Ruitersportcentrum De Schimmelkroft. Kerkweg 221b 1964 KJ Heemskerk

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ruitersportcentrum De Schimmelkroft. Kerkweg 221b 1964 KJ Heemskerk 0251-231164"

Transcriptie

1 Ruitersportcentrum De Schimmelkroft Kerkweg 221b 1964 KJ Heemskerk

2 Zaterdag Kuilgras voeren Alles stro geven. Alles harken en vegen. (extra buiten en achter de buitenbaan.) Zondag werkzaamheden. Stal netjes houden. op hoeveelheid. nalopen. Zadelkamer netjes! Kuilgras voeren Alles stro geven. Alles harken en vegen. Helpen bij eventuele buitenrit, wedstrijd enz. werkzaamheden. Stal netjes houden. op hoeveelheid. Zadelkamer netjes! Goed opletten dat alle paarden beweging hebben gehad! Algemeen Het schema weekplanning en periodieke werkzaamheden behoeven enige toelichting. De bedoeling is dat zij een ondersteunende taak hebben, lang niet altijd lukt het om dit zo uit te voeren. Het is dus geen wet van meden en perzen. Zo zijn er werkzaamheden welke voorgaan b.v. aan paarden of pony's die gestapt moeten worden. Deze werkzaamheden gebeuren in overleg met Sanne. Natuurlijk gaan de normale werkzaamheden voor de extra werkzaamheden, ook hier geldt dat e.e.a. in overleg met Sanne plaatsvindt. Zo zijn ook niet alle werkzaamheden in een schema te vatten zoals extra hulp aan klanten. Of dekjes die uitgehangen moeten worden, harnachement wat vervangen moet worden wegens plotselinge breuk. Een belangrijke taak voor de vaste medewerksters en stagiaires is ook het aansturen en begeleiden van vrijwilligers, door hun inzet is er meer mogelijk, dit komt de service het onderhoud en de paarden en pony's ten goede. Het afstemmen van werkzaamheden vergt wel een goede communicatie onderling (vaste medewerkers) maar ook met vrijwilligers en instructieteam, zonodig via het logboek. De telefoon s Ochtends neem je de telefoon mee naar stal er is een buideltasje voor. Als Linda of Bets er is geven zij dit aan en kan je de telefoon bij hun achterlaten. Hoor je op stal dan een interne lijn moet je die natuurlijk opnemen. Sanne begeleid stagiaires en medewerkers, zij is de eindverantwoordelijke voor de paarden en pony s. Linda houdt zich bezig met de bar en verzorgt de administratie. Wim is verantwoordelijk voor het algemeen management.

3 Veiligheid op stal Je hebt als vrijwilliger/stagiaire natuurlijk een voorbeeldfunctie. Zorg daarom dat je altijd de veiligheid in de gaten houdt. Hieronder volgen alvast wat tips. Voeren Tijdens het voeren zijn de paarden altijd wat onrustig. Het is dan ook onverstandig tijdens het eten een paard te benaderen. Als je een box in moet, is het van belang het paard goed in de gaten te houden. Het paard voelt het als je bang bent of twijfelt. Benaderen van een paard Een paard is van nature een vluchtdier, dus maak het paard er op attent als je zijn stal binnenkomt door even zijn naam te noemen. Hierdoor zal hij niet schrikken en je afweren door te slaan. Begeleiden van een paard Bij het uit stal halen van een paard, eerst het halster om doen. Zorg dat deze goed past en er altijd een touw aan het halster zit. Mocht een paard schrikken en je hebt geen touw eraan dan ben je eerder genoodzaakt het paard los te laten met alle gevolgen van dien. Zorg dat je bij het verlaten van een box de deur helemaal open hebt staan en haal het paard er recht uit, zodat hij niet zijn heupen open kan halen. Mocht een paard een zadel op hebben, zorg dan dat de beugels altijd zijn opgestoken. Loop altijd aan de linkerzijde van het paard naast zijn schouder. Op die manier trek je een paard niet vooruit. Donderdag Alles stro geven Alles vegen en harken Om de 14 dagen om werkbespreking. Vrijdag Stagiaire les werkzaamheden controleren Alles stro geven. Motboxen extra nalopen. Alles harken en vegen werkzaamheden controleren Logboek invullen voor weekenddienst

4 Dinsdag Lange gang en achterstal uitmesten. Stro geven en vegen. Motboxen extra nalopen. Let op plassen Buiten terrein in orde maken. Woensdag Afwerken buitenterrein Noteren welke paarden en pony s door de smid gedaan zijn!! Dekjes en pony s die naar de smid zijn geweest teren. Alles stro geven Alles vegen en harken. Hele middag helpen met opzadelen, bij iedere leswissel zijn. controleren Poetstasjes nakijken. Paard terug in de box plaatsen of loslaten Zorg dat je het paard bij het terug plaatsen ook weer genoeg ruimte geeft door de deur geheel te openen. Het paard vervolgens in de box omdraaien met zijn hoofd naar de ingang, voordat je het hoofdstel of halster uit doet. Dit is ook van belang wanneer je een paard los laat. Dan breng je het paard de bak in, draait hem om en dan pas het halster af doen. Je hoeft dan niet meer achter het paard langs. Controleer als je klaar bent of de boxdeur goed is afgesloten. Paard opzadelen Het opzadelen moet altijd rustig gebeuren. Op stal breng je allereerst het hoofdstel aan, dan de beenbeschermers en vervolgens het zadel. De pony s moeten voor de les allemaal vast staan met een halster en touw aan de tralies. Hier doen we eerst het zadel, dan (de beesbeschermer) en daarna het hoofdstel. Als de pony s nog even op stal moeten blijven staan op stal voor of tussen de lessen in moeten ze ook vast staan met een halster. Met de teugels opgeknoopt door de keelriem en de singel niet helemaal aan gesingeld. Als het koud is een dek op. Hoofdstel Je gaat links van het paard staan en kijkt in dezelfde richting als het paard. Je begint met het over het hoofd brengen van teugels (en eventueel de martingaal). Vervolgens pak je het paard zijn hoofd met je rechterhand tussen neusgaten en ogen in. Je brengt met je linkerhand het hoofdstel hier naar toe, geeft het over aan de rechterhand. De linkerhand pakt het bit en brengt dit onder de paardenmond. Indien nodig steek je twee vingers van je linkerhand in de mond van het paard tussen de lagen (hier zijn geen tanden en kiezen).

