De eindgebruiker binnen een IT-project WiiFM - What s in it for me?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De eindgebruiker binnen een IT-project WiiFM - What s in it for me?"

Transcriptie

1 Global Services I IT-eindgebruikersopleiding Uw organisatie is er klaar voor: de IT-afdeling heeft alles tot in de puntjes voorbereid, de software is klaar, de implementatie kan beginnen Heeft u er al eens bij stil gestaan dat dergelijke IT-projecten niet puur technisch van aard zijn? Heeft u ook gedacht aan het begeleiden van die honderden collega s op de werkvloer die uiteindelijk met het pakket aan de slag zullen moeten? Leer hier kijken door de bril van de eindgebruiker en maak samen met ons de vertaalslag tussen IT en het eindgebruik. Zo krijgt uw IT-project meer kans op slagen. Acceptatie Stel: u bent IT-Projectmanager. Kan zijn dat u en uw IT-team er klaar voor zijn, maar de kans is groot dat de eindgebruiker andere verwachtingen heeft. In veel bedrijven wordt aan dit laatste aspect te weinig aandacht besteed. Onterecht, zo blijkt vaak, want meestal valt of staat een project met de acceptatie door de eindgebruikers. De eindgebruiker wil enkel zijn of haar job zo goed mogelijk uitoefenen met behulp van werkbare software. Bij IT-projecten en ERP-implementaties ligt vaak de focus op het technische luik en het correct functioneren van de software, maar vergeet niet dat er altijd mensen bij betrokken zijn. Aan de hand van de volgende tips en voorbeelden bekijken we hoe u het acceptatieproces kan verbeteren. Tips & tricks 1. Communiceer Verandering is de enige constante (Heraclitus, Griekse wijsgeer, v. C.) Onderzoek wijst uit dat 70% van de complexe veranderingsprogramma s mislukken. Men faalt niet noodzakelijk door slechte technische oplossingen, veel vaker door slechte mobilisatie van mensen... en dat brengt ons bij communicatie, een erg belangrijk deel van het change management traject. Een aanzet tot het bereiken van resultaat en voortdurende verbetering wordt ons aangereikt via het 8-Fasen Model van John Kotter: Breng een gevoel van urgentie tot stand Help inzien dat er een nood aan verandering is en dat het belangrijk is om snel te handelen. Creëer de leidinggevende coalitie Zorg ervoor dat er een invloedrijke groep is, met de passende leiderschapsvaardigheden, geloofwaardigheid en autoriteit om de verandering te sturen.

2 Ontwikkel een visie en strategie Creëer een toekomstbeeld en hoe het verschillend zal zijn van het verleden. Communiceer de veranderingsvisie Stel zeker dat iedereen de visie verstaat en accepteert. Creëer een gevoel van betrokkenheid. Zorg ook voor dynamiek tussen het IT-team en de eindgebruiker. Machtig organisatiebrede acties Ruim de barrières op die succesvolle verandering in de weg staan. Plan en creëer korte-termijn successen Boek zo vlug mogelijk ondubbelzinnige en zichtbare successen. Verbeteringen consolideren en nog meer veranderen Verhoog de geloofwaardigheid door gebruik van quick-wins voor andere verandermogelijkheden. Nieuwe aanpakken in de cultuur verankeren Zie erop toe dat de nieuwe gedragingen worden erkend en beloond. Focus: zet een goede veranderingsstrategie en een transitieplan op poten en communiceer. Start daarbij met de doelstellingen en doelgroepsbepaling van het project en vertrek vanuit (de noden van) eindgebruiker. Verlies ook het verschil in perceptie tussen het IT-team en de eindgebruiker niet uit het oog. Maak de vertaalslag.

