Beste leerling, ouder en collega

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Beste leerling, ouder en collega"

Transcriptie

1

2

3 Beste leerling, ouder en collega Met deze bundel willen wij jou, leerling, ouder, collega van het basisonderwijs of CLB, informeren over de keuzeopties in het buitengewoon secundair onderwijs in onze scholengemeenschap WICO. Met deze informatie over de mogelijke opties in WICO en het advies van je leerkracht basisonderwijs, hopen we dat je een goede keuze, oriëntering en overgang naar het secundair onderwijs kan maken. De lijst met de nodige documenten nodig voor je inschrijving en een overzicht van onze eerstegraadsscholen is achteraan in de bundel terug te vinden.. Meer informatie over een specifieke campus of over de scholengemeenschap WICO in het algemeen, kan je terug vinden op onze website Met vriendelijke groet Het eerstegraadsteam

4

5 ALGEMENE INFORMATIE CAMPUS OV4 Vanaf schooljaar startte het Buitengewoon Secundair Sint - Elisabeth een OV4 op in de Ballaststraat te Overpelt. Onderwijs OV4-onderwijs is specifiek voor jongeren met een normale begaafdheid, die door ernstige emotionele en/of gedragsproblemen of een ontwikkelingsstoornis moeilijkheden hebben in het gewoon secundair onderwijs. Elke optie van OV4 hanteert dezelfde eindtermen en ontwikkelingsdoelen als in het gewoon onderwijs, maar door de ruimere omkadering, biedt OV4 meer mogelijkheden voor leerlingen die moeilijkheden ondervonden in het gewoon onderwijs. Om je in te schrijven in OV4 heb je een attest en een inschrijvingsverslag van het CLB nodig. Inschrijven kan via de website van OV4. Voor verdere vragen en concrete informatie kan je terecht in BuSO Sint - Elisabeth, op het telefoonnummer van de hoofdschool (011/ ) te Wijchmaal en / of van campus OV4 (011 / ) te Overpelt. ORIËNTERINGSCRITERIA De leerling heeft ernstige emotionele en / of gedragsproblemen of een ernstige ontwikkelingsstoornis; de begeleidingsmogelijkheden van het gewoon onderwijs zijn ontoereikend; de leerling heeft voldoende inzicht en schoolse vaardigheden om het leerplan van het gewoon onderwijs aan te kunnen. De leerling komt niet in aanmerking voor OV3; de school doet er alles aan om haar begeleidingsmiddelen en competenties te versterken met ondersteuning van externe partners (waaronder CLB, DPB).

6 WATI IS OV4? Opleidingsvorm 4 is eigenlijk het gewone secundair onderwijs, maar dan met doelstellingen en ondersteuning aangepast aan de problematiek van de jongere. Het biedt onderwijs aan normaal begaafde jongeren die wegens de ernst van hun handicap (motorische, visuele, auditieve) of wegens de voortdurende medische en paramedische ondersteuning die ze nodig hebben (zieke jongeren), niet naar het gewoon onderwijs kunnen. In OV4 gelden dezelfde programma s en overgangsvoorwaarden als in het gewoon onderwijs. Wel worden klemtonen gelegd die recht doen aan je specifieke mogelijkheden en behoeften. Ook de sanctionering van de studies is dezelfde, net als de studiebewijzen die je kunt behalen. Na het secundair onderwijs kun je verder studeren in het hoger onderwijs of je integreren in het gewone leef- en arbeidsmilieu. OV4 omvat 3 graden, 4 onderwijsvormen en een groot aantal studierichtingen. In de eerste graad maak je kennis met zoveel mogelijk vakken. Je krijgt hier vooral basisvorming. In de tweede en derde graad zijn er vier onderwijsvormen: Het algemeen secundair onderwijs (aso) legt de nadruk op een ruime algemene vorming. Je wordt niet voorbereid op een specifiek beroep. Het aso legt vooral een stevige basis voor het volgen van hoger onderwijs en de meesten kiezen er dan ook voor om verder te studeren na het aso. In het technisch secundair onderwijs (tso) gaat de aandacht vooral naar algemene en technisch-theoretische vakken. Na het tso kan je een beroep uitoefenen of overstappen naar het hoger onderwijs. In het tso krijg je naast de theorie ook praktijklessen. Het kunstsecundair onderwijs (kso) koppelt een algemene, ruime vorming aan een actieve kunstbeoefening. Er zijn verschillende domeinen waaruit je een richting kan kiezen. Na het kso kan je een beroep uitoefenen, maar meestal studeer je verder in het hoger onderwijs. Het beroepssecundair onderwijs (bso) is een praktijkgerichte onderwijsvorm waarin je naast beperkte algemene vorming vooral een specifiek beroep aanleert. Het bso wil je niet voorbereiden op verder studeren, maar wel om te gaan werken. Verder studeren blijft onder bepaalde voorwaarden, wel mogelijk. Je kiest binnen één van deze onderwijsvormen voor een bepaalde studierichting. Je behaalt het diploma secundair onderwijs als je geslaagd bent in een zesde jaar aso, tso of kso of een zevende jaar bso.

7 Wegwijzer doorheen de brochure bij je keuze na het zesde leerjaar... omdat alle kinderen talenten hebben maar niet iedereen dezelfde talenten heeft. Ben je iemand die een brede algemene vorming wenst heb je goede resultaten in het basisonderwijs voor de algemene vakken... dan kan je kiezen, rekening houdend met je interesse, voor het eerste leerjaar A (zie brochure p. 9-13) Wil je je praktische talenten ontwikkelen en de theoretische vakken beperken dan kan je kiezen voor het eerste leerjaar B (zie brochure p.14). Heb je extra of speciale ondersteuning nodig dan kan je terecht in opleidingsvorm 3 of opleidingsvorm 4 (zie brochure p )

8 WICO - STUDIEWIJZER INFO 1STE LEERJAAR 1ste leerjaar A In het 1ste leerjaar A krijgt iedereen een algemene basisvorming. Deze brede vorming bestaat uit een vakkenpakket van 27 lesuren en een gemeenschappelijke start voor alle leerlingen. Je krijgt dezelfde vakken voor hetzelfde aantal uren. Afhankelijk van je gekozen optie (5 lesuren) kan de leerstof, het niveau, het tempo en de handboeken verschillen. Je krijgt volgende algemeen vormende vakken : talen (Nederlands, Frans); wiskunde; wetenschappen (aardrijkskunde, natuurwetenschappen); techniek; kunst (muzikale en plastische opvoeding); maatschappelijke vorming (geschiedenis, godsdienst); lichamelijke vorming (LO). 1ste leerjaar B Het eerste leerjaar B is een onthaalklas. Je kan hier starten als je in het basisonderwijs ernstige leermoeilijkheden hebt gehad of als je om een of andere reden, bijvoorbeeld ziekte, een leerachterstand hebt opgelopen. Je volgt 32 lestijden per week met aangepaste handboeken, leerinhouden, werkvormen en een tempo op maat. De gemeenschappelijke basisvorming bestaat uit 28 lesuren. Het keuzegedeelte (4 uren) kan verschillen van campus tot campus. Het vakkenpakket bestaat uit: Nederlands en wiskunde (je oefent de leerstof van het basisonderwijs verder in); maatschappelijke vorming en godsdienst (je maakt kennis met hedendaagse thema s uit onze samenleving); technologische opvoeding (je ontwikkelt praktische vaardigheden); natuurwetenschappen (je bestudeert de natuur en je omgeving); muzikale, plastische en lichamelijke opvoeding. Je hebt nog geen getuigschrift basisonderwijs behaald, maar je krijgt dit als je een A-attest behaalt in 1B. Na het 1ste leerjaar B kan je overgaan naar het beroepsvoorbereidend leerjaar (BVL). Soms geeft de klassenraad een positief advies van om over te gaan naar het 1ste leerjaar A.

9 1 STE LEERJAAR A KEUZE AANVULLING ALGEMENE VAKKEN Vakken Uren Basisvorming 27 Godsdienst 2 Aardrijkskunde 2 Frans 4 Geschiedenis 1 Lichamelijke opvoeding 2 Muzikale opvoeding 1 Natuurwetenschappen 2 Nederlands 5 Plastische opvoeding 2 Techniek 2 Wiskunde 4 Campus OV4 Overpelt Keuzegedeelte 5 Frans 1 ICT 1 Nederlands 1 Sociale activiteiten 1 Wiskunde 1 STUDIEPROFIEL Als je in de basisschool goede tot zeer goede resultaten had voor de algemene vakken kan je kiezen voor aanvulling algemene vakken. In deze optie krijg je meer leertijd om het basisprogramma voor enkele algemene vakken te verwerken. ICT- vaardigheden leer je in een apart lesuur per week. Gezien de ruime invulling van deze keuze kan je in het tweede leerjaar naar alle basisopties overgaan, behalve naar Grieks - Latijn en Latijn.

10 1 STE LEERJAAR A KEUZE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE VORMING Vakken Uren Basisvorming 27 Godsdienst 2 Aardrijkskunde 2 Frans 4 Geschiedenis 1 Lichamelijke opvoeding 2 Muzikale opvoeding 1 Natuurwetenschappen 2 Nederlands 5 Plastische opvoeding 2 Techniek 2 Wiskunde 4 Campus OV4 Overpelt Keuzegedeelte 5 ICT 1 Sociale activiteiten 1 Industrieel technische vorming 2 Wiskunde 1 STUDIEPROFIEL Als je in de basisschool behoorlijke tot goede resultaten had voor de algemene vakken en bovendien interesse hebt voor de technische verwerking van hout, metaal en kunststoffen, kan je kiezen voor industriële en technische vorming. De tijd voor de basisvorming voor het vak wiskunde wordt verruimd met één lesuur. In de twee lesuren technologische activiteiten (ITV) leer je basisbewerkingen van hout, metaal, elektriciteit en kunststoffen. Je maakt kennis met elektriciteit en elektronica en de toepassing hiervan. ICT- vaardigheden leer je in een apart lesuur per week. Gezien de ruime invulling van deze keuze kan je in het tweede leerjaar naar alle basisopties overgaan, behalve Grieks - Latijn en Latijn.

11 1 STE LEERJAAR A KEUZE SOCIALE ZORGTECHNIEKEN Vakken Uren Basisvorming 27 Godsdienst 2 Aardrijkskunde 2 Frans 4 Geschiedenis 1 Lichamelijke opvoeding 2 Muzikale opvoeding 1 Natuurwetenschappen 2 Nederlands 5 Plastische opvoeding 2 Techniek 2 Wiskunde 4 Campus OV4 Overpelt Keuzegedeelte 5 ICT 1 Sociale activiteiten 1 Sociale zorgtechnieken 2 Wiskunde 1 STUDIEPROFIEL Als je in de basisschool behoorlijke tot goede resultaten had voor de algemene vakken en bovendien interesse hebt voor de sociale en verzorgende sector, kan je kiezen voor sociale- en zorgtechnieken. Je maakt theoretisch en praktisch kennis met verschillende thema s in voeding, wonen & samenleven, verzorging & hygiëne. ICT- vaardigheden leer je in een apart lesuur per week. Gezien de ruime invulling van deze keuze ben je goed voorbereid op theoretisch - richtingen. technische

12 1 STE LEERJAAR B AANVULLING TALEN OF TECHNOLOGIE Vakken Uren Campus OV4 Overpelt Basisvorming 28 Godsdienst 2 Frans 1 Lichamelijke opvoeding 2 Maatschappelijke vorming 3 Muzikale opvoeding 1 Natuurwetenschappen 2 Nederlands 4 Plastische opvoeding 2 Techniek 6 Wiskunde 5 Keuzegedeelte 4 TO (ICT) 2 Frans 1 Sociale activiteiten 1 STUDIEPROFIEL Als je vooral je praktische talenten wil ontwikkelen en de theoretische vakken liggen je minder goed, kan je kiezen voor het eerste leerjaar B, aanvulling talen of technologie. Mogelijk heb je het zesde studiejaar gedaan maar was je niet geslaagd of ben je twaalf jaar en stap je na het vijfde studiejaar direct naar het secundair onderwijs of kom je uit het buitengewoon basisonderwijs. Indien je slaagt in 1B, krijg je het diploma van het basisonderwijs. Na 1B kan je, afhankelijk van je interesse, kiezen voor een eerder taalgericht of praktijkgerichte vorming in het beroepsvoorbereidend leerjaar (BVL). Hier worden er nog 2 opties aangeboden (kantoor + hout of elektriciteit). Vanaf het 3de jaar kunnen ze een specifieke richting kiezen.