5 Zadel Als je het zadel oplegt leg je eerst het sjabrak op het paard zijn rug en dan het zadel. Je gaat voorlangs onder zijn hoofd door naar de andere kant. Hier laat je de singel zakken. Daarna weer terug naar de andere zijde. Hier maak je rustig de singel vast. Let op paarden vinden dit niet altijd even prettig en kunnen dus bijten. Probeer dit met een stemverheffing te straffen. Paard vastbinden Wil je een paard ergens aan vastbinden, zorg er dan voor dat het paard niet te kort of te lang wordt vastgezet. Staat het paard te kort vast dan gaat het paard sneller hangen. Staat hij te lang dan kan het paard met zijn voorbeen in het touw gaan staan. Zet het paard altijd vast aan de daarvoor aangebrachte ringen in de manege. Natuurlijk gebruik je voor het vastzetten de paardenknoop. Paarden- en pony dekens In de winter hebben de meeste paarden en pony s een deken op. Maak hiervan eerst de singels los. Controleer altijd of de deken eventueel bilkoorden heeft voordat je de voorzijde losmaakt. Haal vervolgens de deken rustig van het paard/pony. Doe je de deken op dan doe je dat in omgekeerde volgorde. Maandag Ponystal en buiten boxen uitmesten. Stro geven. Alles vegen. Als het kan paarden in de paddocks pony s in de 1 e rijhal voor er uit! Alles vegen en harken + terrein achter. Gereedschap opruimen. Manegekast opruimen en aanvullen. Zadelkamer opruimen. Peesbeschermers uitborstelen. Tuig nalopen. Putje bij de spuitplaats legen. Paard verzorgen Blijf bij het poetsen van een paard zoveel mogelijk naast het paard, ga niet achter een paard staan wanneer het niet nodig is. Je begint met rossen om het vuil los te maken. Altijd van voor naar achter. Vervolgens verwijder je het losgemaakte vuil met een harde borstel (strijk met de haren mee) en breng je daarna glans aan met een zachte borstel.

6 Het longeerbord Voor het longeren heeft de manege 3 eigen bordjes met manege paard er op. De pension klanten hebben een eigen bordje met de naam van hun paard. Zo weet je dat de longeerring bezet is. Als er iemand aan het rijden is kan je in overleg losgooien maar rijden heeft voorang, en losgooien altijd met toezicht. Als je wilt longeren in de voorste longeerring moet het losgooien in de buitenbaan ook in overleg. Los zetten kan ook in een van de Paddocks. Stagiairekamer De stagiairekamer is de eerste kamer in de gang onder de foyer. Indien je s avonds blijft slapen moet de kaart in meterkast op aanwezig staan zodat de brandweer weet dat er iemand in het pand kan zijn. Indien je naar huis gaat, s.v.p. de sleutelbos bij Sanne in de brievenbus deponeren, dan weet ze dat je niet op het bedrijf bent. Verder is het de bedoeling dat je klantvriendelijk te werk gaat, je niet in conflicten met pensionklanten mengt, je niet je collega's afvalt en geef het goede voorbeeld wat de regels betreft. Moeilijke situaties, lastige vragen van klanten enz. bespreek je eerst met Wim. De loopurenlijst Deze lijst is bestemd voor het dagelijks overzicht van de uren die een manegepaard of pony loopt. Bij een late afzegging controleren of de uren van de paarden en pony s goed verdeeld blijft. Zodat de de een niet te veel en de ander te weinig loopt. Let wel op niet elk paard/pony vindt het op bepaalde plaatsen (zoals de plaats van de singel en de flank) lekker om gepoetst te worden. Tot slot behoort ook het hoeven uitkrabben tot de verzorging van een paard. Ga hiervoor naast het been staan dat je wilt uitkrabben. Laat je hand geleidelijk van boven naar beneden glijden en geef het commando voet. Indien het paard niet reageert duw hem dan zachtjes een beetje opzij met je heup. Zorg hierbij dat het paard niet tegen je aan gaat hangen. Krab dan de hoef uit met de beweging altijd richting de grond om beschadiging aan het been door uitschieten te voorkomen. Periodieke werkzaamheden: De volgende werkzaamheden dienen periodiek te worden uitgevoerd. Als je op een dag het gewone werkschema hebt afgewerkt kun je hier steeds een stukje van doen. Als er school vakantie is en er zijn veel vrijwilligers kun je ook samen met hen hiermee aan de slag. Het is dus wel de bedoeling dat deze regelmatig gebeuren. Prullenbakken legen. (ongeveer 3 keer per week) Spuitplaats schoonmaken. (3-4 keer per week) Bij de stroloods en silo's uitgebreid harken/vegen/opruimen. (1 keer per week) Putjes legen. (1 keer per week) /pony s poetsen (als ze allang niet gepoetst zijn, 1 keer per week), toiletteren (op tijd! Zodat de paarden er altijd netjes bijlopen), nalopen op wondjes (altijd op letten, maar 1 keer per week goed controleren), teren (paarden met rotstraal extra), controleren of ze naar de hoefsmid moeten.

7 Tuig schoonmaken en invetten (1 keer per maand). Tuig controleren op mankementen en vervangen. (altijd voor een buitenrit, 1 keer per 2 weken alles) tuig door Yvette. Ponytuig door Sanne. Spinnenwebben ragen. (1 keer per maand) Voer/drinkbakken schoonmaken. (1 keer per maand) Balustrade afnemen, opruimen, verdere losse spullen op stal opruimen. (1 keer per week) Mestballen uit de paddocks wippen (iedere dag) Manegekast en keuken (min. 1 keer per week) Keldergang (gang onder foyer) en pensionzadelkamers vegen (1 keer per week) Leerwerk in fouragekamer schoonhouden en fouragekamer opruimen. Het logboek In het logboek, dit ligt in de kantine achter de bar, schrijf je elke dag: Wat je buiten het normale schema hebt gedaan. Wat er nog gedaan moet worden, waar je dus niet aan toe bent gekomen. Wat de vrijwilligers 's middags nog "moeten"doen. Welk paard mok, een verwonding, rotstraal enz. heeft, hoe te behandelen, door wie, hoe vaak. Dit schrijf je door op de dagen van behandeling. Wanneer je vrij bent. Hierin staan: Opdrachten van bijvoorbeeld Wim of Sanne voor die dag. Bevindingen van degene die 's avonds les heeft gegeven. (paard kreupel, vastgelegen, beugelriem afgebroken enz.) Alle vrijwilligers, wanneer ze dienst hebben en hun telefoonnummers. Het telefoonnummer van de dierenarts en instructeurs. Veiligheidsaspecten bij donderdag om de week noteren in verband met werkbespreking. De teerlijst Deze lijst zit in een map achter de bar. Hierin hou je van iedere week bij welk paard aan welke hoeven is geteerd en aparte bevindingen. Aparte gevallen die meer verzorging nodig hebben schrijf je in het logboek, altijd in overleg met een vaste medewerker. Altijd in overleg met een vaste medewerker of instructiemedewerker. De hoefsmidlijst Deze lijst zit eveneens in de map achter de bar. Hierin hou je bij welke paarden wanneer zijn gedaan, zo kun je ook gemakkelijk zien wanneer ze ongeveer weer moeten worden. Moet een paard nodig (ijzer afgetrapt of zo) schrijf dit dan in het logboek en op het bord. De inentlijst Deze lijst ligt eveneens in de map achter de bar. Hierin hou je bij wanneer de paarden, waartegen zijn geënt. Als een paard ziek is en deze krijgt een antibiotica prik, dan zet je dat er ook in en schrijf het in het logboek. Zet er met een afkorting bij waarvoor ze zijn geënt. (influenza, tetanus, rhinopneunomie enz.) Op deze lijst hou je ook bij welk paard er wanneer een wormkuur heeft gehad en welk merk. De harnachementlijst Hierin hou je bij wanneer welk zadel/hoofdstel is schoongemaakt en/of gevet. Als er iets stuk is of gerepareerd moet worden schrijf je dit in het logboek.

