HERDENKINGSPROGRAMMA. Lokale initiatieven

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HERDENKINGSPROGRAMMA. Lokale initiatieven"

Transcriptie

1 HERDENKINGSPROGRAMMA Net zoals in de Westhoek, worden ook in Scheldeland tal van initiatieven genomen om de Groote Oorlog te herdenken. Dit gaat van evenementen en tentoonstellingen tot speciale boekvoorstellingen en geleide wandelingen. Hieronder vind je de meest recente lijst met herdenkingsinitiatieven. Overkoepelende initiatieven De Provincie Antwerpen ontwikkelde samen met het Instituut voor Veteranen-NIOOO, de tentoonstelling De Groote Oorlog in grote lijnen : een reizende expo over de periode De tentoonstelling richt zich op jongeren uit het secundair onderwijs en is bedoeld om in schoolverband te bezoeken. In veertig mobiele panelen worden de oorlogsgebeurtenissen op internationaal en Belgisch niveau weergegeven, aangevuld met lokale verhalen en beelden uit de provincie Antwerpen. De terugtocht (12 tot 17 augustus 2014) is een historische evocatie van de terugtrekking van het Belgische leger in Het traject vertrekt vanuit het Fort Liezele over Buggenhout naar Lebbeke en eindigt in Dendermonde. Zaterdag 16 augustus 2014: Imde - Merchtem - Londerzeel - Fort Liezele (Puurs). Zondag 17 augustus 2014: Fort Liezele (Puurs) - Buggenhout - Lebbeke Dendermonde. Opendeur Fortengordel Antwerpen, 18 mei 2014, Lokale initiatieven Aalst Van 27 september 2014 tot 29 maart 2015 loopt de tentoonstelling De Groote Oorlog in het stedelijk museum t Gasthuys in Aalst. Berlare Op 26 september 2014 opent de tentoonstelling van de Heem- en Oudheidkundige Kring in het gemeentehuis van Berlare. Op 3 oktober 2014 is er een concert van de Sint-Pietersvrienden Uitbergen in de kerk van Overmere. Op 4 oktober 2014 is er een herdenkingsplechtigheid in Berlare met een exposé over de krijgsverrichtingen tijdens WOI. Nog een dag later, op 5 oktober 2014, is er een kasteelconcert, wordt een nieuwe thematische fietsroute (gedeelte Berlare) officieel ingereden en opent een tentoonstelling in CC De Stroming.

2 Op 1 november is er een herdenkingsplechtigheid te Overmere en op 2 november wordt een nieuwe thematische fietsroute (gedeelte Overmere- Uitbergen) ingereden. Op 11 november 2014 gaat er een herdenkingsplechtigheid aan de monumenten door, is er de oldtimertentoonstelling door KNSB Overmere en de opening van de tentoonstelling van de Heemkring Overmere. Boom Vertoning van de speelfilm Joyeux Noël/Merry Christmas, over de waargebeurde kerstwapenstilstand aan het front op het einde van 1914, tussen de Franse, Duitse en Schotse soldaten. 17 december 2014, Tentoonstelling De Groote Oorlog in grote lijnen, Gemeentehuis van Boom, november 2014, Theater: De Soldaat-facteur en Rachel, Compagnie Cecilia, 18 maart 2015 om u, Bornem Website en dagboek 'Van Doninck': vanaf september 2014 zal op wekelijks en vier jaar lang het oorlogsdagboek van pater Van Doninck worden gepubliceerd. Tentoonstelling "De Groote Oorlog in grote lijnen" in Bernardusabdij Bornem, rondleidingen op 27 maart, 30 maart en 6 april info@tkbs.be Wandeltocht Vluchtelingenroute Oud-Gastel op september 2014, sport@bornem.be Remembrance Trail, op september 2014, avonturenparcours in het fort en omgeving Breeven, sport@bornem.be Bunkerwandelingen voor de basisscholen, 3-7 november 2014, communicatie@bornem.be Huldiging en fakkeltocht voor vrede: 10 november 2013, 18 uur Buggenhout mei juni: Reizende Tentoonstelling De Doodendraad in BIB ACC Op 24 mei wordt de thematische fietsroute ingereden naar aanleiding van het project 100 jaar Groote Oorlog in Scheldeland. Start om 14 uur aan het kerkplein, centrum Buggenhout. 26 september: Herdenking Slag om Buggenhout in Opstal 27 september: Herdenking Slag om Buggenhout in het Centrum

3 Tentoonstelling 100 Jaar GROOTEN OORLOG ACC Buggenhout Organisatie Kunstraad Buggenhout, open iedere zaterdag en zondag van 15 tot 18 uur , en september Op 11 november is er een herdenkingsplechtigheid voor de gesneuvelde soldaten van WOI. Denderleeuw Tentoonstelling De Groote oorlog, Zaal Den Breughel, 8 tot 16 november 2014 Filmforum, Zaal Den Breughel, foyer. Met het filmforum selecteerden we 6 boeiende oorlogsfilms. De vertoning start telkens om 20u. Zondag 9 november : All quiet on the western front Maandag 10 november: The trench Dinsdag 11 november: Paths of glory Woensdag 12 november: Beneath hill 60 Donderdag 13 november: The last battalion Zaterdag 15 november : Un long dimanche de fiancailles Philip Vanoutrive - De allerlaatste getuigen van WOI, t Kasteeltje (parketzaal), 12 november, 20u. Philip zet verhalen van getuigen neer die een beeld scheppen van diverse aspecten van WO1 (en van het leven toen): hoe de mensen zich uit de slag trokken - omgingen met verlies, ziekte en miserie - de omgang met de Duitsers - het leven als vluchteling - de dodendraad - smokkel - hoe inventief de mensen waren - de trauma s die enkelen hun hele leven hebben meegedragen, En ondanks het zware thema slaagt Philip erin ook luchtige anekdotes aan bod te laten komen Dendermonde De erfgoedcel Land van Dendermonde geeft vanaf 2014 een oorlogskrant uit, met daarin een overzicht van alle herdenkingsevenementen uit de streek. De krant zal per kwartaal verschijnen, vier jaar lang. Op 17 augustus 2014 start in zaal t Sestich van de bibliotheek een historische tentoonstelling Tegen-Strijd over de beleving in het land van Dendermonde tijdens WOI. Op 5 en 6 september 2014, exact 100 jaar nadat de Groote Oorlog in Dendermonde woedde, organiseert de stad een groot herdenkingsevenement. Zo wordt ondermeer het uniek en groots publieksspektakel Stad in As gecreëerd. Stijn Kolacny van het wereldbefaamde Scala neemt de leiding van dit spektakel door en voor Dendermondenaars. Meer info: Op 7 september is er de jaarlijkse bloemencorso in Sint-Gillies, ditmaal in teken van oorlog en vrede. Meer info:

4 Als sluitstuk van de herdenking van WOI zal in het najaar van 2015 een nieuw bezoekerscentrum openen in de gerenoveerde stadshallen en belfort. De lokale geschiedenis van de Groote Oorlog wordt er in beeld gebracht. Hamme Van 27 september tot 12 november 2014 organiseert heemkring Osschaert de tentoonstelling Hammenaars in WOI. Van 11 tot 23 november loopt de tentoonstelling over WOI door André De Clercq. Hemiksem-Schelle De bibliotheek IveBiC Hemiksem Schelle organiseert op 29 april 2014 een lezing van Leo Bridts over Wereldoorlog I in de Rupelstreek. De plaatselijke heemkring zorgt voor een themastand. Lebbeke De thematische fietslus rond '100 jaar Groote Oorlog in Scheldeland' wordt op 8 juni 2014 ingereden. Op 24 augustus 2014 wordt het jaarboek van de Heemkring Lebbeke over WOI voorgesteld in CC De Biekorf. 30 augustus: Herdenking in de Kazeirekes van de moord op 13 Lebbeekse burgers, op de plaats waar ze werden verplicht hun eigen graf te graven en vervolgens werden vermoord. Van 13 tot 16 september 2014 is er de jaarlijkse tentoonstelling van de Heemkring Lebbeke tijdens de septemberkermis. Daarna is de tentoonstelling tot eind 2014 in de bibliotheek te bewonderen. Vanaf 2 november 2014 loopt er een educatief tentoonstellingsproject voor leerlingen van de lagere scholen. Melle De gemeente Melle en de Erfgoedcel 'Viersprong-Land van Rode' herdenken op 15 april 2015 het vergeten verhaal van het vliegveld van Gontrode. De herdenking zal ondermeer volgende elementen inhouden: o Duurzame cultuurtoeristische producten:

5 Panoramatafel met beeldmateriaal (foto's), tekst en digitale belevingselementen (qr-codes en digitaal canvas waar videomateriaal op getoond wordt). Wandelroute rond het vliegveld van Gontrode (+/- 6 km) aan de hand van wandelkaart met digitale belevingselementen (QR-codes) met educatief luik waarbij het cultuurhistorisch erfgoed geduid en leesbaar gemaakt wordt voor kinderen. Fietslus tussen het vliegveld van Gontrode en de stad Gent, aan de hand van fietskaart met digitale belevingselementen (QR-codes), geënt op de bestaande fietsknooppuntenroute en de Rodelandroute II, met educatief luik waarbij het cultuurhistorisch erfgoed geduid en leesbaar gemaakt wordt voor kinderen. o Duurzaam educatief product: Instap educatieve website "kinderen in bezet gebied" ontwikkeld door Erfgoedcel Terf. Het verhaal van WOI wordt verteld door kinderen van toen voor kinderen van nu aan de hand van kant en klare lesfiches, een kennisquiz, spelelementen waarbij ook de link naar actuele conflicten gemaakt wordt: Inschakeling erfgoedbank in het project. Al het verzamelde materiaal wordt via de erfgoedbank duurzaam ontsloten en toegankelijk gemaakt voor een breed publiek ( De erfgoedbankautomaat is een verplaatsbare versie van de erfgoedbank in de vorm van een bankautomaat. Zo wordt de erfgoedbank mobiel en overal raadpleegbaar. De erfgoedbankautomaat zal reizen tussen de rust-en verzorgingstehuizen en de psychiatrische centra van het Land van Rode en de Gentse rand. o Tijdelijke cultuurtoeristische producten: Ontwikkeling toeristisch arrangement WOI i.s.m. lokale economie (horeca en logieshouders) Lezingencyclus ontwikkeld door lokale Heemkundige Kringen i.s.m. archiefdienst gemeente Merelbeke Publieksmoment voorjaar 2015 op het vliegveld van Gontrode. o Op 7 september 2014 wordt in het College Paters Jozefieten een boek voorgesteld dat uitgebracht wordt door Heemkundige Kring De Gonde over de slag van 7 september; er wordt aansluitend ook een monument van de hand van Frank Vanhooren onthuld aan de collegebaan te Melle ter herdenking van die gebeurtenissen. In de namiddag is het publiek welkom op een geleide themawandeling. Op 11 oktober herdenkt de gemeente in samenwerking met de Koninklijke Kring Mars en Mercurius de Franse Vlootfuseliers die 100 jaar geleden in Melle sneuvelden. De plechtigheden vinden plaats op het gemeenteplein vanaf uur.

6 Merelbeke Op 25 april 2014 wordt het boek Merelbeke in de Eerste Wereldoorlog voorgesteld. Op diezelfde dag geeft Guy Erbo een lezing over spionage in het Gentse. Op 30 augustus 2014 is er een verbroederingsdag met de gemeente Kampenhout en de opening van de herdenking met uitwisseling van een oorkonde in de Raadzaal van Merelbeke. Daarnaast wordt er een tentoonstelling in pastorij van Munte officieel geopend. Van 1 tot 30 september 2014 loopt in de pastorij van Munte de tentoonstelling De Lange tocht van Gaston over het dagelijkse leven in Merelbeke tijdens WOI. Op 9 november 2014 is er een verbroedering met de gemeente Kampenhout voorzien met tal van activiteiten in Kampenhout en de opening van een reizende tentoonstelling 21 november 2014 geeft Frederik Vanderstraeten een lezing over het inzetten van zeppelins tijdens WOI. Niel Op 27 april neemt het NEA (Niels Erfgoedarchief) deel aan de Erfgoeddag. Die dag staat ook deels in het teken van WO I. Met registratie van documenten Wereldoorlog I uit private collecties. Op 23 november vindt in Niel Muziekklanken uit Flanders Fields plaats, een muzikale ode aan onze oorlogshelden. Puurs Van 4 maart 2014 tot 11 november 2018 loopt in de Oude Pastorij een fototentoonstelling over de oorlogsjaren in Liezele tijdens de expo Liezele van de kaart. De ontroerende film Warhorse gaat over de band tussen mens en dier in moeilijke tijden. De film staat gepland op 22 april in CC De Kollebloem. 16 en 17 augustus wordt in het Fort van Liezele getoond hoe de terugtocht verliep naar de forten rond Antwerpen, door de uitgeputte maar niet volledig verslagen soldaten. Van 16 augustus tot 12 september wordt in de bibliotheek van Puurs het oorlogsdagboek van een soldaat getoond, het verleden in een strip gegoten, door stripauteur Ivan Adriaenssens. De tentoonstelling Kalfort in de Groote Oorlog laat zien hoe de fortengordel van Antwerpen het leven in Kalfort beïnvloed heeft. Van 17 augustus tot 7 september kan je hiervoor terecht in de kerk van Kalfort.

7 14 september: Open Monumentendag in het Fort van Liezele Wiedergutmachung, waarbij de nabestaanden van soldaten van de oorlog van beide fronten worden samengebracht. 26 en 27 september is het Fortendag in het Fort van Liezele waarbij tijdens het evenement Levende geschiedenis 1914 een echt oorlogsfort tot leven komt door re-enactors van verschillende nationaliteiten. De lezing Overleving in het Belgische leger kan men bijwonen op 16 oktober om uur in CC De Kollebloem. 21 oktober katapulteert CC De Kollebloem iedere bezoeker terug in de tijd met de film Passchendaele. Twee muziekverenigingen uit Puurs laten op 25 oktober de Sint-Pieterskerk in Puurs daveren met een muzikaal evenement door het Harmonieorkest Concordiavrienden en het gemengd koor Bacchanten. Rumst Op zondag 27 april 2014 (Erfgoeddag) en 1 mei ( Duvel on Tour ) organiseert Museum Rupelklei een tentoonstelling in het kader van de herdenking van WO I, met oude foto s, prentkaarten, documenten. Het gaat hier om de collectie van een inwoner van deelgemeente Terhagen. Ook toepasselijke muziek, vertoning van documentaires, drankenterras vlakbij de Rupeldijk maken deel uit van dit evenement. Op 4 Oktober zal de Rumstse Jaarmarkt volledig in het teken staan van WOI. 25 oktober: de vereniging Reetse Concertband geeft een najaarsconcert in teken WO I. Van 10 november t.e.m. 12 december vindt er in het Rumstse Gemeentehuis met de tentoonstelling 'Wereldoorlog I van IJzer tot Rupel. En daarna?' een speciale thema-editie van Kunst in het gemeentehuis plaats. Lokale kunstenaars laten via verschillende kunstwerken de verschillende facetten van WOI aan bod komen en leggen de link naar de actualiteit. Op 11 november vindt het optreden Aanvallen! - het verhaal van Ward van het 13e'.plaats. Een voorstelling van Uitgelezen Gezelschap vzw en Borsalino. November 2014: Stoeptekenwedstrijd in het thema van Oorlog en Vrede.

