2006: het jaar van de hoop. Overzicht van de activiteiten van de Orde van HospitaalBroeders in Afrika

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "2006: het jaar van de hoop. Overzicht van de activiteiten van de Orde van HospitaalBroeders in Afrika"

Transcriptie

1 2006: het jaar van de hoop Overzicht van de activiteiten van de Orde van HospitaalBroeders in Afrika Wees de kans die u de wereld gunt ( Mahatma Ghandi) In 2006 konden de HospitaalBroeders dankzij uw steun opnieuw veel bereiken in de elf armste landen van Afrika. Duizenden mensen kregen weer hoop en perspectief op een menswaardig bestaan. Dat gaat over heel basale dingen. Bijvoorbeeld of je genoeg water en eten hebt, een dak boven je hoofd en gezondheidszorg. Als dat geregeld is, kunnen mensen de kracht ontwikkelen om hun leven op te bouwen. Op vele plaatsen hebben we dit zien gebeuren in Dat geeft ons een warm gevoel en die warmte willen we graag met u delen. Want ú hebt het mogelijk gemaakt! We geven u een overzicht van onze activiteiten en projecten in 2006 en blikken kort vooruit naar 2007.

2 LIBERIA Het St. Joseph ziekenhuis in Monrovia, Liberia, is een baken van licht en troost in de verre omgeving. Een bolwerk van moed ook. Tijdens de burgeroorlog werkten de mensen hier 24 uur per dag terwijl de kogels hen soms om de oren vlogen. Gelukkig is die verwoestende oorlog voorbij en kan het land beginnen aan herstel. Maar de situatie is nog steeds schrijnend. De infrastructuur moet helemaal opnieuw opgebouwd worden. Energieprijzen rijzen de pan uit, materialen zijn schaars. Gelukkig zijn ze erg vindingrijk in Monrovia. Onze Broeders vinden voor grote problemen vaak kleine maar doeltreffende oplossingen. Dankzij uw gulle giften konden we het ziekenhuis in 2006 twee ovens en een wasmachine sturen. Dolgelukkig zijn ze ermee. Broeder Soria: Wassen en eten koken voor onze patiënten nam eerder veel meer tijd in beslag, met een slechter resultaat. De tijd die vrij komt kunnen we nu besteden aan meer aandacht voor onze patiënten. Dank voor alle steun die wij in de afgelopen jaren mochten ontvangen. U geeft ons meer dan geld. U geeft ons moed en hoop! In 2007 willen wij dit bijzondere ziekenhuis blijven steunen in de verbetering van de patiëntenzorg. De Broeders leveren de moed, de kracht, de deskundigheid en de inzet. Zullen wij samen voor het geld zorgen? KAMEROEN Het gezondheidscentrum van de Orde in Batibo, Kameroen is gevestigd in een verbouwde kerk. Al ruim 20 jaar kunnen mensen daar terecht voor hulp en zorg. Maar het worden er steeds meer en het centrum wordt te klein. Daarom moet het hoofdgebouw verbouwd en uitgebreid worden. De kosten daarvan worden geschat op Een Spaanse stichting heeft de helft van dat bedrag al toegezegd. De Orde wil de andere helft erbij leggen. De mensen in Kameroen hebben onze steun nodig!

3 SIERR A LEONE Dankzij Nederlandse steun kon Broeder Peter Dawo uit Lunsar, Sierra Leone een werkbezoek aan Malawi brengen. Hij bezocht daar onder andere het Umsuma landbouwproject. Dankzij Umsuma verbouwen inmiddels ruim 500 gezinnen in Malawi duurzaam hun eigen voedsel. Hun levensstandaard is sterk gestegen. Hun levensvreugde ook. Tijdens het hele werkbezoek heeft Peter op het puntje van zijn stoel gezeten. Als hij dit toch eens in zijn eigen land zou kunnen toepassen! Er zijn legio mogelijkheden in Sierra Leone want er is water en er zijn genoeg mensen die de handen uit de mouwen willen steken. Er is alleen geld nodig om deze mensen op gang te helpen. Peter heeft hiervoor een goed projectplan geschreven. Voor de implementatie van Umsuma in Sierra Leone is ongeveer nodig, waarvan driekwart in het eerste jaar. Daarmee kunnen we gezinnen een lap grond geven en een lening voor gereedschap, zaaigoed en kunstmest. Landbouwexperts zullen hen adviseren bij het opzetten van het boerenbedrijf. Eind 2006 vroegen we u al om steun voor Umsuma in Sierra Leone. Daar is ruimhartig op gereageerd, dank u wel! Maar we hebben het benodigde kapitaal nog niet bij elkaar. Daarom doen we nogmaals een beroep op u. Voor 15 helpt u een heel gezin een maand lang zijn eigen voedsel verbouwen. Dat de Umsuma-formule werkt zien we nog dagelijks in Malawi!

4 GHANA KOFORIDUA Over het St. Joseph Hospital in Koforidua, Ghana, hebben we u de afgelopen jaren al veel verteld. Even een geheugenopfrisser. Het St. Joseph is een orthopedisch en traumatologisch ziekenhuis. Het bestaat sinds 1959, heeft 147 bedden en 150 man personeel. In het verzorgingsgebied wonen twee miljoen mensen. Maar ook uit aangrenzende landen als Burkina Faso en Togo komen patiënten naar het ziekenhuis toe. Het heeft een uitstekende reputatie. Die goede naam heeft het ziekenhuis te danken aan de Spaanse chirurg Juan Casals maar ook aan de Nederlander Bernard Jansen. Deze gepensioneerde orthopedisch chirurg voert al enkele jaren regelmatig operaties uit in Ghana. Hij heeft daarmee onder andere vele kinderen weer een toekomst gegeven. Care to Move Dr. Jansen is ook de oprichter van de stichting Care to Move Holland-Ghana. Deze stichting zendt medische teams uit naar Ghana voor periodes van twee weken. Zij opereren daar samen met hun Ghanese collega s en leiden deze op. De Nederlandse professionals krijgen hier niet voor betaald. Maar hun uitzending kost natuurlijk wel geld. Daar is een goede verdeelsleutel voor gevonden. Het ziekenhuis in Ghana zorgt voor kost en inwoning. Het uitzendende Nederlandse ziekenhuis betaalt het salaris van de mensen door en zorgt voor de verzekeringen. Care to Move financiert de tickets en de vaccinaties. De Orde heeft hier in aan bijgedragen. Dit bedrag is geheel afkomstig van Nederlandse donateurs! Maar er gebeurt meer in Koforidua! Eén van de ambities van de stichting Care to Move is de bouw van een nieuw ziekenhuis in Koforidua. Dat is hard nodig. De bestaande accommodatie is dusdanig verouderd dat aanpassing geen optie is. Bernard Jansen heeft de Nederlandse architect At Tuns bereid gevonden om een ontwerp voor het nieuwe ziekenhuis te maken. Het is een prachtig plan geworden dat in Ghana enthousiast is ontvangen. Voor de bouw van het ziekenhuis hebben we in 2006 een aparte actie gehouden. Die heeft veel geld opgeleverd (dank u wel daarvoor!) maar we zijn er nog lang niet. Het gaat hier om grote bedragen. Maar met z n allen moeten we het waar kunnen maken. Wij gaan ervoor in Helpt u mee?

