Eindopdracht Product Ontwerpen 1213

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Eindopdracht Product Ontwerpen 1213"

Transcriptie

1 Eindopdracht Product Ontwerpen 1213 Priscilla van der Pluijm

2 Opdracht 1 Modelbouw Het apparaat dat ik ga ontwerpen is bedoeld voor mensen met incontinentie. Het apparaat geeft aan hoe vol de blaas is en meet de drankconsumptie. Sommige concepten meten ook de blaasinhoud. Hieruit haalt de Smart Friend zijn gegevens en ondersteunt op deze manier de gebruiker. Welke personality moet jouw concept hebben? De Smart Friend moet betrouwbaar, onopvallend en behulpzaam zijn. De gebruiker moet dit apparaat kunnen vertrouwen omdat als het apparaat verkeerde informatie doorgeeft de gebruiker ongewenst urine verliest. Het apparaat moet onopvallend zijn zodat de gebruiker niet gezien wordt als iemand met incontinentie. De gebruiker wil niet opvallen. Het apparaat moet behulpzaam zijn zodat de gebruiker niet continu zichzelf bezig hoeft te houden met zijn conditie. Welke ruimtelijke kenmerken horen daarbij? Doordat het apparaat onopvallend moet zijn moet het apparaat een simpele, rustige kleur hebben. Het moet een natuurlijke vorm hebben en het moet simpel te bedienen zijn omdat anders de gebruiker opvalt. Hoe kun je dit in vorm uitdrukken? Dit kan je in vorm uitdrukken door het apparaat een wearable te maken zoals een handschoen, ring of armband. Concept 1 Handschoen Sterke punten Een sterk punten van dit model is dat het een wearable is. Het apparaat ondersteunt een natuurlijke handeling. Het is de bedoeling dat de gebruiker zijn hand op zijn buik legt waar de blaas zicht bevind. Deze handschoen leest dan af hoe vol de blaas is en toont dit via de lampjes. Het apparaat is verder ook betrouwbaar omdat het accuraat de blaasinhoud kan meten. Zwakke punten Het apparaat mag dan wel een wearable zijn, maar wanneer het zomer is dan is het nogal raar dat iemand een handschoen draagt. Het is ook maar een handschoen voor aan een hand dus daardoor val je ook best wel op. Een ander zwak punt is dat de gebruiker altijd een handschoen aan zal moeten hebben. Design principes en criteria Het apparaat voldoet maar aan een aantal punten van de criteria. Het belangrijkste criterium is dat de gebruiker niet opvalt en dat doet de gebruiker wel met deze handschoen.

3 Concept 2 Sticker op de blaas met een ring Concept 3 Armband met knijpfunctie Sterke punten Een sterk punt van dit concept is dat het een wearable is. Mensen kunnen het dus altijd bij zich hebben. De ring is onopvallend en de sticker wordt direct op de huid geplakt bij de blaas. De sticker zend informatie naar de ring over de blaasinhoud. De blaasinhoud wordt aangetoond via de lampjes in de ring. Een ander sterk punt is dat het heel betrouwbaar is. De sticker meet continu de blaasinhoud dus de gebruiker kan continu de blaasinhoud zien en inschatten wanneer hij naar het toilet moet. Zwakke punten Een zwak punt van dit ontwerp is dat de sticker ook niet betrouwbaar kan zijn wanneer deze niet goed aangebracht is. De sticker moet op de juiste plek geplakt worden. Een ander zwak punt is dat de ring continu licht uitzend dus als de gebruiker in een donkere ruimte is, deze licht zal geven. Hierdoor valt de gebruiker op in zijn omgeving. Design principes en criteria Het apparaat is betrouwbaar maar de ring zendt continu licht uit dus valt deze op. Sterke punten Een sterk punt van dit ontwerp is dat het een wearable is. De gebruiker heeft dit apparaat altijd bij zich. De armband heeft een knijpfunctie aan de rechterkant (zie foto). De knoop die daar zit (blauw) wordt ingedrukt wanneer de gebruiker heeft gedronken. De andere drie kleuren (groen, geel en rood) tonen de blaasinhoud aan. Het apparaat is onopvallend omdat het een armband is. Zwakke punten Het apparaat is niet heel erg betrouwbaar omdat het uitgaat van de input die de gebruiker geeft. Wanneer de gebruiker te vaak knijpt of te weinig, dan zal het apparaat niet goed werken. Ook is de knijpknop nogal klein en dus moeilijk voor oudere mensen om te bedienen. Ook kan de gebruiker de tel kwijt raken tijdens het knijpen. Design principes en criteria Het product voldoet aan het criterium onopvallend zijn. Maar doordat de gebruiker fouten kan maken met het invoeren van de drankconsumptie, is dit product niet 100% betrouwbaar.