8 Schelle Van 5 tot 7 september loopt er een fototentoonstelling Herdenking van de Groote Oorlog in Schelle. Deze tentoonstelling loopt opnieuw een week later op 13 en 14 september. Op 18 en 19 oktober organiseert de Heemkundige Kring Schelle een thematentoonstelling Schelse gesneuvelden tijdens de Groote Oorlog. Temse Van 8 tot 30 maart 2014 loopt de tentoonstelling Frontleven in het Gemeentemuseum van Temse. Aan de hand van een 100-tal foto s van amateur-fotograaf Egide Wauters wordt het leven aan het front uitgebeeld. Van 26 april tem 18 mei 2014 loopt de tentoonstelling Oorlogskant in het Gemeentemuseum van Temse. Van 31 mei tem 29 juni 2014 is er in het Gemeentemuseum van Temse de tentoonstelling Kunstenaars aan het IJzerfront. Wetteren 11 november 30 november 2014: expo in Kwatrecht de oorlog begint Kwatrecht en Melle zijn belangrijke plaatsen voor de Grote Oorlog. Fransen en Belgen slaagden erin de Duitse opmars te vertragen. Kwatrecht had het zwaar te verduren en moest de wonden likken na de doortocht van de Duitsers. De tentoonstelling in de kerk staat stil bij deze donkere periode. Wichelen Vanaf 14 oktober herdenkt een tentoonstelling de slachtoffers van de drie deelgemeenten. Een tweede tentoonstelling, van de Heemkring Schellebelle, loopt van 25 oktober tot 11 november. Op 8 november is er een optreden Heldentroost door het mannenkoor Oudenaardse zangvereniging en op 11 november is er de 11 november viering. Willebroek Vanaf 29 september 2014 loopt in het Fort van Breendonk de tentoonstelling De Groote Oorlog. De tentoonstelling omvat een overzicht van de fortengordel rond Antwerpen met daarin de rol van het Fort van Breendonk,

9 en toont hoe de inwoners van Willebroek de oorlog meemaakten TIPS VOOR GROEPEN Wie graag met een groep in het oorlogsverleden van Scheldeland wil snuisteren, kan terecht bij de diensten toerisme. Zij stellen graag een halve dag of dagprogramma voor je op. Hieronder alvast enkele tips. Themawandeling Martelaarstad Dendermonde Deze twee uur durende wandeling staat niet alleen stil bij het militaire aspect van WOI, maar ook en vooral bij de impact van dit conflict op het dagelijkse leven van zoveel mensen, de kleine verhalen van de Groote Oorlog. Prijs: 50 euro per gids (max. 35 personen), uitgebreide versie mogelijk mits prijsaanpassing. Tip: van september tot oktober kan deze wandeling uitgebreid worden met een geleid bezoek aan de historische tentoonstelling Tegen-Strijd over de beleving van de Groote Oorlog in Dendermonde. Bunkerwandeling in Wetteren De regio van Wetteren heeft een bewogen oorlogsgeschiedenis. De bunkers van Wetteren zijn getuigen van dit oorlogsverleden. Een gids neemt je mee langs slagvelden en oorlogsmonumenten. Kwatrecht en Melle zijn belangrijke plaatsen voor de Groote Oorlog. Fransen en Belgen slaagden erin de Duitse opmars te vertragen. Zo konden de Belgische troepen zich terugtrekken achter de IJzer. Jammer genoeg kreeg Kwatrecht het ook in mei 1940 zwaar te verduren. Het programma duurt 2 uur. Je kan ook opteren voor een begeleide fietstocht in het thema van de wereldoorlogen. Periode: Permanent, zowel in de week als in het weekend. Prijzen: 60 per groep (max. 30 personen). Contact: Toerisme Wetteren, T , toerisme@wetteren.be, Groepsarrangement 'Groote Oorlog in Klein-Brabant' Toerisme Klein-Brabant werkt graag een arrangement voor je groep uit, waarbij je in de voormiddag een geleid bezoek aan het Fort van Liezele brengt en in de namiddag aan het Fort van Bornem. Alternatief kan je in de namiddag de Bunkerroute wandeling afleggen of een fietstocht met bezoek aan de Sint- Pietersburcht maken. Contact: Toerisme Klein-Brabant-Scheldeland, T , info@tkbs.be, Themawandeling WOI in Aalst

10 De gids neemt je mee door het oorlogsverleden van de stad. Een bezoek aan het Stadspark mag daarbij niet ontbreken. Contact: Toerisme Aalst, T , toerisme@aalst.be,

11

12

100 JAAR GROOTE OORLOG IN SCHELDELAND

100 JAAR GROOTE OORLOG IN SCHELDELAND 100 JAAR GROOTE OORLOG IN SCHELDELAND PERSDOSSIER 'Chaos en guerilla in niemandsland' Wie WOI zegt, denkt onmiddellijk aan de bloedige loopgravenoorlog aan de IJzer. Maar die loopgravenoorlog was er mogelijk

Nadere informatie

Overleg werkgroep WOI 23/04/2013

Overleg werkgroep WOI 23/04/2013 Overleg werkgroep WOI 23/04/2013 Aanwezig: Paul Neirinck, Herman Van Den Bulcke, Jan Olsen, Theo Van Damme, Daniel Lemmens, Mieke Penninck, Henk Tyberghein, Marc Kellens, Rolande Van Heede, Peter Van Gansbeke,

Nadere informatie

BOUWEN AAN HET FRONT 100 JAAR SLAG BIJ PASSENDALE THE FINAL OFFENSIVE: THE YANKS ARE COMING PROGRAMMA HERDENKING

BOUWEN AAN HET FRONT 100 JAAR SLAG BIJ PASSENDALE THE FINAL OFFENSIVE: THE YANKS ARE COMING PROGRAMMA HERDENKING 2016 2017 2018 BOUWEN AAN HET FRONT 100 JAAR SLAG BIJ PASSENDALE THE FINAL OFFENSIVE: THE YANKS ARE COMING PROGRAMMA HERDENKING TENTOONSTELLING FRONT 14/18 - DE EERSTE WERELDOORLOG IN 3D 10.04 7.08 / Gratis

Nadere informatie

persmap oktober 2013

persmap oktober 2013 persmap oktober 2013 Vrijdag 5 september 2014 Zaterdag 6 september 2014 Zondag 7 september 2014 concert & dans op het fort sfeerwandelingen ceremoniële opening Vrijdag 12 september 2014 Zaterdag 13 september

Nadere informatie

Kerncijfers Toerisme Oost-Vlaamse Scheldeland

Kerncijfers Toerisme Oost-Vlaamse Scheldeland Kerncijfers Toerisme Oost-Vlaamse Scheldeland - 2015 Situering Oost-Vlaamse Scheldeland Gemeenten Scheldeland Oost- Vlaanderen Aalst Berlare Buggenhout Denderleeuw Dendermonde Destelbergen Erpe-Mere Haaltert

Nadere informatie

De Groote Oorlog in Scheldeland

De Groote Oorlog in Scheldeland De Groote Oorlog in land brug Schoonaarde Op 4 augustus 2014 is het precies 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. De herdenking van de honderdste verjaardag van de Groote Oorlog is een moment

Nadere informatie

HERDENKINGS- PROGRAMMA DE GROOTE OORLOG ( ) Algemene vergadering van de Cultuurraad 4/6/2014

