: Sociale Dienst Oost Achterhoek (Berkelland, Oost Gelre en

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download ": Sociale Dienst Oost Achterhoek (Berkelland, Oost Gelre en"

Transcriptie

1 1 Rotterdam, 16 juli 2018 Gegevens aanvrager Gemeente Winterswijk) Contact : Sociale Dienst Oost Achterhoek (Berkelland, Oost Gelre en : Ruth Hengeveld, r.hengeveld@socialedienstoostachterhoek.nl Michiel Huisman, m.huisman@socialedienstoostachterhoek.nl Offertevraag Sociale dienst Achterhoek vraagt Mister Dutch om de taaltoets in het kader van de taaleis participatiewet af te nemen. Aanbod Mister Dutch Wettelijke vereisten taaltoets taaleis participatiewet 1. De onderdelen van de toets: De toets bestaat uit mondelinge onderdelen (spreekvaardigheid, luistervaardigheid en gespreksvaardigheid) en schriftelijke onderdelen (schrijfvaardigheid en leesvaardigheid). De toetsen hebben betrekking op het referentieniveau 1F (A2)conform de huidige taaleis. Het is ook mogelijk om vooruitlopend op de plannen van minister Koolmees niveau B1 te toetsen. Naast deze toetsen wordt er ook een toets leerbaarheid afgenomen (NT2 of alfabetisering). 2. De wijze van toetsen van de verschillende onderdelen: de mondelinge onderdelen spreekvaardigheid en gespreksvaardigheid worden individueel afgenomen. Het onderdeel luistervaardigheid wordt mondeling afgenomen. De onderdelen schrijfvaardigheid en leesvaardigheid zijn op papier. De toetsen worden afgenomen door daartoe gekwalificeerde toetsers. De toetsen sluiten aan bij de doelgroep. 3. De wijze van beoordelen van de toetsen: de mondelinge onderdelen spreekvaardigheid en gespreksvaardigheid worden door daartoe gekwalificeerde beoordelaars afgenomen. Gekwalificeerde beoordelaars beoordelen deze toetsen achteraf. Het onderdeel

2 2 schrijfvaardigheid wordt ook achteraf beoordeeld door gekwalificeerde beoordelaars. Lezen en luisteren wordt beoordeeld met een beoordelingsmodel. 4. De kwalificatie van degene die de toets beoordeelt: de toetsbeoordelaars zijn daartoe gekwalificeerd. Zij hebben een master Nederlands, Nederlands als tweede taal, Taalwetenschap of algemene taal-en cultuur wetenschappen. 5. De omstandigheden waaronder de toets wordt afgenomen: de toetsen worden afgenomen in rustig en afgesloten ruimtes. Bij de toetsafname wordt rekening gehouden met individuele omstandigheden zoals dyslexie, concentratiestoornissen en faalangst. Mister Dutch houdt ook rekening met beperkingen van het zicht en gehoor. 6. De wijze van rapporteren van de resultaten: opdrachtgever en de belanghebbende ontvangen een overzicht van de behaalde toetsresultaten. De resultaten worden zo snel mogelijk verstuurd. De onderdelen van de toets De toets bestaat uit mondelinge onderdelen (spreekvaardigheid, luistervaardigheid en gespreksvaardigheid) en schriftelijke onderdelen (schrijfvaardigheid en leesvaardigheid). De toetsen hebben betrekking op het referentieniveau 1F (A2) of niveau B1 1. Niveau 1F is vergelijkbaar met niveau A2 (niveau B1 is vergelijkbaar met niveau 2F.)De toetsen zijn qua inhoud en samenstelling specifiek gericht op de beoordeling van de taalvaardigheden op referentieniveau 1F (A2) of op niveau B1. Op dit niveau kan een belanghebbende eenvoudige gesprekken voeren over vertrouwde onderwerpen. Hij kan luisteren naar eenvoudige teksten en in eenvoudige bewoordingen een beschrijving geven, informatie geven of verslag uitbrengen. Hij kan eenvoudige teksten lezen en schrijven over alledaagse onderwerpen. De toetsen die worden ingezet sluiten aan bij de doelgroep. Voor de doelgroep anderstaligen meet de toets taalniveau A2 voor alle te toetsen vaardigheden en voor de doelgroep moedertaalsprekers meet de toets taalniveau 1F (A2) voor alle vaardigheden. Indien niveau B1 getoetst wordt, dan sluiten de toetsen aan op dit niveau. 1 Indien er wetswijziging optreedt en niveau B1 getoetst moet worden.

3 3 De wijze van toetsen van de verschillende onderdelen De mondelinge onderdelen spreekvaardigheid (a) en gespreksvaardigheid (b) worden individueel afgenomen. Het onderdeel luistervaardigheid (c) wordt mondeling afgenomen. De onderdelen schrijfvaardigheid (d) en leesvaardigheid (e) worden op papier afgenomen. Gekwalificeerde toetsers van Mister Dutch nemen de toetsen af. De toetsen die worden ingezet sluiten aan bij de doelgroep. a. Toets spreekvaardigheid/ gespreksvaardigheid Mister Dutch sluit bij het toetsen van spreekvaardigheid/gespreksvaardigheid aan bij bestaande toetsinstrumenten die betrekking hebben op het referentieniveau 1F (A2), zoals TOA spreken 1F en TOA spreken A2 (of niveau B1.) Een gekwalificeerde toetser neemt de toets spreekvaardigheid/gespreksvaardigheid individueel af. Alle gesprekken worden opgenomen op een memorecorder en achteraf beoordeeld door een daartoe gekwalificeerde beoordelaar. b. Toets luistervaardigheid Mister Dutch toetst de luistervaardigheid aan de hand van toetsen die betrekking hebben op het referentieniveau 1F/A2 zoals de INT2 (of niveau B1.) c. Toets schrijfvaardigheid Dit onderdeel wordt op papier afgenomen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van verschillende instrumenten, afhankelijk van de doelgroep: - Anderstaligen: INT2 schrijven - Moedertaalsprekers: TOA schrijven, basistoets 1, niveau 1F/2F - Laaggeletterden: Succes! (Stichting Lezen en schrijven), niveau instroom-1f-2f - Analfabeten: toets alfabetisering CITO (Alfa A, Alfa B en Alfa C) d. Toets leesvaardigheid Dit onderdeel kan op papier worden afgenomen, maar sommige toetsen kunnen ook op de computer worden afgenomen. Om leesvaardigheid te toetsen wordt gebruik gemaakt van verschillende instrumenten, afhankelijk van de doelgroep: - Anderstaligen: INT2 - Moedertaalsprekers: TOA lezen, basistoets 1, niveau 1F /2F (computer)

