Eindopdracht Product Ontwerpen 1213

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Eindopdracht Product Ontwerpen 1213"

Transcriptie

1 Eindopdracht Product Ontwerpen 1213 Priscilla van der Pluijm

2 Opdracht 1 Modelbouw Het apparaat dat ik ga ontwerpen is bedoeld voor mensen met incontinentie. Het apparaat geeft aan hoe vol de blaas is en meet de drankconsumptie. Sommige concepten meten ook de blaasinhoud. Hieruit haalt de Smart Friend zijn gegevens en ondersteunt op deze manier de gebruiker. Welke personality moet jouw concept hebben? De Smart Friend moet betrouwbaar, onopvallend en behulpzaam zijn. De gebruiker moet dit apparaat kunnen vertrouwen omdat als het apparaat verkeerde informatie doorgeeft de gebruiker ongewenst urine verliest. Het apparaat moet onopvallend zijn zodat de gebruiker niet gezien wordt als iemand met incontinentie. De gebruiker wil niet opvallen. Het apparaat moet behulpzaam zijn zodat de gebruiker niet continu zichzelf bezig hoeft te houden met zijn conditie. Welke ruimtelijke kenmerken horen daarbij? Doordat het apparaat onopvallend moet zijn moet het apparaat een simpele, rustige kleur hebben. Het moet een natuurlijke vorm hebben en het moet simpel te bedienen zijn omdat anders de gebruiker opvalt. Hoe kun je dit in vorm uitdrukken? Dit kan je in vorm uitdrukken door het apparaat een wearable te maken zoals een handschoen, ring of armband. Concept 1 Handschoen Sterke punten Een sterk punten van dit model is dat het een wearable is. Het apparaat ondersteunt een natuurlijke handeling. Het is de bedoeling dat de gebruiker zijn hand op zijn buik legt waar de blaas zicht bevind. Deze handschoen leest dan af hoe vol de blaas is en toont dit via de lampjes. Het apparaat is verder ook betrouwbaar omdat het accuraat de blaasinhoud kan meten. Zwakke punten Het apparaat mag dan wel een wearable zijn, maar wanneer het zomer is dan is het nogal raar dat iemand een handschoen draagt. Het is ook maar een handschoen voor aan een hand dus daardoor val je ook best wel op. Een ander zwak punt is dat de gebruiker altijd een handschoen aan zal moeten hebben. Design principes en criteria Het apparaat voldoet maar aan een aantal punten van de criteria. Het belangrijkste criterium is dat de gebruiker niet opvalt en dat doet de gebruiker wel met deze handschoen.

3 Concept 2 Sticker op de blaas met een ring Concept 3 Armband met knijpfunctie Sterke punten Een sterk punt van dit concept is dat het een wearable is. Mensen kunnen het dus altijd bij zich hebben. De ring is onopvallend en de sticker wordt direct op de huid geplakt bij de blaas. De sticker zend informatie naar de ring over de blaasinhoud. De blaasinhoud wordt aangetoond via de lampjes in de ring. Een ander sterk punt is dat het heel betrouwbaar is. De sticker meet continu de blaasinhoud dus de gebruiker kan continu de blaasinhoud zien en inschatten wanneer hij naar het toilet moet. Zwakke punten Een zwak punt van dit ontwerp is dat de sticker ook niet betrouwbaar kan zijn wanneer deze niet goed aangebracht is. De sticker moet op de juiste plek geplakt worden. Een ander zwak punt is dat de ring continu licht uitzend dus als de gebruiker in een donkere ruimte is, deze licht zal geven. Hierdoor valt de gebruiker op in zijn omgeving. Design principes en criteria Het apparaat is betrouwbaar maar de ring zendt continu licht uit dus valt deze op. Sterke punten Een sterk punt van dit ontwerp is dat het een wearable is. De gebruiker heeft dit apparaat altijd bij zich. De armband heeft een knijpfunctie aan de rechterkant (zie foto). De knoop die daar zit (blauw) wordt ingedrukt wanneer de gebruiker heeft gedronken. De andere drie kleuren (groen, geel en rood) tonen de blaasinhoud aan. Het apparaat is onopvallend omdat het een armband is. Zwakke punten Het apparaat is niet heel erg betrouwbaar omdat het uitgaat van de input die de gebruiker geeft. Wanneer de gebruiker te vaak knijpt of te weinig, dan zal het apparaat niet goed werken. Ook is de knijpknop nogal klein en dus moeilijk voor oudere mensen om te bedienen. Ook kan de gebruiker de tel kwijt raken tijdens het knijpen. Design principes en criteria Het product voldoet aan het criterium onopvallend zijn. Maar doordat de gebruiker fouten kan maken met het invoeren van de drankconsumptie, is dit product niet 100% betrouwbaar.

4 Alle drie de concepten zijn behulpzaam omdat ze de gebruiker ondersteunen waardoor de gebruiker niet continu bezig hoeft te zijn met zijn conditie. betrouwbaar onopvallend behulpzaam concept o concept 2 o - o concept o - = slecht o = voldoende + = goed Conclusie Alle drie de concepten hebben sterke punten maar ook zwakke punten. Alle apparaten ondersteunen de gebruiker wel, maar ik denk zelf op dit moment nog te weinig. Als de gebruiker namelijk op pad is dan kan deze in paniek raken wanneer hij naar het toilet moet. De gebruiker kan in paniek zijn omdat de omgeving vreemd is. Ik denk zelf dat het apparaat de gebruiker in deze situatie ook moet ondersteunen door middel van een wc-locator. Hierdoor weet de gebruiker altijd waar het dichtstbijzijnde toilet is. Ik ben van mening dat het apparaat een armband moet worden omdat dit het minst opvalt en dat de Smart Friend niet continu licht moet uitzenden of dit heel erg subtiel moet doen zoals wanneer het apparaat aangeraakt wordt.

5 Opdracht 2 Prototyping We hebben deze week een groepsbijeenkomst gehad over onze prototypes voor project. We hadden allemaal verschillende vormen gemaakt en zijn tot de conclusie gekomen dat ons definitieve ontwerp een armband gaat worden. Deze vorm hebben we gekozen omdat deze vorm onopvallend is. De vorm wordt dagelijks gedragen door mensen en als we het uiterlijk maken zoals een armband dan zal de gebruiker niet opvallen. Ook is deze vorm handig om mee te nemen. Een armband verlies je namelijk niet snel en het is makkelijk om te zien hoe vol je blaas is. Voor buitenstaanders kan het lijken alsof je kijkt hoe laat het is of dat je je bloeddruk aan het meten bent wanneer je de knopjes bedient. Hieronder een foto met alle prototypes die mee genomen waren. Aankomende week is de usabilitytest en we gaan ons testdoel bepalen. Het belangrijkste is om te weten of onze interface goed werkt voor de gebruiker. De gebruiker moet de interface kunnen begrijpen en zijn handelingen snel uit kunnen voeren. Om dit doel te kunnen testen moeten we werken met paperprototyping. Hierdoor kunnen we verschillende interfaces testen en kijken hoe de gebruiker reageert op de interface. We zullen tijdens deze test vragen hardop te denken en proberen te begrijpen hoe de gebruiker naar de interface kijkt en hoe deze gebruikt wordt. We hebben gekozen om allemaal een eigen interface te maken en deze te testen onder de gebruiker.

