Sint-Franciscus-Xaverius parochie in Kuregem

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Sint-Franciscus-Xaverius parochie in Kuregem"

Transcriptie

1 Sint-Franciscus-Xaverius parochie in Kuregem Als tweede wat minder bekende kerk in Anderlecht brachten wij een bezoek aan de parochie van Sint-Franciscus-Xaverius in Kuregem. Samen met de kerk van O.L.V. Onbevlekte maakt ze de federatie Kuregem uit.

2 Kuregem komt vaak in een slecht daglicht te staan maar velen vergeten dat dit de meest verstedelijkte wijk was van de gemeente in 1842, met ongeveer inwoners op een totaal van Bovendien strekte zich op dat ogenblik deze wijk uit op 1/3 van de gemeentelijke oppervlakte. Er waren 253 woningen op een totaal van 891. Deze wijk heeft gestaag een uitbreiding gekend. Zo waren er in 1925 reeds inwoners en in 1935 waren het er De wijk is altijd bekend geweest voor haar industrialisatie. Textiel- en metaalverwerkende nijverheid en vooral de vleesindustrie (denk maar aan de slachthuizen), waren overal aanwezig. In 1896 werd de eerste auto gemonteerd in de fabriek Jules Miesse in de Gondelstraat en enkele jaren later, meer bepaald in 1900, werd de geuzebrouwerij Cantillon, die trouwens nog altijd actief is in de Geudestraat en thans vooral bekend als gueuze-museum opgericht. Het was een wijk met heel wat mensen die er ook van buiten de gemeente kwamen werken en die toegang hadden tot het geheel via het kleinere spoorwegstation van Kuregem, aan de brug over het kanaal, dat thans totaal desolaat is sinds de jaren tachtig. Industriëlen hadden dus wat in de pap te brokken en wensten niet alleen een gemeentehuis in hun wijk, wat trouwens ook gebeurde in 1879, maar zij wouden ook een nieuwe parochie. Daarom hebben op 30 september 1844 zevenenvijftig inwoners van Kuregem een brief gestuurd naar Kardinaal Sterckx met verzoek in hun wijk een nieuwe kerk te bouwen die volledig onafhankelijk zou zijn van de dekenale kerk Sint-Guido en Sint-Pieter die wij nu nog steeds kennen. De Kardinaal ging akkoord en stelde dat de naam van de kerk O.L.V. Onbevlekt zou zijn. Aanvankelijk ging het slechts om een kleine kapel maar nadien werd de huidige kerk gebouwd in de Dr. De Meersmanstraat (vroeger Donystraat) die uitgeeft op de Bergensesteenweg.

3 Aldus waren er op het einde van de 19 de eeuw in Anderlecht drie parochies, nl. de bekende Sint-Pieter en Sint-Guido kerk, de kerk van Sint-Vincentius a Paulo op de Ninoofsesteenweg in Scheut en de nieuw opgerichte kerk in de wijk Kuregem. De parochie telde in Kuregem op dat ogenblik een inwoners, waaronder 600 Joden die naar de synagoge in de Kliniekstraat gingen. Al gauw bleek dit alles veel te klein te zijn en dus werd in 1906 een tweede parochie opgericht, toegewijd aan Sint-Franciscus-Xaverius (K.B. van 3 maart 1906). Het is deze kerk die wij bezochten en waarover hieronder wat verdere uitleg gegeven wordt.

4 De eerste pastoor, de heer Joseph De Jonge, geboren in 1874, werd aangesteld op 5 juni De eerste kerk was een voorlopige kapel in een opslagplaats op het adres Herzieningslaan15. Maar uiteindelijk, drie jaar later, werd in 1909 deze voorlopige kapel overgebracht naar de Eloystraat 80.

5 Twee jaar eerder echter, op 8 mei 1907, had een zekere mevrouw de Meester de Heyndonck een grond geschonken op de hoek van de Eloystraat en de Moderne Schoolstraat waarbij zij stipuleerde dat dit diende gebruikt te worden voor de bouw van een nieuwe kerk. Op 19 april 1912 was het zover en legde Kardinaal Mercier de eerste steen. De architect was Leopold Pepermans en de aannemer was de heer Van den Bogaert uit Dilbeek. De kerk is opgetrokken in neo-gothische stijl, gekopieerd op de abdijkerk van Auln die werd verwoest in De inwijding van de kerk vond plaats opnieuw door Kardinaal Mercier op 22 oktober 1915 (merk op dat sommige bronnen spreken van 21 oktober 1915).

6 De tweede pastoor was Alfons De Cuyper, aangesteld vanaf Er werden toen zes missen gehouden iedere zondag, wat betekent dat het toch wel om een actieve parochie ging, wat in schril contrast staat met de huidige gang van zaken. Bovendien waren op dat ogenblik op de weekdagen telkens drie missen (6 u, 7u en 8u). Achtereenvolgens waren pastoor : - Eugène Van Cauwenberghs (1936) - Aloïs Beelden (van 1960 tot 1962) - Gaston Leclerk (was sinds 1954 onderpastoor, wonende in de Eloystraat 74, en maakte de brug met de volgende pastoor) Vanaf 1965 kwam er een ploeg priesters, nl. één pastoor en twee onderpastoors, omdat het parochieleven zeer actief was en er werkelijk nood was aan dergelijke parochiale ondersteuning. Zij werden alle drie op 6 februari 1965 geïnstalleerd door de toenmalige deken van Anderlecht, de heer Joseph Boey. In september 1981 werd uiteindelijk de zesde pastoor aangesteld, nl. de heer Michel Bollen, die tien jaar later, nl. in mei 1991, opgevolgd werd door de heer Gilbert Van Boeckel. Sinds 1 november 2002 is de heer Jan Claes pastoor, zowel van deze parochie van Sint- Fanciscus-Xaverius als van de tweede kerk in Kuregem, zijnde deze van O.L.V. Onbevlekt.

7 Thans vallen nog steeds brandglasramen op, alhoewel er enkele reeds gesneuveld zijn. Men vindt er afbeeldingen van de 12 apostelen in terug. Ze werden aangebracht op initiatief van pastoor Van Cauwenberghs.

8

9

10 In 1985 heeft men nog een ingreep gedaan door de toren van de kerk te herstellen, maar daarna was er een volledige terugval en sindsdien verkeert de kerk in feite in constante staat van verval. Ook het aantal kerkgangers daalde gestaag, zodanig dat besloten werd om in 1986 in de kerk een afzonderlijke kapel in te richten. Men deed daarvoor beroep op de diensten van een Benedictijnen monnik, pater Frédéric Debuyst.

11 De ingang is langs de Moderne Schoolstraat. Een groep jonge aannemers heeft zorg gedragen om het project uit te voeren en de heer Peter Ceuterickx bouwde het podium van het altaar. Pastoor Beeldens heeft de houten preekstoel laten vervangen door een preekstoel in marmer, die echter na de liturgische hervormingen van het tweede Vaticaans Concilie buiten gebruik werd gesteld.

