The Campaign for Drawing. Inspirerende teken-ideeën voor:

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "The Campaign for Drawing. Inspirerende teken-ideeën voor:"

Transcriptie

1 The Campaign for Drawing Inspirerende teken-ideeën voor:

2 Teken-ideeën Je kent het wel: je hebt zin om iets te tekenen, je hebt de materialen al klaarliggen en voor je ligt het grote witte papier op tafel. Je gaat tekenen, maar wat? Alles kan, maar toch heb je geen idee Gelukkig heeft The Campaign for Drawing daar een oplossing voor. In dit document staan allemaal tekentips. Het zijn niet compleet uitgewerkte tekenopdrachten, maar ideeën die je kunnen inspireren om op je eigen manier aan de slag te gaan. Dus leg nog maar een stapel papier klaar, er is heel veel mogelijk! Aan de lijn Maak iets van een horizontale lijn. Teken een lange horizontale lijn op een rol papier of op losse vellen papier of direct op de muur. De lijn hoeft niet recht te zijn. Wat zou de lijn kunnen voorstellen? De horizon? De grond? Een tafelblad? Een koorddanskoord? Een waslijn? Teken op de lijn, boven de lijn of onder de lijn om te laten zien wat het is. Animatie Maak een flipboekje. Met een animatie breng je tekeningen tot leven. Een animatie maken hoeft niet ingewikkeld te zijn. Je kunt heel makkelijk een flipboekje maken. Een flipboekje is een boekje met op elke bladzijde een plaatje. Als je met je duim snel door het boekje bladert, lijken de plaatjes te veranderen in een tekenfilmpje. Als je op internet zoekt op flipboekje maken kom je wat handige sites tegen met uitleg. Op Youtube staan ook filmpjes waarop je voorbeelden van flipboekjes ziet of waar uitgelegd wordt hoe je ze maakt. Typ op Youtube flipboekje of flipbook in en je zult zien hoe eenvoudig of uitdagend het maken van een flipboekje kan zijn. Boek Maak met een groep een boek of een bloemlezing. Als je met een groep tekent, kan het leuk zijn om samen aan een project te werken. Zo kun je bijvoorbeeld samen een boek maken. Schrijf een kort verhaal in niet meer dan tien paragrafen, dat zich focust op een thema of op iets uit de omgeving. Print elke paragraaf en plak deze op vellen papier. Laat iedereen een vel papier kiezen en de paragraaf illustreren. Laat de papieren inbinden tot een boek. Ook kun je een eigen bloemlezing maken van gedichten. Kies allemaal een gedicht en maak daar een tekening bij. Zo maak je samen een eigen dichtbundel waar jullie favoriete gedichten in verzameld staan.

3 Cartoons Maak een stripboek van jouw levensverhaal. Je verdeelt een bladzijde in hokjes, tekent een verhaaltje, wat praatwolkjes en denkwolkjes erbij en je hebt je eigen stripverhaal. Het kan leuk zijn om je eens wat verder te verdiepen in cartoontekenen of striptekenen. Als je in de buurt van Groningen of Brussel woont, kun je een bezoekje brengen aan het stripmuseum. Of ga anders op expeditie naar een stripboekenwinkel en kijk eens wat rond en laat de verkoper zijn kennis over stripboeken met je delen. Of kijk eens op internet rond wat je allemaal kunt vinden over verschillende soorten stripboeken. Je zult zien dat er allerlei verschillende stijlen zijn, zowel in de manier van tekenen als in de manier waarop het verhaal verteld wordt. Als je wat inspiratie hebt opgedaan, kun je zelf aan de slag. Maak een stripboek van jouw levensverhaal, of een korte strip van iets geks wat je hebt meegemaakt. Of maak van jezelf een superheld met bijzondere krachten die het kwaad gaat bestrijden. Alles kan. Choreografie Tekenen en bewegen. Wat gebeurt er als je tekenen koppelt aan beweging? Kun je tekenen met je voeten in plaats van met je handen? Hoe kun je beweegpatronen vastleggen op een plat vlak? Experimenteer met verschillende materialen en lichaamsdelen om te ontdekken wat het beste werkt. Contouren Omtrekken Teken de contouren van mensen en objecten en schrijf de contouren vol met namen, verhalen en betekenissen om sprekende tekeningen te maken. Controle loslaten Iets wat je van te voren niet had bedacht. Gebruik stokjes om in het zand op het strand te tekenen, of teken met gekleurd krijt op de grond. Je kunt niet heel precies tekenen en bent afhankelijk van de vlakheid van de grond of van de wind en de golven op het strand. Probeer eens te tekenen met een krijtje of stift die je bevestigt aan een stok van een meter lang, op grote vellen papier die je op de grond legt. Druppel ecoline op papier en blaas met een rietje de druppels over het papier. Onderzoek in hoeverre je controle hebt over dit tekenen en in hoeverre een tekening zijn eigen leven leidt. En kijk hoe je deze tekeningen later kunt uitwerken. Ga met een groepje in een cirkel zitten met de ruggen naar elkaar toe gericht. Iedereen tekent iets wat hij of zij ziet. Daarna wisselt iedereen van plaats met iemand aan de andere kant van de cirkel en werk je verder aan de tekening van de ander. Vervolgens wisselt iedereen met degene naast hem/haar van tekening en werk je daarin verder. Het bijzondere is dat iedereen op een andere manier tekent. Door steeds van tekening te wisselen, wordt je manier van tekenen beïnvloed door wat de ander heeft getekend en ontstaan er dingen die jullie van tevoren niet hadden bedacht.

4 Culturele verschillen Onderzoek tekeningen uit verschillende landen. Onderzoek tekentechnieken uit verschillende culturen. Als je een activiteit in een museum organiseert, kun je onderzoek doen naar de culturen die terugkomen in de collectie. Denk aan Japanse Kalligrafie, Chinese rolschilderingen, Indiase miniatuurschilderijen, etc. Doorkijkje Verrassend uitzicht. Plak overtrekpapier, kalkpapier of een sheet op het raam om deelnemers te helpen om tekeningen te maken van het uitzicht door het raam. Je kunt ook glasplaten gebruiken waarop deelnemers met gaffer-tape of schildertape het uitzicht kunnen schetsen. Of je kunt een portret tekenen op een sheet van iemand die achter het raam staat. Je kunt deze sheet met behulp van een overheadprojector projecteren op een muur of op een groot vel papier om een muurschildering of een gigantische poster te maken. Ensceneer Breng de locatie tot leven. Breng de locatie waar je je activiteit organiseert tot leven. Is dit een historisch pand? Zorg dat je mensen regelt die in kostuums uit die tijd de geschiedenis tot leven brengen. Laat deze mensen poseren in een ruimte in het historische gebouw en laat de deelnemers ze schetsen. Historische kostuums zijn gemaakt van bijzondere stoffen en veranderen de vorm van het model. Ze zorgen voor interessante vormen en details om te tekenen. Als je locatie een museum is probeer dan een schilderij uit de collectie tot leven te brengen door het te ensceneren en laat de deelnemers dit natekenen. Er is nog plaats Vul de lege plekken op. Laat de deelnemers op zoek gaan naar lege plekken in de stad. Laat ze de lege plek in de stad vullen met een geprojecteerde tekening of laat ze met stoepkrijt op de grond een plattegrond tekenen van wat hier volgens hen zou moeten komen. Ook kun je deelnemers de plek laten fotograferen en een tekening laten maken van wat er toegevoegd zou moeten worden op deze plek. Vervolgens kan met behulp van een collage of fotoshop het getekende object op de plek worden geplaatst.

