ONTWIKKELING MARITIEM CENTRUM "ABRAHAM FOCK" TE HOLLUM - AMELAND.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ONTWIKKELING MARITIEM CENTRUM "ABRAHAM FOCK" TE HOLLUM - AMELAND."

Transcriptie

1 ONTWIKKELING MARITIEM CENTRUM "ABRAHAM FOCK" TE HOLLUM - AMELAND. A. Historisch perspectief. Het reddingswezen op Ameland kent net als dat op de andere Waddeneilanden een rijke historie. Na 1824 worden langs de gehele Nederlandse kust reddingstations opgericht. Aanleiding is een bijzonder zware storm op 14 oktober In die nacht stranden in totaal 17 schepen op de Nederlandse kust. Op Ameland strandde de "Louisa Augusta". Met grote moeite slaagde men erin een deel van de bemanning van boord te halen. Zowel in Nes als in Hollum worden roeireddingboten gestationeerd. Het station Hollum zal uitgroeien tot een van de bekendste stations van ons land. Niet door spectaculaire reddingen zoals de stations in Oostmahorn, Terschelling of Den Helder waar schepen als de "Insulinde", de "Brandaris" en schippers als Mees Toxopeus en Dorus Rijkers nationale bekendheid verwierven. Nee, op Ameland zijn het de paarden geweest die het reddingstation Hollum zo bijzonder maakten. Het in 1989 gestarte Reddingsmuseum "Abraham Fock" is daarom ontstaan vanuit de lange traditie van de inwoners van Hollum om hun reddingboot met paarden naar zee te brengen. Nadat in 1824 de Noord- en Zuid-Hollandsche Redding Maatschappij werd opgericht werden op tal van plaatsen langs de Nederlandse kust reddingsboten gestationeerd. Het betrof hier eenvoudige roeireddingboten welke overal met inzet van paarden in zee werden gebracht. In de loop der jaren werd het reddingsmaterieel sterk verbeterd. Op veel plaatsen werd echter de inzet van paarden steeds moeilijker en zo werden de paarden op bijna alle reddingstations vervangen door tractoren. Met uitzondering van het station Hollum. Hier bleef men trouw aan de viervoeters. Zelfs na het dramatische ongeval in augustus 1979, toen bij een lancering van de boot 8 paarden verdronken, werden met spoed nieuwe paarden gereed gemaakt voor het zware werk. Tot in 1988 een definitief einde dreigde te komen aan dit ambachtelijk werk. De komst van een nieuwe reddingboot welke in de haven van de Ballumerbocht altijd gereed ligt maakte immers de "paardenreddingboot" overbodig. Hollumers zijn echter trouw aan hun tradities en zo ontstond het idee om te proberen de traditie van de paardenreddingboot in stand te houden. Door de gemeente Ameland werd het boothuis en de strandreddingboot van de KNZHRM aangekocht. Er werd een stichting "Paardenreddingboot Ameland" opgericht met als doel middels een aantal demonstraties het oude ambacht van het met paarden in zee brengen van een reddingboot in stand te kunnen houden. Het voormalige boothuis bleef in stand en werd zelfs gedeeltelijk omgebouwd tot een reddingsmuseum waar de geschiedenis van het reddingswezen op het eiland in beeld wordt gebracht.

2 Het museum trekt jaarlijks ca bezoekers terwijl jaarlijks ongeveer 12 tot 14 demonstraties worden gegeven waarbij ca bezoekers getuige zijn van dit oude ambacht. Feitelijk kan gesteld worden dat de paardenreddingboot en de recreatieve ontwikkeling van het eiland onlosmakelijk aan elkaar zijn verbonden. Het meest bekende "handelsmerk" van Ameland is "de paardenreddingboot. B. Organisatiestructuur. De demonstraties van de stichting "Paardenreddingboot" zijn, vanaf de oprichting in 1988, in korte tijd uitgegroeid tot een belangrijke cultuur historische attractie. De ontwikkeling van het reddingsmuseum "Abraham Fock" loopt daaraan min of meer parallel. Op het eiland vinden we naast het reddingsmuseum, een natuurmuseum, een landbouw- en juttersmuseum, een cultuur-historisch museum en een tweetal korenmolens. Voor alle musea en de molens is in 2000 een vrijwel uniek samenwerkingsmodel ontwikkeld. De vier musea en beide molens werden oorspronkelijk geëxploiteerd door een viertal stichtingen en een vereniging. De oprichting van de Stichting Amelander Musea leidde tot een centraal beheer van middelen, financiën en personeel. Door deze samenwerking werken de verschillende organisaties onder een centrale directie. De voordelen zijn dat er professioneel en efficiënt gewerkt kan worden met de beschikbare middelen. Doordat de stichting Korenmolen "de Phenix" en de vereniging Vrienden van de Hollumer Molen "De Verwachting" zijn opgegaan in een nieuwe vereniging Vrienden van de Amelander Korenmolens zijn er binnen het organisatiemodel nog een drietal stichtingen en een vereniging actief. Deze organisaties bepalen middels beleidsplannen het te voeren beleid en kunnen de eigen identiteit handhaven. Belangrijk is daarbij ook de bestaande banden met een groot aantal vrijwilligers. De Stichting Amelander Musea (STAM) geeft met haar musea, welke elk op een eigen werkterrein actief zijn, aan de eilandbezoekers de mogelijkheid kennis te kunnen nemen van natuur, milieu, landschap, cultuur, historie en reddingswezen van Ameland. Daarnaast zorgen de voor het publiek opgestelde korenmolens voor de levering van graan aan bakkers en bedrijven voor het vervaardigen van eilander producten. De uitbreiding van de korenmolen "De Verwachting" te Hollum met een mosterdmolen en een expositieruimte heeft geleid tot een nieuw eilander product alsmede het tonen van de historische gegevens en beelden van dit deel van de eilander historie. C. Regionale en plaatselijke identiteit. Dragers economie.

3 Gesteld kan worden dat de maritieme geschiedenis van het eiland met het daarbijbehorende erfgoed de identiteit van Ameland voor een belangrijk deel bepaald. De Paardenreddingboot met het huidige museum mag naast de natuurlijke bronnen zoals: zee, strand, duinen, landschap worden gerekend te behoren tot een belangrijke van de plaatselijke economie. Het voortbestaan van het ambacht is echter geheel afhankelijk van de bereidheid van eilanders welke geschikte paarden voor dit werk willen en kunnen inzetten. De afgelopen jaren is echter gebleken dat met name de stallingmogelijkheden van de paarden, mede door milieuwetgeving, voor sommige paardenhouders erg moeilijk zo niet onmogelijk is geworden. Daarnaast heeft ook de bij de Stichting Amelander Musea (STAM) aangesloten Stichting Paardenreddingboot (SPA) in een beleidsplan een aantal doelen aangegeven welke men hoopt de komende jaren te kunnen verwezenlijken. Deze doelen zijn: 1. Versterking van de positie van het bestaande reddingsmuseum door de uitbouw van het museum naar een maritiem infocentrum; 2. Verbetering van de bestaande expositie door het verhogen van de attractieve waarde; 3. Realisering van een paardenstalling zodat het publiek contact krijgt met dit unieke onderdeel van het museum; 4. Uitbreiding van de activiteiten door activiteiten in, rond en buiten het museum; 5. Uitbreiding van de bestaande expositie door aandacht te schenken aan de maritieme geschiedenis van het eiland, zoals walvisvaart, visserij en koopvaardij. 6. Aandacht schenken aan de huidige positie van ons land in de ontwikkeling van de moderne scheepvaart, visserij en andere activiteiten op zee; D. Kerntaken nieuw maritiem centrum: 1. Het verzorgen van demonstraties van de lancering van de paardenreddingboot 2. Het zorgdragen voor een goede stalling van de reddingbootpaarden met als achterliggend doel het in de toekomst veilig stellen van een stallingmogelijkheid van voldoende eigen paarden voor het instandhouden van dit ambacht; 3. Het in standhouden van het boothuis en een aantal reddingboten waarmee de historie van het reddingswezen inzichtelijk wordt gemaakt; 4. Het geven van een overzicht van de geschiedenis van het reddingswezen op het eiland; 5. Het geven van een overzicht van de maritieme historie van het eiland met aandacht voor reddingswezen, walvisvaart, visserij en koopvaardij. 6. Er voor zorgdragen dat bezoekers in de praktijk kunnen kennisnemen en/of deelnamen aan oude ambachten en tradities, zoals hoefsmid, garnalenvissen, strandjutten.

