Software binnen een softwaregroep

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Software binnen een softwaregroep"

Transcriptie

1 Software binnen een softwaregroep Met ons team hebben we gekozen om nader onderzoek te doen naar Wereldoriëntatie. Na zelf ontdekt te hebben op onze stage scholen dat er nog niet veel software aanwezig is voor dit pakket, willen wij dit graag verder onderzoeken om te kijken wat het aanbod op de markt is. Hieronder zal duidelijk worden welke beschikbare computerprogramma s/software er op de markt zijn te vinden. Zodat de inventarisatie duidelijk wordt. Na het internet te hebben afgespeurd zijn wij te weten gekomen dat er daadwerkelijk wel software aanwezig is met name gericht op de Digitale schoolborden. Er zijn van veel methodes al Digibordlessen beschikbaar en ook zijn er al Digibordboeken beschikbaar. Hieronder zal per vak worden beschreven wat er beschikbaar is. Aardrijkskunde: Meander Dit is een methode voor het vak Aardrijkskunde. Bij deze methode zitten veel aanvullende materialen die software gericht zijn. Deze is aanwezig voor groep 5 tot en met groep 8. Hieronder een korte omschrijving van deze software: Software digitaal schoolbord: - Instructiesoftware voor groep 5 t/m 8 met animaties, filmpjes, audio, links, simulaties en oefeningen. Hiermee maakt u de lessen interactief en nog leuker. Topografiesoftware: - Met de Meander topografiesoftware voor groep 5 t/m 8 oefenen de kinderen op 3 niveaus de topografie uit de methode. Het softwareprogramma behandelt dezelfde stappen als het lesboek en biedt daarnaast nog extra leerstof aan. De topografie komt in 5 verschillende oefenvormen aan bod. Er is een duidelijk overzicht van de leerstof en de resultaten per kind. Daarnaast is het mogelijk om (oefen)kaarten van de lessen te printen, zodat de kinderen op papier kunnen oefenen. Leerlingsoftware: Slimmelingen : - Speciale zoek-en-leersoftware voor de kinderen van groep 5 t/m 8. Met deze Slimmelingen kunnen ze snel informatie zoeken in een veilige, afgebakende omgeving. De software vindt niet alleen informatie bij de begrippen uit de lessen en andere lesstof van Meander, maar ook uit de verwante Malmberg-methodes Naut (natuur en techniek) en Brandaan (geschiedenis). De Slimmelingen vormen een leuke en uitdagende schat aan informatie. Hier en daar Ook een methode met veel aanvullende materialen van groep 5 tot en met groep 8. Hieronder een overzicht van de software: Software digitaal schoolbord: - Eenvoudig te bedienen instructiesoftware voor groep 5 t/m 8 met animaties, simulaties en oefeningen. Hiermee maakt u de lessen interactief en nog leuker! Computerprogramma:

2 - Het computerprogramma van Hier en daar vervangt het topoboek in les 2 en 4. Door de vele beelden en animaties komt de lesstof echt tot leven. De resultaten van elk kind worden automatisch geregistreerd en de kaarten zijn makkelijk te printen. Maar vooral: kinderen werken er graag mee! Digitale toetsen: - De digitale toetsen zijn inhoudelijk hetzelfde als de papieren toetsen. Het grote voordeel is dat de computer het nakijkwerk voor u doet. Bovendien geeft de software automatisch een oefenadvies voor elk individueel kind voor de periode na de toets. Audio-cd s: - Speciaal voor taalzwakke kinderen. Op de audio-cd s zijn alle teksten uit de leerlingen- en werkboeken van groep 5 t/m 8 ingesproken. Een wereld van verschil Een methode die nog in ontwikkeling is, maar waar al wel de volgende sofware van aanwezig is. Software - Een wereld van verschil kent drie soorten computerprogramma's: o Een oefenprogramma voor de leerlingen van groep 5 t/m 8. o Een topografie-cd-rom voor de leerkracht. o Digitale toetsen. Geschiedenis Brandaan Een methode die ook nog vrij nieuw is maar wel al zich verder aan het ontwikkelen is op de software. Hieronder een overzicht van wat er al aanwezig is. Software digitaal schoolbord: - Instructiesoftware voor groep 5 t/m 8 met animaties, filmpjes, audio, links, simulaties en oefeningen. Hiermee maakt u de lessen interactief en nog leuker! - Leerlingsoftware: Slimmelingen - Speciale zoek-en-leersoftware voor de kinderen van groep 5 t/m 8. Met deze Slimmelingen kunnen ze snel informatie zoeken in een veilige, afgebakende omgeving. De software vindt niet alleen informatie bij de begrippen uit de lessen en andere lesstof van Brandaan, maar ook uit de verwante Malmberg-methodes Meander (aardrijkskunde) en Naut (natuur en techniek). De Slimmelingen vormen een leuke en uitdagende schat aan informatie. Bij de tijd Dit is een van de methodes die wij al wel zelf in het onderwijs hebben gezien en mee hebben gewerkt. Hieronder een overzicht van de software. Software digitaal schoolbord: - Eenvoudig te bedienen instructiesoftware voor groep 5 t/m 8 met animaties, simulaties en oefeningen. Hiermee maakt u de lessen interactief en nog leuker Computerprogramma:

3 - Bij de tijd heeft een computerprogramma voor elke jaargroep van groep 5 t/m 8. Aan de hand van filmfragmenten en foto s spelen de kinderen het tijdbalkspel en maken ze de vragen bij het beeldmateriaal. Het programma registreert automatisch de antwoorden - Digitale toetsen zijn inhoudelijk hetzelfde als de papieren toetsen. Het grote voordeel is dat de computer het nakijkwerk voor u doet. Bovendien geeft de software automatisch een oefenadvies voor elk individueel kind voor de periode na de toets. Ook een prima voorbereiding op de Cito-toets! Audio-cd s: - Speciaal voor taalzwakke kinderen. Op de audio-cd s zijn alle teksten uit de leerlingen- en werkboeken van groep 5 t/m 8 ingesproken Natuur en techniek Naut Een nieuwe methode die door Malmberg is gemaakt. Enkele software is er al aanwezig: Software digitaal schoolbord: - Instructiesoftware voor groep 5 t/m 8 met animaties, filmpjes, audio, links, simulaties en oefeningen. Hiermee maakt u de lessen interactief en nog leuker! Leerlingsoftware: - Slimmelingen Speciale zoek-en-leersoftware voor kinderen van groep 5 t/m 8. Met deze Slimmelingen kunnen ze snel informatie zoeken in een veilige, afgebakende omgeving. De software vindt niet alleen informatie bij de begrippen uit de lessen en andere lesstof van Naut, maar ook uit de verwante Malmberg-methodes Meander (aardrijkskunde) en Brandaan (geschiedenis). De Slimmelingen vormen een leuke en uitdagende schat aan informatie Natuurlijk Deze methode is in ontwikkeling op het gebied van ICT, maar zij hebben al wel een software voor het Digitale schoolbord voor groep 7 en 8. Algemeen Ook is er een software pakket genaamd Winpak 32 Wereldverkenning/wereldoriëntatie. Dit bestaat uit een serie programma's voor de groepen 5 t/m 8 die op eenzelfde manier bestuurd worden. Thema's die aan de orde komen zijn ondermeer verkeer, topografie, biologie, windrichtingen en algemene ontwikkeling. Van Cito is er ook software op de markt. Hier vallen ook vooral toetstrainers onder vanaf groep 5.

