ACADEMIEJAAR Educatief aanbod voor derde graad secundair onderwijs.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ACADEMIEJAAR 2014-2015. Educatief aanbod voor derde graad secundair onderwijs. www.odisee.be/educatiefaanbod"

Transcriptie

1 ACADEMIEJAAR Educatief aanbod voor derde graad secundair onderwijs 1

2 Odisee is de nieuwe naam van de Hogeschool-Universiteit Brussel (HUB) en de KAHO Sint-Lieven. Beide instellingen bieden al jaren een waaier aan activiteiten voor het secundair onderwijs, en doen dat vanaf dit jaar onder de nieuwe naam Odisee. Odisee biedt 25 bacheloropleidingen in zes studiegebieden, op campussen in Aalst, Brussel, Gent en Sint-Niklaas. In deze brochure vindt u alle activiteiten op één van de Odisee-campussen in die steden. Creatief kennismaken met het hoger onderwijs Wetenschappen en technologie 4 Welzijn en maatschappij 41 Economie en maatschappij 50 Studiekeuzebegeleiding 62 Uw leerlingen kunnen via het aanbod op een creatieve manier kennismaken met het hoger onderwijs en met de leerstof uit het secundair onderwijs. Hierdoor kan u de drempel naar het hoger onderwijs voor hen verlagen. De onderwerpen zijn zo gekozen dat ze aansluiten bij de leerplannen en deels vakoverschrijdend zijn. Met de dienstverlening tracht Odisee u bij te staan door kennis, materiaal en uitrusting ter beschikking te stellen die misschien op uw school niet voorhanden zijn. Daarnaast zijn er enkele activiteiten die zich uitsluitend richten tot u als leraar. De sessies maken het u mogelijk om u verder te professionaliseren als studiekeuzebegeleider, in samenwerking met het Groepscentrum Permanente Vorming en de Dienst Voortgezette Opleidingen. De initiatieven hebben ook voor onze opleidingen een meerwaarde: door contacten met leerlingen en leraren kunnen zij nog beter de tendensen volgen die leven in het secundair onderwijs, en er ook op inspelen. Wij wensen u een schitterend schooljaar toe en hopen u spoedig te mogen ontmoeten. Inge De Schuyter Leen Smisdom Coördinatie brochure Educatief aanbod Odisee Navorming voor leraren

3 MOBIELE TOEPASSINGEN & INTERNET Internet - netwerken communicatie- & informaticamanagement Wetenschappen en technologie Leerlingen aso en tso met een sterke interesse voor informatica Het internet heeft de wereld veranderd. Via goedgekozen praktische voorbeelden leren uw leerlingen omgaan met internettoepassingen en computernetwerken in de context van een bedrijf of organisatie. Om de wisselwerking met de lesgever te garanderen, is de groepsgrootte beperkt tot 20 leerlingen. Wanneer Waar Campus Brussel Dhr. Yvan Rooseleer mevr. Leen Smisdom: tel:

4 WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE DE MAGIE VAN ICT ONTSLUIERD ICT Leerlingen aso en tso met interesse voor ICT Uw leerlingen maken op een aangename manier kennis met één van de volgende onderwerpen (4 workshops): Linux, computernetwerken, Photoshop of programmeren in Windows. FUNCTIONALITEIT VAN EIWITTEN Chemie van eiwitten en functionaliteit ervan in levensmiddelen Leerlingen aso met interesse voor voeding Over de voedende waarde van eiwitten bestaat weinig discussie, maar kennen we ook de eigenschappen van eiwitten waarvan de voedingsindustrie gebruikmaakt? Na een theoretisch deel over de chemische samenstelling van eiwitchemie en de functies van eiwitten in levensmiddelen, mogen uw leerlingen zelf een koksmuts opzetten en de theorie omzetten in de praktijk. Januari 2015: datum af te spreken per workshop. Kan eventueel gecombineerd worden met een tweede workshop (dan een volledige dag) Technologiecampus Gent Docenten van de professionele bacheloropleiding ICT mevr. Martina Arys: of Februari en maart 2015: datum af te spreken 2 uur Campus Waas (Sint-Niklaas) Mevr. Liesbet Devos mevr. An Romeyns: tel:

5 WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE DE ENE SUIKER IS DE ANDERE NIET Het verschil tussen suiker, suikers en zoetstoffen Leerlingen aso en tso met interesse voor voeding Suikers en zoetstoffen worden gebruikt om onze voedingsproducten aangenaam zoet te maken. Sommige suikers geven ons lichaam hierbij een extra energiestoot; andere alleen maar calorieën. Sommige geven geen calorieën. Zijn ze altijd even gezond? We maken een chemisch-voedingskundige wandeling door de wereld van koolhydraten en zoetstoffen, vanuit het gezichtsveld van de jongeren. Aansluitend is er een testsessie met smaakevaluatie. FEITEN EN FABELS OVER GEZONDE VOEDING Voeding het etiket gezonde alternatieven Leerlingen aso en tso, bij voorkeur uit Oost- en West-Vlaanderen Uw leerlingen leren etiketten interpreteren en bepalen zelf de voedingswaarde van enkele voedingsmiddelen. Vervolgens gaan ze actief aan de slag in de keuken en maken ze een gezond alternatief voor de moelleux. Van februari tot mei 2015, elke dinsdag van13u tot 15u 2 uur Campus Waas (Sint-Niklaas) Mevr. Caroline Sabbe mevr. An Romeyns: tel: Januari 2015: datum af te spreken 2,5 uur Technologiecampus Gent Docente Voedings- en dieetkunde mevr. Nadine Van Egten: tel:

6 WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE BROUWERIJ EN BIERANALYSEN Analytische chemie voeding - levensmiddelentechnologie Leerlingen aso en tso, bij voorkeur uit Oost- en West-Vlaanderen Het brouwproces wordt toegelicht via een bezoek aan de proefbrouwerij op de hogeschool. Enkele bieranalysen worden uitgevoerd waarbij UV-ZL spectrofotometrie als analysetechniek wordt gebruikt. ANALYSE VAN COLA EN BIER VIA CHROMATOGRAFIE Scheidingstechnieken - analytische chemie - chromatografie Leerlingen aso en tso, bij voorkeur uit Oost- en West-Vlaanderen Uw leerlingen maken kennis met scheidingstechnieken. Na een theoretische inleiding maken ze zelf een verdunningsreeks en aangepaste verdunningen van cola en bier. Nadien wordt er gemeten met een gaschromatograaf en HPLC-toestel. De kalibratielijnen worden opgesteld en het gehalte aan cafeïne en ethanol wordt bepaald. Van 5 januari 2015 tot en met 5 februari 2015: datum af te spreken 2,5 uur Technologiecampus Gent Mevr. Annick Boeykens en dhr. Jannes Van Houcke mevr. Nadine Van Egten: of Januari 2015: datum af te spreken 2,5 uur Technologiecampus Gent Mevr. Caroline Van Assche en dhr. Hannes Withouck mevr. Nadine Van Egten: tel:

7 WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE GEVONDEN: EEN BOEIENDE JOB IN DE VOEDINGSINDUSTRIE Voedingsindustrie tewerkstelling Leerlingen aso en tso met interesse voor voeding, bereiding en controle op industrieel niveau Aan de hand van getuigenissen van afgestudeerden lichten we de werking van de voedingsindustrie en de bijbehorende overheden toe. Het belang van voedselveiligheid, verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid van de hele keten die onze voeding op de markt brengt, is een hot item. Denk maar aan schandalen als aflatoxine in Duitsland, paardenvlees in Europa EN DE BOER, HIJ PLOEGDE VOORT MET GGO Kansen en bedreigingen van genetisch gewijzigde organismen in de landbouwsector Leerlingen uit wetenschappelijke richtingen Met behulp van enkele quizvragen gaan we dieper in op de huidige invulling van GGO in de landbouwgewassen. Zowel het internationale, het Europese als het Belgische beleid worden kritisch behandeld. Elke maandag (van oktober tot december 2014) van 13u30 tot 15u30, elke dinsdag (van februari tot mei 2015) van 9u tot 11u. 1,5 à 2 uur Campus Waas (Sint-Niklaas) Mevr. Annemie Van Cauwenberghe mevr. An Romeyns: of tel: Van oktober tot december 2014: datum af te spreken Van februari tot mei 2015: datum af te spreken 1 uur Campus Waas (Sint-Niklaas) Mevr. Greet Van Avermaet mevr. An Romeyns: of tel:

8 WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE MILIEUANALYSEN Analytische chemie atoomabsorptie - bodemanalyse Leerlingen aso en tso, bij voorkeur uit Oost- en West-Vlaanderen Na een theoretische inleiding maken uw leerlingen zelf een verdunningsreeks en doen ze de monstervoorbehandeling van het bodemstaal. Er wordt gemeten met een atoomabsorptiespectrofotometer. De kalibratielijn wordt opgesteld en het gehalte aan Mg in het bodemstaal wordt bepaald. KNIPPEN EN ZICHTBAAR MAKEN VAN DNA Biotechnologie - erfelijke informatie DNA moleculaire genetica Leerlingen aso en tso, bij voorkeur uit Oost- en West-Vlaanderen Uw leerlingen leren hoe je DNA met restrictie-enzymen in specifieke stukjes kunt knippen en hoe je die stukjes dan via gel-elektroforese gescheiden en zichtbaar kunt maken Januari 2015: datum af te spreken 2,5 uur Technologiecampus Gent Dhr. Anthony Deproft en mevr. Mia Lippens mevr. Nadine Van Egten: tel: Januari 2015: datum af te spreken 3 uur Technologiecampus Gent Mevr. Leen Van Houdt mevr. Nadine Van Egten: of tel:

9 WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE MICROSCOPISCH ONDERZOEK VAN CELLEN EN WEEFSELS Dissectie - cellen en weefsels coupes - lichtmicroscopie Leerlingen aso en tso, bij voorkeur uit Oost- en West-Vlaanderen Uw leerlingen voeren een dissectie van een worm uit en maken een vriescoupe. Vervolgens gebeurt de miscroscopie van spermatheca en vriescoupe. Via een microscoop met camera worden verschillende weefsels gedemonstreerd. HET GESCHIKTE ANTIBIOTICUM VOOR EEN BACTERIËLE INFECTIE Bacteriële infectie antibiotica resistentie antibiogram - voedingsbodems Leerlingen aso en tso, bij voorkeur uit Oost- en West-Vlaanderen Uw leerlingen enten bacteriën op een voedingsbodem en brengen antibioticaschijfjes aan. Aan de hand van de remmingszones leiden ze af of de bacterie gevoelig is voor of resistent tegen het antibioticum. Januari 2015: datum af te spreken 2,5 uur Technologiecampus Gent Dhr. Luc De Clercq mevr. Nadine Van Egten: of tel: Januari 2015: datum af te spreken 2,5 uur Technologiecampus Gent Mevr. An Beckers mevr. Nadine Van Egten: tel:

10 WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE BEPALEN VAN BLOEDGROEPEN Bloed bloedgroepen rhesusfactor antigeenwerking - bloedtransfusie Leerlingen aso en tso, bij voorkeur uit Oost- en West-Vlaanderen In deze sessie leren uw leerlingen hoe ze de bloedgroepen O, A, B en AB kunnen onderscheiden en hoe ze te weten komen of iemand rhesus positief is. Wij vragen bloed van donoren, maar als leerlingen hun eigen bloedgroep willen bepalen, kan dat ook! IN DE VOETSPOREN VAN WILHELM CONRAD RÖNTGEN Menselijke anatomie stralingsfysica beginselen projectieradiologie medische beeldvorming Leerlingen aso en tso met interesse voor wetenschappen W.C. Röntgen beschreef bijna 120 jaar geleden de mogelijkheid om doorheen het menselijke lichaam te kijken. In deze sessie treden we in zijn voetsporen om net zoals hij de eigenschappen van röntgenstralen te ontdekken en de projectietechniek te verkennen. Uw leerlingen ontdekken via eenvoudige proeven, uitgevoerd in de unieke skillslabs van de opleiding Medische beeldvorming, de basis van röntgenstraling en beeldvorming binnen de projectieradiologie. Meer informatie vindt u op Januari 2015: datum af te spreken 2,5 uur Technologiecampus Gent Mevr. Rita Bauwens en mevr. Ilse Lenvain mevr. Nadine Van Egten: of tel: Dinsdag 17 maart 2015, van 13u tot 16u Waar Campus Brussel Dhr. Robin Decoster, dhr. Hans François en dhr. Patrick Palmans mevr. Leen Smisdom: of tel:

11 WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE DRIEHOEKEN BIJ HET LANDMETEN Wiskunde - topografie Leerlingen aso en tso. Minimum 8 en maximum 16 leerlingen. Basiskennis van driehoeksmeetkunde vereist Topografie ontstond enkele duizenden jaren geleden in oorlogssituaties. Men zocht naar een manier om vanop een veilige afstand te weten te komen hoe ver de vijand zich bevond, hoe groot een burcht was enz. Dankzij driehoeksmeetkunde en goniometrie kon men deze dingen berekenen met de resultaten van enkele metingen. Vandaag zijn de toestellen en meetmethoden uiteraard sterk geëvolueerd maar de metingen en berekeningen berusten nog steeds op dezelfde wiskundige principes. In deze sessie krijgen uw leerlingen de kans om op een praktische manier met driehoeksmeetkunde en goniometrie om te gaan. Via enkele probleemstellingen uit de praktijk gaan uw leerlingen op zoek naar passende en efficiënte meetmethodes. Door die aanpak halen ze spontaan hun parate kennis naar boven over driehoeken en goniometrie. De sinus- en cosinusregel bewijzen plots dat ze wél nuttig kunnen zijn in de praktijk. Uw leerlingen worden gaandeweg vertrouwd gemaakt met een echt meettoestel en eindigen de opdracht met een echte meting (binnen of buiten, afhankelijk van het weer). DRAADLOZE ENERGIE-OVERDRACHT Technologie Leerlingen tso Wat hebben de uitvinder Nikola Tesla, een elektrische tandenborstel en een inductiekookplaat met elkaar gemeen? Als u en uw leerlingen nieuwsgierig zijn naar de relatie tussen die elementen, dan is deze workshop iets voor jullie. Uw leerlingen onderzoeken de werking van het inductieprincipe en gaan zelf met die kennis aan de slag om uiteindelijk een schakeling te bouwen die het mogelijk maakt om draadloos energie door te sturen. Dhr. Nathan Meyskens Mevr. Chantal Van Vaerenbergh: chantal. tel: Dhr. Dries Vandenhaute en dhr. Wim Verwimp mevr. Chantal Van Vaerenbergh: chantal. tel:

12 WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE RENDEMENTSBEPALINGEN Energie - technologie Leerlingen tso Iedereen is overtuigd van het belang van zuinig omspringen met energie. Maar beseffen we wel hoe (on)zuinig diverse toepassingen zijn? In de sessie rendement leren uw leerlingen al doende hoe je het rendement van diverse apparaten kunt meten: hoe een elektrisch vermogen meten, een mechanisch vermogen, de hoeveelheid geproduceerde warmte? Zij leren wat de exacte oorzaak is van energieverlies en doen verrassende vaststellingen, zoals het feit dat een ventilator acht keer minder energie verbruikt als hij op halve snelheid draait. Daarnaast komen onderwerpen aan bod, zoals het rendement van een mazout- en een gasbrander, de investering van een douchewarmtewisselaar INDUSTRIËLE AUTOMATISERING Elektronica elektromechanica - PLC Leerlingen tso Uw leerlingen ontdekken hoe een industrieel automaat is opgebouwd. Na een korte uitleg over de verschillende onderdelen, kunnen ze zelf aan de slag om een installatie af te regelen. We starten met het bekijken van de programmeerbare module (PLC). Aan de hand van een paar eenvoudige voorbeelden wordt de hardware en software van het systeem aangeleerd. Het laatste uur van de workshop zijn uw leerlingen in staat een transportband zelfstandig te programmeren. De voorwerpen op de transportband moeten gedetecteerd worden. Uw leerlingen voeren testen uit met verschillende sensoren zoals optische, inductieve en capacitieve sensoren. Voor de leerlingen die reeds ervaring hebben in het PLC-programmeren hebben we iets meer uitdagende voorbeelden en oefeningen. Dhr. Dries Vandenhaute Dhr. Kris Collijs mevr. Chantal Van Vaerenbergh: odisee.be, tel: mevr. Chantal Van Vaerenbergh: odisee.be tel:

13 WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE DE TREKPROEF Elektromechanica Leerlingen tso Wat is het nut van de trekproef? Hoe werkt die precies in de praktijk? Met een professioneel toestel gaan uw leerlingen proefstaven stuk trekken om uiteindelijk het spanning-rek-diagram te kunnen opstellen. We werken met verschillende soorten staal en kunststof. Ook harden we een stalen staaf en onderzoeken we de invloed ervan op de trekkromme. MATERIAALTESTEN: HARDHEIDSPROEVEN MET STAAL Elektromechanica Leerlingen tso Tijdens de sessie worden een aantal werkstukken in een oven opgewarmd tot 900 C en vervolgens gehard. Voor en na de opwarming voeren we hardheidsmetingen uit waarbij de verschillende hardheidsmethoden worden toegepast. Indien gewenst, doen we ook trekproeven op de proefstaven met een computergestuurde trekbank. In overleg kan de sessie aangepast worden aan de doelgroep. Microscopisch onderzoek van staal, de kerfslagproef, en krachtmetingen met rekstrookjes behoren tot de mogelijkheden. Dhr. Peter De Coster Dhr. Peter De Coster mevr. Chantal Van Vaerenbergh: odisee.be tel: mevr. Chantal Van Vaerenbergh: odisee.be tel:

14 WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE PRODUCTONTWIKKELING MET 3D-PRINTING/-SCANNING Elektromechanica Leerlingen tso Hoe wordt een haardroger gemaakt? Of de kunststofbehuizing van een boormachine? Uw leerlingen leren aan de computer werken met SolidWorks en ontwerpen zelf een nieuwe computermuis. Op het einde printen we één product met de 3D-printer en illustreren we het 3D-printen en -scannen. DAAR DRAAIT HET OM! Fysica - wetenschappen Leerlingen aso en tso Tijdens een interactieve tentoonstelling met een wetenschapsdraaimolen als blikvanger, voeren uw leerlingen speelse proeven uit die het inzicht in de cirkelvormige beweging vergroten. Gooi een bal naar de overkant in de draaimolen. Hoe moet je gooien? En wat gebeurt er als je de bal rolt? Welke weg volgt een slinger die opgehangen is in het middelpunt van het dak als de molen draait? Daarnaast voeren uw leerlingen een minionderzoek uit waarbij ze via metingen en berekeningen een oplossing zoeken voor een probleem gelinkt aan de cirkelvormige beweging. Dhr. Peter De Coster mevr. Chantal Van Vaerenbergh: odisee.be tel: Dhr. Johan Van den Bossche en mevr. Annemie Vermeyen mevr. Chantal Van Vaerenbergh: odisee.be tel:

15 WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE DOEPROEVEN ELEKTROMAGNETISME Fysica - wetenschappen Leerlingen tso Deze leerlingensessie is een praktische kennismaking en een doeervaring die aansluit bij de theorie. Tijdens een halve dag komt de essentie van magnetisme en elektromagnetisme aan bod. De onderwerpen variëren van het zichtbaar maken van de magnetische veldlijnen tot praktische toepassingen op het transformatorprincipe met als voorbeeld de lastransformator en de inductieoven. TRILLINGEN EN GOLVEN Fysica trillingen - geluid Leerlingen aso en tso Uw leerlingen doen een viertal speelse experimenten, te kiezen uit een reeks oefeningen over voorplanting van geluid, dopplereffect, interferentie van golven, staande golven Dhr. Geert De Meyer en dhr. Jan Van der Straeten mevr. Chantal Van Vaerenbergh: odisee.be tel: Dhr. Johan Van den Bossche en mevr. Annemie Vermeyen mevr. Chantal Van Vaerenbergh: odisee.be tel:

16 WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE IPOD ON THE ROCKS: DE MAGISCHE SOUND VAN LAMPENVERSTERKERS Elektronica - fysica Leerlingen aso en tso uit de richtingen Industriële wetenschappen, Elektriciteit-Elektronica, Elektromechanica en Techniek-Wetenschappen Tegenwoordig kan je geen mediawinkel binnenstappen of er is een aanbieding van een 5-kanaalsversterker die enkele 100 watt in dolby surround levert. En dat voor een prikje! Ondanks deze hightech kunnen we toch nog gecharmeerd worden door de sound van een oude grote 20 watt-jukebox die op lampen werkt. En waarom spelen zowat alle bands - van U2, Madonna tot Muse - nog steeds op lampenversterkers? In deze workshop proeven uw leerlingen van de elektronica, aangepast aan hun voorkennis. Aan de hand van een versterkerlamp wordt uitgelegd hoe een versterker werkt en ondertussen maken ze kennis met de belangrijkste elektrische grootheden: spanning en vermogen. We spreken ook over golfvormen. Wat is een grondtoon en wat zijn harmonischen? Waarom hebben lampenversterkers hun specifieke klankkleur? In het praktische deel solderen ze een printje met een heuse volume-, toon- en boostregeling en testen ze de lampenversterker. GELUID IN JE HANDPALM Elektronica - fysica Leerlingen aso en tso uit de richtingen Industriële wetenschappen, Elektriciteit-Elektronica, Elektromechanica en Techniek-wetenschappen iphone, gsm, ipod, gps, mp3 Niemand staat er nog bij stil, maar de stereo-installatie van twintig jaar geleden past vandaag in een handpalm. Hoe dat kan, zien we in deze workshop. We leren hoe je geluid zo kunt bewerken dat je het in je mp3-speler kunt stoppen en we bewerken dat geluid zoals in een echte muziekstudio. Het doel is om uw leerlingen in contact te brengen met diverse mogelijkheden van geluidsverwerking via elektronica en computer en hen op een actieve manier te laten proeven van nieuwe technologieën binnen dit vakgebied. Uw leerlingen leren een interview monteren, muziekloops maken en die samen mixen. De workshop wordt afgesloten met een demo over het gebruik van geluidseffecten en de meer uitgebreide mogelijkheden van het pakket waarvan een trial-versie kan worden gedownload. Dhr. Piet Coussens Dhr. Piet Coussens Technologiecampus Gent mevr. Martina Arys: tel: Technologiecampus Gent mevr. Martina Arys: tel:

17 WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE LED-LICHT MET EEN KNIPOOG Elektronica - fysica Leerlingen tso uit de richting Techniek-Wetenschappen. Aangepast programma voor leerlingen uit aso en tso-doorstroomrichtingen Het doel van deze workshop is uw leerlingen op een actieve manier te laten kennismaken met eenvoudige elektronische schakelingen. Je komt ze overal tegen: bijvoorbeeld in dure sportwagens, maar ook in het achterlichtje van een fiets. Hoe zitten die dingen eigenlijk in elkaar? Hoe zien elektronische componenten eruit? Is het moeilijk om zoiets te maken? Met een handvol componenten kunnen uw leerlingen eenvoudige schakelingen bouwen die vrij krachtige taken kunnen vervullen. In de workshop bouwen uw leerlingen er zelf een. Diverse componenten zoals transistoren, led s, condensatoren, weerstanden... worden op een PCB (printed circuit board) gemonteerd en gesoldeerd. Vervolgens worden de circuits getest. Op die manier leren ze één en ander over elektronische componenten, krijgen ze een initiatie in het solderen en leren ze omgaan met elektronische apparatuur. Uw leerlingen werken per twee. Na afloop houden ze er een leuk gadget aan over. LED-LICHT CREATIVITEIT: INWIJDING IN DE WERKING VAN EEN COMPUTER Elektronica - fysica Leerlingen aso en tso uit de richtingen Industriële wetenschappen, Elektriciteit-Elektronica, Elektromechanica en Techniek-Wetenschappen De essentie van een pc, de processor, vindt men niet alleen terug in het koffiezetapparaat en de wasmachine, maar ook in een radio of televisie, om nog maar van een iphone te zwijgen. In deze workshop leren uw leerlingen hoe ze een dergelijke kleine computer programmeren en produceren ze leuke lichteffecten door te spelen met het aan- en uitzetten van een aantal led s via een zelfgeschreven programma. Uw leerlingen leren de eerste begrippen van een programmeertaal om de computer te vertellen wat hij moet doen. Na deze workshop hebben de begrippen IF-THEN-ELSE en FOR- LOOP voor hen geen geheimen meer en het eindresultaat wordt enkel begrensd door hun eigen creativiteit. Dhr. Piet Coussens Dhr. Piet Coussens Technologiecampus Gent mevr. Martina Arys: tel: Technologiecampus Gent mevr. Martina Arys: tel:

18 WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE PICK & PLACE PRODUCTIEPROCES Didactische opstelling met simulatieoefeningen van een productiesysteem Leerlingen tso uit de richtingen Elektrotechnieken, Elektromechanica, Elektriciteit-Elektronica en Industriële wetenschappen Workshop1: kennismaking S componenten en TIA Portal Workshop 2: studie ASi opstelling en programmering volgens Graphset Workshop 3: programmering KTP600 panel Workshop 4: PROFINET communicatie tussen de verschillende opstellingen Workshop 5: diagnose via webpagina, data logging en ASi Safety monitor VERRASSENDE ONTDEKKINGSTOCHT MET DOMOTICA Elektriciteit Elektronica domotica creativiteit - kritisch denken bewustwording - maatschappij Leerlingen aso en tso Praktijkgerichte workshop rond de mogelijkheden van het KNX-domoticasysteem. Op het einde van de sessie hebben uw leerlingen zelf een huis naar eigen smaak geprogrammeerd! Via (kies projecten < Mechanica- Elektriciteit < pick&place) Een hele dag (van 8u30 tot 16u) Technologiecampus Gent Dhr. Piet Adams mevr. Liza Stormens: tel: Via be (kies projecten < Mechanica-Elektriciteit) Een hele dag (van 9u tot 16u) Technologiecampus Gent Mevr. Sylvie De Muynck en dhr. Joachim Goeminne mevr. Liza Stormens: tel:

19 WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE JE HUIS IN JE BROEKZAK! Intelligente domotica-systemen. TELETASK Basis en TELETASK Advanced creativiteit - kritisch denken bewustwording - maatschappij Leerlingen aso en tso Praktijkgerichte opleiding rond de mogelijkheden van het TELETASK-domoticasysteem. Op het einde van de dag zijn uw leerlingen in staat hun eigen huis te programmeren. We leggen de nadruk op energiemonitoring en levenslang wonen. PROEVEN OP VERS BETON Bouwkunde Leerlingen aso en tso Tijdens deze sessie gaan uw leerlingen actief aan de slag. Ze berekenen betonmengsels met verschillend watergehalte. Onder begeleiding maken de deelnemers zelf beton met verschillende samenstellingen en vervaardigen ze een aantal betonkubussen. Nadien wordt een reeks kubussen met de drukbank gedrukt tot breuk. De impact van de verschillende betonsamenstellingen wordt aldus proefondervindelijk onderzocht. Via be (kies projecten < Mechanica-Elektriciteit) Een hele dag (van 9u tot 16u) Technologiecampus Gent Mevr. Sylvie De Muynck en dhr. Joachim Goeminne mevr. Liza Stormens: tel: Mevr. Annemieke Goossens mevr. Chantal Van Vaerenbergh: odisee.be tel:

20 WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE PASSIE VOOR PASSIEF Passief en energiebewust bouwen Leerlingen aso en tso Tegen 2020 wil men nog uitsluitend nulenergiewoningen bouwen. Uw leerlingen ontdekken in deze workshop de verschillende aspecten van een lage-energiewoning, passiefwoning en nulenergiewoning. Wat zijn de regels waaraan zulke woningen moeten voldoen? Hebben supergeïsoleerde woningen inderdaad geen klassiek verwarmingssysteem meer nodig en zijn ze economisch rendabel? Aan de hand van een interactieve quiz maken we duidelijk hoe de theorie in de praktijk moet worden omgezet om tot een goed eindresultaat te komen. Controle op de isolatie en luchtdichtheid leren we aan de hand van een proefopstelling. ACTIEF PASSIEF Passief en energiebewust bouwen Leerlingen tso uit de richtingen Bouw- en houtkunde, Bouwtechnieken en Houttechnieken en leerlingen bso uit de bouwrichtingen Tegen 2020 wil men nog uitsluitend nulenergiewoningen bouwen. Uw leerlingen ontdekken in deze workshop de verschillende aspecten van een lage-energiewoning, passiefwoning en nulenergiewoning. Wat zijn de regels waaraan zulke woningen moeten voldoen? Aan de hand van een interactieve quiz frissen we de kennis over passief bouwen op. Vervolgens controleren uw leerlingen zelf met behulp van professionele apparatuur de luchtdichtheid en de isolatie van een niet-alledaags gebouw. Mevr. Kathleen Maes, dhr. Marcus Peeters, dhr. Stijn Van der Meersch en mevr. Lien Verberckmoes Mevr. Kathleen Maes, dhr. Marcus Peeters, dhr. Stijn Van der Meersch en mevr. Lien Verberckmoes mevr. Chantal Van Vaerenbergh: chantal. tel: mevr. Chantal Van Vaerenbergh: chantal. tel:

21 REGELTECHNIEK Elektromechanica Leerlingen tso Elk groepje van twee leerlingen beschikt over een regelkring opgebouwd uit een industriële regelaar Omron E5CK, die in verbinding staat met een reëel verwarmingsproces waarvan de temperatuur gemeten wordt met een thermokoppel. De regelaar is verbonden met een pc, zodat uw leerlingen op eenvoudige wijze tijdsgrafieken kunnen opnemen en eventueel afdrukken. Onder begeleiding doen ze een aantal experimenten waardoor ze ervaren: dat een P-regelaar en een aan-/uit-regelaar steeds een statische fout vertoont die bovendien verandert onder invloed van storingen; dat de statische fout van de P-regelaar verkleint als de proportionele band verkleint; dat de P-regelaar oscilleert als de proportionele band te klein wordt; dat bij een PI-regelaar geen statische fout kan voorkomen; wat de invloed is van de instelling van P, I en D op de responssnelheid, stabiliteit en storingsgevoeligheid. Welzijn en maatschappij Dhr. Patrick Matthys mevr. Chantal Van Vaerenbergh: odisee.be tel:

22 WELZIJN EN MAATSCHAPPIJ DOKTER, HOEVEEL MOET IK U BETALEN? Maatschappij Leerlingen aso en tso uit de richtingen Gezondheids- en welzijnswetenschappen en handelsopleidingen Welke documenten krijg je mee bij de dokter, hoeveel moet je betalen voor een doktersbezoek? Hoeveel kunnen medicijnen kosten ALLEMAAL BEESTJES Biologie (ziekenhuis)hygiëne Leerlingen aso en tso Uw leerlingen ondervinden zelf hoe belangrijk hygiëne is en hoe schijnbaar propere zaken toch bacteriën kunnen dragen. Er wordt gewerkt met de checkbox handhygiëne zodat uw leerlingen met eigen ogen kunnen zien welke beestjes er graag vertoeven op hun handen. Februari 2015: datum af te spreken (niet op woensdagnamiddag) 1,5 uur Mevr. Sabien Van Rampelberg mevr. Sofie Van de Voorde: of tel: Maart april uur Waar Campus Brussel Dhr. Stijn Muylaert mevr. Leen Smisdom: tel:

23 WELZIJN EN MAATSCHAPPIJ TO REANIMATE OR NOT TO REANIMATE, THAT S THE QUESTION Biologie - Eerste Hulp Bij Ongevallen (EHBO) Leerlingen aso en tso Uw leerlingen krijgen een inleiding EHBO. Daarnaast komen Basic Life Support (BLS) en het gebruik van een automatische externe defibrillator (AED) aan bod. GEZONDHEIDSZORG GAAT INTERNATIONAAL Maatschappij Leerlingen aso en tso uit de richtingen Gezondheids- en welzijnswetenschappen en de handelsopleidingen Evolutie van de gezondheid in de wereld, internationale patiënten. Gezondheidszorg in België. Zorg op afstand. Maart april uur Waar Campus Brussel Dhr. Stijn Muylaert en mevr. An Van Melkebeke mevr. Leen Smisdom: tel: Februari 2015: datum af te spreken (niet op woensdagnamiddag) 1,5 uur Mevr. Sabien Van Rampelberg mevr. Sofie Van de Voorde: tel:

ACADEMIEJAAR 2015-2016. Educatief aanbod voor derde graad secundair onderwijs. www.odisee.be/educatiefaanbod

ACADEMIEJAAR 2015-2016. Educatief aanbod voor derde graad secundair onderwijs. www.odisee.be/educatiefaanbod ACADEMIEJAAR 2015-2016 Educatief aanbod voor derde graad secundair onderwijs www.odisee.be/educatiefaanbod 1 Creatief kennismaken met het hoger onderwijs Wetenschappen en technologie 4 Welzijn en maatschappij

Nadere informatie

Educatief aanbod voor derde graad secundair onderwijs. Hogeschool-Universiteit Brussel en KAHO Sint-Lieven. Academiejaar 2013-2014

Educatief aanbod voor derde graad secundair onderwijs. Hogeschool-Universiteit Brussel en KAHO Sint-Lieven. Academiejaar 2013-2014 Educatief aanbod voor derde graad secundair onderwijs Hogeschool-Universiteit Brussel en KAHO Sint-Lieven Academiejaar 2013-2014 www.hubrussel.be/educatiefaanbod www.kahosl.be/educatiefaanbod Activiteiten

Nadere informatie

CAMPUS DE NAYER SINT-KATELIJNE- WAVER

CAMPUS DE NAYER SINT-KATELIJNE- WAVER CAMPUS DE NAYER SINT-KATELIJNE- WAVER Locatie: Jan De laan 5, 2860 Sint-Katelijne-Waver Opleidingen: Autotechnologie Elektromechanica Elektronica-ICT Ontwerp- en Productietechnologie Met de bus door de

Nadere informatie

STUDIEGEBIED CHEMIE (tso)

STUDIEGEBIED CHEMIE (tso) (tso) Tweede graad... Techniek-wetenschappen Derde graad Techniek-wetenschappen Studierichting Techniek-wetenschappen de graad Een woordje uitleg over de studierichting... Logisch denken Laboratoriumwerk

Nadere informatie

CAMPUS GEEL. Agro- en Biotechnologie Contact: De teelt van oesterzwammen

CAMPUS GEEL. Agro- en Biotechnologie Contact: De teelt van oesterzwammen CAMPUS GEEL Locatie: Kleinhoefstraat 4, 2440 Geel Opleidingen: Agro- en Biotechnologie Bedrijfsmanagement Biomedische Laboratoriumtechnologie Bouw Chemie Elektromechanica Elektronica-ICT Energietechnologie

Nadere informatie

automatisering elektrotechniek biomedische technologie (elektromechanica) automatisatie biomedische technologie (elektromechanica) o elektrotechniek

automatisering elektrotechniek biomedische technologie (elektromechanica) automatisatie biomedische technologie (elektromechanica) o elektrotechniek Curriculum master in de industriële wetenschappen in Elektromechanica afstudeerrichting automatisering Elektromechanica afstudeerrichting elektromechanica Elektromechanica afstudeerrichting biomedische

Nadere informatie

Studiegebied. (tso) Tweede graad... Techniek-wetenschappen. Derde graad...

Studiegebied. (tso) Tweede graad... Techniek-wetenschappen. Derde graad... Studiegebied (tso) Tweede graad... Techniek-wetenschappen Derde graad... Techniek-wetenschappen STUDIEGEBIED CHEMIE Studierichting Techniek-wetenschappen de graad Een woordje uitleg over de studierichting...

Nadere informatie

onthaalbrochure

onthaalbrochure morgen begint vandaag onthaalbrochure 2017-2018 Hoe werkt onze school? iedereen telt mee EERSTE GRAAD In de eerste graad neem je een gemeenschappelijke start. Hier ontdek je waarvoor je aanleg en interesse

Nadere informatie

automatisering elektrotechniek biomedische technologie (elektromechanica) automatisatie biomedische technologie (elektromechanica) o elektrotechniek

automatisering elektrotechniek biomedische technologie (elektromechanica) automatisatie biomedische technologie (elektromechanica) o elektrotechniek Curriculum master in de industriële wetenschappen in Elektromechanica afstudeerrichting automatisering Elektromechanica afstudeerrichting elektromechanica Elektromechanica afstudeerrichting biomedische

Nadere informatie

van professionele bachelor naar industrieel ingenieur

van professionele bachelor naar industrieel ingenieur van professionele bachelor naar industrieel ingenieur Greet Langie, Verderstudeerbeurs 24 februari 2017 2 Ervaringen van (ex) schakelstudenten Film: interviews met schakelstudenten 3 Wat wil je te weten

Nadere informatie

TECHNO LOGIE - CAMPUS AALST

TECHNO LOGIE - CAMPUS AALST 5 TECHNO LOGIE - CAMPUS AALST Workshops voor leerlingen Trillingen en golven 6 Kunststoffen rondom ons 7 Batterijen en brandstofcellen 8 Het rendement van lichtbronnen uitgelicht 9 Gastles Gastles fysica

