Hartrevalidatie poliklinische patiënten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hartrevalidatie poliklinische patiënten"

Transcriptie

1 Hartrevalidatie poliklinische patiënten

2 In verband met hart- en of vaatproblemen wordt u behandeld in het TweeSteden ziekenhuis. Een hartstoornis kan grote lichamelijke en psychische gevolgen hebben. Het vertrouwen in het functioneren van het eigen lichaam is niet meer vanzelfsprekend. Misschien kent u uw eigen mogelijkheden en grenzen niet meer. Ook kunt u zich angstig en onzeker voelen. Hartrevalidatie kan helpen om de juiste balans weer te vinden. Daarom heeft uw arts u aangemeld om aan het hartrevalidatieprogramma deel te nemen. In deze folder vindt u informatie over het poliklinische hartrevalidatie-programma van het TweeSteden ziekenhuis. Wat is hartrevalidatie? Hartrevalidatie is een effectieve manier om te leren omgaan met hartklachten. De meest voorkomende klachten zijn vermoeidheid, benauwdheid, pijn op de borst, maar ook angst en onzekerheid om deze klachten opnieuw te krijgen. Hartrevalidatie maakt onderdeel uit van uw behandeling. U wordt dan ook verwezen door de cardioloog. Hartrevalidatie draagt bij aan het verbeteren en op peil brengen van de lichamelijke conditie. Daarnaast kan hartrevalidatie antwoord geven op een aantal vragen die u heeft over leefpatroon, seksualiteit, stoppen met roken, werkhervatting enzovoort. De huidige situatie is niet alleen van invloed op uw eigen leven. Ook uw partner en overige familieleden ervaren de gevolgen ervan. Hartrevalidatie kan u en uw partner ondersteuning bieden en leren omgaan met de veranderde situatie, zodat u weer de juiste balans kan vinden. Indicaties voor hartrevalidatie patiënten met een acuut coronair syndroom (ACS), waaronder een hartinfarct en instabiele angina pectoris klachten patiënten die een dotterbehandeling hebben ondergaan patiënten die een omleidingoperatie Coronary Artery Bypass Grafting (CABG) hebben gehad. patiënten die een hartklepoperatie hebben ondergaan patiënten die een ICD (Implantable Cardioverter Defibrillator) of een pacemaker hebben gekregen patiënten met een aangeboren hartafwijking patiënten die een harttransplantatie hebben ondergaan patiënten met (behandelde) ritmestoornissen patiënten met atypische pijnklachten op de borst patiënten die een reanimatie hebben doorgemaakt patiënten met overige cardiothoracale chirurgische ingrepen.

3 Hartrevalidatie heeft tot doel: U zoveel mogelijk te laten terugkeren of verbeteren van het niveau van functioneren van de periode voor het optreden van de hartziekte. Het terugdringen van de psychische en sociale problemen, die zich kunnen voordoen ten gevolge van de hartziekte. U inzicht geven in de risicofactoren die de hartziekte kunnen veroorzaken of verergeren, en te leren hoe u deze risicofactoren kunt beperken. Het hartrevalidatieteam Bij het hartrevalidatieprogramma is een team van hulpverleners betrokken, die ieder vanuit hun eigen deskundigheid een bijdrage leveren aan de hartrevalidatie. Het revalidatieteam bestaat uit een cardioloog, een verpleegkundig coördinator, een fysiotherapeut, een diëtist en een psycholoog. De verpleegkundig coördinator is het eerste aanspreekpunt voor u. Hartrevalidatie op maat Omdat niet iedereen dezelfde behoefte heeft aan informatie, ondersteuning en lichamelijke training, streven wij ernaar om het programma zoveel mogelijk af te stemmen op uw behoeften. Tijdens een intakegesprek met de verpleegkundig coördinator, wordt samen met u bekeken of u deel gaat nemen aan de hartrevalidatie en welk programma het beste bij u past. Tevens worden bij dit intakegesprek uw persoonlijke doelen vastgesteld. Ook als u denkt niet deel te willen nemen aan de hartrevalidatie raden we u aan om toch naar het intakegesprek te gaan. Hier krijgt u praktische tips en informatie over hart- en vaatziekten. Het revalidatieprogramma kan bestaan uit 3 modules een verpleegkundig spreekuur en een eindevaluatie. Daarnaast kunt u, indien nodig, verwezen worden naar de diëtist of psycholoog voor persoonlijke begeleiding. A B C D E Informatiemodule Bewegings (FIT) module Psycho-educatieve preventie (PEP) module Verpleegkundig spreekuur. Eindevaluatie A Informatiemodule Deze informatiemodule wordt verzorgd door verschillende disciplines. Iedere hulpverlener zal vanuit zijn/haar vakgebied vertellen over de risicofactoren en de gevolgen van de hartziekte. Ook komt aan de orde hoe u

4 risicofactoren kunt vermijden en uw herstel bevorderen. Deze module bestaat uit één bijeenkomst in groepsverband die u en uw partner bij kunnen wonen. Tijdens deze bijeenkomst komen er vier leden van het revalidatieteam aan het woord. Bijeenkomst : De physician Assistant Cardiologie bespreekt medische achtergronden, de risicofactoren van hartziekten, de behandeling en geeft leefstijl adviezen. De fysiotherapeut geeft informatie over verantwoord bewegen. De diëtist geeft informatie over gezonde eet- en drinkgewoonten. Extra aandacht krijgen de onderwerpen die met hart-en vaatziekten te maken hebben. De psycholoog bespreekt de mogelijke veranderingen in gemoedstoestand en gedrag. Zowel bij de patiënt als bij de eventuele partner en andere gezinsleden. B Bewegingsmodule (FIT) U gaat gedurende 8 weken, twee keer per week een uur naar de afdeling fysiotherapie, waar u inspannings- en ontspanningsoefeningen doet. Het is niet nodig om in deze module uw partner mee te nemen. Inspanningsoefeningen: Uw algemene conditie, met name die van uw hart, verbetert hierdoor. U kunt bij herhaling ervaren wat uw mogelijkheden zijn of waar uw beperkingen liggen. U leert zo goed mogelijk met uw eventuele beperkingen om te gaan. Uw zelfvertrouwen neemt toe en er ontstaat meer duidelijkheid omtrent uw inspanningsvermogens. Ontspanningsoefeningen: Spanningen kunnen een rol spelen bij het ontstaan van hartklachten. Uw hart heeft dus gebaat bij ontspanningsoefeningen. Ademhalingsoefeningen: Ademen lijkt de normaalste zaak van de wereld. Echter een verkeerde ademhaling is belastend voor uw hart. De fysiotherapeut adviseert u hierover en geeft u oefeningen om de ademhaling te verbeteren. Coördinatie- en lenigheidsoefeningen: een gemakkelijk bewegend lichaam is ontspannen, gebruikt minder energie en belast het hart minder. Bij de indeling van de groepen wordt rekening gehouden met uw leeftijd, uw conditie en uw mogelijkheden of beperkingen. Er is kortweg onderscheid te maken in groepen voor mensen met en zonder restklachten, ook weer onderverdeeld naar leeftijd en eventuele beperkingen.

