Jubbega. ALBERDAWEG, JOGCHEM Zie bij "Jogchem Alberdaweg".

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jubbega. ALBERDAWEG, JOGCHEM Zie bij "Jogchem Alberdaweg"."

Transcriptie

1 Jubbega Vroeger bestond Jubbega uit Jubbega 3e sluis en Jubbega-Schurega, thans is officieel alleen nog maar sprake van het dorp Jubbega tussen de dorpen Oudehorne en Hoornsterzwaag in de oosthoek van de gemeente. In de volksmond gebruikt men toch nog vaak de oude aanduidingen, zo werd en wordt met Jubbega 3e sluis het dichtst bebouwde gedeelte van het dorp in de omgeving van de voormalige derde sluis van de Schoterlandse Compagnonsvaart bedoeld. De 3e sluis werd in 1774 gebouwd. Jubbega-Schurega was het dubbeldorp gelegen aan en rond de Schoterlandseweg. Eerst een agrarisch streekdorp. In de 17e en 18e eeuw werd dit gebied verveend en ontstond de min of meer beruchte naam: Kompanije. Vooral de leefomstandigheden van de bewoners aan de wijken en dan met name in de omgeving Belgische wijk waren erbarmelijk slecht. Jubbega 3e sluis groeide in de loop der jaren uit tot een behoorlijk centrum met een openbare en een christelijke basisschool, een Nederlands Hervormde kerk (1864), een sporthal en een diversiteit aan winkels. Halverwege vaart en Schoterlandseweg: zwembad en sportvelden. Van betekenis voor deze streek zijn geweest: Buurthuis, nabij Belgische wijk. Gesticht in 1930 met als doel om door cursussen en het houden van lezingen het lage levenspeil te verhogen; Coöperatieve Zuivelfabriek, opgericht in 1903, waardoor ook de melk van de kleine boeren tot waarde kon worden gebracht; Ambachtsschool, gebouwd in 1933 en in 1967 weer gesloten. Opleiding tot timmerman, metselaar en schilder. Het kerkje te Schurega is in 1713 gebouwd als vervanger van één uit De Stichting Alde Fryske Tsjerken is in 1972 eigenaar geworden. In de negentiger jaren vond een grondige restauratie plaats. Na wereldoorlog II kreeg Jubbega door de aanleg van een verharde weg langs de Schoterlandse Compagnonsvaart een rechtstreekse verbinding met Heerenveen. Opmerking: GA-namen (Fr.gea) Ga-Gea is a. kerkdorp, in namen als Oudega, Follega; in de Oud-friese woorden als ghameech, gaeman(dorpeling), gefolk (dorpsbewoners), gapresters (dorpspastoor); b. dorpsgebied; c. groter gebied, landstrook, vandaar geakunde,'it Fryske Gea'. Op de kaart van Schotanus/Halma van 1718 ligt Jubbega aan de "Binne Wech" en Schurega aan de "Buijten Wech". De in 1942 door de Duitsers gevorderde klok in de Nederlands Hervormde Kerk dateerde van 1722 ALBERDAWEG, JOGCHEM Zie bij "Jogchem Alberdaweg".

2 AUKE HARTSTRAWEG Vanaf de "Jogchem Alberdaweg" in ongeveer zuid-oostelijke richting en vervolgens afbuigend naar het noord-oosten tot de hoek van de "Bloksreed" met de "Leidijk". Verhard in Auke Hartstra, geboren te Jubbega op 2 oktober 1864 en overleden aldaar op 19 februari 1956, was mede-oprichter en bestuurslid van de boterfabriek te Jubbega, mede-oprichter van de afdeling Jubbega van de Nederlandse Vereniging totafschaffing van alcoholische dranken, eerste secretaris van de afdeling Jubbega van de S.D.A.P. en gedurende vele jaren armmeester. Ook is hij enige jaren ( ) lid van de raad der voormalige gemeente Schoterland geweest. Hij was een in zijnomgeving zeer gerespecteerd man. De wijk waaraan deze weg ligt komt reeds voor op de kaart van Schotanus/Halma van Er zal toen vermoedelijk een reed langs gelegen hebben. BEAGE, DE Zie bij De Beage. BELGISCHE WIJK Vanaf de "Jogchem Alberdaweg" in ongeveer zuid-oostelijke richting langs de zogenaamde Belgische wijk tot de "Leidijk". De wijk waarnaar deze weg is genoemd komt (zonder naam) voor op de kaart van Eekhof van Op de kaart van Schotanus/Halma van 1718 komt de wijk nog niet voor. De Schoterlandse Compagnonsvaart was blijkens die kaart aangelegdtot in de 'Hooge Veenen', ongeveer tot de latere "Job Holkemawijk". Bij de officiële naamgeving werd de reeds lang bestaande naam bekrachtigd. Hoe de naam is ontstaan is niet bekend. Zie ook bij "Luxemburg". De roman 'Volk zonder uren' van Evert Zandstra speelt in deze omgeving. BLINDEREED (vervallen) Vanaf de "Schoterlandseweg", schuin tegenover de "Brinkreed", doodlopend in ongeveer noord-westelijke richting. De naam is te danken aan het feit, dat deze reed doodloopt. De reed komt nog niet voor op de kaart van Schotanus/Halma van 1718 doch wel (zonder naam) op die van Eekhof van Is in 1997 niet meer te vinden. BLOKSREED Vanaf de Schoterlandseweg" in ongeveer noordelijke richting tot de "Leidijk"/ "Auke Hartstraweg". Het is een vanouds bekende naam; werd in 1951 verhard. Op de kaart van Schotanus/Halma van 1718 komt de reed nog niet voor, ook niet op die van Eekhof van BOEKWEITREED Vanaf de "Schoterlandseweg", even ten oosten van de "Gorredijksterweg", in ongeveer zuid-oostelijke richting tot de "Oude Groningerweg" (onverhard). Besluit naamgeving van 19 augustus Langs deze reed reden vroeger de wagens met boekweit - een belangrijk gewas in deze omgeving - naar de "Binne wech" (later "Schoterlandseweg") en vervolgens naar de boerderij of naar de markt te Gorredijk. De reed staat nog niet aangegeven op de kaart van Schotanus/Halma van 1718 maar wel (zonder naam) op die van Eekhof van 1848.

3 BOSBESSTRAAT De oostelijke van de beide, tussen de "Bremsingel" en de "P.W. Janssenweg", liggende doodlopende zijstraten in ongeveer noordelijke richting van de Ericalaan. Aangelegd in Besluit naamgeving van 21 oktober Zie opmerkingen bij Ericalaan. BOSSINGEL (vervallen) Het zandpad beginnende ongeveer tegenover de derde wijk, vanaf de "Jelle van Damweg" naar het gemeentelijk wandelbos. Besluit naamgeving van 21 augustus 1961 en 19 oktober Bij laatst genoemd besluit is de "Bossingel" omgedoopt tot "Welgelegen" een naam die al van ouds bekend was (zie aldaar). BOUDEWIJN LEENHEERSTRAAT Van de "Jogchem Alberdaweg" in ongeveer zuidelijke richting, vervolgens afbuigend in oostelijke richting naar de "P.W. Janssen-weg", gedeeltelijk langs en op enige afstand van de "Ottewijk". Aangelegd in Boudewijn Dirk Leenheer, geboren in 1920, werd als verzetsstrijder in bezettingstijd in Amsterdam gefusilleerd. Zijn vader is hoofd van een openbare lagere school (o.l. school 12) te Jubbega geweest. BRAMENSTRAAT Vanaf de "P.W. Janssen-weg" in ongeveer noord-oostelijke richting met een lus, daarna in ongeveer noord-westelijke richting tot de "Gentiaansingel". Besluit naamgeving van 31 januari 1989 en 16 oktober In dit gebied is gekozen voor een naam van soorten planten, welke voorkomen (voorkwamen) in heiden en schrale graslanden. BREMSINGEL Van de "Jelle van Damweg" in ongeveer zuidelijke richting tot ongeveer het midden van de "Ericalaan". Aangelegd Besluit naamgeving van 21 oktober Zie opmerking bij "Ericalaan". BRINKREED Vanaf de "Schoterlandseweg" even ten westen van het begin van de "Gorredijksterweg" in ongeveer zuid-oostelijke richting tot de "Oude Groningerweg". (onverhard) In de 17e-eeuwse stukken komt de over- Tjongerse benaming 'brink' voor een met bomen beplant erf of stuk land juist in dit dorp herhaaldelijk voor. Dit feit heeft tot de naamgeving geleid. Op de kaart van Schotanus/Halma van 1718 staat op de plaats of ongeveer ter plaatse van de "Brinkreed" een stukje reed aangeduid. Het is mogelijk, dat dit het eerste deel was van de tegenwoordige "Brinkreed". Op de kaart van Eekhofvan 1848 komt een iets langer gedeelte van de reed voor. BRINKSMAWEG, SIEMEN Zie bij "Siemen Brinksmaweg".

4 BROERSREED De doodlopende reed vanaf de "Schoterlandseweg" tussen de "Zwanenburgreed" en de "Bloksreed" in ongeveer noordelijke richting. Het gaat hier om een oude benaming. Op de kaart van Eekhof van 1848 is de reed nog niet aangegeven. Vermoedelijk heeft vroeger aan deze reed een Broer gewoond. In 1997 niet meer te vinden; ook geen aanduiding. BRONSREED (vervallen?) Vanaf de "Koolboswijk" naar de "Kromhoutsreed". Besluit naamgeving van 19 augustus De reed is op de kaarten van Schotanus/Halma van 1718 en Eekhof van 1848 nog niet aangeduid. In 1997 is aan de Kromhoutsreed geen zijpad te vinden, wel staat er nog een paal met een bordje waarvan de eerste helft is verdwenen; over is : "sreed". BUNTGRAS De noordelijke zijweg(en) van het in 1969 verlengde deel van de "Ericalaan", met inbegrip van de aansluitende voetpaden en een uitstulping. Aangelegd in Besluit naamgeving van 16 maart Het Buntgras is en was een karakteristieke plant in deze omgeving. DAMWEG, JELLE VAN Zie bij "Jelle van Damweg". DE BEAGE Het voetpad tussen de Ericalaan en De Line, evenwijdig aan de 2 e Wijk en De Koer. Besluit naamgeving 9 november Genoemd naar in het veen en op de boerderij gebruikt gereedschap; het harnas aan het einde van de lijn, waarmee onder anderen de pramen en schepen werden getrokken (op het jaagpad). DE FREDING Van de Ericalaan (tussen Warkruid en 2de Wijk ) in ongeveer zuid-oostelijke richting en bij It Harspit afbuigend en doodlopend in noord-oostelijke richting. Besluit naamgeving van 2 september Genoemd naar het Fries voor omheining/afscheiding. DE HIKKE Van De Freding (in het verlengde van Warkruid ) in ongeveer noord-oostelijke richting doodlopend. Besluit naamgeving van 2 september Genoemd naar het Fries voor hek/draaihek. DE KOER Van de "Krabber" ongeveer in zuidelijke richting (evenwijdig en nabij de 2e wijk) tot "De Line". Besluit naamgeving van 18 mei Genoemd naar in het veen gebruikte maat voor turf (½ hl); ook maat voor aardappelen (35 kg).

