- Finaal Ontwerp. Charter inzake arbeidsveiligheid en gezondheid Europese Ondernemingsraad ETEX Group S.A. Preambule

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "- Finaal Ontwerp. Charter inzake arbeidsveiligheid en gezondheid Europese Ondernemingsraad ETEX Group S.A. Preambule"

Transcriptie

1 EUROPESE ONDERNEMINGSRAAD ETEX EUROPÄISCHER BETRIEBSRAT ETEX ETEX EUROPEAN WORKS COUNCIL CONSEIL D ENTREPRISE EUROPÉEN ETEX COMITATO AZIENDALE EUROPEO ETEX CONSEJO DE EMPRESA EUROPEO ETEX - Finaal Ontwerp Charter inzake arbeidsveiligheid en gezondheid Europese Ondernemingsraad ETEX Group S.A. Preambule Ter erkenning van de maatschappelijke verantwoordelijkheid met betrekking tot de werk- en leefomstandigheden van het personeel en de eindverbruikers besteedt ETEX veel aandacht aan het creëren van een veilige werkomgeving, aangepaste werkomstandigheden en het ontwikkelen van kwalitatief goede en veilige producten. De steeds evoluerende Europese wetgeving met betrekking tot beveiligingstechnische vereisten, beschermingsmaatregelen voor werknemers en zorg voor het milieu op bedrijfsniveau bij nieuwe projecten, moderniseringen, veranderingen evenals het verplaatsen van installaties of productieprocessen stelt voortdurende nieuwe uitdagingen aan ETEX. Daaruit volgt dat de op de Europese richtlijnen en de nationale wetgeving gebaseerde geldende vereisten op het gebied van veiligheid, beschermende maatregelen en milieunormen op bedrijfsniveau als bindend worden beschouwd. Kenmerkend voor dit charter is dat er van uitgegaan wordt dat de deelname van alle betrokken partijen de beste garantie biedt voor een blijvende verbetering van de arbeidsvoorwaarden. De medewerking van het personeel en zijn afgevaardigden is dan ook een van de voornaamste doelstellingen van deze overeenkomst. Gunstige resultaten op dit gebied zullen ook de productiviteit en de kwaliteit van de producten ten goede komen. Om binnen de Europese ondernemingsraad invulling te geven aan de sociale dialoog en de principes van het sociale charter van ETEX Group S.A. wordt een gemeenschappelijk werkcomité met afgevaardigden van werknemers en werkgevers samengesteld. Het doel van deze werkgroep is een platform te creëren waar informatie over gezondheids- en veiligheidsaspecten kan worden uitgewisseld en waar kan worden nagedacht over de wijze waarop communicatie en bewustzijn van de aspecten van gezondheid en arbeidsveiligheid kan worden verbeterd. Avenue de Tervueren B-1150 Brussels - Tel.: Fax:

2 Arbeidsveiligheidsstandaard - Februari Toepassingsgebied I. Het toepassingsgebied van dit charter bestrijkt ondernemingen in de Europese Unie van ETEX Group S.A. waar ETEX Group S.A. een meerderheidsparticipatie in heeft. II. Aangezien ETEX Group S.A. een gedecentraliseerd management promoot voor haar operationele bedrijven, wordt steeds voorrang gegeven aan individueel initiatief en ontwikkeling op bedrijfsniveau. Dit charter beoogt een goede communicatie en informatiestroom betreffende gezondheids- en veiligheidsaspecten te ondersteunen die van gemeenschappelijk belang zijn en dit zonder afbreuk te doen van de verantwoordelijkheden van het lokale management, dat steeds zelf verantwoordelijk blijft voor gezondheids- en veiligheidsaspecten in hun lokale bedrijven. 2. Basisprocedures I. Het basisbeleid van ETEX steunt op het herkennen en elimineren van risico's, om op die manier de werkomgeving en de kwaliteit van het werk te verbeteren. Het gaat er om alle mogelijkheden te benutten, om door middel van de kennis, de capaciteit, de motivatie en het creatieve potentieel van de verschillende partijen de veiligheid, bescherming van de gezondheid en de werkomgeving te verbeteren. Wat betreft de concrete activiteiten in de ondernemingen van ETEX hebben alle betrokkenen de opdracht om mee te werken aan het verbeteren van de situatie, rekening houdend met volgende basisregels: a. voor alle werkplekken worden risicoanalyses uitgevoerd. Werknemers en hun afgevaardigden worden daarbij betrokken. b. Onderwerp van de risicoanalyses zijn alle veiligheids-, gezondheids- en milieugerelateerde voorwerpen. Op basis van de risicoanalyses worden programma's voor risicovermindering opgesteld die zich binnen een tijdskader situeren en waarin een evaluatieprocedure vastgelegd wordt. c. De afgevaardigden van de werknemers van hun kant kunnen op het gebied van organisatie van het werk en werkomstandigheden evenals met betrekking tot milieuvraagstukken voorstellen tot specifieke maatregelen voorleggen. d. Bij vraagstukken die niet binnen het bedrijf opgelost kunnen worden of omstreden vraagstukken met betrekking tot het milieu en de gezondheid van de personeelsleden kan op externe experten beroep worden gedaan, overeenkomstig lokale regelingen of procedures bij de onderneming. Werknemers- en werkgeversvertegenwoordigers zullen ernaar streven om een oplossing te vinden en dit gebaseerd op de principes van een constructief overleg;

3 Arbeidsveiligheidsstandaard - Februari II. De actieve betrokkenheid van het personeel bij de verbetering van de werkomgeving wordt als voorwaarde voor geslaagde activiteiten op dit gebied gezien. a. De personeelsleden hebben het recht en de plicht om zich voor alle onregelmatigheden en alle relevante problemen met betrekking tot de hier behandelde voorwerpen tot de plaatselijke directie of belangenvereniging te richten. b. Personeelsleden zullen zich met aantoonbaar concrete en relevante verzoeken met betrekking tot het milieu richten tot de bevoegde sociale organen (Comité voor Welzijn op het Werk) die de verzoeken verder concreet zullen behandelen. Wanneer in uitzonderlijke omstandigheden werknemers of hun vertegenwoordigers zich tot instanties buiten het bedrijf richten, mogen zij daardoor geen nadeel ondervinden in hun functie. 3. Informeren van de afgevaardigden van de werknemers I. De directies van de dochterondernemingen zullen de plaatselijke afgevaardigden van de werknemers over de planning a. van nieuwe bouwprojecten of projecten ter innovatie of uitbreiding van de bestaande productie-, administratieve of andere bedrijfsruimtes, b. van technische installaties, c. van werkprocedures en arbeidsprocessen of d. de werkplekken tijdig en mits voorleggen van de vereiste documenten op de hoogte te brengen. II. Ze zullen de werknemers tijdig adviseren over de voorziene maatregelen en de gevolgen daarvan voor de werknemers, in het bijzonder op de aard van hun werk evenals de vereisten die daaruit voor hen volgen, zodat bij de planning rekening kan worden gehouden met de voorstellen en bedenkingen van de afgevaardigden van de werknemers. III. De realisatie van de veelvuldige opgaven op het gebied van milieuzorg binnen het bedrijf en het omgaan met gevaarlijke stoffen vereist uitgebreide uitwisseling van informatie tussen de directies van de ondernemingen en de afgevaardigden van de werknemers evenals het adviseren over vereiste maatregelen voor het in de praktijk brengen van opgedane kennis en het testen daarvan. IV. Als de werkplekken, de werkprocedures of de werkomgeving zo belastend zijn voor de gezondheid van de werknemers, dat de organisatie van het werk niet aan de beproefde arbeidswetenschappelijke inzichten voldoet, kunnen de afgevaardigden van de werknemers om aangepaste maatregelen verzoeken.

