ACADEMIEJAAR Educatief aanbod voor derde graad secundair onderwijs.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ACADEMIEJAAR 2015-2016. Educatief aanbod voor derde graad secundair onderwijs. www.odisee.be/educatiefaanbod"

Transcriptie

1 ACADEMIEJAAR Educatief aanbod voor derde graad secundair onderwijs 1

2 Creatief kennismaken met het hoger onderwijs Wetenschappen en technologie 4 Welzijn en maatschappij 50 Economie en maatschappij 64 Studiekeuzebegeleiding 76 Navorming voor leraren 82 2

3 Odisee is de nieuwe naam van de Hogeschool-Universiteit Brussel (HUB) en de KAHO Sint-Lieven. Beide instellingen bieden al jaren een waaier aan activiteiten voor het secundair onderwijs, en doen dat onder de nieuwe naam Odisee. Odisee biedt 25 bacheloropleidingen in zes studiegebieden, op campussen in Aalst, Brussel, Gent en Sint-Niklaas. In deze brochure vindt u alle activiteiten op één van de Odisee-campussen in die steden. Uw leerlingen kunnen via het aanbod op een creatieve manier kennismaken met het hoger onderwijs en met de leerstof uit het secundair onderwijs. Hierdoor kan u de drempel naar het hoger onderwijs voor hen verlagen. De onderwerpen zijn zo gekozen dat ze aansluiten bij de leerplannen en deels vakoverschrijdend zijn. Met de dienstverlening tracht Odisee u bij te staan door kennis, materiaal en uitrusting ter beschikking te stellen die misschien op uw school niet voorhanden zijn. Daarnaast zijn er enkele activiteiten die zich uitsluitend richten tot u als leraar. De sessies maken het u mogelijk om u verder te professionaliseren als studiekeuzebegeleider, in samenwerking met het Groepscentrum Permanente Vorming en de Dienst Voortgezette Opleidingen. De initiatieven hebben ook voor onze opleidingen een meerwaarde: door contacten met leerlingen en leraren kunnen zij nog beter de tendensen volgen die leven in het secundair onderwijs, en er ook op inspelen. We wensen u een prettige vakantie toe, en hopen u volgend schooljaar te mogen ontmoeten. Inge De Schuyter Leen Smisdom Coördinatie brochure Educatief aanbod Odisee 3

4 4 Wetenschappen en technologie

5 MOBIELE TOEPASSINGEN & INTERNET Internet - netwerken communicatie - informaticamanagement Leerlingen aso en tso met een sterke interesse voor informatica Het internet heeft de wereld veranderd. Via goedgekozen praktische voorbeelden leren uw leerlingen omgaan met internettoepassingen en computernetwerken in de context van een bedrijf of organisatie. Om de wisselwerking met de lesgever te garanderen, is de groepsgrootte beperkt tot 20 leerlingen. Wanneer Januari - mei 2016: datum af te spreken Een halve dag Waar Campus Brussel Dhr. Yvan Rooseleer mevr. Leen Smisdom: tel:

6 WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE OPZETTEN VAN EEN WEBSITE MET WORDPRESS ICT Leerlingen aso en tso Veel websites bestaan vooral uit standaardonderdelen als een fotoalbum, blog, teksten, kalender... Dat kan je makkelijk zelf in elkaar steken met WordPress, ook zonder programmeerkennis. Uw leerlingen leren hoe ze een website opzetten en uitbreiden met plugins en thema s. Oktober 2015 mei 2016: datum af te spreken 2 uur Technologiecampus Gent Dhr. Rogier van der Linde mevr. Martina Arys: tel:

7 START TO PROGRAM Programmeren Leerlingen aso en tso Uw leerlingen zetten hun eerste stappen in een geavanceerde ontwikkelomgeving en ontwikkelen enkele Java-applicaties. Oktober 2015 mei 2016: datum af te spreken 3 uur Technologiecampus Gent Mevr. Kristien Van Assche, mevr. Katja Verbeeck, dhr. Peter Demeester, dhr Joris Maervoet en dhr. Tim Vermeulen mevr. Martina Arys: tel:

8 WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE HOW IT WORKS: HET INTERNET Netwerken virtualisatie - bekabeling Leerlingen aso en tso Tv-kijken op je smartphone, videogesprekken voeren naar de andere kant van de wereld: computernetwerken zijn tegenwoordig overal. In deze praktische workshop proeven uw leerlingen van de technologie die dit mogelijk maakt. Slagen uw leerlingen er in om hun eigen netwerk te koppelen aan het internet? Oktober 2015 mei 2016: datum af te spreken 2 à 3 uur Technologiecampus Gent Docenten van de professionele bacheloropleiding ICT mevr. Martina Arys: tel:

9 JE EIGEN WEBWINKEL MET LINUX Linux databanken webscripten - virtualisatie Leerlingen aso en tso Uw leerlingen zetten op een virtuele Linux-machine hun eigen webwinkel op. Ze installeren en configureren o.a. een webserver en databank. Tegen het einde van de sessie kunnen ze hun eigen producten beginnen verkopen. Oktober 2015 mei 2016: datum af te spreken 2 à 3 uur Technologiecampus Gent Dhr. Mario Wyns mevr. Martina Arys: tel:

10 WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE FUNCTIONALITEIT VAN EIWITTEN Chemie van eiwitten en functionaliteit ervan in levensmiddelen Leerlingen aso met interesse voor voeding Over de voedende waarde van eiwitten bestaat weinig discussie, maar kennen we ook de eigenschappen van eiwitten waarvan de voedingsindustrie gebruikmaakt? Na een theoretisch deel over de chemische samenstelling van eiwitchemie en de functies van eiwitten in levensmiddelen, mogen uw leerlingen zelf een koksmuts opzetten en de theorie omzetten in de praktijk. Februari en maart 2016: datum af te spreken 2 uur Campus Waas (Sint-Niklaas) Mevr. Liesbet Devos mevr. An Romeyns: tel:

11 DE ENE SUIKER IS DE ANDERE NIET Het verschil tussen suiker, suikers en zoetstoffen Leerlingen aso en tso met interesse voor voeding Suikers en zoetstoffen worden gebruikt om onze voedingsproducten aangenaam zoet te maken. Sommige suikers geven ons lichaam hierbij een extra energiestoot; andere alleen maar calorieën. Sommige geven geen calorieën. Zijn ze altijd even gezond? We maken een chemisch-voedingskundige wandeling door de wereld van koolhydraten en zoetstoffen, vanuit het gezichtsveld van de jongeren. Aansluitend is er een testsessie met smaakevaluatie. Van februari tot mei 2016, elke dinsdag van13u tot 15u 2 uur Campus Waas (Sint-Niklaas) Mevr. Caroline Sabbe mevr. An Romeyns: tel:

12 WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE FEITEN EN FABELS OVER GEZONDE VOEDING Voeding het etiket gezonde alternatieven Leerlingen aso en tso, bij voorkeur uit Oost- en West-Vlaanderen Uw leerlingen leren etiketten interpreteren en bepalen zelf de voedingswaarde van enkele voedingsmiddelen. Vervolgens gaan ze actief aan de slag in de keuken en maken ze een gezond alternatief voor de moelleux. Januari 2016: datum af te spreken 2,5 uur Technologiecampus Gent Docente Voedings- en dieetkunde mevr. Nadine Van Egten: tel:

13 BROUWERIJ EN BIERANALYSEN Analytische chemie voeding - levensmiddelentechnologie Leerlingen aso en tso, bij voorkeur uit Oost- en West-Vlaanderen Het brouwproces wordt toegelicht via een bezoek aan de proefbrouwerij op de hogeschool. Enkele bieranalysen worden uitgevoerd waarbij UV-ZL spectrofotometrie als analysetechniek wordt gebruikt. Van 4 januari 2016 tot en met 5 februari 2016: datum af te spreken 2,5 uur Technologiecampus Gent Mevr. Annick Boeykens en dhr. Jannes Van Houcke mevr. Nadine Van Egten: tel:

14 WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE ANALYSE VAN COLA EN BIER VIA CHROMATOGRAFIE Scheidingstechnieken - analytische chemie - chromatografie Leerlingen aso en tso, bij voorkeur uit Oost- en West-Vlaanderen Uw leerlingen maken kennis met scheidingstechnieken. Na een theoretische inleiding maken ze zelf een verdunningsreeks en aangepaste verdunningen van cola en bier. Nadien wordt er gemeten met een gaschromatograaf en HPLC-toestel. De kalibratielijnen worden opgesteld en het gehalte aan cafeïne en ethanol wordt bepaald. Van 4 januari 2016 tot en met 5 februari 2016: datum af te spreken 2,5 uur Technologiecampus Gent Mevr. Caroline Van Assche en dhr. Hannes Withouck mevr. Nadine Van Egten: tel:

15 GEVONDEN: EEN BOEIENDE JOB IN DE VOEDINGSINDUSTRIE Voedingsindustrie tewerkstelling Leerlingen aso en tso met interesse voor voeding, bereiding en controle op industrieel niveau Aan de hand van getuigenissen van afgestudeerden lichten we de werking van de voedingsindustrie en de bijbehorende overheden toe. Het belang van voedselveiligheid, verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid van de hele keten die onze voeding op de markt brengt, is een hot item. Denk maar aan schandalen als aflatoxine in Duitsland, paardenvlees in Europa Elke maandag (van oktober tot december 2015) van 13u30 tot 15u30, elke dinsdag (van februari tot mei 2016) van 9u tot 11u. 1,5 à 2 uur Campus Waas (Sint-Niklaas) Mevr. Annemie Van Cauwenberghe mevr. An Romeyns: of tel:

16 WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE EN DE BOER, HIJ PLOEGDE VOORT MET GGO Kansen en bedreigingen van genetisch gewijzigde organismen in de landbouwsector Leerlingen uit wetenschappelijke richtingen Met behulp van enkele quizvragen gaan we dieper in op de huidige invulling van GGO in de landbouwgewassen. Zowel het internationale, het Europese als het Belgische beleid worden kritisch behandeld. Van oktober tot december 2015: datum af te spreken Van februari tot mei 2016: datum af te spreken 1 uur Campus Waas (Sint-Niklaas) Mevr. Greet Van Avermaet mevr. An Romeyns: tel:

17 MAAK JE HANDEN EENS NAT! Biologie - dierlijke productie - visteelt - visvoeding Leerlingen aso en tso Na een korte luistersessie worden uw leerlingen rondgeleid in het onderzoekscentrum waar het principe van recirculatietechnologie uitgelegd wordt. Om af te sluiten voeren uw leerlingen zelf een klein experiment uit met Artemia, een belangrijk voedseldiertje in de aquacultuur. Oktober 2015 mei 2016: datum af te spreken 2,5 à 3 uur Aqua-ERF, Zele Dhr. Wouter Meeus en dhr. Thomas Abeel dhr. Wouter Meeus: tel:

18 WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE DE KAT: HOE HET VERLEDEN HET HEDEN BEPAALT Domesticatie en welzijn bij de huiskat Leerlingen aso en tso uit wetenschappelijke richtingen en dierenzorg Samen reizen we jaar terug, naar het begin van de landbouw. Uw leerlingen volgen de kat doorheen de geschiedenis op zijn pad van wild roofdier naar salontijger. We bekijken de veranderingen die hij doorheen dit domesticatieproces doormaakt en welke impact dit heeft op het welzijn van de moderne huiskat. Oktober 2015 mei 2016: datum af te spreken 2 uur Campus Waas (Sint-Niklaas) Mevr. Els Peeters mevr. An Romeyns: tel:

19 FOEI POES! PROBLEEMGEDRAG BIJ DE KAT Probleemgedrag bij de kat Leerlingen aso en tso uit wetenschappelijke richtingen en dierenzorg We onderzoeken wat het verschil is tussen probleemgedrag en gedragsproblemen, hoe probleemgedrag ontstaat, wat de oorzaken zijn en hoe we het kunnen oplossen en voorkomen. Komen o.a. aan bod: gezondheid, erfelijkheid, socialisatie, gedragsbehoeften. Oktober 2015 mei 2016: datum af te spreken 2 uur Campus Waas (Sint-Niklaas) Mevr. Els Peeters mevr. An Romeyns: tel:

20 WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE KATTENTAAL Communicatie - gedrag en stresssignalen bij de kat Leerlingen aso en tso uit wetenschappelijke richtingen en dierenzorg Hoe communiceren katten met elkaar en met ons? Moeten ze dit leren? En hoe laten ze zien dat ze iets niet leuk vinden? We leren uw leerlingen hoe je krabben kunt voorkomen, wat pe is en waarom een poes niet aan haar paal krabt. Verder gaan we aan de slag met de Cat Stress Score. Oktober 2015 mei 2016: datum af te spreken 2 uur Campus Waas (Sint-Niklaas) Mevr. Els Peeters mevr. An Romeyns: tel:

21 MILIEUANALYSEN Analytische chemie atoomabsorptie - bodemanalyse Leerlingen aso en tso, bij voorkeur uit Oost- en West-Vlaanderen Na een theoretische inleiding maken uw leerlingen zelf een verdunningsreeks en doen ze de monstervoorbehandeling van het bodemstaal. Er wordt gemeten met een atoomabsorptiespectrofotometer. De kalibratielijn wordt opgesteld en het gehalte aan Mg in het bodemstaal wordt bepaald. Van 4 januari tot en met 5 februari 2016: datum af te spreken 2,5 uur Technologiecampus Gent Dhr. Anthony Deproft en mevr. Mia Lippens mevr. Nadine Van Egten: tel:

22 WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE MANGAANBEPALING VIA SPECTROFOTOMETRIE Analytische chemie spectrofotometrie Leerlingen aso en tso, bij voorkeur uit Oost- en West-Vlaanderen Het mangaangehalte in een legering wordt bepaald. Na het oplossen wordt Mn(II) geoxideerd tot permanganaat. Een standaardverdunningsreeks wordt door uw leerlingen gemaakt. Met behulp van een spectrofotometer wordt de absorbantie gemeten. Een kalibratielijn wordt opgesteld. Via de kalibratielijn wordt het mangaangehalte in de legering berekend. Van 4 januari tot en met 5 februari 2016: datum af te spreken. 2,5 uur Technologiecampus Gent Docent analytische chemie mevr. Nadine Van Egten: tel:

23 KNIPPEN EN ZICHTBAAR MAKEN VAN DNA Biotechnologie - erfelijke informatie DNA moleculaire genetica Leerlingen aso en tso, bij voorkeur uit Oost- en West-Vlaanderen Uw leerlingen leren hoe je DNA met restrictie-enzymen in specifieke stukjes kunt knippen en hoe je die stukjes dan via gel-elektroforese gescheiden en zichtbaar kunt maken. Januari 2016: datum af te spreken 3 uur Technologiecampus Gent Mevr. Leen Van Houdt mevr. Nadine Van Egten: tel:

24 WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE MICROSCOPISCH ONDERZOEK VAN CELLEN EN WEEFSELS Dissectie - cellen en weefsels coupes - lichtmicroscopie Leerlingen aso en tso, bij voorkeur uit Oost- en West-Vlaanderen Uw leerlingen voeren een dissectie van een worm uit en maken een vriescoupe. Vervolgens gebeurt de miscroscopie van spermatheca en vriescoupe. Via een microscoop met camera worden verschillende weefsels gedemonstreerd. Januari 2016: datum af te spreken 2,5 uur Technologiecampus Gent Dhr. Luc De Clercq mevr. Nadine Van Egten: tel:

25 HET GESCHIKTE ANTIBIOTICUM VOOR EEN BACTERIËLE INFECTIE Bacteriële infectie antibiotica resistentie antibiogram - voedingsbodems Leerlingen aso en tso, bij voorkeur uit Oost- en West-Vlaanderen Uw leerlingen enten bacteriën op een voedingsbodem en brengen antibioticaschijfjes aan. Aan de hand van de remmingszones leiden ze af of de bacterie gevoelig is voor of resistent tegen het antibioticum. Januari 2016: datum af te spreken 2,5 uur Technologiecampus Gent Mevr. An Beckers mevr. Nadine Van Egten: tel:

26 WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE KIJKEN NAAR WAT ER NIET TE ZIEN IS: MICRO-ORGANISMEN EN HANDHYGIËNE Natuurkunde microbiologie veiligheid - preventie Leerlingen aso en tso Hoewel micro-organismen overal aanwezig zijn, zien we ze meestal niet. We zien ze pas als we ze sterk vergroten m.b.v. een microscoop of als ze met miljoenen aantallen bij elkaar liggen op een voedingsbodem. Door de huidflora van ongewassen, gewassen en gedesinfecteerde handen met elkaar te vergelijken worden uw leerlingen bewust gemaakt van het belang van een goede handhygiëne. Januari uur Technologiecampus Gent Mevr. Marjorie Rosseel mevr. Katelijne Vande Ginste: tel:

27 BEPALEN VAN BLOEDGROEPEN Bloed bloedgroepen rhesusfactor antigeenwerking - bloedtransfusie Leerlingen aso en tso, bij voorkeur uit Oost- en West-Vlaanderen In deze sessie leren uw leerlingen hoe ze de bloedgroepen O, A, B en AB kunnen onderscheiden en hoe ze te weten komen of iemand rhesus positief is. Wij vragen bloed van donoren, maar als leerlingen hun eigen bloedgroep willen bepalen, kan dat ook! Januari 2016: datum af te spreken 2,5 uur Technologiecampus Gent Mevr. Ilse Lenvain mevr. Nadine Van Egten: tel:

28 WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE IN DE VOETSPOREN VAN WILHELM CONRAD RÖNTGEN Menselijke anatomie stralingsfysica beginselen projectieradiologie medische beeldvorming Leerlingen aso en tso met interesse voor wetenschappen W.C. Röntgen beschreef bijna 120 jaar geleden de mogelijkheid om doorheen het menselijke lichaam te kijken. In deze sessie treden we in zijn voetsporen om net zoals hij de eigenschappen van röntgenstralen te ontdekken en de projectietechniek te verkennen. Uw leerlingen ontdekken via eenvoudige proeven, uitgevoerd in de unieke skillslabs van de opleiding Medische beeldvorming, de basis van röntgenstraling en beeldvorming binnen de projectie-radiologie. Datum af te spreken Een halve dag Waar Campus Brussel Dhr. Robin Decoster, dhr. Hans François en dhr. Patrick Palmans mevr. Leen Smisdom: tel:

29 DRIEHOEKEN BIJ HET LANDMETEN Wiskunde - topografie Leerlingen aso en tso. Minimum 8 en maximum 16 leerlingen. Basiskennis van driehoeksmeetkunde vereist Topografie ontstond enkele duizenden jaren geleden in oorlogssituaties. Men zocht naar een manier om vanop een veilige afstand te weten te komen hoe ver de vijand zich bevond, hoe groot een burcht was enz. Dankzij driehoeksmeetkunde en goniometrie kon men deze dingen berekenen met de resultaten van enkele metingen. Vandaag zijn de toestellen en meetmethoden uiteraard sterk, maar de metingen en berekeningen berusten nog steeds op dezelfde wiskundige principes. In deze sessie krijgen uw leerlingen de kans om op een praktische manier met driehoeksmeetkunde en goniometrie om te gaan. Via enkele probleemstellingen uit de praktijk gaan uw leerlingen op zoek naar passende en efficiënte meetmethoden. Door die aanpak halen ze spontaan hun parate kennis naar boven over driehoeken en goniometrie. De sinus- en cosinusregel bewijzen plots dat ze wél nuttig kunnen zijn in de praktijk. Uw leerlingen worden gaandeweg vertrouwd gemaakt met een echt meettoestel en eindigen de opdracht met een echte meting (binnen of buiten, afhankelijk van het weer). Datum af te spreken Een halve dag Campus Dirk Martens (Aalst) Dhr. Nathan Meyskens mevr. Chantal Van Vaerenbergh: tel:

30 WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE DRAADLOZE ENERGIE-OVERDRACHT Technologie Leerlingen tso Wat hebben de uitvinder Nikola Tesla, een elektrische tandenborstel en een inductiekookplaat met elkaar gemeen? Als u en uw leerlingen nieuwsgierig zijn naar de relatie tussen die elementen, dan is deze workshop iets voor jullie. Uw leerlingen onderzoeken de werking van het inductieprincipe en gaan zelf met die kennis aan de slag om uiteindelijk een schakeling te bouwen die het mogelijk maakt om draadloos energie door te sturen. Datum af te spreken Een halve dag Campus Dirk Martens (Aalst) Dhr. Dries Vandenhaute en dhr. Wim Verwimp mevr. Chantal Van Vaerenbergh: tel:

31 RENDEMENTSBEPALINGEN Energie - technologie Leerlingen tso Iedereen is overtuigd van het belang van zuinig omspringen met energie. Maar beseffen we wel hoe (on)zuinig diverse toepassingen zijn? In de sessie rendement leren uw leerlingen al doende hoe je het rendement van diverse apparaten kunt meten: hoe een elektrisch vermogen meten, een mechanisch vermogen, de hoeveelheid geproduceerde warmte? Zij leren wat de exacte oorzaak is van energieverlies en doen verrassende vaststellingen, zoals het feit dat een ventilator acht keer minder energie verbruikt als hij op halve snelheid draait. Daarnaast komen onderwerpen aan bod, zoals het rendement van een mazout- en een gasbrander, de investering van een douchewarmtewisselaar Datum af te spreken Een halve dag Campus Dirk Martens (Aalst) Dhr. Dries Vandenhaute mevr. Chantal Van Vaerenbergh: tel:

32 WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE INDUSTRIËLE AUTOMATISERING Elektronica elektromechanica - PLC Leerlingen tso In deze workshop bekijken uw leerlingen hoe een logo (programmeerbare logische eenheid om eenvoudige processen te automatiseren) werkt en hoe die geprogrammeerd wordt. Na het leren programmeren gaan uw leerlingen zelf aan de slag. Ze programmeren en sluiten zelf een lichtschakeling aan om de voordelen van automatisering te ontdekken. Deze workshop is een mix van denkvermogen (logica) en praktische implementatie. Eventueel worden nog andere elementen bij het aansturen bijgevoegd (transportband aansturen ). Datum af te spreken Een halve dag Campus Dirk Martens (Aalst) Dhr. Wim Verwimp mevr. Chantal Van Vaerenbergh: tel:

33 DE TREKPROEF Elektromechanica Leerlingen tso Wat is het nut van de trekproef? Hoe werkt die precies in de praktijk? Met een professioneel toestel gaan uw leerlingen proefstaven stuk trekken om uiteindelijk het spanning-rek-diagram te kunnen opstellen. We werken met verschillende soorten staal en kunststof. Ook harden we een stalen staaf en onderzoeken we de invloed ervan op de trekkromme. Datum af te spreken Een halve dag Campus Dirk Martens (Aalst) Dhr. Peter De Coster mevr. Chantal Van Vaerenbergh: tel:

34 WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE MATERIAALTESTEN: HARDHEIDSPROEVEN MET STAAL Elektromechanica Leerlingen tso Tijdens de sessie worden een aantal werkstukken in een oven opgewarmd tot 900 C en vervolgens gehard. Voor en na de opwarming voeren we hardheidsmetingen uit waarbij de verschillende hardheidsmethoden worden toegepast. Indien gewenst, doen we ook trekproeven op de proefstaven met een computergestuurde trekbank. In overleg kan de sessie aangepast worden aan de doelgroep. Microscopisch onderzoek van staal, de kerfslagproef, en krachtmetingen met rekstrookjes behoren tot de mogelijkheden. Datum af te spreken Een halve dag Campus Dirk Martens (Aalst) Dhr. Peter De Coster mevr. Chantal Van Vaerenbergh: tel:

35 PRODUCTONTWIKKELING MET 3D-PRINTING/-SCANNING Elektromechanica Leerlingen tso Hoe wordt een haardroger gemaakt? Of de kunststofbehuizing van een boormachine? Uw leerlingen leren aan de computer werken met SolidWorks en ontwerpen zelf een nieuwe computermuis. Op het einde printen we één product met de 3D-printer en illustreren we het 3D-printen en -scannen. Datum af te spreken Een halve dag Campus Dirk Martens (Aalst) Dhr. Peter De Coster mevr. Chantal Van Vaerenbergh: tel:

36 WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE DOEPROEVEN ELEKTROMAGNETISME Fysica - wetenschappen Leerlingen tso Deze leerlingensessie is een praktische kennismaking en een doeervaring die aansluit bij de theorie. Tijdens een halve dag komt de essentie van magnetisme en elektromagnetisme aan bod. De onderwerpen variëren van het zichtbaar maken van de magnetische veldlijnen tot praktische toepassingen op het transformatorprincipe met als voorbeeld de lastransformator en de inductieoven. Datum af te spreken Een halve dag Campus Dirk Martens (Aalst) Dhr. Geert De Meyer en dhr. Jan Van der Straeten mevr. Chantal Van Vaerenbergh: tel:

37 TRILLINGEN EN GOLVEN Fysica trillingen - geluid Leerlingen aso en tso Uw leerlingen doen een viertal experimenten, te kiezen uit een reeks oefeningen over voortplanting van geluid, dopplereffect, interferentie van golven, staande golven Datum af te spreken Een halve dag Campus Dirk Martens (Aalst) Dhr. Johan Van den Bossche en mevr. Annemie Vermeyen mevr. Chantal Van Vaerenbergh: tel:

38 WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE IPOD ON THE ROCKS: DE MAGISCHE SOUND VAN LAMPENVERSTERKERS Fysica - elektriciteit - golven - geluid Leerlingen aso en tso uit de richtingen Industriële wetenschappen, Elektromechanica en Techniek-Wetenschappen Tegenwoordig kan je geen mediawinkel binnenstappen of er is een aanbieding van een 5-kanaalsversterker die enkele 100 watt in dolby surround levert. En dat voor een prikje! Ondanks deze hightech kunnen we toch nog gecharmeerd worden door de sound van een oude grote 20 watt-jukebox die op lampen werkt. En waarom spelen zowat alle bands - van U2, Madonna tot Muse - nog steeds op lampenversterkers? In deze workshop proeven uw leerlingen van de elektronica, aangepast aan hun voorkennis. Aan de hand van een versterkerlamp wordt uitgelegd hoe een versterker werkt en ondertussen maken ze kennis met de belangrijkste elektrische grootheden: spanning en vermogen. We spreken ook over golfvormen. Wat is een grondtoon en wat zijn harmonischen? Waarom hebben lampenversterkers hun specifieke klankkleur? In het praktische deel solderen ze een printje met een heuse volume-, toon- en boostregeling en testen ze de lampenversterker. Januari - mei 2016: datum af te spreken Een halve dag Technologiecampus Gent Dhr. Piet Coussens mevr. Martina Arys: tel:

39 GELUID IN JE HANDPALM Fysica - elektriciteit - golven - geluid Leerlingen aso en tso uit de richtingen Industriële wetenschappen, Elektriciteit-Elektronica, Elektromechanica en Techniek-Wetenschappen iphone, gsm, ipod, gps, mp3 Niemand staat er nog bij stil, maar de stereo-installatie van twintig jaar geleden past vandaag in een handpalm. Hoe dat kan, zien we in deze workshop. We leren hoe je geluid zo kunt bewerken dat je het in je mp3-speler kunt stoppen en we bewerken dat geluid zoals in een echte muziekstudio. Het doel is om uw leerlingen in contact te brengen met diverse mogelijkheden van geluidsverwerking via elektronica en computer en hen op een actieve manier te laten proeven van nieuwe technologieën binnen dit vakgebied. Uw leerlingen leren een interview monteren, muziekloops maken en die samen mixen. Januari - mei 2016: datum af te spreken Een halve dag Technologiecampus Gent Dhr. Piet Coussens mevr. Martina Arys: tel:

40 WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE LED-LICHT MET EEN KNIPOOG Fysica - elektriciteit - elektronica Leerlingen tso uit de richting Techniek-Wetenschappen. Aangepast programma voor leerlingen uit aso en tso-doorstroomrichtingen Het doel van deze workshop is uw leerlingen op een actieve manier te laten kennismaken met eenvoudige elektronische schakelingen. Je komt ze overal tegen: bijvoorbeeld in dure sportwagens, maar ook in het achterlichtje van een fiets. Hoe zitten die dingen eigenlijk in elkaar? Hoe zien elektronische componenten eruit? Is het moeilijk om zoiets te maken? Met een handvol componenten kunnen uw leerlingen eenvoudige schakelingen bouwen die vrij krachtige taken kunnen vervullen. In de workshop bouwen uw leerlingen er zelf een. Diverse componenten zoals transistoren, led s, condensatoren, weerstanden... worden op een PCB (printed circuit board) gemonteerd en gesoldeerd. Vervolgens worden de circuits getest. Op die manier leren ze één en ander over elektronische componenten, krijgen ze een initiatie in het solderen en leren ze omgaan met elektronische apparatuur. Uw leerlingen werken per twee. Na afloop houden ze er een leuk gadget aan over. Januari - mei 2016: datum af te spreken Een halve dag Technologiecampus Gent Dhr. Piet Coussens mevr. Martina Arys: tel:

41 LED-LICHT CREATIVITEIT: INWIJDING IN DE WERKING VAN EEN COMPUTER Fysica - elektriciteit - elektronica Leerlingen aso en tso uit de richtingen Industriële wetenschappen, Elektriciteit-Elektronica, Elektromechanica en Techniek-Wetenschappen De essentie van een pc, de processor, vindt men niet alleen terug in het koffiezetapparaat en de wasmachine, maar ook in een radio of televisie, om nog maar van een iphone te zwijgen. In deze workshop leren uw leerlingen hoe ze een dergelijke kleine computer programmeren en produceren ze leuke lichteffecten door te spelen met het aan- en uitzetten van een aantal led s via een zelfgeschreven programma. Uw leerlingen leren de eerste begrippen van een programmeertaal om de computer te vertellen wat hij moet doen. Na deze workshop hebben de begrippen IF-THEN-ELSE en FOR- LOOP voor hen geen geheimen meer en het eindresultaat wordt enkel begrensd door hun eigen creativiteit. Januari - mei 2016: datum af te spreken Een halve dag Technologiecampus Gent Dhr. Piet Coussens mevr. Martina Arys: tel:

42 WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE PICK & PLACE PRODUCTIEPROCES Didactische opstelling met simulatieoefeningen van een productiesysteem Leerlingen tso uit de richtingen Elektrotechnieken, Elektromechanica, Elektriciteit-Elektronica en Industriële wetenschappen Workshop1: kennismaking S componenten en TIA Portal Workshop 2: studie ASi opstelling en programmering volgens Graphset Workshop 3: programmering KTP600 panel Workshop 4: PROFINET communicatie tussen de verschillende opstellingen Workshop 5: diagnose via webpagina, data logging en ASi Safety monitor Via (kies projecten < Mechanica- Elektriciteit < pick&place) Een hele dag (van 8u30 tot 16u) Technologiecampus Gent Dhr. Piet Adams mevr. Liza Stormens: tel:

43 VERRASSENDE ONTDEKKINGSTOCHT MET DOMOTICA Elektriciteit Elektronica domotica creativiteit - kritisch denken bewustwording - maatschappij Leerlingen aso en tso Praktijkgerichte workshop rond de mogelijkheden van het KNX-domoticasysteem. Op het einde van de sessie hebben uw leerlingen zelf een huis naar eigen smaak geprogrammeerd! Via (kies projecten < Mechanica- Elektriciteit, kies home) Een hele dag (van 9u tot 16u) Technologiecampus Gent Mevr. Sylvie De Muynck en dhr. Joachim Goeminne mevr. Liza Stormens: tel:

44 WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE JE HUIS IN JE BROEKZAK! Intelligente domotica-systemen. TELETASK Basis en TELETASK Advanced creativiteit - kritisch denken bewustwording - maatschappij Leerlingen aso en tso Praktijkgerichte opleiding rond de mogelijkheden van het TELETASK-domoticasysteem. Op het einde van de dag zijn uw leerlingen in staat hun eigen huis te programmeren. We leggen de nadruk op energiemonitoring en levenslang wonen. Via be (kies projecten < Mechanica-Elektriciteit) Een hele dag (van 9u tot 16u) Technologiecampus Gent Mevr. Sylvie De Muynck en dhr. Joachim Goeminne mevr. Liza Stormens: tel:

Workshops & infosessies à la carte

Workshops & infosessies à la carte orkshops & infosessies à la carte Voor leerkrachten en leerlingen basis- en secundair onderwijs Brugge & Kortrijk 2014/15 Inhoud p.6 1. Aanbod secundair onderwijs p.22 2. Aanbod basisonderwijs p.26 3.

Nadere informatie

Infobrochure. wegwijs in onze school. vernieuwen om te verbeteren

Infobrochure. wegwijs in onze school. vernieuwen om te verbeteren vernieuwen om te verbeteren editie 2015-2016 Infobrochure wegwijs in onze school Brede middenschool / aso / tso / bso / Se-n-Se Secundair onderwijs Sint-Jozef Sint-Pieter Blankenberge Weststraat 86 tel.

Nadere informatie

à la carte voor leerkrachten en leerlingen secundair onderwijs

à la carte voor leerkrachten en leerlingen secundair onderwijs workshops EN INFOSESSIES à la carte voor leerkrachten en leerlingen secundair onderwijs BRUGGE & KORTRIJK 2013-2014 1 Howest: omdat talent van morgen het beste verdient Howest, de Hogeschool West-Vlaanderen

Nadere informatie

Word de beste versie van jezelf. Infobrochure 2014-2015

Word de beste versie van jezelf. Infobrochure 2014-2015 Word de beste versie van jezelf Infobrochure 2014-2015 PROFICIAT. Dat je deze brochure leest, vertelt veel over jou. Het betekent dat je verder wilt studeren. Dat je nadenkt over je toekomst. Maar ook