5 U krijgt voorafgaand aan de therapie nog een fietstest op de polikliniek. Hierna wordt de therapie op u persoonlijk afgestemd en worden de doelen met u besproken. In enkele gevallen wordt gekozen voor individuele begeleiding. De trainingen worden gegeven in Tilburg en Waalwijk. Er kan in Waalwijk getraind worden als u aan bepaalde voorwaarden voldoet. Dit zal de fysiotherapeut beoordelen. Uw coördinator zal u hier uitleg over geven tijdens het intakegesprek. Kleding: gemakkelijke en sportieve kleding worden sterk aangeraden. Kleeden douchegelegenheid zijn aanwezig. C Psycho educatieve preventie module (PEP) De eventuele lichamelijke, psychische en sociale problemen die ontstaan zijn na uw hartklachten, doen u wellicht inzien dat het noodzakelijk is uw leven anders in te richten. De PEP module is ervoor bedoeld u hierbij te ondersteunen. Aan de hand van het intakegesprek met de verpleegkundig coördinator en de uitkomst van de vragenlijst (kwaliteit van leven) kunt u worden uitgenodigd voor een intakegesprek met de psycholoog. Samen met de psycholoog kunt u besluiten om deel te nemen aan de PEP module. De PEP module bestaat uit 4 werkgroepbijeenkomsten. In deze bijeenkomsten volgen u en uw eventuele partner een intensieve begeleiding en training onder leiding van de psycholoog van het hartrevalidatieteam. De volgende thema s komen aan bod. Omgaan met stress Omgaan met dagelijkse irritaties Omgaan met sombere gevoelens Communicatie Perfectionisme D Verpleegkundig spreekuur Tijdens en na afloop van het revalidatieprogramma bestaat de mogelijkheid van telefonisch contact met de verpleegkundig coördinator van het hartrevalidatieteam. Met hem/haar kunt u uw ervaringen en vorderingen bespreken. Ook kunt u bespreken of u behoefte heeft aan aanpassing van het revalidatieprogramma. Mocht u tijdens uw revalidatie de behoefte hebben aan een persoonlijk gesprek met de coördinator, dan bestaat de mogelijkheid om daarvoor een afspraak te maken op het verpleegkundig spreekuur.

6 E Evaluatie en resultaat Aan het eind van uw revalidatie vindt er een eindevaluatie plaats. Deze eindevaluatie is schriftelijk. Indien u wenst, is er altijd ruimte voor een persoonlijk of telefonisch eindgesprek. U krijgt na het afsluiten van de fysiotherapie een evaluatieformulier thuisgestuurd. Met deze evaluatie wordt vastgesteld of uw doelstellingen behaald zijn en of de revalidatie beëindigd kan worden. Uw evaluatie wordt zeer gewaardeerd, wij kunnen u verder op weg helpen maar wij kunnen van uw ervaringen ook leren. Zo nodig doen we aanpassingen voor verbetering van ons revalidatie-programma naar aanleiding van uw ervaringen. Zowel patiënten als partners kunnen positieve resultaten verwachten van het hartrevalidatieprogramma. Het welslagen van de hartrevalidatie is afhankelijk van het aangeboden programma, maar vooral van uw eigen inzet. Fusie TweeSteden en Elisabeth ziekenhuis Nu het Elisabeth ziekenhuis en het TweeSteden ziekenhuis zijn gefuseerd kan het zijn dat u bekend bent binnen het Elisabeth Ziekenhuis en opgenomen ben geweest in het TweeSteden ziekenhuis. Dan is het de bedoeling dat u gaat revalideren in het Elisabeth Ziekenhuis. Mocht u toch een uitnodiging hebben ontvangen van het TweeSteden ziekenhuis, dan vragen wij u contact met ons op te nemen. Wij zullen u dan alsnog aanmelden bij het Elisabeth Ziekenhuis. Bent u een nieuwe patiënt en woonachtig in de buurt van het Elisabeth Ziekenhuis, dan vragen wij u contact op te nemen met de verpleegkundig coördinator hartrevalidatie, om samen te bespreken waar de revalidatie uiteindelijk zal plaatsvinden. Vragen Heeft u naar aanleiding van deze folder nog vragen over hartrevalidatie, dan kunt u contact opnemen met een verpleegkundig coördinator. Lonneke Stollman en Ank Brekelmans Verpleegkundig coördinatoren hartrevalidatie Telefoonnummer: toestel 3388 Of per mail: lstollman@tsz.nl of ankbrekelmans@tsz.nl Elke werkdag is er een coördinator hartrevalidatie te bereiken tot uur. Verhinderd Mocht u onverhoopt verhinderd zijn voor de fysiotherapie, dan kunt u zich afmelden bij het secretariaat aldaar. Telefoonnummer: en vragen naar toestel 5233.

Hartrevalidatie poliklinische patiënten

Hartrevalidatie poliklinische patiënten Hartrevalidatie poliklinische patiënten In verband met hart- en of vaatproblemen wordt u behandeld in het TweeSteden ziekenhuis. Een hartstoornis kan grote lichamelijke en psychische gevolgen hebben. Het

Nadere informatie

Hartrevalidatie (poliklinisch)

Hartrevalidatie (poliklinisch) Hartrevalidatie (poliklinisch) Informatie over het hartrevalidatieprogramma in het ETZ voor patiënten en partners Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Wat is hartrevalidatie? 1 Voor

Nadere informatie

Hartrevalidatie CARDIOLOGIE. Het vinden van de juiste balans

Hartrevalidatie CARDIOLOGIE. Het vinden van de juiste balans CARDIOLOGIE Hartrevalidatie Het vinden van de juiste balans In verband met hartklachten wordt u behandeld in het Laurentius ziekenhuis. Een hartstoornis kan grote lichamelijke en psychische gevolgen hebben.

