar omdat het uitgaat van de input die de gebruiker geeft. Wanneer de gebruiker te vaak knijpt of te weinig, dan zal het apparaat niet goed werken. Ook is de knijpknop nogal klein en dus moeilijk voor oudere mensen om te bedienen. Ook kan de gebruiker de tel kwijt raken tijdens het knijpen. Design principes en criteria Het product voldoet aan het criterium onopvallend zijn. Maar doordat de gebruiker fouten kan maken met het invoeren van de drankconsumptie, is dit product niet 100% betrouwbaar.

4 Alle drie de concepten zijn behulpzaam omdat ze de gebruiker ondersteunen waardoor de gebruiker niet continu bezig hoeft te zijn met zijn conditie. betrouwbaar onopvallend behulpzaam concept o concept 2 o - o concept o - = slecht o = voldoende + = goed Conclusie Alle drie de concepten hebben sterke punten maar ook zwakke punten. Alle apparaten ondersteunen de gebruiker wel, maar ik denk zelf op dit moment nog te weinig. Als de gebruiker namelijk op pad is dan kan deze in paniek raken wanneer hij naar het toilet moet. De gebruiker kan in paniek zijn omdat de omgeving vreemd is. Ik denk zelf dat het apparaat de gebruiker in deze situatie ook moet ondersteunen door middel van een wc-locator. Hierdoor weet de gebruiker altijd waar het dichtstbijzijnde toilet is. Ik ben van mening dat het apparaat een armband moet worden omdat dit het minst opvalt en dat de Smart Friend niet continu licht moet uitzenden of dit heel erg subtiel moet doen zoals wanneer het apparaat aangeraakt wordt.

5 Opdracht 2 Prototyping We hebben deze week een groepsbijeenkomst gehad over onze prototypes voor project. We hadden allemaal verschillende vormen gemaakt en zijn tot de conclusie gekomen dat ons definitieve ontwerp een armband gaat worden. Deze vorm hebben we gekozen omdat deze vorm onopvallend is. De vorm wordt dagelijks gedragen door mensen en als we het uiterlijk maken zoals een armband dan zal de gebruiker niet opvallen. Ook is deze vorm handig om mee te nemen. Een armband verlies je namelijk niet snel en het is makkelijk om te zien hoe vol je blaas is. Voor buitenstaanders kan het lijken alsof je kijkt hoe laat het is of dat je je bloeddruk aan het meten bent wanneer je de knopjes bedient. Hieronder een foto met alle prototypes die mee genomen waren. Aankomende week is de usabilitytest en we gaan ons testdoel bepalen. Het belangrijkste is om te weten of onze interface goed werkt voor de gebruiker. De gebruiker moet de interface kunnen begrijpen en zijn handelingen snel uit kunnen voeren. Om dit doel te kunnen testen moeten we werken met paperprototyping. Hierdoor kunnen we verschillende interfaces testen en kijken hoe de gebruiker reageert op de interface. We zullen tijdens deze test vragen hardop te denken en proberen te begrijpen hoe de gebruiker naar de interface kijkt en hoe deze gebruikt wordt. We hebben gekozen om allemaal een eigen interface te maken en deze te testen onder de gebruiker.

6 Schetsen en foto s prototype

7

8 Opdracht 3 Usability test Voor de usability test wil ik graag weten of mijn interface helder communiceert met de gebruiker. Als dit niet zo is dan wil ik graag weten wat de gebruikers niet snappen en of ze nog aanvullingen hebben voor mijn interface. Ik wil graag te weten komen hoe ze met mijn interface omgaan en hoe hun denken dat de armband werkt. Testopzet Testdoelen Mijn testdoel voor deze usability test is om te weten te komen hoe de gebruiker interacteert met mijn ontworpen interface. Als ze bepaalde stappen zetten dan wil ik graag te weten komen waarom hun denken dat het op die manier zou moeten werken. Ik heb zelf namelijk het idee dat mijn interface wel helder is ingedeeld. Ook wil ik graag te weten komen of de grootte van de knoppen goed is en of de armband duidelijk in elkaar zit. (zoals het weten wat de knoppen allemaal doen en betekenen). Beschrijving deelnemers Deelnemer 1 Deze mevrouw van 68 jaar is mijn oma. Haar naam is Joke van der Pluijm. Ze woont in Breda en heeft een zus die incontinent is. De reden waarom ik mijn oma heb gevraagd is omdat ze in onze leeftijdscategorie valt. Ze heeft geen ervaring met smartphones en ze internet niet vaak. Ik wilde graag te weten komen of ze goed snap wat het apparaat doet en hoe het werkt. Ik kwam tijdens de test er achter dat haar zus incontinent is. Ik heb haar zus niet kunnen vragen omdat deze heel ver weg woont. Deelnemer 2 Deze meneer was meegenomen door een ander projectgroepje. Ik weet wel dat deze gebruiker kennis heeft over smartphones. Deelnemer 3 Deze meneer van 72 jaar is mijn opa. Ik heb hem na de les nog gevraagd om mijn interface te testen omdat hij niet aanwezig kon zijn tijdens de les. Hij woont in Breda. De reden waarom ik mijn opa heb gevraagd is omdat hij wat ouder is als mijn oma en hij trilt met zijn handen. Hierdoor zou het mogelijk kunnen zijn dat hij moeite heeft om de knoppen in te kunnen drukken. Mijn opa heeft geen ervaring met smartphones maar hij zit wel op het internet. Hierop kijkt hij vooral vakanties en verder mailt hij wat.