6 Schetsen en foto s prototype

7

8 Opdracht 3 Usability test Voor de usability test wil ik graag weten of mijn interface helder communiceert met de gebruiker. Als dit niet zo is dan wil ik graag weten wat de gebruikers niet snappen en of ze nog aanvullingen hebben voor mijn interface. Ik wil graag te weten komen hoe ze met mijn interface omgaan en hoe hun denken dat de armband werkt. Testopzet Testdoelen Mijn testdoel voor deze usability test is om te weten te komen hoe de gebruiker interacteert met mijn ontworpen interface. Als ze bepaalde stappen zetten dan wil ik graag te weten komen waarom hun denken dat het op die manier zou moeten werken. Ik heb zelf namelijk het idee dat mijn interface wel helder is ingedeeld. Ook wil ik graag te weten komen of de grootte van de knoppen goed is en of de armband duidelijk in elkaar zit. (zoals het weten wat de knoppen allemaal doen en betekenen). Beschrijving deelnemers Deelnemer 1 Deze mevrouw van 68 jaar is mijn oma. Haar naam is Joke van der Pluijm. Ze woont in Breda en heeft een zus die incontinent is. De reden waarom ik mijn oma heb gevraagd is omdat ze in onze leeftijdscategorie valt. Ze heeft geen ervaring met smartphones en ze internet niet vaak. Ik wilde graag te weten komen of ze goed snap wat het apparaat doet en hoe het werkt. Ik kwam tijdens de test er achter dat haar zus incontinent is. Ik heb haar zus niet kunnen vragen omdat deze heel ver weg woont. Deelnemer 2 Deze meneer was meegenomen door een ander projectgroepje. Ik weet wel dat deze gebruiker kennis heeft over smartphones. Deelnemer 3 Deze meneer van 72 jaar is mijn opa. Ik heb hem na de les nog gevraagd om mijn interface te testen omdat hij niet aanwezig kon zijn tijdens de les. Hij woont in Breda. De reden waarom ik mijn opa heb gevraagd is omdat hij wat ouder is als mijn oma en hij trilt met zijn handen. Hierdoor zou het mogelijk kunnen zijn dat hij moeite heeft om de knoppen in te kunnen drukken. Mijn opa heeft geen ervaring met smartphones maar hij zit wel op het internet. Hierop kijkt hij vooral vakanties en verder mailt hij wat.

9 Taakscenario s Voorafgaand aan de opdrachtomschrijving wordt het volgende verteld tegen de deelnemer. Voor de komende opdrachten heeft u last van incontinentie. De armband die u om heeft gaat u helpen om verschillende dingen te weten te komen. De armband houd namelijk uw drankconsumptie bij en uw toiletbezoek. Verder helpt dit apparaat om u te laten weten hoe lang u nog hebt om het toilet te bezoeken. Graag zou ik willen dat u de volgende opdrachten uitvoert. Scenario 1 In dit scenario staat het invoeren van de drankconsumptie centraal. U bent op dit moment thuis en u heeft net een vol glas drinken op. U moet deze data invoeren in de armband die u om heeft. Hoe zou u dit aanpakken? Zou u willen proberen om hardop te denken en te vertellen waarom u de betreffende handelingen verricht? Scenario 2 In dit scenario staat het invoeren van het toilet bezoek centraal. U bent op dit moment thuis en u heeft net uw blaas geleegd. U moet dit toilet bezoek invoeren in de armband die u om heeft. Hoe zou u dit aanpakken? Zou u willen proberen om hardop te denken en te vertellen waarom u de betreffende handelingen verricht? Scenario 3 In dit scenario staat het kunnen vinden van de resterende tijd om naar het toilet te gaan centraal. U bent op dit moment in de binnenstad van Breda. Het is best een lange tijd geleden sinds u voor het laatst naar het toilet bent geweest. U vraagt uzelf af of u nu al naar het toilet moet. U wilt van de armband weten hoeveel tijd u nog over hebt om naar het toilet te gaan. Hoe zou u dit aanpakken? Zou u willen proberen om hardop te denken en te vertellen waarom u de betreffende handelingen verricht? Criteria en meetmethodes De criteria die ik deze usability test heb opgesteld zijn de volgende: - De interface moet helder communiceren met de gebruiker; - De icoontjes moeten voor de gebruiker duidelijk zijn; - De gebruiker moet snel door de interface kunnen navigeren; - De armband moet communiceren hoe deze werkt. Ik wil deze criteria op de volgende manieren testen (meetmethodes): - Ik maak een paperprototype van de armband. Deze wordt omgedaan bij de proefpersoon en de proef persoon krijgt een van de bovenstaande taakscenario s voorgelegd. Ik vraag de deelnemer hardop te denken over de interface en hoe deze geïnterpreteerd wordt. - Ik wil vragen wat volgens hun de icoontjes betekenen en wanneer deze niet helder zijn, vragen wat er niet helder is over de icoontjes. - Vervolgens wil ik weten of het menu helder in elkaar zit. Is het duidelijk voor hun waar ze alles kunnen vinden of hebben ze hier nog verbeterpunten voor? - Is het duidelijk hoe de armband wordt gebruikt? Wanneer dit niet het geval is, dan wil graag weten wat volgens de gebruiker niet goed is aan de armband.

10 Interactiestructuur van interface tijdens testen

11 Rapportage Bevindingen Deelnemer 1 Scenario 1 Wanneer de armband wordt omgedaan bij de gebruiker en het scherm Push to activate verschijnt, ziet de deelnemer meteen dat er een vingeractivatie nodig is. Dit zegt ze ook. Ze legt haar vinger op de aangegeven cirkel en de klok komt in het beeld. De gebruiker zegt dat het een klok is en wijst er op dat het nu dus uur is (op de foto 15.00). Ze gebruikt de pijl naar onder toe en ze ziet het drinkconsumptie logo. Ze drukt hierop en ziet de verschillende soorten glazen. Ze geeft aan dat ze zelf nooit volle glazen met water drinkt en zal deze knop dus nooit gebruiken. Haar glazen die ze drinkt zijn altijd halfvol en ze kiest dus ook voor het halfvolle glas. Ze gaf aan dat ze er niet van uit dat haar volle glazen maar halfvol zouden worden aangegeven. Scenario 2 Ze begint weer bij het klokje en gebruikt de pijlen om door het menu te gaan. Ze drukt op de knop Time left en ziet 53 min left staan. Ze zegt dat het voor haar wel heel erg lang is om niet naar het toilet te gaan. Nadat is uitgelegd dat het apparaat rekening houdt met haar eigen patroon snapt ze het principe van de tijdsaanduiding. Scenario 3 Ze begint weer bij het klokje en gebruikt de pijlen om door het menu te gaan. Ze drukt uiteindelijk op de knop wc en komt weer bij het klokje uit. Ze geeft aan dat ze geen bevestiging krijgt en zichzelf afvraagt of ze het wel goed heeft gedaan. Deelnemer 2 Scenario 1 De deelnemer ziet meteen dat hij zijn vinger moet gebruiken om het scherm te activeren. Hierna ziet de gebruiker de tijd in beeld staan. Hij gebruikt de pijltoetsen en navigeert door het menu heen. Hierna drukt hij op de drankconsumptie knop en ziet de verschillende hoeveelheden staan. Hij geeft aan dat dit niet duidelijk voor hem is. Elk glas is anders en als je een vol klein glas drink of een vol groot glas daar verschil in zit. Scenario 2 De deelnemer begint bij het klokje en gebruikt de pijltoetsen. Hij komt bij de knop Time left en drukt op deze. Hierna vraagt hij zich af wat hij precies ziet en zegt dat dit niet heel erg duidelijk voor hem is. Een metertje zou beter aangeven hoe vol je blaas is. Scenario 3 De deelnemer begint bij het klokje en gebruikt de pijltoetsen. Hij komt bij de knop wc en drukt deze in. Hierna verschijnt het beeld met het klokje en hij vind het nogal onduidelijk wat er precies gebeurt is. Deelnemer 3 Scenario 1 De gebruiker krijgt de armband om en hij vraagt meteen wat het scherm Push to activate betekent. Na uitleg snapt hij wat hij moet doen met dit scherm. Hierna komt hij op het scherm met de klok. Hij zegt dat dit de klok is en dat het op dit moment uur is. Hierna wacht hij een tijdje met zijn volgende stap. Hierna drukt hij op een pijltoets en verschijnt het drankconsumptie logootje. Hij zegt dat hij dit herkent als een drinken en drukt hierop. Hierna verschijnen de hoeveelheden en hij weet meteen welk glas de volle is en drukt hier op. Hij komt terug op het scherm met het klokje en vraagt zichzelf af of hij het wel goed heeft gedaan.

