Studiehandleiding BOL SOCIAAL PEDAGOGISCH WERK 4 KOPJAAR. Opleiding: Sociaal Pedagogisch Werker 4. Crebonummer: Niveau: 4

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Studiehandleiding BOL SOCIAAL PEDAGOGISCH WERK 4 KOPJAAR. Opleiding: Sociaal Pedagogisch Werker 4. Crebonummer: 10743. Niveau: 4"

Transcriptie

1 Studiehandleiding SOCIAAL PEDAGOGISCH WERK 4 KOPJAAR BOL Opleiding: Sociaal Pedagogisch Werker 4 Crebonummer: Niveau: 4 Leerweg: BOL, februari-instroom 2011 Cohort: Opleidingsduur: 1 jaar

2 Pagina 2 van 32 INHOUDSOPGAVE Voorwoord Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 1 Inleiding Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 1.1 De waarde van de studiehandleiding Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 1.2 Het gebruik van de studiehandleiding Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 1.3 Bewaaradvies Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 2 Profiel van de branche Welzijn & Onderwijs Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 2.1 Opzet van de onderwijsprogramma s Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 2.2 Schematisch overzicht van de welzijnsopleidingen Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 2.3 Kansen en mogelijkheden na de opleiding (algemeen) Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 3 Leren bij de branche Welzijn & Onderwijs Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 3.1 Intake en plaatsing Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 3.2 Toelatingseisen Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 3.3 Jaarindeling Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 3.4 Opleidingsvarianten: BOL/BBL/deeltijd-BOL Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 3.5 Studievoortgang, studieloopbaanbegeleiding en ontwikkelingsportfolio Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 3.6 Maatwerk Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 3.7 Ziekmelden, verzuimregeling en voortijdig schooluitval Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 3.8 Klachtenregeling Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 4 Onderwijsregeling 11 5 Examenregeling Examinering beroepsvakken Examinering Nederlands en rekenen Examenreglement Erkenning van eerder verworven competenties (EVC) Diploma en certificering Procedure van bezwaar en beroep 21 6 Begrippenlijst Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd.

3 Pagina 3 van 32 Voorwoord Welkom bij de opleiding van de branche Welzijn & Onderwijs van het Albeda College. Wij hopen dat je het naar je zin zult hebben op de opleiding en dat je de opleiding binnen de gestelde termijn met een diploma af kunt sluiten. Deze studiehandleiding is gemaakt om je snel wegwijs te maken in onze branche en de opleiding die jij hebt gekozen. Maar voordat over de opleiding wordt gesproken wordt hieronder het beeldmerk van het Albeda College toegelicht. Het beeldmerk van het Albeda College is een boom. Dit beeld wordt gebruikt om te verduidelijken welke rol het Albeda wil spelen in de samenleving en welke waarden het wil vertegenwoordigen. De boom als een beschutte plaats waar onderwijs plaatsvindt In vroeger tijden ontmoetten een leraar en zijn leerlingen elkaar onder een stevige boom, die tijdens het onderwijzen beschutting gaf tegen zon, regen en wind. De boom als de boom der kennis In de westerse traditie wordt een boom ook geassocieerd met kennis. Iets wat als vanzelfsprekend van toepassing is op het Albeda College. De boom als een levensboom De boom groeit in de hoogte, maar staat met zijn wortels ook stevig in de grond. De takken vertonen elk jaar nieuw leven en zijn nooit uitgegroeid. De boom staat voor duurzaamheid en voortdurende groei. De boom zorgt voor zuurstof en dus voor leven. In de missie, de kernwaarden en vijf ankerpunten van het Albeda College zijn bovengenoemde punten ook terug te vinden. Dit is te lezen in het deelnemersbulletin. Alle medewerkers uit onze branche wensen je veel succes met je opleiding en een prettige studietijd. Namens alle medewerkers, Mevrouw M. Klapwijk Branchedirecteur Welzijn en Onderwijs

4 Pagina 4 van 32 1 Inleiding 1.1 De waarde van de studiehandleiding Deze handleiding geeft inzicht hoe de opleiding eruit ziet. Er wordt in omschreven wat door de opleiding van een deelnemer verwacht wordt vanaf de intake tot en met de examinering om de opleiding succesvol af te kunnen sluiten. De informatie uit de studiehandleiding geldt voor de gehele opleidingsduur. 1.2 Het gebruik van de studiehandleiding De studiehandleiding is te gebruiken als naslagwerk en is bedoeld voor de gehele opleiding. In deze handleiding staan belangrijke afspraken die de deelnemer met het Albeda College maakt zodra de deelnemer is ingeschreven en de onderwijsovereenkomst heeft getekend. De studiehandleiding beschrijft die onderwerpen die van belang zijn om het opleidingstraject te kunnen volgen. Het is belangrijk dat de deelnemer deze studiehandleiding goed bestudeert. Overal waar in de studiehandleiding zij of haar staat, kan ook hij of zijn gelezen worden Veranderingen op deze studiehandleiding zal de deelnemer middels een addendum (bijlage) ontvangen. Elke deelnemer ontvangt ook een Deelnemersbulletin, waarin gedragsregels en algemene Albeda College informatie is opgenomen. Ook is er een Deelnemersstatuut ( waarin regels omtrent rechten en plichten vermeld staan. 1.3 Bewaaradvies Omdat deze studiehandleiding informatie bevat voor de duur van de gehele opleiding, wordt de studiehandleiding bij de start van de opleiding bekend gemaakt aan iedere deelnemer. Het bewaaradvies geldt dus voor de totale opleidingsduur.

