ACADEMIEJAAR Educatief aanbod voor derde graad secundair onderwijs.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ACADEMIEJAAR 2014-2015. Educatief aanbod voor derde graad secundair onderwijs. www.odisee.be/educatiefaanbod"

Transcriptie

1 ACADEMIEJAAR Educatief aanbod voor derde graad secundair onderwijs 1

2 Odisee is de nieuwe naam van de Hogeschool-Universiteit Brussel (HUB) en de KAHO Sint-Lieven. Beide instellingen bieden al jaren een waaier aan activiteiten voor het secundair onderwijs, en doen dat vanaf dit jaar onder de nieuwe naam Odisee. Odisee biedt 25 bacheloropleidingen in zes studiegebieden, op campussen in Aalst, Brussel, Gent en Sint-Niklaas. In deze brochure vindt u alle activiteiten op één van de Odisee-campussen in die steden. Creatief kennismaken met het hoger onderwijs Wetenschappen en technologie 4 Welzijn en maatschappij 41 Economie en maatschappij 50 Studiekeuzebegeleiding 62 Uw leerlingen kunnen via het aanbod op een creatieve manier kennismaken met het hoger onderwijs en met de leerstof uit het secundair onderwijs. Hierdoor kan u de drempel naar het hoger onderwijs voor hen verlagen. De onderwerpen zijn zo gekozen dat ze aansluiten bij de leerplannen en deels vakoverschrijdend zijn. Met de dienstverlening tracht Odisee u bij te staan door kennis, materiaal en uitrusting ter beschikking te stellen die misschien op uw school niet voorhanden zijn. Daarnaast zijn er enkele activiteiten die zich uitsluitend richten tot u als leraar. De sessies maken het u mogelijk om u verder te professionaliseren als studiekeuzebegeleider, in samenwerking met het Groepscentrum Permanente Vorming en de Dienst Voortgezette Opleidingen. De initiatieven hebben ook voor onze opleidingen een meerwaarde: door contacten met leerlingen en leraren kunnen zij nog beter de tendensen volgen die leven in het secundair onderwijs, en er ook op inspelen. Wij wensen u een schitterend schooljaar toe en hopen u spoedig te mogen ontmoeten. Inge De Schuyter Leen Smisdom Coördinatie brochure Educatief aanbod Odisee Navorming voor leraren

3 MOBIELE TOEPASSINGEN & INTERNET Internet - netwerken communicatie- & informaticamanagement Wetenschappen en technologie Leerlingen aso en tso met een sterke interesse voor informatica Het internet heeft de wereld veranderd. Via goedgekozen praktische voorbeelden leren uw leerlingen omgaan met internettoepassingen en computernetwerken in de context van een bedrijf of organisatie. Om de wisselwerking met de lesgever te garanderen, is de groepsgrootte beperkt tot 20 leerlingen. Wanneer Waar Campus Brussel Dhr. Yvan Rooseleer mevr. Leen Smisdom: tel:

4 WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE DE MAGIE VAN ICT ONTSLUIERD ICT Leerlingen aso en tso met interesse voor ICT Uw leerlingen maken op een aangename manier kennis met één van de volgende onderwerpen (4 workshops): Linux, computernetwerken, Photoshop of programmeren in Windows. FUNCTIONALITEIT VAN EIWITTEN Chemie van eiwitten en functionaliteit ervan in levensmiddelen Leerlingen aso met interesse voor voeding Over de voedende waarde van eiwitten bestaat weinig discussie, maar kennen we ook de eigenschappen van eiwitten waarvan de voedingsindustrie gebruikmaakt? Na een theoretisch deel over de chemische samenstelling van eiwitchemie en de functies van eiwitten in levensmiddelen, mogen uw leerlingen zelf een koksmuts opzetten en de theorie omzetten in de praktijk. Januari 2015: datum af te spreken per workshop. Kan eventueel gecombineerd worden met een tweede workshop (dan een volledige dag) Technologiecampus Gent Docenten van de professionele bacheloropleiding ICT mevr. Martina Arys: of Februari en maart 2015: datum af te spreken 2 uur Campus Waas (Sint-Niklaas) Mevr. Liesbet Devos mevr. An Romeyns: tel:

5 WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE DE ENE SUIKER IS DE ANDERE NIET Het verschil tussen suiker, suikers en zoetstoffen Leerlingen aso en tso met interesse voor voeding Suikers en zoetstoffen worden gebruikt om onze voedingsproducten aangenaam zoet te maken. Sommige suikers geven ons lichaam hierbij een extra energiestoot; andere alleen maar calorieën. Sommige geven geen calorieën. Zijn ze altijd even gezond? We maken een chemisch-voedingskundige wandeling door de wereld van koolhydraten en zoetstoffen, vanuit het gezichtsveld van de jongeren. Aansluitend is er een testsessie met smaakevaluatie. FEITEN EN FABELS OVER GEZONDE VOEDING Voeding het etiket gezonde alternatieven Leerlingen aso en tso, bij voorkeur uit Oost- en West-Vlaanderen Uw leerlingen leren etiketten interpreteren en bepalen zelf de voedingswaarde van enkele voedingsmiddelen. Vervolgens gaan ze actief aan de slag in de keuken en maken ze een gezond alternatief voor de moelleux. Van februari tot mei 2015, elke dinsdag van13u tot 15u 2 uur Campus Waas (Sint-Niklaas) Mevr. Caroline Sabbe mevr. An Romeyns: tel: Januari 2015: datum af te spreken 2,5 uur Technologiecampus Gent Docente Voedings- en dieetkunde mevr. Nadine Van Egten: tel:

6 WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE BROUWERIJ EN BIERANALYSEN Analytische chemie voeding - levensmiddelentechnologie Leerlingen aso en tso, bij voorkeur uit Oost- en West-Vlaanderen Het brouwproces wordt toegelicht via een bezoek aan de proefbrouwerij op de hogeschool. Enkele bieranalysen worden uitgevoerd waarbij UV-ZL spectrofotometrie als analysetechniek wordt gebruikt. ANALYSE VAN COLA EN BIER VIA CHROMATOGRAFIE Scheidingstechnieken - analytische chemie - chromatografie Leerlingen aso en tso, bij voorkeur uit Oost- en West-Vlaanderen Uw leerlingen maken kennis met scheidingstechnieken. Na een theoretische inleiding maken ze zelf een verdunningsreeks en aangepaste verdunningen van cola en bier. Nadien wordt er gemeten met een gaschromatograaf en HPLC-toestel. De kalibratielijnen worden opgesteld en het gehalte aan cafeïne en ethanol wordt bepaald. Van 5 januari 2015 tot en met 5 februari 2015: datum af te spreken 2,5 uur Technologiecampus Gent Mevr. Annick Boeykens en dhr. Jannes Van Houcke mevr. Nadine Van Egten: of Januari 2015: datum af te spreken 2,5 uur Technologiecampus Gent Mevr. Caroline Van Assche en dhr. Hannes Withouck mevr. Nadine Van Egten: tel:

7 WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE GEVONDEN: EEN BOEIENDE JOB IN DE VOEDINGSINDUSTRIE Voedingsindustrie tewerkstelling Leerlingen aso en tso met interesse voor voeding, bereiding en controle op industrieel niveau Aan de hand van getuigenissen van afgestudeerden lichten we de werking van de voedingsindustrie en de bijbehorende overheden toe. Het belang van voedselveiligheid, verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid van de hele keten die onze voeding op de markt brengt, is een hot item. Denk maar aan schandalen als aflatoxine in Duitsland, paardenvlees in Europa EN DE BOER, HIJ PLOEGDE VOORT MET GGO Kansen en bedreigingen van genetisch gewijzigde organismen in de landbouwsector Leerlingen uit wetenschappelijke richtingen Met behulp van enkele quizvragen gaan we dieper in op de huidige invulling van GGO in de landbouwgewassen. Zowel het internationale, het Europese als het Belgische beleid worden kritisch behandeld. Elke maandag (van oktober tot december 2014) van 13u30 tot 15u30, elke dinsdag (van februari tot mei 2015) van 9u tot 11u. 1,5 à 2 uur Campus Waas (Sint-Niklaas) Mevr. Annemie Van Cauwenberghe mevr. An Romeyns: of tel: Van oktober tot december 2014: datum af te spreken Van februari tot mei 2015: datum af te spreken 1 uur Campus Waas (Sint-Niklaas) Mevr. Greet Van Avermaet mevr. An Romeyns: of tel:

8 WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE MILIEUANALYSEN Analytische chemie atoomabsorptie - bodemanalyse Leerlingen aso en tso, bij voorkeur uit Oost- en West-Vlaanderen Na een theoretische inleiding maken uw leerlingen zelf een verdunningsreeks en doen ze de monstervoorbehandeling van het bodemstaal. Er wordt gemeten met een atoomabsorptiespectrofotometer. De kalibratielijn wordt opgesteld en het gehalte aan Mg in het bodemstaal wordt bepaald. KNIPPEN EN ZICHTBAAR MAKEN VAN DNA Biotechnologie - erfelijke informatie DNA moleculaire genetica Leerlingen aso en tso, bij voorkeur uit Oost- en West-Vlaanderen Uw leerlingen leren hoe je DNA met restrictie-enzymen in specifieke stukjes kunt knippen en hoe je die stukjes dan via gel-elektroforese gescheiden en zichtbaar kunt maken Januari 2015: datum af te spreken 2,5 uur Technologiecampus Gent Dhr. Anthony Deproft en mevr. Mia Lippens mevr. Nadine Van Egten: tel: Januari 2015: datum af te spreken 3 uur Technologiecampus Gent Mevr. Leen Van Houdt mevr. Nadine Van Egten: of tel:

9 WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE MICROSCOPISCH ONDERZOEK VAN CELLEN EN WEEFSELS Dissectie - cellen en weefsels coupes - lichtmicroscopie Leerlingen aso en tso, bij voorkeur uit Oost- en West-Vlaanderen Uw leerlingen voeren een dissectie van een worm uit en maken een vriescoupe. Vervolgens gebeurt de miscroscopie van spermatheca en vriescoupe. Via een microscoop met camera worden verschillende weefsels gedemonstreerd. HET GESCHIKTE ANTIBIOTICUM VOOR EEN BACTERIËLE INFECTIE Bacteriële infectie antibiotica resistentie antibiogram - voedingsbodems Leerlingen aso en tso, bij voorkeur uit Oost- en West-Vlaanderen Uw leerlingen enten bacteriën op een voedingsbodem en brengen antibioticaschijfjes aan. Aan de hand van de remmingszones leiden ze af of de bacterie gevoelig is voor of resistent tegen het antibioticum. Januari 2015: datum af te spreken 2,5 uur Technologiecampus Gent Dhr. Luc De Clercq mevr. Nadine Van Egten: of tel: Januari 2015: datum af te spreken 2,5 uur Technologiecampus Gent Mevr. An Beckers mevr. Nadine Van Egten: tel:

10 WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE BEPALEN VAN BLOEDGROEPEN Bloed bloedgroepen rhesusfactor antigeenwerking - bloedtransfusie Leerlingen aso en tso, bij voorkeur uit Oost- en West-Vlaanderen In deze sessie leren uw leerlingen hoe ze de bloedgroepen O, A, B en AB kunnen onderscheiden en hoe ze te weten komen of iemand rhesus positief is. Wij vragen bloed van donoren, maar als leerlingen hun eigen bloedgroep willen bepalen, kan dat ook! IN DE VOETSPOREN VAN WILHELM CONRAD RÖNTGEN Menselijke anatomie stralingsfysica beginselen projectieradiologie medische beeldvorming Leerlingen aso en tso met interesse voor wetenschappen W.C. Röntgen beschreef bijna 120 jaar geleden de mogelijkheid om doorheen het menselijke lichaam te kijken. In deze sessie treden we in zijn voetsporen om net zoals hij de eigenschappen van röntgenstralen te ontdekken en de projectietechniek te verkennen. Uw leerlingen ontdekken via eenvoudige proeven, uitgevoerd in de unieke skillslabs van de opleiding Medische beeldvorming, de basis van röntgenstraling en beeldvorming binnen de projectieradiologie. Meer informatie vindt u op Januari 2015: datum af te spreken 2,5 uur Technologiecampus Gent Mevr. Rita Bauwens en mevr. Ilse Lenvain mevr. Nadine Van Egten: of tel: Dinsdag 17 maart 2015, van 13u tot 16u Waar Campus Brussel Dhr. Robin Decoster, dhr. Hans François en dhr. Patrick Palmans mevr. Leen Smisdom: of tel:

11 WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE DRIEHOEKEN BIJ HET LANDMETEN Wiskunde - topografie Leerlingen aso en tso. Minimum 8 en maximum 16 leerlingen. Basiskennis van driehoeksmeetkunde vereist Topografie ontstond enkele duizenden jaren geleden in oorlogssituaties. Men zocht naar een manier om vanop een veilige afstand te weten te komen hoe ver de vijand zich bevond, hoe groot een burcht was enz. Dankzij driehoeksmeetkunde en goniometrie kon men deze dingen berekenen met de resultaten van enkele metingen. Vandaag zijn de toestellen en meetmethoden uiteraard sterk geëvolueerd maar de metingen en berekeningen berusten nog steeds op dezelfde wiskundige principes. In deze sessie krijgen uw leerlingen de kans om op een praktische manier met driehoeksmeetkunde en goniometrie om te gaan. Via enkele probleemstellingen uit de praktijk gaan uw leerlingen op zoek naar passende en efficiënte meetmethodes. Door die aanpak halen ze spontaan hun parate kennis naar boven over driehoeken en goniometrie. De sinus- en cosinusregel bewijzen plots dat ze wél nuttig kunnen zijn in de praktijk. Uw leerlingen worden gaandeweg vertrouwd gemaakt met een echt meettoestel en eindigen de opdracht met een echte meting (binnen of buiten, afhankelijk van het weer). DRAADLOZE ENERGIE-OVERDRACHT Technologie Leerlingen tso Wat hebben de uitvinder Nikola Tesla, een elektrische tandenborstel en een inductiekookplaat met elkaar gemeen? Als u en uw leerlingen nieuwsgierig zijn naar de relatie tussen die elementen, dan is deze workshop iets voor jullie. Uw leerlingen onderzoeken de werking van het inductieprincipe en gaan zelf met die kennis aan de slag om uiteindelijk een schakeling te bouwen die het mogelijk maakt om draadloos energie door te sturen. Dhr. Nathan Meyskens Mevr. Chantal Van Vaerenbergh: chantal. tel: Dhr. Dries Vandenhaute en dhr. Wim Verwimp mevr. Chantal Van Vaerenbergh: chantal. tel:

12 WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE RENDEMENTSBEPALINGEN Energie - technologie Leerlingen tso Iedereen is overtuigd van het belang van zuinig omspringen met energie. Maar beseffen we wel hoe (on)zuinig diverse toepassingen zijn? In de sessie rendement leren uw leerlingen al doende hoe je het rendement van diverse apparaten kunt meten: hoe een elektrisch vermogen meten, een mechanisch vermogen, de hoeveelheid geproduceerde warmte? Zij leren wat de exacte oorzaak is van energieverlies en doen verrassende vaststellingen, zoals het feit dat een ventilator acht keer minder energie verbruikt als hij op halve snelheid draait. Daarnaast komen onderwerpen aan bod, zoals het rendement van een mazout- en een gasbrander, de investering van een douchewarmtewisselaar INDUSTRIËLE AUTOMATISERING Elektronica elektromechanica - PLC Leerlingen tso Uw leerlingen ontdekken hoe een industrieel automaat is opgebouwd. Na een korte uitleg over de verschillende onderdelen, kunnen ze zelf aan de slag om een installatie af te regelen. We starten met het bekijken van de programmeerbare module (PLC). Aan de hand van een paar eenvoudige voorbeelden wordt de hardware en software van het systeem aangeleerd. Het laatste uur van de workshop zijn uw leerlingen in staat een transportband zelfstandig te programmeren. De voorwerpen op de transportband moeten gedetecteerd worden. Uw leerlingen voeren testen uit met verschillende sensoren zoals optische, inductieve en capacitieve sensoren. Voor de leerlingen die reeds ervaring hebben in het PLC-programmeren hebben we iets meer uitdagende voorbeelden en oefeningen. Dhr. Dries Vandenhaute Dhr. Kris Collijs mevr. Chantal Van Vaerenbergh: odisee.be, tel: mevr. Chantal Van Vaerenbergh: odisee.be tel:

13 WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE DE TREKPROEF Elektromechanica Leerlingen tso Wat is het nut van de trekproef? Hoe werkt die precies in de praktijk? Met een professioneel toestel gaan uw leerlingen proefstaven stuk trekken om uiteindelijk het spanning-rek-diagram te kunnen opstellen. We werken met verschillende soorten staal en kunststof. Ook harden we een stalen staaf en onderzoeken we de invloed ervan op de trekkromme. MATERIAALTESTEN: HARDHEIDSPROEVEN MET STAAL Elektromechanica Leerlingen tso Tijdens de sessie worden een aantal werkstukken in een oven opgewarmd tot 900 C en vervolgens gehard. Voor en na de opwarming voeren we hardheidsmetingen uit waarbij de verschillende hardheidsmethoden worden toegepast. Indien gewenst, doen we ook trekproeven op de proefstaven met een computergestuurde trekbank. In overleg kan de sessie aangepast worden aan de doelgroep. Microscopisch onderzoek van staal, de kerfslagproef, en krachtmetingen met rekstrookjes behoren tot de mogelijkheden. Dhr. Peter De Coster Dhr. Peter De Coster mevr. Chantal Van Vaerenbergh: odisee.be tel: mevr. Chantal Van Vaerenbergh: odisee.be tel:

14 WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE PRODUCTONTWIKKELING MET 3D-PRINTING/-SCANNING Elektromechanica Leerlingen tso Hoe wordt een haardroger gemaakt? Of de kunststofbehuizing van een boormachine? Uw leerlingen leren aan de computer werken met SolidWorks en ontwerpen zelf een nieuwe computermuis. Op het einde printen we één product met de 3D-printer en illustreren we het 3D-printen en -scannen. DAAR DRAAIT HET OM! Fysica - wetenschappen Leerlingen aso en tso Tijdens een interactieve tentoonstelling met een wetenschapsdraaimolen als blikvanger, voeren uw leerlingen speelse proeven uit die het inzicht in de cirkelvormige beweging vergroten. Gooi een bal naar de overkant in de draaimolen. Hoe moet je gooien? En wat gebeurt er als je de bal rolt? Welke weg volgt een slinger die opgehangen is in het middelpunt van het dak als de molen draait? Daarnaast voeren uw leerlingen een minionderzoek uit waarbij ze via metingen en berekeningen een oplossing zoeken voor een probleem gelinkt aan de cirkelvormige beweging. Dhr. Peter De Coster mevr. Chantal Van Vaerenbergh: odisee.be tel: Dhr. Johan Van den Bossche en mevr. Annemie Vermeyen mevr. Chantal Van Vaerenbergh: odisee.be tel:

15 WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE DOEPROEVEN ELEKTROMAGNETISME Fysica - wetenschappen Leerlingen tso Deze leerlingensessie is een praktische kennismaking en een doeervaring die aansluit bij de theorie. Tijdens een halve dag komt de essentie van magnetisme en elektromagnetisme aan bod. De onderwerpen variëren van het zichtbaar maken van de magnetische veldlijnen tot praktische toepassingen op het transformatorprincipe met als voorbeeld de lastransformator en de inductieoven. TRILLINGEN EN GOLVEN Fysica trillingen - geluid Leerlingen aso en tso Uw leerlingen doen een viertal speelse experimenten, te kiezen uit een reeks oefeningen over voorplanting van geluid, dopplereffect, interferentie van golven, staande golven Dhr. Geert De Meyer en dhr. Jan Van der Straeten mevr. Chantal Van Vaerenbergh: odisee.be tel: Dhr. Johan Van den Bossche en mevr. Annemie Vermeyen mevr. Chantal Van Vaerenbergh: odisee.be tel:

16 WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE IPOD ON THE ROCKS: DE MAGISCHE SOUND VAN LAMPENVERSTERKERS Elektronica - fysica Leerlingen aso en tso uit de richtingen Industriële wetenschappen, Elektriciteit-Elektronica, Elektromechanica en Techniek-Wetenschappen Tegenwoordig kan je geen mediawinkel binnenstappen of er is een aanbieding van een 5-kanaalsversterker die enkele 100 watt in dolby surround levert. En dat voor een prikje! Ondanks deze hightech kunnen we toch nog gecharmeerd worden door de sound van een oude grote 20 watt-jukebox die op lampen werkt. En waarom spelen zowat alle bands - van U2, Madonna tot Muse - nog steeds op lampenversterkers? In deze workshop proeven uw leerlingen van de elektronica, aangepast aan hun voorkennis. Aan de hand van een versterkerlamp wordt uitgelegd hoe een versterker werkt en ondertussen maken ze kennis met de belangrijkste elektrische grootheden: spanning en vermogen. We spreken ook over golfvormen. Wat is een grondtoon en wat zijn harmonischen? Waarom hebben lampenversterkers hun specifieke klankkleur? In het praktische deel solderen ze een printje met een heuse volume-, toon- en boostregeling en testen ze de lampenversterker. GELUID IN JE HANDPALM Elektronica - fysica Leerlingen aso en tso uit de richtingen Industriële wetenschappen, Elektriciteit-Elektronica, Elektromechanica en Techniek-wetenschappen iphone, gsm, ipod, gps, mp3 Niemand staat er nog bij stil, maar de stereo-installatie van twintig jaar geleden past vandaag in een handpalm. Hoe dat kan, zien we in deze workshop. We leren hoe je geluid zo kunt bewerken dat je het in je mp3-speler kunt stoppen en we bewerken dat geluid zoals in een echte muziekstudio. Het doel is om uw leerlingen in contact te brengen met diverse mogelijkheden van geluidsverwerking via elektronica en computer en hen op een actieve manier te laten proeven van nieuwe technologieën binnen dit vakgebied. Uw leerlingen leren een interview monteren, muziekloops maken en die samen mixen. De workshop wordt afgesloten met een demo over het gebruik van geluidseffecten en de meer uitgebreide mogelijkheden van het pakket waarvan een trial-versie kan worden gedownload. Dhr. Piet Coussens Dhr. Piet Coussens Technologiecampus Gent mevr. Martina Arys: tel: Technologiecampus Gent mevr. Martina Arys: tel:

17 WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE LED-LICHT MET EEN KNIPOOG Elektronica - fysica Leerlingen tso uit de richting Techniek-Wetenschappen. Aangepast programma voor leerlingen uit aso en tso-doorstroomrichtingen Het doel van deze workshop is uw leerlingen op een actieve manier te laten kennismaken met eenvoudige elektronische schakelingen. Je komt ze overal tegen: bijvoorbeeld in dure sportwagens, maar ook in het achterlichtje van een fiets. Hoe zitten die dingen eigenlijk in elkaar? Hoe zien elektronische componenten eruit? Is het moeilijk om zoiets te maken? Met een handvol componenten kunnen uw leerlingen eenvoudige schakelingen bouwen die vrij krachtige taken kunnen vervullen. In de workshop bouwen uw leerlingen er zelf een. Diverse componenten zoals transistoren, led s, condensatoren, weerstanden... worden op een PCB (printed circuit board) gemonteerd en gesoldeerd. Vervolgens worden de circuits getest. Op die manier leren ze één en ander over elektronische componenten, krijgen ze een initiatie in het solderen en leren ze omgaan met elektronische apparatuur. Uw leerlingen werken per twee. Na afloop houden ze er een leuk gadget aan over. LED-LICHT CREATIVITEIT: INWIJDING IN DE WERKING VAN EEN COMPUTER Elektronica - fysica Leerlingen aso en tso uit de richtingen Industriële wetenschappen, Elektriciteit-Elektronica, Elektromechanica en Techniek-Wetenschappen De essentie van een pc, de processor, vindt men niet alleen terug in het koffiezetapparaat en de wasmachine, maar ook in een radio of televisie, om nog maar van een iphone te zwijgen. In deze workshop leren uw leerlingen hoe ze een dergelijke kleine computer programmeren en produceren ze leuke lichteffecten door te spelen met het aan- en uitzetten van een aantal led s via een zelfgeschreven programma. Uw leerlingen leren de eerste begrippen van een programmeertaal om de computer te vertellen wat hij moet doen. Na deze workshop hebben de begrippen IF-THEN-ELSE en FOR- LOOP voor hen geen geheimen meer en het eindresultaat wordt enkel begrensd door hun eigen creativiteit. Dhr. Piet Coussens Dhr. Piet Coussens Technologiecampus Gent mevr. Martina Arys: tel: Technologiecampus Gent mevr. Martina Arys: tel:

18 WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE PICK & PLACE PRODUCTIEPROCES Didactische opstelling met simulatieoefeningen van een productiesysteem Leerlingen tso uit de richtingen Elektrotechnieken, Elektromechanica, Elektriciteit-Elektronica en Industriële wetenschappen Workshop1: kennismaking S componenten en TIA Portal Workshop 2: studie ASi opstelling en programmering volgens Graphset Workshop 3: programmering KTP600 panel Workshop 4: PROFINET communicatie tussen de verschillende opstellingen Workshop 5: diagnose via webpagina, data logging en ASi Safety monitor VERRASSENDE ONTDEKKINGSTOCHT MET DOMOTICA Elektriciteit Elektronica domotica creativiteit - kritisch denken bewustwording - maatschappij Leerlingen aso en tso Praktijkgerichte workshop rond de mogelijkheden van het KNX-domoticasysteem. Op het einde van de sessie hebben uw leerlingen zelf een huis naar eigen smaak geprogrammeerd! Via (kies projecten < Mechanica- Elektriciteit < pick&place) Een hele dag (van 8u30 tot 16u) Technologiecampus Gent Dhr. Piet Adams mevr. Liza Stormens: tel: Via be (kies projecten < Mechanica-Elektriciteit) Een hele dag (van 9u tot 16u) Technologiecampus Gent Mevr. Sylvie De Muynck en dhr. Joachim Goeminne mevr. Liza Stormens: tel:

19 WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE JE HUIS IN JE BROEKZAK! Intelligente domotica-systemen. TELETASK Basis en TELETASK Advanced creativiteit - kritisch denken bewustwording - maatschappij Leerlingen aso en tso Praktijkgerichte opleiding rond de mogelijkheden van het TELETASK-domoticasysteem. Op het einde van de dag zijn uw leerlingen in staat hun eigen huis te programmeren. We leggen de nadruk op energiemonitoring en levenslang wonen. PROEVEN OP VERS BETON Bouwkunde Leerlingen aso en tso Tijdens deze sessie gaan uw leerlingen actief aan de slag. Ze berekenen betonmengsels met verschillend watergehalte. Onder begeleiding maken de deelnemers zelf beton met verschillende samenstellingen en vervaardigen ze een aantal betonkubussen. Nadien wordt een reeks kubussen met de drukbank gedrukt tot breuk. De impact van de verschillende betonsamenstellingen wordt aldus proefondervindelijk onderzocht. Via be (kies projecten < Mechanica-Elektriciteit) Een hele dag (van 9u tot 16u) Technologiecampus Gent Mevr. Sylvie De Muynck en dhr. Joachim Goeminne mevr. Liza Stormens: tel: Mevr. Annemieke Goossens mevr. Chantal Van Vaerenbergh: odisee.be tel:

20 WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE PASSIE VOOR PASSIEF Passief en energiebewust bouwen Leerlingen aso en tso Tegen 2020 wil men nog uitsluitend nulenergiewoningen bouwen. Uw leerlingen ontdekken in deze workshop de verschillende aspecten van een lage-energiewoning, passiefwoning en nulenergiewoning. Wat zijn de regels waaraan zulke woningen moeten voldoen? Hebben supergeïsoleerde woningen inderdaad geen klassiek verwarmingssysteem meer nodig en zijn ze economisch rendabel? Aan de hand van een interactieve quiz maken we duidelijk hoe de theorie in de praktijk moet worden omgezet om tot een goed eindresultaat te komen. Controle op de isolatie en luchtdichtheid leren we aan de hand van een proefopstelling. ACTIEF PASSIEF Passief en energiebewust bouwen Leerlingen tso uit de richtingen Bouw- en houtkunde, Bouwtechnieken en Houttechnieken en leerlingen bso uit de bouwrichtingen Tegen 2020 wil men nog uitsluitend nulenergiewoningen bouwen. Uw leerlingen ontdekken in deze workshop de verschillende aspecten van een lage-energiewoning, passiefwoning en nulenergiewoning. Wat zijn de regels waaraan zulke woningen moeten voldoen? Aan de hand van een interactieve quiz frissen we de kennis over passief bouwen op. Vervolgens controleren uw leerlingen zelf met behulp van professionele apparatuur de luchtdichtheid en de isolatie van een niet-alledaags gebouw. Mevr. Kathleen Maes, dhr. Marcus Peeters, dhr. Stijn Van der Meersch en mevr. Lien Verberckmoes Mevr. Kathleen Maes, dhr. Marcus Peeters, dhr. Stijn Van der Meersch en mevr. Lien Verberckmoes mevr. Chantal Van Vaerenbergh: chantal. tel: mevr. Chantal Van Vaerenbergh: chantal. tel:

21 REGELTECHNIEK Elektromechanica Leerlingen tso Elk groepje van twee leerlingen beschikt over een regelkring opgebouwd uit een industriële regelaar Omron E5CK, die in verbinding staat met een reëel verwarmingsproces waarvan de temperatuur gemeten wordt met een thermokoppel. De regelaar is verbonden met een pc, zodat uw leerlingen op eenvoudige wijze tijdsgrafieken kunnen opnemen en eventueel afdrukken. Onder begeleiding doen ze een aantal experimenten waardoor ze ervaren: dat een P-regelaar en een aan-/uit-regelaar steeds een statische fout vertoont die bovendien verandert onder invloed van storingen; dat de statische fout van de P-regelaar verkleint als de proportionele band verkleint; dat de P-regelaar oscilleert als de proportionele band te klein wordt; dat bij een PI-regelaar geen statische fout kan voorkomen; wat de invloed is van de instelling van P, I en D op de responssnelheid, stabiliteit en storingsgevoeligheid. Welzijn en maatschappij Dhr. Patrick Matthys mevr. Chantal Van Vaerenbergh: odisee.be tel:

22 WELZIJN EN MAATSCHAPPIJ DOKTER, HOEVEEL MOET IK U BETALEN? Maatschappij Leerlingen aso en tso uit de richtingen Gezondheids- en welzijnswetenschappen en handelsopleidingen Welke documenten krijg je mee bij de dokter, hoeveel moet je betalen voor een doktersbezoek? Hoeveel kunnen medicijnen kosten ALLEMAAL BEESTJES Biologie (ziekenhuis)hygiëne Leerlingen aso en tso Uw leerlingen ondervinden zelf hoe belangrijk hygiëne is en hoe schijnbaar propere zaken toch bacteriën kunnen dragen. Er wordt gewerkt met de checkbox handhygiëne zodat uw leerlingen met eigen ogen kunnen zien welke beestjes er graag vertoeven op hun handen. Februari 2015: datum af te spreken (niet op woensdagnamiddag) 1,5 uur Mevr. Sabien Van Rampelberg mevr. Sofie Van de Voorde: of tel: Maart april uur Waar Campus Brussel Dhr. Stijn Muylaert mevr. Leen Smisdom: tel:

23 WELZIJN EN MAATSCHAPPIJ TO REANIMATE OR NOT TO REANIMATE, THAT S THE QUESTION Biologie - Eerste Hulp Bij Ongevallen (EHBO) Leerlingen aso en tso Uw leerlingen krijgen een inleiding EHBO. Daarnaast komen Basic Life Support (BLS) en het gebruik van een automatische externe defibrillator (AED) aan bod. GEZONDHEIDSZORG GAAT INTERNATIONAAL Maatschappij Leerlingen aso en tso uit de richtingen Gezondheids- en welzijnswetenschappen en de handelsopleidingen Evolutie van de gezondheid in de wereld, internationale patiënten. Gezondheidszorg in België. Zorg op afstand. Maart april uur Waar Campus Brussel Dhr. Stijn Muylaert en mevr. An Van Melkebeke mevr. Leen Smisdom: tel: Februari 2015: datum af te spreken (niet op woensdagnamiddag) 1,5 uur Mevr. Sabien Van Rampelberg mevr. Sofie Van de Voorde: tel:

Workshops & infosessies à la carte

Workshops & infosessies à la carte orkshops & infosessies à la carte Voor leerkrachten en leerlingen basis- en secundair onderwijs Brugge & Kortrijk 2014/15 Inhoud p.6 1. Aanbod secundair onderwijs p.22 2. Aanbod basisonderwijs p.26 3.

Nadere informatie

à la carte voor leerkrachten en leerlingen secundair onderwijs

à la carte voor leerkrachten en leerlingen secundair onderwijs workshops EN INFOSESSIES à la carte voor leerkrachten en leerlingen secundair onderwijs BRUGGE & KORTRIJK 2013-2014 1 Howest: omdat talent van morgen het beste verdient Howest, de Hogeschool West-Vlaanderen

Nadere informatie

Word de beste versie van jezelf. Infobrochure 2014-2015

Word de beste versie van jezelf. Infobrochure 2014-2015 Word de beste versie van jezelf Infobrochure 2014-2015 PROFICIAT. Dat je deze brochure leest, vertelt veel over jou. Het betekent dat je verder wilt studeren. Dat je nadenkt over je toekomst. Maar ook

Nadere informatie

RTC Antwerpen. Jaaractieplan 2014. Projectgroep: Automatisering in de houtsector Budget RTC: 26.295,00. Projectnaam: CE-markering van ramen en deuren

RTC Antwerpen. Jaaractieplan 2014. Projectgroep: Automatisering in de houtsector Budget RTC: 26.295,00. Projectnaam: CE-markering van ramen en deuren Projectgroep: Automatisering in de houtsector Budget RTC: 26.295,00 Projectnaam: CE-markering van ramen en deuren Cofinanciering: 17.596,00 40,09% 43.891,00 BSO Hout Binnenschrijnwerker 5 BSO Hout Binnenschrijnwerker

Nadere informatie

Infobrochure. wegwijs in onze school. vernieuwen om te verbeteren

Infobrochure. wegwijs in onze school. vernieuwen om te verbeteren vernieuwen om te verbeteren editie 2015-2016 Infobrochure wegwijs in onze school Brede middenschool / aso / tso / bso / Se-n-Se Secundair onderwijs Sint-Jozef Sint-Pieter Blankenberge Weststraat 86 tel.