4 Alle drie de concepten zijn behulpzaam omdat ze de gebruiker ondersteunen waardoor de gebruiker niet continu bezig hoeft te zijn met zijn conditie. betrouwbaar onopvallend behulpzaam concept o concept 2 o - o concept o - = slecht o = voldoende + = goed Conclusie Alle drie de concepten hebben sterke punten maar ook zwakke punten. Alle apparaten ondersteunen de gebruiker wel, maar ik denk zelf op dit moment nog te weinig. Als de gebruiker namelijk op pad is dan kan deze in paniek raken wanneer hij naar het toilet moet. De gebruiker kan in paniek zijn omdat de omgeving vreemd is. Ik denk zelf dat het apparaat de gebruiker in deze situatie ook moet ondersteunen door middel van een wc-locator. Hierdoor weet de gebruiker altijd waar het dichtstbijzijnde toilet is. Ik ben van mening dat het apparaat een armband moet worden omdat dit het minst opvalt en dat de Smart Friend niet continu licht moet uitzenden of dit heel erg subtiel moet doen zoals wanneer het apparaat aangeraakt wordt.

5 Opdracht 2 Prototyping We hebben deze week een groepsbijeenkomst gehad over onze prototypes voor project. We hadden allemaal verschillende vormen gemaakt en zijn tot de conclusie gekomen dat ons definitieve ontwerp een armband gaat worden. Deze vorm hebben we gekozen omdat deze vorm onopvallend is. De vorm wordt dagelijks gedragen door mensen en als we het uiterlijk maken zoals een armband dan zal de gebruiker niet opvallen. Ook is deze vorm handig om mee te nemen. Een armband verlies je namelijk niet snel en het is makkelijk om te zien hoe vol je blaas is. Voor buitenstaanders kan het lijken alsof je kijkt hoe laat het is of dat je je bloeddruk aan het meten bent wanneer je de knopjes bedient. Hieronder een foto met alle prototypes die mee genomen waren. Aankomende week is de usabilitytest en we gaan ons testdoel bepalen. Het belangrijkste is om te weten of onze interface goed werkt voor de gebruiker. De gebruiker moet de interface kunnen begrijpen en zijn handelingen snel uit kunnen voeren. Om dit doel te kunnen testen moeten we werken met paperprototyping. Hierdoor kunnen we verschillende interfaces testen en kijken hoe de gebruiker reageert op de interface. We zullen tijdens deze test vragen hardop te denken en proberen te begrijpen hoe de gebruiker naar de interface kijkt en hoe deze gebruikt wordt. We hebben gekozen om allemaal een eigen interface te maken en deze te testen onder de gebruiker.

