Uitgangspunten. Tips & Trucs, Do s & Don ts voor het gebruik van sociale media. januari Home. Uitgangspunten Online Communicatie. Do s.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Uitgangspunten. Tips & Trucs, Do s & Don ts voor het gebruik van sociale media. januari 2012. 1 Home. Uitgangspunten Online Communicatie. Do s."

Transcriptie

1 Online Communicatie, & voor het gebruik van sociale media januari 01 1

2 Waarom deze Online Communicatie? De komst van de sociale netwerken heeft ervoor gezorgd dat je gemakkelijk meningen, ideeën en kennis kunt delen met diverse groepen mensen, binnen en buiten ROC van Twente. Als gebruiker van deze sociale media kanalen en netwerken publiceer je zelf informatie en zo bevorder je communicatie en kennisuitwisseling. Dit is niet veel anders dan wat er gebeurde bij de introductie van telefoon en . Er is alleen één groot verschil: de hele wereld kan meekijken met wat je schrijft en je teksten blijven tot in lengte van jaren via Google vindbaar. Ook het ROC van Twente wordt op sociale netwerken regelmatig genoemd, als onderwerp van een discussie of alleen maar als hashtag op een social media kanaal. Positief, neutraal en ook negatief. Op zich is het natuurlijk goed dat mensen zich op sociale media kanalen informeren en meediscussiëren over alles wat hen (beroepshalve) bezighoudt. Soms kan dit echter onvoorziene en onbedoeld zelfs heel vervelende gevolgen hebben. Als je al gebruik maakt van sociale netwerken of dat overweegt, dan willen we jou als medewerker van ROC van Twente met deze uitgangspunten, tips en trucs helpen de sociale media kanalen optimaal te gebruiken om zo minder aangename ervaringen te voorkomen. Kortom: we willen je helpen mediawijzer te worden.

3 DO s bij het (zakelijk) gebruik van social media Zorg dat je officiële ROC van Twente gedragscode t.a.v. computer- en (mobiele) telefoongebruik kent (zie Plaza, tabblad ROC van Twente). Gedragscode computer- en (mobiele) telefoonverkeer. Wees jezelf. Zeg wie je bent en waar je werkt, zeker als het over ROC van Twente gaat. Maak duidelijk dat het om je eigen mening en opvattingen gaat. Schrijf in de ik-vorm. Zorg dat de feiten kloppen en wees eerlijk. Onderbouw je mening met feiten. Vermeld de bron van je informatie. Zorg voor toegevoegde waarde in de discussie. Denk na voordat je iets plaatst. Eén druk op <enter> en het bericht staat online. Gebruik je gezond verstand en wees beleefd. Geef vergissingen toe en bied zonodig je verontschuldigingen aan. Gedraag je niet anders dan dat je op school en in de klas zou doen. Houd rekening met auteursrechten. Gebruik geen logo s, handelsmerken, muziek, afbeeldingen, enz. zonder toestemming vooraf. Volg reacties op je eigen uitlatingen en reageer daar zonodig op (zie bijlage Hoe te reageren ). Probeer de eerste te zijn die een eventuele eigen fout corrigeert.

4 DON ts bij het (zakelijk) gebruik van social media Plaats geen materiaal dat je in verlegenheid zou brengen, als je moeder of leiddinggevende het zou kunnen lezen. Publiceer geen verpakte reclame-uitingen; geen SPAM (zoals: We hebben nog plaats voor nieuwe studenten ). Doe geen uitspraken die je collega s, studenten of het ROC kunnen schaden. Spreek niet námens ROC van Twente, dat is de taak van de dienst Communicatie & Marketing (als je een eigen webblog hebt, gebruik dan een disclaimer, zie pagina ) Plaats geen lasterlijk, grof, obsceen of bedreigend materiaal. Ga niet in discussie met student, decaan of een ouder. Neem liever offline contact op. Verspreid geen interne informatie. Laat je niet uit over eventueel vertrouwelijke informatie of cijfers van ROC van Twente. Citeer geen collega s of andere belanghebbenden. Plaats geen materiaal zonder toestemming van de eigenaar. Pas geen censuur toe op de mening van anderen. Vervorm het logo van ROC van Twente niet. Verbind het logo niet aan ongepaste content. Klik hier voor onze huisstijlrichtlijnen en logo. Sommige dingen doe je gewoon niet op social media kanalen.

