Sluitende aanpak toeleiding VVE

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Sluitende aanpak toeleiding VVE"

Transcriptie

1 Sluitende aanpak toeleiding VVE Februari 2013 Inleiding Sinds 2001 werken we in Almere aan voor- en vroegschoolse educatie (VVE). Voor- en vroegschoolse educatie (VVE) is onderwijs op een speelse manier voor (zeer) jonge kinderen met een (taal)achterstand. Daar het bereik van VVE-doelgroepkinderen nog niet optimaal was, is in 2011 de samenwerking voor VVE geïntensiveerd. De gemeente Almere streeft nu dan ook naar 100% bereik van VVE doelgroepkinderen met een voorschools educatieprogramma. Hiermee willen we bereiken dat alle kinderen in de gemeente Almere klaar zijn voor school. Dit doen we door het aanbieden van voorschoolse educatieprogramma s aan kinderen op peuterspeelzalen en sinds kort ook op kinderdagverblijven. Om 100% bereik te behalen is er in 2012 door de werkgroep VVE een nieuwe werkwijze geformuleerd voor de toeleiding naar VVE voor doelgroepkinderen. Deze werkwijze is in september 2012 geïmplementeerd bij de JGZ en De Schoor en trad 1 oktober 2012 in werking, ook bij de kinderdagverblijven. In dit document staat de werkwijze op een heldere en eenduidige manier beschreven. We hopen dat u allen medewerking wilt verlenen aan deze werkwijze zodat we het streven naar 100% bereik van VVE-doelgroepkinderen ook waarheid kunnen maken. Namens de werkgroep VVE, Februari 2013 Beschrijving proces Sluitende aanpak toeleiding naar VVE voor De Schoor Screening door JGZ: De definitie van een doelgroepkind VVE voor de voorschoolse periode ( dat wil zeggen voor kinderen van 2,5 tot 4 jaar) is voor Almere: A: Het kind heeft een gewicht conform de gewichtenregeling van het onderwijs B: Het taalaanbod in het Nederlands is onvoldoende: de ouders spreken thuis geen Nederlands C: Het taalaanbod is onvoldoende: de taalomgeving thuis is onvoldoende stimulerend D: Het kind loopt een risico op een achterstand in de sociaal-emotionele ontwikkeling Deze definitie is vastgesteld in de VVE werkgroep op 10 mei De Jeugd gezondheidszorg screent alle kinderen bij 18 maanden en/of 24 maanden op deze kenmerken.

2 JGZ sluit achterstanden in de taal-spraakontwikkeling door medische redenen en/of ontwikkkelingsproblematiek uit. Standaard VVE aanbod aan doelgroep kinderen start op de leeftijd van 2,5 jaar. Aanmelding door JGZ: JGZ meldt kinderen met een VVE verwijzing die nog niet geplaatst of ingeschreven zijn bij een voorschoolse voorziening die VVE aanbod bieden, aan bij het centrale inschrijfpunt VVE van De Schoor: Dus : Kinderen die geen gebruik maken van een voorschoolse voorziening (zie verder Route 1); De kinderen die reeds geplaatst zijn op een voorschoolse voorziening zonder VVE aanbod (zie verder Route 1); Geanonimiseerde gegevens van kinderen van ouders die niet gemotiveerd zijn voor VVE en die geen toestemming geven om hun gegevens door te geven aan De Schoor (zie verder Route 2); De kinderen die door een speelzaal zijn voorgedragen voor VVE verwijzing. (zie verder Route 3). Daar waar de JGZ zich zorgen maakt over de interactie tussen ouder en kind geeft zij aan dat plaatsing bij Opstapje gewenst is. Aanmelding door kinderopvangaanbieders met VVE aanbod: Kinderopvangaanbieders, die VVE aanbod bieden, melden kinderen met een VVE verwijzing van de JGZ, die geplaatst (of ingeschreven) zijn, aan bij het centrale inschrijfpunt VVE van De Schoor: vve@deschoor.nl. Zij maken hiervoor gebruik van een kopie van de VVE verwijzing van de JGZ. Dit geldt dus ook voor kinderen die zij zelf hebben voorgedragen bij de JGZ voor een VVE verwijzing en waar de JGZ mee akkoord is gegaan. (zie verder route 4 en 5). De Schoor registreert: 1. de herkomst per gezondheidscentrum van de aanmeldingen 2. datum van ontvangst 3. de indicatie code (A, B, C of D of een combinatie hiervan) 4. de resultaten van alle aanmeldingen: - in traject van toeleiding naar een voorschoolse VVE voorziening - geplaatst op dagopvang met VVE - geplaatst op dagopvang zonder VVE - geplaatst bij gastouder zonder VVE - geplaatst op speelzaal met VVE - geplaatst op speelzaal zonder VVE - geplaatst in Startgroep - geplaatst bij Opstapje - geplaatst bij toeleidingsactiviteit MiniSamenSpel - geen resultaat

3 Route s aanmeldingen Via JGZ Route 1: Kind is gescreend op VVE kenmerken tijdens bezoek aan het consultatie bureau. Kind is: Nog niet geplaatst op een voorschoolse voorziening; Geplaatst bij een gastouder; Geplaatst bij een voorschoolse voorziening zonder VVE aanbod. Ouders zijn gemotiveerd en geven toestemming om VVE aanmelding door te sturen naar De Schoor. Medewerker toeleiding naar VVE neemt kind op in VVE kind administratie systeem. Stap2: Medewerker toeleiding naar VVE neemt telefonische contact op met de ouder. Geeft informatie over wat VVE is en het belang om deel te nemen. Wanneer de ouder de Nederlandse taal onvoldoende beheerst, wordt gezocht naar een pedagogisch medewerker die met deze ouder kan communiceren. Als dat niet lukt moet een tolk worden ingeschakeld. Bepalen of ouders eerst moeten starten bij MiniSamenSpel dan wel Opstapje of direct doorverwezen kunnen worden naar een kinderdagopvang of speelzaal locatie met VVE. Wanneer een ouder wil deelnemen aan VVE moet er onderscheid gemaakt worden tussen: ouder is toeslag gerechtigd acties: Algemene informatie over VVE kinderopvang toesturen, met overzicht van alle Almeerse aanbieders van kinderopvang (en hun website) met VVE aanbod; Na 6 weken telefonisch contact met ouders, vraag of alle informatie goed is aangekomen en of ouders hebben ingeschreven of nog vragen hebben; Bij niet inschrijven of geen actie van ouders reden achterhalen; - ouder heeft gekozen voor kinderdagopvang zonder VVE en wil niet van KDV/gastouder veranderen - ouder heeft bezwaren tegen kinderopvang - ouder heeft financiële bezwaren - ouder is niet gemotiveerd - overig Wanneer ouders meer informatie of een persoonlijker benadering nodig hebben een huisbezoek afspreken; Wanneer na maximaal 4 contactmomenten geen resultaat is bereikt, wordt het toeleidingstraject afgesloten. Registreren onder non-bereik; Wanneer ouder geen gebruik wil maken van kinderdagopvang maar wel van speelzaalaanbod: vooralsnog ( tot september 2013) ouder VVE speelzaalaanbod aanbieden. (Voor verdere acties zie bij: Ouder is niet toeslaggerechtigd); Resultaat terugkoppelen aan JGZ.

