Overleg werkgroep WOI 23/04/2013

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Overleg werkgroep WOI 23/04/2013"

Transcriptie

1 Overleg werkgroep WOI 23/04/2013 Aanwezig: Paul Neirinck, Herman Van Den Bulcke, Jan Olsen, Theo Van Damme, Daniel Lemmens, Mieke Penninck, Henk Tyberghein, Marc Kellens, Rolande Van Heede, Peter Van Gansbeke, Adeline De Graeve, Jan Tusschans, Michel De Roeck Verontschuldigd: Ans Van De Cotte (Erfgoedcel), Roos Coppens (Erfgoedcel), Hilde Du Ville (werkt aanbod uit voor haar school; kan zich niet verder engageren op gemeentelijk vlak), Sofie Verspeeten, Paul Bruynooghe, Mieke D Hont (Pojedu) 1) Wie zit er rond de tafel en wie is er waar mee bezig? - Herman Van Den Bulcke: toneelstuk/ totaalspektakel met zoveel mogelijk mensen en verengingen. Het is de bedoeling hiermee tot een opvoering te komen in Henk Tyberghein: vooral betrokken bij de bunker van Gontrode. - Marc Kellens: heeft samen met zijn zoon een wandeling uitgewerkt; deze zou door wandelclub Aktivia worden ingericht op de dag van de herdenking van de Franse Marinefuseliers (11 oktober 2014) - Daniel Lemmens - Rolande Van Heede Werkt rond Kwatrecht, archief van Wetteren verzamelt documentatie; werkt ook naar een publicatie toe. Gezien de nabijheid is ze ook geïnteresseerd in de Melse oorlogsgeschiedenis. - Theo Van Damme: verbonden aan Mars en Mercurius. Organiseren op 11 en 12 oktober 2013 herdenking Franse Marinefuseliers 1) Militaire plechtigheid 2) Tentoonstelling 3) Wandelactiviteit samen met Activia Zij zijn al volop bezig met de uitwerking hiervan. Er komen nog wat vragen over de tentoonstelling. Mars en Mercurius zal de tentoonstelling uitzetten. Als er inbreng is vanuit de gemeente kan dat zeker. In 2004 heeft de tentoonstelling 2 dagen gestaan, na de militaire plechtigheid wordt die geopend na de plechtigheid door het gemeentebestuur.

2 De wandelroute: hier is er plek voor de route die door Marc Kellens is uitgewerkt. Er is mogelijkheid tot 18 km of 8 km; iedereen wandelt op eigen kracht. Er zou informatie bijhoren, maar de vorm waarin deze wordt aangereikt aan de wandelaars moet nog bepaald worden. Mensen van Mars en Mercurius Brugge zijn bezig met Nooit meer Oorlog en stappen daarmee naar scholen; In die zin is Mars en Mercurius ook zelf bezig met een pedagogisch project. Eventueel kunnen zij materiaal aanreiken wanneer er vanuit onze werkgroep pedagogische pakketten worden gemaakt. - Peter Van Gansbeke is leraar in Evergem maar inwoner van Melle. Hij werkt aan een educatief pakket rond WOI voor kinderen en jongeren van het 1 e leerjaar tot het zesde middelbaar. Inhoudelijk wil hij hiermee aansluiten bij anderen projecten die worden uitgewerkt. Hij is ook op zoek gegaan naar een reenactment- groep. Hij heeft er 12 aangesproken waarvan er 6 gereageerd hebben. Het probleem bij vele van zulke groepen is dat er 4 à 5 jaar op voorhand moet geboekt worden. Toch zijn er nog mogelijkheden voor Melle in de periode van Adeline De Graeve en Jan Tusschans (VOS) Adeline zal verbond VOS vragen wat de plannen zijn. - Michel De Roeck (NSB) De NSB wil graag een monument oprichten ter ere van alle oudstrijders op het kerkhof van Melle, niet ver van de graven van de vlootfuseliers. Er zou een alfabetische lijst opstaan met alle namen van oudstrijders; Michel heeft hier al veel opzoekingswerk naar gedaan. Het gaat hierbij om oudstridjers die in Melle begraven zijn. Hij gaat binnenkort een prijsofferte vragen voor de stenen, het metsen zouden ze zelf doen. Ze zouden dit eventueel kunnen realiseren aan het einde van de periode, in VOS is geïnteresseerd om dit in samenwerking te doen. - Paul Neirinck wilde eigenlijk een verhaal schrijven over de oorlog in Melle, maar is bij zijn opzoekingen gestoten op een aantal verhalen die hem boeiden, gruwelverhalen, oorlogspropaganda, oorlogstoerisme, verhalen van publieke, bekende figuren. Zijn doel is om deze teksten te publiceren; dat kan in kader van één van de initiatieven of projecten, maar eventueel in eigen beheer. We zouden graag de activiteiten spreiden over de periode van 4 jaar; bovendien wil schepen De vis graag dat er elk jaar zeker rond 11 november iets speciaal te doen is. Dit jaar 11 november vragen we professor Luc De Vos in kader van de vredesweek en wordt er en uitstap naar Flanders Fields georganiseerd; tijdens de misviering zal koor Sapukay optreden (uit Merelbeke).

3 2) Werkingsbudget De werkgroep WOI krijgt van de gemeente een werkingsbudget van 1000 euro. 3) Aankoop Bunker Gontrode op de rechte Ree De gemeente is al een tijdje bezig om een bunker aan te komen uit de eerste wereldoorlog. Het gaat om een Duitse bunker die verbonden was aan een vliegveld voor zeppelins en later gevechtsvliegtuigen. De aankoop moet normaalgezien nu kunnen doorgaan; daarna wordt de bunker ingericht. Er is hiervoor bij de provincie en Europa een aanvraag ingediend om gesubsidieerd te worden als PDPO- project (plattelandsontwikkeling). De Erfgoedcel is hierin een drijvende kracht geweest. Dit project voorziet het volgende: - panoramatafel op de bunker met afbeeldingen, een scherm en ook QR- codes waarmee bijkomend informatie kan worden ontsloten. - een fietslus, die aansluit op de Rodelandroute en zo verbinding maakt met de stad; aan de hand van een brochure, ook met QR- codes, met educatief luik waarbij het cultuurhistorisch erfgoed geduid en leesbaar gemaakt wordt voor kinderen - een wandelroute vanaf het station van Gontrode, ook met QR- codes, met educatief luik waarbij het cultuurhistorisch erfgoed geduid en leesbaar gemaakt wordt voor kinderen - instap in de website kinderen in bezet gebied, ontwikkeld door erfgoedcel Terf. Het evrhaal van WOI wordt verteld door kidneren van toen aan kinderen van nu aan de hand van kant en klare lesfiches, een quiz, spelelementen, - inschakeling van de erfgoedbank in het project. Al het verzamelde materiaal wordt via de erfgoedbank ontsloten en toegankelijk gemaakt voor een breed publiek. De erfgoedbankautomaat is hier een verplaatsbare versie van. Dit maakt de erfgoedbank mobiel. Het is de bedoeling dat deze reist tussen de rust- en verzorgingstehuizen en de psychiatrische centra van het Land van Rode en de Gentse rand. - Horeca worden aangesproken om toeristische arrangementen in dit kader aan te bieden - Publieksmoment (opening) in voorjaar Lezingencyclus door lokale heemkundige kringen, bibs, archiefdienst Merelbeke, museum Melle, Dit project zou voor euro gesubsidieerd worden; dan moet er nog euro door de gemeente bijgelegd worden; ook de erfgoedcel draagt zo n deel.