5 DE KROADE Van de "Krabber" in zuid-oostelijke richting naar ongeveer het midden van "De Line". Besluit naamgeving van 18 mei Genoemd naar in het veen en op de boerderij gebruikt gereedschap; de kruiwagen. DE LINE Van "Bramenstraat" in ongeveer noord-oostelijke richting naar de Stekker. Besluit naamgeving van 18 mei 1993 en 2 september Liep eerst vanaf De Koer naar Stekker, werd bij laatstgenoemd besluit doorgetrokken naar de Bramenstraat. Genoemd naar gebruikt hulpmiddel om het (turf) schip te trekken. Ook gebruikt bij het afsteken van een perceel grond (met een lijn van touw). DE STRIKEL Van De Freding (evenwijdig aan De Line ) in ongeveer noord-oostelijke richting doodlopend. Besluit naamgeving van 2 september Genoemd naar bij de hooioogst gebruikt gereedschap om de zeis bij het maaien te scherpen. DE TIEME Van De Line in ongeveer noordelijke richting, doodlopend. Besluit naamgeving van 7 april De Tieme of hooisleper, is een paal met touwen om een wurdze hooi op een hoop te trekken. DE VOSWEG, HENDRIK Zie bij "Hendrik de Vosweg". DE WUDZE Van De Line in ongeveer noordelijke richting. Besluit naamgeving van 7 april Wudze (ook wurdze) of zweel is een regel van enige zwaden hooi dat bijeengeharkt is. DIJKSTRAWEG, EKKE Zie bij "Ekke Dijkstraweg". EKKE DIJKSTRAWEG Van de "Jelle van Damweg" in ongeveer noordelijke richting tot de "Schoolweg". De in deze omgeving bekende paedagoog Ekke Dijkstra - geboren te Bovenknijpe op 31 oktober 1845, en overleden te Jubbega op 3 april was gedurende het laatst van de vorige en de eerste jaren van deze eeuw, hoofd van de o.l.school, die toen aan de westzijde van de "Gorredijksterweg" stond. De heer Dijkstra had als onderwijzer een heel goede naam en heeft gedurende een lange reeks van jaren zijn beste krachten aan de bevolking van Oost-Schoterland gegeven. Als opvoeder vande jeugd heeft hij bijzonder veel gedaan om kinderen met een goede aanleg vooruit te helpen en zijn hulp was altijd pro-deo. Hij was de eerste voorzitter van de in 1900 opgerichte vereniging van Plaatselijk Belang. De weg komt niet voor op de kaart van Eekhof van 1848.

6 ERICALAAN Van de "P.W. Janssenweg" in ongeveer oostelijke richting tot de 2e Wijk en overgaand in "Expansielaan". Aangelegd in 1963, verlengd in Besluit naamgeving van 21 oktober 1963 en 16 maart De lanen, straten enz. in het uitbreidingsplan in de zuid-oost hoek tussen de "P.W. Janssenweg" en de "Jelle van Damweg" zijn genoemd naar heide- en veengrondgewassen, welke in Jubbega vanouds voorkomen. EXPANSIELAAN Van de 2e wijk in het verlengde van de "Ericalaan"in ongeveer oostelijke richting vervolgens in zuidelijke- en daarna in noordelijke richting afbuigend naar de "Jelle van Damweg"/"Bij de Leijwei". Besluit naamgeving van 7 april Suggestie Plaatselijk Belang Jubbega, zulks naar aanleiding van de in de zomer van 1977 aldaar gehouden tentoonstelling. FREDERIKSWIJK Vanaf de "Jogchem Alberdaweg" in ongeveer zuid-oostelijke richting tot de "Leidijk". De wijk zelf dateert uit de tijd van de vervening (18e eeuw?) van dit gebied. Uit dezelfde tijd zal ook dateren de naastliggende reed (of pad). Op de kaart van Schotanus/Halma van 1718 is het gebied, waarin de SchoterlandseCompagnonsvaart toen nog niet doorgetrokken was en waarin later deze wijk met reed werd aangelegd, aangeduid als 'Hooge Veenen'. In 1997 nog onverhard en ontbreekt in het midden, dus is geen verbinding meer tussen genoemde wegen. Was een bestaande naam; waarschijnlijk heeft vroeger aan deze wijk een Frederik gewoond. Dit was of Frederik Durks Bergsma van 13 december 1790 of zijn kleinzoon Frederik Bergsma van 13 september FREDING. DE Zie bij De Freding. GAGELREED Vanaf de "Schoterlandseweg" - even ten oosten van de "Bloksreed" - onverhard in ongeveer zuid-oostelijke richting en dan doodlopend (liep vroeger door tot de "Oude Groningerweg"). Genoemd naar het struikgewas gagel. Staat niet op de kaart van Schotanus/Halma van 1718; of de reed wel aangegeven is op de kaart van Eekhof van 1848 is niet duidelijk. GENTIAANSINGEL Van de "Jelle van Damweg" in ongeveer zuidelijke richting naar de "Ericalaan"daarna doorgetrokken tot de "Bramenstraat" vervolgens in westelijke- en daarna noordelijkerichting buigend weer tot de "Ericalaan". Aangelegd Besluit naamgeving van 21 oktober Zie opmerkingen bij "Ericalaan".

7 GORREDIJKSTERWEG Van de "Schoterlandseweg" in ongeveer noord-westelijke richting tot de grens met Opsterland (richting Gorredijk). Voorheen ook reeds onder deze naam bekend. De weg kwam op de kaart van Schotanus/Halma van 1718 nog niet voor, wel op die van Eekhof van onder de benaming 'Weg van de Gorredijk'. De weg was vroeger kennelijk in eigendom, onderhoud en beheer bij de gemeente Opsterland;want op een staat van wegen en voetpaden (archief Schoterland, no. 331) komt de weg zonder benaming voor onder vermelding, dat het 'Dorp Gorredijk' onderhoudsplichtig is. GROENEBOOMSREED Van de "Schoterlandseweg" - even oostelijk van de "P.W.Janssenweg" - in ongeveer noord-westelijke richting naar "Luxemburg" (onverhard). Vanouds onder deze naam bekend. In één der januari-nummers 1938 van het Nieuwsblad van Friesland schreef de heer A. Waterlander in een artikel 'De oude dorpsdansmusicus' één en ander over de Groene Boom. Hieraan wordt het volgendeontleend. De Groene Boom was voor jaren een zeer bekende boerderij in deze omgeving, met uitgestrekte landerijen, grotendeels uit heidevelden en bouwakkers bestaande. Deze hoeve werd in 1856 door de toenmalige eigenaresse mevrouw HommeScholte publiek verkocht, bij welke gelegenheid de percelen in meer dan één hand kwamen, een verdeling die zich bij latere verkopen meer dan eens herhaalde. Nog staat op de oude hieminge een boerderijtje, dat de naam Groene Boom draagt. Bij de verkopingin 1856 werden het houtgewas, de stambomen en het akkermaalshout afzonderlijk geveild. Koper van de naamgevende boom werd Sietse Jelsma te Kortezwaag. Jarenlang heeft de stam dienst gedaan als wrijfpaal voor het vee in het weiland. Jonge meisjes lietenzich uit de wortel-delen een breischede, jonge mannen een pijpuitpluizer vervaardigen. De boom heeft tot zijn tijdgenoten gesproken en nog is hij bij het tegenwoordig geslacht niet vergeten. Was het zijn vorm, zijn grootte, zijn ouderdom, zijn zeldzaamheid, die imponeerde?. Was hij in oude tijden de vermoeidezwerver, een wegwijzer door de bruine heide?. Was hij de eenzame reiziger, de eerste menselijke nederzetting ten noorden van de Tjonger in die streken?. Of voor de dolende herdersknaap een aanwijzing van de plaats waar hij 's avonds voor zijn kudde eenwarme stal en voor zich zelf een onderdak en verzorging kon vinden?. De overlevering wil maar beslist, dat het geen hulst is geweest, omdat de bladeren daarvan stekels dragen, welke niet aan het lover van de Groene Boom voorkwamen. Overigens was er veel, dat steeds aan een hulst deed denken. De boom droeg lover, geen naalden, ook in het ruwe jaargetijde wierp hij zijn bladertooi niet af, rondom de stam schoten vele 'loten' uit de bodem omhoog. Het was nimmergelukt deze 'af te leggen' en tot een op zich zelf staande boom op te kweken. De hulst kwam en komt nog in deze streken veel voor. En wat de afwezigheid van stekels betreft, ook in tuinen worden hulst-variëteiten gehouden zonder stekels. Op de kaart van Eekhof (1848) staat de reed niet aangeduid. GRONINGERWEG, OUDE Zie bij "Oude Groningerweg". HARSPIT, IT Zie bij It Harspit. HARTSTRAWEG, AUKE Zie bij "Auke Hartstraweg".

8 HENDRIK DE VOSWEG Het gedeelte weg langs de Schoterlandse Compagnonsvaart van de Rozenbergswijk (dorpsgrens met Oudehorne) tot de "Auke Hartstraweg". Aangelegd - door verbreding en verharding van een bestaand wegje en verwijdering van barten - in Hendrik Harmens de Vos was van 7 september 1909 tot 1 juli 1934 lid van de raad der voormalige gemeente Schoterland, vervolgens tot 5 september 1939 lid van de raad der gemeente Heerenveen. Hij vervulde het wethouderschap van 2september 1919 tot 5 september Bovendien heeft hij in een groot aantal andere functie, meestal als voorzitter, het gemeentebelang gediend en is hij gedurende vele jaren lid van de provinciale staten geweest. Gedurende zeer vele jaren ook was hijambtenaar van de burgerlijke stand, in het bijzonder voor de voltrekking van huwelijken (dit laatste vanaf 1928). In het gebied waarin het onderhavig weggedeelte is gelegen was de heer de Vos buitendien lange tijd als bakker een zeer bekende en vertrouwde figuur. Hij was een krachtige, waardige en sympathieke persoonlijkheid. Hij is op 21april 1868 te Jubbega geboren en op 19 december 1950 te Heerenveen overleden. In 1718 was de Schoterlandse Compagnonsvaart reeds tot en met de tegenwoordige "Hendrik de Vosweg" doorgetrokken en stonden er reeds enige huizen aan. Vermoedelijk zal toen ook een pad langs de vaart - 'de twee gemene roeden'- zijngemaakt, dat het begin zal zijn geweest van de tegenwoordige weg - althans indien over de wijken reeds vlonders waren gelegd. HIKKE, DE Zie bij De Hikke. HOLKEMAWIJK, JOB Zie bij "Job Holkemawijk". HOMMEDRAAI Het korte wegje van de Singel in ongeveer zuid-oostelijke richting tot de "Jogchem Alberdaweg" (bij de zogenaamde Hommedraai). Besluit naamgeving van 19 augustus Vermoedelijk heeft vroeger bij de draai een zekere Homme gewoond. De benaming is al oud. HULSTREED Van de "Schoterlandseweg" in ongeveer zuid-oostelijke richting doodlopend en onverhard. Liep vroeger door tot de "Oude Groningerweg". Besluit naamgeving van 19 augustus De hulst komt in deze streken nog veel voor. HUSSEKAMP De straat gelegen in het bestemmingsplan Gorredijksterweg, lopende vanaf de "Gorredijksterweg" naar de "Schoterlandseweg. Besluit naamgeving van 28 juni Gekozen is voor een naam met een historische achtergrond. Hussekamp betekende een grens tussen hoog en laag water, stond 's winters gedeeltelijk onder water. IT HARSPIT Bij de afbuiging van De Line (in noord-oostelijke richting) ongeveer recht-doorgaand in ongeveer zuid-oostelijke richting, doodlopend. Besluit naamgeving van 2 september Genoemd naar in het veen gebruikt gereedschap.