9 Taakscenario s Voorafgaand aan de opdrachtomschrijving wordt het volgende verteld tegen de deelnemer. Voor de komende opdrachten heeft u last van incontinentie. De armband die u om heeft gaat u helpen om verschillende dingen te weten te komen. De armband houd namelijk uw drankconsumptie bij en uw toiletbezoek. Verder helpt dit apparaat om u te laten weten hoe lang u nog hebt om het toilet te bezoeken. Graag zou ik willen dat u de volgende opdrachten uitvoert. Scenario 1 In dit scenario staat het invoeren van de drankconsumptie centraal. U bent op dit moment thuis en u heeft net een vol glas drinken op. U moet deze data invoeren in de armband die u om heeft. Hoe zou u dit aanpakken? Zou u willen proberen om hardop te denken en te vertellen waarom u de betreffende handelingen verricht? Scenario 2 In dit scenario staat het invoeren van het toilet bezoek centraal. U bent op dit moment thuis en u heeft net uw blaas geleegd. U moet dit toilet bezoek invoeren in de armband die u om heeft. Hoe zou u dit aanpakken? Zou u willen proberen om hardop te denken en te vertellen waarom u de betreffende handelingen verricht? Scenario 3 In dit scenario staat het kunnen vinden van de resterende tijd om naar het toilet te gaan centraal. U bent op dit moment in de binnenstad van Breda. Het is best een lange tijd geleden sinds u voor het laatst naar het toilet bent geweest. U vraagt uzelf af of u nu al naar het toilet moet. U wilt van de armband weten hoeveel tijd u nog over hebt om naar het toilet te gaan. Hoe zou u dit aanpakken? Zou u willen proberen om hardop te denken en te vertellen waarom u de betreffende handelingen verricht? Criteria en meetmethodes De criteria die ik deze usability test heb opgesteld zijn de volgende: - De interface moet helder communiceren met de gebruiker; - De icoontjes moeten voor de gebruiker duidelijk zijn; - De gebruiker moet snel door de interface kunnen navigeren; - De armband moet communiceren hoe deze werkt. Ik wil deze criteria op de volgende manieren testen (meetmethodes): - Ik maak een paperprototype van de armband. Deze wordt omgedaan bij de proefpersoon en de proef persoon krijgt een van de bovenstaande taakscenario s voorgelegd. Ik vraag de deelnemer hardop te denken over de interface en hoe deze geïnterpreteerd wordt. - Ik wil vragen wat volgens hun de icoontjes betekenen en wanneer deze niet helder zijn, vragen wat er niet helder is over de icoontjes. - Vervolgens wil ik weten of het menu helder in elkaar zit. Is het duidelijk voor hun waar ze alles kunnen vinden of hebben ze hier nog verbeterpunten voor? - Is het duidelijk hoe de armband wordt gebruikt? Wanneer dit niet het geval is, dan wil graag weten wat volgens de gebruiker niet goed is aan de armband.

10 Interactiestructuur van interface tijdens testen

11 Rapportage Bevindingen Deelnemer 1 Scenario 1 Wanneer de armband wordt omgedaan bij de gebruiker en het scherm Push to activate verschijnt, ziet de deelnemer meteen dat er een vingeractivatie nodig is. Dit zegt ze ook. Ze legt haar vinger op de aangegeven cirkel en de klok komt in het beeld. De gebruiker zegt dat het een klok is en wijst er op dat het nu dus uur is (op de foto 15.00). Ze gebruikt de pijl naar onder toe en ze ziet het drinkconsumptie logo. Ze drukt hierop en ziet de verschillende soorten glazen. Ze geeft aan dat ze zelf nooit volle glazen met water drinkt en zal deze knop dus nooit gebruiken. Haar glazen die ze drinkt zijn altijd halfvol en ze kiest dus ook voor het halfvolle glas. Ze gaf aan dat ze er niet van uit dat haar volle glazen maar halfvol zouden worden aangegeven. Scenario 2 Ze begint weer bij het klokje en gebruikt de pijlen om door het menu te gaan. Ze drukt op de knop Time left en ziet 53 min left staan. Ze zegt dat het voor haar wel heel erg lang is om niet naar het toilet te gaan. Nadat is uitgelegd dat het apparaat rekening houdt met haar eigen patroon snapt ze het principe van de tijdsaanduiding. Scenario 3 Ze begint weer bij het klokje en gebruikt de pijlen om door het menu te gaan. Ze drukt uiteindelijk op de knop wc en komt weer bij het klokje uit. Ze geeft aan dat ze geen bevestiging krijgt en zichzelf afvraagt of ze het wel goed heeft gedaan. Deelnemer 2 Scenario 1 De deelnemer ziet meteen dat hij zijn vinger moet gebruiken om het scherm te activeren. Hierna ziet de gebruiker de tijd in beeld staan. Hij gebruikt de pijltoetsen en navigeert door het menu heen. Hierna drukt hij op de drankconsumptie knop en ziet de verschillende hoeveelheden staan. Hij geeft aan dat dit niet duidelijk voor hem is. Elk glas is anders en als je een vol klein glas drink of een vol groot glas daar verschil in zit. Scenario 2 De deelnemer begint bij het klokje en gebruikt de pijltoetsen. Hij komt bij de knop Time left en drukt op deze. Hierna vraagt hij zich af wat hij precies ziet en zegt dat dit niet heel erg duidelijk voor hem is. Een metertje zou beter aangeven hoe vol je blaas is. Scenario 3 De deelnemer begint bij het klokje en gebruikt de pijltoetsen. Hij komt bij de knop wc en drukt deze in. Hierna verschijnt het beeld met het klokje en hij vind het nogal onduidelijk wat er precies gebeurt is. Deelnemer 3 Scenario 1 De gebruiker krijgt de armband om en hij vraagt meteen wat het scherm Push to activate betekent. Na uitleg snapt hij wat hij moet doen met dit scherm. Hierna komt hij op het scherm met de klok. Hij zegt dat dit de klok is en dat het op dit moment uur is. Hierna wacht hij een tijdje met zijn volgende stap. Hierna drukt hij op een pijltoets en verschijnt het drankconsumptie logootje. Hij zegt dat hij dit herkent als een drinken en drukt hierop. Hierna verschijnen de hoeveelheden en hij weet meteen welk glas de volle is en drukt hier op. Hij komt terug op het scherm met het klokje en vraagt zichzelf af of hij het wel goed heeft gedaan.

12 Scenario 2 De gebruiker begint bij het scherm met de klok. Hij moet zijn toiletbezoek invoeren en drukt op het klokje. Hierna gebeurt er niks en drukt hij op een pijltoets. Hierna verschijnt het drankconsumptielogootje. Hij drukt hier op en snapt niet goed wat er mis is gegaan. Hierna wordt de armband gereset door mij en begint hij opnieuw. Hij drukt weer op het klokje en snapt nog steeds niet goed wat er mis is gegaan en druk hierna op de pijltoets. Hierna drukt hij nogmaals op de pijltoets en ziet wc. Hij drukt hier op en komt terug bij het klokje. Scenario 3 De gebruiker begint bij het scherm met het klokje en drukt op het klokje. Er gebeurt niks en hij vraagt zichzelf af wat hij verkeerd heeft gedaan. Hierna wordt uitgelegd dat hij met de pijlen moet navigeren. Hij komt bij het drankconsumptielogo en drukt hierop. Hij snapt niet goed wat hij moet doen en vraagt wat de bedoeling is. Na een aantal minuten is de deelnemer niet nog verder gekomen en doe ik het voor. Hierna begrijpt hij het wel maar als hij geen uitleg had gekregen dan had hij dit nooit begrepen. Conclusies - Het is voor de deelnemers niet duidelijk dat ze in een menu zitten wanneer ze zich bevinden in het scherm met het klokje. - De deelnemers krijgen geen bevestiging na het invoeren van data en komen weer terug op het klok scherm. Ze vragen zichzelf af of ze het wel goed hebben gedaan. - De logootjes met de verschillende glazen is niet duidelijk. Alle glazen zijn immers verschillend. - Het scherm met Time left wordt niet goed begrepen door de gebruiker. - De taal van de armband is voor een deelnemer onduidelijk. - Voor een gebruiker is het handiger als je op het klokje tikt op te zien hoeveel tijd je nog over hebt. - Er zijn geen toetsen om een stap terug te doen. Aanbevelingen van de gebruikers - Duidelijk zichtbaar in welk menu ze zitten. - Alleen de pijlen actief hebben die ze kunnen gebruiken. - Bevestiging geven wanneer ze data in hebben gevoerd en ze fouten kunnen laten herstellen. - Bij de logootjes met de verschillende glazen ook aangeven hoeveel liter dit is. - In plaats van het Time left iets maken dat duidelijker aangeeft hoe vol de blaas zit door bijvoorbeeld licht. - De taal van de armband in het Nederlands zetten. - Als je op het klokje tikt dat het aantal minuten dat ze over hebben nog snel te zien is. Ook dit vindbaar hebben in het menu. - Toetsen maken om een stap terug te kunnen doen. - Eventueel werken met een trilsignaal wanneer je blaas bijna vol zit. - Bij het wc bezoek laten zien dat blaasinhoud minder is geworden. Nieuwe criteria: - Het product moet altijd aantonen hoe vol de blaas is. - Het product moet fouten helpen herstellen. - Het apparaat moet duidelijk weergeven in welk menu ze zitten. - De pijlnavigatie moet verbeterd worden. - Aantal liter moet bij de glazen komen te staan. - De taal moet Nederlands zijn. - De armband moet een trilsignaal geven wanneer de blaas bijna vol zit. - Bij het wc bezoek laten zien dat blaasinhoud minder is geworden.

