Medisch niet verklaarbare klachten..

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Medisch niet verklaarbare klachten.."

Transcriptie

1 Medisch niet verklaarbare klachten.. Kitty Groot Psychosomatische klachten. Het kan toch niet zo zijn dat er niets met je aan de hand is? Je lichaam geeft pijnsignalen en pijn is toch een signaal van ziekte? I N G R O O T V E R T R O U W E N G r u t t o S B G r o o t e b r o e k i n f i n g r o o t v e r t r o u w e n

2

3 Medisch niet verklaarbare klachten.. begrijp je pijn. Herken je dit: Je bent bij de huisarts of specialist geweest, je bloed is onderzocht en je hebt allerlei andere (nare) onderzoeken achter de rug. En dan krijg je de uitslag: Meneer of mevrouw, we kunnen niks vinden, U bent zo gezond als een vis Of Alle uitslagen zijn goed, U zult er mee moeten leren leven. Maar ondertussen zit jij wel met al die klachten. O zo frustrerend. En wat kan je je onbegrepen voelen..want als je je prima voelt dan ga je de straat op, je gaat wandelen, misschien sporten, op visite, dansen, noem maar op. Maar niemand ziet dat je de volgende dagen dan heel moe bent of veel pijn hebt, zo erg zelfs dat je veel op de bank ligt of zelfs naar je bed moet gaan. Je moet altijd maar rekening houden met je energie niveau. Als je bijvoorbeeld donderdagochtend gaat tennissen, lig je de hele middag in bed en durf je voor de vrijdag niks af te spreken Of zal je wel of niet je vrienden gaan uitnodigen? Je weet nooit van te voren hoe je je voelt en of je dat aankan. Je loopt vast op je werk of in je privéleven. En de dokter zegt dan dat je zo gezond bent als een vis. Hoe kan dit dan? Wat is er aan de hand met je lichaam? Het zou kunnen komen door langdurige stress of door een trauma. Wil je hier meer over weten? Blijf lezen.

4 Medisch niet verklaarbare klachten, de onbegrepen klachten heten in de medische wereld psychosomatische klachten. Psychosomatiek of psychosomatische geneeskunde is een medisch gebied dat zich bezighoudt met de ziektebeelden die zich vooral lichamelijk manifesteren, maar waarbij psychische factoren een duidelijke factor zijn. Voorbeelden van aandoeningen waarbij door de meeste medici een grote psychische component wordt verondersteld zijn: Chronische Vermoeidheid Syndroom (CVS) waarbij het hoofdkenmerk inspanningsintolerantie is: een relatief geringe inspanning leidt al tot uitputting, waarbij bovendien het herstel langer dan 24 uur duurt. Hypoglykemie, je bloedsuikerspiegel is te laag. Hyperventilatie door overbelasting, oververmoeidheid of een paniekaanval, verkeerde ademhalingstechniek, te snel ademen. Benauwdheid. Prikkelbare Darm of vaak in de volksmond de spastische darm genoemd. Fibromyalgie, ook wel weke delen reuma genoemd wat eigenlijk een heel verkeerde naam is, want bij reuma is er sprake van ontsteking en bij fibromyalgie niet. Hoofdpijn, migraine. Overspannenheid, vermoeidheid, burn-out. Gespannen spieren; rugpijn, nek- en schouderpijn. Hartkloppingen. Maag- en darmklachten. Slaapstoornissen.

5 Hoe ontstaan psychosomatische klachten? Pijn is een symptoom van een ziekte. Pijn is bedoeld als signalering, dat er iets mis is in je lichaam of in je geest. Pijn roept om veranderingen. Achter elke pijnklacht zit een les, een emotionele oorzaak. Onze taal geeft het ook zo mooi aan: We kennen allemaal wel die bekende termen: Het ligt zwaar op mijn maag Als je iets een erg moeilijk probleem vindt. Wat heb je op je lever? Je wilt iets uiten, er is iets dat je heel erg dwars zit en dat gezegd moet worden. Ik moet mijn gal spuwen Je keurt iets af en je laat dat duidelijk merken. Gedurende ons leven slaan wij al onze ervaringen op in ons geheugen samen met de gevoelens en gedachten die daarbij horen. We ontwikkelen daarom heen allerlei overtuigingen, scripts en gedragspatronen om met de pijnlijke gebeurtenissen om te gaan en onze veiligheid zeker te stellen. Dit wordt dan onze overlevingsstrategie. En dit geeft stress in het lichaam. Opgeslagen spanning in je lijf. Spanning door onverwerkte trauma s, maar ook stress vanwege je hypotheek, vanwege je werk, vanwege de zorg om je kinderen, computerstress, stress vanwege studie, vanwege ziekte en ga zo maar door. We krijgen een overdosis aan stress en informatie binnen, elke dag weer. Het zet een systeem in werking wat bijnieruitputting veroorzaakt. Het stressverschijnsel van de 21e eeuw. Bijnieruitputting

6 Bijnieren, leverancier van de hormonen adrenaline en cortisol Je bijnieren zijn twee amandelvormige orgaantjes die vlak boven je nieren liggen. Ze produceren of dragen bij aan de productie van zo n 150 essentiële hormonen. Je bijnieren hebben invloed op alle belangrijke lichaamsprocessen, waaronder de afscheiding van adrenaline en cortisol. Deze twee hormonen, adrenaline en cortisol helpen je lichaam om te gaan met stress. Cortisol beschermt bovendien het immuunsysteem.

7 Bij stress komt ook ons reptielenbrein in actie! Maar wat is dat dan, het reptielenbrein? Even een kort lesje over je brein: Het 1 e brein is het reptielenbrein. Het is de oudste laag in onze hersenen. Het reptielenbrein is verantwoordelijk voor onze primaire overlevingsdrang: vechten, vluchten of te bevriezen bij gevaar. Een quantumsprong in de evolutie: wij kregen het emotionele brein, ook wel het zoogdierenbrein genoemd, het 2 e brein. Dit gedeelte van ons brein regelt veel onbewuste processen, zoals onze emoties, onze persoonlijkheid en een deel van ons geheugen. En dan nog een grote quantumsprong in de evolutie: bij de hogere zoogdieren, dus de mens, is het 3 e brein ontstaan, de neocortex. Hiermee kunnen we o.a. relativeren en logisch denken.

8 Het autonome zenuwstelsel Nog meer theorie, we gaan een stapje verder.. Een zeer beknopte uitleg van het zenuwstelsel: Je hebt het centrale en het autonome zenuwstelsel. Over het centrale zenuwstelsel heb je bewuste controle. Het autonome zenuwstelsel werkt als vanzelf, op een onbewust niveau en bestuurt veel van de functies in je lichaam. Mijn uitleg gaat verder over het autonome zenuwstelsel. Het is dat zenuwstelsel dat zorgt dat bijvoorbeeld je bloed wordt rondgepompt, dat je pupillen verwijden of verkleinen, dat je een hap brood in je mond stopt en dat het in een hele andere vorm er weer uitkomt, dat een wond vanzelf weer heelt. En nog veel meer. Als dit je interesseert, bekijk het plaatje op de volgende bladzijde maar eens goed. Je bent er niet bewust mee bezig, het gebeurt gewoon. Als je er bij stilstaat, dan is het lichaam toch een prachtig systeem.

9 Het autonome zenuwstelsel bestuurt de organen in jouw lichaam. Het autonome zenuwstelsel bestaat uit twee zenuwstelsels: Het sympathische zenuwstelsel, zie dit als het gaspedaal in je lichaam. Dit zenuwstelsel loopt langs je ruggengraat van je stuit naar je kleine hersenen Het parasympatische zenuwstelsel, het rempedaal in je lichaam. Dit zenuwstelsel zit ter hoogte van je stuit en bij je kleine hersenen.

