Analyse website nmbs Pieter De Wachter, Jorick Vissers 1cmd. Usability test website NMBS Door Pieter De Wachter & Jorick Vissers

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Analyse website nmbs Pieter De Wachter, Jorick Vissers 1cmd. Usability test website NMBS Door Pieter De Wachter & Jorick Vissers"

Transcriptie

1 Usability test website NMBS Door Pieter De Wachter & Jorick Vissers

2 Hoe is de schrijftaal? positief geen gebruik van moeilijke woorden. Geen te lange teksten. Links zijn in de tekst verwerkt. Goede structurering door middel van tussentitels en allinea's. Bij opsommingen, gebruik maken van bulleted lists. Goede stijlkeuze van lettertype (schreefloos). negatief Gebruik van lange volzinnen. Te stijf bij woordkeuze en zinsbouw. Highlighted words ontbreken. Te klein lettertype voor sommige gebruikers. Hangt de inhoud voldoende samen? Alle pagina's zijn volgens hun inhoud ingedeeld naargelang de 4 hoofdnavigatieknoppen. Zo ontstaat er een goede samenhang tussen de verschillende onderdelen op de website. Bijvoorbeeld: Als je op een van de knoppen bovenaan de website klikt, verschijnt er een korte maar algemene beschrijving van dit onderdeel. Aan de linkerkant kan je kiezen tussen de verschillende links naar de pagina's die tot dit onderwerp behoren.

3 Aanwezigheid van duidelijke uitgangen. Broodkruimels zijn wel aanwezig. Dit kan heel handig zijn voor de bezoeker die mogelijk terug wil keren naar de voorgaande pagina's, of niet meer weet waar zij zich bevinden op de website. Het logo dient als link om terug te keren naar de homepagina. Dit is algemeen bekend bij de internetgebruiker en wordt dus ook vaak gebruikt op webpagina's. Op enkele pagina's wordt er ook gebruik gemaakt van een terug of top button onderaan de pagina. Wij vragen ons wel af waarom dit niet op elke pagina beschikbaar is. Is er een mogelijkheid feedback te sturen? Men moet te veel moeite doen om de link naar de contactpagina te vinden. Eenmaal dat men deze gevonden heeft, zijn er meerdere mogelijkheden, via telefoon, skype, het station in uw buurt of via een invulformulier. Duidelijke foutmeldingen met mogelijke oplossingen? Bij het online aankopen van een vervoersbewijs kan men soms een foutmelding krijgen. (zoals wij hebben meegemaakt). Wij kregen wel een duidelijke omschrijving van het probleem in verschillende talen, maar de mogelijke oplossing ontbrak. Er werd wel vermeld later nog eens opnieuw te proberen.

4 Het visueel ontwerp navigatie: Wij troffen een onregelmatig kleurgebruik in de navigatiebalk aan. Er wordt niet gebruik gemaakt van een vast kleurenschema (vb: blauw en oranje). Dit vonden wij wel vreemd omdat dit een heel belangrijk De homepagina en subpagina's beschikken over een andere manier van navigatie. Homepagina: 4 basisknoppen zonder drop down menu. Subpagina's: tekst op de knop is verkleint, en er verschijnt een drop down menu. Afbeeldingen: Deze zijn met een slechte resolutie op de website geplaatst. Maar passen wel heel goed in het thema van de website. De afbeeldingen zijn ook allemaal van een zelfde grootte, dit creëert een zekere eenheid. Lettertypes: Ze maken gebruik van verschillende lettertypegrootten door elkaar. Doordat ze een te kleine lettertype gebruiken, houden ze geen rekening met de iets oudere bezoekers. De mogelijkheid om dit te vergroten os zelfs niet aanwezig, dit is wel het geval bij de website van de nederlandse spoorwegen. Link nederlandse spoorwegen: Kleurschema: Er is gebruik gemaakt van twee hoofdkleuren: oranje en blauw. Hier wordt wel zwaar van afgeweken in de navigatiebalk op de homepagina. Interactiviteit: De bewegende banner schenkt de website een dynamische meerwaarde. Deze zorgt ervoor dat de website er niet TE 'old-fashion' en gewoontjes uitziet. De bezoeker kan hierdoor meer een gevoel krijgen dat hij zich op een modernere website bevindt. Informatie architectuur: Er wordt gebruik gemaakt van drie kolommen op de homepagina: dienstregeling, online ticketverkoop en de rubriek in de kijker. Deze drie kolommen zijn al een hele goede bron van informatie voor de bezoeker. De schikking van de informatie verandert geregeld naarmate je rondsurft op de website, dit kan voor enige verwarring zorgen.

