The Campaign for Drawing. Inspirerende teken-ideeën voor:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "The Campaign for Drawing. Inspirerende teken-ideeën voor:"

Transcriptie

1 The Campaign for Drawing Inspirerende teken-ideeën voor:

2 Teken-ideeën Je kent het wel: je hebt zin om iets te tekenen, je hebt de materialen al klaarliggen en voor je ligt het grote witte papier op tafel. Je gaat tekenen, maar wat? Alles kan, maar toch heb je geen idee Gelukkig heeft The Campaign for Drawing daar een oplossing voor. In dit document staan allemaal tekentips. Het zijn niet compleet uitgewerkte tekenopdrachten, maar ideeën die je kunnen inspireren om op je eigen manier aan de slag te gaan. Dus leg nog maar een stapel papier klaar, er is heel veel mogelijk! Aan de lijn Maak iets van een horizontale lijn. Teken een lange horizontale lijn op een rol papier of op losse vellen papier of direct op de muur. De lijn hoeft niet recht te zijn. Wat zou de lijn kunnen voorstellen? De horizon? De grond? Een tafelblad? Een koorddanskoord? Een waslijn? Teken op de lijn, boven de lijn of onder de lijn om te laten zien wat het is. Animatie Maak een flipboekje. Met een animatie breng je tekeningen tot leven. Een animatie maken hoeft niet ingewikkeld te zijn. Je kunt heel makkelijk een flipboekje maken. Een flipboekje is een boekje met op elke bladzijde een plaatje. Als je met je duim snel door het boekje bladert, lijken de plaatjes te veranderen in een tekenfilmpje. Als je op internet zoekt op flipboekje maken kom je wat handige sites tegen met uitleg. Op Youtube staan ook filmpjes waarop je voorbeelden van flipboekjes ziet of waar uitgelegd wordt hoe je ze maakt. Typ op Youtube flipboekje of flipbook in en je zult zien hoe eenvoudig of uitdagend het maken van een flipboekje kan zijn. Boek Maak met een groep een boek of een bloemlezing. Als je met een groep tekent, kan het leuk zijn om samen aan een project te werken. Zo kun je bijvoorbeeld samen een boek maken. Schrijf een kort verhaal in niet meer dan tien paragrafen, dat zich focust op een thema of op iets uit de omgeving. Print elke paragraaf en plak deze op vellen papier. Laat iedereen een vel papier kiezen en de paragraaf illustreren. Laat de papieren inbinden tot een boek. Ook kun je een eigen bloemlezing maken van gedichten. Kies allemaal een gedicht en maak daar een tekening bij. Zo maak je samen een eigen dichtbundel waar jullie favoriete gedichten in verzameld staan.

3 Cartoons Maak een stripboek van jouw levensverhaal. Je verdeelt een bladzijde in hokjes, tekent een verhaaltje, wat praatwolkjes en denkwolkjes erbij en je hebt je eigen stripverhaal. Het kan leuk zijn om je eens wat verder te verdiepen in cartoontekenen of striptekenen. Als je in de buurt van Groningen of Brussel woont, kun je een bezoekje brengen aan het stripmuseum. Of ga anders op expeditie naar een stripboekenwinkel en kijk eens wat rond en laat de verkoper zijn kennis over stripboeken met je delen. Of kijk eens op internet rond wat je allemaal kunt vinden over verschillende soorten stripboeken. Je zult zien dat er allerlei verschillende stijlen zijn, zowel in de manier van tekenen als in de manier waarop het verhaal verteld wordt. Als je wat inspiratie hebt opgedaan, kun je zelf aan de slag. Maak een stripboek van jouw levensverhaal, of een korte strip van iets geks wat je hebt meegemaakt. Of maak van jezelf een superheld met bijzondere krachten die het kwaad gaat bestrijden. Alles kan. Choreografie Tekenen en bewegen. Wat gebeurt er als je tekenen koppelt aan beweging? Kun je tekenen met je voeten in plaats van met je handen? Hoe kun je beweegpatronen vastleggen op een plat vlak? Experimenteer met verschillende materialen en lichaamsdelen om te ontdekken wat het beste werkt. Contouren Omtrekken Teken de contouren van mensen en objecten en schrijf de contouren vol met namen, verhalen en betekenissen om sprekende tekeningen te maken. Controle loslaten Iets wat je van te voren niet had bedacht. Gebruik stokjes om in het zand op het strand te tekenen, of teken met gekleurd krijt op de grond. Je kunt niet heel precies tekenen en bent afhankelijk van de vlakheid van de grond of van de wind en de golven op het strand. Probeer eens te tekenen met een krijtje of stift die je bevestigt aan een stok van een meter lang, op grote vellen papier die je op de grond legt. Druppel ecoline op papier en blaas met een rietje de druppels over het papier. Onderzoek in hoeverre je controle hebt over dit tekenen en in hoeverre een tekening zijn eigen leven leidt. En kijk hoe je deze tekeningen later kunt uitwerken. Ga met een groepje in een cirkel zitten met de ruggen naar elkaar toe gericht. Iedereen tekent iets wat hij of zij ziet. Daarna wisselt iedereen van plaats met iemand aan de andere kant van de cirkel en werk je verder aan de tekening van de ander. Vervolgens wisselt iedereen met degene naast hem/haar van tekening en werk je daarin verder. Het bijzondere is dat iedereen op een andere manier tekent. Door steeds van tekening te wisselen, wordt je manier van tekenen beïnvloed door wat de ander heeft getekend en ontstaan er dingen die jullie van tevoren niet hadden bedacht.

