Klinische handleiding voor tandartsen Van professionals voor professionals. Lava zirkoniumoxide Precisie oplossingen. Succesvol restaureren met

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Klinische handleiding voor tandartsen Van professionals voor professionals. Lava zirkoniumoxide Precisie oplossingen. Succesvol restaureren met"

Transcriptie

1 Klinische handleiding voor tandartsen Van professionals voor professionals Lava zirkoniumoxide Precisie oplossingen Succesvol restaureren met Lava zirkoniumoxide

2 Inhoudsopgave Indicaties 3 4 Prepareren 5 9 Abutments Kleur aanbrengen Tips voor gebruik Cementeren 16 19

3 Ruim 11 jaar klinisch succes Indicaties Ruim elf jaar aan klinische en wetenschappelijke resultaten hebben de betrouwbaarheid, precisie en esthetiek van Lava zirkoniumoxide bewezen. Sinds de introductie van het materiaal in 2001 heeft Lava zirkoniumoxide het veel gebruikte metaal voor een groot deel vervangen en de weg geopend naar het maken van volkeramische restauraties. Zowel de behandelaar als de patiënt streven naar een resultaat dat de uitstraling van het natuurlijke element zo dicht mogelijk benadert. De huidige generatie Lava Plus zirkoniumoxide biedt door de uitzonderlijke translucentie, kleurechtheid, en mogelijkheid tot individualiseren de esthetiek waar u naar op zoek bent, met name bij monolithische restauraties. Voor het inkleuren van de kronen is er een aanvullend assortiment Lava Plus Dyeing Liquids beschikbaar, die overeenkomen met de kleuren van de klassieke VITA shade guide. 3M ESPE biedt vanwege de duurzaamheid, sterkte en pasvorm van Lava 15 jaar garantie op Lava Plus onderstructuren en monolithische restauraties.* De preparatierichtlijnen in deze brochure bieden u gedetailleerde informatie om uw Lava zirkoniumoxide restauraties tot een succes te maken. Afb. 1: 6-delige Lava zirkoniumoxide brug met opgebakken porselein. Opmerking: Lava Ultimate CAD/ CAM Restauratiemateriaal is een geheel nieuw materiaal op de markt. In tegenstelling tot Lava zirkoniumoxide en Lava Plus zirkoniumoxide is dit materiaal gebaseerd op een Resin Nano Ceramic technologie. Door dit verschil in materiaal behoeft Lava Ultimate ook een andere klinische behandeling. * Beperkte garantie: Geldig voor kronen gemaakt door een geautoriseerd Lava Milling Centrum met strikte inachtneming van de handleiding die is afgegeven door 3M ESPE voor Lava kronen en bruggen. Alléén geldig voor goedgekeurde indicaties. Ongevallen en schade door verkeerd gebruik vallen niet onder garantie.

4 4 Indicaties voor Lava zirkoniumoxide INDICATIE ZIRKONIUMOXIDE ONDERSTRUCTUREN VOL-ZIRKONIUM RESTAURATIES OPGEBAK KEN OPGEBAKKEN OF PARTIEEL OPGEBAKKEN Solitaire kronen (anterior en posterior) l l Gespalkte kronen 1 l l 3-4 delige bruggen l l Grotere brugconstructies (tot 48mm) 2 l l Cantilever bruggen 3,4 l l 3-delige in- en onlaybruggen 4,5 l l Anterior etsbruggen (Maryland bruggen) 4,5 l l Telescoopkronen Opbakken niet nodig l Kronen op implantaatabutments 4 l l 3-delige bruggen op 2 implantaten 4 l l zirkoniumoxide onderstructuur op 2-delige abutments Opbakken niet nodig l 1. Gespalkte kronen tot 4 delen delige bruggen (tot 48mm.) met maximaal twee brugdelen naast elkaar in het posterior gebied en maximaal 4 brugdelen naast elkaar in de anterior zone. Registratie loopt in Canada. 3. Maximaal één brugdeel voor een pre-molaar of een incisief. 4. Contra-indicatie voor bruxisten 5. Tests hebben de sterkte van Lava zirkoniumoxide voor deze indicatie bewezen. Desondanks, is de kans op decementatie en secundaire cariës hoger, ongeacht de behandelaar. Raadpleeg altijd nauwkeurig de handleiding vóór u start met de restauratie. Afb.2: Lava zirkoniumoxide en Lava Plus zirkoniumoxide indicaties.

5 5 Preparatierichtlijnen voor restauraties met Lava zirkoniumoxide De voordelen van zirkoniumoxide. Met 3M ESPE Lava en Lava Plus zirkoniumoxide kroon- en brugwerk materiaal maakt u hoge kwaliteitsrestauraties voor uw patiënten. Door de sterkte is het materiaal ongeveer gelijk in gebruik aan PFM en eenvoudiger te verwerken dan glaskeramiek. Het is mogelijk om de kroonrand subgingivaal te laten lopen door de tandkleurige onderstructuren. U kunt hierdoor gemakkelijker prepareren, afdrukken en cementeren. Omdat het materiaal geen metaal bevat zullen donkere kroonranden geen probleem meer vormen. Zelfs na een langdurige behandeling en/of een parodontale ingreep, zal de marginale rand van het tandkleurig zirkoniumoxide niet opvallen. Dit maakt het eenvoudig om een optimale gingivale situatie te bereiken (afb.4). Prepareren Afb.3: Preparatie van zes anterior elementen. Afb.4: Eindresultaat: De elementen zijn voorzien van zes Lava zirkoniumoxide kronen. Klinische foto s (afb. 3 en afb. 4) door Dr. Seto, Japan. Preparatierichtlijnen: Voor het prepareren van opgebakken porseleinrestauraties kunt u uitgaan van onderstaande richtlijnen (afb.5 en 6). Bij een ideale situatie bevat de gehele preparatie een constante, duidelijk zichtbare chamfer. Geef de preparatie een horizontale en verticale hoek van minimaal 5, maar voorkom bevels. Alle occlusale en incisale randen dienen tevens te worden afgerond mm mm mm mm mm mm 1.0 mm 1.0 mm 1.0 mm 1.0 mm Foto s van Dr. Carlos Eduardo Sabrosa, Rio de Janeiro, Brazilie. Afb.5: Aanbevolen preparatie voor een anterior element. Afb.6: Aanbevolen preparatie voor een posterior element.

6 6 Wanddikte en Connector ontwerp De minimale wanddikte voor Lava zirkoniumoxide en Lava Plus zirkoniumoxide restauraties is 0.5 mm voor bruggen en posterior kronen en 0.3 mm voor solitaire anterior kronen. De minimale dikte van de connectoren van de uiteindelijke restauratie moeten worden bepaald bij het prepareren van het element. Anterior restauratie Posterior restauratie Connectoren Connectoren Indicatie Wanddikte Wanddikte Enkele kroon 0.3 mm n/a 0.5 mm n/a 3-delige brug 0.5 mm 7 mm mm 9 mm 2 4-delige brug 0.5 mm 7 mm mm 9/12/9 mm 2 6-delige brug met 4 brugdelen 0.7 mm 10 mm 2 Onthoud: Neem voor andere indicaties contact op met uw laboratorium of Lava freescentrum of raadpleeg de handleiding. Speciale preparaties Afb.7: Vleugelvormige marginale preparaties kunnen resulteren in een dunne taps toelopende outline. Preparatiesamples en foto s op pagina 6-9 van Dr. Carlos Eduardo Sabrosa, Rio de Janeiro, Brazilië. Niet geïndiceerde preparaties Preparaties Te holle preparatie. 90 schouderpreparatie. Ondersnijdingen moeten worden voorkomen. Paralelle wanden. Afb.8: Niet geïndiceerde preparaties. Voorkom scherpe incisale-occlusale randen. Geen convergente of divergente (naar elkaar toestaande) stompen.

7 7 Preparatie van Lava vol-zirkonium monolitische kronen en bruggen 3M ESPE raadt Lava Plus zirkoniumoxide vanwege de unieke translucentie en warme kleuren speciaal aan voor monolithische kronen en bruggen of opgebakken porselein restauraties. Bekijk de volgende klinische situaties: Situaties met beperkte intra-occlusale ruimte (afb.9). Door de sterkte van het materiaal is een wanddikte van 0.5 mm voor posterior elementen en 0.3 mm voor anterior elementen voldoende (afb.10). Prepareren Afb.9: Preparatie: Weinig intra-occlusale ruimte tussen element 45 en 47. Indicatie voor een monolithische restauratie. Afb.10: Eindresultaat: Monolithische Lava Plus zirkoniumoxide brug op element 45 tot 47. De minimale wanddikte bij de contactpunten is 0.5mm. Vol-zirkonium restauraties zijn vrijwel onbreekbaar en vormen daarmee de oplossing voor bruxisten. Beter betaalbare oplossing voor patiënten. Door de beschikbaarheid van warme kleuren is een vol zirkoniumoxide restauratie een perfect alternatief voor metalen restauraties. Preparatierichtlijnen: Voor het prepareren van monolithische restauraties kunnen onderstaande richtlijnen worden aangehouden (afb. 11 en 12). Wij raden u aan een matrix te maken van de intiële situatie om de preparatie te kunnen controleren. Een ideale preparatie bevat een constante, duidelijk zichtbare chamfer. Breng een horizontale en verticale hoek van 5 aan, maar voorkom bevels. De occlusale en incisale randen moeten tevens worden afgerond. 0.3 mm 0.3 mm 0.3 mm Afb.11: De minimale wanddikte voor een anterior kroon is 0.3 mm. 0.5 mm 0.5 mm 0.5 mm Afb.12: De minimale wanddikte voor een posterior kroon is 0.5 mm. Opmerking: Tests hebben aangetoond dat gepolijste Lava vol zirkoniumoxide restauraties minder slijtage aan de antagonist veroorzaken dan opgebakken porselein restauraties of glaskeramische restauraties. Foto s van Dr. Carlos Eduardo Sabrosa, Rio de Janeiro, Brazilië. Zowel de wanddikte en dikte van de connectoren, als de niet geïndiceerde preparaties, gelden ook voor monolithische restauraties. Opmerking: Zoals een volledige niet-edel metalen restauratie is het oppervlak van een zirkonium kroon abrasiebestendig. Metalen restauraties met een zirkoniumoxide kap zijn niet noemenswaardig onderhevig aan slijtage. Er moet daarom bij de behandelplanning speciale aandacht worden geschonken aan het ontwerp van het occlusale vlak. Dit moet regelmatig door de tandarts worden gecontroleerd bij het reguliere tandartsbezoek.