4 Programma onder de loep: Wereldoriëntatie Methode: speurtocht Geschiedenis Wij hebben de methode Speurtocht gekozen. Deze methode gebruiken we alle drie op onze stageschool en werken er ook regelmatig mee. Doch op een verschillende manier. De methode is aantrekkelijk en simpel in gebruik. Ook digital immigrantes zullen het niet als hinder zien om deze software te gebruiken. Maar de kinderen kunnen ook tijdens de zelfstandige werkuren makkelijk werken met de methode en de bijbehorende cd-rom en website. Deze twee zijn dan ook goed te combineren met elkaar. Over Speurtocht Met de geschiedenismethode Speurtocht doorlopen de kinderen de tien tijdvakken (Namen van hoofdstukken van die tijdvakken groep 5/6: Jagers en boeren, Romeinen in het land, het kasteel, naar de stad, ontdekken en uitvinden, de gouden eeuw, pruiken en hoepelrokken, stoom uit de ketel, Nederland bezet, televisie en raketten) drie keer. In groep 3 nemen de personages Kim en Joes de kinderen mee op reis in hun eigen geschiedenis en in die van hun vader en moeder en opa en oma. Speurtocht start in groep 3 na de kerstvakantie. Kim en Joes nemen de leerlingen in groep 4 mee op reis naar historische plaatsen in Nederland. Via een tijdmachine beleven ze samen een avontuur in het verleden. In groep 5 starten de leerlingen met de eerste vijf tijdvakken. In ieder hoofdstuk komt één tijdvak aan bod. Groep 6 gaat verder met tijdvak zes tot en met tien. Zo behandelen kinderen in groep 5 en 6 de tien tijdvakken in tien hoofdstukken die ieder uit zes lessen bestaan. Zowel in groep 7 als in groep 8 behandelen leerlingen elk jaar alle tien de tijdvakken. Inhoudelijk verschuift het accent van leven, wonen en werken naar personen, ontwikkelingen en gebeurtenissen in groep 7. In groep 8 verschuift het accent naar een politieke en staatkundige kijk. Op deze manier van het indelen van de tijdvakken leren de kinderen hoe de geschiedenis in elkaar steekt en krijgen ze meer historisch besef. De methode maakt de geschiedenis spannend door steeds weer de link te leggen met de omgeving van de leerlingen. Daardoor zijn ze extra gemotiveerd. De methode besteedt veel aandacht aan taal. Moeilijke begrippen worden uitgelegd, met ondersteuning van animaties en foto s, waardoor leerlingen de lessen beter kunnen volgen. De informatie is aangepast op het niveau van de kinderen. Een tijdbalk loopt als een rode draad door het lesmateriaal van Speurtocht. De methode sluit ook aan bij de aanbevelingen van commissie De Rooy. Speurtocht legt vooral de nadruk op de geschiedenis van Nederlandse en Europes komaf. Dit is bedoeld zodat het voor de kinderen herkenbaar en toepasbaar blijft. En de methode is geïntegreerd met ICT. De leerlingenboeken, werkschriften en de toetsen zijn digitaal beschikbaar. Hieronder zullen wij u daar meer over vertellen.

5 Uiterlijk Het programma staat in de taakbalk onder een eigen map met de naam Speurtocht. Hier kan je kiezen uit meerdere submappen met elk een groep, 5 t/m 8. Als je het programma opent, vraagt hij wel echter of hij het programma mag aanpassen voor een ander pixel formaat. Klik je op ok, dan krijg je de beeldvullende intro te zien. In de methode wordt in iedere groep de zelfde tijdsperiodes doorlopen. Maar in iedere groep gebruiken ze andere plaatjes in elke periode (bijv. Tijd van Grieken en Romeinen). In de introductie van het programma ga je dus de tijdbalk langs met verschillende foto s en tekeningen die daarbij horen en een pictogram. Het is een pakkende introductie, omdat hij snel door alle periodes flitst. Het is leuk om het een keer met de klas te bekijken, maar er staat boven het scherm ook een knop met: Skip intro. En dat is ook wel eens handig. Iedere groep heeft een eigen kleur. Groep 5 heeft doorlopend de kleur paars, groep 6 kleur fel blauw, groep 7 blauw en groep 8 groen. Dan kom je in het programma. Er staan altijd twee kinderen getekend, een jongen en een meisje, in de leeftijd van de kinderen in de gekozen groep. Dit komt ook overeen met de figuren in het boek, dus deze zijn niet onbekend voor de kinderen. Er staat een inleiding en je ziet weer de kleuren die corresponderen met de kleur van hun groep. Als je op de begrippen klikt, zie je een animatie of een foto over het begrip. Dit trekt de aandacht van de kinderen sneller dan alleen een tekst en het is dan duidelijker voor ze. Wij vinden echter dat er veel software programma s zijn die uitnodiger zijn. De Test Jezelf is een vel met een paar vragen, niet uitnodigend om door de kinderen te laten maken. Misschien is het leuker als ze (hier komen we toch op gamen in het onderwijs) in de specifieke tijdsperiode opdrachten moeten uitvoeren. Of eerst een filmpje krijgen te zien voordat ze de vraag beantwoorden. Verder is onze conclusie over het uiterlijk dat het ook goed kan zijn dat het er rustig uitziet. De kinderen verliezen niet het overzicht en kunnen snel aanvinken of klikken wat ze willen doen of horen. Hoe werkt het programma Speurtocht? Speurtocht is een programma die door de leerkracht ingezet kan worden. Maar het programma biedt ook mogelijkheden voor de leerlingen: zij kunnen er zelfstandig mee aan de slag, bijvoorbeeld wanneer zij een les gemist hebben vanwege een ziekte of voor de afwisseling.

6 In het programma zijn alle hoofdstukken uit het methodeboek uitgewerkt. Je zou eigenlijk kunnen zeggen dat je het methodeboek in je lessen niet meer nodig hebt. De lappen tekst uit het boek kun je openen in het programma. De teksten zijn rijk gevuld met plaatjes. Wanneer je op het plaatje klikt, komt er een uitgebreide uitleg naar voren. Voor dyslectische kinderen is het gemakkelijk dat de teksten voorgelezen kunnen worden. Zo wordt aan het begin van een hoofdstuk een verhaal aangeboden. Dit verhaal wordt op een leuke wijze verteld. Aan de hand van een hoofdstuk zal ik u uitleggen wat de mogelijkheden van het programma zijn. Ik heb het hoofdstuk Romeinen in het land uit groep 5 gekozen. Zoals u ziet is dat hoofdstuk 2. Wanneer je een hoofdstuk aanklikt, krijg je een inleidende tekst te zien waarin kort verteld wordt waar het hoofdstuk over gaat. Je kunt in één oogopslag zien uit hoeveel lessen het hoofdstuk bestaat. Als je op de tijdbalk klikt, kun je zien in welk jaar de Romeinen in ons land waren. Zoals je kunt zien, is het per hoofdstuk heel overzichtelijk gemaakt. Je kunt altijd op dezelfde manier terug komen naar dit overzichtje doordat de tabbladen altijd blijven staan. Zo is het ook eenvoudig om bijvoorbeeld met de kinderen iets op te zoeken uit de vorige les. Met één druk op de knop zit je in de les die je de week daarvoor gegeven hebt. Bij lees en luister kun je per les de teksten uit het boek behandelen. In het groot kunnen de teksten op het digibord geprojecteerd worden. Met gemakkelijke bedieningsknoppen kun je door de paragraaf heen bladeren. De plaatjes die in de teksten te zien zijn, kunnen uitvergroot worden. Wanneer je erop klikt, krijg je een uitleg van het plaatje te zien. Voor de les kun je aandacht besteden aan moeilijke begrippen. Voor het hele hoofdstuk staan de begrippen bij elkaar geordend. De begrippen worden meestal uitgelegd aan de hand van een plaatje met een geschreven uitleg erbij. Soms is het genoeg om het begrip uit te leggen met een plaatje. Wanneer je de paragraaf behandeld heb, kunnen kinderen zelfstandig met de opdrachten aan de gang. Deze opdrachten