5 voor het gebruik van sociale media Zit je als privépersoon op Twitter of heb je een weblog? Ga dan geen uitspraken bloggen of twitteren die in vergaderingen zijn gedaan. Tweets of blogs over je dagelijkse activiteiten als medewerker van ROC van Twente zijn meestal geen probleem, tenzij die over collega s gaan, vertrouwelijk zijn of je (MBO) College of dienst schaden. Als je twijfelt over het gebruik van sociale media in je werksituatie, neem dan contact op met je leidinggevende. Voor elk (MBO) College of Dienst is er nl. een communicatieadviseur van de dienst Communicatie & Marketing beschikbaar, wiens vakgebied o.a. sociale netwerken is. Kom je online voorbeelden tegen die student(en) of medewerker(s) een gevoel van onveiligheid kunnen geven (zoals online pesten, kleineren of bedreigingen), bespreek dat dan met je collega, je leidinggevende of vertrouwenscontactpersoon. Ga zelf in elk geval niet online reageren. Online discussiefora of weblogs, maar ook Twitter kun je op veel manieren inzetten. Om te stimuleren, om uit te nodigen, om kennis te delen, om te corrigeren, om te informeren, om te helpen of om geholpen te worden (#durftevragen). Als het hierbij om werkgerelateerde onderwerpen gaat, zorg dan altijd dat je herkenbaar bent als medewerker van ROC van Twente. Als je aarzelt om ergens over mee te gaan discussiëren, of om iets over je werk te gaan twitteren, vraag je dan af: of je je op je gemak zou voelen als jouw collega s je reactie morgen in de krant zouden lezen. of je voor je bijdrage goedkeuring zou krijgen van je leidinggevende. Is het antwoord op één van deze vragen nee, bespreek e.e.a. dan met je collega s of leidinggevende. Blijf op sociale netwerken zakelijk in je uitlatingen. Je kunt jaren later nog geconfronteerd worden met uitspraken die je ooit deed. Minder fraaie foto s of filmpjes van vakanties of feestjes kunnen je in je loopbaan ook blijven achtervolgen. Realiseer je ook, dat internetlezers vrij gemakkelijk achter je identiteit kunnen komen door je profiel op social media kanalen en andere informatiesporen te achterhalen.

6 ROC van Twente De dienst Communicatie & Marketing beheert de officiële communicatiekanalen van ROC van Twente op de diverse netwerken. Voorbeelden van officiële social media kanalen van ROC van Twente:

7 van het ROC actief op sociale netwerken? Als je in werktijd onder de naam van ROC van Twente of van je (MBO) College / Dienst een weblog of Facebook-pagina wil starten of als je als onderwijsafdeling actief wilt worden op Twitter, dan is het logisch dat je dat vooraf hebt overlegd met je leidinggevende (die zo nodig advies kan vragen aan de dienst Communicatie & Marketing). Het is dan gebruikelijk dat je ook je functie binnen ROC van Twente vermeldt; je vertegenwoordigt op die social media kanalen immers het ROC van Twente. Mocht je overwegen om een eigen weblog te starten of een discussiegroep op te richten op Facebook of LinkedIn waarin je regelmatig publiceert over (je dagelijks werk bij) ROC van Twente, laat dan duidelijk blijken dat de blog of de discussiegroep geen officieel communicatiekanaal van ROC van Twente is en dat je persoonlijke opvattingen hier centraal staan. In dit soort situaties wordt vaak een disclaimer toegevoegd (zie voorbeeld). Voorbeeld disclaimer bij privéblog of -discussiegroep over ROC van Twente: 011. (Je Naam). De standpunten en meningen op deze website zijn de persoonlijke mening van (Je Naam) en staan los van eventuele officiële standpunten van ROC van Twente. (Je Naam) is niet verantwoordelijk voor de inhoud van uitlatingen en reacties van derden op de hier gepubliceerde teksten.

