10 jaar Stedenband Dilbeek-Stellenbosch

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "10 jaar Stedenband Dilbeek-Stellenbosch"

Transcriptie

1 10 jaar Stedenband Dilbeek-Stellenbosch Stedenbanden zijn gebaseerd op verschillende waarden zoals gelijkheid, democratische besluitvorming en de uitbouw van regionale netwerken om de middelen efficiënt in te zetten. In 2002 start Dilbeek als pilootgemeente een samenwerking met Stellenbosch in Zuid-Afrika. Stellenbosch stad was voornamelijk begaan met harde sectoren: financiën, veiligheid en openbare werken. Sociale zaken was er exclusieve bevoegdheid van niet-gouvernementele organisaties. Sinds 2006 maakt de stad middelen vrij voor welzijn en jeugd. De prille democratie promoot volop inspraak van de bevolking: vanuit de stad worden de noden van de buurten geïnventariseerd via inspraakmomenten. Op basis van deze bevragingen worden doelstellingen geformuleerd in het Integrated Development Program, een meerjarig beleidsplan. We werken rond jeugd en opleidingen. De focus wordt gelegd op de achtergestelde zwarte woonwijken Groendal en Langrug. Hiervoor draagt de Vlaamse Gemeenschap jaarlijks zo n bij. De Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten adviseert en organiseert overlegmomenten met de 29 andere Vlaamse gemeenten met een stedenband. Hiervan zijn er 5 actief in Zuid-Afrika: Aalst, Essen, Gent, Bornem en Dilbeek. Met de steun van STELLENBOSCH MUNICIPALITY GEMEENTE DILBEEK

2 Zuid-Afrika Oppervlakte: km 2 Aantal inwoners: Bevolkingssamenstelling: 79,6% zwarten 9% blanken 8,9% kleurlingen 2,5% Aziaten Stellenbosch Oppervlakte: 900 km 2 Aantal inwoners: Bevolkingssamenstelling: 54,4% kleurlingen 22,5% blanken 22,5% zwarten 0,5% Aziaten Zuid-Afrika heeft 11 officiële talen waarvan er voornamelijk drie terug te vinden zijn in Stellenbosch: Afrikaans, Xhosa en Engels. Symboliek van de vlag Y-vorm: eenheid van het land na beëindiging van de apartheid Rood: bloed dat in de apartheidsstrijd vergoten is Blauw: Atlantische Oceaan, Indische Oceaan en de hemel Groen: natuurlijke rijkdommen Zwart: zwarte bevolking Wit: blanke bevolking en vrede Geel: goud en andere bodemschatten Zwart, groen en geel: kleuren van de Afrikaanse partijen African National Congress (ANC) en Inkatha Freedom Party (IFP)

3 Franschhoek, deelgemeente van Stellenbosch Franschhoek heeft de reputatie de culinaire hoofdstad van Zuid-Afrika te zijn, een vakantiebestemming tussen de weelderige wijngaarden. Het is een deel van Groot-Stellenbosch en ligt op een boogscheut van de universiteitscampus. De zwarte bevolking woont 3 kilometer verderop, in Groendal en Langrug.

4 Mandelahuisjes in de Groendalwijk Nelson Mandela, 1 e president van Zuid-Afrika, had in 1994 grootscheepse woningbouwprogramma's voor de bewoners van de krottenwijken aangekondigd en die zijn er ook gekomen. Huisvesting was één van de speerpunten in de verkiezingscampagne van 1994, want de huisvesting was met 4,5 miljoen woningzoekenden een immens probleem. De beloofde één miljoen huizen in vijf jaar tijd werd net niet gehaald. In december 2006 stond de teller op 2,4 miljoen huizen. De huizen (min. 30m 2 ) bestaan uit een woonkamer, een slaapkamer en een badkamer. Ze zijn voorzien van water, elektriciteit en riolering. Hier wonen hoofdzakelijk coloureds, bruine Zuid-Afrikanen die van vader op zoon werkten op de wijnboerderijen.

5 Onderwijs Door de nasleep van de apartheid en de armoede is degelijk onderwijs voor de zwarte bevolking nog steeds geen garantie. De klassen zijn overvol en de kwaliteit van het onderwijs laat te wensen over. Ze worden thuis nauwelijks begeleid omdat ouders analfabeet zijn en missen hierdoor de motivatie om verder school te lopen. Er wordt veel gespijbeld en jongeren stoppen vroegtijdig met school zonder een diploma te halen. Als jongeren dan werk zoeken komen ze vaak terecht op de wijnlanderijen, net zoals de generaties vóór hen. Op termijn zien we hier een rol weggelegd voor vakopleidingen zodat drop-outs worden opgevangen en jongeren technisch worden voorbereid op een reële job in de buurt.

6 De sloppenwijk naast de culinaire hoofdstad De uiterlijke rijkdom in het centrum steekt schril af tegen de vele sociale problemen. Verborgen achter de landerijen, tegen een bergflank, heeft het dorp ook zijn sloppenwijk: Langrug.

7 Langrug sloppenwijk Bergopwaarts van de sociale woonwijk Groendal verandert deze in een sloppenwijk. Vanaf hier zijn er geen geasfalteerde straten en wonen de mensen in geïmproviseerde houten huizen. Hier verblijven voornamelijk Xhosa s, zwarte inwijkelingen die het nog minder getroffen hebben dan hun bruine dorpsgenoten. Zij zoeken werk als seizoenarbeider op de landerijen of werken bij één van de vele gastverblijven in het centrum. Dit tot ergernis van de coloureds die zo hun jobs zien verdwijnen.

8 Tewerkstelling Op de boerderijen van blanke eigenaars rond Kaapstad, ondervinden de zwarte landarbeiders nog maar weinig van het einde van de apartheid. Er is sprake van te lage lonen, eigenaars die werk uitbesteden aan koppelbazen, vast werk dat plaats ruimt voor seizoensarbeid en onveilige arbeidsomstandigheden heeft nauwe banden met Women on Farms, een organisatie actief in Stellenbosch. Zij voerden loononderhandelingen en vertrokken van een minimumloon van 2 30 per maand. Er zijn nog positieve signalen: zo is er bij Oxfam Wereldwinkel een Fairtrade wijn beschikbaar uit Stellenbosch! Het Fairtrade label garandeert een minimum aan sociale bescherming op de werkvloer.

9 Jeugdcentrum Ieder zijn talent! Vanuit het jeugdcentrum worden verschillende skills ondersteund. Het geeft de jongeren de kans om hun talenten verder te ontwikkelen en zich te ontspannen. Eén van die talenten is streetdance. Heel veel jongeren zijn zeer goed in dansen en tonen fier hun nieuwe pasjes aan de anderen.