Stalreglement Manege t Schijndelse Woud. Op stal

Stalreglement Manege t Schijndelse Woud. Op stal Stalreglement Manege t Schijndelse Woud Vanaf 1 oktober 2015 Op stal Het is verboden te roken in de buurt van de stallen, op het paard en in de kantine. Op stal moet het rustig zijn. Er mag niet worden

Nadere informatie

Laten we beginnen! Wat betekenen de kleuren: Wel. Wel maar voorzichtig. Niet

Laten we beginnen! Wat betekenen de kleuren: Wel. Wel maar voorzichtig. Niet Oké: In deze wijzer leer je hoe je een pony moet poetsen en opzadelen. Voor het poetsen geld dat je eerst de rosborstel dan de harde borstel dan de zachte borstel gebruikt om het lichaam van je pony te

Nadere informatie

Paardrijles. Inleiding. Inhoud. Spullen die je nodig hebt

Paardrijles. Inleiding. Inhoud. Spullen die je nodig hebt Paardrijles Inleiding Ik doe mijn spreekbeurt over paard rijlessen, omdat ik zelf op paardrijden zit. Ik wil hier graag iets over vertellen, omdat paardrijden erg leuk is. Ik leer erg veel over paarden

Nadere informatie

Ik ben Blitz. Ik ben een pony die in alle lessen loopt, de gevorderde ruiter kan veel van mij leren omdat ik goed trainbaar ben en dressuur en springe

Ik ben Blitz. Ik ben een pony die in alle lessen loopt, de gevorderde ruiter kan veel van mij leren omdat ik goed trainbaar ben en dressuur en springe Ik ben Blitz. Ik ben een pony die in alle lessen loopt, de gevorderde ruiter kan veel van mij leren omdat ik goed trainbaar ben en dressuur en springen leuk vind. Ik luister goed en werk hard als je mij

Nadere informatie

* NIEUWSBRIEF * NIEUWSBRIEF * NIEUWSBRIEF

* NIEUWSBRIEF * NIEUWSBRIEF * NIEUWSBRIEF * NIEUWSBRIEF * NIEUWSBRIEF * NIEUWSBRIEF * VALENTINO Helaas hebben wij vorige week afscheid moeten nemen van ons manegepaard Valentino. Nadat hij opnieuw last kreeg van een peesblessure hebben wij helaas

Nadere informatie

VEILIGHEID IN DE OMGANG MET PAARDEN

VEILIGHEID IN DE OMGANG MET PAARDEN VEILIGHEID IN DE OMGANG MET PAARDEN Een paard is een kuddedier. In de omgang dient rekening te worden gehouden met zijn natuurlijke instincten en reflexen. Denk hierbij aan schrikken en het vluchtgedrag

Nadere informatie

Fiches lesgevers 2012

Fiches lesgevers 2012 Fiches lesgevers 2012 Een project van de Vlaamse Liga Paardensport vzw en haar clubs, powered by Decathlon 1 Inleiding: In 5 lessen de eerste stappen van het paardrijden ontdekken. Dat is het concept van

Nadere informatie

Stalreglement manege Chardon

Stalreglement manege Chardon Stalreglement manege Chardon Paard en ruiter zijn bij manege Chardon op eigen risico. Maandelijkse stalling kosten dienen voor de 0 e van de te betalen maand voldaan zijn via bank of aan de bar. Na die

Nadere informatie

* NIEUWSBRIEF * EXTRA VAKANTIE EDITIE * NIEUWSBRIEF * OVERIGE ACTIVITEITEN

* NIEUWSBRIEF * EXTRA VAKANTIE EDITIE * NIEUWSBRIEF * OVERIGE ACTIVITEITEN * NIEUWSBRIEF * EXTRA VAKANTIE EDITIE * NIEUWSBRIEF * Hoewel het weer pas dit weekend op lenteweer gaat lijken is het aan het einde van deze maand al weer meivakantie en niet lang daarna kunnen we ons

Nadere informatie

Uitleg Certificaat BuitenRijden en FNRS Ruiterbewijs voor ruiters

Uitleg Certificaat BuitenRijden en FNRS Ruiterbewijs voor ruiters Uitleg Certificaat BuitenRijden en FNRS Ruiterbewijs voor ruiters Versie: januari 2012 De opleiding Leer buitenrijden met plezier is ontwikkeld om ruiters op een plezierige en veilige manier op te leiden

Nadere informatie

MANEGENIEUWS. In dit nummer: Ponyweekend

MANEGENIEUWS. In dit nummer: Ponyweekend Manege De Eilandruiters 1 oktober 2017 Editie 1, Nr. 3 MANEGENIEUWS Ponyweekend 22/23/24 September was het ponyweekend met dit jaar circus als thema. Er waren een speurtocht en buitenrit georganiseerd,

Nadere informatie

Manege Alblasserdam. Stichting Veilige Paardensport

Manege Alblasserdam. Stichting Veilige Paardensport Manege Alblasserdam Stichting Veilige Paardensport Bijlagen 18-2-2010 1. CALAMITEITENPLAN VAN MANEGE ALBLASSERDAM VOOR RUITERS, PUBLIEK EN EIGENAREN VAN PAARDEN EN PONY S 2. RIJBAANREGELS VAN MANEGE ALBLASSERDAM

Nadere informatie

MANEGENIEUWS. In dit nummer:

MANEGENIEUWS. In dit nummer: Manege De Eilandruiters 1 maart 2018 Editie 2, Nr. 2 MANEGENIEUWS In de krant De Eilandruiters in de krant! Misschien heb je het wel gehoord of gelezen, maar er is een nieuwe krant: De Liemers Helemaal

Nadere informatie

Hoe gaat het in groep 1/2 b

Hoe gaat het in groep 1/2 b Hoe gaat het in groep 1/2 b Binnenkomst: - Als je op school komt hang je je jas op je eigen haakje onder je tent. Je tas zet je op de plank. - In de klas geef je de juf een hand en je pakt een spelletje

Nadere informatie

Bijlage 1 (DOC 5.2.1) HUISHOUDELIJK REGLEMENT STOETERIJ DE WOUDE BV versie 1 juli 2012

Bijlage 1 (DOC 5.2.1) HUISHOUDELIJK REGLEMENT STOETERIJ DE WOUDE BV versie 1 juli 2012 Bijlage 1 (DOC 5.2.1) HUISHOUDELIJK REGLEMENT BV versie 1 juli 2012 Onderstaande punten betreffen een opsomming van regels welke van toepassing zijn voor iedereen die gebruik maakt van de dienstverlening