4 4 - Laaggeletterden: Succes! (Stichting Lezen en schrijven), niveau instroom-1f-2f - Analfabeten: toets alfabetisering CITO (Alfa A, Alfa B en Alfa C) De wijze van beoordelen van de toetsen De mondelinge onderdelen spreekvaardigheid en gespreksvaardigheid worden door daartoe gekwalificeerde toetsers afgenomen. Dit zijn toetsers van Mister Dutch die beschikken over een lange ervaring in het afnemen van toetsen. Mister Dutch heeft ervaring met het afnemen van toetsen in het kader van de Wet Inburgering ( ) en heeft hiervoor in heel Nederland in verschillende plaatsen toetsen afgenomen 2. Deze onderdelen worden achteraf beoordeeld door gekwalificeerde beoordelaars. Het onderdeel schrijfvaardigheid wordt ook achteraf beoordeeld door gekwalificeerde beoordelaars. De onderdelen lezen en luisteren worden beoordeeld aan de hand van de objectieve beoordelingsschaal die bij het toetsinstrument hoort. Deze wijze van beoordelen van Mister Dutch staat garant voor een objectieve en didactisch verantwoorde interpretatie van de toets. De kwalificatie van degene die de toets beoordeelt De toetsbeoordelaars zijn gekwalificeerd om de toetsen te beoordelen. Zij hebben een master Nederlands, Nederlands als tweede taal, Taalwetenschap, algemene taal-en cultuur wetenschappen (wo-opleidingen) of een didactische kwalificatie op het gebied van het Nederlandse taalonderwijs (hbo). Mister Dutch beoordeelt vanaf 2007 toetsen spreekvaardigheid, gespreksvaardigheid en schrijfvaardigheid van verschillende doelgroepen. Er wordt beoordeeld aan de hand van de omschrijvingen van het referentieniveau 1F (A2) en B1 (2F). Daarnaast is Mister Dutch in staat om toetsen alfabetisering en laaggeletterheid te beoordelen. De omstandigheden waaronder de toets wordt afgenomen De toetsen worden afgenomen in rustige en afgesloten ruimtes. Er is ook voldoende afstand tussen de tafels als er meerdere personen tegelijkertijd deelnemen aan de toets. 2 In de periode heeft Mister Dutch toetsen afgenomen bij inburgeraars uit gemeente Rotterdam, gemeente Spijkenisse, gemeente Heerlen, gemeente Lansingerland, gemeente Haarlem en gemeente Goes. Van 2011-nu neemt Mister Dutch taaltoetsen VVE af bij pedagogisch medewerkers in heel Nederland (G4, G37 en MG86). Deze toetsen zijn op niveau 1F, 2F en 3F. Daarnaast neemt Mister Dutch intaketoetsen af voor specifieke doelgroepen zoals laaggeletterden (vanaf 2015 voor gemeente Rotterdam/WMO-Radar).

5 5 Bij de toetsafname wordt rekening gehouden met individuele omstandigheden zoals bijvoorbeeld dyslexie, concentratiestoornissen en faalangst. Er wordt ook rekening gehouden met beperkingen van het zicht en gehoor. Toetsen kunnen vergroot worden afgedrukt en er kan rekening worden gehouden met een beperkt gehoor door bijvoorbeeld de toetsen af te nemen in een aparte ruimte met geluidsboxen voor de toets luisteren in plaats van gebruik te maken van een koptelefoon. Als belanghebbende bijvoorbeeld een extra pauze nodig heeft, is dit ook mogelijk. Mister Dutch ziet erop toe dat belanghebbende tijdens het toetsen niet in contact kan treden met derden of geluid- of beeldopnamen kan maken. Tegelijkertijd zorgt Mister Dutch voor een wisselende inhoud van de mondelinge en schriftelijke toetsen. De toetsers van Mister Dutch zijn ervaren in het afnemen van de toetsen en bedreven in het omgaan met de doelgroep: ze zijn vriendelijk, klantgericht en stellen de belanghebbende op zijn gemak. Op andere bijzondere vragen van de aanleverende instantie wordt flexibel ingespeeld. Het is hierbij van belang dat deze vragen en verzoeken tijdig bij Mister Dutch worden aangegeven. De wijze van rapporteren van de resultaten Opdrachtgever en de belanghebbende ontvangen een overzicht van de behaalde toetsresultaten. Er wordt ook aangeven welk traject de kandidaat kan volgen om te voldoen aan de taaleis 1F (A2) of B1 (2F.) Daarnaast levert Mister Dutch een managementrapportage in een Excel tabel met een overzicht van de resultaten van getoetste kandidaten.

6 6 Bijlage: beschrijving werkproces taaleis 1. Klantmanagers sturen via een vaste contactpersoon gegevens van de te toetsen kandidaten naar in een format. De volgende gegevens worden per kandidaat verstuurd: - Naw-gegevens (naam, adres, postcode, woonplaats, geboortedatum) - Klantnummer van de kandidaat (uniek nummer) - Telefoonnummer - Naam, adres en telefoonnummer betreffende klantmanager 2. MD maakt een Excel bestand aan waar alle gegevens van de toetsen kandidaten in gezet worden. Dit bestand wordt later ook uitgebreid met de behaalde toetsresultaten per vaardigheid. Mister Dutch maakt eind 2018 een managementrapportage met analyses van het proces en de behaalde toetsresultaten. 3. De toetsing vindt plaats in een van de gemeenten van Sociale Dienst Oost Achterhoek. 4. MD stuurt per post een uitnodiging naar de te toetsen kandidaat. Een kopie van de uitnodiging met de afspraak voor de kandidaat kan worden gestuurd naar de klantmanager. De kandidaten worden een paar dagen voor de afspraak gebeld om hen te herinneren aan de toetsafspraak. Als er een adres bekend is, wordt er ook g d. 5. MD verwerkt de resultaten van de kandidaat in een rapportage. Sociale Dienst Oost Achterhoek ontvangt binnen vijf werkdagen de resultaten van de getoetste kandidaat. De resultaten worden per mail verzonden. 6. Facturatie vindt achteraf plaats. De kosten voor de toetsen zijn 180,00 per deelnemer voor alle onderdelen of 75,00 per vaardigheid. De kosten voor de toetsen zijn exclusief de huur van een locatie. 7. Mister Dutch is door de inspecteur van de belastingen voor het uitvoeren van de taaltoetsen in het kader van de taaleis vrijgesteld van btw. 8. Mister Dutch zorgt ervoor dat na de toetsing de presentielijsten per mail worden opgestuurd zodat Sociale Dienst Oost Achterhoek weet welke klanten niet zijn verschenen.