4 Culturele verschillen Onderzoek tekeningen uit verschillende landen. Onderzoek tekentechnieken uit verschillende culturen. Als je een activiteit in een museum organiseert, kun je onderzoek doen naar de culturen die terugkomen in de collectie. Denk aan Japanse Kalligrafie, Chinese rolschilderingen, Indiase miniatuurschilderijen, etc. Doorkijkje Verrassend uitzicht. Plak overtrekpapier, kalkpapier of een sheet op het raam om deelnemers te helpen om tekeningen te maken van het uitzicht door het raam. Je kunt ook glasplaten gebruiken waarop deelnemers met gaffer-tape of schildertape het uitzicht kunnen schetsen. Of je kunt een portret tekenen op een sheet van iemand die achter het raam staat. Je kunt deze sheet met behulp van een overheadprojector projecteren op een muur of op een groot vel papier om een muurschildering of een gigantische poster te maken. Ensceneer Breng de locatie tot leven. Breng de locatie waar je je activiteit organiseert tot leven. Is dit een historisch pand? Zorg dat je mensen regelt die in kostuums uit die tijd de geschiedenis tot leven brengen. Laat deze mensen poseren in een ruimte in het historische gebouw en laat de deelnemers ze schetsen. Historische kostuums zijn gemaakt van bijzondere stoffen en veranderen de vorm van het model. Ze zorgen voor interessante vormen en details om te tekenen. Als je locatie een museum is probeer dan een schilderij uit de collectie tot leven te brengen door het te ensceneren en laat de deelnemers dit natekenen. Er is nog plaats Vul de lege plekken op. Laat de deelnemers op zoek gaan naar lege plekken in de stad. Laat ze de lege plek in de stad vullen met een geprojecteerde tekening of laat ze met stoepkrijt op de grond een plattegrond tekenen van wat hier volgens hen zou moeten komen. Ook kun je deelnemers de plek laten fotograferen en een tekening laten maken van wat er toegevoegd zou moeten worden op deze plek. Vervolgens kan met behulp van een collage of fotoshop het getekende object op de plek worden geplaatst.

5 Getekend door herinneringen Oud en jong, oud en nieuw. Nodig oude mensen en jonge mensen om tekeningen te maken van herinneringen van toen ze klein waren. Door deze activiteit met een groep mensen van verschillende leeftijden te doen kan er een gesprek op gang komen over wat er allemaal door de jaren heen veranderd is, maar ook wat er voor overeenkomsten te vinden zijn. Gezichtspunten Bekijk het eens van een andere kant Op een dakterras tekenen wat je van bovenaf ziet of juist liggend op de grond tekenen wat je van onderen ziet zorgt voor een ongewoon perspectief. Vervormende spiegels of oppervlakken (bijvoorbeeld glanzende gebruiksvoorwe rpen zoals pannen of lepels) kunnen voor verrassende reflecties van landschappen of mensen zorgen. Groeiend stilleven Een stilleven dat groeit en beweegt. Stel een stilleven samen van diverse voorwerpen of laat de deelnemers zelf hun stilleven componeren. Vraag bezoekers om een voorwerp mee te nemen die dag, eventueel binnen een thema, om toe te voegen aan het groeiende stilleven. Het stilleven hoeft niet letterlijk nagetekend te worden. Deelnemers kunnen ook contouren van verschillende objecten in verschillende kleuren over elkaar geplaatst op het papier tekenen. Jezelf overtrekken Een portrettengalerij. Projecteer foto s van deelnemers op A1 vellen die op de muur hangen. Laat de deelnemer zichzelf met behulp van de projectie in grote lijnen tekenen om dit vervolgens verder uit te werken tot een zelfportret. Kaarten Breng je leven in kaart. Of je wijk. Bij kaarten denk je al snel aan aardrijkskunde. Maar je kunt van alles in kaart brengen: je leven, je favoriete boek, een denkbeeldige wereld Google bijvoorbeeld eens op atlas van de belevingswereld. Probeer zelf ook eens een kaart te maken van iets waar je normaal geen kaart van hebt. Vind je bovenstaande opdracht wat te abstract? Je kunt ook een kaart maken van het gebied waar je woont of van een route die je vaak aflegt. Het hoeft niet erg op een gewone kaart te lijken. Kijk als inspiratie bijvoorbeeld eens naar de kunst van de Aboriginals. Zij maken schilderijen van het landschap waar ze wonen. De schilderijen doen vaak aan kaarten denken, omdat het grootste gedeelte vanuit het vogelvluchtperspectief geschilderd is en de elementen in het landschap vereenvoudigd zijn tot symbolen. Maar niet alles wordt van bovenaf geschilderd. De Aboriginals schilderen wel sommige elementen van bovenaf gezien (vaak meren en velden), maar sommige elementen weer van opzij, bijvoorbeeld bergen, die te herkennen zijn aan hun opvallende profiel.