8 8 Prepareren van Lava zirkoniumoxide etsbruggen Anterior etsbruggen. Het voordeel van etsbruggen is dat ze minimaal invasief te vervaardigen zijn. Omdat voor de preparatie slechts één element nodig is, is een cantilever 2-delige brug conservatiever dan een 3-delige etsbrug. Lava Plus zirkoniumoxide vormt een perfect, esthetisch alternatief voor metalen etsbruggen in de anterior zone door de beschikbare, natuurlijke kleuren. Opmerking: Ga naar pagina 16 voor richtlijnen over het cementeren van Lava zirkoniumoxide etsbruggen. Preparatierichtlijnen: Voor het restaureren van elementen met Lava zirkoniumoxide etsbruggen moeten de onderstaande preparatierichtlijnen worden aangehouden. 3M ESPE raadt u aan een matrix te maken van de initiële situatie om de preparatie te kunnen controleren. Voor volledig keramische restauraties geldt over het algemeen: Een duidelijk zichtbare outline en afgeronde hoeken. Voor een sterke restauratie is de minimale diepte van de preparatie 0.5 mm. De outline moet in het glazuur zitten. Bovendien dienen alle geprepareerde radii 4 mm. te zijn, alle preparatiehoeken dienen 2 graden te zijn. Zie voor de preparatie van retentieve elementen afbeelding 13 tot en met 16. Radius 0.4 mm Radius 0.4 mm angle 2 Radius 0.4 mm Not prepared Afb.13: Mesio-distaal aanzicht. Afb.14: Intra-oraal aanzicht van een retentief element met een afgeronde rand. Afb.15: Intra-oraal aanzicht van een retentief element met een afgerond gat. Afb.16: Intra-oraal aanzicht. Laat geen ongeprepareerd glazuur over en zorg voor één outline.

9 9 Prepareren van Lava zirkoniumoxide inlay bruggen Preparatierichtlijnen: Inlaybruggen van Lava zirkoniumoxide en Lava Plus zirkoniumoxide moeten volgens onderstaande richtlijnen worden geprepareerd (afb. 17, 18, en 19). Wij raden u aan een matrix te maken van de initiële situatie om de preparatie te kunnen controleren. Proximal Preparation depth 4 mm { } Occlusal Preparation depth 2 mm Horizontal angle 2 { Prepareren Preparation width 4 mm 90 Afb.17: Proximaal aanzicht van de inlay preparatie. Afb.18: Occlusaal aanzicht van de inlay preparatie. Afb.19a: Additionele linguale of vestibulaire vleugels, vanaf de evenaarslijn of erboven. Afb.19b: Prepareer additionele vestibulaire en intra-orale vleugels onder een hoek van 90 in de inlay. Voor volkeramische restauraties geldt over het het algemeen: Zorg voor afgeronde hoeken en een duidelijk zichtbare outline. Voor een sterke restauratie dient de preparatie minimaal 0.5 mm diep te zijn. De caviteit van de inlay moet een proximale diepte tussen de 2 4 mm hebben om een verbinding van 9 mm 2 te verkrijgen (fig.17 en 18). Controleer de supra-gingivale kroonlengte voor voldoende ruimte. De preparatie moet onder een hoek van 2 tot 3 graden taps toelopen om frictie te voorkomen. De maximale lengte van het brugdeel moet minimaal 10 mm zijn om een ontbrekend element te kunnen vervangen. Afb.20: Initiële situatie: Element 26 ontbreekt, element 25 is gezond, occlusale amalgaam vulling op element 27. Afb.21: Minimaal invasieve preparatie voor een 3-delige Lava zirkoniumoxide inlay brug op element 25 en 27 ter vervanging van element 26. Afb.22: Eindresultaat: 3-delige Lava zirkoniumoxide inlay brug met occlusaal opgebakken porselein op element 25 en 27 en volledig opgebakken porselein op element 26. Eigendom van Prof.Dr. Karl-Heinz Friedl en Dr. Katrin Friedl, Regensburg, Duitsland. Opmerkingen: Deze indicaties dienen bij iedere klinische situatie goed te worden overwogen. Volg nauwkeurig de richtlijnen in de handleiding. Afb.23: 3-delige monolithische Lava Plus zirkoniumoxide inlaybrug.

10 10 Lava zirkoniumoxide opbouw voor twee-delig abutment Voor een natuurlijk resultaat en gezond tandweefsel kunt u met Lava zirkoniumoxide ook een volledig op maat gemaakte opbouw voor een twee-delig abutment maken. De Lava zirkoniumoxide onderstructuur wordt door het lab gecementeerd op de titanium abutmentlink (afb.24). De abutmentlink is bevestigd aan de abutment en maakt geen contact met de zirkoniumoxide opbouw. Deze techniek is compatibel voor de meeste implantaatsystemen. Afb.24: Lava Plus zirkoniumoxide kroon met een zirkonium opbouw voor een 2-delig abutment. Afgewerkt met een fluorescente shade en Lava Plus Dyeing Liquid in de kleur A2. De Lava zirkoniumoxide opbouw is gecementeerd met RelyX Unicem 2. In vergelijking met conventionele titanium abutments geven de CAD ontworpen abutments een optimale ondersteuning aan het tandvlees met een natuurlijk ogende rand, zelfs na een parodontale behandeling. De Lava Plus zirkoniumoxide opbouw kan worden gekleurd met roze en fluorescente kleuren door uw laboratorium. De fluorescentie is van belang om de optische eigenschappen van dentine na te bootsen en voor een natuurlijk verloop van de gingiva naar het element (afb. 27). Afb.25: PFM kroon op een traditioneel titanium abutment. Lava Plus Hoog Translucent zirkoniumoxide UV-licht Niet gekleurd Fluorescente effectkleuren Afb.26: Lava Plus zirkoniumoxide kroon kleur A2, geplaatst op een zirkonium onderstructuur voor een 2-delig abutment. Gekleurd met fluorescente shade en gecementeerd met RelyX Unicem 2. Afb.27: Fluorescentie onder UV-licht. Links: Ongekleurd Lava Plus zirkoniumoxide. Midden: Lava Plus zirkoniumoxide gekleurd met fluorescente shade. Rechts: Fluorescentie van een natuurlijk element onder UV-licht. Met een afdruk van het implantaat kan uw lab een implantaatabutment vervaardigen dat exact is afgestemd op uw Lava restauratie (afb.26). Dit abutment wordt op het implantaat geschroefd volgens de aanwijzingen van de fabrikant. Tenslotte wordt de restauratie gecementeerd op het implantaat.

11 11 Conventioneel of digitaal De afdrukprocedure is een belangrijke stap naar een succesvolle restauratie. 3M ESPE biedt u een breed scala van innovatieve producten voor de gehele afdrukprocedure. Van afdrukken met het traditionele Impregum Polyether materiaal tot de huidige digitale 3D in Motion afdruktechnologie. Deze materialen maken de afdrukprocedure nauwkeurig, eenvoudig en efficiënt. De innovatieve retractiepasta is een eenvoudig en effectief middel voor het verkrijgen van gingivale retractie. Door de smalle tip kan de pasta nauwkeurig en diep in de sulcus worden aangebracht. 3M ESPE Astringent Retraction Paste Eenvoudige toegang en opening van de sulcus De pasta vloeit goed uit de tip Zachte rand van de tip Lange, smalle capsuletip met oriëntatiering Optimale geometrie van de capsule Abutments Hygiënisch door éénmalig gebruik Afdrukmaterialen van 3M ESPE Klemmechanisme Goede fixatie bij gebruik in de capsuledispenser Conventioneel afdrukmateriaal 3M True Definition Scanner Afb. 28: 3M ESPE Afdrukmaterialen en de 3M True Definition Scanner.