4 7. Er voor zorgdragen dat bezoekers kennis kunnen nemen van moderne ontwikkelingen op het gebied van scheepvaart, visserij, onderzoek en andere activiteiten op zee. 8. De aanleg van een maritieme fiets- en wandelroute langs diverse bezienswaardigheden. Met een naast het museum gelegen landbouwbedrijf is een overeenkomst afgesloten welke leidt tot een vergaande samenwerking. Deze samenwerking leidt ertoe dat voor zowel het landbouwbedrijf als de SPA een nieuwe paardenstalling wordt gebouwd. Het landbouwbedrijf kent naast een jongvee- en schapenhouderij ook paardenverhuur. De betreffende ondernemer wil met name het laatst genoemde onderdeel van het bedrijf professionaliseren. Momenteel is in Hollum geen manegebedrijf aanwezig. De combinatie van een paardenstalling voor zowel de reddingbootpaarden als de manegepaarden biedt tal van nieuwe mogelijkheden. Diverse activiteiten kunnen vanuit het museum en het manegebedrijf gecombineerd worden uitgevoerd. E. Plan van eisen en algemene voorwaarden aan de hand van de gekozen kerntaken. Met de uitbouw van het museum tot een maritiem infocentrum worden aan aantal doelen beoogd: 1. De paarden direct onderbrengen bij het museum waardoor het publiek "kennis" kan maken met deze paarden en tevens een oplossing ontstaat voor bestaande stallingproblemen 2. Het bestaande museum uitbreiden met gelijktijdige uitbreiding van expositieonderdelen waardoor een "maritiem" museum ontstaat; 3. Het verruimen van de mogelijkheden tot activiteiten in, nabij en rond het museum; 4. Het bijeen brengen en in standhouden van materialen en gegevens omtrent de maritiem historie van het eiland. 5. Het geven van een beeld van de moderne ontwikkelingen in de scheepvaart, visserij e.d. Voorwaarden met betrekking tot locatie en huisvesting. Terreininrichting: 1. De locatie zal duidelijker herkenbaar dienen te zijn

5 2. De uitbreiding dient te passen in de omgeving 3. Overlast voor de omgeving dient te worden voorkomen 4. Er moet een logische museale route ontstaan tussen museum en paardenstalling 5. Er komt een duidelijke afscheiding tussen museum en aangrenzende woningen 6. De ingang zal duidelijk herkenbaar aan de straatzijde moeten komen 7. Middels water dienen ingang en museum met elkaar te worden verbonden 8. Het museum dient toegankelijk te zijn voor gehandicapte bezoekers Museum: 1. De expositie dient een hoge attractieve waarde te verkrijgen 2. Het boothuis blijft ongewijzigd 3. Aandacht wordt besteed aan actuele informatie van het huidige reddingswezen 4. De maritieme geschiedenis dient in een breder verband aandacht te krijgen 5. De moderne ontwikkelingen op maritiem gebied dienen in beeld te worden gebracht 6. De commissiekamer wordt in oude glorie hersteld 7. Er dient ruimte te zijn voor wisselexposities 8. De entreeontvangstruimte dient ruim voldoende te zijn voor grote groepen bezoekers 9. Er dienen een personeelsruimte en opslag/werkplaats te komen Paardenstalling: 1. De schuur dient ruimte te bieden voor stalling van maximaal 12 paarden 2. De paardenstalling dient geschikt te zijn voor museumbezoek 3. Er moet voldoende opslagruimte te zijn voor voer e.d. 4. De stalling, mestopslag e.d. dient te voldoen aan de moderne milieueisen 5. Er dient ruimte te zijn voor de inrichting van een kleine smederij Algemeen: 1. De reddingboot "Oudendijk" dient een functie te krijgen bij het museum 2. Er dient in de entreeontvangstruimte een mogelijkheid te zijn voor een winkeltje 3. De vuurtorenkoepel krijgt een plaats in of op het museum Museumconcept. De missie en doelstelling zijn gericht op het behoud van het cultuurhistorisch reddingsambacht met behulp van de inzet van paarden. Naast de demonstraties met de paardenreddingboot dient het museum in een presentatie die gericht is beleving,

6 spanning en educatie de geschiedenis van het reddingswezen in Nederland en in het bijzonder op Ameland inzichtelijk te maken. Het stallen van de paarden in het museum is daarbij zonder meer noodzakelijk. Het museum zal zich dienen te ontwikkelen tot een maritiem museum. Deze ontwikkeling dient te leiden tot informatieoverdracht, attractie, educatie, studie en kennis van zowel de maritieme geschiedenis van het eiland als moderne ontwikkelingen op dit gebied. Algemene publieksruimten. De huidige entree van het museum voldoet in het geheel niet aan de huidige eisen. De aantallen bezoekers, waarvan een flink deel groepsgewijs het museum bezoekt, maken het noodzakelijk een ruime entree/ontvangstruimte in te richten. Naast ruimte voor de bezoekers dient er ruimte te zijn voor een garderobe en opslag handbagage. Er dienen voldoende toiletten te zijn waaronder een invalidentoilet. Er dient ruimte te zijn voor de winkelfunctie voor de verkoop van museumartikelen, voor het personeel, de opvang van vrijwilligers en een langer verblijf in een zit/leeshoek. In deze laatste ruimte dient men kennis te kunnen nemen van de bibliotheek van het museum. Dit laatste kan ook middels moderne ict-techniek. Vaste exposities: A. Expositie reddingswezen. Deze expositie geeft op interactieve wijze kennis van de geschiedenis van het reddingswezen op Ameland. Onderdelen zijn jutten en roven, het ontstaan van de reddingmaatschappij, de historie van de roeireddingboot, bijzondere strandingen en reddingen, reddingsmethoden in de loop der jaren en historische documenten e.d. van redders. Daarnaast aandacht voor de relatie van het eiland met het Koninklijk Huis en specifiek met het reddingswezen. Tenslotte de ontwikkeling en modernisering van het reddingswezen. De belevingswaarde dient een bijzondere attractie te krijgen doordat bezoekers in een simulator een heuse reddingsactie kunnen beleven. B. Audiovisuele ruimte. Aangezien de demonstraties maar een beperkt aantal keren per jaar worden uitgevoerd zullen vele bezoekers van het eiland dit niet kunnen meebeleven. Middels een spectaculaire film wordt in deze ruimte een beeld gegeven van dit unieke en fantastische schouwspel. C. Maritieme expositie. Op het terrein zal middels een deels ondergrondse ruimte een beeld worden gegeven van de rijke maritieme historie van het eiland. Koopvaardij walvisvaart en