10 Ik ga nu een voorbeeld geven. Houdt het plaatje van je brein en het autonome zenuwstelstel in gedachten. Ik had het over het gas- en rempedaal van het autonome zenuwstelsel. Om in die autotermen te blijven Stel er komt een auto met hoge snelheid de bocht om gieren. En jij kunt nog net op tijd wegspringen voor die auto je raakt. Wat gebeurt er dan? 1. Er komt een stoot adrenaline in je lijf, het gaspedaal wordt diep ingedrukt. 2. Je reptielenbrein komt in actie: ik moet vechten, vluchten of bevriezen. In dit geval is vluchten een goede optie: Je springt op de stoep. 3. Dan komt het emotionele brein in actie: je gaat van schrik huilen of je schreeuwt de automobilist allerlei verwensingen toe. 4. Daarna komt de neocortex in actie en je stelt jezelf gerust met bewoordingen als: dat is goed afgelopen, ik leef nog, rustig maar, er is niets meer aan de hand. Je staat nog wel na te trillen, maar dan vervolg je je weg. Je vertelt het misschien nog aan iemand en dan vergeet je het voorval. 5. De rempedaal van het autonome zenuwstelsel wordt in gedrukt en het adrenalinegehalte daalt weer. Niets aan de hand dus, het leven gaat gewoon weer verder..

11 .. maar het kan ook anders verlopen. Het kan zijn dat er een gebeurtenis in je leven is geweest die als een bom is ingeslagen en dan reageert je lichaam anders. Wat gebeurt er dan in je lichaam? Door deze gebeurtenis kreeg je een stoot adrenaline in je lijf, je reptielenbrein kwam in actie om te vechten, te vluchten of te bevriezen. Het verhaal totdat het emotionele brein in actie komt, blijft hetzelfde. Maar dan... er kwam GEEN gesprekje op gang met je neocortex. En wat voel je dan? Veel mensen vertellen me dan in de praktijk dat ze zo n onrustig gevoel hebben, zo n opgejaagd gevoel, vaak in het buikgebied. De adrenaline gaat rond in je lichaam. En dan kom je steeds iets in je leven tegen waardoor je getriggerd wordt. Je wordt steeds maar weer aan deze gebeurtenis herinnerd. Als het bijvoorbeeld een auto ongeluk was, dan kan je getriggerd worden doordat je een ambulance hoort, of je ziet een auto ongeluk op de televisie, of een gesprek gaat hierover. En je lichaam maakt dan bij elke trigger, bij elke herinnering een beetje adrenaline aan. En vele beetjes adrenaline wordt een hele berg. Je kunt het vergelijken met wederom een auto. Een auto die op zijn handrem staat. Je kunt best met deze auto wegrijden, maar goed is het niet voor je auto. Zo ook met je lichaam, steeds maar weer een beetje gas geven, steeds een beetje adrenaline erbij. Je lichaam kan dit lang volhouden, maar goed is het niet voor je lichaam.

12 Even in de herhaling: Het reptielenbrein stuurt de bijnieren aan en regelt daarmee de productie van adrenaline en cortisol. Het reptielenbrein is altijd alert op onbekende indringers. Als er gevaar dreigt zet hij aan tot de vecht- of vluchtreactie. Maar ook als er via voedsel, water of lucht onbekende stoffen het lichaam binnenkomen, activeert het reptielenbrein het immuunsysteem. Dat was een fantastische strategie toen voedsel, water en lucht nog zuiver waren en bedreigingen van buitenaf alleen bestonden uit wilde dieren en voedseltekort. Tegenwoordig krijgt ons immuunsysteem te maken met tienduizenden kunstmatig vervaardigde stoffen die aan ons voedsel worden toegevoegd. Als je bijnieren jaar in jaar uit overuren moeten draaien raken ze uitgeput. Keer op keer moet het reptielenbrein besluiten of er werkelijk gevaar dreigt. Het reptielenbrein moet keer op keer onderscheid maken tussen: Is dit een werkelijke bedreiging, moet ik vechten of vluchten of Is dit de stress van het moderne leven die geen vecht- of vluchtreactie nodig heeft. Zo n vals alarm kost psychisch en lichamelijk heel veel. En dit put ons uit op een onzichtbare manier.

13 De fysieke gevolgen van de vecht en vluchtreactie zijn groot: De hartslag versnelt twee tot drie maal. De bloeddruk neemt toe als gevolg van de verwijding van de kransslagaders. De ademhaling versnelt De spierspanning neemt toe Er worden hormonen zoals adrenaline, noradrenaline, cortisol, oxytocine en vasopressine in de bloedbaan gebracht. De maagwand scheidt zoutzuur af en de lever maakt glucose vrij. Er wordt bloed onttrokken aan de voorste hersendelen en aan de spijsvertering en dat bloed wordt naar de spieren en ledematen toegevoerd om te vechten of te vluchten. De pupillen verwijden zich om het gezichtsvermogen te verbeteren Lichaamsfuncties die niet nodig zijn voor het vechten of vluchten, zoals het immuunsysteem, de spijsvertering en de voortplanting worden bijna stilgelegd. En elke keer als bijvoorbeeld je computer crasht, een vriendin ruzie met je maakt, je man wel heel laat thuis is van zijn werk of je kind loopt te puberen gebeurt dit, want het zijn dezelfde systemen die geactiveerd worden als wanneer er een sabeltijger je grot binnenkomt. Je lichaam is gemaakt voor een wereld die niet meer bestaat!

14 De psychische gevolgen van stress zijn: Je kunt minder logisch denken waardoor je een vernauwde kijk op de werkelijkheid krijgt. De vechtreactie gaat gepaard met woede of razernij. De vluchtreactie met angst of paniek. Je moet huilen om niets. Je barst in woede uit om niets. Een steeds opnieuw geactiveerde stressreactie kan aanleiding geven tot aandoeningen van het immuunsysteem en het autonome zenuwstelsel. Dat houdt in dat we gevoeliger worden voor: Infecties Auto-immuunziekten Chronische angst Chronische vermoeidheid Depressies. Ook kan het vermogen van het lichaam om de belangrijke hormonen adrenaline en cortisol aan te maken aangetast worden. En hoewel een teveel aan cortisol schadelijk is, is een tekort dat ook. Je hebt het stresshormoon namelijk nodig om stress te kunnen verwerken. Het stresshormoon cortisol beschermt je bovendien tegen ontstekingen.

15 Cortisol is de belangrijkste ontstekingsremmer die het lichaam zelf maakt. Als je bijnieren door overbelasting uitgeput raken, kan je niet meer goed tegen stress en krijg je last van allerlei kwalen en ziektes. Wie kent ze niet, die mensen, die jarenlang keihard konden werken, energiek, onkwetsbaar en opeens hebben ze een burn-out en krijgen ze vervolgens de ene kwaal na de andere kwaal. Het kan vele stressvolle jaren duren voordat de bijnieren oververmoeid raken. Voorkomen is beter dan genezen! Voor veel mensen is leven onder hoogspanning zo normaal geworden dat ze niet in de gaten hebben dat ze gestresst zijn. Als je gestresst bent, kan je dat vaak merken aan je ademhaling. De ademhaling is dan snel en oppervlakkig, een hoge ademhaling. Deze vorm van ademen zorgt vaak voor een snelle hartslag en kan zelfs angstsymptomen oproepen en verergeren. Als je ontspannen bent dan zit de ademhaling laag en adem je vanuit je buik. Zoals stress de ademhaling beïnvloedt, beïnvloed de ademhaling uw stressniveau. En het goede nieuws is: er is wat aan te doen!