13 2 DE LEERJAAR A MODERNE WETENSCHAPPEN Vakken Uren Basisvorming 24 Aardrijkskunde 1 Engels 2 Frans 3 Geschiedenis 2 Godsdienst 2 Lichamelijke opvoeding 2 Muzikale opvoeding 1 Natuurwetenschappen 1 Nederlands 4 Techniek 2 Wiskunde 4 Campus OV4 Overpelt Basisoptie 5 Socio-economische initiatie 2 Wetenschappelijk werk 3 Complementaire uren 3 ICT 2 Sociale Zorgtechnieken of 2 ICT-informatica Sociale activiteiten 1 STUDIEPROFIEL De gemeenschappelijke basisvorming, die voor iedereen dezelfde is, bestaat uit een vakkenpakket van 24 lesuren. Alle leerlingen nemen een gemeenschappelijke start en krijgen dezelfde vakken voor hetzelfde aantal uren maar de leerstof, het niveau, het tempo en zelfs de handboeken kunnen verschillen naargelang de gekozen optie (8 lesuren). Via dit vakkenpakket maken de leerlingen kennis met de brede stromingen in onze hedendaagse wereld: talen (Nederlands, Frans en Engels, wiskunde, wetenschappen (aardrijkskunde, biologie), techniek (techniek), kunst (muzikale opvoeding), maatschappelijke vorming (geschiedenis en godsdienst) en lichamelijke vorming (LO). Je behaalde in het eerste jaar een goed resultaat voor alle vakken. In deze theoretische optie maak je kennis met economie en wetenschappen. Je kan in het keuzegedeelte kiezen tussen of 2 u ICT informatica of 2 u SZT sociale zorg technieken. Op Latijn en Grieks na blijven alle studierichtingen in de tweede graad voor je open.

14 BEROEPSVOORBEREIDEND LEERJAAR (BVL) BEROEPENVELD KANTOOR EN VERKOOP / NIJVERHEID Vakken Uren Campus OV4 Overpelt Basisvorming 18 Godsdienst 2 Lichamelijke opvoeding 2 Maatschappelijke vorming 2 Muzikale opvoeding 1 Natuurwetenschappen 2 Nederlands 4 Plastische opvoeding 2 Wiskunde 3 Beroepenveld Kantoor en verkoop 6 Administratie 2 Frans 2 ICT 2 Beroepenveld Nijverheid (elektriciteit) 7 Technologische activiteiten-elektriciteit 7 Complementair 1 Sociale activiteiten 1 STUDIEPROFIEL Als je een meer praktische opleiding verkiest boven een sterk theoretische is het beroepsonderwijs iets voor jou. Ook de algemene vakken worden praktischer aangeleerd. Mogelijke beroepenvelden in onze school zijn: kantoor verkoop & nijverheid. Kantoor Verkoop: de wereld van handel en verkoop omvat heel wat uitdagingen. Je moedertaal moet je correct leren spreken en foutloos schrijven. Ook in het Frans moet je je behoorlijk uit de slag kunnen trekken. De computer is vandaag de dag niet meer weg te denken uit een kantoor. Dat vraagt natuurlijk oefening! Nijverheid (Elektriciteit): als je vooral praktisch gericht wil werken en veel tijd wil doorbrengen in de praktijklokalen, dan kun je kiezen voor het beroepenveld nijverheid. Je maakte in het beroepsvoorbereidend jaar kennis met het beroepenveld elektriciteit. In de tweede graad van het beroepsonderwijs kan je in OV4 aansluitende de studierichting elektriciteit volgen.. Aansluitende studierichtingen: kantoor, verkoop, elektrische installaties en hout. De overstap naar een andere studierichting van het beroepssecundair onderwijs blijft nog altijd mogelijk. Je interesse zal bij deze keuze een goede raadgever zijn.

15 2 DE GRAAD BSO - KANTOOR / OFFICE ASSISTENT Campus OV4 Uren Vakken 32 Administratieve vorming 7 7 Engels 3 3 Frans 4 4 Godsdienst 2 2 Toegepaste informatica 6 6 Lichamelijke opvoeding 2 2 Project Algemene Vakken 6 6 Zakelijke communicatie 2 2 OMSCHRIJVING Het doel is de vorming tot bediende in een modern kantoor. Die bediende moet zelfstandig en met praktisch - technisch inzicht het courante kantoorwerk aankunnen zoals receptie, tekstverwerking, archiefbeheer, computerbediening. LEERLINGENPROFIEL Als je kiest voor Kantoor en Verkoop moet je geen speciale voorkennis hebben. Je moet wel netjes en ordelijk kunnen werken en je voortdurend inzetten, ook thuis. Omwille van het groot belang van (moderne vreemde) talen moet je wel een goed taalgevoel hebben. De latere job vereist veelvuldig omgaan met mensen. Een goede sociale basishouding is hierbij erg belangrijk. TOEKOMSTMOGELIJKHEDEN Normaal studeer je in de derde graad verder in de gelijknamige studierichting kantoor. Een overstap naar de meerder andere BSO- studierichtingen zoals organisatiehulp of overwogen worden. Je kan dan best nagaan welke vakken je zal moeten bijwerken. verzorging, kan

16 2 DE GRAAD TSO - ELEKTROMECHANICA Campus OV4 Uren Vakken 32 Aardrijkskunde 1 1 Elektriciteit 3 3 Engels 2 2 Frans 2 2 Geschiedenis 1 1 Godsdienst 2 2 Informatica 1 1 Lichamelijke Opvoeding 2 2 Mechanica 2 2 Nederlands 4 4 Realisatie mechanica 4 4 Realisatie schakeltechnieken 2 2 Toegepaste chemie 1 1 Toegepaste fysica 1 1 Wiskunde 4 4 OMSCHRIJVING Elektromechanica is een zeer polyvalente theoretisch - technische studierichting met naast een flink pakket wiskunde (B - leerplan) en algemene vakken ook heel wat theoretisch - technische vakken: mechanica, elektriciteit, mechanisch computertekenen en schakeltechnieken. Op een technologisch creatieve manier wordt hierbij ingegaan op de hedendaagse technische processen en hun toepassingen. Door zelfstandig en actief leren en probleemoplossend denken worden verschillende projecten uitgewerkt waarbij technisch en technologisch inzicht centraal staan. Het logisch - technisch kunnen denken is belangrijker dan het praktisch bezig zijn. LEERLINGENPROFIEL Je moet geslaagd zijn in een tweede leerjaar A van de eerste graad (met basisoptie industriële of moderne wetenschappen), met behoorlijke resultaten voor wiskunde en algemene vakken. Bovendien wordt van jou een degelijke studie-inzet en een brede technische interesse, zowel voor mechanica als voor elektriciteit, verwacht. TOEKOMSTMOGELIJKHEDEN IN DE DERDE GRAAD In de derde graad kies je logischerwijs de theoretische studierichting elektromechanica. Een twintigtal uren per week zijn voorzien voor theoretisch - technische vakken zoals elektriciteit, mechanica, automatie en tekenen. Ook de algemene vakken nemen een belangrijke plaats in. Zo zal je nog steeds vier lestijden besteden aan wiskunde. Indien je dit wenst kan je nog overgaan naar andere technische studierichtingen

17 2 DE GRAAD TSO SOCIALE EN TECHNISCHE WETENSCHAPPEN Campus OV4 Uren Vakken 32 Aardrijkskunde 1 1 Engels 2 2 Frans 3 3 Geschiedenis 1 1 Godsdienst 2 2 Informatica 2 2 Lichamelijke Opvoeding 2 2 Nederlands 4 4 Sociale wetenschappen 3 3 Natuurwetenschappen 3 3 Wiskunde 3 3 Integrale opdracht 6 6 OMSCHRIJVING Deze theoretisch - technische studierichting geeft een brede algemene vorming waarbij je leert probleemoplossend denken en handelen. Je ontwikkelt een aantal competenties. Dit betekent dat leren steeds een combinatie is van: kennis opdoen, vaardigheden ontwikkelen en zich een aantal attitudes eigen maken. In deze studierichting verken je de wisselwerking tussen mens, maatschappij en milieu. Het wetenschappelijk onderbouwen gebeurt vanuit de natuurwetenschappen en de sociale wetenschappen. Het technische aspect uit zich in de praktijk van de voedselbehandeling waar wetenschappelijke inzichten gecombineerd worden in experimenteren en organisatieopdrachten. LEERLINGENPROFIEL Deze studierichting staat open voor meisjes en jongens die interesse vertonen voor de mens en de samenleving. Je moet in staat zijn om een redelijke hoeveelheid theorie te verwerken. Verder wordt van je verwacht dat je een aantal praktische en sociale vaardigheden bezit en een boontje hebt voor natuurwetenschappen. TOEKOMSTMOGELIJKHEDEN De TSO - richtingen sociale en technische wetenschappen wordt in onze scholengemeenschap in Campus OV4 ook mogelijk georganiseerd. Buiten Campus OV4 sluiten de studierichtingen gezondheids - en welzijnwetenschappen, bijzondere jeugd- en gehandicaptenzorg en onthaal en public relations in de derde graad sluiten erg goed aan in onze scholengemeenschap. In het BSO sluiten de studierichtingen organisatiehulp en verzorging de logische aansluitende studierichtingen in onze scholengemeenschap. Daarnaast zijn er andere BSO- studierichtingen (Kantoor - OV4) eveneens nog mogelijk. Verdere specialisatie kan op niveau TSO en BSO in een zevende jaar.

18 3 DE GRAAD BSO KANTOOR / OFFICE ASSISTENT Campus OV4 Uren Office (c1) 6 - Vakken 32 Bedrijfsbeheer 2 - Boekhouden - 2 Engels 2 2 Frans 3 2 Godsdienst 2 2 Lichamelijke opvoeding 2 2 Logistiek/ Retail 3 2 Office (c2) 2 - Project Algemene vakken 4 4 Secretariaat - 4 Seminarie - 4 Stages 4 7 Zakelijke communicatie 2 - Wetgeving - 1 OMSCHRIJVING Het is de bedoeling van deze studierichting je te vormen tot bediende in een modern kantoor. Die bediende moet zelfstandig en met praktisch - technisch inzicht het courante kantoorwerk aankunnen. Je leert je moedertaal, Frans en Engels correct spreken en foutloos schrijven. Ook aan het snel en correct typen, vlot telefoneren en werken aan de computer wordt er aandacht besteed. De handelsvakken worden praktisch toegepast. LEERLINGENPROFIEL Als je kiest voor Kantoor en Verkoop moet je geen speciale voorkennis hebben. Je moet wel netjes en ordelijk kunnen werken en je voortdurend inzetten, ook thuis. Omwille van het groot belang van (moderne vreemde) talen moet je wel een goed taalgevoel hebben. De latere job vereist veelvuldig omgaan met mensen. Een goede sociale basishouding is hierbij erg belangrijk. TOEKOMSTMOGELIJKHEDEN Normaal studeer je in de derde graad verder in de gelijknamige studierichting kantoor. Een overstap naar de meerder andere BSO- studierichtingen zoals organisatiehulp of overwogen worden. Je kan dan best nagaan welke vakken je zal moeten bijwerken. Verdere specialisatie kan op niveau TSO en BSO in een zevende jaar. verzorging, kan

19 3 DE GRAAD 3DE JAAR BSO KANTOOR / OFFICE ASSISTENT Campus OV4 Uren Vakken 32 Administratie 4 Engels 2 Frans 2 Godsdienst 2 Integrale opdrachten 5 Lichamelijke opvoeding 2 Project Algemene Vakken 4 Stage 11 OMSCHRIJVING Deze studierichting beoogt de vorming tot een bediende die zelfstandig het courante kantoorwerk aankan. Daarom koos de school voor toevoeging van twee uur PV stage als aanvullend gedeelte. In het zevende specialisatiejaar kantooradministratie en gegevensbeheer gaat de aandacht vooral uit naar het gebruik van de computer. Via stages en lessen worden allerlei vaardigheden goed ingeoefend. Om deze kennis en vaardigheden optimaal te laten bijdragen tot een algemene vorming moet je als leerling enthousiast meewerken. Je kunt via dit zevende specialisatiejaar het getuigschrift van hoger secundair onderwijs bekomen. LEERLINGENPROFIEL Het spreekt vanzelf dat je om dit getuigschrift te behalen een extra inspanning dient te leveren door te slagen voor de algemene vakken en de geïntegreerde proef. De attitudes die reeds in de derde graad kantoor belangrijk waren worden hier nog verder ontwikkeld. Ook hier wordt van je verwacht dat je goed kan functioneren in groep en in alle omstandigheden de nodige discretie aan de dag legt. Verder dien je ook communicatief en sociaal vaardig te zijn, de opgelegde taken correct en stipt uit te voeren. Als je over voldoende verantwoordelijkheidszin en dynamisme beschikt en met inzicht kan werken om zo te groeien in de taken waarmee je bezig bent is deze richting een goede keuze. Als goede kantoorbediende kun je je zowel mondeling als schriftelijk in een correcte taal uitdrukken, heb je een verzorgd voorkomen en draag je kleding aangepast aan de situatie. TOEKOMSTMOGELIJKHEDEN Als afgestudeerde van de opleiding kantoor kun je tewerkgesteld worden in commerciële en administratieve functies in de dienstensector, in het bedrijfsleven of in een overheidsdienst. Je kunt er terecht als algemeen bediende, typist(e), verkoper of verkoopster, telefonist(e), receptionist(e),