6 Kalligrafie Het nieuwe alfabet. Letters tekenen klinkt misschien saai, maar je kunt er meer mee dan je denkt. Je kunt een nieuw alfabet uitvinden, je kunt je laten inspireren door schriften van andere culturen Of: schrijf je naam groot op en maak van elke letter iets wat met jou te maken heeft, maar op zo n manier dat duidelijk blijft welke letter het is. Je kunt ook een tekening maken door alleen letters en cijfers te gebruiken. Karikaturen Een opvallend element in een gezicht. De kunst van het karikatuurtekenen kent een lange geschiedenis. Bij het karikatuurtekenen ben je niet alleen aan het observeren, maar ook aan het analyseren en interpreteren. Kijk als je tekent wat jou opvalt aan het gezicht van iemand en probeer daar in je tekening de nadruk te leggen. Je kunt het opvallende element uitvergroten of er de nadruk op leggen door het heel erg uit te werken terwijl je in de tekening minder aandacht besteed aan andere elementen van het gezicht. Als je een groep mensen allemaal een karikatuur laat maken van één persoon kun je de verschillende interpretaties goed terugzien. Kijkkaders geven Kijk eens door een kader. Door het gebruik van kijkkaders kun je beter focussen en kijk je op een andere manier naar de wereld. Binnen een kader gaan dingen je opvallen waar je normaal gesproken zonder kader overheen zou kijken. Kijkkaders kun je maken door een vierkantje of rechthoekje uit een kaart te knippen. Kleinkunst Verhalen komen tot leven. Laat deelnemers een verhaal verzinnen rond een thema. Laat ze figuren uitknippen voor een schaduwtheater of voor een poppenspel. Lichttekeningen Tekenen met licht. Met zaklantaarns kun je tekenen met licht. Je kunt deze tekeningen vastleggen met gebruik van digitale fotografie of video. Lijntekeningen Sterke lijnen en lange lijnen. Omdat een lijntekening een tekening is die hoofdzakelijk bestaat uit lijnen is de manier waarop je die lijnen tekent heel erg bepalend voor de tekening. Probeer te variëren in de manier waarop je lijnen tekent.