16 Even terug naar wat ik doe: Ik help mensen met medisch niet verklaarbare klachten om zonder medicatie of een ingreep, maar door het activeren van het zelfhelend vermogen van het lichaam te komen tot klachtenvermindering of om zelfs klachtenvrij te zijn! Hoe ben ik hier toe gekomen, om hier mijn werk van te maken? Hoe weet ik zo zeker dat het echt mogelijk is, klachtenvermindering of zelfs klachten vrij zijn? Ik ben ervaringsdeskundig, ik heb de hele medische molen doorgelopen. Dan kan je zeggen: wat voor jou werkt hoeft nog niet voor mij te werken en dat is ook zo! Maar ik heb mijn methodieken nu al zo n 10 jaar toegepast op mijn cliënten met goede resultaten. Er is altijd sprake van klachtenvermindering of misschien beter gezegd klachtenbeheersing. Ik ben dus ervaringsdeskundig en ik heb vele opleidingen, cursussen en bijscholingen gedaan, allen op het gebied van psychosomatische klachten. Ik wil je mijn levensverhaal vertellen. Het gedeelte van mijn leven wat mijn klachten heeft veroorzaakt. Hoe ik van mijn klachten ben afgekomen. En ook, wat nog belangrijker is: Hoe krijg jij hetzelfde resultaat? Nieuwsgierig? Lees dan vooral verder.

17 Mijn levensverhaal: Ik heb een getraumatiseerde jeugd achter de rug. Seksueel misbruik, emotionele verwaarlozing, mijn moeder overleed toen ik 14 jaar was en toen ik net 16 jaar was mijn vader. Ik ontwikkelde een Post Traumatische Stress Stoornis. Het seksueel misbruik had ik altijd geheim gehouden tot mijn 35e jaar. En juist dat geheim houden veroorzaakte nu mijn klachten. Dat ging lang goed, dat geheim houden. Ik was tot mijn 30 e fulltime moeder en huisvrouw. Als het niet zo goed met me ging dan ging ik weer naar mijn veilige huis. Vanaf mijn 30 e jaar ging ik bij een bank ging werken. En toen werd het anders. Ik werd steeds getriggerd: Iemand met dezelfde stem kwam aan de balie of met ongeveer hetzelfde uiterlijk. Of een collega die een goedbedoelde arm om me hen sloeg. Dit leverde mij spanning op en al deze spanningen gingen zich opslaan in mijn lichaam. Op een gegeven moment kon ik niet meer, mijn lichaam gaf het heel duidelijk aan met pijnklachten. Ik had inmiddels een Prikkelbare Darm en Fibromyalgie (weke delen reuma). Ik ben in therapie gegaan, er over praten helpt. Er over praten is ook helend, op psychisch gebied, maar mijn lichamelijke pijnklachten verdwenen hier niet door. Inmiddels was ik bij de bank weggegaan. Ik ben me gaan omscholen tot activiteitenbegeleidster. Tijdens mijn werk werd ik vaak teruggefloten, want ik was te therapeutisch bezig. Je begrijpt het al: ik ben toen therapeut geworden en ik merkte al gauw: Therapeut zijn is mijn passie, mijn levensdoel.

18 Tijdens mijn vele opleidingen werd ik steeds weer binnenste buiten gekeerd. Elke keer weer werd er over mijn trauma s gepraat. En dit maakte dat mijn klachten van een prikkelbare darm en fibromyalgie steeds erger werden. Er werd, weet ik nu, steeds meer spanning in mijn lichaam opgeslagen. Jarenlang was ik dus over mijn grenzen heen gegaan zonder te luisteren naar mijn lichaam. En mijn lichaam gaf het zo goed aan, maar ja als je er niet naar luistert, dan moet je lichaam er wel een schepje bovenop doen totdat je zegt: zo kan het niet verder, er moet nu echt iets gebeuren. Ik was me bewust van hoe die klachten in mijn lichaam waren gekomen, opgeslagen spanning, maar ik wilde weten hoe ze er weer uit konden gaan. Tijdens een bijscholing kwam ik in aanraking met EMDR, een trauma therapie. Mijn fibromyalgie was inmiddels zo erg, dat we ons huis misschien moesten gaan verkopen, want ik kon bijna niet meer de trap op en mijn praktijk is op de 2 e etage. En een dokter had zelfs gezegd dat ik misschien wel in een rolstoel terecht zou komen.. Tijdens deze bijscholing vroeg de EMDR-therapeut of er iemand in de zaal was die een trauma had meegemaakt en zich als voorbeeld ter plekke wilde laten behandelen. Ik vond het doodeng maar dacht ook: dit is mijn kans! En ik heb het gedaan! En na afloop was ik stomverbaasd, want ook daar waren trappen en dit ging opeens veel gemakkelijker! Ik had een sterke overtuiging: Die pijnklachten zijn in mijn lichaam gekomen, dus kunnen ze er ook weer uit!

19 En dit was ook zo! Ik heb in totaal vijf sessies EMDR gehad en er was sprake van een aanzienlijke klachtenvermindering! Dat was interessant! Ik ben me toen gaan specialiseren in EMDR. Zo is het ook gegaan met mijn prikkelbare darm. Jaarlijks moet ik aan bijscholing en intervisie doen en ik zocht hoe ik van die buikklachten af kon komen, zonder medicatie of een ingreep. En ik kwam toen in aanraking met het Mahoneyprogramma. Dit bestaat uit trancesessie, gecombineerd met ademhalings- en ontspanningsoefeningen. Eerst was ik sceptisch, moet het luisteren naar een verhaal met wat oefeningen mij van mijn buikklachten afhelpen En ja, het heeft geholpen! Mijn klachten werden veel minder, soms was ik zelfs klachtenvrij en als ze bij spanning weer terugkwamen, dan wist ik hoe ik er weer snel van af kon komen! Ik ging me hier verder in verdiepen. Daarna volgde ik nog een 3-jarige HBO-opleiding, de Malva-opleiding. Ik mag me chakraspecialist noemen. Vanuit een energetische geneeskunde kijken wat je tegen pijnklachten kunt doen. Wat de invloed is van je chakra s, meridianen en acupressuurpunten op je pijnklachten. Ook leerde ik masseren: ontspannende en dieptemassages. En medische basiskennis. De Malva-opleiding heb ik gedaan omdat ik merkte dat erover praten wel helpt, maar het lichamelijke gedeelte werd overgeslagen en dat is minstens zo belangrijk.

20 Nu is de cirkel rond. Ik kan je een pakket aanbieden die je van je klachten kan afhelpen. Wat mij uniek maakt is dat ik deze therapieën combineer. Het reguliere met energetisch werk, dat wil zeggen: Praten en ook aanraking door bijvoorbeeld een ontspannende massage. Visualisaties gecombineerd met chakratherapie. Ik geniet weer volop van het leven. Mijn levenskwaliteit is er enorm op vooruitgegaan zonder al die klachten. En dit is wat ik mensen in mijn praktijk leer: Klachtenvermindering en klachtenbeheersing door inzichten te geven, door mensen te laten inzien dat lichamelijke klachten voort kunnen komen door hoe je in het leven staat. Wil je ook inzicht krijgen hoe jouw klachten zijn ontstaan? Wil je ook weten hoe jouw klachten kunnen verdwijnen? Neem dan contact met me op. Je kunt me bellen: Of het contactformulier invullen, zie bovenaan in het menu.