20 3 DE GRAAD TSO SOCIALE EN TECHNISCHE WETENSCHAPPEN Campus OV4 Uren Integrale opdracht 6 6 Vakken 32 Aardrijkskunde 1 1 Engels 2 2 Frans 3 3 Geschiedenis 1 1 Lichamelijke Opvoeding 2 2 Nederlands 4 4 Sociale natuurwetenschappen 4 4 Toegepaste natuurwetenschappen 4 4 Wiskunde 3 3 Godsdienst 2 2 In het 6de jaar gaan de leerlinge ook 1 week op stage. De leerlingen maken ook een GIP (integratie van een aantal vakken). OMSCHRIJVING In deze studierichting 1igt de nadruk op het ontwikkelen van sociale vaardigheden en op concrete toepassingen van de exacte wetenschappen, vooral in domeinen waar de mens en de samenleving aan bod komen. Omdat het later beroep dikwijls veelvuldig omgaan met mensen inhoudt, zijn ook communicatieve vaardigheden erg belangrijk. De drie componenten van de basisopleiding : sociale wetenschappen, natuurwetenschappen en integrale opdracht komen hier terug aan bod. Leerlingen die nu pas instappen, kunnen aan de hand van een inhaalcursus, de voornaamste basisbegrippen en technieken bijwerken. Het accent ligt op organiseren, op probleemoplossend denken en handelen en op proces- en productkwaliteit. LEERLINGENPROFIEL Je komt uit de gelijknamige richting van de tweede graad, techniek - wetenschappen, handel of uit een ASO - richting. Naast redelijke resultaten voor wetenschappen is vooral een sociale grondhouding erg belangrijk. De bereidheid tot het ontwikkelen van sociale vaardigheden en een grote belangstelling voor relationele en sociale leerprocessen zijn erg belangrijk om je in deze richting goed te voelen. Omwille van de uren wetenschappelijk laboratorium en praktijk zijn een zekere handvaardigheid en zin voor nauwkeurig, veilig en net werken noodzakelijk. TOEKOMSTMOGELIJKHEDEN De studierichting mondt niet uit in een bepaalde beroepskwalificatie en geeft dus geen onmiddellijke toegang tot de arbeidsmarkt binnen de sector. De opleiding wil je voorbereiden op aansluitende hogere studies in het hoger onderwijs. aan de professionele bacheloropleiding of een specialisatiejaar. Hierbij denken wij Omwille van het hoofdzakelijk theoretisch karakter van de opleiding zijn de rechtstreekse tewerkstellingskansen na het zesde jaar vrij gering. Verdere specialisatie kan op niveau TSO en BSO in een zevende jaar.

21 3 DE GRAAD TSO MULTIMEDIA Campus OV4 Uren Lichamelijke Opvoeding 2 2 Vakken 32 Aardrijkskunde 1 1 Engels 2 2 Frans 2 2 Geschiedenis 1 1 Multimedia* Natuurwetenschappen 1 1 Nederlands 2 2 Wiskunde 2 2 Toegepaste informatica 1 1 Godsdienst 2 2 * In het 6de jaar gaan de lln ook 2 weken op stage en maken ze eveneens een GIP ( integratie van een aantal vakken) OMSCHRIJVING De derde graad Multimediatechnieken beoogt een brede algemene vorming die in relatie met de beroepsgerichte component is gedacht. Deze beroepsgerichte component is klantgericht realiseren van interactieve elektronische publicaties. Het verwerven van kennis, vaardigheden en attitudes wordt breed en sterk technologisch-inzichtelijk onderbouwd. De jongere ontwerpt klantgericht online (websites) en offline (cd-rom) publicaties. Hij verzorgt de voorbereiding het programmeren en het assembleren van media tot een interactieve elektronisch product. Hij bezit kennis over en inzicht in de gebruikte hulpmiddelen en technologie. LEERLINGENPROFIEL Jongens en meisjes met interesse voor het maken van websites en elektronische publicaties kunnen voor deze studierichting kiezen. Er wordt bijna uitsluitend gewerkt met de computer en met professionele software. De derde graad Multimediatechnieken bouwt inhoudelijk en wat betreft de leermethodiek verder op de tweede graad Grafische technieken. TOEKOMSTMOGELIJKHEDEN De jongere kan probleemloos instromen in de derde graad Multimediatechnieken na de tweede graad Grafische wetenschappen. De jongere kan instromen uit andere tweede graden wanneer hij gemotiveerd kiest en wanneer de school voorziet in een gedifferentieerde aanpak. Er wordt bijna uitsluitend gewerkt met de computer en met professionele software. Het derde leerjaar van de derde graad Interactieve multimediatechnieken sluit inhoudelijk en wat betreft leermethodiek aan op de derde graad Multimediatechnieken. Instromen in de derde leerjaren Bedrijfsgrafiek en Zeefdruk is mogelijk. In het volwassenenonderwijs zijn er tal van mogelijkheden om zich verder te vervolmaken. Wanneer de jongere na deze derde graad kiest voor de arbeidsmarkt kan hij op basis van zijn studie tewerkgesteld worden in bedrijven die zich toeleggen op publiceren van websites en elektronische publicaties.

22 ALGEMENE INFORMATIE OBSERVATIEJAAR BUSO OV3 Sommige leerlingen hebben een aanpak nodig die het gewoon onderwijs niet kan geven. Het observatiejaar - OV3 is bedoeld voor leerlingen met leer - (type 1) en / of emotionele en / of gedragsproblemen (type 3) die grote moeilijkheden ondervinden in het gewoon secundair onderwijs. Het is belangrijk dat deze leerlingen een persoonlijke benadering krijgen die uitgaat van de mogelijkheden van de jongere(n). Deze aanpak maakt de onderwijsvorm "buitengewoon". Er wordt voor iedere leerling een leertraject uitgeschreven in het Individueel handelingsplan. De leerkrachten proberen de lessen aan te passen aan de aanleg, het tempo en de behoeften van iedere jongere. Ook beschikt men over meer en anders gespecialiseerd personeel: zo worden leerlingen met taal - en leesproblemen begeleid door een logopediste, een kinesist behandelt leerlingen met psychomotorische stoornissen, een pedagoog heeft aandacht voor het zich goed voelen, een ergotherapeut werkt aan de psycho - motorische ontwikkeling, In nauwe samenwerking met alle betrokkenen, de jongere, de ouders, de leraars wordt er een kwalitatief, hoogwaardig en eigentijds onderwijs aangeboden.

23 OBSERVATIEJAAR BUSO OV3 - CAMPUS TIO BBO Leervakken Uren Geïntegreerde algemene sociale vorming (GASV) 16 Godsdienst 2 Computergebruik en denkontwikkeling 1 Leefsleutels 1 Lichamelijke opvoeding/sport 3 Maatschappelijke vorming 2 Rekenen 3 Taal 4 Beroepsgerichte vorming 16 Bouw (metselaar) 4 Hout (interieurbouwer) 4 Metaal (hoeklasser) 4 Schilderen (schilder decorateur) 4 STUDIEPROFIEL De leerlingen in het OBSERVATIEJAAR kunnen naast de gewone leervakken (godsdienst, taal, rekenen, ) kennismaken met de verschillende technische vaardigheden uit de verschillende beroepenvelden, zodat zij kunnen ervaren waarvoor zij de beste aanleg of de meeste belangstelling hebben. De leerkrachten kunnen nagaan, observeren, wat elke leerling het beste kan en wat voor hem het meest geschikt zou kunnen zijn. Na het observatiejaar kiezen deze leerlingen een studierichting in OV3, die hen zelfstandig wonen en werken in een gewoon arbeidsmilieu. voorbereidt op Als opleidingsvorm 3 met succes wordt beëindigd, behalen de leerlingen een getuigschrift beroepsonderwijs.

24 OBSERVATIEJAAR BUSO OV3 - BUSO SINT - ELISABETH Leervakken Uren Geïntegreerde algemene sociale vorming (GASV) 16 Godsdienst 2 Algemene sociale vorming 8 Computer 1 Leefsleutlels 1 Lichamelijke opvoeding 1 Plastische opvoeding 2 Zwemmen 1 Beroepsgerichte vorming 16 Doe het zelf technieken 2 Initiatie kappersmedewerker 3 Initiatie personenzorg 3 Initiatie winkelhulp 3 Voeding 3 Zorg voor leef en woonsituatie 2 STUDIEPROFIEL De leerlingen in het OBSERVATIEJAAR kunnen naast de gewone leervakken (godsdienst, taal, rekenen, ) kennismaken met de verschillende technische vaardigheden uit de verschillende beroepenvelden, zodat zij kunnen ervaren waarvoor zij de beste aanleg of de meeste belangstelling hebben. De leerkrachten kunnen nagaan, observeren, wat elke leerling het beste kan en wat voor hem het meest geschikt zou kunnen zijn. Na het observatiejaar kiezen deze leerlingen een studierichting in OV3, die hen voorbereidt op zelfstandig wonen en werken in een gewoon arbeidsmilieu. Als opleidingsvorm 3 met succes wordt beëindigd, behalen de leerlingen een beroepsonderwijs. getuigschrift

25 OPLEIDINGSFASE 2 DE & 3 DE LEERJAAR BOUW - HOUT OV3 - CAMPUS TIO BBO Leervakken 2de lj 3de lj Geïntegreerde algemene sociale vorming (GASV) Godsdienst 2 2 Computergebruik en denkontwikkeling 1 / Leefsleutels 1 / Lichamelijke Opvoeding 3 3 Maatschappelijke vorming 1 2 Rekenen 2 2 Taal 3 2 Beroepsgerichte vorming (BGV) Of Bouw (metselaar) Of Hout (interieurbouwer) Bijgevoegde functionele technieken 3 3 Onderhoudstechnieken (ongeachte gekozen opleiding) 3 3 STUDIEPROFIEL OPLEIDING TOT METSELAAR: Je krijgt een doorgedreven opleiding tot metselaar algemene bouwwerken. Je krijgt eveneens initiatie van bekisten, ijzervlechten, vloeren en tegelen en voegwerken. Na de gehele opleiding kan je aan het werk als metselaar bij een aannemer in bouwwerken. Met enige ervaring kan je eveneens aan de slag als bekister, vloerder of voeger. OPLEIDING TOT INTERIEURBOUWER: Het plaatsen van gyprocwanden en valse plafonds en het maken van kasten en rekken uit allerhande plaatmateriaal behoort tot je basisopleiding, net zoals het maken van raam en deurafkastingen en het leren plaatsen van ramen en deuren. Na de gehele opleiding kan je aan het werk als plaatser van gyprocwanden en valse plafonds bij een bedrijf dat zich hierin gespecialiseerd heeft. Ook als interieurbouwer bij een schrijwerker in die branche heb je heel wat mogelijkheden. AANVULLENDE TECHNIEKEN: Onafhankelijk van je gekozen opleiding krijgt je een bijkomende opleiding in aanvullende vaardigheden. Deze algemene onderhoudstechnieken kan ieder van ons gebruiken in de eigen leefsituatie (zelfredzaamheid in dagdagelijks leven). Je krijgt les in het onderhouden en uitvoeren van kleien herstellingen aan kleine machinegereedschappen. Verder leer je kleine elektrische en sanitaire reparaties uitvoeren.