8 actief op sociale netwerken? Wat je als privépersoon buiten je werktijd doet, is in principe jouw zaak. Maar als je in je vrije tijd actief bent op sociale netwerken, dan kan er ongewild een overlap optreden tussen privé en werk. Ben je actief op bijvoorbeeld Facebook, Hyves of Twitter en je plaatst soms ook een reactie op of informatie over je werkzaamheden bij ROC van Twente, dan is er op dat moment een duidelijke overlap tussen privé en werk. Het is verstandig om in dit grijze gebied tussen werk en privé extra alert te zijn wat je schrijft, temeer daar ook foute berichten met één druk op <enter> online staan en misschien wel eeuwig terug te vinden zijn. Meng je je privé in discussies over onderwijszaken (bijv. op LinkedIn of Facebook), dan reageer je logischerwijs op basis van persoonlijke ervaringen en geef je persoonlijke standpunten. Schrijf dan in de ikvorm. Als je een standpunt van het ROC publiceert, vermeld dat er dan bij ( Mijn ROC vindt, dat. ). Overlap tussen privé en werk zal zich natuurlijk niet voordoen, wanneer je uitsluitend op weblogs, fora en andere sociale netwerken aanwezig bent met onderwerpen als je hobby, familie, etc., die geen raakvlak hebben met je werksituatie. Bestuurders, directeuren en teamcoördinatoren van ROC van Twente hebben een bijzondere verantwoordelijkheid bij het gebruik van social media. Voor sommige functies geldt immers dat iemand altijd wordt gezien als vertegenwoordiger van ROC van Twente, ook als hij/zij in een blog, op een forum of op Twitter een privé-mening verkondigt over een willekeurig onderwerp.

9 Waar kan ik meer te weten komen over het gebruik van sociale media? Op internet en in de sociale netwerken zelf is natuurlijk heel veel informatie te vinden over (het gebruik van) sociale media kanalen. Meekijken en meelezen met wat anderen publiceren in de sociale netwerken levert je al een schat aan ervaring op van hoe het (niet) moet. Op Plaza is een subsite te vinden met informatie over hoe ROC van Twente omgaat met social media en waarom: Klik hier voor de social media site op Plaza. Al enige tijd zijn enkele tientallen collega s actief op Yammer, een intern sociaal netwerk dat alleen toegankelijk is voor medewerkers van ROC van Twente. Een ideale manier voor collega s om laagdrempelig en in een afgeschermde omgeving kennis te maken met sociale media. In het cursusjaar bieden we je via de ROC Academie diverse mogelijkheden aan om je te verdiepen in het gebruik van sociale netwerken.

10 Hoe te reageren op sociale media? 1 Home Er verschijnt een bericht over uw organisatie via sociale media 1. Voordat u bepaalt of u hier (gemandateerd) via sociale of andere media op wilt reageren, is de centrale vraag: Wat is de aard en inhoud van de berichtgeving? Het bericht is (deels) positief qua inhoud en toonzetting. Reactiemogelijkheden: Het bericht is negatief qua inhoud en toonzetting. De vervolgvraag luidt dan: Tot welke categorie behoort het bericht? Doe niets. Of: Reageer door specifiek alleen de afzender van het bericht te bedanken. Of: Bedank de afzender zichtbaar voor iedereen voor de positieve feedback. Is het bericht beledigend bedoeld? Reageer niet, maar laat iemand de situatie monitoren. Neem contact op met de communicatie afdeling als de situatie verslechtert. Bepaal als communicatieafdeling² per situatie wat de beste aanpak is. Wanneer het bericht naast een positieve boodschap een suggestie bevat, geef dan aan wat u hiermee gaat doen. of Gaat het om een grap of satire? Reageer niet wanneer u de grap of satire niet waardeert, maar laat iemand de situatie monitoren. Neem contact op met de communicatie afdeling als de situatie verslechtert. Bepaal als communicatieafdeling² per situatie wat de beste aanpak is. Probeer een leuke grap in uw eigen communicatie te gebruiken. of Is er sprake van onwaarheden of onjuiste geruchten? Verzamel de feiten, vermeld onjuistheden en corrigeer deze. Verwijs indien nodig naar (een link met) meer informatie. of Is de uitlating afkomstig van iemand die ontevreden is over de organi satie, het product of de dienst verlening? Verkrijg meer informatie over de ontstane situatie en herstel deze indien nodig. Bied excuses aan voor zaken die mis zijn gegaan. Maak zichtbaar dat u zoekt naar een oplossing. Kernelementen van uw reactie: Zorgvuldig en betrouwbaar Open en eerlijk Tijdig (snelheid is essentieel) Respectvol Gebruik bronvermelding Focus op uw doelgroepen ¹ Bron: gebaseerd op Air Force Web Posting Response Assessment USA ² Neem voor meer informatie en specifieke tips voor communicatie professionals contact op met VDMMP via de contactgegevens op Zie voor meer informatie dossier Sociale media op Hoe te reageren op sociale media? versie 1.0