12 12 Inkleuren en afwerken van uw Lava zirkoniumoxide restauraties Na het sturen van een conventionele of digitale afdruk naar uw laboratorium, zijn er vele mogelijkheden voor het inkleuren, individualiseren en afwerken van uw Lava zirkoniumoxide restauratie. Wat kan het laboratorium voor u vervaardigen? 1. Een warme, natuurlijke restauratie door de beschikbaarheid van zestien kleuren en twee additionele bleekkleuren. Laat uw laboratorium weten welke kleur uw restauratie moet krijgen, aan de hand van de kleuren op de Vita shade guide W1 A1 W3 A2 A3 A3.5 A4 B1 B2 B3 B4 C1 C2 C3 C4 D2 D3 D4 Voor een uniforme kleur van een monolithische Lava zirkoniumoxide restauratie kan het laboratorium de restauratie een eenvoudig kleurbad geven. Wanneer de restauratie echter handmatig wordt geïndividualiseerd, wordt een natuurlijker resultaat verkregen. Met de 8 Effect Shades van Lava Plus zirkoniumoxide kunt u extra karakteristieken aanbrengen voor het effect van witte vlekjes of fissuren (afb. 29). Lava Plus Dyeing Liquids / Kleurbad Lava Plus Dyeing Liquids / Individualiseren 2 min Aanbrengen Inkleuringsopties optioneel Uniforme kleur 2x Kleurverloop 4x 6x optioneel Lava Plus Effect Shades Optimale individualisatie Wit opaak Geel Oranje Bruin Grijs Paars Rose Fluorescent Afb.29: Kleuropties met Lava Plus Hoog Translucent zirkoniumoxide.

13 13 Perfect inkleuren & opbakken 2. Porselein opgebakken, partieel met porselein opgebakken en monolithische restauraties zijn mogelijk met Lava zirkoniumoxide (afb.30). Afwerkingsmogelijkheden Gedeeltelijk opgebakken met porselein Opgebakken Afb.30: Afwerkingsmogelijkheden met Lava Plus zirkoniumoxide. Volledig opgebakken met porselein Monolitisch gepolijst OF geglazuurd OF gekleurd & geglazuurd Opbakken met porselein Voor een optimaal esthetisch resultaat, raadt 3M ESPE aan om een porseleinen overlay aan te brengen (afb.31). Lava zirkoniumoxide is compatibel met een groot aantal porseleinen opbaksystemen. De oorzaken van het vaak besproken chippingprobleem bij porseleinen restauraties, zijn onder andere: een niet voldoende ondersteunende onderstructuur en/of ontwerp, een verkeerd poreseleinopbakproces of het achterwege laten van polijsten bij intra-orale aanpassingen. Chippen kan worden voorkomen wanneer opnieuw wordt gepolijst na gedane aanpassingen. Kleur aanbrengen Afb.31: Solitaire Lava zirkoniumoxide kronen met volledig opgebakken porselein op beide centrale incisieven. Klinische foto s eigendom van Dr.Seto, Japan. Monolitisch 3M ESPE raadt Lava Plus zirkoniumoxide monolithische restauraties speciaal aan voor klinische situaties waarbij uitzonderlijke sterkte is vereist, zoals bij bruxisten of in situaties met een beperkte intra-occlusale ruimte (afb.32). Afb.32: Preparatie: De beperkte intra-occlusale ruimte tussen element 45 tot 47 is een indicatie voor een monolithische restauratie. Afb.33: Eindresultaat: Monolithische Lava Plus zirkoniumoxide brug op element 45 tot 47. Brug is afgewerkt met effect-shades en op glans gebracht, minimum wanddikte voor de contactpunten is 0.5mm.

14 14 Intra-orale aanpassingen aan Lava vol-zirkonium monolitische restauraties Intra-orale aanpassingen en polijsten: Voor het maken van intra-orale aanpassingen en het verwijderen van scherpe hoeken, moet een fijne diamantboor met een ruime hoeveelheid water worden gebruikt. Gebruik voor een hoogglanzend resultaat een rubberen polijstset om het oppervlak glad te maken. Op onderstaande afbeeldingen ziet u de SEM analyse van het initiële oppervlak en het oppervlak na behandeling van Lava Plus zirkoniumoxide met een red ring diamantboor en het gepolijste oppervlak (afb.34, 35 en 36). Afb.34: Lava Plus zirkoniumoxide oppervlak na opbakken. (500 fold magnification). Afb.35: Lava Plus zirkoniumoxide beslepen met een red ring diamantboor (500 fold magnification). Afb.36: Lava Plus zirkoniumoxide oppervlak na polijsten met EVE 2-staps polijstsysteem (500 fold magnification). Het aangepaste oppervlak kan opnieuw gepolijst worden zoals hier omschreven (afb.37). Er bestaan verschillende polijstsets die gebruikt kunnen worden voor het snel en efficiënt polijsten waaronder: KOMET Set 4622 EVE Diacera Diamant polijstset voor zirkoniumoxide Afb.37: Voorbeelden van beschikbare polijstsets.

15 15 Stap-voor-Stap aanpassen en polijsten van een Lava vol-zirkonium kroon: Supracontact op de Lava Plus kroon Afb.38: Supracontact op de Lava vol zirkoniumoxide kroon. Intra-orale occlusale aanpassing met diamant boor en ruime hoeveelheid water Afb.39: Intra-occlusale aanpassing met diamantboor en ruime hoeveelheid water. Pre-polijsten van het occlusale oppervlak met grove keramische polijstborstel Afb.40: Pre-polijst procedure met keramische polijstborstel. Polijsten van het occlusale oppervlak met medium-fijne keramische polijstborstel Afb.41: Polijsten van het occlusale oppervlak met medium-fijne keramische polijstborstel. Polijsten van het occlusale oppervlak met superfijne keramische polijstborstel Afb.42: Polijsten van occlusale oppervlak met superfijne keramische polijstborstel Hoogglanzend eindresultaat na polijsten Afb.42: Hoogglanzend eindresultaat. Toegang tot het wortelkanaal en verwijderen van de restauratie. Als toegang tot het wortelkanaal moet worden verkregen, gebruik dan een diamantboor om de kroon te openen. Om verhitting te voorkomen is het van cruciaal belang om intensief met water te koelen. Zorg voor een continue toestroom van water op het roterende instrument. Crown cutter voor zirkoniumoxide Komet 4ZR Afb.44: Voorbeeld van een crown cutter voor zirkoniumoxide. Verkleuringen. Gebruik voor het verwijderen van de Lava restauratie een crown cutter om een loodrechte opening in de kroon te krijgen (afb.44) en voldoende water om te koelen. Voer gelijkmatig kracht uit om de opening te vergroten van occlusaal naar oraal. Tijdens het openen kunnen er kleine vonkjes ontstaan. Lift de restauratie met een doorsnee beitel die u in de praktijk gebruikt. In enkele gevallen zullen meerdere openingen gemaakt moeten worden of het wisselen van boor nodig zijn voor het compleet verwijderen van de restauratie. De esthetiek wordt, met name in het anteriorgebied, beïnvloed wanneer onderliggende donkerdere lagen door de restauratie heen schijnen. Om een grauwe uitstraling te voorkomen kunnen verschillende methoden worden gebruikt. Tips voor gebruik Bleken van endodontisch behandelde verkleurde elementen Opbouw met restauratiematerialen met een natuurlijke esthetiek Dekkende cementen Lava zirkonium met dikkere wanden en/of met opgebakken porselein Tandkleurige Lava zirkoniumoxide opbouw voor 2-delige abutments Aanbrengen van een opaak laag op een titanium abutment. Opmerking: 3M ESPE raadt een Lava kroon aan wanneer de klinische situatie een verbetering in de esthetiek vereist. Door de hoge translucentie van Lava Plus zirkoniumoxide, met name bij monolithische restauraties met dunne wanden, is het mogelijk dat de dekking niet voldoende is.

16 16 Cementeren van Lava zirkoniumoxide restauraties Zandstralen. Ongeacht welk cement u gebruikt, zandstralen van het gecementeerde Lava zirkoniumoxide oppervlak is altijd vereist. Wij raden het gebruik van aluminiumoxide met een korrelgrootte van 50μm aan, onder een druk van 2 bar. Op die manier wordt het oppervlak opgeruwd en ontstaat een micromechanische retentie, zonder dat dit ten koste gaat van de materiaalsterkte (zie SEM afbeeldingen 45, 46 en 47). Afb.45: SEM afbeelding van een gepolijst oppervlak. Lava zirkoniumoxide (magnification 500 fold). Afb.46: Zandstralen van het intra-orale oppervlak. Afb.47: SEM afbeelding van een gezandstraald oppervlak. Lava zirkoniumoxide (magnification 500 fold). Cement kiezen. Door de sterkte van het Lava zirkoniumoxide materiaal is adhesief cementeren niet noodzakelijk voor regulier kroon- en brugwerk. Dit kan conventioneel worden gecementeerd. Om esthetische redenenen, of wanneer er sprake is van preparaties met een lage retentie, wordt een zelfhechtend adhesief of een adhesiefcement aangeraden. Voor ultiem gebruiksgemak en hechtsterkte bij Lava zirkoniumoxide kronen en bruggen, raadt 3M ESPE het gebruik van RelyX Unicem 2 zelfhechtend composietcement aan. Bij anterior etsbruggen, inlays en onlays kunt u het beste adhesief cementeren. U kunt dan voor optimale hechtwaarden gebruiken maken van RelyX Ultimate adhesief composietcement in combinatie met Scotchbond Universal Adhesief. Adhesieve hechting bij zirkoniumoxide is vooral efficiënt met fosfaatmonomeren zoals MDP. Scotchbond Universal van 3M ESPE bevat dit MDP molecuul en is daarom uitermate geschikt als primer voor zirkoniumoxide. RelyX Unicem zelfhechtend composietcement bevat fosfaatmonomeren waardoor een uitstekende hechting aan zirkoniumoxide wordt bereikt. Opmerking: Gebruik geen fosforzuur in combinatie met RelyX Unicem 2. Dit kan de effectiviteit van een fosfaatmonomeer, die voor de hechting aan zirkoniumoxide zorgt, negatief beïnvloeden. Afb.48: RelyX Unicem 2 Clicker en RelyX Unicem 2 Automix. Hetzelfde materiaal, een andere doseermethode.