12 Na de tweede wereldoorlog kende de parochie een grote bloei want elk jaar ging er ook een processie uit ter ere van Sint-Franciscus-Xaverius en dit gebeurde na het feest van het Heilig Hart. In 1956 werd zelfs een nieuwe klok ingeluid, Hughetta, met als peter de heer Maurice De Maet en als meester mevrouw Rosa Van Buggenhout. Van 1951 tot 1994 was er nog een kapel toegewijd aan Sint-Antonius van Padua en werd bediend door de paters Franciscanen die hun vestig hadden in de Frankrijkstraat, recht tegenover het Zuidstation.

13 Bij ons bezoek hebben wij vastgesteld dat deze kerk dus wel een rijk verleden heeft maar spijtig genoeg sinds een twintigtal jaren vooral bezocht wordt door inwoners van de wijk die even komen bidden voor de talrijke heiligenbeelden die aangebracht werden in een kleine kapel die altijd toegankelijk is. De kerk zelf wordt veel minder gebruikt, wat trouwens ook te merken is aan de algehele staat. Dankzij ons bezoek heeft en er toch weer zorg voor gedragen om al minstens de kerkstoelen terug op te stellen en te pogen opnieuw meer activiteiten in de kerk zelf te organiseren.

14 Het moet gezegd dat er opnieuw een zeer dynamische kleine kern van parochiewerking ontstaan is met een aantal enthousiastelingen. Wij kunnen enkel maar hopen dat ze voldoende man- en daadkracht vinden om deze kerk te behoeden van verder verval of eventueel sluiting, wat zeker niet ondenkbaar is. Opmerkelijk is ook dat wanneer men opzoekingen doet rond deze kerk er quasi niets over terug te vinden is en dat in een aantal standaardwerken rond erfgoed uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest het lijkt dat men deze kerk vaak vermengt met de kerk van O.L.V. Onbevlekt en zelfs verkeerd situeert. Het is werkelijk een kerk waarvan men kan zeggen dat ze aan het wegdeemsteren is. Het leek ons dan ook meer dan noodzakelijk dat ons genootschap, door het bezoek eraan en door de publicatie van dit artikel, terug de aandacht vestigt op deze kerk en hopelijk ook reacties uitlokt van mensen die misschien wat meer informatie hebben rond de geschiedenis en architectuur van deze kerk en ook er ook zorg kunnen voor dragen dat ze verder blijft bestaan. Roland Van Varenbergh september 2011

15 Bijkomende informatie Nu zijn er in Anderlecht een twaalftal kerken, nl. : - Sint-Pieter en Sint-Guido - Onze Lieve Vrouw Onbevlekt / Notre Dame Immaculée - Sint-Vincentius & Paulo - Onze Lieve Vrouw Hemelvaart / Notre Dame de l Assemption - Onze Lieve Vrouw van Vreugde / Notre Dame de Joie - Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart / Notre Dame du Sacré Coeur - Heilige Bernadette / Sainte Bernadette - Heilige Geest / Saint Esprit - Sint Gerardus / Saint Gérard - Sint-Jozef / Saint Joseph - Sint-Franciscus Xaverius / Saint François Xavier - Sint Lucas / Saint Luc

Sint-Franciscus-Xaverius parochie in Kuregem

Sint-Franciscus-Xaverius parochie in Kuregem Sint-Franciscus-Xaverius parochie in Kuregem Als tweede wat minder bekende kerk in Anderlecht brachten wij op 25 september 2011 een bezoek aan de parochie van Sint-Franciscus-Xaverius in Kuregem. Samen

Nadere informatie

O.L.V. van het Heilig Hart te Scheut

O.L.V. van het Heilig Hart te Scheut Parochie 駺瞯瞯 甒甒甒 O.L.V. van het Heilig Hart te Scheut Omdat wij vaststelden dat heel wat parochies die Anderlecht rijk is vaak onbekend zijn of zelfs quasi niet meer toegankelijk, leek het ons een leuk

Nadere informatie

Parochie O.L.V. van het Heilig Hart te Scheut

Parochie O.L.V. van het Heilig Hart te Scheut Parochie O.L.V. van het Heilig Hart te Scheut Omdat wij vaststelden dat heel wat parochies die Anderlecht rijk is vaak onbekend zijn of zelfs quasi niet meer toegankelijk, leek het ons een leuk idee om

Nadere informatie

S I N T - J A N S W A N D E L I N G Bijlage 4 DE KAPELLETJES 1/5

S I N T - J A N S W A N D E L I N G Bijlage 4 DE KAPELLETJES 1/5 Bijlage 4 DE KAPELLETJES 1/5 Kruisbeeld aan de kerk + gedenksteen ter nagedachtenis van Augustinus Ambrosius Rosseeuw. Was van 1816 tot 1837 pastoor van Kachtem. Onder zijn bestuur kreeg de kerk in 1830

Nadere informatie

Anderlechtse reuzen en processie

Anderlechtse reuzen en processie Anderlechtse reuzen en processie De Dienst Toerisme van de gemeente Anderlecht organiseerde op 16/02/2014 een geleid bezoek aan de Anderlechtse reuzen en folklore. De Sint-Guidoprocessie, die de dood van

Nadere informatie

Sittard, dominicanen en Sint Rosa

Sittard, dominicanen en Sint Rosa Sint Rosa Sittard, dominicanen en Sint Rosa Wanneer de Amerikaanse dominicanessen naar Sittard komen, treden zij in de voetsporen van eerdere dominicanen en dominicanessen, die voor Sittard heel veel betekend

Nadere informatie

Maria verscheen in Lourdes aan een meisje. Wat was haar naam? Op wat voor plaats verscheen Maria aan Bernadette?

Maria verscheen in Lourdes aan een meisje. Wat was haar naam? Op wat voor plaats verscheen Maria aan Bernadette? Maria verscheen in Lourdes aan een meisje. Wat was haar naam? Op wat voor plaats verscheen Maria aan Bernadette? Waarmee vullen bedevaarders hun flessen aan de grot van Lourdes? Welke twee gebeden bid

Nadere informatie

Broederschap van Sint-Guido lezing door Jan Longin op 13 maart 2005

Broederschap van Sint-Guido lezing door Jan Longin op 13 maart 2005 Broederschap van Sint-Guido lezing door Jan Longin op 13 maart 2005 bron foto : http://www.broederschapheiligeguido.be Naar aanleiding van het Sint-Guidojaar menen we er goed aan te doen om een verslag

Nadere informatie

Kerkelijk initiatief voor sociale huisvesting in Brussel

Kerkelijk initiatief voor sociale huisvesting in Brussel Kerkelijk initiatief voor sociale huisvesting in Brussel Herman COSIJNS, Adjunct van Mgr De Kesel INLEIDING De problematiek van de sociale huisvesting enerzijds en de wens van de Kerk om mee te werken

Nadere informatie

www.deswaene.be Onze-Lieve-Vrouw van Vreugde parochie in Vogelenzang

www.deswaene.be Onze-Lieve-Vrouw van Vreugde parochie in Vogelenzang www.deswaene.be Onze-Lieve-Vrouw van Vreugde parochie in Vogelenzang 1 Naar jaarlijkse gewoonte het bezoek aan een Anderlechtse kerk bracht De Swaene op 27 september 2015 een bezoek aan de meer perifeer

Nadere informatie

Pinksteren vroeg of laat,14 dagen later is het Boxmeerse Vaart.