7 kun je uit het werkboek laten maken, maar je kunt ook een paar kinderen achter de computer zetten. Het digitale programma Speurtocht biedt je namelijk ook opdrachten aan. Deze opdrachten worden door de computer nagekeken. Met het programma Questionmark Perception kun je ook zelf toetsen in elkaar zetten. Natuurlijk ligt er ook nog een toets klaar die kinderen op de computer kunnen maken. Zo kunnen ze voor zichzelf hun kennis testen. Weten zij genoeg over het hoofdstuk of moeten zij toch nog even de boeken in om de stof te leren? Didactiek De methode is vooral toegespitst op de tien tijdvakken van de Nederlandse Canon. Ook de woordenschatvergroting is een vooraanstaand uitgaanspunt van de methode. Je ziet zowel in het boek als bij het software programma, een begrippenlijst. In het boek kunnen de kinderen de begrippen opzoeken in een lijst. In het software programma kunnen de kinderen heel simpel op het begrip klikken en ze zien verschillende geanimeerde filmpjes en/of foto s die het begrip duidelijk maken met een gesproken tekst. Iedere les volgt ook een vastomlijnd patroon die je elke keer weer kunt volgen. Het wordt op een manier gepresenteerd, zowel met het boek als met het softwareprogramma, dat het kant en klaar te geven is. De methode is in verschillende lessen ingedeeld. Er zijn leerkracht gebonden lessen en zelfstandige lessen. Bij een leerkracht gebonden lessen oriënteren de kinderen zich eerst op de titel en de afbeeldingen, waarna er prikkelende en stimulerende vragen worden gesteld die aanstoot geven te denken over de aankomende leerstof. Bij de introductie van de les is er dan altijd een groepsgesprek. Het zelfstandig werken wordt gezien als een te leren vaardigheid. Deze moet dan ook goed gestimuleerd en geoefend worden. Bij deze lessen is er ook een aparte instructie om te geven, maar het werkboek geeft voldoende uitleg over de leerstof. De methode werkt ook met een levende geschiedenis. Elk hoofdstuk begint met een sfeerverhaal. Dit zijn spannende verhalen die gaan over leeftijdsgenootjes. Het zijn ondersteunende verhalen die de verbeelding prikkelen. Elk jaar zijn er ook nieuwe hoofdpersonen als identificatiefiguurtjes voor de leerlingen. De meeste afbeeldingen die gebruikt worden in het (werk)boek en op de cd-rom, zijn afkomstig van bestaande gebouwen en/of beelden uit het Archeon of een ander openluchtmuseum waar het nagemaakt. Zo krijgen de kinderen het gevoel dat de geschiedenis letterlijk dichtbij is. Er zijn vaste lestypen: Verhaalles: dit is een leerkracht gebonden les. In de introductie van de les lezen de kinderen een verhaal. Deze is echter ook via de cd-rom te luisteren, met bijbehorende afbeeldingen. Hierna gaan de kinderen aan de hand van het verhaal een groepsgesprek aan en zelfstandig de opdrachten uit het werkboek maken. De kijkles: in deze les oriënteren de kinderen zich alleen op de afbeeldingen. De groep gaat hierover in gesprek. Waarna ze zelfstandig de opdrachten gaan maken in het werkboek. De afbeeldingen zijn ook te zien via de cd-rom. De informatieve les: dit is ook een leerkracht gebonden les. De kinderen lezen de kaderteksten (staan ook op de cd-rom) en kijken naar de afbeeldingen. Waarna ze weer zelfstandig aan het werk gaan met het werkboekje. De leesles: hierin staan non-fictieve informatieve teksten centraal. De kinderen oriënteren zich op de titel, de samenvatting, de afbeeldingen en de bijschriften. In deze les wordt vooral de lesinhoud besproken. De toetsles: vanaf groep 5 worden de hoofdstukken afgesloten met een toets. In de laatste les (les 6) wordt er een samenvatting gelezen, gaan we de begrippen door en herhalen we de tijdsbalk. Als verrijking hiervan kun je de begrippen beluisteren en bekijken op de cd-rom.

8 Waar alles wordt voorgelezen en geanimeerd. Ook kunnen de kinderen zichzelf voorbereiden op de toets door de Test jezelf interactieve toets te maken via de cd-rom. Hierna krijgen ze meteen uitslag hoe ze het hebben gemaakt. De toets bestaat uit twee delen. Een deel voor alle leerlingen met de basis leerstof en extra vragen die uitgebreider op de stof ingaan voor de leerlingen die eerder klaar zijn. Digitaal De cd-rom en de website zijn geïntegreerd met de methode. Dit zorgt ervoor dat de leerlingen er interactief en zelfstandig mee kunnen werken. De begrippen worden duidelijk besproken. Op taalgebied sluit de software dan ook aan bij de methode. Administratie Met de opdrachten en de toetsen die bij de hoofdstukken zijn gemaakt, kunnen kinderen zichzelf toetsen. De opdrachten worden nagekeken door de computer. Nu heb je bij verschillende software, bijvoorbeeld bij Taal Actief, dat de leerkracht de leerling op de voet kan volgen. De resultaten worden geregistreerd per leerling. Bij het programma Speurtocht kan dat niet. Een leerling maakt een toets en de resultaten worden verder niet opgeslagen in het systeem. Een leerkracht kan natuurlijk wel zelf de resultaten op papier bijhouden door naar de resultaten te vragen bij de leerling na een gemaakte toets of opdrachten. Rol van de leerkracht Er zijn leerkracht gebonden lessen en er zijn zelfstandige werklessen. Bij de leerkracht gebonden lessen kan de software goed ingezet worden. Bij een verhaal les, wordt het verhaal voorgelezen en kunnen de kinderen via het digibord meekijken naar de bijbehorende afbeeldingen en/of animaties. De leerkracht klikt zit bij de computer of staat bij het digibord om de hoofdstukken en de lessen aan te klikken. Ook kan de leerkracht ervoor kiezen om de Test Jezelf toets via het bord te doen. De kinderen in groepjes zetten en dan zo snel mogelijk de vragen laten beantwoorden. Die kinderen mogen dan het op het bord schrijven of aanklikken. De methode sluit ook aan bij de Nederlandse geschiedenis canon. Het is dan ook simpel om via de site een bijbehorend filmpje aan te klikken. Op de website van de methode zelf staan ook nog opdrachten en extra lessen voor de leerkracht om te geven. Doordat er ook zelfstandige lessen zijn, kan de leerkracht er ook voor kiezen om naast de opdrachten in het werkboek ook de leerlingen met behulp van de website of software aan de slag te laten gaan. Op de website staat ook webquesten in lijn met de lessen in de methode. Zodat de leerlingen alleen of samen zich verder kunnen verdiepen in de leerstof. Ervaringen uit het onderwijsveld Leerkrachten die wij op onze stagescholen hebben gesproken, zijn heel enthousiast over de methode speurtocht. Je hebt een goede houvast aan het methodeboek, maar wil je je lessen afwisselen, dan kun je ervoor kiezen om het digitaal te presenteren op het digibord. Je merkt wanneer je met het digibord aan de gang gaat met de methode Speurtocht, dat kinderen meer betrokkenheid tonen. Je kunt zelf veel aanpassen in de les. Doordat de methode gebruik maakt van de Nederlandse Canon kun je ook snel een filmpje laten zien van de site: Wat wij ook te horen krijgen van veel collega s, is dat het een methode is die op taalgebied erg toerijkend is.