3 2. Bepaal een (leer)strategie en motiveer Wat is nu het verschil tussen een reguliere IT-training (Photoshop, Excel, ) en een training in functie van een nieuwe implementatie (ERP, SAP, MS Dynamics, ) Uitgangspunt: Individuele behoefte (interne motivator) Externe beslissing (externe motivator) Voorbeeld: Doel: Stelling: Medium: Ik wil graag een cursus Photoshop, Social Media, Excel, volgen Ik wil graag persoonlijk kennis en/of vaardigheden verwerven Hoe groter de persoonlijke motivatie, hoe minder belangrijk het medium. Handleiding, boek, in company training, e-learning via internet, training na werkuren, afstandsleren Ons bedrijf voert een nieuw ERP-pakket in, de papieren registratie moet morgen via de computer, Ik moet een cursus volgen in functie van een externe beslissing Hoe kleiner de persoonlijke motivatie, hoe belangrijker de taak van de trainer. Wil je graag je job goed doen, wat heb je hier voor nodig. What s in it for me. Klassikale training, cross learning (ervaringen delen), workshop, e-learning Taak Trainer: Kennisoverdracht Kennisoverdracht + katalysator emoties + change management Opleidingsfirma: Klassieke opleidingen; standaard cursus of cursus op maat van noden cursist. Maatwerk; cursussen op maat van bedrijf, in functie van de doelgroep.

4 Voor een bedrijf betekent dit dat terwijl de technische club bezig is met het modelleren van de bedrijfsprocessen en het configureren van het IT-systeem, er parallel een leerstrategie dient te worden vastgelegd. Focus: motiveer uw medewerkers om een veranderingstraject met full user commitment (motivatie) in te stappen. Elke training zou zich moeten richten op het individu (wat moet ik kennen voor mijn job) in functie van het bedrijf (wat is het proces, wat is mijn rol binnen het proces). Integratie van de transitiebegeleiding in de training is een belangrijke taak voor de trainer. Hij moet naast de kennisoverdracht ook modereren, alert zijn voor weerstand, motiveren, motiveren, motiveren! 3. Zorg voor een goede kennisborging, vandaag en morgen Dhr. Appels is het eerste en enige aanspreekpunt als er problemen zijn met de REACH-databank. Hebben andere collega s een probleem, dan weten ze dus onmiddellijk wie te contacteren. Op een onverwacht moment wordt dhr. Appels echter ziek en er is echter geen tijd voor kennisoverdracht. Wat nu met de kennis van de REACH-databank? Groot probleem Zo doet u het dus best niet. Kennis moet opgeslagen worden in het bedrijf en niet in de persoon. Valt de persoon weg, dan zou ook de kennis wegvallen. Het gebeurt wel vaker: medewerkers komen en gaan. Of door de groei van de activiteiten moet de toepassing worden uitgerold naar de andere vestigingen. Daarom doet u best aan voldoende kennisborging: goede documentatie, waarin processen gedocumenteerd en onderhouden worden. Hoe garandeert u de continuïteit van deze vorm van kennismanagement binnen uw organisatie? Maak van het documenteren een proces op zich: wie doet het, wanneer, hoe, waar? Alles op de documentserver, waarbij men de documentatie kan bijwerken met in- en uitchecken. Zorg voor een gebruiksvriendelijk platform dat eenvoudig te onderhouden is, met het oog op de eindgebruiker. Focus: neem het borgen van kennis en het maken van documentatie mee op in de bedrijfsprocessen.

5 4. Vergeet de nazorg niet We spraken eerder al over lange termijninspanningen en -noden om de ROI te halen. Zorg voor een goede supportafdeling die de nazorg kan doen. In de eerste plaats zullen kinderziektes na de go-live moeten worden aangepakt, maar de grootste meerwaarde ligt in het continu evalueren, bijsturen en verbeteren van de bedrijfsprocessen en het systeem. Ook hier weer is regelmatige info-uitwisseling tussen de eindgebruiker en het IT-team noodzakelijk. Het verder begeleiden en opleiden van de eindgebruiker behoort eveneens tot deze fase. Focus: voorzie voldoende nazorg bij en na go-live, organiseer helpdesktraining, problem solving met tracking, zorg voor een recurrent trainingssysteem. In sommige gevallen is persoonlijke ondersteuning van de eindgebruiker op de werkvloer de beste oplossing. U wilde dus uw IT-project doen slagen, zowel technisch als functioneel? Probeer alvast met deze tips en zet het acceptatieproces bij de eindgebruikers vandaag nog in gang. Zo gaat uw bedrijf nog steviger de toekomst tegemoet. Contact Wilt u graag meer informatie rond dit thema? Neem dan contact met ons op via voor een vrijblijvend gesprek met onze adviseur. Over Global Services Global Services is sinds 15 jaar gespecialiseerd in het begeleiden van eindgebruikers in het kader van veranderingsprocessen, dit vooral binnen SAP, Office en maatsoftware. De focus hierbij ligt niet zozeer op het technische, maar vooral op het functionele aspect. Alle trainingen gebeuren volgens een beproefd recept, reeds gesmaakt en goed bevonden door gebruikers in niet minder dan 20 landen. Ontdek onze business solutions en de voordelen van onze aanpak voor uw bedrijf: Onze experts luisteren naar uw noden en zetten samen met u een gedegen opleidingstraject op poten. Global Services is onderdeel van Info Support International Group BV.