Pinksteren vroeg of laat,14 dagen later is het Boxmeerse Vaart. Pinksteren vroeg of laat,14 dagen later is het Boxmeerse Vaart. Deze eeuwenoude,jaarlijks terugkerende gebeurtenis, moet haar oorsprong hebben gehad rond het jaar 1400 toen Arnoldus Groen Pastoor der Parochie

Nadere informatie

[DE BASILIEK VAN KOEKELBERG]

[DE BASILIEK VAN KOEKELBERG] 1 e graad secundair onderwijs Naam:... NATIONALE BASILIEK VAN HET HEILIG HART KOEKELBERG [DE BASILIEK VAN KOEKELBERG] Met dit boekje kan je zelfstandig of in groep kennismaken met de basiliek. 2 Hoe ga

Nadere informatie

Route 3: Lutlommel Heide-Heuvel - Barrier (13,5 km) Vertrek en aankomst: KERK VAN LUTLOMMEL. 1 Stop bij Torenstraat 8 (tegenover kerk): kapel 1.

Route 3: Lutlommel Heide-Heuvel - Barrier (13,5 km) Vertrek en aankomst: KERK VAN LUTLOMMEL. 1 Stop bij Torenstraat 8 (tegenover kerk): kapel 1. Route 3: Lutlommel Heide-Heuvel - Barrier (13,5 km) Vertrek en aankomst: KERK VAN LUTLOMMEL 1 Stop bij Torenstraat 8 (tegenover kerk): kapel 1. 2 Volg Torenstraat in noordelijke richting d.i. met het gezicht

Nadere informatie

Wij zetten onze wandeling verder langs het wegeltje rechtover huisnummer 49 en komen zo in de Stationsstraat.

Wij zetten onze wandeling verder langs het wegeltje rechtover huisnummer 49 en komen zo in de Stationsstraat. OOSTHOEKWANDELING v 2017.07.05 We starten onze wandeling aan de Sint- Blasiuskerk op het Dorpsplein. De oudste delen van deze kerk ( onderbouw van de toren) dateren uit de eerste helft van de twaalfde

Nadere informatie

1911 2011 honderd jaar geleden De zomer van 1911 was een rampjaar voor Haaren. Uit Tilburgsche Courant, 8 Augustus 1911 Jos Schuurmans

1911 2011 honderd jaar geleden De zomer van 1911 was een rampjaar voor Haaren. Uit Tilburgsche Courant, 8 Augustus 1911 Jos Schuurmans 1911 2011 honderd jaar geleden. De zomer van 1911 was een rampjaar voor Haaren. Van woensdag 9 tot zondag 13 augustus 1911 was er een hete golf. Sint-Lambertus de parochiepatroon en heilige van kerk in

Nadere informatie

Bibliotheek en kerk onder één dak. Gedeeld gebruik in Hoeseltse parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Maria Middelares, Roger Verjans, voorzitter kerkfabriek

Bibliotheek en kerk onder één dak. Gedeeld gebruik in Hoeseltse parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Maria Middelares, Roger Verjans, voorzitter kerkfabriek Bibliotheek en kerk onder één dak. Gedeeld gebruik in Hoeseltse parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Maria Middelares, Roger Verjans, voorzitter kerkfabriek Ons even voorstellen : wie zijn wij Tonen enkele foto

Nadere informatie

Pinksteren 2015 -- oogst van de vruchten. Bij Exodus 20 : 1 20 - Handelingen 2 : 1-11

Pinksteren 2015 -- oogst van de vruchten. Bij Exodus 20 : 1 20 - Handelingen 2 : 1-11 Pinksteren 2015 -- oogst van de vruchten Bij Exodus 20 : 1 20 - Handelingen 2 : 1-11 Als wij Pinksteren vieren, dan vieren we toch ook dat de boodschap van Gods liefde wereldwijd rondgaat. Dat we in het

Nadere informatie

Tijd en ruimte voor vieren en verbinden

Tijd en ruimte voor vieren en verbinden Tijd en ruimte voor vieren en verbinden Over wat kerkgebouwen allemaal mogelijk maken, en nodig hebben Studiedag Parcum, Leuven, 6 februari 2018 Inleidende overwegingen Kerk en architectuur: een lang verhaal

Nadere informatie

23 oktober 2011 Daguitstap regio Oudenaarde

23 oktober 2011 Daguitstap regio Oudenaarde 23 oktober 2011 Daguitstap regio Oudenaarde Na één jaartje afwezigheid knoopt de VDK Vriendenkring terug aan bij de traditie om haar leden jaarlijks een daguitstap aan te bieden. Onze ondervoorzitter,

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Week 17 dd 27-04-2016 Federatie Sint-Kruis LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER De maand mei is bijzonder toegewijd aan de heilige Maria Zondag 1 mei: Zesde paaszondag: De H.Geest zal U alles

Nadere informatie

VAN SYNAGOGE VIA PAKHUIS NAAR SJOELBRIELLE Riet de Leeuw van Weenen-van der Hoek

VAN SYNAGOGE VIA PAKHUIS NAAR SJOELBRIELLE Riet de Leeuw van Weenen-van der Hoek VAN SYNAGOGE VIA PAKHUIS NAAR SJOELBRIELLE Riet de Leeuw van Weenen-van der Hoek 15 JAAR STICHTING BEHOUD SYNAGOGE BRIELLE 10 JAAR SJOEL BRIELLE Het jaar 5775/5776 (2015/2016) is een bijzonder jaar. Honderdvierenveertig

Nadere informatie

De St. Petrus Canisiusschool en Liduinaschool.