4 Arbeidsveiligheidsstandaard - Februari Organisatie van de werkplek en de werkomgeving I. Bij het treffen van de door de milieuzorg op werk- en bedrijfsniveau vereiste maatregelen moet rekening worden gehouden met de omstandigheden die een invloed hebben op de veiligheid en de gezondheid van de personeelsleden tijdens het werk. Ze moeten op effectiviteit worden getest en, indien nodig, aan wijzigende feiten worden aangepast. Daarbij moet naar grotere veiligheid en betere gezondheidsvoorwaarden van de werknemers worden gestreefd en dit rekening houdend met de huidige bestaande technologie, de arbeidsgeneeskunde, de hygiëne en de betrouwbare arbeidswetenschappelijke kennis. II. De vastgelegde maatregelen voor milieuzorg op werk- en bedrijfsniveau en het resultaat van de tests die ze moeten ondergaan, worden gedocumenteerd. Als een algemeen principe vereist ETEX van zijn filialen om management systemen in te voeren die uitgaan van een geïntegreerde aanpak, zoals ISO 14OO1 en OSHAS Al deze systemen voorzien in een gestructureerde aanpak van gezondheids- en veiligheidsaspecten en in een uitgebreide documentering van de processen. 5. Omgang met gevaarlijke stoffen, blootstelling aan stof en lawaai, trillingen en werken aan/met elektrische installaties I. Om te beginnen, zal het management in samenwerking met het Comité voor Veiligheid op het Werk en volgens de preventieprincipes, onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om omgang met gevaarlijke stoffen, blootstelling aan stof, geluid of andere gevaarlijke situaties op de werkplaats, te voorkomen. II. Indien het uitsluiten van een risico niet mogelijk is, dan zal het lokale management de nodige en gepaste maatregelen treffen om het leven en de gezondheid van de werknemers te beschermen wanneer zij omgaan met of blootgesteld worden aan gevaarlijke substanties, stof, geluid en/of elektrische installaties en dit overeenkomstig de algemene en specifieke reglementeringen ter zake. Hierbij zal rekening gehouden worden met algemeen aanvaarde technische veiligheid, arbeidsgeneeskundige inzichten en hygiënische regels, evenals met andere voortschrijdende ergonomische kennis. III. Bij de invoering van de gepaste maatregelen worden de volgende principes toegepast: a. Het tot een minimum beperken van blootstellingen aan de bron. b. Bij het nemen van maatregelen moeten technische maatregelen voorrang krijgen vóór organisatorische, en dit voor het inzetten van persoonlijke beschermingsmiddelen. c. Het opstellen van gebruiksaanwijzingen voor de afzonderlijke risico s en een gepast onderricht van de werknemer betreffende de mogelijke gevaren, de noodzakelijke preventieve maatregelen en beschermende voorzorgsmaatregelen, evenals de gepaste arbeidsprocedures en handelwijzen.

5 Arbeidsveiligheidsstandaard - Februari d. Het regelmatig verrichten van arbeidsgeneeskundige onderzoeken, daar waar de werknemers worden blootgesteld aan risico s die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. IV. Voor alle gevaarlijke substanties aanwezig of gebruikt in de fabriek, wordt er een register van gevaarlijke substanties gemaakt en zal het Veiligheidsblad samen met de gepaste gebruiksinstructies steeds ter beschikking zijn. De bevoegde lokale comités zullen op regelmatige basis alle relevante updates krijgen van de informatie die beschikbaar is in de Veiligheidsbladen. Voor elk gebruik van de substanties zal de betrokken werknemer degelijk geïnformeerd worden over de risico-aspecten en de veiligheidsmaatregelen die moeten gevolgd worden. 6. Individuele beschermingsmiddelen I. Als het vanwege bedrijfstechnische maatregelen niet uitgesloten is dat de werknemers aan ongevals- of gezondheidsschade blootgesteld worden, moeten gratis persoonlijke beschermingsmiddelen die efficiënte bescherming garanderen ter beschikking worden gesteld en in reglementaire toestand worden gehouden. II. De directie van het bedrijf moet in het bijzonder ter beschikking stellen: hoofdbescherming, voetbescherming, oog- of gezichtsbescherming, ademhalingsbescherming, lichaamsbescherming of wat ook nodig en effectief voor het type risico waaraan de werknemer wordt blootgesteld. III. Voorschriften over geneeskundige preventieve onderzoeken moeten los van het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen worden toegepast, overeenkomstig de lokale regelingen. 7. Rechten en plichten van de werknemers I. De werknemers moeten tijdens de werkuren voldoende en op de juiste manier worden opgeleid over veiligheid en bescherming van de gezondheid en het milieu op het werk en in het bedrijf. De opleiding omvat specifiek op de werkplek of de door de personeelsleden uit te voeren opdrachten gerichte instructies en uitleg. Deze opleiding moet bij de indienstneming, bij wijziging van het takenpakket, bij het invoeren van nieuwe werkmiddelen of een nieuwe technologie worden gegeven en dit vooraleer het personeel deze activiteit opneemt en, telkens wanneer nodig worden herhaald.. Minstens éénmaal per jaar zullen de werknemers een opleiding krijgen in een onderwerp betreffende Veiligheid en Gezondheid.

6 Arbeidsveiligheidsstandaard - Februari II. De werknemers zijn verplicht om binnen het kader van hun mogelijkheden en volgens de opleiding en instructies van de werkgever voor hun eigen veiligheid en gezondheid op het werk evenals voor die van de personen die bij hun handelingen of nalatigheden tijdens het werk betrokken zijn, zorg te dragen. In het bijzonder moeten machines, apparaten, werktuigen, werkstoffen, transportmiddelen en andere werkmiddelen evenals beschermende voorzieningen en de ter beschikking gestelde beschermingsmiddelen voor het doel worden gebruikt waarvoor ze bestemd zijn. III. De personeelsleden moeten elk onmiddellijk wezenlijk gevaar voor de veiligheid, gezondheid en het milieu dat ze vaststellen evenals elk aan de beschermingssystemen vastgesteld defect onverwijld aan de werkgever of de verantwoordelijke leidinggevende melden. IV. De personeelsleden hebben het recht om openlijk aanspraak te maken op alle voorwerpen op het gebied van veiligheid en bescherming van de gezondheid en bij de bevoegde instanties om informatie of tussenkomst te vragen. Ze hebben het recht om voorstellen in te dienen en worden bij het uitvoeren van de risicoanalyse betrokken. 8. Werkcomité van de Europese ondernemingsraad I. Er wordt een overkoepelend werkcomité samengesteld, met telkens drie afgevaardigden van de werknemers en de werkgevers. II. Het arbeidscomité vergadert met een vaste agenda die minstens 4 weken voor de vergadering wordt verstuurd. Jaarlijks wordt een vergadering gehouden in de maand maart om uitgebreid informatie te geven over de veiligheids- en gezondheidsresultaten van de EU-ondernemingen van ETEX Group S.A. van het voorbije jaar. Verder kunnen verschillende thema s aangebracht worden in deze vergadering als een inbreng voor mogelijke verbeteringsacties. Zodoende wil de EOR in het domein van de veiligheid op het werk de benchmarking tussen de ETEX vestigingen bevorderen. III. Het EHS (Environment, Health & Safety) departement van ETEX blijft verantwoordelijk voor de verdere communicatie aan het lokale management van de individuele maatschappijen. De werknemersvertegenwoordigers zullen op hun beurt hun lokale vertegenwoordigers in de lokale comités informeren.