12 Scenario 2 De gebruiker begint bij het scherm met de klok. Hij moet zijn toiletbezoek invoeren en drukt op het klokje. Hierna gebeurt er niks en drukt hij op een pijltoets. Hierna verschijnt het drankconsumptielogootje. Hij drukt hier op en snapt niet goed wat er mis is gegaan. Hierna wordt de armband gereset door mij en begint hij opnieuw. Hij drukt weer op het klokje en snapt nog steeds niet goed wat er mis is gegaan en druk hierna op de pijltoets. Hierna drukt hij nogmaals op de pijltoets en ziet wc. Hij drukt hier op en komt terug bij het klokje. Scenario 3 De gebruiker begint bij het scherm met het klokje en drukt op het klokje. Er gebeurt niks en hij vraagt zichzelf af wat hij verkeerd heeft gedaan. Hierna wordt uitgelegd dat hij met de pijlen moet navigeren. Hij komt bij het drankconsumptielogo en drukt hierop. Hij snapt niet goed wat hij moet doen en vraagt wat de bedoeling is. Na een aantal minuten is de deelnemer niet nog verder gekomen en doe ik het voor. Hierna begrijpt hij het wel maar als hij geen uitleg had gekregen dan had hij dit nooit begrepen. Conclusies - Het is voor de deelnemers niet duidelijk dat ze in een menu zitten wanneer ze zich bevinden in het scherm met het klokje. - De deelnemers krijgen geen bevestiging na het invoeren van data en komen weer terug op het klok scherm. Ze vragen zichzelf af of ze het wel goed hebben gedaan. - De logootjes met de verschillende glazen is niet duidelijk. Alle glazen zijn immers verschillend. - Het scherm met Time left wordt niet goed begrepen door de gebruiker. - De taal van de armband is voor een deelnemer onduidelijk. - Voor een gebruiker is het handiger als je op het klokje tikt op te zien hoeveel tijd je nog over hebt. - Er zijn geen toetsen om een stap terug te doen. Aanbevelingen van de gebruikers - Duidelijk zichtbaar in welk menu ze zitten. - Alleen de pijlen actief hebben die ze kunnen gebruiken. - Bevestiging geven wanneer ze data in hebben gevoerd en ze fouten kunnen laten herstellen. - Bij de logootjes met de verschillende glazen ook aangeven hoeveel liter dit is. - In plaats van het Time left iets maken dat duidelijker aangeeft hoe vol de blaas zit door bijvoorbeeld licht. - De taal van de armband in het Nederlands zetten. - Als je op het klokje tikt dat het aantal minuten dat ze over hebben nog snel te zien is. Ook dit vindbaar hebben in het menu. - Toetsen maken om een stap terug te kunnen doen. - Eventueel werken met een trilsignaal wanneer je blaas bijna vol zit. - Bij het wc bezoek laten zien dat blaasinhoud minder is geworden. Nieuwe criteria: - Het product moet altijd aantonen hoe vol de blaas is. - Het product moet fouten helpen herstellen. - Het apparaat moet duidelijk weergeven in welk menu ze zitten. - De pijlnavigatie moet verbeterd worden. - Aantal liter moet bij de glazen komen te staan. - De taal moet Nederlands zijn. - De armband moet een trilsignaal geven wanneer de blaas bijna vol zit. - Bij het wc bezoek laten zien dat blaasinhoud minder is geworden.

13 Schetsen van verbeterde interface

14

15 Interactiestructuur van interface na verbetering

16 Foto s van usability testing

17

18

19

20

21

22

Ontwerptechnieken. MyTV

Ontwerptechnieken. MyTV Ontwerptechnieken MyTV Naam: Mike Wolffgramm Student: 500608754 Klas: V1CMD06 Vak: Ontwerptechnieken ( Herkansing ) Docent: Sonja Rouwhorst Datum: 17 januari 2012 Inhoudsopgave: - Inleiding pag. 3 - Sitemap

Nadere informatie

BESCHRIJVING DEELONDERZOEK: USER TESTING. Joost van der Zanden /05/2016

BESCHRIJVING DEELONDERZOEK: USER TESTING. Joost van der Zanden /05/2016 BESCHRIJVING DEELONDERZOEK: USER TESTING Joost van der Zanden 2212130 19/05/2016 Inhoudsopgave INTRODUCTIE METHODOLOGIE RESULTATEN CONCLUSIE & AANBEVELINGEN 3 5 6 8 Introductie WAT IS FUNDYFRIEND? Fundyfriend

Nadere informatie

Prototype/Usability testverslag

Prototype/Usability testverslag Prototype/Usability testverslag Save Energy Leiden Dennis Wagenaar 19-04-10 v1.0 Inhoudsopgave Inleiding...3 1 Opdracht...4 1.1 Probleemstelling...4 1.2 Doelstelling...4 1.3 Onderzoeksvraag...4 1.4 Deelvragen...4

Nadere informatie

De eerste versie van de SoberGlass

De eerste versie van de SoberGlass Designdocument SoberGlass Tim Hendriksen Concept: Toen ik begon met het bedenken van een product wou ik graag een globaal probleem proberen te tackelen. Hiermee kwam ik al gauw op het onderwerp alcohol

Nadere informatie

INTERACTIE. In de Appendix vindt u de wireframes.