De St. Petrus Canisiusschool en Liduinaschool. De St. Petrus Canisiusschool en Liduinaschool. Onder leiding van pastoor Van de Pavoort werden er op een perceel grond naast de kerk 2 scholen gebouwd voor de kinderen uit de nieuwe parochie. Zoals gebruikelijk

Nadere informatie

Nieuwsbrief Nieuwbouw Hofgebouw Kloostertuin Brakkenstein in Nijmegen 15 20 li ju nstein Terugblik periode maart juli 2015

Nieuwsbrief Nieuwbouw Hofgebouw Kloostertuin Brakkenstein in Nijmegen 15 20 li ju nstein Terugblik periode maart juli 2015 Nieuwbouw Hofgebouw kloostertuin Brakkenstein juli 2015 Nieuwbouw Hofgebouw Kloostertuin Brakkenstein in Nijmegen Geachte heer, mevrouw, Hierbij ontvangt u de 3 e nieuwsbrief van het nieuwbouwproject Hofgebouw

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1. Geschiedenis...3 2. Interieur...4 3. Copy...5

Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1. Geschiedenis...3 2. Interieur...4 3. Copy...5 De Kerk Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1. Geschiedenis...3 2. Interieur...4 3. Copy...5 2 1. Geschiedenis De grote bevolkingsgroei in de tweede helft van de 14de eeuw maakte het noodzakelijk nieuwe kerken

Nadere informatie

Architect: gebroeders van der Laan. (Hans van der Laan en Nico van der Laan)

Architect: gebroeders van der Laan. (Hans van der Laan en Nico van der Laan) Opdracht 8: Zoek de achtergronden van een monument Voor dit onderzoek hebben wij gekozen voor de herdenkingskapel st. Jozef. Deze is te vinden in het hortensiapark te Helmond 1. In welke categorie valt

Nadere informatie

Werkgroep Bouwhistorie Zutphen. Informatiekaart St. Janskerk. St. Janskerk

Werkgroep Bouwhistorie Zutphen. Informatiekaart St. Janskerk. St. Janskerk Informatiekaart St. Janskerk St. Janskerk De spits van deze lange slanke toren staat al eeuwen scheef. Hoe dat komt weten we niet, maar het zal tot in lengte van dagen wel zo blijven. De toren heeft niet

Nadere informatie

Het kerkgebouw Huis van God

Het kerkgebouw Huis van God Het kerkgebouw Huis van God Tekenwaarde TTemidden van vele andere gebouwen die worden gebruikt voor bewoning en bedrijvigheid is een kerk de ruimte voor de ontmoeting met God. Kerken staan meestal op een

Nadere informatie

Ouderavond Eerste Communie 2014 Parochie O.L.Vrouw Onbevlekt Ontvangen Pey Koningskinderen

Ouderavond Eerste Communie 2014 Parochie O.L.Vrouw Onbevlekt Ontvangen Pey Koningskinderen Ouderavond Eerste Communie 2014 Parochie O.L.Vrouw Onbevlekt Ontvangen Pey Koningskinderen Opzet van de ouderavond Welkom Moment van bezinning De voorbereiding van de kinderen (school/parochie/thuis) 1.

Nadere informatie

Hoe heette de reus die door David verslagen werd? Hoe heet de vrouw van Adam?

Hoe heette de reus die door David verslagen werd? Hoe heet de vrouw van Adam? Hoe heette de reus die door David verslagen werd? Hoe heet de vrouw van Adam? Wie is de huidige paus? Ken je namen van pausen? Hoe heette de man die het volk van Israël uit de slavernij van Egypte bevrijdde

Nadere informatie

De geschiedenis van de Onze- Lieve-Vrouwkerk van Herent & Toelichting bij de kunstwerken. Tentoonstelling

De geschiedenis van de Onze- Lieve-Vrouwkerk van Herent & Toelichting bij de kunstwerken. Tentoonstelling Tentoonstelling 14 maart tot 5 april 2010 O.L.Vrouwkerk, Herent-centrum De geschiedenis van de Onze- Lieve-Vrouwkerk van Herent & Toelichting bij de kunstwerken Teksten: Erfgoedcel Herent, M. Piot (Geschiedenis

Nadere informatie

Stadswandeling. Kruispoort

Stadswandeling. Kruispoort Brugge Brugge is de hoofdstad van de provincie West-Vlaanderen. De gemeente telt bijna 117.000 inwoners. Ongeveer 20.000 daarvan wonen in het historisch centrum. In 2002 was Brugge Culturele hoofdstad

Nadere informatie

Week 20. EERSTE COMMUNIE in Aalter-Brug en Bellem

Week 20. EERSTE COMMUNIE in Aalter-Brug en Bellem Week 20 EERSTE COMMUNIE in Aalter-Brug en Bellem Houden van Jezus, dat doet me erg deugd. Het geeft me veel kracht en ook veel vreugd. Hem kan ik geloven, Hij geeft me echt moed. Hij tovert een glimlach

Nadere informatie

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Boekje over de kerk voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Over dit boekje Wij hebben op catechisatie wat geleerd over de kerk. Daar willen we je wat over vertellen.

Nadere informatie

Maria, de moeder van Jezus

Maria, de moeder van Jezus Maria, de moeder van Jezus Kerstoverdenking Rotary 2014 1. Maria in de kerkgeschiedenis 2. Maria in de Bijbel 3. Boodschap 1. Wees gegroet Wees gegroet Maria, vol van genade. De Heer is met u. Gij zijt

Nadere informatie

zijn eigen taak heeft

zijn eigen taak heeft ... waarin ieder zijn eigen taak heeft Beste jongens en meisjes, Wij zijn blij dat wij vandaag rond deze tafel mogen samen zitten. Jullie zijn in de voorbije maanden dikwijls samengekomen om je op deze

Nadere informatie

12.30 u. St.-Michiels-& St.-Goedelekathedraal, St.-Goedelevoorplein, 1000 Brussel

12.30 u. St.-Michiels-& St.-Goedelekathedraal, St.-Goedelevoorplein, 1000 Brussel Maandag 09.15 u. 12.30 u. Dinsdag 07.00 u. St.-Antonius van Padua, Artesiëstraat 17-19, 1000 Brussel (Latijn met lezingen & gebeden in N/F) 07.45 u. 08.30 u. St.-Pieter & Guido, Dapperheidsplein, 1070

Nadere informatie

Korte geschiedenis van de parochie

Korte geschiedenis van de parochie Korte geschiedenis van de parochie Het dorp Schin op Geul is zeer oud. Onder de naam Schina komt het reeds voor in het oudste gedenkboek der abdij van de H.Remigius te Reims, dat omstreeks 847 werd opgesteld.