17 17 Succesvol cementeren Cementeren van kronen en bruggen met RelyX Unicem zelfhechtend composietcement. Try-in van een Lava zirkoniumoxide of Lava Plus zirkoniumoxide restauratie Controleer de pasvorm en kleur van de Lava restauratie. Controleer nauwkeurig de contactpunten. Verwijder indien nodig de overmaat bij de contactpunten met de red ring diamantboor (30 µm korrel, watergekoeld en turbine). Fotomontage Intra-oraal reinigen Reinig de geprepareerde caviteit/abutment grondig met puimsteen, spoel en blaas vervolgens droog. Zorg dat de restauratie niet té droog wordt. Gebruik na deze reiniging geen H 2 O 2 (hydrogeen peroxide) of andere substanties meer zoals desensibilatoren, desinfectanten, stolmiddelen, dentine sealants en oplossingen met EDTA etc. Zorg voor het minimaal vloeien van bloed en speeksel en vermijd het gebruik van ijzerhoudende stollingsvloeistoffen. Zandstralen en extra-oraal reinigen Zandstraal de binnenkant van de restauratie met aluminiumoxide AL 2 O 3 <=50um, onder een druk van 2 bar. Reinig de binnenkant van de restauratie met alcohol en droog met water- en olievrije lucht. Aanbrengen van RelyX Unicem of RelyX Unicem 2 zelfhechtend composietcement Breng het cement aan volgens de Gebruiksaanwijzing van de fabrikant. Overmaat verwijderen Verwijder overtollig cement na kort uitharden (<2 sec. polymeriseren met een uithardingslamp) óf door natuurlijke uitharding (startend 2 minuten na het mengen in de gelfase, 2.30 minuten voor RelyX Unicem 2 Automix zelfhechtend composietcement). Gebruik een geschikt instrument om de restauratie op zijn plaats te houden tijdens het verwijderen van de overmaat. Uitharden Natuurlijke uitharding of lichtuitharding volgens de Gebruiksaanwijzing van de fabrikant.. Afb. 49: Stap-voor-Stap cementeeradvies Polijsten en afwerken Polijst de marginale randen met diamantpolijst materialen, polijstschijfjes met een aluminiumoxide coating (b.v. 3M ESPE Sof-Lex schijfjes) en polijstpasta. Als de occlusie is aangepast, polijst deze vlakken dan ook met keramische rubbers, polijstborsteltjes en keramische polijstpasta voor een glad en glanzend oppervlak. Klinische foto s van Dr. Carlos Eduardo Sabrosa, Rio de Janeiro, Brazilië. Cementeren

18 18 Adhesief cementeren, van anterior etsbruggen ( Maryland ) en inlay/onlay bruggen Bij het maken van etsbruggen en bij inlays en onlays is een zeer hoge hechtsterkte vereist. De kans op het loslaten van de restauratie is bij deze indicaties groter, ongeacht welk cement u gebruikt. Om toch een optimale hechting te verkrijgen, moet het element een goede glazuurlaag bevatten. De elementen moeten vitaal zijn, of slechts minimaal te hoeven worden gerestaureerd. Tevens moet de intra-orale conditie goed zijn. De behandelaar speelt in dit geval een grote rol bij het juist bepalen van de indicatie en techniek. Volg nauwkeurig de instructies van de fabrikant. Voor het cementeren van Lava zirkoniumoxide etsbruggen raadt 3M ESPE het gebruik van RelyX Ultimate adhesief composietcement aan (afb.50). Meer informatie en een stap-voor-stap handleiding vindt u op: Afb. 50: RelyX Ultimate Stap-voor-Stap brochure Belangrijk: Raadpleeg altijd de handleiding vóór u start met het gebruik van Lava zirkoniumoxide, Lava Plus zirkoniumoxide, RelyX Unicem zelfhechtend composietcement, RelyX Unicem 2 Automix zelfhechtend composietcement, RelyX Ultimate adhesief composietcement, Scotchbond Universal, Cojet System, Ketac Cem Plus Automix harsgemodificeerd glasionomeercement, Ketac Cem Glasionomeercement en Sof-Lex Polijstschijfjes.

19 19 Cementeren van Lava zirkoniumoxide en Lava Plus zirkoniumoxide. Cement- en indicatieoverzicht: RelyX Ultimate RelyX Unicem / RelyX Unicem 2 Ketac Cem Plus/ Ketac Cem Plus Automix Ketac Cem INDICATIE ++ Sterk aanbevolen + Aanbevolen - Niet geïndiceerd Adhesief composietcement Zelfhechtend composietcement Harsgemodificeerd glasionomeercement Glasionomeercement Kronen (anterior en posterior) Geblokte kronen delige bruggen Bruggen met grote overspanningen en gecurvede Cantilever bruggen 3, delige inlay en onlay bruggen 4,5 Anterior etsbruggen (Maryland bruggen) 4,5 Telescoop kronen Kronen op implantaatabutments 5 3-delige bruggen op implantaten 5 Zirkoniumoxide opbouw op twee-delige abutments Gespalkte kronen tot 4 delen delige bruggen (tot 48mm.) met maximaal twee brugdelen naast elkaar in de posteriorzone en maximaal vier brugdelen naast elkaar in de anteriorzone. Registratie loopt in Canada. 3. Maximaal één brugdeel voor een pre-molaar of een incisief. 4. Tests hebben bewezen dat Lava zirkoniumoxide sterk genoeg is voor deze indicatie. Deze indicatie heeft echter wel een verhoogd risico op decementatie, ongeacht het gebruikte cement. Raadpleeg altijd nauwkeurig de handleiding voor u start met de restauratie. 5. Contra-indicatie voor bruxisten. Afb. 51: Cementeermogelijkheden met Lava zirkoniumoxide en Lava Plus zirkoniumoxide. Raadpleeg voor ieder gewenst cement de handleiding voor meer informatie. Cementatie

20 3M Nederland B.V. Afd. 3M ESPE Dental Products Postbus AD Leiden Tel: (071) M Belgium N.V./S.A. Afd. ESPE Dental Products Hermeslaan Diegem Tel: 02/ M, ESPE, Cojet, Impregum, Ketac, Lava, Pentamix, RelyX, Scotchbond en Sof-Lex zijn handelsmerken van 3M B.V. of 3M Deutschland GmbH. Gebruikt onder licentie in Canada. Alle andere handelsmerken zijn eigendom van andere bedrijven. 2013, 3M. Alle rechten voorbehouden. September 2013

LAVA. kronen en bruggen. ADT LAVA MILLING CENTRE Lava kronen & bruggen. labinfo

LAVA. kronen en bruggen. ADT LAVA MILLING CENTRE Lava kronen & bruggen. labinfo A M E R I C A N D E N T A L T R A D I N G LAVA kronen en bruggen labinfo Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1. ADT Lava Milling Centre 2. Waarom Lava zirkoniumoxide kronen en bruggen? 3. Indicaties 4. Hoe kan

Nadere informatie

Cementeeroplossingen. Voor elke indicatie het ideale cement

Cementeeroplossingen. Voor elke indicatie het ideale cement Cementeeroplossingen Voor elke indicatie het ideale cement RelyX Ultimate adhesief composietcement Ultieme hechtsterkte Snelle en eenvoudige procedure met slechts twee componenten en weinig verwerkingsstappen

Nadere informatie

Maak het Natuurlijk. Lava. Zirkoniumoxide. Kronen en Bruggen

Maak het Natuurlijk. Lava. Zirkoniumoxide. Kronen en Bruggen Maak het Natuurlijk Lava Zirkoniumoxide Kronen en Bruggen Kwalitatieve innovaties Het totale concept: van adruk tot en met kroon of brug De innovaties van 3M ESPE zorgen voor nieuwe standaarden in de tandartspraktijk

Nadere informatie

Precisie Oplossingen voor tandartsen. Lava Ultimate CAD/CAM Restauratiemateriaal. De ideale kroon. voor implantaten

Precisie Oplossingen voor tandartsen. Lava Ultimate CAD/CAM Restauratiemateriaal. De ideale kroon. voor implantaten Precisie Oplossingen voor tandartsen CAD/CAM Restauratiemateriaal De ideale kroon voor implantaten CAD/CAM Restauratiemateriaal is natuurlijk écht CAD/CAM Restauratiemateriaal van 3M ESPE is vergelijkbaar

Nadere informatie

Maak het natuurlijk. Lava. Zirkoniumoxide. Kronen en Bruggen

Maak het natuurlijk. Lava. Zirkoniumoxide. Kronen en Bruggen Maak het natuurlijk Lava Zirkoniumoxide Kronen en Bruggen dentale innovaties competentie van afdrukmaterialen tot en met cementeermaterialen en kronen en bruggen Kwalitatieve innovaties Het totale concept:

Nadere informatie

3M ESPE Astringent Retraction Paste

3M ESPE Astringent Retraction Paste 3M ESPE Astringent Retraction Paste Eenvoudige toegang en opening van de sulcus Eenvoudige extrusie van hoog viskeuze pasta Zachte rand van de tip Lange, smalle mengtip met een oriëntatiering Geoptimaliseerde

Nadere informatie

RelyX Unicem 2 Automix. Zelfhechtend composietcement. Eenvoud. en kwaliteit

RelyX Unicem 2 Automix. Zelfhechtend composietcement. Eenvoud. en kwaliteit RelyX Unicem 2 Automix Zelfhechtend composietcement Eenvoud en kwaliteit RelyX Unicem 2 Automix - s werelds klinisch meest bewezen cement Reeds sinds 2002 zorgt RelyX Unicem zelfhechtend composietcement

Nadere informatie

Beleef een volledig nieuwe retractie ervaring

Beleef een volledig nieuwe retractie ervaring Retractie Oplossingen 3M ESPE Astringent Retraction Paste Beleef een volledig nieuwe retractie ervaring NIEUW! Geschikt voor gebruik met polyether en VPS afdrukmateriaal! Eenvoudige retractie met de eerste

Nadere informatie

3M Oral Care Promoties. Bespaar tijd en kosten, gedurende de hele procedure.