Nadere informatie

Hoe komt u in aanmerking voor hartrevalidatie? Hartrevalidatie op maat Het intakegesprek

Hoe komt u in aanmerking voor hartrevalidatie? Hartrevalidatie op maat Het intakegesprek Hartrevalidatie Een hartstoornis kan grote lichamelijke en psychische gevolgen hebben. Het vertrouwen in het functioneren van het eigen lichaam is niet meer vanzelfsprekend. Misschien kent u uw eigen mogelijkheden

Nadere informatie

hartrevalidatie spreekuur

hartrevalidatie spreekuur Cardiologie hartrevalidatie spreekuur 1 2 Deze folder bestaat uit de volgende onderdelen: Wat is hartrevalidatie? Klinisch revalidatieprogramma Poliklinische revalidatieprogramma s Wat is hartrevalidatie?

Nadere informatie

Hartrevalidatie. Uw afspraak. U wordt verwacht op: datum:. tijdstip:...

Hartrevalidatie. Uw afspraak. U wordt verwacht op: datum:. tijdstip:... Hartrevalidatie Uw afspraak U wordt verwacht op: datum:. tijdstip:... Inhoudsopgave Hartrevalidatie... 1 Waarom hartrevalidatie... 1 De belangrijkste doelen van hartrevalidatie zijn:... 1 Hoe komt u in

Nadere informatie

Hartrevalidatieprogramma

Hartrevalidatieprogramma Hartrevalidatieprogramma De behandeling Bent u onlangs behandeld voor een hartaandoening? Dan is er ongetwijfeld veel op u afgekomen. Nu breekt de tijd van herstel aan. Hartrevalidatie helpt hierbij. Rivas

Nadere informatie

Hartrevalidatie Waarom hartrevalidatie De belangrijkste doelen van hartrevalidatie zijn:... 1

Hartrevalidatie Waarom hartrevalidatie De belangrijkste doelen van hartrevalidatie zijn:... 1 Hartrevalidatie Inhoudsopgave Hartrevalidatie... 1 Waarom hartrevalidatie... 1 De belangrijkste doelen van hartrevalidatie zijn:... 1 Hoe komt u in aanmerking voor hartrevalidatie... 2 Hartrevalidatie

Nadere informatie

Hartrevalidatie. Poli Hartrevalidatie

Hartrevalidatie. Poli Hartrevalidatie 00 Hartrevalidatie Poli Hartrevalidatie Waarom hartrevalidatie? Een hartaandoening is een ingrijpende gebeurtenis. Het kan grote lichamelijke en psychische gevolgen hebben. Het vertrouwen in uw eigen lichaam

Nadere informatie

Poliklinische hartrevalidatie

Poliklinische hartrevalidatie Poliklinische hartrevalidatie 2 Inleiding U bent in het Ommelander Ziekenhuis behandeld voor een hartaandoening, operatie of behandeling. Voor velen is het een ingrijpende gebeurtenis. Niet alleen lichamelijk,

Nadere informatie

Informatie voor de patiënt. Hartrevalidatie. Laat zien wat je kunt

Informatie voor de patiënt. Hartrevalidatie. Laat zien wat je kunt Informatie voor de patiënt Hartrevalidatie Laat zien wat je kunt Hartrevalidatie In verband met hartklachten bent u onder behandeling van een cardioloog. Uw cardioloog heeft u geadviseerd het programma

Nadere informatie

Hartrevalidatie. Informatie

Hartrevalidatie. Informatie Hartrevalidatie Informatie Hartrevalidatie Cardiologie U wordt in Zuyderland Medisch Centrum behandeld voor uw hartklachten. Met deze folder willen wij u informeren over het hartrevalidatieprogramma waaraan

Nadere informatie

Poliklinische hartrevalidatie

Poliklinische hartrevalidatie Poliklinische hartrevalidatie Poliklinische hartrevalidatie Hartrevalidatie is bedoeld voor patiënten die ontslagen zijn uit het ziekenhuis na: een acuut coronair syndroom (hartinfarct); een dotterbehandeling;

Nadere informatie

Cardiologie. Hartrevalidatie.

Cardiologie. Hartrevalidatie. Cardiologie Hartrevalidatie www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Hartrevalidatie, voor wie?... 3 Wat kan het hartrevalidatieprogramma voor u betekenen... 3 Intakegesprek... 4 Informatiebijeenkomsten... 4

Nadere informatie

In deze folder leest u meer over het doel en de mogelijkheden van het programma en welke hulpverleners erbij betrokken zijn.

In deze folder leest u meer over het doel en de mogelijkheden van het programma en welke hulpverleners erbij betrokken zijn. Hartrevalidatie Inleiding De cardioloog, de hartfalenverpleegkundige of de ICD-verpleegkundige heeft u geadviseerd het poliklinische hartrevalidatieprogramma te gaan volgen. Het hartrevalidatie-programma

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Hartrevalidatie. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Hartrevalidatie. rkz.nl Patiënteninformatie Hartrevalidatie rkz.nl Inleiding U heeft hartklachten en wordt hiervoor behandeld in het Rode Kruis Ziekenhuis. U bent hiervoor enige tijd in het ziekenhuis opgenomen geweest en tijdens

Nadere informatie

Hartrevalidatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Hartrevalidatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Hartrevalidatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De cardioloog, de hartfalenverpleegkundige of de ICD-verpleegkundige heeft u geadviseerd het poliklinische hartrevalidatieprogramma

Nadere informatie

Hartrevalidatieprogramma

Hartrevalidatieprogramma Hartrevalidatieprogramma Uw cardioloog heeft u aangemeld voor het hartrevalidatieprogramma van Flow, een samenwerkingsverband tussen Máxima Medisch Centrum en het Catharina Ziekenhuis. Dit programma start

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Hartrevalidatie na een hartinfarct

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Hartrevalidatie na een hartinfarct Hartrevalidatie na een hartinfarct HARTREVALIDATIE NA EEN HARTINFARCT INLEIDING Een hartinfarct kan grote gevolgen hebben, zowel voor uzelf als voor uw naaste omgeving. Belangrijk is dat u erin slaagt