Nadere informatie

75 jaar Mariaschool. Mariaschool - Gistelsesteenweg 22, 8400 Oostende Tel. 059-70.47.21 www.lodo.be info@lodo.be

75 jaar Mariaschool. Mariaschool - Gistelsesteenweg 22, 8400 Oostende Tel. 059-70.47.21 www.lodo.be info@lodo.be 75 jaar Mariaschool 1937 2012 Mariaschool - Gistelsesteenweg 22, 8400 Oostende Tel. 059-70.47.21 www.lodo.be info@lodo.be 1937 : Geruchten deden de ronde dat er op de wijk Meiboom een rijkswachtkazerne

Nadere informatie

Gent 24b. De Predikherenlei anno 1820 door de Hollandse soldaat Wynantz. Onderbergen. Het pand van de Dominicanen. Predikherenlei

Gent 24b. De Predikherenlei anno 1820 door de Hollandse soldaat Wynantz. Onderbergen. Het pand van de Dominicanen. Predikherenlei De Predikherenlei anno 1820 door de Hollandse soldaat Wynantz Gent 24b Onderbergen. Het pand van de Dominicanen Predikherenlei Rue de la Valléé nr 40 /Onderbergen Onderbergen nr 57 in 1940 Tweede gedeelte

Nadere informatie

WERKHOVEN WANDELROUTE IN DE KROMME RIJNSTREEK

WERKHOVEN WANDELROUTE IN DE KROMME RIJNSTREEK WERKHOVEN WANDELROUTE IN DE KROMME RIJNSTREEK WANDELROUTE AFSTAND: 5,5 KM TIP: COMBINEER MET DE KASTELEN- ROUTE! KASTELENROUTE KROMME RIJNSTREEK / WIJK BIJ DUURSTEDE FIETS OF AUTO AFSTAND: 35 KM OMMETJE

Nadere informatie

Cataloniëenstraat St Niklaasstraat, Bennesteeg. Gent 22a. afgebroken. De verdwenen Kromsteeg

Cataloniëenstraat St Niklaasstraat, Bennesteeg. Gent 22a. afgebroken. De verdwenen Kromsteeg Cataloniëenstraat St Niklaasstraat, Bennesteeg Gent 22a afgebroken De verdwenen Kromsteeg Hoek Cataloniestraat met de Veldstraat heden en verleden www.sint-pietersdorp.be Kaart van 1825 rond de St Niklaaskerk

Nadere informatie

NOTULEN ADVIESRAAD DORPSBEELD LOVENDEGEM. Datum: 9 april 2014 Plaats: trouwzaal, Kerkstraat 45 te Lovendegem Begin: 20:05 uur Einde: 20:50 uur

NOTULEN ADVIESRAAD DORPSBEELD LOVENDEGEM. Datum: 9 april 2014 Plaats: trouwzaal, Kerkstraat 45 te Lovendegem Begin: 20:05 uur Einde: 20:50 uur NOTULEN ADVIESRAAD DORPSBEELD LOVENDEGEM Datum: 9 april 2014 Plaats: trouwzaal, Kerkstraat 45 te Lovendegem Begin: 20:05 uur Einde: 20:50 uur Aanwezig: Koen De Rycke Katrien Van Der Heyden Henk Dierickx

Nadere informatie

Oostkerke ademt Mien Ruys

Oostkerke ademt Mien Ruys NIEUWSBRIEF 82 juli 2014 Beste, Je hebt via www.atelierartisjok.be ingetekend op de nieuwsbrief. De nieuwsbrief zal je wat meer wegwijs maken in diverse thema's rond planten en tuinarchitectuur. Suggesties

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Week 06 dd 10-02-2016 Federatie Sint-Kruis LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 14 februari: Eerste zondag in de veertigdagentijd: Door de Geest naar de woestijn gevoerd (Lc. 4, 1-13).

Nadere informatie

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen Zondag 52 Zondag 52 gaat over de zesde bede. Leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze. Want van U is het Koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid, in der eeuwigheid. Amen. Lees de tekst

Nadere informatie

Alle kerktorens zijn verschillend. Ze zitten vast aan de kerk of staan er los naast.

Alle kerktorens zijn verschillend. Ze zitten vast aan de kerk of staan er los naast. De geschiedenis van onze toren Alle kerktorens zijn verschillend. Ze zitten vast aan de kerk of staan er los naast. De vorm is spits of rond. Soms zit er een dakruiter op. Hoe ziet de kerktoren bij jou

Nadere informatie

Nummer Toegang: 848 Inventaris van het archief van het Dekenaat Delfland,

Nummer Toegang: 848 Inventaris van het archief van het Dekenaat Delfland, Nummer Toegang: 848 Inventaris van het archief van het Dekenaat Delfland, 1777-2000 Archief Delft 848 Dekenaat Delfland 3 I N H O U D S O P G A V E Inhoudsopgave BESCHRIJVING VAN HET ARCHIEF...5 BESCHRIJVING

Nadere informatie

Wandelend langs de kerken en plaatsen van voormalige kerken van Gorredijk

Wandelend langs de kerken en plaatsen van voormalige kerken van Gorredijk Wandelend langs de kerken en plaatsen van voormalige kerken van Gorredijk Wandelroute van ongeveer een uur en een kwartier. Van de Ontmoetingskerk naar de voormalige Evangelische Gemeente Eben Haëzer Vanuit

Nadere informatie

Het archeologisch onderzoek van de kapel Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën te Vreren (Tongeren)

Het archeologisch onderzoek van de kapel Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën te Vreren (Tongeren) Het archeologisch onderzoek van de kapel Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën te Vreren (Tongeren) Opdrachtgever: Kerkfabriek Sint-Medarus December 2008 - januari 2009 Caroline Vandegehuchte (bouwhistorica)

Nadere informatie

Eerste lezing: I Kon. 8, , Tweede lezing: I Petr. 2, 4-9), Evangelie: Luc. 19, 1-10)

Eerste lezing: I Kon. 8, , Tweede lezing: I Petr. 2, 4-9), Evangelie: Luc. 19, 1-10) Homilie op de verjaardag van de kerkwijding van de St. Catharinakathedraal te Utrecht bij de opening van het nieuwe studiejaar van de FKT. Utrecht, St. Catharinakathedraal - 22 augustus 2017 Eerste lezing:

Nadere informatie

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het Christendom. Naam:

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het Christendom. Naam: Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het Christendom Naam: Het Christendom Hallo, dit is de vragenlijst die hoort bij de website over geestelijke stromingen. Je kunt de website vinden

Nadere informatie

Activiteitenkalender Federatie 2013-2014

Activiteitenkalender Federatie 2013-2014 Activiteitenkalender Federatie 2013-2014 FEDERATIE BRASSCHAAT Info doorgeven. Met deze kalender willen we u informeren over activiteiten die in onze federatie georganiseerd worden en die niet alleen bedoeld

Nadere informatie

2.2. Het Nieuwe Testament, of het verhaal van Jezus en de eerste kerk 1

2.2. Het Nieuwe Testament, of het verhaal van Jezus en de eerste kerk 1 2.2. Het Nieuwe Testament, of het verhaal van Jezus en de eerste kerk 1! " #$% & #& '$' '& + ()" *% $, $ -% 1 H. Jagersma en M. Vervenne, Inleiding in het Oude Testament, Kampen, 1992. J. Bowker, Het verhaal

Nadere informatie

Dit Memoryspel wordt u aangeboden ter gelegenheid van het realiseren van OnsDorpsWeb.