26 OPLEIDINGSFASE 2 DE & 3 DE LEERJAAR METAAL - SCHILDEREN OV3 - CAMPUS TIO BBO Leervakken 2de lj 3de lj Geïntegreerde algemene sociale vorming (GASV) Godsdienst 2 2 Computergebruik en denkontwikkeling 1 / Leefsleutels 1 / Lichamelijke Opvoeding 3 3 Maatschappelijke vorming 1 2 Rekenen 2 2 Taal 3 2 Beroepsgerichte vorming (BGV) Of Metaal (hoeklasser) Of Schilderen (schilder decorateur) Bijgevoegde functionele technieken 3 3 Onderhoudstechnieken (ongeachte gekozen opleiding) 3 3 STUDIEPROFIEL OPLEIDING TOT HOEKLASSER: Je wordt opgeleid in specifieke lastechnieken zoals: elektrisch vlambooglassen, halfautomatisch lassen, mig-mag lassen, tig lassen en autogeen lassen. Je leert er ook verschillende werktuigmachines bedienen oa. De plooimachine, plaatschaar, zaagmachine, Verder verwerf je ook inzichten in het monteren van staalconstructie en andere montagewerken. OPLEIDING TOT SCHILDER - DECORATEUR: Tijdens je opleiding leer je de algemene verf en behangtechnieken gebruiken. Daarnaast krijg je de beginselen van verschillende decoratietechnieken, spuittechnieken en leer je vloerbekleding plaatsen. AANVULLENDE TECHNIEKEN: Onafhankelijk van je gekozen opleiding krijgt je een bijkomende opleiding in aanvullende vaardigheden. Deze algemene onderhoudstechnieken kan ieder van ons gebruiken in de eigen leefsituatie (zelfredzaamheid in dagdagelijks leven). Je krijgt les in het onderhouden en uitvoeren van kleine herstellingen aan kleine machinegereedschappen. Verder leer je kleine elektrische en sanitaire reparaties uitvoeren.

27 OPLEIDINGSFASE 2 DE & 3 DE LEERJAAR KAPPERSMEDEWERKER OV3 - BUSO SINT - ELISABETH Leervakken 2de lj 3de lj Geïntegreerde algemene sociale vorming (GASV) Godsdienst 2 2 Algemene sociale vorming 5 5 Computer 1 1 Leefsleutels 1 1 Lichamelijke opvoeding 1 2 Plastische opvoeding 2 2 Zwemmen 1 / Beroepsgerichte vorming Brushing 2 2 Permanent / 3 Specifiek onderhoud (kappersmedewerker) 4 3 Snit / 2 Technologie 1 1 Vlechten 1 1 Voeding 3 3 Wastafelgebeuren 3 / Watergolf 2 2 Zorg voor leef en woonsituatie en doe-het-zelf-technieken 2 2 STUDIEPROFIEL Je wordt opgeleid om in kapperszaken als kappersmedewerker kapperstechnieken uit te voeren. Tijdens de lessen sociale vorming wordt er aandacht besteed aan je eigen gezondheid, je relatiebekwaamheid, aan hoe je zorg kan dragen voor materiaal en maatschappelijke taken en verplichtingen best kan uitvoeren. In de beroepsgerichte vorming krijg je lessen gericht op je algemene vorming (organisatie werkzaamheden, administratie, grondstofkennis, ), je persoonlijke verzorging en je contactvaardigheden. Verder worden de kapperstechnieken ivm haarzorg, basissnitten, permanents, oprolling en brushing, kleuringen en manicure aangeleerd.

28 OPLEIDINGSFASE 2 DE & 3 DE LEERJAAR LOGISTIEK MEDEWERKER OV3 - BUSO SINT - ELISABETH Leervakken 2de lj 3de lj Geïntegreerde algemene sociale vorming (GASV) Godsdienst 2 2 Algemene sociale vorming 5 5 Computer 1 1 Leefsleutels 1 1 Lichamelijke opvoeding 1 2 Plastische opvoeding 2 2 Zwemmen 1 / Beroepsgerichte vorming Animatie 2 2 E.H.B.O. 1 1 Logistieke taken hygiëne 4 4 Logistieke taken verzorging 3 3 Omgangskunde 2 2 Verzorging 2 2 Voeding 3 3 Zorg voor leef en woonsituatie en doe-het-zelf-technieken 2 2 STUDIEPROFIEL Je wordt opgeleid om in verzorgingsinstellingen en ziekenhuizen verzorgende taken te gaan uitvoeren. Tijdens de lessen sociale vorming wordt er aandacht besteed aan je eigen gezondheid, je relatiebekwaamheid, aan hoe je zorg kan dragen voor materiaal en maatschappelijke taken en verplichtingen best kan uitvoeren. In de beroepsgerichte vorming krijg je lessen gericht op je algemene vorming (organisatie werkzaamheden, administratie, grondstofkennis, ) en je communicatievaardigheden. Verder wordt er aandacht besteed aan de basisbeginselen van de gezondheid, huishouding en het logistiek werk in ziekenhuizen en zorginstellingen.

29 OPLEIDINGSFASE 2 DE & 3 DE LEERJAAR WINKELHULP OV3 - BUSO SINT - ELISABETH Leervakken 2de lj 3de lj Geïntegreerde algemene sociale vorming (GASV) Godsdienst 2 2 Algemene sociale vorming 5 5 Computer 1 1 Leefsleutels 1 1 Lichamelijke opvoeding 1 2 Plastische opvoeding 2 2 Zwemmen 1 / Beroepsgerichte vorming Commerciële vorming 1 2 Omgangskunde 1 1 Product en artikelenkennis 1 4 Specifiek onderhoud (winkelhulp) 4 3 Voeding 3 2 Winkeltechnieken 4 2 Winkeltechniek - voeding 3 3 Zorg voor leef en woonsituatie en doe-het-zelf-technieken 2 2 STUDIEPROFIEL Je wordt opgeleid om in kleinhandelzaken, speciaalzaken en warenhuizen klanten te bedienen en ondersteunende taken uit te voeren. Tijdens de lessen sociale vorming wordt er aandacht besteed aan je eigen gezondheid, je relatiebekwaamheid, aan hoe je zorg kan dragen voor materiaal en maatschappelijke taken en verplichtingen best kan uitvoeren. In de beroepsgerichte vorming krijg je lessen gericht op je algemene vorming (computergebruik, taalgebruik, teamwork, ), je presentatie, je klantenbediening en het kassawerk. Ook het bijhouden van de winkelvoorraad en andere ondersteunende winkeltaken worden aangeleerd.

30 KWALIFICATIEFASE 4 DE & 5 DE LEERJAAR BOUW - HOUT OV3 - CAMPUS TIO BBO Leervakken Uren Geïntegreerde algemene sociale vorming (GASV) 10 Godsdienst 2 Lichamelijke opvoeding 3 Projecten 5 Beroepsgerichte vorming (BGV) 22 Of Bouw (metselaar) 22 Of Hout (interieurbouwer) 22 STUDIEPROFIEL OPLEIDING TOT METSELAAR OF INTERIEURBOUWER In deze fase werkt men binnen de GASV met projecten waardoor de school jou, de leerling tracht te socialiseren. Binnen de beroepsgerichte vorming wordt steeds meer aandacht besteed aan de technische opleiding die afgestemd is op de nijverheid. Vanaf de kwalificatiefase loop je stage in bedrijven van hun gekozen opleiding. Het doel is dat je langzaam voorbereid wordt voor de overstap naar het bedrijfsleven. In het vierde jaar moet je drie weken stage lopen in een bedrijf. Deze stage hoort bij de schoolopleiding en is dus verplicht om een kwalificatiegetuigschrift te behalen.

31 KWALIFICATIEFASE 4 DE & 5 DE LEERJAAR METAAL - SCHILDEREN OV3 - CAMPUS TIO BBO Leervakken Uren Geïntegreerde algemene sociale vorming (GASV) 10 Godsdienst 2 Lichamelijke opvoeding 3 Projecten 5 Beroepsgerichte vorming (BGV) 22 Of Metaal (hoeklasser) 22 Of Schilderen (schilder - decorateur) 22 STUDIEPROFIEL OPLEIDING TOT HOEKLASSER OF TOT SCHILDER-DECORATEUR In deze fase werkt men binnen de GASV met projecten waardoor de school jou, de leerling tracht te socialiseren. Binnen de beroepsgerichte vorming wordt steeds meer aandacht besteed aan de technische opleiding die afgestemd is op de nijverheid. Vanaf de kwalificatiefase loop je stage in bedrijven van hun gekozen opleiding. Het doel is dat je langzaam voorbereid wordt voor de overstap naar het bedrijfsleven. In het vierde jaar moet je zes weken stage lopen in een bedrijf. Deze stage hoort bij de schoolopleiding en is dus verplicht om een kwalificatiegetuigschrift te behalen.

32 KWALIFICATIEFASE 4 DE & 5 DE LEERJAAR KAPPERSMEDEWERKER OV3 - BUSO SINT - ELISABETH Leervakken Uren Geïntegreerde algemene sociale vorming (GASV) 10 Godsdienst 2 Algemene sociale vorming 5 Computer 1 Lichamelijke opvoeding 2 Beroepsgerichte vorming 22 Extra murale beroepsgerichte vorming 4 Salonwerk 3 Schoonheidszorgen 6 Snit 2 Specifiek onderhoud 3 Voeding en zorg voor leef en woonsituatie 3 STUDIEPROFIEL Je wordt opgeleid om in kapperszaken als kappersmedewerker kapperstechnieken uit te voeren. Tijdens de lessen sociale vorming wordt er aandacht besteed aan je eigen gezondheid, je relatiebekwaamheid, aan hoe je zorg kan dragen voor materiaal en maatschappelijke taken en verplichtingen best kan uitvoeren. In de beroepsgerichte vorming krijg je lessen gericht op je algemene vorming (organisatie werkzaamheden, administratie, grondstofkennis, ), je persoonlijke verzorging en je contactvaardigheden. Verder worden de kapperstechnieken ivm haarzorg, basissnitten, permanents, oprolling en brushing, kleuringen en manicure aangeleerd.

33 KWALIFICATIEFASE 4 DE & 5 DE LEERJAAR LOGISTIEK MEDEWERKER OV3 - BUSO SINT - ELISABETH Leervakken Uren Geïntegreerde algemene sociale vorming (GASV) 10 Godsdienst 2 Algemene sociale vorming 5 Computer 1 Lichamelijke opvoeding 2 Beroepsgerichte vorming 19 E.H.B.O. 1 Kinderverzorging 2 Logistieke taken hygiëne 4 Logistieke taken verzorging 1 POV (animatie, LTV, OK) 7 Verzorging 2 Voeding en zorg voor leef en woonsituatie 5 STUDIEPROFIEL Je wordt opgeleid om in verzorgingsinstellingen en ziekenhuizen verzorgende taken te gaan uitvoeren. Tijdens de lessen sociale vorming wordt er aandacht besteed aan je eigen gezondheid, je relatiebekwaamheid, aan hoe je zorg kan dragen voor materiaal en maatschappelijke taken en verplichtingen best kan uitvoeren. In de beroepsgerichte vorming krijg je lessen gericht op je algemene vorming (organisatie werkzaamheden, administratie, grondstofkennis, ) en je communicatievaardigheden. Verder wordt er aandacht besteed aan de basisbeginselen van de gezondheid, huishouding en het logistiek werk in ziekenhuizen en zorginstellingen.

34 KWALIFICATIEFASE 4 DE & 5 DE LEERJAAR WINKELHULP OV3 - BUSO SINT - ELISABETH Leervakken Uren Geïntegreerde algemene sociale vorming (GASV) 10 Godsdienst 2 Algemene sociale vorming 5 Computer 1 Lichamelijke opvoeding 2 Beroepsgerichte vorming 22 Commerciële vorming 1 Extra murale beroepsgerichte vorming 7 Specifiek onderhoud (winkelhulp) 4 Voeding en zorg voor leef en woonsituatie 3 Winkeltechnieken + klantenbediening 7 STUDIEPROFIEL Je wordt opgeleid om in kleinhandelzaken, speciaalzaken en warenhuizen klanten te bedienen en ondersteunende taken uit te voeren. Tijdens de lessen sociale vorming wordt er aandacht besteed aan je eigen gezondheid, je relatiebekwaamheid, aan hoe je zorg kan dragen voor materiaal en maatschappelijke taken en verplichtingen best kan uitvoeren. In de beroepsgerichte vorming krijg je lessen gericht op je algemene vorming (computergebruik, taalgebruik, teamwork, ), je presentatie, je klantenbediening en het kassawerk. Ook het bijhouden van de winkelvoorraad en andere ondersteunende winkeltaken worden aangeleerd.

