Designing your style. Mireille van Yperen DTPH. Designing your style

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Designing your style. Mireille van Yperen DTPH. Designing your style"

Transcriptie

1 Designing your style Mireille van Yperen DTPH. Designing your style

2 Inhoudsopgave Inleiding...5 Design...7 Stijl...9 Font Vorm Kleur Weet wat je wilt... 23

3 Inleiding Je bent startende ondernemer, of je bent misschien al een tijdje bezig. Je bent goed in wat je doet en je wil graag je netwerk uitbreiden op een professionele manier maar je hebt niet genoeg budget om dat in z n geheel uit te besteden. Je kunt wel overweg met simpele programma s zoals Word of Frontpage maar het ziet er niet zo gelikt uit als dat je zou willen. De oplossing ligt in de samenwerking met de vormgever. Dit boek is bedoeld om je te helpen op een betaalbare manier je bedrijf toch professioneel en zakelijk naar buiten te brengen. Denk bij het verzamelen van ideeën aan je doelgroep, de boodschap, de stijl, het font en het beeldmerk. Op deze manier neem je veel werk uit handen van een vormgever waardoor je kan besparen op de kosten. Copyright Op dit boek rust copyright. Het is niet toegestaan (delen van) dit boek te verspreiden zonder toestemming vooraf van de auteur.

4 Design de sign [diezajn] de, het; m en o vormgeving Design of ook wel ontwerpen is het plaatsen van de verschillende elementen in een vlak waardoor eenheid en duidelijkheid ontstaat. Maar elk ontwerp begint met een aanleiding. Door die aanleiding ontstaat het concept. Vanuit het concept werk je naar het resultaat toe. Een ontwerp kan bestaan uit bijvoorbeeld een tekstuele beschrijving, een tekening of een patroon. Het ontwerp zal uiteindelijk de juiste boodschap over moeten brengen. Een nieuw ontwerp begint bij een idee, een gevoel en een boodschap. Welke boodschap wil je overbrengen op je doelgroep? Hoe ziet het gezicht van jouw bedrijf eruit? In designtaal noemen we dat brainstormen. Brainstormen is een creativiteitstechniek met als doel het veel nieuwe ideeën over een bepaald onderwerp te krijgen. Het kenmerk van een brainstormsessie is dat er geen foute ideeën zijn totdat alle ideeën zijn opgesomd. Daarna wordt er weggestreept wat niet bruikbaar is. Wanneer je kosten wil besparen op het ontwerpproces maar niet op de kwaliteit kun je op voorhand zelf alvast aan het brainstormen gaan. De uiteindelijke uitwerking laat je aan een vormgever over. Stel jezelf de vraag wat je wilt uitstralen? Wat is je boodschap? In de volgende hoofdstukken kun je lezen op welke manier je alvast aan de slag kunt gaan.

5 Stijl 1stijl de; m -en 1 manier van schrijven 2 de gezamenlijke kenmerken verrichting of periode in de kunst, ve kunstenaar 3 wijze van handelen Met een gekozen stijl roep je een gevoel op bij je klanten. Een advocatenkantoor heeft een hele andere stijl dan een kinderdagverblijf. Wil je betrouwbaarheid uitstralen? Verkoop je een luxe product of juist goedkope bulkverpakkingen. Om een idee te krijgen van de verschillende soorten stijlen raad ik je aan om eens goed rond te kijken. Pak eens een magazine of een pak folders en blader het eens door. Bekijk de verschillende logo s en de stijl waarin het gemaakt is. Spreekt een strakke stijl je aan of juist klassiek, vrolijk of zakelijk. Een magazine of een krant staat vol met advertenties. De ene advertentie is heel ingetogen en rustig terwijl de andere advertentie haast van de pagina afschreeuwt. Waar ligt je voorkeur? Maak er desnoods een scrapbook van. Knip alles uit en plak het op een A4. Wat ook een leuke manier is om jouw stijl te ontdekken is door gebruik te maken van kaarten. In elke supermarkt of kantoorboekhandel vind je rekken vol kaarten. Foto s van landschappen, babys of dieren. Gerangschikte elementen in zorgvuldig gekozen kleuren. Op deze manier kun je ook ontdekken wat jou het beste aanspreekt.