5 Pagina 5 van 32 2 Profiel van de branche Welzijn & Onderwijs 2.1 Opzet van de onderwijsprogramma s Elk opleidingstraject binnen de branche Welzijn en Onderwijs wordt per jaar verdeeld in onderwijsperiodes van 10 weken. Elk onderwijstraject is opgebouwd uit een school- en praktijkperiode. periode school beroepspraktijk 1 3 dagen per week Geen 2 3 dagen per week 2 dagen per week 3 1 dag per week 3 dagen per week 4 1 dag per week 4 dagen per week 2.2 Schematisch overzicht van de welzijnsopleidingen Opleidingen in de Opleidingen Niveau Branche 1 Helpende Zorg & Welzijn 2 2 Sociaal Pedagogisch Werker 3 3 Sociaal Pedagogisch Werker 4 4 Onderwijsassistent 4 5 Sociaal dienstverlener 4 6 Sociaal-cultureel werker 4 7 Praktijkopleider Kansen en mogelijkheden na de opleiding (algemeen) De bedoeling van het beroepsonderwijs is om deelnemers op te leiden voor een beroep. Daarnaast vindt de branche het belangrijk om deelnemers die de mogelijkheid hebben om verder te leren te stimuleren door te stromen naar een vervolgopleiding op een hoger niveau. Het diploma HW geeft de mogelijkheid door te stromen naar de opleidingen op niveua 3. Het is mogelijk om vanuit een niveau 3 opleiding door te stromen naar een niveau 4 opleiding. Doorstromen vanuit niveau 4 naar het HBO (niveau 5) behoort ook tot de mogelijkheden.

6 Pagina 6 van 32 3 Leren bij de branche Welzijn & Onderwijs 3.1 Intake en plaatsing Intake Voorafgaand aan de intake levert de deelnemer de volgende bescheiden in: kopie geldig identiteitsbewijs; ingevuld inschrijfformulier; onderwijskaart (18+); De onderwijskaart is nodig voor de studiefinanciering en de OV-jaarkaart. de onderwijsovereenkomst. De onderwijsovereenkomst is een overeenkomst tussen het Albeda College en de deelnemer van 18+. Is de deelnemer jonger dan tekent de deelnemer en zijn wettelijke vertegenwoordiger. Dus ouders of vervangende opvoeders. Wanneer de overeenkomst is getekend en ingeleverd bij de opleiding is de deelnemer pas echt deelnemer van de opleiding en moet zich dan houden aan de rechten en plichten die daarbij horen. Op de achterkant van de overeenkomst staan de rechten en plichten van de deelnemer en die van school. ondertekend formulier VOG; Voor een aantal beroepen waar de branche Welzijn en Onderwijs voor opleidt, wordt in de praktijk de Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) verplicht gesteld, zie ook deelnemersbulletin. Als de deelnemer geen VOG zou kunnen verkrijgen, kan de deelnemer niet met de opleiding starten. recente pasfoto (2 stuks). Na de definitieve plaatsing levert de deelnemer kopie diploma en cijferlijst van de toeleidende vooropleiding in of een bewijs van de hoogste vooropleiding (indien van toepassing). Pas dan kan worden deelgenomen aan de intake. De intake bestaat uit de volgende onderdelen: Een digitaal onderzoek dat een beeld oplevert van de motivatie en de capaciteiten van de deelnemer gekoppeld aan de opleidingskeuze. Het AMN onderzoek. Het invullen van het intakeformulier: vaak tijdens het intake gesprek. Dit gesprek wordt gevoerd aan de hand van de uitslag van het AMN onderzoek en het ingevulde intakeformulier. Er kunnen toetsen worden afgenomen die het startniveau van de deelnemer meten op het gebied van Nederlands, Engels en Rekenen. Plaatsing Na de intake krijgt de deelnemer binnen veertien dagen een schriftelijk bericht of de deelnemer is aangenomen en ingeschreven wordt op de opleiding van de keuze.

7 Pagina 7 van Toelatingseisen Deelnemers met een VMBO-diploma in de kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg zijn toelaatbaar tot de opleidingen op niveau 3 en/of 4. Een overgangsbewijs van HAVO 3 naar HAVO 4 staat gelijk aan de theoretische leerweg. De basisberoepsgerichte leerweg geeft toelating tot de opleiding op niveau 2. Wanneer er geen diploma van de basisberoepsgerichte opleiding is behaald, wordt middels het AMN-onderzoek en intakegesprek bekeken of en op welk niveau de deelnemer toegelaten kan worden op de opleiding van haar keuze.

8 Pagina 8 van Jaarindeling weeknummer datum bijzonderheden periodeweek aug aug. 10 Eerste schoolweek aug sep sep sep sep sep sep sep sep okt okt okt okt okt okt okt. 10 Herfstvakantie okt okt nov nov nov nov nov nov nov nov nov.- 03 dec dec dec dec dec dec dec. 10 Kerstvakantie dec dec. 11 Kerstvakantie jan jan jan jan jan jan jan jan jan feb feb feb feb feb feb feb feb mrt. 11 Voorjaarsvakantie mrt mrt mrt mrt mrt mrt mrt apr apr apr apr apr apr apr apr. vrij apr apr apr. 2 e paasdag mei - 06 mei 11 Mei vakantie mei - 13 mei mei - 20 mei mei mei mei jun en 3 juni vrij jun.- 10 jun jun jun juni 2 e Pinksterdag jun jun jun jul jul jul e wk zomervakantie