9 Er zijn leerkrachten die het nog steeds lastig vinden om te werken met het digitaal schoolbord. Deze software en vooral het nieuwe software pakket van Speurtocht, zorgt ervoor dat het makkelijk in gebruik is. De leerkrachten hoeven het te openen en daar staat alle informatie die ze nodig hebben voor de les. De teksten uit het boek met afbeeldingen worden ook vergroot op het bord. De leerlingen zijn meer geboeid en kunnen meelezen. Voor de achterlopende lezers is het ook fijn dat de teksten worden voorgelezen. Op de school van Mariëlle zijn ze er ook positief over. Leerkracht van groep 7: Elke les kunnen de kinderen met het bord de teksten lezen. De animaties vinden ze altijd erg leuk. Ik merk dat ze door de begrippenlijst met de afbeeldingen en animaties, de stof beter onthouden voor de aankomende toets. Dit werkt erg positief. De software is ook niet moeilijk in gebruik. Het is fijn dat ik er zo mee aan de slag kan, en dat het niet afhankelijk is van het internet of dat ik heel wat knoppen moet indrukken wil het eens starten. Recensies uit vakbladen Een gedegen, moderne methode die als een kapstok voor heerlijke geschiedenislessen, nog heel veel ruimte laat voor persoonlijke invulling en eigen initiatief. Jos Heuvelink, OBS De Dubbeldekker, Hilversum Speurtocht heeft een prettig geschreven, duidelijke handleiding en een goede p.c.-inzet! Ina Gooijen, De Regenboog Speurtocht brengt de kinderen veel kennis bij over het verleden en ziet er aantrekkelijk uit door de vele plaatjes die erbij zitten in het leerlingenboek. Lotte van Deursen, KBS De Wilge, Hilversum Website methode Speurtocht De methode Speurtocht heeft ook zijn eigen website. Op de website kun je informatie vinden over de methode. Ook staan er veel extra s op de website. Zo kunnen leerlingen op zoek gaan naar samenvattingen van hoofdstukken, worden er handige links gegeven met extra informatie over de gelezen leerstof en kunnen kinderen oefenen met extra opdrachten. Ook aan de leerkrachten is gedacht. Leerkrachten kunnen meer informatie over de software van Speurtocht krijgen, achtergrondinformatie bij de projecten uit de Kwismeester wordt vrijgegeven, en ook voor tips van videoclips, leesboeken,

10 informatieve boeken, musea, websites en films kunnen leerkrachten op de website terecht. Ouders zijn vaak geïnteresseerd in datgene wat hun kinderen op school leren. Op de website tref je per leerjaar informatie over de behandelde stof uit Speurtocht aan. Deze informatie kan ook bijvoorbeeld gebruikt worden voor de schoolgids, schoolwebsite of informatieavond. Informatie over de methode Speurtocht kan gratis aangevraagd worden. Scholen kunnen bij hun leverancier de methode bestellen. De website van de methode Speurtocht: Toekomst Er is al een vernieuwde methode gemaakt van Speurtocht. Deze heeft ook speciaal materiaal gemaakt voor op het digibord. Hierop staan ook links naar filmpjes over de te behandelen stof en websites. Genoeg plaatjes ook die je kunt inzoomen. Er staan op de website meer spelletjes die de kinderen kunnen doen, aansluitend op de leerstof. En doordat er gebruik wordt gemaakt van filmpjes en meerdere kleuren, is het wat aantrekkelijker om het te gebruiken. Het blijft eigenlijk hetzelfde als de oude software, maar het is meer completer. Doordat er filmpjes en de hele bladzijde uit het leesboek bijstaat.

Alles over. Tijdzaken. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Tijdzaken. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen maken. In samenwerking met de educatieve

Nadere informatie

Alles over. Speurtocht. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Speurtocht. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Speurtocht Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen maken. In samenwerking

Nadere informatie

Op en top actueel. Alles over de nieuwste ontwikkelingen voor de zaakvakkenmethoden. Zaakvakken Groep 3 t/m 8

Op en top actueel. Alles over de nieuwste ontwikkelingen voor de zaakvakkenmethoden. Zaakvakken Groep 3 t/m 8 Op en top actueel Alles over de nieuwste ontwikkelingen voor de zaakvakkenmethoden Zaakvakken Groep 3 t/m 8 Zaakvakken van ThiemeMeulenhoff Op en top actueel Wie had vijf jaar geleden vermoed dat in nagenoeg

Nadere informatie

Voorbereidende les en opdrachten. uit de geschiedenismethode Speurtocht DE SLAG OM ARNHEM. voor groep 8, uitgeverij ThiemeMeulenhoff.

Voorbereidende les en opdrachten. uit de geschiedenismethode Speurtocht DE SLAG OM ARNHEM. voor groep 8, uitgeverij ThiemeMeulenhoff. Voorbereidende les en opdrachten uit de geschiedenismethode Speurtocht DE SLAG OM ARNHEM voor groep 8, uitgeverij ThiemeMeulenhoff. 2011 Airborne Museum Educatieve dienst (versie 11 juli 2011) Colofon

Nadere informatie

Natuur. Geschiedenis. Aardrijkskunde. Methode WO in de basisschool. Naut. alles in 1. alles in 1 25% Natuniek. Brandaan 25% 13% 25% 13% Speutocht

Natuur. Geschiedenis. Aardrijkskunde. Methode WO in de basisschool. Naut. alles in 1. alles in 1 25% Natuniek. Brandaan 25% 13% 25% 13% Speutocht Inhoudsopgave Methodes WO op de basisschool blz. 2 Keuze methoden & aansluiting op de visie van de school blz. 3 Gebruik van de software blz. 5 Aantal digiborden in de scholen blz. 9 Aantal computers in

Nadere informatie

Alles over. Wereldzaken. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Wereldzaken. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen maken. In samenwerking met de educatieve

Nadere informatie

Alles over. Blink Wereld geschiedenis. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Blink Wereld geschiedenis. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen maken. In samenwerking met de educatieve

Nadere informatie

Alles over. Blink Wereld Geschiedenis. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Blink Wereld Geschiedenis. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen maken. In samenwerking met de educatieve

Nadere informatie

Alles over. Naut. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Naut. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Naut Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen maken. In samenwerking met

Nadere informatie

Met welk werk kunnen kinderen uit groep 5-6 thuiskomen en hoe kunt u uw kind thuis helpen?

Met welk werk kunnen kinderen uit groep 5-6 thuiskomen en hoe kunt u uw kind thuis helpen? Met welk werk kunnen kinderen uit groep 5-6 thuiskomen en hoe kunt u uw kind thuis helpen? In groep 5-6 nemen kinderen steeds vaker werk mee naar huis. Vaak vinden kinderen het leuk om thuis aan schooldingen

Nadere informatie

3 Hoogbegaafdheid op school

3 Hoogbegaafdheid op school 3 Hoogbegaafdheid op school Ik laat op school zien wat ik kan ja soms nee Ik vind de lessen op school interessant meestal soms nooit Veel hoogbegaafde kinderen laten niet altijd zien wat ze kunnen. Dit

Nadere informatie

Hoe gebruik je het Levend water Digibord?