7 visserij zijn belangrijke thema's welke hier aandacht zullen krijgen. De attractiewaarde zal hoog zijn door de bezoeker daadwerkelijk middels scheepsruimten door de geschiedenis te leiden. Daarnaast zal aandacht worden geschonken aan de moderne ontwikkelingen op het gebied van scheepvaart. Daarbij zal uiteraard aandacht zijn voor de Nederlandse activiteiten op maritiem gebied. D. Paardenstalling. In de paardenstalling kunnen de bezoekers kennis maken met de paarden. Hier vindt men gegevens van voerlieden en hun paarden. Niet alleen de huidige voerlieden en paarden krijgen aandacht maar ook aan de historie zal aandacht worden gegeven. In een afzonderlijk gedeelte wordt een hoefsmederij ingericht. Behalve dat het publiek kennis kan nemen van een voormalige hoefsmederij zal ook de hoefsmid wekelijks aanwezig zijn om de paarden te beslaan en de hoeven te verzorgen. Door de smederij open te stellen voor alle paardenhouders kunnen bezoekers wekelijks kennis nemen van dit ambacht. E. Aanleg maritieme route: Met enige uitbreiding van bestaande voorzieningen is het mogelijk een fiets- en wandelroute te creëren welke een beeld oplevert van de maritieme geschiedenis en ontwikkeling van het eiland met aandacht van recente ontwikkelingen op het gebied van o.a. scheepvaart, visserij en reddingswezen. Maritiem museum "Abraham Fock", Vuurtoren, Gedenkteken paardengraf, Lanceerplaats paardenreddingboot, voormalige "Wierschuur" op het Zuidwest, Reddingstation KNRM in de Ballumerbocht, vissen op het Wad, Ballumer Blinkert (Info omtrent moderne visserij, scheepvaart, scheepsroutes, gasboringen e.d.),gedenkteken ramp Engels fregat nabij het Engelsmanduun, Begraafplaats Hollum met historische stenen uit de tijd van de Walvisvaart en zeemansgraven, Visafslag Middels een in de wegen, paden en/of grond aangelegde bewegwijzering en infopanelen kan de bezoeker lopend of per fiets kennis nemen van de maritieme geschiedenis en de moderne zeevaart. E. Ontwikkeling bezoekersaantallen. Naar verwachting zal het aantal bezoekers aan het Maritieme infocentrum stijgen van de huidige bezoekers naar bezoekers op jaarbasis. Daarnaast zullen ca recreanten de mogelijkheden van een bezoek aan een demonstratie, de wandel- of fietsroute gebruiken en/of deelnemen aan andere activiteiten welke vanuit het centrum zullen worden aangeboden.

8

Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij

Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) sinds 1824 Dit is een kort historisch overzicht van de Koninklijke Noorden Zuid Hollandsche Redding Maatschappij (KNZHRM), de Koninklijke Zuid Hollandsche Maatschappij tot Redding van Schipbreukelingen

Nadere informatie

Stichting Vrienden van Oud Genemuiden

Stichting Vrienden van Oud Genemuiden Beleidsplan 2014-2016 Stichting Vrienden van Oud Genemuiden 1 januari 2014 pagina 1 van 6 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Inleiding Hoofdstuk 2 Beschrijving van de Stichting 2.1 Historie 2.1 De Stichting op

Nadere informatie

Zeeland bouwt een. www.industrieelmuseumzeeland.nl

Zeeland bouwt een. www.industrieelmuseumzeeland.nl Zeeland bouwt een www.industrieelmuseumzeeland.nl Wat is het Industrieel Museum Zeeland? locatie Dat het museum in de kanaalzone en meer specifiek in de historische suikerloodsen aan de Westkade 114 in

Nadere informatie

Holwert oan See. Annabel van de Sande Dirk Hogewoning Mia Rosa Hupkens Niels Langeveld Sjoerd de Boer. 13/06/2017, Delft

Holwert oan See. Annabel van de Sande Dirk Hogewoning Mia Rosa Hupkens Niels Langeveld Sjoerd de Boer. 13/06/2017, Delft Holwert oan See Annabel van de Sande Dirk Hogewoning Mia Rosa Hupkens Niels Langeveld Sjoerd de Boer 13/06/2017, Delft Visie Holwerd aan Zee, het begin van de perfecte vakantie naar Ameland. Laat je geheel

Nadere informatie

Lijn 130: Veerhaven - Nes - Ballum - Hollum Zomerdienstregeling: geldig van 1 april t/m 31 oktober 2015

Lijn 130: Veerhaven - Nes - Ballum - Hollum Zomerdienstregeling: geldig van 1 april t/m 31 oktober 2015 Lijn 130: Veerhaven - Nes - Ballum - Hollum Zomerdienstregeling: geldig van 1 april t/m 31 oktober 2015 Veerhaven alleen bij aankomst boot 8.15 9.15 10.15 11.15 12.15 13.15 14.15 15.15 16.15 17.15 18.15

Nadere informatie

Badweg Hollum Torenstraat HE Nes Ameland.

Badweg Hollum Torenstraat HE Nes Ameland. Badweg 36-8 - Hollum Vraagprijs: 399.000 k.k. Omschrijving Op de uiterste westpunt van Ameland ligt, op slechts 100 meter van zee, deze zeer ruime 6-persoons rietgedekte recreatiewoning op ca. 334 m2 eigen

Nadere informatie

Heemkundekring Willem Snickerieme en Museum Zwaluws Erfgoed

Heemkundekring Willem Snickerieme en Museum Zwaluws Erfgoed Heemkundekring Willem Snickerieme en Museum Zwaluws Erfgoed Vastgesteld door het bestuur van de heemkundekring op 9 maart 2015. Wat is het Museum Zwaluws Erfgoed? Het museum Zwaluws Erfgoed is een etnografisch

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Historisch Vervoer Langs de Bello Lijn

Beleidsplan Stichting Historisch Vervoer Langs de Bello Lijn Beleidsplan Stichting Historisch Vervoer Langs de Bello Lijn Bergen 20-01-2015 1-13 Inhoud 1 Visie en Missie 3 1.1 Statement: 3 1.2 Visie 3 1.3 Missie 3 2 Ervaring 3 3 Evenement 2015 4 4 Toekomst. 4 5

Nadere informatie

Omschrijving. Koudenburgweg 5 Hollum - Hollum. Makelaars zijn er in overvloed maar bij Koudijs Makelaardij Ameland vindt u nét dat beetje extra.

Omschrijving. Koudenburgweg 5 Hollum - Hollum. Makelaars zijn er in overvloed maar bij Koudijs Makelaardij Ameland vindt u nét dat beetje extra. Koudenburgweg 5 Hollum - Hollum Vraagprijs: 295.000 k.k. Omschrijving Op een kleinschalig park gelegen (Koudenburg) ruime geschakelde 6-persoons recreatiebungalow op ca. 390 m2 eigen grond. Deze bungalow

Nadere informatie

Stichting Geschiedenis Fysiotherapie

Stichting Geschiedenis Fysiotherapie Beleidsplan Stichting Geschiedenis Fysiotherapie 2014-2019 Opgesteld door het Bestuur van de SGF. Geaccordeerd per:2 juni 2014 Beleidsdocument 2014-2019 Stichting Geschiedenis Fysiotherapie Page 1 Inleiding

Nadere informatie

Stichting Vrienden van Oud Genemuiden

Stichting Vrienden van Oud Genemuiden Beleidsplan 2017-2019 Stichting Vrienden van Oud Genemuiden 2 januari 2017 pagina 1 van 5 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Inleiding Hoofdstuk 2 Beschrijving van de Stichting 2.1 Historie 2.1 De Stichting op

Nadere informatie

SP 4 (Terschelling 01) West- Terschelling haven - Midsland aan Zee

SP 4 (Terschelling 01) West- Terschelling haven - Midsland aan Zee Page 1 of 7 SP 4 (Terschelling 01) West- Terschelling haven - Midsland aan Zee Waddenwandelen (SP 4) Kust en duinen Heide en zand(grond) Bosrijk Streekpad 10.8 km Terschelling is het eiland van Willem

Nadere informatie

Omschrijving. Strandweg Buren. Makelaars zijn er in overvloed maar bij Koudijs Makelaardij Ameland vindt u nét dat beetje extra.