3M Oral Care Promoties. Bespaar tijd en kosten, gedurende de hele procedure. 3M Oral Care Promoties. Bespaar tijd en kosten, gedurende de hele procedure. Geldig tot 30 april 2017 Geef patiënten in enkele stappen een lach om trots op te zijn. Initiële situatie Scotchbond Universal

Nadere informatie

User Guide for Impressioning. Een goede afdruk, het zit hem in de details. User Guide

User Guide for Impressioning. Een goede afdruk, het zit hem in de details. User Guide User Guide for Impressioning Een goede afdruk, het zit hem in de details User Guide Het behandelplan: De leidraad in ieder verhaal. Van welk materiaal gaat u uw opbouw maken? Reeds vooraf kunt u bepalen

Nadere informatie

Partiële keramische restauraties posterieur

Partiële keramische restauraties posterieur GEBRUIK DE STERKE VERBINDING GLAZUUR-GLASKERAMIEK Partiële keramische restauraties posterieur Patiënten vragen ook voor posterieure restauraties naar tandkleurige materialen. Niet alleen uit de literatuur,

Nadere informatie

De meest eenvoudige cementatie slim en ntelligent. icem Self Adhesive.

De meest eenvoudige cementatie slim en ntelligent. icem Self Adhesive. De meest eenvoudige cementatie slim en ntelligent. Self Adhesive. De meest eenvoudige cementatie. Self Adhesive slim en ntelligent. Weet u dat er een cement is met een IQ? Een cement dat gebruik maakt

Nadere informatie

BETROUWBAAR ONDER ALLE OMSTANDIGHEDEN

BETROUWBAAR ONDER ALLE OMSTANDIGHEDEN BETROUWBAAR ONDER ALLE OMSTANDIGHEDEN Glasvezelstift voor duurzame stompopbouwen Meest stabiele interface Epoxyvrij Additionele stevigheid Extra mechanische retentie De glasvezelstift voor betrouwbare

Nadere informatie

Een tijdbesparende totaaloplossing voor het cementeren van wortelstiften

Een tijdbesparende totaaloplossing voor het cementeren van wortelstiften Een tijdbesparende totaaloplossing voor het cementeren van wortelstiften Met slechts vier producten elk van hen bewezen om uw werk betrouwbaar en efficiënt te maken bereikt u één doelstelling: Het complexe

Nadere informatie

3M Oral Care Promoties. Bespaar tijd en kosten, gedurende de hele procedure.

3M Oral Care Promoties. Bespaar tijd en kosten, gedurende de hele procedure. 3M Oral Care Promoties. Bespaar tijd en kosten, gedurende de hele procedure. Geldig tot 31 augustus 2017. Een perfect aansluitende restauratie mag geen toeval zijn. Bij het maken van een afdruk hoeft u

Nadere informatie

Glasionomeren. Duurzaam en sterk

Glasionomeren. Duurzaam en sterk Glasionomeren Duurzaam en sterk Conventionele Glasionomeer Restauraties Glasionomeer technologie actueler dan ooit tevoren! Succesvol bewezen materialen Biocompatibel Fluorideafgifte Hoge marginale sterkte

Nadere informatie

Digitale oplossingen Made in Germany

Digitale oplossingen Made in Germany Overzicht van de aangesloten tandtechnische laboratoria Digitale oplossingen Made in Germany Elysee Dental met vestigingen in de BeNeLux, Denemarken, Finland, Spanje en Zweden. Permadental / Semperdent

Nadere informatie

Lava. Preparatie. richtlijnen. Precisie oplossingen

Lava. Preparatie. richtlijnen. Precisie oplossingen Lava Precisie oplossingen Preparatie richtlijnen 3M Nederland B.V. Afd. 3M ESPE Dental Products Industrieweg 24 2382 NW Zoeterwoude Tel: (071) 5 450 731 Fax: (071) 5 450 735 Email: infodental.nl@mmm.com

Nadere informatie

Bezoek ons op de Dental Expo. standnummer H.313. Lava TM

Bezoek ons op de Dental Expo. standnummer H.313. Lava TM Bezoek ons op de Dental Expo standnummer H.313 A D T M I L L I N G C E N T E R Lava TM INHOUDSOPGAVE CERTIFICERING EN KWALITEITSWAARBORG 4 5 POLOTEC ONDERSTRUCTUREN, KRONEN EN BRUGGEN 6 7 LAVA TM ONDERSTRUCTUREN,

Nadere informatie

Restauratieve oplossingen. Filtek Bulk Fill Posterior Restauratiemateriaal. Eenvoud en kwaliteit. De nieuwe standaard voor uw posterior restauraties

Restauratieve oplossingen. Filtek Bulk Fill Posterior Restauratiemateriaal. Eenvoud en kwaliteit. De nieuwe standaard voor uw posterior restauraties Restauratieve oplossingen Filtek Bulk Fill Posterior Restauratiemateriaal Eenvoud en kwaliteit De nieuwe standaard voor uw posterior restauraties Filtek Bulk Fill Posterior Restauratiemateriaal Posterior

Nadere informatie

Een ongeluk zit in een klein hoekje

Een ongeluk zit in een klein hoekje restauratieve tandheelkunde - door Marco Gresnigt, tandarts Een ongeluk zit in een klein hoekje Er gebeuren heel wat ongelukken in de zomer. In Drenthe (waar ik woon) zijn trampolines erg geliefd onder

Nadere informatie

Cementeeroplossingen. RelyX Ultimate Adhesief Composietcement. Esthetisch. cementeren heeft een nieuwe held

Cementeeroplossingen. RelyX Ultimate Adhesief Composietcement. Esthetisch. cementeren heeft een nieuwe held Cementeeroplossingen Composietcement Esthetisch cementeren heeft een nieuwe held Optimale hechting voor glaskeramiek RelyX Ultimate adhesief composietcement is het innovatieve dual-cure cement van 3M ESPE.

Nadere informatie

Behandeling van fluorose in het front met. behulp van porseleinen laminate veneers. restauratieve tandheelkunde - door Marco Gresnigt, tandarts* Casus

Behandeling van fluorose in het front met. behulp van porseleinen laminate veneers. restauratieve tandheelkunde - door Marco Gresnigt, tandarts* Casus restauratieve tandheelkunde - door Marco Gresnigt, tandarts* Behandeling van fluorose in het front met behulp van porseleinen laminate veneers Fluoride speelt een erg belangrijke rol in de preventie van

Nadere informatie

GC EUROPE N.V. Head Office Interleuvenlaan 13 B - 3001 Leuven Tel. +32.16.39.80.50 Fax. +32.16.40.02.14 E-mail info@gceurope.com www.gceurope.

GC EUROPE N.V. Head Office Interleuvenlaan 13 B - 3001 Leuven Tel. +32.16.39.80.50 Fax. +32.16.40.02.14 E-mail info@gceurope.com www.gceurope. HANDWIJZER SOORT Glasionomeer Kunststof Versterkt Kunststof Versterkt BEVESTIGINGSCEMENT Glasionomeer Glasionomeer GC Fuji I GC Fuji CEM GC Fuji PLUS VOORKEUR INDICATIES Prothetische voorzieningen van

Nadere informatie

www.3mespe.nl/imprint4 www.3mespe.be/imprint4

www.3mespe.nl/imprint4 www.3mespe.be/imprint4 Bestelinformatie Artikelnr. Productinformatie Artikelnr. Productinformatie Trial/Intro Kits voor Pentamix 3 71499 Penta Putty Trial Kit 1 basis pasta 300 ml, 1 katalysator 60 ml, 1 Super Quick Ultra-Light

Nadere informatie

VERSTERKT COMPOSIETBLOK VOOR PERMANENTE RESTAURATIES. BRILLIANT Crios Handleiding

VERSTERKT COMPOSIETBLOK VOOR PERMANENTE RESTAURATIES. BRILLIANT Crios Handleiding VERSTERKT COMPOSIETBLOK VOOR PERMANENTE RESTAURATIES BRILLIANT Crios Handleiding INHOUD BRILLIANT Crios... 3 Belangrijkste stappen voor de bevestiging... 4 Bevestigingsmaterialen voor elke indicatie...