6 Schetsen en foto s prototype

7

8 Opdracht 3 Usability test Voor de usability test wil ik graag weten of mijn interface helder communiceert met de gebruiker. Als dit niet zo is dan wil ik graag weten wat de gebruikers niet snappen en of ze nog aanvullingen hebben voor mijn interface. Ik wil graag te weten komen hoe ze met mijn interface omgaan en hoe hun denken dat de armband werkt. Testopzet Testdoelen Mijn testdoel voor deze usability test is om te weten te komen hoe de gebruiker interacteert met mijn ontworpen interface. Als ze bepaalde stappen zetten dan wil ik graag te weten komen waarom hun denken dat het op die manier zou moeten werken. Ik heb zelf namelijk het idee dat mijn interface wel helder is ingedeeld. Ook wil ik graag te weten komen of de grootte van de knoppen goed is en of de armband duidelijk in elkaar zit. (zoals het weten wat de knoppen allemaal doen en betekenen). Beschrijving deelnemers Deelnemer 1 Deze mevrouw van 68 jaar is mijn oma. Haar naam is Joke van der Pluijm. Ze woont in Breda en heeft een zus die incontinent is. De reden waarom ik mijn oma heb gevraagd is omdat ze in onze leeftijdscategorie valt. Ze heeft geen ervaring met smartphones en ze internet niet vaak. Ik wilde graag te weten komen of ze goed snap wat het apparaat doet en hoe het werkt. Ik kwam tijdens de test er achter dat haar zus incontinent is. Ik heb haar zus niet kunnen vragen omdat deze heel ver weg woont. Deelnemer 2 Deze meneer was meegenomen door een ander projectgroepje. Ik weet wel dat deze gebruiker kennis heeft over smartphones. Deelnemer 3 Deze meneer van 72 jaar is mijn opa. Ik heb hem na de les nog gevraagd om mijn interface te testen omdat hij niet aanwezig kon zijn tijdens de les. Hij woont in Breda. De reden waarom ik mijn opa heb gevraagd is omdat hij wat ouder is als mijn oma en hij trilt met zijn handen. Hierdoor zou het mogelijk kunnen zijn dat hij moeite heeft om de knoppen in te kunnen drukken. Mijn opa heeft geen ervaring met smartphones maar hij zit wel op het internet. Hierop kijkt hij vooral vakanties en verder mailt hij wat.

9 Taakscenario s Voorafgaand aan de opdrachtomschrijving wordt het volgende verteld tegen de deelnemer. Voor de komende opdrachten heeft u last van incontinentie. De armband die u om heeft gaat u helpen om verschillende dingen te weten te komen. De armband houd namelijk uw drankconsumptie bij en uw toiletbezoek. Verder helpt dit apparaat om u te laten weten hoe lang u nog hebt om het toilet te bezoeken. Graag zou ik willen dat u de volgende opdrachten uitvoert. Scenario 1 In dit scenario staat het invoeren van de drankconsumptie centraal. U bent op dit moment thuis en u heeft net een vol glas drinken op. U moet deze data invoeren in de armband die u om heeft. Hoe zou u dit aanpakken? Zou u willen proberen om hardop te denken en te vertellen waarom u de betreffende handelingen verricht? Scenario 2 In dit scenario staat het invoeren van het toilet bezoek centraal. U bent op dit moment thuis en u heeft net uw blaas geleegd. U moet dit toilet bezoek invoeren in de armband die u om heeft. Hoe zou u dit aanpakken? Zou u willen proberen om hardop te denken en te vertellen waarom u de betreffende handelingen verricht? Scenario 3 In dit scenario staat het kunnen vinden van de resterende tijd om naar het toilet te gaan centraal. U bent op dit moment in de binnenstad van Breda. Het is best een lange tijd geleden sinds u voor het laatst naar het toilet bent geweest. U vraagt uzelf af of u nu al naar het toilet moet. U wilt van de armband weten hoeveel tijd u nog over hebt om naar het toilet te gaan. Hoe zou u dit aanpakken? Zou u willen proberen om hardop te denken en te vertellen waarom u de betreffende handelingen verricht? Criteria en meetmethodes De criteria die ik deze usability test heb opgesteld zijn de volgende: - De interface moet helder communiceren met de gebruiker; - De icoontjes moeten voor de gebruiker duidelijk zijn; - De gebruiker moet snel door de interface kunnen navigeren; - De armband moet communiceren hoe deze werkt. Ik wil deze criteria op de volgende manieren testen (meetmethodes): - Ik maak een paperprototype van de armband. Deze wordt omgedaan bij de proefpersoon en de proef persoon krijgt een van de bovenstaande taakscenario s voorgelegd. Ik vraag de deelnemer hardop te denken over de interface en hoe deze geïnterpreteerd wordt. - Ik wil vragen wat volgens hun de icoontjes betekenen en wanneer deze niet helder zijn, vragen wat er niet helder is over de icoontjes. - Vervolgens wil ik weten of het menu helder in elkaar zit. Is het duidelijk voor hun waar ze alles kunnen vinden of hebben ze hier nog verbeterpunten voor? - Is het duidelijk hoe de armband wordt gebruikt? Wanneer dit niet het geval is, dan wil graag weten wat volgens de gebruiker niet goed is aan de armband.