5 Getekend door herinneringen Oud en jong, oud en nieuw. Nodig oude mensen en jonge mensen om tekeningen te maken van herinneringen van toen ze klein waren. Door deze activiteit met een groep mensen van verschillende leeftijden te doen kan er een gesprek op gang komen over wat er allemaal door de jaren heen veranderd is, maar ook wat er voor overeenkomsten te vinden zijn. Gezichtspunten Bekijk het eens van een andere kant Op een dakterras tekenen wat je van bovenaf ziet of juist liggend op de grond tekenen wat je van onderen ziet zorgt voor een ongewoon perspectief. Vervormende spiegels of oppervlakken (bijvoorbeeld glanzende gebruiksvoorwe rpen zoals pannen of lepels) kunnen voor verrassende reflecties van landschappen of mensen zorgen. Groeiend stilleven Een stilleven dat groeit en beweegt. Stel een stilleven samen van diverse voorwerpen of laat de deelnemers zelf hun stilleven componeren. Vraag bezoekers om een voorwerp mee te nemen die dag, eventueel binnen een thema, om toe te voegen aan het groeiende stilleven. Het stilleven hoeft niet letterlijk nagetekend te worden. Deelnemers kunnen ook contouren van verschillende objecten in verschillende kleuren over elkaar geplaatst op het papier tekenen. Jezelf overtrekken Een portrettengalerij. Projecteer foto s van deelnemers op A1 vellen die op de muur hangen. Laat de deelnemer zichzelf met behulp van de projectie in grote lijnen tekenen om dit vervolgens verder uit te werken tot een zelfportret. Kaarten Breng je leven in kaart. Of je wijk. Bij kaarten denk je al snel aan aardrijkskunde. Maar je kunt van alles in kaart brengen: je leven, je favoriete boek, een denkbeeldige wereld Google bijvoorbeeld eens op atlas van de belevingswereld. Probeer zelf ook eens een kaart te maken van iets waar je normaal geen kaart van hebt. Vind je bovenstaande opdracht wat te abstract? Je kunt ook een kaart maken van het gebied waar je woont of van een route die je vaak aflegt. Het hoeft niet erg op een gewone kaart te lijken. Kijk als inspiratie bijvoorbeeld eens naar de kunst van de Aboriginals. Zij maken schilderijen van het landschap waar ze wonen. De schilderijen doen vaak aan kaarten denken, omdat het grootste gedeelte vanuit het vogelvluchtperspectief geschilderd is en de elementen in het landschap vereenvoudigd zijn tot symbolen. Maar niet alles wordt van bovenaf geschilderd. De Aboriginals schilderen wel sommige elementen van bovenaf gezien (vaak meren en velden), maar sommige elementen weer van opzij, bijvoorbeeld bergen, die te herkennen zijn aan hun opvallende profiel.

6 Kalligrafie Het nieuwe alfabet. Letters tekenen klinkt misschien saai, maar je kunt er meer mee dan je denkt. Je kunt een nieuw alfabet uitvinden, je kunt je laten inspireren door schriften van andere culturen Of: schrijf je naam groot op en maak van elke letter iets wat met jou te maken heeft, maar op zo n manier dat duidelijk blijft welke letter het is. Je kunt ook een tekening maken door alleen letters en cijfers te gebruiken. Karikaturen Een opvallend element in een gezicht. De kunst van het karikatuurtekenen kent een lange geschiedenis. Bij het karikatuurtekenen ben je niet alleen aan het observeren, maar ook aan het analyseren en interpreteren. Kijk als je tekent wat jou opvalt aan het gezicht van iemand en probeer daar in je tekening de nadruk te leggen. Je kunt het opvallende element uitvergroten of er de nadruk op leggen door het heel erg uit te werken terwijl je in de tekening minder aandacht besteed aan andere elementen van het gezicht. Als je een groep mensen allemaal een karikatuur laat maken van één persoon kun je de verschillende interpretaties goed terugzien. Kijkkaders geven Kijk eens door een kader. Door het gebruik van kijkkaders kun je beter focussen en kijk je op een andere manier naar de wereld. Binnen een kader gaan dingen je opvallen waar je normaal gesproken zonder kader overheen zou kijken. Kijkkaders kun je maken door een vierkantje of rechthoekje uit een kaart te knippen. Kleinkunst Verhalen komen tot leven. Laat deelnemers een verhaal verzinnen rond een thema. Laat ze figuren uitknippen voor een schaduwtheater of voor een poppenspel. Lichttekeningen Tekenen met licht. Met zaklantaarns kun je tekenen met licht. Je kunt deze tekeningen vastleggen met gebruik van digitale fotografie of video. Lijntekeningen Sterke lijnen en lange lijnen. Omdat een lijntekening een tekening is die hoofdzakelijk bestaat uit lijnen is de manier waarop je die lijnen tekent heel erg bepalend voor de tekening. Probeer te variëren in de manier waarop je lijnen tekent.

7 Variaties in lijnen: dikke lijn / dunne lijn continue lijn / onderbroken lijn korte lijnen / lange lijnen hoekige lijnen / golvende lijnen zwaar op het papier drukken / licht over het papier gaan sterke daadkrachtige lijnen / onzekere lijnen enkele lijnen / arceringen Je kunt een onderwerp een aantal keer schetsen, met elke keer andere soorten lijnen. Gebruik hierna verschillende soorten lijnen in één tekening om voor contrast te zorgen. Modeltekenen Het hoeft niet te lijken. Modeltekenen is een interessante ervaring. Het lijkt ontzettend moeilijk, want je wilt zo graag dat de tekening gaat lijken. Probeer modeltekenen op een speelsere manier te benaderen. Laat een model in veel verschillende houdingen staan, eerst 15 seconden per houding. Probeer in snelle lijnen de houding van het model te tekenen. Ook kun je blindtekenen. Bij blindtekenen kijk je alleen naar het model. Je ogen volgen de lijnen van het model terwijl je potlood op het papier de beweging van je ogen volgt. Hou je potlood op het papier en probeer niet op je papier te kijken. Er ontstaan gekke en soms verrassend treffende tekeningen. En je traint hiermee ook nog je hand-oogcoördinatie. En als je een paar blindtekeningen over elkaar heen maakt, krijg je een interessant lijnenspel. Kijk naar de wirwar van lijnen en zet je verbeelding aan het werk. Wat zie je in deze lijnen? Werk dit uit in een vervolgtekening. Muurschilderingen Mensen omtrekken op de muur. In een groep samen werken aan een muurschildering is erg leuk om te doen. Bovendien is een muurschildering een mooi blijvend aandenken aan deze activiteit. Je kunt ervoor kiezen om eerst schetsen te maken binnen een thema, en deze daarna samen uit te werken op de muur. Je kunt ook alle mensen in de groep in verschillende houdingen voor de muur laten staan en elkaar omtrekken en daarna deze figuren uitwerken. Omtrek Wat kun je allemaal omtrekken? Vaak is het moeilijkste aan een tekening: hoe je moet beginnen. Wat kan helpen, is eerst een omtrek maken. Op kleine schaal kun je een voorwerp omtrekken en de omtrek als startpunt gebruiken om het voorwerp af te maken. Ook kun je op grote vellen papier met iemand anders samen elkaar omtrekken. Daarna is het de uitdaging om de anonieme vorm te veranderen in een portret van die persoon. Hierbij kun je letten op kleding, accessoires, haarstijl en de expressie van die persoon.