5 GHANA ASAFO Het St. John of God Hospital in Asafo is gelegen in het afgelegen westelijk deel van Ghana. Het centrum richt zich speciaal op kinder- en jeugdzorg. In het grote verzorgingsgebied van dit centrum wonen straatarme mensen. Een tijd lang heeft het er zeer zorgelijk uitgezien in Asafo, maar in 2006 hebben ze de weg omhoog gevonden. Mede dankzij het geld dat de Orde vorig jaar beschikbaar heeft gesteld. Úw geld! John Mitchell, de Ierse directeur van de Orde bezocht Asafo in Hij kon zijn ogen niet geloven, zo groot was het verschil met zijn vorige bezoek. Met de kliniek gaat het al een stuk beter. Per week bezoeken nu meer dan 120 kinderen het centrum. Ze worden gevaccineerd en indien nodig behandeld terwijl hun moeders voedingsadviezen krijgen. De moeders werken bovendien hard op het land en in de twee korenmolens bij het ziekenhuis. De producten verkopen ze op de markt. Waar eerst apathie en wanhoop was, is nu weer leven en bedrijvigheid, aldus John Mitchell. Lieve donateurs, we hebben daar in de rimboe van Ghana met z n allen een klein wonder verricht! Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van het ziekenhuis heeft John namens de Orde een terreinwagen aangeboden. Deze wagen wordt vooral gebruikt om patiënten in afgelegen gebieden te kunnen bezoeken. Kort daarvoor schreef de directeur van het ziekenhuis ons: Prijs de Heer want Zijn liefde is oneindig! Op dit moment zijn er 19 moeders en kinderen bij ons opgenomen. Ze zijn gelukkig en we kunnen ze goed te eten geven. Dankzij het geld dat u ons stuurde! Onze wanhoop van drie jaar geleden heeft plaatsgemaakt voor hoop. We zijn bezig om het ziekenhuis op te knappen. We werken ook aan een speelplaats voor de kinderen. Samen met de moeders verbouwen we ons eigen voedsel. We willen nu erg graag een broodbakmachine aanschaffen. Dan kunnen we broden verkopen en daar weer nieuwe inkomsten uit halen.

6 MAL MAL AWI AWI In Malawi zijn de HospitaalBroeders op verschillende fronten actief. We hebben er met uw hulp ook veel kunnen bereiken in Bijvoorbeeld in het landbouwproject Umsuma. Ruim 500 gezinnen verbouwen hun eigen eten, met hun eigen handen in hun eigen Afrikaanse grond. Ze lossen trouw af op hun leningen en komen stapje voor stapje vooruit. In 2006 was er tegenslag door een verwoestende plantenziekte. Hospitaalbroeders heeft middelen beschikbaar gesteld om dit te bestrijden. Dit heeft goed geholpen en gelukkig is het dit jaar na een lange periode van droogte ook gaan regenen. In Mzuzu worden nu voorbereidingen getroffen voor de bouw van een opleidingscentrum voor geestelijke gezondheidszorg in Mzuzu. Er is een dringende behoefte aan geschoolde hulpverleners. De psychische nood in Malawi is groot, mede als gevolg van de verwoestende ziekte HIV/AIDS. Voor het opleidingscentrum hebben twee Ierse families samen $ geschonken. Hiervoor is de grond gekocht. Nu moet er geld komen voor bouw en inrichting. Met uw steun kunnen we in Malawi het verschil maken tussen hoop en wanhoop. Dit centrum moet in 2007 letterlijk van de grond komen! Het St. John of God centrum voor geestelijke gezondheidszorg heeft ook projecten opgezet voor de begeleiding en behandeling van jonge gevangenen. Het doel: zorgen dat deze jonge mensen het contact met de maatschappij niet verliezen. Ze kunnen al in de gevangenis aan hun toekomst werken. Daar kunnen we in Nederland misschien nog wel iets van leren! Watermanagement Wells for Zoë is een kleine Ierse goede doelenorganisatie waar de Hospitaalbroeders in Malawi nauw mee samenwerken. Samen spannen we ons in om de watervoorziening te verbeteren. Schoon drinkwater is een belangrijke voorwaarde voor ontwikkeling. Maar

7 het is niet eenvoudig om er aan te komen. Vrouwen en kinderen moeten vaak uren lopen om water te halen. Daarom moeten er lokale waterputten worden geslagen, dammen gebouwd, pompen geïnstalleerd en irrigatiebuffers aangelegd. Kostbaar regenwater mag niet verloren gaan. Als water in het regenseizoen wordt opgeslagen kan dit een extra oogst betekenen in het droge seizoen. Wells for Zoë, de HospitaalBroeders en andere lokale partners hebben samen een programma ontwikkeld om duurzame oplossingen voor het waterprobleem te realiseren. Geld als water hebben ze helaas niet in Malawi. Ze kunnen uw hulp dus goed gebruiken! KENIA Het Tigania ziekenhuis van de Orde ligt op de oostelijke helling van Mount Kenya, bijna vier uur rijden van Nairobi en een half uur van de dichtstbijzijnde stad Meru. Kenia heeft veel last van droogte en daardoor is er honger en armoede. Het ontbreekt de mensen aan de meest basale levensbehoeften. Dat maakt hen extra vatbaar voor ziektes. Een ziekenhuis is dus hard nodig. Maar veel mensen zijn erg verzwakt en kunnen de verre reis naar de kliniek niet maken. En als dat wel lukt kunnen ze de verzorging vaak niet betalen. De Broeders helpen hun patiënten dan maar tegen een lager tarief of zelfs gratis. Daarmee komt het ziekenhuis in een neerwaartse spiraal terecht. Er is zelfs al sluiting overwogen. Maar dat mag niet gebeuren! De mensen kunnen immers nergens anders terecht. In Asfao, Kameroen, hebben we bewezen dat we een neerwaartse spiraal kunnen doorbreken. Dat willen we ook in Tigania doen. We hebben al gezorgd voor een nieuwe werkplaats, waar kapotte dingen gerepareerd kunnen worden. Op dit moment is er vooral geld nodig voor medicijnen. Broeder Rafael schreef ons dat een container met medicijnen het ziekenhuis voor jaren uit de brand zou kunnen helpen. Laten we ons in 2007 samen sterk maken voor het voortbestaan van het Tigania ziekenhuis. En zo lang de mensen zelf de zorg niet kunnen betalen moeten we maar even bijspringen. Een sluiting zou dramatische gevolgen hebben!