HERDENKINGS- PROGRAMMA DE GROOTE OORLOG ( ) Algemene vergadering van de Cultuurraad 4/6/2014 HERDENKINGS- PROGRAMMA DE GROOTE OORLOG (2014-2018) Algemene vergadering van de Cultuurraad 4/6/2014 PROGRAMMA DE GROTE OORLOG (2014-2019) Seizoen Thema Toelichting 2013-2014 Beveren aan de vooravond van

Nadere informatie

Fietsroute 5. Fortengordel

Fietsroute 5. Fortengordel Fietsroute 5 Fortengordel 19 mei 2019 37 82 uitbreiding via 83 naar fort Breendonk 83 82-84 85 81 80 13 89 40 03 02 01 36-37 Traject: Fietsroute 5 Fort van Bornem Barelstraat 2880 Bornem Organisatie:

Nadere informatie

Verblijfstoerisme Scheldeland 2016

Verblijfstoerisme Scheldeland 2016 Verblijfstoerisme Scheldeland Analyse aankomsten & overnachtingen Bron: Overnachtingsstatistiek FOD Economie, Algemene Directie Statistiek Algemeen Aankomsten Scheldeland : 113 139 Overnachtingen Scheldeland

Nadere informatie

Verblijfstoerisme Scheldeland 2015

Verblijfstoerisme Scheldeland 2015 Verblijfstoerisme Scheldeland Analyse aankomsten & overnachtingen Bron: Overnachtingsstatistiek FOD Economie, Algemene Directie Statistiek Algemeen Aankomsten Scheldeland : 120 031 Overnachtingen Scheldeland

Nadere informatie

OPDRACHTEN BIJ DE TENTOONSTELLING TEGEN-STRIJD: DE GROOTE OORLOG IN HET LAND VAN DENDERMONDE

OPDRACHTEN BIJ DE TENTOONSTELLING TEGEN-STRIJD: DE GROOTE OORLOG IN HET LAND VAN DENDERMONDE OPDRACHTEN BIJ DE TENTOONSTELLING TEGEN-STRIJD: DE GROOTE OORLOG IN HET LAND VAN DENDERMONDE INLEIDING Op 17 augustus opende de tentoonstelling Tegen-Strijd, de beleving van de Groote Oorlog in het land

Nadere informatie

Verblijfstoerisme Scheldeland 2017

Verblijfstoerisme Scheldeland 2017 Verblijfstoerisme Scheldeland 2017 Analyse aankomsten & overnachtingen Bron: Overnachtingsstatistiek FOD Economie, Algemene Directie Statistiek Algemeen Aankomsten Scheldeland 2017: 123 629 Overnachtingen

Nadere informatie

Fietsroute 3. Fortengordel

Fietsroute 3. Fortengordel Fietsroute 3 Fortengordel 19 mei 2019 Fietsroute 3 Traject: 53 25 23 21 20 41 42 45 26 57 99-78 - 53 Fort van Oelegem Goorstraat 19 2520 Oelegem (Ranst) Organisatie: Werkgroep Fort Oelegem Open Namiddag

Nadere informatie

stadsmagazine Harelbeke editie november 2014 Wereldoorlog I Poëziewedstrijd Storm op komst

stadsmagazine Harelbeke editie november 2014 Wereldoorlog I Poëziewedstrijd Storm op komst blad stadsmagazine Harelbeke editie november 2014 Wereldoorlog I Poëziewedstrijd Storm op komst Ook Harelbeke pakt in 2015 uit met een programma dat de Eerste Wereldoorlog herdenkt. Wat heeft Harelbeke

Nadere informatie

algemene informatie Ook voor de Merelbeekse scholen is er een boeiend erfgoedaanbod!

algemene informatie Ook voor de Merelbeekse scholen is er een boeiend erfgoedaanbod! algemene informatie contact: dienst erfgoed openingsuren: T 09 210 32 92 ma 9-12 u. di 9-12 u. woe 9-12 u. adres: Gemeentehuis Merelbeke do 9-12 u. Hundelgemsesteenweg 353 vrij 9-12 u. 9820 Merelbeke Waarvoor

Nadere informatie

Vergadering werkgroep WO I

Vergadering werkgroep WO I DIENST VRIJE TIJD 12/11/2013 Verslag Vergadering werkgroep WO I Aanwezig: Theo Vandamme, Paul Bruynooghe, Paul Neirinck, Ignace Van Doorslaer, Peter Van Gansbeke, Frank De Vis, Mieke Penninck Verontschuldigd:

Nadere informatie

overzicht activiteiten 75 jaar bevrijding Gemeente Woensdrecht

overzicht activiteiten 75 jaar bevrijding Gemeente Woensdrecht overzicht activiteiten 75 jaar bevrijding Gemeente Woensdrecht 1944-2019 De Slag om de Schelde In oktober 2019 is het 75 jaar geleden dat Woensdrecht en omgeving bevrijd werd door de geallieerden. Hoewel

Nadere informatie

Regio Denderleeuw - Wijzigingen treinaanbod 9 december Treinen waarvan de dienstregeling wordt gewijzigd met enkele minuten.

Regio Denderleeuw - Wijzigingen treinaanbod 9 december Treinen waarvan de dienstregeling wordt gewijzigd met enkele minuten. Regio Denderleeuw - Wijzigingen treinaanbod 9 december 2012 Treinen waarvan de dienstregeling wordt gewijzigd met enkele minuten. Op weekdagen Verbinding Gent-Sint-Pieters Genk De IC-trein 2217 Gent-Sint-Pieters

Nadere informatie

14-18 Brussel tijdens de Duitse bezetting. Presentatie van de tentoonstelling

14-18 Brussel tijdens de Duitse bezetting. Presentatie van de tentoonstelling 14-18 Brussel tijdens de Duitse bezetting Presentatie van de tentoonstelling 21.08.2014 03.05.2015 Museum van de Stad Brussel www.museumvandestadbrussel.be De reservisten op 29 juli BRUSSEL TIJDENS DE

Nadere informatie

Schoolproject: IK KIES VOOR VREDE

Schoolproject: IK KIES VOOR VREDE Schoolproject: IK KIES VOOR VREDE Klasproject 6de leerjaar: Wereldoorlog I Anne Van Hemelryck Uitgangspunten: Een duidelijke vredesboodschap voor de kinderen vanuit een verantwoorde herinnering NIET: kinderen

Nadere informatie

WERELDOORLOG I IN LONDERZEEL EN OMGEVING

WERELDOORLOG I IN LONDERZEEL EN OMGEVING WERELDOORLOG I IN LONDERZEEL EN OMGEVING Wandeltocht van 10 km langs 7 markante plaatsen in Londerzeel Wie het heeft over Wereldoorlog I (WO I), denkt automatisch aan de loopgraven in de Westhoek. Daar

Nadere informatie

Toerisme in tips voor scholen en families met kinderen

Toerisme in tips voor scholen en families met kinderen Toerisme in tips voor scholen en families met kinderen Copyright Toerisme Oost-Vlaanderen David Samyn 1 HET BEZOEKERSCENTRUM VAN BOEKHOUTE Het bezoekerscentrum van Boekhoute heeft tal van troeven. Op de

Nadere informatie

EERSTE WERELDOORLOG: EDUCATIEF AANBOD VOOR LAGERE SCHOLEN

EERSTE WERELDOORLOG: EDUCATIEF AANBOD VOOR LAGERE SCHOLEN EERSTE WERELDOORLOG: EDUCATIEF AANBOD VOOR LAGERE SCHOLEN Gemeente Evergem ontwikkelde een aanbod rond de Eerste Wereldoorlog in de eigen gemeente voor scholen van het lager onderwijs. Het aanbod is meest

Nadere informatie

ONTDEK WOI MET JE KLAS in drie boeiende apps!