Nadere informatie

RTC Antwerpen. Jaaractieplan 2014. Projectgroep: Automatisering in de houtsector Budget RTC: 26.295,00. Projectnaam: CE-markering van ramen en deuren

RTC Antwerpen. Jaaractieplan 2014. Projectgroep: Automatisering in de houtsector Budget RTC: 26.295,00. Projectnaam: CE-markering van ramen en deuren Projectgroep: Automatisering in de houtsector Budget RTC: 26.295,00 Projectnaam: CE-markering van ramen en deuren Cofinanciering: 17.596,00 40,09% 43.891,00 BSO Hout Binnenschrijnwerker 5 BSO Hout Binnenschrijnwerker

Nadere informatie

Vrije Sint-Lambertusscholen Westerlo. infobrochure naar de derde graad Goed. en dichtbij. derde graad - aso tso

Vrije Sint-Lambertusscholen Westerlo. infobrochure naar de derde graad Goed. en dichtbij. derde graad - aso tso Vrije Sint-Lambertusscholen Westerlo infobrochure naar de derde graad Goed en dichtbij derde graad - aso tso keuzewegwijzer 2012-2013 Inhoud Welkom in de derde graad...3 secundair onderwijs derde graad

Nadere informatie

NETWERKBIJEENKOMST. 23 januari 2015 Evoluon Eindhoven. Informatie bedrijven en instellingen

NETWERKBIJEENKOMST. 23 januari 2015 Evoluon Eindhoven. Informatie bedrijven en instellingen NETWERKBIJEENKOMST 23 januari 2015 Evoluon Eindhoven Informatie bedrijven en instellingen Inhoud Inleiding... 3 Bedrijven op de netwerkbijeenkomst... 3 Aangemelde bedrijven... 4 Benteler... 5 Celmar Engineering...

Nadere informatie

Kom in de stemming! Met je klas naar het Vlaams Parlement

Kom in de stemming! Met je klas naar het Vlaams Parlement Kom in de stemming! Met je klas naar het Vlaams Parlement Brochure voor de leraar van het secundair onderwijs 2 Kom in de stemming Welkom U hebt een bezoek aan het Vlaams Parlement vastgelegd: van harte

Nadere informatie

Henleykaai 83 9000 GENT. tel. 09 267 12 10 fax 09 267 12 11 e-mail: info@phtigent.be website: www.phtigent.be

Henleykaai 83 9000 GENT. tel. 09 267 12 10 fax 09 267 12 11 e-mail: info@phtigent.be website: www.phtigent.be Provinciaal Handels- en Taalinstituut Henleykaai 83 9000 GENT tel. 09 267 12 10 fax 09 267 12 11 e-mail: info@phtigent.be website: www.phtigent.be studiegebied Handel Inhoudstafel 2 de graad Handel tso...

Nadere informatie

MO - Techniek 2013/825/6/D

MO - Techniek 2013/825/6/D Basiseducatie - Leergebied MO Leerplan MO - Techniek Goedkeuringscode 2013/825/6/D Indieningdatum 2013 01 31 Leerplancommissie MO Annelies De Pelsemaeker (CBE Brussel) Aram De Ryck (CBE Zuid-Oost-Vlaanderen)

Nadere informatie

02.11 Klaar voor jouw toekomst!

02.11 Klaar voor jouw toekomst! nr.: 02.11 Klaar voor jouw toekomst! Een geslaagde toekomst start op Hogeschool Zeeland pag.10 Echte Werktuigbouwkunde beleef je aan Hogeschool Rotterdam (zie pag. 06) Ik wil jouw mening over de BKK! Doe

Nadere informatie

Handelsingenieur in de beleidsinformatica

Handelsingenieur in de beleidsinformatica bacheloropleiding Handelsingenieur in de beleidsinformatica faculteit toegepaste economische wetenschappen 2009 2 Colofon Redactie Vormgeving Fotografie Departement Studentgerichte Diensten Toegepaste

Nadere informatie

Voor leiders die willen bijblijven

Voor leiders die willen bijblijven Voor leiders die willen bijblijven Een bundel artikelen van Leaders Online, over leiderschap in een dynamische wereld. 2012-2013 Welkom Dit is een bundel van artikelen van Leaders Online. Deze artikelen

Nadere informatie

Jong Geweld. Werkvolk werven op het web. Feiten & fabels volgens jonge werknemers

Jong Geweld. Werkvolk werven op het web. Feiten & fabels volgens jonge werknemers Jong Geweld Jongeren over jongeren voor werkgevers Werkvolk werven op het web Feiten & fabels volgens jonge werknemers Pedagoog Bert Smits "Een jongere vraagt zich elke dag af of hij zinvol bezig is" Jong

Nadere informatie

Voorsprong 2015 opleidingsaanbod

Voorsprong 2015 opleidingsaanbod Voorsprong 2015 opleidingsaanbod Gezondheidszorg Handelswetenschappen en Bedrijfskunde Industriële Wetenschappen en Technologie Onderwijs Sint Lucas Antwerpen (Audiovisuele en Beeldende Kunsten) Sociaal-Agogisch

Nadere informatie

MO - Huishouding 2013/824/6/D

MO - Huishouding 2013/824/6/D Basiseducatie - Leergebied MO Leerplan MO - Huishouding Goedkeuringscode 2013/824/6/D Indieningdatum 2013 01 31 Leerplancommissie MO Annelies De Pelsemaeker (CBE Brussel) Aram De Ryck (CBE Zuid-Oost-Vlaanderen)

Nadere informatie

Profielenboekje 3-HAVO

Profielenboekje 3-HAVO ??? Profielenboekje 3-HAVO Dit boekje is van: Pagina: 2 I N H O U D S O P G A V E 1. Inleiding... 2 Vakken in het gemeenschappelijk deel... 3 2. Culturele en Kunstzinnige Vorming (CKV)... 4 3. Engelse