8 AFRIKA 1. Fatick, Senegal 2. Thies, Senegal 3. Lunsar, Sierra Leone 4. Lungi, Sierra Leone Monrovia, Liberia 6. Asafo, Ghana 7. Koforidua, Ghana 8. Amrahia, Ghana 9. Afagnan, Togo 10. Porga, Benin 11. Tanguieta, Benin 12. Nguti, Kameroen 13. Batibo, Kameroen 14. Monze, Zambia 15. Mzuzu, Malawi 16. Nampula, Mozambique 17. Kenia, Tigania Hartelijk dank voor uw steun! Hartelijk dank voor uw steun in het afgelopen jaar. We hopen dat u ons ook in 2007 wilt blijven helpen. Een eenmalig bedrag is zeer welkom, maar met een periodieke machtiging helpt u ons en de projecten in Afrika om verder vooruit te plannen. Misschien wilt u zelfs overwegen om de Orde iets na te laten, als u al voor uw dierbaren gezorgd heeft. Een groeiende groep donateurs maakt op deze manier een principiële keuze voor de hoop die doet leven in Afrika. Wij vertellen u graag hoe dit het beste geregeld kan worden. HospitaalBroeders Gasthuisvest 13 zwart, 2011 ET Haarlem T / F hospitaalbroeders@planet.nl Rabobank

HOSPITAALBROEDERS in 2007: LIEFDE, HOOP en TROOST voor ARME en ZIEKE MENSEN

HOSPITAALBROEDERS in 2007: LIEFDE, HOOP en TROOST voor ARME en ZIEKE MENSEN HOSPITAALBROEDERS in 2007: LIEFDE, HOOP en TROOST voor ARME en ZIEKE MENSEN DANKZIJ UW GIFTEN ook in 2007 SNELLE, GOEDE en DUURZAME HULP Het jaar 2007 was een enerverend jaar voor de HospitaalBroeders.

Nadere informatie

Folder def. pagina wissel 21-12-2004 17:10 Pagina 1

Folder def. pagina wissel 21-12-2004 17:10 Pagina 1 Folder def. pagina wissel 21-12-2004 17:10 Pagina 1 Folder def. pagina wissel 21-12-2004 17:10 Pagina 2 Helpt u ons bij een snelle start in 2005? Elk jaar hebben we een groot aantal projecten dat we in

Nadere informatie

HospitaalBroeders in 2008

HospitaalBroeders in 2008 a rik Af n in. 6 t i n? r ag ec ke ve p oj e o op pr zo es, n be r all Pad Ee e p es r o Le teu na Do HospitaalBroeders in 2008 Zo veel gedaan en nog zo veel te doen Dank u wel voor uw hulp Dank u wel

Nadere informatie

Kritisch kijken op verschillende schaalniveaus

Kritisch kijken op verschillende schaalniveaus Kritisch kijken op verschillende schaalniveaus Inleiding In het eerste jaar van Geogenie ben je begonnen vanuit België naar de wereld te kijken. In het tweede jaar heb je veel geleerd over Europa en in

Nadere informatie

Land Rover Nederland geeft nieuwe hoop voor de bevolking

Land Rover Nederland geeft nieuwe hoop voor de bevolking Drive Against Malaria Newsflash Februari 2016 Land Rover Nederland geeft nieuwe hoop voor de bevolking (Samenstelling Julia Samuël & Johan Nebbeling) Met een jaarlijkse donatie van 50.000 aan Drive Against

Nadere informatie

JAAROVERZICHT Wil je het volledige jaarverslag lezen, download dan het jaarverslag 2015 >

JAAROVERZICHT Wil je het volledige jaarverslag lezen, download dan het jaarverslag 2015 > JAAROVERZICHT 2015 Wil je weten hoe wij je donatie hebben besteed? Of wat we in 2015 bereikt hebben? Lees dan gauw verder. Want dit jaaroverzicht geeft een weergave van de activiteiten in 2015 in onze

Nadere informatie

help een kind, verander een leven!

help een kind, verander een leven! 1. Stichting Africare is in 2011 opgericht, als Christelijke non-profit stichting met als hoofddoel kindersterfte te verminderen in Afrika. Door middel van verschillende projecten richt de Africare Foundation

Nadere informatie

Geeft u Afrika hoop op een betere toekomst? ook als u er niet meer bent?

Geeft u Afrika hoop op een betere toekomst? ook als u er niet meer bent? Geeft u Afrika hoop op een betere toekomst? ook als u er niet meer bent? Beste lezer, De toekomst, denkt u daar vaak over na? Over de mooie dingen die nog in het verschiet liggen, maar ook het onvermijdelijke

Nadere informatie

Bedankt voor uw steun! Droogte en hongersnood in de Hoorn van Afrika

Bedankt voor uw steun! Droogte en hongersnood in de Hoorn van Afrika Bedankt voor uw steun! Droogte en hongersnood in de Hoorn van Afrika Binnengekomen giften 2017 510.276,23 Duurzame noodhulp Directe noodhulp Waterpompen en irrigatiesystemen 3 scholen zijn voorzien van

Nadere informatie

HospitaalBroeders. Jaarverslag 2009

HospitaalBroeders. Jaarverslag 2009 HospitaalBroeders Jaarverslag 2009 Introductie Goed nieuws uit Afrika? Dat kunnen we elke dag melden. Onze Nederlandse organisatie steunt projecten in 11 Afrikaanse landen. Van kraamhulp in Sierra Leone

Nadere informatie

Unicef. Bram van t Hoff De Flambouw Groep 8 17 Januari 2012

Unicef. Bram van t Hoff De Flambouw Groep 8 17 Januari 2012 Unicef Bram van t Hoff De Flambouw Groep 8 17 Januari 2012 Inleiding Ik hou mijn spreekbeurt over Unicef omdat ik het een mooi onderwerp vind en het kinderen helpt die in nood zijn en niet naar school

Nadere informatie

Dagboek 5 27-31 juli 2015

Dagboek 5 27-31 juli 2015 Dagboek 5 27-31 juli 2015 s Morgens gaat rond een uur of 6 de wekker. Eigenlijk is dat niet nodig. We worden al vroeg in de morgen gewekt door de kraaiende hanen, blaffende honden, zingende monniken en

Nadere informatie

Wells of Joy, Malawi Blantyre BESTE MENSEN,

Wells of Joy, Malawi Blantyre BESTE MENSEN, Wells of Joy, 2015 nieuwsbrief Nr. 2 Malawi Blantyre BESTE MENSEN, Een half jaar geleden schreef ik mijn eerste nieuwsbrief. De tijd is gevlogen en het is dus tijd om weer iets van ons te laten horen.

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1: DE GESCHIEDENIS - DE GESCHIEDENIS VAN DE STAD - DE GESCHIEDENIS VAN DE STICHTING HOOFDSTUK 2: WAT IS HET DOEL - SENSIS

HOOFDSTUK 1: DE GESCHIEDENIS - DE GESCHIEDENIS VAN DE STAD - DE GESCHIEDENIS VAN DE STICHTING HOOFDSTUK 2: WAT IS HET DOEL - SENSIS 1 HOOFDSTUK 1: DE GESCHIEDENIS - DE GESCHIEDENIS VAN DE STAD - DE GESCHIEDENIS VAN DE STICHTING HOOFDSTUK 2: WAT IS HET DOEL - SENSIS HOOFDSTUK 3: WAT HEEFT DE STICHTING BEREIKT HOOFDSTUK 4: ONS STNDPUNT

Nadere informatie

Nieuwsbrief "STICHTING Help de OUDEREN IN ARMENIË"

Nieuwsbrief STICHTING Help de OUDEREN IN ARMENIË Nieuwsbrief "STICHTING Help de OUDEREN IN ARMENIË" Voor u ligt alweer de zesde nieuwsbrief van onze stichting. De wereld verandert snel,nog steeds zijn in 2016 de berichten van oorlogen, racisme, vluchtelingen

Nadere informatie

Beste deelnemers aan Kenia Indepth,

Beste deelnemers aan Kenia Indepth, Beste deelnemers aan Kenia Indepth, Fijn dat jullie deelnemen aan de ontdekkingsreis Kenia Indepth. We hopen en bidden dat jullie veel zullen zien, ervaren en beleven. Dat het praten en werken met mensen

Nadere informatie

Apostolische rondzendbrief

Apostolische rondzendbrief oktober 9, 2011 Jaargang 1, nummer 1 Lieve mensen, Zo bent u een voorbeeld voor alle gelovigen in Macedonië en Achaje geworden. Wij zijn nu al weer een tijdje hier in het zuiden van Griekenland, in de

Nadere informatie

Rembrandtlaan 7 13 82 99 374 1272 GM Huizen te Giethoorn.