35 INTEGRATIEFASE 6 DE LEERJAAR BOUW - HOUT - METAAL - SCHILDEREN (Alternerende beroepsopleiding ABO specialisatiejaar) OV3 - CAMPUS TIO BBO STUDIEPROFIEL OPLEIDING TOT METSELAAR (BOUW), INTERIEURBOUWER (HOUT), HOEKLASSER (METAAL) OF SCHILDER DECORATEUR (SCHILDEREN): Je kan je het best voorbereiden en specialiseren op de effectieve arbeidsmarkt door zoveel mogelijk stages te doen in de bedrijven. Om deze overgang vlot te laten verlopen en de stap van leren naar werken te vergemakkelijken is de integratiefase in het 6de jaar opgevat als een alternerende beroepsopleiding. Je krijgt drie dagen per week de mogelijkheid om stage te lopen in een bedrijf en krijgt bijkomend gedurende twee dagen ondersteunende opleiding op school. Deze staat in functie van jouw hulpvraag of van het bedrijf. Deze stage hoort bij de schoolopleiding en is dus verplicht om een kwalificatiegetuigschrift te behalen. Op deze manier zal je je nog beter kunnen bekwamen en is de kans op tewerkstelling des te groter. Als afgestudeerde metselaar kan je aan de slag bij een aannemer in bouwwerken. Met enige ervaring kan je eveneens aan het werk als bekister, vloerder of voeger. Je ontvangt een kwalificatiegetuigschrift van metselaar. Je kan als afgestudeerde interieurbouwer aan de slag als plaatser van gyprocwanden en valse plafonds bij een bedrijf dat zich hierin gespecialiseerd heeft. Als interieurbouwer bij een schrijnwerker zijn er eveneens heel wat mogelijkheden. Je ontvang een kwalificatiegetuigschrift van interieurbouwer. Als afgestudeerde lasser kan je aan de slag bij metaalconstructiebedrijf. Bij montagebedrijven zijn er ook heel wat mogelijkheden. Je ontvangt een kwalificatiegetuigschrift van hoeklasser. Je kan als afgestudeerde schilder - decorateur aan de slag als schilder, behanger of plaatser van vloerbekleding in een schilders- of interieursinrichtingsbedrijf. Als schilder of pistoolschilder in een reclamebedrijf zijn er eveneens heel wat mogelijkheden. Je ontvang een kwalificatiegetuigschrift van schilder - decorateur.

36 INTEGRATIEFASE 6 DE LEERJAAR KAPPERSMEDEWERKER - LOGISTIEK MEDEWERKER - WINKELHULP (Alternerende beroepsopleiding ABO specialisatiejaar) OV3 - BUSO SINT - ELISABETH STUDIEPROFIEL OPLEIDING TOT KAPPERSMEDEWERKER, WINKELHULP OF PERSONENZORG Je kan je het best voorbereiden en specialiseren op de effectieve arbeidsmarkt door zoveel mogelijk stages te doen in de bedrijven. Om deze overgang vlot te laten verlopen en de stap van leren naar werken te vergemakkelijken is de integratiefase in het 6de jaar opgevat als een alternerende beroepsopleiding. Je krijgt drie dagen per week de mogelijkheid om stage te lopen in een bedrijf en krijgt bijkomend gedurende twee dagen ondersteunende opleiding (1dag ASV 1dag BGV) op school. Deze staat in functie van jouw hulpvraag of van het bedrijf. Deze stage hoort bij de schoolopleiding en is dus verplicht om een kwalificatiegetuigschrift te behalen. Op deze manier zal je je nog beter kunnen bekwamen en is de kans op tewerkstelling des te groter. Als afgestudeerde kappersmedewerker kan je aan de slag in kapperszaken en kapperstechnieken uitvoeren. Je ontvangt een kwalificatiegetuigschrift van kappersmedewerker. Je kan als afgestudeerde personenzorg aan de slag in verzorgingsinstellingen en ziekenhuizen verzorgende taken gaan uitvoeren. Je ontvang een kwalificatiegetuigschrift van personenzorg. Als afgestudeerde winkelhulp kan je aan de slag in kleinhandelzaken, speciaalzaken en warenhuizen om klanten te bedienen en ondersteunende taken uit te voeren. Je ontvangt een kwalificatiegetuigschrift van winkelhulp.

37 DOCUMENTEN MEE TE BRENGEN BIJ DE INSCHRIJVING kopie van de identiteitskaart (voorkant voor de juiste schrijfwijze van de naam / achterkant voor het rijksregisternummer), of een elektronische identiteitskaart of een kopie van de SIS-kaart; kopie van het eindrapport van het vorige schooljaar; kopie van het getuigschrift van basisonderwijs (na 6de leerjaar) of een attest van schoolbijwoning (12 jaar en geen getuigschrift basisonderwijs); kopie van de BASO-fiche; attest voor het Buitengewoon Secundair Onderwijs of aanvraag voor GON-begeleiding ; attest voor Leerstoornissen ed. attest van het CLB adviesgesprek : voor de leerlingen uit het gewone of buitengewone lagere onderwijs met een getuigschrift van het basisonderwijs die willen instappen in 1B; voor de leerlingen uit het gewoon of buitengewoon lager onderwijs die geen getuigschrift van het basisonderwijs hebben en willen instappen in 1A; de CITO-toets (voor leerlingen uit Nederland). DOCUMENTEN IN TE VULLEN BIJ DE INSCHRIJVING het inschrijvingsformulier met de algemene gegevens en GOK -bevraging (Gelijke Onderwijs Kansen); een intakefomulier bij specifieke vragen of problemen of nabespreking van de BASO-fiche. DE WICO - BEGELEIDING KAN TOEGELICHT EN AFGESPROKEN WORDEN INDIEN DE LEERLING LEES -, REKEN - OF SCHRIJFPROBLEMEN HEEFT.

38 DE CAMPUSGEGEVENS IN DE SCHOLENGEMEENSCHAP WICO Campus OV4 - WICO Ballaststraat Overpelt Dir.: Lut Vreys Tel campusov4@buso-sint-elisabeth.be - BuSO Sint-Elisabeth voor OV1,2 en 3 Steenovenstraat Peer Dir.: Koen Knevels Tel. 011/ info@buso-sint-elisabeth.be - Campus TIO BuSO - WICO voor OV3 Dorpsstraat Overpelt Dir.: Marc Schalley Tel Fax info@bbo.wico.be - bbo.wico.be

39 WICO - STUDIEWIJZER INFO WICO - WERKING STUDIEAANBOD De WICO - campussen zijn zes - of zevenjarige scholen met een eerste graad. In Lommel is er een samenwerkingsakkoord met Provil Lommel. In alle scholen met een eerste graad hanteren we voor de keuzemogelijkheden dezelfde benamingen en dezelfde lessentabellen met aandacht voor differentiatie. INTERNAAT Leerlingen die les volgen in de scholen van de scholengemeenschap kunnen worden ingeschreven in het internaat. PEDAGOGISCH - DIDACTISCH We hebben éénzelfde opvoedingsproject (het WICO-charter). We zoeken naar nieuwe werkvormen die aansluiten bij de werkvormen gehanteerd in het basisonderwijs. Vormen van begeleid zelfstandig leren zullen geleidelijk geïntroduceerd worden met daaraan gekoppeld een aangepaste evaluatie. Campusoverstijgende werkgroepen maken afspraken over inhouden, werkvormen en evaluaties. BEGELEIDING Leerlingenbegeleiders van de verschillende campussen overleggen over actie - en aandachtspunten. We besteden extra aandacht aan de opvang van leerlingen met leermoeilijkheden: dyslexie, ADHD, door het opstellen van een gemeenschappelijk begeleidingsplan voor WICO-leerlingen.

40 WICO - STUDIEWIJZER INFO VCLB NOORD - LIMBURG VCLB Noord - Limburg Vrij Centrum voor Leerlingenbegeleiding SAMENWERKING MET VCLB NOORD-LIMBURG De begeleiding van het CLB situeert zich op 4 domeinen: het leren en studeren; de onderwijsloopbaan; de preventieve gezondheidszorg; het psychisch en sociaal functioneren. Werkingsprincipes: het CLB stelt het belang van de leerling centraal; het CLB werkt vraaggestuurd (op vraag van ouders, leerlingen, leraren, leerlingen begeleiding) en aanvullend op de leerlingenbegeleiding door de school; het CLB heeft in elke campus een contactpersoon en werkt multidisciplinair; het CLB geeft ondersteuning aan de cel leerlingenbegeleiding; het CLB is ingebed in een netwerk en vormt een draaischijf in de hulpverlening. CONTACTGEGEVENS VCLB Noord - Limburg Dir: Ingeborg Verghote Bermstraat 9 bus Neerpelt Tel Fax neerpelt@vclblimburg.be OPENINGSUREN Maandag: u u; Dinsdag tot vrijdag: u u en van: u u.

Op stap naarhet secundair onderwijs

Op stap naarhet secundair onderwijs Op stap naar het secundair onderwijs SO SLO Mariadal idl Hoegaarden Type 1 In de klas Thuis Keuzebegeleiding Op stap naarhet secundair onderwijs Bezoek scholen Klasgesprek Gesprekken ouders kind Brochures

Nadere informatie

DEEL I 1 ste Graad. 1 ste graad. Lessentabel: Complementaire uren worden aangegeven met *****(één voor elk lesuur)

DEEL I 1 ste Graad. 1 ste graad. Lessentabel: Complementaire uren worden aangegeven met *****(één voor elk lesuur) 1ste graad 1ste jaar B School: Graad: Studierichting: Heilig Hart van Maria-instituut s Gravenwezel Mater Dei-Instituut Brasschaat Sint-Cordula-instituut Schoten Sint-Jozefinstituut Schoten 1 ste graad

Nadere informatie

We hopen dat deze brochure jou en je ouders zal helpen bij het maken van je studiekeuze.

We hopen dat deze brochure jou en je ouders zal helpen bij het maken van je studiekeuze. Deze brochure wil jou en je ouders wegwijs maken in het studieaanbod van het Sint-Norbertusinstituut. Het Sint-Norbertusinstituut is immers een school met vele studiemogelijkheden in het secundair onderwijs.

Nadere informatie

informatieavond voor ouders Op stap naar het secundair

informatieavond voor ouders Op stap naar het secundair informatieavond voor ouders Op stap naar het secundair Walburg, Hamont-Achel Dommelhof, Neerpelt Palethe, Overpelt Infoavond Basisonderwijs scholen of campussen WICO campus Salvator Hamont-Achel WICO campus

Nadere informatie

Inhoud info-avond. 3.1 een richting kiezen 3.2 een school kiezen

Inhoud info-avond. 3.1 een richting kiezen 3.2 een school kiezen 1 2 Inhoud info-avond 1. Hervorming secundair onderwijs 2. Huidige structuur secundair onderwijs 3. Hoe kiezen? 3.1 een richting kiezen 3.2 een school kiezen 4. Inschrijven 5. Waar vind ik verdere informatie?

Nadere informatie

Starten in het secundair onderwijs

Starten in het secundair onderwijs CLB Brugge(n) Sint Maartensbilk 2, 8000 Brugge Tel. 050 440 220 Starten in het secundair onderwijs 1 Wie zijn wij? 2 Waarvoor kan je bij het CLB terecht? zich goed voelen Josefien is erg nerveus bij toetsen.

Nadere informatie

Inhoud info-avond. 1. Huidige structuur secundair onderwijs. 4. GON 5. Schoolkeuze 6. Inschrijven 7. Vragen?

Inhoud info-avond. 1. Huidige structuur secundair onderwijs. 4. GON 5. Schoolkeuze 6. Inschrijven 7. Vragen? 1 2 Inhoud info-avond 1. Huidige structuur secundair onderwijs 1. Gewoon secundair onderwijs 2. Buitengewoon secundair onderwijs 4. GON 5. Schoolkeuze 6. Inschrijven 7. Vragen? Huidige structuur secundair

Nadere informatie

Inhoud. 3.1 Een richting kiezen 3.2 Een school kiezen. 1. Huidige structuur secundair onderwijs 2. Herstructurering secundair onderwijs 3. Hoe kiezen?