Nadere informatie

Informatie hartrevalidatie / Adviezen voor thuis

Informatie hartrevalidatie / Adviezen voor thuis Revalidatie / Cardiologie Hartrevalidatie Informatie hartrevalidatie / Adviezen voor thuis Inleiding Er is met u gesproken over het hartrevalidatieprogramma. Om te beoordelen of u in aanmerking komt voor

Nadere informatie

HARTREVALIDATIE (IPZ)

HARTREVALIDATIE (IPZ) HARTREVALIDATIE (IPZ) 17721 Inleiding Deze folder geeft u informatie over het poliklinisch hartrevalidatieprogramma IPZ (Intensieve Poliklinische Zorg). De behandelmethoden voor hart- en vaatziekten zijn

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Hartrevalidatie. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Hartrevalidatie. rkz.nl Patiënteninformatie Hartrevalidatie rkz.nl Waarom hartrevalidatie U heeft hartklachten en wordt hiervoor behandeld in het Rode Kruis Ziekenhuis. Mogelijk bent u hiervoor enige tijd in het ziekenhuis opgenomen

Nadere informatie

Poliklinische hartrevalidatie. Afdeling Cardiologie

Poliklinische hartrevalidatie. Afdeling Cardiologie Poliklinische hartrevalidatie Afdeling Cardiologie Waarom hartrevalidatie? Hartrevalidatie is een effectieve manier om te leren omgaan met uw hartklachten. Hartrevalidatie is bedoeld om u te ondersteunen

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Hartrevalidatie na een bypass-operatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Hartrevalidatie na een bypass-operatie Hartrevalidatie na een bypass-operatie HARTREVALIDATIE NA EEN BYPASS-OPERATIE INLEIDING Een bypass-operatie kan grote gevolgen hebben, zowel voor uzelf als voor uw naaste omgeving. Belangrijk is dat u

Nadere informatie

Poliklinische revalidatie bij hartfalen Revalidatiecentrum Breda

Poliklinische revalidatie bij hartfalen Revalidatiecentrum Breda 1. Poliklinische revalidatie bij hartfalen Revalidatiecentrum Breda Poliklinische hartrevalidatie Doelgroep Poliklinische hartrevalidatie is bedoeld voor mensen die een hartinfarct, hartoperatie of dotterbehandeling

Nadere informatie

Hartrevalidatie. Revalidatie / Cardiologie. Informatie / Adviezen voor thuis

Hartrevalidatie. Revalidatie / Cardiologie. Informatie / Adviezen voor thuis Revalidatie / Cardiologie Hartrevalidatie Informatie / Adviezen voor thuis Inleiding Er is met u gesproken over het hartrevalidatieprogramma. Om te beoordelen of u in aanmerking komt voor dit programma

Nadere informatie

Poliklinische hartrevalidatie AMC

Poliklinische hartrevalidatie AMC Poliklinische hartrevalidatie AMC In deze folder leest u meer over het hartrevalidatieprogramma in het Academisch Medisch Centrum en het eerste gesprek dat u krijgt (intakegesprek). Waarom is er hartrevalidatie?

Nadere informatie

Wat kunt u verwachten?

Wat kunt u verwachten? Hartrevalidatie In de tijd die achter u ligt is er veel gebeurd. U bent in het ziekenhuis voor hartklachten behandeld. Een hartaandoening is een ingrijpende gebeurtenis. Problemen met het hart kunnen angst

Nadere informatie

Poliklinische Hartrevalidatie

Poliklinische Hartrevalidatie Poliklinische Hartrevalidatie Cardiologie Locatie Hoorn/Enkhuizen Poliklinische hartrevalidatie Poliklinische hartrevalidatie in het Westfriesgasthuis Uw cardioloog heeft, in overleg met u, een aanmelding

Nadere informatie

Hartrevalidatieprogramma Een hartaandoening Wat nu?

Hartrevalidatieprogramma Een hartaandoening Wat nu? Hartrevalidatieprogramma Een hartaandoening Wat nu? Bezoekadressen: Meander Medisch Centrum Maatweg 3 3813 TZ Amersfoort Locatie Baarn Molenweg 2 3743 CM Baarn Locatie Barneveld (Medisch Centrum de Burgt)

Nadere informatie

Poliklinische hartrevalidatie. Afdeling Cardiologie

Poliklinische hartrevalidatie. Afdeling Cardiologie Poliklinische hartrevalidatie Afdeling Cardiologie Waarom hartrevalidatie? Hartrevalidatie is een effectieve manier om te leren omgaan met uw hartklachten. Hartrevalidatie is bedoeld om u te ondersteunen

Nadere informatie

Hartrevalidatieprogramma

Hartrevalidatieprogramma Hartrevalidatieprogramma Inleiding Uw cardioloog heeft u aangemeld voor het hartrevalidatieprogramma in het Hartrevalidatiecentrum Eindhoven, een samenwerkingsverband tussen Máxima Medisch Centrum en het

Nadere informatie

REVALIDATIE. Poliklinische hartrevalidatie

REVALIDATIE. Poliklinische hartrevalidatie REVALIDATIE Poliklinische hartrevalidatie Poliklinische hartrevalidatie U bent door uw cardioloog of hartchirurg aangemeld voor het hartrevalidatieprogramma van het St. Antonius Ziekenhuis. Dit programma

Nadere informatie

Werken aan herstel. Poliklinische Hartrevalidatie

Werken aan herstel. Poliklinische Hartrevalidatie Werken aan herstel Poliklinische Hartrevalidatie De poliklinische Hartrevalidatie van Zuyderland Medisch Centrum Heerlen is bedoeld als nazorg voor patiënten die een hartinfarct, een dotterbehandeling,

Nadere informatie

Hartrevalidatie. CNE 10 mei Anneke Venema-Vos Verpleegkundig coördinator hartrevalidatie Werkgroeplid hartrevalidatie van de NVHVV

Hartrevalidatie. CNE 10 mei Anneke Venema-Vos Verpleegkundig coördinator hartrevalidatie Werkgroeplid hartrevalidatie van de NVHVV Hartrevalidatie CNE 10 mei 2016 Anneke Venema-Vos Verpleegkundig coördinator hartrevalidatie Werkgroeplid hartrevalidatie van de NVHVV Definiëring van Hartrevalidatie het geheel aan activiteiten dat nodig,