Rembrandtlaan 7 13 82 99 374 1272 GM Huizen te Giethoorn. Secretariaat: Bankrekening: Rembrandtlaan 7 13 82 99 374 1272 GM Huizen te Giethoorn. deliana.gg@live.nl Giften aan Stichting WATER KvK02/626219 zijn belasting aftrekbaar ANBI beschikking Augustus 2009.

Nadere informatie

Bent u er ook nog voor haar dochter en kleindochter?

Bent u er ook nog voor haar dochter en kleindochter? Bent u er ook nog voor haar dochter en kleindochter? Emerge Kinder Fonds in uw testament Zo mooi geschapen, is onze aarde helaas lang niet overal leefbaar. Er zijn mensen in nood. Op de vlucht voor oorlog

Nadere informatie

Zending verbindt. Help slachtoffers cycloon Idai. Driebergen, april 2019

Zending verbindt. Help slachtoffers cycloon Idai. Driebergen, april 2019 Help slachtoffers cycloon Idai In maart zijn miljoenen mensen in Mozambique, Malawi en Zimbabwe getroffen door de cycloon Idai. Het aantal doden is inmiddels opgelopen tot 843. Onder hen 4 leraren en 39

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting jij bent TOV! 2015. Auteur: Wendy Verkerk- Klein

Jaarverslag Stichting jij bent TOV! 2015. Auteur: Wendy Verkerk- Klein Jaarverslag Stichting jij bent TOV! 2015 Auteur: Wendy Verkerk- Klein Voorwoord Voor u ligt het eerste jaarverslag van TOV te Tiel. Februari 2015 is stichting Jij bent TOV opgericht waardoor we dit jaar

Nadere informatie

Waarom zou u een testament moeten opstellen?

Waarom zou u een testament moeten opstellen? Waarom zou u een testament moeten opstellen? Een initiatief van De Hospitaalbroeders Deze brochure wil u attent maken op het belang van het hebben van een testament en op de mogelijkheden om hier een goed

Nadere informatie

Bouw van een huis voor minmaal 12 ouderloze kinderen en hun verzorgers.

Bouw van een huis voor minmaal 12 ouderloze kinderen en hun verzorgers. Bouw van een huis voor minmaal 12 ouderloze kinderen en hun verzorgers. Op Java zijn 12 kinderen in de leeftijd van 3 tot en met 12 jaar die onze hulp nodig hebben. Wij willen minimaal deze 12 kinderen

Nadere informatie

Nieuwsbrief Medical Mission International Gezondheid, Genezing en Hoop!

Nieuwsbrief Medical Mission International Gezondheid, Genezing en Hoop! Nieuwsbrief Medical Mission International Gezondheid, Genezing en Hoop! Nieuwsbrief Donateurs, Voorjaar 2015 In Dit Nummer MMI en de Ebola-epidemie Brief van de redactie: Klappen van blijdschap! Kraamkliniek

Nadere informatie

CRISIS UPDATE: KINDEREN VAN SYRIË

CRISIS UPDATE: KINDEREN VAN SYRIË CRISIS UPDATE: KINDEREN VAN SYRIË 30 november 2017 Het conflict in Syrië gaat de zevende oorlogswinter in. Er wordt nog dagelijks gevochten met grote gevaren voor kinderen. De reserves van de gezinnen

Nadere informatie

10-Jarige Minasayesh uit Ethiopië kan weer kind zijn. Indiase Angel (14 jaar) komt op voor kinderen met problemen

10-Jarige Minasayesh uit Ethiopië kan weer kind zijn. Indiase Angel (14 jaar) komt op voor kinderen met problemen NIEUWS NUMMER 16 Ι JAARGANG 8 Ι augustus 2012 10-Jarige Minasayesh uit Ethiopië kan weer kind zijn Indiase Angel (14 jaar) komt op voor kinderen met problemen Uw gift goed besteed Cordaid Kinderstem is

Nadere informatie

Donderdag 22 maart 2012. Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR

Donderdag 22 maart 2012. Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Donderdag 22 maart 2012 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Wereldwaterdag - Basisschool Heiende, Lokeren Geachte directeur en leerkrachten, Geachte burgemeester

Nadere informatie

Geen van de bestuursleden is zelfstandig bevoegd om besluiten te nemen namens Stichting kans4you.

Geen van de bestuursleden is zelfstandig bevoegd om besluiten te nemen namens Stichting kans4you. ALGEMENE GEGEVENS INSTELLING Naam instelling Stichting kans4you Adres Edelherweg 121 Postcode Website 1338 JS Almere www.kans4you.eu KvK 32141926 BESTUURSAMENSTELLING Voorzitter Secretaries Penningmeester

Nadere informatie

Kinderen in Nederland hebben het goed. Maar.., dat geldt nog niet voor alle kinderen.

Kinderen in Nederland hebben het goed. Maar.., dat geldt nog niet voor alle kinderen. Intro Geachte staatssecretaris, Kamerleden, leden van de debatteams, vrienden, familie en andere aanwezigen. Welkom op deze vroege, HELE vroege vrijdagochtend. Kinderen in Nederland hebben het goed. Maar..,

Nadere informatie

Los profesores de cepillarse De tandenpoetsleraren

Los profesores de cepillarse De tandenpoetsleraren Hola amigos de los dientes! Nu we alweer vijf weken in het prachtige Cusco (Peru) zijn leek het ons wel eens tijd worden voor een nieuwsbrief, aangezien jullie ons en de kindertjes van Peru zo geweldig

Nadere informatie

VentiVenti reis 2015

VentiVenti reis 2015 VentiVenti reis 2015 We zijn vertrokken vanaf Schiphol op donderdag 2 april met de nachtvlucht naar Entebbe in Oeganda aan het Victoriameer. Dat ligt aan de andere kant van het meer en is een kleine 350

Nadere informatie

Die overkant was een streek waar veel niet-joodse mensen woonden. Vreemd gebied.

Die overkant was een streek waar veel niet-joodse mensen woonden. Vreemd gebied. e Opstandingskerk - 15 maart 2015 4 zondag van de veertig dagen - Laetare Lezing: Johannes 6, 1-15 Gemeente van Christus, Het is kort voor het paasfeest. Jezus gaat naar de overkant van het Meer van Galilea.