INTERACTIE. In de Appendix vindt u de wireframes. Het concept Het grootste en belangrijkste museum van Nederland, het Rijksmuseum, heeft de plaatsing van vijf grote mediazuilen in de foyer op de planning staan. Om deze reden hebben zij ons ingeschakeld

Nadere informatie

Museumbezoek onder Studenten

Museumbezoek onder Studenten Museumbezoek onder Studenten Ontwerprapport CMD-Project Jelle Clignet CMD2B 1108174 Inhoudsopgave Inleiding 2 Concept 3 Beschrijving van het concept 3 Applicatie 3 Ondersteunende middelen 3 Middelen 4

Nadere informatie

Sabeth van der Voort GAR1B 03/10/2014< Grafische interface Docent: Leon Kranenburg

Sabeth van der Voort GAR1B 03/10/2014< Grafische interface Docent: Leon Kranenburg Sabeth van der Voort GAR1B 03/10/2014< Grafische interface Docent: Leon Kranenburg De regels hebben allemaal dezelfde regelafstand. Daardoor loopt de tekst aan een stuk door. Het is een lap tekst waar

Nadere informatie

Ontwerpspecificatie. Project Second Screen. Marijke Dekker V101

Ontwerpspecificatie. Project Second Screen. Marijke Dekker V101 Ontwerpspecificatie Project Second Screen Dit document bevat de ontwerpspecificaties van de Second Screen Applicatie voor het tvprogramma De Rijdende Rechter. Marijke Dekker V101 500636932 2-4-2013 Ontwerpspecificatie

Nadere informatie

Hoe ga ik dit verwerken? (Begrip maken) Dit volume is goed, dit moet ik zo houden.

Hoe ga ik dit verwerken? (Begrip maken) Dit volume is goed, dit moet ik zo houden. Wie Citaat feedback Wat? (Interpreteren) Hoe ga ik dit verwerken? (Begrip maken) Wat & waarom? (Vervolg vraag) Goed volume in je stem. Het volume van mijn stem is zodanig dat de informatie goed te horen

Nadere informatie

Design Document If This Then That. HSP moodlight Liad Damhuis G&I1B Game Art

Design Document If This Then That. HSP moodlight Liad Damhuis G&I1B Game Art Design Document If This Then That HSP moodlight Liad Damhuis G&I1B Game Art Concept Iedereen ervaart wel eens stress of een drukke ruimte die ze even teveel wordt waar ze even weg van moeten gaan om tot

Nadere informatie

Leerpaden maken. 1. Account en wachtwoord. 2. Maak een nieuw leerpad aan. 3. Inhoud aan een leerpad toe voegen. 4. Structuur aanbrengen op een pagina.

Leerpaden maken. 1. Account en wachtwoord. 2. Maak een nieuw leerpad aan. 3. Inhoud aan een leerpad toe voegen. 4. Structuur aanbrengen op een pagina. Leerpaden maken 1. Account en wachtwoord 2. Maak een nieuw leerpad aan. 3. Inhoud aan een leerpad toe voegen. 4. Structuur aanbrengen op een pagina. 5. Structuur aanbrengen met stappen 6. Structuur aanbrengen

Nadere informatie

Einddocument project 3: Voor het goede doel!

Einddocument project 3: Voor het goede doel! Einddocument project 3: Voor het goede doel! Koen Beijer 500684088 V1-02 Roger Reuver Project 3 Inhoudsopgave: Fase 1: de opdracht Probleemsituatie 3 De doelgroep 3 Het evenement 3 Het goede doel 3 Probleemstelling

Nadere informatie

USERTESTING. Testplan Werking en interesse. Product. Testdoelen. Methodes

USERTESTING. Testplan Werking en interesse. Product. Testdoelen. Methodes USERTESTING Testplan Werking en interesse Product Op de basisschool worden vooral vakken gegeven waarop de inspectie controleert. Veel vakken die ook belangrijk zijn worden hierdoor niet gegeven. Ons doel

Nadere informatie

Het definitieve prototype van Foliostory zal op basis van een usability test getest worden.

Het definitieve prototype van Foliostory zal op basis van een usability test getest worden. Testplan prototype Het definitieve prototype van Foliostory zal op basis van een usability test getest worden. Hierbij wordt een happy flow scenario aan de respondenten voorgelegd met daarin taken die

Nadere informatie

Gebruikershandleiding BosorNet

Gebruikershandleiding BosorNet Gebruikershandleiding BosorNet Inhoud Diensten en roosters... 1 Wensen invoeren... 4 Diensten en roosters Je start BosorNet op in een browser (bijvoorbeeld Microsoft Explorer, Opera) met de link die je

Nadere informatie

Wij helpen u graag op gang!

Wij helpen u graag op gang! deel 1 Gefeliciteerd met de aankoop van uw ipad Wij helpen u graag op gang! ipad In dit document wordt u uitgelegd wat u moet doen om met de ipad te kunnen werken. Voor u met de ipad aan de slag kunt gaan

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

InteGra Gebruikershandleiding 1

InteGra Gebruikershandleiding 1 InteGra Gebruikershandleiding 1 Algemeen Met dank voor de keuze van dit product aangeboden door SATEL. Hoge kwaliteit en vele functies met een simpele bediening zijn de voordelen van deze inbraak alarmcentrale.

Nadere informatie

Bloggen jullie ook? Je tikt in google blogger en je neemt de eerste webpagina www.blogger.com

Bloggen jullie ook? Je tikt in google blogger en je neemt de eerste webpagina www.blogger.com Bloggen jullie ook? 1. Wat is bloggen? Je maakt een weblog of plaats (overzicht) op het internet. Eigenlijk is het een eenvoudige eigen site op het internet in dagboekvorm. Het is niet moeilijk, je hebt

Nadere informatie

Ontwerprapport Fietsenrek

Ontwerprapport Fietsenrek CMD 7 Ontwerprapport Fietsenrek Menno Visser 09022244 Rowan de Jong 08021163 Thijs van Diessen 12113247 Inhoudsopgave 1. Concept p. 3 2. Taakanalyse p. 3 3. Scenario s p. 3 4. Task Flows p. 5 5. Wireframes

Nadere informatie

Eindverslag SLB module 12

Eindverslag SLB module 12 Eindverslag SLB module 12 Marthe Verwater HDT 3C 0901129 Inhoudsopgave: Eindreflectie.. Blz.3 Reflectieverslag les 1.. Blz.4 Reflectieverslag les 2.. Blz.6 Reflectieverslag les 3.. Blz.8 2 Eindreflectie

Nadere informatie

Usability test voor de Appie app

Usability test voor de Appie app Usability test voor de Appie app Gemaakt door: Joep Straatman, Hidde de Haan & Amber Stoete Testplan: De opdracht voor de gebruiker is om een avondmaaltijd bij elkaar te zoeken zonder het receptenmenu

Nadere informatie

Philips E-motion. Protoyping/Interactieontwerp. Kwartaal 1 jaar 3. Inhoud Onderzoek Schetsen Mockups Wireframes Flowcharts

Philips E-motion. Protoyping/Interactieontwerp. Kwartaal 1 jaar 3. Inhoud Onderzoek Schetsen Mockups Wireframes Flowcharts Protoyping/Interactieontwerp Philips E-motion Kwartaal 1 jaar 3 Inhoud Onderzoek Schetsen Mockups Wireframes Flowcharts Maarten de Splenter COHORT0506 000119739 Onderzoek Bij het ontwikkelen van de E-motion

Nadere informatie

Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer. Introductiefase: 2. Vraag: "Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent?"

Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer. Introductiefase: 2. Vraag: Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent? Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer "Welkom:..." Introductiefase: 1. "We gaan vandaag proberen te voorspellen." 2. Vraag: "Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent?" 3. Discussie:...