GETTING CRM RIGHT. Tips & Tricks voor een succesvolle CRM WHITE PAPER

GETTING CRM RIGHT. Tips & Tricks voor een succesvolle CRM WHITE PAPER WHITE PAPER GETTING CRM RIGHT Tips & Tricks voor een succesvolle CRM CRM (Customer Relationship Management) vindt vandaag de dag ook in de KMO steeds meer ingang bij de automatisering en stroomlijning

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Bewust willen en kunnen 4. Performance Support 5. Informele organisatie 5. Waarom is het zo moeilijk? 6

Inhoudsopgave. Bewust willen en kunnen 4. Performance Support 5. Informele organisatie 5. Waarom is het zo moeilijk? 6 Inleiding De afgelopen vijftien jaar hebben we veel ervaring opgedaan met het doorvoeren van operationele efficiencyverbeteringen in combinatie met ITtrajecten. Vaak waren organisaties hiertoe gedwongen

Nadere informatie

OVERLEG OVERLEG OVER HET OPLEIDINGSPLAN. Hoe bereid ik het overleg voor als HR- verantwoordelijke?

OVERLEG OVERLEG OVER HET OPLEIDINGSPLAN. Hoe bereid ik het overleg voor als HR- verantwoordelijke? Hoe bereid ik het overleg voor als HR- verantwoordelijke? Hoe bereid ik het overleg voor als vakbondsafgevaardigde? Aandachtspunten in het overleg? Zijn er oplossingen voor obstakels? Uitvoering en evaluatie?

Nadere informatie

De punten die in de zes werkbladen een voor een aan de orde komen zijn:

De punten die in de zes werkbladen een voor een aan de orde komen zijn: in zes stappen voorblad Voorblad 1 Inleiding Bij vrijwilligersbeleid gaat het er om op een meer doordachte en planmatige manier aandacht te geven aan de mensen die het werk doen in de vereniging. De werkbladen

Nadere informatie

Coaching voor leidinggevenden wacht niet tot het crisis is!

Coaching voor leidinggevenden wacht niet tot het crisis is! Coaching voor leidinggevenden wacht niet tot het crisis is! Rudy Vandamme Coachinggids 2004 Inleiding Veel leidinggevenden horen steeds meer over de mogelijkheid om zich te laten coachen, maar niet iedereen

Nadere informatie

Recordsmanagement Opleidingen, Cursussen & Workshops Maatwerk & Incompany Profielmetingen & Opleidingsadvies Gaming & E-learning

Recordsmanagement Opleidingen, Cursussen & Workshops Maatwerk & Incompany Profielmetingen & Opleidingsadvies Gaming & E-learning School voor informatie Recordsmanagement Opleidingen, Cursussen & Workshops Maatwerk & Incompany Profielmetingen & Opleidingsadvies Gaming & E-learning Over GO opleidingen GO opleidingen School voor informatie

Nadere informatie

Het CRM 100% succes boek. Hoe zorg je voor een succesvolle implementatie van Microsoft Dynamics CRM Online

Het CRM 100% succes boek. Hoe zorg je voor een succesvolle implementatie van Microsoft Dynamics CRM Online Het CRM 100% succes boek Hoe zorg je voor een succesvolle implementatie van Microsoft Dynamics CRM Online Managementsamenvatting Een succesvolle CRM implementatie heeft niets met techniek te maken maar

Nadere informatie

www.ludenstraining.nl Trainingen voor Young Professionals

www.ludenstraining.nl Trainingen voor Young Professionals www.ludenstraining.nl Trainingen voor Young Professionals Rendement van talent Porties VAN GOED NAAR Ludens Talentontwikkeling is een jong trainingsbureau met veel ervaring. Wij zijn gespecialiseerd in

Nadere informatie

Let s go crazy, let s go ITIL!