Nadere informatie

Eerste verjaardag Stichting WATER

Eerste verjaardag Stichting WATER 1 November 2008 Tweede nieuwsbrief Eerste verjaardag Stichting WATER Een jaar geleden zaten een tweetal leden van onze vriendengroep bij de notaris en de oprichting van de Stichting WATER werd een feit.

Nadere informatie

Missionair Centrum Heerlen

Missionair Centrum Heerlen Plaatsingslijst Verzameling Missionair Centrum Heerlen Archiefnummer: 646 Archiefnaam: MCH Sector: Kerkelijk en godsdienstig leven Soort archief: Verzameling van instelling Datering: 1961-2003 Katholiek

Nadere informatie

Als bestuur kunnen wij met tevredenheid terugkijken op het jaar 2013.

Als bestuur kunnen wij met tevredenheid terugkijken op het jaar 2013. Jaarverslag 2013 Jaarverslag Voor u ligt het jaarverslag over het jaar 2013 van Stichting Help Sierra Leone. Graag willen wij u informeren over de voortgang van onze projecten. Sierra Leone heeft jarenlang

Nadere informatie

Opgericht 11 december 1984 door de heer Herman Steur FAMILY HELP PROGRAMME. U kunt het verschil maken!

Opgericht 11 december 1984 door de heer Herman Steur FAMILY HELP PROGRAMME. U kunt het verschil maken! Opgericht 11 december 1984 door de heer Herman Steur FAMILY HELP PROGRAMME U kunt het verschil maken! U kunt het verschil maken! voor een alleenstaande moeder, zodat haar kinderen naar school kunnen gaan;

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid

Heilig Jaar van Barmhartigheid Heilig Jaar van Barmhartigheid van 8 december 2015 tot 20 november 2016 Paus Franciscus heeft alle mensen van de hele wereld uitgenodigd voor een heilig Jaar van Barmhartigheid. Dit hele jaar is er extra

Nadere informatie

STICHTING HOVERAID NEDERLAND Ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 24398318

STICHTING HOVERAID NEDERLAND Ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 24398318 PUBLICATIE BETREFFENDE KALENDERJAAR 2012 STICHTING HOVERAID NEDERLAND Ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 24398318 Contactgegevens STICHTING HOVERAID NEDERLAND Website: www.hoveraid.nl

Nadere informatie

JAARVERSLAG Stichting Mano a Mano. Bolsward

JAARVERSLAG Stichting Mano a Mano. Bolsward JAARVERSLAG 2018 Stichting Mano a Mano Bolsward Opnieuw kijken we met dankbaarheid terug... Stichting Mano a Mano Op 27 september 2011 is Stichting Mano a Mano opgericht met als doel: Het verlenen van

Nadere informatie

Nieuwsbrief 9 Stichting De Elfde Vestiging, Ghana Februari 2013

Nieuwsbrief 9 Stichting De Elfde Vestiging, Ghana Februari 2013 Nieuwsbrief 9 Stichting De Elfde Vestiging, Ghana Februari 2013 Feest! Was het afgelopen maand in Ghana. Daar werd met luide trommels en mooie officiële woorden van de lokale chief de tweede oogkliniek

Nadere informatie

Bericht van De Elfde Vestiging in Garu, Ghana

Bericht van De Elfde Vestiging in Garu, Ghana Bericht van De Elfde Vestiging in Garu, Ghana Ons project staat! Eind mei is er door de projectmanager van Stichting de Elfde Vestiging van Oogziekenhuis Zonnestraal een bezoek gebracht aan het noorden

Nadere informatie

Nieuwsbrief van Stichting Wondem november 2015. Change the game to change the community

Nieuwsbrief van Stichting Wondem november 2015. Change the game to change the community Nieuwsbrief van Stichting Wondem november 2015 Change the game to change the community Schoon water: de eerste stap naar een betere gezondheid Water voor mensen en dieren Volgens een recent rapport van

Nadere informatie

Enkele projecten... De Health post in Aalapot

Enkele projecten... De Health post in Aalapot Enkele projecten... De Health post in Aalapot De health post of huisartsenkliniek van dr. Jagat Nepali in Aalapot (20 km ten noordoosten van Kathmandu) bereikt een verzorgingsgebied van 10.000 inwoners.

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2015 Stichting

JAARVERSLAG 2015 Stichting JAARVERSLAG 2015 Stichting Stichting Mano a Mano Op 27 september 2011 is Stichting Mano a Mano opgericht met als doel: Het verlenen van hulp aan de inwoners van de Dominicaanse Republiek, waar deze hulp

Nadere informatie

Jaarverslag 2012 Antonius Ontwikkelingsfonds

Jaarverslag 2012 Antonius Ontwikkelingsfonds Jaarverslag 2012 Antonius Ontwikkelingsfonds 1 Inleiding De doelstelling van het Antonius Ontwikkelingsfonds (AOF) is: "het ondersteunen van lokale gezondheidszorg(projecten) in ontwikkelingslanden". De

Nadere informatie

Warm de winter door Actie brandhout winter

Warm de winter door Actie brandhout winter Warm de winter door Actie brandhout winter 2017-2018 Beste donateur, Het is voor ons verbazingwekkend hoe brandhout het leven van gezinnen kan veranderen en mensen weer hoop en vertrouwen in de toekomst

Nadere informatie

Jaarverslag 2012 STICHTING AFRIKA PROJECTEN BESTUUR. Laura Geurs, Barbara Duinker

Jaarverslag 2012 STICHTING AFRIKA PROJECTEN BESTUUR. Laura Geurs, Barbara Duinker STICHTING AFRIKA PROJECTEN Jaarverslag 2012 BESTUUR Voorzitter Vicevoorzitter Secretaris Penningmeester Leden Ernest van Ginkel Sjoerd Boerma Rene van der Linden Himmy Goercharn Laura Geurs, Barbara Duinker

Nadere informatie

Welkom op de intensive care

Welkom op de intensive care Intensive Care Welkom op de intensive care Voorlichtingsboekje voor kinderen van 6 t/m 12 jaar over de Intensive Care 1 Inleiding voor ouders/verzorgers Welkom op de intensive care. Vanwege een ernstige

Nadere informatie

STEPPING S T O N E L I B E R I A MET LANDBOUW EEN EINDE MAKEN AAN HONGER EN ARMOEDE IN LIBERIA

STEPPING S T O N E L I B E R I A MET LANDBOUW EEN EINDE MAKEN AAN HONGER EN ARMOEDE IN LIBERIA STEPPING S T O N E L I B E R I A MET LANDBOUW EEN EINDE MAKEN AAN HONGER EN ARMOEDE IN LIBERIA Waar is Stepping Stone Liberia (SSL) werkzaam? Ons team werkt in de ver afgelegen en geisoleerde provincie

Nadere informatie

Voorstel: CSP GH-0420

Voorstel: CSP GH-0420 1 VOORSTEL CSP IN GHANA LAND: Ghana DOEL: Kwetsbare moeders en baby s helpen overleven door ondersteuning en opleiding op de gebieden gezondheid, hygiëne en voeding. PROJECTNUMMER: GH0420 Introductie Moeders