Nadere informatie

Datum test: dinsdag 8 april 2014 Schrijven review: donderdag 10 april 2014

Datum test: dinsdag 8 april 2014 Schrijven review: donderdag 10 april 2014 Datum test: dinsdag 8 april 2014 Schrijven review: donderdag 10 april 2014 Getest met: Samsung Galaxy S4 mini (GT-I9195) op 4G netwerk KPN Android versie: 4.2.2 Mijn Hi Beta versie: 3.0.0 build 95 Als

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing Compaan

Gebruiksaanwijzing Compaan 0 Algemeen De Compaan staat altijd aan en hoeft nooit te worden uitgezet. Wanneer de Compaan 10 minuten niet gebruikt wordt, treedt de fotolijst functionaliteit in werking. Wanneer u 30 minuten geen gebruik

Nadere informatie

Foto s bewerken. deel 8. Roteer, verbeter, rode ogen en snij bij. ipad OMA. ipadoma.nl

Foto s bewerken. deel 8. Roteer, verbeter, rode ogen en snij bij. ipad OMA. ipadoma.nl Roteer, verbeter, rode ogen en snij bij Foto s bewerken deel 8 Zonder aparte apps aan te schaffen kunt u al een aantal eenvoudige bewerkingen doen. De standaard app Foto s biedt 4 bewerkingen: Roteer,

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Handleiding BrainMatters applicatie voor iphone en ipad (v1.0)

Handleiding BrainMatters applicatie voor iphone en ipad (v1.0) Handleiding BrainMatters applicatie voor iphone en ipad (v1.0) Met de BrainMatters-app kun je zelf op hersenonderzoek uitgaan. Deze app zit boordevol informatie en weetjes over verschillende gebieden in

Nadere informatie

Korte handleiding TypeWorld 1

Korte handleiding TypeWorld 1 Korte handleiding TypeWorld 1 WELKOM BIJ TYPEWORLD KORTE HANDLEIDING VOOR LEERLINGEN Lees dit document goed door om meer te weten te komen over TypeWorld en vergeet niet bij Meer informatie te kijken als

Nadere informatie

The Nike+ SportWatch GPS Powered by TomTom

The Nike+ SportWatch GPS Powered by TomTom The Nike+ SportWatch GPS Powered by TomTom Overzicht Welkom bij de Nike+ SportWatch GPS ontworpen in samenwerking met TomTom. Het horloge werkt met GPS en een Nike+ Sensor om afstand, snelheid, verstreken

Nadere informatie

Testplan. Bram Adriaensen Martijn Wiendels Jonique Raemakers Mathieu Maas M62

Testplan. Bram Adriaensen Martijn Wiendels Jonique Raemakers Mathieu Maas M62 Testplan Bram Adriaensen Martijn Wiendels Jonique Raemakers Mathieu Maas M62 1. Wat willen we bereiken? Wat willen we bereiken met het testen van ons concept? Door middel van usability testing zal er worden

Nadere informatie

+ prototyping. Prototyping CMDDEV01-6. Aron Martin 0847986 CMD2D 0847986@hr.nl

+ prototyping. Prototyping CMDDEV01-6. Aron Martin 0847986 CMD2D 0847986@hr.nl 0847986 CMD2D 0847986@hr.nl Prototyping CMDDEV01-6 2 1 Inhoudsopgave Debriefing 3 Concept 4 Functioneel Onderzoek en Ontwerp 7 - User stories 7 - Use cases 8 Technisch Onderzoek en Ontwerp 12 - Technisch

Nadere informatie

O&O-competentietest. Ben je een onderzoeker of een ontwerper, een denker of een doener? O&O-competentietest van: Ingevuld door: Datum:

O&O-competentietest. Ben je een onderzoeker of een ontwerper, een denker of een doener? O&O-competentietest van: Ingevuld door: Datum: O&O-competentietest Ben je een onderzoeker of een ontwerper, een denker of een doener? O&O-competentietest van: Ingevuld door: Datum: Ontwikkeld door Expertisecentrum technasium Januari 007 Vormgeving

Nadere informatie

Cijfers 1 t/m 4,8,16 hiermee kunt u van kanaal wisselen. Gebruik deze iconen om naar een split screen terug te gaan.

Cijfers 1 t/m 4,8,16 hiermee kunt u van kanaal wisselen. Gebruik deze iconen om naar een split screen terug te gaan. Inhoudsopgave 1. Belangrijke veiligheidsinstructies... 2 2. Mee geleverde producten voor de DVR... 2 3. Uitleg bedieningspaneel... 2 4. Uitleg afstandsbediening... 3 5. Aan de slag met de DVR... 3 5.1

Nadere informatie

interface design 25 interfaces leon kranenburg 14 september 2016 noura dakkak IAD2

interface design 25 interfaces leon kranenburg 14 september 2016 noura dakkak IAD2 interface design 25 interfaces leon kranenburg 14 september 2016 noura dakkak IAD2 afstandsbediening fout De drie bovenste knoppen zouden alledrie een aan of uit knop kunnen betekenen. Wanneer ik de tv

Nadere informatie

Parkinson Thuis Probleemoplossing

Parkinson Thuis Probleemoplossing Parkinson Thuis Probleemoplossing Probleemoplossing Fox Inzicht App In sommige gevallen kan er een handeling van uw kant nodig zijn om ervoor te zorgen dat de apps altijd ingeschakeld zijn. Dit zal voornamelijk

Nadere informatie

Handleiding installatie TROPAZ - APP voor Android (mobiele apparaten)

Handleiding installatie TROPAZ - APP voor Android (mobiele apparaten) Handleiding installatie TROPAZ - APP voor Android (mobiele apparaten) Algemene inleiding en informatie De Tropaz-app van de trombosedienst Friesland Noord is alleen beschikbaar voor cliënten die onder

Nadere informatie

Afasie en logopedie informatie voor naasten/familie

Afasie en logopedie informatie voor naasten/familie Afasie en logopedie informatie voor naasten/familie Inhoud Afasie, wat is dat en hoe kunt u er mee om gaan? 5 Taalproblemen 6 Hoe ervaren afasiepatiënten de moeilijkheden zelf? 7 Hoe kunt u het beste omgaan

Nadere informatie

HANDLEIDING scooltool VERSIE 3.0 STUDENT

HANDLEIDING scooltool VERSIE 3.0 STUDENT HANDLEIDING VERSIE 3.0 Inhoud Algemeen pagina 3 Inloggen pagina 4 Beginscherm - Klokje pagina 5 Hamburgertje pagina 6 Agenda pagina 7 Rooster pagina 8 Wekker pagina 10 Autoplanner pagina 11 Vragen pagina

Nadere informatie

Windows Mail 2008 : De opvolger van Outlook Express

Windows Mail 2008 : De opvolger van Outlook Express Windows Mail 2008 : De opvolger van Outlook Express Windows XP en zijn voorgangers hadden als eigen E-mailprogramma Outlook Express. Hoe zit het met Vista? Windows Vista heeft een gewijzigde versie van