7 7 Netty van der Veen Handtekening: Sociale Dienst Oost Achterhoek naam: handtekening: Boezemsingel 478 (25 e etage, kantoor) 3034 CD Rotterdam t: m: e: nettyvanderveen@misterdutch.nl / Mister Dutch is ISO-gecertificeerd

overwegende dat het om redenen van rechtszekerheid en doelmatigheid wenselijk is om beleidsregels vast te stellen inzake de taaleis Participatiewet;

overwegende dat het om redenen van rechtszekerheid en doelmatigheid wenselijk is om beleidsregels vast te stellen inzake de taaleis Participatiewet; Beleidsregels taaleis Participatiewet 2018 Het Dagelijks Bestuur van de Sociale Dienst Oost Achterhoek; gelet op artikel 18b van de Participatiewet, overwegende dat het om redenen van rechtszekerheid en

Nadere informatie

Sociale Dienst Oost Achterhoek Nota Dagelijks Bestuur

Sociale Dienst Oost Achterhoek Nota Dagelijks Bestuur Sociale Dienst Oost Achterhoek Nota Dagelijks Bestuur Nr(s) geregistreerde stuk(ken): DB / Datum nota: 20-09-2018 Onderwerp: Vaststellen van de beleidsregels Wet taaleis en het inkopen van een taaltoets

Nadere informatie

Workshop: de Participatiewet na enkele maanden

Workshop: de Participatiewet na enkele maanden Workshop: de Participatiewet na enkele maanden 9 november 2015 Nancy Schroeten en Frank Schulmer Programma Kostendelersnorm (Nancy) Huidige kostendelersnorm Kostendelersnorm vanaf 1 januari 2016 Jurisprudentie

Nadere informatie

b. Uitkering: de door het college verleende bijstand in het kader van de Participatiewet

b. Uitkering: de door het college verleende bijstand in het kader van de Participatiewet Beleidsregels Wet taaleis Gemeente Langedijk 1-1-2016 Betreffende de Participatiewet, Artikel 1. Begripsbepalingen 1. Alle begrippen die in deze beleidsregels worden gebruikt en die niet nader worden omschreven

Nadere informatie

Beleidsregels Wet taaleis Participatiewet 2016 gemeente Pijnacker-Nootdorp

Beleidsregels Wet taaleis Participatiewet 2016 gemeente Pijnacker-Nootdorp GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Pijnacker-Nootdorp. Nr. 32934 18 maart 2016 Beleidsregels Wet taaleis Participatiewet 2016 gemeente Pijnacker-Nootdorp Het college van de gemeente Pijnacker-Nootdorp;

Nadere informatie

NT1 Instroom Begrippenlijst en taalverzorging: Spelling, grammatica, Semantiek en stilistiek: stijl, zinsbouw, woordkennis Lezen en schrijven

NT1 Instroom Begrippenlijst en taalverzorging: Spelling, grammatica, Semantiek en stilistiek: stijl, zinsbouw, woordkennis Lezen en schrijven TOETSEN TAAL Titel Korte omschrijving Uitgever en jaar Doelgroep Niveau Koppeling Stand. & Eindt. Context Digitaal / Instaptoets NT1 Een instaptoets voor lezen en VanDorp educatief, www. schrijven om de

Nadere informatie

Burgemeester en wethouders van Heemskerk maken bekend de beleidsregel Beleidsregels Taaleis 2016 gemeente Heemskerk vast te stellen.

Burgemeester en wethouders van Heemskerk maken bekend de beleidsregel Beleidsregels Taaleis 2016 gemeente Heemskerk vast te stellen. Bekendmaking vaststelling beleid Burgemeester en wethouders van Heemskerk maken bekend de beleidsregel Beleidsregels Taaleis 2016 gemeente Heemskerk vast te stellen. De taaleis in de Participatiewet heeft

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2015 195 Besluit van 20 mei 2015, houdende vaststelling van het Besluit taaltoets Participatiewet 0 Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Noordoostpolder,

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Noordoostpolder, GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Noordoostpolder. Nr. 22908 29 februari 2016 Beleidsregels wet taaleis Noordoostpolder Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Noordoostpolder,

Nadere informatie

Beleidsregel Wet taaleis 2016

Beleidsregel Wet taaleis 2016 Toelichting op de beleidsregel Wet taaleis 2016 Algemeen Op 1 januari 2016 is de Wet taaleis Participatiewet in werking getreden, die artikel 18b in de Participatiewet toevoegt. Dit artikel bepaalt kort

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Groesbeek,

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Groesbeek, GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Groesbeek. Nr. 128556 24 december 2015 Beleidsregel Wet taaleis gemeente Berg en Dal 2016 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Groesbeek,

Nadere informatie

overwegende dat het wenselijk is nadere regels met betrekking tot de uitvoering van de Wet Taaleis vast te leggen, b e s l u i t e n:

overwegende dat het wenselijk is nadere regels met betrekking tot de uitvoering van de Wet Taaleis vast te leggen, b e s l u i t e n: Burgemeester en wethouders van Heumen; overwegende dat het wenselijk is nadere regels met betrekking tot de uitvoering van de Wet Taaleis vast te leggen, gelet op Artikel 18b Participatiewet, b e s l u

Nadere informatie

A: Wettelijke eisen en stappenplan Wet Taaleis

A: Wettelijke eisen en stappenplan Wet Taaleis Memo wet Taaleis Deze memo gaat over de Wet Taaleis Participatiewet en valt in twee onderdelen uiteen. In onderdeel A wordt een toelichting gegeven op de wettelijke eisen en wordt globaal het werkproces

Nadere informatie

Certificeren van rekendocenten

Certificeren van rekendocenten Certificeren van rekendocenten Bij de ROC s is een grote behoefte aan goed gekwalificeerde rekendocenten. Hiervoor worden verschillende cursussen, scholingen en workshops aangeboden die kunnen leiden tot

Nadere informatie

Beleidsregels Wet taaleis gemeente Mook en Middelaar 2016.

Beleidsregels Wet taaleis gemeente Mook en Middelaar 2016. CVDR Officiële uitgave van Mook en Middelaar. Nr. CVDR464831_1 9 januari 2018 Beleidsregels Wet taaleis gemeente Mook en Middelaar 2016 Het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Mook en

Nadere informatie

Beleidsregels taaleis Participatiewet Sociale Dienst Oost Achterhoek

Beleidsregels taaleis Participatiewet Sociale Dienst Oost Achterhoek Het college van burgemeester en wethouders van [gemeente], gelet op artikel 18b van de Participatiewet, overwegende dat het om redenen van rechtszekerheid en doelmatigheid wenselijk is om beleidsregels

Nadere informatie

vyeert GEMEENTE Onderwerp : Beantwoording artikel 4O-vragen over de taaleis

vyeert GEMEENTE Onderwerp : Beantwoording artikel 4O-vragen over de taaleis GEMEENTE vyeert Aan SP fractie Weert Sutjensstraat 10-c 6006 HW WEERT Weert, 21juni 2016 Onderwerp : Beantwoording artikel 4O-vragen over de taaleis Geachte fractieleden, In de brief van 9 juni jl. heeft

Nadere informatie

Beleidsregels Wet taaleis gemeente Edam-Volendam

Beleidsregels Wet taaleis gemeente Edam-Volendam Beleidsregels Wet taaleis gemeente Edam-Volendam Hoofdstuk 1 Algemeen Artikel 1. Begrippen 1. Alle begrippen die in deze beleidsregels worden gebruikt en die niet nader worden omschreven hebben dezelfde