4 4) Doelgroep jeugd Zoals bij de presentatieronde is gebleken is Peter Van Gansbeke hierme bezig. Hij heeft al veel materiaal verzameld en samengesteld. Het is de bedoeling om op een kindgerichte manier iets te vertellen over de oorlog. Bij zijn opzoekingen heeft hij ondervonden dat er wel veel beschikbaar is over de tweede wereldoorlog, maar niet over de eerste. Hij wil dat zijn educatief pakket volledig is: dat het eigenlijk alles omvat, en dat eigenlijk elke vakleerkracht er iets mee kan doen en niet alleen de leerkracht geschiedenis. Onderwerpen die behandeld worden: Waarom 11 november Welke feiten zijn er gebeurd? Wat gebeurt er tijdens de bezetting? Dwangarbeid, smokkel, spionage, Wat met de kinderen in de oorlogsjaren? Wapenwedloop Einde van de oorlog De gevolgen van de oorlog. Materiaal wordt geselecteerd per graad. Er wordt naargelang de leeftijd aangepast. Doel is te werken met tekst, papier, powerpoint. Leerkrachten die willen kunnen daar iets uitnemen en kunnen hier zelf in kiezen. Peter heeft het vredeshuis in Gent al gecontacteerd materiaal specifiek rond de eerste wereldoorlog hebben ze niet. Jeugd en Vrede (Brussel) heeft wel verschillende mappen uitgewerkt. Zij starten in september met een spellenbox (vooral middelbaar gericht). Die zouden we kunnen opvragen. Peter vermeldt ook twee theaterproducties Farce Cancan De Gekke Soldaat (vanaf 13 jaar) De Groote Oorlog en de kleine Vrede (10 tot 14 jaar) Ook deze zouden geprogrammeerd kunnen worden. Een reenactment- spektakel zou hier ook bij kunnen helpen. Battleground Belgium vond Peter heel goed.

5 Paul Neirinck merkt op dat er bij de figuren waar hij rond werkt ook geschikt materiaal te vinden is. Het pakket zou moeten af zijn in juni. Misschien is het nuttig om al eens eerder af te toetsen bij de scholen? Dan zouden we kunnen weten waar ze zelf al mee bezig zijn en wat hun noden zijn. Mieke zal dit voorleggen aan de schepen van onderwijs en de leerkracht van de GBS; zij plande toch een scholenoverleg. Het verwondert ons dat er geen overkoepelende initiatieven komen vanuit de nationale/ vlaamse koepels. Schepen De Vis wil graag dat de leerlingen aan de slag gaan met de namen van de slachtoffers die op de monumenten, de graven staan. Ze moeten opzoeken waar ze vandaan kwamen, wie ze waren, hoe oud ze waren, in welk bataljon Kinderen zouden op 11 november een stuk hiervan kunnen voorlezen. Dit geeft een gezicht aan de oorlog. 5) Publicaties Beperktere onderwerpen kunnen ook in Melina aan bod komen. Hiervoor kunnen we een rubriek voorzien. Mieke legt dit voor aan de redactieraad van de Melina. Ook de Gonde is een mogelijkheid. Christoph Baele is aan werken rond de slag van Melle, 7 sept 1914 omdat één van zijn familieleden hierbij gesneuveld is. Jan vraagt hem na wat de stand van zaken is. Rolande Van Hede Paul Neirinck Deze drie mensen zijn voorlopig meest actief bezig met werken naar publicaties toe. Naast publiceren in de Melina en in de Gonde kunnen we in de loop van de vier jaar nog zien wat de meest geschikte vorm is voor de rest van ons materiaal. 6) Concert Pojedu Pojedu is gevraagd om een vredesconcert te geven, op 11 november Ze zijn hiervoor nog op zoek naar repertoire. Suggesties zijn zeker welkom. Peter Van Gansbeke heeft wel een suggestie van Gentse liedjes uit

6 7) Toneelproject Herman Van Den Bulcke Herman heeft met Alleen op de Wijde Wereld ervaring opgedaan met het opzetten van toneel/spektakel voor en door een brede doelgroep. De tekst zelf moet nog geschreven worden, maar het zal gaan over dingen die gebeurd zijn in Melle, met mensen van Melle. Hij hoopt om een beroep te kunnen doen op de know- how van mensen rond tafel die ervaring hebben met schrijven. 8) Tentoonstelling De vraag komt of het mogelijk zou zijn om via de Melina ea een oproep te doen naar mensen die relicten hebben? Misschien is het wel de moeite om een tentoonstelling uit te bouwen met wat de mellenaren nog hebben. Een dergelijke tentoonstelling zou kunnen plaatsvinden op het gemeentehuis. Misschien is ook Philmella geïnteresseerd om hieraan mee te werken. Henk merkt op dat mensen zich niet altijd bewust zijn wat ze hebben en soms niet beseffen dat wat ze hebben de moeite is. Vaak beseffen mensen pas eens de tentoonstelling staat dat zij ook thuis nog zulke voorwerpen hebben. Dat is een goede reden om zoiets niet in het begin van de periode te plannen. Op de verschillende evenementen die plaatsvinden tussen 14 en 18 kunnen mensen dan warm gemaakt worden. Henk heeft nog een suggestie: de gemeente Merelbeke heeft nog al die affiches die uitgehangen werden ten tijde van de oorlog. Deze zouden kunnen gereproduceerd worden en opnieuw één voor één opgehangen worden, 100 jaar na datum. Op die manier kan de oorlog wat levend gehouden worden in het straatbeeld. Dit lijkt een goed idee. Mieke zal eens contact opnemen hiervoor met Katrien Arnaut van de gemeente Merelbeke. 9) Rol van de gemeente De gemeente wil graag zicht hebben op waarvoor haar medewerking allemaal gevraagd wordt. Vandaar de vraag aan alle partners om hun project goed te bekijken en een oplijsting te maken van wat financieel en logistiek nodig is. Eventuele inkomsten moeten ook in kaart gebracht worden. Dan kan de afweging gemaakt worden wat mogelijk is. 10) Varia

7 Henk heeft nog een potentieel winstgevend voorstel. Duitse musea zouden potentieel geïnteresseerd kunnen zijn grond van onze bunker in kleine bokalen te kopen. Hij weet dat dit soms wordt gedaan met grond van andere belangrijke plekken uit de oorlog. Dit kan interessant zijn en we vragen Henk of hij hier wat meer concrete informatie over kan inwinnen. Volgende vergadering is gepland op 12 november.