13 Schetsen van verbeterde interface

14

15 Interactiestructuur van interface na verbetering

16 Foto s van usability testing

17

18

19

20

21

22

Ontwerptechnieken. MyTV

Ontwerptechnieken. MyTV Ontwerptechnieken MyTV Naam: Mike Wolffgramm Student: 500608754 Klas: V1CMD06 Vak: Ontwerptechnieken ( Herkansing ) Docent: Sonja Rouwhorst Datum: 17 januari 2012 Inhoudsopgave: - Inleiding pag. 3 - Sitemap

Nadere informatie

Museumbezoek onder Studenten

Museumbezoek onder Studenten Museumbezoek onder Studenten Ontwerprapport CMD-Project Jelle Clignet CMD2B 1108174 Inhoudsopgave Inleiding 2 Concept 3 Beschrijving van het concept 3 Applicatie 3 Ondersteunende middelen 3 Middelen 4

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing Compaan

Gebruiksaanwijzing Compaan 0 Algemeen De Compaan staat altijd aan en hoeft nooit te worden uitgezet. Wanneer de Compaan 10 minuten niet gebruikt wordt, treedt de fotolijst functionaliteit in werking. Wanneer u 30 minuten geen gebruik

Nadere informatie

Einddocument project 3: Voor het goede doel!

Einddocument project 3: Voor het goede doel! Einddocument project 3: Voor het goede doel! Koen Beijer 500684088 V1-02 Roger Reuver Project 3 Inhoudsopgave: Fase 1: de opdracht Probleemsituatie 3 De doelgroep 3 Het evenement 3 Het goede doel 3 Probleemstelling

Nadere informatie

Foto s bewerken. deel 8. Roteer, verbeter, rode ogen en snij bij. ipad OMA. ipadoma.nl

Foto s bewerken. deel 8. Roteer, verbeter, rode ogen en snij bij. ipad OMA. ipadoma.nl Roteer, verbeter, rode ogen en snij bij Foto s bewerken deel 8 Zonder aparte apps aan te schaffen kunt u al een aantal eenvoudige bewerkingen doen. De standaard app Foto s biedt 4 bewerkingen: Roteer,

Nadere informatie

Parkinson Thuis Probleemoplossing

Parkinson Thuis Probleemoplossing Parkinson Thuis Probleemoplossing Probleemoplossing Fox Inzicht App In sommige gevallen kan er een handeling van uw kant nodig zijn om ervoor te zorgen dat de apps altijd ingeschakeld zijn. Dit zal voornamelijk

Nadere informatie

The Nike+ SportWatch GPS Powered by TomTom

The Nike+ SportWatch GPS Powered by TomTom The Nike+ SportWatch GPS Powered by TomTom Overzicht Welkom bij de Nike+ SportWatch GPS ontworpen in samenwerking met TomTom. Het horloge werkt met GPS en een Nike+ Sensor om afstand, snelheid, verstreken

Nadere informatie

Verslag Opdracht Artis. Andreas Vos Sidney de Vries Mehran aghazadeh Olivier van t Hof. Concept

Verslag Opdracht Artis. Andreas Vos Sidney de Vries Mehran aghazadeh Olivier van t Hof. Concept Verslag Opdracht Artis Andreas Vos Sidney de Vries Mehran aghazadeh Olivier van t Hof Concept Artis wil het Groote Museum in het dierenpark nieuw leven inblazen. Het gebouw wordt momenteel gerenoveerd

Nadere informatie

Handleiding BrainMatters applicatie voor iphone en ipad (v1.0)

Handleiding BrainMatters applicatie voor iphone en ipad (v1.0) Handleiding BrainMatters applicatie voor iphone en ipad (v1.0) Met de BrainMatters-app kun je zelf op hersenonderzoek uitgaan. Deze app zit boordevol informatie en weetjes over verschillende gebieden in

Nadere informatie

Zoekblokje. Om snel een beetje leesbaar beeld te krijgen is het vergrootblokje met de ezelsoren een handig hulpmiddel.

Zoekblokje. Om snel een beetje leesbaar beeld te krijgen is het vergrootblokje met de ezelsoren een handig hulpmiddel. Pagina 1 van 7 VOORAF BIJ READER 5 Reader 5 en 7 kunnen zonder bezwaar naast elkaar worden gebruikt. Voor het bekijken en doorzoeken van de cd/dvd hebt u in Reader 5 eigenlijk alleen het zoekblokje nodig.

Nadere informatie

Bloggen jullie ook? Je tikt in google blogger en je neemt de eerste webpagina www.blogger.com

Bloggen jullie ook? Je tikt in google blogger en je neemt de eerste webpagina www.blogger.com Bloggen jullie ook? 1. Wat is bloggen? Je maakt een weblog of plaats (overzicht) op het internet. Eigenlijk is het een eenvoudige eigen site op het internet in dagboekvorm. Het is niet moeilijk, je hebt

Nadere informatie

iphone & ipad Vergroot uw digitale wereld

iphone & ipad Vergroot uw digitale wereld iphone & ipad Vergroot uw digitale wereld iphone & ipad De iphone, ipad en ipod touch bieden veel mogelijkheden, vooral ook voor slechtziende en blinde gebruikers. Dit dankzij de standaard ingebouwde functies

Nadere informatie

Leerpaden maken. 1. Account en wachtwoord. 2. Maak een nieuw leerpad aan. 3. Inhoud aan een leerpad toe voegen. 4. Structuur aanbrengen op een pagina.