Nadere informatie

HANDIG EEN BIJTEND KONIJN

HANDIG EEN BIJTEND KONIJN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG EEN BIJTEND KONIJN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER BIJTENDE KONIJNEN. JE KUNT

Nadere informatie

PC DUYKSEHOEF PONYPRAAT

PC DUYKSEHOEF PONYPRAAT PC DUYKSEHOEF PONYPRAAT Oktober 2016 1 Hoi meiden, Jullie kennen mij vast allemaal al als de moeder van Esmée en Joëlle. Sinds een jaartje of twee ben ik de "penningmeester" van de ponyclub, wat betekent

Nadere informatie

Horsemanship. Thema december 2018

Horsemanship. Thema december 2018 Horsemanship Thema december 2018 Horsemanship Allereerst gaat het bij Horsemanship om de harmonie tussen mens en paard. De communicatie van ons, als mensen onderling, is heel anders dan die van paarden

Nadere informatie

Week 1. Week 2. Dinsdag 30 60 min Dressuurmatige training Woensdag 50 min 8 km 30 min stap, tussendoor 2 x 10 min draf.

Week 1. Week 2. Dinsdag 30 60 min Dressuurmatige training Woensdag 50 min 8 km 30 min stap, tussendoor 2 x 10 min draf. Trainingsschema tot 30 km Week 1 30 min 3 km Stap een half uur over verschillende soorten bodem. Is het paard gehoorzaam en heb je controle over het tempo? Loopt hij regelmatig en met plezier? Dan kun

Nadere informatie

Het is de bedoeling dat het paard actief aan de longe leert gaan met een regelmatige gang.

Het is de bedoeling dat het paard actief aan de longe leert gaan met een regelmatige gang. Longeren Ieder paard heeft regelmatig beweging nodig, daarvoor is longeren een oplossing. Longeren is ook een goede manier om jonge paarden te trainen. Ze leren dan wat de hulpen van stem, teugel en zweep

Nadere informatie

KLEDING VERZORGING - 1 -

KLEDING VERZORGING - 1 - KLEDING Als je bent ingedeeld in een van onze lessen, dan zien we je graag 5 à 10 minuten voor aanvang van de les. Een officieel ruitertenue wordt geadviseerd, maar is niet verplicht. Een trainingsbroek

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement. Hof ter Couter. manege

Huishoudelijk reglement. Hof ter Couter. manege Huishoudelijk reglement Hof ter Couter manege Het Clubmaatschap Om deel te kunnen nemen aan activiteiten van Hof Ter Couter, zoals groepslessen, privélessen, clubwedstrijden, kampen, moet u lid zijn van

Nadere informatie

Leren (kan je ) leren!

Leren (kan je ) leren! Leren (kan je ) leren! Leertips op maat van de middenschool Beste leerlingen en ouders, Het begrip leren leren klinkt jullie waarschijnlijk niet onbekend in de oren. We hopen dat er in de basisschool al

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

HUISREGELS. Roken: Roken is uitsluitend buiten toegestaan op de daar voor aangewezen plek.

HUISREGELS. Roken: Roken is uitsluitend buiten toegestaan op de daar voor aangewezen plek. HUISREGELS Toegang: Alle nieuwe bezoekers worden vriendelijk verzocht om zich te melden bij het personeel. Een ieder betreedt het terrein op eigen risico. Het is verboden zich zonder reden in de stro/hooi

Nadere informatie

BEDRIJFSREGLEMENT Paardenhouderij/pension en (op)fokstal Stal Haikens

BEDRIJFSREGLEMENT Paardenhouderij/pension en (op)fokstal Stal Haikens BEDRIJFSREGLEMENT Paardenhouderij/pension en (op)fokstal Stal Haikens Dit bedrijfsreglement, ook wel huishoudelijk reglement genoemd is van toepassing op eenieder die zich op de terreinen van Stal Haikens

Nadere informatie

1E Hanteren / fixeren paard

1E Hanteren / fixeren paard Naam: Klas:.. Datum: Ruimte voor schoolstempel en paraaf docent 1E Hanteren / fixeren paard Aan het einde van deze les moet je kennis hebben over het hanteren en fixeren van het paard. Dit moet op een

Nadere informatie

Huisregels voor ruiters, publiek en eigenaren van paarden/pony s

Huisregels voor ruiters, publiek en eigenaren van paarden/pony s Huisregels voor ruiters, publiek en eigenaren van paarden/pony s Ten behoeve van veiligheid én paardrijdplezier voor ons allen kent onze manege een aantal huisregels. Wij rekenen op Uw medewerking Voor

Nadere informatie

Karper praat Januari 2017

Karper praat Januari 2017 Karper praat Januari 2017 Welkomswoord! Droevig nieuws! Barney heeft een groot deel van zijn leven op de Karperhoeve door gebracht. Wanneer hij precies op de Karperhoeve is gekomen kan ik helaas niet terug

Nadere informatie

BIJLAGE C: DE DIEREN EN DE SPELREGELS

BIJLAGE C: DE DIEREN EN DE SPELREGELS BIJLAGE C: DE DIEREN EN DE SPELREGELS Respect voor dieren staat hierbij centraal! De omgang met de dieren gebeurt altijd onder toezicht van een pedagogisch medewerker. Kinderen leren vanaf kleins af aan

Nadere informatie

Reglementering manegelessen en wandelingen

Reglementering manegelessen en wandelingen Reglementering manegelessen en wandelingen Inschrijven voor een les of wandeling Ik wil voor het eerst in Manege Sint-Jorishoeve komen paardrijden (of het is lang geleden) Heb je interesse om bij ons te

Nadere informatie

Heeft u vragen over de regels? Stel ze ons dan gerust. Ook als onze regels tot tegenstellingen leiden, willen we die graag samen met u oplossen.

Heeft u vragen over de regels? Stel ze ons dan gerust. Ook als onze regels tot tegenstellingen leiden, willen we die graag samen met u oplossen. Onze huisregels Algemeen Manege Vosseburch biedt op dit moment onderdak aan 60 paarden en pony`s. Daarnaast hebben we paarden en pony s in opfok en training. Op kleine schaal zijn wij actief in de paarden

Nadere informatie

Charles den Tex VERDWIJNING

Charles den Tex VERDWIJNING Charles den Tex VERDWIJNING 3 Klikketik-tik-tik Het is halftwaalf s ochtends. Marja vouwt een hemd. En kijkt om zich heen. Even staat ze op haar tenen. Zo kan ze over de kledingrekken kijken. Die rekken

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 5. De tandarts

Thema Gezondheid. Lesbrief 5. De tandarts Thema Gezondheid Lesbrief 5. De tandarts Inleiding Deze les gaat over praten bij de tandarts. De man (meneer Onuso / Bashir) komt voor controle bij de tandarts. De tandarts kijkt of alle tanden en kiezen

Nadere informatie

Bodyprotectors. Beestjes in het bos STAL T REELAER NIEUWSBRIEF. Interessante informatie: In dit nummer: Teken 1. Ruiter en paard van de maand!

