1.2 Programma 2 Verkeer en vervoer

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1.2 Programma 2 Verkeer en vervoer"

Transcriptie

1 1.2 Programma 2 Verkeer en vervoer Portefeuillehouders: mevrouw S.A.E. Poepjes en de heer J.G. Kramer Wat willen we bereiken en wat mag het kosten? Voor het programma Verkeer en vervoer geven wij in deze begroting invulling aan omvangrijke bezuinigingen. Daarnaast realiseren wij zo veel mogelijk de doelen die zijn opgenomen in het Provinciaal Verkeer en Vervoer Plan (PVVP). Het PVVP is het kader voor onze prioriteiten. Prioriteiten Wij maken de lopende grote en kleine infrastructuurprojecten af; daarna zien wij geen grote uitbreidingen meer voor de hoofdinfrastructuur. Wij beheren en onderhouden onze provinciale infrastructuur zo efficiënt mogelijk. In het verleden hebben wij bestuurlijke afspraken gemaakt en toezeggingen gedaan over bijdragen aan gemeentelijke infrastructuurprojecten. Die afspraken voeren wij uit. Wij geven prioriteit aan het in stand houden en verbeteren van het openbaar vervoer tot een duurzaam systeem. Ook het stimuleren van veilig verkeersgedrag heeft prioriteit. Invulling bezuinigingen Wij geven een structurele invulling aan de bezuinigingen die al waren ingeboekt in de begroting van. De grootste bezuiniging is het pakket dat in het Uitvoeringsprogramma - is aangekondigd. Deze bezuiniging is nodig vanwege teruglopende inkomsten en om de beleidsambities in het Uitvoeringsprogramma te kunnen dekken. Voor het programma Verkeer en vervoer gaat het om een bezuiniging die oploopt tot 13 mln. per jaar. Deze was in de begroting ingeboekt bij de beleidsvelden 2.2, 2.3 en 2.4, grotendeels als stelpost. De invulling hiervan staat in de bijlage Voorstellen kadernota. Verder is er de eerdere bezuiniging van 1,57 mln. per jaar, de zogeheten generieke korting programma 2. In was deze bezuiniging deels incidenteel opgelost. Vanaf is de bezuiniging structureel opgelost. Alleen in en zal nog een klein deel incidenteel opgelost worden. Een belangrijke maatregel is de brugbediening op afstand, waardoor we besparen op de jaarlijkse bedieningskosten. Hiervoor is wel eerst een investering nodig, maar per saldo levert dit een bezuiniging op van 0,5 mln per jaar. Voor de laatste 0,7 mln vullen we de generieke korting programma 2 in in samenhang met de hierboven genoemde bezuiniging van 13 mln. Toekomstige kleine investeringen In het Uitvoeringsprogramma - zijn investeringen aangekondigd in fietsverkeer, verkeersveiligheid, ketenmobiliteit en de traverse Lemmer. De hiervoor benodigde bedragen zijn nog niet in de begroting opgenomen. Dit komt aan de orde bij de kadernota en begroting. Vanwege het stopzetten van het project spoorlijn Heerenveen-Drachten-Groningen stellen wij een alternatief investeringsplan op. Uiterlijk bij de kadernota zal dit investeringsplan aan PS worden voorgelegd.

2 Totaal baten en lasten programma 2: Verkeer en vervoer 2.1 Planvorming en programmering, bestuurlijke samenwerking 2.2 Verbetering infrastructuur Instandhouding provinciale infrastructuur 2.4 Openbaar vervoer Verkeerseducatie en mobiliteitsbeïnvloeding Totaal baten Planvorming en programmering, bestuurlijke samenwerking 2.2 Verbetering infrastructuur Instandhouding provinciale infrastructuur 2.4 Openbaar vervoer Verkeerseducatie en mobiliteitsbeïnvloeding Totaal lasten lasten Toelichting De middelen van de BDU zijn opgenomen overeenkomstig het bestedingsplan. De BDU-middelen voor infrastructuur en verkeersgedrag zijn vanaf opgenomen bij de beleidsvelden 2.2 en 2.5. Alleen de algemene BDU-middelen blijven bij beleidsveld 2.1. De grote verlaging van het gehele programma in ten opzichte van is het gevolg van de afkoop van het Van Harinxmakanaal in. Beleids- en normenkader Kaderstellende beleidsnota s/ relevante wetten en regelingen Relevante Europese en nationale wet- en regelgeving Wegenwet Waterstaatswet Planwet verkeer en vervoer Wet brede doeluitkering (bdu) Waterwet Wet personenvervoer Provinciale verordeningen en beleidsnota s Provinciaal verkeer en vervoerplan Vastgesteld door PS op 15 maart 2006 / 26 oktober Vaarwegenverordening provincie Friesland 27 juni 1991 wegenverordening provincie Friesland 5 juli 2000 nota strategisch onderhoud provinciale infrastructuur Februari 2006 Aanpassing onderhoudsbeleid bij begroting november 2007 Door GS vastgestelde uitvoeringsregelingen/-nota s Vastgesteld door GS op Meerjarenprogramma vervanging en renovatie kunstwerken (=onderdeel van het December uitvoeringsprogramma verkeer en vervoer ) Uitvoeringsprogramma verkeer en vervoer April Manifest verkeersveiligheid Fryslân (Strategienota Verkeersveiligheid ) In aan PS voor te leggen nota s Herijking beleidskaders beheer en onderhoud (behandeling kadernota ).

3 Beleidsveld 2.1 Planvorming en programmering, bestuurlijke samenwerking Wat willen we bereiken? We zorgen dat we steeds kunnen werken vanuit actuele beleidskaders. Dat doen we op basis van een inzichtelijke planning, een externe oriëntatie en duidelijke afspraken met onze partners. Wat gaan we daarvoor doen in? Opstellen Uitvoeringsprogramma We stellen een Uitvoeringsprogramma op voor. Daarbij spelen we in op de ontwikkeling van het verkeer en de geconstateerde effecten van het beleid. Met een monitoringprogramma houden we de ontwikkelingen en effecten in de gaten. Beleidskaders Waar nodig gaan we na of een bijstelling van beleid nodig is. Dit geldt bijvoorbeeld voor de beleidskaders beheer en onderhoud. Wij herijken deze kaders vanwege de ontwikkelingen van de laatste jaren en de verwachte ontwikkelingen. Vanwege de komst van de Omgevingswet bereiden we een nieuwe Omgevingsvisie voor, die te zijner tijd het PVVP moet vervangen. Samenwerking We werken actief samen met andere provincies in het IPO en in het SNN. Wij organiseren het Overleg Verkeer en Vervoer Fryslân (OVVF). Het Regionaal Orgaan verkeersveiligheid Fryslân (ROF) maakt hier deel van uit. Met het rijk overleggen wij over het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT). Dit overleg vindt ten minste één keer per jaar plaats, waarschijnlijk eind. Basis hiervoor is de Gebiedsagenda Noord-Nederland. Naar verwachting zal deze agenda eind worden herzien. BDU en bijdragen aan gemeenten Wij beheren de Brede doeluitkering verkeer en vervoer (BDU). Deze wordt mogelijk met ingang van of ondergebracht in het provinciefonds. In het verleden verleende BDU-subsidies aan gemeenten wikkelen wij af. Daarnaast verstrekken wij bijdragen aan de gemeente Leeuwarden op grond van de overeenkomst Programma Bereikbaarheid Leeuwarden. (Prestatie)indicatoren Onderwerp Indicator Doelwaarde Uitvoeringsprogramma Beschikbaarheid Uitvoeringsprogramma gereed Structureel overleg met gemeenten Vergaderingen OVVF 4

4 Wat mag het kosten? - tijdelijk overlopende passiva Totaal baten structureel tijdelijk overlopende passiva bedrijfsvoeringkosten Totaal lasten lasten Toelichting De overlopende passiva betreffen de BDU-middelen. Deze zijn vanaf verlaagd bij beleidsveld 2.1, omdat de BDU-middelen voor infrastructuur en verkeersgedrag nu zijn opgenomen bij de beleidsvelden 2.2 en 2.5. De tijdelijke lasten hebben voor en betrekking op het fietspad Leechlân; voor ook op Bereikbaarheid Leeuwarden en de implementatie van de Waterwet. Beleidsveld 2.2 Verbetering infrastructuur Wat willen we bereiken? Ons doel is om het provinciale wegennet duurzaam veilig in te richten en de bereikbaarheid te verbeteren per weg, per spoor en over water. Wat gaan we daarvoor doen in? Kleinschalige maatregelen De relatief kleinschalige maatregelen als uitvoering van fase A van het PVVP worden in en afgerond. Er is geen besluit over het vervolg op het programma kleinschalige maatregelen. Bij de kadernota begroting kan een vervolg aan de orde komen voor de Programmalijnen Verkeer en vervoer zoals in het Uitvoeringsprogramma - opgenomen. Traverse Lemmer Het verbeteren van de traverse Lemmer is een oplossing voor de verminderde doorstroming en de overlast voor de omgeving op deze belangrijke route richting Zuidwest Fryslân. Voor de traverse Lemmer is nog geen volledige financiële dekking aanwezig. Uiterlijk bij de kadernota zal de investering in de traverse Lemmer aan PS worden voorgelegd. Rondweg Woudsend De financiële afwikkeling van de rondweg Woudsend vindt in plaats. De openstelling van de rondweg was in juli.