5 De andere departementen van de nmbs zoals, B-cargo, reizen in België, reizen in Europa en de nmbs groep bezitten elk een aparte website met telkens een andere huisstijl. Door verandering van kleuren en navigatie is het niet duidelijk dat deze tot eenzelfde onderneming behoren. Er zijn geen aanwezigheid van titels op de hoofdpagina's. Zo is het moeilijk voor de gebruiker zich te oriënteren op de website. Op sommige pagina's wordt er wel gebruik gemaakt van 'broodkruimels', maar niet overal. 5 verbeteringspunten voor de NMBS: 1. kleurgebruik: navigatie De verschillende kleuren in de navigatiebalk zorgen voor verwarring bij de gebruiker. NMBS: Verbetering: hiervoor opteren wij naar één dezelfde kleur voor de verschillende knoppen, om duidelijk te laten zien in welk deel van de website hij zich bevind. De knoppen lichten op als je erover gaat.

6 2. kleurgebruik: binnen en buitenlandse ritten Als de gebruiker een internationale rit kiest, komt hij in een heel andere lay-out tegenover de gewone binnenlandse dienstregeling. Als men in de binnenlandse dienstregeling een buitenlandse bestemming ingeeft, kan de database geen bestemming vinden. NMBS: Verbetering: Ons idee is was voor één dezelfde kleur te gebruiken voor de binnenlandse en buitenlandse treinritten. En de database laten werken op een goede manier. Binnenland: Buitenland:

7 3. lettergrootte en contrast Er is geen mogelijkheid voor de lettergroottes aantepassen. NMBS; Verbetering: wij zouden kiezen voor een functie waar de gebruiker zijn lettertypegrootte en contrast zelf kan kiezen. Bij contrast word bedoeld dat de teksten worden vertoond op een donkere achtergrond. Dit word gebruikt bij de nederlandese treinmaatschappij NS: Bron SN: Zoekveld: Op de website is er geen zoekveld aanwezig. NMBS: / Verbetering: Een zoekveld kan handig zijn voor de gebruiker voor als hij niet direct de informatie vindt op de website. Dit konden we wel terugvinden op de website van de nederlandse treinmaatschappij: Bron SN:

8 5. fouten : De fouten die opkomen worden niet verholpen door de NMBS zelf, ze melden niet wat er eventueel mis kan zijn. Dit kwam vooral voor bij het online kopen van internationale ritten: NMBS: Verbetering: Volgens ons is het belangrijker om aan de bezoeker uit te leggen welke fouten er zijn gemaakt en hoe hij die evnetueel kan oplossen. Direct een oplossing geven voor het probleem. Hierbij nemen we terug een voorbeeld van de nerdelandse website: Bron SN: Als bijlage hebben wij een usability test afgelegd bij twee proefpersonen. Wij hebben nagedacht welke informatie vaak opgezocht werd op de website van de NMBS. Onze opdrachten hebben we hierop gebaseerd. We wouden wel eens zien hoe snel alledaags gebruikte informatie te vinden was op de website.