Omschrijving. Strandweg Buren. Makelaars zijn er in overvloed maar bij Koudijs Makelaardij Ameland vindt u nét dat beetje extra. Strandweg 61-85 - Buren Vraagprijs: 139.000 k.k. Omschrijving Gunstig ten opzicht van strand en recreatieve voorzieningen gelegen recreatieappartement in het Amelander Paradijs. Het appartement heeft een

Nadere informatie

Stranden Ameland = recreatie en natuur

Stranden Ameland = recreatie en natuur Strandgebruik Ameland Inventarisatie Natura 2000 Gebruik stranden Gevolgen Stranden Ameland = recreatie en natuur Recreatie: badgasten, evenementen, strandrijden, paarden, vissen, excursies, strandpaviljoens,

Nadere informatie

Reddingstation Breskens

Reddingstation Breskens 1940 De oprichting van het reddingstation Breskens was eigenlijk een noodsprong. De reddingboot Maria Carolina Blankenheym lag sinds 1912 in Vlissingen gestationeerd, maar omdat deze strategisch gelegen

Nadere informatie

Torenstraat 18 :: 9163 HE Nes Ameland :: Tel: 0519-543353 :: Fax: 0519-542858 :: info@koudijs-ameland.nl. Vraagprijs: 369.000,-- k.k.

Torenstraat 18 :: 9163 HE Nes Ameland :: Tel: 0519-543353 :: Fax: 0519-542858 :: info@koudijs-ameland.nl. Vraagprijs: 369.000,-- k.k. Te koop OBJECT Burg.Waldastraat 22, 9163 JC Nes Op een prachtige plek in Nes gelegen op slechts enkele stappen van het centrum te renoveren woonboerderij met grote schuur en geweldig perceel van ca. 1.700

Nadere informatie

VAN DEN HELDER EN HET REDDINGWEZEN VAN HELDERSE REDDERS VERFILMD VOOR HUIDIGE EN TOEKOMSTIGE GENERATIES IN EN OM DEN HELDER

VAN DEN HELDER EN HET REDDINGWEZEN VAN HELDERSE REDDERS VERFILMD VOOR HUIDIGE EN TOEKOMSTIGE GENERATIES IN EN OM DEN HELDER JANUARI 2018 /REDDINGMUSEUM CULTUUR CHALLENGE 2018 VAN DEN HELDER EN HET REDDINGWEZEN VAN HELDERSE REDDERS VERFILMD VOOR HUIDIGE EN TOEKOMSTIGE GENERATIES IN EN OM DEN HELDER INLEIDING Den Helder is omgeven

Nadere informatie

JAARVERSLAG EN JAARREKENING 2013

JAARVERSLAG EN JAARREKENING 2013 INTERNATIONAAL BALLONMUSEUM BARNEVELD JAARVERSLAG EN JAARREKENING 2013 1. Verslag van het bestuur Bericht van de voorzitter In 1938 werd in Barneveld het eerste museum geopend. Tot stand gekomen uit een

Nadere informatie

VERHALEN RONDLEIDINGEN WORKSHOPS ARCHEOLOGIE ONDER WATER FORT DE SCHANS KAAP SKIL MUSEUM VAN JUTTERS & ZEELUI

VERHALEN RONDLEIDINGEN WORKSHOPS ARCHEOLOGIE ONDER WATER FORT DE SCHANS KAAP SKIL MUSEUM VAN JUTTERS & ZEELUI VERHALEN RONDLEIDINGEN FORT DE SCHANS WORKSHOPS 2015 ARCHEOLOGIE ONDER WATER KAAP SKIL MUSEUM VAN JUTTERS & ZEELUI Kaap Skil, de Vuurtoren, de Oudheidkamer en Ecomare zijn onderdeel van Stichting Texels

Nadere informatie

BELASTING & DOUANE MUSEUM ROTTERDAM

BELASTING & DOUANE MUSEUM ROTTERDAM BELASTING & DOUANE MUSEUM ROTTERDAM ROTTERDAM ARCHITECTUURPRIJS 203 / BELASTING & DOUANE MUSEUM ROTTERDAM Oud en nieuw in nieuwe harmonie Van alle ruimtes, deuren, trappenhuizen en kamers iets logisch,

Nadere informatie

Nieuwsbrief Plattelânsprojekten Wadden november 2013

Nieuwsbrief Plattelânsprojekten Wadden november 2013 Roo, Marijke de Van: Provincie Fryslân Verzonden: vrijdag 29 november 2013 12:21 Aan: Statengriffie provinsje Fryslân Onderwerp: Nieuwsbrief Plattelânsprojekten Wadden november 2013

Nadere informatie

Ameland. Kampboekje van:

Ameland. Kampboekje van: Ameland Op Ameland wordt de herkomst van het wapen verteld in een rijmpje, daarin wordt verteld dat er drie balken op Terschelling gestolen werden en dat dit voortaan in het wapen afgebeeld zou worden.

Nadere informatie

Programma. Arjan Kraijo - Wethouder Alblasserdam Algemene introductie Samenwerking met Molenwaard en SWEK

Programma. Arjan Kraijo - Wethouder Alblasserdam Algemene introductie Samenwerking met Molenwaard en SWEK Programma Arjan Kraijo - Wethouder Alblasserdam Algemene introductie Samenwerking met Molenwaard en SWEK Johan Mellegers commercieel directeur SWEK Stand van zaken ontwikkelingen Kinderdijk Lennart Graaff

Nadere informatie

Omschrijving. Strandweg Nes. Makelaars zijn er in overvloed maar bij Koudijs Makelaardij Ameland vindt u nét dat beetje extra.

Omschrijving. Strandweg Nes. Makelaars zijn er in overvloed maar bij Koudijs Makelaardij Ameland vindt u nét dat beetje extra. Strandweg 51-14 - Nes Vraagprijs: 177.500 k.k. Omschrijving Je kunt de zee hier horen! Aan de rand van het prachtige duingebied staat appartementencomplex Ameland state, bouwjaar 1993. Dit strakke en frisse

Nadere informatie

WADDENDIAMANT AMELAND 14 COMMANDEURVILLA S

WADDENDIAMANT AMELAND 14 COMMANDEURVILLA S WADDENDIAMANT AMELAND 14 COMMANDEURVILLA S Ameland... De meeste zonuren van Nederland Uitwaaien tijdens prachtige strandwandelingen Fietsen over de knisperende schelpenpaden Kunst en cultuur snuiven Nagenieten

Nadere informatie

Omschrijving. Excelsiorstraat 44 - Nes. Makelaars zijn er in overvloed maar bij Koudijs Makelaardij Ameland vindt u nét dat beetje extra.

Omschrijving. Excelsiorstraat 44 - Nes. Makelaars zijn er in overvloed maar bij Koudijs Makelaardij Ameland vindt u nét dat beetje extra. Excelsiorstraat 44 - Nes Vraagprijs: 419.000 k.k. Omschrijving Luxe penthouse in appartementencomplex Ostrea gelegen in de duinen op ca. 300 meter van het strand, met uitzicht op bos, duinen en zee. Het

Nadere informatie

Landbouwmuseum Tiengemeten

Landbouwmuseum Tiengemeten Landbouwmuseum Tiengemeten Cultuureducatiepakket Basisscholen Landbouw Tiengemeten Landbouwmuseum Tiengemeten Cultuureducatiepakket Basisscholen Landbouw Museum Tiengemeten Tekst: Landbouw Museum Fotografie:

Nadere informatie

Omschrijving. Kemphaansduin Ballum. Makelaars zijn er in overvloed maar bij Koudijs Makelaardij Ameland vindt u nét dat beetje extra.

Omschrijving. Kemphaansduin Ballum. Makelaars zijn er in overvloed maar bij Koudijs Makelaardij Ameland vindt u nét dat beetje extra. Kemphaansduin 207 - Ballum Vraagprijs: 1.395.000 k.k. Omschrijving Aan de rand van natuurgebied Roosdunen op 1387 m2 eigen grond gelegen recreatievilla. De ligging is uniek: alleen wandelaars gebruiken

Nadere informatie

Onderstaand overzicht behoort tot het project Waddenarchieven, dat wordt gefaciliteerd door de Waddenacademie (www.waddenacademie.knaw.nl).