8 Je kunt ook omtrekken laten overlappen en ze aan elkaar verbinden, hierdoor ontstaan nieuwe mogelijkheden. Omtrekken van een schaar kunnen elkaar zo overlappen dat er een beest ontstaat, bijvoorbeeld. Als je veel mensfiguren bij elkaar plaatst kun je allerlei gekke taferelen bedenken. Je kunt een publiek maken bij een wedstrijd of een concert, maar ook de figuren zo plaatsen dat ze een acrobatische act uitvoeren. Op rolletjes Bijzondere druktechnieken Vraag mensen om objecten met wielen mee te nemen en te tekenen met de sporen die ze maken. Je kunt hierbij denken aan onder andere speelgoedauto s, skeelers, fietsen en rolstoelen. Overhead projector Uitvergroten Vergroot individuele tekeningen door ze met behulp van een overheadprojector te projecteren op grote vellen papier op de muur. Deelnemers kunnen er posters van maken of als groepsproject een enorme panoramische collage maken. Patronen Patronen in de natuur of in kunstobjecten. Herhaling is de basis voor patronen. Hoe kan een patroon worden ontwikkeld door het herhalen van een enkele vorm? Hoe kun je door kleine veranderingen te maken in een patroon nieuwe patronen ontdekken? Hoe zie je patronen terug in de natuur of in kunstobjecten? Panorama In een andere richting tekenen. Een panorama is een brede blik op een landschap. Zoals bijvoorbeeld het panorama Mesdag: een schilderij van het Scheveningse landschap dat rond is en waar je middenin staat. Zie ook: Een tekening van 180 of 360 graden kan worden gemaakt door een groep, door samen op een plek te gaan zitten en elk in een andere richting te kijken en het uitzicht te tekenen. Het is als je dit als groep doet wel handig om afspraken te maken over de schaal, zodat je de tekeningen ook daadwerkelijk kunt samenvoegen als panorama. Plattegronden Hoe ziet jouw droomhuis eruit? Je kunt plattegronden maken van kamers, gebouwen, tuinen en landschappen. Je kunt een plattegrond maken van iets wat al bestaat, of iets wat zou kunnen bestaan. Als je als architect je droomhuis zou mogen ontwerpen, hoe zou het er dan uitzien? Of zou je liever een dierentuin willen bouwen, of een zwemparadijs? Geef je dromen vorm door een plattegrond te tekenen en andere mensen rond te leiden in jouw ontworpen plek.

9 Schaduwtekening De schaduw gaat een eigen leven leiden. Teken de schaduwen van planten, objecten of mensen. Wat kun je zien in de tekening? Transformeer de contour in een fantasie-object of fantasiedier. Spel Laat het toeval een rol spelen. Spel kun je inzetten om voor een toevals-element in de activiteit te zorgen. Je maakt de activiteit speelser waardoor mensen buiten de kaders denken en minder opstartproblemen hebben. Je kunt bijvoorbeeld denken aan: Een grabbelton met kleine grappige tekenopdrachtjes Een grabbelton met voorwerpen om na te tekenen Opgenomen audio instructies Een papiertje in drieën vouwen, de eerste persoon tekent een hoofd van een dier of personage en vouwt deze om, de tweede persoon een bovenlijf en de derde het onderlijf. De personen zien niet wat de andere getekend hebben. Pas aan het eind wordt bekend wat voor een wezen er is ontstaan. Speurtocht Een ontdekkingsreis op locatie. Zet een speurtocht uit die de bezoekers helpt om verborgen aspecten van de locatie te vinden en tekenen. Stap in je tekening Verplaats je in een andere situatie. Zorg voor een verkleedkist met allemaal gekke voorwe rpen. Laat deelnemers een voorwerp uit de verkleedkist kiezen. De deelnemer bedenkt in wat voor een situatie iemand dit zou kunnen dragen en tekent op een sheet een bijpassende achtergrond. Via een overheadprojector projecteer je de sheet op de muur en laat de deelnemer voor zijn achtergrond poseren als het karakter die het voorwerp draagt, de foto is een leuke souvenir om mee naar huis te nemen Tekendialoog Reactietekenen Tekenen kun je ook in dialoogvorm doen. Je tekent in tweetallen en je tekent om de beurt. Je reageert op elkaar in de tekening. Je kunt op verschillende manieren reageren: als een echo iets toevoegen aan iets wat al getekend is iets veranderen aan iets wat al getekend is iets toevoegen wat het tegenovergestelde is van wat al getekend is

10 Je kunt elkaar vrij laten in de manier waarop je op elkaar reageert, of je kunt er voor kiezen om afwisselend op verschillende manieren te reageren. Deze dialoog voer je alleen door te tekenen, dus tijdens het tekenen praat je niet met elkaar. Tekeningen-ruilbeurs Hoeveel is je tekening waard? Maak een marktkraampje voor de tekeningen-ruilbeurs. Op de toonbank kun je interessante voorwerpen om na te tekenen zetten. In het marktkraampje hang je allemaal kleine tekeningetjes op. Bezoekers kunnen een tekeningetje maken en deze ruilen voor een tekeningetje die in de marktkraam hangt. Tekeningen aanvullen Knippend plakkend tekenen. Knip foto s of afbeeldingen in stukjes. Plak een stukje op een groter vel papier. Maak een tekening door de tekens en lijnen van het stukje afbeelding te verlengen op het papier. Je kunt hiervoor ook afbeeldingen van fabeldieren of echte dieren gebruiken. Knip deze afbeeldingen in stukjes. Een of meerdere stukjes kunnen inspiratie leveren voor het tekenen van een fabeldier of fantasiedier. Tekenmachine Voor de uitvinders. Maak met stokjes, touw, lege waterflesjes, tape of wat voor ander materiaal je ook beschikbaar hebt een fantasie tekenmachine. Teken dan met de machine in plaats van met je handen. Veldschetsen Ga er op uit! Met een schetsboek en een potlood op zak verken je de omgeving op een geheel andere wijze. Je oog valt op een detail van een plantje waarvan je een schetsje wil maken, of ineens word je geraakt door de schoonheid van een vervallen gebouw. Alles kan het onderwerp zijn van een schetsje, dus er kunnen heel diverse onderwerpen in je schetsboek verschijnen. Maar misschien wil je wel een onderzoek doen, geef je jezelf een bepaalde focus zoals het schetsen van landschappen, lantaarnpalen, zwerfafval of tuinhekjes. Als je jezelf een focus geeft leer je je onderwerp beter kennen. Door verschillende landschappen, planten of bomen te tekenen ga je beter kijken en zie je meer variatie. Maar ook kun je een speelsere focus nemen. Teken alleen rode voorwerpen, of alleen driehoekige voorwerpen, of alleen voorwerpen waarvan de naam begint met de letter m. Als je vanuit zo n focus gaat tekenen zal je zien dat je voorwerpen gaat tekenen die je normaal niet zo snel zou gaan tekenen, en die misschien wel verrassend leuk zijn om te tekenen. Als je op een andere manier de omgeving wilt ontdekken kun je het boek how to be an explorer of the world van Keri Smith gebruiken voor meer inspiratie.

11 Waarnemend tekenen Beter kijken door concentratie. Tekenen naar de waarneming verbetert het analyserend vermogen. Tekenen vraagt om nauwkeurig onderzoek naar hoe iets er uit ziet. Vaak denk je precies te weten hoe iets er uit ziet, maar als je het na gaat tekenen zie je details die je misschien nog niet eerder waren opgevallen. Voor tekenen naar de waarneming moet je je echt focussen en concentreren. Alles is geschikt om na te tekenen - een standbeeld, iets uit de natuur, landschappen, gebouwen, mensen of voorwerpen. IJstekeningen Tekenen met verrassend materiaal. Maak ijsblokjes van verdunde gekleurde inkt. Leg papier op een schuine plank en leg de ijsblokjes bovenaan het papier. Als ze smelten vormen gekleurde druppels sporen over het papier. Je kunt met je vingers ermee tekenen of met een rietje de druppels over het papier blazen. Zelfportret Met je rechter en linker hand tekenen Laat deelnemers met hun ene hand hun gezicht tekenen terwijl ze met hun andere hand voelen wat de vorm van hun gezicht is. Laat ze hierna van handen wisselen en het nogmaals proberen.