Nadere informatie

nr Officiële uitgave van de gemeente Midden-Drenthe d.d. 31 januari 2017

nr Officiële uitgave van de gemeente Midden-Drenthe d.d. 31 januari 2017 Gemeenteblad nr. 766246 Officiële uitgave van de gemeente Midden-Drenthe d.d. 31 januari 2017 Collegebesluit van 29 november 2016 Burgemeester en wethouders van de gemeente Midden-Drenthe, gelet op artikel

Nadere informatie

Uitvoeringsbesluit Taaleis Participatiewet 2016, gemeente Oosterhout

Uitvoeringsbesluit Taaleis Participatiewet 2016, gemeente Oosterhout CVDR Officiële uitgave van Oosterhout. Nr. CVDR407979_1 24 januari 2017 Uitvoeringsbesluit Taaleis Participatiewet 2016, gemeente Oosterhout Het college van burgemeester en wethouders van de Gemeente Oosterhout;

Nadere informatie

Beleidsregels Wet taaleis 2016 gemeente Druten

Beleidsregels Wet taaleis 2016 gemeente Druten Beleidsregels Wet taaleis gemeente Druten Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Besloten door Deze versie is geldig tot (als de vervaldatum

Nadere informatie

EEN PASSEND LEERTRAJECT VOOR ELKE NT2-CURSIST

EEN PASSEND LEERTRAJECT VOOR ELKE NT2-CURSIST nt2 EEN PASSEND LEERTRAJECT VOOR ELKE NT2-CURSIST Een complete set van instrumenten voor elke fase in het leertraject van de NT2-cursist Bureau ICE De nieuwe generatie toetsen en examens 1 15333 ICE brochure

Nadere informatie

gelezen het voorstel van afdeling B&O van het cluster W&I van 25 januari 2016,

gelezen het voorstel van afdeling B&O van het cluster W&I van 25 januari 2016, GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Rotterdam. Nr. 19224 18 februari 2016 Beleidsregels taaleis Participatiewet 2016 De concerndirecteur van het cluster Werk en Inkomen, gelezen het voorstel van

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente De Ronde Venen;

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente De Ronde Venen; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente De Ronde Venen Nr. 65178 20 april 2017 Beleidsregels Wet taaleis Participatiewet De Ronde Venen 2017 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente

Nadere informatie

het college van burgemeester en wethouders van Stichtse Vecht; de door het college verleende bijstand in het kader van de Participatiewet

het college van burgemeester en wethouders van Stichtse Vecht; de door het college verleende bijstand in het kader van de Participatiewet GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Stichtse Vecht. Nr. 8091 26 januari 2016 Beleidsregel Wet Taaleis Participatiewet Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Stichtse Vecht ;

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hulst;

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hulst; CVDR Officiële uitgave van Hulst. Nr. CVDR600050_1 26 april 2016 Beleidsregels Wet taaleis gemeente Hulst Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hulst; overwegende dat het wenselijk

Nadere informatie

Taaleis Nederlands voor IKK en voorschoolse educatie (ve)

Taaleis Nederlands voor IKK en voorschoolse educatie (ve) Wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang Taaleis Nederlands voor IKK en voorschoolse educatie (ve) Wet IKK Eén van de maatregelen onder de IKK-pijler Kinderopvang is een vak is dat pedagogisch medewerkers

Nadere informatie

Hoofdstuk I Algemeen. Hoofdstuk II Taaleis. Hoofdstuk IV Taaltoets. Beleidsregels Wet taaleis Oldebroek 2016

Hoofdstuk I Algemeen. Hoofdstuk II Taaleis. Hoofdstuk IV Taaltoets. Beleidsregels Wet taaleis Oldebroek 2016 Beleidsregels Wet taaleis Oldebroek 2016 Hoofdstuk I Algemeen Artikel 1 Begripsbepalingen 1. Alle begrippen die in deze beleidsregels worden gebruikt en die niet nader worden omschreven hebben dezelfde

Nadere informatie

Beleidsregels Wet Taaleis 2016 betreffende de Participatiewet

Beleidsregels Wet Taaleis 2016 betreffende de Participatiewet Beleidsregels Wet Taaleis 2016 betreffende de Participatiewet Het Drechtstedenbestuur; gelezen het advies van het Portefeuillehoudersoverleg Sociaal d.d. 1 december 2015, gelet op artikel 18b van de Participatiewet

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr Beleidsregels Wet taaleis Oldebroek Hoofdstuk I Algemeen

GEMEENTEBLAD. Nr Beleidsregels Wet taaleis Oldebroek Hoofdstuk I Algemeen GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Oldebroek. Nr. 25794 2 maart 2016 Beleidsregels Wet taaleis Oldebroek 2016 Hoofdstuk I Algemeen Artikel 1 Begripsbepalingen 1. Alle begrippen die in deze beleidsregels

Nadere informatie

Kiezen van taaltoetsen en taalcursussen voor de nieuwe taalnorm 3F

Kiezen van taaltoetsen en taalcursussen voor de nieuwe taalnorm 3F Kiezen van taaltoetsen en taalcursussen voor de nieuwe taalnorm 3F Bijeenkomst MG86 IJsbrand Jepma, Sardes, maart 2014 Drie servicedocumenten om gefundeerd te kiezen 1) Kieswijzer Toetsen taalniveau pedagogisch

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van Montferland,

Het college van burgemeester en wethouders van Montferland, GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Montferland. Nr. 98601 20 juli 2016 Beleidsregels Wet taaleis 26-06-2016 Het college van burgemeester en wethouders van Montferland, gelet op artikel 18b van

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Officiële publicatie van Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude. Beleidsregels Wet taaleis Haarlemmerliede en Spaarnwoude 2016

GEMEENTEBLAD. Officiële publicatie van Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude. Beleidsregels Wet taaleis Haarlemmerliede en Spaarnwoude 2016 Beleidsregels Wet taaleis Haarlemmerliede en Spaarnwoude Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Gelet op: de inwerkingtreding van de Wet taaleis Participatiewet,

Nadere informatie

1. Inleiding. 2. De doelgroep

1. Inleiding. 2. De doelgroep Wet Taaleis Korte notitie over de uitbreiding van de Participatiewet op 1 januari 2016; de verplichting voor iedere bijstandsgerechtigde om de Nederlandse taal voldoende te beheersen 1. Inleiding Per 1

Nadere informatie

Beleidsregels Wet taaleis gemeente Schouwen-Duiveland

Beleidsregels Wet taaleis gemeente Schouwen-Duiveland Beleidsregels Wet taaleis gemeente Schouwen-Duiveland Betreffende de Participatiewet, de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAW) en gedeeltelijk arbeidsongeschikte

Nadere informatie

Artikel 3 Taaltoets De taaltoets wordt uitgevoerd door nog een nader te bepalen organisatie.