5 Prinses Margrietkanaal Het laatste onderdeel van het Programma verruiming Prinses Margrietkanaal naar klasse Va wordt uitgevoerd in. Dit is het verruimingswerk ter plaatse van de aansluiting met de Jeltesloot. Fase 2 van de verruiming Prinses Margrietkanaal (vervanging kunstwerken) staat beschreven in de paragraaf Grote projecten. Grote projecten In de paragraaf Grote projecten staan onder andere de grote infrastructurele werken die in voorbereiding of uitvoering zijn. In die paragraaf staat een toelichting op de volgende projecten: 1. Bereikbaarheidsprojecten Leeuwarden-Vrijbaan N31 Haak om Leeuwarden Westelijke invalsweg Drachtsterweg en omgeving Noordwest tangent 2. N31 Traverse Harlingen 3. Verruiming Prinses Margrietkanaal 4. N381 Drachten-Drentse grens 5. De Centrale As 6. Gebiedsontwikkeling Heerenveen 7. Knooppunt Joure, aquaduct Skarsterrien 8. RSP Spoorprojecten Capaciteitsvergroting Leeuwarden-Zwolle Capaciteitsvergroting Leeuwarden-Groningen Station Werpsterhoek (Prestatie)indicatoren Onderwerp Indicator Doelwaarde De majeure infrastructuurprojecten Het gereedkomen en de benoemde Ten minste 90% tussenstappen vinden plaats in het jaar zoals gemeld in het uitvoeringsprogramma verkeer en vervoer De kleine en reguliere projecten uit het PVVP Projecten komen gereed in het jaar zoals gemeld in het uitvoeringsprogramma Verkeer en vervoer Ten minste 90% Wat mag het kosten? - structureel tijdelijk overlopende passiva Totaal baten structureel tijdelijk overlopende passiva reserves bedrijfsvoeringskosten Totaal lasten lasten

6 Toelichting De overlopende passiva betreffen RSP-gelden. De grootste storting is in geweest. De ontwikkeling van de structurele lasten wordt bepaald door de stijgende kapitaallasten als gevolg van de voorziene oplevering van delen van de Centrale As en de N381. Beleidsveld 2.3 Instandhouding provinciale infrastructuur Wat willen we bereiken? De provincie is wettelijk verantwoordelijk voor de onderhoudstoestand van het provinciale wegen- en vaarwegennet en de kunstwerken daarin. Het onderhoud van de provinciale infrastructuur wordt uitgevoerd op basis van het door Provinciale Staten vastgestelde scenario 1 uit de nota Strategisch onderhoudsbeleid provinciale infrastructuur. De onderhoudsstrategie is gebaseerd op economische doelmatigheid en gericht op het in stand houden van de functionaliteit en de constructieve veiligheid van de infrastructuur tegen zo laag mogelijke kosten. Nieuwe ontwikkelingen geven aanleiding om de vastgestelde beleidskaders te herijken. Het gaat bijvoorbeeld om de verandering in het beheerde areaal en keuzes over milieueisen. De herijking van de onderhoudsbeleidskaders zullen wij voorleggen bij de kadernota begroting. Het onderhoud van de infrastructuur komt ook aan de orde in de paragraaf Onderhoud kapitaalgoederen. Wat gaan we daarvoor doen in? Onderhoud We onderhouden het provinciale net van wegen en vaarwegen. Het gaat om wegen met een lengte van 846 km, vaarwegen met een lengte van 646 km, oevers met een lengte van 256 km en 250 kunstwerken (bruggen, sluizen, aquaducten en viaducten). De taken bestaan onder meer uit gladheidbestrijding, asfaltonderhoud, bebording en bebakening, markeringen, het maaien en hekkelen, onderhoud oevers, onderhoud, vervanging en renovatie van kunstwerken, baggeren en depotbeheer. In blijft de provincie (deels) de werkzaamheden aan het Prinses Margrietkanaal verzorgen. Het kanaal is onderdeel van het provinciale vaarwegennet, maar valt uiterlijk vanaf 1 januari onder de rijksvaarwegen. Uiterlijk 1 januari draagt de provincie het onderhoud daarom over aan het rijk. Beheer We bedienen bruggen en sluizen volgens het door Provinciale Staten vastgestelde bedieningsregime en de overeenkomsten met derden. We beoordelen verzoeken om ontheffingen op grond van de Wegenverordening en de Vaarwegenverordening. Baggerdepots We verwerken en bewerken baggerspecie om hergebruik van ingedroogde bagger mogelijk te maken. We richten het depot Meersloot opnieuw in om een berging voor ernstig verontreinigd slib te realiseren.

7 (Prestatie)indicatoren Onderwerp Indicator Doelwaarde Onderhoud van (vaar)wegen, oevers en kunstwerken Niveau conform vastgestelde beleidskaders 100% Tijdige afhandeling van Adviezen aan RDW en ontheffingen Termijn Algemene Wet Bestuursrecht 90% Bediening bruggen en sluizen Conform vastgestelde bedieningsregime 100% Beschikbaar hebben en maken van ingedroogde baggerspecie voor hergebruik 1,2 mln. m3 Wat mag het kosten? Beschikbaarheid 90% - structureel tijdelijk voorzieningen Totaal baten structureel tijdelijk voorzieningen bedrijfsvoeringskosten Totaal lasten lasten Toelichting De post voorzieningen is in buitengewoon hoog vanwege de afkoopsom voor het onderhoud van het Van Harinxmakanaal. Voor en de volgende jaren staat hier 6,7 mln. voor opgenomen. De begrote baten voor het Van Harinxmakanaal moeten vanaf verrekend worden met het afkoopbedrag. Beleidsveld 2.4 Openbaar vervoer Wat willen we bereiken? Wij willen de bereikbaarheid met het openbaar vervoer op peil houden en verbeteren. Wij zijn op grond van de Wet personenvervoer verantwoordelijk voor het regionale openbaar vervoer. Om de bereikbaarheid van het platteland op peil te houden, ontwikkelen wij in het Programma Duurzaam OV nieuwe concepten van openbaar vervoer.