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI H.A.N.G. PLEKKEN Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI Binnenkort ga je met je klas op bezoek bij het Nederlands Architectuur instituut (NAi). Daar zal je het programma H.A.N.G. plekken volgen.

Nadere informatie

Me, myself and I. Je gaat op de volgende manieren portretten maken:

Me, myself and I. Je gaat op de volgende manieren portretten maken: Me, myself and I Wat ga je doen? Je gaat een heel bijzonder boekje maken. Het wordt een vouwboekje (=leporello) zoals je op het plaatje hierboven duidelijk kunt zien. Dat boekje zal een heel persoonlijk

Nadere informatie

4 andere dieren bestaat. foto zo precies mogelijk na en kleur in.

4 andere dieren bestaat. foto zo precies mogelijk na en kleur in. Teken je fantasiedier Uit de krant Teken een dier dat uit minimaal Zoek een foto uit de krant. Teken deze 4 andere dieren bestaat. foto zo precies mogelijk na en kleur in. Bedenk ook een naam voor Zet

Nadere informatie

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek KIEZEN Een goed begin is het kiezen van het juiste boek. Er zijn zo veel mooie verhalen waardoor het soms lastig is om een goede keuze

Nadere informatie

Het circus komt 3+ Clair de Lune Théâtre (België)

Het circus komt 3+ Clair de Lune Théâtre (België) lesbrief Het circus komt 3+ Clair de Lune Théâtre (België) onderbouw (groep 1 t/m 4) bezoekadres Markendaalseweg 75a Het doek gaat op. Er komt een schaduwcircus aan en alles is ineens mogelijk! Schaduwen

Nadere informatie

http://www.kidzlab.nl/index2.php?option=com_content&task=vi...

http://www.kidzlab.nl/index2.php?option=com_content&task=vi... Veelvlakken De perfecte vorm Plato was een grote denker in de tijd van de Oude Grieken. Hij was een van de eerste die de regelmatige veelvlakken heel bijzonder vond. Hij hield ervan omdat ze zulke mooie,

Nadere informatie

Michiel de Ruyter. Succes! Zee van Geschiedenis

Michiel de Ruyter. Succes! Zee van Geschiedenis grijs potlood (voor iedereen één) zwarte fineliner (voor iedereen één) kleurpotloden wit vel A4- tekenpapier (voor iedereen één) stripboeken (zoals bijvoorbeeld de stripboeken van Van 0 tot nu ) Een historiestuk

Nadere informatie

Lesvoorbereiding Tumult Kunst!? CKV 3-4 vmbo

Lesvoorbereiding Tumult Kunst!? CKV 3-4 vmbo Lesvoorbereiding Tumult Kunst!? CKV 3-4 vmbo Hoofdstuk Vaardigheid: Leerdoel: Inleiding Reflecteren op de eigen ervaringen met kunst en cultuur. De leerling kan: uitleggen wat cultuur is; uitleggen wat

Nadere informatie

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum.

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum. 2 INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het museum. In dit werkboekje

Nadere informatie

aartenbak tekenen Tekenlessen met: Kleurpotlood

aartenbak tekenen Tekenlessen met: Kleurpotlood K aartenbak tekenen Tekenlessen met: Kleurpotlood Ideeën verzameld door Demy van der Ham Bron: www.lesidee.nl FANTASIEDIER Opdracht voor groep 3 tot 5 Benodigdheden: - Wit papier op A4 formaat - Kleurpotloden

Nadere informatie

ONTDEKKINGSREIZIGERS en AVONTURIERS. Van:

ONTDEKKINGSREIZIGERS en AVONTURIERS. Van: ONTDEKKINGSREIZIGERS en AVONTURIERS Van: Ieder groepje gaat op ontdekkingsreis, deze gebieden worden verdeeld: heelal, de zee, een onderaards gebied, een vulkanisch gebied, een bergachtig gebied, een woestijn

Nadere informatie

aartenbak tekenen Tekenlessen met: Kleurpotlood Ideeën verzameld door Demy van der Ham

aartenbak tekenen Tekenlessen met: Kleurpotlood Ideeën verzameld door Demy van der Ham aartenbak tekenen Tekenlessen met: Kleurpotlood Ideeën verzameld door Demy van der Ham Bron: www.lesidee.nl FANTASIEDIER Opdracht voor groep 3 tot 5 Benodigdheden: - Wit papier op A4 formaat - Kleurpotloden

Nadere informatie

Voorbereidend gesprek Vragen die de leerkracht kan stellen: Introductielessen Primair Onderwijs. 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein

Voorbereidend gesprek Vragen die de leerkracht kan stellen: Introductielessen Primair Onderwijs. 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein Introductielessen Primair Onderwijs 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein - De leerlingen worden met kunst geconfronteerd - De leerlingen ontdekken dat kunst niet altijd in een museum staat

Nadere informatie

de kinderen hier om elkaar te gebruiken als de massa mensen, ze kunnen door elkaar heen lopen en elkaar begroeten etc.).

de kinderen hier om elkaar te gebruiken als de massa mensen, ze kunnen door elkaar heen lopen en elkaar begroeten etc.). Als je boven de stad vliegt, land je midden op een plein. Het plein is vol met mensen, je steekt het plein over en loopt dwars door de mensen heen, af en toe begroet je iemand. (help de kinderen hier om

Nadere informatie

Shadow Games T42 (Zwitserland)

Shadow Games T42 (Zwitserland) l e s b ri ef Shadow Games T42 (Zwitserland) +31 (0)76-515 49 84 t +31(0)76-513 81 25 stiltefestival techniek@destilte.nl 4811 TL Breda 4811 KB Breda F facebook.com/ +31(0)6-11 62 32 91 Nieuwe Huizen 41

Nadere informatie

DOCENT. Thema: natuur BOMEN BIJ MIJN SCHOOL. groep 3 en 4. Stadshagen

DOCENT. Thema: natuur BOMEN BIJ MIJN SCHOOL. groep 3 en 4. Stadshagen In groep 1 en 2 hebben de leerlingen binnen dit thema geleerd dat er in de natuur verschillende kleuren, vormen en texturen te vinden zijn. De leerlingen in groep 3 en 4 richten zich in dit thema op bomen.

Nadere informatie

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Groep 5 Les 1 Ik en mijn selfie Les 1 Ik en mijn selfie Samenvatting van de les De kinderen kijken naar een selectie portretten waaronder selfies. Ze analyseren

Nadere informatie

Actief en creatief aan de slag met de Belevingskaart: 8 inspirerende werkvormen

Actief en creatief aan de slag met de Belevingskaart: 8 inspirerende werkvormen Actief en creatief aan de slag met de Belevingskaart: 8 inspirerende werkvormen Een belevingskaart? Om inzicht te krijgen hoe kinderen en jongeren hun buurt ervaren, bezochten de onderzoekers van het KIDS-project

Nadere informatie

TEKENEN MET EEN DRIELUIK

TEKENEN MET EEN DRIELUIK PERSPECTIEFTEKENEN AFLEVERING 1 Evenwijdige lijnen worden op een foto zelden evenwijdig afgebeeld. Wat zit hier achter? Kunnen we begrijpen wat er op een foto met evenwijdige lijnen gebeurt? Het blijkt

Nadere informatie

DOCENT. Thema: architectuur WONEN: TERUG IN DE TIJD! groep 5 en 6. Tip. Stadshagen

DOCENT. Thema: architectuur WONEN: TERUG IN DE TIJD! groep 5 en 6. Tip. Stadshagen DOCENT In het thema architectuur gaan op onderzoek uit naar de oude huizen die vroeger in en rondom het gebied stonden dat nu is. Ze vergelijken de bouwstijl van verschillende oude huizen met hun eigen

Nadere informatie

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 Inleiding In groep 7 of 8 komen leerlingen vaak voor de tweede keer met hun klas naar het van Abbemuseum. Bij het eerste bezoek, in groep 5 of 6, hebben ze