Nadere informatie

automatisering elektrotechniek biomedische technologie (elektromechanica) automatisatie biomedische technologie (elektromechanica) o elektrotechniek

automatisering elektrotechniek biomedische technologie (elektromechanica) automatisatie biomedische technologie (elektromechanica) o elektrotechniek Curriculum master in de industriële wetenschappen in Elektromechanica afstudeerrichting automatisering Elektromechanica afstudeerrichting elektromechanica Elektromechanica afstudeerrichting biomedische

Nadere informatie

Studiegebied Gezondheidszorg Studiegebied Onderwijs Campus Nieuwland Nieuwland 198, 1000 Brussel T 02 512 32 59, F 02 512 80 14

Studiegebied Gezondheidszorg Studiegebied Onderwijs Campus Nieuwland Nieuwland 198, 1000 Brussel T 02 512 32 59, F 02 512 80 14 14 HOGESCHOOL-UNIVERSITEIT BRUSSEL Stormstraat 2, 1000 Brussel T 02 210 12 11, F 02 217 64 64, E info@hubrussel.be http://www.hubrussel.be 14A Studiegebied Economie en management Campus Stormstraat Stormstraat

Nadere informatie

TECHNO LOGIE - CAMPUS AALST

TECHNO LOGIE - CAMPUS AALST TECHNO LOGIE - CAMPUS AALST Trillingen en golven 14 Kunststoffen rondom ons 15 Batterijen en brandstofcellen 16 Het rendement van lichtbronnen uitgelicht 17 Maak je eigen microscoop 18 Gastlessen Gastles

Nadere informatie

Immaculata TECHNISCH SECUNDAIR ONDERWIJS. Techniek-wetenschappen - STEM. Sociale en technische vorming

Immaculata TECHNISCH SECUNDAIR ONDERWIJS. Techniek-wetenschappen - STEM. Sociale en technische vorming Immaculata Immaculata biedt je opleidingen in het technisch en het beroepssecundair onderwijs. Je vindt er vooral jongeren met interesse in de mens, zijn omgeving en alle wetenschap en zorg die daarbij

Nadere informatie

automatisering elektrotechniek biomedische technologie (elektromechanica) automatisatie biomedische technologie (elektromechanica) o elektrotechniek

automatisering elektrotechniek biomedische technologie (elektromechanica) automatisatie biomedische technologie (elektromechanica) o elektrotechniek Curriculum master in de industriële wetenschappen in Elektromechanica afstudeerrichting automatisering Elektromechanica afstudeerrichting elektromechanica Elektromechanica afstudeerrichting biomedische

Nadere informatie

Bedrijfsspel Ecoman² Vakoverschrijdend Project Ondernemen

Bedrijfsspel Ecoman² Vakoverschrijdend Project Ondernemen Bedrijfsspel Ecoman² Vakoverschrijdend Project Ondernemen www.ecoman.be ONDERNEMEN IN DE PRAKTIJK VOOR LAATSTEJAARS SECUNDAIR Academiejaar 2009-2010 De perfecte invulling van de vrije ruimte, de geïntegreerde

Nadere informatie

automatisering elektrotechniek biomedische technologie (elektromechanica) automatisatie biomedische technologie (elektromechanica) o elektrotechniek

automatisering elektrotechniek biomedische technologie (elektromechanica) automatisatie biomedische technologie (elektromechanica) o elektrotechniek Curriculum master in de industriële wetenschappen in Elektromechanica afstudeerrichting automatisering Elektromechanica afstudeerrichting elektromechanica Elektromechanica afstudeerrichting biomedische

Nadere informatie

We hopen dat deze brochure jou en je ouders zal helpen bij het maken van je studiekeuze.

We hopen dat deze brochure jou en je ouders zal helpen bij het maken van je studiekeuze. Deze brochure wil jou en je ouders wegwijs maken in het studieaanbod van het Sint-Norbertusinstituut. Het Sint-Norbertusinstituut is immers een school met vele studiemogelijkheden in het secundair onderwijs.

Nadere informatie

Dag van de Wiskunde 22/11/2008

Dag van de Wiskunde 22/11/2008 Dag van de Wiskunde Statistiek op KATHO Ann Vanmarcke Statistiek in Bedrijfsmanagement Overgang SO-HO Statistiek op KATHO Statistiek op KATHO 1 STUDIEGEBIED BIOTECHNIEK» Bachelor in de Agro- en Biotechnologie

Nadere informatie

Workshops. Wetenschappen: labo (EDUGO campus De Toren) Technologie: workshops (EDUGO campus Glorieux)

Workshops. Wetenschappen: labo (EDUGO campus De Toren) Technologie: workshops (EDUGO campus Glorieux) STEM in de lessen Workshops Proeven van STEM Techniekacademie LAGER ONDERWIJS 3 de graad Wiskunde Wereldoriëntatie Mens en techniek Mens en natuur Wetenschappen: labo (EDUGO campus De Toren) Technologie:

Nadere informatie

ZEKER WERK STERK AFDELING ELEKTRICITEIT ELEKTRICITEIT ELEKTRONICA TECHNISCH TWEEDE EN DERDE GRAAD

ZEKER WERK STERK AFDELING ELEKTRICITEIT ELEKTRICITEIT ELEKTRONICA TECHNISCH TWEEDE EN DERDE GRAAD TWEEDE EN DERDE GRAAD AFDELING ELEKTRICITEIT ELEKTRICITEIT ELEKTRONICA Roze 131, 9900 Eeklo secretariaat@ptieeklo.be www.facebook.be/ptieeklo www.ptieeklo.be 09 370 73 73 Science Technology Engineering

Nadere informatie

AARDRIJKSKUNDE. Leen Van Hecke. voor leraren aardrijkskunde derde graad tso/kso

AARDRIJKSKUNDE. Leen Van Hecke. voor leraren aardrijkskunde derde graad tso/kso REGIO OOST-VLAANDEREN Marialand 31 9000 GENT +32 9 223 11 25 www.katholiekonderwijs.vlaanderen AARDRIJKSKUNDE Leen Van Hecke voor leraren aardrijkskunde derde graad tso/kso Nieuw leerplan aardrijkskunde

Nadere informatie

Talen en wetenschappen

Talen en wetenschappen Talen en Grieks- Industriële Latijn-moderne talen Latijn- Moderne talen-wiskunde Wetenschappen-wiskunde Techniek- Studieaanbod derde graad 1 Grieks Aardrijkskunde 1 2 Esthetica 1 0 Grieks 4 4 Biologie 2 1

Nadere informatie

Scholengemeenschap Vlaamse Ardennen. Van ASO naar TSO : (g)een probleem?

Scholengemeenschap Vlaamse Ardennen. Van ASO naar TSO : (g)een probleem? Scholengemeenschap Vlaamse Ardennen Van ASO naar TSO : (g)een probleem? Schooljaar 2008 2009 Overgangen van ASO naar TSO binnen onze SG Opmerkingen : -Veel leerlingen die de overstap maken naar TSO denken

Nadere informatie

Wat na je bacheloropleiding aan Hogeschool PXL?

Wat na je bacheloropleiding aan Hogeschool PXL? Wat na je bacheloropleiding aan Hogeschool PXL? n Bachelor in de agro- en biotechnologie 2 Beste PXL-student, Als (bijna) kersverse professionele bachelor zoek je misschien een geschikte overgang naar

Nadere informatie

WORKSHOPS EN ANDERE INITIATIEVEN VOOR LEERLINGEN SECUNDAIR ONDERWIJS

WORKSHOPS EN ANDERE INITIATIEVEN VOOR LEERLINGEN SECUNDAIR ONDERWIJS WORKSHOPS EN ANDERE INITIATIEVEN VOOR LEERLINGEN SECUNDAIR ONDERWIJS UGENT CAMPUS KORTRIJK 2015 2016 CAMPUS KORTRIJK INLEIDING Universiteit Gent Campus Kortrijk (UGent Campus Kortrijk) is de nieuwe naam

Nadere informatie

Van TSO naar TSO : (g)een probleem

Van TSO naar TSO : (g)een probleem Scholengemeenschap Vlaamse Ardennen Van TSO naar TSO : (g)een probleem De brochure Van ASO naar TSO werd uitgebreid met een gedeelte dat de aansluitmogelijkheden bij overgangen binnen de TSO-richtingen

Nadere informatie

Tweede en derde graad ASO

Tweede en derde graad ASO Tweede en derde graad ASO Economie Eigenheid: wordt in twee paketten aangeboden: met meer moderne talen of met meer wiskunde het vak economie bestaat uit algemene economie en bedrijfswetenschappen (daar

Nadere informatie

Educatief aanbod voor derde graad secundair onderwijs

Educatief aanbod voor derde graad secundair onderwijs Educatief aanbod voor derde graad secundair onderwijs 2011-2012 www.hubrussel.be Een creatieve kennismaking met het hoger onderwijs De Hogeschool Universiteit Brussel (HUB) is een uniek samenwerkingsproject

Nadere informatie

STEM omvat alle vakken, opleidingen en projecten waarin wetenschappen, wiskunde en technologie sterk aanwezig zijn.