Nadere informatie

Het Esthetische Lithium-Disilicaat Systeem Persen Opbakken Stainen

Het Esthetische Lithium-Disilicaat Systeem Persen Opbakken Stainen Het Esthetische Lithium-Disilicaat Systeem Persen Opbakken Stainen Het VINTAGE LD Concept is een innovatief, zeer esthetische, geheel keramisch systeem op basis van lithium-disilicaat. Dit nieuwe concept

Nadere informatie

MONOZIR. Monolithisch Kroon- & Brugwerk. Voordelig geprijsd Sterk Esthetisch

MONOZIR. Monolithisch Kroon- & Brugwerk. Voordelig geprijsd Sterk Esthetisch MONOZIR Monolithisch Kroon- & Brugwerk Voordelig geprijsd Sterk Esthetisch MONOZIR Monolithisch zirconiumdioxide Allergievrij materiaal Nagenoeg onbreekbaar Esthetisch Minimaal invasieve preparatie Géén

Nadere informatie

snelste Het A-silicoon zelfverwarming met unieke Imprint 4 VPS afdrukmateriaal Afdrukoplossingen

snelste Het A-silicoon zelfverwarming met unieke Imprint 4 VPS afdrukmateriaal Afdrukoplossingen Afdrukoplossingen VPS afdrukmateriaal * heeft de kortste intra-orale uithardingstijd op de markt. snelste Het A-silicoon met unieke zelfverwarming Wat vindt u belangrijk bij het maken van een afdruk? Precisie

Nadere informatie

Gebitsrehabilitatie: een digitale benadering

Gebitsrehabilitatie: een digitale benadering MOGELIJKHEDEN, BEPERKINGEN EN OPLOSSINGEN (DEEL 1) Gebitsrehabilitatie: een digitale benadering De behandeling van gebitsslijtage met direct composiet kan een lastige klus zijn (met name in het front),

Nadere informatie

Putty Eén druk op de knop. Express. Penta Putty & Ultra-Light Body. Vinyl Polysiloxaan afdrukmateriaal

Putty Eén druk op de knop. Express. Penta Putty & Ultra-Light Body. Vinyl Polysiloxaan afdrukmateriaal Putty Eén druk op de knop Express Penta Putty & Ultra- Vinyl Polysiloxaan afdrukmateriaal Pentamix 2: Constante beschikbaarheid van topkwaliteit in een recordtijd Gestandaardiseerde, telkens reproduceerbare

Nadere informatie

Knobbelvervangende composietrestauraties bij endodontisch behandelde elementen

Knobbelvervangende composietrestauraties bij endodontisch behandelde elementen Knobbelvervangende composietrestauraties bij endodontisch behandelde elementen Willem Fennis and Cees Kreulen Keywords Composiet Esthetiek Knobbelvervangende restauratie Natriumperboraat Vezelversterking

Nadere informatie

Het vertrouwde TOTAL-ETCH adhesief is nu gevuld en in unit-dose verkrijgbaar. Adper. Scotchbond 1 XT. Adhesiefsysteem van 3M ESPE

Het vertrouwde TOTAL-ETCH adhesief is nu gevuld en in unit-dose verkrijgbaar. Adper. Scotchbond 1 XT. Adhesiefsysteem van 3M ESPE Het vertrouwde TOTAL-ETCH adhesief is nu gevuld en in unit-dose verkrijgbaar Adper Scotchbond 1 XT Adhesiefsysteem van 3M ESPE Het total-etch adhesief dat al sinds 1997 op de markt is, bevat nu nanovullerdeeltjes

Nadere informatie

Minimaal invasief of non-invasief?!

Minimaal invasief of non-invasief?! HOE MINDER HOE LIEVER - MAAR DAT KAN NIET ALTIJD Minimaal invasief of non-invasief?! Iedereen vraagt zich wel eens af hoe minimaal invasief hij kan werken. We willen zoveel mogelijk weefsel behouden, maar

Nadere informatie

BruxZir - Klinische en wetenschappelijke documentatie

BruxZir - Klinische en wetenschappelijke documentatie BruxZir - Klinische en wetenschappelijke documentatie Minimaal invasief en toch zeer sterk Meer dan 3,5 miljoen BruxZir kronen en bruggen uit BruxZir monolithisch zirkoniumdioxide zijn inmiddels geplaatst.

Nadere informatie

PANAVIA 21 is een wereldwijd bekend chemisch uithardend composietcement dat een goede reputatie geniet.

PANAVIA 21 is een wereldwijd bekend chemisch uithardend composietcement dat een goede reputatie geniet. PANAVIA 21 PANAVIA 21 is een wereldwijd bekend chemisch uithardend composietcement dat een goede reputatie geniet. Het waarborgt een duurzame hechting aan glazuur, dentine, composiet, porselein, edele

Nadere informatie

Prothetisch Restaureren met 3M ESPE

Prothetisch Restaureren met 3M ESPE Prothetisch Restaureren met 3M ESPE Voorlopige Afdrukken Beetregistratie Position Penta /Quick Vinyl Polysiloxaan Voorlopig Afdrukmateriaal Imprint Bite Vinyl Polysiloxaan Beetregistratiemateriaal Alle

Nadere informatie

Zirconia-Reinforced Dental Restorations C. Chen

Zirconia-Reinforced Dental Restorations C. Chen Zirconia-Reinforced Dental Restorations C. Chen HOOFDSTUK 6 Samenvatting en Conclusies 107 Hoofdstuk 6 De toenemende interesse in de tandheelkunde voor volkeramische restauraties is vooral te danken aan

Nadere informatie

0459 ALL-BOND UNIVERSAL

0459 ALL-BOND UNIVERSAL Bisco 0459 ALL-BOND UNIVERSAL Light-Cured Dental Adhesive Instructions for Use NL IN-193R8 Rev. 8/17 BISCO, Inc. 1100 W. Irving Park Road Schaumburg, IL 60193 U.S.A. 1-847-534-6000 1-800-247-3368 ALL-BOND

Nadere informatie

CERASMART TM van GC. De nieuwe hybride keramische CAD/CAMoplossing. is het echt geen keramiek?

CERASMART TM van GC. De nieuwe hybride keramische CAD/CAMoplossing. is het echt geen keramiek? van GC De nieuwe hybride keramische CAD/CAMoplossing is het echt geen keramiek? van GC Smart materiaal voor Smart applicaties Voor de introductie van een nieuw keramiekblok heet GC u welkom in het Smart-tijdperk,

Nadere informatie

De kroon op het werk. Voorwoord. Bijzonder onderwerp. NVT-congres: De kroon op het werk

De kroon op het werk. Voorwoord. Bijzonder onderwerp. NVT-congres: De kroon op het werk Bijzonder onderwerp NVT-congres: De kroon op het werk De kroon op het werk Voorwoord D. Bitterman, voorzitter NVT Op vrijdag 22 maart 2002 werd door de Nederlandse Vereniging van Tandartsen haar voorjaarscongres

Nadere informatie

Tips en trucs GCP restauratieven. Algemene tips & trucs GCP restauratieven. De functie van GCP Gloss

Tips en trucs GCP restauratieven. Algemene tips & trucs GCP restauratieven. De functie van GCP Gloss Tips en trucs GCP restauratieven Algemene tips & trucs GCP restauratieven Instructiefilms kunnen worden bekeken via www.gcpdental.com/media/videos/ of scan de QR code op de verpakking. Ets de geprepareerde

Nadere informatie

Informatie en doelstellingen tandtechniek. TTL RIJK Tandtechniek

Informatie en doelstellingen tandtechniek. TTL RIJK Tandtechniek Informatie en doelstellingen tandtechniek TTL RIJK Tandtechniek 2016 Wie zijn wij? TTL Rijk Tandtechniek en Supra Structuren is al 40 jaar een full service partner voor alle tandtechnische werkzaamheden.

Nadere informatie

Lava. Chairside Oral Scanner (C.O.S.) De digitale. afdruk

Lava. Chairside Oral Scanner (C.O.S.) De digitale. afdruk Lava Chairside Oral Scanner (C.O.S.) De digitale afdruk De toekomst begint vandaag! U kunt uw afdrukmateriaal en afdruklepel vaarwel zeggen. Met de Lava Chairside Oral Scanner (C.O.S.) van 3M ESPE scant

Nadere informatie

Adper. Adhesieve Oplossingen. Vooruitstrevende. Prestaties

Adper. Adhesieve Oplossingen. Vooruitstrevende. Prestaties Adhesieve Oplossingen Vooruitstrevende Prestaties Alles is gedekt! Elke dag luisteren we naar uw wensen als tandarts. De wetenschappers van 3M ESPE hebben hun technologie in adhesieven toegepast om zo

Nadere informatie

The cutting edge of natural beauty KATANA ZIRCONIA MULTI-LAYERED SERIES

The cutting edge of natural beauty KATANA ZIRCONIA MULTI-LAYERED SERIES The cutting edge of natural beauty KATANA ZIRCONIA MULTI-LAYERED SERIES KATANA ZIRCONIA MULTI-LAYERED NIEUWE MOGELIJKHEDEN MET ZIRKONIUMOXIDE Een natuurlijke uitstraling van al uw werkstukken. KATANA Zirconia

Nadere informatie

De telescoopbrug VRIJ REGELMATIG KOMEN ER IN DE PRAKTIJK PATIËN- EEN SEMIVASTE VOORZIENING MET BELANGRIJKE PLUSPUNTEN

De telescoopbrug VRIJ REGELMATIG KOMEN ER IN DE PRAKTIJK PATIËN- EEN SEMIVASTE VOORZIENING MET BELANGRIJKE PLUSPUNTEN EEN SEMIVASTE VOORZIENING MET BELANGRIJKE PLUSPUNTEN De telescoopbrug Een vaste brug ter vervanging van een prothese is voor veel mensen een grote wens. Dit is helaas niet altijd technisch haalbaar. Gelukkig

Nadere informatie

ALL-BOND 2. Bisco. Instructions for Use. Universal Dental Adhesive

ALL-BOND 2. Bisco. Instructions for Use. Universal Dental Adhesive Bisco 0459 ALL-BOND 2 Universal Dental Adhesive Instructions for Use NL IN-0005R8 Rev. 2/16 BISCO, Inc. 1100 W. Irving Park Road Schaumburg, IL 60193 U.S.A. 847-534-6000 1-800-247-3368 ALL-BOND 2 * Universeel

Nadere informatie

1/03/15 DIRECT COMPOSIETHERSTEL VAN FRONTELEMENTEN MET VOLGENS DE NATURAL LAYERING TECHNIEK. Opbouw incisale rand KLINISCHE PROCEDURE

1/03/15 DIRECT COMPOSIETHERSTEL VAN FRONTELEMENTEN MET VOLGENS DE NATURAL LAYERING TECHNIEK. Opbouw incisale rand KLINISCHE PROCEDURE 1/03/15 Opbouw incisale rand DIRECT COMPOSIETHERSTEL VAN FRONTELEMENTEN MET VOLGENS DE NATURAL LAYERING TECHNIEK 1. Theorie (30 min) 2. Prak4jk (2.5u) Filtek Supreme XTE (3M ESPE) Op4bond FL (Kerr) Opbouw

Nadere informatie

ibond Universal Hecht. Eenvoudig. Alles.

ibond Universal Hecht. Eenvoudig. Alles. ibond Universal Hecht. Eenvoudig. lles. Giving a hand to oral health. Bonden met vertrouwen. Wat verwacht u van een universele bonding? Duurzame en betrouwbare hechtsterkte. Veilige en gemakkelijke verwerking.