Leerpaden maken. 1. Account en wachtwoord. 2. Maak een nieuw leerpad aan. 3. Inhoud aan een leerpad toe voegen. 4. Structuur aanbrengen op een pagina. Leerpaden maken 1. Account en wachtwoord 2. Maak een nieuw leerpad aan. 3. Inhoud aan een leerpad toe voegen. 4. Structuur aanbrengen op een pagina. 5. Structuur aanbrengen met stappen 6. Structuur aanbrengen

Nadere informatie

Cijfers 1 t/m 4,8,16 hiermee kunt u van kanaal wisselen. Gebruik deze iconen om naar een split screen terug te gaan.

Cijfers 1 t/m 4,8,16 hiermee kunt u van kanaal wisselen. Gebruik deze iconen om naar een split screen terug te gaan. Inhoudsopgave 1. Belangrijke veiligheidsinstructies... 2 2. Mee geleverde producten voor de DVR... 2 3. Uitleg bedieningspaneel... 2 4. Uitleg afstandsbediening... 3 5. Aan de slag met de DVR... 3 5.1

Nadere informatie

InteGra Gebruikershandleiding 1

InteGra Gebruikershandleiding 1 InteGra Gebruikershandleiding 1 Algemeen Met dank voor de keuze van dit product aangeboden door SATEL. Hoge kwaliteit en vele functies met een simpele bediening zijn de voordelen van deze inbraak alarmcentrale.

Nadere informatie

Wij helpen u graag op gang!

Wij helpen u graag op gang! deel 1 Gefeliciteerd met de aankoop van uw ipad Wij helpen u graag op gang! ipad In dit document wordt u uitgelegd wat u moet doen om met de ipad te kunnen werken. Voor u met de ipad aan de slag kunt gaan

Nadere informatie

b. verbind je laptop ook met het smartboard via de usb kabel. Deze kabel sluit je aan op het usb kabel aan de rechterkant van het bord.

b. verbind je laptop ook met het smartboard via de usb kabel. Deze kabel sluit je aan op het usb kabel aan de rechterkant van het bord. Workshop 1 Smartboard training Het SMART Board starten 1 Zorg ervoor dat het Smartboard en de projector zijn aangesloten op de computer: a. verbind je laptop met de beamerkabel of VGA kabel met het smartboard.

Nadere informatie

Korte handleiding TypeWorld 1

Korte handleiding TypeWorld 1 Korte handleiding TypeWorld 1 WELKOM BIJ TYPEWORLD KORTE HANDLEIDING VOOR LEERLINGEN Lees dit document goed door om meer te weten te komen over TypeWorld en vergeet niet bij Meer informatie te kijken als

Nadere informatie

Ontwerpspecificatie. Project Second Screen. Marijke Dekker V101

Ontwerpspecificatie. Project Second Screen. Marijke Dekker V101 Ontwerpspecificatie Project Second Screen Dit document bevat de ontwerpspecificaties van de Second Screen Applicatie voor het tvprogramma De Rijdende Rechter. Marijke Dekker V101 500636932 2-4-2013 Ontwerpspecificatie

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

Snelstart. Hoe werkt het Basis Menu? 1 Log in met E-mail adres en Wachtwoord

Snelstart. Hoe werkt het Basis Menu? 1 Log in met E-mail adres en Wachtwoord Snelstart Hoe werkt het Basis Menu? 1 Log in met E-mail adres en Wachtwoord 1 2 Selecteer een client (bijvoorbeeld Fabian met als afbeelding een -1-) waar voor u aan de slag wil. 2 3 Ga rechts boven naar

Nadere informatie

Foto s bewerken. deel 8. Roteer, verbeter, rode ogen en snij bij. ipad OMA. ipadoma.nl

Foto s bewerken. deel 8. Roteer, verbeter, rode ogen en snij bij. ipad OMA. ipadoma.nl Roteer, verbeter, rode ogen en snij bij deel 8 Foto s bewerken Zonder aparte apps aan te schaffen, kunt u al een aantal eenvoudige bewerkingen doen. De standaard app Foto s biedt 4 bewerkingen: Roteer,

Nadere informatie

Het definitieve prototype van Foliostory zal op basis van een usability test getest worden.

Het definitieve prototype van Foliostory zal op basis van een usability test getest worden. Testplan prototype Het definitieve prototype van Foliostory zal op basis van een usability test getest worden. Hierbij wordt een happy flow scenario aan de respondenten voorgelegd met daarin taken die

Nadere informatie

Inhoud : 1. Basis introductie... 1 a. Wat is een smart companion?... 1 b. Wie is Tux Droid?... 2 c. Wat zijn gadgets?... 3 d. Wat zijn Attitunes?...

Inhoud : 1. Basis introductie... 1 a. Wat is een smart companion?... 1 b. Wie is Tux Droid?... 2 c. Wat zijn gadgets?... 3 d. Wat zijn Attitunes?... Tuxbox 2.0 gids Inhoud : 1. Basis introductie... 1 a. Wat is een smart companion?... 1 b. Wie is Tux Droid?... 2 c. Wat zijn gadgets?... 3 d. Wat zijn Attitunes?... 4 2. Aan de slag met TuxBox 2.0... 5

Nadere informatie

Prototype/Usability testverslag

Prototype/Usability testverslag Prototype/Usability testverslag Save Energy Leiden Dennis Wagenaar 19-04-10 v1.0 Inhoudsopgave Inleiding...3 1 Opdracht...4 1.1 Probleemstelling...4 1.2 Doelstelling...4 1.3 Onderzoeksvraag...4 1.4 Deelvragen...4

Nadere informatie

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod Veilig Thuis Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod Een stukje uitleg Dat je samen met papa/mama, of een andere persoon in dit boekje gaat werken is niet zo maar. Dat komt omdat

Nadere informatie

Appendix A, B HGT Teksttelefoon

Appendix A, B HGT Teksttelefoon Appendix A, B HGT Teksttelefoon Uitgave september 2000 5.x Een uitgave van: HGT Nederland Postbus 435 3800 AK Amersfoort Teksttelefoon 033 480 03 41 Telefoon 033 480 03 40 Fax 033 480 03 42 Inhoud Appendix

Nadere informatie

ipad in het onderwijs (Na ios 7 Update) ios 7 Door: Michael Noppert Datum: 24 september 2013 Versie:2.0

ipad in het onderwijs (Na ios 7 Update) ios 7 Door: Michael Noppert Datum: 24 september 2013 Versie:2.0 (Na ios 7 Update) ios 7 Door: Michael Noppert Datum: 24 september 2013 Versie:2.0 Inhoudsopgave Onderwerp: Bladzijde: Inleiding 3 Uitleg begrippen 4 Apps 5 Randapparatuur 8 Duurzaam gebruik 9 Gebruikstips

Nadere informatie

CONCEPTVERSIE STORYTELLING

CONCEPTVERSIE STORYTELLING CONCEPTVERSIE STORYTELLING Priscilla van der Pluijm 2050563 VCMD2A6 Drie profielschetsen Lucian (mannelijke boom) Het hoofdpersonage is een mannelijke boom genaamd Lucian. Hij is een haagbeuk en deze staat

Nadere informatie

Leven in een groep. Hoe gaat dat en wat vinden jongeren?