ONTDEK WOI MET JE KLAS in drie boeiende apps! ONTDEK WOI MET JE KLAS in drie boeiende apps! ONTDEK WOI MET JE KLAS in drie boeiende apps! Wil je met je klas een project uitwerken rond WOI en gebruik maken van nieuwe media? Dan zijn deze drie apps

Nadere informatie

3 de graad lager onderwijs

3 de graad lager onderwijs 3 de graad lager onderwijs Hallo beste lezer, Wat een toeval dat jij mijn dagboek gevonden hebt! Ik kijk er al naar uit om je alles te vertellen wat ik meegemaakt heb de laatste maanden, wat waren me dat

Nadere informatie

Arrangementen en Daguitstappen voor groepen

Arrangementen en Daguitstappen voor groepen Arrangementen en Daguitstappen voor groepen 100 jaar Groote Oorlog 2014-18 Op een steenworp van Dinant, niet ver van de Lessevallei, nodigt u uit om zijn unieke toeristische omgeving te ontdekken en om

Nadere informatie

OEKENE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

OEKENE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG OEKENE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog de kerk van Oekene voor de Eerste Wereldoorlog 31 juli 1914: ten oorlog! Op 31 juli 1914 staat het dorp in rep en roer: het is oorlog! Overal wordt

Nadere informatie

www.erfgoedbanklandvandendermonde.be Leven in de brouwerij op www.erfgoedbanklandvandendermonde.be In het Land van Dendermonde staan in 2015-2016 ambachten en industrieën centraal. De focus ligt hierbij

Nadere informatie

Rotselaar jarige Herdenking van de Slag aan de Molen

Rotselaar jarige Herdenking van de Slag aan de Molen Koninklijke Vereniging 5 Linie Regiment Rotselaar 1914 2014 100-jarige Herdenking van de Slag aan de Molen In het Vossenblad van juni hebben jullie de uitnodiging voor de deelname aan de jaarlijkse herdenking

Nadere informatie

Zaterdag 26 april tot en met zondag 4 mei 2014. Week van de Amateurkunsten. Zondag 27 april 2014. Erfgoeddag. WAK_Erfgoeddag_boekje_04-2014_ok.

Zaterdag 26 april tot en met zondag 4 mei 2014. Week van de Amateurkunsten. Zondag 27 april 2014. Erfgoeddag. WAK_Erfgoeddag_boekje_04-2014_ok. Week van de Amateurkunsten RG BU DS OL OP LE Zaterdag 26 april tot en met zondag 4 mei 2014 Zondag 27 april 2014 Erfgoeddag WAK_Erfgoeddag_boekje_04-2014_ok.indd 1 17/03/14 15:32 WEEK VAN DE AMATEURKUNSTEN

Nadere informatie

Nog op zoek naar een cultureel eindejaarscadeau? In onze activiteitenkalender hierbij vind je ongetwijfeld iets naar je gading.

Nog op zoek naar een cultureel eindejaarscadeau? In onze activiteitenkalender hierbij vind je ongetwijfeld iets naar je gading. vtbkultuur Land van Rode december 2017 Nummer 04 Verantwoordelijke uitgever: landvanrode@vtbkultuur.be VERNIEUWING CULTUURPAS 2018 Beste cultuurliefhebber Eerst en vooral aan allen een gezond en vredevol

Nadere informatie

6 Daagse Battlefieldtour Oradour sur Glane, tankmuseum Saumur en de Loirestreek.

6 Daagse Battlefieldtour Oradour sur Glane, tankmuseum Saumur en de Loirestreek. 6 Daagse Battlefieldtour Oradour sur Glane, tankmuseum Saumur en de Loirestreek. Geachte reiziger, - zaterdag 5 t/m donderdag 10 oktober 2019 - We hebben weer een najaarsreis op het programma staan voor

Nadere informatie

HET DROOMMUSEUM VAN DRE

HET DROOMMUSEUM VAN DRE HET DROOMMUSEUM VAN DRE Beste leerling, Dit werkblad wil je iets langer bij bepaalde zaken in het museum laten stil staan. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je niet mag rondneuzen naar andere objecten,

Nadere informatie

2 de graad lager onderwijs

2 de graad lager onderwijs 2 de graad lager onderwijs Hallo beste lezer, Wat een toeval dat jij mijn dagboek gevonden hebt! Ik kijk er al naar uit om je alles te vertellen wat ik meegemaakt heb de laatste maanden, wat waren me dat

Nadere informatie

Mens en natuur in oorlogstijd

Mens en natuur in oorlogstijd 1 Mens en natuur in oorlogstijd Langs bossen en tuinen Hoe wijzigde de Eerste Wereldoorlog het landschap en de relatie tussen de mens en zijn natuurlijke omgeving? 2 Naar de bron Zaterdag 8 januari '16.

Nadere informatie

De 100-jarige herdenking van het Gevecht aan de Edemolen te Nazareth. Dinsdag 7 oktober 2014

De 100-jarige herdenking van het Gevecht aan de Edemolen te Nazareth. Dinsdag 7 oktober 2014 De 100-jarige herdenking van het Gevecht aan de Edemolen te Nazareth Dinsdag 7 oktober 2014 In de eerste fase van de Eerste Wereldoorlog (4 augustus-31 oktober 1914) heeft het 5 Linie Regiment een lange

Nadere informatie

14-18. www.vlaamsbrabant14-18.be. Fietsen langs ons oorlogsverleden. en Aarschot branden. 100 jaar Groote Oorlog

14-18. www.vlaamsbrabant14-18.be. Fietsen langs ons oorlogsverleden. en Aarschot branden. 100 jaar Groote Oorlog 2014-18 100 jaar Groote Oorlog Belevingscentrum 14-18 Fietsen langs ons oorlogsverleden Leuven en Aarschot branden Vredig nu, gruwel toen Lees de oorlogsverhalen onderweg De Groote Oorlog in Vlaams-Brabant

Nadere informatie

Nieuwsbrief augustus/ september 2012

Nieuwsbrief augustus/ september 2012 Nieuwsbrief augustus/ september 2012 1 en 2 september: Feestweekeinde 100 Jaar Den Dolder met Poppodium, Jaarmarkt, Kunstmarkt en nog meer. Alle activiteiten zijn in het centrum van het dorp op en aan

Nadere informatie

van woensdag 6 juni 2018

van woensdag 6 juni 2018 van woensdag 6 juni 2018 Verwelkoming door Kris Deckers, voorzitter Muzikale omlijsting door Con Brio Goedkeuring verslag (presentatie) september 2017 Een vereniging stelt zich voor: vzw Hortus ter Saksen

Nadere informatie

Toespraak Gerdi Verbeet. Congres Vergeten slachtoffers tijdens WOII in de GGz De Basis Doorn, 10 juni Geachte aanwezigen,

Toespraak Gerdi Verbeet. Congres Vergeten slachtoffers tijdens WOII in de GGz De Basis Doorn, 10 juni Geachte aanwezigen, Toespraak Gerdi Verbeet Congres Vergeten slachtoffers tijdens WOII in de GGz De Basis Doorn, 10 juni 2016 Geachte aanwezigen, Dank voor de uitnodiging om hier te komen spreken in Doorn, dichtbij Den Dolder

Nadere informatie

Geschied- en Heemkundige Kring vzw PEPIJN@LANDEN

Geschied- en Heemkundige Kring vzw PEPIJN@LANDEN Geschied- en Heemkundige Kring vzw PEPIJN@LANDEN Secretariaat/Documentatiecentrum: Bezoekerscentrum Rufferdinge Molenberg 4 3400 Landen Tel. 011 88 34 68 Fax 011 83 27 62 info@ghklanden.be www.ghklanden.be

Nadere informatie

LICHTERVELDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

LICHTERVELDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG LICHTERVELDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog LI_07 Er is veel volk op de dorpsplaats samengekomen en overal hangen vlaggen. Niemand is aan het werken. Het is waarschijnlijk zondag, en mooi

Nadere informatie

Mens en natuur in oorlogstijd

Mens en natuur in oorlogstijd 1 Mens en natuur in oorlogstijd Langs bossen en tuinen Hoe wijzigde de Eerste Wereldoorlog het landschap en de relatie tussen de mens en zijn natuurlijke omgeving? 2 Naar de bron Zaterdag 8 januari '16.