10 Jeugdcentrum Binnen het jeugdcentrum worden wekelijks activiteiten gepland, zoals de poolnamiddag en woensdag filmdag. Het jeugdcentrum beschikt over het nodige materiaal om zulke activiteiten te organiseren. Dat materiaal kan ook worden uitgeleend aan andere jeugdverenigingen. Zo wordt dit materiaal maximaal benut. Vanuit het jeugdcentrum worden samenwerkingen gestimuleerd en worden activiteiten gepromoot aan de gemeenschap. Het is de bedoeling om het jaar rond activiteiten aan te bieden.

11 Preventie Zuid-Afrika heeft te kampen met het hoogste cijfer ter wereld wat betreft personen besmet met HIV: 5,6 miljoen (schatting VN in 2009). In 2009 stierven Zuid-Afrikanen aan aids en waren er naar schatting reeds 1,9 miljoen wezen. Een traditionele aanpak (onthouding, trouw en condoomgebruik) slaat niet aan. De focus enkel en alleen leggen op bescherming tegen aids werkt niet. Vele jongeren in Zuid-Afrika hebben geen toekomstperspectief en leven van dag tot dag. Een integrale aanpak waarbij op de eerste plaats aandacht wordt besteed aan armoedebestrijding, en dit op verschillende vlakken, is essentieel: aanleren van sociale vaardigheden, investeren in opleiding en een betere jobtoeleiding, gezonde vrijetijdsbesteding, Stellenbosch gaat voor een integrale aanpak. Op een positieve manier via allerlei activiteiten wordt getracht om jongeren de nodige zelfwaarde, sociale vaardigheden en kennis bij te brengen. De hoofddoelstelling is om jongeren opnieuw toekomstperspectief te bieden zodat ze zelf bewuste keuzes kunnen maken. Er wordt samengewerkt met het ziekenhuis om de mensen de mogelijkheid te geven om zich te laten testen op HIV. De helpdesk, waar men terecht kan voor allerlei vragen rond relaties en seksualiteit, bereikt 180 jongeren per maand.

12 Jeugdwerking - Vakantieprogramma Het mag soms eens dat ietsje meer zijn! Tijdens de vakantieprogramma s van het speelplein worden de kinderen verwend met speciale activiteiten. De opkomst naar het speelplein is erg groot, kinderen van verschillende afkomst genieten samen van dit aanbod!

13 Speelpleinwerking Tijdens de schoolvakantie is de speelpleinwerking van s morgens tot s avonds actief. Vooraf wordt met de animatoren een activiteitenschema uitgewerkt. Tijdens dit vakantieprogramma worden heel wat activiteiten aangeboden en krijgen de kinderen de kans om met materialen te spelen waar ze thuis niet over beschikken.

14 Naschoolse opvang Na schooltijd zijn groot en klein welkom op het speelplein. Er worden verschillende spelen aangeboden. Een vast team van animatoren bekommert zich dagelijks over een hele groep kinderen. Eenvoudige activiteiten worden aangeboden, kinderen genieten van sport en spel, maar ook kringgesprekken vinden plaats.

15 Sport De stad werkt samen met de sportafdeling van de universiteit van Stellenbosch. Elke week op woensdagnamiddag worden sporten aangeleerd door studenten in het kader van hun stage. Het jeugdcentrum organiseert jaarlijks de Dilbeek funrun van 5 kilometer. In 2011 telden de organisatoren 180 deelnemers.

16 Franschhoek Champions League Voetbal is een manier om jongeren van de straat te houden. Het is een eerste stap naar verdere activiteiten. Via de samenwerking wordt jaarlijks gedurende drie dagen een wedstrijd georganiseerd voor de 17 voetbalteams uit Groendal-Langrug.

17 Opleiding animatoren Jongeren worden opgeleid tot animatoren om binnen de speelpleinwerking kinderen zinvol en prettig bezig te houden. De speelpleinwerking is vooral gericht naar straatkinderen. Op de straat worden kinderen mogelijks verleid tot alcohol of druggebruik. Op het speelplein leren jongeren en kinderen respectvol met elkaar omgaan en worden vriendschappen opgebouwd.

18 Vrijwilligers De goede werking in Franschhoek wordt mogelijk gemaakt door de inzet van vele vrijwilligers. Als vrijwilliger in Zuid-Afrika krijg je de kans om mee te helpen in het jeugdcentrum en de naschoolse werking. Dankzij de vrijwilligers krijgen de kinderen een betere opvoeding en hierdoor betere kansen voor de toekomst. Meer info over de stedenband op T ZUIDEN ZINDERT!

Een eerste kennismaking met Zuid-Afrika: het land in een quiz en de vlag

Een eerste kennismaking met Zuid-Afrika: het land in een quiz en de vlag Opdracht 3: De vlag van Zuid Afrika + Quiz Duur Aard 15 minuten Een eerste kennismaking met Zuid-Afrika: het land in een quiz en de vlag Activiteit Deze activiteit biedt je best aan als smaakmaker, op

Nadere informatie

Ukuva iafrica. Inhoudsopgave. 1. Ukuva 2 2. Zuid- Afrika 5. Achtergrondinformatie over Ukuva iafrica Cerro Azul 2011 www.cerroazulfood.

Ukuva iafrica. Inhoudsopgave. 1. Ukuva 2 2. Zuid- Afrika 5. Achtergrondinformatie over Ukuva iafrica Cerro Azul 2011 www.cerroazulfood. Ukuva iafrica Inhoudsopgave 1. Ukuva 2 2. Zuid- Afrika 5 Achtergrondinformatie over Ukuva iafrica Cerro Azul 2011 www.cerroazulfood.nl 1. Ukuva Belangrijkste feiten Ukuva iafrica produceert sauzen en kruidenmolens

Nadere informatie

week december 2013 B2

week december 2013 B2 De wereld rouwt om Nelson Mandela : Nelson Mandela Nelson Mandela is overleden. Zijn hele leven lang heeft hij gevochten tegen de apartheid. In begin wilde hij als advocaat geweldloos protesteren. In 1960

Nadere informatie

week juni 2013 C

week juni 2013 C Zuid-Afrika houdt de adem in : Nelson Mandela, een vrijheidsstrijder Nelson Mandela is nu ernstig ziek. Zijn hele leven lang heeft hij gevochten tegen de apartheid. De zwarte bevolking kreeg veel minder

Nadere informatie

week december 2013 C

week december 2013 C Een held is heengegaan : Nelson Mandela Nelson Mandela is overleden. Zijn hele leven lang heeft hij gevochten tegen de apartheid. In begin wilde hij als advocaat geweldloos protesteren. In 1960 gebeurde

Nadere informatie

week december B1

week december B1 De wereld rouwt om Nelson Mandela : Nelson Mandela Nelson Mandela is overleden. Zijn hele leven lang heeft hij gevochten tegen de apartheid. In begin wilde hij als advocaat geweldloos protesteren. In 1960

Nadere informatie

Stedenband Dilbeek-Stellenbosch

Stedenband Dilbeek-Stellenbosch Stedenband Dilbeek-Stellenbosch Inleiding De bijzondere band van Dilbeek met de Zuid-Afrikaanse stad Stellenbosch heeft een rijke geschiedenis. In het verleden bezochten Dilbekenaren de stad en smeedden

Nadere informatie

Ouders in Huis: gesprekskaarten. Gesprekskaarten Ouders in Huis - Thematische methodiek. Ontmoeten

Ouders in Huis: gesprekskaarten. Gesprekskaarten Ouders in Huis - Thematische methodiek. Ontmoeten Ouders in Huis: gesprekskaarten Gesprekskaarten Ouders in Huis - Thematische methodiek Ontmoeten 1. Vind je dat er initiatieven nodig zijn waar ouders elkaar kunnen leren kennen? Heb je hier ideeën over?

