Op kan je meerkeuzevragen chemie terugvinden.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Op www.sciencequiz.net/lcchemistry kan je meerkeuzevragen chemie terugvinden."

Transcriptie

1 Meerkeuzevragen Op kan je meerkeuzevragen chemie terugvinden. Onderwerpen onderzoekscompetentie Op volgende website kan je eventueel ideeën opdoen voor een (totaal)onderzoek: Spelen met chemie Er bestaan verschillende leuke versies van Mahjong voor chemie. Onder andere op de website staan er een aantal varianten. 'Mahjong' en 'Chemie' ingeven bij google levert nog meer mogelijkheden op. Gebruik van tablets in het chemieonderwijs Een aantal scholen in Vlaanderen hebben tablets geïntroduceerd in hun school of in sommige studierichtingen als een pilootproject. Of de tablet gaat gebruikt worden in de lessen chemie zal afhangen van het aantal applicaties dat beschikbaar zal gesteld worden en aan welke prijs. Op dit ogenblik zijn nog niet zoveel bruikbare applicaties beschikbaar en de meesten zijn Engelstalig. Hieronder vind je een aantal hyperlinks met informatie over wetenschappelijke applicaties in het algemeen en chemie in het bijzonder Apps-for-Special-Education In onderstaand voorbeeld van een enkele labo s rond potentiometrie kan u de opbouw zien hoe het gebruik van ict en eventueel het gebruik van meetsensoren kan leiden tot een verdieping van de leerstof.

2 Labo : Analytische Chemie datum.../.../... Naam :... Nummer :... Potentiometrische titraties 1. Inleiding De ph van een oplossing kan gemeten worden aan de hand van een phmeter of algemeen een potentiometer. De ph van de oplossing is afhankelijk van de [H + ] in de oplossing. Vermits in de loop van de zuur base titratie deze concentratie gaat variëren, zal de ph die afgelezen wordt op de ph-meter ook gaan variëren. Dus men gaat in de loop van de titratie de ph meten bij verschillende volumes toegevoegde titeroplossing. Deze gemeten waarden worden dan grafisch uitgezet en ze leveren ons een titratiekromme op (Vergelijk straks de grafiek die jij bekomt met hetgeen je in de les hebt geleerd). De ph van een oplossing kan slechts gemeten worden als men een meetinstrument heeft dat de potentiaal kan aflezen, en als er een geschikte elektrode voorhanden is die gevoelig is voor H + -ionen. Men heeft dus een meetelektrode = indicatorelektrode nodig en een referentie-elektrode. Als meetelektrode gebruiken we een glaselektrode gevoelig voor de [H + ]. Als referentie-elektrode wordt een kalomelelektrode gebruikt. Deze elektrode is ongevoelig voor de H + -concentratie. De indicatorelektrode neemt een potentiaal aan bepaald door de [H + ] in de oplossing waarin ze gedompeld is. Dus de indicatorelektrode heeft een variabele potentiaal afhankelijke van de [H + ] in de oplossing. De referentieelektrode daarentegen heeft een constante potentiaal ( ze dient nl. als referentie ). De ph-meter of potentiometer meet het potentiaalverschil tussen referentie- en indicatorelektrode, welke dus gaat ook gaat variëren in functie van de [H + ] van de oplossing. E gemeten = E referentie - E indicator variabel constant variabel Op de potentiometer kan dus een potentiaalverschil afgelezen worden. Doch een ph kan ook afgelezen worden mits een aangepaste schaalverdeling of digitaalaflezing die in het toestel zitten vervat. De gemeten potentiaal is immers afhankelijk van de ph van de oplossing waarin de elektroden (meestal een dubbelelektrode : beide elektroden zitten in 1 vervat) gedompeld is.

3 De ontstane potentialen worden bepaald en berekend door de wet van Nernst (zie theorie analytische chemie) : E = E 0 + (0,0059/n) * log [ Ox ] / [ Red ] Potentiometrische titraties kunnen niet alleen uitgevoerd worden in de zuurbase-analyse; ze zijn mogelijk in alle analyses. Men dient hierbij wel de geschikte indicatorelektrode te benutten. Dus de referentie-elektrode is steeds dezelfde, en de indicatorelektrode wordt gekozen volgens de te bepalen ionen in oplossing. Zoek dus steeds op welke elektrode voor welke analyse moet gebruikt worden. Bij elke potentiometrische titratie wordt een grafiek opgesteld die het verband weergeeft van de potentiaal t.o.v. het toegevoegde volume of de ph t.o.v. het toegevoegde volume. Bovendien gaat men ook een tweede en derde grafiek opstellen : de eerste en tweede afgeleide wordt berekend uit onze verkregen meetrestultaten. Uit de 3 grafieken samen kan men dan heel nauwkeurig het volume bij het EP bepalen, wat ons dan toelaat om de concentratie van de onbekende oplossing te bepalen. 2. Ijken van de ph-meter Opdat de afgelezen waarden, correcte waarden zouden zijn, moet men de ph-meter ijken aan de hand van bufferoplossingen. Men benut steeds 2 buffers. De keuze wordt bepaald door de ph van de oplossing waarin de elektrode zal gedompeld worden. Als men potentiometrische titraties gaat uitvoeren lijkt deze ijking minder noodzakelijk daar de verkregen titratiekromme slechts wat hoger of lager zal liggen t.o.v. de ph-schaal en dit speelt op zich geen rol voor het eindresultaat. Toch maken we er een gewoonte van om ons toestel nauwkeurig te ijken zodanig dat onze resultaten dan ook exact zijn. 3. Algemeen verloop van een potentiometrische titratie: werkwijze. Bepaal steeds via een brutotitratie langs gewone weg (zonder potentiometer) of je staal moet verdund worden. Voer eventuele verdunningen uit en doe de controle- brutotitratie ook door een gewone titratie. Eens je titratie exact is bepaald ga je over tot een potentiometrische titratie. We dienen er steeds op te letten dat we voldoende staal of oplossing in onze beker krijgen zodat onze elektrode zeker ondergedompeld is. We maken gebruik van een magnetische roerder met roervlo (gereinigd en gedroogd). We zetten de elektrode vast met een klem en een statief. We zorgen ervoor dat de roervlo niet in contact komt met de elektrode tijdens het draaien zodat de elektrode niet breekt! We voeren een eerste maal de titratie uit. We zetten deze metingen uit op grafiek (met PC). Aan de hand van de verkregen grafiek kunnen we nu bepalen waar we meer of minder metingen moeten uitvoeren om een

4 nauwkeurige grafiek te bekomen die ons toelaat om eerste en tweede afgeleide te berekenen. (vraag hierbij verdere uitleg aan je leerkracht). We doen nu de titratie nog 3 maal nauwkeurig. We bepalen dan aan de hand van de 3 grafieken (ph, 1 e afgeleide en 2 e afgeleide) het EP en lezen het overeenkomstig volume af. We bepalen dit voor alle 3 de titraties die we hebben uitgevoerd. Met het gemiddelde van deze 3 metingen berekenen we de concentratie van het onbekende staal. 4. Toepassingen : potentiometrische titraties 4.1 Zuur-Base titraties 1. Doseren van één- en meerbasische zuren : HNO 3, HCl, H 2 SO 4, H 3 PO 4, azijnzuur en oxaalzuurstalen. Als base gebruiken we NaOH. 2. Doseren van een zwak basisch staal : Werkwijze is dezelfde als voor de zuren, enkel de titer van de oplossing bedraagt nu een zwakke base : vb. NH 4 OH Deze techniek kan ook gebruikt worden voor Redoxtitraties Redoxtitraties : Chromatometrie : titraties met K 2 Cr 2 O 7 ( +/- 0,1 M ) We gebruiken een gewone buret bij de titratie. Er kan een Fe 2+ - oplossing bepaald worden ( in Mohrs zout : 0,1 M ) Een dosering van een 30 % H 2 O 2 oplossing behoort ook tot de mogelijkheden. Deze titraties gebeuren in zuur milieu : Men voegt in de beker 20 ml H 2 SO 4 ( 3 M ) toe en 20 ml gedestilleerd water. De werkwijze staat vermeld in punt Permanganometrie : titraties met KMnO 4 : ( +/- 0,1 M ) We gebruiken een gewone buret bij de titratie. Er kan nu terug een Fe 2+ -oplossing bepaald worden (uit Mohrs zout) of bepaling van een waterstofperoxide-oplossing ( 30 % ). We werken in zuur milieu : 20 ml H 2 SO 4 ( 3M ) en 20 ml H 2 O. De werkwijze staat vermeld in punt 3. Het ijzer ( Fe 3+ ) kan ook via een onrechtstreekse manier bepaald worden :