Vergadering werkgroep WO I

Vergadering werkgroep WO I DIENST VRIJE TIJD 12/11/2013 Verslag Vergadering werkgroep WO I Aanwezig: Theo Vandamme, Paul Bruynooghe, Paul Neirinck, Ignace Van Doorslaer, Peter Van Gansbeke, Frank De Vis, Mieke Penninck Verontschuldigd:

Nadere informatie

Verslag Beheer cultuurraad 17/12/2013

Verslag Beheer cultuurraad 17/12/2013 Verslag Beheer cultuurraad 17/12/2013 Aanwezigheden: Verontschuldigd: Afwezig: Yves Van Walle, Marnic Keymeulen, Luc Drappier, Kathy Corthals, Mieke Penninck, Frank De Vis, Jan Olsen, Daniël Lemmens, Rita

Nadere informatie

HERDENKINGSPROGRAMMA. Lokale initiatieven

HERDENKINGSPROGRAMMA. Lokale initiatieven HERDENKINGSPROGRAMMA Net zoals in de Westhoek, worden ook in Scheldeland tal van initiatieven genomen om de Groote Oorlog te herdenken. Dit gaat van evenementen en tentoonstellingen tot speciale boekvoorstellingen

Nadere informatie

CULTUURRAAD. Verontschuldigd: Geert Vandendriessche, Sarah Verstrate, Bruno Ceuppens, Tina Janssens, Hans-Peter Ott

CULTUURRAAD. Verontschuldigd: Geert Vandendriessche, Sarah Verstrate, Bruno Ceuppens, Tina Janssens, Hans-Peter Ott Verslag Bestuursvergadering Locatie De Warandepoort, vergaderlokaal 1 Tijdstip Woensdag 29 november 2017 om 20u Aanwezig: Angèle Hoovelts, Steuts, Rob Bartholomees, Rudy Geirnaert, Jean-Pierre Leonard,

Nadere informatie

EERSTE WERELDOORLOG: EDUCATIEF AANBOD VOOR LAGERE SCHOLEN

EERSTE WERELDOORLOG: EDUCATIEF AANBOD VOOR LAGERE SCHOLEN EERSTE WERELDOORLOG: EDUCATIEF AANBOD VOOR LAGERE SCHOLEN Gemeente Evergem ontwikkelde een aanbod rond de Eerste Wereldoorlog in de eigen gemeente voor scholen van het lager onderwijs. Het aanbod is meest

Nadere informatie

stadsmagazine Harelbeke editie november 2014 Wereldoorlog I Poëziewedstrijd Storm op komst

stadsmagazine Harelbeke editie november 2014 Wereldoorlog I Poëziewedstrijd Storm op komst blad stadsmagazine Harelbeke editie november 2014 Wereldoorlog I Poëziewedstrijd Storm op komst Ook Harelbeke pakt in 2015 uit met een programma dat de Eerste Wereldoorlog herdenkt. Wat heeft Harelbeke

Nadere informatie

Rotselaar jarige Herdenking van de Slag aan de Molen

Rotselaar jarige Herdenking van de Slag aan de Molen Koninklijke Vereniging 5 Linie Regiment Rotselaar 1914 2014 100-jarige Herdenking van de Slag aan de Molen In het Vossenblad van juni hebben jullie de uitnodiging voor de deelname aan de jaarlijkse herdenking

Nadere informatie

uitnodiging Laat ons de gesneuvelden nimmer vergeten

uitnodiging Laat ons de gesneuvelden nimmer vergeten als ge van ze leven in de westhoek passeert deur regen en noorderwinden keert omme den tijd als g' alhier passeert den oorlog ga j' hier were vinden (uit het liedje 'Duizend soldaten' van Willem Vermandere)

Nadere informatie

algemene informatie Ook voor de Merelbeekse scholen is er een boeiend erfgoedaanbod!

algemene informatie Ook voor de Merelbeekse scholen is er een boeiend erfgoedaanbod! algemene informatie contact: dienst erfgoed openingsuren: T 09 210 32 92 ma 9-12 u. di 9-12 u. woe 9-12 u. adres: Gemeentehuis Merelbeke do 9-12 u. Hundelgemsesteenweg 353 vrij 9-12 u. 9820 Merelbeke Waarvoor

Nadere informatie

Vredeseducatie. Sofie Viaene en Heidi Timmerman

Vredeseducatie. Sofie Viaene en Heidi Timmerman Vredeseducatie Sofie Viaene en Heidi Timmerman Provincie West-Vlaanderen : beleidsnota 2008-2013 : Oorlog en Vrede in de Westhoek Beleidsopties : 1. Wetenschappelijk onderzoek 2. Zorgen voor het erfgoed

Nadere informatie

Samenwerking scholen - politie

Samenwerking scholen - politie Samenwerking scholen - politie 20 januari 2014 Aanwezigen Verontschuldigden Tania Van Helleputte (VTI), Susan De Coninck (Erasmusatheneum), Ellen Meeus (CLB-GO), Julie Ghijselen (stagiaire Drugpunt), Ellen

Nadere informatie

Reglement voor de toelagen aan culturele en socio-culturele verenigingen ter ondersteuning van een kwalitatief en integraal cultuurbeleid in Zulte.

Reglement voor de toelagen aan culturele en socio-culturele verenigingen ter ondersteuning van een kwalitatief en integraal cultuurbeleid in Zulte. Reglement voor de toelagen aan culturele en socio-culturele verenigingen ter ondersteuning van een kwalitatief en integraal cultuurbeleid in Zulte. 1. Algemene bepalingen Artikel 1: Kredieten Binnen de

Nadere informatie

1-Kennismaking met archeologie

1-Kennismaking met archeologie UITLEG VOOR DE LEERKRACHT Deze opdracht is de start van de lessenserie. Met deze opdracht introduceert u bij de leerlingen het onderwerp op een leuke manier. U kunt het onderwerp op verschillende manieren

Nadere informatie

De laatste wens van Maarten Ouwehand

De laatste wens van Maarten Ouwehand De laatste wens van Maarten Ouwehand Een verhalend ontwerp voor CKV waarin leerlingen op school een museum ontwerpen, inrichten en openen. Gemaakt voor en door: Andreas College Katwijk en Bureau voor Educatief

Nadere informatie

Heemkundekring Willem Snickerieme en Museum Zwaluws Erfgoed

Heemkundekring Willem Snickerieme en Museum Zwaluws Erfgoed Heemkundekring Willem Snickerieme en Museum Zwaluws Erfgoed Vastgesteld door het bestuur van de heemkundekring op 9 maart 2015. Wat is het Museum Zwaluws Erfgoed? Het museum Zwaluws Erfgoed is een etnografisch

Nadere informatie

Verslag van de bouw van het oorlogsmonumentje in Maashees. Periode maart tot mei 2015:

Verslag van de bouw van het oorlogsmonumentje in Maashees. Periode maart tot mei 2015: Verslag van de bouw van het oorlogsmonumentje in Maashees. Periode maart tot mei 2015: Jos van Kooij 1 Wat er vooraf ging: Tijdens mijn onderzoek naar de bouw van de nieuwe kerk (2012-2013) in Maashees

Nadere informatie

VOORBEREIDING OP BEZOEK AAN DE MUSICAL SOLDAAT VAN ORANJE. Een project over Soldaat van Oranje kan uit verschillende onderdelen bestaan :

VOORBEREIDING OP BEZOEK AAN DE MUSICAL SOLDAAT VAN ORANJE. Een project over Soldaat van Oranje kan uit verschillende onderdelen bestaan : VOORBEREIDING OP BEZOEK AAN DE MUSICAL SOLDAAT VAN ORANJE Een project over Soldaat van Oranje kan uit verschillende onderdelen bestaan : - het lezen van het boek Soldaat van Oranje en het maken van de

Nadere informatie

Verslag inspiratie dag lokaal cultuureducatiebeleid

Verslag inspiratie dag lokaal cultuureducatiebeleid Verslag inspiratie dag lokaal cultuureducatiebeleid P12 Culturele diversiteit in erfgoedprojecten Hoe kan u een breed en divers spectrum van mensen in uw gemeente betrekken bij het lokale erfgoed? Het

Nadere informatie

ONTDEK WOI MET JE KLAS in drie boeiende apps!