Nadere informatie

Hartrevalidatie. Informatie

Hartrevalidatie. Informatie Hartrevalidatie Informatie Hartrevalidatie Cardiologie U wordt in Zuyderland Medisch Centrum behandeld voor uw hartklachten. Met deze folder willen wij u informeren over het hartrevalidatieprogramma waaraan

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Revalideren bij Revant 4. Het revalidatieprogramma 5 Hartincidenten 6 Chronisch hartfalen 8

Inhoudsopgave. Revalideren bij Revant 4. Het revalidatieprogramma 5 Hartincidenten 6 Chronisch hartfalen 8 Neurologische revalidatie Hartrevalidatie Revalidatie bij complex chronisch longfalen Oncologische revalidatie Kind- en jeugdrevalidatie Revalidatie bij pijn en gewrichtsaandoeningen Arm-, hand- en polsrevalidatie

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Revalideren bij Revant 4. Hartproblemen 5 Hartincidenten 6 Chronisch hartfalen 8

Inhoudsopgave. Revalideren bij Revant 4. Hartproblemen 5 Hartincidenten 6 Chronisch hartfalen 8 Neurologische revalidatie Hartrevalidatie Revalidatie bij complex chronisch longfalen Oncologische revalidatie Kind- en jeugdrevalidatie Revalidatie bij pijn en gewrichtsaandoeningen Arm-, hand- en polsrevalidatie

Nadere informatie

Cursus Stressmanagement (PEP-module)

Cursus Stressmanagement (PEP-module) Cursus Stressmanagement (PEP-module) Cardioprogramma Deze cursus Stressmanagement is bedoeld voor (ex-)hartpatiënten en wordt verzorgd door medewerkers van de afdeling medische psychologie van dit ziekenhuis.

Nadere informatie

Hartrevalidatie Lievensberg ziekenhuis

Hartrevalidatie Lievensberg ziekenhuis Afdeling revalidatie Hartrevalidatie Lievensberg ziekenhuis Intakegesprek hartrevalidatie Coördinator hartrevalidatie, Revalidatieafdeling 2 e verdieping Datum: Tijdstip:.. De aanwezigheid van uw partner

Nadere informatie

Hartrevalidatie De PEP-module.

Hartrevalidatie De PEP-module. Hartrevalidatie De PEP-module www.nwz.nl Inhoud Herstel 3 Wat houdt de PEP-module in? 3 De cursus 4 Terugkombijeenkomst 5 Aanmelden 5 Uw vragen 5 Notities 6 2 U gaat starten met hartrevalidatie bij Noordwest

Nadere informatie

Hartrevalidatie op maat

Hartrevalidatie op maat FYSIOTHERAPIE Hartrevalidatie op maat BEHANDELING Hartrevalidatie op maat Het St. Antonius Ziekenhuis biedt hartpatiënten een revalidatieprogramma aan. Dit geldt alleen voor patiënten die een hart-infarct

Nadere informatie

Hartrevalidatie (poliklinisch)

Hartrevalidatie (poliklinisch) Hartrevalidatie (poliklinisch) Inleiding U bent in het Ommelander Ziekenhuis Groep (OZG) behandeld voor een hartaandoening, operatie of behandeling. Voor velen is dit een ingrijpende gebeurtenis. Niet

Nadere informatie

Hartrevalidatie na een dotterbehandeling

Hartrevalidatie na een dotterbehandeling Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Hartrevalidatie na een dotterbehandeling z Een nieuwe start! Beste mevrouw, meneer, Helaas hebt u te maken gehad met de gevolgen

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Hartrevalidatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Hartrevalidatie Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Hartrevalidatie z 1 Een nieuwe start! Beste mevrouw, meneer, Helaas hebt u te maken gehad met een hartaandoening. Het is wetenschappelijk

Nadere informatie

Hartrevalidatie na een hartinfarct

Hartrevalidatie na een hartinfarct Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Hartrevalidatie na een hartinfarct z Een nieuwe start! Beste mevrouw, meneer, Helaas hebt u te maken gehad met een hartinfarct.

Nadere informatie

Fysiotherapie na een hartinfarct, dotter- of stentbehandeling FYSIO- THERAPIE. Voelt beter

Fysiotherapie na een hartinfarct, dotter- of stentbehandeling FYSIO- THERAPIE. Voelt beter Fysiotherapie na een hartinfarct, dotter- of stentbehandeling FYSIO- THERAPIE Voelt beter U bent in het Maasziekenhuis Pantein opgenomen na een hartinfarct, een dotter- of een stentbehandeling. Tijdens

Nadere informatie

Hartrevalidatie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Hartrevalidatie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Hartrevalidatie U heeft een hartinfarct doorgemaakt, u bent gedotterd, u heeft een CRT-D/ ICD gekregen of u bent aan uw hart geopereerd. Hiervoor bent u enige tijd in het ziekenhuis opgenomen geweest en

Nadere informatie

Hartrevalidatie na een hartinfarct

Hartrevalidatie na een hartinfarct Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Hartrevalidatie na een hartinfarct z Een nieuwe start! Beste mevrouw, meneer, Helaas hebt u te maken gehad met een hartinfarct.

Nadere informatie

Hartrevalidatie. gemini-ziekenhuis.nl

Hartrevalidatie. gemini-ziekenhuis.nl Hartrevalidatie gemini-ziekenhuis.nl Inhoudsopgave Hartrevalidatie 3 Het voorlichtingsprogramma 3 Het trainingsprogramma 4 De leefstijlcursus 5 Na de hartrevalidatie 6 Verhindering 6 Vergoeding 7 Uw vragen

Nadere informatie

Revalidatieprogramma

Revalidatieprogramma Revalidatiegeneeskunde Revalidatieprogramma Chronische pijn Deze folder geeft u algemene informatie over revalidatie bij chronische pijn. Uiteraard komt de folder niet in plaats van een gesprek met uw

Nadere informatie

Afdeling revalidatie. Het leefstijlprogramma

Afdeling revalidatie. Het leefstijlprogramma Afdeling revalidatie Het leefstijlprogramma Inleiding Voor u ligt de folder over het leefstijlprogramma, een onderdeel van het hartrevalidatieprogramma (leefstijl module) en uitgevoerd door de revalidatieafdeling

Nadere informatie

Welkom. Publiekslezing Hartaandoeningen. 10 maart 2016

Welkom. Publiekslezing Hartaandoeningen. 10 maart 2016 Welkom Publiekslezing Hartaandoeningen 10 maart 2016 Voorstellen Ineke Sterk Verpleegkundig specialist interne geneeskunde Programma publiekslezing 19.30 uur Aanvang publiekslezing 19.45 uur Lezing cardioloog

Nadere informatie

Revalidatieprogramma

Revalidatieprogramma Revalidatiegeneeskunde Revalidatieprogramma Chronische pijn Deze folder geeft u algemene informatie over revalidatie bij chronische pijn. Uiteraard komt de folder niet in plaats van een gesprek met uw

Nadere informatie

Revant, de kracht tot ontwikkeling!