5 25 ml Fe 3+ -staal wordt in een hoge beker gepipetteerd, er wordt 3 ml HCl toegevoegd. Men laat de oplossing koken en laat dan SnCl 2 toedruppelen tot de oplossing ontkleurt. Men voegt nog 1 druppel in overmaat toe. De oplossing wordt afgekoeld tot kamertemperatuur (onder de kraan), 50 ml water en 10 ml 4,5 % HgCl 2 worden dan bijgevoegd. Leng de oplossing verder aan met 100 ml gedestilleerd water. Nadien voeg je 15 tot 20 ml Zimmerman-Reinhardt reagens toe en titreer je met de titeroplossing (0,1 M KMnO 4 ). De werkwijze staat vermeld in punt 3. Oplossingen : SnCl 2 : 12,5 % = 12,5 g SnCl 2 oplossen in 10 ml 12 M HCl ( in trekkast ) en verder aanlengen tot 100 ml. De oplossing wordt in een bruine fles bewaard. Vragen : Zimmerman-Reinhardt-oplossing : 1 liter bereiden als stockoplossing : - 70 g MnSO 4. 4 H 2 O in 500 ml water ml H 2 SO 4 ( 36 N ) voorzichtig toevoegen ml H 3 PO 4 ( 80 % ) en verder aanlengen tot 1 liter Waarom gebeurt deze Fe 3+ bepaling onrechtstreeks of m.a.w. kan men Fe 3+ niet rechtstreeks bepalen? Noem de ionen die aanwezig zijn tijdens de titratie. Welke ionen zijn bij het EP aanwezig Jodometrie : titratie met Na 2 SO 4 : ( +/- 0,1 M ) In aanwezigheid van KI ( toegevoegd aan het staal voor de titratie ) kunnen volgende ionen bepaald worden : Fe 3+, CrO 4 2-, Cr 2 O 7 2-, MnO 4 -, H 2 O 2. Aan de stalen wordt voor de titratie 50 ml gedestilleerd water, 1 g KI en 6 ml HCl ( 6 M ) toegevoegd. De werkwijze staat vermeld in punt 3.

6 Cerimetrie : titratie me Ce(SO 4 ) 2 ( +/- 0,01 M ) Dosering van Fe 2+ -ion in Mohrs zout of dosering van een 30 % H 2 O 2 -oplossing. Telkens wordt voor de titratie 50 ml water en 20 ml zwavelzuur ( 3 M ) toegevoegd. De werkwijze staat vermeld in punt Halogeniden : titratie met zilvernitraat (neerslagtitratie) We nemen 20 ml van een gemengde oplossing van I -, Br -, en Cl - (0,1 M voor elk halogenide) en brengen dit op 100 ml met gedestilleerd water. We plaatsen de elektroden in oplossing. We titreren met AgNO 3 ( 0,1 M). De werkwijze staat vermeld in punt Bepaling van het equivalentiepunt (EP) : 5.1. Visuele bepaling : Het eindpunt van een redoxtitratie kan ook visueel gebeuren, al dan niet door toevoegen van een indicator. zonder indicator : een van de stoffen fungeert zelf als indicator omdat deze stof een goed waarneembare kleur heeft, zelfs bij kleine concentraties ( vb permanganometrie ) uitwendige indicator: er wordt een stof toegevoegd die een kleurreactie vormt met een van de reagentia ( vb KSCN toevoegen, vormt een roodgekleurd complex met Fe 3+ ) inwendige indicator ( redoxindicator ) : dit is een stof die in een geoxideerde toestand of in een gereduceerde toestand kan voorkomen afhankelijk van de E-waarde van de oplossing. Beide toestanden moeten natuurlijk een verschillende kleur hebben ( vb ferroïne : rood beneden 1,00 V en blauw boven 1,12V ) Wanneer het eindpunt kan vastgesteld worden zonder potentiaalmetingen spreekt men van een redoxtitratie of oxidimetrie.

7 5.2. Potentiometrische bepaling : Men noteert de gemeten E-waarden in functie van het aantal ml toegevoegd titrans. In het begin kan men 1 tot 2 ml reagens ineens toevoegen; naarmate men het EP nadert verkleint men de hoeveelheden tot 0,2 ml. Zet men de gevonden waarden grafisch uit, dan bekomt men de titratiekromme. Waar de kromme het steilst is, bevindt zich het EP. Men kan dit echter nauwkeuriger bepalen door de eerste afgeleide ΔE / ΔV of de tweede afgeleide Δ²E / Δ²V te berekenen en deze waarden ook in grafiek uit te zetten in functie van het aantal ml toegevoegd reagens. Volgende tabel dient als voorbeeld : volume toegevoegd reagens (ml) E (mv) ΔE (mv) Δ V (ml) Δ E / Δ V V Δ²E / Δ²V , , , ,5 3, , ,25 9,0 44, , , , , , , , , , ,1 18,2 45,55-131,

8 Nauwkeurige EP-bepaling volgens de differentiatiemethode levert dergelijke grafieken op : (de gebruikte waarden komen uit de tabel hierboven)

9 Doen we hetzelfde voor een titratie met een ph-meter en een geschikte phelektrode, dan kan men een volgend resultaat bekomen. In onderstaande tabel staan de resultaten van de titratie weergegeven. In de grafieken kan men eerste het verloop van de titratie volgen, en dan het verloop van de eerste en dan tweede afgeleide. Op deze grafieken valt het EP heel gemakkelijk af te lezen. volume (ml) ph V ph ph/ V ( ph) ( ph)/ V 0 0,27 1 0,01 0,01 0,03 0,03 1 0,28 1 0,04 0,04 0,03 0,03 2 0,32 1 0,07 0,07-0,03-0,03 3 0,39 1 0,04 0,04 0,01 0,01 4 0,43 1 0,05 0,05-0,01-0,01 5 0,48 1 0,04 0,04 0,02 0,02 6 0,52 1 0,06 0,06 0,01 0,01 7 0,58 1 0,07 0,07 0,02 0,02 8 0,65 1 0,09 0, ,74 1 0,09 0,09 0,01 0, ,83 1 0,1 0,1 0,02 0, ,93 1 0,12 0,12-0,01-0, ,05 1 0,11 0,11 0,06 0, ,16 1 0,17 0,17 0,41 0, ,33 1 0,58 0,58 0,84 0, ,91 1 1,42 1,42 3,57 3, ,33 1 4,99 4,99-2,61-2, ,32 1 2,38 2,38-1,25-1, ,7 1 1,13 1,13-0,52-0, ,83 1 0,61 0,61-0,33-0, ,44 1 0,28 0,28-0,11-0, ,72 1 0,17 0,17-0,06-0, ,89 1 0,11 0,11-0,03-0, ,08 0,08-0,01-0, ,08 1 0,07 0,07-0,03-0, ,15 1 0,04 0,04 0,01 0, ,19 1 0,05 0,05-0,01-0, ,24 1 0,04 0,04 1,78E- 15 1,78E ,28 1 0,04 0,04-0,01-0,01 1,78E ,32 1 0,03 0, ,78E-15-1,8E- 15-1,8E ,35 1 0,03 0, ,38 1 0,03 0,03-0,01-0, ,41 1 0,02 0,02 0,01 0, ,43 1 0,03 0,03-0,01-0, ,46 1 0,02 0,02-0,01-0, ,48 1 0,01 0,01 0,01 0,01

10 36 13,49 1 0,02 0, ,51 1 0,02 0,02-0,01-0, ,53 1 0,01 0,01 0,01 0,01-1,8E- 15-1,8E ,54 1 0,02 0, ,56 1 0,02 0,02-0,01-0, ,58 1 0,01 0, ,59 1 0,01 0, ,6 1 0,01 0, ,61 1 0,01 0,01 1,78E- 15 1,78E-15-1,8E- 15-1,8E ,62 1 0,01 0, ,63 1 0,01 0, ,64 1 0,01 0, ,65 1 0,01 0, ,66 1 0,01 0,01-0,01-0, ,67

11

12 6. Automatische titratie ( met gebruik van druppelteller). Het programma Measure en zijn Chem-Unit (Phywe) laten ons toe een geautomatiseerde titratie toe te passen met gebruik van een druppelteller. Als druppelteller wordt een lichtsensor gebruikt. In ons geval sluiten we ook een ph-elektrode aan op de Chem-Unit. Maak een titratieopstelling zoals gewoonlijk. Maak gebruik van een roerder met roervlo. Gebruik een beker die vrij smal is zodat de phelektrode ondergedompeld is als je de titer in de beker hebt gedaan. Sluit de Chem-Unit aan op het stroomnet. Verbind de Chem-unit met de computer. Installeer de lichtsensor onder de buret en zorg ervoor dat de druppels juist vallen en mooi de sensor passeren. Verbind hem met de Chem-Unit zoals aangegeven op onderstaande figuur. De rode poort verbind je met de 5V(max), de blauwe poort verbind je met de witte poort ernaast. De gele sluit je dan aan op de TTL-ingang. Er dient ook nog een koppeling te gebeuren tussen TTL-Uitgang en de aarding erboven. Gebruik hiervoor de gepaste weerstandbrug Schematische voorstelling : Als alles juist is aangesloten ziet je opstelling er als volgt uit:

13 6.2. Foto s van de opstelling :

14 Nadien start je de computer en doe je het volgende: Open het programma Measure op de PC. Selecteer Gauge in het hoofdmenu. Selecteer vervolgens Cobra 3 Chem Unit. Selecteer het tabblad titration. Laat enkel het vinkje van ph Value aan, klik de rest uit. Bij execute measurement selecteer je with drop counter. Bij X data duid je enter volume after measurement aan. Bij End of measurement duid je on key press aan. Druk onderaan op displays en verander de ph range (from 1 to 14). Bij het tabblad analog zet je alles op off. Bij het tabblad diagrams selecteer je bij diagram 1a, ph Value. Druk op OK. Druk op continue. Alles staat nu klaar om de titratie te starten: Druk op start measure. Nu draai je het kraantje open zodat er op regelmatige basis een druppel uitvalt. Vanaf dat de eerste druppel valt zal hij bij iedere druppel een meting van de ph doen. Na de titratie ( na het toevoegen van 50 ml ) druk je op stop measure. Dan vul je het toegevoegd volume in. ( in ons geval zal dat 50 ml zijn ) Je krijgt je grafiek van ph/v (ml). Om de eerste afgeleide te bereken en de grafiek op te stellen druk je op Analysis. Ga naar Channel modification.

15 Selecteer bij Operation: differentiate. Druk op calculate. Voor de tweede afgeleide doe je net hetzelfde. Let er wel op dat in het bovenste venster de eerste afgeleide staat ( ph ) Via Analysis en dan detection point of equivalence kan je het programma zelf het EP laten bepalen. Als er 2 equivalentiepunten zouden zijn kan je dit ook selecteren alsook het bepalen van de pk z waarde.

16 Bepaal aan de hand van de verkregen waarden voor het EP de concentratie van je titer. Gebruik hiervoor alle 3 de grafieken. 7. Automatische titratie met automatische buret. We kunnen nu nog een stapje verder gaan en de Chem-Unit koppelen aan een automatische buret. Hiervoor moeten slechts enkele kleine wijzigingen doorgevoerd worden. Je verbind de Chem-Unit met de hiertoe bijgeleverde kabel naar de automatische buret. Je plaatst de verbinding tussen TTL-In en de aarding. Nu kies je bij execute measurement voor motor burette ipv with drop counter. De volgende stap is het wijzigen van de snelheid van de meting. Deze moet je aanpassen naar dezelfde snelheid waarmee de automatische buret zal werken. We kiezen bijvoorbeeld een toevoersnelheid van 5mL per minuut en een delay van 2 s. Dit geeft de ph-elektrode de tijd om zich aan te passen aan de verandering van de ph. De titratie duurt nu in zijn geheel 10 minuten. Je kan ook de toevoersnelheid veranderen, maar dit gaat soms te koste van de nauwkeurigheid. Voor de rest hoeft er niets gewijzigd te worden. In onderstaande figuren zie je de grafieken die worden verkregen bij titratie van HNO 3 met NaOH.

17 Als we de titratie uitvoeren voor Na 2 CO 3 met HCl kunnen we zelfs de 2 sprongen in het titratieverloop waarnemen. Met de eerste en tweede afgeleide erbij kunnen we zien hoe de equivalentiepunten worden berekend door het systeem.

18

19 Uit de verkregen waarden voor het EP bepaal je dan de ongekende concentratie van het HCl, want Na 2 CO 3 is een oertiterstof en wordt gebruikt om het zoutzuur te stellen.

20 8. Bepaling van het gehalte acetylsalicylzuur. Voor deze titratie gaan we op dezelfde manier tewerk. De opstelling blijft dezelfde, maar we gaan nu als titer een oplossing met acetylsalicylzuur maken, en in de buret brengen we 0,1 mol/l NaOH. Werkwijze : Bepaal de massa van 1 tablet aspirine Nadien wordt de tablet aspirine fijngemalen en opgelost in 10 ml. technische ethanol, 20 ml water en eventueel 3 druppels fenolftaleïne. Brutotitratie : de oplossing wordt getitreerd met het NaOH, tot een paarse kleuromslag, ofwel laat je de titratie nog verder lopen en volg je alles met de pc. Bepaal of je een verdunning dient door te voeren en vermeld hoeveel maal je hebt verdund. Voer nu de eigenlijke titratie uit. De werkwijze is dezelfde als hierboven beschreven voor de automatische titratie. Bereken de concentratie van de acetylsalicylzuuroplossing, aan de hand van de gevonden equivalentiepunten uit de verschillende grafieken. Nadien voer je een nauwkeurigheidsbepaling uit als je weet dat de juiste hoeveelheid acetylsalicylzuur 0,500 g zou moeten zijn. Het resultaat ziet er als volgt uit :

21 Je kan de proef ook uitvoeren met ander producten waar dit zuur in voorkomt. Enkele voorbeelden : Aspirine 100, cardioaspirine, asaflow 80 m, Aspro 320,. Er zijn er nog andere terug te vinden.

22 Een andere mogelijkheid bestaat erin het aspirine zelf aan te maken door verestering van salicylzuur met azijnzuuranhydride. Met geconcentreerd zwavelzuur als katalysator in de reactie. Weeg 10g salicylzuur af en breng dit in een erlenmeyer van 100 ml. Voeg 15 ml azijnzuuranhydride toe, gevolgd door 5 à 6 druppels geconcentreerd zwavelzuur. Schud de erlenmeyer zachtjes tot alle salicylzuur is opgelost. Voeg er enkele kooksteentjes aan toe. Verwarm voorzichtig op een warmwaterbad van 50 à 60 C gedurende 1 uur terwijl je regelmatig roert. Er vormt zich een witte neerslag. Koel het mengsel af tot op kamertemperatuur met behulp van een waterstraal, terwijl het acetylsalicylzuur verder uitkristalliseert. Voeg dan 150 ml gedestilleerd water toe en filtreer de ruwe aspirine af met behulp van een bühnerfilter en een waterstraalpomp. Was daarna de kristallen enkele keren met een kleine hoeveelheid water, en zuig goed droog. Opzuivering : Breng in een beker 75 ml gedestilleerd water en verwarm matig. Doe hierbij 30 ml methanol. Giet dit warme mengsel bij de nog onzuivere neerslag van acetylsalicylzuur in de erlenmeyer. Breng het neerslag van de filter over in de beker. Verwarm het mengsel op een warmwaterbad tot alles is opgelost. Laat de oplossing terug afkoelen en je ziet dat er terug kristallen worden gevormd. Filtreer de aspirine af en breng dit in een petrischaal. Plaats de petrischaal in de droogstoof bij 40 à 50 C. ( Dit kan ook een microgolfoven zijn ) Bepaal de massa van de kristallen als deze mooi droog zijn. Bereken nadien het rendement.

Opgave 1. Opgave 2. b En bij een verbruik van 10 ml? Dan wordt de procentuele onnauwkeurigheid 2 x zo groot: 0,03 / 20 x 100% = 0,3% Opgave 3

Opgave 1. Opgave 2. b En bij een verbruik van 10 ml? Dan wordt de procentuele onnauwkeurigheid 2 x zo groot: 0,03 / 20 x 100% = 0,3% Opgave 3 Hoofdstuk 13 Titratieberekeningen bladzijde 1 Opgave 1 Wat is het theoretisch eindpunt? Het theoretisch eindpunt is het titratievolume waarbij de bedoelde reactie precies is afgelopen. En wat is dan het

Nadere informatie

Prof. dr. W. Guedens Lic. M. Reynders

Prof. dr. W. Guedens Lic. M. Reynders Prof. dr. W. Guedens Lic. M. Reynders 2007 Universiteit Hasselt Chemie Inhoud INTRODUCTIE 1 Titratie van een onbekend diprotisch zuur met een bekende NaOH oplossing 1 PH METINGEN MET CBL2 EN DATAMATE 2

Nadere informatie

ALKALINITEIT/ZUURTEGRAAD (BUFFERCAPACITEIT)

ALKALINITEIT/ZUURTEGRAAD (BUFFERCAPACITEIT) 1 DOEL EN TOEPASSINGSGEBIED ALKALINITEIT/ZUURTEGRAAD (BUFFERCAPACITEIT) De aciditeit of zuurtegraad is een maat voor de capaciteit van het water om OH - te neutraliseren. De basiciteit of alkaliniteit

Nadere informatie

BUFFEROPLOSSINGEN. Inleiding

BUFFEROPLOSSINGEN. Inleiding BUFFEROPLOSSINGEN Inleiding Zowel in de analytische chemie als in de biochemie is het van belang de ph van een oplossing te regelen. Denk bijvoorbeeld aan een complexometrische titratie met behulp van

Nadere informatie

Bepaling van de oxideerbaarheid bij warmte

Bepaling van de oxideerbaarheid bij warmte Bepaling van de oxideerbaarheid bij warmte februari 2009 Pagina 1 van 7 WAC/III/D/022 INHOUD 1 TOEPASSINGSGEBIED... 3 2 PRINCIPE... 3 3 OPMERKINGEN... 3 4 APPARATUUR EN MATERIAAL... 4 5 REAGENTIA EN OPLOSSINGEN...