Hoe gebruik je het Levend water Digibord? Hoe gebruik je het Levend water Digibord? Inloggen Ga naar http://www.bijbelonderwijs.nl/digibord Typ naam en wachtwoord Klik op inloggen Na het inloggen kun je kiezen uit de verschillende jaargroepen.

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln

Mentor Datum Groep Aantal lln Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Dilia Couwenberg P14EhvADT t Startblok Eindhoven Mentor

Nadere informatie

brengt natuur én techniek tot leven

brengt natuur én techniek tot leven Natuur en techniek Geschikt voor Het digibord brengt natuur én techniek tot leven Woord vooraf Bent u al klaar voor natuur én techniek? s Morgens na het opstaan onder de warme douche, daarna ontbijt met

Nadere informatie

LESBRIEF Aan de slag met Schoolwise

LESBRIEF Aan de slag met Schoolwise LESBRIEF Aan de slag met Schoolwise (document v1.0) INHOUDSOPGAVE Deel 1 Voor je begint 1.1 Wat is Schoolwise 4 1.2 Registreren 6 1.3 Inloggen 10 1.4 Jouw Schoolwise-account 11 1.5 Nieuwe activeringscode

Nadere informatie

Alles over. Wijzer! Geschiedenis. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Wijzer! Geschiedenis. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Wijzer! Geschiedenis Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen maken. In

Nadere informatie

De Leerkrachtassistent Estafette geeft de leerkracht ondersteuning bij de basislessen van Estafette

De Leerkrachtassistent Estafette geeft de leerkracht ondersteuning bij de basislessen van Estafette De Leerkrachtassistent Estafette geeft de leerkracht ondersteuning bij de basislessen van Estafette Wanneer zet u de Leerkrachtassistent Estafette in? De Leerkrachtassistent Estafette volgt de handleiding

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

WERKEN MET DE DIGITALE LEEROMGEVING BIOLOGIE VOOR JOU

WERKEN MET DE DIGITALE LEEROMGEVING BIOLOGIE VOOR JOU Digitale leeromgeving HANDLEIDING WERKEN MET DE DIGITALE LEEROMGEVING BIOLOGIE VOOR JOU Digitale leeromgeving HANDLEIDING In deze handleiding staat de inhoud van de digitale leeromgeving van Biologie voor

Nadere informatie

TEKENEN MET PIVOT. Twee lessen om animatie s te maken met. het Pivot tekenprogramma

TEKENEN MET PIVOT. Twee lessen om animatie s te maken met. het Pivot tekenprogramma TEKENEN MET PIVOT Twee lessen om animatie s te maken met het Pivot tekenprogramma Animatie s met Pivot- Docent Doel De leerlingen laten kennis maken met het maken van een animatie en de gratis software

Nadere informatie

Geobas, aardrijkskunde voor de basisschool, Land in zicht, methode aardrijkskunde, Meander vierde editie tweede editie

Geobas, aardrijkskunde voor de basisschool, Land in zicht, methode aardrijkskunde, Meander vierde editie tweede editie Geobas, aardrijkskunde voor de basisschool, vierde editie Land in zicht, methode aardrijkskunde, tweede editie Datum 2007-2009 2005-2010 2008 Meander Uitgever Noordhoff Uitgevers BAO Zwijsen BV, Uitgeverij

Nadere informatie

Alles over. Blink Wereld aardrijkskunde. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Blink Wereld aardrijkskunde. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen maken. In samenwerking met de educatieve

Nadere informatie

NatuNiek is doen! Natuur en Techniek Groep 3 t/m 8

NatuNiek is doen! Natuur en Techniek Groep 3 t/m 8 NatuNiek is doen! Natuur en Techniek Groep 3 t/m 8 NatuNiek is doen! Hoe kunt u uw leerlingen op een uitdagende manier bewust laten worden van de natuur om hen heen en de verschillende (technische) verschijnselen

Nadere informatie

www.gynzy.com Handleiding

www.gynzy.com Handleiding www.gynzy.com Handleiding Samen steeds beter is ons motto. Als leerkracht sta je elke dag voor de klas en weet je veel beter wat je nodig hebt dan wij. Door goed te luisteren naar jouw behoefte en deze

Nadere informatie

Alles over. Leeslink. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Leeslink. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen maken. In samenwerking met de educatieve

Nadere informatie

Media binnen PM. Smartboard. Het beschikbare digitale materiaal vind je op de website http://mediapm.weebly.com/

Media binnen PM. Smartboard. Het beschikbare digitale materiaal vind je op de website http://mediapm.weebly.com/ Media binnen PM Smartboard Het beschikbare digitale materiaal vind je op de website http://mediapm.weebly.com/ Gemaakt door Stephanie Beuten & Karsten Campsteyn 1 Wat is een Smartboard? Een smartboard

Nadere informatie

Alles over. Grenzeloos. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Grenzeloos. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen maken. In samenwerking met de educatieve

Nadere informatie

Draaiboek voor een gastles

Draaiboek voor een gastles Draaiboek voor een gastles Dit draaiboek geeft jou als voorlichter van UNICEF Nederland een handvat om gastlessen te geven op scholen. Kinderen, klassen, groepen en scholen - elke gastles is anders. Een

Nadere informatie

Drie nieuwe methodes van Malmberg Een kennismaking in de vorm van een lesidee

Drie nieuwe methodes van Malmberg Een kennismaking in de vorm van een lesidee Drie nieuwe methodes van Malmberg Een kennismaking in de vorm van een lesidee Malmberg introduceert in juni 2008 drie nieuwe kennisgebiedenmethodes voor groep 3 t/m 8: Naut voor natuur en techniek, Meander

Nadere informatie

Alles over. ipockets. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. ipockets. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen maken. In samenwerking met de educatieve

Nadere informatie

Nieuwe generatie rekenmethodes vergeleken

Nieuwe generatie rekenmethodes vergeleken Nieuwe generatie rekenmethodes vergeleken Ruud Janssen Alles telt (2e editie - ThiemeMeulenhoff) De methode biedt een doorgaande lijn vanuit de kleuterbouw. De leerlijnen zijn digitaal beschikbaar. Het

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekreclame

Uitleg boekverslag en boekreclame Uitleg boekverslag en boekreclame groep 7 schooljaar 2015-2016 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave Stap 4: Inhoud boekverslag

Nadere informatie

Hoe moet je een prachtige presentatie maken?

Hoe moet je een prachtige presentatie maken? Hoe moet je een prachtige presentatie maken? www.meestermichael.nl Geef de presentatie een titel. Klik dit vak aan om jouw presentatie een ondertitel te geven. Hier kun je je presentatie een titel geven

Nadere informatie

Handleiding bij de digitale les voor de Nederlandse Kinderjury 2012

Handleiding bij de digitale les voor de Nederlandse Kinderjury 2012 Handleiding bij de digitale les voor de Nederlandse Kinderjury 2012 Ieder jaar stemmen duizenden basisschoolleerlingen op hun favoriete boeken van het afgelopen jaar. Om zo veel mogelijk kinderen enthousiast

Nadere informatie

Alles over. Blink Wereld Natuur en Techniek. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Blink Wereld Natuur en Techniek. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Blink Wereld Natuur en Techniek Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen

Nadere informatie

informatiebrochure Methodesoftware basisonderwijs

informatiebrochure Methodesoftware basisonderwijs informatiebrochure Methodesoftware basisonderwijs lnhoudsopgave De visie van Malmberg op software 2 Digibordsoftware 3 Verrijkt uw les Verwerkingssoftware 4 Digitaal werken Oefensoftware en toetssoftware

Nadere informatie

Handleiding Oefensoftware Station Zuid. Versie 1.1

Handleiding Oefensoftware Station Zuid. Versie 1.1 Handleiding Oefensoftware Station Zuid Versie 1.1 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Starten 4 2.1. Inloggen via Basispoort door de kinderen 4 2.2. De leerling-startpagina 5 2.3. De software voor de kinderen

Nadere informatie

Alles over. Grip op lezen. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Grip op lezen. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen maken. In samenwerking met de educatieve

Nadere informatie

STATION ZUID. Handleiding digibordsoftware

STATION ZUID. Handleiding digibordsoftware STATION ZUID Handleiding digibordsoftware Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Inloggen 4 2. De methodeportal 4 3. Algemene functionaliteiten van de digibordsoftware 4 4. Opbouw digibordlessen Station Zuid 4 5.