Revant, de kracht tot ontwikkeling! Neurologische revalidatie Hartrevalidatie Revalidatie bij complex chronisch longfalen Oncologische revalidatie Kind- en jeugdrevalidatie Revalidatie bij pijn en gewrichtsaandoeningen Arm-, hand- en polsrevalidatie

Nadere informatie

Hartrevalidatie. FIT-module

Hartrevalidatie. FIT-module Hartrevalidatie FIT-module Inleiding U bent in ons ziekenhuis opgenomen in verband met de behandeling van uw hartklachten. Via deze folder informeren wij u over de FIT-module. De FIT-module is fysiotherapie

Nadere informatie

Hartrevalidatie Tergooi

Hartrevalidatie Tergooi Patiënteninformatie Hartrevalidatie Tergooi 1234567890-terTER_ Hartrevalidatie Tergooi Binnen Tergooi verzorgen we de hartrevalidatie, middels deze folder informeren wij u over het programma dat wij aanbieden.

Nadere informatie

Poliklinische revalidatie van hartpatiënten

Poliklinische revalidatie van hartpatiënten Patiënteninformatie Poliklinische revalidatie van hartpatiënten Poliklinische revalidatie van hartpatiënten 762151 revalidatie hartpatient.indd 1 1 01-11-13 11:21 Poliklinische revalidatie van hartpatiënten

Nadere informatie

Hartrevalidatie. Persoonlijke doelen. mca.nl

Hartrevalidatie. Persoonlijke doelen. mca.nl Hartrevalidatie Persoonlijke doelen mca.nl Inhoudsopgave Persoonlijke doelstellingen 3 Wat mag u verwachten van hartrevalidatie? 3 Bewegen 3 Psychosociale steun 4 Een gezonde leefstijl 5 Uw vragen 6 Notities

Nadere informatie

Adem- en ontspanningstherapie bij hartrevalidatie

Adem- en ontspanningstherapie bij hartrevalidatie Cardiologie Fysiotherapie Adem- en ontspanningstherapie bij hartrevalidatie i Patiënteninformatie Onderdeel van het hartrevalidatieprogramma Slingeland Ziekenhuis Algemeen Adem- en ontspanningstherapie

Nadere informatie

Oncologische revalidatie REVALIDEREN BIJ KANKER

Oncologische revalidatie REVALIDEREN BIJ KANKER Oncologische revalidatie REVALIDEREN BIJ KANKER ONCOLOGISCHE REVALIDATIE De ziekte kanker kan grote gevolgen hebben. Tijdens en na de behandeling kunt u last krijgen van allerlei klachten. Uw conditie

Nadere informatie

Libra R&A locatie Leijpark. Longrevalidatie. in samenwerking met het specialisme longziekten van het St. Elisabeth Ziekenhuis

Libra R&A locatie Leijpark. Longrevalidatie. in samenwerking met het specialisme longziekten van het St. Elisabeth Ziekenhuis Libra R&A locatie Leijpark Longrevalidatie in samenwerking met het specialisme longziekten van het St. Elisabeth Ziekenhuis Libra Revalidatie & Audiologie locatie Leijpark organiseert in samenwerking met

Nadere informatie

Persoonsgegevens. Deze Patiënten Informatie Map is eigendom van: Naam:... Adres:... Postcode:... Woonplaats:... Telefoonnummer:... Mobiel nummer:...

Persoonsgegevens. Deze Patiënten Informatie Map is eigendom van: Naam:... Adres:... Postcode:... Woonplaats:... Telefoonnummer:... Mobiel nummer:... Persoonsgegevens Deze Patiënten Informatie Map is eigendom van: Naam:... Adres:... Postcode:... Woonplaats:... Telefoonnummer:... Mobiel nummer:... 23874-0810 Aandoeningen van de kransslagader(s) Inhoud

Nadere informatie

Revant, de kracht tot ontwikkeling!

Revant, de kracht tot ontwikkeling! Neurologische revalidatie Hartrevalidatie Revalidatie bij complex chronisch longfalen Oncologische revalidatie Kind- en jeugdrevalidatie Revalidatie bij pijn en gewrichtsaandoeningen Arm-, hand- en polsrevalidatie

Nadere informatie

PACEMAKERREVALIDATIE (IPZ)

PACEMAKERREVALIDATIE (IPZ) PACEMAKERREVALIDATIE (IPZ) 17863 Inleiding Deze folder geeft u informatie over het poliklinisch pacemaker revalidatieprogramma, Intensieve Poliklinische Zorg (IPZ). De behandelmethoden voor hart- en vaatziekten

Nadere informatie

Hartrevalidatie. Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord

Hartrevalidatie. Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord Hartrevalidatie Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord U krijgt deze brochure omdat u voor revalidatie bent verwezen naar locatie Beatrixoord van het UMCG Centrum voor Revalidatie. Veel patiënten

Nadere informatie

Hartrevalidatie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Hartrevalidatie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Hartrevalidatie U heeft een hartinfarct doorgemaakt, u bent gedotterd, u heeft een CRT-D/ ICD gekregen of u bent aan uw hart geopereerd. Hiervoor bent u enige tijd in het ziekenhuis opgenomen geweest en

Nadere informatie

Hartrevalidatie Persoonlijke doelen.