Onderstaand overzicht behoort tot het project Waddenarchieven, dat wordt gefaciliteerd door de Waddenacademie (www.waddenacademie.knaw.nl). TWEEDE WERELDOORLOG Versie 27-6-2011 Onderstaand overzicht behoort tot het project Waddenarchieven, dat wordt gefaciliteerd door de Waddenacademie (www.waddenacademie.knaw.nl). Het overzicht is als volgt

Nadere informatie

Jaarverslag 2012 Stichting Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers. te Den Helder

Jaarverslag 2012 Stichting Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers. te Den Helder Jaarverslag 2012 Stichting Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers te Den Helder JAARVERSLAG VAN HET BESTUUR 1. Inleiding 2. Doelstelling 3. Bestuur 4. Collectie 4.1 Verwerving 4.2 Afstoten 5. Bruikleenacte

Nadere informatie

SP 4 (Terschelling 03) Hoorn - West-Terschelling haven

SP 4 (Terschelling 03) Hoorn - West-Terschelling haven Page 1 of 10 15.6 km SP 4 (Terschelling 03) Hoorn - West-Terschelling haven Waddenwandelen (SP 4) Kust en duinen Heide en zand (grond) Bosrijk Streekpad Veel eilandbewoners hebben hun leven gegeven om

Nadere informatie

STIJLAPPARTEMENTEN ROYALE STRANDAPPARTEMENTEN IN NES AMELAND SECOND HOMES, FIRST QUALITY

STIJLAPPARTEMENTEN ROYALE STRANDAPPARTEMENTEN IN NES AMELAND SECOND HOMES, FIRST QUALITY STIJLAARTEMENTEN ROYALE STRANDAARTEMENTEN IN NES AMELAND SECOND HOMES, FIRST QUALITY De meeste zonuren van Nederland Uitwaaien tijdens prachtige strandwandelingen Fietsen over de knisperende schelpenpaden

Nadere informatie

Lijnen & boeiend landschap

Lijnen & boeiend landschap Lijnen & boeiend landschap Hoe beleef je je wandeling? Sylvia Tuinder 20 juni 2013 Samenwerken aan het landschap. Doel wandelnetwerk is: breed netwerk van wandelpaden landschap toegankelijk en aantrekkelijk

Nadere informatie

IJsselkogge Kampen. Van historisch binnenstad naar Centrum voor Middeleeuwse Scheepvaart. w w w. t e k a m p e n. n l

IJsselkogge Kampen. Van historisch binnenstad naar Centrum voor Middeleeuwse Scheepvaart. w w w. t e k a m p e n. n l Kampen Van historisch binnenstad naar Centrum voor Middeleeuwse Scheepvaart 20 O k t o b e r 2013 RCE De IJsselkogge Belangwekkende vondst In de IJssel bij Kampen is tijdens bodemonderzoek het wrak gevonden

Nadere informatie

Akker van de Verbeelding

Akker van de Verbeelding Projectplan Uitbreiding beeldentuin van Theater De Wegwijzer Nieuw en Sint Joosland Akker van de Verbeelding Inleiding: Nieuw en Sint Joosland, gelegen binnen de gemeentegrens van Middelburg, is een dorp

Nadere informatie

Omschrijving. Burenlaan 4 - Hollum. Makelaars zijn er in overvloed maar bij Koudijs Makelaardij Ameland vindt u nét dat beetje extra.

Omschrijving. Burenlaan 4 - Hollum. Makelaars zijn er in overvloed maar bij Koudijs Makelaardij Ameland vindt u nét dat beetje extra. Burenlaan 4 - Hollum Vraagprijs: N.O.T.K. Omschrijving Op fraaie locatie aan een lommerrijk laantje met prachtige bomen gelegen HOTEL, Restaurant, Café de WELVAART. Dit pand met rijke geschiedenis is momenteel

Nadere informatie

Toeristische visie Regio Alkmaar

Toeristische visie Regio Alkmaar Toeristische visie Regio Alkmaar Conceptvisie en uitvoeringsagenda Proces Toeristische visie Wat Wanneer 1. Start met de Regio Alkmaar Februari 2. Eerste Regioavond 5 maart 3. Stakeholderbijeenkomst 1

Nadere informatie

Nota van B&W. Inleiding

Nota van B&W. Inleiding gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W Onderwerp Portefeuillehouder H. Tuning 1002 Collegevergader~ng L 3 ~ ~ < x? ~ Inlichtingen E. Feij 023-5676743) 1 1 z Registratienummer L& C> d//y Samenvatting Crash

Nadere informatie

Omschrijving. Abehiem 7 - Ballum. Makelaars zijn er in overvloed maar bij Koudijs Makelaardij Ameland vindt u nét dat beetje extra.

Omschrijving. Abehiem 7 - Ballum. Makelaars zijn er in overvloed maar bij Koudijs Makelaardij Ameland vindt u nét dat beetje extra. Abehiem 7 - Ballum Vraagprijs: 312.500 k.k. Omschrijving Makelaars zijn er in overvloed maar bij Koudijs Makelaardij Ameland vindt u nét dat beetje extra. Op 254 m2 eigen grond geschakelde woning in aanbouw

Nadere informatie

Jaarverslag 2010. 14 e verslagjaar Stichting Behoud Weervisserij

Jaarverslag 2010. 14 e verslagjaar Stichting Behoud Weervisserij Jaarverslag 2010 14 e verslagjaar Stichting Behoud Weervisserij Vastgesteld in de Jaarvergadering Bergen op Zoom, 15 februari 2011 Inhoudsopgave Algemene gegevens 3 Bestuurssamenstelling 3 Doelstelling

Nadere informatie

Verhaal: Reddingboten op Rottumeroog. Dit project werd mogelijk gemaakt door:

Verhaal: Reddingboten op Rottumeroog. Dit project werd mogelijk gemaakt door: De Stichting Verdronken Geschiedenis organiseerde in het kader van het project Verhalen van de Eems-Dollard kust in het najaar van 2016 avonden, middagen en excursies waarop zeer uiteenlopende verhalen

Nadere informatie

Havenhoofd Harderwijk

Havenhoofd Harderwijk Oktober 00000.B2016 Havenhoofd Harderwijk INHOUD VOORWOORD BEELDENREEKS PLATTEGROND LUCHTFOTO S ONTWERPVISIE CONCLUSIE IMPRESSIES VOORWOORD Gemeentebelang Harderwijk-Hierden maakt zich sterk voor het weer

Nadere informatie

In het open landschap van Oldambt is de geschiedenis nog zichtbaar. Als je er oog voor hebt en de kenmerken kunt herkennen laat het zich lezen als

In het open landschap van Oldambt is de geschiedenis nog zichtbaar. Als je er oog voor hebt en de kenmerken kunt herkennen laat het zich lezen als Werkgroep Oldambt In het open landschap van Oldambt is de geschiedenis nog zichtbaar. Als je er oog voor hebt en de kenmerken kunt herkennen laat het zich lezen als een boek. De Dollard is daarbij een

Nadere informatie

Buitendijks erfgoed Congresgebouw de Doelen, Leeuwarden Buitendijks erfgoed in het kust gebied en het gemeentelijk beleid

Buitendijks erfgoed Congresgebouw de Doelen, Leeuwarden Buitendijks erfgoed in het kust gebied en het gemeentelijk beleid Buitendijks erfgoed Congresgebouw Buitendijks erfgoed de Doelen, in het kustgebied en het gemeentelijk Leeuwarden beleid Waarom buitendijks erfgoed op nemen in het gemeentelijk beleid? Bij de vaststelling

Nadere informatie

klas: Oranje teamnaam: TOASTED teamnummer: 29 teamleden: Rowdy Boon, Fabian van Zwam Witek Chmielinski, Bram Blom, Olivier

klas: Oranje teamnaam: TOASTED teamnummer: 29 teamleden: Rowdy Boon, Fabian van Zwam Witek Chmielinski, Bram Blom, Olivier klas: Oranje teamnaam: TOASTED teamnummer: 29 teamleden: Rowdy Boon, Fabian van Zwam Witek Chmielinski, Bram Blom, Olivier INHOUDSOPGAVE Online onderzoek 3 De resultaten van de interviews 4 Overige noemenswaardigheden