Bodyprotectors. Beestjes in het bos STAL T REELAER NIEUWSBRIEF. Interessante informatie: In dit nummer: Teken 1. Ruiter en paard van de maand! STAL T REELAER NIEUWSBRIEF Interessante informatie: De nieuwe cross hindernissen zijn inmiddels in gebruik genomen. Op 17 april is het lente concours. Nog niets te doen in de mei vakantie? Kijk op pagina

Nadere informatie

Reglement Onderlinge Wedstrijden RSV De Mastbosruiters

Reglement Onderlinge Wedstrijden RSV De Mastbosruiters Reglement Onderlinge Wedstrijden RSV De Mastbosruiters Algemeen: 1. Het wedstrijdseizoen loopt van 1 april t/m 31 maart. 2. Wedstrijden worden ruim van te voren aangekondigd op de website en in het mededelingenbord.

Nadere informatie

Vragen behorende bij de sporenproef Manege Geuzeneiland

Vragen behorende bij de sporenproef Manege Geuzeneiland Vragen behorende bij de sporenproef Manege Geuzeneiland 1. Hoe kunnen we een paard in drieën verdelen? 2. Noem de onderdelen van het paard en wijs ze aan. 3. Wat is een vos, wat is een bruine? 4. Wat zijn

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord Toiletteren van paarden De voorbereiding Het toiletteren van het hoofd Het toiletteren van de hals

Inhoudsopgave Voorwoord Toiletteren van paarden De voorbereiding Het toiletteren van het hoofd Het toiletteren van de hals INHO U DS OP G AVE Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Toiletteren van paarden... 4 Het exterieur... 4... 4 De voorbereiding... 6 Goed voorbereiden!... 6 Het vastzetten van je paard... 6 De paardenknoop: stap

Nadere informatie

Waarom dit boekje? Overal. Dierverzorging. Afwisselend. Allerlei dieren. Toekomst

Waarom dit boekje? Overal. Dierverzorging. Afwisselend. Allerlei dieren. Toekomst Waarom dit boekje? Tijdens je opleiding ga je op stage. Je kunt op veel plekken stage lopen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een stage in de schoonmaak of in een winkel. Of voor een stage in de dierverzorging.

Nadere informatie

MANEGENIEUWS. In dit nummer:

MANEGENIEUWS. In dit nummer: Manege De Eilandruiters 1 september 2017 Editie 1, Nr. 2 MANEGENIEUWS De nieuwsbrief Op de site Misschien heb je het al gezien, maar de nieuwsbrief verschijnt ook elke maand op de site van De Eilandruiters.

Nadere informatie

PAARDRIJDEN. Leer. Les 6 Een goede verzorging. Les 1 Een goed begin. Les 7 Het exterieur van een paard. Les 2. Les 8. Les 3. Les 9

PAARDRIJDEN. Leer. Les 6 Een goede verzorging. Les 1 Een goed begin. Les 7 Het exterieur van een paard. Les 2. Les 8. Les 3. Les 9 ISBN: 9789078155041 I N H O U D S O P G A V E Les 1 Een goed begin Wat neem je mee naar je eerste paardrijles? Een paard uit de stal halen Een paard uit de wei Leiden Vastzetten Les 2 Voordat je gaat opstijgen.

Nadere informatie

Bloso sportlessen najaar 2015. BLOSO-sportcentrum De Gaverbeek, Waregem. Sportlessen september - december 2015

Bloso sportlessen najaar 2015. BLOSO-sportcentrum De Gaverbeek, Waregem. Sportlessen september - december 2015 SPORTLESSEN BLOSO-sportcentrum De Gaverbeek, Waregem Sportlessen september - december 2015 De inschrijvingen starten pas op dinsdag 25 augustus 2015 rond 11h00. Schrijf je online in via www.bloso.be rubriek

Nadere informatie

Oorspronkelijke titel: Das Buch vom Voltigieren fur Kinder Tekst Ulrike Rieder Tekeningen van Silke Ehrenberger Bewerkt door Leo Langelaan

Oorspronkelijke titel: Das Buch vom Voltigieren fur Kinder Tekst Ulrike Rieder Tekeningen van Silke Ehrenberger Bewerkt door Leo Langelaan Voltigeboek voor kinderen Oorspronkelijke titel: Das Buch vom Voltigieren fur Kinder Tekst Ulrike Rieder Tekeningen van Silke Ehrenberger Bewerkt door Leo Langelaan 2 Voltigeren is een leuke paardensport.

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE 2 VOORWOORD 3

INHOUDSOPGAVE 2 VOORWOORD 3 - 2 - Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE 2 VOORWOORD 3 1. SPULLEN VOOR HET RIJDEN 4 2. SOORTEN PAARDENSPORTEN 5 3. HOUDING 6 4. ANKY VAN GRUNSVEN 8 5. DE VEILIGHEID VOOR HET PAARD 9 6. DRESSUUR 10 7. SPRINGEN

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Les 5. De tandarts

Thema Gezondheid. Les 5. De tandarts http://www.edusom.nl Thema Gezondheid Les 5. De tandarts Inleiding Deze les gaat over praten bij de tandarts. Meneer Bashir komt voor controle bij de tandarts. De tandarts kijkt of alle tanden en kiezen

Nadere informatie

HUISREGELS MONARCHISTE

HUISREGELS MONARCHISTE HUISREGELS MONARCHISTE Paardrijden is géén risicovrije sport. Ten behoeve van de veiligheid en het paardrijplezier van iedereen hebben het bestuur en de manege eigenaar Joop Schimmel voor onze accommodatie

Nadere informatie

RV 07 R.K. Basisschool de Vlinder groep 8 Stockholm 3 / 8 3124 SG Schiedam Tel.: 010-4717036 / 010-2470164

RV 07 R.K. Basisschool de Vlinder groep 8 Stockholm 3 / 8 3124 SG Schiedam Tel.: 010-4717036 / 010-2470164 R.K. Basisschool De Vlinder RV 07 R.K. Basisschool de Vlinder groep 8 Stockholm 3 / 8 3124 SG Schiedam Tel.: 010-4717036 / 010-2470164 GOEDE STUDIEGEWOONTEN Bij goed studeren (leren) of huiswerk maken

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 5. De tandarts

Thema Gezondheid. Lesbrief 5. De tandarts Thema Gezondheid Lesbrief 5. De tandarts Inleiding Deze les gaat over praten bij de tandarts. Meneer Wong komt voor controle bij de tandarts. De tandarts kijkt of alle tanden en kiezen goed zijn. Wat leert

Nadere informatie

Theorie april CBR/Ruiterbewijs

Theorie april CBR/Ruiterbewijs Theorie april CBR/Ruiterbewijs Certificaat Buitenrijden Het CBR is de opleiding voor het buitenrijden, en staat voor Certificaat Buitenrijden. Om plezierig en vooral ook veilig een buitenrit te kunnen

Nadere informatie

Horse world. Bloopers, tips, weetjes en nog veel meer!