9 Pagina 9 van Opleidingsvarianten: BOL/BBL/deeltijd-BOL Het beroepsonderwijs kent drie leerwegen: de beroepsopleidende leerweg (BOL), de beroepbegeleidende leerweg (BBL) en de deeltijd BOL (dlt. BOL). De leerwegen leiden op voor hetzelfde diploma. De beroepsopleidende leerweg (BOL) kent een praktijkgedeelte tussen de 20 en 60% van de studieduur. De beroepsbegeleidende leerweg (BBL) bestaat uit een praktijkdeel van 60%. De deelnemer gaat over het algemeen één dag per week naar school en is minimaal drie dagen (24 uur) werkzaam in een erkend leerbedrijf. De deeltijd BOLopleiding (dlt.bol) heeft ook een praktijkdeel. De deelnemer gaat over het algemeen één dag per week naar school en is minimaal 12 uur werkzaam in een erkend leerbedrijf. 3.5 Studievoortgang, studieloopbaanbegeleiding en ontwikkelingsportfolio Iedere deelnemer heeft een studieloopbaanbegeleider (SLB-er). De studieloopbaanbegeleider begeleidt de deelnemer bij de beroepsontwikkeling, persoonlijke ontwikkeling en sociaal maatschappelijke ontwikkeling. De deelnemer maakt een POP en PAP. (persoonlijk ontwikkelingsplan en persoonlijk activiteitenplan). Begeleiding van de deelnemer bij haar studievoortgang vindt plaats aan de hand van een ontwikkelportfolio. In dit portfolio zijn bewijzen verzameld die duidelijk maken hoever de deelnemer is gevorderd met de opleiding. Er vinden met vaste regelmaat evaluatie-, reflectie-, en voortgangsgesprekken plaats tussen de deelnemer en de studieloopbaanbegeleider. Dit resulteert per 10 weken in een studievoortgangadvies. 3.6 Maatwerk De branche biedt op de volgende gebieden maatwerk aan deelnemers: Na de eerste 10 weken, de oriëntatiefase, wordt de deelnemer aan de hand van de inhoud van het portfolio beoordeeld en krijgt de deelnemer een studieadvies. Op grond van het studieadvies wordt bekeken welk onderwijstraject bij de capaciteiten en mogelijheden van de deelnemer past. Vrijstellingen Als een deelnemer verwacht in aanmerking te komen voor vrijstellingen, omdat bepaalde onderdelen van de opleiding al op een andere school zijn afgerond, kan vrijstelling aangevraagd worden bij de subexamencommissie van de opleiding. De studieloopbaanbegeleider kan hierover meer informatie geven. 3.7 Ziekmelden, verzuimregeling en voortijdig schooluitval Wanneer een deelnemer ziek is, moet de deelnemer zich vóór 9.00 uur afmelden. Wanneer een deelnemer absent is en zich niet heeft afgemeld, zal het Albeda College de afwezigheid melden bij Leerplicht.

10 Pagina 10 van Klachtenregeling De klachtenregeling staat beschreven in het deelnemersstatuut. Dit statuut is te vinden op

11 Pagina 11 van 32 4 Onderwijsregeling Titel opleiding Sociaal Pedagogisch Werker 4 Crebonummer Leerweg Beroepsopleidend Opleidingsvariant Kopjaar Locatie(s) Rotterdam: Rosestraat, Alexanderlaan, Breitnerstraat Vlaardingen: Buys Ballotlaan, Middelharnis: Koningin Julianaweg WSF Opleidingsduur 1 Niveau 4 Toelichting: De beroepsopleiding Sociaal Pedagogisch Werker behoort tot Kwalificatie Structuur Welzijn. Om het diploma van deze opleiding te behalen sluit de deelnemer in het totaal veertien (14) deelkwalificaties met voldoende resultaat af. De veertien deelkwalificaties zijn verplicht. Een verplichte deelkwalificatie kan door de deelnemer gekozen worden uit de deelkwalificaties: Woonbegeleider Activiteitenbegeleider Ja Studiebelastingsuren Crebo - Verplicht / Leer - Deelkwalificatie code Keuze jaar Netto School BPV Onbegeleid Methodische Vaardigheden 1 vrijgesteld Sociale Vaardigheden vrijgesteld Organisatorische Vaardigheden 1 vrijgesteld Professionaliteit en Kwaliteitszorg vrijgesteld Individu en Samenleving vrijgesteld Mens, Arbeid en Samenleving vrijgesteld Engels 2 vrijgesteld Verzorgen vrijgesteld Begeleiden SPW 3 vrijgesteld Methodische vaardigheden 2 V Organisatorische vaardigheden 2 V Engels 3 V Begeleiden SPW 4 V Een verplichte keuze uit: Activiteitenbegeleider Woonbegeleider Netto studiebelastingsuren Studiebelastingsuren vrije ruimte Totaal aantal studiebelastingsuren: netto + vrije ruimte Verdeling studiebelastingsuren in percentages 100% 29% 44% 27% De onderwijs - en vormingsdoelen zijn gerelateerd aan het eindtermendocument Kwalificatiestructuur Welzijn 1999, versie mei Het document ligt ter inzage op de kamer van de teamleider.de rechten en plichten van de onderwijsinstelling en de deelnemer zijn vastgelegd in de onderwijsovereenkomst.

12 Pagina 12 van 32 Beroepspraktijkvorming (BPV) Ieder leerjaar is verdeeld in 2 gelijke semesters. De inrichting van de beroepspraktijkvorming van deze opleiding kent de volgende systematiek: 1 e jaar Semester 1 Semester 2 Schoolperiode (eerste kwartaal) Schoolperiode + 2 dagen BPV Schooldag +3-4 dagen BPV De rechten en plichten van de onderwijsinstelling, het leerbedrijf, de deelnemer en het landelijk orgaan zijn vastgelegd in de BPV- overeenkomst. Deze overeenkomst bevat bepalingen over de eindtermen welke bij het bedrijf of de instelling gerealiseerd dienen te worden. De overeenkomst geeft ook bepalingen omtrent de begeleiding en beoordeling van de deelnemer in de beroepspraktijkvorming. Studiebelastingsuren Onderwerp 1 e semester 2 e semester Contacturen/lesuren Contacturen/SLB Contacturen/BPV Contacturen: -totaal Zelfstandig werken SBU-totaal Studiebelastingsuren vrije ruimte: De vrije ruimte heeft de opleiding als volgt ingevuld: - Loopbaanbegeleiding - Methodische Traject Begeleiding - Methodische Praktijk Begeleiding - Nederlands

13 Pagina 13 van Examenregeling 5.1 examinering beroepsvakken METHODISCHE VAARDIGHEDEN 2 code deelkwalificatie: Toetscode Onderwijseenheid (deeltoets) School/ Bpv Volgorde Semester Weeg Factor Aantal herkansingen Toetsvorm Toetsduur (minuten) Studiepunten voor een voldoende Methodische School S 1 1 2x theorie Schriftelijk 100 min. 5,5 vaardigheden Methodische BPV S 1 2 1x Praktijk - BPV 5,5 vaardigheden praktijk toetsing* periode Toelichting: Her toets bij minder dan 5,5 studiepunten. Hertoets schriftelijk: 1x een overeenkomstige toets in S2 1x een overeenkomstige toets in S3 Hertoets praktijk: 1x in de volgende BPV -periode. Een hertoets praktijk houdt in dat op basis van de werkervaringen in de nieuwe BPV -periode de praktijktoets wordt afgenomen. Beoordeling: wordt beoordeeld door docenten van de opleiding wordt beoordeeld door de praktijkopleider en de BPV -docent. NB: De deelkwalificatie 401 moet met een voldoende worden afgesloten voor het behalen van het diploma Sociaal Pedagogisch Werker -4. * De praktijktoetsing staat omschreven in de BPV -gids.