10 Interactiestructuur van interface tijdens testen

11 Rapportage Bevindingen Deelnemer 1 Scenario 1 Wanneer de armband wordt omgedaan bij de gebruiker en het scherm Push to activate verschijnt, ziet de deelnemer meteen dat er een vingeractivatie nodig is. Dit zegt ze ook. Ze legt haar vinger op de aangegeven cirkel en de klok komt in het beeld. De gebruiker zegt dat het een klok is en wijst er op dat het nu dus uur is (op de foto 15.00). Ze gebruikt de pijl naar onder toe en ze ziet het drinkconsumptie logo. Ze drukt hierop en ziet de verschillende soorten glazen. Ze geeft aan dat ze zelf nooit volle glazen met water drinkt en zal deze knop dus nooit gebruiken. Haar glazen die ze drinkt zijn altijd halfvol en ze kiest dus ook voor het halfvolle glas. Ze gaf aan dat ze er niet van uit dat haar volle glazen maar halfvol zouden worden aangegeven. Scenario 2 Ze begint weer bij het klokje en gebruikt de pijlen om door het menu te gaan. Ze drukt op de knop Time left en ziet 53 min left staan. Ze zegt dat het voor haar wel heel erg lang is om niet naar het toilet te gaan. Nadat is uitgelegd dat het apparaat rekening houdt met haar eigen patroon snapt ze het principe van de tijdsaanduiding. Scenario 3 Ze begint weer bij het klokje en gebruikt de pijlen om door het menu te gaan. Ze drukt uiteindelijk op de knop wc en komt weer bij het klokje uit. Ze geeft aan dat ze geen bevestiging krijgt en zichzelf afvraagt of ze het wel goed heeft gedaan. Deelnemer 2 Scenario 1 De deelnemer ziet meteen dat hij zijn vinger moet gebruiken om het scherm te activeren. Hierna ziet de gebruiker de tijd in beeld staan. Hij gebruikt de pijltoetsen en navigeert door het menu heen. Hierna drukt hij op de drankconsumptie knop en ziet de verschillende hoeveelheden staan. Hij geeft aan dat dit niet duidelijk voor hem is. Elk glas is anders en als je een vol klein glas drink of een vol groot glas daar verschil in zit. Scenario 2 De deelnemer begint bij het klokje en gebruikt de pijltoetsen. Hij komt bij de knop Time left en drukt op deze. Hierna vraagt hij zich af wat hij precies ziet en zegt dat dit niet heel erg duidelijk voor hem is. Een metertje zou beter aangeven hoe vol je blaas is. Scenario 3 De deelnemer begint bij het klokje en gebruikt de pijltoetsen. Hij komt bij de knop wc en drukt deze in. Hierna verschijnt het beeld met het klokje en hij vind het nogal onduidelijk wat er precies gebeurt is. Deelnemer 3 Scenario 1 De gebruiker krijgt de armband om en hij vraagt meteen wat het scherm Push to activate betekent. Na uitleg snapt hij wat hij moet doen met dit scherm. Hierna komt hij op het scherm met de klok. Hij zegt dat dit de klok is en dat het op dit moment uur is. Hierna wacht hij een tijdje met zijn volgende stap. Hierna drukt hij op een pijltoets en verschijnt het drankconsumptie logootje. Hij zegt dat hij dit herkent als een drinken en drukt hierop. Hierna verschijnen de hoeveelheden en hij weet meteen welk glas de volle is en drukt hier op. Hij komt terug op het scherm met het klokje en vraagt zichzelf af of hij het wel goed heeft gedaan.