7 Arbeidsveiligheidsstandaard - Februari Regelmatige rapportering I. Eén maal per jaar maakt het werkcomité een rapport over aan de EOR, waarin ten minste volgende punten behandeld worden: a. overzicht van de op het niveau van de werkplek en het bedrijf doorgevoerde procedures voor risico-evaluatie; b. overzichten van ongevallen volgens de verschillende ongevalscategorieën; c. overzicht van de ontwikkelde opleidings- en omscholingsprogramma's op het gebied van veiligheid, gezondheid, milieu en werkomstandigheden; d. ontwikkelingen op het gebied van veiligheid, arbeidsbescherming en milieuzorg evenals werkomstandigheden. 10. Vertaling en verspreiding van dit charter I. Dit charter wordt in de talen van de werknemersvertegenwoordigers die zetelen in de Europese Ondernemingsraad. In geval van discussie over de interpretatie van de tekst zal de Engelse tekst voorrang hebben. II. Tevens publiceren de plaatselijke directies deze overeenkomst op dergelijke wijze, dat ze voor alle personeelsleden toegankelijk is. 11. Opzegtermijnen I. De minimale looptijd van dit charter bedraagt twee jaar vanaf zijn ondertekening. II. Na afloop van de minimale looptijd kunnen beide partijen het charter mits een opzegtermijn van 6 maanden op het einde van het jaar opzeggen. Totdat er een nieuwe overeenkomst wordt gesloten, blijven de bepalingen van deze overeenkomst gelden. Brussel, ETEX GROUP S.A. Europese ondernemingsraad van ETEX GROUP N.V.

Codex over het welzijn op het werk. Boek I.- Algemene beginselen. Titel 2. Algemene beginselen betreffende het welzijnsbeleid

Codex over het welzijn op het werk. Boek I.- Algemene beginselen. Titel 2. Algemene beginselen betreffende het welzijnsbeleid Codex over het welzijn op het werk Boek I.- Algemene beginselen Titel 2. Algemene beginselen betreffende het welzijnsbeleid Omzetting in Belgisch recht van de Europese richtlijn 89/391/EEG van de Raad

Nadere informatie

analyse van EOR akkoorden

analyse van EOR akkoorden analyse van EOR akkoorden doel van de oefening Analyse en evaluatie van de kwaliteit van het EOR akkoord van de groep door vergelijking met een ander akkoord en richtlijn 2009/38. inleiding Een akkoord

Nadere informatie

VEILIGHEID EN GEZONDHEID

VEILIGHEID EN GEZONDHEID ONVERMIJDELIJKE EN CRUCIALE STAPPEN VEILIGHEID EN GEZONDHEID OP HET WERK GEMEENSCHAPPELIJKE VERKLARING VAN XAVIER HUILLARD, CEO VAN VINCI, EN DE EUROPESE ONDERNEMINGSRAAD. Veiligheid en gezondheid op het

Nadere informatie

Het kader van het Welzijn op het Werk Toelichting bij de wet van 4 augustus 1996

Het kader van het Welzijn op het Werk Toelichting bij de wet van 4 augustus 1996 Het kader van het Welzijn op het Werk Toelichting bij de wet van 4 augustus 1996 Welzijnsdag 12 november 2012 1 Inhoudsopgave Korte schets wetgeving De risicoanalyse Preventiemaatregelen Rolverdeling in

Nadere informatie

Welzijn en opleidingen

Welzijn en opleidingen Welzijn en opleidingen De wetgeving over het welzijn op het werk verplicht werkgevers de nodige maatregelen te nemen om het welzijn van de werknemers te bevorderen tijdens de uitvoering van hun werk. Een

Nadere informatie

MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk

MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID ------ Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk. ------ Advies nr. 57 van 25 oktober 2002 over een ontwerp van koninklijk besluit betreffende de beveiliging

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 22 oktober

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 22 oktober A D V I E S Nr. 1.870 ------------------------------ Zitting van dinsdag 22 oktober 2013 -------------------------------------------------- Ontwerp van koninklijk besluit betreffende het op de markt brengen

Nadere informatie

Machineveiligheid toepassen om de Arbeidsveiligheid en Arbeidsgezondheid continu te stimuleren.

Machineveiligheid toepassen om de Arbeidsveiligheid en Arbeidsgezondheid continu te stimuleren. Machineveiligheid toepassen om de Arbeidsveiligheid en Arbeidsgezondheid continu te stimuleren. Naam: Achtergrond: Leo Vroegop Safety Consultant techsaconadvies@gmail.com T: 0650552064 Mechanische Techniek

Nadere informatie

Ontwerp van samenwerkingsakkoord

Ontwerp van samenwerkingsakkoord Ontwerp van samenwerkingsakkoord Tussen: de Franse Gemeenschap Vertegenwoordigd door Mevrouw Fadila LAANAN, Minister van Cultuur, Audiovisuele Zaken, Gezondheid en Gelijkheid van Kansen En: de Vlaamse

Nadere informatie

VEILIGHEIDS-CHECKLIST AANNEMERS: VOOR LEIDINGGEVENDEN

VEILIGHEIDS-CHECKLIST AANNEMERS: VOOR LEIDINGGEVENDEN Succes Invest Movan Cash Flow Management BVBA 1 Opleiding PRODUCTFICHE 2018 CODE: VCL Faraday Safety Training VZW Faraday Safety VOF VEILIGHEIDS-CHECKLIST AANNEMERS: VOOR LEIDINGGEVENDEN Veiligheid Checklist

Nadere informatie

S O C I A L E D I A L O O G STRESS OP HET WERK. Raamovereenkomst over stress op het werk

S O C I A L E D I A L O O G STRESS OP HET WERK. Raamovereenkomst over stress op het werk S O C I A L E D I A L O O G STRESS OP HET WERK Raamovereenkomst over stress op het werk This project is organised with the financial support of the European Commission 1. Inleiding Werkstress wordt op

Nadere informatie

Risicoanalyse (RA) Overzicht. = Risico inventarisatie en evaluatie (RIE) 1. Risicoanalyse en het wettelijk kader. 2.