Nadere informatie

Opzet en uitvoering. Inhoudsopgave. 1 Wat is Kiezen voor je leven? 3. 2 Hoe maak je een Digi-tale? 4. 3 Stap voor Stap...5. 4 Technische kant...

Opzet en uitvoering. Inhoudsopgave. 1 Wat is Kiezen voor je leven? 3. 2 Hoe maak je een Digi-tale? 4. 3 Stap voor Stap...5. 4 Technische kant... Inhoudsopgave 1 Wat is Kiezen voor je leven? 3 2 Hoe maak je een Digi-tale? 4 3 Stap voor Stap...5 4 Technische kant....7 5 Werkblad Mijn Digi-tale...9 6 Werkblad Mijn storyboard 10 Digi-Tales Opzet en

Nadere informatie

Hoe werkt u met Moderne Wiskunde 12 e editie onderbouw?

Hoe werkt u met Moderne Wiskunde 12 e editie onderbouw? Hoe werkt u met Moderne Wiskunde 12 e editie onderbouw? Inhoud 1 In vogelvlucht p. 2 2 Hoe wilt u werken? p. 3 3 Hoe maken de leerlingen kennis met Moderne Wiskunde online? p. 5 4 Meer dan lesstof in het

Nadere informatie

WHITEPAPER Nectar 5 e editie onderbouw

WHITEPAPER Nectar 5 e editie onderbouw WHITEPAPER Nectar 5 e editie onderbouw WHITEPAPER Nectar 5 e editie onderbouw Nectar 5e editie onderbouw is een heldere, motiverende methode biologie die opvalt door de gestructureerde behandeling van

Nadere informatie

WERKEN MET DE DIGITALE LEEROMGEVING MEMO

WERKEN MET DE DIGITALE LEEROMGEVING MEMO Digitale leeromgeving HANDLEIDING WERKEN MET DE DIGITALE LEEROMGEVING MEMO Digitale leeromgeving HANDLEIDING In deze handleiding staat de inhoud van de digitale leeromgeving van Memo beschreven, en hoe

Nadere informatie

Lesplanformulier. Les wordt gegeven in een open ruimte met ronde tafels en een computergedeelte. Een les duurt 50 minuten

Lesplanformulier. Les wordt gegeven in een open ruimte met ronde tafels en een computergedeelte. Een les duurt 50 minuten Lesplanformulier naam student : Aukelien Stalman opleiding : docent GZW jaar : 3 naam school : Gomarus College Assen coach : klas : 1 datum van de les: mei 2017 Lesonderwerp: Biologie stevigheid en beweging

Nadere informatie

Alles over. Wijzer! Natuur en techniek. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Wijzer! Natuur en techniek. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Wijzer! Natuur en techniek Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen maken.

Nadere informatie

Whitepaper Moderne Wiskunde 12 e editie onderbouw

Whitepaper Moderne Wiskunde 12 e editie onderbouw Whitepaper Moderne Wiskunde 12 e editie onderbouw WHITEPAPER MODERNE WISKUNDE Moderne Wiskunde is een methode waarin inzicht, structuur en vernieuwing centraal staan. Moderne Wiskunde volgt een didactiek

Nadere informatie

Alles over. Grenzeloos. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Grenzeloos. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen maken. In samenwerking met de educatieve

Nadere informatie

Alles over. Let's go! Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Let's go! Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen maken. In samenwerking met de educatieve

Nadere informatie

BIJLAGE bij de Website voor Groep 6, 7, 8

BIJLAGE bij de Website voor Groep 6, 7, 8 Zoals u wellicht weet wordt er ieder jaar in oktober de KINDERBOEKENWEEK georganiseerd. Op de meeste scholen worden er dan ook Voorleeswedstrijden gehouden, en gaat de aandacht speciaal uit naar de PROMOTIE

Nadere informatie

Werken met Paint 2014

Werken met Paint 2014 Groep: 5 Lesdoelen: - - De leerlingen begrijpen dat je niet zomaar een plaatje van internet kan plukken, dat het plagiaat is De leerlingen kunnen met behulp van Paint zelf een tekening in Paint maken.

Nadere informatie

Handleiding Digibordsoftware. Versie 1.2

Handleiding Digibordsoftware. Versie 1.2 Handleiding Digibordsoftware Versie 1.2 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Snel starten 4 2.1. Inloggen via Basispoort 4 2.2. De digibordsoftware starten 4 2.3. Een les starten 5 3 De basiswerking 6 3.1. Het

Nadere informatie

Alles over. Alles telt. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Alles telt. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Alles telt Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen maken. In samenwerking

Nadere informatie

Sita (VWO2) Aaron Sams. Natuurkunde en Flipping the Classroom

Sita (VWO2) Aaron Sams. Natuurkunde en Flipping the Classroom Natuurkunde en Flipping the Classroom De lespraktijk van een natuurwetenschappelijk vak zoals natuurkunde bestaat gewoonlijk uit klassikale instructie, practicum en het verwerken van opdrachten. In de

Nadere informatie

Alles over. Alles telt. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Alles telt. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Alles telt Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen maken. In samenwerking

Nadere informatie

Informatie. vakgebieden. Groep 6

Informatie. vakgebieden. Groep 6 Informatie vakgebieden Groep 6 Taal Gehanteerde methode: Taal in beeld - Spelling in beeld Uitgever: Zwijsen Taal in beeld is een taalmethode voor groep 4 tot en met 8 van het basisonderwijs. De methode

Nadere informatie

Ga naar de website van Speurtocht. Klik op linksboven op de knop Inloggen software.

Ga naar de website van Speurtocht. Klik op linksboven op de knop Inloggen software. Ga naar de website van Speurtocht. Klik op linksboven op de knop Inloggen software. U krijgt nu een inlogscherm te zien: Log hier in met uw gebruikersnaam en uw wachtwoord. Speurtocht wordt opgestart.

Nadere informatie

Alles over. Wijzer! Natuur en techniek. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Wijzer! Natuur en techniek. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Wijzer! Natuur en techniek Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen maken.

Nadere informatie

IK LEER HET SECUNDAIR ONDERWIJS KENNEN 4. 1. Wat na het lager onderwijs?