9 IT SWEE Van De Freding (tussen De Hikke en De Line ) in ongeveer noord-oostelijke richting, doodlopend. Besluit naamgeving van 2 september Genoemd naar in het veen gebruikt gereedschap. JAGERSWIJK, WOLTER Zie bij "Wolter Jagerswijk". JANSSENWEG, P.W. Zie bij "P.W. Janssen-weg" JELLE VAN DAMWEG Van de "P.W.Janssen-weg" langs de Schoterlandse Compagnonsvaart tot de dorpsgrens met Hoornsterzwaag - eerder "Meester Bij de Leij-weg" geheten, alsmede het aan de zuidkant van de voormalige sluis liggende gedeelte weg. Besluit naamgeving van 19 augustus De straatnamencommissie schreef in haar advies van 10 juli 1957 aan burgemeester en wethouders onder meer het volgende : "De heer Jelle van Dam, geboren te Jubbega op 24 juni 1876, is een nog levende figuur wiens betekenis voor de oosthoek der gemeente voor U niet behoeft te worden uiteengezet en nauwelijks kan worden overschat. Wij mogen daaromvolstaan met de vermelding, bijna in telegramstijl, van enkele personalia. De heer van Dam (volgens zijn geboorte-akte is zijn familienaam van der Dam, maar hijzelf noemt zich Van Dam en men kent hem onder de naam Jelle van Dam) is sinds 33 jaren voorzitter van de vereniging voor plaatselijk belang tejubbega en Hoornsterzwaag. Van de in 1928/29 in het leven geroepen 'Commissie voor de opbouw van Oost- Schoterland' was hij gedurende het bestaan dier commissie penningmeester. Eeveneens is hij sedert de totstandkoming van de Landarbeidersstichting (1928/29)penningmeester dier stichting. Vanaf dezelfde tijd is hij voorzitter van de woningstichting 'Oost- Schoterland'. Van de 'Buurthuiscommissie' is hij zeer lange tijd voorzitter geweest. Eveneens is hij gedurende zeer lange tijd penningmeester geweest van deambachtsschool te Jubbega. Ook overigens heeft de heer Van Dam zich bij alle mogelijke gelegenheden met kracht ingezet voor het vooruitbrengen van de 'Oosthoek' en nog, op hoge leeftijd, staat hij voor de belangen van deze streek op de bres". De heer Van Dam werd op grond van zijn verdiensten in 1950 koninklijk onderscheiden. JOB HOLKEMAWIJK Vanaf de "Jogchem Alberdaweg" in ongeveer zuid-oostelijke richting langs de zogenaamde "Job Holkemawijk" tot de "Leidijk" (nabij Bloksreed). Besluit naamgeving van 19 augustus Een oude benaming. Vermoedelijk heeft een Job Holkema aan deze wijk gewoond. JOGCHEM ALBERDAWEG Van de "Auke Hartstraweg" tot de "P.W. Janssen-weg" langs de Schoterlandse Compagnonsvaart. In 1953 aangelegd door verbreding en verharding van een bestaand weggetje en verwijdering van barten. De straatnamencommissie schreef in haar advies van 10 juli 1957 onder meer: "De heer Alberda, geboren te Duurswoude op 6 april 1885, werd op grond van zijn verdiensten koninklijk onderscheiden - benoeming tot ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij was gedurende 38 jaar secretaris van de Vereniging voor Plaatselijk Belang voor Jubbega en Hoornsterzwaag; een zeer gewaardeerd en actief lid van de in 1928 in het leven geroepen ' commissie voor de opbouw vanoost-schoterland'; sinds 1928/29 secretaris van de 'Landarbeidersstichting in de gemeente Schoterland' en van de woningstichting 'Oost-Schoterland'; van 1929 tot 1952 secretaris van de 'Buurthuiscommissie'; meer dan 20 jaren secretaris van deambachtsschool te Jubbega; gedurende een lange reeks van jaren secretaris van de Boerenleenbank te Jubbega.

10 Steeds was en is hij nog een vertrouwensman van het gemeentebestuur en van de bevolking in de oosthoek der gemeente. Voor het vooruitbrengen van de oosthoek heeft hij belangeloos enorm veel werk verricht en nog is hij daarvoor dagelijks in de weer". JONKERSDWARSREED Van de "Kromhoutsreed", tegenover de "Bronsreed" naar het "Jonkerspad". Zie bij "Jonkerspad". JONKERSPAD Van de "Kromhoutsreed" en de "Kortewijksreed". (onverhard) Besluit naamgeving van 19 augustus Nieuwe naam, naar het in de 17e eeuw ter plaatse voorkomende Jonkersgat (of Jonkersfeart). Deze jonker behoorde ongetwijfeld tot het geslacht Dekema, hetwelk een vaart liet graven van Kortezwaag uit tot op Schoterlands gebied. Ditis een andere familie Dekema dan die van de Dekema's die deel uitmaakten van de Schoterlandse compagnons. JUBBEGASTERCOMPAGNIE Het verveende gebied van het dorp Jubbega. Het gebied zal de naam 'Compagnie' of'kompanije' gekregen hebben wegens het feit, dat de venen werden ontgonnen door de heren Compagnons (van Dekema, Cuijck en Foeyts en later anderen). Op de kaart van Schotanus/Halma van 1718staat bij het verveend gebied te Oudehorne vermeld 'Compagnys Veenen'. JUBBEGASTERWEG (vervallen) Vroegere naam voor het in Jubbega gelegen deel van de "Schoterlandseweg" - heeft gegolden van 19 augustus 1957 tot 17 november KAMPERFOELIE Vanaf de "Bramenstraat" in ongeveer noord-westelijke richting tot de "Wolfsklauw". Besluit naamgeving van 16 oktober Zie opmerkingen bij de "Ericalaan". KERKLAAN Vanaf de "Schoterlandseweg" in ongeveer zuid-oostelijke richting tot de kerk en loopt als fietspad door tot de "Suurdreed". Al sinds mensenheugnis als 'Kerkelaan' of 'Tsjerkeleane' bekend. Op de kaart van Schotanus/Halma van 1718 komt de kerk (onder Schurega) reeds voor. Deze was blijkens drie stenen in de westgevel (waarvan één met wapens Van Scheltinga) in 1715 gebouwd. Vermoedelijk zal toen ook de Kerkelaan zijnaangelegd. Op de kaart van Eekhof van 1848 heet deze laan 'Dijk-Weg' KIKKERBOS Lopende vanaf de Schoterlandse Compagnonsvaart in ongeveer noord-westelijke richting tot de grens met Opsterland (tegenover de "Kromhoutsreed"). Besluit naamgeving van 19 augustus In de volksmond sinds lang 'Kikkertsbosk'. Vervallen? In 1997 niet meer te vinden.

11 K. MOLWEG De weg van de "Schoolweg", in een hoek, tot de "Jelle van Damweg" langs de NH-kerk (1864). Aangelegd in 1956/57. De heer Klaas Mol - geboren te Bolsward op 2 februari 1866 en op 23 december 1934 overleden in de gemeente Heerenveen - heeft jarenlang de NH-gemeente als evangelist gediend, met als standplaats Jubbega a.d. vaart. Zijn stoffelijk overschot rust op de begraafplaats aldaar. Mol was een eenvoudig man, die trouw en met grote toewijding zijn werk heeft gedaan. Hij was de eerste voorzitter van de commissie tot wering van schoolverzuim voor Jubbega en Hoornsterzwaag. Hij had daarmede,in de eerste jaren van de Leerplichtwet, zeker geen gemakkelijke taak. Ook is hij enkele jaren raadslid van de voormalige gemeente Schoterland geweest; in de raad vertegenwoordigde hij de Christelijk Historische Unie ( ). KOER, DE Zie bij "De Koer". KOOLBOSWIJK Vanaf de "Hendrik de Vosweg" in ongeveer zuid-oostelijke richting langs de zogenaamde Koolboswijk (doodlopend en onverhard). De Koolboswijk komt (zonder naam) voor op de kaart van Schotanus/Halma van KOOPMANSWIJK Van de "Leidijk" in ongeveer noord-westelijke richting langs de zogeheten 'Koopmanswijk' (doodlopend). De Koopmanswijk komt nog niet voor op de kaart van Schotanus/Halma van evenmin als het deel van de Schoterlandse Compagnonsvaart waarin de wijk uitmonde. Was een reeds bestaande naam; waarschijnlijk heeft aan deze wijk vroeger een Koopmans gewoond. KORTEWIJKSREED Lopende van de "Hendrik de Vosweg" in ongeveer zuidelijke richting langs de zogenaamde Kortewijk daarna afbuigend in westelijke richting naar de "Rozenbergswijk". Is in zeer slechte staat. De Kortewijk staat zonder benoeming aangegeven op de kaart van Schotanus/Halma van KRABBER De van de 2e Wijk (zuideinde) in oostelijke richting afbuigende weg, die daarna weer in noordelijke richting doorloopt tot aan de "Expansielaan" in het bestemmingsplan 'Jubbega 3e Sluis'. Besluit naamgeving van 26 november Naam is ontleend aan de veenderij. Krabber is een soort hark waarmee de afmeting van de turf werd ingekrast in de veenlaag, om vervolgens langs de lijntjes te worden uitgestoken. KROADE, DE Zie bij "De Kroade".

12 KROEZEWIJK Van de "Hendrik de Vosweg" in ongeveer zuidelijke richting langs de zogenaamde Kroezewijk naar de "Schoterlandseweg" - schuin tegenover de "Suurdreed". (onverhard) De Kroezewijk is zonder benaming aangegeven op de kaart van Schotanus/Halma van Was een bestaande naam; waarschijnlijk heeft aan deze wijk vroeger een Kroeze gewoond. KROMHOUTSREED De bochtige reed van de "Hendrik de Vosweg" langs de zogenaamde Kromhoutswijk naar de "Schoterlandseweg" (onverhard). Was een reeds bestaande naam, waarschijnlijk heeft aan deze wijk een Kromhout gewoond. LEENHEERSTRAAT, BOUDEWIJN Zie bij "Boudewijn Leenheerstraat". LEIDIJK Van de hoek "Auke Hartstraweg"/"Bloksreed" in ongeveer noord-oostelijke richting langs het zwembad tot de "P.W. Janssenweg". De naam Leidijk herinnert aan de in de middeleeuwen door de boeren van Jubbega onderhouden dijk, die het cultuurland moest beschermen tegen het zure veenwater, dat van de noordelijk gelegen hoogvenen afliep, vooral in tijden vanregen. De leidijk liep ongeveer als de onderhavige weg. De weg werd in de volksmond ook aldus genoemd. Op de kaart van Schotanus/Halma van 1718 is de kronkelende Leidijk getekend ongeveer vanaf de grens Oudehorne/Jubbega tot voorbij de grens metooststellingwerf bij een punt waarbij staat 'Witte Bult'. LINE, DE Zie bij "De Line". LOETE Verbindingsweg tussen de "Jelle van Damweg" en de "Expansielaan" in het bestemmingsplan 'Jubbega 3e Sluis'. Besluit naamgeving van 26 november Naam is ontleend aan de veenderij. Een loete is een werktuig, bestaande uit een steel met een breed ijzeren voorstuk, waarmee men schept of krabt. LUXEMBURG Vanaf de "P.W. Janssen-weg" tegenover de "Leidijk" in ongeveer noord-oostelijke richting naar de grens met het dorp Hoornsterzwaag bij de kruizing met "Dekemawei"/"Ds.ten Catewei"/"Skieppedrift". In 1970 is het tracé gewijzigd in het huidige. Besluit naamgeving van 19 augustus 1957 en 25 mei De overlevering zegt van deze reeds lang gebruikte benaming het volgende. In de 19e eeuw, toen de Blocq van Scheltinga burgemeester van Schoterland was, heerste het liberalisme en conservatisme onbestreden in de raad. Toen werd in sommige rechts georiënteerden het verlangen wakker hun invloed bijraadsverkiezingen aan te wenden. Zo gelukte het in die dagen tot raadslid verkozen te krijgen Sietse Schaap te Hoornsterzwaag (raadslid van 1876 tot 1891). Deze zou in de raad voor het eerst de naam "Luxemburg" als plaatsaanduiding gebruikt hebben,wellicht in verband met de reeds gangbare naam 'België'. Dit sloeg in bij het Jubbegaster publiek van die tijd en de naam "Luxemburg" is in die omgeving sindsdien bewaard gebleven. MOLWEG, K Zie bij "K. Molweg". NIEUWEDRAAISWIJK