4 Ouder is niet toeslaggerechtigd Acties: Informatie over VVE speelzaalvoorzieningen in de buurt en inschrijfmogelijkheden toesturen; Na ca 6 weken check of ouders hebben ingeschreven; Bij geen inschrijving nogmaals telefonisch contact opnemen en reden achterhalen; - ouder bezoekt voorschoolse voorziening zonder VVE en wil niet veranderen - ouder wil alleen gebruik maken van een reguliere speelzaal plek (2 dagdelen) - ouder heeft bezwaren tegen een voorschoolse voorziening - ouder heeft financiële bezwaren - ouder is niet gemotiveerd - overig Wanneer ouders meer informatie of een persoonlijker benadering nodig hebben een huisbezoek afspreken. Wanneer na 4 contactmomenten geen resultaat is bereikt, wordt het toeleidingstraject afgesloten. Registreren onder non-bereik. Resultaat terugkoppelen aan JGZ. Stap 5: Alle resultaten worden toegevoegd aan het VVE kind administratie systeem. Route 2: Kinderen zijn gescreend tijdens bezoek consultatie bureau. Ouders zijn niet gemotiveerd en geven geen toestemming om aanmelding VVE door te sturen naar De Schoor. JGZ houdt per gezondheidscentrum een staffellijst bij van kinderen die niet toegeleid kunnen worden naar VVE. Maandelijks wordt deze staffellijst gestuurd naar het centrale aanmeldingspunt voor VVE bij De Schoor (of g d naar vve@deschoor.nl). Medewerker toeleiding naar VVE neemt aantallen per gezondheidscentrum op in het VVE kind administratie systeem. De JGZ informeert deze ouders over de mogelijkheid van deelname aan MiniSamenspel.

5 Route 3: Kinderen maken gebruik van een reguliere plaats op een speelzaal en worden door de pedagogisch medewerker gescreend op VVE kenmerken volgens de doelgroepdefinitie. De pedagogisch medewerker dient, via een , bij de JGZ verpleegkundige van het gezondheidscentrum van het betreffende kind een verzoek tot VVE aanmelding in. Ondervermelding van de reden en altijd met toestemming van ouders. Wanneer de JGZ verpleegkundige akkoord is: - meldt zij dit via de mail aan de pedagogisch medewerker van de speelzaal - stuurt zij een aanmelding VVE naar de afdeling VVE van De Schoor Wanneer de JGZ verpleegkundige twijfels heeft over de VVE aanmelding: - roept zij de ouder op voor een extra consult - koppelt zij dit terug aan de pedagogisch medewerker van de speelzaal Wanneer de JGZ verpleegkundige niet akkoord is met de VVE aanmelding: - koppelt zij dit terug aan de pedagogisch medewerker van de speelzaal - bespreken zij het betreffende kind op het eerstvolgend samenwerkingsoverleg op de speelzaal De afdeling planning van De Schoor biedt VVE dagdelen aan, aan betreffende ouder. De resultaten worden toegevoegd aan het VVE kind administratie systeem. Via de kinderopvangorganisaties: Route 4: Kinderen maken gebruik van een kinderdagopvangplaats met VVE aanbod. JGZ geeft de VVE verwijzing mee aan ouders. Ouders melden de VVE verwijzing bij het kinderdagverblijf. Het kinderdagverblijf meldt de VVE verwijzing bij het centrale inschrijfpunt VVE van De Schoor middels een kopie van de JGZ verwijzing: De Schoor afd Toeleiding VVE Postbus BE Almere Of via de mail: vve@deschoor.nl De Schoor neemt het kind op in het VVE kindadministratie systeem.

6 Route 5: Kinderen maken gebruik van een kinderdagopvang plaats en zijn nog niet aangemeld voor VVE door de JGZ. Het kind wordt door de pedagogisch medewerker van het kinderdagverblijf gescreend op VVE kenmerken volgens de doelgroepdefinitie. De pedagogisch medewerker dient, via een , bij de JGZ verpleegkundige van het gezondheidscentrum van het betreffende kind een verzoek tot VVE aanmelding in. Ondervermelding van de reden en altijd met toestemming van ouders. Wanneer de JGZ verpleegkundige akkoord is: Stuurt zij de VVE verwijzing naar de ouders, met het verzoek dit mee te nemen naar het kinderdagverblijf. Wanneer de JGZ verpleegkundige twijfels heeft over de VVE aanmelding: - roept zij de ouder op voor een extra consult - koppelt zij dit terug aan de pedagogisch medewerker van het kinderdagverblijf Wanneer de JGZ verpleegkundige niet akkoord is met de VVE aanmelding: - koppelt zij dit terug aan de pedagogisch medewerker van het kinderdagverblijf, met vermelding van reden Het kinderdagverblijf meldt de VVE verwijzing aan bij het centrale inschrijfpunt VVE van De Schoor middels een kopie van de verwijzing: De Schoor afd Toeleiding VVE Postbus BE Almere Of via de mail: vve@deschoor.nl De resultaten worden toegevoegd aan het VVE kind administratie systeem.