Horse world. Bloopers, tips, weetjes en nog veel meer! @welovehorses x Nummer 1 Horse world Met in dit nummer een interview met Gitte, een interessant stukje over western, hoe teken ik het beste een paard, een pony/lid van de maand en meer! Help jij de volgende

Nadere informatie

Instructieboek Koken. Voor de Mpower-coach

Instructieboek Koken. Voor de Mpower-coach Instructieboek Koken Voor de Mpower-coach juni 2014 Mpower-coach Instructieboek Versie 1.2014 blz. 2 Inhoud: Inhoudsopgave blz. 3 Mpower-coach blz. 5 Thema koken : blz. 7 Module 0: Beginnen met koken blz.

Nadere informatie

Informatie F-Proeven. Het team van Stal Sibma. Websites

Informatie F-Proeven. Het team van Stal Sibma. Websites Informatie F-Proeven Stal Sibma organiseert wedstrijden volgens het systeem van de FNRS. In deze folder kun je lezen hoe wij die wedstrijden organiseren, wat de spelregels zijn en hoe je mee kunt doen.

Nadere informatie

PROGRAMMABOEKJE 22 EN 23 JUNI 2013. www.trec-raalte.nl

PROGRAMMABOEKJE 22 EN 23 JUNI 2013. www.trec-raalte.nl PROGRAMMABOEKJE 22 EN 23 JUNI 2013 www.trec-raalte.nl Welkom bij de eerste editie van TREC Raalte! De locatie van deze wedstrijd is het terrein van manegebedrijf Stal t Reelaer in Raalte. Een mooie uitvalsbasis

Nadere informatie

Lesbrief Hygiene op het werk

Lesbrief Hygiene op het werk Lesbrief Hygiene op het werk [bij pagina 5] Wat betekent hygiëne? Waarom is hygiëne op het werk belangrijk? Waarom is het belangrijk dat je schoon bent? Waarom is het belangrijk dat jij en je collega s

Nadere informatie

ONTDEK DE WERELD VAN ROOSENHEUVEL! EN WAT NOG MEER WAT DOEN WIJ... WIE ZIJN WIJ... OP ONZE SITE. ERVAAR DE SFEER EN GASTVRIJHEID BIJ ROOSENHEUVEL...

ONTDEK DE WERELD VAN ROOSENHEUVEL! EN WAT NOG MEER WAT DOEN WIJ... WIE ZIJN WIJ... OP ONZE SITE. ERVAAR DE SFEER EN GASTVRIJHEID BIJ ROOSENHEUVEL... ONTDEK DE WERELD VAN ROOSENHEUVEL! EN WAT NOG MEER WIE ZIJN WIJ... Aan de Procureurweg, net buiten Dongen, ligt Dressuurstal / Manege Roosenheuvel. De stal bestaat sinds 2001 en is opgericht door Yvonne

Nadere informatie

Lesideeën groep 1 en 2

Lesideeën groep 1 en 2 2 Doelstellingen Na het project kunnen de kinderen vertellen hoe een tandarts en een tandheelkundige praktijk eruitzien. Ook kunnen de kinderen vertellen hoe, wanneer en hoe vaak ze tandenpoetsen. Werkwijze

Nadere informatie

MANEGENIEUWS. In dit nummer:

MANEGENIEUWS. In dit nummer: Manege De Eilandruiters 1 mei 2018 Editie 2, Nr. 4 M MANEGENIEUWS Koningsdag Was jouw paard extra koninklijk vandaag? 27 April was het Koningsdag en dat werd weer groots gevierd. Daarom hebben we een paar

Nadere informatie

Stemwerkschrift. Inhoud

Stemwerkschrift. Inhoud Stemwerkschrift Inhoud Allerlei dingen, die slecht zijn voor je stem Schreeuwen Voor je ouders Schreeuwen Schrapen en kuchen Voor je ouders Schrapen en kuchen Gekke stemmetjes nadoen Voor je ouders Gekke

Nadere informatie

10.10u Speeltijd. 5de lesuur 12.05u Middagpauze. 14.35u Speeltijd

10.10u Speeltijd. 5de lesuur 12.05u Middagpauze. 14.35u Speeltijd 1P 1ste lesuur Welkom 2de lesuur Zoekspel 10.10u Speeltijd 3de lesuur Zoekspel 4de lesuur Zoekspel 5de lesuur 12.05u Middagpauze 6de lesuur Bezinning kapel 7de lesuur Bundel / schoolagenda 14.35u Speeltijd

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 12 Maart 2017

NIEUWSBRIEF 12 Maart 2017 NIEUWSBRIEF 12 Maart 2017 In deze nieuwsbrief vind je meer info over het volgende: Paaswedstrijd Vrij rijden Ponykamp en Trainingskampweek Inhaallessen Verbouwing... Rust rondom de bak Paaswedstrijd Voor

Nadere informatie

De Lunetten 4A 1944 PA Beverwijk

De Lunetten 4A 1944 PA Beverwijk Info map Ve-Ca Stables De Lunetten 4A Voor al onze overige informatie kunt een bezoek brengen aan onze web-site WWW.VE-CA.NL Inhoud: Pagina 1 voorblad 9/10 Buiten rijden 2/3 Huisregels 11/12/13/14 Basiskennis

Nadere informatie

Reglement Onderlinge Wedstrijden RSV "De Driesprong"

Reglement Onderlinge Wedstrijden RSV De Driesprong Reglement Onderlinge Wedstrijden RSV "De Driesprong" Inhoud Algemeen:... 2 Inschrijven... 2 Inschrijfgeld... 2 Afmelden... 2 Verzorging vóór en na de wedstrijd... 3 Gebruik van hulpteugels en beenbescherming...

Nadere informatie

Huisregels voor ruiters, publiek en eigenaren van paarden/pony s van Hippisch Centrum Xenophon

Huisregels voor ruiters, publiek en eigenaren van paarden/pony s van Hippisch Centrum Xenophon Huisregels voor ruiters, publiek en eigenaren van paarden/pony s van Hippisch Centrum Xenophon Ten behoeve van veiligheid en paardrijdplezier voor ons allen, kent onze manege een aantal huisregels. Wij

Nadere informatie

Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik paarden heel erg leuk vind en ook graag wil paard rijden.

Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik paarden heel erg leuk vind en ook graag wil paard rijden. Werkstuk door Giulia 1968 woorden 17 november 2017 1 1 keer beoordeeld Vak Nederlands Paard Naam: Giulia van leeuwen Groep: 7 Datum: 21 December 2016 Inhoudsopgaven Voorwoord Geschiedenis Verzorging Rassen

Nadere informatie

Minicursus Rust creëren

Minicursus Rust creëren Minicursus Rust creëren Bedankt voor je inschrijving! Met deze minicursus geef ik je een inkijkje in mijn werkwijze en leer ik je een aantal stappen om rust te creëren. Door in mijn privéleven bewuste

Nadere informatie

Spreekbeurt Biologie Het paard

Spreekbeurt Biologie Het paard Spreekbeurt Biologie Het paard Spreekbeurt door Anoniem 1939 woorden 5 januari 2018 10 1 keer beoordeeld Vak Biologie Paard Voorwoord Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik paarden heel erg leuk vind en

Nadere informatie

Werkstuk LO De paardensport

Werkstuk LO De paardensport Werkstuk LO De paardensport Werkstuk door een scholier 2491 woorden 26 mei 2002 7 164 keer beoordeeld Vak LO De paardensport. Er bestaat geen één bepaalde paardensport, het woord is eigenlijk een verzamelnaam

Nadere informatie

Het is de stalhouder toegestaan de overeenkomst met onmiddellijke ingang te beëindigen:

Het is de stalhouder toegestaan de overeenkomst met onmiddellijke ingang te beëindigen: Algemene voorwaarden pensionstalling P.S.C Zilverstad/Zevender stallen Stalovereenkomst paardensportcentrum Zilverstad/Zevender stallen Artikel 1 Op alle rechtsbetrekkingen die de stalhouder in het kader

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement

Huishoudelijk reglement 1. Inleiding Huishoudelijk reglement Geldend voor instructie, leden, stalzaken en verzorg(st)ers Dit huishoudelijk reglement is genoemd in de statuten in artikel 24: De statuten worden begeleid door een

Nadere informatie

( Hoe moet deze oefeningen doen? )

( Hoe moet deze oefeningen doen? ) Relaxatieoefeningen ( Wat zijn Relaxatieoefeningen? ) Deze opdracht bestaat uit oefeningen die je kunnen helpen om te relaxen. ( Waarom relaxatieoefeningen? ) Mensen weten dikwijls niet meer hoe ze kunnen

Nadere informatie

Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen!

Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen! Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen! Astrid Witte zomer 2014 Even vooraf: - Deze oefeningen zijn bedoeld voor gezonde volwassenen - Heb je klachten, overleg dan

Nadere informatie

MANEGENIEUWS. In dit nummer:

MANEGENIEUWS. In dit nummer: Manege De Eilandruiters 1 juni 2018 Editie 2, Nr. 5 M MANEGENIEUWS Plaatjespagina Prachtige paardenplaatjes Op de voorpagina gaan we in het vervolg plaatjes plaatsen. Mocht er groot nieuws zijn dan komt

Nadere informatie

Inhoud. Een nacht 7. Voetstappen 27. Strijder in de schaduw 51

Inhoud. Een nacht 7. Voetstappen 27. Strijder in de schaduw 51 Inhoud Een nacht 7 Voetstappen 27 Strijder in de schaduw 51 5 Een nacht 6 Een plek om te slapen Ik ben gevlucht uit mijn land. Daardoor heb ik geen thuis meer. De wind neemt me mee. Soms hierheen, soms

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement stichting Hippisch Centrum Zeegersloot Artikel 1: Algemeen

Huishoudelijk reglement stichting Hippisch Centrum Zeegersloot Artikel 1: Algemeen Huishoudelijk reglement stichting Hippisch Centrum Zeegersloot Artikel 1: Algemeen A Het stichtingsbestuur is belast met alle zaken betreffende het Hippisch Centrum Zeegersloot gevestigd aan de Westkanaalweg

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine?

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? is op het werk. moet aan de machine werken. De chef vertelt eerst hoe de machine werkt. Dan werkt met de machine. De machine doet het niet. roept een

Nadere informatie

OPBOUW ZELFSTANDIGE BASISHOUDING BIJ KINDEREN

OPBOUW ZELFSTANDIGE BASISHOUDING BIJ KINDEREN OPBOUW ZELFSTANDIGE BASISHOUDING BIJ KINDEREN Afspraak 1. Maak samen met de kinderen afspraken over wat zelfstandig gedaan mag worden met betrekking tot naar de wc gaan, handen wassen, drinken, eten, de

Nadere informatie

Leestips! Tip 2: Zoek een gezellige plek om samen te lezen.

Leestips! Tip 2: Zoek een gezellige plek om samen te lezen. Leestips! Tip 1: Thuis lezen moet leuk zijn voor uw kind. Het gaat erom om samen met uw kind op een ontspannen manier bezig te zijn. Moedig Uw kind tijdens het lezen aan en geef een complimentje als het

Nadere informatie

Je wordt op dd... om... uur. terugverwacht bij Dr... Orthopedisch chirurg/chirurg op de gipskamer (polinummer 3).

Je wordt op dd... om... uur. terugverwacht bij Dr... Orthopedisch chirurg/chirurg op de gipskamer (polinummer 3). Gips bij kinderen Je wordt op dd... om... uur terugverwacht bij Dr.... Orthopedisch chirurg/chirurg op de gipskamer (polinummer 3). Wil je zelf een afspraak maken? Telefoonnummer orthopedisch chirurgen:

Nadere informatie

De participerende bezoeker. Openstelling op zaterdag.

De participerende bezoeker. Openstelling op zaterdag. De participerende bezoeker Zoals jullie weten wil de politiek graag een participerende samenleving. Dit betekent dat meer dan voorheen een beroep gedaan wordt op de mensen zelf. Dit is ook terug te vinden

Nadere informatie

Soms kom je erachter dat je een strijd hebt gestreden die je niet kan winnen.

Soms kom je erachter dat je een strijd hebt gestreden die je niet kan winnen. Update 27-3-2012 Lieve mensen, Soms kom je erachter dat je een strijd hebt gestreden die je niet kan winnen. Vorige week op 18-3-2012 werd Lady ziek. Zij heeft koliek gekregen (buikpijn) en daar zijn we

Nadere informatie

Protocol continurooster

Protocol continurooster Protocol continurooster Obs Mathenesse Augustus 2015 Inhoud 1. Voorwoord... 3 4. Uitwerking continurooster... 4 4.1 Regels en afspraken voor het eten en drinken... 4 4.2 De lunch... 4 4.2.1 Afspraken voor

Nadere informatie

1ste kwt. Kwartaal 1 ( febr/mrt/apr) weeknr maandag les dinsdag les woensdag les donderdag les vrijdag les zaterdag les 5 xxxx xxxx xxxxx xxxxx

1ste kwt. Kwartaal 1 ( febr/mrt/apr) weeknr maandag les dinsdag les woensdag les donderdag les vrijdag les zaterdag les 5 xxxx xxxx xxxxx xxxxx 1ste kwt Welke en hoeveel lessen kan/moet ik inhalen? Kwartaal 1 ( febr/mrt/apr) weeknr maandag les dinsdag les woensdag les donderdag les vrijdag les zaterdag les 5 xxxx xxxx xxxxx xxxxx 01-02-19 1 02-02-19

Nadere informatie

Jino Tandplak stelt voor Henrie de bacterie en de glijbaan. Voor meer info kijk op kleinejino.wordpress.com

Jino Tandplak stelt voor Henrie de bacterie en de glijbaan. Voor meer info kijk op kleinejino.wordpress.com Jino Tandplak stelt voor Henrie de bacterie en de glijbaan Prent 1 Op een avond stond mama klaar in de badkamer om haar tanden te poetsen. Mama houdt ervan om haar tanden te doen glimmen als een diamant.