Nadere informatie

Bepaling van de oxideerbaarheid bij warmte

Bepaling van de oxideerbaarheid bij warmte Compendium voor de monsterneming, meting en analyse van water Bepaling van de oxideerbaarheid bij warmte Versie februari 2009 WAC/III/D/022 INHOUD Inhoud 1 TOEPASSINGSGEBIED 3 2 PRINCIPE 3 3 OPMERKINGEN

Nadere informatie

Potentiometrische bepaling van sulfide

Potentiometrische bepaling van sulfide Potentiometrische bepaling van sulfide mei 2008 Pagina 1 van 8 WAC/III/C/040 INHOUD 1 TOEPASSINGSGEBIED... 3 2 PRINCIPE... 3 3 OPMERKINGEN... 3 4 APPARATUUR EN MATERIAAL... 3 5 REAGENTIA EN OPLOSSINGEN...

Nadere informatie

De waterconstante en de ph

De waterconstante en de ph EVENWICHTEN BIJ PROTOLYSEREACTIES De waterconstante en de ph Water is een amfotere stof, dat wil zeggen dat het zowel zure als basische eigenschappen heeft. In zuiver water treedt daarom een reactie van

Nadere informatie

6 VWO SK Extra (reken)opgaven Buffers.

6 VWO SK Extra (reken)opgaven Buffers. 6 VWO SK Extra (reken)opgaven Buffers. Opgave I. 1 Je wilt een buffermengsel maken met ph = 4,20. Welke stoffen kun je het beste als uitgangsstoffen nemen? Opgave II. 2 In 1,00 liter water is opgelost

Nadere informatie

Uitwerkingen van de opgaven uit: BASISCHEMIE voor het MLO ISBN , 3 e druk, Uitgeverij Syntax Media Hoofdstuk 18 Oxidimetrie bladzijde 1

Uitwerkingen van de opgaven uit: BASISCHEMIE voor het MLO ISBN , 3 e druk, Uitgeverij Syntax Media Hoofdstuk 18 Oxidimetrie bladzijde 1 Hoofdstuk 18 Oxidimetrie bladzijde 1 Opgave 1 Bepaal met behulp van tabel II de reactie tussen kaliumpermanganaat in zuur milieu met: a Sn 2+ ionen MnO 4 + 8 H 3O + + 5 e Mn 2+ + 12 H 2O x 2 Sn 2+ Sn 4+

Nadere informatie

Uitwerkingen van de opgaven uit: CHEMISCHE ANALYSE ISBN , 1 e druk, Uitgeverij Syntax Media Hoofdstuk 5 Argentometrie bladzijde 1

Uitwerkingen van de opgaven uit: CHEMISCHE ANALYSE ISBN , 1 e druk, Uitgeverij Syntax Media Hoofdstuk 5 Argentometrie bladzijde 1 Hoofdstuk 5 Argentometrie bladzijde 1 Opgave 1 Bereken met behulp van het oplosbaarheidsproduct de oplosbaarheid (g/l) in zuiver water bij kamertemperatuur, van: a CuBr K s = 5,2 x 10-9 CuBr Cu + + Br

Nadere informatie

Vitamine C bepalen uit fruitsap

Vitamine C bepalen uit fruitsap Vitamine C bepalen uit fruitsap 1. Onderzoeksvraag Hoe kunnen we de gehalte vitamine C in fruitsap bepalen? 2. Voorbereiding a. Begrippen als achtergrond voor experiment Zuur-basetitratie : een titratietechniek

Nadere informatie

5 Water, het begrip ph

5 Water, het begrip ph 5 Water, het begrip ph 5.1 Water Waterstofchloride is een sterk zuur, het reageert als volgt met water: HCI(g) + H 2 0(I) Cl (aq) + H 3 O + (aq) z b Hierbij reageert water als base. Ammoniak is een zwakke

Nadere informatie

Wist je dat het aardoppervlak voor driekwart bedekt is met water?

Wist je dat het aardoppervlak voor driekwart bedekt is met water? Prof. dr. L. VAN POUCKE Prof. dr. J. MULLENS Prof. dr. W. GUEDENS Lic. M. REYNDERS Wist je dat het aardoppervlak voor driekwart bedekt is met water? 2006 Universiteit Hasselt 1 Practicum: Chemische aspecten

Nadere informatie

Uitwerkingen van de opgaven uit: CHEMISCHE ANALYSE ISBN , 1 e druk, Uitgeverij Syntax Media Hoofdstuk 17 Potentiometrie bladzijde 1

Uitwerkingen van de opgaven uit: CHEMISCHE ANALYSE ISBN , 1 e druk, Uitgeverij Syntax Media Hoofdstuk 17 Potentiometrie bladzijde 1 Hoofdstuk 17 Potentiometrie bladzijde 1 Opgave 1 Stel dat we twee referentie-elektroden in een oplossing dompelen en de spanning meten, hoe groot is dan de spanning tussen de onderstaande combinaties?

Nadere informatie

Bepaling van de oxideerbaarheid bij warmte

Bepaling van de oxideerbaarheid bij warmte Compendium voor de monsterneming, meting en analyse van water Bepaling van de oxideerbaarheid bij warmte Versie oktober 2017 WAC/III/D/022 1 TOEPASSINGSGEBIED Het bepalen van de oxideerbaarheid (permanganaat

Nadere informatie

DRUPPELTELLER 0662DROP GEBRUIKERSHANDLEIDING

DRUPPELTELLER 0662DROP GEBRUIKERSHANDLEIDING DRUPPELTELLER 0662DROP GEBRUIKERSHANDLEIDING CENTRUM VOOR MICROCOMPUTER APPLICATIES http://www.cma-science.nl Korte beschrijving De CMA Druppelteller 0662DROP is een modulaire accessoire dat op de CMA

Nadere informatie

Uitwerkingen van de opgaven uit: CHEMISCHE ANALYSE ISBN , 1 e druk, Uitgeverij Syntax Media Hoofdstuk 3 Acidimetrie bladzijde 1

Uitwerkingen van de opgaven uit: CHEMISCHE ANALYSE ISBN , 1 e druk, Uitgeverij Syntax Media Hoofdstuk 3 Acidimetrie bladzijde 1 Hoofdstuk 3 Acidimetrie bladzijde 1 Opgave 1 a We titreren HCl met NaOH. Welke van de boven gegeven indicatoren kunnen we gebruiken? Elke genoemde indicator, de phverandering gaat ongeveer van ph = 3 tot

Nadere informatie

OXYDEERBAARHEID BIJ WARMTE

OXYDEERBAARHEID BIJ WARMTE OXYDEERBAARHEID BIJ WARMTE 1 DOEL EN TOEPASSINGSGEBIED Het bepalen van de oxydeerbaarheid (permanganaat index) is een snelle, conventionele methode voor de raming van het gehalte aan organische en oxydeerbare

Nadere informatie

Bepaling van de buffercapaciteit

Bepaling van de buffercapaciteit Bepaling van de buffercapaciteit november 2008 Pagina 1 van 7 WAC/III/A/006 INHOUD 1 TOEPASSINGSGEBIED... 3 2 PRINCIPE... 3 3 OPMERKINGEN... 4 4 APPARATUUR EN MATERIAAL... 4 4.1 MATERIAAL... 4 4.2 APPARATUUR...

Nadere informatie

Een neutralisatiereactie volgen (leerlingenversie)

Een neutralisatiereactie volgen (leerlingenversie) 1 Oriënteren Een neutralisatiereactie volgen (leerlingenversie) Onderzoeksvraag - hypothese Hoe kun je experimenteel een neutralisatiereactie waarnemen? 2 Voorbereiden 2.1 Achtergrondinformatie Je onderzoekt

Nadere informatie

TITRATIES Een korte inleiding en voorbeelden voor het HAVO en VWO

TITRATIES Een korte inleiding en voorbeelden voor het HAVO en VWO TITRATIES Een korte inleiding en voorbeelden voor het HAVO en VWO versie juli 2017 WOORD VOORAF De in dit document besproken titratiemethoden vormen de basis van de diverse varianten die in de loop der

Nadere informatie

Zelfs zuiver water geleidt in zeer kleine mate elektrische stroom en dus wijst dit op de aanwezigheid van geladen deeltjes.