9 Usability NMBS: Proefpersoon1 De eerste proefpersoon was onze nederlandse kotgenoot Martijn. Vraag1) Zoek een trein van Genk naar Antwerpen die vertrekt om Hij vond de velden waar je de steden van vertrek en aankomst moest invullen meteen. Maar dan verscheen er een tweede scherm waar je een bevestiging moest goedkeuren. Na lang zoeken had hij de knop bevestig gevonden, die leidde tot het overzicht van gezochte treinen. Voor hij de juiste knop gevonden had, had hij hier al meermaals over gekeken. Door de site grondiger te scannen bekwam hij de juiste pagina. Het duurde ongeveer 2 minuten. Vraag2) Hoeveel kost een ticket van Genk naar Antwerpen? De trein was snel gevonden (we hadden dezelfde tijd en datum genomen), de knop naar de pagina over tarieven was moeilijk vindbaar. Hij moest naar zijn zeggen ook veel te veel invullen voor hij de gezochte prijs te zien kreeg. Dit duurde ongeveer even lang als de eerste opzoeking, maar de ergernis bij de proefpersoon was duidelijk op te merken. Vraag3) Hoeveel kost de trein van Antwerpen naar Groningen (Nederland)? Hier ging hij meteen naar de button internationaal, waar hij alle informatie moest invullen. weekend: vertrek vrijdag om 18:00 en de zaterdag terug om 20:00. Na lang wachten (1min.) kreeg hij te zien welke treinen er beschikbaar waren. Hier moest hij kiezen tussen verschillende treinuren en prijzen. Als je alles geselecteerd had, werd er onderaan de pagina de totaalprijs aangeduid. Welke prijs nu de juiste was was heel onduidelijk door de overvloed van getallen op deze pagina. Deze actie werd bevestigd, maar er verscheen een foutmelding. Na vijfmaal je gegevens te hebben gecontroleerd, werden er vijf pop up schermen geopend. Op enkele van deze pop-ups werd de prijs weergegeven, en op de anderen werden foutmeldingen weergegeven. Als je op terug klikte, verscheen deze melding: aanvraag niet geslaagd.. Wanneer men dit enkele malen opnieuw probeerde, verscheen de pagina met de treinuren nogmaals. Maar de prijzen van de ritten waren wel veranderd tov de eerste keer. Na een paar keer proberen hebben we toch besloten dat als je met de trein naar Nederland wil gaan, je naar de helpdesk moet bellen, of gewoon je ticket aankoopt in het station zelf.

10 Vraag4) Je wil een job vinden bij de NMBS. Hoe doe je dat? Waar staat dat? Kan je misschien een mail sturen met je cv in? Het eerste waar hij zocht was de navigatiebalk bovenaan, waar hij de knop jobaanbiedingen vond. Hier moest hij nog een onnuttige klik uitvoeren om tot bij de juiste pagina te komen. Deze zoektoch duurde ongeveer 1.5min. Vraag5) Wat zou je aanpassen aan de website? Algemeen: Sommige pagina's bezitten veel te felle kleuren. Gebruik maken van een ander lettertype voor de bevestig knop, en geen gebruik maken van kapitalen. Ander en groter lettertype gebruiken over heel de website. De banner met de draaiende mensen bij de jobaanbiedingen stoordde en leed te hard af. Het navigatie menu: De kleuren en afbeeldingen veranderen te hard als je over de verschillende knoppen beweegt. Bij sommige knoppen verschijnt een dropdown menu waar er weer met een ander lettertype gewerkt wordt, namelijk het font windows 1.10, dat ook nog is veel te klein wordt weergegeven. Hij vond bruidkruimels wel noodzakelijk in deze onoverzichtelijke website.