8 Wat gaan we daarvoor doen in? Busvervoer Voor het regionale openbaar vervoer zijn wij verantwoordelijk voor het verlenen van OVconcessies en het daaruit voortvloeiende concessiebeheer. Wij starten vanaf december met een nieuwe busconcessie voor het grootste deel van Fryslân. Hierbij is een viertal concessies (Noord-Zuidwest Fryslân, stad Leeuwarden, Schiermonnikoog en HOV lijn 350 Lelystad-Drachten-Groningen) gebundeld tot één concessie. Door het beschikbaar stellen van meer geld zijn wij er in geslaagd de belangrijkste voorzieningen te handhaven, vooral de succesvolle verbeteringen uit de oude concessie. Toch is het voorzieningenniveau daarbij teruggelopen ten opzichte van de vorige aanbesteding. Dit komt door het grote aanbestedingsvoordeel bij de vorige aanbesteding en de gestegen prijzen binnen het openbaar vervoer. Ook wordt er in deze concessie inhoud gegeven aan de duurzame ambities van de provincie door de komst van elektrische bussen voor Schiermonnikoog en aardgasbussen voor de stad Leeuwarden. In wordt hiervoor een aardgasvulstation in Leeuwarden gerealiseerd. Wij zoeken de samenwerking met externe partijen waaronder gemeenten, zorgsector en dorpsbelangen. In deze samenwerking ontwikkelen wij nieuwe concepten van vervoer in het landelijk gebied om de bereikbaarheid op peil te houden. De bundeling van Wmo-vervoer en landelijk OV is hierin een belangrijke peiler. Daarnaast is het streven dat er door externe partners, met subsidie van de provincie, pilots voor nieuwe vervoervormen worden gestart. Voor de bereikbaarheid van het platteland speelt ook ketenmobiliteit een grote rol. Ook hieraan besteden wij aandacht binnen het Programma Duurzaam OV. Spoorvervoer Wij zetten in op een bediening van vier treinen per uur tussen Leeuwarden en Zwolle. Met de NS hebben wij principeafspraken gemaakt over de derde en vierde trein tussen Leeuwarden en Zwolle. In wordt een eerste aanzet gegeven tot de verdere uitbreiding van de treindienst Leeuwarden-Zwolle. De huidige spitstreinen Leeuwarden-Wolvega gaan doorrijden naar Meppel, met een aansluiting op de trein naar Zwolle. Voor het traject Leeuwarden-Groningen werken wij samen met de provincie Groningen aan de infrastructurele aanpassingen om een uitbreiding van drie naar vier treinen per uur mogelijk te maken. Haltes en busstations We willen de uitstraling van het openbaar vervoer verbeteren door de OV-infrastructuur op te waarderen. We zijn inmiddels eigenaar geworden van de busstations Heerenveen, Sneek en Oosterwolde. Na een eerste onderhoudsbeurt in onderzoeken we in de mogelijkheden voor grootschalige verbeteringen. Verder maken we in een start met het vervangen van de provinciale abri s en fietsenstallingen. (Prestatie)indicatoren Onderwerp Indicator Doelwaarde Kernen met openbaar vervoer Aandeel van de kernen met openbaar vervoer (volgens definities in het PVVP) 100%

9 Wat mag het kosten? - structureel tijdelijk overlopende passiva Totaal baten structureel tijdelijk overlopende passiva bedrijfsvoeringskosten Totaal lasten lasten Toelichting De overlopende passiva komen overeen met de bijdrage uit de BDU volgens het BDUbestedingsplan. Het bedrag aan baten en lasten voor is lager dan dat voor, vooral omdat in de eenmalige rijksbijdragen voor aanpassingen aan de regionale spoorlijnen waren opgenomen. Beleidsveld 2.5 Verkeerseducatie en mobiliteitsbeïnvloeding Wat willen we bereiken? Wij dragen bij aan het verbeteren van de verkeersveiligheid door verkeerseducatie en handhaving. We doen dit op basis van het PVVP en de hierop gebaseerde Strategie verkeersveiligheid Ook stimuleren wij carpoolen en het gebruik van fiets en openbaar vervoer door het maken van afspraken met bedrijven, informatievoorziening en publiekscampagnes. Wat gaan we daarvoor doen in? Verkeerseducatie Wij gaan door met Permanente Verkeers Educatie (PVE) en met probleemgestuurde verkeershandhaving. Wij besteden extra aandacht aan de volgende punten: alcohol, medicijnen en drugs, snelheid, ouderen, beginnende (brom-)fietsers en jonge automobilisten van18 t/m 24 jaar. Voor de uitvoering werken wij samen met gemeenten en verkeersveiligheidspartners. Handhaving De handhaving vindt plaats op basis van geconstateerde problemen. Over handhaving organiseren wij regelmatig overleg tussen de handhavingspartners en partners uit het Regionaal Orgaan verkeersveiligheid Fryslân (ROF).

10 Vervoermanagement Wij stimuleren vervoermanagementprojecten; wij werken samen met de gemeente Leeuwarden aan vervoermanagement in het kader van het project Vrij baan. (Prestatie)indicatoren Onderwerp Indicator Doelwaarde Aandacht voor jongeren Aantal scholen met het 140 verkeersveiligheidslabel Aandacht voor jonge automobilisten Aantal deelnemers Trials 400 Aandacht voor jonge automobilisten en alcohol Aandacht voor jonge automobilisten, alcohol en drugs Ouderen Voorlichting/campagnevoering Wat mag het kosten? Aantal deelnemers Alcoholvrij op weg 80 Aantal evenementen Responsible Young Drivers Aantal deelnemers rijvaardigheidsdag Senioren Aantal wisselingen van de uitingen op mottoborden overlopende passiva Totaal baten structureel overlopende passiva bedrijfsvoeringskosten Totaal lasten basten Toelichting De overlopende passiva betreffen BDU-middelen. De betreffende middelen stonden tot bij beleidsveld 2.1.

1.2 Programma 2 Verkeer en vervoer

1.2 Programma 2 Verkeer en vervoer 1.2 Programma 2 Verkeer en vervoer Portefeuillehouders: mevrouw S.A.E. Poepjes (verkeer en vervoer) en de heer J.G. Kramer (openbaar vervoer) Inleiding De provincie streeft naar een duurzaam verkeers-

Nadere informatie

Bestedingsplan mobiliteit 2016

Bestedingsplan mobiliteit 2016 Bestedingsplan mobiliteit 2016 Provincie Zuid-Holland Status: bestedingsplan exclusief de vastgestelde projectenlijst (bijlage 1) Datum: 22 september 2015 BESTEDINGSPLAN MOBILITEIT 3 TOELICHTING BESTEDINGEN

Nadere informatie

1.10 Programma 10 Algemene dekkingsmiddelen en onvoorzien

1.10 Programma 10 Algemene dekkingsmiddelen en onvoorzien 1.10 Programma 10 Algemene dekkingsmiddelen en onvoorzien Portefeuillehouder: mevrouw J.A. de Vries Baten en lasten Bedragen x 1.000 Realisatie 2011 2012 2013 2014 2015 2016 - Baten 10.1 Provinciefonds

Nadere informatie

Specificatie bestedingsplan Decentralisatie-uitkering Verkeer en Vervoer 2017

Specificatie bestedingsplan Decentralisatie-uitkering Verkeer en Vervoer 2017 Bijlage bij Statenbrief - zaaknummer 2016-012800 Specificatie bestedingsplan Decentralisatie-uitkering Verkeer en Vervoer 2017 In deze bijlage worden de bestedingen in het bestedingsplan DU 2017 gespecificeerd.

Nadere informatie

Programma 2 Vitaal Drenthe: Mobiliteit

Programma 2 Vitaal Drenthe: Mobiliteit Programma 2 Vitaal Drenthe: Mobiliteit Missie De goede bereikbaarheid van Drenthe is een belangrijke concurrentiekracht. De infrastructuur voor de auto is grotendeels op orde. De uitdaging voor de komende

Nadere informatie

Op weg naar Concessies April 2016

Op weg naar Concessies April 2016 Op weg naar Concessies 2020 April 2016 Inhoudsopgave Aanleiding: afloop huidige concessies in 2020 Kerntaken provincie in het OV Huidige situatie Trends en ontwikkelingen De opgaven voor het OV Trein Bus

Nadere informatie

Financiële begroting 2015 samengevat

Financiële begroting 2015 samengevat Financiële begroting 2015 samengevat Begrotingscyclus Het beleid en de financiën van de provincie komen op een aantal momenten in het jaar provinciebreed aan de orde. Dit wordt ook wel de begrotings- of

Nadere informatie

Útfieringsprogramma Ferkear en Ferfier

Útfieringsprogramma Ferkear en Ferfier Útfieringsprogramma Ferkear en Ferfier 2013 Uitvoeringsprogramma Verkeer en Vervoer Utfieringsprogramma Ferkear en Ferfier 2013 Oktober 2013 Inhoudsopgave Inleiding 6 deel I Dynamische Beleidsagenda 12

Nadere informatie

Introductie provinciale financiën. Provincie Groningen

Introductie provinciale financiën. Provincie Groningen Introductie provinciale financiën Provincie Groningen 08.04.2015 1 Wie zijn wij? Afdeling Financiën & Control Fred Hassert (afdelingshoofd) Harmen Boeijenk (clustercoördinator beleid en advies) Johan Oosterling