Risicoanalyse (RA) Overzicht. = Risico inventarisatie en evaluatie (RIE) 1. Risicoanalyse en het wettelijk kader. 2. Risicoanalyse (RA) = Risico inventarisatie en evaluatie (RIE) 1 1 W W W. Y O U R S A F E T Y I N G O O D H A N D S. B E Overzicht 1. Risicoanalyse en het wettelijk kader 2. Gevaar en risico 3. Risicoinventarisatie

Nadere informatie

Samenvatting wetgeving omtrent Machines en Arbeidsmiddelen

Samenvatting wetgeving omtrent Machines en Arbeidsmiddelen Samenvatting wetgeving omtrent Machines en Arbeidsmiddelen De wetgeving met betrekking tot machines en arbeidsmiddelen is niet eenvoudig. Er zijn diverse richtlijnen en wetten binnen de Europese Unie en

Nadere informatie

Leidraad voor werken aan elektrische installaties: BA4-BA5 - Code van goede praktijk. Dirk Wynants HSEQ Manager Cegelec

Leidraad voor werken aan elektrische installaties: BA4-BA5 - Code van goede praktijk. Dirk Wynants HSEQ Manager Cegelec Leidraad voor werken aan elektrische installaties: BA4-BA5 - Code van goede praktijk Dirk Wynants HSEQ Manager Cegelec BA4-BA5 BA5 personeel Bekwaam voor het werken aan de elektrische installaties van

Nadere informatie

Koninklijk besluit van 27 maart 1998 betreffende het beleid inzake het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk (B.S

Koninklijk besluit van 27 maart 1998 betreffende het beleid inzake het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk (B.S Koninklijk besluit van 27 maart 1998 betreffende het beleid inzake het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk (B.S. 31.3.1998) Gewijzigd bij: (1) koninklijk besluit van 3 mei 1999 betreffende

Nadere informatie

Hierna volgt een beknopt overzicht van de nieuwe regelgeving.

Hierna volgt een beknopt overzicht van de nieuwe regelgeving. Eerste hulp Met de publicatie van het KB van 15.12.10 betreffende de eerste hulp die verstrekt wordt aan de werknemers die slachtoffer worden van een ongeval of die onwel worden, in het BS van 28.12.10,

Nadere informatie

-2- Noem voorbeelden van orde en netheid (good housekeeping). -2- Bij welke werkzaamheden kan een aanvullende werkvergunning nodig zijn?

-2- Noem voorbeelden van orde en netheid (good housekeeping). -2- Bij welke werkzaamheden kan een aanvullende werkvergunning nodig zijn? -2- Bij welke werkzaamheden kan een aanvullende werkvergunning nodig zijn? -2- Noem voorbeelden van orde en netheid (good housekeeping). -2- Noem enkele gevaren op het werk. -2- Noem werkzaamheden of omstandigheden

Nadere informatie

Duurzaam creëren van waarde. Onze Werkmethoden. Onze waarden. Onze bedrijfsprincipes

Duurzaam creëren van waarde. Onze Werkmethoden. Onze waarden. Onze bedrijfsprincipes Onze Werkmethoden Samen met Onze Bedrijfsprincipes en Onze Waarden vormen ze de basis voor onze processen. Onze Werkmethoden beschrijft hoe wij onze middelen omzetten in resultaten. Wij begeleiden u in

Nadere informatie

ARBOCATALOGUS PKGV- INDUSTRIE De arbocatalogus PKGV- industrie is een in fasen ontwikkelde catalogus die beheerd wordt door het Verbond Papier- en

ARBOCATALOGUS PKGV- INDUSTRIE De arbocatalogus PKGV- industrie is een in fasen ontwikkelde catalogus die beheerd wordt door het Verbond Papier- en 2007 ARBOCATALOGUS PKGV- INDUSTRIE De arbocatalogus PKGV- industrie is een in fasen ontwikkelde catalogus die beheerd wordt door het Verbond Papier- en Kartonproducerende en - verwerkende industrieën.

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING ADVISEUR (M/V)

FUNCTIEBESCHRIJVING ADVISEUR (M/V) 1. SITUERING VAN DE FUNCTIE Standplaats Gent Weddenschaal A4a A4b (Loopbaanpad Expertise) 1 2. DOEL Verantwoordelijkheid opnemen voor het expertisegebied: actief uitwerken van het kennisdomein, een essentiële

Nadere informatie

Codex over het welzijn op het werk. Boek IX.- Collectieve bescherming en individuele uitrusting. Titel 1. Collectieve beschermingsmiddelen

Codex over het welzijn op het werk. Boek IX.- Collectieve bescherming en individuele uitrusting. Titel 1. Collectieve beschermingsmiddelen Codex over het welzijn op het werk Boek IX.- Collectieve bescherming en individuele uitrusting Titel 1. Collectieve beschermingsmiddelen Hoofdstuk I.- Algemene bepalingen betreffende de collectieve beschermingsmiddelen

Nadere informatie

27 MAART KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE HET BELEID INZAKE HET WELZIJN VAN DE WERKNEMERS BIJ DE UITVOERING VAN HUN WERK

27 MAART KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE HET BELEID INZAKE HET WELZIJN VAN DE WERKNEMERS BIJ DE UITVOERING VAN HUN WERK 27 MAART 1998. KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE HET BELEID INZAKE HET WELZIJN VAN DE WERKNEMERS BIJ DE UITVOERING VAN HUN WERK ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen,

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 72 VAN 30 MAART 1999 BETREFFENDE HET BELEID TER VOORKOMING VAN STRESS DOOR HET WERK -------------------

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 72 VAN 30 MAART 1999 BETREFFENDE HET BELEID TER VOORKOMING VAN STRESS DOOR HET WERK ------------------- COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 72 VAN 30 MAART 1999 BETREFFENDE HET BELEID TER VOORKOMING VAN STRESS DOOR HET WERK ------------------- Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING DIVISIEMANAGER (M/V)

FUNCTIEBESCHRIJVING DIVISIEMANAGER (M/V) 1. SITUERING VAN DE FUNCTIE Standplaats Gent Weddeschaal A8a A8b (Loopbaanpad Organisatie) 1 2. DOEL De strategie van de organisatie uitdragen en realiseren door het leiden, organiseren en beheren van

Nadere informatie

Functiefamilie AS Strategisch adjuncten

Functiefamilie AS Strategisch adjuncten Functiefamilie AS Strategisch adjuncten DOEL Het management adviseren en ondersteunen op organisatorisch, administratief en/of inhoudelijk vlak teneinde optimaal bij te dragen tot de dienstverlening en

Nadere informatie

Fiche 6 (Analyse): Réglementering

Fiche 6 (Analyse): Réglementering Fiche 6 (Analyse): Réglementering De Belgische reglementering In België, is er momenteel een Koninklijk Besluit (december 2003) in voorbereiding teneinde de Europese Richtlijn 2002/44/CE in Belgisch recht

Nadere informatie

De doelstellingen van de Arbowet zijn: het verbeteren van de veiligheid en gezondheid van medewerkers

De doelstellingen van de Arbowet zijn: het verbeteren van de veiligheid en gezondheid van medewerkers 1. Wetgeving 1.1 Arbowet In januari 2007 is de Arbowet 2007 van kracht geworden. Het begrip Arbo staat voor Arbeidsomstandigheden en heeft betrekking op Veiligheid, Gezondheid en Welzijn (VGW). De Arbowet

Nadere informatie

TWW - partner of controleur?