Nadere informatie

Schipper Jan de Jong. (1912-1998)

Schipper Jan de Jong. (1912-1998) 1 Schipper Jan de Jong. (1912-1998) Jan de Jong werd geboren op 17 mei 1912. Al in 1934 stelde hij zich, 22 jaar oud, beschikbaar als roeier op de reddingboot. Er is een fraaie foto uit 1934 gemaakt ter

Nadere informatie

Omgevingswet Historische interieurs Erfgoed digitaal Stedelijke opgaven en regionale samenwerking Archeologisch en bouwhistorisch depot Erfgoed

Omgevingswet Historische interieurs Erfgoed digitaal Stedelijke opgaven en regionale samenwerking Archeologisch en bouwhistorisch depot Erfgoed Erfgoed Haarlem Wij Haarlemmers maken zelf, op dit moment, nieuwe verhalen voor de toekomst. En terwijl we daar mee bezig zijn ontdekken we de verhalen uit het verleden. Zo ontstaat een relatie tussen

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Historisch Vervoer Langs de Bello Lijn

Beleidsplan Stichting Historisch Vervoer Langs de Bello Lijn Beleidsplan Stichting Historisch Vervoer Langs de Bello Lijn Bergen 09-05-2017 1-11 Inhoud 1 Visie en Missie 3 1.1 Statement: 3 1.2 Visie 3 1.3 Missie 3 2 Ervaring 3 3 Evenement 2015 4 4 Toekomst. 4 5

Nadere informatie

Actualisering Recreatief & Toeristisch Beleid Welkom in Veendam. 3 December 2010

Actualisering Recreatief & Toeristisch Beleid Welkom in Veendam. 3 December 2010 Actualisering Recreatief & Toeristisch Beleid 2011-2014 Welkom in Veendam 3 December 2010 Recreatief & Toeristisch beleid 1. Introductie 2. Recreatief en Toeristisch Product Veendam 3. College Programma

Nadere informatie

BELEIDSPLAN voor de Vereniging PAULUS VAN DAESDONCK en de Stichting Paulus museum 29 maart 2010

BELEIDSPLAN voor de Vereniging PAULUS VAN DAESDONCK en de Stichting Paulus museum 29 maart 2010 heemkundekring P A U L U S V A N D A E S D O N C K BELEIDSPLAN 2010-2020 voor de Vereniging PAULUS VAN DAESDONCK en de Stichting Paulus museum 29 maart 2010 INHOUD: 1. MISSIE 2. VISIE 3. DOELSTELLINGEN

Nadere informatie

Beleidsplan. Beloningsbeleid. Stichting Droogdok Jan Blanken

Beleidsplan. Beloningsbeleid. Stichting Droogdok Jan Blanken Beleidsplan En Beloningsbeleid Stichting Droogdok Jan Blanken 1 Inleiding 1.1 Doel van dit document In deze notitie wordt het beleid van de Stichting Droogdok Jan Blanken ten behoeve van de zogenaamde

Nadere informatie

Vallis ❿ 61. Prachtige gebouwen en panorama's

Vallis ❿ 61. Prachtige gebouwen en panorama's Route 6 60 Vallis 61 Prachtige gebouwen en panorama's In Vaals en Lemiers getuigen monumentale gebouwen van een bewogen verleden. De groene heuvels in de omgeving bieden allerlei fascinerende vergezichten.

Nadere informatie

ANBI gegevens DAF museum

ANBI gegevens DAF museum Het DAF museum is een stichting met als naam, De Vrienden van het DAF museum. Het fiscaal nummer van het DAF museum: NL 8046.33.988.B.01 Contactgegevens: DAF museum Straat: Tongelresestraat 27 Plaats:

Nadere informatie

Nota van B&W. Kennisname Masterplan Nationaal Poldermuseum en uitstel realisatie. mr. A.Th.H. van Dijk E. Feij 11 januari 2011

Nota van B&W. Kennisname Masterplan Nationaal Poldermuseum en uitstel realisatie. mr. A.Th.H. van Dijk E. Feij 11 januari 2011 7 gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W onderwerp Kennisname Masterplan Nationaal Poldermuseum en uitstel realisatie Portefeuillehouder Steller Collegevergadering mr. A.Th.H. van Dijk E. Feij 11 januari

Nadere informatie

Kerntaken. Streekmuseum Volkssterrenwacht Burgum Menno van Coehoornweg 9 9251 LV Burgum tel. 0511 46 55 44 www.streekmuseum-volkssterrenwachtburgum.

Kerntaken. Streekmuseum Volkssterrenwacht Burgum Menno van Coehoornweg 9 9251 LV Burgum tel. 0511 46 55 44 www.streekmuseum-volkssterrenwachtburgum. Streekmuseum Volkssterrenwacht Burgum Menno van Coehoornweg 9 9251 LV Burgum tel. 0511 46 55 44 www.streekmuseum-volkssterrenwachtburgum.nl Kerntaken spreken is zilver, zwijgen is out Venusovergang 6 juni

Nadere informatie

Stichting Verdronken Geschiedenis

Stichting Verdronken Geschiedenis BELEIDSPLAN Stichting Verdronken Geschiedenis 1. Inleiding In 2005/2006 heeft Verdronken Geschiedenis als pilot een project uitgevoerd over de opkomst en ondergang van de in de Waddenzee gelegen eilanden

Nadere informatie

ANBI gegevens DAF Museum

ANBI gegevens DAF Museum Het DAF Museum is een stichting met als naam, De Vrienden van het DAF museum. Het fiscaal nummer van het DAF Museum: NL 8046.33.988.B.01 Contactgegevens: DAF Museum Straat: Tongelresestraat 27 Plaats:

Nadere informatie

Het Nationaal Visserijmuseum van Oostduinkerke. Bibliotheek en documentatiecentrum

Het Nationaal Visserijmuseum van Oostduinkerke. Bibliotheek en documentatiecentrum Het Nationaal Visserijmuseum van Oostduinkerke Bibliotheek en documentatiecentrum Honoré Loones, stichter van het Nationaal Visserijmuseum van Oostduinkerke Maritiem museum te Oostduinkerke Was gevestigd

Nadere informatie

Toespraak 12 november 2016 Opening tentoonstelling De pottenbakkers van de Veluwe in Nederlands Tegelmuseum

Toespraak 12 november 2016 Opening tentoonstelling De pottenbakkers van de Veluwe in Nederlands Tegelmuseum 1 Toespraak 12 november 2016 Opening tentoonstelling De pottenbakkers van de Veluwe in Nederlands Tegelmuseum Dames en heren, Meneer Mackay, beste Eric, De Veluwe, een icoon van de Nederlandse natuur.

Nadere informatie

Sav ng CE. Een dagje Bruinisse. Sponsorpropositie. KNRM event Bruinisse 2012

Sav ng CE. Een dagje Bruinisse. Sponsorpropositie. KNRM event Bruinisse 2012 Een dagje Bruinisse KNRM event Bruinisse 2012 Sponsorpropositie Sav ng CE Achtergrondinformatie Informatie over KNRM event Bruinisse 2012 Vanuit Hogeschool Rotterdam hebben wij de opdracht gekregen om

Nadere informatie

LIBERATION ROUTE BRABANT

LIBERATION ROUTE BRABANT LIBERATION ROUTE BRABANT SAMENWERKING 75 jaar leven in vrijheid; Stichting Crossroads Brabant 40-45 ziet hierin de perfecte aanleiding om WOII-erfgoed goed op de kaart te zetten. Crossroads Brabant 40-45

Nadere informatie

Het Mobiel Erfgoed Plein

Het Mobiel Erfgoed Plein Het Mobiel Erfgoed Plein 30 april 2017 Mobiele Collectie Nederland Eén van de belangrijkste doelstellingen van de stichting Mobiele Collectie Nederland (MCN) is het verhogen van de zichtbaarheid van mobiel

Nadere informatie

Beste Donateurs, Voor u ligt de nieuwsbrief voorjaar 2013 van Stichting Historie Stedum.