STEM omvat alle vakken, opleidingen en projecten waarin wetenschappen, wiskunde en technologie sterk aanwezig zijn. Waarom STEM? STEM omvat alle vakken, opleidingen en projecten waarin wetenschappen, wiskunde en technologie sterk aanwezig zijn. Alle technologie die vandaag de maatschappij beheerst is bedacht, ontworpen

Nadere informatie

IVV Sint-Vincentius. Iets voor jou? Sociale en Technische Wetenschappen 2de en 3de graad TSO Jeugd- en Gehandicaptenzorg 3de graad TSO

IVV Sint-Vincentius. Iets voor jou? Sociale en Technische Wetenschappen 2de en 3de graad TSO Jeugd- en Gehandicaptenzorg 3de graad TSO IVV Sint-Vincentius Iets voor jou? Sociale en Technische Wetenschappen 2de en 3de graad TSO Jeugd- en Gehandicaptenzorg 3de graad TSO Sociale en Technische Wetenschappen 2de en 3de graad TSO Je bent sociaal

Nadere informatie

B.S.T. Beperkte statistische telling van de studenten in het hoger onderwijs op 31 oktober 2003. Academiejaar 2003-2004

B.S.T. Beperkte statistische telling van de studenten in het hoger onderwijs op 31 oktober 2003. Academiejaar 2003-2004 B.S.T. Beperkte statistische telling van de studenten in het hoger onderwijs op 31 oktober 2003 Academiejaar 2003-2004 Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap departement Onderwijs Inhoudsopgave Hoger onderwijs

Nadere informatie

NODIG SCHRIFTELIJK LEERMATERIAAL EN HANDBOEKEN

NODIG SCHRIFTELIJK LEERMATERIAAL EN HANDBOEKEN NODIG SCHRIFTELIJK LEERMATERIAAL EN HANDBOEKEN Prof. bachelor Elektromechanica: 1ste jaar REG - OPO 1 Elektrotechnieken: OLA 1 Elektrotechnieken - 1 Schemalezen EM-1-JLWD7-00 1 Oefeningen in schemalezen

Nadere informatie

VTI School voor wetenschap en techniek

VTI School voor wetenschap en techniek VTI School voor wetenschap en techniek Het VTI staat bekend als de school voor wetenschap en techniek. Vanaf het eerste leerjaar A kun je in de optie Industriële Wetenschappen STEM alle facetten van STEM

Nadere informatie

Starten in het secundair onderwijs

Starten in het secundair onderwijs Starten in het secundair onderwijs Een overzicht Inleiding Structuur van het secundair onderwijs Wat verandert er in de toekomst? PAUZE Verhalen van kinderen Een goede schoolkeuze Waarmee rekening houden?

Nadere informatie

WICO Campus Sint-Hubertus Stationsstraat 25 3910 NEERPELT. Tel. +32 11 64 07 01 Fax +32 11 64 41 46. info@shn.be www.shn.be www.wico.

WICO Campus Sint-Hubertus Stationsstraat 25 3910 NEERPELT. Tel. +32 11 64 07 01 Fax +32 11 64 41 46. info@shn.be www.shn.be www.wico. STUDIERICHTINGEN DERDE GRAAD 0-0 WICO Campus Sint-Hubertus Stationsstraat 5 90 NEERPELT Tel. + 6 07 0 Fax + 6 6 info@shn.be www.shn.be www.wico.be STUDEREN IN DE DERDE GRAAD VAN HET ASO Het doel van het

Nadere informatie

STUDIEGEBIED PERSONENZORG (tso)

STUDIEGEBIED PERSONENZORG (tso) STUDIEGEBIED PERSONENZORG (tso) Tweede graad... Sociale en technische wetenschappen Derde graad Sociale en technische wetenschappen Gezondheids- en welzijnswetenschappen STUDIEGEBIED PERSONENZORG Studierichting

Nadere informatie

EDUGO campus De Brug

EDUGO campus De Brug LAGER ONDERWIJS 3 de graad STEM in de lessen Wiskunde Wereldoriëntatie Mens en techniek Mens en natuur Labo s & workshops Wetenschappen: labo (EDUGO campus De Toren) Technologie: workshops (EDUGO campus

Nadere informatie

Scholengemeenschap Vlaamse Ardennen. Van TSO naar TSO : (g)een probleem

Scholengemeenschap Vlaamse Ardennen. Van TSO naar TSO : (g)een probleem Scholengemeenschap Vlaamse Ardennen Van TSO naar TSO : (g)een probleem Schooljaar 2004-2005 Inleiding De brochure Van ASO naar TSO werd uitgebreid met een gedeelte dat de aansluitmogelijkheden bij overgangen

Nadere informatie

Tweede jaar van de eerste graad kaz-klas

Tweede jaar van de eerste graad kaz-klas Tweede jaar van de eerste graad kaz-klas Na één jaar in de kaz-klas heb je al iets meer de kans gehad om je een beeld te vormen van de aanpak en de vakken in het secundair onderwijs. De overstap naar het

Nadere informatie

> proefritten. INGENIEUR VOOR één DAG!

> proefritten. INGENIEUR VOOR één DAG! proefritten Terwijl de meeloopdagen aan leerlingen de mogelijkheid geven om mee te lopen met onze studenten tijdens hun normale lessen en practica, worden de proefritten op maat ingericht voor leerlingen

Nadere informatie

Studiegebied. (tso) Tweede graad... Sociale en technische wetenschappen. Derde graad...

Studiegebied. (tso) Tweede graad... Sociale en technische wetenschappen. Derde graad... Studiegebied (tso) Tweede graad... Sociale en technische wetenschappen Derde graad... Sociale en technische wetenschappen Gezondheids- en welzijnswetenschappen STUDIEGEBIED PERSONENZORG Studierichting

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad De leerling heeft in de 1ste en de 2de graad, de gelegenheid gehad zijn/haar interesses te ontdekken en heeft misschien al enig idee ontwikkeld over toekomstige werk- of studieplannen. Vaardigheden, inzet,

Nadere informatie

schakel TW ELO curriculum master industriële wetenschappen.xls

schakel TW ELO curriculum master industriële wetenschappen.xls schakel TW ELO sem 1 sem 2 Schakel ELO Algemene vakken Fysica (schakelprogramma) 1,5 0,5 0 5 Fysica 1,5 2 2 Fysica oef. 0,5 Wiskunde (schakelprogramma) 1 2 0 6 Wiskunde 1 1 1 Wiskunde oef. 2 2 2 Wiskunde

Nadere informatie

Inleiding elektronica Presentatie 1

Inleiding elektronica Presentatie 1 Inleiding elektronica Presentatie 1 2 Versie: 18 augustus 2014 Inleiding Elektronica Presentatie 1 16-9-2013 Praktische Elektronica, talk of the day! 2 1 Doel van deze module Herkennen van de algemene

Nadere informatie

een SCHOOL met een HART

een SCHOOL met een HART een SCHOOL met een HART KWALITEIT WARM NEST begeleiding van leerlingen een luisterend oor LEREN LEREN LEREN LEVEN sociale vaardigheden groei naar volwassenheid bouwen aan de toekomst zorg dragen voor iedereen

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad De leerling heeft in de 1ste en de 2de graad, de gelegenheid gehad zijn/haar interesses te ontdekken en heeft misschien al enig idee ontwikkeld over toekomstige werk- of studieplannen. Vaardigheden, inzet,

Nadere informatie

Zomercursussen Wiskunde en Chemie 2016

Zomercursussen Wiskunde en Chemie 2016 FACULTEIT INDUSTRIËLE INGENIEURSWETENSCHAPPEN Campus Geel Zomercursussen Wiskunde en Chemie 2016 Voor de opleidingen Industrieel Ingenieur: Bachelor en Master in de biowetenschappen Bachelor en Master

Nadere informatie

Schakelprogramma s UHasselt

Schakelprogramma s UHasselt 2017-2018 Schakelprogramma s UHasselt Beste PXL-student, Je hebt nu een professioneel bachelordiploma op zak. Al gedacht aan het behalen van een academische master? Dat kan! Via een schakelprogramma kan

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad De leerling heeft in de 1ste en de 2de graad, de gelegenheid gehad zijn/haar interesses te ontdekken en heeft misschien al enig idee ontwikkeld over toekomstige werk- of studieplannen. Vaardigheden, inzet,

Nadere informatie

studieaanbod studiegebieden aansluitend bij de interesses en talenten van de jongeren

studieaanbod studiegebieden aansluitend bij de interesses en talenten van de jongeren van harte welkom logo studiegebieden aansluitend bij de interesses en talenten van de jongeren studiegebieden auto bouw elektriciteit grafische hout koeling en warmte mechanica abstractieniveaus denkers

Nadere informatie

Oktobertelling 2015. Bekendmaking studentenaantallen Vlaamse hogescholen

Oktobertelling 2015. Bekendmaking studentenaantallen Vlaamse hogescholen Oktobertelling 2015 Bekendmaking studentenaantallen Vlaamse hogescholen www.vlhora.be 1 1. Aantal studenten Professioneel gerichte bachelor 2010 2011 2012 2013 2014 2015 15tov14 Audiovisuele en Beeldende

Nadere informatie

ACADEMIEJAAR 2015-2016. Bijlagen onderwijs-en examenreglement TECHNOLOGIECAMPUS GENT. www.odisee.be

ACADEMIEJAAR 2015-2016. Bijlagen onderwijs-en examenreglement TECHNOLOGIECAMPUS GENT. www.odisee.be ACADEMIEJAAR Bijlagen onderwijs-en examenreglement TECHNOLOGIECAMPUS GE www.odisee.be IOUD - PROFESSIONELE OPLEIDINGEN (GE) Biomedische laboratoriumtechnologie (dagonderwijs) Afstandsonderwijs is in afbouw;