13 Van de "Singel" in ongeveer zuid-oostelijke richting langs de zogenaamde Nieuwedraaiswijk naar het noord-oostelijk eindpunt van de "Hendrik de Vosweg". Aangelegd (verhard) in De onderhavige wijk komt reeds voor op de kaart van Schotanus/Halma van NIJEBERKOPERWEG Lopende vanaf de "Schoterlandseweg" in ongeveer zuid-oostelijke richting tot de grens met Ooststellingwerf (richting Nijeberkoop). Besluit naamgeving van 17 maart 1949 en 19 augustus Het wegdek van asfaltbeton werd aangelegd in 1933/34. Op de kaart van Schotanus/Halma van 1718 komt de weg nog niet voor, wel op die van Eekhof van 1848 (onder de naam 'Weg naar Makkinga'). In 1850 staat een zekere Roelof Egberts Duursma als onderhoudsplichtige vermeld (archief Schoterland ). OLDEBERKOPERWEG Lopende vanaf de "Schoterlandseweg" in ongeveer zuid-oostelijke richting tot de grens met Ooststellingwerf (richting Oldeberkoop). Besluit naamgeving van 17 maart 1949 en 19 augustus In 1950 werd de weg aanzienlijk verbeterd. De huizen die aan de westkant van de weg staan in Oudehorne hebben even nummers, de woningen aan de oostkant in Jubbega hebben oneven nummers. De weg komt nog niet voor op de kaart van Schotanus/Halma van 1718; de weg die tegenwoordig "Siebe Annesweg" (onder Oudehorne) heet fungeerde toen als 'Wech na Oldeberkoop'.Op de kaart van Eekhof van 1848 komt de weg (of eennaastliggende weg, dit is niet duidelijk) voor als 'de Brugge-laan'. Bij de "Siebe Annesweg" staat dan nog 'De Nieuwe weg naar Oldeberkoop'. De aan de familie Willinge Prins toebehorende tol op deze weg werd plm door de voormalige gemeente Schoterland afgekocht. OTTEWIJK Van de "Leidijk" langs de in de volksmond aldus geheten wijk in ongeveer noordwestelijke richting tot de "Jogchem Alberdaweg" nabij de voormalige 3e sluis. Vervallen?, in 1997 niet meer te vinden. Was een bestaande naam, waarschijnlijk heeft aan deze wijk vroeger een Otte gewoond. OUDE GRONINGERWEG Vanaf de "Oldeberkoperweg" in ongeveer oostelijke richting naar de "Suurdreed". Vanouds Buitenweg of Oude Groningerweg genoemd. Op de kaart van Schotanus/Halma van 1718 komt de weg voor onder de naam 'Buyten Wech'; in die tijd liep de weg niet dood maar sloot aan op de 'Wech na Donkerbroek' en wel even tenoosten van de tegenwoordige Nijeberkoperweg (bij de bocht in de weg naar Donkerbroek). Op de kaart van Eekhof van 1848 werd het oostelijk deel van de Buitenweg reeds aangeduid als vervallen.

14 OUDE SINGEL De sinds onheuglijke tijd onder deze naam bekend staande singel, lopende vanaf de knik in de "Tweede Compagnonsweg" in noord-oostelijke richting langs de grens van Oudehorne en Jubbega met Opsterland tot de Gorredijksterweg ligtdus in Oudehorne en Jubbega. Besluit naamgeving van 15 september De "Oude Singel" werd van gemeentewege verhard in 1955 (in 1928 was hij al verbeterd). Op de kaart van Eekhof van 1848 komt deze weg voor onder de naam "Het Singel". PEPERSWIJK Vanaf de "Auke Hartstraweg" in ongeveer noordelijke richting langs de zogenaamde Peperswijk, nu doodlopend vroeger doorlopend tot de "Jogchem Alberdaweg. Was een bestaande naam (was er een bewoner met de naam Peper?). POPMAWIJK Vanaf de "Singel" in ongeveer zuid-oostelijke richting, gedeeltelijk evenwijdig aan de grens met Opsterland tot de Schoterlandse Compagnonsvaart (langs de zogenaamde Popmawijk). Komt reeds voor op de kaart van Schotanus/Halma van 1718 (zonder naam). Was een bestaande naam; waarschijnlijk woonde er vroeger een Popma aan deze wijk. PRIESTERREED (vervallen) Reed vanaf de "Schoterlandseweg" in ongeveer zuidelijke richting tot de "Oude Groningerweg". In de 17e eeuw kwam hier de benaming 'Papelân' voor, kennelijk land van de kerk en nog ouder van de 'paep' of priester. Het woord 'paap' had destijds niet de soms denigrerende betekenis, die men er in niet-roomse kringen wel aanhecht. Wegens dit laatste is hier de naam "Priesterreed" gekozen. Een gedeelte van deze reed komt reeds voor op de kaart van Schotanus/Halma van 1718 (zonder benaming). P.W. JANSSEN-WEG Vanaf de "Schoterlandseweg" bij de voormalige ambachtsschool in ongeveer noordelijke richting tot de "Singel"/"Schoolweg". Verbeterd in Besluit naamgeving van 17 maart 1949 en 19 augustus Het wegdek van asfaltbeton werd gemaakt in 1933/34. Peter Wilhelm Janssen werd in 1821 op het Duitse eiland Wangeroog geboren en stierf op 82-jarige leeftijd op 4 november 1903, te Amsterdam. Is directeur van de Delimaatschappij geweest en was een bekend philantroop, die veel aanontginning van gronden en stichting van boerderijtjes, ondermeer in voormalig Schoterland, heeft gedaan. ROZENBERGSWIJK Vanaf de Schoterlandse Compagnonsvaart Tweede Compagnonsweg / "Hendrik de Vosweg" in ongeveer zuid-oostelijke richting langs de zogenaamde Rozenbergswijk tot de "Schoterlandseweg" - langs de grens tussen de dorpen Jubbega en Oudehorne. Was een bestaande naam; waarschijnlijk heeft er vroeger een Rozenberg aan deze wijk gewoond. SCHEPERSWEG, SJOERD Zie bij "Sjoerd Schepersweg".

15 SCHOOLWEG De weg van de "P.W. Janssen-weg" langs de nieuwe kleuterschool en nieuwe openbare lagere school, met een hoek afbuigende naar de "Jelle van Damweg". Aangelegd 1956/57. Genoemd naar de aanliggende scholen. SCHOTERLANDSEWEG Vanaf de "Marktweg" te Oudeschoot (Heerenveen-Zuid) in ongeveer oostelijke richting naar Donkerbroek tot de grens met Ooststellingwerf. Besluit naamgeving van 17 maart 1949, 19 augustus 1957 en 17 november Bij het besluit van 1957 werd de weg omgedoopt tot "Jubbegasterweg". Bij het laatstgenoemde besluit werd de naam "Schoterlandseweg" in ere hersteld. De weg loopt nu van Heerenveen - met een fietstunnel onder de A 32 door - via Oudeschoot, Mildam, Katlijk, Nieuwehorne, Oudehorne, Jubbega en Hoornsterzwaag. Zie bij "Schoterlandseweg" onder Heerenveen. SIEMEN BRINKSMAWEG De weg vanaf de "P.W.Janssenweg" (bij de 'derde sluis') in zuid-westelijke richting langs de vaart, in ongeveer noord-westelijke richting afbuigend naar de "Singel", alsmede de verlenging langs de vaart en daarna weer afbuigendnaar de "Singel". Besluit naamgeving van 19 augustus 1957 en van 21 december Werd wat het noord-westelijke deel betreft in 1956 aangelegd. Siemen Brinksma - geboren op 10 december 1882 te Jubbega en overleden aldaar op 15 april was van 1927 tot 1934 lid van de raad der voormalige gemeente Schoterland, waarin hij de 'onafhankelijke partij' (de C.P.N. zeernastaande) vertegenwoordigde. Hij was een bespraakt en vurig verdediger van de belangen van de arbeidende bevolking; voor een verbruikscoöperatie heeft hij sterk geijverd. Hij is bestuurslid geweest van Plaatselijk Belang. In zijn werk voor degemeenschap was hij zeer toegewijd en energiek. SINGEL Langs de grens met Opsterland ongeveer vanaf de "Popmawijk" tot de "P.W. Janssenweg". Vroeger in de volksmond ook reeds aldus geheten. Werd in 1906 verhard en in 1951 verbeterd. Komt onder de naam 'Het Singel' voor op de kaart van Eekhof van SINGEL, OUDE Zie bij Oude Singel. SJOERD SCHEPERSWEG Van de "Schoterlandseweg" - tussen de "Zwanenburgreed" en de "P.W. Janssen-weg" in ongeveer noordelijke richting doodlopend (onverhard) - liep vroeger waarschijnlijk door tot de "Leidijk". Was een bestaande naam; waarschijnlijk heeft hier vroeger een Sjoerd Scheper gewoond. SLUISWEGJE Van de "Jelle van Damweg" in ongeveer noordelijke richting naar de "Schoolweg", bij de voormalig derde sluis. Genoemd naar de hier gelegen sluis.

16 STEKKER Aan de straat ten zuid-oosten van de "Expansielaan". Besluit naamgeving van 11 juni Betekent: werktuig om te steken, gebruikt bij het turfmaken, past bij "Loete" en "Krabber". STRIKEL, DE Zie bij De Strikel. SUURDREED Vanaf de "Schoterlandseweg" tussen "Boekweitreed" en "Kerklaan" in ongeveer zuidelijke richting eerst tot de "Oude Groningerweg" in 1970 verlengd tot de "Tjongervallei". Besluit naamgeving van 19 augustus 1957 en 25 mei Hans Suurd, geboren te De Wilp op 29 november 1890, overleed te Jubbega op 21 maart Hij woonde aan deze reed. Van was hij lid van de raad van Heerenveen, terwijl hij ook lid is geweest van het bestuur van degemeentelijke instelling voor maatschappelijk hulpbetoon. Een gedeelte van de reed komt zonder benaming voor op de kaart van Eekhof van SWEE, IT Zie bij It Swee. TIEME DE Zie De Tieme. TJONGERVALLEI Weg in het ruilverkavelingsgebied, beginnende bij de "Schoterlandseweg" te Katlijk nabij de "Breedsingel", eerst lopende in ongeveer zuid-oostelijke richting, vervolgens afbuigend naar het noord-oosten, ongeveer evenwijdig aan detjonger en in Hoornsterzwaag uitkomende op de "Prikkedaem". Grotendeels aangelegd in 1969/70. Besluit naamgeving van 25 mei De weg ligt in Katlijk, Nieuwehorne, Oudehorne, Jubbega en Hoornsterzwaag. Toelichting: De weg dankt zijn naam aan het feit, dat hij door de Tjongervallei loopt. TÚNPAAD Het voetpad, lopende van de "P.W. Janssen-weg", over de Douwe Wijk naar de "Wolfsklauw". Besluit naamgeving van 5 november Betekent: tuinpad, loopt tussen 2 volkstuinen door en langs de achterzijde van de speeltuin. VAN DAMWEG, JELLE Zie bij "Jelle van Damweg". VEENBESSTRAAT De meest oostelijke, naar het noord-westen doodlopende, zijstraat van de "Ericalaan". Aangelegd Besluit naamgeving van 21 oktober Zie opmerking bij "Ericalaan". VOSWEG, HENDRIK DE Zie bij "Hendrik de Vosweg".