Werkproces sluitende aanpak toeleiding naar VVE

Werkproces sluitende aanpak toeleiding naar VVE Werkproces sluitende aanpak toeleiding naar VVE Versie september 2015 Almere 2015-2019 In Almere streven we naar een zo hoog mogelijk bereik van doelgroepkinderen. Sinds 2012 werkt de jeugd gezondheid

Nadere informatie

EXPERTISENETWERK NUL TOT ZES JAAR ALMERE. Werkproces sluitende aanpak toeleiding naar VVE. Versie januari 2018

EXPERTISENETWERK NUL TOT ZES JAAR ALMERE. Werkproces sluitende aanpak toeleiding naar VVE. Versie januari 2018 Werkproces sluitende aanpak toeleiding naar VVE Versie 1 Werkproces sluitende aanpak toeleiding naar VVE Versie In Almere streven we naar een zo hoog mogelijk bereik van doelgroepkinderen. Om dit doel

Nadere informatie

Protocol Vroegsignalering VVE Alle doelgroepkinderen in beeld

Protocol Vroegsignalering VVE Alle doelgroepkinderen in beeld Protocol Vroegsignalering VVE Alle doelgroepkinderen in beeld Inleiding In het kader van het OnderwijsKansenbeleid 1 heeft de gemeente de wettelijke taak om alle kinderen met een (risico op een) taalachterstand

Nadere informatie

Uitwerking van de Stappen Voor- en vroegschoolse educatie in Salland

Uitwerking van de Stappen Voor- en vroegschoolse educatie in Salland Uitwerking van de Stappen Voor- en vroegschoolse educatie in Salland 1. Signaleren 1.1 VVE beoordeling tijdens contactmoment op het consultatiebureau Jeugdgezondheidszorg (JGZ) (Uitvoerend: JGZ) 1.2 VVE

Nadere informatie

Subsidiekader Samenspel gemeente Den Haag

Subsidiekader Samenspel gemeente Den Haag Subsidiekader Samenspel gemeente Den Haag I. Inleiding De gemeente Den Haag streeft er naar om zoveel mogelijk doelgroepkinderen met een taalachterstand te bereiken en toe te leiden naar voor- en vroegschoolse

Nadere informatie

Jeugdgezondheidszorg en voor- en vroegschoolse educatie (VVE) Een handreiking

Jeugdgezondheidszorg en voor- en vroegschoolse educatie (VVE) Een handreiking Jeugdgezondheidszorg en voor- en vroegschoolse educatie (VVE) Een handreiking Inleiding - Achtergrond van de handreiking - Wijze van tot stand komen van handreiking - Informatie over VVE - Taken JGZ ten

Nadere informatie

VROEGSIGNALERING EN TOELEIDING VVE ARNHEM

VROEGSIGNALERING EN TOELEIDING VVE ARNHEM VROEGSIGNALERING EN TOELEIDING VVE ARNHEM Verwijsprocedure doelgroepkinderen Consultatiebureau en voorschoolse voorzieningen Inleiding Peuterspeelzalen en kinderdagverblijven bieden jonge kinderen een

Nadere informatie

Culemborgs VVE beleid 2011-2014

Culemborgs VVE beleid 2011-2014 Culemborgs VVE beleid 2011-2014 Wat is VVE? VVE staat voor voor- en vroegschoolse educatie. VVE is een programmatisch aanbod dat er op gericht is om taal- en ontwikkelingsachterstanden bij kinderen te

Nadere informatie

Vragen over privacy bij VVE

Vragen over privacy bij VVE Vragen over privacy bij VVE Oberon 1, december 2013 Om de toeleiding naar VVE goed te organiseren en te monitoren is het nodig gegevens over de doelgroepkinderen te delen tussen de betrokken partijen.

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2014 IN DE GEMEENTE. Hoorn

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2014 IN DE GEMEENTE. Hoorn RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2014 IN DE GEMEENTE Hoorn Plaats : Hoorn Nh Gemeentenummer : 0405 Onderzoeksnummer : 278266 Datum onderzoek : 30 september 2014

Nadere informatie

VVE en Careyn in Dordrecht

VVE en Careyn in Dordrecht VVE en Careyn in Dordrecht Even voorstellen: Careyn is een thuiszorgorganisatie en levert diensten in een groot gedeelte van ons land. In ons werkgebied wonen 1,7 mln inwoners. In Dordrecht is Careyn alleen

Nadere informatie

Visie Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) gemeente Goirle 2011-2014

Visie Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) gemeente Goirle 2011-2014 Visie Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) gemeente Goirle 2011-2014 1. Inleiding Kinderen ontplooien zich later beter in onderwijs en maatschappij als hun start goed is. Als een kind in de voor- of vroegschoolse

Nadere informatie

Concept-Convenant Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) Someren

Concept-Convenant Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) Someren Concept-Convenant Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) Someren De ondergetekenden: 1. Gemeente Someren, voor deze overeenkomst vertegenwoordigd door dhr. T. Maas, 2. Stichting PlatOO, voor deze overeenkomst

Nadere informatie

VVE & CB De rol van het consultatiebureau bij Voor- en Vroegschoolse Educatie

VVE & CB De rol van het consultatiebureau bij Voor- en Vroegschoolse Educatie VVE & CB De rol van het consultatiebureau bij Voor- en Vroegschoolse Educatie Documentverantwoordelijke: Dineke Brouwers Datum vaststelling: 17 mei 2011 Inhoudsopgave DE ROL VAN HET CONSULTATIEBUREAU BIJ

Nadere informatie

Convenant en Protocol

Convenant en Protocol Convenant en Protocol Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE-beleid) Gemeente Woudrichem 2015-2018 december 2015 Artikel 1 Doelstellingen convenant Het convenant dient om de samenwerking te formaliseren

Nadere informatie

Beginpagina INSTRUCTIES VOOR HET INVULLEN

Beginpagina INSTRUCTIES VOOR HET INVULLEN Beginpagina INSTRUCTIES VOOR HET INVULLEN De vragen in deze Landelijke VVE monitor hebben betrekking op de situatie in het schooljaar 2009 2010. Ideaal gesproken gaat u uit van één teldatum, het liefst

Nadere informatie

Omgevingsanalyse ter beoordeling van het taalaanbod in het Nederlands. Bestemd voor professionals werkzaam in de jeugdgezondheidszorg.

Omgevingsanalyse ter beoordeling van het taalaanbod in het Nederlands. Bestemd voor professionals werkzaam in de jeugdgezondheidszorg. Omgevingsanalyse ter beoordeling van het taalaanbod in het Nederlands Bestemd voor professionals werkzaam in de jeugdgezondheidszorg. RIVM/Centrum jeugdgezondheid 26 februari 2009 1 1. Inleiding 1.1 Aanleiding

Nadere informatie

PRAAT MET DE RAAD kort verslag

PRAAT MET DE RAAD kort verslag PRAAT MET DE RAAD kort verslag Datum: 19 mei 2015 Spreker: Corine Laurant, namens Stichting Kinderen en Ouders Onderwerp: Stichting Kinderen en Ouders als gesubsidieerde instelling voor peuterspeelzalen

Nadere informatie

Beleidskader Voor- en Vroegschoolse Educatie gemeente Deurne

Beleidskader Voor- en Vroegschoolse Educatie gemeente Deurne Beleidskader Voor- en Vroegschoolse Educatie gemeente Deurne 2012-2014 1 Vastgesteld door de gemeenteraad van Deurne op 2 1.Inleiding Wet Ontwikkelingskansen door kwaliteit en educatie De Wet OKE (Ontwikkelingskansen