Beste Donateurs, Voor u ligt de nieuwsbrief voorjaar 2013 van Stichting Historie Stedum. Beste Donateurs, Voor u ligt de nieuwsbrief voorjaar 2013 van Stichting Historie Stedum. Agenda 27 maart; donateursavond; ontvangst vanaf 19:30. Aanvang 19:45 15 maart onthulling monument armenlap om 15.00

Nadere informatie

Ruimtelijke kwaliteit van het Suikerunieterrein en omgeving

Ruimtelijke kwaliteit van het Suikerunieterrein en omgeving Ruimtelijke kwaliteit van het Suikerunieterrein en omgeving Analyse en aanbevelingen - Gemaakt als onderdeel van het beoordelingskader voor ontwikkelingsrichtingen voor het Suikerunieterrein - 6 mei 2010

Nadere informatie

Lesbrief ZAND BOVEN WATER OPDRACHT 1 - NEDERLAND EN WATERBOUW

Lesbrief ZAND BOVEN WATER OPDRACHT 1 - NEDERLAND EN WATERBOUW Lesbrief Primair onderwijs - BOVENBOUW ZAND BOVEN WATER Rotterdam is de belangrijkste haven van Europa. Steeds meer spullen reizen via Rotterdam. Sinds 2008 wordt hard gewerkt om de haven uit te breiden.

Nadere informatie

Beleidsplan Joop Holsbergen Stichting Inhoudsopgave:

Beleidsplan Joop Holsbergen Stichting Inhoudsopgave: Beleidsplan Joop Holsbergen Stichting Inhoudsopgave: 1. Inleiding 2. Analyse van de Stichting Visie Missie Doelstellingen 3. Interne ontwikkelingen Museum Bestuur MVO Activiteiten Financiën 4. Externe

Nadere informatie

NMV Museumcongres 2011 Musea en onderzoek

NMV Museumcongres 2011 Musea en onderzoek NMV Museumcongres 2011 Musea en onderzoek 1. In welk museum werkt u? 61 2. Type museum? Kunst 36,1% 22 Cultuurhistorisch 47,5% 29 Natuurhistorisch 3,3% 2 Bedrijf en techniek 6,6% 4 Wetenschap 3,3% 2 Volkenkundig

Nadere informatie

Motorcrosscentrum Boekel

Motorcrosscentrum Boekel Motorcrosscentrum Boekel Donkers Den Heikop 6 5424 SW Elsendorp 0492-352093 0492-359071 www.-tekenburo.nl info@-tekenburo.nl Inhoud: 1. projectgegevens 2. projectomschrijving 3. luchtfoto gebied 4. situatietekening

Nadere informatie

Onderwerp: Investeringsbesluit Ecomare te Texel Bijlagen: Ontwerp-besluit, begroting + dekkingsplan project.

Onderwerp: Investeringsbesluit Ecomare te Texel Bijlagen: Ontwerp-besluit, begroting + dekkingsplan project. Provinciale Staten van Noord-Holland Voordracht 10 Haarlem, 21 februari 1997. Onderwerp: Investeringsbesluit Ecomare te Texel Bijlagen: Ontwerp-besluit, begroting + dekkingsplan project. 1. Algemeen Bij

Nadere informatie

PAREL VAN NES - SCHOUT BIJ NACHT NES~AMELAND EILANDVILLA S IS EEN ONTWIKKELING VAN KONTOUR VASTGOED B.V.

PAREL VAN NES - SCHOUT BIJ NACHT NES~AMELAND EILANDVILLA S IS EEN ONTWIKKELING VAN KONTOUR VASTGOED B.V. A M E L A N D PAREL VAN NES - SCHOUT BIJ NACHT NES~AMELAND EILANDVILLA S IS EEN ONTWIKKELING VAN KONTOUR VASTGOED B.V. 2 STIJLVOL EN AUTHENTIEK GENIET VAN UW EIGEN VAKANTIEVILLA OP WADDENDIAMANT AMELAND

Nadere informatie

Centrumplan Schipluiden. Samenvatting Structuurvisie zomer 2016

Centrumplan Schipluiden. Samenvatting Structuurvisie zomer 2016 Centrumplan Schipluiden Samenvatting Structuurvisie zomer 2016 Colofon Samenvatting Structuurvisie Centrumplan Schipluiden Opgesteld door Gemeente Midden-Delfland in samenwerking met Jos van de Lindeloof

Nadere informatie

Masterplan Recreatie & Toerisme. Consulterende Startnotitie

Masterplan Recreatie & Toerisme. Consulterende Startnotitie Masterplan Recreatie & Toerisme Consulterende Startnotitie Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 1.1 Waarom hebben we het hierover? 3 1.2 Opdrachtformulering 3 2 Het proces van het Masterplan Recreatie & Toerisme

Nadere informatie

WAT IS DE LIBERATION ROUTE EUROPA

WAT IS DE LIBERATION ROUTE EUROPA EUROPA INHOUDSOPGAVE Inhoud Liberation Route Europa 3 Stichting 4 Route 4 Arrangementen 5 Evenementen 5 Luisterplekken 6 App 7 Financiele ondersteuning 7 Pagina 2. Liberation Route Europa Liberation Route

Nadere informatie

Eijsden. Economische activiteit

Eijsden. Economische activiteit Eijsden Eijsden Eijsden is met ruim 8000 inwoners de grootste kern van de Limburgse gemeente Eijsden-Margraten. Deze fusiegemeente, die in 2011 ontstond, bestaat verder uit 14 andere kernen, en 25 gehuchten

Nadere informatie

Reddingmuseum Dorus Rijkers

Reddingmuseum Dorus Rijkers Reddingmuseum Dorus Rijkers adres: Willemsoord 60G, Den Helder oplevering: september 2015 ontwerper: temp. contactpersoon: Maarten van Tuijl adres: Baarsjesweg 224, Amsterdam m: 06-45182968, info@temparchitecture.com

Nadere informatie

Strategische meerjaren visie STAM

Strategische meerjaren visie STAM Strategische meerjaren visie STAM 2011-2016 Inleiding De stichting Amelander musea (STAM) is op 1-12-1999 opgericht. Vanaf de oprichting is het beleid vastgelegd in meerjarenplannen. Het aldus omschreven

Nadere informatie

Inspectierapport De Paddestoel (KDV) Ambachtsmark 61 1355EE ALMERE Registratienummer 176802022

Inspectierapport De Paddestoel (KDV) Ambachtsmark 61 1355EE ALMERE Registratienummer 176802022 Inspectierapport De Paddestoel (KDV) Ambachtsmark 61 1355EE ALMERE Registratienummer 176802022 Toezichthouder: GGD Flevoland In opdracht van gemeente: Almere Datum inspectie: 21-05-2015 Type onderzoek

Nadere informatie

S(~DI~PI~N. NIEUWSIJlUEf NUMMElt 11,.JULI 2015

S(~DI~PI~N. NIEUWSIJlUEf NUMMElt 11,.JULI 2015 S(~DI~PI~N IN}IOUD Het roer gaat om Oproep De Droom van de schepencarrousel Doelstellingen Markante schepen in beweging Professionaliseren Nieuwe schepen Schepen carrousel en social media Donateur worden

Nadere informatie

Beleidsplan. Stichting Feanetië. Beleidsplan Stichting Feanetië

Beleidsplan. Stichting Feanetië. Beleidsplan Stichting Feanetië Beleidsplan Stichting Feanetië 2019 Heerenveen, 3 december 2018 Beleidsplan Stichting Feanetië 2019 1 Inhoud 1. Inleiding: een korte beschrijving van de stichting Feanetië 3 2. Analyse sterke/zwakke punten

Nadere informatie

De kunst van samen vernieuwen

De kunst van samen vernieuwen De kunst van samen vernieuwen Cultuuragenda gemeente Zutphen 2016 Kunst, cultuur en erfgoed geven kleur aan Zutphen. Ze zorgen voor een leefbare en dynamische samenleving, sociale en economische vitaliteit