Nadere informatie

Studieplanner leerlingen NAAM: Datum Weekopdracht. Doel en in: klaar Week 1 Week 2 Leren leren : Tekst 1 lezen tot aan het plaatje met de

Studieplanner leerlingen NAAM: Datum Weekopdracht. Doel en in: klaar Week 1 Week 2 Leren leren : Tekst 1 lezen tot aan het plaatje met de Studieplanner leerlingen NAAM: Opgegev Benodigde Datum Weekopdracht Doel en in: materialen klaar Week 1 Week 2 Leren leren : Tekst 1 lezen tot aan het plaatje met de ministers. Opdrachtenboekje 5 Markeer

Nadere informatie

LIJN LAB LIJNEN - LABORATORIUM. 2013 - www.denkenomeenhoekje.nl

LIJN LAB LIJNEN - LABORATORIUM. 2013 - www.denkenomeenhoekje.nl LIJN LAB 2013 - www.denkenomeenhoekje.nl LIJNEN OP STRAAT Misschien ken je van internet Google Streetview. Daar kun je op een kaart klikken en zie je die plek op een grote foto. Het lijkt net of je daar

Nadere informatie

Spot 2+ La Baracca (Italië)

Spot 2+ La Baracca (Italië) l e s b ri ef Spot 2+ La Baracca (Italië) 4811 TL Breda +31 (0)76-515 49 84 F facebook.com/ stiltefestival techniek@destilte.nl Nieuwe Huizen 41 E info@destilte.nl +31(0)6-11 62 32 91 afdeling educatie

Nadere informatie

Wild Beest. Opdrachtenboekje. Basisonderwijs groep 5 t/m 8

Wild Beest. Opdrachtenboekje. Basisonderwijs groep 5 t/m 8 Wild Beest Opdrachtenboekje Basisonderwijs groep 5 t/m 8 24 februari t/m 29 mei 2015 Wild Beest In dierentuin Dierenrijk zijn door een computerstoring bij een aantal kooien de elektronische sloten open

Nadere informatie

NAAM: KLAS : Leerling boekje v1.5 aug Nick Govaart. Dienstverlening en Producten. Workshop Tekenen I

NAAM: KLAS : Leerling boekje v1.5 aug Nick Govaart. Dienstverlening en Producten. Workshop Tekenen I NAAM: KLAS : Leerling boekje v1.5 aug 2017 2017 Nick Govaart Dienstverlening en Producten Workshop Tekenen I 1 Inleiding workshop Tekenen I In de techniek is tekening lezen of tekeningen kunnen ontwerpen

Nadere informatie

TEKENEN. beeldende vorming. Vlakvullingen. hoofdstuk 13: vlakvulling

TEKENEN. beeldende vorming. Vlakvullingen. hoofdstuk 13: vlakvulling Vlakvullingen Tekeningen zoals hierboven heb je vast weleens eerder gezien, bijvoorbeeld op één van de posters in de wiskundelokalen. Het is het werk van Escher.Je kent hem misschien ook wel van de onmogelijke

Nadere informatie

Onmogelijke figuren. Geschreven door Judith Floor en Vivike Lapoutre. Herzien door Dieuwke van Wijk en Amarins van de Voorde

Onmogelijke figuren. Geschreven door Judith Floor en Vivike Lapoutre. Herzien door Dieuwke van Wijk en Amarins van de Voorde Onmogelijke figuren Geschreven door Judith Floor en Vivike Lapoutre Herzien door Dieuwke van Wijk en Amarins van de Voorde Vierkant voor Wiskunde Zomerkamp A 2010 Voorwoord Je hebt vast wel eens een stripboek

Nadere informatie

A Mano 6+ El Patio Teatro (Spanje)

A Mano 6+ El Patio Teatro (Spanje) lesbrief A Mano 6+ El Patio Teatro (Spanje) onderbouw (groep 1 t/m 4) A Mano wordt verteld met klei. Vier handen beelden op fantasierijke wijze het bezoekadres Markendaalseweg 75a verhaal uit van een klein

Nadere informatie

K 1 Symmetrische figuren

K 1 Symmetrische figuren K Symmetrische figuren * Spiegel Plaats de spiegel zó, dat je twee gelijke figuren ziet. Plaats de spiegel nu zó op het plaatje, dat je dezelfde figuur precies éénmaal ziet. Lukt dat bij alle plaatjes?

Nadere informatie

Zitkamer Deeldomein beeld

Zitkamer Deeldomein beeld Zitkamer Deeldomein beeld - plasticine In de zitkamer van de bende zit een huisdier. Hoe zou dit huisdier er uitzien? Maak elk een huisdier met plasticine. Zorg dat elk huisdier een andere textuur heeft.

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

Cultuurmenu schooljaar AV Groep 1-7 Markant

Cultuurmenu schooljaar AV Groep 1-7 Markant Cultuurmenu schooljaar 2011 2012 AV Groep 1-7 Markant KIJKEN NAAR GEZICHTEN Groep 1 en 2 Keuze uit twee workshops Keuze 1: Een bijzonder gezicht Inhoud project Uit welke onderdelen is een gezicht opgebouwd?

Nadere informatie

STILL: workshop fotobewerking

STILL: workshop fotobewerking Dit werkblad is van: klas: STILL: workshop fotobewerking Ontwerp en maak je eigen digitale flyer, poster of fotocollage met zelfgemaakt foto s! Je kent ze wel: coole flyers voor een feest, bewerkte foto

Nadere informatie

lesmateriaal Taalkrant

lesmateriaal Taalkrant lesmateriaal Taalkrant Toelichting Navolgend vindt u een plan van aanpak en 12 werkbladen voor het maken van de Taalkrant in de klas, behorende bij het project Taalplezier van Stichting Wereldleren. De

Nadere informatie

Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV

Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV H4 ~ periode B Toegepaste vormgeving Autonome kunst Inleiding INLEIDING In de eerste periode ben je vooral bezig geweest met het onderzoeken van vormen, materialen

Nadere informatie

ALGEMENE INFORMATIE VOOR DE LEERKRACHT

ALGEMENE INFORMATIE VOOR DE LEERKRACHT ALGEMENE INFORMATIE VOOR DE LEERKRACHT Je kunt als alternatief kalligraferen met wasknijpers (laat deze eerst even inweken, dan pakken ze de inkt beter), brede viltstiften of tweelingpotloden. Dit zijn

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS LESBRIEVEN LEERLINGEN WERKBLAD LESBRIEF 3: VLIEGEN Verhaal: De Uitvinders en De Verdronken Rivier (deel 3) Vliegen Opdracht 1: Opdracht 2: Opdracht 3: Ontwerp een vliegmachine Proefvliegen: drijven op

Nadere informatie

ontdek de plek Opdracht 1

ontdek de plek Opdracht 1 Naam: Klas: Datum: Welkom in één van de Schatkamers van de wereld. In deze lessen leer je meer over hoe dit typische polderlandschap een inspiratiebron is voor de kunsten. Je doet inspiratie op om je eigen

Nadere informatie

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6 MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6 Inleiding De museumles is onderdeel van een lessenreeks met receptieve, reflectieve en actieve onderdelen: - 2 voorbereidende lessen op school door eigen leerkracht

Nadere informatie

Blocks 2+ Puppet Theatre Maribor (Slovenië)

Blocks 2+ Puppet Theatre Maribor (Slovenië) l e s b ri ef Blocks 2+ Puppet Theatre Maribor (Slovenië) +31 (0)76-515 49 84 t +31(0)76-513 81 25 stiltefestival techniek@destilte.nl 4811 TL Breda 4811 KB Breda F facebook.com/ +31(0)6-11 62 32 91 Nieuwe

Nadere informatie

Deze opdracht doe je met een maatje. Vertel aan elkaar wat je hebt onthouden van de tekst. Gebruik de woorden: Wie? Wat? Welke? Waar? Wanneer? Hoe?