Nadere informatie

Uitvoeringsnotitie VVE gemeente Dalfsen Uitwerking VVE-beleid en toelichting op de beleidsregels VVE

Uitvoeringsnotitie VVE gemeente Dalfsen Uitwerking VVE-beleid en toelichting op de beleidsregels VVE Uitvoeringsnotitie VVE gemeente Dalfsen Uitwerking VVE-beleid en toelichting op de beleidsregels VVE Dalfsen, augustus 2012 1 Inleiding Dit document is een uitwerking van de Notitie Beleid en uitvoering

Nadere informatie

VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE (VVE) WEESP-BREED

VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE (VVE) WEESP-BREED VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE (VVE) WEESP-BREED PROTOCOL SIGNALEREN, INDICEREN EN TOELEIDEN VVE PEUTERS door de Jeugdgezondheidszorg (consultatiebureau) 1.Inleiding Voor elk kind is het belangrijk dat

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE GEMEENTE. Westland

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE GEMEENTE. Westland RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE GEMEENTE Westland Plaats : Naaldwijk Gemeentenummer : 1783 Onderzoeksnummer : 293977 Datum onderzoek : 17 oktober 2017 Datum vaststelling

Nadere informatie

Uitwerking van de stappen Voor- en vroegschoolse educatie in Salland

Uitwerking van de stappen Voor- en vroegschoolse educatie in Salland Uitwerking van de stappen Voor- en vroegschoolse educatie in Salland 1. Signaleren 1.1 (Taal)ontwikkeling tijdens contactmoment op het consultatiebureau GGD IJsselland (Uitvoerend: GGD IJsselland) 1.2

Nadere informatie

De beste start voor uw kind. Peuteropvang en Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE)

De beste start voor uw kind. Peuteropvang en Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) De beste start voor uw kind Peuteropvang en Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) Wat is peuteropvang De peuteropvang is een veilige omgeving waar kinderen tussen de twee en vier jaar de ruimte hebben

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2014 IN DE GEMEENTE

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2014 IN DE GEMEENTE Inspectie van het Onderwijs Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2014 IN DE GEMEENTE Heerhugowaard Plaats Gemeentenummer

Nadere informatie

Voorschoolse voorzieningen in Purmerend 2011

Voorschoolse voorzieningen in Purmerend 2011 Voorschoolse voorzieningen in Purmerend 2011 Gemeente Purmerend Afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling Juli 2011 INHOUDSOPGAVE Samenvatting.....2 1 Inleiding. 2 2. Begrippenkader...2 3. Aanleiding........3

Nadere informatie

Prestatie-overeenkomst subsidie peuterspeelzaal Lennisheuvel en WE- doelgroepkinderen in 2016: H. SchujjŗmşíP-^''^

Prestatie-overeenkomst subsidie peuterspeelzaal Lennisheuvel en WE- doelgroepkinderen in 2016: H. SchujjŗmşíP-^''^ Prestatie-overeenkomst subsidie peuterspeelzaal Lennisheuvel en WE- doelgroepkinderen in 2016: Activiteit; Stellers: Conny van Aarle Akkoord: Gemeente Boxtel, afd. Maatschappelijke Ontwikkeling H. Schuurman;

Nadere informatie

Masterplan Het Jonge Kind

Masterplan Het Jonge Kind Masterplan Het Jonge Kind Plan van aanpak effectief bestrijden van leer en ontwikkelachterstanden bij jonge kinderen Versie 2, oktober 2013 De aanloop In het regeerakkoord Vrijheid en verantwoordelijkheid

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2017 IN DE GEMEENTE. Heerhugowaard

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2017 IN DE GEMEENTE. Heerhugowaard RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2017 IN DE GEMEENTE Heerhugowaard Plaats : Heerhugowaard Gemeentenummer : 0398 Onderzoeksnummer : 293167 Datum onderzoek : 23 mei

Nadere informatie

voor- en vroegschoolse educatie Convenant uitvoering Boxtels model

voor- en vroegschoolse educatie Convenant uitvoering Boxtels model Convenant uitvoering Boxtels model Impuls kwaliteit VVE beleid Boxtel 6 juli 2011 Aanleiding en doelstelling bestuurlijk convenant Met ingang van de Wet Ontwikkelingskansen door Kwaliteit en Educatie krijgt

Nadere informatie

Voorschoolse voorzieningen Ommen

Voorschoolse voorzieningen Ommen Voorschoolse voorzieningen Ommen Ommen, juni 2012 Wat is Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) Voor- en Vroegschoolse Educatie is bedoeld voor kinderen vanaf ongeveer 2½ jaar. Sommige kinderen in die leeftijd

Nadere informatie

Voorschoolse voorzieningen Ommen

Voorschoolse voorzieningen Ommen Voorschoolse voorzieningen Ommen Ommen, november 2012 Voorschoolse voorzieningen Ommen Peuterontwikkeling in Ommen; in het belang van peuters Uw kind gaat naar een peuterspeelzaal of kinderdagverblijf

Nadere informatie

Notitie Wet OKE. Gemeente Zeevang 2010

Notitie Wet OKE. Gemeente Zeevang 2010 GEMEENTE ZEEVANG Notitie Wet OKE Gemeente Zeevang 2010 Ferdinand Haselaar/ Eveline Tijmstra Gemeente Zeevang Januari 2011 Vastgesteld bij raadsbesluit van 15 februari 2011 Bekend gemaakt op 3 maart 2011

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2014 IN DE GEMEENTE. Purmerend

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2014 IN DE GEMEENTE. Purmerend RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2014 IN DE GEMEENTE Purmerend Plaats : Purmerend Gemeentenummer : 0439 Onderzoeksnummer : 278362 Datum onderzoek : 24 november 2014

Nadere informatie

Feitenkaart VVE-monitor Rotterdam 2012 Onderzoek peuterspeelzalen en kinderdagverblijven

Feitenkaart VVE-monitor Rotterdam 2012 Onderzoek peuterspeelzalen en kinderdagverblijven Feitenkaart VVE-monitor Rotterdam 2012 Onderzoek peuterspeelzalen en kinderdagverblijven 1 Onderzoek en Business Intelligence Deze feitenkaart bevat de resultaten van de jaarlijkse Oktobertelling onder

Nadere informatie

BIJLAGE 4. WAARDERINGSKADER VVE GEMEENTELIJK NIVEAU

BIJLAGE 4. WAARDERINGSKADER VVE GEMEENTELIJK NIVEAU BIJLAGE 4. WAARDERINGSKADER VVE GEMEENTELIJK NIVEAU In deze bijlage is het waarderingskader en de normering voor de voor- en vroegschoolse educatie op gemeentelijk niveau opgenomen. Het waarderingkader