11 Usability NMBS: Proefpersoon 2 De tweede proefpersoon was gertjan, een andere kotgenoot van ons. Vraag1) Zoek een trein van Leuven naar Genk die vertrekt om Hij had al meer gebruik gemaakt van deze website, hierdoor wist hij al waar de zoekfunctie voor deze opdracht te vinden was. Op de homepagina vulde hij dus de opgegeven zoektermen in in het kadertje van de dienstregelingen. Op de volgende pagina koos hij een trein waarbij je niet hoefde over te stappen, en kliktte hij op bevestigen onderaan de pagina. Deze opdracht volbracht hij in ongeveer 40 seconden. Vraag2) Hoeveel kost een ticket van Leuven naar Kortrijk? Hier merkte ik weer dat hij vertrouwd was met de website. Hij klikte op reizen in België op de homepagine, en koos dan onder tarieven hoeveel kost je reis?. Er verscheen een nieuwe pagina met een invulformulier op. Hier beging hij wel enkele foutjes waardoor hij meermaals opnieuw moest invullen. Maar volgens mij is dat te wijten aan het feit dat hij denkt dat hij een test aan het doen is, en hij alles zo vlug mogelijk probeert te doen. De foutjes die hij maaktte waren bijvoorbeeld: leeftijd vergeten in te vullen de bestemming fout schrijven Een foutje van de website zelf was dat de bestemming soms zonder rede verdween. Hier weer een vlot verloop en oplossing van de opdracht. Ongeveer 1 min 20 sec. Met een oplossing van een rit heen en terug voor 28 euro. Vraag3) Hoeveel kost de trein van Brussel naar Berlijn (Duitsland)? Hij begon op een foutieve manier, hij begon namelijk in het binnenlands verkeer te zoeken. Dit merktte hij zelf op en hij ging weer terug naar de homepagina. Zijn tweede poging was de trein op te zoeken via de dienstregeling op internationaal vlak. Zijn frustratie werd nog maar eens vergroot toen hij een foutmelding kreeg nadat hij het hele formulier ingevuld had. Hij was namelijk een veld vergeten, waar hij het station moest definieren. Hij kreeg dan eindelijk de juiste treinen te zien, maar de prijzen stonden hier nergens bij vermeld.

12 Hij keerde NOG EENS terug naar de homepagina, hier heeft hij toch wel wat tijd nodig gehad om te zoeken. Hij ontdektte dat de link naar reizen in europa een heel kleine link was die bovenaan rechts stond. Na het vinden, was er geen probleem meer. Vraag4) Je wil een job vinden bij de NMBS. Hoe doe je dat? Waar staat dat? Kan je misschien een mail sturen met je cv in? Met deze functie van de nmbs website had hij geen ervaring. Hij begon met alle knoppen in de hoofdnavigatie op de homepagina af te zoeken. Zo kon ik zien dat hij echt geen idee had waaronder dit zou kunnen staan. Dit wilt ook wat zeggen over de informatiearchitectuur van de website. Toen spotte hij de kleine links in de rechter bovenhoek. Deze ging hij ook bijna allemaal af. Onder de link De NMBS groep zag hij de afbeelding van de vrouw met de trein vrij snel. Deze afbeelding verwees naar de zoekpagina voor jobs. Het eerste waar hij dan naar keek, was meteen het juiste. In het kadertje links koos hij voor de optie zoeken op diploma. Geschatte tijd: 3 min of meer, dit zou dus sneller kunnen. Vraag5) Wat zou je aanpassen aan de website? De functie om internationale tarieven te bekijken ook onder de link tarieven plaatsen. Dit is namelijk veel te moeilijk om te vinden. Ook hij had klachten over de navigatie, deze zou veel overzichtelijker en minder verwarrend zijn als deze statisch was. Een derde opmerking vond ik wel een heel goede. Hij stelde voor om een zoekveld in de website te verwerken. Zo kan je veel sneller de informatie vinden waar ja naar op zoek bent.

ONDERZOEKSRAPPORT. Project: Gebruiksonderzoek ICT Producten

ONDERZOEKSRAPPORT. Project: Gebruiksonderzoek ICT Producten ONDERZOEKSRAPPORT Project: Gebruiksonderzoek ICT Producten Bedrijf: Voys Zakelijke Telefonie Plaats, Datum: Groningen, 2-2-2014 Opdrachtgever: Voys Zakelijke Telefonie, Tim Eebes Instituut: Instituut voor

Nadere informatie

De wereld van internet en websites voor leken

De wereld van internet en websites voor leken De wereld van internet en websites voor leken In dit document wordt op eenvoudige wijze uitgelegd hoe de wereld van internet in elkaar zit en wat u moet weten om een eigen website te kunnen gebruiken.