ONTDEK WOI MET JE KLAS in drie boeiende apps! ONTDEK WOI MET JE KLAS in drie boeiende apps! ONTDEK WOI MET JE KLAS in drie boeiende apps! Wil je met je klas een project uitwerken rond WOI en gebruik maken van nieuwe media? Dan zijn deze drie apps

Nadere informatie

Toeleidingsmechanismen naar een archief

Toeleidingsmechanismen naar een archief Toeleidingsmechanismen naar een archief Vrijwilligerswerking, educatie en reminiscentie Tijs Goethals, intergemeentelijk archivaris Poperinge-Vleteren Situatieschets Intergemeentelijke archiefdienst, opgericht

Nadere informatie

De 100-jarige herdenking van het Gevecht aan de Edemolen te Nazareth. Dinsdag 7 oktober 2014

De 100-jarige herdenking van het Gevecht aan de Edemolen te Nazareth. Dinsdag 7 oktober 2014 De 100-jarige herdenking van het Gevecht aan de Edemolen te Nazareth Dinsdag 7 oktober 2014 In de eerste fase van de Eerste Wereldoorlog (4 augustus-31 oktober 1914) heeft het 5 Linie Regiment een lange

Nadere informatie

In de stilte van ons herdenken, sprak de herinnering.

In de stilte van ons herdenken, sprak de herinnering. Toespraak burgemeester K. Tigelaar ter gelegenheid van de dodenherdenking op vrijdag 4 mei 2012 Dames en heren, jongens en meisjes, In de stilte van ons herdenken, sprak de herinnering. Herinneringen aan

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2 oktober 2012

Nieuwsbrief 2 oktober 2012 Nieuwsbrief 2 oktober 2012 Herfstvakantie van zaterdag 27 oktober tot en met zondag 4 november. Maandag 12 november is het pedagogische studiedag. De leerlingen hebben een vrije dag. Zondag 18 november

Nadere informatie

DILEMMA 14/18, INLEEFSPEL OVER WERELDOORLOG 1 IN JOUW GEMEENTE

DILEMMA 14/18, INLEEFSPEL OVER WERELDOORLOG 1 IN JOUW GEMEENTE DILEMMA 14/18, INLEEFSPEL OVER WERELDOORLOG 1 IN JOUW GEMEENTE 1. TUMULT IS 1.1 ONZE KERNTHEMA S Conflicten hanteren en geweld aanpakken Bevorderen van de culturele dialoog Oorlog en vrede exploreren Citaat

Nadere informatie

Nieuwe dienst DOP helpt mensen met handicap - 20/10/2012

Nieuwe dienst DOP helpt mensen met handicap - 20/10/2012 23.10.2012 dienst communicatie 20 SINT-PAULUS BRENGT HET DIALECT OPNIEUWTOT LEVENTIJDENS PROJECTWEEK GENT Perfesser liert kinders Gentsch De dertig kinderen van het vijfde en zesde leerjaar van Sint-Paulus

Nadere informatie

Beeldverslag van een Haagse wijk

Beeldverslag van een Haagse wijk Beeldverslag van een Haagse wijk In deze opdracht maken de leerlingen een beeldverslag van een Haagse wijk of een deel daaruit over de situatie in de periode van rond en tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Nadere informatie

Voorbeelden van draaiboeken

Voorbeelden van draaiboeken Praktische tips 2 Voorbeelden van draaiboeken 3 Voorbeeld uitnodiging herdenking 4 Voorbeeld uitnodiging overdracht 5 Voorbeeld welkomstwoord 5 Voorbeeld slotwoord 6 Gedichten Voorbeelden van draaiboeken

Nadere informatie

Herdenkingstoerisme Westhoek 2014

Herdenkingstoerisme Westhoek 2014 Visitor Management Herdenkingstoerisme Westhoek 2014 Persconferentie 8 april 2015 Opvolging bezoekerscijfers WOI-sites Westhoek BC Westfront 7 MUSEA: via ticketing 4 BEGRAAFPLAATSEN: via tellers Forse

Nadere informatie

De olifant die woord hield

De olifant die woord hield De olifant die woord hield Een voorstelling van verhalenverteller Peter Faber www.peterfaber.eu Inleiding Aan het eind van haar leven las Annie MG Schmidt al haar sprookjes nog eens door. Genadeloos streepte

Nadere informatie

BELVUE MUSEUM. Jongeren eerst!

BELVUE MUSEUM. Jongeren eerst! BELVUE MUSEUM Jongeren eerst! HET BELvue Beheerd door de Koning Boudewijnstichting Geopend in 2005 als centrum voor democratie en geschiedenis Belangrijkste doelgroep: jongeren 2 Democratische waarden

Nadere informatie

Bios2 Thema in de kijker Activiteiten in de bibliotheek

Bios2 Thema in de kijker Activiteiten in de bibliotheek Bios2 Thema in de kijker Activiteiten in de bibliotheek Bios2 thema reeks Oktober 2014 Het agentschap Sociaal-Cultureel Werk voor Jeugd en Volwassenen verzamelt via de rapporteringstool Bios2 al geruime

Nadere informatie

Schoolproject: IK KIES VOOR VREDE

Schoolproject: IK KIES VOOR VREDE Schoolproject: IK KIES VOOR VREDE Klasproject 6de leerjaar: Wereldoorlog I Anne Van Hemelryck Uitgangspunten: Een duidelijke vredesboodschap voor de kinderen vanuit een verantwoorde herinnering NIET: kinderen

Nadere informatie

Onlangs heeft u met uw klas een bezoek gebracht aan het Kinderboekenmuseum. Wij hopen dat u dit heeft ervaren als een leuk en leerzaam bezoek.