Deze opdracht doe je met een maatje. Vertel aan elkaar wat je hebt onthouden van de tekst. Gebruik de woorden: Wie? Wat? Welke? Waar? Wanneer? Hoe? Vertel aan elkaar wat je hebt onthouden van de tekst. Gebruik de woorden: Wie? Wat? Welke? Waar? Wanneer? Hoe? Deze opdracht doe je alleen, in tweetallen of in een Maak een woordveld bij de tekst. Je mag

Nadere informatie

Knutselmap 1. De basis

Knutselmap 1. De basis Knutselmap 1 De basis Wat heb je altijd nodig? - schaar - lijm - gekleurd papier - stiften - verder alles wat bij wat heb je nodig staat lijm papier schaar knutselen 1. Leg een placemat of kleed op de

Nadere informatie

Workshop Omschrijving Duur Locatie Prijs. 1,5 uur op school 60 per docentuur exclusief materiaalkosten

Workshop Omschrijving Duur Locatie Prijs. 1,5 uur op school 60 per docentuur exclusief materiaalkosten Accessoires van rubber Van rubber gaan de kinderen iets ontwerpen en daarna maken. Je kunt denken aan een eigen sieraad; een ketting, oorbellen of een brede stoere armband. Of misschien voel je wel meer

Nadere informatie

Bijlage I Lesopzet voor leerlingen groep 7 en 8. welkom

Bijlage I Lesopzet voor leerlingen groep 7 en 8. welkom Bijlage I Lesopzet voor leerlingen groep 7 en 8 welkom t r u u b s k in de voulgblik n oud nieuws en ee ter welkom in de volksbuurt oud nieuws en een terugblik Introductie Eerst bekijken jullie de animatiefilm

Nadere informatie

Barrowland Ballet Tiger Tale / Tijgerverhaal

Barrowland Ballet Tiger Tale / Tijgerverhaal Lesbrief Barrowland Ballet Tiger Tale / Tijgerverhaal ~ Verenigd Koninkrijk Luister goed. Hoor je dat? Dat gehuil? Dat gejank dat door alle muren en vensters te horen is? Er sluipt buiten iets wilds rond!

Nadere informatie

Teken en leesles nummer 1 (groep 3 en 4) groot en klein. Inleiding

Teken en leesles nummer 1 (groep 3 en 4) groot en klein. Inleiding Teken en leesles nummer 1, Illy Lips productions 2013 Teken en leesles nummer 1 (groep 3 en 4) groot en klein Inleiding Groot en klein gaat over een kleine vogel en een grote man. De grote man zou graag

Nadere informatie

Met Word een hoger cijfer halen. Word ken je al, toch kun je nog veel meer doen met Word. Nog beter leren omgaan met Word

Met Word een hoger cijfer halen. Word ken je al, toch kun je nog veel meer doen met Word. Nog beter leren omgaan met Word Nog beter leren omgaan met Word Met Word een hoger cijfer halen. Word ken je al, toch kun je nog veel meer doen met Word. Informatiekunde Omgaan met Word College De Heemlanden 2005. Informatiekunde Leerjaar

Nadere informatie

NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL DESTIJLUTRECHTAMERSFOORT.NL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4

NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL DESTIJLUTRECHTAMERSFOORT.NL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4 NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4 1 HANDLEIDING LESSUGGESTIES MONDRIAAN TOT DUTCH KLEURENPALET De leerlingen kunnen de

Nadere informatie

werkboek tekenaar & dichter dubbeltalent 8.05-9.09 2012 Cobra Museum voor Moderne Kunst

werkboek tekenaar & dichter dubbeltalent 8.05-9.09 2012 Cobra Museum voor Moderne Kunst tekenaar & dichter werkboek dubbeltalent 8.05-9.09 2012 Cobra Museum voor Moderne Kunst Tekenen en dichten; dat doe je allebei met je hand. Het maakt niet uit hoe je het doet, je kunt zelf kiezen: je doet

Nadere informatie

IK ZIE, IK ZIE... BENNER

IK ZIE, IK ZIE... BENNER IK ZIE, IK ZIE... BENNER onderwijsprogramma primair onderwijs groep 5 t/m 8 INLEIDING Gerrit Benner vond de gewone wereld lang niet altijd even leuk, dus die schilderde hij ook niet. Maar achter die gewone

Nadere informatie

Flevolandse Verhalen. Lesvorm: onderwijs-leergesprek en creatieve opdracht. Duur: gemiddeld zo n 2 uur per opdracht.

Flevolandse Verhalen. Lesvorm: onderwijs-leergesprek en creatieve opdracht. Duur: gemiddeld zo n 2 uur per opdracht. Flevolandse Verhalen Lesbrief met twee verwerkingslessen n.a.v. het bezoek aan de tentoonstelling SITUATIES / Laboratorium Flevoland in Museum De Paviljoens in Almere. Basisonderwijs bovenbouw groep 5-8

Nadere informatie

1 DISK, Boom Amsterdam

1 DISK, Boom Amsterdam aan dit woord gebruik je om uit te drukken dat iets met iets anders verbonden is al al dit woord gebruik je om uit te drukken dat iets eerder gebeurt dan je dacht alles, allemaal bij in de buurt van iets

Nadere informatie

lesprogramma PO activerende lessen over respect voor het primair onderwijs

lesprogramma PO activerende lessen over respect voor het primair onderwijs lesprogramma PO activerende lessen over respect voor het primair onderwijs Wordle van respect Duur Materialen een computer met internetverbinding Introductie Op 8 november is het de Dag van Respect. Deze

Nadere informatie

Ook een beetje uitgekeken op al;jd weer dezelfde standvloer? Picture via flickr.com by Michael Coghlan

Ook een beetje uitgekeken op al;jd weer dezelfde standvloer? Picture via flickr.com by Michael Coghlan Ook een beetje uitgekeken op al;jd weer dezelfde standvloer? Picture via flickr.com by Michael Coghlan Hoe zou het zijn als we samen bouwen aan een levendige playground waar mensen iets kunnen beleven?

Nadere informatie

een speciaal schetsboek voor creatief handletteren Lee Suttey

een speciaal schetsboek voor creatief handletteren Lee Suttey een speciaal schetsboek voor creatief handletteren Lee Suttey INHOUD 9 INLEIDING 10 WAT JE NODIG HEBT 12 BEGINNEN 14 LETTERANATOMIE 52 LETTERSTIJLEN 90 RETROLETTERS 124 FUTURISTISCHE LETTERS 150 DECORATIEVE

Nadere informatie

Lesbrief voor leerlingen. van groep 7-8

Lesbrief voor leerlingen. van groep 7-8 Lesbrief voor leerlingen van groep 7-8 SHOW ME A STORY is een lespakket waarin je in kleine stappen gaat werken aan het maken van een stop-motion animatiefilm. Je bedenkt eerst een karakter, dan ontwerp

Nadere informatie

Meetkunst. Les 1 Ruimte vangen in de klas

Meetkunst. Les 1 Ruimte vangen in de klas Meetkunst Les 1 Ruimte vangen in de klas We bevinden ons altijd in een bepaalde ruimte maar zijn ons er zelden van bewust. Kunstenaars maken bewust gebruik van ruimte en zetten deze naar hun hand. Ook

Nadere informatie

Zelf papier maken!? Hoe doe je dat?