6 Font Font het; o -s stel (letter)tekens van hetzelfde type Met het kiezen van een font zet je direct een stijl neer. Een keuze uit de duizenden fonts kan moeilijk zijn maar ook hier kun je gebruik maken van de media om je heen. Een kleine uitleg over de verschillende fonts lees je hier. Schreefletter Wanneer we spreken over schreefletters of schreefloze letters bedoelen we de pootjes die al dan wel of niet aanwezig zijn. Een schreef is het onderdeel van een lettertype dat aan de pootjes van de letters uitsteekt. Voorbeelden van schreefletters zijn bijvoorbeeld de Times. Een bekende schreefloze letter is de Arial. Schreefletters worden vaak gezien als klassieke letters. Schreefloze letters geven een strakke, zakelijke stijl weer. Varianten De meeste lettertypes hebben normale, cursieve of vette varianten. Bijvoorbeeld: Times New Roman, Times New Roman Italic, of de Times New Roman Bold. Italic staat voor cursief en bold is de vette variant.

7 Vorm vor men vormde, h gevormd 1 de gedaante hebben, geven van: we ~ nu een kring 2 vervaardigen, maken 3 zijn, uitmaken: een onderdeel ~ van 4 opvoeden, ontwikkelen, beschaven Wanneer de toon eenmaal is gezet met de gekozen stijl en font, gaan we nu kijken naar de vorm. Ook vormen wekken een gevoel op. Ronde vormen zijn vrouwelijk en flexibel die zachtheid en vriendelijkheid uitstralen. Hoekige en strakke vormen geven een zakelijkheid, degelijkheid en streng beeld. Horizontale lijnen creëeren rust en weidsheid terwijl verticale lijnen elegant en indrukwekkend zijn. Diagonale lijnen zorgen juist voor beweging en dynamiek. Een logo kan bestaan uit tekst en een beeldmerk. Ga op onderzoek uit welk beeldmerk je zou willen gebruiken. Verzamel plaatjes en foto s die je zou willen terug zien in je huisstijl. Later kun je er voor kiezen om een abstract beeldmerk of juist een duidelijk geschetst beeld te gaan gebruiken. Een zorgvuldig gekozen beeldmerk zorgt voor herkenning en draagt bij aan de identiteit van jouw bedrijf. Je onderscheidt je ermee van anderen.

8 Kleur kleur de; v(m) -en 1 indruk die het oog krijgt van lichtstralen van bep. golflengte, door voorwerpen enz. uitgestraald of teruggekaatst 2 gelaatskleur: hij kreeg een ~ hij bloosde 3 (pol) richting 4 (kaartspel) naam voor elk vd vier figuren: ~ bekennenaeen kaart van dezelfde kleur bijleggen; b) voor zijn mening uitkomen 5 kleurstof, verf Kleur beinvloedt ons in alles wat we doen. Rood waarschuwt ons voor gevaar, groen zegt dat het veilig is. Wit zorgt voor een serene indruk. Elke kleur roept een bepaald gevoel op. Let er wel op dat de taal van de kleur vaak per cultuur verschilt. Dus wanneer je internationaal te werk wilt gaan, let dan goed op het kleur gebruik van andere streken en landen. Wanneer je iets wilt laten maken wat gedrukt moet worden bedenk dan dat elke kleur 1 drukgang is dus hoe meer kleur des te duurder het zal worden. Wanneer de oplage klein is, kun je het beste voor printing on demand kiezen. Het aantal kleuren maakt daarbij niet uit. Op de volgende pagina s vind je een opsomming van steekwoorden die een bepaald gevoel of idee kunnen oproepen. Een leuke site om kleurcombinaties bij elkaar te zoeken is