Nadere informatie

Lesbrief Secundair Onderwijs

Lesbrief Secundair Onderwijs Lesbrief Secundair Onderwijs _De Oude Kaasmakerij De oude kaasmakerij is het kaasmuseum van Vlaanderen en ons land. Educatieve gidsen begeleiden de studenten doorheen het verhaal van kaas, dat ruimer gaat

Nadere informatie

Vredescentrum. AANBOD BASISONDERWIJS Schooljaar

Vredescentrum. AANBOD BASISONDERWIJS Schooljaar Vredescentrum AANBOD BASISONDERWIJS Schooljaar 2017-2018 1 Vredescentrum van de provincie en stad Antwerpen vzw Het Vredescentrum voor de vrienden. Het Vredescentrum is al 30 jaar lang een enthousiaste

Nadere informatie

De Tweede Wereldoorlog herdacht. Een vergelijking tussen Nederland en Duitsland

De Tweede Wereldoorlog herdacht. Een vergelijking tussen Nederland en Duitsland De Tweede Wereldoorlog herdacht Een vergelijking tussen Nederland en Duitsland Nationale herdenking in Nederland Hebben we in Nederland de oorlog altijd zo herdacht? - een kleine herdenkingsgeschiedenis

Nadere informatie

Pontonbrug over de Schelde 03/10/2014

Pontonbrug over de Schelde 03/10/2014 Pontonbrug over de Schelde 03/10/2014 Excellenties (Geachte president van Europa, geachte minister-president), Waar je -behalve in onze gedachten- ook bent liefste Marleen, Dames en heren, Precies honderd

Nadere informatie

Waar het landschap een verhaal vertelt

Waar het landschap een verhaal vertelt Waar het landschap een verhaal vertelt Introductie Graafs KazemattenMuseum Het Graafs KazemattenMuseum is officieel geopend op 17 september 2011, exact 67 jaar nadat Amerikaanse parachutisten de nabij

Nadere informatie

20 jaar Heemkring ter Ham

20 jaar Heemkring ter Ham N IEUWS VAN DE HEEMKRING TER HAM SEPTEMBER 17 1997 2017 20 jaar Heemkring ter Ham Voor elk wat (heemkundig) wils... 3 september MELSBROEK WOI WANDELING Info bladzijde 2 10 september OPEN MONUMENTENDAG

Nadere informatie

Cijferboek cultureel erfgoed algemeen rapportageverslag

Cijferboek cultureel erfgoed algemeen rapportageverslag Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Collectiebeherende organisatie - museum - regionaal ingedeeld Het Cijferboek cultureel erfgoed is een initiatief van het agentschap Kunsten

Nadere informatie

Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag

Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Erfgoedcel Het Cijferboek cultureel erfgoed is een initiatief van het agentschap Kunsten en Erfgoed en FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel

Nadere informatie

QR-code aan monument Blauwenhoek

QR-code aan monument Blauwenhoek QR-code aan monument Blauwenhoek Herdenkingsborden aan Blauwenhoek met de namen van de inwoners van Londerzeel overleden ten gevolge van WO I of WO II Op de vier gemeentelijke oorlogsmonumenten van de

Nadere informatie

ACTIVITEITEN IN DE KIJKER. 50 jaar Heemkring De Botermolen. 1 activiteiten - 09 2013

ACTIVITEITEN IN DE KIJKER. 50 jaar Heemkring De Botermolen. 1 activiteiten - 09 2013 ACTIVITEITEN IN DE KIJKER 50 jaar Heemkring De Botermolen Deze zomer vond in Keerbergen een historische karren- en wagenstoet plaats ter gelegenheid van het 50-jarige bestaan van Heemkring De Botermolen.

Nadere informatie

Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag

Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Dienstverlenende organisatie Het Cijferboek cultureel erfgoed is een initiatief van het agentschap Kunsten en Erfgoed en FARO. Vlaams steunpunt

Nadere informatie

5 t/m 10 oktober - Oradour & Saumur

5 t/m 10 oktober - Oradour & Saumur 5 t/m 10 oktober - Oradour & Saumur 6 daagse battlefield tour Oradour sur Glane, tankmuseum Saumur en de Loirestreek Een unieke reis naar midden-frankrijk. Ons eerste reisdoel is een uitgebreid bezoek

Nadere informatie

organiseert HEEMKUNDE ZONDAGEN

organiseert HEEMKUNDE ZONDAGEN Heemkunde Gouw Antwerpen vzw organiseert HEEMKUNDE ZONDAGEN Van zondag 2 juni zondag 30 juni 2019 stellen deelnemende heemkundige kringen in de provincie Antwerpen hun museum of documentatiecentrum open

Nadere informatie

VOORBEREIDING OP BEZOEK AAN DE MUSICAL SOLDAAT VAN ORANJE. Een project over Soldaat van Oranje kan uit verschillende onderdelen bestaan :

VOORBEREIDING OP BEZOEK AAN DE MUSICAL SOLDAAT VAN ORANJE. Een project over Soldaat van Oranje kan uit verschillende onderdelen bestaan : VOORBEREIDING OP BEZOEK AAN DE MUSICAL SOLDAAT VAN ORANJE Een project over Soldaat van Oranje kan uit verschillende onderdelen bestaan : - het lezen van het boek Soldaat van Oranje en het maken van de

Nadere informatie

Programma 14 de Week van de Verdraagzaamheid 2014

Programma 14 de Week van de Verdraagzaamheid 2014 Programma 14 de Week van de Verdraagzaamheid 2014 14 de Week van de Verdraagzaamheid Van 09 tot en met 17 november 2014 vindt in Zottegem de 14 de Week van de Verdraagzaamheid plaats. De Week van de Verdraagzaamheid

Nadere informatie

1. Ten Berge Team vzw stelt voor: Fietszoektocht (tot 20 juni 2016)

1. Ten Berge Team vzw stelt voor: Fietszoektocht (tot 20 juni 2016) Basisschool Ten Berge Galgenbergstraat 39 9290 Berlare Tel.: 052/42.35.04 Fax.: 052/42.58.47 E-mail: bs.berlare@g-o.be www.tenberge.be 1. Ten Berge Team vzw stelt voor: Fietszoektocht (tot 20 juni 2016)

Nadere informatie

Ziehier onze activiteiten voor het eerste deel van het werkjaar: Heemkundige avond: vrijdag 28 maart 2014

Ziehier onze activiteiten voor het eerste deel van het werkjaar: Heemkundige avond: vrijdag 28 maart 2014 Met de steun van: Rekeningnummer (IBAN): BE02 0012 1637 4340 BIC: GEBA BE BB Web: www.hokzele.be E-mail: hokzele@hotmail.com Museum en documentatiecentrum: Lokerenbaan 43, 9240 Zele Ondernemersnummer:

Nadere informatie

DILEMMA 14/18, INLEEFSPEL OVER WERELDOORLOG 1 IN JOUW GEMEENTE

DILEMMA 14/18, INLEEFSPEL OVER WERELDOORLOG 1 IN JOUW GEMEENTE DILEMMA 14/18, INLEEFSPEL OVER WERELDOORLOG 1 IN JOUW GEMEENTE 1. TUMULT IS 1.1 ONZE KERNTHEMA S Conflicten hanteren en geweld aanpakken Bevorderen van de culturele dialoog Oorlog en vrede exploreren Citaat