Onlangs heeft u met uw klas een bezoek gebracht aan het Kinderboekenmuseum. Wij hopen dat u dit heeft ervaren als een leuk en leerzaam bezoek. Beste docent, Onlangs heeft u met uw klas een bezoek gebracht aan het Kinderboekenmuseum. Wij hopen dat u dit heeft ervaren als een leuk en leerzaam bezoek. De leerlingen hebben in het museum onder andere

Nadere informatie

Lesbrief Voedingsonderwijs

Lesbrief Voedingsonderwijs Lesbrief Voedingsonderwijs 1 _Voorstelling Om te weten moet je proeven De Oude Kaasmakerij is het enige kaasmuseum van het land. In De Oude Kaasmakerij leert de bezoeker de veelzijdigheid en ongelooflijke

Nadere informatie

Interview over de geschiedenis van Joodse Hagenaars

Interview over de geschiedenis van Joodse Hagenaars Interview over de geschiedenis van Joodse Hagenaars In deze opdracht maak je een interview met een of meer personen over de Joodse bevolkingsgroep in Den Haag tijdens de Tweede Wereldoorlog. Je moet in

Nadere informatie

De Gentmomenten voorbereiding van een Gentse stadsklas

De Gentmomenten voorbereiding van een Gentse stadsklas De Gentmomenten voorbereiding van een Gentse stadsklas 1. WERKVORM groepjes van 5 of 6 kinderen. elke groep heeft een groepsleider ieder gentmoment heeft deze als taak in samenspraak met zijn groep het

Nadere informatie

Reglement voor de toelagen aan culturele en socio-culturele verenigingen ter ondersteuning van een kwalitatief en integraal cultuurbeleid in Zulte.

Reglement voor de toelagen aan culturele en socio-culturele verenigingen ter ondersteuning van een kwalitatief en integraal cultuurbeleid in Zulte. Reglement voor de toelagen aan culturele en socio-culturele verenigingen ter ondersteuning van een kwalitatief en integraal cultuurbeleid in Zulte. 1. Algemene bepalingen Artikel 1: Kredieten Binnen de

Nadere informatie

Project herinneringseducatie WOI derde graad lager onderwijs. Centrumscholen Dekenij Ieper Idee: Annemie Decoene Vrije Basisschool Immaculata Ieper

Project herinneringseducatie WOI derde graad lager onderwijs. Centrumscholen Dekenij Ieper Idee: Annemie Decoene Vrije Basisschool Immaculata Ieper Project herinneringseducatie WOI derde graad lager onderwijs Centrumscholen Dekenij Ieper Idee: Annemie Decoene Vrije Basisschool Immaculata Ieper Doelstellingen Kennismaking met Olympische atleten die

Nadere informatie

Bios2 Thema in de kijker Activiteiten in de bibliotheek

Bios2 Thema in de kijker Activiteiten in de bibliotheek Bios2 Thema in de kijker Activiteiten in de bibliotheek Bios2 thema reeks Mei 2012 Het agentschap Sociaal-Cultureel Werk voor Jeugd en Volwassenen verzamelt via de rapporteringstool Bios2 al geruime tijd

Nadere informatie

7.1 Scheepsjournaals

7.1 Scheepsjournaals Thema/ onderwerp: Ontdekkaart 7.1 Scheepsjournaals Korte samenvatting van de leeractiviteit: De leerlingen vullen de woorden op de goede plek in in de gatentekst. De leerlingen bevragen het scheepsjournaal

Nadere informatie

Inleiding op het lespakket. Blz. 3. Het verhaal van Musa Blz. 4. Even voorstellen, Inleiding op Musa in de klas. Blz. 5

Inleiding op het lespakket. Blz. 3. Het verhaal van Musa Blz. 4. Even voorstellen, Inleiding op Musa in de klas. Blz. 5 Musa Inhoud Inleiding op het lespakket. Blz. 3 Het verhaal van Musa Blz. 4 Even voorstellen, Inleiding op Musa in de klas. Blz. 5 Het koffertje ontdekken. Blz. 6 en 7 Inhoud koffertje. Blz. 8 en 9 2 Inleiding

Nadere informatie

PLANNINGSDOCUMENT. Werkjaar 2013

PLANNINGSDOCUMENT. Werkjaar 2013 PLANNINGSDOCUMENT Werkjaar 2013 Alexander Spriet, Ariane Van Den Steen, Nele Vanslembrouck feb 2013 1 Lessen uit het verleden: aandachtspunten voor de toekomstige werking Op basis van de interne evaluatie

Nadere informatie

HEEMKUNDE RIPS. Project Initiatie Document. Datum voltooid: 9-11-2011. Versie: 1.0. Document ID: 1 Bestandsnaam: Project initiatie document

HEEMKUNDE RIPS. Project Initiatie Document. Datum voltooid: 9-11-2011. Versie: 1.0. Document ID: 1 Bestandsnaam: Project initiatie document HEEMKUNDE RIPS Project Initiatie Document Projectcode: P201101 Datum voltooid: 9-11-2011 Auteur: Paul Oostenrijk Versie: 1.0 Status: Concept Bestandsnaam: Project initiatie document Documenthistorie Revisies

Nadere informatie

Infosessie Erfgoeddag Stop de tijd!

Infosessie Erfgoeddag Stop de tijd! Infosessie Erfgoeddag Stop de tijd! Welkom en doelstellingen Stop de tijd! Digitale Week Jeugdboekenweek Pauze Inschrijven Kinderspel Wie is wie? Promotiemateriaal Evaluatie Erfgoeddag 2012 Ideeënsprokkelaar

Nadere informatie

Airborne Museum Hartenstein

Airborne Museum Hartenstein Airborne Museum Hartenstein Opdrachten VMBO Welkom in het Airborne Museum! De villa is het voormalige hoofdkwartier van de Britten en stond in september 1944 midden op het slagveld. In het Museum is van

Nadere informatie

30 april - 8 mei 2016

30 april - 8 mei 2016 Meer informatie Wanneer? 30 april 2016 3 mei 2016 7 mei 2016 Voor wie? Kinderen (t/m 12 jaar) Jongeren (13 t/m 18 jaar) Volwassenen Type activiteit Fietstocht Kinderactiviteit Presentatie Rondleiding Tentoonstelling

Nadere informatie

Erfgoed- en cultuureducatie 2015 2016 Stadsmuseum Zoetermeer

Erfgoed- en cultuureducatie 2015 2016 Stadsmuseum Zoetermeer Erfgoed- en cultuureducatie 2015 2016 Stadsmuseum Zoetermeer WIE ERGENS NAAR TOE WIL, MOET WETEN (ONTDEKKEN) WAAR HIJ VANDAAN KOMT Erfgoededucatie is omgevingsonderwijs: het leren in, van omgeving tot

Nadere informatie

DOCENTEN HANDLEIDING

DOCENTEN HANDLEIDING BESTEL OOK HET WERKBOEKJE! Ga naar www. oorlogsgeheimendefilm.nl DOCENTEN Een film over vriendschap, vertrouwen & verraad HANDLEIDING Bij de digitale les over de film Oorlogsgeheimen Op 3 juli gaat de

Nadere informatie

11 NOVEMBER WAPENSTILSTAND

11 NOVEMBER WAPENSTILSTAND EEN IDEE VOOR EEN LEERRIJKE COMPUTERLES ( 1 lestijden) 3 de en 4de leerjaar ( ook voor 5 de en 6 de maar dan zonder gebruik te maken van Zonnestraal ) 11 NOVEMBER WAPENSTILSTAND Deze les sluit aan bij

Nadere informatie

Waar het landschap een verhaal vertelt

Waar het landschap een verhaal vertelt Waar het landschap een verhaal vertelt Introductie Graafs KazemattenMuseum Het Graafs KazemattenMuseum is officieel geopend op 17 september 2011, exact 67 jaar nadat Amerikaanse parachutisten de nabij