Leven in een groep. Hoe gaat dat en wat vinden jongeren? Leven in een groep bij DHG Hoe gaat dat en wat vinden jongeren? Jij bent belangrijk! Als je thuis woont, is je opvoeding een taak van je ouders. Woon je bij De Hoenderloo Groep, dan zorgen de groepsleiders

Nadere informatie

O&O-competentietest. Ben je een onderzoeker of een ontwerper, een denker of een doener? O&O-competentietest van: Ingevuld door: Datum:

O&O-competentietest. Ben je een onderzoeker of een ontwerper, een denker of een doener? O&O-competentietest van: Ingevuld door: Datum: O&O-competentietest Ben je een onderzoeker of een ontwerper, een denker of een doener? O&O-competentietest van: Ingevuld door: Datum: Ontwikkeld door Expertisecentrum technasium Januari 007 Vormgeving

Nadere informatie

Hoe doe ik digitale aangifte loonheffingen met Loon?

Hoe doe ik digitale aangifte loonheffingen met Loon? Hoe doe ik digitale aangifte loonheffingen met Loon? Inhoud In het kort...... 1 1 Loon Aangifte-Service... 1 1.1 Aanmelden voor de Loon Aangifte-Service... 2 1.2 LoonBapi?... 2 2 Aangifte loonheffingen

Nadere informatie

Hoe ga ik dit verwerken? (Begrip maken) Dit volume is goed, dit moet ik zo houden.

Hoe ga ik dit verwerken? (Begrip maken) Dit volume is goed, dit moet ik zo houden. Wie Citaat feedback Wat? (Interpreteren) Hoe ga ik dit verwerken? (Begrip maken) Wat & waarom? (Vervolg vraag) Goed volume in je stem. Het volume van mijn stem is zodanig dat de informatie goed te horen

Nadere informatie

De artificiële urinaire sfincter AMS 800

De artificiële urinaire sfincter AMS 800 Incontinentiekliniek Informatie voor patiënten De artificiële urinaire sfincter AMS 800 DIENST UROLOGIE De artificiële urinaire sfincter AMS 800 Geachte mevrouw, geachte heer, In overleg met uw uroloog

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing LH test OvuLady. Inhoud van het testpakket: vul het druppelpipetje met urine. druppel 5 druppels urine in de ronde uitsparing

Gebruiksaanwijzing LH test OvuLady. Inhoud van het testpakket: vul het druppelpipetje met urine. druppel 5 druppels urine in de ronde uitsparing l ovu ady vul het druppelpipetje met urine druppel 5 druppels urine in de ronde uitsparing Gebruiksaanwijzing LH test OvuLady Lees voor dat u met testen begint deze gebruiksaanwijzing door. Gebruik de

Nadere informatie

Gebruikershandleiding BosorNet

Gebruikershandleiding BosorNet Gebruikershandleiding BosorNet Inhoud Diensten en roosters... 1 Wensen invoeren... 4 Diensten en roosters Je start BosorNet op in een browser (bijvoorbeeld Microsoft Explorer, Opera) met de link die je

Nadere informatie

Handleiding Egolf4U zuil

Handleiding Egolf4U zuil Handleiding Egolf4U zuil Hoe werkt de zuil? De zuil is een zogenaamde touch screen. Dat betekent dat er geen toetsenboord is, maar dat u de keuzes op het scherm maakt door met uw vinger de juiste knoppen

Nadere informatie

Point2Share handleiding eindgebruikers Window 8

Point2Share handleiding eindgebruikers Window 8 Point2Share handleiding eindgebruikers Window 8 Wat is Point2Share? Met Point2Share kunt u eenvoudig vergaderingen bijwonen georganiseerd door uw bedrijf waarbij u gebruik maakt van uw Windows 8 tablet

Nadere informatie

dit is Margreet Uw gezondheid eenvoudig in beeld met e-vita. Vita diabetes versie oktober 2012

dit is Margreet Uw gezondheid eenvoudig in beeld met e-vita. Vita diabetes versie oktober 2012 dit is Margreet Uw gezondheid eenvoudig in beeld met e-vita. - Vita diabetes versie oktober 2012 Meer grip op uw gezondheid met een persoonlijke website dit is Avalange Hoe gaat het met u? Die vraag wordt

Nadere informatie

Er verschijnt een overzicht van de twintig eilanden. De introductiefilm en veelgestelde vragen zijn hier te vinden.

Er verschijnt een overzicht van de twintig eilanden. De introductiefilm en veelgestelde vragen zijn hier te vinden. Gebruiksaanwijzing pagina 1 WELKOM BIJ TYPEWORLD KORTE HANDLEIDING Je leert bij NHI-Opleidingen typen: oefenen doe je in TYPEWORLD. Lees dit document goed door om meer te weten te komen over TypeWorld

Nadere informatie

Boutronic Dongle driver installeren

Boutronic Dongle driver installeren Boutronic Dongle driver installeren Wanneer u de Boutronic USB Dongle aansluit op uw computer, zal de computer proberen deze automatisch te herkennen. Wanneer uw computer de Boutronic USB Dongle herkent,

Nadere informatie

Aan de slag Uren registreren met WorkTimer (voor medewerkers)

Aan de slag Uren registreren met WorkTimer (voor medewerkers) Aan de slag Uren registreren met WorkTimer (voor medewerkers) Over dit document Binnen uw organisatie is gekozen om WorkTimer te gebruiken voor tijdregistratie. WorkTimer is een programma waarmee u eenvoudig

Nadere informatie

USERTESTING. Testplan Werking en interesse. Product. Testdoelen. Methodes

USERTESTING. Testplan Werking en interesse. Product. Testdoelen. Methodes USERTESTING Testplan Werking en interesse Product Op de basisschool worden vooral vakken gegeven waarop de inspectie controleert. Veel vakken die ook belangrijk zijn worden hierdoor niet gegeven. Ons doel

Nadere informatie

Datanose. Laura Geerars, Vincent Damen, Marit Beerepoot, Meile Houtsma Groep 10

Datanose. Laura Geerars, Vincent Damen, Marit Beerepoot, Meile Houtsma Groep 10 Datanose Mini brief 21: De UvA wil dat Datanose ook goed werkt op mobiele telefoons. Zoek uit welke user stories specifiek op mobiel belangrijk zijn, en maak voor die user stories een gedetailleerd ontwerp

Nadere informatie

Afasie en logopedie informatie voor naasten/familie

Afasie en logopedie informatie voor naasten/familie Afasie en logopedie informatie voor naasten/familie Inhoud Afasie, wat is dat en hoe kunt u er mee om gaan? 5 Taalproblemen 6 Hoe ervaren afasiepatiënten de moeilijkheden zelf? 7 Hoe kunt u het beste omgaan