Nadere informatie

INCOMPANY WORKSHOPS NAJAAR 2014 / 2015

INCOMPANY WORKSHOPS NAJAAR 2014 / 2015 INCOMPANY WORKSHOPS NAJAAR 2014 / 2015 INHOUDSOPGAVE WORKSHOPS THINK DIFFERENT? FUTURE PROOF? TOON LEF EN MAAK HET VERSCHIL! FUEL YOUR FUTURE HOE? Gezien de veranderingen in je vak, ben je gespitst op

Nadere informatie

Opleidingsbrochure Najaar 2014

Opleidingsbrochure Najaar 2014 Najaar 2014 Inhoud Een opleiding voor iedere werkplaats... 1 Aanbod voor monitoren en omkaderingspersoneel... 3 Basismodule voor monitoren: een competentiegerichte benadering... 4 Verdiepingsmodules in

Nadere informatie

Economie Toegepaste economie Handelsingenieur

Economie Toegepaste economie Handelsingenieur Economie Toegepaste economie Handelsingenieur 0 9 7 8 9 0 Intro Kiezen voor... Opbouw En verder (studeren)... Studieprogramma Inhoud vakken eerste jaar Weekschema eerste jaar Studieondersteuning Gewikt

Nadere informatie

in dit nummer 10 jaar ProfS nodigt uit tot reflectie / Bernardusscholen groeien naar hervormd SO / Saneren scholenterreinen

in dit nummer 10 jaar ProfS nodigt uit tot reflectie / Bernardusscholen groeien naar hervormd SO / Saneren scholenterreinen 10 Jaargang december 2013 44 Maandblad verschijnt niet in juli en augustus Afgiftekantoor 2099 Antwerpen X - P509707 Afzendadres: Guimardstraat 1 1040 Brussel Vlaams secretariaat van het katholiek onderwijs

Nadere informatie

EEN BLIK OP FINANCIE-EN VERZEKERINGSWEZEN BRUGGE

EEN BLIK OP FINANCIE-EN VERZEKERINGSWEZEN BRUGGE EEN BLIK OP FINANCIE-EN VERZEKERINGSWEZEN BRUGGE Brugge VOORWOORD Beste student, Je bent jong en wil wat? Dan is dit voor jou. Zijn verzekeringen in? Zeker weten! Waarom? Luister even naar me... De verzekeringsstudies

Nadere informatie

magazine Talent herkennen is van cruciaal belang! Alumni van het jaar InSites Consulting [ 4 7 ] we link economic thinking

magazine Talent herkennen is van cruciaal belang! Alumni van het jaar InSites Consulting [ 4 7 ] we link economic thinking Het magazine van de vereniging oud studenten economie Universiteit Gent we link economic thinking ------- Maart Juni 2014 ------ N 1 ------------- Alumni van het jaar InSites Consulting [ 4 7 ] VOSEKO

Nadere informatie

Broederschool. Handel St-Niklaas. Informatiebrochure. Unieke groeikansen voor unieke mensen. Nieuw

Broederschool. Handel St-Niklaas. Informatiebrochure. Unieke groeikansen voor unieke mensen. Nieuw Handel Informatiebrochure Unieke groeikansen voor unieke mensen Broederschool Handel St-Niklaas Nieuw -Traject Sport (1ste graad) - Logistics (Specialisatiejaar) 1 Hallo! Ben je na het zesde leerjaar

Nadere informatie

nr 2 Agora Driemaandelijks tijdschrift van de KH Kempen 14de jaargang mei 2007

nr 2 Agora Driemaandelijks tijdschrift van de KH Kempen 14de jaargang mei 2007 nr 2 Agora Driemaandelijks tijdschrift van de KH Kempen 14de jaargang mei 2007 Inhoud 3 Ajit Shetty 6 Heilig-Hart Lier 8 Associatiebibliotheken 10 OSAS 14 Sociale zekerheid 18 Sociale economie 20 Ergotherapie

Nadere informatie

Het verhaal van De Conversation Company

Het verhaal van De Conversation Company ......... Het verhaal van De Conversation Company......... Op dinsdag 13 maart werd mijn nieuwe boek officieel gelanceerd in Trouw Amsterdam. Het was super om aan 300 marcom-professionals en klanten van

Nadere informatie

KIEZEN... NIET GEMAKKELIJK

KIEZEN... NIET GEMAKKELIJK INHOUDSTAFEL KIEZEN... NIET GEMAKKELIJK... EEN LEVENDE SCHOOL... 5 VOOR ELK WAT WILS...... 7 EEN THEORETISCHE, EEN TECHNISCHE OF EEN PRAKTISCHE OPLEIDING?... 8 LEERTRAJECTEN DOORHEEN DE e EN DE e GRAAD...

Nadere informatie

Small Business Project. Start Up Kit

Small Business Project. Start Up Kit Small Business Project Start Up Kit Alle rechten zijn voorbehouden aan de geregistreerde leden van de vzw Vlaamse Jonge Ondernemingen. Niets uit deze opgave mag worden vermenigvuldigd, opgeslagen in een

Nadere informatie

Masteropleidingen tot industrieel ingenieur

Masteropleidingen tot industrieel ingenieur Masteropleidingen tot industrieel ingenieur Master in de industriële wetenschappen Master in de biowetenschappen Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen 1 2 Inhoudstafel Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen

Nadere informatie

VERKOPEN ZONDER TE VERKOPEN

VERKOPEN ZONDER TE VERKOPEN INTRODUCTIE... 5 MINDSET ALS BASIS VOOR SUCCES... 6 DE MEEST VOORKOMENDE ANDERE WERKZAAMHEDEN VAN ONDERNEMERS:... 6 UITSTELGEDRAG... 7 STARTEN MAAR SNEL WEER AFHAKEN... 8 HET GEVAAR VAN UITSTELGEDRAG...

Nadere informatie