Nadere informatie

Werkbezoek Stellenbosch 2010 13-22 maart 2010

Werkbezoek Stellenbosch 2010 13-22 maart 2010 Werkbezoek Stellenbosch 2010 13-22 maart 2010 Planning Convenant Ontwikkelingssamenwerking 2011-2013 Delegatie Gezien de wissel van het bestuur in Stellenbosch en gezien de meerjarenplanning in het kader

Nadere informatie

Project AIDS-preventie en zorg in samenwerking met 8 UNI-vakbonden van Zuid-Afrika

Project AIDS-preventie en zorg in samenwerking met 8 UNI-vakbonden van Zuid-Afrika Project AIDS-preventie en zorg in samenwerking met 8 UNI-vakbonden van Zuid-Afrika Aidsvirus Een HIV-besmetting verzwakt geleidelijk het immuunsysteem zodat je sneller vatbaar bent voor opportunistische

Nadere informatie

Cijfers en mensen MINI-DOSSIER ZUID-AFRIKA. Het land. De bevolking. Meer info? www.waardigwerk.be www.11.be

Cijfers en mensen MINI-DOSSIER ZUID-AFRIKA. Het land. De bevolking. Meer info? www.waardigwerk.be www.11.be MINI-DOSSIER ZUID-AFRIKA Cijfers en mensen Het land Ligging: Zuid-Afrika ligt helemaal in het zuiden van Afrika. Het heeft als buurlanden Botswana, Lesotho, Mozambique, Namibië, Swaziland en Zimbabwe.

Nadere informatie

De Geo. 2 th Aardrijkskunde voor de onderbouw. Antwoorden werkboek A hoofdstuk 1. www.degeo-online.nl. eerste druk

De Geo. 2 th Aardrijkskunde voor de onderbouw. Antwoorden werkboek A hoofdstuk 1. www.degeo-online.nl. eerste druk De Geo 2 th Aardrijkskunde voor de onderbouw Antwoorden werkboek A hoofdstuk 1 www.degeo-online.nl eerste druk Hoofdstuk 1 Zuid-Afrika en Argentinië, twee gezihten Start 1 a Foto s Afrika Latijns-Amerika

Nadere informatie

Erasmusbestemming: Stellenbosch, Zuid-Afrika Academiejaar: 2003-2004 Één semester

Erasmusbestemming: Stellenbosch, Zuid-Afrika Academiejaar: 2003-2004 Één semester Erasmusbestemming: Stellenbosch, Zuid-Afrika Academiejaar: 2003-2004 Één semester Universiteit Waar is de universiteit ergens gelegen (in het centrum/ ver uit het centrum)? De universiteit ligt vlak in

Nadere informatie

Uitleg over Zuid-Afrika

Uitleg over Zuid-Afrika Uitleg over Zuid-Afrika Thomas: In de tekening zie je de vlag van Zuid-Afrika. In Zuid-Afrika spreken ze veel talen: Nederlands, Engels en Zuid-Afrikaans. Wij hebben in België 308 steden maar in Zuid-Afrika

Nadere informatie

Argentinië. Inleiding. Geografie

Argentinië. Inleiding. Geografie Argentinië Inleiding Argentinië is vooral bekend om de Tango, dat is een wereldberoemde dans, op speciale muziek. En natuurlijk is Argentinië óók bekend om Máxima. De tango is in de 19e eeuw ontstaan in

Nadere informatie

Zwart Afrika. Oorspronkelijke bevolking: donkere huidskleur

Zwart Afrika. Oorspronkelijke bevolking: donkere huidskleur Zwart Afrika Wereldzone: ZWART-AFRIKA Vegetatie Zwart-Afrika Oorspronkelijke bevolking: donkere huidskleur Klimatogram Antalaha, Madagaskar Klimatogram Limpopo, Zuid-Afrika Zwart-Afrika (het gedeelte van

Nadere informatie

Leerlingen bouwen interactieve kaart om nieuwkomers wegwijs te maken in Gent

Leerlingen bouwen interactieve kaart om nieuwkomers wegwijs te maken in Gent Leerlingen bouwen interactieve kaart om nieuwkomers wegwijs te maken in Gent De leerlingen van het 4de jaar Elektro Technieken van het Hoger Technisch Instituut Sint-Antonius (HTISA) in Gent hebben op

Nadere informatie

Plan Einstein is de plek waar je bouwt aan je toekomst

Plan Einstein is de plek waar je bouwt aan je toekomst Plan Einstein is de plek waar je bouwt aan je toekomst 1 Samen leven, samen leren en samen werken in Overvecht, dat is Plan Einstein! Samen leven Samen leren Samen werken Plan Einstein is een innovatieve

Nadere informatie

Koningin Wilhelminaschool Baarn DE KWS OP KOERS. Samenvatting Schoolplan 2016-2020

Koningin Wilhelminaschool Baarn DE KWS OP KOERS. Samenvatting Schoolplan 2016-2020 Koningin Wilhelminaschool Baarn DE KWS OP KOERS 1 Samenvatting Schoolplan 2016-2020 Voorwoord Dit boekje vormt een samenvatting van ons Schoolplan 2016-2020. Hierin beschrijven wij wie we zijn, wat wij

Nadere informatie

Suriname in de kijker

Suriname in de kijker 44 2012 Suriname in de kijker Dit boekje brengt jullie naar een land, ver hier vandaan. Een vliegtuig doet er ongeveer 9 uur over om van Schiphol (in Nederland) naar de hoofdstad Paramaribo te vliegen.