Nadere informatie

Philips E-motion. Protoyping/Interactieontwerp. Kwartaal 1 jaar 3. Inhoud Onderzoek Schetsen Mockups Wireframes Flowcharts

Philips E-motion. Protoyping/Interactieontwerp. Kwartaal 1 jaar 3. Inhoud Onderzoek Schetsen Mockups Wireframes Flowcharts Protoyping/Interactieontwerp Philips E-motion Kwartaal 1 jaar 3 Inhoud Onderzoek Schetsen Mockups Wireframes Flowcharts Maarten de Splenter COHORT0506 000119739 Onderzoek Bij het ontwikkelen van de E-motion

Nadere informatie

urine incontinentie Praktische tips Omgaan met

urine incontinentie Praktische tips Omgaan met urine incontinentie Praktische tips Thuiszorg Omgaan met 1 2 Wat is incontinentie? Urine-incontinentie is geen ziekte, maar een gevolg. Het kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een operatie, zwangerschap

Nadere informatie

Ontwerprapport Fietsenrek

Ontwerprapport Fietsenrek CMD 7 Ontwerprapport Fietsenrek Menno Visser 09022244 Rowan de Jong 08021163 Thijs van Diessen 12113247 Inhoudsopgave 1. Concept p. 3 2. Taakanalyse p. 3 3. Scenario s p. 3 4. Task Flows p. 5 5. Wireframes

Nadere informatie

GPS NAVIGATION SYSTEM QUICK START USER MANUAL

GPS NAVIGATION SYSTEM QUICK START USER MANUAL GPS NAVIGATION SYSTEM QUICK START USER MANUAL DUTCH Van start gaan Als u de navigatiesoftware de eerste keer gebruikt, wordt een automatisch proces gestart voor het instellen van de basisinstellingen.

Nadere informatie

Online. Handleiding gebruiker. Online by Bizon Software Pagina 1 van 8

Online. Handleiding gebruiker. Online by Bizon Software Pagina 1 van 8 Online Handleiding gebruiker Online by Bizon Software Pagina 1 van 8 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Online... 4 2.1 Browsers... 4 2.2 Aanmelden - Afmelden... 4 2.3 Basisscherm... 4 2.4 Functie omschrijving...

Nadere informatie

+ prototyping. Prototyping CMDDEV01-6. Aron Martin 0847986 CMD2D 0847986@hr.nl

+ prototyping. Prototyping CMDDEV01-6. Aron Martin 0847986 CMD2D 0847986@hr.nl 0847986 CMD2D 0847986@hr.nl Prototyping CMDDEV01-6 2 1 Inhoudsopgave Debriefing 3 Concept 4 Functioneel Onderzoek en Ontwerp 7 - User stories 7 - Use cases 8 Technisch Onderzoek en Ontwerp 12 - Technisch

Nadere informatie

Verkorte Gebruiker Handleiding

Verkorte Gebruiker Handleiding Verkorte Gebruiker Handleiding Inhoud Algemeen... 3 Het keypad... 3 Functietoetsen... 4 Cijfertoetsen... 4 Navigatietoetsen... 4 LCD scherm... 4 Signalisatie LED s... 6 Noodtoetsen... 6 De verschillende

Nadere informatie

HANDLEIDING. Telex Scholar Daisy speler Daisy speler om het gesproken boek mee te beluisteren

HANDLEIDING. Telex Scholar Daisy speler Daisy speler om het gesproken boek mee te beluisteren HANDLEIDING Telex Scholar Daisy speler Daisy speler om het gesproken boek mee te beluisteren Hartelijk dank voor uw aanschaf van de Telex Scholar Daisy speler. Wij hopen dat u plezier zult beleven aan

Nadere informatie

Eindverslag SLB module 12

Eindverslag SLB module 12 Eindverslag SLB module 12 Marthe Verwater HDT 3C 0901129 Inhoudsopgave: Eindreflectie.. Blz.3 Reflectieverslag les 1.. Blz.4 Reflectieverslag les 2.. Blz.6 Reflectieverslag les 3.. Blz.8 2 Eindreflectie

Nadere informatie

iphone & ipad Vergroot uw digitale wereld

iphone & ipad Vergroot uw digitale wereld iphone & ipad Vergroot uw digitale wereld iphone & ipad De iphone, ipad en ipod touch bieden veel mogelijkheden, vooral ook voor slechtziende en blinde mensen. Dit dankzij de standaard ingebouwde functies

Nadere informatie

Vodafone Thuis TV App

Vodafone Thuis TV App Vodafone Thuis TV App Gebruikershandleiding Vodafone Thuis TV App Inhoudsopgave 1. Ondersteuning 3 2. Installeren van de TV App 4 3. Verbind de Thuis TV App met je Interactieve Box 4 4. Het gebruik van

Nadere informatie

Datum test: dinsdag 8 april 2014 Schrijven review: donderdag 10 april 2014

Datum test: dinsdag 8 april 2014 Schrijven review: donderdag 10 april 2014 Datum test: dinsdag 8 april 2014 Schrijven review: donderdag 10 april 2014 Getest met: Samsung Galaxy S4 mini (GT-I9195) op 4G netwerk KPN Android versie: 4.2.2 Mijn Hi Beta versie: 3.0.0 build 95 Als

Nadere informatie

Terugkoppeling testen egeo internetpanel

Terugkoppeling testen egeo internetpanel www.rijksoverheid.nl Terugkoppeling testen egeo internetpanel Inleiding De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft in 2013 een nieuwe versie van de webapplicatie voor het bekijken en wijzigen van

Nadere informatie

Pinniemaat. Zo werkt de leukste spaarpot van Nederland

Pinniemaat. Zo werkt de leukste spaarpot van Nederland Pinniemaat Zo werkt de leukste spaarpot van Nederland 302097_0913.indd 1 27-08-13 14:48 Pinniemaat Gefeliciteerd! Je hebt nu de leukste spaarpot van Nederland: de Pinniemaat. Met jouw Pinniemaat kun je

Nadere informatie

Wifi hotspot met welkomspagina Kurkshop 5.2. Installatie en gebruiksaanwijzing

Wifi hotspot met welkomspagina Kurkshop 5.2. Installatie en gebruiksaanwijzing Wifi hotspot met welkomspagina Kurkshop 5.2 Installatie en gebruiksaanwijzing www.kurkshop.nl KvK nr 60828587 februari 2015 Inhoud 1 Inleiding en overzicht... 3 1.1 Bediening... 3 1.2 Toegang... 3 2 Hardware

Nadere informatie

Zintuigen. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/58369

Zintuigen. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/58369 Auteur Iris Kikkert Laatst gewijzigd 11 March 2015 Licentie CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/58369 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Gebruikershandleiding. Brandmeldcentrale JUNO-NET EN54