Nadere informatie

Jarige Job feliciteert Naomi met haar eerste verjaardag

Jarige Job feliciteert Naomi met haar eerste verjaardag Naomi met haar eerste traktaties. Naomi voelde zich dit jaar eindelijk een keer écht jarig. Lotte met haar eerste traktaties. Lotte voelde zich dit jaar eindelijk een keer écht jarig. Thom met zijn eerste

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

25 jaar Sharety! 25 jaar liefde voor de mensen van Sri Lanka. Jubileumnummer. In deze brief:

25 jaar Sharety! 25 jaar liefde voor de mensen van Sri Lanka. Jubileumnummer. In deze brief: Jubileumnummer Jaargang 25 / nr. 1 / Voorjaar 2015 25 jaar Sharety! 25 jaar liefde voor de mensen van Sri Lanka Ruim 25 jaar geleden werden drie echtparen tijdens hun adoptiereis geraakt door de enorme

Nadere informatie

Artsen zonder grenzen

Artsen zonder grenzen Artsen zonder grenzen Dianne van den Bosch Inhoud Zo kwam het... 2 En in Nederland... 2 Hallo hallo!... 3 Wanneer in actie?... 3 Reizen in een vrachtvliegtuig... 3 En verder... 3 Laat maar waaien... 3

Nadere informatie

WERELDWIJDE NATUURRAMPEN

WERELDWIJDE NATUURRAMPEN WERELDWIJDE NATUURRAMPEN EEN HALF JAAR LATER... WAT HEEFT UW STEUN BETEKEND VOOR DE SLACHTOFFERS? Binnengekomen giften natuurrampen najaar 2017 Voedselhulp Wie: 855 families Wat: Basis voedselpakketten

Nadere informatie

Nigeria. 1. Bevolking en welvaart in Nigeria 2. Voedselvoorziening in Nigeria 3. Nigeria in de wereldeconomie 4. Gezond in Nigeria

Nigeria. 1. Bevolking en welvaart in Nigeria 2. Voedselvoorziening in Nigeria 3. Nigeria in de wereldeconomie 4. Gezond in Nigeria Nigeria 1. Bevolking en welvaart in Nigeria 2. Voedselvoorziening in Nigeria 3. Nigeria in de wereldeconomie 4. Gezond in Nigeria Marèl Smit & Anne Jekel H3T3 1.Bevolking en welvaart in Nigeria Nigeria

Nadere informatie

JAARVERSLAG KLEINSCHALIGE PROJECTEN INDONESIE 2008. 1. Redactie: Anneke Bertrams van Deursen tel: 040-2433209 Carla Wyatt tel: 0497-514400

JAARVERSLAG KLEINSCHALIGE PROJECTEN INDONESIE 2008. 1. Redactie: Anneke Bertrams van Deursen tel: 040-2433209 Carla Wyatt tel: 0497-514400 JAARVERSLAG KLEINSCHALIGE PROJECTEN INDONESIE 2008. 1 Redactie: Anneke Bertrams van Deursen tel: 040-2433209 Carla Wyatt tel: 0497-514400 In 2008 kwam er een bedrag van 18653,-- aan donaties voor Indonesië

Nadere informatie

Ik help je wel. illustraties Karlijn Scholten verhaal Isabelle de Ridder

Ik help je wel. illustraties Karlijn Scholten verhaal Isabelle de Ridder Ik help je wel illustraties Karlijn Scholten verhaal Isabelle de Ridder Deze uitgave is een cadeau van ViaViela aan al onze opvangkinderen en (gast)ouders. Veel voorleesplezier! Juul doet de deur open.

Nadere informatie

STICHTING HOVERAID NEDERLAND Ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer

STICHTING HOVERAID NEDERLAND Ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer PUBLICATIE 2018 STICHTING HOVERAID NEDERLAND Ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 24398318 Contactgegevens STICHTING HOVERAID NEDERLAND Website: www.hoveraid.nl Email: office.nl@hoveraid.com

Nadere informatie

Inzamelingen in de maand juli Moldavië. 3 Jeugdwerk Prot. Kerk, JOP. Vaders en Geloofsopvoeding.

Inzamelingen in de maand juli Moldavië. 3 Jeugdwerk Prot. Kerk, JOP. Vaders en Geloofsopvoeding. Inzamelingen in de maand juli 2016. Datum 1e inzameling 3 Jeugdwerk Prot. Kerk, JOP. Vaders en Geloofsopvoeding. De collecte van vandaag is bestemd voor JOP, Jeugdorganisatie van de Protestantse Kerk.

Nadere informatie

Inhoudsopgave...2. Voorwoord...3. Inleiding...3. Hoofdstukken...4. 1. Wat is een verpleeghuis?...4. 2. De geschiedenis van het verpleeghuis...

Inhoudsopgave...2. Voorwoord...3. Inleiding...3. Hoofdstukken...4. 1. Wat is een verpleeghuis?...4. 2. De geschiedenis van het verpleeghuis... Naam: School: Groep: 8 Laurens Tap De Trinoom Datum: 10 december 2012 Hoofdstuk: Inhoudsopgave Pagina 1 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave...2 Voorwoord...3 Inleiding...3 Hoofdstukken...4 1. Wat is een verpleeghuis?...4

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE ACTIVITEITEN IN HET BOEKJAAR 2009

VERSLAG VAN DE ACTIVITEITEN IN HET BOEKJAAR 2009 S T I C H T I N G N A D I A W A L T E R S I N G E L 1 1 9 7 3 1 4 N P A P E L D O O R N JAARVERSLAG 2009 VERSLAG VAN DE ACTIVITEITEN IN HET BOEKJAAR 2009 ( Galaten 6 :10) "Laten we dus, daar wij de gelegenheid

Nadere informatie

Uitvaart voorbede Voorbeeld 1.

Uitvaart voorbede Voorbeeld 1. Uitvaart voorbede Voorganger: Genadige en barmhartige God. U ziet ons hier bijeen in ons verdriet rond het sterven van N. Hij / zij was één van ons, wij zullen hem / haar missen. Geef ons de kracht samen

Nadere informatie

Mensen brengen hun geloof in praktijk door actie. Er wordt

Mensen brengen hun geloof in praktijk door actie. Er wordt Daden van geloof Heb je naaste lief HDe inzet voor een betere wereld komt voort uit de inspiratie van Jezus van Nazareth. Mensen die lopen in het voetspoor van Jezus hebben van Hem een duidelijke richtingaanwijzer

Nadere informatie

Sponsor a Granny Support the Community. Midterm-rapportage 2010

Sponsor a Granny Support the Community. Midterm-rapportage 2010 N I E U W S B R I E F Sponsor a Granny Support the Community Ethiopië Midterm-rapportage 2010 Older people in St. Michael s home engaging in income generating activities. Inleiding Ethiopië is een van

Nadere informatie

Wij maken ons nu klaar om voor 2 jaar naar Colombia te gaan. Maar voor die tijd zullen we teruggaan naar Senegal om wat te regelen.