Nadere informatie

SLYPSKAPELLE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

SLYPSKAPELLE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG SLYPSKAPELLE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog MO_03 Moeders met lange rokken en schorten. Meisjes en jongens met zwarte kousen, sommige op klompen. Het lijkt gezellig op straat. Geen auto

Nadere informatie

Toetsingskader kunst en cultuur

Toetsingskader kunst en cultuur Toetsingskader kunst en cultuur 2.2.1 Instrumentale muziekverenigingen - de beoefening van instrumentale muziek vindt wekelijks plaats in verenigingsverband, minimaal 40 maal per jaar; - de HaFaBra-vereniging

Nadere informatie

algemene informatie Ook voor de Merelbeekse scholen is er een boeiend erfgoedaanbod!

algemene informatie Ook voor de Merelbeekse scholen is er een boeiend erfgoedaanbod! algemene informatie contact: dienst erfgoed openingsuren: T 09 210 32 92 ma 9-12 u. di 9-12 u. woe 9-12 u. adres: Gemeentehuis Merelbeke do 9-12 u. Hundelgemsesteenweg 353 vrij 9-12 u. 9820 Merelbeke Waarvoor

Nadere informatie

De Wilg. Programmaboekje Activiteiten. Lokaal Dienstencentrum. De Wilg

De Wilg. Programmaboekje Activiteiten. Lokaal Dienstencentrum. De Wilg Lokaal Dienstencentrum De Wilg J A A R G A N G 1, N R. 4 J U L I A U G U S T U S 2 0 1 6 Programmaboekje Activiteiten De Wilg Witvrouwenveldstraat 1 2550 Kontich 03 450 82 82 OF 03 450 82 80 (onthaal)

Nadere informatie

Regio TERF in W.O. 1

Regio TERF in W.O. 1 De Opdracht - Literatuurstudie - Verhaallijnen - Opportuniteiten ihkv herdenkingen 2014-2018 Literatuurstudie - Bibliografie - Samenvatting = het verhaal van regio TERF in W.O. 1 Bibliografie CRITERIA

Nadere informatie

_ xlsx: 1180.WeekdagSchool Pag. 1/10 Afgedrukt : 27/10/2010, 10:44

_ xlsx: 1180.WeekdagSchool Pag. 1/10 Afgedrukt : 27/10/2010, 10:44 180 Aartselaar - Groenplaats 181 Rumst - Aartselaar - Groenplaats 182 Boom - Aartselaar - Groenplaats 183 Niel - Aartselaar - Groenplaats 508 Snelbus Mechelen - Rumst - Aartselaar - Schelle Film 180 180

Nadere informatie

Manifestatie 31 mei 2016

Manifestatie 31 mei 2016 Manifestatie 31 mei 2016 REGIO DENDER Beste reiziger Door een vakbondsactie is de dienstregeling vandaag ernstig verstoord, waarvoor onze excuses. In de tabel hierna vindt u een overzicht van alle ritten

Nadere informatie

Regionale infosessie Erfgoeddag 2016 Rituelen

Regionale infosessie Erfgoeddag 2016 Rituelen Regionale infosessie Erfgoeddag 2016 Rituelen Erfgoeddag? Erfgoeddag 2016 Rituelen Van idee naar activiteit Hoe inschrijven? Promotiemateriaal Belangrijke data welkomsritueel Rhoussoul, Foto: Cigdem Yuksel,

Nadere informatie

RUMBEKE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

RUMBEKE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG RUMBEKE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog RUM_02 Koetsen en karren over de kasseien van de vooroorlogse Rumbeeksesteenweg. De straat loopt recht op de mooie, fiere kerktoren. 31 juli 1914:

Nadere informatie

1914 Duitse mariniers in Londerzeel

1914 Duitse mariniers in Londerzeel 1914 Duitse mariniers in Londerzeel door Louis De Bondt, Francis Hallemans en Louis De Boeck Op 20 augustus 1914 werd het niet verdedigde Brussel door de Duitsers bezet en nog dezelfde dag werden er door

Nadere informatie

Open Monumentendag Hoogeveen 2012: Groen van Toen Deel 2: Overige activiteiten

Open Monumentendag Hoogeveen 2012: Groen van Toen Deel 2: Overige activiteiten Het groen in Hoogeveen: Van Park naar Park. Wandeltocht langs oud en jong groen. Speciaal voor Open Monumentendag 2012 is er een tweedaagse wandelroute door Hoogeveen ontwikkeld. Deze route is voor de

Nadere informatie

Veel leesplezier met deze brugklapper. DOOR DE DIRECTIE 1. BOSDAG VOOR A,B,C,D en K 2 PASSCHENDAELE MUSEUM 4. DRAMALES IN A en B 6

Veel leesplezier met deze brugklapper. DOOR DE DIRECTIE 1. BOSDAG VOOR A,B,C,D en K 2 PASSCHENDAELE MUSEUM 4. DRAMALES IN A en B 6 S C H O O L K R A N T B. O. D E B R U G BRUGKLAPPER DOOR DE DIRECTIE november 2014 Hallo, Grote werken in de Brug! De gang wordt in een frisse kleur geschilderd en ook de poorten schitteren in het groen.

Nadere informatie

MYSTERIES VAN HET VENERABEL

MYSTERIES VAN HET VENERABEL MYSTERIES VAN HET VENERABEL Elke tweede donderdag na Pinksteren viert de Katholieke Kerk Sacramentsdag. Men herdenkt de instelling van de eucharistie, waarbij Jezus Christus zichzelf onder de gedaanten

Nadere informatie

Nieuwsbrief mei

Nieuwsbrief mei Nieuwsbrief mei 2011 Met de uitgave van een nieuwsbrief zullen we u in de toekomst regelmatig informeren over interessante activiteiten van de Historische Vereniging Den Dolder. Website Historische Vereniging

Nadere informatie

ONZE VERGETEN HELDEN

ONZE VERGETEN HELDEN ONZE VERGETEN HELDEN Een project over heemkunde en funerair erfgoed in je gemeente In het kader van de herdenking rond 100 jaar einde van de Eerste Wereldoorlog lanceert het War Heritage Institute (WHI)

Nadere informatie

KERMIS EN JAARMARKT BELSELE

KERMIS EN JAARMARKT BELSELE KERMIS EN JAARMARKT BELSELE PROGRAMMA november 2013 Beste Belselenaar, Beste lezer, Elf november, 11.11.11 en de winterjaarmarkt, drie begrippen in Belsele, onlosmakelijk met elkaar verbonden. Elf november

Nadere informatie

Door een vakbondsactie is de dienstregeling vandaag ernstig verstoord, waarvoor onze excuses.