Nadere informatie

VTI School voor wetenschap en techniek

VTI School voor wetenschap en techniek VTI School voor wetenschap en techniek Het VTI staat bekend als de school voor wetenschap en techniek. We bieden je opleidingen in het technisch en het beroepssecundair onderwijs aan. In het eerste leerjaar

Nadere informatie

CAMPUS GROEP T LEUVEN

CAMPUS GROEP T LEUVEN CAMPUS GROEP T LEUVEN Ontwerp je eigen laptopverlichting 6 Ontwikkel je eigen geluidsdetector 7 De Stirlingmotor 8 De chemieproef 9 Biotechnologie in actie 10 KU Leuven Andreas Vesaliusstraat 13 3000 Leuven

Nadere informatie

BIJ DIE WERELD WIL IK HOREN! HANS ROMKEMA 3 MAART 2010, DEN HAAG

BIJ DIE WERELD WIL IK HOREN! HANS ROMKEMA 3 MAART 2010, DEN HAAG BIJ DIE WERELD WIL IK HOREN! HANS ROMKEMA 3 MAART 2010, DEN HAAG STUDENTEN DOEN UITSPRAKEN OVER DE ACADEMISCHE WERELD, HET VAKGEBIED EN HET BEROEPENVELD.. onderzoek niet zo saai als ik dacht werken in

Nadere informatie

STUDENT aan de Universiteit Hasselt 2013-2014

STUDENT aan de Universiteit Hasselt 2013-2014 STUDENT aan de Universiteit Hasselt 2013-2014 introductiedagen start academiejaar septembercursussen nuttige links INTRODUCTIEDAGEN www.uhasselt.be/introductiedagen In september, vóór de start van het

Nadere informatie

Van 2 naar 3 een belangrijke stap

Van 2 naar 3 een belangrijke stap Van 2 naar 3 een belangrijke stap spel groei hoop geloof vreugde vertrouwen verbondenheid JIJ kiest! HOE KIES JE? MOTIVATIE TALENT INFORMATIE TOEKOMSTGERICHT OPDELING UREN PER RICHTING BASISVORMING RICHTINGSVAKKEN

Nadere informatie

SCHAKELPROGRAMMA S UHASSELT

SCHAKELPROGRAMMA S UHASSELT SCHAKELPROGRAMMA S UHASSELT Heb je een professioneel bachelordiploma op zak en wil je een academische master behalen? Dat kan! Via een schakelprogramma kun je doorstromen naar een bepaalde master. Het

Nadere informatie

2 d INPROFIEL graad TSO

2 d INPROFIEL graad TSO INPROFIEL 2 de graad TSO INLEIDING Wanneer je deze infomap in handen krijgt, duidt dit op interesse voor het technisch onderwijs. Kiezen voor het technisch onderwijs is kiezen voor ruime studiemogelijkheden

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad Profilering derde graad De leerling heeft in de eerste en de tweede graad de gelegenheid gehad om zijn of haar interesses te ontdekken. Misschien heeft hij of zij al enig idee ontwikkeld over toekomstige

Nadere informatie

Praktische informatie. > Inschrijven. > Hoe lang duurt de opleiding? > Wanneer zijn de examens? > Inschrijvingsgeld. > Meer info?

Praktische informatie. > Inschrijven. > Hoe lang duurt de opleiding? > Wanneer zijn de examens? > Inschrijvingsgeld. > Meer info? Praktische informatie > Hoe lang duurt de opleiding? De colleges starten op 19 september 2006 en eindigen op 11 mei 2007. Ze kunnen plaatsvinden elke werkdag tussen 8u30 en 19u30. > Wanneer zijn de examens?

Nadere informatie

STEM monitor 2015. 9 juni 2015 RITA DUNON

STEM monitor 2015. 9 juni 2015 RITA DUNON STEM monitor 2015 9 juni 2015 RITA DUNON Doelstellingen STEM-actieplan STEM-actieplan 2012-2020 streeft op middellange termijn naar: Meer starters en afgestudeerden in STEMopleidingen en richtingen die

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Handel (3de graad TSO) Leerlingprofiel Je bent 16 jaar en je kiest voor een studierichting in de derde graad. Zou de richting Handel iets voor jou zijn? Handel is

Nadere informatie

Workshops 3 de graad TSO/ASO

Workshops 3 de graad TSO/ASO Industriële Wetenschappen 2011-2012 & Technologie Workshops 3 de graad TSO/ASO www.erasmushogeschool.be partner in de Universitaire Associatie Brussel Beste lezer In deze brochure vindt u het educatief

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure HANDEL (3de graad TSO) Leerlingenprofiel Je bent 16 jaar en je kiest voor een studierichting in de 3de graad. Zou de richting Handel iets voor jou zijn? Handel is

Nadere informatie

Professionele bachelor elektromechanica

Professionele bachelor elektromechanica 1ste jaar (semester 1 en 2) 1ste jaar - gemeenschappelijk traject "Een stevige basis" 2de jaar (semester 3 en 4) 2de jaar - gemeenschappelijk traject "Een technologiebad" 3de jaar (semester 5 en 6) Afstudeerrichting

Nadere informatie

Info en werkwijze - Campus Brussel-T Serclaes 2013-2014

Info en werkwijze - Campus Brussel-T Serclaes 2013-2014 Info en werkwijze - Campus Brussel-T Serclaes 2013-2014 In de cursusdienst worden alleen nieuwe syllabi en handboeken verkocht. Tweedehandsexemplaren zijn er niet te verkrijgen. De betaling van de handboeken

Nadere informatie

Taal, expressie en communicatie ondersteund met ICT-tools in de lerarenopleiding

Taal, expressie en communicatie ondersteund met ICT-tools in de lerarenopleiding Ronde 1 Geert Kraeye en Barbara Linsen Arteveldehogeschool, Gent Contact: geert.kraeye@arteveldehs.be barbara.linsen@arteveldehs.be Taal, expressie en communicatie ondersteund met ICT-tools in de lerarenopleiding

Nadere informatie

Studierichtingen tweede graad

Studierichtingen tweede graad Studierichtingen tweede graad 2 WELKOM Beste ouders Beste leerling De eerste twee jaren van het secundair onderwijs heb je zo goed als achter de rug. Je hebt momenteel al een nieuwe studiekeuze in gedachte

Nadere informatie

Spannend! Nieuwe school, nieuwe vrienden, nieuwe leerkrachten, nieuwe vakken... Gelukkig zijn er de onthaaldagen!

Spannend! Nieuwe school, nieuwe vrienden, nieuwe leerkrachten, nieuwe vakken... Gelukkig zijn er de onthaaldagen! Een grote stap! Spannend! Nieuwe school, nieuwe vrienden, nieuwe leerkrachten, nieuwe vakken... Gelukkig zijn er de onthaaldagen! Modernisering secundair onderwijs EERSTE GRAAD verkennen of ontdekken van

Nadere informatie

Aan de ouders van de leerlingen van TSO/KSO/7BSO 2011-11-17

Aan de ouders van de leerlingen van TSO/KSO/7BSO 2011-11-17 Aan de ouders van de leerlingen van TSO/KSO/7BSO 2011-11-17 Beste ouders Beste opvoedingsverantwoordelijke Als ouder bent u nauw betrokken bij de studiekeuze van uw zoon of dochter. Ook de school en het

Nadere informatie

Kwaliteit in onderwijs Zijn we het daar nog altijd niet over eens?

Kwaliteit in onderwijs Zijn we het daar nog altijd niet over eens? Kwaliteit in onderwijs Zijn we het daar nog altijd niet over eens? SOK-congres, De Montil, ffligem Wie ben ik Paul arré 10 jaar Leraar Frans Instituut HH in Ninove 20 jaar kwaliteitscoördinator en directeur

Nadere informatie

INFORMATIE ZOEKEN OP WEBSITES

INFORMATIE ZOEKEN OP WEBSITES INFORMATIE ZOEKEN OP WEBSITES Je wil studeren aan een hogeschool of universiteit. Op het internet kan je alle informatie vinden die je nodig hebt. Wat moet je doen? 1. Lees de instructie op blad 2. 2.

Nadere informatie

ZEKER WERK STERK AFDELING MECHANICA ELEKTRO MECHANICA TECHNISCH TWEEDE EN DERDE GRAAD

ZEKER WERK STERK AFDELING MECHANICA ELEKTRO MECHANICA TECHNISCH TWEEDE EN DERDE GRAAD TWEEDE EN DERDE GRAAD AFDELING MECHANICA ELEKTRO MECHANICA Roze 131, 9900 Eeklo secretariaat@ptieeklo.be www.facebook.be/ptieeklo www.ptieeklo.be 09 370 73 73 Science Technology Engineering Maths TECHNISCH

Nadere informatie

Voortgezette opleidingen. Postgraduaatopleidingen en permanente vorming voor industriële wetenschappen en technologie. http://dvo.odisee.