17 WARKRUID Zuidelijke zijweg van het in 1969 verlengde deel van de "Ericalaan", op twee plaatsen op deze laan uitkomend, met inbegrip van de aansluitende voetpaden. Aangelegd in Besluit naamgeving van 16 maart Het "Warkruid" is (was) een karakteristieke heideplant in deze omgeving. De reeds bestaande wegen in het onderhavige bestemmingsplan zijn ook naar dergelijke planten genoemd. WELGELEGEN Weg beginnende ongeveer tegenover de derde wijk, vanaf de "Jelle van Damweg" naar het gemeentelijk wandelbos. Besluit naamgeving van 21 augustus 1961 en 19 oktober Bij eerstgenoemd besluit werd dit pad "Bossingel" genoemd, welke naam bij laatst genoemd besluit gewijzigd is in "Welgelegen", een naam die het in de volksmond vanouds al had. WOLFSKLAUW Vanaf de "Bramenstraat" eerst in ongeveer noordelijke richting, daarna in oostelijke richting en vervolgens in ongeveer zuidelijke richting weer uitkomend op de "Bramenstraat". Besluit naamgeving van 16 oktober Altijd groene, meestal kruipende planten met dicht opeenstaande naald- of schubvormige bladeren. WOLLEGRASSTRAAT De naar het zuid-oosten gerichte korte doodlopende zijstraat van de "Ericalaan", schuin tegenover de "Zonnedauwstraat". Aangelegd Besluit naamgeving van 21 oktober Zie opmerkingen bij "Ericalaan". WOLTER JAGERSWIJK Vanaf de "Jogchem Alberdaweg" in ongeveer zuid-oostelijke richting langs de zogenaamde Wolter Jagerswijk tot de "Leidijk". Besluit naamgeving van 19 augustus Vermoedelijk heeft vroeger een Wolter Jager aan deze wijk gewoond. WUDZE DE Zie De Wudze. ZONNEDAUWSTRAAT De westelijke van de beide tussen de "Bremsingel" en de "P.W. Janssen-weg" liggende doodlopende zijstraten in ongeveer noordelijke richting van de "Ericalaan". Aangelegd Besluit naamgeving van 21 oktober Zie opmerkingen bij "Ericalaan". ZWANENBURGREED Vanaf de "Schoterlandseweg" in ongeveer noordelijke richting tot de "Leidijk". Het begin is onverhard, later verhard. Vanouds onder deze naam bekend; waarschijnlijk heeft vroeger aan deze reed een Zwanenburg gewoond.

18 1e WIJK De weg langs de 1e wijk, lopende van de Schoterlandse Compagnonsvaart in ongeveer zuid-oostelijke richting (doodlopend). 2e WIJK De weg in ongeveer zuidelijke richting lopende vanaf de "Jelle van Damweg" langs de 2e wijk (het water) in het bestemmingsplan Jubbega 3e Sluis, tot Krabber / De Koer. Besluit naamgeving van 19 augustus 1957 en van 26 november 1979.

Straatnamen Nieuwehorne

Straatnamen Nieuwehorne Straatnamen Nieuwehorne Fries: Nijhoarne; de nieuwe hoek, dorp aan de weg Oudeschoot-Donkerbroek tussen Katlijk en Oudehorne. Heeft een hervormde kerk uit 1778 en een openbaar lagere school. Voor het een

Nadere informatie

Straatnamen Oudehorne

Straatnamen Oudehorne Straatnamen Oudehorne Dorp aan de weg Oudeschoot - Donkerbroek en de Schoterlandse Compagnonsvaart, tussen Jubbega-Schurega en Nieuwehorne. Fries: Aldhoarne (Oude hoek). Heeft een gereformeerde kerk; een

Nadere informatie

de Loonschendijk Van de grensscheiding met de gemeente Capelle aan de grenspaal oostwaarts tot de Dijkbaansche of Egbondsch steeg

de Loonschendijk Van de grensscheiding met de gemeente Capelle aan de grenspaal oostwaarts tot de Dijkbaansche of Egbondsch steeg !"!" de Loonschendijk Van de grensscheiding met de gemeente Capelle aan de grenspaal oostwaarts tot de Dijkbaansche of Egbondsch steeg de Wittendijk Van de grensscheiding met de gemeente Capelle oostwaarts

Nadere informatie

Wandelend langs de kerken en plaatsen van voormalige kerken van Gorredijk

Wandelend langs de kerken en plaatsen van voormalige kerken van Gorredijk Wandelend langs de kerken en plaatsen van voormalige kerken van Gorredijk Wandelroute van ongeveer een uur en een kwartier. Van de Ontmoetingskerk naar de voormalige Evangelische Gemeente Eben Haëzer Vanuit

Nadere informatie

Onderwerp : Vaststellen grenzen bebouwde kom

Onderwerp : Vaststellen grenzen bebouwde kom Aan de Gemeenteraad Raad Status 8 maart 2007 Besluitvormend Onderwerp Vaststellen grenzen bebouwde kom Punt no. 9 Korte toelichting Sinds 1 januari 1995 heeft de gemeenteraad de bevoegdheid de grenzen

Nadere informatie

Koolpadje of Schipperswegeling te Goes

Koolpadje of Schipperswegeling te Goes Koolpadje of Schipperswegeling te Goes De Schipperswegeling is een klein modern straatje aan de oostzijde van de Goese haven. Tot het midden van de vijftiende eeuw was dit Kloetings grondgebied. De stadsgracht

Nadere informatie

Enkele opmerkingen naar aanleiding van een bijschrift over kasteel Crayenstein.

Enkele opmerkingen naar aanleiding van een bijschrift over kasteel Crayenstein. Enkele opmerkingen naar aanleiding van een bijschrift over kasteel Crayenstein. Uit: C. Baardman, Leo J. Leeuwis, M.A. Timmermans, Langs Merwede en Giessen (Den Haag 1961) Op de zuidelijke oever van de

Nadere informatie

David Kloostermanstrjitte Raadsbesluit David Kloosterman ( tot ) sneuvelde in de meidagen van 1940.

David Kloostermanstrjitte Raadsbesluit David Kloosterman ( tot ) sneuvelde in de meidagen van 1940. Straatnamen Kollumerzwaag Achterwei Beukerstrjitte Raadsbesluit 09-03-1965 Bjirkehof Raadsbesluit 7-8-1967 Straat in het vroegere Zwagerveen. Blankenstrjitte Raadsbesluit 24-6-1968 Genoemd naar de nabijgelegen

Nadere informatie

Rondje Vledder. een (virtuele) wandeling langs enkele gebouwen van historische betekenis

Rondje Vledder. een (virtuele) wandeling langs enkele gebouwen van historische betekenis Rondje Vledder een (virtuele) wandeling langs enkele gebouwen van historische betekenis 10 11 1 8 9 2 4 5 6 7 3 Het plattegrondje geeft een beeld van Vledder tussen ca. 1930 en 1940. De nummers langs de

Nadere informatie

de straat van toen Koningstraat Naaldwijk

de straat van toen Koningstraat Naaldwijk de straat van toen Koningstraat Naaldwijk 1 Nummer 1 en 3: bakker Joris Boon. Rond 1885 kwam bakker Leendert Boon vanuit s-gravenzande naar Naaldwijk. Zoon Joris, vooraan op deze foto, nam de zaak over

Nadere informatie

Afdeling en nummer RIJSWIJK (ZH) O./M.A DE MINISTER VAN CULTUUR, RECREATIE EN MAATSCHAPPELIJK WERK

Afdeling en nummer RIJSWIJK (ZH) O./M.A DE MINISTER VAN CULTUUR, RECREATIE EN MAATSCHAPPELIJK WERK Afdeling en nummer RIJSWIJK (ZH) O./M.A.-159.351 2 I APR. 1371 C -4- DE MINISTER VAN CULTUUR, RECREATIE EN MAATSCHAPPELIJK WERK EN DE MINISTER VAN VOLKSHUISVESTING EN RUIMTELIJKE ORDENING, Overwegende

Nadere informatie

De top 100 van de familienamen in Nederland Leendert Brouwer

De top 100 van de familienamen in Nederland Leendert Brouwer Detop100vandefamilienameninNederland LeendertBrouwer Voor een totaalbeeld van de familienamen in Nederland beschikken we over twee ijkjaren: 1947(volkstelling) en 2007(Gemeentelijke Basisadministratie).

Nadere informatie

De weg terug. Voorstel voor herstel van een Geneneindse kerkepad in Bakel

De weg terug. Voorstel voor herstel van een Geneneindse kerkepad in Bakel De weg terug Voorstel voor herstel van een Geneneindse kerkepad in Bakel Kerkepaden in Bakel De buurtschap Geneneind was en is gescheiden van het dorp en de kerk van Bakel door een strook dekzanden en

Nadere informatie

LEZEN. Terpentijd - 1500

LEZEN. Terpentijd - 1500 1 LEZEN Terpentijd - 1500 Friesland bestaat eigenlijk uit drie delen: de klei, het veen en het zand. De eerste boeren woonden op het zand (De Wouden en Gaasterland). Hun aardewerk in de vorm van trechters

Nadere informatie

Voorouders Gurbe en Loltje. Generatie I

Voorouders Gurbe en Loltje. Generatie I Voorouders Gurbe en Loltje Generatie I 2 Gurbe van der WIJK, geboren op 03-07-1877 te Jubbega-Schurega, overleden op 14-09-1967 te Gorredijk op 90-jarige leeftijd. Gehuwd op 31-jarige leeftijd op 10-12-1908

Nadere informatie

SAMPL ALGPL NAAM PLAATS CCG-VER RINGNUMM V MEE GET AFSTAND ZUIV.TYD MET/MIN ACG-PNT ALG-PNT ACGBEDR

SAMPL ALGPL NAAM PLAATS CCG-VER RINGNUMM V MEE GET AFSTAND ZUIV.TYD MET/MIN ACG-PNT ALG-PNT ACGBEDR UITSLAG FRIESLAND'96 SAMSP E1 VANUIT Deurne MET 2109 DUIVEN OP 16/04/16 OM 08.30 UUR FR-V15-BLAD 1 1 13 J. & S. Timmermans Donkerbroek FO-0252 41431561 V 37 01 177.861 10.11.12 1757.420 999.64 999.11 2

Nadere informatie

www.wandelwiki.be Landgoederen Klarenbeek en De Haere. 27-11-2012 Wandelroute Veluwe - Doornspijk

www.wandelwiki.be Landgoederen Klarenbeek en De Haere. 27-11-2012 Wandelroute Veluwe - Doornspijk 27-11-2012 Wandelroute Veluwe - Doornspijk Landgoederen Klarenbeek en De Haere. We wandelen met Lupus in het overgangsgebied tussen de voormalige Zuiderzee en de Veluwe. Doornspijk is een overwegend agrarische

Nadere informatie

Warder in Gevelstenen. De oude huizen van Warder met hun gevelstenen

Warder in Gevelstenen. De oude huizen van Warder met hun gevelstenen Warder in Gevelstenen De oude huizen van Warder met hun gevelstenen Warder in Gevelstenen Een aantal oude huizen en boerderijen van Warder zijn voorzien van een gevelsteen. Hierop staat aangegeven wanneer

Nadere informatie

Straatnamen Oranjewoud

Straatnamen Oranjewoud Straatnamen Oranjewoud Dorp ten zuid-oosten van Heerenveen (Fries: Oranjewâld; plaatselijk It Wâld), met buurtschap Brongerga, eertijds een afzonderlijk dorp. Ter plaatse van het Schoterwoud bouwde Albertine

Nadere informatie

L ang geleden zag de Achterhoek er. De geschiedenis van Doetinchem, Wehl en Gaanderen

L ang geleden zag de Achterhoek er. De geschiedenis van Doetinchem, Wehl en Gaanderen Vuurstenen werktuigen steentijd [Stadsmuseum] L ang geleden zag de Achterhoek er heel anders uit dan tegenwoordig. Er waren uitgestrekte heidevelden, moerassen en veel bossen. Kortom, een ruig en onherbergzaam

Nadere informatie

HAAKSBERGEN TWISTPAD AAN GRENS

HAAKSBERGEN TWISTPAD AAN GRENS HAAKSBERGEN TWISTPAD AAN GRENS ROUTE 8 km 20 18 In het meest zuidelijke deel van Haaksbergen ligt Haaksbergerveen, ook wel Armenveen genoemd; een gebied met hoogveen waar water- en moerasvogels, slangen,

Nadere informatie

Herinneringen verbinden. Begraafplaatsen gemeente Heerenveen

Herinneringen verbinden. Begraafplaatsen gemeente Heerenveen Herinneringen verbinden Begraafplaatsen gemeente Heerenveen Begraven in gemeente Heerenveen Als een dierbare overlijdt dan hebben de nabestaanden een emotionele taak om de begrafenis of crematie te regelen.