12 Scenario 2 De gebruiker begint bij het scherm met de klok. Hij moet zijn toiletbezoek invoeren en drukt op het klokje. Hierna gebeurt er niks en drukt hij op een pijltoets. Hierna verschijnt het drankconsumptielogootje. Hij drukt hier op en snapt niet goed wat er mis is gegaan. Hierna wordt de armband gereset door mij en begint hij opnieuw. Hij drukt weer op het klokje en snapt nog steeds niet goed wat er mis is gegaan en druk hierna op de pijltoets. Hierna drukt hij nogmaals op de pijltoets en ziet wc. Hij drukt hier op en komt terug bij het klokje. Scenario 3 De gebruiker begint bij het scherm met het klokje en drukt op het klokje. Er gebeurt niks en hij vraagt zichzelf af wat hij verkeerd heeft gedaan. Hierna wordt uitgelegd dat hij met de pijlen moet navigeren. Hij komt bij het drankconsumptielogo en drukt hierop. Hij snapt niet goed wat hij moet doen en vraagt wat de bedoeling is. Na een aantal minuten is de deelnemer niet nog verder gekomen en doe ik het voor. Hierna begrijpt hij het wel maar als hij geen uitleg had gekregen dan had hij dit nooit begrepen. Conclusies - Het is voor de deelnemers niet duidelijk dat ze in een menu zitten wanneer ze zich bevinden in het scherm met het klokje. - De deelnemers krijgen geen bevestiging na het invoeren van data en komen weer terug op het klok scherm. Ze vragen zichzelf af of ze het wel goed hebben gedaan. - De logootjes met de verschillende glazen is niet duidelijk. Alle glazen zijn immers verschillend. - Het scherm met Time left wordt niet goed begrepen door de gebruiker. - De taal van de armband is voor een deelnemer onduidelijk. - Voor een gebruiker is het handiger als je op het klokje tikt op te zien hoeveel tijd je nog over hebt. - Er zijn geen toetsen om een stap terug te doen. Aanbevelingen van de gebruikers - Duidelijk zichtbaar in welk menu ze zitten. - Alleen de pijlen actief hebben die ze kunnen gebruiken. - Bevestiging geven wanneer ze data in hebben gevoerd en ze fouten kunnen laten herstellen. - Bij de logootjes met de verschillende glazen ook aangeven hoeveel liter dit is. - In plaats van het Time left iets maken dat duidelijker aangeeft hoe vol de blaas zit door bijvoorbeeld licht. - De taal van de armband in het Nederlands zetten. - Als je op het klokje tikt dat het aantal minuten dat ze over hebben nog snel te zien is. Ook dit vindbaar hebben in het menu. - Toetsen maken om een stap terug te kunnen doen. - Eventueel werken met een trilsignaal wanneer je blaas bijna vol zit. - Bij het wc bezoek laten zien dat blaasinhoud minder is geworden. Nieuwe criteria: - Het product moet altijd aantonen hoe vol de blaas is. - Het product moet fouten helpen herstellen. - Het apparaat moet duidelijk weergeven in welk menu ze zitten. - De pijlnavigatie moet verbeterd worden. - Aantal liter moet bij de glazen komen te staan. - De taal moet Nederlands zijn. - De armband moet een trilsignaal geven wanneer de blaas bijna vol zit. - Bij het wc bezoek laten zien dat blaasinhoud minder is geworden.

13 Schetsen van verbeterde interface

14

15 Interactiestructuur van interface na verbetering

16 Foto s van usability testing

17

18

19

20

21

22

c) Maak een startschema De titel schrijf je in het midden, daaromheen de kopjes of de belangrijkste woorden en begrippen.

c) Maak een startschema De titel schrijf je in het midden, daaromheen de kopjes of de belangrijkste woorden en begrippen. 1) Hoe lees ik een tekst? Een tekst lezen is iets anders dan een tekst leren. Deze vaardigheid behandelt het zogenaamde oriënterend lezen. Dit noemt men ook wel verkennend of extensief lezen. Je leest

Nadere informatie

ONDERZOEKSRAPPORT. Project: Gebruiksonderzoek ICT Producten

ONDERZOEKSRAPPORT. Project: Gebruiksonderzoek ICT Producten ONDERZOEKSRAPPORT Project: Gebruiksonderzoek ICT Producten Bedrijf: Voys Zakelijke Telefonie Plaats, Datum: Groningen, 2-2-2014 Opdrachtgever: Voys Zakelijke Telefonie, Tim Eebes Instituut: Instituut voor

Nadere informatie

Persoonlijke ontwikkeling door het werken in de praktijk van het Industrieel Ontwerpen. Hoe ik mijn leerdoelen behaalde tijdens mijn stage