Zelf papier maken!? Hoe doe je dat? Zelf papier maken!? Hoe doe je dat? Hoe belangrijk is papier? Wat voor heb je papier nodig? Met papier kan je bijvoorbeeld: schrijven, tekenen of boeken maken. Van oud papier zoals kranten, kun je zelf

Nadere informatie

MOERASBOS IN STADSHAGEN. Thema: natuur

MOERASBOS IN STADSHAGEN. Thema: natuur DOCENT In het thema Natuur ontdekken de leerlingen van groep 7 en 8 dat er rond de jaartelling een bijzonder bos op de plek stond waar zij nu wonen. Dit moerasbos is in 2000 opgegraven door archeologen.

Nadere informatie

Tienminutenopdracht 2

Tienminutenopdracht 2 Tienminutenopdracht 1 Gewoon Kunst! (kleuters, onderbouw) Allerlei gewone spulletjes uit de klas Zwart papier Fototoestel Leg een aantal spulletjes op het zwarte papier. Bedenk hoe dat mooi kan. Let je

Nadere informatie

Kunst&Cultuur BEELDENDE VORMING MUZIEK [1] leeropgave1. Introductie. Bij muziek ga je aan de slag met het thema en met muziek die jou aanspreekt!

Kunst&Cultuur BEELDENDE VORMING MUZIEK [1] leeropgave1. Introductie. Bij muziek ga je aan de slag met het thema en met muziek die jou aanspreekt! Kunst&Cultuur leeropgave1 Introductie IT S MY WORLD IK BEN... BEELDENDE VORMING Bij beeldende vorming creëer je met je handen. Jij maakt wie je zelf bent! MUZIEK Bij muziek ga je aan de slag met het thema

Nadere informatie

JA BUKA! Trešnja Municipal Theatre (Kroatië)

JA BUKA! Trešnja Municipal Theatre (Kroatië) lesbrief JA BUKA! Trešnja Municipal Theatre (Kroatië) onderbouw (groep 1 t/m 4) www.stiltefestival.com E info@destilte.nl F facebook.com/ stiltefestival Met non-verbaal theaterspel en een levensgrote robot

Nadere informatie

Ik en mijn vrienden. Mensfiguren. Beeldend Kunst Tekenen Groep 4-6

Ik en mijn vrienden. Mensfiguren. Beeldend Kunst Tekenen Groep 4-6 Beeldend Kunst Tekenen Groep 4-6 Ik en mijn vrienden 2 Mensfiguren Mensfiguren spelen een belangrijke rol in kunst en kunstonderwijs. In deze serie van drie artikelen worden kinderen vertrouwd gemaakt

Nadere informatie

Thema 1 Concentratie. Waarom? Wanneer? Hoe? Kringgesprek

Thema 1 Concentratie. Waarom? Wanneer? Hoe? Kringgesprek Thema 1 Concentratie Waarom? Concentratieoefeningen helpen leerlingen om zich beter te focussen zodat ze hun aandacht beter bij hun werk kunnen houden. Wanneer? Hoe? Als de leerlingen snel worden afgeleid

Nadere informatie

Vollenhove Wonen op een havezate

Vollenhove Wonen op een havezate D S T R K C N T Opdracht 1 Nodig: foto van jezelf als klein kind, fotoblad opdracht 1 In Vollenhove staat de havezate Oldruitenborgh. De havezate is al heel oud. Bijna 250 jaar geleden, rond 1770, woonden

Nadere informatie

MAAK JE EIGEN PLEK. Jongeren uit Parkwijk bij Utrecht maken kunst. Wanneer je vanuit Utrecht naar Leidse Rijn verhuist, is dat geen kleinigheid.

MAAK JE EIGEN PLEK. Jongeren uit Parkwijk bij Utrecht maken kunst. Wanneer je vanuit Utrecht naar Leidse Rijn verhuist, is dat geen kleinigheid. Wanneer je vanuit Utrecht naar Leidse Rijn verhuist, is dat geen kleinigheid. Jongeren uit dynamische Utrechtse wijken als Lombok, Zuilen en Hoograven kwamen opeens in een nieuwbouwwijk terecht. Sommigen

Nadere informatie

Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi.

Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi. Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi. Hoe ziet de woonkamer in jouw huis eruit? Hebben jullie behang met bloemen, zijn de muren in een mooie kleur geverfd of hebben jullie

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Hoe maak je een mindmap? 2

Hoofdstuk 1: Hoe maak je een mindmap? 2 Inhoud Brief van Tony Hoofdstuk 1: Hoe maak je een mindmap? 2 Wat is een mindmap? 4 Hoe komt het dat mindmappen echt werkt? 5 Je les leren Stel je eens voor Mindmap van jouw huis Hoe maak je een mindmap?

Nadere informatie

De leerling: weet dat de aarde groter is dan de maan ontdekt dat iets kleiner lijkt als het verder weg staat. aarde en de maan

De leerling: weet dat de aarde groter is dan de maan ontdekt dat iets kleiner lijkt als het verder weg staat. aarde en de maan Reis naar de maan GROEP 5-6 42 50 minuten 1, 23, 32, 54 en 55 De leerling: weet dat de aarde groter is dan de maan ontdekt dat iets kleiner lijkt als het verder weg staat aarde en de maan 13 ballonnen

Nadere informatie

LESBRIEF BIJ VOORSTELLING WOLFJE VAN THEATERGROEP ARTHUR GROEP 3-4-5

LESBRIEF BIJ VOORSTELLING WOLFJE VAN THEATERGROEP ARTHUR GROEP 3-4-5 LESBRIEF BIJ VOORSTELLING WOLFJE VAN THEATERGROEP ARTHUR GROEP 3-4-5 Wolfje is voorbestemd om een SprookjesWolf te worden. Hij is namelijk de oudste zoon van de oudste zoon in de oudstezonenfamilielijn.

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS LESBRIEVEN LEERLINGENBESTAND LESBRIEF 4: DE WOESTIJN Verhaal: De Uitvinders en De Verdronken Rivier (deel 4) De Woestijn Opdrachten: Opdracht 1: Opdracht 2: Water in de woestijn Maak een water-woestijn

Nadere informatie

ZOEKEN NAAR DE VOLMAAKTE VORM NIVEAU ++

ZOEKEN NAAR DE VOLMAAKTE VORM NIVEAU ++ NIVEAU ++ /5 Deze leskaart gaat over het zoeken naar de volmaakte vorm. Dat klinkt misschien wat verheven, maar je zult ontdekken dat deze zoektocht in de kunstgeschiedenis erg belangrijk is geweest. Piet

Nadere informatie

Verzamelen. Les 1. Verzamelen. Opdracht. Lesbrief groep 7 en 8. Van: Heb jij een verzameling? JA / NEE

Verzamelen. Les 1. Verzamelen. Opdracht. Lesbrief groep 7 en 8. Van: Heb jij een verzameling? JA / NEE Regionaal Historisch Centrum Eindhoven Postbus 191, 5600 AD Eindhoven www.rhc-eindhoven.nl Lesbrief groep 7 en 8 Verzamelen Van: Les 1 Verzamelen Heel veel mensen sparen iets. Als je iets spaart, dan krijg

Nadere informatie

Dag van Respect & Twinning

Dag van Respect & Twinning Dag van Respect & Twinning In contact met een klas aan de andere kant van de wereld De Dag van Respect heeft in samenwerking met Cordaid Kinderstem, een lesprogramma ontwikkeld om vorm en inhoud te geven

Nadere informatie

Mens in actie. Zo groot ben jij!