Nadere informatie

Vragen van de heer A.E. van Liere MA, MSc. (Partij voor de Dieren) en de heer A. Hietbrink (GroenLinks) over verlaging storting reserve groen

Vragen van de heer A.E. van Liere MA, MSc. (Partij voor de Dieren) en de heer A. Hietbrink (GroenLinks) over verlaging storting reserve groen Aan de leden van Provinciale Staten van Noord-Holland Haarlem, 22 september 2015 Vragen nr. 87 Vragen van de heer A.E. van Liere MA, MSc. (Partij voor de Dieren) en de heer A. Hietbrink (GroenLinks) over

Nadere informatie

PS2008BEM32-1 - College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel. Programmabegroting 2009, posten voorjaarsnota. Aan Provinciale Staten,

PS2008BEM32-1 - College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel. Programmabegroting 2009, posten voorjaarsnota. Aan Provinciale Staten, PS2008BEM32-1 - College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel Datum : 7 oktober 2008 Nummer PS : PS2008BEM32 Afdeling : Financiën Commissie : alle Registratienummer : 2008INT228103 Portefeuillehouder

Nadere informatie

1 5 MEI 2013 ^ Onderwerp Nota van Uitgangspunten concessie treindienst Alphen aan den Rijn - Gouda 2016

1 5 MEI 2013 ^ Onderwerp Nota van Uitgangspunten concessie treindienst Alphen aan den Rijn - Gouda 2016 5 -minuten versie voor Provinciale Staten provincie pjqlland ZUID Directie DRM Afdeling Mobiliteit en Milieu Registratienummer PZH-2013-389891839 {DOS-2013-0000336) Datum vergadering Gedeputeerde Staten

Nadere informatie

Bestedingsplan mobiliteit 2017

Bestedingsplan mobiliteit 2017 Bestedingsplan mobiliteit 2017 Provincie Zuid-Holland Status: Definitief Datum: 11 oktober 2016 BESTEDINGSPLAN MOBILITEIT 3 TOELICHTING BESTEDINGEN 5 A. OPENBAAR VERVOER...5 B. INFRASTRUCTUUR...6 C. GEDRAGSBEÏNVLOEDING

Nadere informatie

Programma Spoorplan Noord-Nederland

Programma Spoorplan Noord-Nederland Programma Spoorplan Noord-Nederland Samenwerken aan optimale bereikbaarheid ProRail, Peter Stam en Jan Mulder 13 mei 2014 / 1 Agenda ProRail Spoorplan Noord Nederland Intermezzo Friese projecten Belangrijke

Nadere informatie

VERGADERING VAN DE REGIORAAD. Van de Regioraad wordt gevraagd: Samenvatting CONCEPT. Dhr. Reneman

VERGADERING VAN DE REGIORAAD. Van de Regioraad wordt gevraagd: Samenvatting CONCEPT. Dhr. Reneman Vergaderdatum Regioraad (16-10-2018) Agendapunt CONCEPT Onderwerp Programmabegroting 2019-2022 Portefeuillehouder Dhr. Reneman Van de Regioraad wordt gevraagd: 1 Kennis te nemen van de ontvangen zienswijzen

Nadere informatie

INGEKOMEN 0 8 DEC Verzenddatum - 8 DEC Paraaf Provinciesecretaris

INGEKOMEN 0 8 DEC Verzenddatum - 8 DEC Paraaf Provinciesecretaris 5 -minuten versie voor Provinciale Staten p ZUID HOLLAND INGEKOMEN 0 8 DEC. 2009 Directie DRM Afdeling Verkeer en Vervoer Registratienummer PZH-2009-144285304 (DOS-2007-0021019) Datum vergadering Gedeputeerde

Nadere informatie

*ZE9F6A93BD7* Raadsvergadering d.d. 26 mei 2015

*ZE9F6A93BD7* Raadsvergadering d.d. 26 mei 2015 *ZE9F6A93BD7* Raadsvergadering d.d. 26 mei 2015 Agendanr.. Aan de Raad No.ZA.15-32500/DV.15-471, afdeling Ruimte. Sellingen, 18 mei 2015 Onderwerp: Uitwerking bezuinigingsdoelstellingen Openbare Verlichting

Nadere informatie

provinsje fryslân provincie fryslân

provinsje fryslân provincie fryslân Heerenveen provinsje fryslân provincie fryslân Provinciale Staten van Fryslân postbus 20120 8900 hm leeuwarden tweebaksmarkt 52 telefoon: (058) 292 59 25 telefax: (058) 292 5125 ;vvsv.fryslan.ni provincie@fryslan.nl

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp Decemberrapportage 2018 Nummer 2018/ Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen

Raadsstuk. Onderwerp Decemberrapportage 2018 Nummer 2018/ Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen Raadsstuk Onderwerp Decemberrapportage 2018 Nummer 2018/802709 Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen Afdeling Concerncontrol Auteur Geffen, M. van Telefoonnummer

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma Verkeer en Vervoer Utfieringsprogramma Ferkear en Ferfier. April 2012

Uitvoeringsprogramma Verkeer en Vervoer Utfieringsprogramma Ferkear en Ferfier. April 2012 Uitvoeringsprogramma Verkeer en Vervoer Utfieringsprogramma Ferkear en Ferfier 2012 April 2012 Inhoudsopgave Inleiding deel IV Meerjarenprogramma Infrastructuur deel I Beleidskaders verkeer en vervoer

Nadere informatie

College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel. Aan Provinciale Staten,

College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel. Aan Provinciale Staten, PS2009MME12-1 - College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel Datum : 8 september 2009 Nummer PS : PS2009MME12 Afdeling : MOB Commissie : MME Registratienummer : 2009int247334 Portefeuillehouder : Ekkers

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. vast te stellen de Subsidieregeling gedragsbeïnvloeding verkeersveiligheid Fryslân:

PROVINCIAAL BLAD. vast te stellen de Subsidieregeling gedragsbeïnvloeding verkeersveiligheid Fryslân: PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van provincie Fryslân. Nr. 152 12 januari 2016 Uitvoeringsregeling van 1 januari 2016, houdende regels betreffende de subsidiëring vanactiviteiten waarmee de verkeersveiligheid

Nadere informatie

Eerste bestuursrapportage. uitvoering begroting 2012

Eerste bestuursrapportage. uitvoering begroting 2012 Eerste bestuursrapportage uitvoering begroting 2012 (januari t/m maart 2012) 27 juni 2012 Provinciale Staten 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1 Belangrijkste ontwikkelingen in de 1 e Berap 3 1.2 Leeswijzer

Nadere informatie

: Pro-Forma aanvraag subsidiebijdrage Quick-wins binnenhavens.

: Pro-Forma aanvraag subsidiebijdrage Quick-wins binnenhavens. Ministerie van Verkeer en Waterstaat De heer H. Taal Postbus 20904 2500 EX 'S-GRAVENHAGE Leeuwarden, 3 juni 2009 Verzonden, Ons kenmerk : 00831993 Afdeling : Verkeer en Vervoer Behandeld door : G.C.A.

Nadere informatie

Kennisnemen van Het overzicht met de programmering van projecten voor de portefeuille Mobiliteit.