Nadere informatie

De steentijd Jagers en verzamelaars

De steentijd Jagers en verzamelaars De steentijd Jagers en verzamelaars De prehistorie is de geschiedenis van de mensheid voordat mensen konden lezen en schrijven. We hebben uit de prehistorie daarom geen boeken, dagboeken of andere geschreven

Nadere informatie

Onderzoek naar de mogelijkheden van een fietspad langs de Halvezolenlijn West van Raamsdonk tot station Lage Zwaluwe.

Onderzoek naar de mogelijkheden van een fietspad langs de Halvezolenlijn West van Raamsdonk tot station Lage Zwaluwe. Onderzoek naar de mogelijkheden van een fietspad langs de Halvezolenlijn West van Raamsdonk tot station Lage Zwaluwe. Dit onderzoek wordt in etappes omschreven. Deel 1 Raamsdonk>Raamsdonksveer Hier stond

Nadere informatie

Inleiding. Monumenten, symbolen en iconen Kindermonumentendag in Midden-Delfland Symbolen in deze tijd

Inleiding. Monumenten, symbolen en iconen Kindermonumentendag in Midden-Delfland Symbolen in deze tijd Monumenten, symbolen en iconen Kindermonumentendag in Midden-Delfland 2016 Lesbrief voor de groepen 7 van de basisscholen in Midden-Delfland Deze les is de voorbereiding voor de Kindermonumentendag op

Nadere informatie

Inpassingsplan Zelhemseweg 37, Hummelo. Opdrachtgevers: De heer A.G. Weijers en Mevrouw M.F. Weijers-Robben Zelhemseweg DP Hummelo

Inpassingsplan Zelhemseweg 37, Hummelo. Opdrachtgevers: De heer A.G. Weijers en Mevrouw M.F. Weijers-Robben Zelhemseweg DP Hummelo Inpassingsplan Zelhemseweg 37, Hummelo Opdrachtgevers: De heer A.G. Weijers en Mevrouw M.F. Weijers-Robben Zelhemseweg 37 6999 DP Hummelo Opdrachtnemer: Agrarische Natuurvereniging t Onderholt G.J. de

Nadere informatie

Te koop Bedrijfsruimte. JUBBEGA P W Janssenweg k.k. Tel:

Te koop Bedrijfsruimte. JUBBEGA P W Janssenweg k.k. Tel: JUBBEGA P W Janssenweg 2 375.000 k.k. Tel: 0512-54 14 00 www.dijkstrabedrijfsmakelaardij.nl Kenmerken en specificaties Kadastrale aanduiding: Mildam, Sectie: K, Nummer: 3473 Kadastrale oppervlakte: 2105

Nadere informatie

Opwindende ontdekkingen in oud-oosterhout! Wo uter is

Opwindende ontdekkingen in oud-oosterhout! Wo uter is rcheobode Opwindende ontdekkingen in oud-oosterhout! Wo uter is archeoloog. Hij hoort bij de groep archeologen die nu aan het opgraven is in Oosterhout in het gebied Vrachelen. Daar wordt over een jaar

Nadere informatie

Kerkpad aan de Tweehuizerweg 6 te Spijk (gem. Delfzijl) Een Cultuurhistorisch Bureauonderzoek

Kerkpad aan de Tweehuizerweg 6 te Spijk (gem. Delfzijl) Een Cultuurhistorisch Bureauonderzoek Kerkpad aan de Tweehuizerweg 6 te Spijk (gem. Delfzijl) Een Cultuurhistorisch Bureauonderzoek Planvoornemen In opdracht van de gemeente Delfzijl, vertegenwoordigd door mevr. E. van Joolen, is een cultuurhistorisch

Nadere informatie

Over de kerk van Marum

Over de kerk van Marum Over de kerk van Marum De kerk van Marum is een van de oudste bakstenen kerken in Groningen. Het oudste gedeelte, het koor, dateert uit de 12 e eeuw. De toren is 13 e -eeuws. De preekstoel werd in 1826

Nadere informatie

De Maria Kerk te Kortezwaag

De Maria Kerk te Kortezwaag De Maria Kerk te Kortezwaag 't Ff! itq,,is$$ '.*f' l{(,, NNI i$s"' N $ KORTEZWAAG Het oude dorp Kortezwaag in de Gemeente Opsterland ligt in de omgeving van het dorp Gorredijk. Kortezwaag beslaat uit een

Nadere informatie

Boerderij Binnenwijzend 102

Boerderij Binnenwijzend 102 Boerderij Binnenwijzend 102 Hoogkarspel De stolpboerderij Binnenwijzend 102 is in 2015 gesloopt vanwege de aanleg van de doorsteek van de N23 (Alkmaar- Zwolle). Het betreft een karakteristieke Noord- Hollandse

Nadere informatie

GROOT-BRITTANNIË en zeeklimaat

GROOT-BRITTANNIË en zeeklimaat Naam GROOT-BRITTANNIË en zeeklimaat Groot Brittannië Groot-Brittannië is Schotland, Engeland en Wales samen. Engeland is het grootst van Groot-Brittannië en Wales het kleinst. Engeland heeft meer dan 46

Nadere informatie

info@pietnowee.nl Pagina 1

info@pietnowee.nl Pagina 1 "Thuis heb ik nog een ansichtkaart" Ik heb er zelfs meer dan één van het dorp waar ik geboren ben. Mijn voorouders waren tuinders en woonden voornamelijk in Den Hoorn en omgeving. Veel is er veranderd

Nadere informatie

specimen Dorpsommetje Izakje de Vries Zuidwest Drenthe www.drenthe.nl Wandelen en genieten van de omgeving! De lengte van deze route is 12 kilometer

specimen Dorpsommetje Izakje de Vries Zuidwest Drenthe www.drenthe.nl Wandelen en genieten van de omgeving! De lengte van deze route is 12 kilometer Dorpsommetje Izakje de Vries Zuidwest Drenthe De lengte van deze route is 12 kilometer Wandelen en genieten van de omgeving! www.drenthe.nl Dorpsommetje Izakje de Vries De Dorpsvereniging Nijeveen heeft

Nadere informatie

Collegevoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie. Zaaknummer: AVGWvS13. vaststelling naam "deelprojecten" Geerpark

Collegevoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie. Zaaknummer: AVGWvS13. vaststelling naam deelprojecten Geerpark Collegevoorstel Inleiding In de vergadering van de straatnamencommissie van 12 december 2011 zijn de volgende verzoeken behandeld: - verzoek toekennen projectnaam voor eerste deelgebied in plan Geerpark;

Nadere informatie

: Beetsterzwaag. : Hoofdstraat 34 : 9244 CN Beetsterzwaag. : Bos, weiland, heide, meer

: Beetsterzwaag. : Hoofdstraat 34 : 9244 CN Beetsterzwaag. : Bos, weiland, heide, meer Afstand Provincie Plaats Vertrekpunt : 13 KM : Friesland : Beetsterzwaag : Bakkerij Verloop : Hoofdstraat 34 : 9244 CN Beetsterzwaag Bijzonderheden : 90% onverhard : Bos, weiland, heide, meer RA = Rechtsaf

Nadere informatie

Tot in de 19e eeuw was De Peel een nooit betreden en gevreesd gebied.

Tot in de 19e eeuw was De Peel een nooit betreden en gevreesd gebied. H I K E &T r e k k i n g Links Heidevelden, bos en waterplassen wisselen elkaar af tijdens de wandeling door de Groote Peel. Rechtsonder In de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw is op verschillende plaatsen

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Bekendmaking besluit tot vaststelling van de wegenlegger van de gemeente Bergen op Zoom van 8 januari 2018, kenmerk C /

PROVINCIAAL BLAD. Bekendmaking besluit tot vaststelling van de wegenlegger van de gemeente Bergen op Zoom van 8 januari 2018, kenmerk C / PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van de provincie Noord-Brabant Nr. 380 1 januari 2018 Bekendmaking besluit tot vaststelling van de wegenlegger van de gemeente Bergen op Zoom van 8 januari 2018, kenmerk

Nadere informatie

Dag van het Kasteel 2012

Dag van het Kasteel 2012 Dag van het Kasteel 2012 wandelen rond Zeeuwse kastelen en buitenplaatsen Schouwen-Duiveland Slot Moermond, Renesse Zuid-Beveland De Hellenburg, Baarland Walcheren Westhove, Oostkapelle Zeeuws-Vlaanderen

Nadere informatie

Splitsing karakteristieke boerderij Spanjaardsdijk 58 Schalkhaar

Splitsing karakteristieke boerderij Spanjaardsdijk 58 Schalkhaar Splitsing karakteristieke boerderij Spanjaardsdijk 58 Schalkhaar Datum: 29 april 2016 Opdrachtgevers: De eigenaren en bewoners van Spanjaardsdijk 58a J.A.M. Timmer A.G.M. Timmer-Ruiter Tel 0570-676898

Nadere informatie

B1 Hoofddorp pagina 1

B1 Hoofddorp pagina 1 B1 Hoofddorp pagina 1 Inhoud 1. Inleiding 2. Geschiedenis 3. Ontwikkeling 4. Bezienswaardigheden 1. Inleiding Hoofddorp is een stad in de provincie Noord-Holland en de hoofdplaats van de gemeente Haarlemmermeer.

Nadere informatie

DE BOIJLINGER MEENTE DE RIESEMERKAMPER MIENTE

DE BOIJLINGER MEENTE DE RIESEMERKAMPER MIENTE DE BOIJLINGER MEENTE DE RIESEMERKAMPER MIENTE Bladerend in de Stads- en Dorpskroniek van Friesland, deel 2: 1800-1900, door dr. G.A. Wumkes, viel mijn oog op het volgende: 1880/13 april. Geveild te Boyl

Nadere informatie

Het territorium Urk; van Almere naar Zuiderzee. Een reconstructie van het gebied tussen 800 en 1300. (Anne Post versie 01-02-2016)

Het territorium Urk; van Almere naar Zuiderzee. Een reconstructie van het gebied tussen 800 en 1300. (Anne Post versie 01-02-2016) Het territorium Urk; van Almere naar Zuiderzee. Een reconstructie van het gebied tussen 800 en 1300. (Anne Post versie 01-02-2016) Voor deze reconstructie is gebruik gemaakt van de kaarten uit de publicaties

Nadere informatie

Openbare Lagere School A

Openbare Lagere School A Openbare Lagere School A In het oude rechthuis van Schoten had aan het eind van de negentiende eeuw voor de laatste maal de schoolbel geluid. In 1885 werd een begin gemaakt met de bouw van een nieuwe school.

Nadere informatie

Ridder Hendrik van Norch en familie.