Nadere informatie

Pinniemaat. Zo werkt de leukste spaarpot van Nederland

Pinniemaat. Zo werkt de leukste spaarpot van Nederland Pinniemaat Zo werkt de leukste spaarpot van Nederland 302097_0913.indd 1 27-08-13 14:48 Pinniemaat Gefeliciteerd! Je hebt nu de leukste spaarpot van Nederland: de Pinniemaat. Met jouw Pinniemaat kun je

Nadere informatie

Handleiding Egolf4U zuil

Handleiding Egolf4U zuil Handleiding Egolf4U zuil Hoe werkt de zuil? De zuil is een zogenaamde touch screen. Dat betekent dat er geen toetsenboord is, maar dat u de keuzes op het scherm maakt door met uw vinger de juiste knoppen

Nadere informatie

iphone & ipad Vergroot uw digitale wereld

iphone & ipad Vergroot uw digitale wereld iphone & ipad Vergroot uw digitale wereld iphone & ipad De iphone, ipad en ipod touch bieden veel mogelijkheden, vooral ook voor slechtziende en blinde gebruikers. Dit dankzij de standaard ingebouwde functies

Nadere informatie

Verslag Opdracht Artis. Andreas Vos Sidney de Vries Mehran aghazadeh Olivier van t Hof. Concept

Verslag Opdracht Artis. Andreas Vos Sidney de Vries Mehran aghazadeh Olivier van t Hof. Concept Verslag Opdracht Artis Andreas Vos Sidney de Vries Mehran aghazadeh Olivier van t Hof Concept Artis wil het Groote Museum in het dierenpark nieuw leven inblazen. Het gebouw wordt momenteel gerenoveerd

Nadere informatie

Appendix A, B HGT Teksttelefoon

Appendix A, B HGT Teksttelefoon Appendix A, B HGT Teksttelefoon Uitgave september 2000 5.x Een uitgave van: HGT Nederland Postbus 435 3800 AK Amersfoort Teksttelefoon 033 480 03 41 Telefoon 033 480 03 40 Fax 033 480 03 42 Inhoud Appendix

Nadere informatie

Er verschijnt een overzicht van de twintig eilanden. De introductiefilm en veelgestelde vragen zijn hier te vinden.

Er verschijnt een overzicht van de twintig eilanden. De introductiefilm en veelgestelde vragen zijn hier te vinden. Gebruiksaanwijzing pagina 1 WELKOM BIJ TYPEWORLD KORTE HANDLEIDING Je leert bij NHI-Opleidingen typen: oefenen doe je in TYPEWORLD. Lees dit document goed door om meer te weten te komen over TypeWorld

Nadere informatie

Terugkoppeling testen egeo internetpanel

Terugkoppeling testen egeo internetpanel www.rijksoverheid.nl Terugkoppeling testen egeo internetpanel Inleiding De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft in 2013 een nieuwe versie van de webapplicatie voor het bekijken en wijzigen van

Nadere informatie

OOGGETUIGE. Johannes 20:30-31

OOGGETUIGE. Johannes 20:30-31 1 januari OOGGETUIGE Johannes 20:30-31 Een nieuw jaar ligt voor ons. Wat er gaat komen, weten we niet. Al heb je waarschijnlijk mooie plannen gemaakt. Misschien heb je goede voornemens. Om elke dag uit

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine?

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? is op het werk. moet aan de machine werken. De chef vertelt eerst hoe de machine werkt. Dan werkt met de machine. De machine doet het niet. roept een

Nadere informatie

User testing: Aan de hand van een expectation map heb ik 3 verschillende personen gevraagd om het prototype te testen.

User testing: Aan de hand van een expectation map heb ik 3 verschillende personen gevraagd om het prototype te testen. Evaluatie: Usability test Inleiding We hebben verschillende testpersonen gebruikt om in het platform FRIS community onduidelijkheden weg te nemen. Het testen hebben we gedaan door middel van een prototype.

Nadere informatie

dit is Margreet Uw gezondheid eenvoudig in beeld met e-vita. Vita diabetes versie oktober 2012

dit is Margreet Uw gezondheid eenvoudig in beeld met e-vita. Vita diabetes versie oktober 2012 dit is Margreet Uw gezondheid eenvoudig in beeld met e-vita. - Vita diabetes versie oktober 2012 Meer grip op uw gezondheid met een persoonlijke website dit is Avalange Hoe gaat het met u? Die vraag wordt

Nadere informatie

Websitebon.nl Documentatie Eerste zeer snelle opzet Update 05-04-2011

Websitebon.nl Documentatie Eerste zeer snelle opzet Update 05-04-2011 Websitebon.nl Documentatie Eerste zeer snelle opzet Update 05-04-2011 Wat staat u te wachten om in een paar stappen een website te maken met daarop uw belangrijkste informatie. Registreren... 2 Chek naam...

Nadere informatie

Werken met Paint 2014

Werken met Paint 2014 Groep: 5 Lesdoelen: - - De leerlingen begrijpen dat je niet zomaar een plaatje van internet kan plukken, dat het plagiaat is De leerlingen kunnen met behulp van Paint zelf een tekening in Paint maken.

Nadere informatie

Op bezoek. bij Sam op de Intensive Care

Op bezoek. bij Sam op de Intensive Care Op bezoek S bij Sam op de Intensive Care Hoi, ik ben Sam en ik lig op de Intensive Care S Ik heb een fotoboekje gemaakt. Zo kun je alvast zien waar ik ben en wat iedereen op de afdeling doet. Natuurlijk

Nadere informatie

WeHelpen handleiding 1. Inleiding

WeHelpen handleiding 1. Inleiding WeHelpen handleiding 1. Inleiding Op www.wehelpen.nl kun je om hulp vragen of je hulp aanbieden. Zowel aan vrienden, familie en kennissen als aan mensen die jenog niet kent. Ook kun je wehelpen.nl gebruiken

Nadere informatie

Begeleide interne stage

Begeleide interne stage Ik, leren en werken Begeleide interne stage Deel 2 Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Marian van der Meijs Inhoudelijke redactie: Titel: Ik, leren

Nadere informatie

ProjectHeatmap. Onderzoeksrapport v0.5 11-03-11 Dennis Wagenaar

ProjectHeatmap. Onderzoeksrapport v0.5 11-03-11 Dennis Wagenaar ProjectHeatmap Onderzoeksrapport v0.5 11-03-11 Dennis Wagenaar 1 Inhoudsopgave Inleiding...3 Gheat...4 Info...4 Voordelen...4 Nadelen...4 Google Fusion Tables...5 Info...5 Voordelen...5 Nadelen...5 OLHeatmap...6

Nadere informatie

Point2Share handleiding eindgebruikers Window 8

Point2Share handleiding eindgebruikers Window 8 Point2Share handleiding eindgebruikers Window 8 Wat is Point2Share? Met Point2Share kunt u eenvoudig vergaderingen bijwonen georganiseerd door uw bedrijf waarbij u gebruik maakt van uw Windows 8 tablet

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing LH test OvuLady. Inhoud van het testpakket: vul het druppelpipetje met urine. druppel 5 druppels urine in de ronde uitsparing

Gebruiksaanwijzing LH test OvuLady. Inhoud van het testpakket: vul het druppelpipetje met urine. druppel 5 druppels urine in de ronde uitsparing l ovu ady vul het druppelpipetje met urine druppel 5 druppels urine in de ronde uitsparing Gebruiksaanwijzing LH test OvuLady Lees voor dat u met testen begint deze gebruiksaanwijzing door. Gebruik de

Nadere informatie

concept De planten redder Sabine Derde

concept De planten redder Sabine Derde concept De planten redder Sabine Derde 508964 Social interaction design kun je inzetten om mensen te helpen om hun gedrag te veranderen. Hier gaan we naar kijken tijdens deze laatste opdracht voor DMEC.