Nadere informatie

2015-2016 INDUSTRIËLE INGENIEURSWETENSCHAPPEN Bachelor en master in de industriële wetenschappen (industrieel ingenieur)

2015-2016 INDUSTRIËLE INGENIEURSWETENSCHAPPEN Bachelor en master in de industriële wetenschappen (industrieel ingenieur) 2015-2016 INDUSTRIËLE INGENIEURSWETENSCHAPPEN Bachelor en master in de industriële wetenschappen (industrieel ingenieur) INDUSTRIELE INHOUD WETENSCHAPPEN STUDEREN IN DIEPENBEEK Welkom 1 Overstap secundair

Nadere informatie

Masteropleidingen tot industrieel ingenieur

Masteropleidingen tot industrieel ingenieur Masteropleidingen tot industrieel ingenieur Master in de industriële wetenschappen Master in de biowetenschappen Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen 1 2 Inhoudstafel Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen

Nadere informatie

NETWERKBIJEENKOMST. 23 januari 2015 Evoluon Eindhoven. Informatie bedrijven en instellingen

NETWERKBIJEENKOMST. 23 januari 2015 Evoluon Eindhoven. Informatie bedrijven en instellingen NETWERKBIJEENKOMST 23 januari 2015 Evoluon Eindhoven Informatie bedrijven en instellingen Inhoud Inleiding... 3 Bedrijven op de netwerkbijeenkomst... 3 Aangemelde bedrijven... 4 Benteler... 5 Celmar Engineering...

Nadere informatie

Vrije Sint-Lambertusscholen Westerlo. infobrochure naar de derde graad Goed. en dichtbij. derde graad - aso tso

Vrije Sint-Lambertusscholen Westerlo. infobrochure naar de derde graad Goed. en dichtbij. derde graad - aso tso Vrije Sint-Lambertusscholen Westerlo infobrochure naar de derde graad Goed en dichtbij derde graad - aso tso keuzewegwijzer 2012-2013 Inhoud Welkom in de derde graad...3 secundair onderwijs derde graad

Nadere informatie

Kom in de stemming! Met je klas naar het Vlaams Parlement

Kom in de stemming! Met je klas naar het Vlaams Parlement Kom in de stemming! Met je klas naar het Vlaams Parlement Brochure voor de leraar van het secundair onderwijs 2 Kom in de stemming Welkom U hebt een bezoek aan het Vlaams Parlement vastgelegd: van harte

Nadere informatie

Henleykaai 83 9000 GENT. tel. 09 267 12 10 fax 09 267 12 11 e-mail: info@phtigent.be website: www.phtigent.be

Henleykaai 83 9000 GENT. tel. 09 267 12 10 fax 09 267 12 11 e-mail: info@phtigent.be website: www.phtigent.be Provinciaal Handels- en Taalinstituut Henleykaai 83 9000 GENT tel. 09 267 12 10 fax 09 267 12 11 e-mail: info@phtigent.be website: www.phtigent.be studiegebied Handel Inhoudstafel 2 de graad Handel tso...

Nadere informatie

PROFESSIONELE BACHELOR: BOUW ELEKTROMECHANICA ELEKTRONICA-ICT TOEGEPASTE INFORMATICA DEPARTEMENT N-TECHNOLOGIE WWW.XIOS.BE.

PROFESSIONELE BACHELOR: BOUW ELEKTROMECHANICA ELEKTRONICA-ICT TOEGEPASTE INFORMATICA DEPARTEMENT N-TECHNOLOGIE WWW.XIOS.BE. PROFESSIONELE BACHELOR: BOUW ELEKTROMECHANICA ELEKTRONICA-ICT TOEGEPASTE INFORMATICA DEPARTEMENT N-TECHNOLOGIE WWW.XIOS.BE Xchange Xperience 1 2 xios hogeschool limburg Beste student(e) Bedankt voor je

Nadere informatie

KIEZEN... NIET GEMAKKELIJK

KIEZEN... NIET GEMAKKELIJK INHOUDSTAFEL KIEZEN... NIET GEMAKKELIJK... EEN LEVENDE SCHOOL... 5 VOOR ELK WAT WILS...... 7 EEN THEORETISCHE, EEN TECHNISCHE OF EEN PRAKTISCHE OPLEIDING?... 8 LEERTRAJECTEN DOORHEEN DE e EN DE e GRAAD...

Nadere informatie

Studente wint award. studentenprojecten

Studente wint award. studentenprojecten In dit nummer: Interview strategisch plan Jan Smets Evenement viering Max Havelaar Opleiding virtueel vertaalbureau Internationaal Valencia en Oekraïne TIJDSCHRIFT van het University College Hogeschool-Universiteit

Nadere informatie

MO - Techniek 2013/825/6/D

MO - Techniek 2013/825/6/D Basiseducatie - Leergebied MO Leerplan MO - Techniek Goedkeuringscode 2013/825/6/D Indieningdatum 2013 01 31 Leerplancommissie MO Annelies De Pelsemaeker (CBE Brussel) Aram De Ryck (CBE Zuid-Oost-Vlaanderen)

Nadere informatie

Economie Toegepaste economie Handelsingenieur

Economie Toegepaste economie Handelsingenieur Economie Toegepaste economie Handelsingenieur 0 9 7 8 9 0 Intro Kiezen voor... Opbouw En verder (studeren)... Studieprogramma Inhoud vakken eerste jaar Weekschema eerste jaar Studieondersteuning Gewikt

Nadere informatie

EEN BLIK OP FINANCIE-EN VERZEKERINGSWEZEN BRUGGE

EEN BLIK OP FINANCIE-EN VERZEKERINGSWEZEN BRUGGE EEN BLIK OP FINANCIE-EN VERZEKERINGSWEZEN BRUGGE Brugge VOORWOORD Beste student, Je bent jong en wil wat? Dan is dit voor jou. Zijn verzekeringen in? Zeker weten! Waarom? Luister even naar me... De verzekeringsstudies