14 Pagina 14 van 32 ORGANISATORISCHE VAARDIGHEDEN 2 code deelkwalificatie: Toetscode Onderwijseenheid (deeltoets) School/ Bpv Volgorde Semester Weeg factor Aantal herkansingen Toetsvorm Toetsduur (minuten) Studiepunten voor een voldoende Organisatorische School S1,2 1 2x theorie Schriftelijk 100 5,5 vaardigheden Organisatorische BPV S1,2 2 1x Praktijk - BPV 5,5 vaardigheden praktijk toetsing* periode Toelichting: Her toets bij minder dan 5,5 studiepunten. Hertoets : 1x een overeenkomstige toets in S2 1x een overeenkomstige toets in S3 Hertoets praktijk: 1x in de volgende BPV -periode Een hertoets praktijk houdt in dat op basis van de werkervaringen in de nieuwe BPV -periode de praktijktoets wordt afgenomen. Beoordeling: wordt beoordeeld door docenten van de opleiding en de praktijkbegeleider wordt beoordeeld door de praktijkopleider en de BPV -docent. NB: De deelkwalificatie 402 moet met een voldoende worden afgesloten voor het behalen van het diploma Sociaal Pedagogisch Werker -4. *De praktijktoetsing staat omschreven in de BPV gids ENGELS 3 code deelkwalificatie: Toetscode Onderwijseenheid (deeltoets) School/ Bpv Volgorde Semester Weeg factor Aantal herkansingen Toetsvorm Toetsduur (minuten) Engels School S1,2 1 2x Schriftelijk 100 min. 2x Mondeling 20 min Toelichting: Her toets bij minder dan 5,5 studiepunten. Hertoets : Schriftelijke toets S2 Mondelinge toets S2 Schriftelijke toets S3 Mondelinge toets S3 NB: Schriftelijke en mondelinge toets worden los van elkaar getoetst. Beoordeling: 403-1: wordt beoordeeld door docenten van de opleiding Studiepunten voor een voldoende NB: De deelkwalificatie 403 moet met een voldoende worden afgesloten voor het behalen van het diploma Sociaal Pedagogisch Werker 4 5,5

15 Pagina 15 van 32 BEGELEIDEN SPW 4 code deelkwalificatie: Toetscode Onderwijseenheid (deeltoets) School/ Bpv Volgorde Semester Weeg factor Aantal herkansingen Toetsvorm Toetsduur (minuten) Studiepunten voor een voldoende Begeleiden 2 School S 1,2 1 2x theorie Schriftelijk 100 min. 5, Begeleiden 2 BPV S 1,2 2 1x praktijk Praktijk - BPV - 5,5 toetsing* periode Toelichting: Her toets bij minder dan 5,5 studiepunten. Hertoets schriftelijk: 1x een overeenkomstige toets in S3 1x een overeenkomstige toets in S4 Hertoets praktijk: 1x in de volgende BPV -periode Een hertoets praktijk houdt in dat op basis van de werkervaringen van de nieuwe BPV -periode de praktijktoets wordt afgenomen. Beoordeling: wordt beoordeeld door docenten van de opleiding wordt beoordeeld door de praktijkopleider en de BPV -docent. NB: De deelkwalificatie 404 moet met een voldoende worden afgesloten voor het behalen van het diploma Sociaal Pedagogisch Werker -4. NB: * De praktijktoets staat omschreven in de BPV -gids.

16 Pagina 16 van 32 Activiteitenbegeleiding code deelkwalificatie: Toetscode Onderwijseenheid (deeltoets) School/ Bpv 409-1a AB School en BPV Volgorde Semester Weeg factor Aantal herkansingen Toetsvorm S1,2 1 1x Werkstuk n.a.v. een werkveld - en literatuur - onderzoek b AB School S1,2 1 1x Gesprek over de conclusies uit het werkstuk AB BPV S1,2 3 1x praktijk Toelichting: Praktijk - toetsing* Toetsduur (minuten) BPV 5,5 25 min. 5,5 BPV - periode Studiepunten voor een voldoende Her toets bij minder dan 5,5 studiepunten. Hertoets specialisatie -onderzoek en werkstuk: Werkstuk aanvullen aan de hand van gestelde criteria. Inleveren 2 weken na afronding van de praktijk met een voldoende. Hertoets gesprek: Her -gesprek volgens gestelde criteria Hertoets praktijk: 1x in de volgende BPV -periode Een hertoets praktijk houdt in dat op basis van de werkervaringen van de nieuwe BPV -periode de praktijktoets wordt afgenomen.. Beoordeling: 409-1a wordt beoordeeld door docenten van de opleiding 409-1b wordt beoordeeld door de docenten van de opleiding wordt beoordeeld door de docenten en de praktijkopleider van de BPV NB: De deelkwalificatie 409 moet met een voldoende worden afgesloten voor het behalen van het diploma Sociaal Pedagogisch Werker -4. * De praktijktoetsing staat beschreven in de BPV -gids 5,5