Nadere informatie

Cursus Animator/ Hoofdanimator in het jeugdwerk

Cursus Animator/ Hoofdanimator in het jeugdwerk Cursus Animator/ Hoofdanimator in het jeugdwerk Ben je lid van een jeugdvereniging en wil je jezelf vormen tot een competente leidinggevende? Of werk je graag met kinderen en jongeren en wil je je hierin

Nadere informatie

Het leven in de sloppenwijk

Het leven in de sloppenwijk Het leven in de sloppenwijk In Zuid-Afrika is het leven voor veel zwarte Zuid-Afrikanen erg zwaar. De meeste mensen wonen een golfplaten huisje in een sloppenwijk. In veel sloppenwijken is er geen riolering,

Nadere informatie

columbus Boeren tegen Britten: oorlog in Zuid-Afrika lesbrief HAVO/V leerjaa brengt het beste uit twee werelden samen

columbus Boeren tegen Britten: oorlog in Zuid-Afrika lesbrief HAVO/V leerjaa brengt het beste uit twee werelden samen columbus brengt het beste uit twee werelden samen lesbrief HAVO/V leerjaa WO r3 Boeren tegen Britten: oorlog in Zuid-Afrika columbus Inleiding Deze zomer vindt het WK voetbal plaats in Zuid-Afrika. Allerlei

Nadere informatie

Prioriteiten jongeren in armoede, Verkiezingen 2014 Videoboodschap: De shit waar je in zit

Prioriteiten jongeren in armoede, Verkiezingen 2014 Videoboodschap: De shit waar je in zit Prioriteiten jongeren in armoede, Verkiezingen 2014 Videoboodschap: De shit waar je in zit Sinds 2011 komt een groep jongeren in armoede op regelmatige basis samen. Om elkaar te leren kennen, om naar elkaar

Nadere informatie

Beleidsplan Sunshine House

Beleidsplan Sunshine House Beleidsplan Sunshine House In dit beleidsplan geven we u enerzijds informatie over Stichting Weeshuis Sunshine House en haar doelstellingen, anderzijds geven we u inzage in de uitdagingen waar we in de

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk in het buitenland

Vrijwilligerswerk in het buitenland Infobrochure http://www.jobstop.be/vrijwilligerswerk-buitenland is ideaal voor wie op zoek is naar een zinvulle en avontuurlijke uitdaging, voor zij die genoeg hebben van de dagelijkse sleur en wie de

Nadere informatie

Wat was voor jou de belangrijkste reden om aan dit project mee te werken?

Wat was voor jou de belangrijkste reden om aan dit project mee te werken? Carpe Diem! Afgelopen december vertrokken vijf Nederlandse dames naar het prachtige Zuid-Afrika om hier mee te werken aan een summerschool in een township in Hermanus. Dit is een project van People4Change,

Nadere informatie

Stichting Ontwikkelingssamenwerking Boxmeer. Beleidsplan 2018

Stichting Ontwikkelingssamenwerking Boxmeer. Beleidsplan 2018 Beleidsplan 2018 Definitief Secretariaat: bank: NL02 TRIO 0338 6495 06 KvK nr. 17151409 Inleiding Achtergrond Dagblad Trouw 3 maart 1995: De basis voor de lokale Agenda 21 werd gelegd in 1992 tijdens de

Nadere informatie

VOORSTELLING RESULTATEN LEEFBAARHEIDSONDERZOEK VOOR EN DOOR BEWONERS

VOORSTELLING RESULTATEN LEEFBAARHEIDSONDERZOEK VOOR EN DOOR BEWONERS VOORSTELLING RESULTATEN LEEFBAARHEIDSONDERZOEK VOOR EN DOOR BEWONERS Respons per geslacht Respons per leeftijd ruimtelijke ordening wonen - milieu HELDERGEM: MOOI DORP natuur - aangenaam om wonen ruimtelijke

Nadere informatie

25 april 2015: aardbeving verwoest Nepal

25 april 2015: aardbeving verwoest Nepal 25 april 2015: aardbeving verwoest Nepal Land Inwoners: 30.430.267 (België: 10.449.361) Oppervlakte: 147.181 km² (België: 30 528 km²) BNP/capita: $ 2 400 (België: $41 700) Bevolking Levensverwachting bij

Nadere informatie

Georgië: groen, gastvrij, geweldig!

Georgië: groen, gastvrij, geweldig! Georgië: groen, gastvrij, geweldig! Georgië, WATTE? Dit is een vaak gehoorde reactie wanneer we ons project voorstellen, in onderstaande tekst proberen we wat klaarheid te scheppen in ons project in Georgië.

Nadere informatie

De waarde van de buitenschoolse opvang. Hoofdstuk 9

De waarde van de buitenschoolse opvang. Hoofdstuk 9 114 De waarde van de buitenschoolse opvang Peter, de vader van Fleur (4), is eigenlijk blij verrast over de positieve kanten van de buitenschoolse opvang. Je begint als ouder met het idee: als wij beiden

Nadere informatie

VERKIEZINGSPROGRAMMA

VERKIEZINGSPROGRAMMA VERKIEZINGSPROGRAMMA 2018-2022 MIDDEN-DRENTHE Midden-Drenthe Duurzaam en Sociaal Dat is waar we naar streven als GroenLinks Midden-Drenthe. In het sociale en duurzame akkoord, van de coalitie waarvan wij

Nadere informatie

Multiple choice quiz Vraag 1 Vraag 2

Multiple choice quiz Vraag 1 Vraag 2 Multiple choice quiz Op www.kidsrights.nl vindt u quizvragen met multiple choice antwoorden, die uitnodigen tot doorpraten en discussiëren. De vragen worden kort ingeleid. Onderwerpen zijn onder meer de

Nadere informatie

Het Kinderrechten lespakket

Het Kinderrechten lespakket Het Kinderrechten lespakket want ieder kind kan de wereld in beweging brengen Multiple choice quiz Op www.kidsrights.nl/scholen vindt u quizvragen met multiple choice antwoorden, die uitnodigen tot doorpraten

Nadere informatie

Agenda. Op weg naar een verbonden gemeenschap

Agenda. Op weg naar een verbonden gemeenschap Agenda - Ontvangst - Welkom - Presentatie Bre over ontstaan en aanpak Beesd voor Elkaar - In gesprek met elkaar - Pauze - Rondleiding Klokhuis/Cingelplein - Overhandiging resultaten enquete woonbehoefte

Nadere informatie

Prioriteiten jongeren in armoede, Verkiezingen 2014 Videoboodschap: De shit waar je in zit

Prioriteiten jongeren in armoede, Verkiezingen 2014 Videoboodschap: De shit waar je in zit Prioriteiten jongeren in armoede, Verkiezingen 2014 Videoboodschap: De shit waar je in zit Sinds 2011 komt een groep jongeren in armoede op regelmatige basis samen. Om elkaar te leren kennen, om naar elkaar

Nadere informatie

SAMEN VOOR GEZOND DE KRENTENMIK HET SPECTRUM HET SPECTRUM. Integraal kindcentrum voor onderwijs en opvang. Hofsingel Wilhelminastraat Boslaan

SAMEN VOOR GEZOND DE KRENTENMIK HET SPECTRUM HET SPECTRUM. Integraal kindcentrum voor onderwijs en opvang. Hofsingel Wilhelminastraat Boslaan SAMEN VOOR GEZOND DE KRENTENMIK HET SPECTRUM HET SPECTRUM Hofsingel Wilhelminastraat Boslaan Integraal kindcentrum voor onderwijs en opvang Welkom OP Het Spectrum Elkaar de ruimte geven, SAMEN leren, SAMEN

Nadere informatie

DE KRACHT VAN SPEELPLEIN WERK Memorandum Vlaamse, federale en Europese verkiezingen 2019

DE KRACHT VAN SPEELPLEIN WERK Memorandum Vlaamse, federale en Europese verkiezingen 2019 DE KRACHT VAN SPEELPLEIN WERK Memorandum Vlaamse, federale en Europese verkiezingen 2019 Vlaamse Dienst Speelpleinwerk vzw 26 mei 2019 vinden er verkiezingen plaats op Vlaams, federaal en Europees niveau.