Dit Memoryspel wordt u aangeboden ter gelegenheid van het realiseren van OnsDorpsWeb. December 2008 Aan de inwoners van Koningsbosch Dit Memoryspel wordt u aangeboden ter gelegenheid van het realiseren van OnsDorpsWeb. In dit spel treft u 64 kaartjes aan met 32 verschillende afbeeldingen

Nadere informatie

Auxonne. Hoofdstad van de regio Val de Saône. Côte-d Or. Ontdek de stad... Bourgondië

Auxonne. Hoofdstad van de regio Val de Saône. Côte-d Or. Ontdek de stad... Bourgondië Auxonne Hoofdstad van de regio Val de Saône Côte-d Or Ontdek de stad... Bourgondië Vertrekpunt: VVV-kantoor 15 Rue de Berbis 5 : voormalig huis van de familie Berbis. 17e-eeuwse gevel van roze steen uit

Nadere informatie

Gemeenschappelijk Parochieteam 5 januari 2010

Gemeenschappelijk Parochieteam 5 januari 2010 Parochie VerrezenHeer Heilig Sacrament Aanwezig: Pastoor Paul Gemeenschappelijk Parochieteam 5 januari 2010 PT Verrezen Heer: Lucia (kosteres), Theo Decker (diaken), Patrick Claes, Arlette Lenaerts, Greta

Nadere informatie

Observatiefiche zaal 1

Observatiefiche zaal 1 Observatiefiche zaal 1 Monument Wat is de titel van de zaal? Je kunt dit op het monument vinden. Kijk naar het monument. Wat zie je? (Welke vorm heeft het? Wat stelt het voor? Benoem het monument met één

Nadere informatie

- zingen Lied 477: 1 en 2 - lied: : Lied 477: 3

- zingen Lied 477: 1 en 2 - lied: : Lied 477: 3 Sint Maartenskerk Zaltbommel Kerstnacht, 24 december 2014 Gezamenlijke viering van de PKN- gemeente Het Anker en Hervormde gemeente St. Maarten (in federatie) KERST FEEST VAN DE HOOP - orgelspel: William

Nadere informatie

Kapellekes in Meensel-Kiezegem : Het kapelletje van Spikdoorn.

Kapellekes in Meensel-Kiezegem : Het kapelletje van Spikdoorn. Kapellekes in Meensel-Kiezegem : Het kapelletje van Spikdoorn. https://inventaris.onroerenderfgoed.be vermeldt over deze kapel het volgende : Beknopte karakterisering: Typologie : betreedbare kapellen

Nadere informatie

Inventaris van kapellen en ander klein devotioneel erfgoed in Maldegem Categorie Beschrijving Site straat + nr. Postcode Gemeente Kapel, deel van

Inventaris van kapellen en ander klein devotioneel erfgoed in Maldegem Categorie Beschrijving Site straat + nr. Postcode Gemeente Kapel, deel van Inventaris van kapellen en ander klein devotioneel erfgoed in Maldegem Categorie Beschrijving Site straat + nr. Postcode Gemeente Kapel, deel van gebouw Kapel van broeders van Hiëronimieten Voormalig klooster

Nadere informatie

Wat is de betekenis van urbi et orbi? Door wie is Jezus verraden? Wat vieren we op Pasen? Wanneer herdenken we het laatste avondmaal?

Wat is de betekenis van urbi et orbi? Door wie is Jezus verraden? Wat vieren we op Pasen? Wanneer herdenken we het laatste avondmaal? Wat is de betekenis van urbi et orbi? Door wie is Jezus verraden? Wat vieren we op Pasen? Wanneer herdenken we het laatste avondmaal? Wanneer herdenken we de kruisiging en dood van Jezus? Welke liturgische

Nadere informatie

SYNAGOGE SCHOOL OPDRACHT. Dienst in de Grote Synagoge Vervaardiger: Martin Monnickendam. Materiaal: pastel, aquarel, plakkaatverf.

SYNAGOGE SCHOOL OPDRACHT. Dienst in de Grote Synagoge Vervaardiger: Martin Monnickendam. Materiaal: pastel, aquarel, plakkaatverf. b WAT GA JE DOEN? Binnenkort geef je samen met een klasgenoot een presentatie in het. Het onderwerp van je presentatie is: ONDERWERP: SCHOOL OPDRACHT e g o g a Syn Dienst in de Grote Synagoge Vervaardiger:

Nadere informatie

OP 23 september 1987 bestond de Stichting 'Economisch

OP 23 september 1987 bestond de Stichting 'Economisch OPRICHTING VAN HET ECONOMISCH TECHNOLOGISCH INSTITUUT VOOR ZUID-HOLLAND TE ROTTERDAM EN DE VOORGESCHIEDENIS DOOR DRS. M. VAN DER VELDEN OP 23 september 1987 bestond de Stichting 'Economisch Technologisch

Nadere informatie

Naam: De Romeinen. Vraag 1. De Romeinen hebben veel gebouwd. Noem vijf verschillende toepassingen. pagina 1 van 6

Naam: De Romeinen. Vraag 1. De Romeinen hebben veel gebouwd. Noem vijf verschillende toepassingen. pagina 1 van 6 Naam: De Romeinen De Romeinse bouwkunst. De Romeinen behoren tot de beste bouwers uit de geschiedenis. Ze bouwden tempels, riolen, waterleidingen, wegen, kanalen, huizen, aquaducten, havens, bruggen en

Nadere informatie

De geschiedenis van de Belgische auto is een nostalgisch verhaal, met een groots verleden maar met een erg ongelukkig einde.

De geschiedenis van de Belgische auto is een nostalgisch verhaal, met een groots verleden maar met een erg ongelukkig einde. M I N E R V A M U S E U M M I N E R V A M U S E U M Minerva kan terecht het meest prestigieuze Belgische automerk genoemd worden. De opkomst, gloriedagen en ondergang spreken tot de verbeelding. Nu meer

Nadere informatie

landelijk, licht EN eclectisch interieur

landelijk, licht EN eclectisch interieur interieur landelijk, licht EN eclectisch TEKST: ANNEMIE WILLEMSE - FOTOGRAFIE: JAN VERLINDE De bewoners van dit huis woonden eerder al in hetzelfde park. Ze waren het erover eens dat dit het leukste en

Nadere informatie

Liturgie van zondag 28 juni 2015 Viering van Woord en Gebed 4 e zondag na Trinitatis Liturgische kleur - groen

Liturgie van zondag 28 juni 2015 Viering van Woord en Gebed 4 e zondag na Trinitatis Liturgische kleur - groen Liturgie van zondag 28 juni 2015 Viering van Woord en Gebed 4 e zondag na Trinitatis Liturgische kleur - groen Voorganger Ouderling Diaken Lector Organist Kind en Kerk KeK Ds. Peter Verhoeff uit Alkmaar