17 Pagina 17 van 32 Woonbegeleiding code deelkwalificatie: Toetscode Onderwijseenheid (deeltoets) School/ Bpv 410-1a WB School + BPV Volgorde Semester Weeg factor Aantal herkansingen Toetsvorm S1,2 1 1x Schriftelijk werkstuk over literatuur en werkveld onderzoek Toetsduur (minuten) BPV 5,5 Studiepunten voor een voldoende 410-1b WB School S1,2 1 1x Gesprek 25 min. 5, WB BPV S1,2 3 1x Praktijk - Praktijk 5,5 praktijk toetsing Toelichting: Her toets bij minder dan 5,5 studiepunten. Hertoets specialisatie -onderzoek en werkstuk: Aanvulling van het werkstuk aan de hand van gestelde criteria. Inleveren 2 weken na de afronding van de praktijk die wel voldoende is afgesloten. Hertoets gesprek: Her -gesprek volgens gestelde criteria Hertoets praktijk: 1x in de volgende BPV -periode Een hertoets praktijk houdt in dat op basis van de werkervaringen van de nieuwe BPV -periode de praktijktoets wordt afgenomen. Beoordeling: 410-1a wordt beoordeeld door docenten van de opleiding 410-1b wordt beoordeeld door de docenten van de opleiding wordt beoordeeld door de praktijkopleider van de BPV en de BPV - docent NB: De deelkwalificatie 410 moet met een voldoende worden afgesloten voor het behalen van het diploma Sociaal Pedagogisch Werker -4. * De praktijktoetsing staat beschreven in de BPV -gids

18 Pagina 18 van Examinering Nederlands en rekenen Het vak Nederlands en rekenen wordt aan alle deelnemers van niveau 2 tot en met niveau 4 aangeboden en met een examen op het niveau van de opleiding afgesloten. Engels wordt geëxamineerd in niveau 4 Het examen Nederlandse taal Elk van de 4 hieronder genoemde deelvaardigheden wordt geëxamineerd: Mondelinge taalvaardigheid leesvaardigheid schrijfvaardigheid taalverzorging en taalbeschouwing Om het examen Nederlands met een voldoende te kunnen afsluiten moeten alle deelvaardigheden met een voldoende beoordeeld zijn. Het resultaat wordt vermeld op het diploma. Nederlands Weging Cesuur Herkansing Jaar Beoordeling van de aangeboden bewijsstukken die aantonen dat de deelnemer het vereist niveau Nederlands heeft op de 4 gestelde onderwerpen. De beoordeling vindt plaats aan de hand van vooraf gestelde criteria. 1-Mondelinge 3F 1 V 1 1,2, taalvaardigheid 2-Leesvaardigheid 3F 1 V 1 1,2, 3-Schrijfvaardigheid 3F 1 V 1 1,2, 4-Taalverzorging en 3F 1 V 1 1,2, taalbeschouwing De eindbeoordeling voor Nederlands is voldoende als alle onderdelen afzonderlijk met een voldoende zijn beoordeeld. Het examen rekenen

19 Pagina 19 van 32 Elk van de 4 hieronder genoemde deelvaardigheden wordt geëxamineerd: Getallen verhoudingen meten en meetkunde Verbanden Om het examen rekenen met een voldoende te kunnen afsluiten moeten alle deelvaardigheden met een voldoende beoordeeld zijn. Het resultaat wordt vermeld op het diploma. Rekenen Weging Cesuur Herkansing Jaar Beoordeling van de aangeboden bewijsstukken die aantonen dat de deelnemer het vereiste niveau Rekenen heeft op de 4 gestelde onderwerpen. De beoordeling vindt plaats aan de hand van vooraf gestelde criteria. 1. Getallen 3F 1 V Verhoudingen 3F 1 V Meten en 3F 1 V 1 1 meetkunde 4. Verbanden 3F 1 V Examenreglement

20 Pagina 20 van 32 Het examenreglement, versie april 2007, bestaat uit de volgende onderwerpen: Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen 1.1 Begripsbepalingen 1.2 De indeling van het examen en de toepassing van dit reglement 1.3 De inhoud en vorm van het examen 1.4 De toelating tot het examen Hoofdstuk 2 Regeling van het examen 2.1 De organisatie van het examen 2.2 Het examenprogramma 2.3 De examinatoren 2.4 Het toezicht op de examens 2.5 Geheimhouding Hoofdstuk 3 De afname van het examen 3.1 Procedure rond het examen 3.2 De gang van zaken tijdens het examen Hoofdstuk 4 Uitslag, herkansing, diplomering 4.1 Vaststelling van het examenresultaat 4.2 Vrijstellingen 4.3 Uitslag 4.4 Diploma, certificaat, beoordelingslijst 4.5 Herkansing examens 4.6 Bewaren en inzage van beoordelingen en processen verbaal Hoofdstuk 5 Onregelmatigheden 5.1 Onregelmatigheden 5.2 Klachten over het examen 5.3 Recht van beroep 5.4 De samenstelling van de Commissie van Beroep voor de examens Hoofdstuk 6 Overige bepalingen 6.1 Examendeelnemers (voorheen: extranei) 6.2 Afwijkende wijze van examinering 6.3 Onvoorziene omstandigheden 6.4 Informeren kandidaten 6.5 Inwerkingtreding Het Examenreglement Albeda College, versie april 2008, is in te zien op de kamer van de teamleider. Het examenreglement is ook via mijn Albeda (het portaal van het Albeda College, zie deelnemersbulletin) te bekijken. 5.4 Erkenning van eerder verworven competenties (EVC)