Artikel 3 Taaltoets De taaltoets wordt uitgevoerd door nog een nader te bepalen organisatie. CVDR Officiële uitgave van Goeree-Overflakkee. Nr. CVDR404480_1 3 juli 2018 Beleidsregels Wet taaleis Goeree-Overflakkee Burgemeester en wethouders van Goeree-Overflakkee; gelet op artikel 18b van de Participatiewet;

Nadere informatie

Toolkit Onderwijs en Arbeidsmarkt (TOA)

Toolkit Onderwijs en Arbeidsmarkt (TOA) een beknopte toelichting op de Toolkit Onderwijs en Arbeidsmarkt (TOA) voor vo-scholen Spirit4you, december 2013 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 1.1. Doel van dit document... 3 1.2. Vragen... 3 2. Wat

Nadere informatie

e. Participatiewet: de Participatiewet met inbegrip van het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen 2004 (Bbz).

e. Participatiewet: de Participatiewet met inbegrip van het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen 2004 (Bbz). Gemeenteblad nr. 296, 21 april 2016 Beleidsregels Wet taaleis 2016 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Deurne, gelet op titel 4.3 van de Algemene wet bestuursrecht; gelet op artikel

Nadere informatie

Hoofdstuk 4 Niet toetsen in het kader van de Wet Taaleis

Hoofdstuk 4 Niet toetsen in het kader van de Wet Taaleis CVDR Officiële uitgave van Werkzaak Rivierenland. Nr. CVDR609145_1 29 maart 2018 Beleidsregel van het dagelijks bestuur van de gemeenschappelijke regeling Werkzaak Rivierenland houdende regels omtrent

Nadere informatie

Beleidsregels Wet Taaleis in de WWB 2016 gemeente Geertruidenberg. Het college van burgemeester en wethouders van gemeente Geertruidenberg,

Beleidsregels Wet Taaleis in de WWB 2016 gemeente Geertruidenberg. Het college van burgemeester en wethouders van gemeente Geertruidenberg, CVDR Officiële uitgave van Geertruidenberg. Nr. CVDR407555_1 8 mei 2018 Beleidsregels Wet Taaleis in de WWB 2016 gemeente Geertruidenberg Het college van burgemeester en wethouders van gemeente Geertruidenberg,

Nadere informatie

Beleidsregels Wet taaleis gemeente Vlagtwedde

Beleidsregels Wet taaleis gemeente Vlagtwedde Beleidsregels Wet taaleis gemeente Vlagtwedde Betreffende de Participatiewet, de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAW) en gedeeltelijk arbeidsongeschikte

Nadere informatie

Beleidsregel Taaleis Participatiewet gemeente Bronckhorst Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Bronckhorst;

Beleidsregel Taaleis Participatiewet gemeente Bronckhorst Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Bronckhorst; CVDR Officiële uitgave van Bronckhorst. Nr. CVDR400441_1 1 mei 2018 Beleidsregel Taaleis Participatiewet gemeente Bronckhorst 2016 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Bronckhorst;

Nadere informatie

besluiten vast te stellen de volgende beleidsregels: Beleidsregels Wet taaleis Goeree- Overflakkee.

besluiten vast te stellen de volgende beleidsregels: Beleidsregels Wet taaleis Goeree- Overflakkee. gemeente Goeree-Overflakkee 11111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111 B&W-vergadering : 2 februari 2016 Registratienummer: Z -15-56145/51720 Onderwerp Beleidsregels Wet taaleis

Nadere informatie

Beleidsregels Wet Taaleis Participatiewet Meierijstad 2017

Beleidsregels Wet Taaleis Participatiewet Meierijstad 2017 CVDR Officiële uitgave van Meierijstad. Nr. CVDR601434_1 27 januari 2017 Beleidsregels Wet Taaleis Participatiewet Meierijstad 2017 Het college van burgemeester en wethouders; gelet op artikel 18b van

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR397168_1

CVDR. Nr. CVDR397168_1 CVDR Officiële uitgave van Rheden. Nr. CVDR397168_1 5 september 2017 Beleidsregels Wet taaleis 2016 Het college van de gemeente Rheden; gelet op artikel 18 b Participatiewet en de Wet taaleis; b e s l

Nadere informatie

tieve En Ect Educa traj

tieve En Ect Educa traj Educatieve trajecten Educatieve trajecten In opdracht van gemeentes verzorgt het ROC Kop van Noord- Holland opleidingen voor volwassenen om participatie in de samenleving of op het werk te vergroten: de

Nadere informatie

Product Informatie Blad - Taaltoets

Product Informatie Blad - Taaltoets Product Informatie Blad - Taaltoets PIB150-2010-Taaltoets Context In opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft de Commissie Meijerink onderzoek gedaan naar wat leerlingen

Nadere informatie

- 1 - Gelet op de artikelen 3, vijfde lid en 19, vijfde lid, van het Examen- en Kwalificatiebesluit beroepsopleidingen WEB;

- 1 - Gelet op de artikelen 3, vijfde lid en 19, vijfde lid, van het Examen- en Kwalificatiebesluit beroepsopleidingen WEB; - 1 - Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van..., nr. MBO/524955, houdende vaststelling onderdelen gedeeltelijke centrale examinering voor het examenonderdeel Nederlandse taal

Nadere informatie

Handreiking Wet Taaleis Participatiewet

Handreiking Wet Taaleis Participatiewet Handreiking Wet Taaleis Participatiewet Augustus 2015 1 Inhoudsopgave...1 Hoofdstuk 1 Inleiding...3 Hoofdstuk 2 Werkproces...4 2.1 Vooraf...4 2.2 Relatie met Wet inburgering...4 2.3 Stappenplan aanvraag

Nadere informatie

Aanwijzen deskundige taaltoets

Aanwijzen deskundige taaltoets Aanwijzen deskundige taaltoets Op grond van artikel 8, tweede lid, van het Besluit beëdigde tolken en vertalers (hierna: het Besluit btv) kan Bureau Wbtv, namens de minister van Veiligheid en Justitie,

Nadere informatie

Beleidsregels maatschappelijke ondersteuning Gemeente Oldambt 2015

Beleidsregels maatschappelijke ondersteuning Gemeente Oldambt 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Oldambt. Nr. 18473 17 februari 2016 Beleidsregels maatschappelijke ondersteuning Gemeente Oldambt 2015 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente

Nadere informatie

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN. Datum. 8 november Onderwerp. Ons kenmerk. Taaleis BSW/ RIS294999

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN. Datum. 8 november Onderwerp. Ons kenmerk. Taaleis BSW/ RIS294999 Datum 8 november 2016 BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN Onderwerp Taaleis RIS294999 De raadsleden mevrouw Van der Gaag en de heer Kapteijns hebben op 9 september 2016 een brief met daarin dertien vragen