Zelfs zuiver water geleidt in zeer kleine mate elektrische stroom en dus wijst dit op de aanwezigheid van geladen deeltjes. Cursus Chemie 4-1 Hoofdstuk 4: CHEMISCH EVENWICHT 1. DE STERKTE VAN ZUREN EN BASEN Als HCl in water opgelost wordt dan bekomen we een oplossing die bijna geen enkele covalente HCl meer bevat. In de reactievergelijking

Nadere informatie

Hoofdstuk 3: Zuren en basen

Hoofdstuk 3: Zuren en basen Hoofdstuk 3: Zuren en basen Scheikunde VWO 2011/2012 www.lyceo.nl Onderwerpen Scheikunde 2011 2012 Stoffen, structuur en binding Kenmerken van Reacties Zuren en base Redox Chemische technieken Koolstofchemie

Nadere informatie

Prof. dr. J. Yperman Prof. dr. W. Guedens Lic. M. Reynders

Prof. dr. J. Yperman Prof. dr. W. Guedens Lic. M. Reynders Prof. dr. J. Yperman Prof. dr. W. Guedens Lic. M. Reynders 007 Universiteit Hasselt 1 Inhoudsopgave POTENTIOMETRIE... EEN GEUTOMTISEERDE ZUUR-BSE TITRTIE... Doelstellingen... Bepaling van de waarden van

Nadere informatie

Oefenopgaven TITRATIES

Oefenopgaven TITRATIES Oefenopgaven TITRATIES vwo ZUURBASE-TITRATIES OPGAVE 1 Tijdens een titratie wordt 10,00 ml 3,00 10-4 M zwavelzuur getitreerd met natronloog van onbekende molariteit. Er is 21,83 ml natronloog nodig om

Nadere informatie

Oplosbaarheid van CO2 in water aantonen bij verschillende temperaturen 10 C 10 C

Oplosbaarheid van CO2 in water aantonen bij verschillende temperaturen 10 C 10 C Oplosbaarheid van CO 2 in water aantonen bij verschillende temperaturen Materiaal: (Titratie) A - Statief + klemmen - Buret - Thermometer - Bekerglas 250 / 500ml - Ijs - Gedestilleerd water => 10 C - Fenolftaleïne

Nadere informatie

Bepaling van ammoniakale stikstof door destillatie en titratie

Bepaling van ammoniakale stikstof door destillatie en titratie Bepaling van ammoniakale stikstof door destillatie en titratie februari 2012 Pagina 1 van 6 WAC/III/E/022 INHOUD 1 TOEPASSINGSGEBIED... 3 2 PRINCIPE... 3 3 OPMERKINGEN... 3 4 MATERIAAL... 3 4.1 MATERIAAL...

Nadere informatie

Bepaling van de buffercapaciteit

Bepaling van de buffercapaciteit WAC Bepaling van de buffercapaciteit februari 2012 Pagina 1 van 8 WAC/III/A/006 WAC INHOUD 1 TOEPASSINGSGEBIED... 3 2 PRINCIPE... 3 3 DEFINITIES... 4 4 OPMERKINGEN... 4 5 APPARATUUR EN MATERIAAL... 5 5.1

Nadere informatie

5 VWO. H8 zuren en basen

5 VWO. H8 zuren en basen 5 VWO H8 zuren en basen Inleiding Opdracht 1, 20 min in tweetallen Nakijken; eventueel vragen stellen 8.2 Zure, neutrale en basische oplossingen 8.2 Zure, neutrale en Indicator (tabel 52A) Zuurgraad 0-14?

Nadere informatie

(g) (g) (g) NH 3. (aq) + Cl - (aq)

(g) (g) (g) NH 3. (aq) + Cl - (aq) OPGAVE 1 In onderstaand schema is het technische proces voor de bereiding van soda (natriumcarbonaat) weergegeven. De blokken 1, 2, 3 en 4 stellen reactorvaten voor. Door middel van pijlen is aangegeven

Nadere informatie

Prof. dr. Wanda Guedens Mevr. Monique Reynders

Prof. dr. Wanda Guedens Mevr. Monique Reynders 2 Inhoud 1. Protocol ph-meting van bier... 3 2. Protocol bepaling alcoholgehalte in bier... 4 Gefractioneerde destillatie versus gewone destillatie... 4 Uitvoering gefractioneerde destillatie... 4 VERSLAG

Nadere informatie

Kaliumaluminiumsulfaat is een dubbelzout met drie ionsoorten, twee positieve monoatomische en één negatief polyatomisch.

Kaliumaluminiumsulfaat is een dubbelzout met drie ionsoorten, twee positieve monoatomische en één negatief polyatomisch. Chemie Vraag 1 Kaliumaluminiumsulfaat is een dubbelzout met drie ionsoorten, twee positieve monoatomische en één negatief polyatomisch. Wat is de juiste formule van dit dubbelzout? KAlSO4 KAl(SO4)2 K3Al(SO4)2

Nadere informatie

Kaliumaluminiumsulfaat is een dubbelzout met drie ionsoorten, twee positieve monoatomische en één negatief polyatomisch.

Kaliumaluminiumsulfaat is een dubbelzout met drie ionsoorten, twee positieve monoatomische en één negatief polyatomisch. Chemie Vraag 1 Kaliumaluminiumsulfaat is een dubbelzout met drie ionsoorten, twee positieve monoatomische en één negatief polyatomisch. Wat is de juiste formule van dit dubbelzout? K3AlSO4 K3Al(SO4)2 KAl(SO4)2

Nadere informatie

Wanda Guedens en Monique Reynders. Universiteit Hasselt, België

Wanda Guedens en Monique Reynders. Universiteit Hasselt, België Wanda Guedens en Monique Reynders Universiteit Hasselt, België Van chemisch experiment tot wiskundig model Hoe chemie en wiskunde elkaars maatje worden Data-analyse komt neer op het zoeken naar onderlinge

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing van de testkits in de chemische wateranalysekoffer

Gebruiksaanwijzing van de testkits in de chemische wateranalysekoffer Gebruiksaanwijzing van de testkits in de chemische wateranalysekoffer Meting zuurstofgehalte (mg/l O ² ) 1. Spoel de BOD-fles uit met het te onderzoeken water. 2. Laat de BOD-fles voorzichtig vol lopen

Nadere informatie

ßCalciumChloride oplossing

ßCalciumChloride oplossing Samenvatting door R. 1673 woorden 17 februari 2013 8 1 keer beoordeeld Vak Methode Scheikunde Pulsar chemie Additiereactie Bij een reactie tussen hexeen en broom springt de C=C binding open. Aan het molecuul

Nadere informatie

Wat is de formule van het metaalchloride waarin M het symbool van het metaal voorstelt?

Wat is de formule van het metaalchloride waarin M het symbool van het metaal voorstelt? Chemie Vraag 1 5,0.10-4 mol van een metaalchloride wordt opgelost in water. Er is 60 ml van een 2,5.10-2 mol.l -1 zilvernitraatoplossing nodig om alle chlorideionen neer te slaan onder de vorm van zilverchloride.

Nadere informatie

Wat is de formule van het metaalchloride waarin M het symbool van het metaal voorstelt?

Wat is de formule van het metaalchloride waarin M het symbool van het metaal voorstelt? Chemie Vraag 1 5,0.10-4 mol van een metaalchloride wordt opgelost in water. Er is 60 ml van een 2,5.10-2 mol.l -1 zilvernitraatoplossing nodig om alle chlorideionen neer te slaan onder de vorm van zilverchloride.