Nadere informatie

Informatie: Waddeneilanden

Informatie: Waddeneilanden Informatie: Waddeneilanden Texel Van de Nederlandse Waddeneilanden is Texel het grootste eiland met veruit de meeste bezoekers. Bewoners van de andere eilanden zeggen vaak dat Texel geen echt eiland is,

Nadere informatie

Semi-bungalow met bijgebouwen op unieke locatie

Semi-bungalow met bijgebouwen op unieke locatie Semi-bungalow met bijgebouwen op unieke locatie Exelseweg 23 Exel (gemeente Lochem) Op schitterende locatie gelegen semibungalow met onverbouwde boerderij, kapschuur en overige bijgebouwen op ondergrond,

Nadere informatie

Deel 1 Toen en nu 13

Deel 1 Toen en nu 13 Deel 1 Toen en nu 13 14 Historie Het huidige typisch Nederlandse landschap met polders en dijken kent een lange historie. Na de laatste grote ijstijd, ongeveer 10.000 jaar geleden, werd door een stijgende

Nadere informatie

Vaart in geschiedenis

Vaart in geschiedenis Vaart in geschiedenis De UK 93 is de basis van de Stichting Urker Botter. Dit schip was de inzet, het doel waarnaar gestreefd werd. De UK 93 is een authentieke Urker botter die de stichting op het spoor

Nadere informatie

Laarzenpad Kollumerzwaag

Laarzenpad Kollumerzwaag Laarzenpad Kollumerzwaag 1. Inleiding Kollumerzwaag is het op een na grootste dorp van de gemeente Kollumerland c.a. Het is gelegen aan de spoorlijn van Groningen naar Leeuwarden. In 1443 kwam het dorp

Nadere informatie

Sponsorplan 2014 Museum Kennemerland

Sponsorplan 2014 Museum Kennemerland Sponsorplan 2014 Museum Kennemerland Huis van de Geschiedenis in Gemeente Beverwijk Bestuur van Museum Kennemerland, januari 2014 Westerhoutplein 1, 1943 AA Beverwijk, mk@museumkennemerland.nl www.museumkennemerland.nl

Nadere informatie

Gennep zoekt Stadhuisgenoten. Het icoon van Gennep krijgt een nieuwe functie www.gennep.nl/stadhuis

Gennep zoekt Stadhuisgenoten. Het icoon van Gennep krijgt een nieuwe functie www.gennep.nl/stadhuis Gennep zoekt Stadhuisgenoten Het icoon van Gennep krijgt een nieuwe functie www.gennep.nl/stadhuis Gennep zoekt Stadhuisgenoten Het 17de eeuwse stadhuis is het meest beeldbepalende historische gebouw van

Nadere informatie

Inspectierapport Dikkie Dik (Suermanstraat) (KDV) B.F. Suermanstraat 21a 3515XK UTRECHT Registratienummer 114182929

Inspectierapport Dikkie Dik (Suermanstraat) (KDV) B.F. Suermanstraat 21a 3515XK UTRECHT Registratienummer 114182929 Inspectierapport Dikkie Dik (Suermanstraat) (KDV) B.F. Suermanstraat 21a 3515XK UTRECHT Registratienummer 114182929 Toezichthouder: Gemeente Utrecht, Volksgezondheid In opdracht van gemeente: Utrecht Datum

Nadere informatie

Koudijs Makelaardij Torenstraat 18, 9163 HE NES AMELAND Tel : 0519-543353 Fax : 0519-542858 www.koudijs-ameland.nl info@koudijs-ameland.

Koudijs Makelaardij Torenstraat 18, 9163 HE NES AMELAND Tel : 0519-543353 Fax : 0519-542858 www.koudijs-ameland.nl info@koudijs-ameland. TE KOOP Vraagprijs : 995.000 k.k. Prachtig bij de grote kerk van Hollum gelegen, op slechts 350 meter van het strand, kleinschalig hotel met galerie, woonhuis en zeer fraaie tuin. Dit unieke pand bestaat

Nadere informatie

STICHTING TOT BEHOUD VAN DE NACHTEGAAL

STICHTING TOT BEHOUD VAN DE NACHTEGAAL STICHTING TOT BEHOUD VAN DE NACHTEGAAL Beleidsplan 2017 2021 Inhoud 1. Inleiding 2. Visie 3. Missie 4. Ambities 5. Beleid 6. De molen 7. Instandhouding 8. Bezoekers 9. Winkel beleid 10. Het molenerf 11.

Nadere informatie

30 april - 8 mei 2016

30 april - 8 mei 2016 Meer informatie Wanneer? 30 april 2016 3 mei 2016 7 mei 2016 Voor wie? Kinderen (t/m 12 jaar) Jongeren (13 t/m 18 jaar) Volwassenen Type activiteit Fietstocht Kinderactiviteit Presentatie Rondleiding Tentoonstelling

Nadere informatie

Zonder de bal kun je LUC ABBELOOS WESTTOER

Zonder de bal kun je LUC ABBELOOS WESTTOER Zonder de bal kun je niet kun winnen je niet winnen LUC ABBELOOS WESTTOER LUC ABBELOOS WESTTOER 3.144 km 2 1,2 miljoen inwoners 23% stedelijk 68% landbouw Westtoer Zonder de bal kun je Autonoom Provinciaal

Nadere informatie

Ontdek. ons zoute DNA. Zonder de scheepvaart geen Nederland. basisonderwijs 2015/2016

Ontdek. ons zoute DNA. Zonder de scheepvaart geen Nederland. basisonderwijs 2015/2016 Ontdek ons zoute DNA Zonder de scheepvaart geen Nederland basisonderwijs 2015/2016 Welkom in het scheepvaartmuseum amsterdam Ontdek Het leven aan boord van verschillende schepen, doe mee aan het havenspel

Nadere informatie

Wat te doen op Texel. Tip 1: Ecomare. Tip 2: Vuurtoren van Texel. 11 tips voor een lang weekend Texel

Wat te doen op Texel. Tip 1: Ecomare. Tip 2: Vuurtoren van Texel. 11 tips voor een lang weekend Texel Wat te doen op Texel 11 tips voor een lang weekend Texel Een vakantie op Texel begint al op de boot. Onderweg naar het grootste Waddeneiland van Nederland adem je de frisse zeelucht in. Twintig minuten

Nadere informatie

Beleidsplan. Streekmuseum Oudheidkamer Reeuwijk 2013-2018

Beleidsplan. Streekmuseum Oudheidkamer Reeuwijk 2013-2018 Beleidsplan Streekmuseum Oudheidkamer Reeuwijk 2013-2018 1 1. Inleiding Pagina 3 2. Doelstellingen 3 3. Collectie 4 4. Tentoonstellingen 4 5. Organisatie 5 6. Samenvatting 6 2 1. INLEIDING Voor u ligt

Nadere informatie

klas naar Museum Kom met je het Zaans Museum Zaans Museum Educatie Voortgezet Onderwijs

klas naar Museum Kom met je het Zaans Museum Zaans Museum Educatie Voortgezet Onderwijs Kom met je klas naar het Zaans Museum Kom met je klas naar het Zaans Museum Zaans Museum Schansend 7 1509 AW Zaandam sales@zaansmuseum.nl www.zaansmuseum.nl/onderwijs Kom met je klas naar het Zaans Museum

Nadere informatie

Mariëtte Middelbeek REDDERS LANGS DE KUST VERHALEN UIT DE REDDINGBOOT. Muitgeverij. marmer

Mariëtte Middelbeek REDDERS LANGS DE KUST VERHALEN UIT DE REDDINGBOOT. Muitgeverij. marmer redders langs de kust Mariëtte Middelbeek REDDERS LANGS DE KUST VERHALEN UIT DE REDDINGBOOT Muitgeverij marmer Schoolreis Ed Koopman / KNRM Enkhuizen / Donderdagmiddag 15:34 uur DE DRIEËNDERTIG KINDEREN

Nadere informatie