Nadere informatie

Convenant Proces van signalering, toeleiding en plaatsing voor- en vroegschoolse educatie

Convenant Proces van signalering, toeleiding en plaatsing voor- en vroegschoolse educatie Convenant Proces van signalering, toeleiding en plaatsing voor- en vroegschoolse educatie De ondergetekenden: 1. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten 2. De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2014 IN DE GEMEENTE. Terschelling

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2014 IN DE GEMEENTE. Terschelling RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2014 IN DE GEMEENTE Terschelling Plaats : West-Terschelling Gemeentenummer : 0093 Onderzoeksnummer : 278069 Datum onderzoek : 19

Nadere informatie

Onderwerp: Subsidieregeling tegemoetkoming kosten kinderopvang gemeente Overbetuwe 2017

Onderwerp: Subsidieregeling tegemoetkoming kosten kinderopvang gemeente Overbetuwe 2017 Onderwerp: Subsidieregeling tegemoetkoming kosten kinderopvang gemeente Overbetuwe 2017 Ons kenmerk: 16BWB00022 Burgemeester en wethouders van de gemeente Overbetuwe; gelezen het advies van de Participatieraad

Nadere informatie

Subsidieregeling Voorschools aanbod gemeente Arnhem

Subsidieregeling Voorschools aanbod gemeente Arnhem GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Arnhem. Nr. 32815 24 maart 2016 Subsidieregeling Voorschools aanbod gemeente Arnhem Op 8 december 2015 heeft het college van burgemeester en wethouders de 'Subsidieregeling

Nadere informatie

Peuterspeelgroep voor een goede start op de basisschool

Peuterspeelgroep voor een goede start op de basisschool Peuterspeelgroep voor een goede start op de basisschool natuurlijk samen! Peuterspeelgroep voor een goede start op de basisschool De Gemeente Noordenveld wil graag dat alle peuters in de gemeente Noordenveld

Nadere informatie

Harmonisatie peuterspeelzalen en kinderopvang in de gemeente West Maas en Waal

Harmonisatie peuterspeelzalen en kinderopvang in de gemeente West Maas en Waal Harmonisatie peuterspeelzalen en kinderopvang in de gemeente West Maas en Waal Wat is harmonisatie? Voor peuterspeelzalen en kinderdagverblijven zijn er verschillende wettelijke regels. Vanaf 1 januari

Nadere informatie

Kinderdagverblijf Buitenpret. Peuterspeelleergroep De Krullevaar Peuterspeelleergroep Pim&Pom PROTOCOL VVE

Kinderdagverblijf Buitenpret. Peuterspeelleergroep De Krullevaar Peuterspeelleergroep Pim&Pom PROTOCOL VVE Kinderdagverblijf Buitenpret Peuterspeelleergroep De Krullevaar Peuterspeelleergroep Pim&Pom PROTOCOL VVE INHOUDSOPGAVE Inleiding 3 1. Omschrijving VVE 1.1 Algemeen 3 1.2 Doelgroepbepaling 4 1.3 Toeleiding

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE GEMEENTE. Blaricum

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE GEMEENTE. Blaricum RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE GEMEENTE Blaricum Plaats : Blaricum Gemeentenummer : 0376 Onderzoeksnummer : 293985 Datum onderzoek : 3 oktober 2017 Datum vaststelling

Nadere informatie

PROTOCOL SAMENWERKING TUSSEN DE CONSULTATIESBUREAUS EN DE VVE - PEUTERSPEELZALEN. Voor de periode in de gemeente Halderberge.

PROTOCOL SAMENWERKING TUSSEN DE CONSULTATIESBUREAUS EN DE VVE - PEUTERSPEELZALEN. Voor de periode in de gemeente Halderberge. PROTOCOL SAMENWERKING TUSSEN DE CONSULTATIESBUREAUS EN DE VVE - PEUTERSPEELZALEN. Voor de periode 2010-2011. in de gemeente Halderberge. Het realiseren van de sluitende aanpak in het kader van de Voor-

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2014 IN DE GEMEENTE. Mill en Sint Hubert

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2014 IN DE GEMEENTE. Mill en Sint Hubert RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2014 IN DE GEMEENTE Mill en Sint Hubert Plaats : Mill Gemeentenummer : 0815 Onderzoeksnummer : 276859 Datum onderzoek : 14 juli

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN IN DE GEMEENTE. Leek

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN IN DE GEMEENTE. Leek RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2016-2017 IN DE GEMEENTE Leek Plaats : Leek Gemeentenummer : 0022 Onderzoeksnummer : 292408 Datum onderzoek : 14 maart 2017 Datum

Nadere informatie

M O N T F O O R T g e m e e n t e

M O N T F O O R T g e m e e n t e g e m e e n t e Beleidsnotitie Wet Ontwikkelingskansen door Kwaliteit en Educatie Wettelijk kader Op 1 augustus 2010 is de Wet OKE (Wet Ontwikkelingskansen door Kwaliteit en Educatie) in werking getreden.

Nadere informatie

Vastgesteld Stuurgroep VVE Zaanstad 7 december 2017

Vastgesteld Stuurgroep VVE Zaanstad 7 december 2017 ONDERSTEUNING IN DE VOORSCHOOLSE PERIODE Vastgesteld Stuurgroep VVE Zaanstad 7 december 2017 INLEIDING Het grootste deel van de kinderen ontwikkelt zich normaal; zij bezoeken zonder noemenswaardige bijzonderheden

Nadere informatie

Uitvoeringskader Voorschoolse educatie Amstelveen

Uitvoeringskader Voorschoolse educatie Amstelveen Uitvoeringskader Voorschoolse educatie Amstelveen Jeugd & Samenleving, september 2017 Inhoud 1. Inleiding 2 2. Achtergrond 3 3. Uitvoeringskader VVE 4 Bijlage 1 9 1. Aanleiding 9 2. De indicatiestelling

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2015 IN DE GEMEENTE. Midden Delfland

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2015 IN DE GEMEENTE. Midden Delfland RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2015 IN DE GEMEENTE Midden Delfland Plaats : Schipluiden Gemeentenummer : 1842 Onderzoeksnummer : 286929 Datum onderzoek : 11 januari

Nadere informatie

info over de voorschool Voor- en Vroegschoolse educatie

info over de voorschool Voor- en Vroegschoolse educatie info over de voorschool Voor- en Vroegschoolse educatie Voorwoord Partou Kinderopvang Beste ouders/verzorgers, U heeft uw kind aangemeld voor een voorschool. In dit boekje vindt u alle informatie over

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2015 EN 2016 IN DE GEMEENTE. Leeuwarderadeel