Kennisnemen van Het overzicht met de programmering van projecten voor de portefeuille Mobiliteit. Statenmededeling Onderwerp Programmering Mobiliteit in Brabant (2018-2023). Aan Provinciale Staten van Noord-Brabant, Kennisnemen van Het overzicht met de programmering van projecten voor de portefeuille

Nadere informatie

Openbare besluitenlijst Gedeputeerde Staten 10 juli 2017

Openbare besluitenlijst Gedeputeerde Staten 10 juli 2017 Openbare besluitenlijst Gedeputeerde Staten 10 juli 2017 1 Onderwerp: Antwoorden statenvragen CU landschapskunst Rijsberman, M.A. 1. De antwoorden vast te stellen op de schriftelijke statenvragen van de

Nadere informatie

Voorstel aan Stadsregioraad nr

Voorstel aan Stadsregioraad nr Voorstel aan Stadsregioraad nr. 2010.001 datum 1 december 2009 portefeuillehouder(s) J. Walraven beleidsterrein(en) Openbaar vervoer onderwerp Realisatie station Westervoort samenvatting voorstel De ambitie

Nadere informatie

Variabel onderzoek 2004 paragraaf Onderhoud kapitaalgoederen

Variabel onderzoek 2004 paragraaf Onderhoud kapitaalgoederen Variabel onderzoek 2004 Onderhoud kapitaalgoederen Algemene toetspunten 1 Is er een onderhoud kapitaalgoederen in de begroting 2005 opgenomen die voldoet aan de wettelijke vereisten? deels grotendeels

Nadere informatie

Werkplan Mobiliteitsmanagement Groningen, januari 2006 Provincie Groningen

Werkplan Mobiliteitsmanagement Groningen, januari 2006 Provincie Groningen Werkplan Mobiliteitsmanagement 2006 Groningen, januari 2006 Provincie Groningen Algemeen Mobiliteitsmanagement is een verzamelterm voor allerlei maatregelen die de vraag naar mobiliteit beïnvloeden om

Nadere informatie

HOLLAND. Voordracht aan Provinciale Staten. van Gedeputeerde Staten

HOLLAND. Voordracht aan Provinciale Staten. van Gedeputeerde Staten Voordracht aan Provinciale Staten HOLLAND van Gedeputeerde Staten Onderwerp Meerjarenprogramma Provinciale Infrastructuur (MP!) 2015 t/m 2029 en Meerjarenprogramma Onderhoud Infrastructuur (MPO) 2015 t/m

Nadere informatie

Uitgegeven: 12 april 2012. 2012, no. 12 PROVINCIAAL BLAD VAN FRYSLAN

Uitgegeven: 12 april 2012. 2012, no. 12 PROVINCIAAL BLAD VAN FRYSLAN Uitgegeven: 12 april 2012 2012, no. 12 PROVINCIAAL BLAD VAN FRYSLAN Beleidsregel van 3 april 2012, houdende regels betreffende de subsidiëring van activiteiten op het terrein van verkeer en vervoer (Beleidsregel

Nadere informatie

2.9 Paragraaf 9 Grote projecten

2.9 Paragraaf 9 Grote projecten 2.9 Paragraaf 9 Grote projecten Inleiding Deze aparte paragraaf over alle grote projecten in de provincie is in de begroting opgenomen op advies van de projectgroep Verbetering begroting. De paragraaf

Nadere informatie

Grenzeloos varen in Fryslân

Grenzeloos varen in Fryslân Grenzeloos varen in Fryslân Vorderingen in het bevaarbaar maken van het vaarnetwerk van Fryslân Sytse Kroes Projectbureau Friese Meren Visie en doelen FMP Een algemene kwaliteitsverbetering van het Friese

Nadere informatie

*ZE9C48C23CC* Raadsvergadering d.d. 16 december 2014

*ZE9C48C23CC* Raadsvergadering d.d. 16 december 2014 *ZE9C48C23CC* Raadsvergadering d.d. 16 december 2014 Agendanr.. Aan de Raad No.ZA.14-26406/DV.14-396, afdeling Ruimte. Sellingen, 11 december 2014 Onderwerp: Vaststellen Nota OOR (Onderhoud van de Openbare

Nadere informatie

Provinciale Staten van Noord Holland

Provinciale Staten van Noord Holland Provinciale Staten van Noord Holland Voordracht 117 Haarlem, 14 december 2004 Onderwerp: Jaarprogramma 2005 en meerjarenprogramma 2005 2009 onderhoud provinciale weginfrastructuur Bijlagen: ontwerpbesluit

Nadere informatie

Arriva Openbaar Vervoer N.V. Afdeling trein noordelijke lijnen T.a.v. mevrouw Dubben Postbus 626 8440 AP Heerenveen. Beste mevrouw Dubben,

Arriva Openbaar Vervoer N.V. Afdeling trein noordelijke lijnen T.a.v. mevrouw Dubben Postbus 626 8440 AP Heerenveen. Beste mevrouw Dubben, Pagina 1 van 5 Arriva Openbaar Vervoer N.V. Afdeling trein noordelijke lijnen T.a.v. mevrouw Dubben Postbus 626 8440 AP Heerenveen Plaats en datum: Leeuwarden 28-07-2014 Onderwerp: Advies dienstregeling

Nadere informatie

Besluiten: Vast te stellen de Financiële verordening provincie Zuid-Holland 2017

Besluiten: Vast te stellen de Financiële verordening provincie Zuid-Holland 2017 Voordracht aan Provinciale Staten van Gedeputeerde Staten vergadering November 2016 Nummer 6955 Onderwerp Financiële verordening provincie Zuid-Holland 2017 1 Ontwerpbesluit Provinciale Staten van Zuid-Holland,

Nadere informatie

Agenda vergadering Provinciale Staten op 14 november 2012

Agenda vergadering Provinciale Staten op 14 november 2012 Agenda vergadering Provinciale Staten op 14 november 2012 Hierbij wordt u uitgenodigd voor de openbare vergadering van de Provinciale Staten Datum: woensdag 14 november 2012 Aanvang: 10:00 uur (de vergadering

Nadere informatie

Ontwerp Beleidsnota IJsselmeergebied [1]

Ontwerp Beleidsnota IJsselmeergebied [1] 80 Ontsluiting en bereikbaarheid Het IJsselmeer wordt door zes provincies en de Afsluitdijk omsloten. Met de komst van deze lange dijk is de provincie Friesland veel beter bereikbaar geworden. Zo is Friesland

Nadere informatie

Jj,. provincie groningen

Jj,. provincie groningen Jj,. provincie groningen bezoekadres: Martinikerkhof 12 Aan Provinciale Staten postadres: Postbus 610 9700 AP Groningen algemeen telefoonnr: 050 316 49 li www.provinciegroningen.nl info@proyinciegroningen.nl

Nadere informatie

Datum : 15 augustus 2006 Nummer PS : PS2006WEM07 Dienst/sector : WEM/MSM Commissie : WEM. Ontwerpbesluit pag. 3. Toelichting pag.

Datum : 15 augustus 2006 Nummer PS : PS2006WEM07 Dienst/sector : WEM/MSM Commissie : WEM. Ontwerpbesluit pag. 3. Toelichting pag. S T A T E N V O O R S T E L Datum : 15 augustus 2006 Nummer PS : PS2006WEM07 Dienst/sector : WEM/MSM Commissie : WEM Registratienummer : 2006WEM003406i Portefeuillehouder: J. Binnekamp Titel : Provinciaal

Nadere informatie

17 november 2015 Corr.nr , FC Nummer 82/2015 Zaaknr

17 november 2015 Corr.nr , FC Nummer 82/2015 Zaaknr 17 november 2015 Corr.nr. 2015-49.452, FC Nummer 82/2015 Zaaknr. 603304 Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen inzake het optimaliseren van de huidige Planning & Controlcyclus

Nadere informatie

Openbaar vervoer concessie

Openbaar vervoer concessie Openbaar vervoer concessie Gemeenteraad Jordy van Slooten, fysiekdomein@regiogv.nl Januari 2019 1 2 3 Opgave en inzet Gooi en Vechtstreek MIRT Bereikbaarheid per weg en spoor staat onder druk. OV is onvoldoende

Nadere informatie

Presentatie intermodale aanbesteding concessie Rivierenland. Provincie Gelderland Stadsregio Arnhem / Nijmegen

Presentatie intermodale aanbesteding concessie Rivierenland. Provincie Gelderland Stadsregio Arnhem / Nijmegen Presentatie intermodale aanbesteding concessie Rivierenland Provincie Gelderland Stadsregio Arnhem / Nijmegen Vervoerkundige presentatie Toelichting Programma van Eisen Plaats van het PvE in totale proces

Nadere informatie

Eerste Bestuursrapportage. uitvoering Begroting 2010

Eerste Bestuursrapportage. uitvoering Begroting 2010 Eerste Bestuursrapportage uitvoering Begroting 2010 (januari t/m maart 2010) 18 mei 2010 Gedeputeerde Staten van Fryslân Inhoud 1 Inleiding 3 1.1 Veranderingen in de 1 e Bestuursrapportage 2010 3 1.2 Leeswijzer