TWW - partner of controleur? TWW - partner of controleur? Ir. Paul Van Haecke Attaché TWW directie Oost-Vlaanderen najaar 2013 TWW - Toezicht op het Welzijn op het Werk 1 De basis De Internationale Arbeidsorganisatie (IAO / ILO) /

Nadere informatie

Titel: Procurement Assistant Referentie: Dienst: Dienst Overheidsopdrachten Departement: Financiële Directie Visumdirecteur: Luc Carsauw

Titel: Procurement Assistant Referentie: Dienst: Dienst Overheidsopdrachten Departement: Financiële Directie Visumdirecteur: Luc Carsauw I. IDENTIFICATIE Titel: Procurement Assistant Referentie: 000465 Dienst: Dienst Overheidsopdrachten Departement: Financiële Directie Visumdirecteur: Luc Carsauw II. ORGANOGRAM Schatbewaarder Directeur

Nadere informatie

Gedragsregels van GEA AG

Gedragsregels van GEA AG Gedragsregels van GEA AG Bochum 05.06.2003 Overeenkomst over de principes van sociale verantwoording / Gedragsregels van GEA AG Preambule GEA AG verklaart nadrukkelijk als wereldwijd actieve onderneming

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING SENIOR PROJECTCOÖRDINATOR (M/V)

FUNCTIEBESCHRIJVING SENIOR PROJECTCOÖRDINATOR (M/V) 1. SITUERING VAN DE FUNCTIE Standplaats Weddeschaal (Loopbaanpad Asse, Brugge, Gent, Ronse C3 C5 / C4 C5 / B1 B2 B3 Projecten) 2. DOEL Instaan voor de coördinatie en realisatie van verschillende (complexere)

Nadere informatie

A2 Eerste Attaché Expert Administratieve Controle Directie Controle functiebeschrijving

A2 Eerste Attaché Expert Administratieve Controle Directie Controle functiebeschrijving A2 Eerste Attaché Expert Administratieve Controle Directie Controle functiebeschrijving 1. Identificatie functie Functiebenaming: (Eerste) attaché Expert Administratieve controle Functiecode: A2 Organisatie:

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN FEDICT DIENSTEN

ALGEMENE VOORWAARDEN FEDICT DIENSTEN ALGEMENE VOORWAARDEN FEDICT DIENSTEN Doel van het document: De algemene voorwaarden voor Fedict diensten bevatten de standaardvoorwaarden voor het gebruik van alle Fedict diensten. Ze worden aangevuld

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING SENIOR PROJECTLEIDER (M/V)

FUNCTIEBESCHRIJVING SENIOR PROJECTLEIDER (M/V) 1. SITUERING VAN DE FUNCTIE Standplaats Gent Weddeschaal A8a A8b (Loopbaanpad Projecten) 1 2. DOEL De strategie van de organisatie uitdragen en realiseren door het beheren van een projectenportefeuille.

Nadere informatie

Persoonlijke Beschermingsmiddelen

Persoonlijke Beschermingsmiddelen Persoonlijke Beschermingsmiddelen Wettelijk kader België: ARAB: bundeling Uitv. Besluiten 1947 1993 Algemeen Reglement voor de Arbeidsbescherming Europese kaderrichtlijn 89/391/EEG 12 juni 1989 Welzijnswet

Nadere informatie

TWW - partner of controleur?

TWW - partner of controleur? TWW - partner of controleur? ir. Pieter Bolle Attaché Sociaal Inspecteur TWW RD West-Vlaanderen najaar 2013 TWW - Toezicht op het Welzijn op het Werk 1 De basis De Internationale Arbeidsorganisatie (IAO)

Nadere informatie

IMI REPORT. Nummer: PW - Detachering: Verzoek om informatie over gezondheid en veiligheid

IMI REPORT. Nummer: PW - Detachering: Verzoek om informatie over gezondheid en veiligheid IMI REPORT Nummer: 5881.1 PW - Detachering: Verzoek om informatie over gezondheid en veiligheid Verzoek om informatie over de detachering van werknemers door een dienstverlener Verzoek om informatie over

Nadere informatie

BEHEREN VAN & ANTICIPEREN OP VERANDERING BIJ ARCELORMITTAL

BEHEREN VAN & ANTICIPEREN OP VERANDERING BIJ ARCELORMITTAL BEHEREN VAN & ANTICIPEREN OP VERANDERING BIJ ARCELORMITTAL ALGEMENE BEGINSELEN Deze overeenkomst is van toepassing op alle werknemers van de ondernemingen uit de ArcelorMittal-groep in de Europese landen

Nadere informatie

OVEREENKOMST TUSSEN. SECURITAS AB (publ) UNION NETWORK INTERNATIONAL DE ZWEEDSE UNIE VOOR TRANSPORTWERKERS (SWEDISH TRANSPORT WORKERS UNION) OVER

OVEREENKOMST TUSSEN. SECURITAS AB (publ) UNION NETWORK INTERNATIONAL DE ZWEEDSE UNIE VOOR TRANSPORTWERKERS (SWEDISH TRANSPORT WORKERS UNION) OVER Gelieve er nota van te nemen dat dit een vertaling is van een origineel document in het Engels. OVEREENKOMST TUSSEN SECURITAS AB (publ) EN UNION NETWORK INTERNATIONAL EN DE ZWEEDSE UNIE VOOR TRANSPORTWERKERS

Nadere informatie

Intern kwaliteitscharter

Intern kwaliteitscharter Intern kwaliteitscharter Ons intern kwaliteitscharter is samen met het kwaliteitscharter van Federgon (zie volgende pagina) een instrument om de kwaliteit van onze dienstverlening te waarborgen. Al onze

Nadere informatie

PROVIKMO DYNAMISCH RISICOBEHEERSINGSMODEL: HANDLEIDING

PROVIKMO DYNAMISCH RISICOBEHEERSINGSMODEL: HANDLEIDING PROVIKMO DYNAMISCH RISICOBEHEERSINGSMODEL: HANDLEIDING 1. Inleiding In de reglementering inzake welzijn op het werk staat de beheersing van risico s centraal. Zo dient elke werkgever op een systematische

Nadere informatie

taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden vast te leggen voor de bij hem in dienst zijnde werknemers;

taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden vast te leggen voor de bij hem in dienst zijnde werknemers; A. Arbo-beleid. De Arbo-wet stelt als eis dat de werkgever zijn ondernemingsbeleid zodanig inricht, dat rekening wordt gehouden met de veiligheid, gezondheid en welzijn van de werknemers. Dat dit ook geldt

Nadere informatie

MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk

MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID ------ Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk. ------ Advies nr. 4 van 23 juni 1997 met betrekking tot het ontwerp van koninklijk besluit betreffende

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 104 VAN 27 JUNI 2012 OVER DE UITVOERING VAN EEN WERKGELEGENHEIDSPLAN OUDERE WERKNEMERS IN DE ONDERNEMING

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 104 VAN 27 JUNI 2012 OVER DE UITVOERING VAN EEN WERKGELEGENHEIDSPLAN OUDERE WERKNEMERS IN DE ONDERNEMING COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 104 VAN 27 JUNI 2012 OVER DE UITVOERING VAN EEN WERKGELEGENHEIDSPLAN OUDERE WERKNEMERS IN DE ONDERNEMING ----------------- Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende

Nadere informatie

Psychosociale risico s. Hoe kan Securex u ondersteunen?

Psychosociale risico s. Hoe kan Securex u ondersteunen? Psychosociale risico s Nieuwe wetgeving Hoe kan Securex u ondersteunen? Inhoudstafel De nieuwe wetgeving 1. Toepassingsgebied 2. Wat zijn psychosociale risico s? Welke maatregelen moet de werkgever treffen?