Door een vakbondsactie is de dienstregeling vandaag ernstig verstoord, waarvoor onze excuses. Staking 01-12-2014 REGIO DENDER Beste reiziger Door een vakbondsactie is de dienstregeling vandaag ernstig verstoord, waarvoor onze excuses. In de tabel hierna vindt u een overzicht van alle ritten die

Nadere informatie

Gennep - Reformatiestad Gennep is door de Community of Protestant Churches in Europe uitgeroepen tot Reformatiestad vanwege de bijzondere rol die

Gennep - Reformatiestad Gennep is door de Community of Protestant Churches in Europe uitgeroepen tot Reformatiestad vanwege de bijzondere rol die - Reformatiestad is door de Community of Protestant Churches in Europe uitgeroepen tot Reformatiestad vanwege de bijzondere rol die speelde tijdens en na de Reformatie. Ter gelegenheid van het herdenkingsjaar

Nadere informatie

100 JAAR WOI. De Groote Oorlog 30 SEPTEMBER TOT 13 NOVEMBER 2016

100 JAAR WOI. De Groote Oorlog 30 SEPTEMBER TOT 13 NOVEMBER 2016 100 JAAR WOI De Groote Oorlog 30 SEPTEMBER TOT 13 NOVEMBER 2016 Inleiding. Ooit weer!? Nooit meer!? 100 jaar geleden woedde de Eerste Wereldoorlog in al z n hevigheid. Met alle gevolgen vandien. Vele slachtoffers,

Nadere informatie

Vredescentrum. AANBOD SECUNDAIR ONDERWIJS Schooljaar

Vredescentrum. AANBOD SECUNDAIR ONDERWIJS Schooljaar Vredescentrum AANBOD SECUNDAIR ONDERWIJS Schooljaar 2017-2018 1 Vredescentrum van de provincie en stad Antwerpen vzw Het Vredescentrum voor de vrienden. Het Vredescentrum is al 30 jaar lang een enthousiaste

Nadere informatie

Vroeger en Nu. Reeks met getuigenissen over het verleden van het Waasland

Vroeger en Nu. Reeks met getuigenissen over het verleden van het Waasland Vroeger en Nu Reeks met getuigenissen over het verleden van het Waasland De Erfgoedcel Waasland maakt deel uit van het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband van het Land van Waas (I.C.W.) en wordt ondersteund

Nadere informatie

Gildeleven. Maandelijks tijdschrift van de Landelijke Bewegingen Sint-Gillis-Waas

Gildeleven. Maandelijks tijdschrift van de Landelijke Bewegingen Sint-Gillis-Waas Maandelijks tijdschrift van de Landelijke Bewegingen Sint-Gillis-Waas Gildeleven Jaargang 61 september 2017 - nr. 7 Verantw. : Chris Van Landeghem Bosstraat 35 9170 Sint-Gillis-Waas Erkenningnummer: P209136

Nadere informatie

2016 (in waarde van 2016) 2016

2016 (in waarde van 2016) 2016 Opbrengst 1 % APB / inwoner Opbrengst 100 OV / inwoner 2016 (in waarde van 2016) 2016 Ronse 28,46 Kluisbergen 9,44 Zele 35,59 Lierde 12,39 Zelzate 36,36 Horebeke 13,04 Eeklo 37,68 Zwalm 13,07 Sint-Laureins

Nadere informatie

Voorbeelden van draaiboeken

Voorbeelden van draaiboeken Praktische tips 2 Voorbeelden van draaiboeken 3 Voorbeeld uitnodiging herdenking 4 Voorbeeld uitnodiging overdracht 5 Voorbeeld welkomstwoord 5 Voorbeeld slotwoord 6 Gedichten Voorbeelden van draaiboeken

Nadere informatie

MOORSLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

MOORSLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG MOORSLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog MO_03 Moeders met lange rokken en schorten. Meisjes en jongens met zwarte kousen, sommige op klompen. Het lijkt gezellig op straat. Geen auto s...

Nadere informatie

GITS TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

GITS TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG GITS TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG 31 juli 1914: ten oorlog! Op vrijdag 31 juli 1914 staat Gits in rep en roer: de algemene mobilisatie wordt afgekondigd. Alle jongemannen die in aanmerking komen voor

Nadere informatie

BELVUE MUSEUM. Jongeren eerst!

BELVUE MUSEUM. Jongeren eerst! BELVUE MUSEUM Jongeren eerst! HET BELvue Beheerd door de Koning Boudewijnstichting Geopend in 2005 als centrum voor democratie en geschiedenis Belangrijkste doelgroep: jongeren 2 Democratische waarden

Nadere informatie

museabrugge.be MUSEA BRUGGE Collectiepresentatie georges vantongerloo groeningemuseum I I persdossier

museabrugge.be MUSEA BRUGGE Collectiepresentatie georges vantongerloo groeningemuseum I I persdossier museabrugge.be MUSEA BRUGGE Collectiepresentatie georges vantongerloo groeningemuseum I 26.09. 15-07.02. 16 I persdossier collectiepresentatie Georges Van Tongerloo 2 KORT MEER INFO Het Groeningemuseum

Nadere informatie

Geschiedenis online prijs

Geschiedenis online prijs Geschiedenis online prijs PeelenMaasNet doet mee aan de verkiezing van de beste historische website en app, de Geschiedenis Online Prijs. Er worden 2 prijzen uitgereikt: de Juryprijs en de Publieksprijs.

Nadere informatie

Lesbrief Voedingsonderwijs

Lesbrief Voedingsonderwijs Lesbrief Voedingsonderwijs 1 _Voorstelling Om te weten moet je proeven De Oude Kaasmakerij is het enige kaasmuseum van het land. In De Oude Kaasmakerij leert de bezoeker de veelzijdigheid en ongelooflijke

Nadere informatie

Stedelijke Musea Ieper. voor gezinnen

Stedelijke Musea Ieper. voor gezinnen Stedelijke Musea Ieper voor gezinnen Om te winnen moet je Om te winnen moet je is een speurtocht met krabloten die kinderen langs het Onderwijsmuseum, het Stedelijk Museum en het Museum Godshuis Belle

Nadere informatie

NIEUWS. Nieuwsbrief september 2015 43

NIEUWS. Nieuwsbrief september 2015 43 Erfgoedcel Mijn-Erfgoed E.Coppéelaan 87 3600 Genk Nieuwsbrief september 2015 43 NIEUWS Nieuwe website Sinds deze maand staat onze nieuwe website online. Je vind er onder andere informatie over onze werking,

Nadere informatie

DADIZELE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

DADIZELE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG DADIZELE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog DAD_02 Dadizele, voor de oorlog. De kinderen wachten op de tram. Overal in de streek liepen tramlijnen. Maar de tram maakte plaats voor de auto. Ook

Nadere informatie

Geachte burgemeester, dames en heren, beste jongens en meisjes,

Geachte burgemeester, dames en heren, beste jongens en meisjes, Toespraak Gerdi Verbeet Onthulling vernieuwd monument Voorhout, 3 mei 2017 Geachte burgemeester, dames en heren, beste jongens en meisjes, Hartelijk dank dat u mij vandaag de gelegenheid geeft iets te

Nadere informatie

IEPERBOOG BELEGERDE STAD

IEPERBOOG BELEGERDE STAD IEPERBOOG BELEGERDE STAD Beste leerling, Dit werkblad heeft als doel je iets langer bij bepaalde zaken in het museum te laten stil staan. Laat dit werkblad je er echter niet van weerhouden alles met de

Nadere informatie

www.deandereverbeeld.wordpress.com

www.deandereverbeeld.wordpress.com Tentoonstelling 24/04/2014 22/05/2014 BERINGEN www.deandereverbeeld.wordpress.com 1. Wie is KMS? Kerkwerk Multicultureel Samenleven (KMS) is een open socioculturele organisatie met als opdracht te sensibiliseren,

Nadere informatie

Daguitstappen en arrangementen voor groepen

Daguitstappen en arrangementen voor groepen Daguitstappen en arrangementen voor groepen 100 jaar Groote Oorlog 2014-18 In Oostduinkerke, te midden van de duinen en slechts op enkele minuten van het strand nodigt u uit voor een heerlijk verblijf

Nadere informatie

Werkblad In Flanders Fields Museum

Werkblad In Flanders Fields Museum Werkblad In Flanders Fields Museum Hallo! Je bezoekt vandaag het In Flanders Fields Museum. Dit werkblad stelt je vragen over wat je in het museum zal zien en horen. Natuurlijk mag je ook verder kijken

Nadere informatie