7 Variaties in lijnen: dikke lijn / dunne lijn continue lijn / onderbroken lijn korte lijnen / lange lijnen hoekige lijnen / golvende lijnen zwaar op het papier drukken / licht over het papier gaan sterke daadkrachtige lijnen / onzekere lijnen enkele lijnen / arceringen Je kunt een onderwerp een aantal keer schetsen, met elke keer andere soorten lijnen. Gebruik hierna verschillende soorten lijnen in één tekening om voor contrast te zorgen. Modeltekenen Het hoeft niet te lijken. Modeltekenen is een interessante ervaring. Het lijkt ontzettend moeilijk, want je wilt zo graag dat de tekening gaat lijken. Probeer modeltekenen op een speelsere manier te benaderen. Laat een model in veel verschillende houdingen staan, eerst 15 seconden per houding. Probeer in snelle lijnen de houding van het model te tekenen. Ook kun je blindtekenen. Bij blindtekenen kijk je alleen naar het model. Je ogen volgen de lijnen van het model terwijl je potlood op het papier de beweging van je ogen volgt. Hou je potlood op het papier en probeer niet op je papier te kijken. Er ontstaan gekke en soms verrassend treffende tekeningen. En je traint hiermee ook nog je hand-oogcoördinatie. En als je een paar blindtekeningen over elkaar heen maakt, krijg je een interessant lijnenspel. Kijk naar de wirwar van lijnen en zet je verbeelding aan het werk. Wat zie je in deze lijnen? Werk dit uit in een vervolgtekening. Muurschilderingen Mensen omtrekken op de muur. In een groep samen werken aan een muurschildering is erg leuk om te doen. Bovendien is een muurschildering een mooi blijvend aandenken aan deze activiteit. Je kunt ervoor kiezen om eerst schetsen te maken binnen een thema, en deze daarna samen uit te werken op de muur. Je kunt ook alle mensen in de groep in verschillende houdingen voor de muur laten staan en elkaar omtrekken en daarna deze figuren uitwerken. Omtrek Wat kun je allemaal omtrekken? Vaak is het moeilijkste aan een tekening: hoe je moet beginnen. Wat kan helpen, is eerst een omtrek maken. Op kleine schaal kun je een voorwerp omtrekken en de omtrek als startpunt gebruiken om het voorwerp af te maken. Ook kun je op grote vellen papier met iemand anders samen elkaar omtrekken. Daarna is het de uitdaging om de anonieme vorm te veranderen in een portret van die persoon. Hierbij kun je letten op kleding, accessoires, haarstijl en de expressie van die persoon.

8 Je kunt ook omtrekken laten overlappen en ze aan elkaar verbinden, hierdoor ontstaan nieuwe mogelijkheden. Omtrekken van een schaar kunnen elkaar zo overlappen dat er een beest ontstaat, bijvoorbeeld. Als je veel mensfiguren bij elkaar plaatst kun je allerlei gekke taferelen bedenken. Je kunt een publiek maken bij een wedstrijd of een concert, maar ook de figuren zo plaatsen dat ze een acrobatische act uitvoeren. Op rolletjes Bijzondere druktechnieken Vraag mensen om objecten met wielen mee te nemen en te tekenen met de sporen die ze maken. Je kunt hierbij denken aan onder andere speelgoedauto s, skeelers, fietsen en rolstoelen. Overhead projector Uitvergroten Vergroot individuele tekeningen door ze met behulp van een overheadprojector te projecteren op grote vellen papier op de muur. Deelnemers kunnen er posters van maken of als groepsproject een enorme panoramische collage maken. Patronen Patronen in de natuur of in kunstobjecten. Herhaling is de basis voor patronen. Hoe kan een patroon worden ontwikkeld door het herhalen van een enkele vorm? Hoe kun je door kleine veranderingen te maken in een patroon nieuwe patronen ontdekken? Hoe zie je patronen terug in de natuur of in kunstobjecten? Panorama In een andere richting tekenen. Een panorama is een brede blik op een landschap. Zoals bijvoorbeeld het panorama Mesdag: een schilderij van het Scheveningse landschap dat rond is en waar je middenin staat. Zie ook: Een tekening van 180 of 360 graden kan worden gemaakt door een groep, door samen op een plek te gaan zitten en elk in een andere richting te kijken en het uitzicht te tekenen. Het is als je dit als groep doet wel handig om afspraken te maken over de schaal, zodat je de tekeningen ook daadwerkelijk kunt samenvoegen als panorama. Plattegronden Hoe ziet jouw droomhuis eruit? Je kunt plattegronden maken van kamers, gebouwen, tuinen en landschappen. Je kunt een plattegrond maken van iets wat al bestaat, of iets wat zou kunnen bestaan. Als je als architect je droomhuis zou mogen ontwerpen, hoe zou het er dan uitzien? Of zou je liever een dierentuin willen bouwen, of een zwemparadijs? Geef je dromen vorm door een plattegrond te tekenen en andere mensen rond te leiden in jouw ontworpen plek.