Nadere informatie

NSG Group Gedragscode voor leveranciers

NSG Group Gedragscode voor leveranciers Inleiding NSG Group Gedragscode voor leveranciers Het doel van NSG Group is om op professioneel, juridisch en ethisch vlak de hoogst mogelijke wereldwijde reputatie te genieten voor de manier waarop wij

Nadere informatie

2006R2023 NL

2006R2023 NL 2006R2023 NL 17.04.2008 001.001 1 Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen B VERORDENING (EG) Nr. 2023/2006 VAN DE COMMISSIE

Nadere informatie

24 APRIL Koninklijk besluit tot wijziging van diverse bepalingen inzake welzijn op het werk (1)

24 APRIL Koninklijk besluit tot wijziging van diverse bepalingen inzake welzijn op het werk (1) NL FR einde eerste woord laatste woord Publicatie : 2014-05-23 FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL OVERLEG 24 APRIL 2014. - Koninklijk besluit tot wijziging van diverse bepalingen

Nadere informatie

De evolutie van de preventie in een Europees kader

De evolutie van de preventie in een Europees kader BBvAG LVII Nationale Dagen voor Arbeidsgeneeskunde Brussel 15 november 2018 De evolutie van de preventie in een Europees kader Luc Van Hamme Adviseur-generaal Arbeidsinspectie-TWW Hoofd van de regionale

Nadere informatie

Concordantietabel boek V Omgevingsfactoren en fysische agentia van de codex welzijn op het werk

Concordantietabel boek V Omgevingsfactoren en fysische agentia van de codex welzijn op het werk Concordantietabel boek V Omgevingsfactoren en fysische agentia van de codex welzijn op het werk Koninklijk besluit van 4 juni 2012 betreffende de thermische omgevingsfactoren KB 4/6/2012 thermische omgevingsfactoren

Nadere informatie

Algemene voorwaarden diensten DG Digitale Transformatie. 05/07/2018 FOD BOSA DG Digitale Transformatie Versie : 3.0

Algemene voorwaarden diensten DG Digitale Transformatie. 05/07/2018 FOD BOSA DG Digitale Transformatie Versie : 3.0 Algemene voorwaarden diensten DG Digitale Transformatie 05/07/2018 FOD BOSA DG Digitale Transformatie Versie : 3.0 INHOUDSOPGAVE 1. Toepassingsgebied 4 2. Toegang tot de dienst 5 3. Gebruik van de dienst

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 104 VAN 27 JUNI 2012 OVER DE UITVOERING VAN EEN WERKGELEGENHEIDSPLAN OUDERE WERKNEMERS IN DE ONDERNEMING

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 104 VAN 27 JUNI 2012 OVER DE UITVOERING VAN EEN WERKGELEGENHEIDSPLAN OUDERE WERKNEMERS IN DE ONDERNEMING Bijlage 2: Cao 104 1 COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 104 VAN 27 JUNI 2012 OVER DE UITVOERING VAN EEN WERKGELEGENHEIDSPLAN OUDERE WERKNEMERS IN DE ONDERNEMING ----------------- Gelet op de wet van 5

Nadere informatie

Federgon kwaliteitscharter

Federgon kwaliteitscharter N2010 100 Federgon kwaliteitscharter Het kwaliteitscharter van Federgon is een basisdocument van de federatie en een instrument om de kwaliteit van de dienstverlening van de leden te waarborgen. Het beoogt

Nadere informatie

Functiebeschrijving. Hajnadi Klimaattechniek BV Service Coördinator Printdatum 17-09-2012

Functiebeschrijving. Hajnadi Klimaattechniek BV Service Coördinator Printdatum 17-09-2012 Bedrijf Hajnadi Klimaattechniek BV Functie Service Coördinator Printdatum 17-09-2012 Functiebeschrijving Functiekenmerken Taken kennis en vaardigheden Opleidingsmogelijkheden bij functie Functiekenmerken

Nadere informatie

BIJLAGE. - PROCEDURE VOOR PSYCHOSOCIALE RISICO S

BIJLAGE. - PROCEDURE VOOR PSYCHOSOCIALE RISICO S BIJLAGE. - PROCEDURE VOOR PSYCHOSOCIALE RISICO S 1. DOEL, DEFINITIES EN TOEPASSINGSGEBIED 1.1. Doel Deze procedures dragen bij tot het welzijn van werknemers en vullen de algemene wijze om psychosociale

Nadere informatie

Je merkt dat het werkt. Veilig werken: implementatie en onderhoud van de NEN 3140

Je merkt dat het werkt. Veilig werken: implementatie en onderhoud van de NEN 3140 Je merkt dat het werkt Veilig werken: implementatie en onderhoud van de NEN 314 Veilig werken: implementatie en onderhoud van de NEN 314 De NEN 314 is de Nederlandse norm voor het veilig werken aan en

Nadere informatie

KB van 28 maart 2014 Brandpreventie op de arbeidsplaatsen

KB van 28 maart 2014 Brandpreventie op de arbeidsplaatsen KB van 28 maart 2014 Brandpreventie op de arbeidsplaatsen Situering Het koninklijk besluit (KB) van 28 maart 2014 betreffende de brandpreventie op de arbeidsplaatsen vervangt en verruimt artikel 52 van

Nadere informatie

Functieprofiel: Arbo- en Milieucoördinator Functiecode: 0705

Functieprofiel: Arbo- en Milieucoördinator Functiecode: 0705 Functieprofiel: Arbo- en Milieucoördinator Functiecode: 0705 Doel Initiëren, coördineren, stimuleren en bewaken van Arbo- en Milieuwerkzaamheden binnen een, binnen de bevoegdheid van de leidinggevende,

Nadere informatie

MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID ------ Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk. ------

MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID ------ Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk. ------ MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID ------ Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk. ------ Advies nr. 54 van 14 juni 2002 met betrekking tot een ontwerp van koninklijk besluit betreffende

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 39 VAN 13 DECEMBER 1983 BETREFFENDE DE VOORLICHTING EN HET OVERLEG INZAKE DE

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 39 VAN 13 DECEMBER 1983 BETREFFENDE DE VOORLICHTING EN HET OVERLEG INZAKE DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 39 VAN 13 DECEMBER 1983 BETREFFENDE DE VOORLICHTING EN HET OVERLEG INZAKE DE SOCIALE GEVOLGEN VAN DE INVOERING VAN NIEUWE TECHNOLOGIEEN ------------------ Gelet op de

Nadere informatie

ENETOSH competentiestandaard voor docenten en trainers voor veiligheid en gezondheidsbescherming

ENETOSH competentiestandaard voor docenten en trainers voor veiligheid en gezondheidsbescherming ENETOSH competentiestandaard voor docenten en trainers voor veiligheid en gezondheidsbescherming Competentiegebied veiligheid en gezondheid op het werk Level: 6 Credit: Vaardigheden Kennis 1 Vraagt naar

Nadere informatie

Relatie eindtermen en toetstermen deelkwalificatie Bedrijfsbeheer Carrosseriebranche Niveau 4 CREBO-nummer: 55011

Relatie eindtermen en toetstermen deelkwalificatie Bedrijfsbeheer Carrosseriebranche Niveau 4 CREBO-nummer: 55011 elatie eindtermen en toetstermen deelkwalificatie Bedrijfsbeheer Carrosseriebranche Niveau 4 CEBO-nummer: 55011 Eindterm Markering en Verkoop 1 De kandidaat kan de doelstellingen en de fasen van een marktonderzoek

Nadere informatie

Vragenlijst Uitwisseling van informatie ten behoeve van een vroegtijdig waarschuwingssysteem voor de EOR

Vragenlijst Uitwisseling van informatie ten behoeve van een vroegtijdig waarschuwingssysteem voor de EOR Vragenlijst Uitwisseling van informatie ten behoeve van een vroegtijdig waarschuwingssysteem voor de EOR Vraag nr. Vraag Ja Nee Weet niet Aantal / Totaal 1. Algemene gegevens 1.1. Bedrijfsstructuur 1.1.