Nadere informatie

STRATEGISCH PERSONEELSPLAN 1/14

STRATEGISCH PERSONEELSPLAN 1/14 STRATEGISCH PERSONEELSPLAN 2016 Gedeputeerde Staten 12 april 2016 1/14 2/14 1. Bedrijfsvoeringsvisie De bedrijfsvoeringsvisie van de provincie Bedrijfsvoering in de opgavengestuurde organisatie is de basis

Nadere informatie

M E M O. Reg.nr.: Aan: Commissie BOD, 12 september Cc: Stand van zaken vaarweg- en nautisch beheer. Datum: 21 augustus 2012

M E M O. Reg.nr.: Aan: Commissie BOD, 12 september Cc: Stand van zaken vaarweg- en nautisch beheer. Datum: 21 augustus 2012 Reg.nr.: 12.41175 Aan: Commissie BOD, 12 september 2012 Van: D&H Cc: Onderwerp: Stand van zaken vaarweg- en nautisch beheer Datum: 21 augustus 2012 Inleiding Hierbij wordt u nader geïnformeerd over de

Nadere informatie

Stadsregio Arnhem Nijmegen een regio om trots op te zijn

Stadsregio Arnhem Nijmegen een regio om trots op te zijn Stadsregio Arnhem Nijmegen een regio om trots op te zijn Reindert Augustijn November 2014 Lorem ipsum dolor drs. A.B. Jansen 20 gemeenten 738.000 inwoners 1.000 km2 Stadsregio is regionale samenwerking:

Nadere informatie

Brief aan de leden T.a.v. de raad. 16 februari 2018 U Lbr. 18/005. Verkeersveiligheid

Brief aan de leden T.a.v. de raad. 16 februari 2018 U Lbr. 18/005.  Verkeersveiligheid Brief aan de leden T.a.v. de raad Datum 16 februari 2018 Ons kenmerk TLE/U201800040 Lbr. 18/005 Contactpersoon Paul.Picauly@vng.nl mvdvoet@ipo.nl Bijlage(n) 2 Onderwerp Verkeersveiligheid Samenvatting

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR382522_1. Uitvoeringsregeling BDU verkeer en vervoer. Inhoud 1, ALGEMENE BEPALINGEN

CVDR. Nr. CVDR382522_1. Uitvoeringsregeling BDU verkeer en vervoer. Inhoud 1, ALGEMENE BEPALINGEN CVDR Officiële uitgave van Drenthe. Nr. CVDR382522_1 29 november 2016 Uitvoeringsregeling BDU verkeer en vervoer Inhoud 1, ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1, Begripsbepalingen In dit uitvoeringsbesluit komen

Nadere informatie

De Begrotingscyclus. Planning en Control in Gelderland

De Begrotingscyclus. Planning en Control in Gelderland De Begrotingscyclus Planning en Control in Gelderland Wettelijk kader (verslaggevingsregels) Provinciewet Planning en Control documenten opstellen conform BBV BBV = Besluit begroting en verantwoording

Nadere informatie

Holland Rijnland, PHO Sociale Agenda en Verkeer & Vervoer. 7 maart 2014, Erik van der Kooij

Holland Rijnland, PHO Sociale Agenda en Verkeer & Vervoer. 7 maart 2014, Erik van der Kooij Holland Rijnland, PHO Sociale Agenda en Verkeer & Vervoer 7 maart 2014, Erik van der Kooij Programma vandaag 1. Visie Ruimte en Mobiliteit & Ontwerpprogramma Mobiliteit 2. Proces Hoeksche Waard / Goeree-Overflakkee

Nadere informatie

Het college besluit de besluitenlijst d.d. 17 maart 2015 vast te stellen.

Het college besluit de besluitenlijst d.d. 17 maart 2015 vast te stellen. Besluitenlijst van het college van burgemeester en wethouders Datum 24 maart 2015 Aanwezig Hayo Apotheker (burgemeester), Maarten Offinga (wethouder), Sjoerd Tolsma (wethouder), Gea Akkerman (wethouder),

Nadere informatie

Iepenbier ferfier yn Fryslân

Iepenbier ferfier yn Fryslân Healsjiersifers Iepenbier ferfier yn Fryslân Sifers earste healjier 2012 Inhoudsopgave Voorwoord 3 Inleiding 3 Actueel 4 Samenvatting 5 Toelichting cijfers 6 Cijfers 1 e helft 2012 7 gebruik ov 8 punctualiteit

Nadere informatie

Bij de prioritering hebben de volgende overwegingen een belangrijke rol gespeeld:

Bij de prioritering hebben de volgende overwegingen een belangrijke rol gespeeld: 4 UITVOERING 4. Meerjaren uitvoeringsprogramma Bijgaand treft u het Meerjaren UitvoeringsProgramma (MUP) 0-05 voor de gemeente Brunssum aan. Het MUP is onderverdeeld in ACTIES (niet infrastructureel) en

Nadere informatie

*1518441* Statenvoorstel

*1518441* Statenvoorstel Statenvoorstel ** Aan Provinciale Staten Onderwerp Zomernota 2013 Besluitvormingsronde Statendag 25 september 2013 (ov) / 16 oktober 2013 Agendapunt 1. Beslispunten 1. De Zomernota 2013 vast te stellen;

Nadere informatie

Kwaliteitsnet Landbouwverkeer Zeeland

Kwaliteitsnet Landbouwverkeer Zeeland Intentieverklaring Kwaliteitsnet Landbouwverkeer Zeeland Beleidsplan Verkeersveiligheid Zeeland 2010-2020... 1 4039641_ROVZ intentieverklaring_u.indd 1 22-11-2011 17:16:10 4039641_ROVZ intentieverklaring_u.indd

Nadere informatie

8.6. Buitenring Parkstad Limburg

8.6. Buitenring Parkstad Limburg 8.6. Buitenring Parkstad Limburg Onderdeel van Programma Programma 2 Fysiek beleid en mobiliteit, programmalijn 2.4 Bereikbaarheid en mobiliteit. Relatie met andere programmalijnen Programmalijn 2.3: Ruimtelijke

Nadere informatie

Bijlage 5. Concept overeenkomst Uitvoeringsafspraken Verkeer en Vervoer Gemeente. Stadsregio 2004 tot en met 2007

Bijlage 5. Concept overeenkomst Uitvoeringsafspraken Verkeer en Vervoer Gemeente. Stadsregio 2004 tot en met 2007 Bijlage 5 Concept overeenkomst Uitvoeringsafspraken Verkeer en Vervoer Gemeente. Stadsregio 2004 tot en met 2007 De Partijen A. De gemeente, ingevolge artikel 171 van de Gemeentewet, te dezen vertegenwoordigd

Nadere informatie

Statenvoorstel 74/16 A

Statenvoorstel 74/16 A Statenvoorstel 74/16 A Voorgestelde behandeling PS-vergadering : 21 oktober 2016 Onderwerp Bestuursrapportage 2016 12 september 2016 GS:4061340 Aan Provinciale Staten van Noord-Brabant Samenvatting Voor

Nadere informatie

Openbare besluitenlijst Gedeputeerde Staten 8 januari 2019

Openbare besluitenlijst Gedeputeerde Staten 8 januari 2019 Openbare besluitenlijst Gedeputeerde Staten 8 januari 2019 1 Onderwerp: Gemandateerde begrotingswijziging van de programmabegroting 2018 ten behoeve van Duurzaam Door en Jong Leren Eten. Fackeldey, J.A.

Nadere informatie

Onderwerp: De 10e wijziging van de begroting 2006 van de provincie Flevoland en de beschikbaarstelling

Onderwerp: De 10e wijziging van de begroting 2006 van de provincie Flevoland en de beschikbaarstelling Statenvoorstel P r o v i n c i e F l e v o l a n d Statenvoorstel *450788* Aan: Provinciale Staten Onderwerp: De 10e wijziging van de begroting 2006 van de provincie Flevoland en de beschikbaarstelling

Nadere informatie

1. Onderwerp Geactualiseerde projectbladen Uitvoeringprogramma Regionaal Verkeer en VervoerPlan (UP RVVP) met bijlagen 2.