Voortgezette opleidingen. Postgraduaatopleidingen en permanente vorming voor industriële wetenschappen en technologie. http://dvo.odisee. ACADEMIEJAAR 2015-2016 PERMANENTE VORMING Voortgezette opleidingen Postgraduaatopleidingen en permanente vorming voor industriële wetenschappen en technologie http://dvo.odisee.be PERMANENTE VORMING Preventieadviseur

Nadere informatie

Achtergrond:uitgangspunt 11/20/2012. ENW-project Professionaliseringspakket voor ELO s in het secundair onderwijs

Achtergrond:uitgangspunt 11/20/2012. ENW-project Professionaliseringspakket voor ELO s in het secundair onderwijs 1 ENW-project Professionaliseringspakket voor ELO s in het secundair onderwijs Prof. dr. T. Schellens Leen Casier Veerle Lagaert Prof. dr. B. De Wever Prof. dr. M. Valcke 2 ENW-project Professionaliseringspakket

Nadere informatie

Duiding bij het pakket Kijk, Wat(t) een huis! Pagina 1

Duiding bij het pakket Kijk, Wat(t) een huis! Pagina 1 Activiteit : Kijk wat(t) een huis! Korte beschrijving : Hoeveel energie verbruikt een koffiezetapparaat? Maakt het gebruik van een spaarlamp nu echt zoveel verschil uit? En als je een TV op standby zet,

Nadere informatie

Technisch onderwijs West-Vlaanderen Werkt 3, 2009

Technisch onderwijs West-Vlaanderen Werkt 3, 2009 West-Vlaanderen Werkt 3, 2009 in West-Vlaanderen dr. Marie Van Looveren sociaaleconomisch beleid, WES Jongeren uit het gewone secundair onderwijs kunnen na de eerste graad kiezen voor één van de volgende

Nadere informatie

ZEKER WERK STERK AFDELING ELEKTRICITEIT ELEKTROTECHNIEKEN TECHNISCH TWEEDE EN DERDE GRAAD

ZEKER WERK STERK AFDELING ELEKTRICITEIT ELEKTROTECHNIEKEN TECHNISCH TWEEDE EN DERDE GRAAD TWEEDE EN DERDE GRAAD AFDELING ELEKTROTECHNIEKEN Roze 131, 9900 Eeklo secretariaat@ptieeklo.be www.facebook.be/ptieeklo www.ptieeklo.be 09 370 73 73 Science Technology Engineering Maths TECHNISCH STERK

Nadere informatie

GEZONDHEIDS- EN WELZIJNSWETENSCHAPPEN

GEZONDHEIDS- EN WELZIJNSWETENSCHAPPEN Onze school heet u van harte welkom in de studierichting: TSO 3 de graad GEZONDHEIDS- EN WELZIJNSWETENSCHAPPEN Inschrijvingen: tijdens schooldagen en zomervakantie van 9u tot 12u en van 13u tot 16u Opendeurdag:

Nadere informatie

ELEKTROMECHANICA HBO5. Situering HBO5. Situering HBO5. Dagopleiding HBO5 EM: Avondopleiding HBO5 EM: Nieuwe dagopleiding. Uniek in Vlaanderen

ELEKTROMECHANICA HBO5. Situering HBO5. Situering HBO5. Dagopleiding HBO5 EM: Avondopleiding HBO5 EM: Nieuwe dagopleiding. Uniek in Vlaanderen Nieuwe dagopleiding sinds 01 01 Uniek in Vlaanderen Thomas More Kempen, Geel EM HBO5 luc.moonen@hik.be 1 Dagopleiding ook ism VDAB (OKOT-trajecten) Campus Geel Meer info: luc.moonen@hik.be ELEKTROMECHANICA

Nadere informatie

2016-2017. Onthaalbrochure. slim in wetenschap. sterk in technologie. bedrijvig in economie. www.damiaaninstituut.be

2016-2017. Onthaalbrochure. slim in wetenschap. sterk in technologie. bedrijvig in economie. www.damiaaninstituut.be 2016-2017 Onthaalbrochure slim in wetenschap sterk in technologie bedrijvig in economie www.damiaaninstituut.be welkom Dag 12-jarige Nu het Lager Onderwijs (bijna) achter de rug is, ben je volop op zoek

Nadere informatie

Instituut Heilig Hart

Instituut Heilig Hart Instituut Heilig Hart Algemeen Secundair Onderwijs Kalmthout Heuvel 37-03 666 91 61 Kapellensteenweg 190-03 666 94 51 www.hhartkalmthout.be hhartkalmthout@pandora.be Instituut Heilig Hart 1 Welkom Beste

Nadere informatie

Specifieke lerarenopleiding

Specifieke lerarenopleiding Rouppeplein 16 1000 Brussel 02/546.22.63 kirsten.deschrijver@lethas.be www.lethas.be Specifieke lerarenopleiding 2015-2016 Wil je leraar worden? In het secundair onderwijs of het volwassenenonderwijs?

Nadere informatie

BIOLOGIE, CHEMIE EN NATUURWETENSCHAPPEN

BIOLOGIE, CHEMIE EN NATUURWETENSCHAPPEN BIOLOGIE, CHEMIE EN NATUURWETENSCHAPPEN Gerrit Schuermans voor alle leraren De berichten die in de vorige mededelingen werden gepubliceerd en andere interessante informatie over de vakken biologie, chemie

Nadere informatie

INPROFIEL. 2 de graad TSO

INPROFIEL. 2 de graad TSO INPROFIEL 2 de graad TSO INLEIDING Wanneer je deze infomap in handen krijgt, duidt dit op interesse voor het technisch onderwijs. Kiezen voor het technisch onderwijs is kiezen voor ruime studiemogelijkheden

Nadere informatie

Persberichten stage hogeschool Odissee

Persberichten stage hogeschool Odissee en stage hogeschool Odissee LARISSA KLICK Buitenlandse studenten op internationale stage op Technologiecampus Gent Gent 16 augustus 2016 Vijf studenten uit respectievelijk Duitsland, Engeland, Polen en

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad De leerling heeft in de 1ste en de 2de graad, de gelegenheid gehad zijn/haar interesses te ontdekken en heeft misschien al enig idee ontwikkeld over toekomstige werk- of studieplannen. Vaardigheden, inzet,

Nadere informatie

B.S.T. Beperkte statistische telling van de studenten in het hoger onderwijs op 31 oktober 2004. Academiejaar 2004-2005

B.S.T. Beperkte statistische telling van de studenten in het hoger onderwijs op 31 oktober 2004. Academiejaar 2004-2005 B.S.T. Beperkte statistische telling van de studenten in het hoger onderwijs op 31 oktober 2004 Academiejaar 2004-2005 Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap departement Onderwijs Inhoudsopgave Hoger onderwijs

Nadere informatie

Vraag nr. 219 van 14 januari 2013 van ANN BRUSSEEL

Vraag nr. 219 van 14 januari 2013 van ANN BRUSSEEL VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 219 van 14 januari 2013 van ANN BRUSSEEL Geïntegreerde lerarenopleiding Aandacht

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure HANDEL (3de graad TSO) Leerlingprofiel Je bent 16 jaar en je kiest voor een studierichting in de 3de graad. Zou de richting Handel iets voor jou zijn? Handel is

Nadere informatie

IK KLEUR MIJN TOEKOMST MET

IK KLEUR MIJN TOEKOMST MET IK KLEUR MIJN TOEKOMST MET www.sintmichiel.be www.sintmichiel.be INFOBROCHURE 2015 LATIJN SOCIALE ECONOMIE BOVENBOUW 2 DE EN 3 DE GRAAD SECUNDAIR ONDERWIJS ONZE SCHOOL Het studieaanbod in Bovenbouw Sint-Michiel

Nadere informatie

Schakelprogramma s UHasselt

Schakelprogramma s UHasselt 2017-2018 Schakelprogramma s UHasselt Heb je een professioneel bachelordiploma op zak en wil je een academische master behalen? Dat kan! Via een schakelprogramma kun je doorstromen naar een bepaalde master.

Nadere informatie

INFORMATIE VOOR DE LEERKRACHT. Beste leerkracht,

INFORMATIE VOOR DE LEERKRACHT. Beste leerkracht, INFORMATIE VOOR DE LEERKRACHT Beste leerkracht, Ook dit jaar organiseren we opnieuw de PEP- dagen. Proeven en proberen in het secundair onderwijs. In dit document vind je alle nuttige informatie. HET CONCEPT

Nadere informatie

BRIEFING AMBASSADEURS

BRIEFING AMBASSADEURS BRIEFING AMBASSADEURS SID-ININ BEURZEN 2014 Congresdag Campus Geel 7 januari 2014 1 BRIEFING AMBASSADEURS Tweede gezamenlijke beurs Thomas More Campagne Thomas More Opdeling Thomas More in 9 interessegebieden

Nadere informatie

Studieaanbod 2 de graad. BSO / Verzorging-Voeding / aso / tso / bso

Studieaanbod 2 de graad. BSO / Verzorging-Voeding / aso / tso / bso Studieaanbod de graad ASO / Economie / Humane Wetenschappen / Latijn / Wetenschappen / TSO / Techniek-Wetenschappen / BSO / Verzorging-Voeding / aso / tso / bso 0 IKSO voor jongeren met ambitie De studierichting

Nadere informatie

Atheneum Boom en ICT. Inleiding

Atheneum Boom en ICT. Inleiding Inleiding Vermits computers niet meer weg te denken zijn uit onze maatschappij, doet onze school dan ook haar uiterste best om onze leerlingen vaardigheden en attitudes bij te brengen op het gebied van

Nadere informatie

Tweede en derde graad TSO

Tweede en derde graad TSO Tweede en derde graad TSO Farmaceutisch-technisch assistent (3de graad) Eigenheid: is een praktisch-technische richting wijdt je in in de wereld van geneesmiddelen, ziekten, voedingsstoffen is minder zwaar

Nadere informatie