21 Pagina 21 van 32 EVC is gericht op mensen die werkzaam zijn in een beroep zonder dat zij daarvoor een rechtsgeldig diploma hebben. Zij beschikken over veel kennis, ervaring en een goede beroepshouding. Mensen die bekwaam zijn maar niet bevoegd! De EVC procedure stelt hen in staat om op basis van hun bekwaamheid en eerder verworven competenties voor de ontbrekende delen een verkort traject te volgen om hun diploma te behalen. EVC is geschikt voor werknemers, herintreders, werkzoekenden en re-integratiekandidaten. Voorwaarden zijn: Recente werkervaring in zorg of welzijn van minimaal 2jaar Relevante (eventueel niet afgeronde) vooropleiding Zelfstandig, studievaardig en reflectievermogen Ouder dan 20 jaar 5.5 Diploma Eisen voor het behalen van het diploma Het diploma wordt uitgereikt als: Alle deelkwalificaties met een voldoende zijn afgerond De bewijsstukken voor het behaalde niveau Nederlands zijn beoordeeld met voldoende of onvoldoende*; De bewijsstukken voor het behaalde niveau Rekenen zijn beoordeeld met voldoende of onvoldoende*. * Een onvoldoende beoordeling heeft geen invloed op het behalen van het diploma procedure van bewaar en beroep Procedure van bezwaar en beroep Hoe bovenstaande procedures verlopen, wordt hieronder toegelicht. 1 Wanneer de deelnemer een klacht heeft over de beoordeling, bespreekt deze haar klacht met haar SLB-er. Mogelijk zal dit tot een oplossing leiden. Mocht dit niet het geval zijn dan kan de deelnemer een bezwaarschrift indienen: 2 De deelnemer stuurt na het SLB-gesprek een bezwaarschrift naar de subexamencommissie. Deze onafhankelijke commissie beoordeelt of de klacht terecht is. Wanneer de deelnemer het met de uitspraak van de subexamencommissie ook niet eens is, kan de deelnemer hiertegen in beroep gaan. De deelnemer stuurt dan een beroepsschrift naar de commissie van beroep. Bezwaar Wanneer de deelnemer het met een bepaalde beslissing of maatregel rond de beoordeling niet eens is, kan deze haar bezwaar schriftelijk kenbaar maken bij de subexamencommissie via een bezwaarschrift. Termijn

22 Pagina 22 van 32 De termijn voor het indienen van een bezwaarschrift is 10 werkdagen. De termijn begint na de dag waarop de maatregel of beslissing bekend is gemaakt. De subexamencommissie beslist binnen 10 werkdagen na de datum waarop de klacht ontvangen is. Deze beslissing wordt schriftelijk kenbaar gemaakt. De termijn voor het indienen van een beroepsschrift bedraagt 10 werkdagen na de dag waarop de subexamencommissie de deelnemer van haar beslissing op de hoogte heeft gebracht. De Commissie beslist binnen 15 werkdagen, maar kan die termijn als dat nodig is één maal verlengen met een maximum van 10 werkdagen.

23 Pagina 23 van 32 6 Begrippenlijst Begrip Omschrijving Toelichting A Addendum Bijlage Ankerpunten Criteria die duidelijk maken hoe het Albeda Collega haar missie en visie in het onderwijs gestalte wil geven. Het Albeda College kent 5 Ankerpunten (zie deelnemersbulletin) B BBL-opleiding Beroepsbegeleidende leerweg De opleiding valt niet onder de wet Studiefinanciering. Structuur van deze opleiding is: 1 dag op school en 24 uur werkzaam in het werkveld. Beginnend beroepsbeoefenaar Beroepsbekwaam Beroepsdilemma Beroepsethiek Beroepsgesprek Beroepspraktijkvorming (BPV) Na de diplomering voldoet een deelnemer, met nog weinig ervaring, aan het beroepsprofiel uit het kwalificatiedossier voldoet. De deelnemer heeft getoond dat zij als beginnend beroepsbeoefenaar kan functioneren. Beroepssituaties waarin tegenovergestelde belangen een rol spelen Nadenken over beroepsdilemma s en de te maken verantwoorde keuzes. Een onderdeel van het examen, waarin aan de hand van vooraf opgestelde criteria een gesprek plaats vindt tussen een kandidaat, een beoordelaar van school en een beoordelaar uit de beroepspraktijk Leren in de praktijk van het beroep. Het gesprek vindt plaats aan het einde van de opleiding als afsluiting van de opleiding. Bewijsstukken Documenten waarmee de deelnemer aantoont dat zij bepaalde werkprocessen en de daarmee samenhangende competenties beheerst. BOL Beroepsopleidende leerweg. De opleiding valt onder de wet Studiefinanciering. B.P.V. Beroepspraktijkvorming

24 Pagina 24 van 32 Begrip Omschrijving Toelichting Branche Welzijn en Onderwijs Een organisatorische onderwijseenheid van het Albeda College aangestuurd door één directeur. Opleidingen: HZW - N2 O.A. - N4 SMD - N4 SCW - N4 PW - N3 PW-KO N4 en - JZ N4 MMZ -N3 MMZ-VW N4 en GZ N4 Burgerschap C Casus Het vermogen om als actief en maatschappelijk betrokken burger deel te nemen aan scholing, werk, recreatie en maatschappij. Een beschrijving van een (beroeps)situatie. Cesuur De grens tussen een voldoende en onvoldoende. Competentiegericht onderwijs Onderwijs dat zich vanuit de kwalificatiedossiers ook richt op en beïnvloed wordt door de leervragen van deelnemers en werkvelden. CGO Competentiegericht onderwijs Coachen Begeleiden bij het doen, het denken en het willen, ofwel functiegericht en persoonsgericht begeleiden. College van Bestuur Bevoegd gezag Mevrouw A. van Gorsel, Mevrouw R. Voss De heer M. Nollen Communicatie Competenties Complexiteit Het uitzenden en ontvangen van boodschappen. Die samenhang van kennis, vaardigheden, attitude en persoonlijke ontwikkeling die de deelnemer nodig heeft om in voorkomende beroepssituaties professioneel te kunnen handelen. De mate van ingewikkeldheid van een beroepstaak of beroepssituatie. Het onderwijs richt zich op functionele en persoonlijke ontwikkeling van de deelnemer. Coachen is niet het onderwijzen maar het bevorderen van het leren met hoofd, hart en handen. Componenten Specifieke omschrijving van competenties Competentie: Overtuigen en beïnvloeden: Componenten: indruk maken op anderen onderhandelen overeenstemming nastreven.