Behandeling chronische pijn en vermoeidheid bij tieners

Behandeling chronische pijn en vermoeidheid bij tieners Behandeling chronische pijn en vermoeidheid bij tieners Afdeling revalidatie mca.nl Inhoudsopgave Wat is chronische pijn en vermoeidheid? 3 Chronische pijn en vermoeidheid bij tieners 4 Rustig aan of toch

Nadere informatie

Ontdek je kracht voor de leerkracht

Ontdek je kracht voor de leerkracht Handleiding les 1 Ontdek je kracht voor de leerkracht Voor je ligt de handleiding voor de cursus Ontdek je kracht voor kinderen van groep 7/8. Waarom deze cursus? Om kinderen te leren beter in balans te

Nadere informatie

Psychosomatisch fysiotherapie

Psychosomatisch fysiotherapie Psychosomatisch fysiotherapie De psychosomatisch fysiotherapeut Tamara den Elzen Wat is psychosomatische fysiotherapie? Psychosomatische fysiotherapie is een erkende specialisatie binnen de fysiotherapie,

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Hyperventilatie, een adembenemend verschijnsel. Wat is hyperventilatie, wat zijn symptomen en hoe bestrijd je een aanval?

Patiënteninformatie. Hyperventilatie, een adembenemend verschijnsel. Wat is hyperventilatie, wat zijn symptomen en hoe bestrijd je een aanval? Patiënteninformatie Hyperventilatie, een adembenemend verschijnsel Wat is hyperventilatie, wat zijn symptomen en hoe bestrijd je een aanval? Hyperventilatie, een adembenemend verschijnsel Wat is hyperventilatie,

Nadere informatie

Hoe ontstaat hyperventilatie?

Hoe ontstaat hyperventilatie? Hyperventilatie Wat is hyperventilatie? Ademhalen is een handeling die ieder mens verricht zonder er bij na te denken. Het gaat vanzelf en volkomen onbewust. Ademhaling is de basis van onze gezondheid.

Nadere informatie

Online Psychologische Hulp Angst & Paniek

Online Psychologische Hulp Angst & Paniek Online Psychologische Hulp Angst & Paniek 2 Therapieland Therapieland Online Psychologische Hulp In deze brochure maak je kennis met de online behandeling Angst & Paniek van Therapieland. Je krijgt uitleg

Nadere informatie

Dit systeem is jouw onderbewustzijn

Dit systeem is jouw onderbewustzijn Besturingssysteem op de achtergrond Dagelijks open je het bureaublad op je pc of tabloid. Je start je mail en internet en ondertussen open je een game. Je mag er dagelijks op vertrouwen dat je pc doet

Nadere informatie

Hyperventilatie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Hyperventilatie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Hyperventilatie Wanneer u gespannen bent of angstig, kunnen verschillende lichamelijke klachten ontstaan. Eén van die klachten is hyperventileren. Hyperventileren wil zeggen dat u te snel of te diep ademt.

Nadere informatie

E book Angst. Praktijk Meta Bosheuvel 5 5683 AS Best info@praktijkmeta.nl

E book Angst. Praktijk Meta Bosheuvel 5 5683 AS Best info@praktijkmeta.nl E book Angst Praktijk Meta Bosheuvel 5 5683 AS Best info@praktijkmeta.nl E-Book Angst Waarom zijn wij bang? Wat is precies de functie van angst? We hebben er allemaal bijna dagelijks mee te maken, maar

Nadere informatie

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Informatie voor cliënten Cliënten en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel hebben vaak nare dingen meegemaakt. Ze zijn geschokt

Nadere informatie

MIND BODY M A S S A G E P R A K T I J K. Ontspanningsmassage

MIND BODY M A S S A G E P R A K T I J K. Ontspanningsmassage BODY & MIND M A S S A G E P R A K T I J K Ontspanningsmassage Ontspanningsmassage De beleving van een heerlijke ontspanningsmassage Een ontspanningsmassage is een algehele lichaamsmassage waarbij lichaam

Nadere informatie

http://www.nietbangvoorangst.nl Stress en Overmatige Stress wat kun je er aan doen? Stress alleen is niet slecht en kan je helpen goed te presteren. Zolang stress wordt afgewisseld door voldoende perioden

Nadere informatie

STRESS EN HARTCOHERENTIE

STRESS EN HARTCOHERENTIE Dendermondsesteenweg 29 9270 LAARNE-KALKEN 0474 30 85 84 www.dekrachtbron.be info@dekrachtbron.be MASSAGECENTRUM DE KRACHTBRON STRESS EN HARTCOHERENTIE Het autonome zenuwstelsel is verantwoordelijk voor

Nadere informatie

Gezonde Leefstijl: Stress

Gezonde Leefstijl: Stress Gezonde Leefstijl: Stress 1 Onderwerpen Cijfers en feiten Wat is stress? Stressoren Gevolgen van teveel stress Tips bij stress Vragen 2 Cijfers en feiten 1) Jaarlijks worden 30.000 mensen afgekeurd wegens

Nadere informatie

Hoofdpijn Duizeligheid Vermoeidheid Concentratieproblemen Vergeetachtigheid

Hoofdpijn Duizeligheid Vermoeidheid Concentratieproblemen Vergeetachtigheid Hersenschudding In deze folder vertellen we wat de gevolgen van een hersenschudding kunnen zijn en wat u kunt verwachten tijdens het herstel. Ook geven we adviezen over wat u het beste wel en niet kunt

Nadere informatie

Stressloos leren.

Stressloos leren. Stressloos leren Wat gaan we doen? Stress Vecht en vlucht reactie Herkennen van stress, het verloop, herstel Oorzaken van veel STRESS Hersenen en STRESS Optimaal leren: talentontwikkelingsmodel leren

Nadere informatie

Secundaire traumatisering

Secundaire traumatisering SECTORFONDSEN ZORG EN WELZIJN Secundaire traumatisering In de welzijnssector Informatie voor werknemers Weer een verhaal over incest: ik kan er niet meer tegen Als ik zo n lieve vader op de crèche zie,

Nadere informatie

1. Ik merk vaak dat ik probeer iets te bereiken wat op de een of andere manier op een mislukking uitloopt. -----

1. Ik merk vaak dat ik probeer iets te bereiken wat op de een of andere manier op een mislukking uitloopt. ----- Test: Je persoonlijke afweerprofiel Met de volgende test kun je bepalen welk afweermechanisme je het meest gebruikt. Iedereen gebruikt alle afweervormen, maar er bestaan verschillen in de frequentie waarmee

Nadere informatie

Altijd moe... Jochem Verdonk

Altijd moe... Jochem Verdonk Altijd moe... Jochem Verdonk Onderwerpen Wat is ME/CVS? Soorten vermoeidheid Gevolgen vermoeidheid Omgaan met vermoeidheid Leven met vermoeidheid Tips Wat is ME/CVS? ME: Myalgische Encefalomyelitis myalgisch:

Nadere informatie

Lekker in je vel. Leren omgaan met stress voor kinderen. Uit het boek Ophelia van Ingrid en Dieter Schubert

Lekker in je vel. Leren omgaan met stress voor kinderen. Uit het boek Ophelia van Ingrid en Dieter Schubert Lekker in je vel Leren omgaan met stress voor kinderen Uit het boek Ophelia van Ingrid en Dieter Schubert Heeft uw kind wel eens last van stress? Voelt uw kind zich wel eens niet lekker en weet u niet

Nadere informatie

Ademtherapie. Voor emotionele stabiliteit, ontspanning, sneller herstel en meer vitaliteit.