Inhoud. 3.1 Een richting kiezen 3.2 Een school kiezen. 1. Huidige structuur secundair onderwijs 2. Herstructurering secundair onderwijs 3. Hoe kiezen? Overgang LO - SO 2 Inhoud 1. Huidige structuur secundair onderwijs 2. Herstructurering secundair onderwijs 3. Hoe kiezen? 3.1 Een richting kiezen 3.2 Een school kiezen 4. Inschrijven 5. Waar vind ik verdere

Nadere informatie

OLFA EDEGEM. WELKOM op deze: info-avond voor ouders overgang secundair onderwijs

OLFA EDEGEM. WELKOM op deze: info-avond voor ouders overgang secundair onderwijs OLFA EDEGEM WELKOM op deze: info-avond voor ouders overgang secundair onderwijs Wat na het zesde leerjaar??? KIEZEN = PROCES gebeurt STAP VOOR STAP (boekje klas): ) ik denk na over kiezen ) ik leer mezelf

Nadere informatie

WICO Campus Sint-Hubertus Stationsstraat 25 3910 NEERPELT. Tel. +32 11 64 07 01 Fax +32 11 64 41 46. info@shn.be www.shn.be www.wico.

WICO Campus Sint-Hubertus Stationsstraat 25 3910 NEERPELT. Tel. +32 11 64 07 01 Fax +32 11 64 41 46. info@shn.be www.shn.be www.wico. STUDIERICHTINGEN TWEEDE GRAAD 2011-2012 WICO Campus Sint-Hubertus Stationsstraat 25 3910 NEERPELT Tel. +32 11 64 07 01 Fax +32 11 64 41 46 info@shn.be www.shn.be www.wico.be STUDEREN IN DE TWEEDE GRAAD

Nadere informatie

Overzicht studieaanbod Broederschool Stekene

Overzicht studieaanbod Broederschool Stekene Overzicht studieaanbod Broederschool Stekene 1ste leerjaar A optie! 2 1ste leerjaar B optie! 3 2de leerjaar optie! 4 Beroepsvoorbereidend leerjaar optie! 5 3de jaar ASO optie! 6 4de jaar ASO optie! 7 3

Nadere informatie

1 ste graad Industriële wetenschappen en Mechanica - elektriciteit

1 ste graad Industriële wetenschappen en Mechanica - elektriciteit 1 ste graad Industriële wetenschappen en Mechanica - elektriciteit School: Sint-Jozefinstituut Onderwijsvorm: Graad: Studierichting: 1ste graad 1 ste leerjaar A 2 de leerjaar Industriële wetenschappen

Nadere informatie

vzw WICO T

vzw WICO T vzw WICO T 011 53 99 70 info@wico.be www.wico.be Beste leerling, beste ouder Beste collega, beste CLB-medewerker De overstap van de basisschool naar de secundaire school is een belangrijke gebeurtenis

Nadere informatie

Starten in het Secundair onderwijs. 6 de leerjaar

Starten in het Secundair onderwijs. 6 de leerjaar Starten in het Secundair onderwijs 6 de leerjaar p. 1 De grote stap! De grote stap p. 2 Het S.O in vogelvlucht 7 6 5 4 3 2 1 3 de graad 2 de graad 1 ste graad p. 3 Het S.O in vogelvlucht 7 6 5 4 3 2 1??

Nadere informatie

Starten in het secundair onderwijs

Starten in het secundair onderwijs Starten in het secundair onderwijs Een overzicht Inleiding Structuur van het secundair onderwijs Wat verandert er in de toekomst? PAUZE Verhalen van kinderen Een goede schoolkeuze Waarmee rekening houden?

Nadere informatie

Op stap met het werkboekje!?

Op stap met het werkboekje!? Werking CLB Op stap met het werkboekje!? 6 studiekeuzetaken Wat betekent kiezen? Ik leer mezelf kennen Ik verken de beroepenwereld Ik leer het Secundair Onderwijs kennen Ik maak een keuze Ik ben zeker

Nadere informatie

STUDIERICHTINGEN TWEEDE GRAAD

STUDIERICHTINGEN TWEEDE GRAAD STUDIERICHTINGEN TWEEDE GRAAD WICO Campus Sint-Hubertus Stationsstraat 25 3910 NEERPELT Tel. +32 11 64 07 01 Fax +32 11 64 41 46 info@shn.wico.be www.shn.wico.be www.wico.be STUDEREN IN DE TWEEDE GRAAD

Nadere informatie

Waarom modernisering?

Waarom modernisering? Waarom modernisering? Diploma secundair onderwijs Te veel studierichtingen Zittenblijven Sociale afkomst Eindtermen (wiskunde, Frans, PAV) Onderzoek: Leerlingen presteren minder sterk Inhoud van deze avond

Nadere informatie

STUDIERICHTINGEN DERDE GRAAD

STUDIERICHTINGEN DERDE GRAAD STUDIERICHTINGEN DERDE GRAAD WICO Campus Sint-Hubertus Stationsstraat 5 90 NEERPELT Tel. + 6 07 0 Fax + 6 6 info@shn.wico.be www.shn.wico.be www.wico.be STUDEREN IN DE DERDE GRAAD VAN HET ASO Het doel

Nadere informatie

KIEZEN VOOR HET SECUNDAIR ONDERWIJS info ouders basisonderwijs 1, 2 en 3 april 2019

KIEZEN VOOR HET SECUNDAIR ONDERWIJS info ouders basisonderwijs 1, 2 en 3 april 2019 KIEZEN VOOR HET SECUNDAIR ONDERWIJS info ouders basisonderwijs 1, 2 en 3 april 2019 goed kiezen is als een puzzel maken zorg ervoor dat je alle goede puzzelstukjes verzamelt Kiezen voor het secundair onderwijs

Nadere informatie

olvp ieder1 telt Kies voor jouw talent juiste accent! het

olvp ieder1 telt Kies voor jouw talent juiste accent! het olvp Beste ouder(s) Een school en studiekeuze maken na zesde leerjaar is niet gemakkelijk. U krijgt heel wat informatie en wilt met zoveel mogelijk zaken rekening houden. In deze kleine brochure maken

Nadere informatie

Op stap naar de tweede graad

Op stap naar de tweede graad Op stap naar de tweede graad Inhoud van deze avond 1. 2. Structuur gewoon secundair onderwijs Goed kiezen 1. Structuur secundair onderwijs Structuur Secundair onderwijs VHO Se-n-Se Se-n-Se VHO 7 de spec.

Nadere informatie

Op stap naar het secundair onderwijs. VCLB Leieland 056/23.72.50

Op stap naar het secundair onderwijs. VCLB Leieland 056/23.72.50 Op stap naar het secundair onderwijs Vanavond hebben we het over : Hoe helpt het CLB? Het secundair onderwijs Gegevens van uw kind doorgeven naar de nieuwe school Leerlingen en ouders worden geholpen in

Nadere informatie

STUDIEGEBIED HANDEL (bso)

STUDIEGEBIED HANDEL (bso) (bso) Tweede graad... Kantoor Derde graad Kantoor Kantooradministratie en gegevensbeheer (7de jaar) Studierichting Kantoor de graad Een woordje uitleg over de studierichting... Interesse voor werken met

Nadere informatie

Op stap naar. Het secundair onderwijs. Vrij CLB Roeselare Kattenstraat Roeselare

Op stap naar. Het secundair onderwijs. Vrij CLB Roeselare Kattenstraat Roeselare Op stap naar Het secundair onderwijs Onderwijsloopbaanbegeleiding een opdracht van het CLB Proces begeleiding Aanvullend aan de school Op vraag Kiezen roept veel vragen op 1. Vragen naar informatie 2.

Nadere informatie

L E S S E N T A B E L L E N

L E S S E N T A B E L L E N O n z e L i e v e V r o u w c o l l e g e C a m p u s C e n t r u m L E S S E N T A B E L L E N schooljaar 01013 Zavel 15 960 Zottegem Tel. 09 360 1 9 Fax 09 361 0 88 http://www.centrum.olvcollege.be L

Nadere informatie

onthaalbrochure

onthaalbrochure morgen begint vandaag onthaalbrochure 2017-2018 Hoe werkt onze school? iedereen telt mee EERSTE GRAAD In de eerste graad neem je een gemeenschappelijke start. Hier ontdek je waarvoor je aanleg en interesse

Nadere informatie

Antwoordsleutel. Op stap naar het secundair onderwijs - handleiding begeleider

Antwoordsleutel. Op stap naar het secundair onderwijs - handleiding begeleider Antwoordsleutel p stap naar het secundair onderwijs - handleiding begeleider 37 INLEIDING 1. p stap 2. Het secundaire watte??? Filmpje klasse Probeer na het bekijken van het filmpje deze vraagjes in te

Nadere informatie

CLB werkdomeinen. leren en studeren. psycho-sociaal functioneren. schoolloopbaanbegeleiding. preventieve gezondheidszorg.

CLB werkdomeinen. leren en studeren. psycho-sociaal functioneren. schoolloopbaanbegeleiding. preventieve gezondheidszorg. 1 2 CLB werkdomeinen leren en studeren psycho-sociaal functioneren schoolloopbaanbegeleiding preventieve gezondheidszorg 3 2 delen: algemene info rond secundair onderwijs aanbod scholen binnen - het Meetjesland

Nadere informatie

SINT-JORISINSTITUUT Bazel SINT-JORISINSTITUUT SINT-JORISINSTITUUT

SINT-JORISINSTITUUT Bazel SINT-JORISINSTITUUT SINT-JORISINSTITUUT 2013-2014 Kruibekestraat 55a - 9150 tel. 03 740 03 30 fax 03 744 02 90 e-mail: sint.joris@sintjorisinstituut.be www.sintjorisinstituut.be Directeur: Karl Fievez Adjunct-directeur: Annelies Van Roo SCHOLENGEMEENSCHAP

Nadere informatie

e eerste bladzijde van ons EMMAUS-VERHAAL wordt bijna omgeslagen

e eerste bladzijde van ons EMMAUS-VERHAAL wordt bijna omgeslagen EMMAUSINSTITUUT MIDDENSCHOOL Sint-Gerolflaan 20 9880 AALTER 09/374.15.36 www.emmausinstituut.be e-mail : middenschool@emmausinstituut.be e eerste bladzijde van ons EMMAUS-VERHAAL wordt bijna omgeslagen.

Nadere informatie

ASO ECONOMIE LATIJN WETENSCHAPPEN HUMANE WETENSCHAPPEN

ASO ECONOMIE LATIJN WETENSCHAPPEN HUMANE WETENSCHAPPEN ASO ECONOMIE LATIJN WETENSCHAPPEN HUMANE WETENSCHAPPEN ASO 2DE GRAAD 24 Profiel Na de eerste graad maak je een duidelijke keuze. In het derde jaar kies je een studierichting en onderwijsvorm (ASO, TSO,

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure SECRETARIAAT-TALEN (3de graad TSO) Leerlingenprofiel Je bent 16 jaar en je kiest voor een studierichting in de 3de graad. Zou de richting TSO Secretariaat-Talen iets

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Administratie & Retail (2de graad BSO) Leerlingprofiel Je bent 14 jaar en je kiest voor een studierichting in de tweede graad. Je wil meer te weten komen over het

Nadere informatie

Beste leerling, ouder en collega

Beste leerling, ouder en collega VOORWOORD Beste leerling, ouder en collega Met deze bundel willen wij jou, leerling, ouder, collega van het basisonderwijs of CLB, informeren over de keuzeopties in het eerste leerjaar secundair onderwijs

Nadere informatie

Directeur: Karl Fievez Adjunct-directeur: Luk Smits. Scholengemeenschap van het vrij en gemeentelijk secundair onderwijs (Beveren - Bazel)

Directeur: Karl Fievez Adjunct-directeur: Luk Smits. Scholengemeenschap van het vrij en gemeentelijk secundair onderwijs (Beveren - Bazel) 2018-2019 Kruibekestraat 55a 9150 Bazel 03 740 03 30 www.sintjorisbazel.be Directeur: Karl Fievez Adjunct-directeur: Luk Smits Scholengemeenschap van het vrij en gemeentelijk secundair onderwijs (Beveren

Nadere informatie

De middenschool is ten einde. Iedereen vertrekt naar een andere school

De middenschool is ten einde. Iedereen vertrekt naar een andere school De middenschool is ten einde Iedereen vertrekt naar een andere school Een stapsgewijs proces Een gezamenlijk proces Leerling Ouders School CLB STAP 1: werken aan keuzerijpheid Wie ben ik? Rapportonderzoek

Nadere informatie

Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel

Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel Nieuwe leerplannen en lessentabellen met ingang van 1 september 2010 In de regel worden alle graadleerplannen (en bijhorende

Nadere informatie

Brochure 1e graad A. Info en inschrijvingen 1e jaar vrijdag 10 maart u. Opendeurdagen alle jaren vrijdag 21 april u.