Nadere informatie

Tandvervanging door een composiet-etsbrug

Tandvervanging door een composiet-etsbrug ALTERNATIEF VOOR EEN ENKELTANDSIMPLANTAAT Tandvervanging door een composiet-etsbrug Eén van de eerste oplossingen waar we tegenwoordig aan denken bij een ontbrekend element is tandvervanging door middel

Nadere informatie

PANAVIA SA Cement Plus ZELFHECHTEND COMPOSIETCEMENT VOOR ALLE INDICATIES. Eenvoud met de betrouwbaarheid van PANAVIA

PANAVIA SA Cement Plus ZELFHECHTEND COMPOSIETCEMENT VOOR ALLE INDICATIES. Eenvoud met de betrouwbaarheid van PANAVIA PANAVIA SA Cement Plus ZELFHECHTEND COMPOSIETCEMENT VOOR ALLE INDICATIES Eenvoud met de betrouwbaarheid van PANAVIA UW WENS ONZE UITDAGING Werken met producten die aan uw verwachtingen voldoen en waar

Nadere informatie

Natuurlijke harmonie als uitdaging

Natuurlijke harmonie als uitdaging ZONDER COMMUNICATIE GEEN INDIVIDUELE KWALITEIT Natuurlijke harmonie als uitdaging Iedereen wil mooie kronen. Kronen die eruitzien als tanden en volledig integreren. Niet iedereen realiseert zich dat daar

Nadere informatie

Stap voor stap naar een mooie glimlach

Stap voor stap naar een mooie glimlach Stap voor stap naar een mooie glimlach Step-by-Step Guide 1. Kleur/maat veneer(s) met kleurensleutel en vormkaart (S, M, L) bepalen 2. Anesthesie en preparatie 3. Retractiedraden plaatsen/bloeding stelpen

Nadere informatie

DUO-LINK UNIVERSAL KIT

DUO-LINK UNIVERSAL KIT Bisco CE0459 DUO-LINK UNIVERSAL KIT Adhesive Cementation System Instructions for Use NL IN-198R2 Rev. 12/14 BISCO, Inc. 1100 W. Irving Park Road Schaumburg, IL 60193 U.S.A. 847-534-6000 1-800-247-3368

Nadere informatie

Keramische brug of prothese

Keramische brug of prothese Keramische brug of prothese Eerste vol keramische uitneembare telescoopvoorziening op 6 implantaten Een 69-jarige patiënte meld zich in januari 2013 bij tandarts/implantoloog Codrington met het verzoek

Nadere informatie

Pneumatische Scalers CREATE IT. NETHERLANDISH

Pneumatische Scalers CREATE IT. NETHERLANDISH Pneumatische Scalers CREATE IT. NETHERLANDISH PR-D1048NL Ver.1 16.11.NFR 17 Restauratief (Voor minimaal invasief) 10 V-tip (Restauratief) Scaling 04 Restauratief (Voor de preparatie van kroonstompen) 12-14

Nadere informatie

Met adhesief kan steeds meer?

Met adhesief kan steeds meer? adhesieve tandheelkunde - door A.J.J. Zonnenberg, tandarts Met adhesief kan steeds meer? Van tijd tot tijd meldt zich een patiënt in de praktijk met een afgebroken tand of kies zonder dat er sprake is

Nadere informatie

Gebruikershandleiding voor het opbakken en inkleuren met Cercon ceram love en Cercon ceram Kiss

Gebruikershandleiding voor het opbakken en inkleuren met Cercon ceram love en Cercon ceram Kiss Gebruikershandleiding voor het opbakken en inkleuren met Cercon ceram love en Cercon ceram Kiss Multi-indicatief systeem voor een natuurlijke esthetiek Opbakconcept vooringekleurd Cercon ht III Cercon

Nadere informatie

Bisco CE0459 DUO-LINK UNIVERSAL UNIVERSAL PRIMER. Instructions for Use. Adhesive Cementation System. Dual- Cured WITH

Bisco CE0459 DUO-LINK UNIVERSAL UNIVERSAL PRIMER. Instructions for Use. Adhesive Cementation System. Dual- Cured WITH Bisco DUO-LINK UNIVERSAL WITH UNIVERSAL PRIMER Adhesive Cementation System CE0459 Dual- Cured Instructions for Use NL IN-221 Rev. 10/14 BISCO, Inc. 1100 W. Irving Park Road Schaumburg, IL 60193 U.S.A.

Nadere informatie

IV. MOGELIJKE BIJWERKING

IV. MOGELIJKE BIJWERKING NEDERLANDS Gebruiksaanwijzing I. INTRODUCTIE CLEARFIL TRI-S BOND SINGLE DOSE is een lichtuithardend adhesief systeem voor gelijktijdige behandeling van zowel dentine als glazuur met één vloeistof. Het

Nadere informatie

HANDLEIDING TSA ABUTMENT VOOR OVERKAPPINGSPROTHESE

HANDLEIDING TSA ABUTMENT VOOR OVERKAPPINGSPROTHESE AFDRUKNAME ABUTMENTNIVEAU: FIXATIE IN DE MOND 1. Keuze TSA abutment en definitief torquen op 25 Ncm 2. Plaatsen van de spacerkappen op de TSA abutments 3. Afdrukname met gesloten lepel 4. Spacerkappen

Nadere informatie

IV. MOGELIJKE BIJWERKING

IV. MOGELIJKE BIJWERKING NEDERLANDS Gebruiksaanwijzing I. INTRODUCTIE CLEARFIL TRI-S BOND is een lichtuithardend adhesief systeem voor gelijktijdige behandeling van zowel dentine als glazuur met één vloeistof. II. INDICATIES CLEARFIL

Nadere informatie

Casus. Inleiding. 1.1 Indicatie. Standby Praktijkreeks

Casus. Inleiding. 1.1 Indicatie. Standby Praktijkreeks lege pagina 1 Inleiding Kronen en bruggen zijn een belangrijk onderdeel van de gereedschapkist van de tandarts voor het herstel van verloren gegaan tandweefsel. Aan bod komen de verschillende soorten

Nadere informatie

UNIVERSEEL SUBMICRON HYBRIDE COMPOSIET. BRILLIANT EverGlow. De kunst van hoogglans

UNIVERSEEL SUBMICRON HYBRIDE COMPOSIET. BRILLIANT EverGlow. De kunst van hoogglans UNIVERSEEL SUBMICRON HYBRIDE COMPOSIET BRILLIANT EverGlow De kunst van hoogglans GLOW: DE KUNST VAN HOOGGLANS ER BESTAAT GROTE BEHOEFTE AAN EEN MAKKELIJK VERWERKBAAR, ESTHETISCH EN DUURZAAM VULMATERIAAL.

Nadere informatie

PRIMERO brengt het digitale opbakken dichterbij

PRIMERO brengt het digitale opbakken dichterbij PRIMERO brengt het digitale opbakken dichterbij Prof.dr.ir. Jef van der Zel Inleiding Het digitaal aanbrengen van een glaskeramieklaag staat in het middelpunt van de belangstelling als de volgende stap

Nadere informatie

Inhoud. BSL ID 0000 ACA_A4_2KMM Prothetiek en orale implantologie Pre Press Zeist 13/12/2006 Pg. 011

Inhoud. BSL ID 0000 ACA_A4_2KMM Prothetiek en orale implantologie Pre Press Zeist 13/12/2006 Pg. 011 1 Onderzoek, behandelplan en de rol van de algemeen practicus 1 1.1 Inleiding 1 1.2 Onderzoek en behandelplan 1 1.2.1 De eerste algemene onderzoeksfase 1 1.2.2 De tweede specifieke onderzoeksfase 4 1.2.3

Nadere informatie

Kroon wortelkanaal restauratie. De kroon prepareren

Kroon wortelkanaal restauratie. De kroon prepareren Kroon wortelkanaal restauratie De kroon prepareren 1. Ondersnijdingen aan de buitenkant van de kroon wegnemen. 2. Verwijder zwakke kroonmuren, reinig de caviteit met behoud van alle gezonde dentine. Binnen

Nadere informatie

Plandent Connect. Onmisbare schakel in digitale tandtechniek

Plandent Connect. Onmisbare schakel in digitale tandtechniek Plandent Connect Onmisbare schakel in digitale tandtechniek Uw partner in digitale tandtechniek Plandent Connect is het millingcenter van Dental Union dat productie van kroon- en brugwerk, steggen en abutments

Nadere informatie

Protemp. 3 Garant Composiet voor tijdelijke voorzieningen. Een generatie verder. Een dimensie stabieler.