Nadere informatie

Belastingdienst, let op je woorden! Een kwalitatief onderzoek naar de begrijpelijkheid van digitale informatie van de Belastingdienst

Belastingdienst, let op je woorden! Een kwalitatief onderzoek naar de begrijpelijkheid van digitale informatie van de Belastingdienst Belastingdienst, let op je woorden! Een kwalitatief onderzoek naar de begrijpelijkheid van digitale informatie van de Belastingdienst In opdracht van de Belastingdienst Centrum voor kennis en communicatie

Nadere informatie

Gratis website maken. Auteur Rob Dennissen. www.maakjegratiswebsite.nl

Gratis website maken. Auteur Rob Dennissen. www.maakjegratiswebsite.nl Gratis website maken Auteur Rob Dennissen www.maakjegratiswebsite.nl Voorwoord Allereerst wil ik je bedanken en feliciteren met de aanschaf van dit E-book gratis website maken. Je hebt namelijk vertrouwen

Nadere informatie

Inleiding in het bouwen en onderhouden van een eigen website. Peije van Klooster

Inleiding in het bouwen en onderhouden van een eigen website. Peije van Klooster Inleiding in het bouwen en onderhouden van een eigen website Peije van Klooster 2011 Inhoudsopgave: Inleiding... 4 1 Wat is internet... 5 1.1 Een klein beetje geschiedenis van internet... 5 1.2 Evolutie

Nadere informatie

Je eigen succesvolle weblog maken!

Je eigen succesvolle weblog maken! Je eigen succesvolle weblog maken! Bjorn Simmering Ik had al wat langer plannen om een eboek te schrijven, maar ik stelde dit steeds uit of ik maakte er geen tijd voor vrij. Nadat ik een serie artikelen

Nadere informatie

CMD-6VT-P1.09. Ontwerprapport. Bart Waardenburg 21/10/2011. Naam: Bart Waardenburg, Studentnummer: 08081867

CMD-6VT-P1.09. Ontwerprapport. Bart Waardenburg 21/10/2011. Naam: Bart Waardenburg, Studentnummer: 08081867 CMD-6VT-P1.09 Ontwerprapport Bart Waardenburg 21/10/2011 Naam: Bart Waardenburg, Studentnummer: 08081867 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 3 2. DE STRATEGIE BEPALEN 4 2.1. PLANNEN MAKEN 4 2.2. VISIE BEPALEN 10

Nadere informatie

Onderzoeks rapportage.

Onderzoeks rapportage. Onderzoeks rapportage. RICK VAN DER HEIDEN YOURI ROGGEVEEN NICK MATTHIJSSE WOUTER VAN DER KAMP CONCEPT & STRATEGIE PROTOTYPING INTERACTION DESIGN VISUAL DESIGN Inleiding. Het specialisme van Coolblue komt

Nadere informatie

Handleiding. versie 20 24 april 2013

Handleiding. versie 20 24 april 2013 Handleiding versie 20 24 april 2013 Inhoudsopgave 1 BEHEER UW WEBSHOP EN PRODUCTEN... 4 1.1 CATEGORIEËN BEWERKEN... 4 1.2 PRODUCTEN BEWERKEN... 5 1.2.1 Afbeeldingen toevoegen... 6 1.2.2 Gerelateerde producten...

Nadere informatie

Microsoft Office Word 2007

Microsoft Office Word 2007 Microsoft Office Word 2007 Inhoudsopgave 1 WORD 2007... 3 1.1 Easy Learning... 3 1.2 Vind je Easy Learning leuk?... 3 1.3 Sneller werken met Word... 3 Links direct doorklikken... 3 Documenten direct in

Nadere informatie

Heel erg zenuwachtig, praat snel. Observatieaantekeningen (verbaal, non-verbaal, storingen tijdens het gesprek, etc.).