Brochure 1e graad A. Info en inschrijvingen 1e jaar vrijdag 10 maart u. Opendeurdagen alle jaren vrijdag 21 april u. Info en inschrijvingen 1e jaar vrijdag 10 maart 2017 17 21 u. Opendeurdagen alle jaren vrijdag 21 april 2017 17 21 u. Sint-Norbertusinstituut Duffel LEREN EN LEVEN Brochure 1e graad A Sint-Norbertusinstituut

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Organisatie & Logistiek (2de graad BSO) Leerlingprofiel Je bent 14 jaar en je kiest voor een studierichting in de tweede graad. Je wil meer te weten komen over het

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Secretariaat-Talen (3de graad TSO) Leerlingprofiel Je bent 16 jaar en je kiest voor een studierichting in de derde graad. Zou de richting TSO Secretariaat-Talen

Nadere informatie

Kiezen na de basisschool

Kiezen na de basisschool Kiezen na de basisschool WATHOE LEREN KIEZEN Wat gebeurt er in de klas? Het werkboekje WATHOE leren kiezen WATHOE het secundair onderwijs Hoe ziet het secundair onderwijs eruit? Wat kan ik er leren? Het

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Administratie & Retail (2de graad BSO) Leerlingprofiel Je bent 14-15 jaar. Je kiest voor een studierichting in de tweede graad. Je wil meer te weten komen over het

Nadere informatie

Studiekeuzebrochure. Na de basisschool DE MIDDENSCHOOL.

Studiekeuzebrochure. Na de basisschool DE MIDDENSCHOOL. Studiekeuzebrochure Na de basisschool DE MIDDENSCHOOL www.spectrumcollege.be 1A KEUZE LATIJN Voor de vakken van de basisvorming krijg je naast de basisleerstof ook nog extra uitdagingen. Zo krijg je bijkomende

Nadere informatie

Middenschool Sint-Gertrudis

Middenschool Sint-Gertrudis KATHOLIEK ONDERWIJS LANDEN Middenschool Sint-Gertrudis Groenendael 2A www.kolanden.be Informatienamiddag Zondag 15 maart 2015 om 14 uur In de feestzaal van de school Eerste leerjaar A Godsdienst + KEUZE

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Secretariaat-talen (3de graad TSO) Leerlingprofiel Je bent 16 jaar en je kiest voor een studierichting in de derde graad. Zou de richting Secretariaat-talen iets

Nadere informatie

Studierichtingen met bijhorende lessentabellen aangeboden door het Atheneum De Vesten

Studierichtingen met bijhorende lessentabellen aangeboden door het Atheneum De Vesten Studierichtingen met bijhorende lessentabellen aangeboden door het Atheneum De Vesten Atheneum De Vesten Augustijnenlaan 32 2200 Herentals Tel. 014/21 11 44 Fax 014/21 61 06 Email: info@goherentals.be

Nadere informatie

INFOPAKKET SECUNDAIR ONDERWIJS ASO KSO TSO BSO

INFOPAKKET SECUNDAIR ONDERWIJS ASO KSO TSO BSO INFOPAKKET SECUNDAIR ONDERWIJS ASO KSO TSO BSO INFOPAKKET SECUNDAIR ONDERWIJS ASO KSO TSO BSO STRUCTUUR VAN HET SECUNDAIR ONDERWIJS +18 JAAR verder studeren werk 12-17 JAAR 2,5-11 JAAR SECUNDAIR ONDERWIJS

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure ADMINISTRATIE & RETAIL (2de graad BSO, Kantoor & Verkoop) Leerlingprofiel Je bent 14-15 jaar. Je kiest voor een studierichting in de tweede graad. Je wilt meer te

Nadere informatie

WICO Campus Sint-Hubertus Stationsstraat 25 3910 NEERPELT. Tel. +32 11 64 07 01 Fax +32 11 64 41 46. info@shn.be www.shn.be www.wico.

WICO Campus Sint-Hubertus Stationsstraat 25 3910 NEERPELT. Tel. +32 11 64 07 01 Fax +32 11 64 41 46. info@shn.be www.shn.be www.wico. STUDIERICHTINGEN DERDE GRAAD 0-0 WICO Campus Sint-Hubertus Stationsstraat 5 90 NEERPELT Tel. + 6 07 0 Fax + 6 6 info@shn.be www.shn.be www.wico.be STUDEREN IN DE DERDE GRAAD VAN HET ASO Het doel van het

Nadere informatie

EERSTE GRAAD. Handel Sociale en technische vorming Techniek-wetenschappen

EERSTE GRAAD. Handel Sociale en technische vorming Techniek-wetenschappen EERSTE GRAAD A-STROOM met optie... Handel Sociale en technische vorming Techniek-wetenschappen B-STROOM ste leerjaar B de beroepsvoorbereidend leerjaar met beroepenvelden Kantoor en Verkoop/Verzorging-voeding

Nadere informatie

IMK Dilsen-Stokkem. Imk Lanklaar Rotem. Eerste graad 1 TW 1 STV 1 B 2 TW 2 STV - BVL

IMK Dilsen-Stokkem.  Imk Lanklaar Rotem. Eerste graad 1 TW 1 STV 1 B 2 TW 2 STV - BVL www.instituutmariakoningin.be IMK Dilsen-Stokkem Eerste graad 1 TW 1 STV 1 B 2 TW 2 STV - BVL Imk Lanklaar Rotem vzw KSO Zusters van de Voorzienigheid Rijksweg 168 3650 Dilsen-Stokkem Eerste graad Techniek-wetenschappen,

Nadere informatie

Vrije Technische Scholen van Turnhout. Van harte welkom

Vrije Technische Scholen van Turnhout. Van harte welkom Vrije Technische Scholen van Turnhout Van harte welkom 2.. 27 4 min 8 s Welkom nieuwe eerstejaarsleerling Weet jij al wat je volgend jaar hier op school zal doen? Weet jij al wat je daarna allemaal nog

Nadere informatie

Infoavond secundair onderwijs. Torhout, 16 januari 19

Infoavond secundair onderwijs. Torhout, 16 januari 19 Infoavond secundair onderwijs Torhout, 16 januari 19 Op stap naar het secundair onderwijs Wat komt er aan bod? KIEZEN AANBOD begeleiding school en CLB ouders hoe kiezen? keuzeproces keuzetaken structuur

Nadere informatie

Van één naar twee. dinsdag 24 april Welkom in Don Bosco. spel groei hoop geloof vreugde vertrouwen verbondenheid

Van één naar twee. dinsdag 24 april Welkom in Don Bosco. spel groei hoop geloof vreugde vertrouwen verbondenheid Van één naar twee dinsdag 24 april 2018 Welkom in Don Bosco spel groei hoop geloof vreugde vertrouwen verbondenheid Middenschool Don Bosco Haacht Hoe wordt uw kind in de middenschool begeleid? Eerste

Nadere informatie

LESSENTABELLEN 2013-2014. Het studieaanbod van het Koninklijk Atheneum Assebroek

LESSENTABELLEN 2013-2014. Het studieaanbod van het Koninklijk Atheneum Assebroek LESSENTABELLEN 2013-2014 Het studieaanbod van het Koninklijk Atheneum Assebroek Koninklijk Atheneum Assebroek GO! - Scholengroep 25 - Brugge-Oostkust Daverlostraat 132-8310 Assebroek 050/36.68.80 web:

Nadere informatie

Op weg naar een keuze. Naar het secundair onderwijs. CLBGO! Deinze - Eeklo. Hoe werken we? Wie zijn wij? Enkele jongeren aan het woord

Op weg naar een keuze. Naar het secundair onderwijs. CLBGO! Deinze - Eeklo. Hoe werken we? Wie zijn wij? Enkele jongeren aan het woord Naar het secundair onderwijs CLBGO! Deinze - Eeklo Team: Maatschappelijk werker Psycholoog Verpleegkundige Arts Vestiging Eeklo, De Pinte, Waregem, Tielt www.clbgoeeklo.be 1 2 Wie zijn wij? Hoe werken

Nadere informatie

DOCUMENT. Toelichting bij de lessentabellen. Inhoud. Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel

DOCUMENT. Toelichting bij de lessentabellen. Inhoud. Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel DOCUMENT Inhoud...1 1 VOORSTELLING VAN DE LESSENTABELLEN...2 1.1 De kolom Leerplannummer...2 1.2 De kolom B/S/C (niet

Nadere informatie

DON BOSCO GENK AANBOD EERSTE GRAAD. Meer dan je denkt!

DON BOSCO GENK AANBOD EERSTE GRAAD. Meer dan je denkt! DON BOSCO GENK Meer dan je denkt! AANBOD EERSTE GRAAD Dag nieuwe leerling, Dag ouder, In onze Don Boscoschool willen wij een kwaliteitsvolle vorming aanbieden. Vanuit ons opvoedingsproject leggen wij

Nadere informatie

Info-avond Secundair Onderwijs

Info-avond Secundair Onderwijs Info-avond Secundair Onderwijs CLB-Kempen www.clb-kempen.be Naar de grote school Nieuw onderwijssysteem Andere manier van lesgeven Grotere studiebelasting Noodzaak om zich te organiseren verband planningsvaardigheden

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure HANDEL (3de graad TSO) Leerlingenprofiel Je bent 16 jaar en je kiest voor een studierichting in de 3de graad. Zou de richting Handel iets voor jou zijn? Handel is

Nadere informatie

ASO ECONOMIE LATIJN WETENSCHAPPEN HUMANE WETENSCHAPPEN

ASO ECONOMIE LATIJN WETENSCHAPPEN HUMANE WETENSCHAPPEN ASO ECONOMIE LATIJN WETENSCHAPPEN HUMANE WETENSCHAPPEN ASO 2DE GRAAD 24 Profiel Na de eerste graad maak je een duidelijke keuze. In het derde jaar kies je een studierichting en onderwijsvorm (ASO, TSO,

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Secretariaat-Talen (3de graad TSO) Leerlingprofiel Je bent 16 jaar en je kiest voor een studierichting in de derde graad. Zou de richting Secretariaat-Talen iets

Nadere informatie

Studieaanbod 1 ste graad

Studieaanbod 1 ste graad Studieaanbod 1 ste graad A-stroom / optie Latijn / Optie moderne / Optie handel / Optie techniek / B-stroom / 1B / BVL / Verzorging-voeding en mode / Elektriciteit en metaal / aso / tso / bso 02 IKSO voor

Nadere informatie

INFOAVOND BASISSCHOOLVERLATERS

INFOAVOND BASISSCHOOLVERLATERS INFOAVOND BASISSCHOOLVERLATERS 19 FEBRUARI 018 PROGRAMMA VOOR VANAVOND 1 Voorstelling scholengemeenschap Voorstelling studieaanbod 3 Vragenronde 4 Infomomenten en opendeurdagen VOORSTELLING SCHOLENGEMEENSCHAP3

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Handel (3de graad TSO) Leerlingprofiel Je bent 16 jaar en je kiest voor een studierichting in de derde graad. Zou de richting Handel iets voor jou zijn? Handel is

Nadere informatie

IVV Sint-Vincentius. Iets voor jou? Sociale en Technische Wetenschappen 2de en 3de graad TSO Jeugd- en Gehandicaptenzorg 3de graad TSO

IVV Sint-Vincentius. Iets voor jou? Sociale en Technische Wetenschappen 2de en 3de graad TSO Jeugd- en Gehandicaptenzorg 3de graad TSO IVV Sint-Vincentius Iets voor jou? Sociale en Technische Wetenschappen 2de en 3de graad TSO Jeugd- en Gehandicaptenzorg 3de graad TSO Sociale en Technische Wetenschappen 2de en 3de graad TSO Je bent sociaal

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Handel (3de graad TSO) Leerlingprofiel Je bent 16 jaar en je kiest voor een studierichting in de derde graad. Zou de richting Handel iets voor jou zijn? Handel is

Nadere informatie

Studiekeuze voor de leerlingen van 1A en 1B

Studiekeuze voor de leerlingen van 1A en 1B Studiekeuze voor de leerlingen van 1A en 1B Examenperiode voor de leerlingen van 1A Halve dag systeem Examenrooster: op smartschool + in agenda Mogelijkheid tot instuderen op school Projectperiode voor