Nadere informatie

Regio TERF in W.O. 1

Regio TERF in W.O. 1 De Opdracht - Literatuurstudie - Verhaallijnen - Opportuniteiten ihkv herdenkingen 2014-2018 Literatuurstudie - Bibliografie - Samenvatting = het verhaal van regio TERF in W.O. 1 Bibliografie CRITERIA

Nadere informatie

KERMIS EN JAARMARKT BELSELE

KERMIS EN JAARMARKT BELSELE KERMIS EN JAARMARKT BELSELE PROGRAMMA november 2013 Beste Belselenaar, Beste lezer, Elf november, 11.11.11 en de winterjaarmarkt, drie begrippen in Belsele, onlosmakelijk met elkaar verbonden. Elf november

Nadere informatie

Informatica 3 Mirthe Raemen Mieke Thewis Academiejaar 2012-2013

Informatica 3 Mirthe Raemen Mieke Thewis Academiejaar 2012-2013 Informatica 3 Mirthe Raemen Mieke Thewis Academiejaar 2012-2013 Les 1 Apps: - De lijn Met deze app kan je de uren van de bus opzoeken. - BeTrains (NMBS) Met deze app kan je de uren van de trein opzoeken.

Nadere informatie

Verslag werkgroep Koeling&Warmte

Verslag werkgroep Koeling&Warmte Datum: Dinsdag 9 oktober 2012 Aanwezig: Bernard Roels (OLV Ter Duinen Zeebrugge), Jean-Pierre Cologne (VTI Oostende), Bart Deltour (Van Marcke), Bruno Huys (VTI Waregem), Marc Torney (VTI Roeselare), Geert

Nadere informatie

100 jaar geleden. t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna.

100 jaar geleden. t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna. 100 jaar geleden t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna. t Is oorlog! Binderveld, Kozen, Nieuwerkerken en Wijer 100 jaar geleden is een

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE ALGEMENE VERGADERING VAN DE GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD VOOR TOERISME EN ERFGOED VVV t Gaverland 03/09/2013 om 19.

VERSLAG VAN DE ALGEMENE VERGADERING VAN DE GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD VOOR TOERISME EN ERFGOED VVV t Gaverland 03/09/2013 om 19. VERSLAG VAN DE ALGEMENE VERGADERING VAN DE GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD VOOR TOERISME EN ERFGOED VVV t Gaverland 03/09/2013 om 19.30u De Poort 1. Aanwezigheden Stemgerechtigde leden: Naam vereniging/organisatie/hoedanigheid

Nadere informatie

Het belang van regionaal erfgoed

Het belang van regionaal erfgoed Het belang van regionaal erfgoed Slotmanifestatie Landschapscanon Het Groene Woud Prof. dr. Arnoud-Jan Bijsterveld Oirschot, 15 juni 2015 Inhoud Wat is erfgoed ook al weer? Culturele duurzaamheid Soorten

Nadere informatie

Tijdvak I. 31 oktober 2013 8: 30-10:00.

Tijdvak I. 31 oktober 2013 8: 30-10:00. 1 SCHOOLONDERZOEK Tijdvak I GESCHIEDENIS 31 oktober 2013 8: 30-10:00. Dit onderzoek bestaat uit 38 vragen. Bij dit onderzoek behoort een antwoordblad. Beantwoord de antwoorden uitsluitend op het antwoordblad.

Nadere informatie

Voorbereidende les bij:

Voorbereidende les bij: Voorbereidende les bij: 1 U heeft een bezoek aan de tentoonstelling 24 uur met Willem in het Nationaal Archief gepland. Wij verheugen ons op uw komst, u bent van harte welkom! Om uw bezoek aan het Nationaal

Nadere informatie

BOUWEN AAN HET FRONT 100 JAAR SLAG BIJ PASSENDALE THE FINAL OFFENSIVE: THE YANKS ARE COMING PROGRAMMA HERDENKING

BOUWEN AAN HET FRONT 100 JAAR SLAG BIJ PASSENDALE THE FINAL OFFENSIVE: THE YANKS ARE COMING PROGRAMMA HERDENKING 2016 2017 2018 BOUWEN AAN HET FRONT 100 JAAR SLAG BIJ PASSENDALE THE FINAL OFFENSIVE: THE YANKS ARE COMING PROGRAMMA HERDENKING TENTOONSTELLING FRONT 14/18 - DE EERSTE WERELDOORLOG IN 3D 10.04 7.08 / Gratis

Nadere informatie

Beste Donateurs, Voor u ligt de nieuwsbrief voorjaar 2013 van Stichting Historie Stedum.

Beste Donateurs, Voor u ligt de nieuwsbrief voorjaar 2013 van Stichting Historie Stedum. Beste Donateurs, Voor u ligt de nieuwsbrief voorjaar 2013 van Stichting Historie Stedum. Agenda 27 maart; donateursavond; ontvangst vanaf 19:30. Aanvang 19:45 15 maart onthulling monument armenlap om 15.00

Nadere informatie

algemene informatie Ook voor de Merelbeekse scholen is er een boeiend erfgoedaanbod!

algemene informatie Ook voor de Merelbeekse scholen is er een boeiend erfgoedaanbod! algemene informatie contact: dienst erfgoed openingsuren: T 09 210 32 92 ma 9-12 u. di 9-12 u. woe 9-12 u. adres: Gemeentehuis Merelbeke do 9-12 u. Hundelgemsesteenweg 353 vrij 9-12 u. 9820 Merelbeke Waarvoor

Nadere informatie

Toespraak Gerdi Verbeet bij de Indiëherdenking 15 augustus 2014 in Den Haag

Toespraak Gerdi Verbeet bij de Indiëherdenking 15 augustus 2014 in Den Haag Toespraak Gerdi Verbeet bij de Indiëherdenking 15 augustus 2014 in Den Haag Elk jaar op de ochtend van 14 augustus is er een korte plechtigheid in de ontvangsthal van de oude Tweede Kamer. Een kleine groep

Nadere informatie

Speech tijdens opening tentoonstelling Oorlog! Van Indië tot Indonesië 1945-1950, Bronbeek.

Speech tijdens opening tentoonstelling Oorlog! Van Indië tot Indonesië 1945-1950, Bronbeek. Speech tijdens opening tentoonstelling Oorlog! Van Indië tot Indonesië 1945-1950, Bronbeek. 19 februari 2015 Goedemiddag, Ik ben heel blij met deze tentoonstelling. Als dochter van een oorlogsvrijwilliger

Nadere informatie

Nieuwsbrief augustus/ september 2012

Nieuwsbrief augustus/ september 2012 Nieuwsbrief augustus/ september 2012 1 en 2 september: Feestweekeinde 100 Jaar Den Dolder met Poppodium, Jaarmarkt, Kunstmarkt en nog meer. Alle activiteiten zijn in het centrum van het dorp op en aan

Nadere informatie

> NASLAG WERKWINKEL LEERLINGEN IN DE SCHOOLRAAD Studiedag Leerlingen en school: partners in crime? 24-04-3013

> NASLAG WERKWINKEL LEERLINGEN IN DE SCHOOLRAAD Studiedag Leerlingen en school: partners in crime? 24-04-3013 > NASLAG WERKWINKEL LEERLINGEN IN DE SCHOOLRAAD Studiedag Leerlingen en school: partners in crime? 24-04-3013 Leerlingen uit het secundair onderwijs mogen vertegenwoordigd zijn als partner op de schoolraad.