Social Media Protocol

Social Media Protocol Social Media Protocol Pagina 1 van 13 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Uitgangspunten protocol... 4 Waarom... 4 Voor wie... 4 Bereik... 4 Introductie: Toepassing van social media... 5 Wat is social media...

Nadere informatie

Leerlingenreglement. (onderdeel van het schoolreglement met betrekking tot sociale media)

Leerlingenreglement. (onderdeel van het schoolreglement met betrekking tot sociale media) Leerlingenreglement (onderdeel van het schoolreglement met betrekking tot sociale media) Mobiele telefoons, ipod e.d. Tijdens de lessen (dus in lesruimten, studiehuis, mediatheek, en dergelijke) staan

Nadere informatie

Gedragscode social media, computer-, internet- en e-mailgebruik. voor het. Bornego College

Gedragscode social media, computer-, internet- en e-mailgebruik. voor het. Bornego College Gedragscode social media, computer-, internet- en e-mailgebruik voor het Bornego College December 2011 Gedragscode social media, computer-, internet- en e-mailgebruik 1/11 De gedragscode computer-, internet-

Nadere informatie

AFSPRAKEN EN RICHTLIJNEN SOCIAL MEDIA BINNEN HET ICHTHUS COLLEGE. Inleiding

AFSPRAKEN EN RICHTLIJNEN SOCIAL MEDIA BINNEN HET ICHTHUS COLLEGE. Inleiding AFSPRAKEN EN RICHTLIJNEN SOCIAL MEDIA BINNEN HET ICHTHUS COLLEGE Inleiding Het gebruik van sociale media heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen. Bijna 9 op de 10 Nederlanders maken gebruik van

Nadere informatie

1. Een leidraad met betrekking tot profilering van je school in de social media.

1. Een leidraad met betrekking tot profilering van je school in de social media. Social media beleid: Inleiding en visie: De wereld en onze samenleving veranderen door de massale inzet van ICT, social media en de vloedgolf aan laagdrempelige informatie. Ons leven en zeker ons werk,

Nadere informatie

Badminton Club Roermond

Badminton Club Roermond Social Media Protocol Badminton Club Roermond 1 Ingangsdatum social media protocol Dit protocol gaat in op 18 februari 2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Richtlijnen voor het gebruik van sociale media

Nadere informatie

GEDRAGSCODE COMMUNICATIEMIDDELEN

GEDRAGSCODE COMMUNICATIEMIDDELEN GEDRAGSCODE COMMUNICATIEMIDDELEN Deze notitie vervangt de voorgaande notitie Gedragscode internet- en e-mailgebruik. Artikel 1 Internetgebruik algemeen a. De werkgever behoudt zich het recht voor om de

Nadere informatie

Richtlijnen gebruik sociale media binnen de gemeente Heemstede Juni 2010

Richtlijnen gebruik sociale media binnen de gemeente Heemstede Juni 2010 Richtlijnen gebruik sociale media binnen de gemeente Heemstede Juni 2010 Inhoudsopgave Inleiding...1 Kenmerken sociale media...1 Richtlijnen voor ambtenaren...2 Richtlijnen voor college B&W...3 Bijlage

Nadere informatie

... W. Broos/werkgroep PR en communicatie

... W. Broos/werkgroep PR en communicatie 20 maart 2014.................................................................. Gebruik social media W. Broos/werkgroep PR en communicatie Naam notitie/procedure/afspraak Eigenaar/portefeuillehouder Gebruik