Nadere informatie

IJsbrand Jepma & Jan Maarse

IJsbrand Jepma & Jan Maarse Een verantwoord taalverbeteringstraject naar de nieuwe taalnorm 3F: het kiezen van een taaltoets en taalcursus VVE-bijeenkomst taalniveau 3F kleinere gemeenten IJsbrand Jepma & Jan Maarse Programma Toetsvoorbeeld:

Nadere informatie

PTA Engelse taal en literatuur HAVO Belgisch Park cohort

PTA Engelse taal en literatuur HAVO Belgisch Park cohort Examenprogramma Het eindexamen bestaat uit een centraal examen en een schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: A Leesvaardigheid B Luistervaardigheid C Spreek- en gespreksvaardigheid

Nadere informatie

IJsbrand Jepma & Jan Maarse

IJsbrand Jepma & Jan Maarse Een verantwoord taalverbeteringstraject naar de nieuwe taalnorm 3F: het kiezen van een taaltoets en taalcursus VVE-bijeenkomst taalniveau 3F kleinere gemeenten IJsbrand Jepma & Jan Maarse Programma Toetsvoorbeeld:

Nadere informatie

Bij alle overige te leggen documenten moet een individuele beoordeling plaatsvinden.

Bij alle overige te leggen documenten moet een individuele beoordeling plaatsvinden. Ill 1 6. 0 0 0 0 7 4 7 III Werkwijze toepassen Wet V 1-1-2016 1. Beoordelen taalvaardigheid Bij de intake kan de aanvrager op drie manieren aantonen dat aan de wordt voldaan, te weten: a. documenten overleggen

Nadere informatie

Someren Besluit College van BenW

Someren Besluit College van BenW GEIV1EENTE Someren Besluit College van BenW Titel: Zaaknummer: Documentnummer: Datum besluit: Vastellen beleidsregels taaleis 2016 Someren SOM/2016/002702 SOM/2016/002705 1 6 FEB.2016 Het college van burgemeester

Nadere informatie

TOA. Hét toetsinstrument voor efficiënt taal- en rekenonderwijs. instellingsexamen. voortgangs toetsen. voortgangs toetsen. diagnostische examentoets

TOA. Hét toetsinstrument voor efficiënt taal- en rekenonderwijs. instellingsexamen. voortgangs toetsen. voortgangs toetsen. diagnostische examentoets TOA Hét toetsinstrument voor efficiënt taal- en rekenonderwijs diagnostische examentoets instellingsexamen voortgangs toetsen voortgangs toetsen voortgangs toetsen 1 INTAKE 0-meting als startpunt voor

Nadere informatie

Handreiking Wet Taaleis Participatiewet

Handreiking Wet Taaleis Participatiewet Handreiking Wet Taaleis Participatiewet 1 Inhoud Hoofdstuk 1 Inleiding... 3 Hoofdstuk 2 Werkproces... 4 2.1 Vooraf... 4 2.2 Relatie met Wet inburgering... 4 2.3 Stappenplan aanvraag algemene bijstand en

Nadere informatie

Beleidsregels Wet taaleis 2016

Beleidsregels Wet taaleis 2016 Beleidsregels Wet taaleis 2016 Betreffende de Participatiewet, de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAW) en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen

Nadere informatie

RAADSINFORMATIEBRIEF VERZONDEN 2 5 JAN 20ÎG. Brief van het college aan de raad. Onderwerp. Beleidsregels Wet Taaleis

RAADSINFORMATIEBRIEF VERZONDEN 2 5 JAN 20ÎG. Brief van het college aan de raad. Onderwerp. Beleidsregels Wet Taaleis RAADSINFORMATIEBRIEF Brief van het college aan de raad Onderwerp beleidsregels Wet Taaleis Van de raad gevraagde actie Kennisnemen van deze informatie VERZONDEN 2 5 JAN 20ÎG Geachte leden van de raad,

Nadere informatie

Luistertoets Nederlands

Luistertoets Nederlands Luistertoets Nederlands Afsluitende toets niveau 2F Handleiding digitale toetsafname Stichting Cito Instituut voor Toetsontwikkeling Arnhem (2012) Niets uit dit werk mag zonder voorafgaande schriftelijke

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR601833_1. Hoofdstuk 1 Algemeen

CVDR. Nr. CVDR601833_1. Hoofdstuk 1 Algemeen CVDR Officiële uitgave van Kampen. Nr. CVDR601833_1 5 april 2017 Beleidsregel Wet taaleis Participatiewet gemeente Kampen Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Kampen, Gelezen het

Nadere informatie

Gemeente Den Haag BELEIDSREGEL TAALEIS DEN HAAG 2016 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, gelet op artikel 18b Participatiewet, Besluit:

Gemeente Den Haag BELEIDSREGEL TAALEIS DEN HAAG 2016 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, gelet op artikel 18b Participatiewet, Besluit: Gemeente Den Haag Ons kenmerk BSW/2015.216 RIS 288905 BELEIDSREGEL TAALEIS DEN HAAG 2016 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, gelet op artikel 18b Participatiewet, Besluit: I. Vast te stellen de

Nadere informatie

Basisoperaties Groep 4 t/m 8 Januari/februari 2013

Basisoperaties Groep 4 t/m 8 Januari/februari 2013 Handleiding BAO M4 t/m M8 Primair onderwijs Cito Volgsysteem Basisoperaties Groep 4 t/m 8 Januari/februari 2013 Handleiding voor de leerkracht Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1 Doel van het onderzoek 3 1.2

Nadere informatie

Doel van de opleiding. Leerstofprogramma. Cursusduur. Lestijden Dag opleiding van: 9.00 uur tot 16.00 uur. Nieuwegein, 15 mei 2006

Doel van de opleiding. Leerstofprogramma. Cursusduur. Lestijden Dag opleiding van: 9.00 uur tot 16.00 uur. Nieuwegein, 15 mei 2006 Nieuwegein, 15 mei 2006 Pascalbaan 1, 3439 MP Nieuwegein Postbus 1156, 3430 BD Nieuwegein Tel. 030 6008367 Fax 030 6008372 mkaspers@lastechniekeuropa.nl www.lasschool.nl BTW nr. NL0051.28.468.B01 ING Ede

Nadere informatie

Hoofdstuk IV Kennisgeving, bereidverklaring en aanbod taaltraject 3

Hoofdstuk IV Kennisgeving, bereidverklaring en aanbod taaltraject 3 CVDR Officiële uitgave van Cuijk. Nr. CVDR468850_1 22 mei 2018 Beleidsregels Wet taaleis 2016 Beleidsregels Wet taaleis 2016 Betreffende de Participatiewet, de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk

Nadere informatie

PTA Engelse taal en literatuur HAVO Belgisch Park cohort

PTA Engelse taal en literatuur HAVO Belgisch Park cohort en examenprogramma Engelse taal en literatuur Het eindexamen bestaat uit een centraal examen en een schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: A Leesvaardigheid; B Luistervaardigheid;