Mens in actie. Zo groot ben jij! Handvaardigheid klas 2H/V februari 2015 Mens in actie Op de foto hiernaast is een bronzen beeld van een schaatser te zien, aangebracht aan de muur van het stadhuis van Haastrecht. Het beeld is gemaakt

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Striptekenen deel 3. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Striptekenen deel 3. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Striptekenen deel 3 wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Inleiding deel 3 kijkt terug op de lesstof

Nadere informatie

Handleiding groepsproject Meer Duurzaamheid

Handleiding groepsproject Meer Duurzaamheid Handleiding groepsproject Meer Duurzaamheid Beschrijving van het groepsproject Dit project gaat om de toekomst, jullie toekomst. Hoe je je die voorstellen en welke bijdrage je daaraan kunt leveren. We

Nadere informatie

bijlagen groep 7 en 8

bijlagen groep 7 en 8 bijlagen groep 7 en 8 bijlage 1 werkkaart Overzicht klussen Hieronder vind je een overzicht van alle klussen en activiteiten. De klussen: 1. Snoephuisje op het plein 2. Schommeltijd meten 3. Naar beneden

Nadere informatie

MENU. Tekenevenement Tussen de lijnen = GROEI! 1. Help de boom - groep 1 t/m 4 (hoofdopdracht)

MENU. Tekenevenement Tussen de lijnen = GROEI! 1. Help de boom - groep 1 t/m 4 (hoofdopdracht) MENU Tekenevenement Tussen de lijnen = GROEI! In deze bijlage wordt het menu voor het tekenevenement beknopt weergegeven. Per opdracht leest u: - het idee van de opdracht - de duur hiervan - de daarbij

Nadere informatie

Gedichtendag 2012 Stroom. Naar aanleiding van de gedichtendag op 26 januari 2012. Leerkracht: Cara Figoureux Nederlands

Gedichtendag 2012 Stroom. Naar aanleiding van de gedichtendag op 26 januari 2012. Leerkracht: Cara Figoureux Nederlands Gedichtendag 2012 Stroom Naar aanleiding van de gedichtendag op 26 januari 2012 Leerkracht: Cara Figoureux Nederlands Vooropdracht Open het internet en ga naar google 1. Open google afbeeldingen en zoek

Nadere informatie

G 1 Tangram: figuren leggen

G 1 Tangram: figuren leggen G Tangram: figuren leggen * Schaar, kopieerbladen 8 en 9 Knip de zeven tangramdelen (kopieerblad 8) uit. Let erop dat de grenslijnen van ieder deel wel heel blijven. Leg met de zeven delen de dieren op

Nadere informatie

Opdrachtkaarten Lente

Opdrachtkaarten Lente Zandspoor Opdrachtkaarten Lente Zandspoor Opdrachtkaarten Lente Je onderzoekt straks in het duingebied allerlei dingen die met zand te maken hebben. De materialen die daarvoor nodig zijn, zitten in de

Nadere informatie

10 Stappen voor het maken van een Mindmap

10 Stappen voor het maken van een Mindmap 10 Stappen voor het maken van een Mindmap Benodigdheden Om een mindmap te maken heeft u de volgende materialen nodig: papier stiften Gebruik bij voorkeur A3-formaat blanco papier, lijntjes of ruitjes leiden

Nadere informatie

STERREN DANSEN OP DE MUUR WAT HEB JE NODIG? BOUWTEKENING

STERREN DANSEN OP DE MUUR WAT HEB JE NODIG? BOUWTEKENING STERREN DANSEN OP DE MUUR Als je op een onbewolkte avond naar de hemel kijkt zie je overal sterren. Net zoals je soms in wolken gekke figuren kunt ontdekken, kun je dat in sterren ook. Door lijnen te trekken

Nadere informatie

lesformulier en -planning

lesformulier en -planning lesformulier en -planning opleiding docent Beeldende Kunst en Vormgeving student(e) :.Danique Voorthuijzen stagecoach : meneer Arends studiejaar: : 1 2 3 4 (LiO) school : van Heemskerkschool RENN 4 VSO

Nadere informatie

Lesmateriaal bovenbouw

Lesmateriaal bovenbouw Lesmateriaal bovenbouw Workshopdag Satellieten 8 oktober 2008 Space Expo, Noordwijk Bouw je eigen telescoop Benieuwd naar het oppervlak van de maan? Of de ringen van Saturnus? Deze dingen staan te ver

Nadere informatie

met stofjes Creatief met stoffiguren, tekenpen en kleurpotlood

met stofjes Creatief met stoffiguren, tekenpen en kleurpotlood Beika Kruid met stofjes Creatief met stoffiguren, tekenpen en kleurpotlood INHOUD Voorwoord 7 Hoe het begon 9 Materialen en technieken Basismaterialen 13 Knip- en plaktechnieken 16 Basistechniek knippen

Nadere informatie

maak zelf een filmpje

maak zelf een filmpje maak zelf een filmpje 1 Zelf een filmpje maken is nog nooit zo makkelijk geweest. Iedereen kan een IPAD met camera oppakken en aan de slag gaan. Maar bij het maken van een goed filmpje (dat veel kijkers

Nadere informatie

Mijn doelen voor dit jaar

Mijn doelen voor dit jaar Mijn doelen voor dit jaar Een nieuw schooljaar betekent nieuwe kansen. Aan het begin van een nieuw kalenderjaar maken veel mensen goede voornemens. Dat gaan wij nu ook doen: het maken van voornemens of

Nadere informatie

Materialen: Vrij. Verf, potlood, collagetechnieken op computer of met lijm en tijdschriften, en fotografie.

Materialen: Vrij. Verf, potlood, collagetechnieken op computer of met lijm en tijdschriften, en fotografie. Lesbrief Ontwerpwedstrijd voor leerlingen Inzendingen moeten binnen zijn op uiterlijk 1 mei 2017. Tijdens de Dag van de Jonge Jury op 7 juni wordt de winnaar van de Jonge Jury Ontwerpwedstrijd bekendgemaakt

Nadere informatie

klas 3 beeldende vormgeving buitentekenen

klas 3 beeldende vormgeving buitentekenen ZOEKEN Weet jij wat een zoeker is? Hierboven is er een getekend. Hij wordt gebruikt bij het zoeken naar een geschikt gedeelte om te tekenen. Zo n zoeker heeft brede randen en geeft je als het ware een

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS LESBRIEVEN LEERLINGENBESTAND LESBRIEF 4: DE WOESTIJN Verhaal: De Uitvinders en De Verdronken Rivier (deel 4) De Woestijn Opdrachten: Opdracht 1: Opdracht 2: Water in de woestijn Maak een water-bespaar

Nadere informatie

Fotografie. Incentive

Fotografie. Incentive Fotografie Incentive Wat zegt fotografie? Fotografie is essentieel voor de communicatie van Kuoni/ Tenzing Travel. Het is hét ultieme instrument om te inspireren en tot de verbeelding te spreken. Daarom

Nadere informatie

Lesideeën Het VerhAal Stiftgedicht

Lesideeën Het VerhAal Stiftgedicht Lesideeën Het VerhAal Stiftgedicht Een gedicht waarbij je woorden en zinnen niet opbouwt, maar schrapt. Je gebruikt een krantenartikel, tijdschrift of boek dat kapot is. Met een dikke zwarte stift ga je

Nadere informatie

De lamp. Copyright Vakcollege Groep B.V. 2011. Alle rechten voorbehouden.

De lamp. Copyright Vakcollege Groep B.V. 2011. Alle rechten voorbehouden. De lamp Copyright Vakcollege Groep B.V. 2011. Alle rechten voorbehouden. De lamp Met lampen is het als met schoenen; ze zijn vanzelfsprekend en je ziet ze overal. Pas als de stroom een keer uitvalt, merk

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Museumles groep 5&6 Het grootste schilderij van Nederland! Panorama Mesdag. Detail Panorama Mesdag Dorp Scheveningen

Docentenhandleiding. Museumles groep 5&6 Het grootste schilderij van Nederland! Panorama Mesdag. Detail Panorama Mesdag Dorp Scheveningen Docentenhandleiding Museumles groep 5&6 Het grootste schilderij van Nederland! Panorama Mesdag Detail Panorama Mesdag Dorp Scheveningen Pagina 1. Inleiding 3 2. Beschrijving museumles 4 3. Aansluiting

Nadere informatie