Persoonlijke ontwikkeling door het werken in de praktijk van het Industrieel Ontwerpen. Hoe ik mijn leerdoelen behaalde tijdens mijn stage Persoonlijke ontwikkeling door het werken in de praktijk van het Industrieel Ontwerpen Hoe ik mijn leerdoelen behaalde tijdens mijn stage Delft, 2009 Voorwoord Als studente Industrieel Ontwerpen heb ik

Nadere informatie

ATTRIBUEREN OF TOESCHRIJVEN

ATTRIBUEREN OF TOESCHRIJVEN ATTRIBUEREN OF TOESCHRIJVEN De meeste mensen, en dus ook leerlingen, praten niet alleen met anderen, maar voeren ook gesprekken met en in zichzelf. De manier waarop leerlingen over, tegen en in zichzelf

Nadere informatie

Gratis website maken. Auteur Rob Dennissen. www.maakjegratiswebsite.nl

Gratis website maken. Auteur Rob Dennissen. www.maakjegratiswebsite.nl Gratis website maken Auteur Rob Dennissen www.maakjegratiswebsite.nl Voorwoord Allereerst wil ik je bedanken en feliciteren met de aanschaf van dit E-book gratis website maken. Je hebt namelijk vertrouwen

Nadere informatie

WERKBOEK Loopbaanbegeleiding

WERKBOEK Loopbaanbegeleiding WERKBOEK Loopbaanbegeleiding DOELEN STRATEGIEËN JE CV STERKTES EN ZWAKTES VAARDIGHEDEN SOLLICITATIE BRIEF SOLLICITATIE GESPREK LEREN OMGAAN MET STRESS KOM OP VOOR JEZELF LEREN OMGAAN MET CONFLICTEN 1 Inleiding

Nadere informatie

Interview verslag. Datum interview: 28 october 2013 Locatie interview:widexs, Amsterdam Opdrachtgever interview: Ellen Leen Interviewer: Tom Rogmans

Interview verslag. Datum interview: 28 october 2013 Locatie interview:widexs, Amsterdam Opdrachtgever interview: Ellen Leen Interviewer: Tom Rogmans Interview verslag Datum interview: 28 october 2013 Locatie interview:widexs, Amsterdam Opdrachtgever interview: Ellen Leen Interviewer: Tom Rogmans Inleiding Dit interview is afgenomen door Tom Rogmans,

Nadere informatie

Medischwetenschappelijk. onderzoek. Algemene informatie voor de proefpersoon

Medischwetenschappelijk. onderzoek. Algemene informatie voor de proefpersoon Medischwetenschappelijk onderzoek Algemene informatie voor de proefpersoon Inhoud Inleiding 5 Medisch-wetenschappelijk onderzoek 6 Wat is medisch-wetenschappelijk onderzoek? Wat zijn proefpersonen? Wie

Nadere informatie

Medischwetenschappelijk onderzoek. Algemene informatie voor de proefpersoon

Medischwetenschappelijk onderzoek. Algemene informatie voor de proefpersoon Medischwetenschappelijk onderzoek Algemene informatie voor de proefpersoon Inhoud Inleiding 3 Medisch-wetenschappelijk onderzoek 4 Wat is medisch-wetenschappelijk onderzoek? Wat zijn proefpersonen? Hoe

Nadere informatie

Hand-out behorende bij de training. Ten behoeve van ERAcademy. ERAcademy Zwarte Woud 2 3524 SJ UTRECHT 030-2899900 www.teamera.nl

Hand-out behorende bij de training. Ten behoeve van ERAcademy. ERAcademy Zwarte Woud 2 3524 SJ UTRECHT 030-2899900 www.teamera.nl Hand-out behorende bij de training ERAcademy Zwarte Woud 2 3524 SJ UTRECHT 030-2899900 www.teamera.nl Een nadere kennismaking ERAcademy is een partner in ontwikkeling van mensen en organisaties. Trainen

Nadere informatie

Beginnen met leidinggeven en. Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven.