Nadere informatie

Protocol dat de onafhankelijkheid van Vlaamse openbare statistieken garandeert

Protocol dat de onafhankelijkheid van Vlaamse openbare statistieken garandeert Protocol dat de onafhankelijkheid van Vlaamse openbare statistieken garandeert Dit protocol volgt de praktijkcode voor Europese statistieken, principe 1: Professionele onafhankelijkheid van statistische

Nadere informatie

Voorstelling UZ Leuven

Voorstelling UZ Leuven Elektrische bevoegdheden BA4-BA5: Hoe implementeren in uw organisatie? 10/10/2017 Dirk Wynants Preventieadviseur UZ Leuven Provinciaal bestuurslid Prebes Vlaams Brabant Brussel Voorstelling UZ Leuven UZ

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van BuSO Windekind te Leuven

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van BuSO Windekind te Leuven Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST OVER DE UITVOERING VAN EEN WERKGELEGENHEIDSPLAN OUDERE WERKNEMERS IN DE ONDERNEMING

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST OVER DE UITVOERING VAN EEN WERKGELEGENHEIDSPLAN OUDERE WERKNEMERS IN DE ONDERNEMING COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr. 104 -------------------------------------------------------------------- Zitting van 27 juni 2012 ------------------------------ COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST OVER

Nadere informatie

RISICO-INVENTARISATIE EN -EVALUATIE theorie en praktijk

RISICO-INVENTARISATIE EN -EVALUATIE theorie en praktijk Stadsschouwburg Utrecht Telefoon algemeen 030 232 41 25 Lucasbolwerk 24 Fax algemeen 030 231 44 99 3512 EJ Utrecht Telefoon techniek 030 232 41 09 Directeur Hoofd Technische Dienst Technische Organisatie

Nadere informatie

Vragenlijst: Veiligheidsklimaat op de werkvloer

Vragenlijst: Veiligheidsklimaat op de werkvloer NOSACQ-50- Belgian Dutch Vragenlijst: Veiligheidsklimaat op de werkvloer Deze vragenlijst heeft als doel meer te weten te komen over uw mening over de veiligheid bij u op de werkplek. De antwoorden worden

Nadere informatie

Het veiligheidsplan: Onderaanneming Betontrappen Geerts bvba

Het veiligheidsplan: Onderaanneming Betontrappen Geerts bvba Het veiligheidsplan: Onderaanneming Betontrappen Geerts bvba Het veiligheids- en gezondheidsplan heeft betrekking op de werken in opdracht van Bolcmans nv Het veiligheids- en gezondheidsplan bevat: - Projectgebonden

Nadere informatie

MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID ------ Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk. ------

MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID ------ Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk. ------ MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID ------ Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk. ------ Advies nr. 1 van 18 november 1996 met betrekking tot het ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging

Nadere informatie

Door de overname van Carestel is de reikwijdte van de EOR een eerste maal gewijzigd.

Door de overname van Carestel is de reikwijdte van de EOR een eerste maal gewijzigd. EUROPESE ONDERNEMINGSRAAD VAN DE WERKNEMERS VAN GROEP AUTOGRILL DE OVEREENKOMST Tussen de Hoofddirectie van de Groep Autogrill, overeenkomstig art. 2 van Wetsbesluit 74/2002 vertegenwoordigd door de Chief

Nadere informatie

VOLTIJD BEROEPSOPLEIDING NL acc Europese Mobiliteitsovereenkomst Leerling/student van een land uit de Europese Unie country

VOLTIJD BEROEPSOPLEIDING NL acc Europese Mobiliteitsovereenkomst Leerling/student van een land uit de Europese Unie country VOLTIJD BEROEPSOPLEIDING NL acc Europese Mobiliteitsovereenkomst Leerling/student van een land uit de Europese Unie country Tussen voor beroepsopleiding van... Accreditatienr : indien relevant in rechte

Nadere informatie

De nieuwe PBM-verordening voor economische operatoren The way to health and safety Gent, 18 & 19 oktober 2016

De nieuwe PBM-verordening voor economische operatoren The way to health and safety Gent, 18 & 19 oktober 2016 De nieuwe PBM-verordening voor economische operatoren The way to health and safety Gent, 18 & 19 oktober 2016 Wendy Van Aerschot FOD Economie Dienst Reglementering Veiligheid i. Dienst Reglementering Veiligheid

Nadere informatie

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT NL NL NL COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN Brussel, 4.5.2005 COM(2005) 189 definitief 1992/0449 (COD) MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT overeenkomstig artikel 251, lid 2, tweede

Nadere informatie

SPORTRAAD STATUTEN SPORTRAAD LEUVEN. De statuten van de Sportraad van Leuven worden vastgesteld.

SPORTRAAD STATUTEN SPORTRAAD LEUVEN. De statuten van de Sportraad van Leuven worden vastgesteld. SPORTRAAD pagina 1/1 STATUTEN SPORTRAAD LEUVEN De statuten van de Sportraad van Leuven worden vastgesteld. WETTELIJK KADER Bij toepassing van het decreet van 6 juli 2012 houdende het stimuleren en subsidiëren

Nadere informatie

EINDTERMEN DEELKWALIFICATIE BEDRIJFSBEHEER CARROSSERIEBRANCHE. 1. De kandidaat kan de doelstellingen en de fasen van een marktonderzoek noemen.

EINDTERMEN DEELKWALIFICATIE BEDRIJFSBEHEER CARROSSERIEBRANCHE. 1. De kandidaat kan de doelstellingen en de fasen van een marktonderzoek noemen. Versie 2002 EINDTEMEN DEELKWALIFICATIE BEDIJFSBEHEE CAOSSEIEBANCHE Marketing en Verkoop 1. De kandidaat kan de doelstellingen en de fasen van een marktonderzoek noemen. 2. De kandidaat kan aan de hand

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING DIENSTHOOFD (M/V)

FUNCTIEBESCHRIJVING DIENSTHOOFD (M/V) 1. SITUERING VAN DE FUNCTIE Standplaats Gent Weddeschaal A4a - A4b (Loopbaanpad Organisatie) 1 2. DOEL Verantwoordelijkheid opnemen door een dienst te leiden in lijn met de doelstellingen van het departement

Nadere informatie

Welzijnsbeleid - Risicoanalyse

Welzijnsbeleid - Risicoanalyse Welzijnsbeleid - Risicoanalyse Infodocument Welzijnsbeleid - Risicoanalyse 1 Wettelijke aspecten Elke werkgever moet zorgdragen voor het uitschakelen van gevaarlijke arbeidsomstandigheden. Hij dient de

Nadere informatie

Internationale veiligheidsrichtlijnen Hoofdstuk 13. Hoofdstuk 13 MENSELIJKE FACTOREN

Internationale veiligheidsrichtlijnen Hoofdstuk 13. Hoofdstuk 13 MENSELIJKE FACTOREN Hoofdstuk 13 MENSELIJKE FACTOREN Dit hoofdstuk beschrijft in algemene termen een aantal fundamentele overwegingen m.b.t. menselijke factoren voor het maken en in stand houden van een veilige werkomgeving

Nadere informatie

De definities die hier gegeven zijn slaan enkel op deze projecten voor niet particuliere doelen