Nadere informatie

ZEKER WERK STERK AFDELING MECHANICA MECHANISCHE (VORMGEVINGS-) TECHNIEKEN TECHNISCH TWEEDE EN DERDE GRAAD

ZEKER WERK STERK AFDELING MECHANICA MECHANISCHE (VORMGEVINGS-) TECHNIEKEN TECHNISCH TWEEDE EN DERDE GRAAD TWEEDE EN DERDE GRAAD AFDELING MECHANICA MECHANISCHE (VORMGEVINGS-) TECHNIEKEN Roze 131, 9900 Eeklo secretariaat@ptieeklo.be www.facebook.be/ptieeklo www.ptieeklo.be 09 370 73 73 Science Technology Engineering

Nadere informatie

INFO VAN 1 NAAR 2. Middenschool Don Bosco

INFO VAN 1 NAAR 2. Middenschool Don Bosco INFO VAN 1 NAAR 2 Middenschool Don Bosco Welkom in Don Bosco Haacht Middenschool Don Bosco Haacht S G K S O HAACHT Don Bosco Haacht Montfortcollege Rotselaar Sint-Angela-Instituut Tildonk Sint-Michielsinstituut

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure HANDEL (3de graad TSO) Leerlingprofiel Je bent 16 jaar en je kiest voor een studierichting in de 3de graad. Zou de richting Handel iets voor jou zijn? Handel is

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure ADMINISTRATIE & RETAIL (3de graad BSO) Leerlingprofiel Je bent 16-17 jaar. Je kiest voor een studierichting in de derde graad. Je wil meer te weten komen over het

Nadere informatie

Hallo! Kijk eens aan, twee jaren zitten erop. Je laat nu de middenschool of de eerste graad achter je. Tijd om je klaar te maken

Hallo! Kijk eens aan, twee jaren zitten erop. Je laat nu de middenschool of de eerste graad achter je. Tijd om je klaar te maken Hallo! Kijk eens aan, twee jaren zitten erop. Je laat nu de middenschool of de eerste graad achter je. Tijd om je klaar te maken voor het grote werk. Misschien heb je al een keuze gemaakt. Dan ben je zeker

Nadere informatie

Eerste graad. A-STROOM - met optie... B-STROOM. Handel Sociale en technische vorming Techniek-wetenschappen

Eerste graad. A-STROOM - met optie... B-STROOM. Handel Sociale en technische vorming Techniek-wetenschappen Eerste graad A-STROOM - met optie... Handel Sociale en technische vorming Techniek-wetenschappen B-STROOM ste leerjaar B de beroepsvoorbereidend leerjaar met beroepenvelden o Kantoor en Verkoop/Verzorging-voeding

Nadere informatie

SINT-MARTINUSCOLLEGE OVERIJSE

SINT-MARTINUSCOLLEGE OVERIJSE SMO brochure #24638:SMO brochure 13/12/11 18:00 Page 1 BEREIKBAARHEID SINT-MARTINUSCOLLEGE OVERIJSE Vlotte busverbindingen en veilige fietspaden maken het SINT-MARTINUSCOLLEGE gemakkelijk bereikbaar vanuit

Nadere informatie

STUDIEGEBIED CHEMIE (tso)

STUDIEGEBIED CHEMIE (tso) (tso) Tweede graad... Techniek-wetenschappen Derde graad Techniek-wetenschappen Studierichting Techniek-wetenschappen de graad Een woordje uitleg over de studierichting... Logisch denken Laboratoriumwerk

Nadere informatie

Op Stap naar het SO 0

Op Stap naar het SO 0 Op Stap naar het SO 0 We staan stil bij Verandering troef! Een goede keuze maken De structuur van het secundair onderwijs Nieuwtjes Veranderen of overstappen? Op voorwaarde Een A-, B- of C-attest? Wat

Nadere informatie

Volwaardige POSTSECUNDAIRE DAGOPLEIDINGEN

Volwaardige POSTSECUNDAIRE DAGOPLEIDINGEN Volwaardige POSTSECUNDAIRE DAGOPLEIDINGEN Je wil een nieuwe uitdaging direct na je secundaire opleiding? Je studeert aan het hoger onderwijs en kiest resoluut voor verandering? Kies voor een voedingsberoep!

Nadere informatie

Latijn-wiskunde Latijn-moderne talen wetenschappen economie-wiskunde economie-moderne talen humane wetenschappen

Latijn-wiskunde Latijn-moderne talen wetenschappen economie-wiskunde economie-moderne talen humane wetenschappen Tweede graad aso In de tweede graad aso kies je voor een bepaalde richting. Ongeacht je keuze, blijft er een groot gemeenschappelijk basispakket van 26 lesuren algemene vakken. Het niveau van deze vakken,

Nadere informatie

VERNIEUWD STUDIEAANBOD VAN HET 1 STE LEERJAAR A 2014-2015

VERNIEUWD STUDIEAANBOD VAN HET 1 STE LEERJAAR A 2014-2015 VERNIEUWD STUDIEAANBOD VAN HET 1 STE LEERJAAR A 2014-2015 WIJZIGINGEN STUDIEAANBOD 1 STE LEERJAAR A Waarom? interesse talenten observatie oriënteren 2 STUDIEAANBOD 2013-2014 1 STE LEERJAAR A Agro- en biotechnieken

Nadere informatie

Studieaanbod Schooljaar 2015-2016

Studieaanbod Schooljaar 2015-2016 Studieaanbod Schooljaar 2015-2016 SINT-LODEWIJKSCOLLEGE Beste leerling Met deze brochure in de hand kun je zien welke studierichtingen in het Sint- Lodewijkscollege aangeboden worden. Het is een waaier

Nadere informatie

SINT-MARTINUSCOLLEGE 1E GRAAD OVERIJSE

SINT-MARTINUSCOLLEGE 1E GRAAD OVERIJSE SINTMARTINUSCOLLEGE 1E GRAAD OVERIJSE Schooljaar 2011 2012 Naar het tweede jaar van het secundair onderwijs: Een leidraad voor een verantwoorde studiekeuze SintMartinuscollege, Waversesteenweg 96 3090

Nadere informatie

Op stap naar het secundair onderwijs. VCLB Leieland 056/

Op stap naar het secundair onderwijs. VCLB Leieland 056/ Op stap naar het secundair onderwijs met accent op Kennismaking met onze BaSo-fiche Ba = basisonderwijs So = secundair onderwijs Document met alle relevante informatie over het kind om zo vlot de overgang

Nadere informatie

Hallo! Kijk eens aan, twee jaren zitten erop. Je laat nu de middenschool of de eerste graad achter je. Tijd om je klaar te maken

Hallo! Kijk eens aan, twee jaren zitten erop. Je laat nu de middenschool of de eerste graad achter je. Tijd om je klaar te maken Hallo! Kijk eens aan, twee jaren zitten erop. Je laat nu de middenschool of de eerste graad achter je. Tijd om je klaar te maken voor het grote werk. Misschien heb je al een keuze gemaakt. Dan ben je zeker

Nadere informatie

Opleidingsvorm 3 (OV3) Beroepsopleiding die jongeren klaar maakt voor het gewone arbeidsleven

Opleidingsvorm 3 (OV3) Beroepsopleiding die jongeren klaar maakt voor het gewone arbeidsleven Opleidingsvorm 3 (OV3) Beroepsopleiding die jongeren klaar maakt voor het gewone arbeidsleven 1 Buitengewoon Secundair Onderwijs - opleidingsvorm 3 (BUSO - OV3) De Basisschool heb je afgerond en je bent

Nadere informatie

Vrije Technische Scholen van Turnhout. Welkom

Vrije Technische Scholen van Turnhout. Welkom 1 23 Vrije Technische Scholen van Turnhout Welkom 2 23 Welkom nieuwe eerstejaarsleerling Weet jij al wat je volgend jaar hier op school zal doen? Weet jij al wat je daarna allemaal nog kan volgen bij ons

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad Profilering derde graad De leerling heeft in de eerste en de tweede graad de gelegenheid gehad om zijn of haar interesses te ontdekken. Misschien heeft hij of zij al enig idee ontwikkeld over toekomstige

Nadere informatie

keuzebegeleiding door CLB Informatie voor ouders van leerlingen uit het 6 e leerjaar capaciteiten andere factoren:

keuzebegeleiding door CLB Informatie voor ouders van leerlingen uit het 6 e leerjaar capaciteiten andere factoren: op stap naar het secundair onderwijs.. Informatie voor ouders van leerlingen uit het 6 e leerjaar studiekeuze: studiekeuze: capaciteiten andere factoren: belangstelling studiehouding vrienden afstand keuzebegeleiding

Nadere informatie

Van één naar twee. Welkom in Don Bosco. spel groei hoop geloof vreugde vertrouwen verbondenheid

Van één naar twee. Welkom in Don Bosco. spel groei hoop geloof vreugde vertrouwen verbondenheid Van één naar twee Welkom in Don Bosco spel groei hoop geloof vreugde vertrouwen verbondenheid Middenschool Don Bosco Haacht IK STA ACHTER JOU 2016-2017 Hoe wordt uw kind in de middenschool begeleid? Eerste

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad De leerling heeft in de 1ste en de 2de graad, de gelegenheid gehad zijn/haar interesses te ontdekken en heeft misschien al enig idee ontwikkeld over toekomstige werk- of studieplannen. Vaardigheden, inzet,

Nadere informatie

Tweede graad tso. Techniek-wetenschappen

Tweede graad tso. Techniek-wetenschappen Tweede graad tso Techniek-wetenschappen In techniek-wetenschappen staan de wetenschapsvakken centraal. Je bouwt een grondige theoretische basis op, waarbij een stevig pakket wiskunde hoort. Bovendien verwerf

Nadere informatie

In de media horen we dat de hervormingen starten op 1 september 2019 en jullie starten een jaar vroeger: klopt dit?

In de media horen we dat de hervormingen starten op 1 september 2019 en jullie starten een jaar vroeger: klopt dit? Modernisering scholengemeenschap FAQ ouders/leerlingen In de media horen we dat de hervormingen starten op 1 september 2019 en jullie starten een jaar vroeger: klopt dit? De effectieve hervormingen met

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad De leerling heeft in de 1ste en de 2de graad, de gelegenheid gehad zijn/haar interesses te ontdekken en heeft misschien al enig idee ontwikkeld over toekomstige werk- of studieplannen. Vaardigheden, inzet,

Nadere informatie

Vrije Technische Scholen van Turnhout

Vrije Technische Scholen van Turnhout 1.. 27 4 min 18 s Vrije Technische Scholen van Turnhout Van harte welkom 2.. 27 4 min 8 s Welkom nieuwe eerstejaarsleerling Weet jij al wat je volgend jaar hier op school zal doen? Weet jij al wat je daarna

Nadere informatie

Studierichtingen 2 e GRAAD ASO

Studierichtingen 2 e GRAAD ASO 2 e GRAAD ASO EC-M = Economie (economie met extra talen 4 u wiskunde) EC-W = Economie (economie met extra wiskunde 5 u wiskunde) LA = Latijn WE = Wetenschappen Lessenrooster EC-M EC-W LA WE Godsdienst

Nadere informatie

studieaanbod studiegebieden aansluitend bij de interesses en talenten van de jongeren

studieaanbod studiegebieden aansluitend bij de interesses en talenten van de jongeren van harte welkom logo studiegebieden aansluitend bij de interesses en talenten van de jongeren studiegebieden auto bouw elektriciteit grafische hout koeling en warmte mechanica abstractieniveaus denkers

Nadere informatie

Koninklijk Atheneum Ninove

Koninklijk Atheneum Ninove Koninklijk Atheneum Ninove Infofolder 2014 2015 1 Woord vooraf Het Koninklijk Atheneum Ninove is een schakel tussen de eerste graad in de middenschool en het hoger onderwijs of de arbeidsmarkt. In onze

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad De leerling heeft in de 1ste en de 2de graad, de gelegenheid gehad zijn/haar interesses te ontdekken en heeft misschien al enig idee ontwikkeld over toekomstige werk- of studieplannen. Vaardigheden, inzet,

Nadere informatie

een SCHOOL met een HART

een SCHOOL met een HART een SCHOOL met een HART KWALITEIT WARM NEST begeleiding van leerlingen een luisterend oor LEREN LEREN LEREN LEVEN sociale vaardigheden groei naar volwassenheid bouwen aan de toekomst zorg dragen voor iedereen

Nadere informatie