Hartrevalidatie Persoonlijke doelen. Hartrevalidatie Persoonlijke doelen www.nwz.nl Inhoud Persoonlijke doelstellingen 3 Wat mag u verwachten van hartrevalidatie? 3 Bewegen 3 Psychosociale steun 4 Een gezonde leefstijl 5 Meer informatie 6

Nadere informatie

Waarom is hartrevalidatie belangrijk voor mij? Voor wie is hartrevalidatie bedoeld? Wie kom ik tegen? Het team hartrevalidatie

Waarom is hartrevalidatie belangrijk voor mij? Voor wie is hartrevalidatie bedoeld? Wie kom ik tegen? Het team hartrevalidatie In overleg met uw behandelend cardioloog bent u aangemeld voor het Hartrevalidatieprogramma van het Radboudumc. Deze vindt plaats op locatie UCCZ Dekkerswald. In deze folder leest u meer over dit programma.

Nadere informatie

Working 9 5: hart voor je werk of werk voor je hart?

Working 9 5: hart voor je werk of werk voor je hart? Working 9 5: hart voor je werk of werk voor je hart? Workshop CarVasZ congres De Reehorst, Ede 21 november 2014 Elly Vos, Mental Coaching Venlo Registerpsycholoog NIP / Arbeid & Gezondheid ellyvos@planet.nl

Nadere informatie

Hartrevalidatieprogramma Een hartaandoening Wat nu?

Hartrevalidatieprogramma Een hartaandoening Wat nu? Hartrevalidatieprogramma Een hartaandoening Wat nu? www.meanmdermc.nl mijn.meandermc.nl Meander Medisch Centrum Maatweg 3 3813 TZ Amersfoort Locatie Baarn Molenweg 2 3743 CM Baarn Locatie Barneveld (Medisch

Nadere informatie

Training Hoofd, hart en handvat(t)en

Training Hoofd, hart en handvat(t)en Training Hoofd, hart en handvat(t)en Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De training Hoofd, hart en handvat(t)en is een onderdeel van uw hartrevalidatie. De coördinator

Nadere informatie

Hartrevalidatie. Persoonlijke doelen. mca.nl

Hartrevalidatie. Persoonlijke doelen. mca.nl Hartrevalidatie Persoonlijke doelen mca.nl Inhoudsopgave Persoonlijke doelstellingen 3 Wat mag u verwachten van hartrevalidatie? 3 Bewegen 4 Psychosociale steun 5 Een gezonde leefstijl 6 Uw vragen 7 Colofon

Nadere informatie

Hartfysiotherapie. Paramedische afdeling

Hartfysiotherapie. Paramedische afdeling Hartfysiotherapie Paramedische afdeling Inleiding U bent in ons ziekenhuis opgenomen in verband met de behandeling van uw hartklachten. Via deze folder informeren wij u over het programma Hartfysiotherapie

Nadere informatie

UMCG Centrum voor Revalidatie Locatie Beatrixoord. Hartrevalidatie

UMCG Centrum voor Revalidatie Locatie Beatrixoord. Hartrevalidatie UMCG Centrum voor Revalidatie Locatie Beatrixoord Hartrevalidatie UMCG Centrum voor Revalidatie Locatie Beatrixoord U krijgt deze folder omdat u voor revalidatiebehandeling bent verwezen naar locatie

Nadere informatie

HARTREVALIDATIE Wat is hartrevalidatie Hoe ziet het programma eruit? 1

HARTREVALIDATIE Wat is hartrevalidatie Hoe ziet het programma eruit? 1 Hartrevalidatie HARTREVALIDATIE Hartrevalidatie is bedoeld voor mensen met hartproblemen, zoals bijvoorbeeld een (dreigend) hartinfarct, een hartoperatie, na een dotterbehandeling, met hartfalen of een

Nadere informatie

Als er een kleine hoeveelheid vocht uit de wond lekt, kunt u een droog steriel gaas op de wond leggen en deze vastplakken met een

Als er een kleine hoeveelheid vocht uit de wond lekt, kunt u een droog steriel gaas op de wond leggen en deze vastplakken met een Leefregels na PCI U heeft een dotterbehandeling ondergaan. Dit wordt ook wel een PCI genoemd, wat staat voor Percutane Coronaire Interventie. Na ontslag uit het ziekenhuis gaat het herstelproces en de

Nadere informatie

Acute hartklachten Afdeling Cardiologie

Acute hartklachten Afdeling Cardiologie Acute hartklachten Afdeling Cardiologie Deze patiënteninformatie map is eigendom van: Naam: Adres: Postcode: Plaats: Telefoon: 09-2014-7313 1. Inhoudsopgave 2. Voorwoord Gebruik Patiënten Informatie Map

Nadere informatie

Poliklinische Hartrevalidatie

Poliklinische Hartrevalidatie Poliklinische Hartrevalidatie Een hartziekte kan uw leven en dat van uw omgeving veranderen. Bij veel mensen is het vanzelfsprekende vertrouwen in het eigen lichaam verminderd. U kunt hierdoor lichamelijke

Nadere informatie

Hartrevalidatie Radboud universitair medisch centrum

Hartrevalidatie Radboud universitair medisch centrum Hartrevalidatie In overleg met uw behandelend cardioloog bent u aangemeld voor het Hartrevalidatieprogramma van het Radboudumc. Deze vindt plaats op locatie UCCZ Dekkerswald. In deze folder leest u meer

Nadere informatie

Herstel & Balans Revalidatieprogramma voor (ex-)kankerpatiënten

Herstel & Balans Revalidatieprogramma voor (ex-)kankerpatiënten Revalidatie Herstel & Balans Revalidatieprogramma voor (ex-)kankerpatiënten Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Kanker is een ingrijpende ziekte.