Ridder Hendrik van Norch en familie. Ridder Hendrik van Norch en familie. Uit bewaard gebleven historische gegevens weten wij dat in Drenthe voorname families hebben gewoond die tot de Ridderschap behoorden. In de middeleeuwen maakten vertegenwoordigers

Nadere informatie

U6 2013. Aan: het College van B&W, Gemeente Hellendoorn Met afschrift naar: Gemeenteraad Gemeente Hellendoorn )ORN. 13INK10810 iiiniiiiiiiiiiiiisiiii

U6 2013. Aan: het College van B&W, Gemeente Hellendoorn Met afschrift naar: Gemeenteraad Gemeente Hellendoorn )ORN. 13INK10810 iiiniiiiiiiiiiiiisiiii Aan: het College van B&W, Gemeente Hellendoorn Met afschrift naar: Gemeenteraad Gemeente Hellendoorn 'h;inh - """ )ORN - ř U6 2013 tl! i ľci \\ 1 Betreft: Rioleringsproblemen Koersendijk 13INK10810 iiiniiiiiiiiiiiiisiiii

Nadere informatie

Everdina Josina van der Wyck ( ) en Epo Sjuck Burmania Vegelin van Claerbergen ( )

Everdina Josina van der Wyck ( ) en Epo Sjuck Burmania Vegelin van Claerbergen ( ) Everdina Josina van der Wyck (1788-1849) en Epo Sjuck Burmania Vegelin van Claerbergen (1790-1831) Al jaren lagen er voor het baarhuisje op de Noorderbegraafplaats in Assen twee zerken. Niet bekend was

Nadere informatie

Het grondgebied van de gemeente Eindhoven en de gemeente Veldhoven wordt na toevoeging de nieuwe gemeentegrens die als volgt loopt:

Het grondgebied van de gemeente Eindhoven en de gemeente Veldhoven wordt na toevoeging de nieuwe gemeentegrens die als volgt loopt: Definitieve versie: 24 mei 2016 BIJLAGE 2 Grensbeschrijving Beschrijving van de nieuwe gemeentegrenzen van de gemeente Eindhoven en de gemeente Veldhoven per 1 januari 2017. Grensbeschrijving van Noord-West

Nadere informatie

paadjes langs de gasopslag bij Langelo, via Westervelde terug naar Norg.

paadjes langs de gasopslag bij Langelo, via Westervelde terug naar Norg. Afstand Provincie Plaats Vertrekpunt : 20 KM : Drenthe : Norg : P op de Brink voor de kerk : Norg Bijzonderheden : Bos, heide en essen : 80% onverhard : versie Augustus 2017 RA = Rechtsaf LA = Linksaf

Nadere informatie

ARION een Griekse mythologische figuur als fameuze springbron in de tuinen van het Huys Ootmarsum

ARION een Griekse mythologische figuur als fameuze springbron in de tuinen van het Huys Ootmarsum ARION een Griekse mythologische figuur als fameuze springbron in de tuinen van het Huys Ootmarsum ARION. ets van Albrecht Dürer Tekening Koepeltuin Huys Ootmarsum door Schoenmaker. 1723.Rijksarchief Zwolle

Nadere informatie

3000 v. Chr v. Chr v. Chr v. Chr.

3000 v. Chr v. Chr v. Chr v. Chr. 6 prehistorie oudheid 3000 v. Chr. 2500 v. Chr. 2000 v. Chr. 1500 v. Chr. Jagers en Boeren De oudste bewoners Jos en Mirthe fietsen in de zomervakantie op de Elspeetse heide. Ze maken met hun ouders een

Nadere informatie

WAPEN EN VLAG ORANJEWOUD nadere uitleg door Jelle Terluin, Beetsterzwaag

WAPEN EN VLAG ORANJEWOUD nadere uitleg door Jelle Terluin, Beetsterzwaag WAPEN EN VLAG ORANJEWOUD nadere uitleg door Jelle Terluin, Beetsterzwaag De voorzitter van Plaatselijk belang Oranjewoud heeft mij gevraagd om een artikeltje te schrijven over het ontwerp wapen en vlag

Nadere informatie

Landschappelijke inpassing t.b.v. uitbreiding loonwerkbedrijf te Eldersloo

Landschappelijke inpassing t.b.v. uitbreiding loonwerkbedrijf te Eldersloo Landschappelijke inpassing t.b.v. uitbreiding loonwerkbedrijf te Eldersloo Landschapsbeheer Drenthe Landschapsbeheer Drenthe maakt deel uit van een samenwerkingsverband van twaalf provinciale organisa

Nadere informatie

Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel

Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel Willibrord Willibrord werd geboren als zoon van pas bekeerde ouders en werd als zevenjarige jongen door zijn vader Wilgis toevertrouwd aan het klooster van Ripon nabij

Nadere informatie

DORST IN DE OORLOGSJAREN.

DORST IN DE OORLOGSJAREN. DORST IN DE OORLOGSJAREN. De aanwezigheid van vliegveld Gilze-Rijen heeft voor de bewoners van Dorst de hele oorlog door steeds grote ongemakken en vele gevaren opgeleverd. Praktisch de hele oorlog waren

Nadere informatie

Cluster Beheer en Onderhoud Team BBG September 2008. Historisch onderzoek plangebied Schiphol

Cluster Beheer en Onderhoud Team BBG September 2008. Historisch onderzoek plangebied Schiphol Cluster Beheer en Onderhoud Team BBG September 2008 Historisch onderzoek plangebied Schiphol Inhoudsopgave Fout! Geen indexgegevens gevonden. HOOFDSTUK 1: Inleiding... 1 HOOFDSTUK 2: Historie... 1 2.1.

Nadere informatie

Straatnamen Hoornsterzwaag

Straatnamen Hoornsterzwaag Straatnamen Hoornsterzwaag Fries: Hoarnstersweach. De zwaag (greide,land waar vee gehouden wordt)van Oudehorne. Dorp in de gemeente Heerenveen aan de weg van Oudeschoot naar Donkerbroek (Schoterlandseweg)

Nadere informatie

Werkstuk Dordtologie november 2014

Werkstuk Dordtologie november 2014 Werkstuk Dordtologie november 2014 Hilde van Kruiningen VAN BIERBROUWEN. NAAR BLAUWBILGORGEL Omdat ik in dit gebied woon en me dagelijks over de Groenmarkt en het Buddingh plein begeef hebben de geschiedenis

Nadere informatie

Door landgoed Nieuw Rande naar Diepenveen

Door landgoed Nieuw Rande naar Diepenveen Alternatieve NS-wandelroute dag 2 Er zijn twee redenen om een alternatief te bieden voor deze bekende NS-wandeling. De eerste is dat op dit moment in de uiterwaarden langs de IJssel gewerkt wordt aan het

Nadere informatie

Rijkdom. in Broek in Waterland. Versie 3 d.d

Rijkdom. in Broek in Waterland. Versie 3 d.d Rijkdom in Broek in Waterland Versie 3 d.d. 25-09-2014 Rijkdom in Broek in Waterland Beste puzzelaar, Je staat nu midden in Broek in Waterland. Broek betekent een moerassig gebied. In de omgeving zijn

Nadere informatie

3.2.1 Dorpskarakteristiek

3.2.1 Dorpskarakteristiek 3.2 De Glind Wegbeplanting en bosjes in het kampenlandschap Recreatieve voorzieningen in de kern Oorspronkelijk bestond de Glind uit een verzameling boerderijen Beperkte nieuwbouw vindt plaats waarbij

Nadere informatie

18. Foto-impressie 2011

18. Foto-impressie 2011 18. Foto-impressie 2011 De visvijver is een geliefd wandelgebied in de zomer en in de winter (foto; E. Zinsmeyer). De kerklaan verbindt de katholieke kerk met het kerkhof. Voor menigeen is dit de laatste

Nadere informatie

2. Start wandeling Loop vanuit Cultuurhuis de Paulus naar rechts, naar de stoplichten Ga rechtsaf Stop bij foto A (Leidsestraatweg nummer 16)

2. Start wandeling Loop vanuit Cultuurhuis de Paulus naar rechts, naar de stoplichten Ga rechtsaf Stop bij foto A (Leidsestraatweg nummer 16) Fotowandeling langs de route van de tram 1. Start Cultureel Centrum de Paulus Expositie van de Blauwe Tram Filmbeelden Blauwe Tram Ophalen fotowandeling Uitleg fotowandeling. Met behulp van de uitgeschreven

Nadere informatie

Onderbouwing van het verzoek van P. Coolen, Ophoven 1 te Roggel voor het verruimen van het bouwperceel.

Onderbouwing van het verzoek van P. Coolen, Ophoven 1 te Roggel voor het verruimen van het bouwperceel. Onderbouwing van het verzoek van P. Coolen, Ophoven 1 te Roggel voor het verruimen van het bouwperceel. Op de locatie is reeds jarenlang een agrarisch bedrijf aanwezig. Binnen het bedrijf wordt melkrundvee

Nadere informatie

OMMETJE VEENSCHAP:GESCHIEDENIS

OMMETJE VEENSCHAP:GESCHIEDENIS OMMETJE VEENSCHAP:GESCHIEDENIS ROUTE 6 km 20 18 Wandeling door het unieke Veenschap met haar typische Vriezenveense verkavelingspatroon: lange smalle akkers. Dit ommetje voert o.a. over het mooie knuppelpad

Nadere informatie

Kijfhoek Aan de Devel.

Kijfhoek Aan de Devel. Kijfhoek Aan de Devel. ?????? Kijfhoek aan de Devel? Een nieuwe plaats?. Nooit van gehoord. We gaan op zoek. Want we kennen wel o.a. Capelle a/d. IJssel, Krimpen a/d. IJssel, Alphen a/d. Rijn, Noordwijk

Nadere informatie

HERINNERINGS-FIETSROUTE Tweede Wereldoorlog Steenwijk en omgeving, lengte 30 km

HERINNERINGS-FIETSROUTE Tweede Wereldoorlog Steenwijk en omgeving, lengte 30 km HERINNERINGS-FIETSROUTE Tweede Wereldoorlog Steenwijk en omgeving, lengte 30 km 001 Start fietstocht op de Johan van den Kornputkazerne bij het Kelderbarretje met wandschilderingen Duitse Kriegsmarine

Nadere informatie

Wandeling Landgoed Wouwse Plantage ca. 9km.

Wandeling Landgoed Wouwse Plantage ca. 9km. Wandeling Landgoed Wouwse Plantage ca. 9km. De wandeling gaat door een afwisselend landschap, gedeeltelijk open gebied maar voornamelijk loofbos. De paden kunnen op sommige plaatsen modderig zijn in natte

Nadere informatie

REDENGEVENDE OMSCHRIJVING RIOOL ONDER HET GLOP EN DE BOTERHAL

REDENGEVENDE OMSCHRIJVING RIOOL ONDER HET GLOP EN DE BOTERHAL REDENGEVENDE OMSCHRIJVING RIOOL ONDER HET GLOP EN DE BOTERHAL Inleiding Hoorn is een van de steden waar zich de uitzonderlijke situatie voordoet dat al vanaf de late Middeleeuwen riolen zijn aangelegd.

Nadere informatie

Verwijzingen naar andere bronnen over de historie van Nieuw-Amsterdam, Veenoord en Zandpol.

Verwijzingen naar andere bronnen over de historie van Nieuw-Amsterdam, Veenoord en Zandpol. Verwijzingen naar andere bronnen over de historie van Nieuw-Amsterdam, Veenoord en Zandpol. Literatuur: Gedenkboek 100 jaar Nieuw Amsterdam-Veenoord P. van der Woude 1960 Gedenkboek 125 jaar Tweelingdorp

Nadere informatie

Protestantse Gemeente Jubbega-Schurega- Hoornsterzwaag. Adres kerkgebouw K. Molweg 19, 8411 XN Jubbega. Predikant ds. Piet Hulshof

Protestantse Gemeente Jubbega-Schurega- Hoornsterzwaag. Adres kerkgebouw K. Molweg 19, 8411 XN Jubbega. Predikant ds. Piet Hulshof Wie-doet-Wat 2018 Protestantse Gemeente Jubbega-Schurega- Hoornsterzwaag www.kerkjubbega.nl info@kerkjubbega.nl Adres kerkgebouw K. Molweg 19, 8411 XN Jubbega Kerkdienst zondag 9.30 uur Predikant ds. Piet

Nadere informatie

Wandeling Landgoed Wouwse Plantage Zurenhoek ca. 12,5 km.