Beginnen met leidinggeven en. Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven. Beginnen met leidinggeven en dan Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven. S o n j a v a n B e v e r e n, M e l k w e g 2 3, K l i j n d i j k R e g i e & R e s u l t a a t r e g i e @ s o n

Nadere informatie

Keuzeverslag. Mijn keuze is [IT Management]

Keuzeverslag. Mijn keuze is [IT Management] Keuzeverslag Mijn keuze is [IT Management] Studentnaam : Onno van Gijssel Studentnummer : 500664958 Klas : IP110 Emailadres : onno.van.gijssel@hva.nl Datum : 01-11-2012 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding. 1. De universiteit van de straat. 2. Straatcultuur en aanpak. 3. Bolletjes verzamelen. 4. Van onmacht naar macht

Inhoud. Inleiding. 1. De universiteit van de straat. 2. Straatcultuur en aanpak. 3. Bolletjes verzamelen. 4. Van onmacht naar macht Inhoud Inleiding 1. De universiteit van de straat 2. Straatcultuur en aanpak 3. Bolletjes verzamelen 4. Van onmacht naar macht 5. Het bejegeningsprofiel 6. De MES-factoren 7. Contact maken 8. Jeugd en

Nadere informatie

Hand-out behorende bij de training. Ten behoeve van www.itasc.nl. ITASC BV Aalsterweg 289 5644 RE Eindhoven 040 2115020 www.itasc.

Hand-out behorende bij de training. Ten behoeve van www.itasc.nl. ITASC BV Aalsterweg 289 5644 RE Eindhoven 040 2115020 www.itasc. Hand-out behorende bij de training ITASC BV Aalsterweg 289 5644 RE Eindhoven 040 2115020 www.itasc.nl Een nadere kennismaking Itasc is een partner in ontwikkeling van mensen en organisaties. Trainen is

Nadere informatie

Je eigen succesvolle weblog maken!

Je eigen succesvolle weblog maken! Je eigen succesvolle weblog maken! Bjorn Simmering Ik had al wat langer plannen om een eboek te schrijven, maar ik stelde dit steeds uit of ik maakte er geen tijd voor vrij. Nadat ik een serie artikelen

Nadere informatie

DE 45 SECONDEN PRESENTATIE DIE UW LEVEN ZAL VERANDEREN

DE 45 SECONDEN PRESENTATIE DIE UW LEVEN ZAL VERANDEREN DE 45 SECONDEN PRESENTATIE DIE UW LEVEN ZAL VERANDEREN Don Failla 1 VOORWOORD De '45 Seconden" Presentatie is alles wat men hoeft te weten om een grote organisatie op te bouwen. En als iemand deze presentatie

Nadere informatie

Het begin. De weg tot God. Wie is God eigenlijk?

Het begin. De weg tot God. Wie is God eigenlijk? Het begin Geloven in God - hoe begin je daarmee? Je hebt erover gehoord van anderen en mogelijk ken je mensen die in Hem geloven. Misschien ben je zelf tot de ontdekking gekomen dat een leven zonder God

Nadere informatie

Scott de Jong http://www.positiefleren.nl 1

Scott de Jong http://www.positiefleren.nl 1 Scott de Jong http://www.positiefleren.nl 1 Je leest op dit moment versie 3.0 van het Gratis Ebook: Zelfvertrouwen Vergroten Bij Kinderen Geschreven door Scott de Jong. Download de allernieuwste versie

Nadere informatie

Einddocument V1.2. Brand a Band Brugklas Beatz. Datum 16-4-2015 PTM 21. Projectleden Tim Frakking

Einddocument V1.2. Brand a Band Brugklas Beatz. Datum 16-4-2015 PTM 21. Projectleden Tim Frakking Einddocument V1.2 Brand a Band Brugklas Beatz Datum 16-4-2015 Opdrachtgever Brugklas Beatz PTM 21 Klas Projectgroep M21 left 2 foot Projectleden Tim Frakking Tutor Koos Driessen Robin laurenssen Daan Kuhlmann

Nadere informatie

CMD-6VT-P1.09. Ontwerprapport. Bart Waardenburg 21/10/2011. Naam: Bart Waardenburg, Studentnummer: 08081867

CMD-6VT-P1.09. Ontwerprapport. Bart Waardenburg 21/10/2011. Naam: Bart Waardenburg, Studentnummer: 08081867 CMD-6VT-P1.09 Ontwerprapport Bart Waardenburg 21/10/2011 Naam: Bart Waardenburg, Studentnummer: 08081867 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 3 2. DE STRATEGIE BEPALEN 4 2.1. PLANNEN MAKEN 4 2.2. VISIE BEPALEN 10

Nadere informatie

Colofon blz. 1 Handleiding blz. 3-4 Voorbeeld spaarplan blz. 5-7 Spaarplan 1 blz. 8-10 Spaarplan 2 blz. 11-13 Spaarplan 3 blz. 14-16 Spaarplan 4 blz.