Heel erg zenuwachtig, praat snel. Observatieaantekeningen (verbaal, non-verbaal, storingen tijdens het gesprek, etc.). Voor de diepte-interviews is de volgende topiclijst gebruikt: 1. Persoongegevens. 2. Social media. 3. Behoefte. 4. Zoekgedrag. 5. Beleving vooraf. 6. Beleving achteraf. Formulier persoonsgegevens Naam

Nadere informatie

DigiSave OptimDrive GEBRUIKERS- HANDLEIDING

DigiSave OptimDrive GEBRUIKERS- HANDLEIDING DigiSave OptimDrive GEBRUIKERS- HANDLEIDING V 3.0 1 We danken u voor de aankoop van onze DigiSave software bestemd voor de opslag van de gegevens uit de digitale tachografen, uit de kaarten en visualisatie

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 28 juli 2009 Pagina 2

Inhoudsopgave. 28 juli 2009 Pagina 2 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 4 1.1 Tweede versie... 5 2 Registratieprocedure... 6 2.1 Gebruikersnaam... 7 2.2 E-mail:... 7 2.3 Wachtwoord... 8 2.4 Visuele verificatie... 8 2.5 Akkoordverklaring... 8 3

Nadere informatie

Projectwerk. Eindproject voorgedragen tot het behalen van het diploma Graduaat Informatica. Jeroen DE MEERLEER

Projectwerk. Eindproject voorgedragen tot het behalen van het diploma Graduaat Informatica. Jeroen DE MEERLEER Academiejaar 2014-2015 Graduaat Informatica Netwerkbeheer Projectwerk Eindproject voorgedragen tot het behalen van het diploma Graduaat Informatica Jeroen DE MEERLEER Promotor: Wim De Bruyn Voorwoord In

Nadere informatie

Ontwerp en implementatie als Mash-Up

Ontwerp en implementatie als Mash-Up Ontwerp en implementatie als Mash-Up Groep 5 Maarten Decat 1e Master Ingenieurswetenschappen: Computerwetenschappen Optie Gedistribueerde systemen maarten.decat@student.kuleuven.be Benjamin Slegers 1e

Nadere informatie

Inhoud 1 Inleiding... 1 Linkbuilding Tool... 4 Werken met een gratis Basic Account van Linkbuilding Tool... 6

Inhoud 1 Inleiding... 1 Linkbuilding Tool... 4 Werken met een gratis Basic Account van Linkbuilding Tool... 6 Inhoud 1 Inleiding... 1 1.1 Marktanalyse... 1 1.2 Website promotie door adverteren... 1 1.3 Zelfstandig je website promoten... 1 1.4 Google en Linkbuilding... 2 2 Linkbuilding Tool... 4 2.1 Linkbuilding

Nadere informatie

Handleiding Net-Book 5. Net-Book. Internet zoals het bedoeld is!

Handleiding Net-Book 5. Net-Book. Internet zoals het bedoeld is! Handleiding Net-Book 5 Net-Book Internet zoals het bedoeld is! Colofon Leverancier: Become-IT Herderlaan 8 3851 BD ERMELO Telefoon: 0341-470068 Internet: http://www.become-it.nl Ondersteuning: Per e-mail:

Nadere informatie

Deze instructie is bedoeld om na een volledige installatie aan de slag te gaan. U vindt in deze handeling dus niets over installatie vraagstukken.

Deze instructie is bedoeld om na een volledige installatie aan de slag te gaan. U vindt in deze handeling dus niets over installatie vraagstukken. Instructiehandleiding FM module versie 1.6 Deze instructie is bedoeld om na een volledige installatie aan de slag te gaan. U vindt in deze handeling dus niets over installatie vraagstukken. Wat doen we

Nadere informatie

www.wphandleiding.nl 1

www.wphandleiding.nl 1 www.wphandleiding.nl 1 Introductie Met het populaire en gebruiksvriendelijke WordPress CMS kun je eenvoudig alle aspecten van een website (of blog) aanpassen. In de Nederlandstalige WordPress handleiding

Nadere informatie

Deze instructie is bedoeld om na een volledige installatie aan de slag te gaan. U vindt in deze handeling dus niets over installatie vraagstukken.