25 Pagina 25 van 32 Begrip Omschrijving Toelichting Context De beroepssituatie, de leersituatie of de maatschappelijke situatie Criteria Curriculum Vitae Eisen waaraan een product moet voldoen om met een voldoende beoordeeld te worden Een opsomming van: Persoonlijke gegevens Gevolgde scholing/diploma s Werkervaring, betaald en onbetaald. Curriculum Vitae Voor product kan ook toets of examen worden gelezen. C.V. D Deelnemer Een persoon, ingeschreven in ons ROC, die een opleiding volgt. Deelnemersbulletin Een document met informatie die voor alle deelnemers van het Albeda College van toepassing is. Diploma Een door een examencommissie uitgereikt bewijsstuk dat het examen met goed gevolg is afgelegd. DLtbol-opleiding Deeltijdbol opleiding. De opleiding valt niet onder de wet studiefinanciering Doelstelling Een omschrijving waarnaar gestreefd wordt, wat bereikt moet worden. E Ethiek Ethische dilemma s Evalueren EVC De leer van goed en kwaad. Nadenken over dilemma s en de te maken verantwoorde keuzes. Situaties waarin rechtvaardige belangen van verschillende mensen/partijen met elkaar botsen. Het beoordelen van: het nagestreefde doel. het proces dat geleid heeft tot het al/niet behalen van het doel. Erkenning van eerder verworven competenties EVC-assessment Beoordeling, aan de hand van bewijzen in een portfolio en gesprekken of de eerder verworven competenties (beheerst) en dus erkend kunnen worden.

26 Pagina 26 van 32 Begrip Omschrijving Toelichting Examenportfolio Een map met bewijsstukken die duidelijk moeten maken dat de deelnemer de werkprocessen in verschillende beroepssituaties kan uitvoeren. F Feedback Feedback 360 Terugkoppeling middels een ik - boodschap aan de ander over het gedrag van de ander in een concrete situatie. Vorm van feedback waarbij een deelnemer haar eigen oordeel over haar functioneren vergelijkt met het oordeel van meerdere anderen. Bewijzen kunnen zijn: Uitgevoerde (Integrale) opdrachten Reflectieverslagen Theorietoetsen Feedback 4xg: Ik, ego, concreet gedrag, mijn gevoel, het gevolg voor mijn handelen. Ik zag dat je Jantje kneep, ik schrok ervan, nu durf ik je niet meer alleen met de groep te laten. Format G Gecommitteerde I Intake Integraal Integrale opdracht Een vaste structuur om gegevens in te delen. Een werkvelddeskundige, niet betrokken bij de begeleiding van de kandidaat, die uitgenodigd is om bij het beroepsgesprek betrokken te zijn. 1 e beoordeling van de geschiktheid van de deelnemer voor het door haar gekozen opleidingstraject en haar latere beroep Alles omvattend Een opdracht in de beroepscontext waar bij appel gedaan wordt op kennis, inzicht, attitude (houding) en vaardigheden van de deelnemer. W&O intake: VDL-toets Intakeformulier Formatieve toetsen Nederlands en Engels Gesprek 0 e studieadvies.

27 Pagina 27 van 32 Begrip Omschrijving Toelichting Intervisie Middel om beroepsmatig handelen van de deelnemer zelf en anderen te verbeteren. In een groep(je) wordt een leervraag ingebracht naar aanleiding van werkervaringen/ beroepsdilemma s. Door het stellen van vragen en het geven van feedback wordt de inbrenger zich bewust van mogelijke antwoorden op zijn leervraag. Inzicht K Kandidaat Kennis Kerntaken Kritische beroepssituaties Kwalificatiedossier (KD) Kwalificatieniveau Kwalificatiestructuur Kwaliteitsborging L Leerdoel Feitelijke, theoretische en praktische kennis met elkaar in logisch verband brengen. Deelnemer ingeschreven bij het Albeda College die deelneemt aan een examen. Weet hebben van feiten, begrippen en theorieën. De belangrijkste taken van een beroep, waarmee het ene beroep zich onderscheidt van het andere. Beroepssituaties die kenmerkend zijn voor het beroep. In een kwalificatiedossier staan de kerntaken, werkprocessen en competenties genoemd die nodig zijn voor de professionele uitoefening van een beroep. Het niveau van beroepsuitoefening, gebaseerd op de mate van verantwoordelijkheid en complexiteit. Landelijk samenstel van alle vastgestelde kwalificatiedossiers. Maatregelen die het nakomen van de kwaliteit moeten bewaken en garanderen. Maakt duidelijk wat de deelnemer tijdens of na afloop van een leersituatie bereikt moet hebben. Kerntaken worden omschreven in werkprocessen. Kerntaken zijn terug te vinden in het kwalificatiedossier N1 Assistent beroepsbeoefenaar N2 Basis beroepsbeoefenaar N3 De vakfunctionaris N4 De middenkaderfunctionaris en de specialist. Kwalificaties worden per bedrijfstak of groep van bedrijfstakken geordend.

28 Pagina 28 van 32 Begrip Omschrijving Toelichting Leerlijnen Een wijze van opbouw van het onderwijs. De leerlijnen; kennisleerlijn vaardigheidsleerlijn - integrale leerlijn persoonlijke ontwikkelingsleerlijn (SLBleerlijn) Leerstijl Manier van leren. Leerstijl: Leren door te doen, te voelen, Ook de leerstijl van 0-2jr doen/accommoderen aan te raken, en te herhalen, Leerstijl: bezinnen/divergeren Leren door te observeren en oriënteren. Door te reflecteren en gedrag en beelden op te slaan. Ook de leerstijl van 2-6jr Leerstijl: denken/ assimileren Leerstijl: Beslissingen nemen en experimenteren/ convergeren Leerdoel SMART Leren Leren door te observeren en te denken vanuit abstracties. Leren door verschillende observaties te integreren. Leren door concreet theorie te testen in de praktijk. Een concreet geformuleerd leerdoel Opdoen van kennis en vaardigheden die leidt tot gedragsverandering. Ook de leerstijl van 7-11jr Ook de leerstijl van 12-16jr S - specifiek M - meetbaar A - acceptabel / aantrekkelijk. R realistisch T tijdsgebonden. M MWB Methodische werkbegeleiding In een werkgroep, op methodische wijze, aan de hand van een beroepservaring reflecteren op de gemaakte keuzes en conclusies trekken over het professioneel handelen in de beroepssituatie. N N1 Niveau 1 Omschrijving van de context en handelingsniveau van een deelnemer op N1. N2 Niveau 2 Omschrijving van de context en handelingsniveau van een deelnemer op N2. en de mogelijkheid tot reflecteren. Met aansturing kan de deelnemer in afgebakende werksituatie taken uitvoeren en geleerde feiten toepassen. Met hulp kan de deelnemer in gesloten en begrensde werksituaties informatie verzamelen en handelen door feiten en procedures toe te passen. Kan reflecteren op handelingsniveau n.a.v. een vraag.