9 Schaduwtekening De schaduw gaat een eigen leven leiden. Teken de schaduwen van planten, objecten of mensen. Wat kun je zien in de tekening? Transformeer de contour in een fantasie-object of fantasiedier. Spel Laat het toeval een rol spelen. Spel kun je inzetten om voor een toevals-element in de activiteit te zorgen. Je maakt de activiteit speelser waardoor mensen buiten de kaders denken en minder opstartproblemen hebben. Je kunt bijvoorbeeld denken aan: Een grabbelton met kleine grappige tekenopdrachtjes Een grabbelton met voorwerpen om na te tekenen Opgenomen audio instructies Een papiertje in drieën vouwen, de eerste persoon tekent een hoofd van een dier of personage en vouwt deze om, de tweede persoon een bovenlijf en de derde het onderlijf. De personen zien niet wat de andere getekend hebben. Pas aan het eind wordt bekend wat voor een wezen er is ontstaan. Speurtocht Een ontdekkingsreis op locatie. Zet een speurtocht uit die de bezoekers helpt om verborgen aspecten van de locatie te vinden en tekenen. Stap in je tekening Verplaats je in een andere situatie. Zorg voor een verkleedkist met allemaal gekke voorwe rpen. Laat deelnemers een voorwerp uit de verkleedkist kiezen. De deelnemer bedenkt in wat voor een situatie iemand dit zou kunnen dragen en tekent op een sheet een bijpassende achtergrond. Via een overheadprojector projecteer je de sheet op de muur en laat de deelnemer voor zijn achtergrond poseren als het karakter die het voorwerp draagt, de foto is een leuke souvenir om mee naar huis te nemen Tekendialoog Reactietekenen Tekenen kun je ook in dialoogvorm doen. Je tekent in tweetallen en je tekent om de beurt. Je reageert op elkaar in de tekening. Je kunt op verschillende manieren reageren: als een echo iets toevoegen aan iets wat al getekend is iets veranderen aan iets wat al getekend is iets toevoegen wat het tegenovergestelde is van wat al getekend is

10 Je kunt elkaar vrij laten in de manier waarop je op elkaar reageert, of je kunt er voor kiezen om afwisselend op verschillende manieren te reageren. Deze dialoog voer je alleen door te tekenen, dus tijdens het tekenen praat je niet met elkaar. Tekeningen-ruilbeurs Hoeveel is je tekening waard? Maak een marktkraampje voor de tekeningen-ruilbeurs. Op de toonbank kun je interessante voorwerpen om na te tekenen zetten. In het marktkraampje hang je allemaal kleine tekeningetjes op. Bezoekers kunnen een tekeningetje maken en deze ruilen voor een tekeningetje die in de marktkraam hangt. Tekeningen aanvullen Knippend plakkend tekenen. Knip foto s of afbeeldingen in stukjes. Plak een stukje op een groter vel papier. Maak een tekening door de tekens en lijnen van het stukje afbeelding te verlengen op het papier. Je kunt hiervoor ook afbeeldingen van fabeldieren of echte dieren gebruiken. Knip deze afbeeldingen in stukjes. Een of meerdere stukjes kunnen inspiratie leveren voor het tekenen van een fabeldier of fantasiedier. Tekenmachine Voor de uitvinders. Maak met stokjes, touw, lege waterflesjes, tape of wat voor ander materiaal je ook beschikbaar hebt een fantasie tekenmachine. Teken dan met de machine in plaats van met je handen. Veldschetsen Ga er op uit! Met een schetsboek en een potlood op zak verken je de omgeving op een geheel andere wijze. Je oog valt op een detail van een plantje waarvan je een schetsje wil maken, of ineens word je geraakt door de schoonheid van een vervallen gebouw. Alles kan het onderwerp zijn van een schetsje, dus er kunnen heel diverse onderwerpen in je schetsboek verschijnen. Maar misschien wil je wel een onderzoek doen, geef je jezelf een bepaalde focus zoals het schetsen van landschappen, lantaarnpalen, zwerfafval of tuinhekjes. Als je jezelf een focus geeft leer je je onderwerp beter kennen. Door verschillende landschappen, planten of bomen te tekenen ga je beter kijken en zie je meer variatie. Maar ook kun je een speelsere focus nemen. Teken alleen rode voorwerpen, of alleen driehoekige voorwerpen, of alleen voorwerpen waarvan de naam begint met de letter m. Als je vanuit zo n focus gaat tekenen zal je zien dat je voorwerpen gaat tekenen die je normaal niet zo snel zou gaan tekenen, en die misschien wel verrassend leuk zijn om te tekenen. Als je op een andere manier de omgeving wilt ontdekken kun je het boek how to be an explorer of the world van Keri Smith gebruiken voor meer inspiratie.

11 Waarnemend tekenen Beter kijken door concentratie. Tekenen naar de waarneming verbetert het analyserend vermogen. Tekenen vraagt om nauwkeurig onderzoek naar hoe iets er uit ziet. Vaak denk je precies te weten hoe iets er uit ziet, maar als je het na gaat tekenen zie je details die je misschien nog niet eerder waren opgevallen. Voor tekenen naar de waarneming moet je je echt focussen en concentreren. Alles is geschikt om na te tekenen - een standbeeld, iets uit de natuur, landschappen, gebouwen, mensen of voorwerpen. IJstekeningen Tekenen met verrassend materiaal. Maak ijsblokjes van verdunde gekleurde inkt. Leg papier op een schuine plank en leg de ijsblokjes bovenaan het papier. Als ze smelten vormen gekleurde druppels sporen over het papier. Je kunt met je vingers ermee tekenen of met een rietje de druppels over het papier blazen. Zelfportret Met je rechter en linker hand tekenen Laat deelnemers met hun ene hand hun gezicht tekenen terwijl ze met hun andere hand voelen wat de vorm van hun gezicht is. Laat ze hierna van handen wisselen en het nogmaals proberen.