Wij maken ons nu klaar om voor 2 jaar naar Colombia te gaan. Maar voor die tijd zullen we teruggaan naar Senegal om wat te regelen. Joh. 4, 13-15 Iedereen die dit water drinkt zal weer dorst krijgen, zei Jezus, 14 maar wie het water drinkt dat ik hem geef, zal nooit meer dorst krijgen. Het water dat ik geef, zal in hem een bron worden

Nadere informatie

Nieuwsbrief SHIB december 2013

Nieuwsbrief SHIB december 2013 Nieuwsbrief SHIB december 2013 www.shib.nl info@shib.nl Postbus 250, 3770 AG Barneveld Bankrekening 1526.55.018 t.n.v. SHIB Terug- en vooruitblik Als maakster van deze nieuwsbrief sta ik verbaasd, het

Nadere informatie

Drive Against Malaria nieuwsbrief file:///volumes/projectmanagement/projecten/drive Against...

Drive Against Malaria nieuwsbrief file:///volumes/projectmanagement/projecten/drive Against... Bij problemen met de weergave van deze nieuwsbrief, bekijk hem online. D r i v e A g a i n s t M a l a r i a - N e w s f l a s h - A p r i l 2013 W a n n e e r w e i n d e w e r e l d é é n m i n u u t

Nadere informatie

Docentenhandleiding Kruidnotenactie 2015

Docentenhandleiding Kruidnotenactie 2015 Docentenhandleiding Kruidnotenactie 2015 DOEL De kruidnotenactie wordt al sinds begin jaren negentig door ZOA georganiseerd en is daarom bij veel mensen bekend. De opbrengst is bestemd voor het werk van

Nadere informatie

MINDER ARMOEDE MILLENNIUMDOEL 1. Beantwoord de volgende vragen en gebruik daarbij de kaart MINDER ARMOEDE.

MINDER ARMOEDE MILLENNIUMDOEL 1. Beantwoord de volgende vragen en gebruik daarbij de kaart MINDER ARMOEDE. MILLENNIUMDOEL 1 MINDER ARMOEDE kaart MINDER ARMOEDE. 1. Wat betekent de extreme armoedegrens? 2. In welk werelddeel liggen de meeste landen waar mensen onder de armoedegrens van 1,25 dollar per dag leven?

Nadere informatie

NEDERLAND HELPT NEPAL KOM IN ACTIE!

NEDERLAND HELPT NEPAL KOM IN ACTIE! NEDERLAND HELPT NEPAL KOM IN ACTIE! NEPAL Nepal ligt in het werelddeel Azië en ligt tussen India en China. De oppervlakte van Nepal is 147.000 vierkante kilometer. Dat is vier keer groter dan Nederland.

Nadere informatie

Projectrapportage noodhulp Syrie

Projectrapportage noodhulp Syrie Introductie Deze rapportage geeft een beeld van de voortgang en de resultaten van het noodhulpproject Syrië, waaraan de Generale Diaconale Commissie van de Hersteld Hervormde Kerk een bijdrage van 25.000,-

Nadere informatie

CRISIS UPDATE: KINDEREN VAN SYRIË

CRISIS UPDATE: KINDEREN VAN SYRIË NEDERLAND CRISIS UPDATE: KINDEREN VAN SYRIË 09 november 2018 Het conflict in Syrië duurt al zeven jaar en gaat nu de achtste oorlogswinter in. Veel vluchtelingen wonen al jaren in tentenkampen, dochters

Nadere informatie

Kom erbij Tekst: Ron Schröder & Marianne Busser Muziek: Marcel & Lydia Zimmer 2013 Celmar Music / Schröder & Busser

Kom erbij Tekst: Ron Schröder & Marianne Busser Muziek: Marcel & Lydia Zimmer 2013 Celmar Music / Schröder & Busser Kom erbij Kom erbij, want ik wil je iets vertellen, het is heel bijzonder, dus luister allemaal. Ik ken honderdduizend prachtige verhalen, maar dit is echt het mooiste van allemaal. Het gaat over twee

Nadere informatie

HospitaalBroeders. Jaarverslag 2010

HospitaalBroeders. Jaarverslag 2010 HospitaalBroeders Jaarverslag 2010 Inhoudsopgave Welkom! 01 1. Missie, visie en organisatie 02 2. Ons werk 05 ZORG & ONDERWIJS 05 VOEDSEL & LANDBOUW 10 WATER 12 3. Fondsenwerving, hoe pakken wij dat aan?

Nadere informatie

RAPPORT. Aan het bestuur van Stichting Go and Tell Zeewolde. inzake de jaarrekening 2014

RAPPORT. Aan het bestuur van Stichting Go and Tell Zeewolde. inzake de jaarrekening 2014 RAPPORT Aan het bestuur van inzake de jaarrekening 2014 INHOUDSOPGAVE RAPPORT 1 Opdracht 2 Algemeen 3 Cash-flow 4 Fiscale positie BIJLAGEN Jaarrekening 1 Balans per 31 december 2014 2 Staat van inkomsten

Nadere informatie

Stichting Bocas Sanas gaat naar de Dominicaanse Republiek om kinderen te helpen met gebitsproblemen.

Stichting Bocas Sanas gaat naar de Dominicaanse Republiek om kinderen te helpen met gebitsproblemen. Cristina Vasquez-Doorman is de oprichtster van Bocas Sanas, zij is op het idee gekomen om een stichting op te richten voor kinderen die last van gebitsproblemen. Cristina komt zelf uit de Dominicaanse

Nadere informatie

UNICEF in Mozambique: 2010 2014. Preventie en behandeling van gevaarlijke kinderziekten.

UNICEF in Mozambique: 2010 2014. Preventie en behandeling van gevaarlijke kinderziekten. UNICEF in Mozambique: 2010 2014 Preventie en behandeling van gevaarlijke kinderziekten. 2 Preventie en behandeling van gevaarlijke kinderziekten In Mozambique overlijden ieder jaar tienduizenden kinderen

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

HospitaalBroeders. Jaarverslag 2012

HospitaalBroeders. Jaarverslag 2012 HospitaalBroeders Jaarverslag 2012 1 Onze aanpak 2 Wat doen wij in Afrika? - Zorg - Voedsel - Onderwijs - Water 3 Onze middelen 4 Doen we het goed? 5 Waar willen we heen? 6 Jaarrekening 4 5 6 8 8 9 11

Nadere informatie

Asiel PAKITO. Jaarverslag 2012. 1 Rabobankrekening 11.67.20.751. Stichting Breda Helpt Hunedoara te Breda, onder vermelding: Asiel PAKITO

Asiel PAKITO. Jaarverslag 2012. 1 Rabobankrekening 11.67.20.751. Stichting Breda Helpt Hunedoara te Breda, onder vermelding: Asiel PAKITO Asiel PAKITO Jaarverslag 2012 1 Inhoudsopgave Verslag 2012 Voorwoord 4 - Samenvatting. 5 - Problemen en oplossingen 6 - Vooruitzichten.. 9 Jaarrekening 2012 - Balans per 31 december 2012, algemene toelichting

Nadere informatie

Van Caïro naar Kaapstad voor water in Afrika (Wereldrecordpoging fietsen)

Van Caïro naar Kaapstad voor water in Afrika (Wereldrecordpoging fietsen) Van Caïro naar Kaapstad voor water in Afrika (Wereldrecordpoging fietsen) Amateur wielrenner Robert Knol stapt op 24 januari 2011 op zijn fiets om binnen 80 dagen van Caïro naar Kaapstad te rijden. De

Nadere informatie

Watervoorziening. Onze prioriteit nu is het realiseren van een watervoorziening voor een dorpje in het noorden van Bali.