De definities die hier gegeven zijn slaan enkel op deze projecten voor niet particuliere doelen 1.1. de partijen 1.1.1.overzicht In het KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE TIJDELIJKE OF MOBIELE BOUWPLAATSEN worden verschillende tussenkomende partijen vernoemd. Aan elk van deze partijen worden taken en

Nadere informatie

Vooraf gemelde examenvragen opleiding VC A en B op TMB

Vooraf gemelde examenvragen opleiding VC A en B op TMB Vooraf gemelde examenvragen opleiding VC A en B op TMB 1. Wat zijn de algemene preventiebeginselen en geef toelichting? Wat bepaalt de werkgever daarbij? R A en B 2. Hoe kan je als coördinator veiligheid

Nadere informatie

INTERN REGLEMENT VAN HET AUDITCOMITÉ

INTERN REGLEMENT VAN HET AUDITCOMITÉ BIJLAGE 2. INTERN REGLEMENT VAN HET AUDITCOMITÉ Dit intern reglement maakt integraal deel uit van het Corporate Governance Charter van de Vennootschap. Deze bijlage is een aanvulling op de toepasselijke

Nadere informatie

Functiefamilie ET Thematische experten

Functiefamilie ET Thematische experten Functiefamilie ET Thematische experten DOEL Expertise in een materie* en verstrekken aan de administratieve en politieke instanties teneinde hen te ondersteunen bij de besluitvorming en de uitvoering van

Nadere informatie

Gemeenschappelijke verklaring betreffende telewerken door de Europese sociale partners in de verzekeringssector

Gemeenschappelijke verklaring betreffende telewerken door de Europese sociale partners in de verzekeringssector Gemeenschappelijke verklaring betreffende telewerken door de Europese sociale partners in de verzekeringssector I. Inleiding Sinds de Europese sociale partners meer dan tien jaar geleden, op 16 juli 2002,

Nadere informatie

Branchetoetsdocument: Arbo en veiligheid

Branchetoetsdocument: Arbo en veiligheid pagina van 5 Branchetoetsdocument: Arbo en veiligheid Versie 4. VERVALLEN - Vervangen door RI&E en Preventiemedewerker (alle branche) Deelbranche(s) Camper en Caravan Algemene beschrijving & doelstelling

Nadere informatie

RI&E. Chr. montessorischool De Abeel Den Haag 4 mei 2015 RISICO-INVENTARISATIE EN -EVALUATIE

RI&E. Chr. montessorischool De Abeel Den Haag 4 mei 2015 RISICO-INVENTARISATIE EN -EVALUATIE RI&E Chr. montessorischool De Abeel Den Haag 4 mei 2015 RISICO-INVENTARISATIE EN -EVALUATIE RI&E 2015 Den Haag, 30 september 2015 2/14 I NHOUDSOPGAVE Risico-inventarisatie & -evaluatie... 4 Samenvatting...

Nadere informatie

Participatieve risico-inventarisatie op maat van kleine ondernemingen. De SOBANE-strategie

Participatieve risico-inventarisatie op maat van kleine ondernemingen. De SOBANE-strategie Participatieve risico-inventarisatie op maat van kleine ondernemingen De SOBANE-strategie De preventiestrategie SOBANE (Screening, Observation, Analysis, Expertise) en de DEPARIS-opsporingsmethode gaan

Nadere informatie

FUNCTIEFAMILIE 5.2 Operationeel leidinggeven

FUNCTIEFAMILIE 5.2 Operationeel leidinggeven Doel van de functiefamilie Aansturen van medewerkers en organiseren en superviseren van hun dagelijkse werkzaamheden teneinde een efficiënte en continue werking van het eigen team te garanderen en zodoende

Nadere informatie

Verslag over de controle van bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne van. Basisschool van het Gemeenschapsonderwijs. te Lennik

Verslag over de controle van bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne van. Basisschool van het Gemeenschapsonderwijs. te Lennik Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Richtlijn 98/59/EG van de Raad van 20 juli 1998 betreffende de aanpassing van de wetgevingen van de lidstaten inzake collectief ontslag

Richtlijn 98/59/EG van de Raad van 20 juli 1998 betreffende de aanpassing van de wetgevingen van de lidstaten inzake collectief ontslag Richtlijn 98/59/EG van de Raad van 20 juli 1998 betreffende de aanpassing van de wetgevingen van de lidstaten inzake collectief ontslag Publicatieblad Nr. L 225 van 12/08/1998 blz. 0016-0021 DE RAAD VAN

Nadere informatie

EUROPEES PARLEMENT. Commissie werkgelegenheid en sociale zaken PE v01-00

EUROPEES PARLEMENT. Commissie werkgelegenheid en sociale zaken PE v01-00 EUROPEES PARLEMENT 2004 ««««««««««««2009 Commissie werkgelegenheid en sociale zaken 5.4.2005 PE 357.512v01-00 COMPROMISAMENDEMENTEN A-G Ontwerpverslag (PE 353.651v01-00) Alejandro Cercas Voorstel voor

Nadere informatie

Arbo is gemeenschappelijke verantwoordelijkheid wg en wn. Effectiviteit van voorlichting. Wim van Alphen PHOV

Arbo is gemeenschappelijke verantwoordelijkheid wg en wn. Effectiviteit van voorlichting. Wim van Alphen PHOV Effectiviteit van voorlichting Wim van Alphen PHOV Arbo is gemeenschappelijke verantwoordelijkheid wg en wn Daarom wn in staat stellen deze verantwoordelijkheid op te pakken. Arbowet artikel 8 Wn voorlichting

Nadere informatie

Deze bijlage blijft gelden zolang als de Verwerker de persoonsgegevens verwerkt namens de Verwerkingsverantwoordelijke.

Deze bijlage blijft gelden zolang als de Verwerker de persoonsgegevens verwerkt namens de Verwerkingsverantwoordelijke. Bijlage: Toepassing van EU verordening 2016/679 van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer

Nadere informatie

Arbobeleidskader Lucas

Arbobeleidskader Lucas Arbobeleidskader Lucas t.b.v de scholen voor VO van de Lucas 1. Uitgangspunten Het bestuur van Lucas en de directie(s) van de aangesloten scholen zijn verantwoordelijk voor het schoolbeleid. Het arbobeleid

Nadere informatie

ARBEIDSOMSTANDIGHEDENWET

ARBEIDSOMSTANDIGHEDENWET ARBEIDSOMSTANDIGHEDENWET Voorlichting en onderricht Artikel 8 1. De werkgever zorgt ervoor dat de werknemers doeltreffend worden ingelicht over de te verrichten werkzaamheden en de daaraan verbonden risico

Nadere informatie

Beleid Gegevensverwerking binnen G4S België

Beleid Gegevensverwerking binnen G4S België Beleid Gegevensverwerking binnen G4S België DEPARTEMENT: PREVENTION 1. Inleiding Huidig document is een aanvulling op het Algemeen Beleid Gegevensverwerking G4S België, specifiek voor het departement PREVENTION

Nadere informatie

Vademecum Welzijn op het werk

Vademecum Welzijn op het werk Vademecum Welzijn op het werk Vademecum Welzijn op het werk 3 4 MANNEN - VROUWEN Verwijzingen naar personen of functies (zoals werknemer, adviseur, ) hebben betrekking op vrouwen en mannen. INHOUDSTAFEL

Nadere informatie