Stijloefeningen: 99 manieren om een verhaal te vertellen

Stijloefeningen: 99 manieren om een verhaal te vertellen Educatief pakket voor individueel gebruik Stijloefeningen: 99 manieren om een verhaal te vertellen van Matt Madden kunst in zicht in samenwerking met Strip Turnhout Inhoudstafel Welkom 3 Luik 1: Algemene

Nadere informatie

aartenbak tekenen Tekenlessen met: Kleurpotlood

aartenbak tekenen Tekenlessen met: Kleurpotlood K aartenbak tekenen Tekenlessen met: Kleurpotlood Ideeën verzameld door Demy van der Ham Bron: www.lesidee.nl FANTASIEDIER Opdracht voor groep 3 tot 5 Benodigdheden: - Wit papier op A4 formaat - Kleurpotloden

Nadere informatie

In gesprek met het beeld en met elkaar Beschouwen en reflecteren met kinderen

In gesprek met het beeld en met elkaar Beschouwen en reflecteren met kinderen In gesprek met het beeld en met elkaar Beschouwen en reflecteren met kinderen SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling In gesprek met het beeld en met elkaar Beschouwen en reflecteren met kinderen

Nadere informatie

Ik word ouder. Cursus over ouder worden voor mensen met een beperking. www.kennispleingehandicaptensector.nl

Ik word ouder. Cursus over ouder worden voor mensen met een beperking. www.kennispleingehandicaptensector.nl Ik word ouder Cursus over ouder worden voor mensen met een beperking www.kennispleingehandicaptensector.nl Voorwoord Mensen met een beperking worden steeds ouder. Dat heeft gevolgen voor alle leefgebieden.

Nadere informatie

Inspiratielijst. NokNok

Inspiratielijst. NokNok Inspiratielijst NokNok 2012 1 Colofon De Inspiratielijst NokNok is een project van het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie met de financiële steun van de Vlaamse overheid. Deze

Nadere informatie

DENK CREATIEF! Auteurs: David van der Kooij & Mignon van Ophuizen

DENK CREATIEF! Auteurs: David van der Kooij & Mignon van Ophuizen DENK CREATIEF! creatieve vaardigheden in de onderwijspraktijk Auteurs: David van der Kooij & Mignon van Ophuizen Colofon uitgever auteurs VORMGEVING Onderwijs Maak Je Samen David van der Kooij & Mignon

Nadere informatie

Opdrachtkaart Een wigwam op het strand

Opdrachtkaart Een wigwam op het strand Een wigwam op het strand Je maakt een collage met plaatjes uit tijdschriften. Je tekent en schrijft er zelf bij. Zo maak je een hele grappige of misschien wel een serieuze of enge collage. - 2 (maar alleen

Nadere informatie

Lesbrief naar aanleiding van het boek en de theatervoorstelling. De beer die geen beer was. Auteur lesbrief: F. van Dijk

Lesbrief naar aanleiding van het boek en de theatervoorstelling. De beer die geen beer was. Auteur lesbrief: F. van Dijk Lesbrief naar aanleiding van het boek en de theatervoorstelling De beer die geen beer was Auteur lesbrief: F. van Dijk Inhoud Voorwoord...3 Taalactiviteiten...4 1. De oriëntatie...4 2. Het voorlezen...4

Nadere informatie

De Vrede Express. Een interactieve tentoonstelling over democratie, burgerschap, diversiteit en vrede maken. Jan Durk Tuinier en Geu Visser

De Vrede Express. Een interactieve tentoonstelling over democratie, burgerschap, diversiteit en vrede maken. Jan Durk Tuinier en Geu Visser De Vrede Express Een interactieve tentoonstelling over democratie, burgerschap, diversiteit en vrede maken Jan Durk Tuinier en Geu Visser 1 In de Vrede Express staan de Utrecht Principles centraal: respect

Nadere informatie

Hoogvliegers Bouw een zweefvliegtuig. Luchtvaarttechniek Krachten Lessenserie voor groep 5 8

Hoogvliegers Bouw een zweefvliegtuig. Luchtvaarttechniek Krachten Lessenserie voor groep 5 8 Hoogvliegers Bouw een zweefvliegtuig Luchtvaarttechniek Krachten Lessenserie voor groep 5 8 Inleiding Deze lessenserie is één van verschillende ENGINEER lessenseries voor het primair onderwijs. Techniek