IK LEER HET SECUNDAIR ONDERWIJS KENNEN 4. 1. Wat na het lager onderwijs? IK LEER HET SECUNDAIR ONDERWIJS KENNEN 4 1. Wat na het lager onderwijs? De leerlingen leren de structuur van het secundair onderwijs kennen. Nederlands: 3.3 en 3.4 Ter voorbereiding kan de leerkracht de

Nadere informatie

Christelijke Basisschool De Bron. Frankenskamp 4 3848 DE Harderwijk 0341-426704 www.debronharderwijk.nl

Christelijke Basisschool De Bron. Frankenskamp 4 3848 DE Harderwijk 0341-426704 www.debronharderwijk.nl Christelijke Basisschool De Bron Frankenskamp 4 3848 DE Harderwijk 0341-426704 www.debronharderwijk.nl Huiswerkprotocol Visie op huiswerk Niet alle scholen geven huiswerk. Toch zijn er veel scholen, waaronder

Nadere informatie

Handleiding voor de leerling

Handleiding voor de leerling Handleiding voor de leerling Inhoud Inloggen... 3 Werken met een dossier... 4 Websites zoeken... 6 Inloggen Start op het schoolnetwerk een computer op en log in zoals je dat altijd doet. Klik op het bureaublad

Nadere informatie

-1- - ictzorg Springplank -

-1- - ictzorg Springplank - -1- - ictzorg Springplank - BABBELBANK http://www.ictenzorg.be/babbelbank/ Een gratis praat-en-kijk-pakket dat zich richt naar anderstalige nieuwkomers en taalzwakke kinderen met als doel het thematisch

Nadere informatie

Evaluatie Topondernemers groepen 8. 8 april 2015

Evaluatie Topondernemers groepen 8. 8 april 2015 Evaluatie Topondernemers groepen 8 8 april 2015 In april 2015 is door de kinderen van groep 8 een aantal vragen over de methodiek Topondernemers beantwoord. Gekozen is voor deze groepen omdat zij het vergelijk

Nadere informatie

Alles over. Binnenstebuiten. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Binnenstebuiten. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Binnenstebuiten Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen maken. In samenwerking

Nadere informatie

De Huiswerkgids beschrijft de doorgaande lijn van het huiswerk dat we geven en de aanbevolen aanpak.

De Huiswerkgids beschrijft de doorgaande lijn van het huiswerk dat we geven en de aanbevolen aanpak. De Huiswerkgids beschrijft de doorgaande lijn van het huiswerk dat we geven en de aanbevolen aanpak. 2 juli 2014 KBS De Hoeksteen 11QH Olmendreef 100 3137 CR Vlaardingen Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Hoe maak

Nadere informatie

Collega s aan het woord over

Collega s aan het woord over Collega s aan het woord over TAKE 1 Dé methode engels voor groep 5 tot en met 8 13 Waarom Hello World? Onder invloed van televisie, muziek, internet en games ontwikkelt het Engels taalniveau van kinderen

Nadere informatie

Alles over. Wijzer! Aardrijkskunde. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Wijzer! Aardrijkskunde. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Wijzer! Aardrijkskunde Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen maken. In

Nadere informatie

WERKEN MET DE DIGITALE LEEROMGEVING NOVA

WERKEN MET DE DIGITALE LEEROMGEVING NOVA Digitale leeromgeving HANDLEIDING WERKEN MET DE DIGITALE LEEROMGEVING NOVA Digitale leeromgeving HANDLEIDING In deze handleiding staat de inhoud van de digitale leeromgeving van Nova beschreven, en hoe

Nadere informatie

Het houden van een spreekbeurt

Het houden van een spreekbeurt Het houden van een spreekbeurt In deze handleiding staan tips over hoe je een spreekbeurt kunt houden. Waar moet je op letten? Wat moet je wel doen? En wat moet je juist niet doen? We hopen dat je wat

Nadere informatie

Handleiding Toetssoftware Naut Meander Brandaan. Versie 1.2

Handleiding Toetssoftware Naut Meander Brandaan. Versie 1.2 Handleiding Toetssoftware Naut Meander Brandaan Versie 1.2 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Starten 4 2.1. Inloggen via de Basispoort door de kinderen (GEWIJZIGD) 4 2.2. De leerling-startpagina 5 2.3. Een

Nadere informatie

Topondernemers - methode voor wereldoriëntatie.

Topondernemers - methode voor wereldoriëntatie. Topondernemers - methode voor wereldoriëntatie. Nieuwe, verfrissende aanpak voor Geschiedenis, Aardrijkskunde en Natuur & Techniek! Groep 3 t/m 8 Verfrissende aanpak voor geschiedenis, aardrijkskunde natuur

Nadere informatie

Hoe werkt u met buitenland 3e editie Tweede Fase

Hoe werkt u met buitenland 3e editie Tweede Fase Hoe werkt u met buitenland 3e editie Tweede Fase Inhoud 1 In vogelvlucht p. 2 2 Hoe wilt u werken? p. 3 3 Meer dan lesstof in het boek p. 5 4 Leerroutes p. 8 5 Oefentoets met studieadvies op maat p. 9

Nadere informatie

Titel Tekstbegrip Nederlands niveau 1 en 2. Vak/onderwerp Nederlands, tekstbegrip

Titel Tekstbegrip Nederlands niveau 1 en 2. Vak/onderwerp Nederlands, tekstbegrip Titel Tekstbegrip Nederlands niveau 1 en 2 Vak/onderwerp Nederlands, tekstbegrip Hardware-eisen Pentium 100 Mhz, 8 Mb werkgeheugen, 40 Mb vrije harde-schijfruimte, Windows 95/98/ME/NT/XP, SGVA-beeldscherm,

Nadere informatie

LESBESCHRIJVING HOGESCHOOL ROTTERDAM PABO. Hoofdfase

LESBESCHRIJVING HOGESCHOOL ROTTERDAM PABO. Hoofdfase HOGESCHOOL ROTTERDAM PABO Hoofdfase LESBESCHRIJVING Jongere kind - Oudere kind Semester 1-2 - 3-4 - 5* Student: Linda Ouwendijk Studentnummer: 0813937 Paboklas: 2F Datum: 19-01-2010 Stageschool + BRIN:

Nadere informatie

Informatie gebruik Digi Bord

Informatie gebruik Digi Bord Informatie gebruik Digi Bord Aan de slag Schakel de pc en de beamer aan en het bord is te gebruiken. Het bord hoeft u niet apart aan te zetten. De pen is nu alleen te gebruiken als muis. Beamer De beamer

Nadere informatie

Informatie. vakgebieden. Groep 4

Informatie. vakgebieden. Groep 4 Informatie vakgebieden Groep 4 Taal Gehanteerde methode: Taal in beeld - Spelling in beeld Uitgever: Zwijsen Taal in beeld is een taalmethode voor groep 4 tot en met 8 van het basisonderwijs. De methode

Nadere informatie

Gebruiksvriendelijkheid: Gebruiksaanwijzing:

Gebruiksvriendelijkheid: Gebruiksaanwijzing: Gebruiksvriendelijkheid: Elon Education is een tool waarmee online woordjes geleerd kunnen worden voor de vreemde talen. Ook is het mogelijk om met Elon Education de tafels te oefenen, werkwoorden enz.