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2015 EN 2016 IN DE GEMEENTE. Leeuwarderadeel RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2015 EN 2016 IN DE GEMEENTE Leeuwarderadeel Plaats : Stiens Gemeentenummer : 0081 Onderzoeksnummer : 288786 Datum onderzoek : 21

Nadere informatie

Omgevingsanalyse ter beoordeling van het taalaanbod in het Nederlands

Omgevingsanalyse ter beoordeling van het taalaanbod in het Nederlands Briefrapport 295001008/2009 S. Postma Omgevingsanalyse ter beoordeling van het taalaanbod in het Nederlands Bestemd voor professionals werkzaam in de jeugdgezondheidszorg RIVM-briefrapport 295001008/2009

Nadere informatie

BELEIDSNOTITIE. Doelgroepen bepaling en toeleiding VVE. in de GEMEENTEN. Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn

BELEIDSNOTITIE. Doelgroepen bepaling en toeleiding VVE. in de GEMEENTEN. Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn BELEIDSNOTITIE Doelgroepen bepaling en toeleiding VVE in de GEMEENTEN Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn Inhoudsopgave blz. 1. Achtergrond 3 1.1 Aanleiding 3 1.2 Doel 3 1.3 Leeswijzer 3 2 Beleidskaders

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN IN DE GEMEENTE. Eersel

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN IN DE GEMEENTE. Eersel RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2016-2017 IN DE GEMEENTE Eersel Plaats : Eersel Gemeentenummer : 0770 Onderzoeksnummer : 292514 Datum onderzoek : 16 maart 2017

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2014 IN DE GEMEENTE. Stadskanaal

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2014 IN DE GEMEENTE. Stadskanaal RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2014 IN DE GEMEENTE Stadskanaal Plaats : Stadskanaal Gemeentenummer : 0037 Onderzoeksnummer : 279577 Datum onderzoek : 19 november

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2014 IN DE GEMEENTE. Leiderdorp

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2014 IN DE GEMEENTE. Leiderdorp RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2014 IN DE GEMEENTE Leiderdorp Plaats : Leiderdorp Gemeentenummer : 0547 Onderzoeksnummer : 279088 Datum onderzoek : 24 november

Nadere informatie

ALGEMEEN We beginnen met enkele vragen over VVE in uw gemeente.

ALGEMEEN We beginnen met enkele vragen over VVE in uw gemeente. ALGEMEEN We beginnen met enkele vragen over VVE in uw gemeente. 1. Subsidieert uw gemeente de uitvoering van VVE programma's in PEUTERSPEELZALEN? Ja Nee 2. Subsidieert uw gemeente de uitvoering van VVE

Nadere informatie

Inspectierapport Villa Vrolijk (KDV) Spanjaardspad BR SCHOONEBEEK Registratienummer

Inspectierapport Villa Vrolijk (KDV) Spanjaardspad BR SCHOONEBEEK Registratienummer Inspectierapport Villa Vrolijk (KDV) Spanjaardspad 86 7761BR SCHOONEBEEK Registratienummer 494169266 Toezichthouder: GGD Drenthe In opdracht van gemeente: Emmen Datum inspectie: 15-04-2015 Type onderzoek

Nadere informatie

Harmonisatie kinderopvang en peuterspeelzaalwerk in de gemeente West Maas en Waal per

Harmonisatie kinderopvang en peuterspeelzaalwerk in de gemeente West Maas en Waal per Beleidskader + financiële uitwerking Harmonisatie kinderopvang en peuterspeelzaalwerk in de gemeente West Maas en Waal per 01-01-2018 Vastgesteld door de gemeenteraad van West Maas en Waal op 21 september

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2015 EN 2016 IN DE GEMEENTE. Oss

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2015 EN 2016 IN DE GEMEENTE. Oss RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2015 EN 2016 IN DE GEMEENTE Oss Plaats : Oss Gemeentenummer : 0828 Onderzoeksnummer : 288836 Datum onderzoek : 4 april 2016 Datum

Nadere informatie

Inleiding bij het protocol De zeven fasen bij de overgang van de voorschoolse instelling naar de basisschool.

Inleiding bij het protocol De zeven fasen bij de overgang van de voorschoolse instelling naar de basisschool. Inleiding bij het protocol De zeven fasen bij de overgang van de voorschoolse instelling naar de basisschool. Het protocol bestaat uit zeven fasen, die door een kind doorlopen worden bij de overgang van

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN IN DE GEMEENTE. Kollumerland c.a.

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN IN DE GEMEENTE. Kollumerland c.a. RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2016-2017 IN DE GEMEENTE Kollumerland c.a. Plaats : Kollum Gemeentenummer : 0079 Onderzoeksnummer : 292416 Datum onderzoek : 14

Nadere informatie

Monitor voor- en vroegschoolse educatie 2012/2013

Monitor voor- en vroegschoolse educatie 2012/2013 dit is een LEA plus project -www.lea.almere.nl- -Dit is een LEA plus project-www.leaplusalmere.nl Monitor voor- en vroegschoolse educatie 2012/2013 Telefoon 14 036 info@almere.nl www.almere.nl Heeft u

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2015 IN DE GEMEENTE. Heerenveen

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2015 IN DE GEMEENTE. Heerenveen RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2015 IN DE GEMEENTE Heerenveen Plaats : Heerenveen Gemeentenummer : 0074 Onderzoeksnummer : 287974 Datum onderzoek : 18 februari

Nadere informatie

Beleidsnotitie Aanbod voor peuters Gemeente Buren

Beleidsnotitie Aanbod voor peuters Gemeente Buren Beleidsnotitie Aanbod voor peuters 2017-2020 Gemeente Buren Inhoudsopgave 1. Huidige situatie 4 Waar gaat het over? 4 Wat doen we al? 4 2. Vergroten bereik peuters 6 Wat gaan we doen? 6 Doel 6 Behoefte

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2015 EN 2016 IN DE GEMEENTE. Winsum

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2015 EN 2016 IN DE GEMEENTE. Winsum RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2015 EN 2016 IN DE GEMEENTE Winsum Plaats : Winsum Gn Gemeentenummer : 0053 Onderzoeksnummer : 289165 Datum onderzoek : 21 april

Nadere informatie

UITVOERINGSPROGRAMMA 2013

UITVOERINGSPROGRAMMA 2013 UITVOERINGSPROGRAMMA 2013 VVE IN HAARLEMEMRLIEDE CA. Y.Mahrach dec 2013 Inleiding Per 1 augustus 2010 is de wetgeving voor onderwijsachterstanden en voor- en vroegschoolse educatie gewijzigd. De gemeente