Nadere informatie

Check je sociale media

Check je sociale media Check je sociale media Succesvol zakelijk communiceren via sociale netwerken Heidi Aalbrecht Eric Tiggeler Pyter Wagenaar Sdu Uitgevers, Den Haag 5 Inhoud 1 Inleiding Wat zijn sociale media en wat kun

Nadere informatie

Ronduit. Visie op de inzet van Social Media binnen het onderwijs

Ronduit. Visie op de inzet van Social Media binnen het onderwijs Visie op de inzet van Social Media binnen het onderwijs Wat verstaan we onder Social Media? Onder Social Media verstaan we o.a. Twitter, Hyves, Facebook, LinkedIn, YouTube, Glogster, Skype, gebruik digibord

Nadere informatie

Internetprotocol. Internet op school

Internetprotocol. Internet op school Internetprotocol Internet op school De kinderen van onze school kunnen gebruik maken van internet. Wij hebben ervoor gekozen de leerlingen van alle klassen die mogelijkheid te bieden. Wij volgen de strategie

Nadere informatie

Afsprakennota bij het gebruik van sociale media. Stadsbestuur Herentals

Afsprakennota bij het gebruik van sociale media. Stadsbestuur Herentals Afsprakennota bij het gebruik van sociale media Stadsbestuur Herentals Contact Jef Versmissen, communicatieambtenaar stadsbestuur Herentals administratief centrum, Augustijnenlaan 30, 2200 Herentals jef.versmissen@herentals.be

Nadere informatie

Addemdum. Veel leesplezier toegewenst! Inge Harts. Praktisch rapport Online Reputatie Management 2

Addemdum. Veel leesplezier toegewenst! Inge Harts. Praktisch rapport Online Reputatie Management 2 Addemdum Dit praktisch rapport over Online Reputatie Management is medio 2008 uitgebracht, na een langdurig onderzoek naar het wat, maar vooral hoe van Online Reputatie Management. Inmiddels hebben veel

Nadere informatie

GEBRUIKSCODE SOCIAL MEDIA

GEBRUIKSCODE SOCIAL MEDIA GEBRUIKSCODE SOCIAL MEDIA oktober 2013 Uitvoering: Alle Dijk, bovenschools ICT er (namens de ICT-werkgroep) Instemming GMR op 14 november 2013 Vastgesteld op 15 november 2013 WAAR GAAT DEZE WERKINSTRUCTIE

Nadere informatie

cursusboek Go Social social media workshop aangeboden door ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers

cursusboek Go Social social media workshop aangeboden door ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers cursusboek Go Social social media workshop aangeboden door ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers, 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: social media anno nu... 4 1.1 Hoeveel mensen maken er gebruik

Nadere informatie

Hoe gebruik je sociale media op een verantwoorde manier? Handreiking voor verpleegkundigen en verzorgenden

Hoe gebruik je sociale media op een verantwoorde manier? Handreiking voor verpleegkundigen en verzorgenden Hoe gebruik je sociale media op een verantwoorde manier? Handreiking voor verpleegkundigen en verzorgenden Handreiking voor verpleegkundigen en verzorgenden In het kort 1. Als verpleegkundige/verzorgende

Nadere informatie

Protocol Sociale Media

Protocol Sociale Media Bezoekadres Blikkenburgerlaan 2 3703 CV Zeist Postadres Postbus 16 3700 AA Zeist T 030 698 21 40 F 030 698 21 80 www.osgs.nl info@osgs.nl KvK 30250155 Datum Onderwerp Protocol Contactpersoon P. van de

Nadere informatie

Beleidsplan Sociale Veiligheid AWBR

Beleidsplan Sociale Veiligheid AWBR 1 Beleidsplan Sociale Veiligheid Amsterdam West Binnen de Ring, Stichting voor openbaar primair onderwijs Naam school: 2 Voorwoord Volgens de Arbeidsomstandighedenwet is iedere instelling in Nederland

Nadere informatie

7.7 HANDELINGSINSTRUCTIES AGRESSIE SOCIALE MEDIA EN WEBCARE

7.7 HANDELINGSINSTRUCTIES AGRESSIE SOCIALE MEDIA EN WEBCARE 7.7 HANDELINGSINSTRUCTIES AGRESSIE SOCIALE MEDIA EN WEBCARE Onderdeel van de Arbocatalogus Agressie en Geweld 2.0, sector Gemeenten Doelgroep Inhoud Coördinator agressie en geweld, hoger management, leidinggevenden,

Nadere informatie

Sociale media. praktijkervaringen van en voor gemeentebestuurders

Sociale media. praktijkervaringen van en voor gemeentebestuurders Sociale media praktijkervaringen van en voor gemeentebestuurders Inhoud Netwerken via sociale media Twitteren tijdens de raadsvergadering Gemeentelijke communicatie via sociale media Burgers betrekken

Nadere informatie

Social media; gebruikt uw kind het veilig?