Nadere informatie

Alles over. Pluspunt. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Pluspunt. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Pluspunt Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen maken. In samenwerking

Nadere informatie

Handleiding Digibordsoftware Malmberg

Handleiding Digibordsoftware Malmberg Handleiding Digibordsoftware Malmberg 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Snel starten 4 2.1 Inloggen via Basispoort 2.2 De digibordsoftware starten 2.3 Een les starten 3. De basiswerking 6 3.1 Het lesmenu

Nadere informatie

Schoolportret. ICT in de Elckerlyc

Schoolportret. ICT in de Elckerlyc ICT in de Elckerlyc In dit document zult u onder andere lezen op welke school ik mijn opdrachten heb uitgevoerd en in hoeverre zijn al ICT gebruiken in de lessen. Inge van Schenk Brill 26-6-2013 studentennummer:

Nadere informatie

Handleiding Digibordsoftware. Versie 1.1

Handleiding Digibordsoftware. Versie 1.1 Handleiding Digibordsoftware Versie 1.1 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Snel starten 4 2.1. Inloggen via Basispoort 4 2.2. De digibordsoftware starten 4 2.3. Een les starten 5 3 De basiswerking 6 3.1. Het

Nadere informatie

Informatie bovenbouw Donderdag 29 september: uur

Informatie bovenbouw Donderdag 29 september: uur Informatie bovenbouw 2016 2017 Donderdag 29 september: 14.30 16.00 uur CBS De Lichtbron Johan Frisostraat 2 9285 TS Buitenpost 0511 542 385 Welkom in onze groep, Vanmiddag krijgt u een rondleiding van

Nadere informatie

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 Inhoud 1 > Uitgangspunten 9 2 > Kerndoelen 11 3 > Materialen 12 4 > Aan de slag 15 5 > Introductie van de manier van werken 22 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 7 > Waarom samenwerkend

Nadere informatie

Alles over. Reken zeker. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Reken zeker. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Reken zeker Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen maken. In samenwerking

Nadere informatie

SaNdWiCh RoBoT. Wat leren leerlingen van deze les?

SaNdWiCh RoBoT. Wat leren leerlingen van deze les? SaNdWiCh RoBoT leer programmeren zonder een computer te gebruiken! Bij deze les speelt de leraar of gastdocent de rol van een robot. Een robot die boterhammen maakt met boter en hagelslag. De leerlingen

Nadere informatie

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen!

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen! 1 Wil je wel leren? Opdracht 1a Wat heb jij vanzelf geleerd? 7 Opdracht 1b Van externe naar interne motivatie 7 Opdracht 1c Wat willen jullie graag leren? 8 2 Kun je wel leren? Opdracht 2a Op wie lijk

Nadere informatie

Handleiding in stappen. Hoe bewerk ik een groepspagina?

Handleiding in stappen. Hoe bewerk ik een groepspagina? Handleiding in stappen Hoe bewerk ik een groepspagina? versie 1.1 - februari 2015 Stap A - Naar alle pagina s Stap B - Uw groepspagina zoeken Stap C - Titel en werkbalk Stap D - Schrijven Stap E - Woorden

Nadere informatie

> In plaats van losse filmpjes of niet-methodische materialen

> In plaats van losse filmpjes of niet-methodische materialen Inleiding Nieuwe zaken koppelt geschiedenis, aardrijkskunde, natuur en techniek aan actualiteit. Met aantrekkelijke en flexibel inzetbare lessen op basis van het laatste nieuws, brengt Nieuwe zaken wekelijks

Nadere informatie

Het huiswerk heeft de volgende functies: - Het kan er toe bijdragen dat kinderen niet achterop raken met het onderwijsprogramma

Het huiswerk heeft de volgende functies: - Het kan er toe bijdragen dat kinderen niet achterop raken met het onderwijsprogramma Huiswerk op De Springplank Informatiebrochure voor ouders / verzorgers Deze brochure is opgezet om u als ouders/verzorgers te informeren over de rol van huiswerk op De Springplank. We hopen dat deze informatie

Nadere informatie

Kindcentrum Cornelius

Kindcentrum Cornelius Kindcentrum Cornelius Groep 6 St. Jozefplein 7, 5428 GL Venhorst. 0492 35 90 36 e-mail: info@cornven.nl website : www.cornven.nl Snappet Ook dit jaar werken wij in groep 5 t/m 8 weer met Snappet. Groep

Nadere informatie

OE 2: Lessen voor digitaal schoolbord. Maaike Fris 451454 Haarlem Minor ICT Sacha van de Griendt Wilbert Zwanenburg januari- april

OE 2: Lessen voor digitaal schoolbord. Maaike Fris 451454 Haarlem Minor ICT Sacha van de Griendt Wilbert Zwanenburg januari- april OE 2: Lessen voor digitaal schoolbord Maaike Fris 451454 Haarlem Minor ICT Sacha van de Griendt Wilbert Zwanenburg januari- april Inhoudsopgave Inleiding Pagina. 3 1. Beschrijving van les één Pagina. 4

Nadere informatie

Handleiding Toetssoftware Naut Meander Brandaan. Versie 1.1

Handleiding Toetssoftware Naut Meander Brandaan. Versie 1.1 Handleiding Toetssoftware Naut Meander Brandaan Versie 1.1 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Starten 4 2.1. Inloggen via de Basispoort door de kinderen 4 2.2. De leerling-startpagina 5 2.3. Een toets starten

Nadere informatie

Een simpel voorblad 2015

Een simpel voorblad 2015 Groep: 5 Lesdoelen: - - De leerlingen kunnen na deze les zelfstandig aan de gang met Word Art. De leerlingen kunnen een afbeelding in Word - invoegen en effecten toevoegen. De leerlingen weten de belangrijkste

Nadere informatie

Informatieavond groepen 7 Het Mozaïek

Informatieavond groepen 7 Het Mozaïek Informatieavond groepen 7 Het Mozaïek Samenwerking met parallelcollega s Er zal regelmatig overleg zijn met de collega s uit de andere groepen 7. Zodat alle groepen aan het einde van het jaar ongeveer

Nadere informatie

Individueel gebruik van ICT in het onderwijs belemmerd de ontwikkeling van sociale contacten tussen leerlingen:

Individueel gebruik van ICT in het onderwijs belemmerd de ontwikkeling van sociale contacten tussen leerlingen: Individueel gebruik van ICT in het onderwijs belemmerd de ontwikkeling van sociale contacten tussen leerlingen: 1. ICT is een middel en wordt steeds meer gebruikt in het onderwijs. Daarbij kijk je ook

Nadere informatie

Typ ovsg smarties in het google zoekvak. Of typ het adres rechtstreeks in internet explorer.

Typ ovsg smarties in het google zoekvak. Of typ het adres rechtstreeks in internet explorer. 'ico' (inventarisatie ICT-competenties) is een instrument om de implementatie van het ontwikkelingsplan ICT te ondersteunen. Door middel van een inventarisatie van de ICT- activiteiten binnen de school

Nadere informatie

Wat maakt mijn kind allemaal mee op De Fontein. in groep 3?

Wat maakt mijn kind allemaal mee op De Fontein. in groep 3? Wat maakt mijn kind allemaal mee op De Fontein in groep 3? Informatieavond 1 september 2016 1 1 september 2016 Beste ouders / verzorgers van de kinderen uit groep 3 Voor u ligt het informatieboekje van

Nadere informatie

Alles over. Lekker lezen. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Lekker lezen. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen maken. In samenwerking met de educatieve

Nadere informatie

Websites voor mentoren en leerlingen Inleiding

Websites voor mentoren en leerlingen Inleiding Websites voor mentoren en leerlingen Inleiding Internet is niet meer weg te denken uit het huidige onderwijs en biedt bovendien een bijna onuitputtelijke bron aan informatie en hulpmiddelen. Dit document

Nadere informatie

LES: Vier op een rij. BENODIGDHEDEN Per leerling werkblad Vier op een rij (zie p. 5) kleurpotloden, potlood en gum AFBEELDING SPELLETJE

LES: Vier op een rij. BENODIGDHEDEN Per leerling werkblad Vier op een rij (zie p. 5) kleurpotloden, potlood en gum AFBEELDING SPELLETJE LES: Vier op een rij DOEL oefenen van keersommen; inzicht ontwikkelen in welke verschillende keersommen dezelfde uitkomst hebben; het patroon herkennen van keersommen in de tabel. BENODIGDHEDEN Per leerling

Nadere informatie