Nadere informatie

Startnotitie. Vrijwilligerswerk Vrijwilligers maken het verschil! 2011 2014. Versie: 21 april 2011 1

Startnotitie. Vrijwilligerswerk Vrijwilligers maken het verschil! 2011 2014. Versie: 21 april 2011 1 Startnotitie Vrijwilligerswerk Vrijwilligers maken het verschil! 2011 2014 Versie: 21 april 2011 1 1. Aanleiding 1.1. Voor u ligt de startnotitie vrijwilligersbeleid, directe aanleiding voor deze startnotitie

Nadere informatie

Oefenkansen Nederlands in 10 Gentse wijken dankzij 'Tuupe veur taal'

Oefenkansen Nederlands in 10 Gentse wijken dankzij 'Tuupe veur taal' Oefenkansen Nederlands in 10 Gentse wijken dankzij 'Tuupe veur taal' Met 'Tuupe veur taal' creëert de Stad Gent samen met vier partners oefenkansen Nederlands voor anderstaligen in tien Gentse wijken.

Nadere informatie

Canada. Inleiding. Het Land

Canada. Inleiding. Het Land Canada Inleiding Mijn spreekbeurt gaat over Canada ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik er meer van wilde weten en dat ik het leuk vond om over Canada te doen Het Land 1 / 8 Canada is het één na grootste

Nadere informatie

Het pedagogische raamwerk in een notendop

Het pedagogische raamwerk in een notendop Het pedagogische raamwerk in een notendop Het pedagogische raamwerk Geeft weer wat we verstaan onder pedagogische kwaliteit en vormt daardoor een eenvormige inspiratiebron voor iedereen die met kinderopvang

Nadere informatie

Eindexamen vwo aardrijkskunde 2013-I

Eindexamen vwo aardrijkskunde 2013-I Wereld Opgave 1 Ontwikkelingen in de mondiale autoproductie Bestudeer de bronnen 1 en 2 uit het bronnenboekje die bij deze opgave horen. Gebruik bron 1. 1p 1 Met welk begrip wordt de mondiale verandering

Nadere informatie

24 uurshulp. Met Cardea kun je verder!

24 uurshulp. Met Cardea kun je verder! 24 uurshulp Met Cardea kun je verder! Met Cardea kun je verder! 24 UURSHULP De meeste kinderen en jongeren wonen thuis bij hun ouders totdat ze op zichzelf gaan wonen. Toch kunnen er omstandigheden zijn,

Nadere informatie

ICCARus, een Gents project rond betere huisvesting voor kwetsbare doelgroepen krijgt 5 miljoen euro aan Europese subsidies

ICCARus, een Gents project rond betere huisvesting voor kwetsbare doelgroepen krijgt 5 miljoen euro aan Europese subsidies 10 oktober 2018, 16:00 (CEST) ICCARus, een Gents project rond betere huisvesting voor kwetsbare doelgroepen krijgt 5 miljoen euro aan Europese subsidies De Stad Gent ontvangt voor haar project ICCARus

Nadere informatie

Iedereen jeugdwerker!

Iedereen jeugdwerker! Iedereen jeugdwerker! I n s p irat ie van u it h e t j e u g d w e r k vo o r a l w ie k in d e r e n e n j o n g e r e n o n d e rs t e u n t. E x p o o C o n g r e s 4 d e c e m b e r 2 0 1 8 1 De Ambrassade

Nadere informatie

Wmo participatie Meppel (eindrapport)

Wmo participatie Meppel (eindrapport) Workshopsessies Wmo-beleidskompas Norbert Broenink Workshopsessies Wmo-beleidskompas Amsterdam, 1 november 2011 Norbert Broenink DSP groep BV Van Diemenstraat 374 1013 CR Amsterdam T: +31 (0)20 625 75

Nadere informatie

28 september 2018: Aardbevingen en tsunami verwoesten Indonesië

28 september 2018: Aardbevingen en tsunami verwoesten Indonesië 28 september 2018: Aardbevingen en tsunami verwoesten Indonesië Land Inwoners: 260.580.739 (België: 11.491.346) Oppervlakte: 1.910.931 km² (België: 30.528 km²) BNP/capita: $ 13 120 (België: $ 48 258) Bevolking

Nadere informatie

Waar ligt Venezuela? a. in het noorden van Zuid-Amerika b. in het zuiden van Noord-Amerika c. in Centraal-Amerika

Waar ligt Venezuela? a. in het noorden van Zuid-Amerika b. in het zuiden van Noord-Amerika c. in Centraal-Amerika Waar ligt Venezuela? a. in het noorden van Zuid-Amerika b. in het zuiden van Noord-Amerika c. in Centraal-Amerika Hoeveel buurlanden heeft Venezuela? a. één b. twee c. drie De buurlanden van Venezuela

Nadere informatie

Strategisch beleid Welschap laat je het beste uit jezelf halen

Strategisch beleid Welschap laat je het beste uit jezelf halen Strategisch beleid 2019 2025 Welschap laat je het beste uit jezelf halen Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Visie, missie, positionering 4 3. Strategische doelen 2019 2025 5 Heemskerk, januari 2019 Welschap

Nadere informatie

Een brede Kinderopvang

Een brede Kinderopvang Een brede Kinderopvang REFLECTIES door Jan Van Gils Onderzoekscentrum Kind en Samenleving jvangils@k-s.be Tweede Studiedag Brede School Vlaams Parlement 16 mei 2008 TOREN VAN BABEL versus DRIE PERSPECTIEVEN

Nadere informatie

28 september 2018: Aardbevingen en tsunami verwoesten Indonesië

28 september 2018: Aardbevingen en tsunami verwoesten Indonesië 28 september 2018: Aardbevingen en tsunami verwoesten Indonesië Land Inwoners: 260.580.739 (België: 11.491.346) Oppervlakte: 1.910.931 km² (België: 30.528 km²) BNP/capita: $ 13 120 (België: $ 48 258) Bevolking

Nadere informatie

Brede School - Grimbergen

Brede School - Grimbergen Grimbergen Integratiedienst, gemeentebestuur Grimbergen Ondersteuning ontwikkelingen Brede School vanuit Provincie Vlaams- Brabant (diversiteit & onderwijs) Brede School? Beleidsvisie 2014-2019 Grimbergen:

Nadere informatie

aanvullende informatie over de sloppenwijken in Caracas

aanvullende informatie over de sloppenwijken in Caracas Les 3: Overleven in de sloppenwijken / Bijlage I I. Introductie aanvullende informatie over de sloppenwijken in Caracas Er wonen miljoenen mensen in de sloppenwijken van Caracas, verspreid over verschillende

Nadere informatie

ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer!

ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer! ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer! Welkom Met ons onderwijs willen we voor elke VMBO leerling relevant zijn. Door ons onderwijs ontdekken leerlingen wat hen boeit, wat ze kunnen en waar

Nadere informatie

ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer!

ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer! ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer! Welkom Met ons onderwijs willen we voor elke vmbo-leerling relevant zijn. Door ons onderwijs ontdekken leerlingen wat hen boeit, wat ze kunnen en waar

Nadere informatie

Duurzaam samenwerken in een buurtgericht netwerk voor kinderen en gezinnen

Duurzaam samenwerken in een buurtgericht netwerk voor kinderen en gezinnen Duurzaam samenwerken in een buurtgericht netwerk voor kinderen en gezinnen Welke uitdagingen liggen er? Het lokaal geïntegreerd gezinsbeleid neemt een belangrijke plaats in binnen het lokaal sociaal beleid,

Nadere informatie

Vrijetijdsmogelijkheden Sport-jeugd-cultuurspeelpleinwerking-kinderopvangbibliotheek-erfgoed. Vrije Tijd te Ingelmunster, 28 april 2016

Vrijetijdsmogelijkheden Sport-jeugd-cultuurspeelpleinwerking-kinderopvangbibliotheek-erfgoed. Vrije Tijd te Ingelmunster, 28 april 2016 * Vrijetijdsmogelijkheden Sport-jeugd-cultuurspeelpleinwerking-kinderopvangbibliotheek-erfgoed Ingelmunster : 10810 inwoners Als kleine gemeente groot aanbod op het vlak van vrije tijdsmogelijkheden 46

Nadere informatie

Doelstelling. Voorwoord. Bestuur. Geachte lezer,

Doelstelling. Voorwoord. Bestuur. Geachte lezer, Jaarverslag 2013 Honselersdijk Voorwoord Geachte lezer, Dit is het jaarverslag van de Stichting mijn huis in Ipauratu over het jaar 2013. Hierin vindt het verslag van de activiteiten die wij hebben uitgevoerd

Nadere informatie

25 april 2015: aardbeving verwoest Nepal

25 april 2015: aardbeving verwoest Nepal 25 april 2015: aardbeving verwoest Nepal Land Inwoners: 30.430.267 (België: 10.449.361) Oppervlakte: 147.181 km² (België: 30 528 km²) BNP/capita: $ 2 400 (België: $41 700) Bevolking Levensverwachting bij

Nadere informatie

Beste Lezer, Voor u ligt het jaarverslag van stichting. Sparrow van het jaar waar we vooral ons nieuw opgezette

Beste Lezer, Voor u ligt het jaarverslag van stichting. Sparrow van het jaar waar we vooral ons nieuw opgezette Jaarverslag 2016 Inhoudsopgave I n h o u d s o p g a v e V o o r w o o r d s t i c h t i n g S p a r r o w Voorwoord - pagina 2 Beste Lezer, Voor u ligt het jaarverslag van stichting We hopen dat dit jaarverslag

Nadere informatie

JEUGDWERKER met focus op speelpleinwerk Cultuur & Samenleven Dilbeek vzw Team jongeren

JEUGDWERKER met focus op speelpleinwerk Cultuur & Samenleven Dilbeek vzw Team jongeren 1. Doel van de functie Het organiseren van Speelpleinwerking Begijnenborre om kinderen van 3 t.e.m. 14 jaar een speelse vakantie aan te bieden onder begeleiding van animatoren en hoofdanimatoren Het ontwikkelen,

Nadere informatie

Hoe (be)doel je? Studiedag 3 november Annelies Acda, Marije van Koperen, Marcel Brosens

Hoe (be)doel je? Studiedag 3 november Annelies Acda, Marije van Koperen, Marcel Brosens Hoe (be)doel je? Studiedag 3 november 2016 Annelies Acda, Marije van Koperen, Marcel Brosens Welkom 1. What s in a name 2. Drie voorbeelden 3. Zelf aan de slag 4. Reflectie & slottips 1. What s in a name

Nadere informatie

Huis Sofia 22 november 2011

Huis Sofia 22 november 2011 Huis Sofia 22 november 2011 Overzicht presentatie Antwerpen in cijfers OCMW Antwerpen in cijfers Studenten in Antwerpen Strategische visie en doelstelling Visie en uitgangspunten Wie woont er? Wat betekent

Nadere informatie

Jeroen Geerdink, Stimuland Okkenbroek, 13 januari 2015

Jeroen Geerdink, Stimuland Okkenbroek, 13 januari 2015 Jeroen Geerdink, Stimuland Okkenbroek, 13 januari 2015 Op weg naar een nieuw platteland Minder voorzieningen Dienstverlening/retail verandert Digitalisering communicatie en werkprocessen Sociale levenstructuren

Nadere informatie

Elke dag zo goed mogelijk.

Elke dag zo goed mogelijk. Elke dag zo goed mogelijk. Iedereen wil genieten, ontspannen en ontwikkelen. Op z n eigen wijze en binnen z n eigen mogelijkheden. Voor mensen met een verstandelijke beperking en een intensieve zorgvraag

Nadere informatie

Liberia. Een project van Noa

Liberia. Een project van Noa Liberia Een project van Noa Naam: Liberia Hoofdstad: Monrovia Werelddeel: Afrika De buurlanden zijn Guinea, Sierra Leone en Ivoorkust. Het grenst aan de Noord - Atlantische Ocean en de Atlantische Oceaan

Nadere informatie

AP Toegankelijkheid van het vrijetijdsaanbod voor maatschappelijk kwetsbare jeugd vergroten.

AP Toegankelijkheid van het vrijetijdsaanbod voor maatschappelijk kwetsbare jeugd vergroten. BD 2.08 Bevorderen van de leefbaarheid en de sociale cohesie in de stad met bijzondere aandacht voor de leefbaarheid in de aandachtswijken en het bieden van kansen aan maatschappelijk kwetsbare jeugd.