Nadere informatie

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN E-blog HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN In talent & groei Het is belangrijk om je talent goed onder woorden te kunnen brengen. Je krijgt daardoor meer kans om het werk te

Nadere informatie

Leven in een groep. Hoe gaat dat en wat vinden jongeren?

Leven in een groep. Hoe gaat dat en wat vinden jongeren? Leven in een groep bij DHG Hoe gaat dat en wat vinden jongeren? Jij bent belangrijk! Als je thuis woont, is je opvoeding een taak van je ouders. Woon je bij De Hoenderloo Groep, dan zorgen de groepsleiders

Nadere informatie

Handleiding TROPAZ - APP voor Android Trombosedienst Leiden

Handleiding TROPAZ - APP voor Android Trombosedienst Leiden Handleiding TROPAZ - APP voor Android Trombosedienst Leiden Algemene inleiding en informatie De Tropaz-app van de trombosedienst Leiden is alleen beschikbaar voor patiënten die onder behandeling zijn bij

Nadere informatie

Learning Management Systeem (LMS) Bedrijfsopleidingen

Learning Management Systeem (LMS) Bedrijfsopleidingen Learning Management Systeem (LMS) Bedrijfsopleidingen CURSISTEN HANDLEIDING November 2009 E-mail: bedrijfsopleidingen@lumc.nl 2009 Alle rechten voorbehouden LUMC-Bedrijfsopleidingen Behoudens de in of

Nadere informatie

1. Starten en stoppen met Windows

1. Starten en stoppen met Windows 15 1. Starten en stoppen met Windows De computer die u voor u heeft staan wordt ook wel PC genoemd, de afkorting voor Personal Computer. Deze PC heeft de laatste twintig jaar een stormachtige opmars gemaakt

Nadere informatie

Gebruikers Handleiding SocSoc Versie 4 februari 2013. Inhoud. 1. Inschrijven. 2. Oproep zoeken en erop reageren. 2.1 Inloggen

Gebruikers Handleiding SocSoc Versie 4 februari 2013. Inhoud. 1. Inschrijven. 2. Oproep zoeken en erop reageren. 2.1 Inloggen Gebruikers Handleiding SocSoc Versie 4 februari 2013 Inhoud 1. Inschrijven 2. Oproep zoeken en erop reageren 2.1 Inloggen 2.2 Twee manieren om oproepen te zoeken 2.2.1 Oproep zoeken per rubriek 2.2.2 Oproep

Nadere informatie

Gebruiksvriendelijkheid: Gebruiksaanwijzing:

Gebruiksvriendelijkheid: Gebruiksaanwijzing: Gebruiksvriendelijkheid: Elon Education is een tool waarmee online woordjes geleerd kunnen worden voor de vreemde talen. Ook is het mogelijk om met Elon Education de tafels te oefenen, werkwoorden enz.

Nadere informatie

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1 Zwanger Ik was voor het eerst zwanger. Ik voelde het meteen. Het kon gewoon niet anders. Het waren nog maar een paar cellen in mijn buik. Toch voelde ik het. Deel 1 0-3 maanden zwanger Veel te vroeg kocht

Nadere informatie

U kunt de helpbestanden op verschillende manieren openen. Standaard activeert u de helpbestanden via de toets F1.

U kunt de helpbestanden op verschillende manieren openen. Standaard activeert u de helpbestanden via de toets F1. Les 19 Help In deze les leert u hoe u de helpbestanden van Excel gebruikt om snelle antwoorden te vinden op een aantal vragen die u over het programma hebt. Houd er echter rekening mee dat u online moet

Nadere informatie

Information and Structure Dieet app. Bart Witting UvAID: MMIO, Informatiekunde UvA Amsterdam Sander Wehkamp

Information and Structure Dieet app. Bart Witting UvAID: MMIO, Informatiekunde UvA Amsterdam Sander Wehkamp Information and Structure Dieet app Bart Witting UvAID: 11003952 MMIO, Informatiekunde UvA Amsterdam Sander Wehkamp De app Voor deze opdracht moesten we een app maken die je helpt bij je dieet. Ik ben

Nadere informatie

Dennis Wagenaar 19-04-10 v 1.0

Dennis Wagenaar 19-04-10 v 1.0 Ontwerprapport Save Energy Leiden Dennis Wagenaar 19-04-10 v 1.0 Inhoudsopgave Inleiding...4 1 Grafisch Ontwerp...5 1.1 De website...5 1.2 Header...6 1.3 Menu...6 1.4 Content...7 1.5 Grafieken...7 1.5

Nadere informatie

Er wordt door veel mensen opgezien tegen de overstap

Er wordt door veel mensen opgezien tegen de overstap With a little Help from Wennen aan Office 2010 John Spronk Er wordt door veel mensen opgezien tegen de overstap naar Office 2010 omdat het er zo anders uitziet dan het vertrouwde Office 97. Degenen die

Nadere informatie

ocumentatie DiFresh `Everyone is unique er Haccou i le Penven s van Arkel Verlaan

ocumentatie DiFresh `Everyone is unique er Haccou i le Penven s van Arkel Verlaan : Geel er Haccou...500615248 i le Penven...500609930 s van Arkel...500621751 Verlaan...500619052 DiFresh `Everyone is unique ocumentatie Amber Haccou 500615248 Tangi le Penven 500609930 James van Arkel

Nadere informatie

7 tips voor begeleiding van onrustige kinderen

7 tips voor begeleiding van onrustige kinderen Anne Marie van Bilsen, www.praktijk-deregenboog.nl 1 Titel: 7 tips voor begeleiding van onrustige kinderen Auteur: Anne Marie van Bilsen Omslagontwerp: R.P. da Costa Druk: ebook Uitgever: Praktijk de Regenboog

Nadere informatie

Maximale inspanningstest

Maximale inspanningstest Maximale inspanningstest Je komt bij ons in het ziekenhuis voor een test. Die test heet maximale inspanningstest. Het is een onderzoek waarbij de dokter onderzoekt: Hoe jouw conditie is. Hoe je longen,

Nadere informatie

Uitlegdocument Schoudercom. Hierin vindt u alle standaard informatie voor het mailen van documenten.

Uitlegdocument Schoudercom. Hierin vindt u alle standaard informatie voor het mailen van documenten. Uitlegdocument Schoudercom. Hierin vindt u alle standaard informatie voor het mailen van documenten. Inhoud Hoofdstuk 1: Berichten versturen.... 2 1.1 Toelichting... 2 1.1 Hoe werkt berichten versturen?...