Nadere informatie

02.11 Klaar voor jouw toekomst!

02.11 Klaar voor jouw toekomst! nr.: 02.11 Klaar voor jouw toekomst! Een geslaagde toekomst start op Hogeschool Zeeland pag.10 Echte Werktuigbouwkunde beleef je aan Hogeschool Rotterdam (zie pag. 06) Ik wil jouw mening over de BKK! Doe

Nadere informatie

IK KLEUR MIJN TOEKOMST MET

IK KLEUR MIJN TOEKOMST MET IK KLEUR MIJN TOEKOMST MET www.sintmichiel.be www.sintmichiel.be INFOBROCHURE 2015 LATIJN SOCIALE ECONOMIE BOVENBOUW 2 DE EN 3 DE GRAAD SECUNDAIR ONDERWIJS ONZE SCHOOL Het studieaanbod in Bovenbouw Sint-Michiel

Nadere informatie

Voorsprong 2015 opleidingsaanbod

Voorsprong 2015 opleidingsaanbod Voorsprong 2015 opleidingsaanbod Gezondheidszorg Handelswetenschappen en Bedrijfskunde Industriële Wetenschappen en Technologie Onderwijs Sint Lucas Antwerpen (Audiovisuele en Beeldende Kunsten) Sociaal-Agogisch

Nadere informatie

ELEKTRONICA-ICT BACHELOR - MASTER OF SCIENCE IN DE INDUSTRIËLE WETENSCHAPPEN (INDUSTRIEEL INGENIEUR)

ELEKTRONICA-ICT BACHELOR - MASTER OF SCIENCE IN DE INDUSTRIËLE WETENSCHAPPEN (INDUSTRIEEL INGENIEUR) ELEKTRONICA-ICT BACHELOR - MASTER OF SCIENCE IN DE INDUSTRIËLE WETENSCHAPPEN (INDUSTRIEEL INGENIEUR) ELEKTRONICA - ICT - MULTIMEDIA EN Brugge INFORMATIETECHNOLOGIE KORTRIJK HOE ZIET DE OPLEIDING ERUIT?

Nadere informatie

Broederschool. Handel St-Niklaas. Informatiebrochure. Unieke groeikansen voor unieke mensen. Nieuw

Broederschool. Handel St-Niklaas. Informatiebrochure. Unieke groeikansen voor unieke mensen. Nieuw Handel Informatiebrochure Unieke groeikansen voor unieke mensen Broederschool Handel St-Niklaas Nieuw -Traject Sport (1ste graad) - Logistics (Specialisatiejaar) 1 Hallo! Ben je na het zesde leerjaar

Nadere informatie

Handelsingenieur in de beleidsinformatica

Handelsingenieur in de beleidsinformatica bacheloropleiding Handelsingenieur in de beleidsinformatica faculteit toegepaste economische wetenschappen 2009 2 Colofon Redactie Vormgeving Fotografie Departement Studentgerichte Diensten Toegepaste

Nadere informatie

in dit nummer 10 jaar ProfS nodigt uit tot reflectie / Bernardusscholen groeien naar hervormd SO / Saneren scholenterreinen

in dit nummer 10 jaar ProfS nodigt uit tot reflectie / Bernardusscholen groeien naar hervormd SO / Saneren scholenterreinen 10 Jaargang december 2013 44 Maandblad verschijnt niet in juli en augustus Afgiftekantoor 2099 Antwerpen X - P509707 Afzendadres: Guimardstraat 1 1040 Brussel Vlaams secretariaat van het katholiek onderwijs

Nadere informatie

Voor leiders die willen bijblijven

Voor leiders die willen bijblijven Voor leiders die willen bijblijven Een bundel artikelen van Leaders Online, over leiderschap in een dynamische wereld. 2012-2013 Welkom Dit is een bundel van artikelen van Leaders Online. Deze artikelen

Nadere informatie

magazine Talent herkennen is van cruciaal belang! Alumni van het jaar InSites Consulting [ 4 7 ] we link economic thinking

magazine Talent herkennen is van cruciaal belang! Alumni van het jaar InSites Consulting [ 4 7 ] we link economic thinking Het magazine van de vereniging oud studenten economie Universiteit Gent we link economic thinking ------- Maart Juni 2014 ------ N 1 ------------- Alumni van het jaar InSites Consulting [ 4 7 ] VOSEKO

Nadere informatie

talentenkrant een krant vol talenten blz. 2-3 230 studenten stellen hun eindwerk voor blz. 4-21

talentenkrant een krant vol talenten blz. 2-3 230 studenten stellen hun eindwerk voor blz. 4-21 talentenkrant extra bijlage i.s.m. hogeschool PXL een krant vol talenten blz. 2-3 230 studenten stellen hun eindwerk voor blz. 4-21 1.500 bachelors en masters klaar voor de toekomst blz. 22-28 academiejaar

Nadere informatie

Wetenschapscommunicatie

Wetenschapscommunicatie Wetenschapscommunicatie 20 JAAR WETENSCHAPSCOMMUNICATIE AAN DE VRIJE UNIVERSITEIT BRUSSEL SPECIALE EDITIE - DECEMBER 2006 CONTACT Vrije Universiteit Brussel Departement Research & Development Cel Wetenschapscommunicatie

Nadere informatie

MO - Huishouding 2013/824/6/D

MO - Huishouding 2013/824/6/D Basiseducatie - Leergebied MO Leerplan MO - Huishouding Goedkeuringscode 2013/824/6/D Indieningdatum 2013 01 31 Leerplancommissie MO Annelies De Pelsemaeker (CBE Brussel) Aram De Ryck (CBE Zuid-Oost-Vlaanderen)

Nadere informatie

Universiteit Hasselt MAGAZINE

Universiteit Hasselt MAGAZINE Universiteit Hasselt MAGAZINE België - Belgique PB 3500 Hasselt 1 12/867 afgiftekantoor 3500 Hasselt 1 erkenning: P303505 UHasselt heet nieuwe opleidingen welkom Nummer 1 maart 2013 jaargang 8 Verschijnt

Nadere informatie