Nadere informatie

Training. Communicatie & Presentatie

Training. Communicatie & Presentatie Training Communicatie & Presentatie FORUM 28-3-2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 Deel I Communicatie 4 Doelen 5 Deelnemers 5 Werkvormen 5 Programma 6 Voorstellen & introductie 6 Inleiding 7 Theorie 7 Opdracht

Nadere informatie

Experimenteren in de rekenles. Frans van Galen Vincent Jonker

Experimenteren in de rekenles. Frans van Galen Vincent Jonker Frans van Galen Vincent Jonker Experimenteren in de rekenles De lessen die we in dit boekje beschrijven, zullen de leerlingen waarschijnlijk niet direct als rekenlessen ervaren. Ze gaan over onderwerpen

Nadere informatie

Hoe organiseer ik een Prayer Night? Inhoud Inleiding Pagina 1 Waar begin ik? Pagina 2 Met wie regel ik het? Pagina 2 Aanpakken doe je zo Pagina 3 Wanneer moet wat? Pagina 4 Bezoekers trekken Pagina 5 Invulling

Nadere informatie

de beste gratis apps zelf voor kinderen

de beste gratis apps zelf voor kinderen de beste gratis apps zelf voor kinderen 2 voorwoord Kinderen zijn dol op apps. Logisch, er is veel variatie en de spelletjes zijn vaak prima zelfstandig door kinderen te doen. Spelen op de tablet is leuk

Nadere informatie

Van Gogh in de groep. Lespakket voor groep 3 tot en met 8

Van Gogh in de groep. Lespakket voor groep 3 tot en met 8 Van Gogh in de groep Lespakket voor groep 3 tot en met 8 Inhoud Voorwoord 3 Opdrachten De patat-friet-eters 4 Verzamelen 5 Brieven schrijven 6 Zelfportret 7 Bloemstilleven 8 De kunsthandel 9 Stippels 10

Nadere informatie

LESSENSERIE ERFELIJKHEID EN DNA GROEP 7/8

LESSENSERIE ERFELIJKHEID EN DNA GROEP 7/8 LESSENSERIE ERFELIJKHEID EN DNA GROEP 7/8 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 De lessenserie in het kort 3 Doelstellingen 3 Benodigdheden 3 Trefwoorden en kernbegrippen 4 Overzicht lesinhouden 4 Aandachtspunten

Nadere informatie

OP BLOTE VOETEN DOOR JE WINKEL

OP BLOTE VOETEN DOOR JE WINKEL OP BLOTE VOETEN DOOR JE WINKEL EEN INSPIRERENDE EN BUITENGEWONE REIS SARA PIETERS IK GA OP REIS EN NEEM MEE NEEM EEN FRISSE DUIK BOUW DE MOOISTE ZANDKASTELEN PAK UIT MET JE SOUVENIRS IK GA OP REIS EN NEEM

Nadere informatie

Wanneer stelde jij jezelf voor het laatst een vraag?

Wanneer stelde jij jezelf voor het laatst een vraag? Lerarenreeks 1 Wanneer stelde jij jezelf voor het laatst een vraag? Hoe leraren nieuwsgierigheid kunnen benutten voor onderzoek en beweging op school Suzanne Verdonschot Mara Spruyt Marieke Dresen Ruud

Nadere informatie

LESSENSERIE HEELAL GROEP 3/4

LESSENSERIE HEELAL GROEP 3/4 LESSENSERIE HEELAL GROEP 3/4 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 De lessenserie in het kort 3 Doelstellingen 3 Benodigdheden 3 Trefwoorden en kernbegrippen 4 Overzicht lesinhouden 4 Aandachtspunten bij de

Nadere informatie

Je eigen succesvolle weblog maken!

Je eigen succesvolle weblog maken! Je eigen succesvolle weblog maken! Bjorn Simmering Ik had al wat langer plannen om een eboek te schrijven, maar ik stelde dit steeds uit of ik maakte er geen tijd voor vrij. Nadat ik een serie artikelen

Nadere informatie

Voorafgaand aan de cursus. Inhoudsopgave. 1. Inleiding. 2. Doel intakegesprek. 3. Verloop van het intakegesprek. 4. Uitsluitingcriteria

Voorafgaand aan de cursus. Inhoudsopgave. 1. Inleiding. 2. Doel intakegesprek. 3. Verloop van het intakegesprek. 4. Uitsluitingcriteria Bijlage 1 Voorafgaand aan de cursus Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Doel intakegesprek 3. Verloop van het intakegesprek 4. Uitsluitingcriteria 5. Intakeformulier 6. Vragenlijst integratie Afasie en nu verder,

Nadere informatie

De ontwikkeling van de cursus is mogelijk gemaakt door subsidie van het Revalidatiefonds.