Nadere informatie

Toerisme in tips voor scholen en families met kinderen

Toerisme in tips voor scholen en families met kinderen Toerisme in tips voor scholen en families met kinderen Copyright Toerisme Oost-Vlaanderen David Samyn 1 HET BEZOEKERSCENTRUM VAN BOEKHOUTE Het bezoekerscentrum van Boekhoute heeft tal van troeven. Op de

Nadere informatie

Cultureel-erfgoedconvenant tussen de Vlaamse Gemeenschap en het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband van het Land van Waas

Cultureel-erfgoedconvenant tussen de Vlaamse Gemeenschap en het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband van het Land van Waas Cultureel-erfgoedconvenant tussen de Vlaamse Gemeenschap en het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband van het Land van Waas Tussen: de Vlaamse Gemeenschap, vertegenwoordigd door de Vlaamse Regering in

Nadere informatie

Juf Sabine en juf Maaike

Juf Sabine en juf Maaike Je moet daar heel wat voor kunnen: - Je moet goed kunnen lezen - En ook goed begrijpen wat je leest - Je moet goed kunnen opzoeken - En goed kunnen kiezen wat je wel en niet nodig hebt. - Je moet je verhaal

Nadere informatie

De middeleeuwen. het jaar 1018. in Vlaardingen zoeken ze ruzie

De middeleeuwen. het jaar 1018. in Vlaardingen zoeken ze ruzie De middeleeuwen het jaar 1018 in Vlaardingen zoeken ze ruzie een korte, maar hevige strijd volgt precies 1000 jaar later, dagen ze ons opnieuw uit! Tiel rond het jaar 1000 Tiel maakt rond het jaar 1000

Nadere informatie

PLANNINGSDOCUMENT Werkjaar 2011

PLANNINGSDOCUMENT Werkjaar 2011 PLANNINGSDOCUMENT Werkjaar 2011 Alexander Spriet, Hilde Villé, Koen Wellemans & Nele Vanslembrouck feb 11 Lessen uit het verleden: aandachtspunten voor de toekomstige werking Op basis van de interne evaluatie

Nadere informatie

Pieter Jonkers Studentnummer: 695247 22 06 2011

Pieter Jonkers Studentnummer: 695247 22 06 2011 MONTESSORI LYCEUM AMSTERDAM Smartboard De mening van de Leerlingen Pieter Jonkers Studentnummer: 695247 22 06 2011 Inhoud 1. Inleiding... 3 Aanleiding... 3 Doel van het onderzoek... 3 2. Onderzoeksvraag...

Nadere informatie

Zon. 19 april 2015: viering 25 jaar Vorte Bossen. Doomkerke (Ruiselede)

Zon. 19 april 2015: viering 25 jaar Vorte Bossen. Doomkerke (Ruiselede) Zon. 19 april 2015: viering 25 jaar Vorte Bossen Doomkerke (Ruiselede) Naar aanleiding van het 25 jaar bestaan van het natuurgebied Vorte Bossen in Ruiselede organiseerde Natuurpunt De Torenvalk een viering

Nadere informatie

IZEGEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

IZEGEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG IZEGEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG 31 juli 1914: ten oorlog! Op 31 juli 1914 staat de stad in rep en roer: het is oorlog! Overal wordt erover gepraat, de mensen staan allemaal op straat. De volgende

Nadere informatie

Tweede Holsbeekse. Vredesweek

Tweede Holsbeekse. Vredesweek 30/9-3/10 15 Tweede Holsbeekse Vredesweek Voorwoord Beste inwoner van Holsbeek, De eerste grote herdenkingsgolf van 100 jaar Groote Oorlog ligt achter ons. Desondanks blijft oorlogsvoering brandend actueel

Nadere informatie

Impressie of verwerking van een gebeurtenis

Impressie of verwerking van een gebeurtenis Impressie of verwerking van een gebeurtenis In deze opdracht maken de leerlingen een impressie van een gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog. Zij besteden in ieder geval aandacht besteden aan: de periode

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Het leven in een kasteel. Voor leerkrachten van groep 1 t/m 8 van het basisonderwijs

Docentenhandleiding. Het leven in een kasteel. Voor leerkrachten van groep 1 t/m 8 van het basisonderwijs Docentenhandleiding Het leven in een kasteel Het leven in een kasteel Voor leerkrachten van groep 1 t/m 8 van het basisonderwijs Voorwoord este leerkracht, Een kasteel is meestal heel oud en er heeft zich

Nadere informatie

Actueel 5 Werkgroep leefbaarheid centrum Het gemeentebestuur start met een werkgroep rond 'Leefbaarheid en toegankelijkheid van het centrum voor senioren'. Het gemeentebestuur heeft hieromtrent een aantal

Nadere informatie

Projectoproep / Commemoraties 1914-18

Projectoproep / Commemoraties 1914-18 1. Algemene Informatie 1.1 Context Herdenkingsplechtigheden Eerste Wereldoorlog (1914-18) in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest maakt zich op voor de herdenking van honderd

Nadere informatie

Hoofdstuk 7. Overig landbezit

Hoofdstuk 7. Overig landbezit Hoofdstuk 7 Overig landbezit 163 Behalve de Corenweertsche Rijsweert en de Kievitsham, hebben vele leden van de familie de Gier ander onroerend goed bezeten, zoals blijkt uit het parenteel. In sommige

Nadere informatie

HERDENKINGS- PROGRAMMA DE GROOTE OORLOG ( ) Algemene vergadering van de Cultuurraad 4/6/2014

HERDENKINGS- PROGRAMMA DE GROOTE OORLOG ( ) Algemene vergadering van de Cultuurraad 4/6/2014 HERDENKINGS- PROGRAMMA DE GROOTE OORLOG (2014-2018) Algemene vergadering van de Cultuurraad 4/6/2014 PROGRAMMA DE GROTE OORLOG (2014-2019) Seizoen Thema Toelichting 2013-2014 Beveren aan de vooravond van

Nadere informatie

Artikel 2 De subsidies worden toegekend per werkjaar. Een werkjaar loopt van 1 januari tot en met 31 december.