Let s go crazy, let s go ITIL! Let s go crazy, let s go ITIL! Een artikel moet altijd een pakkende titel hebben, bij voorkeur een die een beetje provoceert. Vandaar dus Let s go crazy, let s go ITIL!. Of je werkelijk gek bent (of wordt)

Nadere informatie

Van boekhouder naar businesspartner

Van boekhouder naar businesspartner Van boekhouder naar businesspartner Organisaties komen heel ver dankzij de kennis, ervaring en flexibiliteit van mensen op de vloer. Maar als iedereen zijn ding doet, ontaardt dat soms in een kluwen van

Nadere informatie

BUSINESS PROCESS LEARNING. Solution paper. Geïntegreerd en flexibel leren gekoppeld aan het werkproces

BUSINESS PROCESS LEARNING. Solution paper. Geïntegreerd en flexibel leren gekoppeld aan het werkproces BUSINESS PROCESS LEARNING Solution paper Geïntegreerd en flexibel leren gekoppeld aan het werkproces Inhoud 1 De kracht van Business Process Learning 3 1.1 Visie 3 1.2 Onderbouwing visie 4 2 Beschrijving

Nadere informatie

UltiPoint Enterprise Collaboration. Title. Subtitle. Title. Subtitle. p 1/10

UltiPoint Enterprise Collaboration. Title. Subtitle. Title. Subtitle. p 1/10 UltiPoint Enterprise Collaboration Title Subtitle Title Subtitle p 1/10 Inhoudstabel 1. Collaboration... 3 1.1. Context Efficiënter samenwerken en digital transformation... 3 2. UltiPoint Enterprise Collaboration

Nadere informatie

Communiceren bij veranderingen de rol van de middelmanager

Communiceren bij veranderingen de rol van de middelmanager Communiceren bij veranderingen de rol van de middelmanager Dat communiceren bij veranderingen cruciaal is, daar zijn heel wat managers het over eens. Maar vaak leiden de inspanningen die organisaties doen

Nadere informatie

Figuur 1 geeft dit weer. Een goede inzet van HRD draagt bij aan de prestaties van de onderneming. Fig uur 1

Figuur 1 geeft dit weer. Een goede inzet van HRD draagt bij aan de prestaties van de onderneming. Fig uur 1 HRD-model voor startende ondernemingen in de detailhandel Bent u van plan een onderneming te beginnen of bent u korter dan zes jaar eigenaar van een onderneming in de detailhandel? Dan behoort u tot de

Nadere informatie

SOLLICITANTEN - INFORMATIE DEEL 1

SOLLICITANTEN - INFORMATIE DEEL 1 SOLLICITANTEN - INFORMATIE DEEL 1 Holland Training Nederland BV Mezenlaantje 7 1861 ME Bergen Telefoon: (072) 58 15 241 Internet: www.holland-training.com E-mail: info@holland-training.com Algemeen Gregor

Nadere informatie

Over. Afkijken mag. Dit boekje is gebaseerd op onderzoek van: José van Overbeek - GOC Jos Teunen GOC Jasper van Geenen - GOC. Ria van Dinteren Cinop

Over. Afkijken mag. Dit boekje is gebaseerd op onderzoek van: José van Overbeek - GOC Jos Teunen GOC Jasper van Geenen - GOC. Ria van Dinteren Cinop Over Afkijken mag Dit boekje is gebaseerd op onderzoek van: José van Overbeek - GOC Jos Teunen GOC Jasper van Geenen - GOC Auteur: Ria van Dinteren Cinop Redactie: Bianca Hierck - GOC Els Frankenmolen

Nadere informatie

FRANCHISE - INFORMATIE DEEL 1

FRANCHISE - INFORMATIE DEEL 1 FRANCHISE - INFORMATIE DEEL 1 Holland Training Nederland BV Heer Janszdorp 1 4493 EA Kamperland Telefoon: (076) 52 44 930 Internet: www.holland-training.com E-mail: info@holland-training.com Algemeen Bart

Nadere informatie

Sociaal Jaarverslag 2012..Kennis delen = Samenwerken

Sociaal Jaarverslag 2012..Kennis delen = Samenwerken Sociaal Jaarverslag 2012.Kennis delen = Samenwerken In 2012 stond Kennis delen = Samenwerken centraal binnen Aon. Kennis delen betekent het actief delen van kennis, behaalde successen en andere ervaringen,

Nadere informatie

Groei in Leiderschap & Management - Jaaropleiding

Groei in Leiderschap & Management - Jaaropleiding Groei in Leiderschap & Management - Jaaropleiding Zakenwijzer Het is tijd voor nieuw en ander leiderschap en management We kunnen ons niet meer verloven te blijven doen wat we deden. Als alles verandert,

Nadere informatie

MOBILE STRATEGY Mobile strategy, hoe pak je dat aan?