Gebruikershandleiding. Brandmeldcentrale JUNO-NET EN54 Gebruikershandleiding Brandmeldcentrale JUNO-NET EN54 Copyright TEF Nederland erland B.V. Inhoud: 1.1. Omschrijving Bediening Brandmeldcentrale 1.2. Alarmsituatie 1.3. Reset de brandmeldcentrale 1.4. Starten

Nadere informatie

Kandidaatbrochure met oefenvragen Opleidingsniveau: MBO4-BA-MA

Kandidaatbrochure met oefenvragen Opleidingsniveau: MBO4-BA-MA P E O P L E I M P R O V E P E R F O R M A N C E Kandidaatbrochure met oefenvragen Opleidingsniveau: MBO4-BA-MA 1 van 34 / PiCompany 2005iMedia 2005 www.picompany.nl tel. 0346-55 90 10 fax 0346-55 90 15

Nadere informatie

Android. Smartphones & Tablets. Vergroot uw digitale wereld

Android. Smartphones & Tablets. Vergroot uw digitale wereld Android Smartphones & Tablets Vergroot uw digitale wereld Android Android is het besturingssysteem van de meeste smartphones & tablets die niet door Apple zijn gemaakt. Toestellen van bijvoorbeeld Samsung,

Nadere informatie

Grafisch Vormgeven 10 verbeterde designs. Youri Stans GAR-1B

Grafisch Vormgeven 10 verbeterde designs. Youri Stans GAR-1B Grafisch Vormgeven 10 verbeterde designs Youri Stans GAR-1B Mount and Blade Warband Interface In het eerste voorbeeld beslaat de interface ongeveer 70% van het beeldscherm. Dit terwijl de tekst binnen

Nadere informatie

Handleiding Be.Beacon

Handleiding Be.Beacon The bridge between the physical and online world Noordeinde 11 3238 BG Zwartewaal T +31 (0)181 41 07 02 M +31 (0)6 20 62 30 57 www.be-innovated.com info@be-innovated.com Bank: NL10ABNA0423234951 Kvk: 52681610

Nadere informatie

Websitebon.nl Documentatie Eerste zeer snelle opzet Update 05-04-2011

Websitebon.nl Documentatie Eerste zeer snelle opzet Update 05-04-2011 Websitebon.nl Documentatie Eerste zeer snelle opzet Update 05-04-2011 Wat staat u te wachten om in een paar stappen een website te maken met daarop uw belangrijkste informatie. Registreren... 2 Chek naam...

Nadere informatie

versie 112014 Handleiding Toon met Philips Hue

versie 112014 Handleiding Toon met Philips Hue versie 112014 Handleiding Toon met Philips Hue Inhoud 1. Toon met Philips Hue 4 2. Philips Hue koppelen met Toon 5 3. Philips Hue bedienen met Toon 9 4. Philips Hue verwijderen uit Toon 15 5. Philips

Nadere informatie

Kandidaatbrochure met oefenvragen Opleidingsniveau: (V)MBO1-2-3

Kandidaatbrochure met oefenvragen Opleidingsniveau: (V)MBO1-2-3 P E O P L E I M P R O V E P E R F O R M A N C E Kandidaatbrochure met oefenvragen Opleidingsniveau: (V)MBO1-2-3 1 van 37 / PiCompany 2005iMedia 2005 www.picompany.nl tel. 0346-55 90 10 0346-55 90 15 www.picompany.nl

Nadere informatie

Ace 150 Controls 1. 2. 3. Ace 150 eigenschappen

Ace 150 Controls 1. 2. 3. Ace 150 eigenschappen Ace 150 Controls 1. POWER knop Druk op de POWER knop om de detector aan en uit te schakelen. Na het uitschakelen moet minimaal 3 sec worden gewacht alvorens de detector weer ingeschakeld wordt. 2. SENSITIVITY

Nadere informatie

Car Black Box HD DVR

Car Black Box HD DVR Car Black Box HD DVR Deze gebruiksaanwijzing is bedoeld om u stap voor stap vertrouwd te maken met de functies en onderdelen van de Car Black Box HD DVR PRODUCT INFORMATIE 1 Mini USB aansluiting 2 DC Adapter

Nadere informatie

Nu de BMP goed is voorbereid kunnen we naar PE Design en kies voor Design Center.

Nu de BMP goed is voorbereid kunnen we naar PE Design en kies voor Design Center. Basiscursus PE DESIGN deel 2 Caroline van Langeveld www.cvanlangeveld.nl Deze les is voor alle versies van PE Design te gebruiken, de verschillen tussen de versies komen pas vanaf stadium 4 tot uiting

Nadere informatie

Handleiding Cubigo Verenigingen en Organisaties

Handleiding Cubigo Verenigingen en Organisaties Handleiding Verenigingen en Organisaties Wij heten u hartelijk welkom bij, het platform waar de verbinding wordt gelegd tussen burgers, instellingen, bedrijven en verenigingen op een eenvoudige en gebruikersvriendelijke

Nadere informatie

Onderwerp: Vochtbalans

Onderwerp: Vochtbalans Onderwerp: Vochtbalans Waarom een vochtbalans? Er wordt vanaf vandaag bij u een vochtbalans bijgehouden. Een vochtbalans is een lijst waarop wordt bijgehouden wat u aan vocht binnenkrijgt en hoeveel vocht

Nadere informatie

Debiteuren Handleiding

Debiteuren Handleiding Debiteuren Handleiding Pagina 1 Voorwoord. In deze debiteuren handleiding leest u hoe u gebruik kunt maken van de debiteurenmodule. Omdat de mogelijkheden en werkwijze vrijwel eindeloos zijn zullen wij

Nadere informatie

Uitlegdocument Schoudercom. Hierin vindt u alle standaard informatie voor het mailen van documenten.

Uitlegdocument Schoudercom. Hierin vindt u alle standaard informatie voor het mailen van documenten. Uitlegdocument Schoudercom. Hierin vindt u alle standaard informatie voor het mailen van documenten. Inhoud Hoofdstuk 1: Berichten versturen.... 2 1.1 Toelichting... 2 1.1 Hoe werkt berichten versturen?...