29 Pagina 29 van 32 Begrip Omschrijving Toelichting N3 Niveau 3 Omschrijving van de context en handelingsniveau van een deelnemer op N3. en de mogelijkheid tot reflecteren Onder regie van een leidinggevende kan de deelnemer in open en variabele werksituaties kennis en procedures planmatig en flexibel inzetten. Deelnemer reflecteert zelfstandig en/of met stimulus van de leiding. N4 Niveau 4 Omschrijving van de context en handelingsniveau van een deelnemer op N4. en de mogelijkheid tot reflecteren Deelnemer stuurt anderen aan en kan al haar kennis en handelingsniveau inzetten in open en complexe werksituaties. Deelnemer reflecteert zelfstandig. Normering Beschrijving van de regels om te komen tot een uitspraak over de prestatie van een deelnemer. O Opleidingstraject H.Z.W. Helpende Zorg en Welzijn N2 Opleidingstraject M.M.Z. Medewerker Maatschappelijke N3 Zorg Opleidingstraject M.M.Z. G.Z. Medewerker Maatschappelijke N4 Zorg, Gehandicaptenzorg Opleidingstraject M.M.Z. V.W. Medewerker Maatschappelijke N4 Zorg, Volwassenen werk Opleidingstraject O.A. Onderwijsassistent N4 Opleidingstraject P.W. Pedagogisch Werk N3 Opleidingstraject P.W.J.Z. Pedagogisch Werk, Jeugdzorg. N4 Opleidingstraject P.W.K.O. Pedagogisch Werk, N4 Kinderopvang Opleidingstraject S.C.W. Sociaal Cultureel Werk N4 Opleidingstraject S.M.D. Sociaal Maatschappelijke N4 Dienstverlening OVK Onderwijsovereenkomst. Een overeenkomst tussen de deelnemer en de opleiding waarin duidelijk gemaakt wordt wat van elkaar verwacht mag worden. P Panel Een groep mensen die op basis van hun deskundigheid met elkaar vragen kunnen beantwoorden. PAP Persoonlijk activiteitenplan. Een PAP maakt de deelnemer op basis van haar leerdoelen vanuit de vraag: Wat ga ik doen om mijn leerdoelen te bereiken. Een PAP maakt onderdeel uit van het POP en portfolio van de deelnemer

30 Pagina 30 van 32 POP Portfolio Praktijkbegeleider Prestatie-indicator Proeve van bekwaamheid R Reflectie S SLB SLB-er Studiehandleiding Persoonlijk ontwikkelingsplan. Dit is een document dat de deelnemer maakt, aanpast en bijstelt, met als doel haar eigen ontwikkeling vast te leggen en te sturen. Een POP maakt de deelnemer n.a.v. de vragen: Wat wil ik bereiken, wat moet ik daarvoor kunnen, hoe ga ik dat aanpakken. Een persoonlijk dossier met tastbare bewijzen van werkzaamheden Medewerker van de instelling waar de kandidaat haar Beroeps Praktijk Vorming loopt en die belast is met de begeleiding van de betrokken kandidaat. Beschrijft aan welke kennis-, houding- en gedragseisen moet worden voldaan om competent te zijn. Met de proeve van bekwaamheid laat de kandidaat formeel zien dat zij kan werken als beginnend beroepsbeoefenaar. Kritisch terug kijken op het eigen functioneren door de deelnemer. Studieloopbaanbegeleiding Studieloopbaanbegeleider Dit document geeft informatie over de opleiding, het onderwijs, de begeleiding en de examinering. Een portfolio: Toont een verzameling van werk van een deelnemer, Toont bewijzen die duidelijk maken: Hoe de deelnemer zich wil ontwikkelen, Of de deelnemer zich ontwikkelt, Hoe de deelnemer zich heeft ontwikkeld, Toont de reflectie van de deelnemer op zijn ontwikkeling en prestaties..

31 Pagina 31 van 32 Begrip Omschrijving Toelichting Studieloopbaanbegeleider Die docent die de deelnemer begeleidt in zijn loopbaan gedurende de opleidingsperiode. De SLB-er begeleidt de deelnemer bij het vormgeven van het leertraject: het maken van het POP en PAP. Verder heeft zij de taak de voortgang van het leertraject van de deelnemer te monitoren en begeleidt zij de deelnemer in het samenstellen van het portfolio. Swot-analyse T Toetsing Toetsing Formatief Toetsing summatief V Vaardigheden Sterkte-Zwakte analyse en analyse van Kansen en Bedreigingen ten aanzien van een bepaalde situatie. Doel; - Beoordelen van de kennis/vaardigheden/attitude, persoonlijke ontwikkeling, om een reëel beeld van het opleidingsniveau te krijgen. Toetsing met als doel reflecteren op de eigen prestaties van de deelnemer, om zo vast te stellen of de deelnemer al voldoende niveau heeft. Toetsing met als doel de voortgang en eindprestaties te beoordelen en te registreren. Praktische handelingen die nodig zijn voor het beroep. Strong = sterk, Weakness = zwakte Opportunity = kans Threat = bedreiging Formatief: Waar ben ik al goed in en wat moet ik nog leren, Summatief: Heb ik voldoende bewezen dat ik het kan? W W&O Werkbegeleider Werkproces Z Welzijn en Onderwijs Medewerker van de instelling waar de kandidaat haar Beroeps Praktijk Vorming loopt en die belast is met de directe begeleiding van de betrokken kandidaat op de werkvloer. Een afgebakend geheel van beroepshandelingen binnen een kerntaak. Een werkproces wordt als kenmerkend gezien voor de beroepspraktijk.

32 Pagina 32 van 32