De ontwikkeling van de cursus is mogelijk gemaakt door subsidie van het Revalidatiefonds. AFASIE EN NU VERDER Buitengesloten, Franny Thonhauser Samenstelling Odette Stoutjesdijk, Afasiecentrum Utrecht Annemieke Bakker Arkema, Afasiecentrum Utrecht Hanneke Schurink, Afasiecentrum Utrecht Lay

Nadere informatie

Hoe als school om te gaan met de nasleep van de aanslag in Parijs?

Hoe als school om te gaan met de nasleep van de aanslag in Parijs? Hoe als school om te gaan met de nasleep van de aanslag in Parijs? Suggesties en lesbrieven voor leerkrachten in (vreedzame) basisscholen De aanslag op de redactie van het satirische tijdschrift Charlie

Nadere informatie

Licht en kleur. 1.1 Kleuren zien. 1.2 Schaduw. 1.3 Spiegelbeelden bekijken. 1.4 uv, ir en andere straling

Licht en kleur. 1.1 Kleuren zien. 1.2 Schaduw. 1.3 Spiegelbeelden bekijken. 1.4 uv, ir en andere straling Licht en kleur 1 1.1 Kleuren zien 1.2 Schaduw 1.3 Spiegelbeelden bekijken 1.4 uv, ir en andere straling Verkennen Je hebt elke dag te maken met licht en kleur. Je weet er dus al heel wat van. Je ziet overal

Nadere informatie

Muziek zonder Noten. Over Muziek Maken en Communiceren. Ria Frowijn, Hanno Tomassen. Utrechts Conservatorium. Hogeschool voor de Kunsten Utrecht

Muziek zonder Noten. Over Muziek Maken en Communiceren. Ria Frowijn, Hanno Tomassen. Utrechts Conservatorium. Hogeschool voor de Kunsten Utrecht Muziek zonder Noten Over Muziek Maken en Communiceren Ria Frowijn, Hanno Tomassen Utrechts Conservatorium Hogeschool voor de Kunsten Utrecht fascinatie, improviserend ontwerpen, muziek, kern, proces, interactie,

Nadere informatie

Inleiding in het bouwen en onderhouden van een eigen website. Peije van Klooster

Inleiding in het bouwen en onderhouden van een eigen website. Peije van Klooster Inleiding in het bouwen en onderhouden van een eigen website Peije van Klooster 2011 Inhoudsopgave: Inleiding... 4 1 Wat is internet... 5 1.1 Een klein beetje geschiedenis van internet... 5 1.2 Evolutie

Nadere informatie

Pinterest Marketing. deserves your interest. Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh. Handboek voor marketeers en ondernemers

Pinterest Marketing. deserves your interest. Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh. Handboek voor marketeers en ondernemers Pinterest Marketing deserves your interest Handboek voor marketeers en ondernemers Geschreven door: Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh Inhoudsopgave Inleiding... 4 1. Pinterest?... 5 De kracht

Nadere informatie

Doel 1: Diversiteit zien als een normaal fenomeen waar iedereen dagelijks in verschillende situaties mee te maken krijgt

Doel 1: Diversiteit zien als een normaal fenomeen waar iedereen dagelijks in verschillende situaties mee te maken krijgt Doel 1: Diversiteit zien als een normaal fenomeen waar iedereen dagelijks in verschillende situaties mee te maken krijgt Subdoelen Leerlingen vinden het normaal dat er verschillen zijn tussen mensen (verschillende

Nadere informatie

Ebook Wat wil ik nu echt? - Neem de eerste stap naar Superheld - www.superheld.nu

Ebook Wat wil ik nu echt? - Neem de eerste stap naar Superheld - www.superheld.nu Ebook Wat wil ik nu echt? - Neem de eerste stap naar Superheld - www.superheld.nu HOOFDSTUK 1 Superheld? Herken jij jezelf in de volgende uitspraken? Ik ben afgestudeerd, klaar voor een uitdaging en opzoek

Nadere informatie

Vlinderlessen in de klas. groep 3 & 4

Vlinderlessen in de klas. groep 3 & 4 Vlinderlessen in de klas groep 3 & 4 Vlinderlessen in de klas Vlinderlessen in de klas is een verzameling lessuggesties ter introductie van het onderwerp vlinders. Als vervolg op deze lessen kun je de

Nadere informatie