Nadere informatie

5.4 ph van oplossingen van zwakke zuren of zwakke basen

5.4 ph van oplossingen van zwakke zuren of zwakke basen Opmerking: We gaan ervan uit, dat bij het mengen van oplossingen geen volumecontractie optreedt. Bij verdunde oplossingen is die veronderstelling gerechtvaardigd. 5.4 ph van oplossingen van zwakke zuren

Nadere informatie

Bepaling van ammoniakale stikstof door destillatie en titratie

Bepaling van ammoniakale stikstof door destillatie en titratie Bepaling van ammoniakale stikstof door destillatie en titratie januari 2005 1/6 WAC/III/E/022 INHOUD 1 TOEPASSINGSGEBIED... 3 2 PRINCIPE... 3 3 OPMERKINGEN... 3 4 MATERIAAL... 3 4.1 MATERIAAL... 3 5 REAGENTIA

Nadere informatie

Kristallisatie in snel tempo

Kristallisatie in snel tempo Kristallisatie in snel tempo 1. Onderzoeksvraag Hoe kunnen we op een snellere manier zoutkristallen maken? 2. Voorbereiding a. Begrippen als achtergrond voor experiment Neutralisatiereactie: reactietype

Nadere informatie

25/02/2017. [H 2 S] = K b,2 [OH ] = 1,

25/02/2017. [H 2 S] = K b,2 [OH ] = 1, 25/02/207 Meerstapshydrolyse van anionen Sommige anionen, afkomstig van meerbasische zuren hydrolyseren in meerdere stappen. De mate waarin elk van die hydrolysestappen doorgaat is afhankelijk van de desbetreffende

Nadere informatie

vrijdag 15 juni 2012 15:26:05 Midden-Europese zomertijd H6 Zuren en basen 4havo voorjaar 2012

vrijdag 15 juni 2012 15:26:05 Midden-Europese zomertijd H6 Zuren en basen 4havo voorjaar 2012 H6 Zuren en basen 4havo voorjaar 2012 Toetsing in periode 4! 6 juni! DTM-T zuur/base t/m 6.6! Tabel 6.10,6.13,6.17 en ph-berekeningen (zoals in vragen 14,15,26 en 27)! Toetsweek einde periode! TW441 H1

Nadere informatie

40 e Nationale Scheikundeolympiade

40 e Nationale Scheikundeolympiade 40 e Nationale Scheikundeolympiade Avebe Innovation Center Groningen PRACTICUMTOETS donderdag 6 juni 2019 De experimenten voor deze toets zijn voorbereid door: Kees Beers (NSO comité) Piet Buwalda (Avebe)

Nadere informatie

ph bepalen m.b.v. rode koolsap

ph bepalen m.b.v. rode koolsap ph bepalen m.b.v. rode koolsap 1. Onderzoeksvraag Hoe kun je rode koolsap gebruiken om te bepalen of een oplossing zuur, neutraal of basisch is? 2. Voorbereiding a. Begrippen als achtergrond voor experiment

Nadere informatie

Module analytische chemie

Module analytische chemie Module analytische chemie Bepaling sulfiet in wijn groep : 2CC Christof Adyns Dave Manhaeghe Niels Huygelier Bepaling sulfiet in wijn 1 INHOUD I. Vergelijking verschillende normen... 3 II. SOP... 3 II.1.

Nadere informatie

Opgaven zuurgraad (ph) berekenen. ph = -log [H + ] poh = -log [OH - ] [H + ] = 10 -ph [OH - ] = 10 -poh. ph = 14 poh poh = 14 ph ph + poh = 14

Opgaven zuurgraad (ph) berekenen. ph = -log [H + ] poh = -log [OH - ] [H + ] = 10 -ph [OH - ] = 10 -poh. ph = 14 poh poh = 14 ph ph + poh = 14 Opgaven zuurgraad (ph) berekenen Met behulp van deze formules dien je berekeningen te kunnen uitvoeren. Deze hoef je niet uit je hoofd te leren, maar je moet ze wel kunnen toepassen. Bij een toets zullen

Nadere informatie

Uitwerkingen van de opgaven uit: CHEMISCHE ANALYSE ISBN , 1 e druk, Uitgeverij Syntax Media Hoofdstuk 4 Oxidimetrie bladzijde 1

Uitwerkingen van de opgaven uit: CHEMISCHE ANALYSE ISBN , 1 e druk, Uitgeverij Syntax Media Hoofdstuk 4 Oxidimetrie bladzijde 1 Hoofdstuk 4 Oxidimetrie bladzijde 1 Opgave 1 Hoe groot is het oxidatiegetal van elk atoom in de onderstaande deeltjes? Uitgangspunten: H = +1 O = 2 metaalion (K + ) krijgt ionlading. som van de ladingen

Nadere informatie

Hoofdstuk 6. Zuren en basen. Chemie 5 (2u)

Hoofdstuk 6. Zuren en basen. Chemie 5 (2u) Hoofdstuk 6 Zuren en basen Chemie 5 (2u) Deze slides voor de lesbegeleiding worden ter beschikking gesteld, maar ze zijn te beperkt om als samenvatting van de cursus te kunnen dienen. Dissociatie van ionverbindingen

Nadere informatie

ZUUR-BASE BUFFERS Samenvatting voor het VWO

ZUUR-BASE BUFFERS Samenvatting voor het VWO ZUUR-BASE BUFFERS Samenvatting voor het VWO versie december 2014 INHOUDSOPGAVE 1. Vooraf 2. Wat is een buffer? 3. Hoe werkt een buffer? 4. Geconjugeerd zuur/base-paar 5. De ph van een buffer De volgende

Nadere informatie

Examenvragen: Analytische chemie

Examenvragen: Analytische chemie Voorbeeld 1 : 1. Geleidbaarheidsmetingen Na 2 SO 4 / BaAc 2 Schets verloop van de titratiecurve en verklaar het verloop a.h.v. formules van geleidbaarheid Welke titratiecurve zal men krijgen wanneer deze

Nadere informatie

Oplossingen Scheikunde van 2001

Oplossingen Scheikunde van 2001 www. Oplossingen Scheikunde van 2001 Disclaimer: Alle uitwerkingen zijn onder voorbehoud van eventuele fouten. Er is geen enkele aansprakelijkheid bij de auteur van deze documenten. Om deze vragen te kunnen

Nadere informatie

Scheikunde SE2. Hoofdstuk 8

Scheikunde SE2. Hoofdstuk 8 Scheikunde SE2 Hoofdstuk 8 Paragraaf 2 Indicatoren: stoffen waarmee je kunt bepalen of een oplossing zuur of basisch is. Zuur: als een oplossing een ph heeft van minder dan 7. Basisch: als een oplossing

Nadere informatie

Bepaling van het chemisch zuurstofverbruik (CZV)

Bepaling van het chemisch zuurstofverbruik (CZV) Bepaling van het chemisch zuurstofverbruik (CZV) mei 2011 Pagina 1 van 10 WAC/III/D/020 INHOUD 1 TOEPASSINGSGEBIED... 3 2 PRINCIPE... 3 3 OPMERKINGEN... 3 4 MONSTERBEWARING... 4 5 APPARATUUR EN MATERIAAL...

Nadere informatie

TF5 Scheikunde 4 VWO H 8 en H 9 16 juni 2011

TF5 Scheikunde 4 VWO H 8 en H 9 16 juni 2011 TF5 Scheikunde 4 VWO H 8 en H 9 16 juni 2011 Deze toets bestaat uit 28 onderdelen. Hiervoor zijn in totaal X punten te behalen. Kalkwater Calciumhydroxide, Ca(OH) 2 (s) is matig oplosbaar in water. Als

Nadere informatie

Praktische opdracht Scheikunde Waterstofcarbonaat in water

Praktische opdracht Scheikunde Waterstofcarbonaat in water Praktische opdracht Scheikunde Waterstofcarbonaat in water Praktischeopdracht door I. 1848 woorden 3 mei 2013 4,3 27 keer beoordeeld Vak Scheikunde Inleiding Op een zonnige dag zit je op het strand. Je

Nadere informatie

SCHEIKUNDEOLYMPIADE 2019

SCHEIKUNDEOLYMPIADE 2019 SCHEIKUNDEOLYMPIADE 019 CORRECTIEMODEL VOORRONDE 1 af te nemen in de periode van 1 tot en met 5 januari 019 Deze voorronde bestaat uit 0 meerkeuzevragen verdeeld over 8 onderwerpen en 3 opgaven met in

Nadere informatie

Hans Vanhoe Katrien Strubbe Universiteit Gent SLO Chemie

Hans Vanhoe Katrien Strubbe Universiteit Gent SLO Chemie Chemie in druppels Hans Vanhoe Katrien Strubbe Universiteit Gent SLO Chemie 4 Verschuiving van een chemisch evenwicht 4.1 Chemisch evenwicht Stikstofdioxide (NO 2) (roodbruin gas) kan omgezet worden tot

Nadere informatie

Hoofdstuk 14: Zuur-Base

Hoofdstuk 14: Zuur-Base Hoofdstuk : uur-ase Wat is een zuur? -het bevat H-atomen -het splitst H af bij oplossen in water HO H zelfde energie als covalente binding H-rest H rest H-rest HO HO rest HO permanent Hl H l Sp² hybridisatie

Nadere informatie

Onderzoekscompetenties. 3 de jaar. Hoe verlopen chemische reacties? A Tekst leerlingen: leerwerkboek

Onderzoekscompetenties. 3 de jaar. Hoe verlopen chemische reacties? A Tekst leerlingen: leerwerkboek Onderzoekscompetenties 3 de jaar Hfdst 4 Hoe verlopen chemische reacties? A Tekst leerlingen: leerwerkboek Onderzoek: het behoud van atoomsoorten in een reactiereeks Werkmethode 1. Wat onderzoeken? Probleemstelling