Nadere informatie

De ipad bedienen. deel ipad OMA. ipadoma.nl

De ipad bedienen. deel ipad OMA. ipadoma.nl deel 6 E-mail De bedienen Om met de te kunnen omgaan hoeft u maar een paar dingen te kunnen of te weten. In deze les leert u de aan- en uitzetten en uit stand-by halen, apps starten en stoppen, naar andere

Nadere informatie

Studiekeuzedag CMD voorbereidingswerkboek

Studiekeuzedag CMD voorbereidingswerkboek Studiekeuzedag CMD voorbereidingswerkboek Naam: Hallo! Je hebt je aangemeld voor de opleiding CMD en je bent uitgenodigd voor een studiekeuzedag om te kijken of jij bij de opleiding past en of de opleiding

Nadere informatie

Hoe doe ik digitale aangifte loonheffingen met Loon?

Hoe doe ik digitale aangifte loonheffingen met Loon? Hoe doe ik digitale aangifte loonheffingen met Loon? Inhoud In het kort...... 1 1 Loon Aangifte-Service... 1 1.1 Aanmelden voor de Loon Aangifte-Service... 2 1.2 LoonBapi?... 2 2 Aangifte loonheffingen

Nadere informatie

Maatjeslezen: samen uit één boek

Maatjeslezen: samen uit één boek Maatjeslezen: samen uit één boek Maatjeslezen is een leesvorm waarbij de leerlingen in tweetallen elkaar helpen om het leesniveau te verbeteren. Aan de leerlingen wordt het individuele leerdoel als volgt

Nadere informatie

Handleiding Cubigo Verenigingen en Organisaties

Handleiding Cubigo Verenigingen en Organisaties Handleiding Verenigingen en Organisaties Wij heten u hartelijk welkom bij, het platform waar de verbinding wordt gelegd tussen burgers, instellingen, bedrijven en verenigingen op een eenvoudige en gebruikersvriendelijke

Nadere informatie

Zoekblokje. Om snel een beetje leesbaar beeld te krijgen is het vergrootblokje met de ezelsoren een handig hulpmiddel.

Zoekblokje. Om snel een beetje leesbaar beeld te krijgen is het vergrootblokje met de ezelsoren een handig hulpmiddel. Pagina 1 van 7 VOORAF BIJ READER 5 Reader 5 en 7 kunnen zonder bezwaar naast elkaar worden gebruikt. Voor het bekijken en doorzoeken van de cd/dvd hebt u in Reader 5 eigenlijk alleen het zoekblokje nodig.

Nadere informatie

Android. Smartphones & Tablets. Vergroot uw digitale wereld

Android. Smartphones & Tablets. Vergroot uw digitale wereld Android Smartphones & Tablets Vergroot uw digitale wereld Android Android is het besturingssysteem van de meeste smartphones & tablets die niet door Apple zijn gemaakt. Toestellen van bijvoorbeeld Samsung,

Nadere informatie

Foto s bewerken. deel 8. Roteer, verbeter, rode ogen en snij bij. ipad OMA. ipadoma.nl

Foto s bewerken. deel 8. Roteer, verbeter, rode ogen en snij bij. ipad OMA. ipadoma.nl Roteer, verbeter, rode ogen en snij bij deel 8 Foto s bewerken Zonder aparte apps aan te schaffen, kunt u al een aantal eenvoudige bewerkingen doen. De standaard app Foto s biedt 4 bewerkingen: Roteer,

Nadere informatie

Ontwerpverslag. Mobile Concepting 16 maart 2015. Rogier Wijnands Jelle Clignet Tom Bessems

Ontwerpverslag. Mobile Concepting 16 maart 2015. Rogier Wijnands Jelle Clignet Tom Bessems Ontwerpverslag Mobile Concepting 16 maart 2015 Rogier Wijnands Jelle Clignet Tom Bessems 1. Ontwerpproces en concept 3 1.1. Uiteindelijk concept 3 1.2. Ontwerpkeuzes 4 1.3. Ontwerpproces 4 2. Prototypes

Nadere informatie

SSO handleiding. Inhoudsopgave

SSO handleiding. Inhoudsopgave SSO handleiding Inhoudsopgave Inloggen... 2 Wachtwoord vergeten... 2 Eenmaal ingelogd... 2 Wachtwoord wijzigen... 3 Uitloggen... 3 E-learning... 3 RIEsicotoer... 4 Leerlingen... 4 Overzicht leerlingen...

Nadere informatie

1. INLEIDING 2. LESMATERIAAL

1. INLEIDING 2. LESMATERIAAL DOCENTENHANDLEIDING 1. INLEIDING Nederlands in Beeld (NIB) is bedoeld om zoveel mogelijk via beeldmateriaal de betekenis van woorden en zinnen duidelijk te maken. Cursisten met weinig schoolervaring hebben

Nadere informatie

personality Handleiding voor kandidaten Online afname

personality Handleiding voor kandidaten Online afname Handleiding voor kandidaten Online afname Over The Bridge Personality Deze instructie folder is gemaakt om jou wat achtergrond over The Bridge Personality te geven. Dit kan je straks helpen als je de vragenlijst

Nadere informatie

Models & Processes Ontwerpdocument Milledoni.nl op mobiel. Laura Mentink 500668667 V-104 30-01-2014

Models & Processes Ontwerpdocument Milledoni.nl op mobiel. Laura Mentink 500668667 V-104 30-01-2014 Models & Processes Ontwerpdocument Milledoni.nl op mobiel Laura Mentink 500668667 V-104 30-01-2014 Debriefing Aanleiding Milledoni.nl op mobiel, dat is de werktitel van dit project. Milledoni is een website,

Nadere informatie

Lotte is er erg blij mee. Ik wilde altijd al een huisdier voor mezelf, zegt ze tegen opa. En nu heb ik er opeens een heleboel.

Lotte is er erg blij mee. Ik wilde altijd al een huisdier voor mezelf, zegt ze tegen opa. En nu heb ik er opeens een heleboel. Lotte heeft Luizen Buiten is het koud. Er vallen dikke druppels uit de bomen en de wind blaast hard door de straat. Lotte loopt hand in hand met opa Generaal over het schoolplein. Ze moest eerder van school

Nadere informatie

Bescherm je foto s met een watermerk

Bescherm je foto s met een watermerk Bescherm je foto s met een watermerk Het is vervelend wanneer een ander met je foto's aan de haal gaat. Je steekt er niet alleen tijd en moeite in maar ook wettelijk heb je rechten over je eigen foto's.

Nadere informatie

P5 Ontwerpdocument WIE IS DE MOL? Karlijn van Egmond P4 2015/2016 V1-07

P5 Ontwerpdocument WIE IS DE MOL? Karlijn van Egmond P4 2015/2016 V1-07 P5 Ontwerpdocument WIE IS DE MOL? Karlijn van Egmond 500643748 P4 2015/2016 V1-07 Inhoudsopgave 1. Concept Blz. 2 2. Scenario Blz. 3 3 Interactieontwerp Userstory 1, hints toevoegen Blz. 5 Userstory 2,

Nadere informatie

Snelstart. Hoe werkt het Basis Menu? 1 Log in met E-mail adres en Wachtwoord

Snelstart. Hoe werkt het Basis Menu? 1 Log in met E-mail adres en Wachtwoord Snelstart Hoe werkt het Basis Menu? 1 Log in met E-mail adres en Wachtwoord 1 2 Selecteer een client (bijvoorbeeld Fabian met als afbeelding een -1-) waar voor u aan de slag wil. 2 3 Ga rechts boven naar

Nadere informatie