Wandeling Landgoed Wouwse Plantage Zurenhoek ca. 12,5 km. Wandeling Landgoed Wouwse Plantage Zurenhoek ca. 12,5 km. De wandeling gaat door een afwisselend landschap, gedeeltelijk open gebied maar voornamelijk bos (naaldbos en loofbos). De paden kunnen op sommige

Nadere informatie

Voorzitter Hans Hellingman opent de bijeenkomst. Er zijn ongeveer 30 mensen aanwezig.

Voorzitter Hans Hellingman opent de bijeenkomst. Er zijn ongeveer 30 mensen aanwezig. Ledenbijeenkomst 23 mei 2014 Voorzitter Hans Hellingman opent de bijeenkomst. Er zijn ongeveer 30 mensen aanwezig. Jaarrekening 2013 Han van Rozelaar licht de jaarrekening toe. We sluiten 2013 af met een

Nadere informatie

Historie kerkhof Boekel 1832-2014 Stand van zaken kennis 11 november 2014, Archeologische werkgroep (HKK)

Historie kerkhof Boekel 1832-2014 Stand van zaken kennis 11 november 2014, Archeologische werkgroep (HKK) Historie kerkhof Boekel 1832-2014 Stand van zaken kennis 11 november 2014, Archeologische werkgroep (HKK) In het archeologisch beleidsplan van de gemeente Boekel wordt de begraafplaats beschreven als een

Nadere informatie

Vind de mooiste fietsroutes op www.route.nl. Fietsroute 121570 Badhoevedorp, Spaarndam en Haarlem

Vind de mooiste fietsroutes op www.route.nl. Fietsroute 121570 Badhoevedorp, Spaarndam en Haarlem Fietsroute 121570 Badhoevedorp, Spaarndam en Haarlem Praktische informatie Dichtstbijzijnde parkeerplaats winkelpolder De Ronde Venen Dichtstbijzijnde parkeerplaats vanaf eindpunt winkelpolder De Ronde

Nadere informatie

Een wandeling door Stellendam

Een wandeling door Stellendam Een wandeling door Stellendam Een wandeling via het Spuipad, Molenkade en de haven. Gefotografeerd op 29 september 1970, aangevuld met enkele andere foto s. Voor meer zie www.nicospilt.com/stellendam Spuipad

Nadere informatie

Wandeling De Kleine Kievit ruim 4 uren (in te korten tot 3 uren).

Wandeling De Kleine Kievit ruim 4 uren (in te korten tot 3 uren). Wandeling De Kleine Kievit ruim 4 uren (in te korten tot 3 uren). Start bij dorpshuis de Spil; U verlaat het dorpshuis en steekt over bij de oversteekplaats; Ga het fiets-/voetpad op (Zoomweg), langs de

Nadere informatie

Beknopte historische geografie van Oosterhout en Den Hout

Beknopte historische geografie van Oosterhout en Den Hout Titel: Beknopte historische geografie van Oosterhout en Den Hout Inleiding Oosterhout, strategisch gelegen tussen de A27, de A59 en de A16 heeft al een lange geschiedenis. Thans een bruisende stad met

Nadere informatie

Quick scan archeologie, gemeente Loon op Zand, Kaatsheuvel Van Heeswijkstraat / Horst

Quick scan archeologie, gemeente Loon op Zand, Kaatsheuvel Van Heeswijkstraat / Horst Quick scan archeologie, gemeente Loon op Zand, Kaatsheuvel Van Heeswijkstraat / Horst Opsteller: B. van Sprew Opdrachtgever: H. de Jongh (H. de Jongh Advies) Datum: 22-8-2012 Aanleiding en doelstelling

Nadere informatie

SILLE WY EFKES DE GEASTEN OM?

SILLE WY EFKES DE GEASTEN OM? SILLE WY EFKES DE GEASTEN OM? bijdrage van Stichting Hattum de Vries Voor de wandelaars en fietsers die de route van de Geasten afleggen, is het veelal onbekend dat de situatie daar vroeger nogal verschilde

Nadere informatie

Hendriksbosch. Het Hendriksbosch is bezit van de gemeente Nunspeet. Het dennenbos ligt op een steenworp afstand van het station.

Hendriksbosch. Het Hendriksbosch is bezit van de gemeente Nunspeet. Het dennenbos ligt op een steenworp afstand van het station. Hendriksbosch door Peter Kwant Het Hendriksbosch is bezit van de gemeente Nunspeet. Het dennenbos ligt op een steenworp afstand van het station. In het Hendriksbosch gaan natuur en recreatie samen. Het

Nadere informatie

V.l.n.r. Rie de Groot met haar kindje en vader en moeder van der Kooij met Jan. Voor de ventwagen in 1951.

V.l.n.r. Rie de Groot met haar kindje en vader en moeder van der Kooij met Jan. Voor de ventwagen in 1951. Na hun huwelijke kwamen vader en moeder uit Friesland naar Amsterdam en samen dienden zij op een woonark bij t Kalfje tussen Ouderkerk en Amsterdam, bij een dokter. Vader was de huisknecht en moeder deed

Nadere informatie

Algemeen. Voorwoord

Algemeen. Voorwoord Voorwoord Het voorjaar is het begin van al het nieuwe leven: De bomen lopen weer uit, de vogels beginnen met het maken van hun nesten, de egels ontwaken uit hun winterslaap en de eerste bolgewassen staan

Nadere informatie

TRACTATENBLAD KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 1974 Nr. 188

TRACTATENBLAD KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 1974 Nr. 188 1 (1843) Nr. 1 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 1974 Nr. 188 A. TITEL Overeenkomst tussen het Koninkrijk der Nederlanden en het Koninkrijk België betreffende de grensscheiding

Nadere informatie

1) Dorpsstraat oversteken en L-af voor langs het (oude) gemeentehuis van Liempde, bij splitsing R-door(Den Achterhof)

1) Dorpsstraat oversteken en L-af voor langs het (oude) gemeentehuis van Liempde, bij splitsing R-door(Den Achterhof) Wandeling:2 Liempde-Olland-Kasteren-Liempde Start: Café Het Wapen van Liempde 1) Dorpsstraat oversteken en L-af voor langs het (oude) gemeentehuis van Liempde, bij splitsing R-door(Den Achterhof) 2) Bij

Nadere informatie

De Wageningse Eng. Beeld van een bijzonder stukje Wagenings cultuurlandschap. Luuk Keunen 22 maart 2011

De Wageningse Eng. Beeld van een bijzonder stukje Wagenings cultuurlandschap. Luuk Keunen 22 maart 2011 De Wageningse Eng Beeld van een bijzonder stukje Wagenings cultuurlandschap Luuk Keunen 22 maart 2011 2002 2002 De eng als cultuurlandschap De oostelijke rand van de eng: de Wildgraaf Agrarisch gebruik

Nadere informatie

Dagboek Sebastiaan Matte

Dagboek Sebastiaan Matte Vraag 1 van 12 Dagboek Sebastiaan Matte Uit het dagboek van Sebastiaan Matte: "Ik ben vandaag bij een hagenpreek geweest, in de duinen bij Overveen. Wel duizend mensen uit de stad waren bij elkaar gekomen

Nadere informatie

Rondrit naar Groede 94.99 km

Rondrit naar Groede 94.99 km Rondrit naar Groede 94.99 0 2.04 0 Lissewege Het zeer landelijke Lissewege hoort sinds de gemeentefusies bij Brugge. De naam van het dorp duikt op in de 11de eeuw en zou afkomstig kunnen zijn van 'liswega',

Nadere informatie

De IJzertijd (van 800 tot 12 voor Christus).

De IJzertijd (van 800 tot 12 voor Christus). De IJzertijd (van 800 tot 12 voor Christus). 1 En toen was er IJzer! Dat moeten de boeren aan het eind van de Bronstijd 2 hebben gezegd. Er is een metaal gevonden dat iedereen kan gebruiken. Brons 3 was

Nadere informatie

Middenbeemster, Korenmolen De Nachtegaal

Middenbeemster, Korenmolen De Nachtegaal Inleiding In opdracht van Cultureel Erfgoed Noord-Holland heeft op 1 december 2010 een kort onderzoek plaatsgevonden naar de opbouw en datering van de lage voetmuur van de korenmolen De Nachtegaal, gelegen

Nadere informatie

Pingoruïnes. Strandheem

Pingoruïnes. Strandheem Pingoruïnes Op dit punt liggen drie zogenaamde pingoruïnes bij elkaar. Tijdens het ontwikkelen van bedrijventerrein Azeven Noord zijn deze pingoruïnes ontdekt en gerestaureerd. Nu vormen ze een uniek stukje

Nadere informatie

Erven zijn vaak een combinatie van een woning + iets anders. Samen vormen de erven een groen eiland in de open broeklanden. Beemte.

Erven zijn vaak een combinatie van een woning + iets anders. Samen vormen de erven een groen eiland in de open broeklanden. Beemte. Erven zijn vaak een combinatie van een woning + iets anders. Samen vormen de erven een groen eiland in de open broeklanden Beemte 146 Dorpsrecepten Beemte 147 Uddel / Radio Kootwijk / Hoog Soeren / Hoenderloo

Nadere informatie

Gent 14a. St Lievenspoortstr

Gent 14a. St Lievenspoortstr St Lievenspoortstr Gent 14a In 1708 kon Lodewijk de XIV het maar niet laten. Eerst de stad goed bombarderen en dan zich een gewelddadige toegang verschaffen om de stad in te nemen langs de St Lievenspoort.

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 1988-1989 20 876 Wijziging van de provincie, c.q. gemeentegrenzen tussen de Drentse gemeenten Roden, Peize en Eelde en de Groninger gemeenten Leek en Groningen

Nadere informatie

Aanpassing grenzen bebouwde kom Nijmegen-NoordProgramma / Programmanummer Mobiliteit / 1072

Aanpassing grenzen bebouwde kom Nijmegen-NoordProgramma / Programmanummer Mobiliteit / 1072 Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 25 mei 2011 / 117/2010 Fatale termijn: besluitvorming vóór: N.v.t. Onderwerp Aanpassing grenzen bebouwde kom Nijmegen-Noord Aanpassing grenzen bebouwde kom

Nadere informatie

DE RIJDENDE RECHTER. Bindend Advies. gegeven door mr. F.M.Visser, verder te noemen de rijdende rechter.

DE RIJDENDE RECHTER. Bindend Advies. gegeven door mr. F.M.Visser, verder te noemen de rijdende rechter. Zaaknummer: S21-12 Datum uitspraak: donderdag 3 juli Plaats uitspraak: Zaandam DE RIJDENDE RECHTER Bindend Advies in het geschil tussen: R. Dragt te Dedemsvaart verder te noemen: Dragt, tegen: H. van den

Nadere informatie

Een Archeologisch Bureauonderzoek voor het bestemmingsplan De Grift 3 in Nieuwleusen (gemeente Dalfsen, Overijssel). Figuur 1.

Een Archeologisch Bureauonderzoek voor het bestemmingsplan De Grift 3 in Nieuwleusen (gemeente Dalfsen, Overijssel). Figuur 1. Een Archeologisch Bureauonderzoek voor het bestemmingsplan De Grift 3 in Nieuwleusen (gemeente Dalfsen, Overijssel). (Steekproef 2006-03/18, ISSN 1871-269X) Inleiding Voor De Lange, Bureau voor Stedebouw

Nadere informatie

Schijndelseweg 170. Nota van Kaders en kansen

Schijndelseweg 170. Nota van Kaders en kansen Schijndelseweg 170 Nota van Kaders en kansen Inhoudsopgave Inleiding 2 Bestaande situatie 3 Historie 3 Huidige situatie 5 Geldend bestemmingsplan 6 Kaders, kansen en risico s 8 Kaders 8 Kansen 8 Risico

Nadere informatie