1. Onderwerp Geactualiseerde projectbladen Uitvoeringprogramma Regionaal Verkeer en VervoerPlan (UP RVVP) met bijlagen 2. Oplegvel 1. Onderwerp Geactualiseerde projectbladen Uitvoeringprogramma Regionaal Verkeer en VervoerPlan (UP RVVP) met bijlagen 2. Rol van het Platformtaak volgens Dagelijks Bestuur samenwerkingsorgaan

Nadere informatie

Plan van aanpak Uitvoeringsprogramma OV Holland Rijnland

Plan van aanpak Uitvoeringsprogramma OV Holland Rijnland Plan van aanpak Uitvoeringsprogramma OV Holland Rijnland Projectnaam/ onderwerp: Uitvoeringsprogramma OV Holland Rijnland Status: concept Datum en versienr.: 14 november 2011, versie 1.1 Naam auteur(s):

Nadere informatie

5 minuten versie voor Provinciale Staten

5 minuten versie voor Provinciale Staten 5 minuten versie voor Provinciale Staten Directie DLB Afdeling Water en Groen Registratienummer PZH-2015-513301370 (DOS-2013-0010135) Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum Geheim 14 april

Nadere informatie

Openbaar vervoer Hoeksche Waard Goeree-Overflakkee Gemeenteraad Korendijk 27 mei Erik van der Kooij & Marcel Scheerders

Openbaar vervoer Hoeksche Waard Goeree-Overflakkee Gemeenteraad Korendijk 27 mei Erik van der Kooij & Marcel Scheerders Openbaar vervoer Hoeksche Waard Goeree-Overflakkee Gemeenteraad Korendijk 27 mei 2014 Erik van der Kooij & Marcel Scheerders Programma 1. Context 2. Beleid OV HWGO 3. Nota van Uitgangspunten OV-concessie

Nadere informatie

provincie jjqlland ZUID

provincie jjqlland ZUID 5 -minuten versie voor Provinciale Staten provincie jjqlland ZUID Directie DCZ Afdeling Financiële en Juridische Zaken Registratienummer 471244333 (DOS-2014-0001157) Datum vergadering Gedeputeerde Staten

Nadere informatie

WERKBOEK LEEUWARDEN VRIJ-BAAN 2015/2016 ANTWOORDBLAD

WERKBOEK LEEUWARDEN VRIJ-BAAN 2015/2016 ANTWOORDBLAD WERKBOEK LEEUWARDEN VRIJ-BAAN 2015/2016 ANTWOORDBLAD Bladzijde 2 1. LEEUWARDEN VRIJ-BAAN 1.1 Steeds drukker op de weg INFRASTRUCTUUR (verkeer) Met infrastructuur bedoelen we alle voorzieningen voor het

Nadere informatie

Overeenkomst Fonds Bereikbaarheidsoffensief Regio Utrecht

Overeenkomst Fonds Bereikbaarheidsoffensief Regio Utrecht Overeenkomst Fonds Bereikbaarheidsoffensief Regio Utrecht PARTIJEN: de provincie Utrecht, hierbij ingevolge artikel 176 van de Provinciewet vertegenwoordigd door de Commissaris van de Koningin; het Bestuur

Nadere informatie

*ZEA3E9FBA15* Raadsvergadering d.d. 22 maart 2016

*ZEA3E9FBA15* Raadsvergadering d.d. 22 maart 2016 *ZEA3E9FBA15* Raadsvergadering d.d. 22 maart 2016 Agendanr.. Aan de Raad No.ZA.15-34594/DV.16-586, afdeling Ruimte. Sellingen, 10 maart 2016 Onderwerp: Beheerplannen Nota OOR; Vaststellen keuze kwaliteitsniveau

Nadere informatie

BDU- Bestedingsplan

BDU- Bestedingsplan Bijlage 1A BDU- Bestedingsplan 2014-2019 BDU-bestedingsplan 2014-2019 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Vrije ruimte in beginsaldo BDU 2013... 3 3. Berekening BDU voor de periode 2014-2019... 4 4. BDU-bestedingsplan

Nadere informatie

College van Gedeputeerde Staten Statenvoorstel. Ontwerp-besluit pag. 4. Toelichting: pag. 5

College van Gedeputeerde Staten Statenvoorstel. Ontwerp-besluit pag. 4. Toelichting: pag. 5 2017MME151 College van Gedeputeerde Staten Statenvoorstel DATUM 26 september 2017 NUMMER PS AFDELING Managementondersteuning COMMISSIE Alle STELLER Alex van der Weij DOORKIESNUMMER 3992 DOCUMENTUMNUMMER

Nadere informatie

Rob Kösters Beleidsmedewerker Projectleider

Rob Kösters Beleidsmedewerker Projectleider Rob Kösters Beleidsmedewerker Projectleider Gemeentelijk verkeer en vervoerplan Proces GVVP: - Komend jaar opgesteld - Dialoog met verkeerswerkgroepen, wijktafels, organisaties - Eerste stap: Kadernotitie

Nadere informatie

e^verijssei N35 Samenvatting van het voorgestelde provincie Aan Provinciale Staten

e^verijssei N35 Samenvatting van het voorgestelde provincie Aan Provinciale Staten Statenvoorstel nr. PS/2014/691 N35 Datum GS-kenmerk Inlichtingen bij 26.08.2014 2014/0232126 dhr. M. Oving, telefoon 06 46037666 e-mail M.Oving@overijssel.nl Aan Provinciale Staten Onderwerp Investeringsvoorstel

Nadere informatie

BDU- Bestedingsplan

BDU- Bestedingsplan Bijlage A BDU- Bestedingsplan 2015-2019 BDU-bestedingsplan 2015-2019 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Vrije ruimte in beginsaldo BDU 2014... 3 3. Berekening BDU voor de periode 2015-2019... 4 4. BDU-bestedingsplan

Nadere informatie

Stadsregio Arnhem Nijmegen. Wim Dijkstra en Roel Wever 5 Juni 2014

Stadsregio Arnhem Nijmegen. Wim Dijkstra en Roel Wever 5 Juni 2014 Stadsregio Arnhem Nijmegen Wim Dijkstra en Roel Wever 5 Juni 2014 20 gemeenten (en Druten) 738.000 inwoners 1.000 km2 Stadsregio is regionale samenwerking Kerntaken: WONEN, WERKEN, RUIMTE en MOBILITEIT

Nadere informatie

Beslutelist gearkomste fan D.S. 22 maart ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid)

Beslutelist gearkomste fan D.S. 22 maart ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid) Beslutelist 1. a. Aktualiteiten en tema s b. Planning PS-stukken t.b.v. presidium 13 april wurdt ûnferoare fêststeld. 2. a. Aktiviteitenkalinder wike 12 b. Beslutelist fan gearkomste DS fan 15 maart 2016

Nadere informatie

Ontwerpbesluit pag. 3. Toelichting pag. 4. Bijlage(n): Najaarsrapportage 2016

Ontwerpbesluit pag. 3. Toelichting pag. 4. Bijlage(n): Najaarsrapportage 2016 College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel DATUM 13-9-2016 NUMMER PS PS2016PS17 AFDELING MAO COMMISSIE BEM STELLER Leo Donker DOORKIESNUMMER 0646994683 DOCUMENTUMNUMMER 818ACAEO PORTEFEUILLEHOUDER

Nadere informatie

Aanbesteding OV-concessies Flevoland, Gelderland en Overijssel. Concept Nota van Uitgangspunten

Aanbesteding OV-concessies Flevoland, Gelderland en Overijssel. Concept Nota van Uitgangspunten Aanbesteding OV-concessies Flevoland, Gelderland en Overijssel Concept Nota van Uitgangspunten Doelstellingen nieuwe concessies Op basis van OV-visies volgende doelstellingen voor de nieuwe concessies

Nadere informatie

BO MIRT Brief 2014 Bijlage 4 Zesde Voortgangsrapportage Regiospecifiek Pakket Zuiderzeelijn

BO MIRT Brief 2014 Bijlage 4 Zesde Voortgangsrapportage Regiospecifiek Pakket Zuiderzeelijn BO MIRT Brief 2014 Bijlage 4 Zesde Voortgangsrapportage Regiospecifiek Pakket Zuiderzeelijn Opzet voortgangsrapportage De zesde voortgangsrapportage (VGR) is beknopt van omvang gehouden. Dit is een gevolg