Nadere informatie

NIEUWS locatie Sint Martinusstraat

NIEUWS locatie Sint Martinusstraat NIEUWS locatie Sint Martinusstraat Personele zaken Na de vakantie komt juf Nikita terug van zwangerschapsverlof. Zij heeft enige jaren gelden op onze locatie gewerkt en daarna op de locatie Hoge Woerd.

Nadere informatie

Dwarsdwarsdwars hhhhhhhhhhhhhhh

Dwarsdwarsdwars hhhhhhhhhhhhhhh Dwarsdwarsdwars hhhhhhhhhhhhhhh De waarde van onderwijs oktober 2013 lllllllllllllll dwarsdwarsdwars Inleiding De tijd dat het onderwijs alleen maar gericht was op het overdragen van kennis en vaardigheden

Nadere informatie

BEHOEFTE- EN TEVREDENHEIDSONDERZOEK ROND DE GEMEENTELIJKE VAKANTIEWERKINGEN VAN KEERBERGEN

BEHOEFTE- EN TEVREDENHEIDSONDERZOEK ROND DE GEMEENTELIJKE VAKANTIEWERKINGEN VAN KEERBERGEN BEHOEFTE- EN TEVREDENHEIDSONDERZOEK ROND DE GEMEENTELIJKE VAKANTIEWERKINGEN VAN KEERBERGEN Hallo! Om te evolueren moet je evalueren. Vandaar deze vragenlijst. Namen jouw kinderen als eens deel aan de sportweken,

Nadere informatie

Projectplan Associação Centro Missionário de Desenvolvimento Social Rua José Justino 72 - Vila Fazendinha Belo Horizonte, Brazilië

Projectplan Associação Centro Missionário de Desenvolvimento Social Rua José Justino 72 - Vila Fazendinha Belo Horizonte, Brazilië Projectplan 2018 Associação Centro Missionário de Desenvolvimento Social Rua José Justino 72 - Vila Fazendinha Belo Horizonte, Brazilië Inleiding De sloppenwijk Vila Fazendinha maakt deel uit van de grootste

Nadere informatie

PROJECT BABONGO. Centraal Afrika Afrika

PROJECT BABONGO. Centraal Afrika Afrika PROJECT BABONGO Centraal Afrika Afrika ZORGEN VOOR BABONGO Het dorp Babongo ligt in de Dzanga Sangha regio van de Centraal Afrikaanse Republiek. Door de ligging in het tropische regenwoud is het dorp vrij

Nadere informatie

Toekomstscenario s ROC ASA Utrecht Sport en bewegen

Toekomstscenario s ROC ASA Utrecht Sport en bewegen Toekomstscenario s ROC ASA Utrecht Sport en bewegen De weg naar de werkconferentie 1 Inhoud Centrale vraag Scenario-ontwikkeling Deskresearch Expertgesprekken Confrontatie Clusteren kernonzekerheden Scenario

Nadere informatie

De reizen kunnen prive en als groepsreis (4 tot 12 personen) worden uitgevoerd. De reizen zijn inclusief 3 maaltijden per dag.

De reizen kunnen prive en als groepsreis (4 tot 12 personen) worden uitgevoerd. De reizen zijn inclusief 3 maaltijden per dag. Rondreis Zuid Afrika Algemeen Be aware! Brullende leeuwen, brutale apen, nieuwsgierige olifanten. Met deze rondreizen ga je ze zeker tegenkomen. Grote kans dat je The Big Five scoort op een gamedrive door

Nadere informatie

Uitreiking Jong & Wijs Prijs

Uitreiking Jong & Wijs Prijs Uitreiking Jong & Wijs Prijs De Stad Gent heeft voor het eerst de Jong & Wijs Prijs uitgereikt. De prijs beloont mensen en organisaties die zich inzetten om van Gent een kind- en jeugdvriendelijke stad

Nadere informatie

Kennismaken met Planetree info@planetree.nl www.planetree.nl

Kennismaken met Planetree info@planetree.nl www.planetree.nl Kennismaken met Planetree info@planetree.nl www.planetree.nl ONDERWIJS & PLANETREE Interesse in het mee doorvertalen van Planetree naar onderwijs en onderwijs organisaties? Neem neem contact op met jim@planetree.nl

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? 1. De organisatie 2. Waar gaan we heen 3. Met wie werken we samen? 4. Waar werken we? 5. Waar verblijven we? 6. Wat gaan we doen? 7. Plannen maken 8. Voorbereiding 9. Projectreis

Nadere informatie

Imbuko. Figuur 1: Intense Wines. Inhoudsopgave. 1.Imbuko 2 2. Wijnbouw 6 3. Zuid-Afrika 8

Imbuko. Figuur 1: Intense Wines. Inhoudsopgave. 1.Imbuko 2 2. Wijnbouw 6 3. Zuid-Afrika 8 Imbuko Figuur 1: Intense Wines Inhoudsopgave 1.Imbuko 2 2. Wijnbouw 6 3. Zuid-Afrika 8 1. Imbuko Belangrijkste feiten Imbuko exporteert wijn onder verschillende merken. Rebourne is het fairtrade merk van

Nadere informatie

Project Zonnestraal. Les- en spaarsuggesties voor het basisonderwijs (bovenbouw) >> Help God s Golden Acre Zuid-Afrika op weg naar selfsupporting!

Project Zonnestraal. Les- en spaarsuggesties voor het basisonderwijs (bovenbouw) >> Help God s Golden Acre Zuid-Afrika op weg naar selfsupporting! Project Zonnestraal Les- en spaarsuggesties voor het basisonderwijs (bovenbouw) >> Help God s Golden Acre Zuid-Afrika op weg naar selfsupporting!

Nadere informatie

De rechten van het kind

De rechten van het kind De kinderrechten in een notendop Internet(wiki): Verdrag inzake de rechten van het kind 1 Het kinderrechtenverdrag Naast de rechten van de mens werd er in de Verenigde Naties gewerkt aan een verdrag voor

Nadere informatie

Basiscursus voor monitoren

Basiscursus voor monitoren Basiscursus voor monitoren 2015 V.U. Vakantiewerking Scherpenheuvel-Zichem, August Nihoulstraat 13-15, 3270 Scherpenheuvel Voor wie? Ben je minimum 16 jaar of word je nog 16 in de loop van 2015? Kan je

Nadere informatie

2015 Beleidsplan 2015 Stichting Sparrow

2015 Beleidsplan 2015 Stichting Sparrow 2015 Beleidsplan 2015 Stichting Sparrow Inhoudsopgave Over Sparrow...2 Doelstelling...2 Christelijke grondslag...2 Organisatiestructuur...2 Werkgebied...2 Visie op armoede en armoedebestrijding...3 Doelen