Deze instructie is bedoeld om na een volledige installatie aan de slag te gaan. U vindt in deze handeling dus niets over installatie vraagstukken. Instructiehandleiding FM module versie 1.1 Deze instructie is bedoeld om na een volledige installatie aan de slag te gaan. U vindt in deze handeling dus niets over installatie vraagstukken. Wat doen we

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding V1.0 Januari 2008 Inhoudsopgave 1. VOORWOORD....3 2. MINIMALE SYSTEEMEISEN....3 3. INSTALLATIE VAN DE SOFTWARE...4 3.1. INSTALLATIE WIZARD OPENEN....4 3.2. ACCEPTATIE VAN DE LICENTIEOVEREENKOMST....5

Nadere informatie

Manual phpgb 1.0.x. Foutcode 1: Deze foutcode heeft te maken de databasequerie die de configuratiegegevens ophaalt van het gastenboek.

Manual phpgb 1.0.x. Foutcode 1: Deze foutcode heeft te maken de databasequerie die de configuratiegegevens ophaalt van het gastenboek. Welkom bij de Manual van phpgb. In deze Manual kun je vinden hoe een en ander werkt en hoe je eventuele problemen op kunt lossen. Je kunt menu aan de linkerkant gebruiken om te navigeren. Mocht je onderwerpen

Nadere informatie

Handleiding Merge items

Handleiding Merge items Handleiding Merge items Copyright, Connexys Versie 3.2.0.1-30 september 2013 Niets uit dit document mag worden verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of

Nadere informatie

NICK JENNEBOER 1. 2014 enjee.nl Cursus All in One

NICK JENNEBOER 1. 2014 enjee.nl Cursus All in One NICK JENNEBOER 1 Inhoudsopgave Voorwoord. 3 Geschiedenis van het internet en websites.. 4 Het ontstaan van de eerste webwinkel. 4 Wat heb ik aan een Domein naam? 6 Bedrijfs E-mail... 6 Website & Hosting....

Nadere informatie

Word. Inleiding. De basis

Word. Inleiding. De basis Word Inleiding Word is een tekstverwerkingsprogramma. Het is één van de programma s uit het Microsoft Officepakket, een softwarepakket met meerdere veelgebruikte kantoortoepassingen zoals ook een e-mailprogramma(outlook),

Nadere informatie

Omniwize. Handleiding

Omniwize. Handleiding Omniwize Handleiding www.omniwize.net Handleiding Omniwize pag. 1 Handleiding Omniwize... 1 1. Omniwize... 5 1.1 De modules... 5 1.1.1 Agenda... 5 1.1.2 Rapport... 5 1.1.3 Leerlingen... 5 1.2 Het gebruik

Nadere informatie

Terugkerende trends in webdesign

Terugkerende trends in webdesign Terugkerende trends in webdesign Marlon Veelers 1622162 Docent: Dick Swart Specialisatie: Visual Seminar 2014-B Kernwoorden: webdesign, trends, technologische ontwikkeling Inleiding Wat zou het handig

Nadere informatie

www.wphandleiding.nl 1

www.wphandleiding.nl 1 www.wphandleiding.nl 1 Introductie Met het populaire en gebruiksvriendelijke WordPress CMS kun je eenvoudig alle aspecten van een website (of blog) aanpassen. In de Nederlandstalige WordPress handleiding

Nadere informatie

Pinterest Marketing. deserves your interest. Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh. Handboek voor marketeers en ondernemers

Pinterest Marketing. deserves your interest. Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh. Handboek voor marketeers en ondernemers Pinterest Marketing deserves your interest Handboek voor marketeers en ondernemers Geschreven door: Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh Inhoudsopgave Inleiding... 4 1. Pinterest?... 5 De kracht

Nadere informatie

De werking van zoekmachines

De werking van zoekmachines De werking van zoekmachines Waarom uw website niet altijd bovenaan zal staan - Jop Brocker - Voorwoord Dit ebook is bedoeld voor iedereen die meer inzicht wil krijgen in de werking van zoekmachines. Na

Nadere informatie