Nadere informatie

Vragenuurtje over de uitgangspunten nieuwe aanbestedingen openbaar vervoer

Vragenuurtje over de uitgangspunten nieuwe aanbestedingen openbaar vervoer Vragenuurtje over de uitgangspunten nieuwe aanbestedingen openbaar vervoer Op woensdag 25 februari is een vragenuurtje georganiseerd voor technische vragen over de statennotitie uitgangspunten nieuwe aanbestedingen

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp Bestuursrapportage Nummer 2018/ Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen

Raadsstuk. Onderwerp Bestuursrapportage Nummer 2018/ Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen Raadsstuk Onderwerp Bestuursrapportage 2018 Nummer 2018/576433 Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen Afdeling Concerncontrol Auteur Geffen, M. van Telefoonnummer

Nadere informatie

: : Mobiliteit : R. T. Reitsma /(058) of

: : Mobiliteit : R. T. Reitsma /(058) of provincie fry-sill' b )ostbus 20120 8900 hm leeuwarden tweebaksmarkt 52 telefoon: (058) 292 59 25 telefax: (058) 292 SI 25 Provinciale Staten van de provincie Fryslan t.a.v. de heer D. Pool Postbus 20120

Nadere informatie

Collegevoorstel Toelichting:

Collegevoorstel Toelichting: Collegevoorstel Toelichting: In de afgelopen jaren is uw college gerapporteerd over de mensgerichte maatregelen op het gebied van verkeersveiligheid bestemd voor de gemeente Heusden. Dit gebeurt in het

Nadere informatie

Gemeentefinanciën Presentatie voor raadsleden 10 april 2018

Gemeentefinanciën Presentatie voor raadsleden 10 april 2018 Gemeentefinanciën Presentatie voor raadsleden 10 april 2018 Agenda Rol van de raad en het college Regelgeving Planning en control cyclus Accountant Provinciaal toezicht Vragen? Rol van de raad en het college

Nadere informatie

ORGANISATIE OV-CONCESSIEMANAGEMENT PROVINCIE NOORD-BRABANT

ORGANISATIE OV-CONCESSIEMANAGEMENT PROVINCIE NOORD-BRABANT ORGANISATIE OV-CONCESSIEMANAGEMENT PROVINCIE NOORD-BRABANT 1. Context De provincie Noord-Brabant is concessieverlener voor het openbaar vervoer in zijn gebied, m.u.v. het SRE-gebied. De provincie is voornemens

Nadere informatie

Uitkomst besluitvorming Zwolle - Herfte

Uitkomst besluitvorming Zwolle - Herfte De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000 F 070-456 1111 Getypt door / paraaf H.C.

Nadere informatie

ROCOV Gelderland. Ben Mouw Voorzitter

ROCOV Gelderland. Ben Mouw Voorzitter ROCOV Gelderland Ben Mouw Voorzitter 20 jaar OV consumentenplatform De stem van de reiziger Toevoeging Stadsregio Arnhem Nijmegen ROCOV Gelderland Start platform WP 2000 Start ROCOV Gelderland Stadsregio

Nadere informatie

Verzenddatum 2 5 SEP Paraaf Provjnc. etans

Verzenddatum 2 5 SEP Paraaf Provjnc. etans 5 -minuten versie voor Provinciale Staten provincie j^qlland ZUID Directre DRM Afdeling Afdeling Mobiliteit en Milieu Registratienummer PZH-2013-430646654 (DOS-2007-0020855) Datum vergadering Gedeputeerde

Nadere informatie

De begroting van de provincie Utrecht voor Een samenvatting

De begroting van de provincie Utrecht voor Een samenvatting De begroting van de provincie Utrecht voor 2012 Een samenvatting Hoeveel gaat de provincie Utrecht in 2012 uitgeven? Waaraan en waarom? Dat leest u in deze samenvatting. U zult zien dat wij voor 2012 duidelijke

Nadere informatie

Onderwerp: Eenmalige bijdrage groot onderhoud Gebouw Irene, Willemstad

Onderwerp: Eenmalige bijdrage groot onderhoud Gebouw Irene, Willemstad RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 329069 Raadsvergadering van 28 juni 2012 Agendanummer: 10.3 Onderwerp: Eenmalige bijdrage groot onderhoud Gebouw Irene, Willemstad Verantwoordelijk portefeuillehouder: L.M.

Nadere informatie

Openbare besluitenlijst Gedeputeerde Staten 24 november 2015

Openbare besluitenlijst Gedeputeerde Staten 24 november 2015 2015-11-24 Openbare besluitenlijst Gedeputeerde Staten Openbare besluitenlijst Gedeputeerde Staten 24 november 2015 1 Onderwerp: Afhandeling statenvragen PVV 9 november 2015 ambtenarensalarissen Verbeek,

Nadere informatie

12 maart 2013 Corr.nr , BO Nummer 12/2013 Zaaknr

12 maart 2013 Corr.nr , BO Nummer 12/2013 Zaaknr 12 maart 2013 Corr.nr. 2013-09411, BO Nummer 12/2013 Zaaknr. 446617 Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen betreffende het beschikbaar stellen van een bedrag van 203.730,--

Nadere informatie

Onderzoeksvoorstel. Aanbesteden openbaar vervoer bij de provincie Fryslân

Onderzoeksvoorstel. Aanbesteden openbaar vervoer bij de provincie Fryslân Onderzoeksvoorstel Aanbesteden openbaar vervoer bij de provincie Fryslân 22 januari 2009 lauwers 14 9405 BL Assen 0592-304 790 www.noordelijkerekenkamer.nl Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 inleiding en onderwerp...2

Nadere informatie

Besluit van. Hebben goedgevonden en verstaan: ARTIKEL I. Het Besluit personenvervoer 2000 wordt als volgt gewijzigd:

Besluit van. Hebben goedgevonden en verstaan: ARTIKEL I. Het Besluit personenvervoer 2000 wordt als volgt gewijzigd: Besluit van tot wijziging van het Besluit personenvervoer 2000 in verband met de ingangsdata van de aanbestedingsverplichting in het openbaar vervoer en de verlenging van de maximale concessieduur Op de

Nadere informatie

Treinen uit 8 richtingen Relatie Spoorplan Noord-Nederland Aantal reizigers: nu > / dag - groei Schakel Noord / Oost Nederland Randstad

Treinen uit 8 richtingen Relatie Spoorplan Noord-Nederland Aantal reizigers: nu > / dag - groei Schakel Noord / Oost Nederland Randstad Martin de Vries - Planontwikkelaar Station Zwolle - 2e spoorknooppunt van Nederland Treinen uit 8 richtingen Relatie Spoorplan Noord-Nederland Aantal reizigers: nu > 60.000 / dag - groei Schakel Noord

Nadere informatie

De raden van alle gemeenten in de provincie Limburg

De raden van alle gemeenten in de provincie Limburg De raden van alle gemeenten in de provincie Limburg Cluster FIN Behandeld J.G.G.M. Janssen Ons kenmerk Telefoon +31 43 389 72 38 Uw kenmerk Maastricht 20 maart 2018 Bijlage(n) Verzonden Onderwerp Aandachtspunten

Nadere informatie

Bundel Roden/leek - Groningen

Bundel Roden/leek - Groningen Bundel Roden/leek - Groningen Uitvoeringsprogramma Periode 2006 2010 Provincie Drenthe Provincie Groningen Gemeente Noordenveld Gemeente Leek Gemeente Groningen OV Bureau Groningen Drenthe Rijkswaterstaat

Nadere informatie

Agendapunt. Op grond van artikel 192 van de gemeentewet is de raad het bevoegd orgaan om de begroting tussentijds te wijzigen.

Agendapunt. Op grond van artikel 192 van de gemeentewet is de raad het bevoegd orgaan om de begroting tussentijds te wijzigen. RAADSVOORSTEL Agendapunt Raad 27 oktober 2016 Afdeling Middelen Voorstel nummer 2016.00077 Datum 27 september 2016 Onderwerp Tweede bestuursrapportage 2016 Programma Alle begrotingsprogramma's Inlichtingen

Nadere informatie

Opzet OV in het landelijk gebied

Opzet OV in het landelijk gebied Opzet OV in het landelijk gebied Samenvatting Aanleiding Gedeputeerde Kramer heeft in de Commissievergadering Lân, Loft en Wetter van 4 april 2012 toegezegd de Staten te informeren over het beleid ten

Nadere informatie