Watervoorziening. Onze prioriteit nu is het realiseren van een watervoorziening voor een dorpje in het noorden van Bali. Watervoorziening Onze prioriteit nu is het realiseren van een watervoorziening voor een dorpje in het noorden van Bali. Met deze voorziening zijn een heleboel families geholpen. Het geraamde bedrag is

Nadere informatie

Stichting Tandheelkunde Project Kenia

Stichting Tandheelkunde Project Kenia Stichting Tandheelkunde Project Kenia Kiezen trekken in Keniaanse klaslokalen In het gebied ten zuiden van de havenstad Mombasa in Kenia is de nood op tandheelkundig gebied schokkend groot. Er is slechts

Nadere informatie

JAARVERSLAG Stichting Mano a Mano Bolsward

JAARVERSLAG Stichting Mano a Mano Bolsward JAARVERSLAG 2016 Stichting Mano a Mano Bolsward Stichting Mano a Mano Op 27 september 2011 is Stichting Mano a Mano opgericht met als doel: Het verlenen van hulp aan de inwoners van de Dominicaanse Republiek,

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Vastenactie 2017

Nieuwsbrief. Vastenactie 2017 Nieuwsbrief speciale editie in het kader van de Beste vrienden, familie, donateurs en andere belangstellenden, Het is een jaar stil geweest rondom het Bwandafonds, maar we hebben uiteraard niet stil gezeten.

Nadere informatie

ZOEK DE STILTE ontdek wat je beweegt

ZOEK DE STILTE ontdek wat je beweegt ZOEK DE STILTE ontdek wat je beweegt Dat is dit jaar het thema van de 40dagentijdcampagne van Kerk in Actie. Op weg naar Pasen staan we stil bij wat ons beweegt. We bezinnen ons op ons leven. Maar ook

Nadere informatie

Serving. the. One. who. serves

Serving. the. One. who. serves Serving the One who serves UITDAGING Afrika telt naar schatting 50 miljoen boerengezinnen die lijden aan ondervoeding. Deze kleinschalige boeren zouden de oplossing kunnen zijn voor het wereldvoedselprobleem.

Nadere informatie

Omgaan met kanker. Moeheid

Omgaan met kanker. Moeheid Omgaan met kanker Moeheid Vermoeidheid is een veelvoorkomende bijwerking van kanker of de behandeling ervan. Ruim 60% van alle mensen zegt last van vermoeidheid te hebben, zelfs dagelijks. De vermoeidheid

Nadere informatie

Jaarverslag HospitaalBroeders 2014

Jaarverslag HospitaalBroeders 2014 2014 Jaarverslag HospitaalBroeders 2014 Inhoudsopgave In memoriam 1 Voorwoord 2 Wat doen wij in Afrika? - Ebola - Malawi - Senegal - Sierra Leone - Zambia 3 Onze middelen 4 Doen we het goed? 5 Betrokken

Nadere informatie

Probleem? Geen probleem. Met de vaardigheden die Humanitas je aanreikt, verander je je leven. Helemaal zelf. En het mooie is: iedereen kan het.

Probleem? Geen probleem. Met de vaardigheden die Humanitas je aanreikt, verander je je leven. Helemaal zelf. En het mooie is: iedereen kan het. ONTMOET HUMANITAS Probleem? Geen probleem. Met de vaardigheden die Humanitas je aanreikt, verander je je leven. Helemaal zelf. En het mooie is: iedereen kan het. Zonder uitzondering. Lukt het je niet alleen,

Nadere informatie

Liturgie voor de viering van het Avondmaal te Commugny. Welkom en mededelingen en aansteken van de kaarsen

Liturgie voor de viering van het Avondmaal te Commugny. Welkom en mededelingen en aansteken van de kaarsen Liturgie voor de viering van het Avondmaal 26-8-2012 te Commugny Orgelmuziek Welkom en mededelingen en aansteken van de kaarsen Psalm 100: 1,2,3 juich aarde Votum en groet Inleiding op de dienst: We zijn

Nadere informatie

A. God, wij bidden U voor alle mensen die onzeker zijn over zichzelf: dat zij het vertrouwen in zichzelf hervinden.

A. God, wij bidden U voor alle mensen die onzeker zijn over zichzelf: dat zij het vertrouwen in zichzelf hervinden. Bidden met jongeren Voorbede Ben je teleurgesteld in het leven? Ben je gekwetst door anderen? Draag je vervelende herinneringen met je mee? A. God, wij bidden U voor alle mensen die hun leven graag anders

Nadere informatie

Regionale vooruitzichten Sub-Sahara Afrika - bijlage Percentage grondstoffen in goederen export

Regionale vooruitzichten Sub-Sahara Afrika - bijlage Percentage grondstoffen in goederen export Tabel 1: Indicatoren voor economische structuur Aantal inwoners (mln) Grootte van economie (USD mrd) Grootte van economie (% van wereld BBP) Percentage grondstoffen in goederen export Percentage grondstoffen

Nadere informatie

BELEIDSPLAN 2014-2020. Samenwerkende handen kunnen wonderen verrichten.

BELEIDSPLAN 2014-2020. Samenwerkende handen kunnen wonderen verrichten. Stichting Bouwen met Bouma s Bûterikkers 40 8711 GV Workum www.bouwenmetboumas.nl BELEIDSPLAN 2014-2020 Samenwerkende handen kunnen wonderen verrichten. INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave 1. Zambia... 1 1.1.

Nadere informatie

2 t/m 8 september 2014

2 t/m 8 september 2014 Steun ons tijdens de Twan Foundation Toer Geld voor onderzoek naar de behandeling van een slopende ziekte Wij gaan 1034 kilometer fietsen in 7 dagen. Langs alle vervoersafdelingen van onze werkgever; de

Nadere informatie

Thema van vandaag : Vraag iemand je te helpen!

Thema van vandaag : Vraag iemand je te helpen! Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Op weg naar Pasen Thema van vandaag : Vraag iemand je te helpen! Eerste lezing:

Nadere informatie

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen www.edusom.nl Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen Het is belangrijk om veel woorden te leren. In deze extra les vindt u extra woorden bij de Opstartlessen 1 t/m 5. Kijk ook eens naar

Nadere informatie

Project AIDS-preventie en zorg in samenwerking met 8 UNI-vakbonden van Zuid-Afrika

Project AIDS-preventie en zorg in samenwerking met 8 UNI-vakbonden van Zuid-Afrika Project AIDS-preventie en zorg in samenwerking met 8 UNI-vakbonden van Zuid-Afrika Aidsvirus Een HIV-besmetting verzwakt geleidelijk het immuunsysteem zodat je sneller vatbaar bent voor opportunistische

Nadere informatie

Secteur10 Jaarverslag 2016

Secteur10 Jaarverslag 2016 Delden, maart 2017 Secteur10 Jaarverslag 2016 Via dit jaarverslag legt de Stichting Secteur10 verantwoording af over de door haar uitgevoerde activiteiten in Burkina Faso en Kenia in het jaar 2016. Verder

Nadere informatie