Ademtherapie. Voor emotionele stabiliteit, ontspanning, sneller herstel en meer vitaliteit. Ademtherapie Voor emotionele stabiliteit, ontspanning, sneller herstel en meer vitaliteit. Voor wie? Voor iedereen! Onze snel veranderende moderne samenleving met alle uitdagingen, stress, afleiding en

Nadere informatie

Hyperventilatie. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Hyperventilatie. Ziekenhuis Gelderse Vallei Hyperventilatie Ziekenhuis Gelderse Vallei Deze folder is bedoeld voor mensen die verwezen zijn door de huisarts naar de eerste hart hulp (EHH) met een bepaald klachtenpatroon dat kan passen bij hart-

Nadere informatie

Hoe je je voelt. hoofdstuk 10. Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld:

Hoe je je voelt. hoofdstuk 10. Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld: hoofdstuk 10 Hoe je je voelt Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld: zenuwachtig wakker worden omdat je naar school moet, vrolijk

Nadere informatie

De psychologische aspecten van pijn. Au! Marian Rikkert, GZ-psycholoog, Afdeling Medische Psychologie, Ziekenhuis Rivierenland Tiel

De psychologische aspecten van pijn. Au! Marian Rikkert, GZ-psycholoog, Afdeling Medische Psychologie, Ziekenhuis Rivierenland Tiel De psychologische aspecten van pijn Au! Marian Rikkert, GZ-psycholoog, Afdeling Medische Psychologie, Ziekenhuis Rivierenland Tiel Wat is pijn? Definitie: pijnis eenonplezierige, zintuiglijkeen emotioneleervaring

Nadere informatie

BAAS over uw emoties

BAAS over uw emoties BAAS over uw emoties Vind de werkelijke oorzaak van uw problemen. Verwijder alles wat u tegenhoudt om te groeien als mens. Groei als mens, zonder remmingen, overwin trauma s, angsten en pijn. Word werkelijk

Nadere informatie

BURN- OUT RISICO CHECK

BURN- OUT RISICO CHECK BURN- OUT RISICO CHECK Vul onderstaande vragenlijst in door ja of nee aan te kruisen. VRAAG JA NEE 1 Nemen jij en je gezin s ochtends rustig de tijd om op te staan en goed te ontbijten? 2 Zie je vaak tegen

Nadere informatie

Onzichtbare koffer WERKBLAD 1. De onzichtbare koffer van. Overtuigingen over zichzelf: Overtuigingen over anderen: Overtuigingen over de wereld:

Onzichtbare koffer WERKBLAD 1. De onzichtbare koffer van. Overtuigingen over zichzelf: Overtuigingen over anderen: Overtuigingen over de wereld: WERKBLAD 1 Onzichtbare koffer De onzichtbare koffer van Overtuigingen over zichzelf: Overtuigingen over anderen: Overtuigingen over de wereld: Wat kan ik doen om de koffer van deze leerling opnieuw in

Nadere informatie

Omgaan met spanningen

Omgaan met spanningen Omgaan met spanningen Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Stimulerende spanning 1 Problematische spanning 1 Oorzaken van spanning 2 Spanningsklachten 2 De vicieuze cirkel 3 Overspannen

Nadere informatie

Susanne Hühn. Het innerlijke kind. angst loslaten

Susanne Hühn. Het innerlijke kind. angst loslaten Susanne Hühn Het innerlijke kind angst loslaten Inhoud Inleiding 7 Hoe ontstaat angst? 11 Wegen uit de angst 19 Het bange innerlijke kind leren kennen 35 Meditatie Het bange innerlijke kind leren kennen

Nadere informatie

Jos van Erp Psycholoog / Beleidsadviseur De Hart&Vaatgroep / Hartstichting j.v.erp@hartstichting.nl. Stress en hart- en vaatziekten

Jos van Erp Psycholoog / Beleidsadviseur De Hart&Vaatgroep / Hartstichting j.v.erp@hartstichting.nl. Stress en hart- en vaatziekten Jos van Erp Psycholoog / Beleidsadviseur De Hart&Vaatgroep / Hartstichting j.v.erp@hartstichting.nl Stress en hart- en vaatziekten Indeling Het stressmechanisme Psychologische stress Stress en het ontstaan

Nadere informatie

Lumbaalpunctie (ruggenprik)

Lumbaalpunctie (ruggenprik) Sophia Kinderziekenhuis Uw kind moet een lumbaalpunctie (ruggenprik) ondergaan. In deze folder geven wij u graag antwoord op de 10 meest gestelde vragen over de puntie. Achter in de folder vindt u ook

Nadere informatie

Ouderen. Vrijwilligers en studenten tegen ouderenmishandeling. Stichting

Ouderen. Vrijwilligers en studenten tegen ouderenmishandeling. Stichting Vrijwilligers en studenten tegen ouderenmishandeling Stichting Definitie ouderenmishandeling Al het handelen of nalaten van handelen jegens (geheel of gedeeltelijk) afhankelijke ouderen, door diegene(n)

Nadere informatie

Maak kennis met A.L.A. in 3 stappen naar Rust, Kracht en Zelfvertrouwen; Wat het lichaam verwerkt heeft kan het hoofd loslaten.

Maak kennis met A.L.A. in 3 stappen naar Rust, Kracht en Zelfvertrouwen; Wat het lichaam verwerkt heeft kan het hoofd loslaten. Maak kennis met A.L.A. in 3 stappen naar Rust, Kracht en Zelfvertrouwen; Wat het lichaam verwerkt heeft kan het hoofd loslaten. Om je zeker en krachtig te voelen zijn geen ingewikkelde technieken nodig.

Nadere informatie

KBC Starters-event 10 mei 2014

KBC Starters-event 10 mei 2014 KBC Starters-event 10 mei 2014 Ondernemerskwaliteiten Renske Harte GZ haptotherapeut Aquaphilia : Liefdegevoelens voor het water Kwaliteiten Waargaatje hart van open? Motortjes en Putjes Van wie of wat

Nadere informatie

Hyperventilatie, een adembenemend verschijnsel

Hyperventilatie, een adembenemend verschijnsel Patiënteninformatie Hyperventilatie, een adembenemend verschijnsel Wat is hyperventilatie, wat zijn symptomen en hoe bestrijd je een aanval? 1234567890-terTER_ Inhoudsopgave Pagina Algemeen 4 Wat zijn

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

Stress uit de bouw. Maak als UTA-werknemer gebruik van gratis advies en begeleiding bij de aanpak van stress. Informatie voor de werknemer

Stress uit de bouw. Maak als UTA-werknemer gebruik van gratis advies en begeleiding bij de aanpak van stress. Informatie voor de werknemer Stress uit de bouw Maak als UTA-werknemer gebruik van gratis advies en begeleiding bij de aanpak van stress Informatie voor de werknemer In de bouw wordt hard gewerkt, geen project verloopt hetzelfde.

Nadere informatie

1Wat is examenvrees eigenlijk?