Artikel 2 De subsidies worden toegekend per werkjaar. Een werkjaar loopt van 1 januari tot en met 31 december. GEMEENTEBESTUUR WEVELGEM TOELAGEREGLEMENT TER ONDERSTEUNING VAN DE GEWONE PROJECTENSTEUN, LANGDURIGE PROJECTEN- STEUN, NOODHULP EN WERELDPARTNER 11.11.11. (goedgekeurd in de gemeenteraad van 17 april 2009)

Nadere informatie

Geschied- en Heemkundige Kring vzw PEPIJN@LANDEN

Geschied- en Heemkundige Kring vzw PEPIJN@LANDEN Geschied- en Heemkundige Kring vzw PEPIJN@LANDEN Secretariaat/Documentatiecentrum: Bezoekerscentrum Rufferdinge Molenberg 4 3400 Landen Tel. 011 88 34 68 Fax 011 83 27 62 info@ghklanden.be www.ghklanden.be

Nadere informatie

Geachte burgemeester, dames en heren, beste jongens en meisjes,

Geachte burgemeester, dames en heren, beste jongens en meisjes, Toespraak Gerdi Verbeet Onthulling vernieuwd monument Voorhout, 3 mei 2017 Geachte burgemeester, dames en heren, beste jongens en meisjes, Hartelijk dank dat u mij vandaag de gelegenheid geeft iets te

Nadere informatie

PROJECTSUBSIDIEREGLEMENT VOOR CULTUREEL ERFGOEDINITIATIEVEN

PROJECTSUBSIDIEREGLEMENT VOOR CULTUREEL ERFGOEDINITIATIEVEN PROJECTSUBSIDIEREGLEMENT VOOR CULTUREEL ERFGOEDINITIATIEVEN ERFGOEDCEL VIERSPRONG 1. KADER De projectvereniging Viersprong kan subsidies toekennen aan cultureelerfgoedinitiatieven volgens de bepalingen

Nadere informatie

[DE BASILIEK VAN KOEKELBERG]

[DE BASILIEK VAN KOEKELBERG] 1 e graad secundair onderwijs Naam:... NATIONALE BASILIEK VAN HET HEILIG HART KOEKELBERG [DE BASILIEK VAN KOEKELBERG] Met dit boekje kan je zelfstandig of in groep kennismaken met de basiliek. 2 Hoe ga

Nadere informatie

Leidraad leerkracht 3 de en 4 de leerjaar

Leidraad leerkracht 3 de en 4 de leerjaar Leidraad leerkracht 3 de en 4 de leerjaar INLEIDING 2 Beste leerkracht U plant een buurtboostactie met de kinderen van uw klas. Deze actie wil: kinderen bewust laten worden van wat er in de buurt speelt

Nadere informatie

FLIPPEN. Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2

FLIPPEN. Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2 FLIPPEN Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2 Verantwoording: Opleiding: Media Vormgeven School: Media college Amsterdam Jaar: 1 Projectomschrijving: Het maken van

Nadere informatie

QR-code aan monument Blauwenhoek

QR-code aan monument Blauwenhoek QR-code aan monument Blauwenhoek Herdenkingsborden aan Blauwenhoek met de namen van de inwoners van Londerzeel overleden ten gevolge van WO I of WO II Op de vier gemeentelijke oorlogsmonumenten van de

Nadere informatie

NATIONALE HERDENKING NATIONALE VIERING

NATIONALE HERDENKING NATIONALE VIERING 4 en 5 mei NATIONALE HERDENKING OP 4 MEI EN OP 5 MEI Elk jaar herdenken we op 4 mei de gevallenen van de Tweede Wereldoorlog en vieren we op 5 mei de bevrijding. Er zijn steeds minder mensen in Nederland

Nadere informatie

OPDRACHTEN BIJ DE TENTOONSTELLING TEGEN-STRIJD: DE GROOTE OORLOG IN HET LAND VAN DENDERMONDE

OPDRACHTEN BIJ DE TENTOONSTELLING TEGEN-STRIJD: DE GROOTE OORLOG IN HET LAND VAN DENDERMONDE OPDRACHTEN BIJ DE TENTOONSTELLING TEGEN-STRIJD: DE GROOTE OORLOG IN HET LAND VAN DENDERMONDE INLEIDING Op 17 augustus opende de tentoonstelling Tegen-Strijd, de beleving van de Groote Oorlog in het land

Nadere informatie

Wandelkaart voor Campo Santo en restauratiepremie voor waardevolle graven

Wandelkaart voor Campo Santo en restauratiepremie voor waardevolle graven Wandelkaart voor Campo Santo en restauratiepremie voor waardevolle graven Het Campo Santo wordt ook wel eens het Père Lachaise van Gent genoemd: een idyllische plek waar nogal wat vooraanstaanden begraven

Nadere informatie

Het (Boxtels) landschap is de leesbare biografie van Boxtel.

Het (Boxtels) landschap is de leesbare biografie van Boxtel. Het (Boxtels) landschap is de leesbare biografie van Boxtel. Erfgoednota gemeente Boxtel COMMUNICATIE Erfgoednota communicatie gemeente Boxtel 1 Inleiding en leeswijzer Boxtel is een prachtige gemeente

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Egmond Bunkermuseum Jansje Schong

Beleidsplan Stichting Egmond Bunkermuseum Jansje Schong Beleidsplan Inhoud Inleiding 3. Missie, visie en strategie 4. De doelstelling Huidige situatie en toekomst 5. Financieel beleid 6. Organisatie 7. 2 Inleiding Stichting Egmond 40-45 wil graag licht brengen

Nadere informatie

Informatieboekje. Spreekbeurt, leeskring en nieuwskring. 2015 / 2016 groep 8

Informatieboekje. Spreekbeurt, leeskring en nieuwskring. 2015 / 2016 groep 8 Informatieboekje Spreekbeurt, leeskring en nieuwskring 2015 / 2016 groep 8 Informatie In dit informatieboekje vind je informatie voor je spreekbeurt, je leeskring en je nieuwskring. De voorbereiding is

Nadere informatie

HEURISTIEK TOERISME VLAANDEREN. cursus. module voorbereidingsproces (40 u.) component Informatieverwerving en verwerking (12 u.

HEURISTIEK TOERISME VLAANDEREN. cursus. module voorbereidingsproces (40 u.) component Informatieverwerving en verwerking (12 u. TOERISME VLAANDEREN cursus HEURISTIEK module voorbereidingsproces (40 u.) component Informatieverwerving en verwerking (12 u.) Jos van Dooren Jos van Dooren Pagina 1 BRONNENSTUDIE VOOR GIDSEN EN REISLEIDERS

Nadere informatie

Beste leerkracht, Concept

Beste leerkracht, Concept Beste leerkracht, In deze handleiding vindt U alle informatie over de stadswandeling doorheen het historisch centrum van Antwerpen die we ontwikkeld hebben in het kader van het project Rockox feest!. Concept

Nadere informatie

EEN GOEDE VOORBEREIDING IS HET HALVE WERK. Plannen en evalueren van een activiteit. Inhoud

EEN GOEDE VOORBEREIDING IS HET HALVE WERK. Plannen en evalueren van een activiteit. Inhoud Plannen en evalueren van een activiteit Inhoud Doelgroep Vakgebied Duur Materialen Doelen In deze les moeten de leerlingen in groep een bepaalde activiteit voorbereiden. Dit kan bijvoorbeeld het organiseren

Nadere informatie

Vredescentrum. AANBOD BASISONDERWIJS Schooljaar

Vredescentrum. AANBOD BASISONDERWIJS Schooljaar Vredescentrum AANBOD BASISONDERWIJS Schooljaar 2017-2018 1 Vredescentrum van de provincie en stad Antwerpen vzw Het Vredescentrum voor de vrienden. Het Vredescentrum is al 30 jaar lang een enthousiaste

Nadere informatie