MOBILE STRATEGY Mobile strategy, hoe pak je dat aan? MOBILE STRATEGY Mobile strategy, hoe pak je dat aan? Hoe u bereikt dat mobile een strategisch onderdeel van uw bedrijfsvoering wordt INHOUD Wat is een mobile strategy? 3 Aanpak van een mobile strategy

Nadere informatie

Het functioneringsgesprek

Het functioneringsgesprek Het functioneringsgesprek Gewoon betrokken Werknemer Het functioneringsgesprek Gewoon betrokken Inhoudsopgave Inleiding... 5 Wat is een functioneringsgesprek?... 7 Waarom is een functioneringsgesprek

Nadere informatie

In 10 stappen een succesvol sociaal intranet op basis van SharePoint in het onderwijs

In 10 stappen een succesvol sociaal intranet op basis van SharePoint in het onderwijs White Paper In 10 stappen een succesvol sociaal intranet op basis van SharePoint in het onderwijs Een sociaal intranet op basis van SharePoint moet goed worden voorbereid. Uiteindelijk zullen er een groot

Nadere informatie

Zijn ERP Systemen log?

Zijn ERP Systemen log? Zijn ERP Systemen log? Intelligent op weg Waar gaat het om? ERP is een verzamelnaam voor toepassingen welke door organisaties worden gebruikt ter ondersteuning van de primaire bedrijfsprocessen. Een aantal

Nadere informatie

Inbound Marketing. Voor meer traffic & gekwalificeerde leads DEEL DIT E-BOOK!

Inbound Marketing. Voor meer traffic & gekwalificeerde leads DEEL DIT E-BOOK! Inbound Marketing Voor meer traffic & gekwalificeerde leads 1 INHOUDSOPGAVE INTRODUCTIE 3 Wat is inbound marketing? 4 Van Outbound naar Inbound 5 Kostenbesparing 6 Inbound Marketing Middelen 7 De voordelen

Nadere informatie

Werkboek Transfer van leren

Werkboek Transfer van leren Werkboek Transfer van leren Werkboek Transfer van leren Administratie Werkgelegenheid De auteur is Els Vanhoven van het HRM Centre van de Vlerick Leuven Gent Management School In samenwerking met : Kathleen

Nadere informatie

HC&H Consultants ADVIES PROJECTEN BEHEER. Processen Informatiesystemen Informatievoorziening Sturen op samenhang Mens & Organisatie

HC&H Consultants ADVIES PROJECTEN BEHEER. Processen Informatiesystemen Informatievoorziening Sturen op samenhang Mens & Organisatie HC&H Consultants ADVIES PROJECTEN BEHEER Processen Informatiesystemen Informatievoorziening Sturen op samenhang Mens & Organisatie OVER HC&H HC&H is een landelijk werkend adviesbureau voor woningcorporaties.

Nadere informatie

Implementatie IT Service Management

Implementatie IT Service Management Implementatie IT Service Management Slagingskans, slechts 10% Paper t.b.v. de module VMT MIM04 Versie 1.0 2002 J.R.M. Belt Inhoud 1 VOORWOORD...3 2 INLEIDING...4 3 CASE: CHANGE MANAGEMENT OF ICT SERVICE

Nadere informatie

SHARED SERVICE MANAGEMENT

SHARED SERVICE MANAGEMENT SHARED SERVICE MANAGEMENT Service Management Simplified 2 SHARED SERVICE MANAGEMENT CONTENTS 03 AMPHIA DRAAGT ZORG VOOR DE TOEKOMST 07 KIES U ROUTE NAAR EEN PROFESSIONELERE DIENSTVERLENING 11 EEN STAP

Nadere informatie