1Wat is examenvrees eigenlijk? 8 1Wat is examenvrees eigenlijk? Lars is bang voor spinnen. Toen hij de foto op dit werkboek zag, kreeg hij kippenvel en ging hij anders ademhalen. Toen we Lars vroegen of de spin hem kon bijten, riep

Nadere informatie

Klachten na een hersenschudding algemene informatie

Klachten na een hersenschudding algemene informatie Een hersenschudding ontstaat door een klap op het hoofd, bijvoorbeeld bij een ongeluk. Je wordt duizelig of raakt bewusteloos. Meestal duurt het enige tijd voor de hersenen hiervan herstellen. Zolang de

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Stress en depressie, heb jij daar ook last van? langdurige stress en depressieve gevoelens zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Men dacht tot voor kort dat depressie veroorzaakt werd door een tekort

Nadere informatie

Het lichaam draagt het ZEER

Het lichaam draagt het ZEER Doel workshop Het lichaam draagt het ZEER 13 mei 2017 Symposium ZEER Kennis nemen van de theorie over jong ouderverlies, trauma en stress Op een veilige manier ervaringsgericht kennismaken met een vorm

Nadere informatie

Arbeidsgerelateerde stress, surmenage en burn-out 15 april

Arbeidsgerelateerde stress, surmenage en burn-out 15 april Arbeidsgerelateerde stress, surmenage en burn-out 15 april 2015 www.nooitmeerburn-out.nl www.roelandscoaching.nl Registerpsycholoog NIP Arbeid & Organisatie - Yoga achtergrond - Voice Dialogue facilitator

Nadere informatie

UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord Pijnrevalidatie voor kinderen en jongeren

UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord Pijnrevalidatie voor kinderen en jongeren UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord Pijnrevalidatie voor kinderen en jongeren Informatie voor kinderen, jongeren en ouders Wat staat er in deze folder? Inleiding voor ouders 1 Informatie

Nadere informatie

25-9-2014. Door Machteld Muller & Linda Stoutjesdijk www.phorosadvies.nl 06-10508273/06-12987505

25-9-2014. Door Machteld Muller & Linda Stoutjesdijk www.phorosadvies.nl 06-10508273/06-12987505 Door Machteld Muller & Linda Stoutjesdijk www.phorosadvies.nl 06-10508273/06-12987505 Lichamelijk: pijn, fysieke beperkingen, afweging behandeling vs bijwerkingen Angst en onzekerheid: verloop ziekte,

Nadere informatie

Hoe ons brein ons bij de neus neemt!

Hoe ons brein ons bij de neus neemt! Hoe ons brein ons bij de neus neemt! Wie is hier de baas, jij of je verstand? Over een half uur: 1. Verstand is heel slim met taal 2. Kan zijn eigenaar tot uitputting drijven 3. Hoe help je medewerkers

Nadere informatie

Hartcoherentie training

Hartcoherentie training Hartcoherentie training Hoe werkt hartcoherentie training Onze lichaamstemperatuur, hormoonhuishouding, het immuunsysteem, spijsvertering, ademhaling en de hartslag. Ze hebben één ding gemeen: ze worden

Nadere informatie

H Y P E R V E N T I L A T I E C O A C H HYPERVENTILATIE U I T L E G E N 5 TIPS N I C O L E -

H Y P E R V E N T I L A T I E C O A C H HYPERVENTILATIE U I T L E G E N 5 TIPS N I C O L E - H Y P E R V E N T I L A T I E C O A C H HYPERVENTILATIE U I T L E G E N 5 TIPS N I C O L E - H Y P E R V E N T I L A T I E C O A C H Inhoud 1 W A T I S H Y P E R V E N T I L A T I E 2 W A T I S E E N P

Nadere informatie

WAAROM DUURT BURNOUT ZO LANG?

WAAROM DUURT BURNOUT ZO LANG? WAAROM DUURT BURNOUT ZO LANG? Chronische overbelasting & oplopend hersteltekort leiden tot energetische uitputting & ontregelingen waardoor burnout ontstaat én voortduurt. Biologisch herstel is nodig voor

Nadere informatie

DE KERN boz Centrum voor biodynamische osteopathie, bewustwording, ontplooiing, spiritualiteit

DE KERN boz Centrum voor biodynamische osteopathie, bewustwording, ontplooiing, spiritualiteit DE KERN boz Centrum voor biodynamische osteopathie, bewustwording, ontplooiing, spiritualiteit DE KERN boz is lid van: VBAG (Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijze) Shibumi (International

Nadere informatie

Relaxatie en ontspanning. voor ouder en kind

Relaxatie en ontspanning. voor ouder en kind Relaxatie en ontspanning voor ouder en kind door Sofie Possemiers www.elsole.be Deze oefening wordt aangeboden door Sofie Possemiers van El Sole. Wil je nog meer van zulke oefeningen ontvangen, schrijf

Nadere informatie

Tips voor een goede spreekbeurt

Tips voor een goede spreekbeurt Diabetes?! Een spreekbeurt die je alles vertelt over diabetes: Wat is het? Hoe ontstaat het? En vooral ook: Wat betekent het voor jou, je broer, zus, vader of moeder. Tips voor een goede spreekbeurt Vertel

Nadere informatie

Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering.

Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering. Bij SNAP leren we ouders en kinderen vaardigheden om problemen op te lossen en meer zelfcontrole te ontwikkelen. Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering. SNAP (STOP

Nadere informatie

Multiple sclerose (MS) Poli Neurologie

Multiple sclerose (MS) Poli Neurologie 00 Multiple sclerose (MS) Poli Neurologie 1 Inleiding U heeft MS. Deze woorden veranderen in één keer je leven. Gevoelens van ongeloof, verdriet en angst. Maar misschien ook opluchting, omdat de vage klachten

Nadere informatie

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen.

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen. Oefening 1: Nodig: 2 personen en een boom of een huisdier: Zoek een plek op bij een boom of in de buurt bij je paard of ander huisdier waar je even niet gestoord wordt en veilig even je ogen dicht kunt

Nadere informatie

Hyperventilatie. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Hyperventilatie. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Hyperventilatie Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Hyperventilatie Hyperventilatie wordt veroorzaakt door verkeerde manier van ademhalen. Hyper betekent

Nadere informatie

Stressloos leren.

Stressloos leren. Stressloos leren Wat gaan we doen? Stress Vecht en vlucht reactie Herkennen van stress, het verloop, herstel Oorzaken van veel STRESS Optimaal leren: talentontwikkelingsmodel leren vanuit je hart Hartkracht

Nadere informatie

Verslag van een ervaringsdeskundige. Nu GAP-deskundige.

Verslag van een ervaringsdeskundige. Nu GAP-deskundige. Burn out Verslag van een ervaringsdeskundige. Nu GAP-deskundige. Ik was al een tijd druk met mijn werk en mijn gezin. Het viel mij zwaar, maar ik moest dit van mezelf doen om aan de omgeving te laten zien

Nadere informatie

U in het middelpunt Die migraine hè Levenservaring verzilveren

U in het middelpunt Die migraine hè Levenservaring verzilveren Welzijn op recept Welkom bij SWOA. Uw huisarts heeft u met ons in contact gebracht. De dokter kan u op dit moment geen passende behandeling (meer) bieden. Toch voelt u zich niet lekker, of heeft u pijn.

Nadere informatie

Denkt u. vast te lopen. in uw werk?

Denkt u. vast te lopen. in uw werk? Denkt u vast te lopen in uw werk? Het leven kan veel van u vragen. Soms misschien teveel. Zeker als u langdurig onder druk staat of een tegenslag te verwerken krijgt. U heeft bijvoorbeeld al lange tijd

Nadere informatie

WANNEER EEN SPECIAAL IEMAND ALS HEEFT

WANNEER EEN SPECIAAL IEMAND ALS HEEFT WANNEER EEN SPECIAAL IEMAND ALS HEEFT 1 Je leest waarschijnlijk dit boekje omdat je mama of papa of iemand anders speciaal in je familie Amyotrofische Laterale Sclerose heeft. Het is een lang woord en

Nadere informatie

Stressreductie en stressregulatie Training voor mensen met spanningsklachten

Stressreductie en stressregulatie Training voor mensen met spanningsklachten Stressreductie en stressregulatie Training voor mensen met spanningsklachten In deze folder vindt u informatie over de training Stressreductie en Stressregulatie, die verzorgd wordt door de afdeling Medische

Nadere informatie

Pijn bij kinderen Afdeling D/ kinderafdeling

Pijn bij kinderen Afdeling D/ kinderafdeling Uw kind is waarschijnlijk opgenomen in het ziekenhuis of dit gaat binnenkort gebeuren. Deze folder is bedoeld om u als ouder(s)/ verzorger(s) te informeren over pijn bij kinderen en tips te geven hoe hier

Nadere informatie

Haïti. Anneke Vinke, 19 januari 2010

Haïti. Anneke Vinke, 19 januari 2010 Haïti Anneke Vinke, 19 januari 2010 Opzet Korte introductie Feiten en verder Morgen... PAUZE --> daarna vragen/discussie 2 Situatie: RAMP in Haïti TV beelden & leed: zien van pijn van kinderen niet te

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

Burn-Out. Wat gebeurt er bij een burn-out?