Nadere informatie

DUINZICHTKERK, zondag 19 mei 2019 Wijkgemeente Archipel-Benoordenhout

DUINZICHTKERK, zondag 19 mei 2019 Wijkgemeente Archipel-Benoordenhout DUINZICHTKERK, zondag 19 mei 2019 Wijkgemeente Archipel-Benoordenhout Voorganger: ds. Jaap van de Meent Ouderling van dienst: Jan Willem Thijs Diaken van dienst: Tineke van Bommel Organist: Gert Boersma

Nadere informatie

10. Gebarentaal [1/3]

10. Gebarentaal [1/3] 10. Gebarentaal [1/3] 1 Gebarentalen Stel, je kunt niets horen. Je bent doof. Hoe praat je dan met andere mensen? Je kunt liplezen, maar dat is moeilijk en je mist dan toch nog veel van het gesprek. Bovendien

Nadere informatie

Robert van Thorote: Thourotte, begin 13e eeuw Fosses, 16 oktober 1246

Robert van Thorote: Thourotte, begin 13e eeuw Fosses, 16 oktober 1246 Robert van Thorote: Thourotte, begin 13e eeuw Fosses, 16 oktober 1246 Robert van Thorote, ook wel Robert van Langres genoemd was een Frans kanunnik, die achtereenvolgens bisschop van Langres (1232-1240)

Nadere informatie

Overweging Christus Koning

Overweging Christus Koning Overweging Christus Koning Het feest dat we vandaag mogen vieren, dat wil nog wel eens verkeerd begrepen worden. We vieren op de laatste zondag van het kerkelijk jaar Christus Koning. Op een of andere

Nadere informatie

QR-code aan monument Blauwenhoek

QR-code aan monument Blauwenhoek QR-code aan monument Blauwenhoek Herdenkingsborden aan Blauwenhoek met de namen van de inwoners van Londerzeel overleden ten gevolge van WO I of WO II Op de vier gemeentelijke oorlogsmonumenten van de

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Ik had bedacht dat ik voor vandaag maar eens een ouderwetse preek in 3 punten ga houden. Het eerste punt gaat over het kijken naar de ander. De tweede

Nadere informatie

Blik op de Sint-Josephkerk - Roosendaal

Blik op de Sint-Josephkerk - Roosendaal Blik op de Sint-Josephkerk - Roosendaal Bouwpastoor H.J.A. van Mierlo gaf opdracht aan de architecten Vergouwen en Hurks voor bouw van deze kerk. Vergouwen was al een ervaren architect en deze bouw was

Nadere informatie

KOFFIESTOP Op dinsdag 24 maart verzorgde VBS Kantelberg een koffiestop, ten voordele van Broederlijk Delen. De kleuters uit het derde kleuter

KOFFIESTOP Op dinsdag 24 maart verzorgde VBS Kantelberg een koffiestop, ten voordele van Broederlijk Delen. De kleuters uit het derde kleuter KOFFIESTOP Op dinsdag 24 maart verzorgde VBS Kantelberg een koffiestop, ten voordele van Broederlijk Delen. De kleuters uit het derde kleuter verzorgden een dansje op de Peruviaanse muziek, onder leiding

Nadere informatie

EEN PAROCHIE MEERDERE KERKEN EN EEN FANFARE

EEN PAROCHIE MEERDERE KERKEN EN EEN FANFARE EEN PAROCHIE MEERDERE KERKEN EN EEN FANFARE FOTOS VAN DE KERKEN IN RIEME DOOR DE JAREN HEEN Voor verschillende foto s verwijs ik graag naar het boek Archiefbeelden Ertvelde Kluizen Rieme van Gerard Bauwens

Nadere informatie

weetje weetje weetje weetje weetje weetje weetje

weetje weetje weetje weetje weetje weetje weetje Een processie is een godsdienstige plechtigheid in de vorm van een optocht van geestelijken en gelovigen. Een processie zorgt voor een gevoel van samen horen omdat ze mensen verenigt. 1 4 Rond Sint-Macharius

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Bij de voorbereiding van deze dienst kwam ik de volgende teksten tegen, die ik u graag wil voorlezen. Het zijn teksten uit het begin van onze jaartelling,

Nadere informatie

Liefdesgesticht St. Joseph en de Zusters van Liefde in Haps.

Liefdesgesticht St. Joseph en de Zusters van Liefde in Haps. Liefdesgesticht St. Joseph en de Zusters van Liefde in Haps. Korte geschiedenis van het Liefdesgesticht St. Joseph en de Zusters van Liefde in Haps. Het Liefdesgesticht St. Joseph in Haps anno 1905. De

Nadere informatie

Taak Architectuurtypologie

Taak Architectuurtypologie Hogeschool Gent Voskenslaan 38 9000 Gent Taak Architectuurtypologie Bjärne Collyns 2015-2016 1LAMA 30/11/2015 1. Het gebouw Locatie: Gent Graaf van Vlaanderenplein 30 Bouwjaar: 1852 Type: herenhuis Perceelgrote:

Nadere informatie

Vandaag is rood. Pinksteren 2014. Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen

Vandaag is rood. Pinksteren 2014. Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen Vandaag is rood. Pinksteren 2014 Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen Dat mooie rood was ooit voor mij Een kleur van passie

Nadere informatie

dat zij gemeden of uitgestoten werd door haar dorpsgenoten. Het levende water We lezen in Joh. 4:4/6 het volgende:

dat zij gemeden of uitgestoten werd door haar dorpsgenoten. Het levende water We lezen in Joh. 4:4/6 het volgende: - 1 - Het levende water We lezen in Joh. 4:4/6 het volgende: 4 En Hij moest door Samaria gaan. De kortste weg naar Galilea is: dwars door het gebied van de Samaritanen reizen en normaal deden de Joden

Nadere informatie

Dopen in Maldegem, Adegem en Kleit.

Dopen in Maldegem, Adegem en Kleit. Dopen in Maldegem, Adegem en Kleit. In de linker kolom zie je hieronder de data, uren en kerken waarop gedoopt wordt. In de rechterkolom zie je dat bij elke doopdatum een voorbereidingsavond hoort. Daar

Nadere informatie

St.-Jozef - Radplein Palmzaterdag 19/ eucharistieviering met palmwijding

St.-Jozef - Radplein Palmzaterdag 19/ eucharistieviering met palmwijding PASEN 2016 VIERINGEN VAN DE GOEDE WEEK 19 27 maart 2016 PASTORALE EENHEID ANDERLECHT St.-Jozef - Radplein -1070 Palmzaterdag 19/03 18.00 eucharistieviering met palmwijding Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart -

Nadere informatie

Tot ziens, De Vrienden van het Ambacht Dudzele

Tot ziens, De Vrienden van het Ambacht Dudzele FAKE? Wat is echt en wat is vals? Wanneer gaat iets tot de historische canon behoren, of wanneer wordt het precies uitgespuwd als fake? Schitterende historische vervalsingen en hun verhalen, onwaarheden,

Nadere informatie

Zondag 29 oktober 2017 Lutherzondag - Gemeentezondag

Zondag 29 oktober 2017 Lutherzondag - Gemeentezondag Zondag 29 oktober 2017 Lutherzondag - Gemeentezondag Lezing : Lucas 19 : 1 10 Dit jaar wordt herdacht dat 500 jaar geleden de grote hervorming van de kerk begon, waaruit ook onze kerk is voortgekomen.