Nadere informatie

AMS 800. www.urologischcentrum.be

AMS 800. www.urologischcentrum.be AMS 800 www.urologischcentrum.be Geachte mevrouw, geachte heer, In overleg met uw uroloog werd gekozen voor een artificiële sfincter als behandeling van uw incontinentie. Deze brochure is bestemd om de

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing NL Unox Line Miss Elena & Rosella ELENA ROSELLA

Gebruiksaanwijzing NL Unox Line Miss Elena & Rosella ELENA ROSELLA Gebruiksaanwijzing NL Unox Line Miss Elena & Rosella ELENA ROSELLA AAN EN UITSCHAKELEN Het bedieningspaneel van de oven kan in twee standen werken, de handmatige stand, en de geprogrammeerde stand. In

Nadere informatie

Ontwerpverslag. Mobile Concepting 16 maart 2015. Rogier Wijnands Jelle Clignet Tom Bessems

Ontwerpverslag. Mobile Concepting 16 maart 2015. Rogier Wijnands Jelle Clignet Tom Bessems Ontwerpverslag Mobile Concepting 16 maart 2015 Rogier Wijnands Jelle Clignet Tom Bessems 1. Ontwerpproces en concept 3 1.1. Uiteindelijk concept 3 1.2. Ontwerpkeuzes 4 1.3. Ontwerpproces 4 2. Prototypes

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Handleiding TicTacTeam

Handleiding TicTacTeam Handleiding TicTacTeam www.languageininteraction.nl/tictacteam.html Radboud University Nijmegen, 2015 Handleiding TicTacTeam Introductie TicTacTeam is een puzzelspel voor twee spelers, waarbij je ontdekt

Nadere informatie

de Beste Studiekeuze Aanpak

de Beste Studiekeuze Aanpak de Beste Studiekeuze Aanpak Welk pad kies jij? Zelkennis is vaag pagina 3,4 Waar sta jij nu? Ontdek jouw volgende stap pagina 5,6 Hoe kom ik erachter wat ik wil? 3 bronnen voor zelfkennis pagina 7 Concreet

Nadere informatie

nl BeknOpte handleiding

nl BeknOpte handleiding Beknopte handleiding nl MODI EN WEERGAVEN TIJD leeg weekdag datum seconden dubbele tijd tijden van zonsopgang en zonsondergang stopwatch dagteller KOMPAS leeg koers in graden tijd hoogtemeter leeg logboekfunctie

Nadere informatie

Werkinstructie Docenten Inlog

Werkinstructie Docenten Inlog Werkinstructie Docenten Inlog Versie: Januari 2011 Coachview.net: 2.1 Auteur(s): Remy Remery Dé nieuwe manier van samenwerken Inhoudsopgave INLEIDING 3 INDELING 4 INLOGGEN 5 COACHVIEW.NET INTERFACE EN

Nadere informatie

OOGGETUIGE. Johannes 20:30-31

OOGGETUIGE. Johannes 20:30-31 1 januari OOGGETUIGE Johannes 20:30-31 Een nieuw jaar ligt voor ons. Wat er gaat komen, weten we niet. Al heb je waarschijnlijk mooie plannen gemaakt. Misschien heb je goede voornemens. Om elke dag uit

Nadere informatie

Begeleide interne stage

Begeleide interne stage Ik, leren en werken Begeleide interne stage Deel 2 Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Marian van der Meijs Inhoudelijke redactie: Titel: Ik, leren

Nadere informatie

TIME-TRACKING GROUPING

TIME-TRACKING GROUPING BY QUINTEN DAMEN Tegenwoordig is de mens minder sociaal. Dit komt mede door de sterke aanwezigheid van smartphones. De smartphone moet een hulpmiddel worden om de wereld om je heen te verkennen en het

Nadere informatie

Raspberry Pi met de mediasoftware XBMC

Raspberry Pi met de mediasoftware XBMC Raspberry Pi met de mediasoftware XBMC De Raspberry PI is een minicomputer die wij hebben ingericht als mediaplayer door hierin een SD-kaart met XBMC te installeren. Door de grote flexibiliteit is het

Nadere informatie

Terrein 1 (Bord tegen gang kleedkamers) 10 Minuten, scores, fouten,... Handleiding bediening nieuw scorebord Westerstrand.

Terrein 1 (Bord tegen gang kleedkamers) 10 Minuten, scores, fouten,... Handleiding bediening nieuw scorebord Westerstrand. Handleiding bediening nieuw scorebord Westerstrand Terrein 1 (Bord tegen gang kleedkamers) BBC Haacht 10 Minuten, scores, fouten,... - Zet de antenne op het bedieningspaneel - Druk op de toets op de batterij

Nadere informatie

Ontwerpdocument. Maarten Kolthof. NHL Hogeschool Opleiding Communication & Multimedia Design Ontwerpdocument - Maarten Kolthof

Ontwerpdocument. Maarten Kolthof. NHL Hogeschool Opleiding Communication & Multimedia Design Ontwerpdocument - Maarten Kolthof Ontwerpdocument Maarten Kolthof NHL Hogeschool Opleiding Communication & Multimedia Design Ontwerpdocument - Maarten Kolthof Inhoud Algemeen ontwerp 3 Icoon en kleurgebruik Animatie technieken ios 7 kenmerken

Nadere informatie

uitleg proefje 1 spiegelbeeld schrijven

uitleg proefje 1 spiegelbeeld schrijven proefje 1 spiegelbeeld schrijven Misschien ziet je naam er een beetje kronkelig of gek uit, maar waarschijnlijk is het je wel een gelukt om je naam te schrijven. Het is moeilijk om de letters in spiegelbeeld

Nadere informatie

Voornaamste functies 1 BACK ( ) Toebehoren

Voornaamste functies 1 BACK ( ) Toebehoren 210 Aan de slag m Rider 210 De Rider 210 is voorzien van een barometer die de hoogte in real time weergeeft. Dit apparaat heeft drie toetsen die voor meerdere functies worden gebruikt. Voornaamste functies

Nadere informatie

Aan de slag. Werken met OnsRooster. (voor medewerkers)

Aan de slag. Werken met OnsRooster. (voor medewerkers) Aan de slag Werken met OnsRooster (voor medewerkers) Over dit document Binnen uw organisatie is gekozen om OnsRooster te gebruiken voor roostering en tijdregistratie. OnsRooster is een programma waarmee

Nadere informatie

Instructie Digitaal aantekeningen maken in pdf

Instructie Digitaal aantekeningen maken in pdf Instructie Digitaal aantekeningen maken in pdf Veel cursusmaterialen ontvang je in pdf. Om het digitaal werken eenvoudiger te maken, leer je in deze instructie hoe je gemakkelijk digitaal aantekeningen

Nadere informatie

AMIGA4LIFE. Hooggevoelig, wat is dat? WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN

AMIGA4LIFE. Hooggevoelig, wat is dat? WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN AMIGA4LIFE Hooggevoelig, wat is dat? 7-10 jaar WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN 1 voorlichtingsbrochure hooggevoeligheid - www.amiga4life.nl Ik heb een talent! Ik kan goed

Nadere informatie

4 communicatie. Ik weet welke informatie anderen nodig hebben om mij te kunnen begrijpen. Ik vertel anderen wat ik denk of voel.

4 communicatie. Ik weet welke informatie anderen nodig hebben om mij te kunnen begrijpen. Ik vertel anderen wat ik denk of voel. 4 communicatie Communicatie is het uitwisselen van informatie. Hierbij gaat het om alle informatie die je doorgeeft aan anderen en alle informatie die je van anderen krijgt. Als de informatie aankomt,

Nadere informatie