Nadere informatie

OEFENOPGAVEN VWO ZUREN EN BASEN + ph-berekeningen

OEFENOPGAVEN VWO ZUREN EN BASEN + ph-berekeningen OEFENOPGAVEN VWO ZUREN EN BASEN + ph-berekeningen OPGAVE 1 01 Bereken hoeveel mmol HCOOH is opgelost in 40 ml HCOOH oplossing met ph = 3,60. 02 Bereken ph van 0,300 M NaF oplossing. 03 Bereken hoeveel

Nadere informatie

2012 Onderwijsinstituut Scheikunde, Universiteit Utrecht, Nederland

2012 Onderwijsinstituut Scheikunde, Universiteit Utrecht, Nederland Lesbrief fluorescine en ph Versie 2 april 2012 Gepubliceerd en gedistribueerd door Universiteit Utrecht Departement Scheikunde Onderwijsinstituut Scheikunde Sorbonnelaan 16 3584 CA Utrecht Nederland Telefoon:

Nadere informatie

Bepaling van de alkaliniteit en de buffercapaciteit

Bepaling van de alkaliniteit en de buffercapaciteit Compendium voor de monsterneming, ing en analyse van water Bepaling van de alkaliniteit en de buffercapaciteit Versie november 2016 WAC/III/A/006 INHOUD Inhoud 1 TOEPASSINGSGEBIED 3 2 PRINCIPE 3 3 DEFINITIES

Nadere informatie

Hans Vanhoe Katrien Strubbe Universiteit Gent SLO Chemie

Hans Vanhoe Katrien Strubbe Universiteit Gent SLO Chemie Chemie in druppels Hans Vanhoe Katrien Strubbe Universiteit Gent SLO Chemie 2 Oxidatie en reductie 2.1 Redoxreacties Een redoxreactie is een reactie waarbij elektronen uitgewisseld worden tussen reagentia.

Nadere informatie

Uitwerkingen van de opgaven uit: BASISCHEMIE voor het MLO ISBN 9789077423875, 3 e druk, Uitgeverij Syntax Media Hoofdstuk 10 Concentratie bladzijde 1

Uitwerkingen van de opgaven uit: BASISCHEMIE voor het MLO ISBN 9789077423875, 3 e druk, Uitgeverij Syntax Media Hoofdstuk 10 Concentratie bladzijde 1 Hoofdstuk 10 Concentratie bladzijde 1 Opgave 1 rekenformule: c(b) = ------- toepassen: n B V opl. Bereken de analytische concentratie (mol/l) in elk van de volgende oplossingen: a 5,00 mol NaCl in 5,00

Nadere informatie

Deel 2. Bepalen van het omslagpunt van een titratie Door Alexander Vogelaar, 7 juli 2017

Deel 2. Bepalen van het omslagpunt van een titratie Door Alexander Vogelaar, 7 juli 2017 BEPALEN VAN HET OMSLAGPUNT VAN EEN TITRATIE Inleiding Most en wijn bevatten naast wijnsteenzuur voornamelijk appel-, citroen-, azijn-, melk-, oxaal- en barnsteenzuur. Van al deze zuren zal wijnsteenzuur

Nadere informatie

Chemie 2001 Vraag 1 Je wil 1 liter van een 0,010 M oplossing van glucose (C6H1206) bereiden, door een geschikt volume van een meer geconcentreerde oplossing over te brengen in een maatkolf van 1,0 liter

Nadere informatie

EXAMEN SCHEIKUNDE VWO 1983 EERSTE TIJDVAK opgaven

EXAMEN SCHEIKUNDE VWO 1983 EERSTE TIJDVAK opgaven EXAMEN SCHEIKUNDE VWO 1983 EERSTE TIJDVAK opgaven Eliminatie 1983-I(I) Als uit een molecuul twee atomen of atoomgroepen worden verwijderd waarbij in het molecuul een meervoudige binding ontstaat, dan spreekt

Nadere informatie

36 e Nationale Scheikundeolympiade

36 e Nationale Scheikundeolympiade 36 e Nationale Scheikundeolympiade YARA Sluiskil PRACTICUMTOETS correctievoorschrift dinsdag 9 juni 2015 Experiment 1 Bepaling van de hardheid van Zeeuws Vlaams leidingwater(40 punten) De volgende praktische

Nadere informatie

Bepaling van concentratie nitriet in een monster met een. spectrofotometer

Bepaling van concentratie nitriet in een monster met een. spectrofotometer Handleiding Spectrofotometer 118085 Bepaling van concentratie nitriet in een monster met een spectrofotometer 118085 1. Inleiding Achtergrond informatie spectrofotometrie. Als een oplossing gekleurd is,

Nadere informatie

TEST 2 DEZE TEST BESTAAT UIT TWEE ONDERDELEN: BEREKENING VAN HET VOLUME VAN EEN KIP AAN DE HAND VAN DE WET VAN BOYLE (activiteit 2)

TEST 2 DEZE TEST BESTAAT UIT TWEE ONDERDELEN: BEREKENING VAN HET VOLUME VAN EEN KIP AAN DE HAND VAN DE WET VAN BOYLE (activiteit 2) TEST 2 DEZE TEST BESTAAT UIT TWEE ONDERDELEN: METING VAN CO 2 PRODUCTIE GEDURENDE HET ADEMHALEN (activiteit 1) BEREKENING VAN HET VOLUME VAN EEN KIP AAN DE HAND VAN DE WET VAN BOYLE (activiteit 2) Pas

Nadere informatie

Oefenvraagstukken 5 VWO Hoofdstuk 11. Opgave 1 [HCO ] [H O ] x x. = 4,5 10 [CO ] 1,00 x 10

Oefenvraagstukken 5 VWO Hoofdstuk 11. Opgave 1 [HCO ] [H O ] x x. = 4,5 10 [CO ] 1,00 x 10 Oefenvraagstukken 5 VWO Hoofdstuk 11 Zuren en basen Opgave 1 1 Ga na of de volgende zuren en basen met elkaar kunnen reageren. Zo ja, geef de reactievergelijking. Zo nee, leg duidelijk uit waarom niet.

Nadere informatie

Chemische kinetiek Bepaling van de snelheidsconstante en de activeringsenergie voor de oxidatie van het jodide-ion door waterstofperoxide

Chemische kinetiek Bepaling van de snelheidsconstante en de activeringsenergie voor de oxidatie van het jodide-ion door waterstofperoxide Chemische kinetiek Bepaling van de snelheidsconstante en de activeringsenergie voor de oxidatie van het jodide-ion door waterstofperoxide Patrick Aeschlimann 8 februari 203 Samenvatting In onderstaand

Nadere informatie

Wat is een ph meting?

Wat is een ph meting? Basics of. ph Wat is een ph meting? ph = zuurgraad van een vloeistof ph = potentia Hydrogenii / pondus Hydrogenii mv potentiaal in een ph-meetelektrode opgewekt door waterstof ionen (H + ) ten opzichte

Nadere informatie

Je kunt de ph van een oplossing meten met een ph-meter, met universeelindicatorpapier of met behulp van zuur-base-indicatoren.

Je kunt de ph van een oplossing meten met een ph-meter, met universeelindicatorpapier of met behulp van zuur-base-indicatoren. Boekverslag door Merel 797 woorden 22 januari 2017 6.9 14 keer beoordeeld Vak Methode Scheikunde Chemie overal Zie de bijlage voor de grafiek en alle tabellen. H8 Zuren en en Basen Chemie Overal 8.2 De

Nadere informatie

Bepaling van het kaliumgehalte in pokon

Bepaling van het kaliumgehalte in pokon Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Dick Naafs 25 februari 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/42827 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet.

Nadere informatie

Redoxreacties. Gegeven zijn de volgende reactievergelijkingen: Reactie 1: Pd Cl - 2- PdCl 4 Reactie 2: 2 Cu I - -

Redoxreacties. Gegeven zijn de volgende reactievergelijkingen: Reactie 1: Pd Cl - 2- PdCl 4 Reactie 2: 2 Cu I - - Redoxreacties 5vwo Opgave 1 Redox of niet? Gegeven zijn de volgende reactievergelijkingen: Reactie 1: Pd 2+ + 4 Cl - 2- PdCl 4 Reactie 2: 2 Cu 2+ + 5 I - - 2 CuI + I 3 Leg voor elk van beide reacties uit

Nadere informatie

FOTOMETRISCHE BEPALING VAN FLUORIDE MBV EEN DOORSTROOMANALYSESYSTEEM (CFA)

FOTOMETRISCHE BEPALING VAN FLUORIDE MBV EEN DOORSTROOMANALYSESYSTEEM (CFA) FOTOMETRISCHE BEPALING VAN FLUORIDE MBV EEN DOORSTROOMANALYSESYSTEEM (CFA) 1 TOEPASSINGSGEBIED Deze procedure vervangt de procedure CMA/2/I/C.1.1 van juli 2005. Deze methode beschrijft de bepaling van

Nadere informatie

Potentiometrische bepaling van opgelost en zuur milieu oplosbare sulfiden

Potentiometrische bepaling van opgelost en zuur milieu oplosbare sulfiden Potentiometrische bepaling van opgelost en zuur milieu oplosbare sulfiden februari 2010 Pagina 1 van 8 WAC/III/C/040 INHOUD 1 TOEPASSINGSGEBIED... 3 2 DEFINITIES... 3 3 PRINCIPE... 3 4 MONSTERVOORBEHANDELING...