Nadere informatie

Kom en Zing! Startzondag, 15 september 2013

Kom en Zing! Startzondag, 15 september 2013 Kom en Zing! Startzondag, 15 september 2013 Woord vooraf: We zijn deze zondag zingend begonnen met gemeenteleden die een bijzondere muzikale bijdrage aan deze dienst gaan leveren. Tijdens de dienst zullen

Nadere informatie

Modern gebouw in 2 bouwlagen met steen en glas Midden in het dorp Midden in het dorp Midden in het dorp Nabij de rivier de Aa, in een woonwijk

Modern gebouw in 2 bouwlagen met steen en glas Midden in het dorp Midden in het dorp Midden in het dorp Nabij de rivier de Aa, in een woonwijk Vraag Synagoge Hervormde kerk H. Lambertuskerk Moskee BUITENKANT GEBOUW DE EERSTE INDRUK 1 Waardoor valt het gebouw op? 2 Staat het gebouw midden in het dorp / de stad? 3 Bij welk geloof denk je dat het

Nadere informatie

Internationale religieuze instituten in Vlaanderen/België: naar een efficiënte en gewaarborgde archiefzorg en -valorisatie

Internationale religieuze instituten in Vlaanderen/België: naar een efficiënte en gewaarborgde archiefzorg en -valorisatie Internationale religieuze instituten in Vlaanderen/België: naar een efficiënte en gewaarborgde archiefzorg en -valorisatie Kristien Suenens (KADOC-KU Leuven) 29/11/2013 1 1. Inleiding DiBIKAV-project:

Nadere informatie

Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod?

Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod? Zondag 35 Zondag 35 gaat over het tweede gebod. Lees de tekst van Zondag 35. Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod? Antw : Dat wij God in generlei wijze afbeelden en op geen andere wijze vereren,

Nadere informatie

Watou: inhuldiging pastoor Cyriel Devisschere

Watou: inhuldiging pastoor Cyriel Devisschere Watou: inhuldiging pastoor Cyriel Devisschere Op 31 oktober 1937 wordt E.H. Cyriel Devisschere plech

Nadere informatie

Uitleg voor kinderen die gevormd willen worden. Voordat je informatie krijgt over het vormsel zelf is het wel handig om te weten wat een symbool is:

Uitleg voor kinderen die gevormd willen worden. Voordat je informatie krijgt over het vormsel zelf is het wel handig om te weten wat een symbool is: Uitleg voor kinderen die gevormd willen worden. Voordat je informatie krijgt over het vormsel zelf is het wel handig om te weten wat een symbool is: Een symbool is iets wat je helpt herinneren of je in

Nadere informatie

Geloof in alle redelijkheid

Geloof in alle redelijkheid Catholic Voices Geloof in alle redelijkheid beschaafd antwoorden op brandende vragen Austen Ivereigh Kathleen Griffin s-hertogenbosch Oorspronkelijke uitgave: Catholic Voices: Putting the case for the

Nadere informatie

EVANGELIE. 25 ste zondag door het jaar. Bidden met het Evangelie. Bidden met dit Evangelie: zie achterzijde

EVANGELIE. 25 ste zondag door het jaar. Bidden met het Evangelie. Bidden met dit Evangelie: zie achterzijde Bidden met dit Evangelie: zie achterzijde EVNGELIE 25 ste zondag door het jaar I MTTHEÜ 20:1-16 n die tijd vertelde Jezus aan zijn leerlingen de volgende gelijkenis: Want met het koninkrijk der hemelen

Nadere informatie

Leerplan Orthodoxe Godsdienst Secundair Onderwijs - 1 e jaar BSO

Leerplan Orthodoxe Godsdienst Secundair Onderwijs - 1 e jaar BSO Leerplan Orthodoxe Godsdienst Secundair Onderwijs - 1 e jaar BSO Bij 1 BSO worden sommige benadering door elkaar verweven. Het leven van Jezus uit de bijbelse benadering wordt geïntegreerd in het onderdeel

Nadere informatie

THEMADOSSIER BIBLIONOVA Louis Tijssen, de heilige deken

THEMADOSSIER BIBLIONOVA Louis Tijssen, de heilige deken THEMADOSSIER BIBLIONOVA Louis Tijssen, de heilige deken De heilige deken van Sittard; Deken Tijssen. Op 20 februari 1929 stierf Louis Tijssen, de toenmalige deken van Sittard. In de 10 jaren dat hij deken

Nadere informatie

BIJLAGE 1 BEELD BEZOEK DE KERK in Ede

BIJLAGE 1 BEELD BEZOEK DE KERK in Ede BIJLAGE 1 BEELD BEZOEK DE KERK in Ede voor groep 5 t/m 8 1.1 DE OUDE KERK IN EDE IN 1910 Toelichting bij de praatplaten bij het thema ARCHEOLOGISCHE VONDSTEN 1.1 DE OUDE KERK IN EDE IN 1910 1.2 EEN KERK

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Federatie Sint-Kruis Week 25 dd 24-06-2015 LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 28 juni: Dertiende zondag door het jaar: Opwekking van het dochtertje van Jaïrus (Mc. 5, 21-43). Zondag

Nadere informatie

T O E W IJ D I N G. op bijzondere voorspraak van de. heilige Johannes Paulus II en zalige Jacinta en Francisco. s-hertogenbosch, 22 oktober 2016

T O E W IJ D I N G. op bijzondere voorspraak van de. heilige Johannes Paulus II en zalige Jacinta en Francisco. s-hertogenbosch, 22 oktober 2016 T O E W IJ D I N G van Stichting KINDEREN BIDDEN VOOR KINDEREN aan het ONBEVLEKT HART VAN MARIA op bijzondere voorspraak van de heilige Johannes Paulus II en zalige Jacinta en Francisco s-hertogenbosch,

Nadere informatie

Projectfiche RODE ROOS

Projectfiche RODE ROOS Projectfiche RODE ROOS Monnikenheide wil uitmunten in warme én professionele dienstverlening aan personen met een verstandelijke handicap en hun gezin. In de loop van de voorbije 41 jaar groeide Huize

Nadere informatie