Nadere informatie

Pauzewaarderingskaart

Pauzewaarderingskaart Pauzewaarderingskaart NAAM:... DATUM:... Leraren Geef aan hoe de leerling zich in de pauzes gedragen heeft. 1 = prima 2 = goed 3 = redelijk 4 = slecht 5 = heel slecht of werkte helemaal niet. Zet uw initialen

Nadere informatie

GRATIS E-Book: 10 Tips Voor het kopen van een paard

GRATIS E-Book: 10 Tips Voor het kopen van een paard GRATIS E-Book: 10 Tips Voor het kopen van een paard Versie 1.0 2013 Elke Wiss www.equus-libris.nl 1 ~10 Tips Voor het kopen van een paard~ Voorwoord Dit e-book is geschreven voor iedereen die op zoek is

Nadere informatie

Alle reguliere PONY-lessen vervallen vanaf 15 juli tot en met 25 augustus 2019!

Alle reguliere PONY-lessen vervallen vanaf 15 juli tot en met 25 augustus 2019! Zomervakantie 2019 Alle reguliere PONY- vervallen vanaf 15 juli tot en met 25 augustus 2019! NIET inschrijven, is NIET rijden! Je mag je zomer inhalen in de periode 01-05-2019 tot en met 31 oktober 2019;

Nadere informatie

MANEGE BEUKERS WAGENWEG 12 1724 PT OUDKARSPEL 0226-393974 of 06-22466799 www.manegebeukers.nl e-mail: info@manegebeukers.nl

MANEGE BEUKERS WAGENWEG 12 1724 PT OUDKARSPEL 0226-393974 of 06-22466799 www.manegebeukers.nl e-mail: info@manegebeukers.nl WAGENWEG 12 1724 PT 0226-393974 of 06-22466799 www.manegebeukers.nl e-mail: info@manegebeukers.nl BELANRIJKE INFORMATIE BESTEMD VOOR RUITERS, PENSIONKLANTEN EN BEZOEKERS VAN MANEGE BEUKERS. Welkom op onze

Nadere informatie

Wat is belangrijk? ik kan me niet concentreren. ik heb geen zin. ik ben de helft weer vergeten. ik snap er niets van

Wat is belangrijk? ik kan me niet concentreren. ik heb geen zin. ik ben de helft weer vergeten. ik snap er niets van ik kan me niet concentreren ik heb geen zin ik ben de helft weer vergeten ik snap er niets van Maar al te vaak hoor je dergelijke verzuchtingen van mensen die boven hun studieboeken gebogen zitten. Al

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine?

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? is op het werk. moet aan de machine werken. De chef vertelt eerst hoe de machine werkt. Dan werkt met de machine. De machine doet het niet. roept een

Nadere informatie

Sneller, Leuker en Makkelijker : Plannen. Pauline Jonker Maak Mij Wat Wijs!

Sneller, Leuker en Makkelijker : Plannen. Pauline Jonker Maak Mij Wat Wijs! Sneller, Leuker en Makkelijker : Plannen Pauline Jonker Maak Mij Wat Wijs! Welkom! Allereerst bedankt voor het downloaden van deze planner! Deze planner gaat jou helpen om SLiM te plannen. Je gaat leren

Nadere informatie

www.padmapani.nl Mini E-book Hoocha: Schoonmaken van zware energie vanuit het incasjamanisme www.padmapani.nl info@padmapani.nl

www.padmapani.nl Mini E-book Hoocha: Schoonmaken van zware energie vanuit het incasjamanisme www.padmapani.nl info@padmapani.nl Mini E-book Hoocha: Schoonmaken van zware energie vanuit het incasjamanisme www.padmapani.nl info@padmapani.nl 1 Dit boekje is samengesteld door Padmapani en gratis beschikbaar gesteld voor iedereen die

Nadere informatie

Het houden van een spreekbeurt

Het houden van een spreekbeurt Het houden van een spreekbeurt In deze handleiding staan tips over hoe je een spreekbeurt kunt houden. Waar moet je op letten? Wat moet je wel doen? En wat moet je juist niet doen? We hopen dat je wat

Nadere informatie

SPREEKBEURT Chinchilla

SPREEKBEURT Chinchilla l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT Chinchilla ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE CHINCHILLA

Nadere informatie

Regelement Pensionstalling Hippisch Centrum Nootdorp

Regelement Pensionstalling Hippisch Centrum Nootdorp Regelement Pensionstalling Hippisch Centrum Nootdorp 1. Rookregels In en rondom alle gebouwen, uitgezonderd het terras, de koffiehoek en de rookruimte, geldt een algeheel ROOKVERBOD. Bij overtreding zal

Nadere informatie

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen www.edusom.nl Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen Het is belangrijk om veel woorden te leren. In deze extra les vindt u extra woorden bij de Opstartlessen 1 t/m 5. Kijk ook eens naar

Nadere informatie

Toets informatieve en andere teksten Niveau AA Toets 2 (februari), deel 2

Toets informatieve en andere teksten Niveau AA Toets 2 (februari), deel 2 Voordat je de toets maakt Je gaat een toets maken. Deze toets bestaat uit twee delen. Dit is deel 2. Je krijgt drie teksten en 10 opdrachten. Geef altijd een antwoord! Succes! pagina 1 van 8 Tekst 1 Hotel

Nadere informatie

Ponyclub Blijham e.o. Oosteinde 8 9697 XG Blijham Banknr. 30 66 19 180. Informatieboekje 2011 www.ponyclubblijham.nl

Ponyclub Blijham e.o. Oosteinde 8 9697 XG Blijham Banknr. 30 66 19 180. Informatieboekje 2011 www.ponyclubblijham.nl Ponyclub Blijham e.o. Oosteinde 8 9697 XG Blijham Banknr. 30 66 19 180 Informatieboekje 2011 www.ponyclubblijham.nl Voorwoord: Voor je ligt het informatieboekje van de Ponyclub Blijham e.o. Het doel van

Nadere informatie

Huisregels. voor. kinderen

Huisregels. voor. kinderen Huisregels voor. kinderen Versie januari 2016 Inhoudsopgave Huisregels Dreumesen HD pagina 3 Huisregels Peuters HP.pagina 4 2 Huisregels Dreumesen We willen kinderen zoveel mogelijk op positieve wijze

Nadere informatie