9 Bruin Vroeger was bruin een ontzettende saaie kleur maar tegenwoordig zie je bruin steeds vaker terug. Gecombineerd met warme tinten zoals oranje krijg je een warme, hartelijke uitstraling. Bruin staat ook voor mannelijkheid, stabiliteit en gewichtigheid Geel De kleur geel wordt niet vaak gebruikt. Zeker niet in een logo. Toch staat geel voor energie, vreugde, geestkracht, luchtigheid en lichtheid. Geel is een zonnige en vrolijke kleur, als hij tenminste enigszins warm is gekleurd en wat naar het oranje neigt. Het felle koude knalgeel hierboven is echter eerder de kleur van de haat. De negatieve bijklank van geel komt ook voor in de zegswijze: zich groen en geel ergeren. Geelgroen De kleur geelgroen is een hele frisse kleur. In combinatie met bruin geeft dat een natuurlijke frisse uitstraling. Het straalt nieuw leven, voorjaar en groeikracht uit. Groen De verschillende groentinten laten allemaal een andere indruk achter. Maar doorgaans denkt men bij groen aan vruchtbaarheid, vrede en natuur. Groen geeft vooral een associatie met fris en vers, en verder met prilheid en natuurlijkheid. Het is ook de kleur van de hoop en de vrede. Een goed gekozen groene kleur straalt rust uit, daarom zie je in de ziekenhuizen de groene kleur vaak terugkomen.

10 Grijs Bij grijs denk je al gauw aan saai, vervelendheid en grauwheid maar de juiste grijze toon zorgt ook voor rust en elegantie (denk aan de nieuwe uitstraling van Apple) Oranje Feest en overvloed. De kleur oranje komt vrij weinig in de natuur voor en kent dan ook niet zo veel symboliek als de meeste andere kleuren. In combinatie met paars roept het ook wel de Hare Krishna-beweging op. Paars Leden van het Koninklijk Huis, rijkdom en verfijning; rouw, ingehouden emotie. Rood Liefde, passie, warmte en vlammen. Rood is een kleur die snel de aandacht trekt, en wordt gezien als een teken van gevaar. Maar ook oplettendheid en alertheid. Violet Helderziendheid, wijsheid, spiritualiteit, succes, spirituele groei, kracht, genezing, onafhankelijkheid en bescherming. Licht paarse of roze kleuren staan in de tegenwoordige tijd voor vrouwelijkheid.

11 Roze Roze is een zachte, lieve kleur en staat ook wel voor liefde, humor, vriendschap en trouw. Zachtroze is een meisjes-achtige kleur wat ook vaak bij babys wordt gebruikt. Hardroze wordt vaak gebruikt bij vrouwelijke uitingen zoals vrouwenclubs. Wit De witte kleur zie je in westerse landen terug bij een bruiloften. Het maagdelijk wit geeft een sereen tintje aan de bijzondere dag. Maar wit staat ook voor licht, zuiverheid, netheid en leegte. Blauw In het bedrijfsleven wordt blauw vaak als hoofdkleur gekozen omdat het een veilige kleur is. Blauw staat ook voor waarheid, helderheid, waardigheid, status en macht. Blauw straalt vertrouwen uit. Probeer eens niet gelijk naar het vertrouwde blauw te grijpen maar probeer ook eens andere kleuren uit die bij je zouden kunnen passen. Zwart Bij de kleur zwart denken we vaak aan de dood en rouw. Maar zwart juist gebruikt straalt elegantie uit. Zwart in combinatie met een frisse kleur zorgt voor een stevige tegenhanger en een duidelijk logo. Steekwoorden voor zwart zijn: dood, rebellie, duisternis, ellende, einde, elegantie, mysterie, wraak en ondergang.

12 Weet wat je wilt Je hebt ondertussen een idee gekregen hoe je zelf kunt visualiseren wat voor design je zou willen. Neem je ideeën en je scraps mee naar je vormgever. Samen creeëren jullie op basis van jouw idee een visuele identiteit die jouw doelgroep aanspreekt en ontstaat er een produkt wat betaalbaar is en waar je trots op kunt zijn. Voor meer informatie over vormgeven of hulp bij het vormgeven: DTP-hulp.nl Mireille van Yperen E mireille@dtp-hulp.nl T