Nadere informatie

Bepaling van de exacte molariteit van ca. 0,1 M natronloog

Bepaling van de exacte molariteit van ca. 0,1 M natronloog Bepaling van de exacte molariteit van ca. 0,1 M natronloog Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Dick Naafs 02 October 2014 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/34903

Nadere informatie

Oplossingen oefeningenreeks 1

Oplossingen oefeningenreeks 1 Oplossingen oefeningenreeks 1 4. Door diffractie van X-stralen in natriumchloride-kristallen stelt men vast dat de eenheidscel van dit zout een kubus is waarvan de ribbe een lengte heeft van 5.64 10-10

Nadere informatie

Proef Scheikunde Redoxtitratie Bepaling vitamine C in tabletten

Proef Scheikunde Redoxtitratie Bepaling vitamine C in tabletten Proef Scheikunde Redoxtitratie Bepaling vitamine C in tabletten Proef door een scholier 2025 woorden 19 maart 2010 6,2 112 keer beoordeeld Vak Scheikunde Verslag scheikunde Redoxtitratie Het vitamine c-gehalte

Nadere informatie

OEFENOPGAVEN VWO EVENWICHTEN

OEFENOPGAVEN VWO EVENWICHTEN OPGAVE 1 OEFENOPGAVEN VWO EVENWICHTEN In een ruimte van 5,00 liter brengt men 9,50 mol HCl(g) en 2,60 mol O 2 (g). Na evenwichtsinstelling is 40,0% van de beginstoffen omgezet en is er Cl 2 (g) en H 2

Nadere informatie

Veevoeder Ruw eiwit ONTWERPMETHODE ONTWERPMETHODE ONTWERPMETHODE

Veevoeder Ruw eiwit ONTWERPMETHODE ONTWERPMETHODE ONTWERPMETHODE Bemonsterings- en analysemethodes voor mest, bodem en veevoeder in het kader van het mestdecreet Veevoeder Versie juni 2014 BAM/deel 2/05 1 DOEL EN TOEPASSINGSGEBIED Het gehalte aan ruw eiwit in diervoeders

Nadere informatie

Hoofdstuk 4 Kwantitatieve aspecten

Hoofdstuk 4 Kwantitatieve aspecten Hoofdstuk 4 Kwantitatieve aspecten 4.1 Deeltjesmassa 4.1.1 Atoommassa De SI-eenheid van massa is het kilogram (kg). De massa van een H-atoom is gelijk aan 1,66 10 27 kg. m(h) = 0,000 000 000 000 000 000

Nadere informatie

Exo-energetische reactie: Een chemische reactie waarbij energie vrijgegeven wordt.

Exo-energetische reactie: Een chemische reactie waarbij energie vrijgegeven wordt. Onweer onder water 1. Onderzoeksvraag Hoe kunnen we een onweer onder water nabootsen? 2. Voorbereiding a. Begrippen als achtergrond voor experiment Redoxreactie: Een reactie tussen atomen, moleculen en/of

Nadere informatie

Deze methylionen hechten zich aan het methoxymethaan, waarbij trimethyloxonium-ionen worden gevormd:

Deze methylionen hechten zich aan het methoxymethaan, waarbij trimethyloxonium-ionen worden gevormd: EXAMEN SCHEIKUNDE VWO 1982 EERSTE TIJDVAK opgaven Oxonium 1982-I(I) Sommige reacties van alkoxyalkanen vertonen overeenkomst met reacties van alkanolen. Zo kan zowel ethoxyethaan als ethanol reageren met

Nadere informatie

Proef Scheikunde PH-bepaling

Proef Scheikunde PH-bepaling Proef Scheikunde PH-bepaling Proef door een scholier 924 woorden 27 mei 2001 4,9 57 keer beoordeeld Vak Scheikunde Inleiding De opdracht voor de eerste module was een vaardigheidspracticum. In dit practicum

Nadere informatie

OEFENOPGAVEN VWO6sk1 TENTAMEN H1-11

OEFENOPGAVEN VWO6sk1 TENTAMEN H1-11 OEFENOPGAVEN VWO6sk1 TENTAMEN H1-11 06-07, HU, oktober 2006 1. POLARITEIT, WATERSTOFBRUGGEN Zie het apart uitgedeelde stencil voor extra theorie (is tentamenstof!) en een oefenopgave. 2. CHEMISCH REKENEN

Nadere informatie

Esters. Versie 1 November 2014

Esters. Versie 1 November 2014 Esters Versie 1 November 2014 Gepubliceerd en gedistribueerd door Universiteit Utrecht Departement Scheikunde Onderwijsinstituut Scheikunde Padualaan 8 3584 CH Utrecht Nederland Ontwikkelaar: Anneke Drost,

Nadere informatie

Hoofdstuk 8. Opgave 2. Opgave 1. Oefenvragen scheikunde, hoofdstuk 8 en 10, 5 VWO,

Hoofdstuk 8. Opgave 2. Opgave 1. Oefenvragen scheikunde, hoofdstuk 8 en 10, 5 VWO, Oefenvragen scheikunde, hoofdstuk 8 en 10, 5 VWO, Hoofdstuk 8 Opgave 1 Bruistabletten bevatten onder andere natriumwaterstofcarbonaat. Als je deze tabletten in water brengt, treedt een reactie op waarbij

Nadere informatie

Augustus geel Chemie Vraag 1

Augustus geel Chemie Vraag 1 Chemie Vraag 1 Men beschikt over een oplossing van ijzer(ii)nitraat met c = 3,00 mol/l en heeft voor een experiment 0,600 mol nitraationen nodig. Hoeveel ml van de oplossing dient men te gebruiken?

Nadere informatie

3 WERKINSTRUCTIE TITREREN EN BEREKENINGEN

3 WERKINSTRUCTIE TITREREN EN BEREKENINGEN 3 WERKINSTRUCTIE TITREREN EN BEREKENINGEN 3.1 Inleiding In dit derde artikel wordt uiteengezet hoe de bepaling van het totaalzuur in wijn wordt uitgevoerd. Tevens zijn er voorbeeldberekeningen gegeven

Nadere informatie

Scheikunde Vraag 1. Vraag 1: <A> <B> <C> <D>

Scheikunde Vraag 1. Vraag 1: <A> <B> <C> <D> Scheikunde Vraag 1 Je wil 1 liter van een 0,010 M oplossing van glucose (C 6 H 12 O 6 ) bereiden, door een geschikt volume van een meer geconcentreerde oplossing over te brengen in een maatkolf van 1,0

Nadere informatie

Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 9, 10, 11 Zuren/Basen, Evenwichtsconstanten

Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 9, 10, 11 Zuren/Basen, Evenwichtsconstanten Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 9, 10, 11 Zuren/Basen, Evenwichtsconstanten Samenvatting door een scholier 1087 woorden 22 januari 2009 6 42 keer beoordeeld Vak Methode Scheikunde Pulsar chemie Scheikunde

Nadere informatie

Fotometrische bepaling van fluoride mbv een doorstroomanalysesysteem (CFA)

Fotometrische bepaling van fluoride mbv een doorstroomanalysesysteem (CFA) Compendium voor monsterneming en analyse in uitvoering van het Materialendecreet en het Bodemdecreet Fotometrische bepaling van fluoride mbv een doorstroomanalysesysteem (CFA) Versie oktober 2010 CMA/2/I/C.1.2

Nadere informatie

Potentiometrische bepaling van opgelost en in zuur milieu oplosbare sulfiden

Potentiometrische bepaling van opgelost en in zuur milieu oplosbare sulfiden Compendium voor de monsterneming, meting en analyse van water Potentiometrische bepaling van opgelost en in zuur milieu oplosbare sulfiden Versie oktober 2016 WAC/III/C/040 Inhoud INHOUD 1 TOEPASSINGSGEBIED

Nadere informatie

Hoofdstuk 6: Zure en base oplossingen / ph

Hoofdstuk 6: Zure en base oplossingen / ph Hoofdstuk 6: Zure en base oplossingen / ph 6.1 Herhaling: zure en basische oplossingen Arrhenius definieerde zuren als volgt: zuren zijn polaire covalente verbindingen die bij het oplossen in water H +

Nadere informatie