Nadere informatie

Fysiotherapie bij hartrevalidatie Beweeg- en ontspanningsprogramma

Fysiotherapie bij hartrevalidatie Beweeg- en ontspanningsprogramma Fysiotherapie bij hartrevalidatie Beweeg- en ontspanningsprogramma Fysiotherapie bij hartrevalidatie Onlangs heeft u een aandoening aan uw hart gehad, zoals een hartoperatie, een hartinfarct en/of een

Nadere informatie

Klinische en poliklinische informatie voor een hartpatiënt

Klinische en poliklinische informatie voor een hartpatiënt Klinische en poliklinische informatie voor een hartpatiënt Geachte heer of mevrouw, Onlangs heeft u een hartinfarct, een dotterbehandeling of een hartoperatie gehad. Misschien waren er voordien al voortekenen

Nadere informatie

Informatie aan patiënten opgenomen na een hartinfarct, pci of hartoperatie (CABG en/of klep)

Informatie aan patiënten opgenomen na een hartinfarct, pci of hartoperatie (CABG en/of klep) Informatie aan patiënten opgenomen na een hartinfarct, pci of hartoperatie (CABG en/of klep) Eigendom van Naam Adres Plaats Telefoonnummer Bij verlies wordt de vinder vriendelijk verzocht contact op te

Nadere informatie

Oncologische Revalidatie

Oncologische Revalidatie Libra R&A Revalidatie Oncologische Revalidatie Herstellen na kanker Uw primaire behandelingen in het ziekenhuis zijn achter de rug en u probeert de draad van uw leven weer op te pakken. Dat blijkt niet

Nadere informatie

Poliklinische hartrevalidatie

Poliklinische hartrevalidatie Poliklinische hartrevalidatie Voor wie is deze hartrevalidatie? Hartrevalidatie is voor mensen die ontslagen zijn uit het ziekenhuis na: een dotterprocedure een pas doorgemaakt hartinfarct een hartoperatie

Nadere informatie

Fysiotherapie bij hartrevalidatie. Beweeg- en ontspanningsprogramma

Fysiotherapie bij hartrevalidatie. Beweeg- en ontspanningsprogramma Fysiotherapie bij hartrevalidatie Beweeg- en ontspanningsprogramma Fysiotherapie bij hartrevalidatie Onlangs heeft u een aandoening aan uw hart gehad, zoals een hartoperatie, een hartinfarct en/of een

Nadere informatie

Oncologische revalidatie Balans/FIT Revalidatiecentrum Breda

Oncologische revalidatie Balans/FIT Revalidatiecentrum Breda Oncologische revalidatie Balans/FIT Revalidatiecentrum Breda Door betere behandelingen hebben mensen met kanker tegenwoordig een grotere kans op genezing. Toch blijft kanker een ingrijpende ziekte die

Nadere informatie

Revant, de kracht tot ontwikkeling!

Revant, de kracht tot ontwikkeling! Neurologische revalidatie Hartrevalidatie Revalidatie bij complex chronisch longfalen Oncologische revalidatie Kind- en jeugdrevalidatie Revalidatie bij pijn en gewrichtsaandoeningen Arm-, hand- en polsrevalidatie

Nadere informatie

Fysiotherapie bij hartrevalidatie

Fysiotherapie bij hartrevalidatie Fysiotherapie Fysiotherapie bij hartrevalidatie www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Waarom fysiotherapie?... 3 Verschillende groepen... 3 De training... 4 Duur van het beweegprogramma... 5 Waar?... 6 Kledingadvies...

Nadere informatie

Voorlichtingsprogramma. hartrevalidatie

Voorlichtingsprogramma. hartrevalidatie Voorlichtingsprogramma hartrevalidatie In deze folder vertellen wij u meer over de informatiebijeenkomsten van het hartrevalidatieprogramma in het St. Anna Ziekenhuis. De behandelmethoden voor ziekten

Nadere informatie

Het chronischepijnprogramma. Beter omgaan met chronische pijn

Het chronischepijnprogramma. Beter omgaan met chronische pijn Het chronischepijnprogramma Beter omgaan met chronische pijn De revalidatiearts heeft u geadviseerd het revalidatieprogramma voor chronische pijn te volgen. In deze brochure stellen we het programma aan

Nadere informatie

Hartrevalidatie na een hartoperatie

Hartrevalidatie na een hartoperatie Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Hartrevalidatie na een hartoperatie z Een nieuwe start! Beste mevrouw, meneer, Helaas hebt u een hartoperatie moeten ondergaan

Nadere informatie

Revant, de kracht tot ontwikkeling!

Revant, de kracht tot ontwikkeling! Neurologische revalidatie Hartrevalidatie Revalidatie bij complex chronisch longfalen Oncologische revalidatie Kind- en jeugdrevalidatie Revalidatie bij pijn en gewrichtsaandoeningen Arm-, hand- en polsrevalidatie

Nadere informatie

Poliklinische hartfalenrevalidatie

Poliklinische hartfalenrevalidatie Poliklinische hartfalenrevalidatie Bij elke afspraak in het ziekenhuis uw medicijnlijst meenemen! Deze brochure behoort toe aan: naam:... 2 Inleiding De cardioloog heeft u verwezen naar de poliklinische

Nadere informatie

Poliklinische longrevalidatie

Poliklinische longrevalidatie Poliklinische longrevalidatie Inleiding De longaandoeningen COPD (chronische bronchitis en/of longemfyseem) en astma zijn chronische aandoeningen. Dat wil zeggen dat ze niet te genezen zijn. Deze beide

Nadere informatie

Dagboek hartrevalidatie

Dagboek hartrevalidatie Afdeling: Onderwerp: Cardiologie Dagboek hartrevalidatie Voorwoord Beste hartrevalidant, Dit is uw eigen patiëntendagboek. Hierin kunt u allerlei informatie vinden over uw poliklinische hartrevalidatie.

Nadere informatie

Leefregels en adviezen na een hartinfarct

Leefregels en adviezen na een hartinfarct Leefregels en adviezen na een hartinfarct Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Herstel thuis 1 Bewegen 1 Autorijden 2 Werken 2 Vakantie 2 Seksualiteit 3 Dieet 3 Alcohol 3 Roken 3 Psychische

Nadere informatie

Poliklinische hartfalenrevalidatie (Bij elke afspraak in het ziekenhuis

Poliklinische hartfalenrevalidatie (Bij elke afspraak in het ziekenhuis Poliklinische hartfalenrevalidatie (Bij elke afspraak in het ziekenhuis uw medicijnlijst meenemen!) 2 Deze brochure behoort toe aan: naam:... 3 Inleiding De cardioloog heeft u verwezen naar de poliklinische

Nadere informatie

Patiënteninformatie. PEPplus-module (Psycho-Educatieve-Preventie) bij hartrevalidatie

Patiënteninformatie. PEPplus-module (Psycho-Educatieve-Preventie) bij hartrevalidatie Patiënteninformatie PEPplus-module (Psycho-Educatieve-Preventie) bij hartrevalidatie PEPplus-module (Psycho-Educatieve-Preventie) bij hartrevalidatie Medische psychologie, route 2.7 Telefoon (050) 524

Nadere informatie