Nadere informatie

BELEIDSREGELS TAALEIS

BELEIDSREGELS TAALEIS Gemeente Achtkarspelen BELEIDSREGELS TAALEIS 2016 Gemeente Achtkarspelen Juli 2016 INLEIDING Per 1 januari 2016 is aan de Participatiewet artikel 18b toegevoegd. Dit artikel regelt dat een bijstandsgerechtigde

Nadere informatie

KLACHTENPROCEDURE RBO

KLACHTENPROCEDURE RBO KLACHTENPROCEDURE RBO RBO Damsport 1 9728 PP Groningen telefoon: (050) 526 29 00 fax: (050) 525 97 77 Inhoudsopgave 1. Algemeen 2 2. Wat is een klacht? 3 3. Wie behandelt klachten? 4 3.1 Klacht is gericht

Nadere informatie

Handreiking Wet taaleis

Handreiking Wet taaleis Handreiking Wet taaleis Inhoud 1. Inleiding... 3 2.De beheersing van de Nederlandse taal... 5 2.1 Beoordeling taalvaardigheid... 5 2.2 Taaltoets... 8 3. Besluitmomenten en verlagingsystematiek... 13 3.1

Nadere informatie

Aanmeldingsformulieren Duurzame inzetbaarheid

Aanmeldingsformulieren Duurzame inzetbaarheid Aanmeldingsformulieren Duurzame inzetbaarheid Voor aanvragen van een Loopbaanscan d.d. 11 juni 2015 1/8 Waarom een loopbaanscan? Hoe houdt u uw bedrijf flexibel en uw medewerkers gemotiveerd? Door te investeren

Nadere informatie

documentnr.: INT/M/16/24656 zaaknr.: Z/M/16/30986 Beleidsregels Wet taaleis 2016

documentnr.: INT/M/16/24656 zaaknr.: Z/M/16/30986 Beleidsregels Wet taaleis 2016 *Z01609C1DEA* documentnr.: INT/M/16/24656 zaaknr.: Z/M/16/30986 Beleidsregels Wet taaleis 2016 Betreffende de Participatiewet, de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze

Nadere informatie

Uitkomsten van de enquête naar het schoolexamenprogramma Duits.

Uitkomsten van de enquête naar het schoolexamenprogramma Duits. Uitkomsten van de enquête naar het schoolexamenprogramma Duits. Als u aan de slag gaat met de checklist schoolexamens voor het vak Duits, kan het voor u en uw sectie interessant zijn kennis te nemen van

Nadere informatie

Nederlands. Afsluitende toets niveau 2F. Handleiding digitale toetsafname

Nederlands. Afsluitende toets niveau 2F. Handleiding digitale toetsafname Nederlands Afsluitende toets niveau 2F Handleiding digitale toetsafname Stichting Cito Instituut voor Toetsontwikkeling Arnhem (2014) Niets uit dit werk mag zonder voorafgaande schriftelijke toestemming

Nadere informatie

Het Dagelijks Bestuur van de Intergemeentelijke Sociale Dienst Steenwijkerland en Westerveld

Het Dagelijks Bestuur van de Intergemeentelijke Sociale Dienst Steenwijkerland en Westerveld Beleidsregels Wet taaleis IGSD Het Dagelijks Bestuur van de Intergemeentelijke Sociale Dienst Steenwijkerland en Westerveld gelet op het vanaf 1 januari 2016 geldende artikel 18b van de Participatiewet;

Nadere informatie

Op de volgende wijze wordt de kennis van de Nederlandse taal aangetoond:

Op de volgende wijze wordt de kennis van de Nederlandse taal aangetoond: GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Uden. Nr. 86256 29 juni 2016 Beleidsregels Wet taaleis 2016 Betreffende de Participatiewet, de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 47398 30 augustus 2019 Regeling van het College voor Toetsen en Examens van 24 juni 2019, nummer CvTE-19.00906, houdende

Nadere informatie

Rapport. BUS-N Wet Taaleis. Leonore Braggaar Thirsa Leendertse Petra Molenaar-Cox. 10 januari 2018

Rapport. BUS-N Wet Taaleis. Leonore Braggaar Thirsa Leendertse Petra Molenaar-Cox. 10 januari 2018 Rapport BUS-N Wet Taaleis w Leonore Braggaar Thirsa Leendertse Petra Molenaar-Cox 10 januari 2018 Samenvatting Op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft het team Sociale

Nadere informatie

Inspectierapport VVE - arrangement Stg. Pr. Chr. Peuterspeelzaal t Kruimeltje Veeneslagen KDV, Brandlicht 1 te Rijssen

Inspectierapport VVE - arrangement Stg. Pr. Chr. Peuterspeelzaal t Kruimeltje Veeneslagen KDV, Brandlicht 1 te Rijssen Inspectierapport VVE - arrangement Stg. Pr. Chr. Peuterspeelzaal t Kruimeltje Veeneslagen KDV, Brandlicht 1 te Rijssen Toezichthouder: GGD Twente, M. Dijkgraaf In opdracht van gemeente: Rijssen-Holten

Nadere informatie

Handleiding Nivometing SVMNIVO Kandidaat SCVM

Handleiding Nivometing SVMNIVO Kandidaat SCVM Handleiding Nivometing SVMNIVO Kandidaat SCVM Contactgegevens: Laatst bijgewerkt: 29 februari 2012 1 SVMNIVO Postbus 774 3430 AT Nieuwegein Tel. 030-60 230 60 Fax. 030-60 370 32 info@svmnivo.nl www.svmnivo.nl

Nadere informatie

PTA Engelse taal en literatuur HAVO Belgisch Park cohort 15-16-17

PTA Engelse taal en literatuur HAVO Belgisch Park cohort 15-16-17 en examen Engels PTA Engelse taal en literatuur HAVO Belgisch Park cohort 15-16-17 Het eindexamen bestaat uit een centraal examen en een schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen:

Nadere informatie

Veranderingen beleid voorschoolse educatie (VE) november/december 2018 Rob Vergeer

Veranderingen beleid voorschoolse educatie (VE) november/december 2018 Rob Vergeer Veranderingen beleid voorschoolse educatie (VE) november/december 2018 Rob Vergeer Eer van ons werk! Kwaliteit VE sterk gestegen! Zowel in voorschool als in gemeentelijk beleid Blijkt uit eindrapportage

Nadere informatie

HET GOESE LYCEUM, pta, vwo 6, 2014-2015,AARDRIJKSKUNDE. HET GOESE LYCEUM, pta, vwo 6, 2014-2015,BIOLOGIE

HET GOESE LYCEUM, pta, vwo 6, 2014-2015,AARDRIJKSKUNDE. HET GOESE LYCEUM, pta, vwo 6, 2014-2015,BIOLOGIE HET GOESE LYCEUM, pta, vwo 6, 2014-2015,AARDRIJKSKUNDE 671 1 Ste Geb. in de V.S S 100 1 j 1 6.5 672 2 Middellandse- Zeegebied atlas S 100 2 j 2 6.5 landschapszones 673 0 Leefomgeving P.O P/S 1 n 674 3