Colofon blz. 1 Handleiding blz. 3-4 Voorbeeld spaarplan blz. 5-7 Spaarplan 1 blz. 8-10 Spaarplan 2 blz. 11-13 Spaarplan 3 blz. 14-16 Spaarplan 4 blz. Colofon blz. 1 Handleiding blz. 3-4 Voorbeeld spaarplan blz. 5-7 Spaarplan 1 blz. 8-10 Spaarplan 2 blz. 11-13 Spaarplan 3 blz. 14-16 Spaarplan 4 blz. 17-19 Spaarplan 5 blz. 20-22 Voorbeeld Contract blz.

Nadere informatie

UITGEWERKT DRAAIBOEK VOOR TRAINERS REALISTEN ROADMOVIE

UITGEWERKT DRAAIBOEK VOOR TRAINERS REALISTEN ROADMOVIE UITGEWERKT DRAAIBOEK VOOR TRAINERS REALISTEN ROADMOVIE Op www.derealisten.nu bij het kopje methodiekboek vindt u alle benodigde trainingsmaterialen. De prezi presentatie voor de trainingsbijeenkomsten

Nadere informatie

Klantgerichte communicatie

Klantgerichte communicatie Hand out behorende bij de training Klantgerichte communicatie Itasc Nederland B.V. Sint Gerardusplein 26 33 5644 NG EINDHOVEN 040 2115020 www.itasc.nl Itasc Nederland B.V. WTC Amsterdam Toren C, Level

Nadere informatie

Coachend Leidinggeven Waaier met informatie en tips voor gezond en efficiënt werken

Coachend Leidinggeven Waaier met informatie en tips voor gezond en efficiënt werken Coachend Leidinggeven Waaier met informatie en tips voor gezond en efficiënt werken Relatie Coachen Communicatie Aan de slag Aandacht geven Aandacht aan iemand geven betekent jezelf open stellen voor wat

Nadere informatie

1 3 N u t t i g e LinkedIn Tips. Haal direct meer uit je netwerk!

1 3 N u t t i g e LinkedIn Tips. Haal direct meer uit je netwerk! 1 3 N u t t i g e LinkedIn Tips Haal direct meer uit je netwerk! Inleiding Allereerst wil ik u bedanken voor het downloaden van dit e-book. Na weken van voorbereiding kunnen we dan nu eindelijk dit e-book

Nadere informatie

Communicatie tussen mens en paard

Communicatie tussen mens en paard Communicatie tussen mens en paard (Monty Roberts) CM-profiel Nederlands en Tekenen Dhr. S. Hofstra en Dhr. B. Boomsma L. Drost (H5B) W. Veenstra (H5E) 05-01-2014 1 Inhoud: Inleiding 03. Onderzoeksvraag

Nadere informatie

Hand out behorende bij de training VOBSPAN. 5644 NG EINDHOVEN Toren C, level 14 040 2115020 1077 NX AMSTERDAM www.itasc.

Hand out behorende bij de training VOBSPAN. 5644 NG EINDHOVEN Toren C, level 14 040 2115020 1077 NX AMSTERDAM www.itasc. Hand out behorende bij de training VOBSPAN Itasc Nederland B.V. Itasc Nederland B.V. St. Gerardusplein 26 33 WTC Amsterdam 5644 NG EINDHOVEN Toren C, level 14 040 2115020 1077 NX AMSTERDAM www.itasc.nl

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Beroepsproduct 1. De invloed van sociale media op het leren van leerlingen

Beroepsproduct 1. De invloed van sociale media op het leren van leerlingen Beroepsproduct 1 De invloed van sociale media op het leren van leerlingen Gemaakt door : Tristan van Leeuwen Stageschool : Altena College Sleeuwijk Begeleider : Peggy Winkelaar HU begeleider : Martin van

Nadere informatie