Nadere informatie

Harmonisatie peuterspeelzalen en kinderopvang in de gemeente Druten

Harmonisatie peuterspeelzalen en kinderopvang in de gemeente Druten Harmonisatie peuterspeelzalen en kinderopvang in de gemeente Druten November 2017 Wat is harmonisatie? Voor peuterspeelzalen en kinderdagverblijven zijn er verschillende wettelijke regels. Vanaf 1 januari

Nadere informatie

Inspectierapport Christelijke Kinderopvang Noordoost Friesland Krummel (KDV) Voorstraat 36 9285 NS BUITENPOST

Inspectierapport Christelijke Kinderopvang Noordoost Friesland Krummel (KDV) Voorstraat 36 9285 NS BUITENPOST Inspectierapport Christelijke Kinderopvang Noordoost Friesland Krummel (KDV) Voorstraat 36 9285 NS BUITENPOST Toezichthouder: GGD Fryslân In opdracht van gemeente: ACHTKARSPELEN Datum inspectie: 03-06-2014

Nadere informatie

Voorbeeldconvenant Vooren Vroegschoolse Educatie

Voorbeeldconvenant Vooren Vroegschoolse Educatie Voorbeeldconvenant Vooren Vroegschoolse Educatie Partijen: Schoolbestu(u)r(en) basisonderwijs :... Bestu(u)r(en) kinderopvang :... Bestu(u)r(en) peuterspeelzaalwerk :... Gemeente :... < Overige partijen

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2014 IN DE GEMEENTE. Beverwijk

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2014 IN DE GEMEENTE. Beverwijk RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2014 IN DE GEMEENTE Beverwijk Plaats : Beverwijk Gemeentenummer : 0375 Onderzoeksnummer : 279708 Datum onderzoek : 10 december 2014

Nadere informatie

PROGRAMMA 2018 Voor- en Vroegschoolse Educatie + Subsidie peuteropvang

PROGRAMMA 2018 Voor- en Vroegschoolse Educatie + Subsidie peuteropvang PROGRAMMA 2018 Voor- en Vroegschoolse Educatie + Subsidie peuteropvang HAARLEMMERLIEDE en SPAARNWOUDE Vastgesteld door burgemeester en wethouders op 12 december 2017 Inleiding Per 1 augustus 2010 is de

Nadere informatie

3. Verantwoordelijkheden De verantwoordelijkheden zijn beschreven in de werkwijze hieronder.

3. Verantwoordelijkheden De verantwoordelijkheden zijn beschreven in de werkwijze hieronder. 1.1. Plaatsingen Inhoud 1. Inleiding 2. Definities 3. Verantwoordelijkheden 4. Werkwijze 5. Planning 6. Bijbehorende documenten, formulieren en procedures 1. Inleiding Met de procedure plaatsingen geven

Nadere informatie

Evaluatie pilot VVE Nieuwleusen

Evaluatie pilot VVE Nieuwleusen Evaluatie VVE Pilot Nieuwleusen Een samenwerking tussen: Doomijn peuterspeelzaal Kon. Julianalaan Landstede Kinderdagverblijf t Hummelhof Carinova consultatiebureau Nieuwleusen Gemeente Dalfsen Maart,

Nadere informatie

Convenant uitvoering Boxtels model. Kwaliteit VVE beleid Boxtel Maart 2017

Convenant uitvoering Boxtels model. Kwaliteit VVE beleid Boxtel Maart 2017 Convenant uitvoering Boxtels model Kwaliteit VVE beleid Boxtel Maart 2017 Inleiding De Voor- en Vroegschoolse Educatie en de daarmee te behalen opbrengsten in de ontwikkeling van kinderen staan landelijk

Nadere informatie

niet-geharmoniseerde kinderdagverblijven

niet-geharmoniseerde kinderdagverblijven Hulpdocument aanvraag en verantwoording van resultaten en activiteiten Pagina 1-12 Inleiding De directie Jeugd en Onderwijs en een vertegenwoordiging van de kinderopvangorganisaties die voorschoolse educatie

Nadere informatie

Subsidieverordening peuterprogramma gemeente Stein

Subsidieverordening peuterprogramma gemeente Stein Betreft Vergaderdatum Subsidieverordening peuterprogramma gemeente Stein 26-maart-2015 Gemeenteblad 2015 / 101 Agendapunt 6 Aan de Raad Voorstel De gemeenteraad wordt voorgesteld: - De 'subsidieverordening

Nadere informatie

Feitenkaart vve-monitor Rotterdam 2016

Feitenkaart vve-monitor Rotterdam 2016 Mei 2017 Feitenkaart vve-monitor Rotterdam 2016 Onderzoek kinderopvanglocaties Deze feitenkaart bevat de resultaten van de jaarlijkse oktobertelling onder alle Rotterdamse kinderopvanglocaties (peuterspeelzalen

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2015 IN DE GEMEENTE. Midden-Drenthe

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2015 IN DE GEMEENTE. Midden-Drenthe RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2015 IN DE GEMEENTE Midden-Drenthe Plaats : Beilen Gemeentenummer : 1731 Onderzoeksnummer : 288094 Datum onderzoek : 11 februari

Nadere informatie

Notitie Wet Ontwikkelingskansen door kwaliteit en educatie (Wet OKE); (ingangsdatum 1 augustus 2010)

Notitie Wet Ontwikkelingskansen door kwaliteit en educatie (Wet OKE); (ingangsdatum 1 augustus 2010) 1 Samenvatting Notitie Wet Ontwikkelingskansen door kwaliteit en educatie (Wet OKE); (ingangsdatum 1 augustus 2010) 1. Aanleiding: opstellen notitie Wet OKE De aanleiding van het opstellen van de notitie

Nadere informatie

Onderzoek doelgroepbereik VVE

Onderzoek doelgroepbereik VVE Onderzoek doelgroepbereik VVE Nulmeting Beleidsinformatie en Onderzoek Sector Control Samenstelling: Drs. C. Hogervorst BiO-rapport nr. 1203 December 2014 2 Inhoud 1. Inleiding 5 2. Resultaten 6 2.1. Omvang

Nadere informatie

Samen staan we sterker

Samen staan we sterker Samen staan we sterker Notitie voor Gemeente Berkelland over de harmonisatie en integratie van peuterspeelzaalwerk en kinderopvang in Eibergen-Rekken-Beltrum 4 september 2008 SKER-DHG 1 Inleiding Medio

Nadere informatie

Meertaligheid in voorschoolse periode Marga van Mil-Leijtens, OnderwijsAdvies 30 september 2011

Meertaligheid in voorschoolse periode Marga van Mil-Leijtens, OnderwijsAdvies 30 september 2011 Meertaligheid in voorschoolse periode Marga van Mil-Leijtens, OnderwijsAdvies 30 september 2011 Marga van Mil, 4 maart 2008 Programma Waar kom je meertaligheid tegen in voorschoolse periode? Voorbeelden