Burn-Out. Wat gebeurt er bij een burn-out? Burn-Out Je zult er maar mee te maken krijgen als werkgever, als je werknemer symptomen van burnout laat zien. Uiteraard ben je gecharmeerd van deze werknemer, want de inzet is voor jou als werkgever fantastisch.

Nadere informatie

Ter inspiratie: Opschuddertje Nee denken en niet zeggen. Nee zeggen is te leren!

Ter inspiratie: Opschuddertje Nee denken en niet zeggen. Nee zeggen is te leren! Ter inspiratie: Opschuddertje Nee denken en niet zeggen Nee zeggen is te leren!. 2 Nee denken en niet zeggen put je uit Nee is voor velen van ons één van de moeilijkste woordjes om uit te spreken. Waarom?

Nadere informatie

Oefening buikademhaling

Oefening buikademhaling Omgaan met stress Oefening buikademhaling Adem langzaam in gedurende drie tellen (door je neus) Adem langzaam uit gedurende vijf tellen (door je mond) Leg je hand op je buik om te voelen of je buik beweegt:

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

Affirmaties, welke passen bij mij?

Affirmaties, welke passen bij mij? Affirmaties, welke passen bij mij? Veel mensen maken gebruik van affirmaties, om hun gevoel, zelfbeeld en gedachten positief te beïnvloeden. Regelmatig hoor ik van cliënten, dat hoe vaak ze ook affirmeren,

Nadere informatie

DERMATOLOGIE. Training ontspanningsoefeningen

DERMATOLOGIE. Training ontspanningsoefeningen DERMATOLOGIE Training ontspanningsoefeningen bij jeuk Training ontspanningsoefeningen bij jeuk Stress en (spier)spanning kunnen ervoor zorgen dat lichamelijke klachten verergeren. Dit geldt ook voor klachten

Nadere informatie

En ter voorbereiding op een te leveren prestatie. In te zetten bij angst, boosheid en verdriet. Wegwijzer voor het leren positief omgaan met stress

En ter voorbereiding op een te leveren prestatie. In te zetten bij angst, boosheid en verdriet. Wegwijzer voor het leren positief omgaan met stress Samen met Zoekie op weg naar Peak Performance Wegwijzer voor het leren positief omgaan met stress In te zetten bij angst, boosheid en verdriet En ter voorbereiding op een te leveren prestatie Anita Wuestman

Nadere informatie

Organisatie: Yvonne Roosen Uitvoering: Koekkoek en co vertegenwoordigd door:

Organisatie: Yvonne Roosen Uitvoering: Koekkoek en co vertegenwoordigd door: Cursussen bij Dressuurstal (Website: www.cursustotaal.nl) Organisatie: Yvonne Roosen Uitvoering: Koekkoek en co vertegenwoordigd door: Nel Koekkoek, sportpsycholoog, GZ- psycholoog BIG Marie-José Hulsman

Nadere informatie

Online Psychologische Hulp Overspanning & Burn-out

Online Psychologische Hulp Overspanning & Burn-out Online Psychologische Hulp 2 Therapieland 3 Therapieland Online Psychologische Hulp In deze brochure maak je kennis met de online behandeling Overspanning & Burn-out van Therapieland. Je krijgt uitleg

Nadere informatie

Hoe ga je om met stress?

Hoe ga je om met stress? Hoe ga je om met stress? Bij stress ontstaat er in ons lichaam een natuurlijke reactie die ons in staat stelt om snel en alert te reageren op gevaar: onze polsslag en ademhaling versnellen, de spieren

Nadere informatie

De Inner Child meditatie

De Inner Child meditatie De Inner Child meditatie copyright Indra T. Preiss volgens Indra Torsten Preiss copyright Indra T. Preiss Het innerlijke kind Veel mensen zitten met onvervulde verlangens die hun oorsprong hebben in hun

Nadere informatie

Ruimte voor adressticker. Datum ontvangst (invullen door SIvsG) Voorletters + Naam (+ meisjesnaam) Straat en huisnummer. Postcode en woonplaats

Ruimte voor adressticker. Datum ontvangst (invullen door SIvsG) Voorletters + Naam (+ meisjesnaam) Straat en huisnummer. Postcode en woonplaats F 2011.1 Versie 2 15-09- 2013 Vragenlijst Instituut voor Slaapgeneeskunde Woerden Ruimte voor adressticker Deze vragenlijst biedt ons inzicht in uw klachten en uw medische voorgeschiedenis. Vult u daarom

Nadere informatie

YOGA Integraal herstelprogramma bij stress & burn-out

YOGA Integraal herstelprogramma bij stress & burn-out YOGA Integraal herstelprogramma bij stress & burn-out Kun je als gevolg van stress niet meer goed functioneren in het dagelijks leven? Met onze integrale aanpak kun je direct werken aan je herstel. LEER

Nadere informatie

SEH Spoedeisende hulp

SEH Spoedeisende hulp Afdeling: Onderwerp: SEH Spoedeisende hulp 1 Wat is hyperventilatie Wanneer u gespannen of angstig bent, kunnen daardoor verschillende lichamelijke klachten ontstaan. is één van die klachten. wil zeggen

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

Waar jongeren met NF1 tegenaan lopen Voorlopige bevindingen SPOT-NF1: een impressie

Waar jongeren met NF1 tegenaan lopen Voorlopige bevindingen SPOT-NF1: een impressie Waar jongeren met NF1 tegenaan lopen Voorlopige bevindingen SPOT-NF1: een impressie De collegezaal zat 31 januari vol met zo n 55 geïnteresseerden die benieuwd zijn naar de voorlopige resultaten van SPOT-NF1.

Nadere informatie

HEADS LARGER THAN HANDS

HEADS LARGER THAN HANDS HEADS LARGER THAN HANDS Op zoek naar meer balans Drs. Annemarije Struik Psycholoog HOE ZIT HET MET JOU?? Quotes uit de praktijk Ik vind het allemaal zo leuk Ik geef dingen niet graag uit handen Als ik

Nadere informatie

DÉ PRAKTIJK VOOR NATUURGENEESKUNDE. Mooi van binnen en van buiten! Wie wil meer balans en gezondheid in het leven?