Nadere informatie

Taalonderwijs. Berna de Boer (Talencentrum, RUG) José Bakx (Radboud in to Languages, RU)

Taalonderwijs. Berna de Boer (Talencentrum, RUG) José Bakx (Radboud in to Languages, RU) Taalonderwijs Berna de Boer (Talencentrum, RUG) José Bakx (Radboud in to Languages, RU) Inhoud 1. Blik op Werk Keurmerk 2. DUO 3. Vluchtelingen versus internationale studenten 4. TANG-toetsen Keurmerk

Nadere informatie

Wet Taaleis Participatiewet Programma Effectiviteit en Vakmanschap

Wet Taaleis Participatiewet Programma Effectiviteit en Vakmanschap Wet Taaleis Participatiewet Programma Effectiviteit en Vakmanschap Dineke ten Hoorn Boer Bestuurslid Divosa en Algemeen directeur Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheidsprojecten Gemeente Den Haag 24/11/15

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting R VWO 6. O.S.G. Willem Blaeu

Programma van toetsing en afsluiting R VWO 6. O.S.G. Willem Blaeu Programma van toetsing en afsluiting 2016-2017 R VWO 6 O.S.G. Willem Blaeu Cohort 2014-2017 In de bovenbouw mavo, havo en vwo komt het cijfer van het schoolexamen geleidelijk tot stand. In het PTA wordt

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr Beleidsregels Taaleis gemeente Rijswijk 2017 HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN

GEMEENTEBLAD. Nr Beleidsregels Taaleis gemeente Rijswijk 2017 HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Rijswijk. Nr. 25541 16 februari 2017 Beleidsregels Taaleis gemeente Rijswijk 2017 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rijswijk; gezien:

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting R HAVO 5. O.S.G. Willem Blaeu

Programma van toetsing en afsluiting R HAVO 5. O.S.G. Willem Blaeu Programma van toetsing en afsluiting 2016-2017 R HAVO 5 O.S.G. Willem Blaeu Cohort 2016-2017 In de bovenbouw mavo, havo en vwo komt het cijfer van het schoolexamen geleidelijk tot stand. In het PTA wordt

Nadere informatie

Inburgeren voor asielmigranten

Inburgeren voor asielmigranten Inburgeren voor asielmigranten Inhoudsopgave Inburgeren bladzijde 1 Welke examens moet u doen? bladzijde 2 Participatieverklaring bladzijde 2 Inburgeringsplicht bladzijde 2 Inburgeringsexamen bladzijde

Nadere informatie

PTA Engels Kader Bohemen, Kijkduin, Statenkwartier, Waldeck cohort

PTA Engels Kader Bohemen, Kijkduin, Statenkwartier, Waldeck cohort Het schoolexamen voor het vak Engels wordt in leerjaar 3 en 4 afgenomen over de onderdelen: - gespreksvaardigheid - leesvaardigheid - kijkvaardigheid - schrijfvaardigheid - luistervaardigheid In alle voortgangscontroletoetsen

Nadere informatie

PTA Engels GL/TL Bohemen, Houtrust, Kijkduin, Media&Design cohort 14-15-16

PTA Engels GL/TL Bohemen, Houtrust, Kijkduin, Media&Design cohort 14-15-16 Het schoolexamen voor het vak Engels wordt in leerjaar 3 en 4 afgenomen over de onderdelen: - gespreksvaardigheid - leesvaardigheid - kijkvaardigheid - schrijfvaardigheid - luistervaardigheid In alle voortgangscontroletoetsen

Nadere informatie

inburgering.graafschapcollege.nl

inburgering.graafschapcollege.nl Inburgeren bij het Graafschap College Bij de Taalschool van het Graafschap College zijn alle inburgeraars welkom. De Taalschool geeft lessen op drie verschillende taalniveaus. De Taalschool kijkt wat voor

Nadere informatie

Handboek Alfabetisering - Inburgering. Datum: Naam: Henk van Calfsbeek versie 1 revisie 01 Status: Vastgesteld

Handboek Alfabetisering - Inburgering. Datum: Naam: Henk van Calfsbeek versie 1 revisie 01 Status: Vastgesteld Handboek Alfabetisering - Datum: 17-11-2008 Naam: Henk van Calfsbeek versie 1 revisie 01 Status: Vastgesteld Alfabetisering - Inhoudsopgave 1. Alfabetisering -...3 1.1. Melding...4 1.2. Intake Bepalen

Nadere informatie

titel Examen Nederlands [vaardigheden en niveaus]

titel Examen Nederlands [vaardigheden en niveaus] titel Examen Nederlands [vaardigheden en niveaus] Inhoudsopgave Informatie voor alle betrokkenen 2 Examenboekje voor de kandidaat 3 Informatie voor de toetsleider 5 Informatie voor de gesprekspartner/-leider

Nadere informatie

PTA Engels Basis Kijkduin, Statenkwartier, Waldeck cohort 16-17-18

PTA Engels Basis Kijkduin, Statenkwartier, Waldeck cohort 16-17-18 Het schoolexamen voor het vak Engels wordt in leerjaar 3 en 4 afgenomen over de onderdelen: - gespreksvaardigheid - leesvaardigheid - kijkvaardigheid - schrijfvaardigheid - luistervaardigheid In alle voortgangscontroletoetsen

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting R HAVO 5. O.S.G. Willem Blaeu

Programma van toetsing en afsluiting R HAVO 5. O.S.G. Willem Blaeu Programma van toetsing en afsluiting 2017-2018 R HAVO 5 O.S.G. Willem Blaeu Cohort 2017-2018 In de bovenbouw mavo, havo en vwo komt het cijfer van het schoolexamen geleidelijk tot stand. In het PTA wordt

Nadere informatie

HBO Vrijstellingsprogramma. Methode EVC

HBO Vrijstellingsprogramma. Methode EVC HBO Vrijstellingsprogramma Methode EVC HBO Vrijstellingsprogramma U heeft inmiddels veel ervaring in uw huidige functie, maar bezit nu nog geen HBO-diploma. Dit vrijstellingsprogramma stelt u in staat

Nadere informatie

Inburgeringsexamen: voorwaarde voor naturalisatie

Inburgeringsexamen: voorwaarde voor naturalisatie Inburgeringsexamen: voorwaarde voor naturalisatie 1. Waarom deze publicatie? Als u via naturalisatie Nederlander wilt worden, moet u onder andere zijn ingeburgerd. Dit wil zeggen dat u behoorlijk Nederlands

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 47592 23 augustus 2017 Regeling van het College voor Toetsen en Examens van 26 juni 2017, nummer CvTE-17.01282, houdende

Nadere informatie