Social media; gebruikt uw kind het veilig? Social media; gebruikt uw kind het veilig? De mogelijkheden en risico s van social media voor uw kind. Niels Konings, Bram Baas & Renee Preijde Social media is tegenwoordig niet meer weg te denken, elke

Nadere informatie

Zakelijk. twitteren. voor beginners. Carlijn Postma

Zakelijk. twitteren. voor beginners. Carlijn Postma Zakelijk twitteren voor beginners Carlijn Postma Inhoud Voorwoord 9 Communiceren Avatar 1 Wat is Twitter? 14 Wat interesseert mij dat nou? Mainstream 2 Zakelijk twitteren, moet dat nou? 21 Mijlpaal Ego

Nadere informatie

Instituten & Charitas. de organisatie & Bestuurders Box. sociale media. Instituten & Charitas Bestuurders Box - ABN AMRO MeesPierson

Instituten & Charitas. de organisatie & Bestuurders Box. sociale media. Instituten & Charitas Bestuurders Box - ABN AMRO MeesPierson Instituten & Charitas de organisatie & sociale media Bestuurders Box de organisatie & sociale media Instituten & Charitas de organisatie & sociale media Maatschappelijke organisaties ontlenen hun bestaansrecht

Nadere informatie

Handleiding LinkedIn. Interim Intelligence

Handleiding LinkedIn. Interim Intelligence Handleiding LinkedIn Interim Intelligence Inhoud 1. Wat is LinkedIn? 2 2. Profiel 3 Registreren 3 Profiel aanmaken 3 Settings 5 Personaliseren en optimaliseren 5 3. Netwerk bouwen 7 Adresboek koppelen

Nadere informatie

Anti- Pestprotocol St. Jozefbasisschool

Anti- Pestprotocol St. Jozefbasisschool Anti- Pestprotocol St. Jozefbasisschool April 2015 Anti-Pestprotocol St. Jozefbasisschool Pagina 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 Plagen of pesten? 4 Signalen van pesten 5 Pesten via internet

Nadere informatie

Marketing op sociale netwerken. Carlos Lubbers & Rik Paanakker (5HC)

Marketing op sociale netwerken. Carlos Lubbers & Rik Paanakker (5HC) Marketing op sociale netwerken Emmauscollege 2012-2013 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Inleiding... 4 Hoofdstuk 1: Waar(om) adverteren?... 5 Waarom adverteren op sociale netwerken?... 5 Kiezen van het juiste

Nadere informatie

Gratis e-book: Hoe krijg je een goede online reputatie?

Gratis e-book: Hoe krijg je een goede online reputatie? 1 Gratis e-book: Hoe krijg je een goede online reputatie? 2 Inleiding Dit e-book is gratis en mag je zelfs doormailen! Jouw online reputatie wordt steeds belangrijker. Immers, potentiële klanten en werknemers

Nadere informatie

Bereik uw achterban via social media

Bereik uw achterban via social media Anders Bereik uw achterban via social media Social mediagids voor het betrekken van burgers Gendeles estrum es ut elitia Auteur: Brechtje Walburgh Schmidt, Marjoke Verschelling, Karin Sok Redactie: Tekstburo

Nadere informatie

1 3 N u t t i g e LinkedIn Tips. Haal direct meer uit je netwerk!

1 3 N u t t i g e LinkedIn Tips. Haal direct meer uit je netwerk! 1 3 N u t t i g e LinkedIn Tips Haal direct meer uit je netwerk! Inleiding Allereerst wil ik u bedanken voor het downloaden van dit e-book. Na weken van voorbereiding kunnen we dan nu eindelijk dit e-book

Nadere informatie