DÉ PRAKTIJK VOOR NATUURGENEESKUNDE. Mooi van binnen en van buiten! Wie wil meer balans en gezondheid in het leven? DÉ PRAKTIJK VOOR NATUURGENEESKUNDE Mooi van binnen en van buiten! Wie wil meer balans en gezondheid in het leven? 0031 (0) 6 25 51 69 15 0031 (0) 70 369 76 41 INFO@SUDASHI.NL VOEDING Waarom ik schrijf

Nadere informatie

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week onderbouw Les 1 Online Dit ben ik! Besef van jezelf Forming Ik kan mezelf voorstellen aan een ander. Ken je iemand nog niet? Vertel hoe je heet. Les 2 Online Hoe spreken we dit af? Keuzes maken Norming

Nadere informatie

Netwerk Ouderenzorg Regio Noord

Netwerk Ouderenzorg Regio Noord Netwerk Ouderenzorg Regio Noord Vragenlijst Behoefte als kompas, de oudere aan het roer Deze vragenlijst bestaat vragen naar uw algemene situatie, lichamelijke en geestelijke gezondheid, omgang met gezondheid

Nadere informatie

Inhoud. Een nacht 7. Voetstappen 27. Strijder in de schaduw 51

Inhoud. Een nacht 7. Voetstappen 27. Strijder in de schaduw 51 Inhoud Een nacht 7 Voetstappen 27 Strijder in de schaduw 51 5 Een nacht 6 Een plek om te slapen Ik ben gevlucht uit mijn land. Daardoor heb ik geen thuis meer. De wind neemt me mee. Soms hierheen, soms

Nadere informatie

Samen werken aan minder psychisch verzuim

Samen werken aan minder psychisch verzuim Samen werken aan minder psychisch verzuim Tips voor de medewerker Werkgeversvereniging voor energie, kabel&telecom, afval&milieu Inleiding Als je niet goed in je vel zit Het overkomt ons bijna allemaal

Nadere informatie

POST COMMOTIONEEL SYNDROOM

POST COMMOTIONEEL SYNDROOM POST COMMOTIONEEL SYNDROOM Post commotioneel syndroom Post commotioneel syndroom (PCS) is een diagnose die gesteld wordt bij langdurige klachten na een hersenschudding. De oorzaak van PCS is vaak een ongeval,

Nadere informatie

Denk jij dat je. vastloopt tijdens. je studie?

Denk jij dat je. vastloopt tijdens. je studie? Denk jij dat je vastloopt tijdens je studie? Soms loopt het leven niet zoals jij zou willen. Misschien ben je somber, twijfel je erover wie je bent, loopt het niet zo met contacten of worstel je met je

Nadere informatie

De muur. Maar nu, ik wil uitbreken. Ik kom in het nauw en wil d r uit. Het lukt echter niet. De muur is te hoog. De muur is te dik.

De muur. Maar nu, ik wil uitbreken. Ik kom in het nauw en wil d r uit. Het lukt echter niet. De muur is te hoog. De muur is te dik. De muur Ik heb een muur om me heen. Nou, een muur? Het lijken er wel tien. En niemand is in staat om Over die muur bij mij te komen. Ik laat je niet toe, Want dan zou je zien Hoe kwetsbaar ik ben. Maar

Nadere informatie

Angst en onzekerheid bij erfelijke hartaandoeningen

Angst en onzekerheid bij erfelijke hartaandoeningen Angst en onzekerheid bij erfelijke hartaandoeningen 1. Acute stress 2. Chronische stress 3. Angst en onzekerheid bij erfelijke hartaandoeningen 4. Omgaan met angst en onzekerheid Jos van Erp Hartstichting

Nadere informatie

Beter omgaan met STRESS. E-book

Beter omgaan met STRESS. E-book Beter omgaan met STRESS E-book In het kort - - - - - X 1. Bij stress helpt het om op een rij te zetten wat bij u spanning geeft en wat u juist energie geeft. 2. Praat er met iemand over die u vertrouwt.

Nadere informatie

Psychosomatische fysiotherapie

Psychosomatische fysiotherapie Psychosomatische fysiotherapie bij DE KERN boz Praktijk voor Natuurgeneeskunde De Snoostraat 13 4624 VJ Bergen op Zoom Telefoon 0164-210700 Email: info@dekernboz.nl Website: www.dekernboz.nl Kamer van

Nadere informatie

HELP, I need somebody Hèèèèlp!!

HELP, I need somebody Hèèèèlp!! HELP, I need somebody Hèèèèlp!! Paniek in de huisartsenpraktijk. Wat is het verschil tussen angst en paniek? Wat is angst? Angst = universeel Angst = functioneel Angst = ons lichaam maakt zich klaar om

Nadere informatie

Maximale inspanningstest

Maximale inspanningstest Maximale inspanningstest Je komt bij ons in het ziekenhuis voor een test. Die test heet maximale inspanningstest. Het is een onderzoek waarbij de dokter onderzoekt: Hoe jouw conditie is. Hoe je longen,

Nadere informatie

Tijdschrift Kindermishandeling April 2013 Onderwijsspecial deel 2. 8 tips voor een goed gesprek met je leerling

Tijdschrift Kindermishandeling April 2013 Onderwijsspecial deel 2. 8 tips voor een goed gesprek met je leerling 8 tips voor een goed gesprek met je leerling Edith Geurts voor Tijdschrift Kindermishandeling Het kan zijn dat je als leerkracht vermoedt dat een kind thuis in de knel zit. Bijvoorbeeld doordat je signalen

Nadere informatie

Alles onder de knie? 1 Herhalen. Intro. Met de docent. 1 Werk samen. Lees het begin van de gesprekjes. Maak samen de gesprekjes af.

Alles onder de knie? 1 Herhalen. Intro. Met de docent. 1 Werk samen. Lees het begin van de gesprekjes. Maak samen de gesprekjes af. Intro Met de docent Wat ga je doen in dit hoofdstuk? 1 Herhalen: je gaat herhalen wat je hebt geleerd in hoofdstuk 7, 8 en 9. 2 Toepassen: je gaat wat je hebt geleerd gebruiken in een situatie over werk.

Nadere informatie

Whitepaper Psychosomatiek. Sanien de Groot-Likkel. Algemeen fysiotherapeut & Psychosomatisch fysiotherapeut

Whitepaper Psychosomatiek. Sanien de Groot-Likkel. Algemeen fysiotherapeut & Psychosomatisch fysiotherapeut Whitepaper Psychosomatiek Sanien de Groot-Likkel Algemeen fysiotherapeut & Psychosomatisch fysiotherapeut Inhoud Wat zijn psychosomatische klachten? Hoe ontstaan psychosomatische klachten? Wat doet een

Nadere informatie

De rol van emoties bij het tegengaan van bekkenpijn

De rol van emoties bij het tegengaan van bekkenpijn Vertaling van het blogbericht op de site van Pelvic Health & Rehabilitation Center in California (www.pelvicpainrehab.com): The Role of Emotions in Relieving Pelvic Pain van Lorraine Faehndrich - Women

Nadere informatie

Niet veel mensen krijgen deze ziekte en sommige volwassenen hebben er vaak nog nooit van gehoord of weten er weinig vanaf.

Niet veel mensen krijgen deze ziekte en sommige volwassenen hebben er vaak nog nooit van gehoord of weten er weinig vanaf. Je leest waarschijnlijk dit boekje omdat je mama of papa of iemand anders speciaal in je familie Amyotrofische Lateraal Sclerose heeft. Het is een lang woord en het wordt vaak afgekort tot ALS. Niet veel

Nadere informatie

Training - Begeleiding - Coaching BALANS DE BAAS VOOR VROUWEN DIE MAMA ZIJN OF WORDEN

Training - Begeleiding - Coaching BALANS DE BAAS VOOR VROUWEN DIE MAMA ZIJN OF WORDEN Training - Begeleiding - Coaching BALANS DE BAAS VOOR VROUWEN DIE MAMA ZIJN OF WORDEN HERKEN JE DIT? Heb je steeds het gevoel het net niet goed genoeg te doen voor iedereen? Zijn de dagen te kort voor

Nadere informatie