Nadere informatie

Ouderavond Harmonisatie Peuterspeelzalen Gemeente Barneveld

Ouderavond Harmonisatie Peuterspeelzalen Gemeente Barneveld Ouderavond Harmonisatie Peuterspeelzalen Gemeente Barneveld Doel van deze ouderavond Informatie geven over de komende veranderingen per 1 januari 2018. Wat verandert er en wat blijft gelijk voor ouders

Nadere informatie

Prestatieafspraken VVE in de gemeente Wijdemeren

Prestatieafspraken VVE in de gemeente Wijdemeren Prestatieafspraken VVE in de gemeente Wijdemeren Aanleiding Op basis van de Wet Primair Onderwijsartikel 167 en artikel 167b lid 1 sub b (WPO) en in samenhang met de Wet Ontwikkelingskansen door Kwaliteit

Nadere informatie

Burgemeester en wethouders van Gouda

Burgemeester en wethouders van Gouda Burgemeester en wethouders van Gouda Gelet op artikel 7 Algemene Subsidieverordening Gouda 2003; Overwegende dat: - aan alle kinderopvangorganisaties in de gemeente Gouda de mogelijkheid wordt geboden

Nadere informatie

VVE Wijdemeren. Afsprakennotitie GGD Doelgroepbepaling en Toeleiding

VVE Wijdemeren. Afsprakennotitie GGD Doelgroepbepaling en Toeleiding VVE Wijdemeren Afsprakennotitie GGD Doelgroepbepaling en Toeleiding GGD Gooi & Vechtstreek, afdeling Jeugdgezondheidszorg en gemeente Wijdemeren Juni 2011 Documenteigenaar: Gemeente Wijdemeren en Jeugdgezondheidszorg

Nadere informatie

Inspectierapport Kindcentrum Baalder (KDV) Weidehof 1a 7772GW HARDENBERG Registratienummer

Inspectierapport Kindcentrum Baalder (KDV) Weidehof 1a 7772GW HARDENBERG Registratienummer Inspectierapport Kindcentrum Baalder (KDV) Weidehof 1a 7772GW HARDENBERG Registratienummer 301399347 Toezichthouder: GGD IJsselland In opdracht van gemeente: HARDENBERG Datum inspectie: 30-10-2014 Type

Nadere informatie

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders Nummer: Datum vergadering: 03-08-2010 Onderwerp: Kadernota Harmonisatie voorschoolse voorzieningen Steenwijkerland 2011-2015 Conceptbesluit: 1. De kadernota "Harmonisatie

Nadere informatie

PROCEDURE + ZWOLS OVERDRACHTSFORMULIER

PROCEDURE + ZWOLS OVERDRACHTSFORMULIER PROCEDURE + ZWOLS OVERDRACHTSFORMULIER Overdracht kindgegevens van voorschoolse instellingen naar het basisonderwijs Inleiding Een goede, eenduidige overdracht van gegevens over kinderen van de voorschoolse

Nadere informatie

Inspectierapport Kinderdagverblijf De Pepermolen Peperstraat 57 1794 AJ OOSTEREND NH Registratienummer 106786970

Inspectierapport Kinderdagverblijf De Pepermolen Peperstraat 57 1794 AJ OOSTEREND NH Registratienummer 106786970 Inspectierapport Kinderdagverblijf De Pepermolen Peperstraat 57 1794 AJ OOSTEREND NH Registratienummer 106786970 Toezichthouder: GGD Hollands Noorden In opdracht van gemeente: Texel Datum inspectie: 18

Nadere informatie

Notitie evaluatie van de peuteropvang in Doetinchem: mei november 2013

Notitie evaluatie van de peuteropvang in Doetinchem: mei november 2013 Notitie evaluatie van de peuteropvang in Doetinchem: mei 2011 - november 2013 Inleiding Kaders van het beleid peuteropvang uit mei 2011 Huidige situatie in Doetinchem Het onderwijsachterstandenbeleid (OAB)

Nadere informatie

UITVOERINGSREGELING VOORSCHOOLSE EDUCATIE IN DE PEUTEROPVANG Burgemeester en Wethouders van de gemeente Boxtel:

UITVOERINGSREGELING VOORSCHOOLSE EDUCATIE IN DE PEUTEROPVANG Burgemeester en Wethouders van de gemeente Boxtel: UITVOERINGSREGELING VOORSCHOOLSE EDUCATIE IN DE PEUTEROPVANG Burgemeester en Wethouders van de gemeente Boxtel: overwegende dat: - het gewenst is activiteiten te stimuleren die bijdragen aan het gemeentelijke

Nadere informatie

Plaats Kinderdagverblijf Peuterspeelzaal School

Plaats Kinderdagverblijf Peuterspeelzaal School De gemeente Halderberge heeft tot taak het maken van proces- en resultaatafspraken bij Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE). Om deze afspraken te kunnen monitoren heeft de gemeente aan de GGD gevraagd

Nadere informatie

VVE beleid. Voor- en vroegschoolse educatie gemeente Leudal 2015-2016

VVE beleid. Voor- en vroegschoolse educatie gemeente Leudal 2015-2016 VVE beleid Voor- en vroegschoolse educatie gemeente Leudal 2015-2016 Vastgesteld door de gemeenteraad op 15 december 2015 Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Voor en vroegschoolse educatie 3 2. Wettelijke regelgeving

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2015 EN 2016 IN DE GEMEENTE. Menterwolde

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2015 EN 2016 IN DE GEMEENTE. Menterwolde RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2015 EN 2016 IN DE GEMEENTE Menterwolde Plaats : Muntendam Gemeentenummer : 1987 Onderzoeksnummer : 289166 Datum onderzoek : 25

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2015 IN DE GEMEENTE. Hoogezand-Sappemeer

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2015 IN DE GEMEENTE. Hoogezand-Sappemeer RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2015 IN DE GEMEENTE Hoogezand-Sappemeer Plaats : Hoogezand Gemeentenummer : 0018 Onderzoeksnummer : 288257 Datum onderzoek : 22

Nadere informatie

Een kleine groep kinderen heeft extra ondersteuning nodig. De 3+ groep is een voorbeeld van extra ondersteuning.

Een kleine groep kinderen heeft extra ondersteuning nodig. De 3+ groep is een voorbeeld van extra ondersteuning. TOEGANG 3+ GROEP 1. Aanleiding Sinds twee jaar draaien er 3+ groepen in Deventer. De 3+ groepen maken onderdeel uit van het palet van aanbod voor peuters. De afgelopen tijd is behoefte ontstaan aan nadere

Nadere informatie