Nadere informatie

Naam: ZUID - AFRIKA apartheid en het Krugerpark

Naam: ZUID - AFRIKA apartheid en het Krugerpark Naam: ZUID - AFRIKA apartheid en het Krugerpark Zuid-Afrika is één van de mooiste vakantielanden ter wereld. Het wordt vaak De wereld in één land genoemd. Deze leus is zeer terecht, want het is ongelofelijk

Nadere informatie

Programma. Voorstelling project Waarom? Wat? Ambassadeurs gezocht! De Making of Ambassadeurs Dursun aan het woord Speeddating Invullen fiches

Programma. Voorstelling project Waarom? Wat? Ambassadeurs gezocht! De Making of Ambassadeurs Dursun aan het woord Speeddating Invullen fiches Latent Talent Programma Voorstelling project Waarom? Wat? Ambassadeurs gezocht! De Making of Ambassadeurs Dursun aan het woord Speeddating Invullen fiches Rachid Boumalek aan het woord Voorstelling project

Nadere informatie

Infobrochure. GO! basisschool t Klavertje Diksmuidestraat 1, 8840 Staden Tel.: 051/

Infobrochure. GO! basisschool t Klavertje Diksmuidestraat 1, 8840 Staden Tel.: 051/ Infobrochure GO! basisschool t Klavertje Diksmuidestraat 1, 8840 Staden Tel.: 051/ 70 12 48 e-mail: bs.staden@g-o.be Schooljaar 2018-2019 Beste ouders, Hartelijk dank voor de belangstelling die u toont

Nadere informatie

Sustainable development goals

Sustainable development goals Sustainable development goals The road to dignity by 2030 Ending Poverty, Transforming all Lives and Protecting the Planet = De weg naar waardigheid, Armoede beëindigen, alle levens veranderen en de aarde

Nadere informatie

Programma. 1. Kennismakingsronde. 2. Korte Toelichting globale werking Formaat. 3. Een blik op Linkeroever Jeugdhuis 2050

Programma. 1. Kennismakingsronde. 2. Korte Toelichting globale werking Formaat. 3. Een blik op Linkeroever Jeugdhuis 2050 Programma 1. Kennismakingsronde 2. Korte Toelichting globale werking Formaat 3. Een blik op Linkeroever Jeugdhuis 2050 4. Ouderbetrokkenheid (focus moeders) Missie Formaat is de federatie van jeugdhuizen,

Nadere informatie

Welke woorden komen bij je op als je deze beelden ziet?

Welke woorden komen bij je op als je deze beelden ziet? Welke woorden komen bij je op als je deze beelden ziet? Slavernij in de geschiedenis van Nederland 1 Een niet zo fraai verleden In de loop van de geschiedenis werden mensen vaak misbruikt. Enkele trieste

Nadere informatie

Dag tegen Racisme. Internationale dag tegen racisme. Definitie van racisme. wereld'). De politie begon toen te. Gerwin De Decker

Dag tegen Racisme. Internationale dag tegen racisme. Definitie van racisme. wereld'). De politie begon toen te. Gerwin De Decker Gerwin De Decker Dit krantje gaat over racisme. Iedereen heeft het al wel eens van dichtbij meegemaakt. Je hebt op school, op straat, in de bus of thuis wel eens een reactie gezien of gehoord over mensen

Nadere informatie

8 2 &9,97897 # " # $! # # #! $! # " "$

8 2 &9,97897 #  # $! # # #! $! #  $ 1 o o o o o o o o o o 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 VAKANTIEBOS HET HELE JAAR DOOR! Jij hoeft je voortaan nooit te vervelen in de vakanties. Wij zorgen dat elke vakantie onvergetelijk wordt. Sport, spel, knutselen,

Nadere informatie

2014-2018. Publieksversie 20-05-2014 M A T H E N E S S E R L A A N 3 0 5 - B 3 0 2 1 H K R O T T E R D A M

2014-2018. Publieksversie 20-05-2014 M A T H E N E S S E R L A A N 3 0 5 - B 3 0 2 1 H K R O T T E R D A M STRATEGISCH PLAN SINT LAURENSFONDS 2014-2018 ZORG DR A GEN DA T KWETS BARE JE UGDI GEN E N OUDEREN ( BL I J VE N) MEEDOEN IN DE ROT TER DA M SE MAATS C HAPPIJ Publieksversie 20-05-2014 M A T H E N E S

Nadere informatie

Maison BILOBA Huis. Basisideeën

Maison BILOBA Huis. Basisideeën Maison BILOBA Huis Basisideeën Goed wonen E.MM.A biedt woongelegenheid aan senioren uit de buurt rond de Brabantstraat, om hen in staat te stellen een beter leven te leiden in hun buurt. Het BILOBA Huis

Nadere informatie

MIDDEN-DRENTHE. Verkiezingsprogramma

MIDDEN-DRENTHE. Verkiezingsprogramma MIDDEN-DRENTHE Verkiezingsprogramma 2018-2022 Midden-Drenthe Duurzaam en Sociaal Dat is waar we naar streven als GroenLinks Midden-Drenthe. In het sociale en duurzame akkoord, van de coalitie waarvan wij

Nadere informatie

De Zwevegemse subsidiereglementen Een kort overzicht!

De Zwevegemse subsidiereglementen Een kort overzicht! De Zwevegemse subsidiereglementen Een kort overzicht! Volg de aanwijzingen in deze brochure stap voor stap en kom zo tot een perfect subsidiedossier! We overlopen alle formulieren zodat je duidelijk weet

Nadere informatie

Hoofdstuk 6 Sportiviteit en Respect

Hoofdstuk 6 Sportiviteit en Respect Hoofdstuk 6 Sportiviteit en Respect In hoofdstuk 1 hebben we drie deelgebieden binnen Sportiviteit & Respect onderscheiden, namelijk (1) Fair play, (2) Sportief gedrag en (3) Grijs gebied (zie figuur pagina

Nadere informatie

Wat feiten en cijfers: Vrijwilligers: 350 Stagiaires: 50 Beroepskrachten: 75 Medewerkers: 475. Omzet: 4,3 miljoen

Wat feiten en cijfers: Vrijwilligers: 350 Stagiaires: 50 Beroepskrachten: 75 Medewerkers: 475. Omzet: 4,3 miljoen Welkom Wat feiten en cijfers: Vrijwilligers: 350 Stagiaires: 50 Beroepskrachten: 75 Medewerkers: 475 Omzet: 4,3 miljoen Werkgebied: 5 gemeenten Land van Cuijk West Maas en Waal (Gelderland) West Maas

Nadere informatie

meerjarig beleidsplan van de Stichting Masibambisane

meerjarig beleidsplan van de Stichting Masibambisane meerjarig beleidsplan van de Stichting Masibambisane In dit plan wordt het beleid voor de komende jaren vastgelegd. Het geeft inzicht in de manier waarop de Stichting Masibambisane haar doelstellingen

Nadere informatie