Protemp. 3 Garant Composiet voor tijdelijke voorzieningen. Een generatie verder. Een dimensie stabieler. Protemp 3 Garant Composiet voor tijdelijke voorzieningen Een generatie verder. Een dimensie stabieler. De basis voor succes van indirecte restauraties Bij indirecte restauraties zoals bijvoorbeeld kronen

Nadere informatie

Bisco UNIVERSAL PRIMER

Bisco UNIVERSAL PRIMER Bisco UNIVERSAL PRIMER Dual-Cured Adhesive 0459* Instructions for Use NL IN-219R2 Rev. 10/16 BISCO, Inc. 1100 W. Irving Park Rd. Schaumburg, IL 60193 U.S.A. 847-534-6000 1-800-247-3368 UNIVERSAL PRIMER

Nadere informatie

Dental Experience Special

Dental Experience Special Dental Experience Special CEREC Werken met CEREC inspireert mij elke dag. Hein de Bont, tandarts in Enschede Beleef het in de Dental Experience CEREC: Nieuwe dimensie in gebruiksgemak en precisie Het CEREC

Nadere informatie

PANAVIA ÉÉN CEMENT. ALLE CEMENTEERINDICATIES. VOORSPELBARE PROCEDURE.

PANAVIA ÉÉN CEMENT. ALLE CEMENTEERINDICATIES. VOORSPELBARE PROCEDURE. PANAVIA ÉÉN CEMENT. ALLE CEMENTEERINDICATIES. VOORSPELBARE PROCEDURE. PANAVIA V5 Één cement. Alle cementeerindicaties. Voorspelbare procedure. Een overwinning die zekerheid en controle in het cementeerproces

Nadere informatie

update IPS e.max en Multilink Automix Een sterk partnerschap voor alle gevallen IN DEZE UITGAVE en Multilink IPS e.max Automix

update IPS e.max en Multilink Automix Een sterk partnerschap voor alle gevallen IN DEZE UITGAVE en Multilink IPS e.max Automix NIEUWS UIT DE WERELD VAN DE TANDHEELKUNDE VAN IVOCLAR VIVADENT update 02 2013 IPS e.max en Multilink Automix Een sterk partnerschap voor alle gevallen IPS e.max en Multilink Automix van Ivoclar Vivadent

Nadere informatie

In 1988 is het UCLA-abutment bedacht waarmee een NIEUWE INBUS-/TORXSCHROEVENDRAAIER ENORME AANWINST

In 1988 is het UCLA-abutment bedacht waarmee een NIEUWE INBUS-/TORXSCHROEVENDRAAIER ENORME AANWINST NIEUWE INBUS-/TORXSCHROEVENDRAAIER ENORME AANWINST Gehoekt en toch verschroefd! In het vorige nummer van TP beschreef collega Frank Andriessen de voordelen van verschroeven van een kroon ten opzichte van

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing 3-19

Gebruiksaanwijzing 3-19 Gebruiksaanwijzing 3-19 INHOUDSOPGAVE Vertaling van oorspronkelijke handleiding Paginanl Inhoudsopgave Verklaring van symbolen................................ 4 Algemene veiligheidsvoorschriften.......................

Nadere informatie

Conical-Bridge: Een innovatie van een reeds lang beproefd conus/ telescoop concept in de overkapping prothese op implantaten.

Conical-Bridge: Een innovatie van een reeds lang beproefd conus/ telescoop concept in de overkapping prothese op implantaten. Conical-Bridge: Een innovatie van een reeds lang beproefd conus/ telescoop concept in de overkapping prothese op implantaten. Telescoop/ conus techniek Deze techniek is reeds jaren een begrip in de prothetiek

Nadere informatie

Venus Bulk Fill Eenvoudig, snel betrouwbaar!

Venus Bulk Fill Eenvoudig, snel betrouwbaar! Venus Bulk Fill Eenvoudig, snel betrouwbaar! Giving a hand to oral health. Eenvoudig, snel betrouwbaar! Voor efficiënte posterieure restauraties. In de hedendaagse tandheelkundige praktijk is het belangrijk

Nadere informatie

Bisco CE0459 UNIVERSAL PRIMER. Instructions for Use. Dual-Cured Adhesive

Bisco CE0459 UNIVERSAL PRIMER. Instructions for Use. Dual-Cured Adhesive Bisco CE0459 UNIVERSAL PRIMER Dual-Cured Adhesive Instructions for Use NL IN-219R1 Rev. 3/15 BISCO, Inc. 1100 W. Irving Park Road Schaumburg, IL 60193 U.S.A. 847-534-6000 1-800-BIS-DENT UNIVERSAL PRIMER

Nadere informatie

Protocol UMCG Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde. Titel: Protocol voor de vervaardiging van een enkelvoudige indirecte restauratie

Protocol UMCG Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde. Titel: Protocol voor de vervaardiging van een enkelvoudige indirecte restauratie Protocol UMCG Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde Titel: Protocol voor de vervaardiging van een enkelvoudige indirecte restauratie SECTIE Orale Functieleer, Prothetische Tandheelkunde en Biomaterialen

Nadere informatie

Fail to plan = plan to fail

Fail to plan = plan to fail ESTHETIEK VOLGT FUNCTIE Fail to plan = plan to fail Tandarts, hoe lang gaan die schildjes mee? Het antwoord op deze vraag wordt deels gegeven door levensduuronderzoeken naar keramische veneers. Toegespitst

Nadere informatie

COMPOSIET VOOR DE TANDTECHNICUS

COMPOSIET VOOR DE TANDTECHNICUS COMPOSIET VOOR DE TANDTECHNICUS Vezelversterking J.M. Kreyns TandartsPraktijk, 26 (2005), p. 02-08 De tandarts is zeer vertrouwd met composiet, de tandtechnicus minder. Voor de oppervlakkige beschouwer

Nadere informatie

VOLLEDIGE REHABILITATIE VOLGENS EEN DIGITALE WORKFLOW (2) Rehabilitatie met implantaten via nieuw brugdesign

VOLLEDIGE REHABILITATIE VOLGENS EEN DIGITALE WORKFLOW (2) Rehabilitatie met implantaten via nieuw brugdesign VOLLEDIGE REHABILITATIE VOLGENS EEN DIGITALE WORKFLOW (2) Rehabilitatie met implantaten via nieuw brugdesign Het grote voordeel van een digitaal scansysteem is in hoofdzaak de nauwkeurigheid. De directe

Nadere informatie

Setting benchmarks. De nieuwe zirkoonoxide standaard voor kleurnauwkeurigheid: True Color Technology

Setting benchmarks. De nieuwe zirkoonoxide standaard voor kleurnauwkeurigheid: True Color Technology Setting benchmarks De nieuwe zirkoonoxide standaard voor kleurnauwkeurigheid: True Color Technology 2015 Cercon ht True Color Technology De nieuwe zirkoonoxide standaard voor kleurnauwkeurigheid in de

Nadere informatie

NEDERLANDS GEBRUIKSINFORMATIE

NEDERLANDS GEBRUIKSINFORMATIE NEDERLANDS GEBRUIKSINFORMATIE I. INLEIDING PANAVIA F 2.0 Complete Kit bestaat uit PANAVIA F 2.0 Paste, PANAVIA F 2.0 ED PRIMER II, CLEARFIL CERAMIC PRIMER, ALLOY PRIMER en PANAVIA F 2.0 OXYGUARD II. PANAVIA

Nadere informatie

VITA ENAMIC Productinformatie

VITA ENAMIC Productinformatie VITA ENAMIC Productinformatie VITA Kleurbepaling VITA Kleurcommunicatie VITA Kleurreproductie VITA Kleurcontrole Stand 02.13 VITA shade, VITA made. VITA ENAMIC VITA ENAMIC STAINS KIT VITA ENAMIC POLISHING

Nadere informatie

3Shape TRIOS Digitale mondscanner Beweegt de tandheelkundige wereld!

3Shape TRIOS Digitale mondscanner Beweegt de tandheelkundige wereld! 3Shape TRIOS Digitale mondscanner Beweegt de tandheelkundige wereld! Technologie ontworpen naar uw werkwijze Een afdruk maken is gemakkelijker, sneller en beter met de TRIOS Dr. Jan Bjerg Andersen Just

Nadere informatie

UvA-DARE (Digital Academic Repository) Cementation in adhesive dentistry: the weakest link Jongsma, L.A. Link to publication

UvA-DARE (Digital Academic Repository) Cementation in adhesive dentistry: the weakest link Jongsma, L.A. Link to publication UvA-DARE (Digital Academic Repository) Cementation in adhesive dentistry: the weakest link Jongsma, L.A. Link to publication Citation for published version (APA): Jongsma, L. A. (2012). Cementation in

Nadere informatie

Proefopstelling in de mond

Proefopstelling in de mond DE PATIËNT ALS GIDS Proefopstelling in de mond Mooi is een subjectief begrip. Over smaak valt immers niet te twisten! Maar waar het gaat om een esthetisch doel in de tandheelkunde is het wel heel aanbevelenswaard

Nadere informatie

Composiet voor tijdelijke kronen en bruggen. Protemp 4. shaken or stirred,

Composiet voor tijdelijke kronen en bruggen. Protemp 4. shaken or stirred, Composiet voor Protemp 4 shaken or stirred, het blijft onbreekbaar De basis van uw succes is innovatie Innovatie tijdelijke kronen en bruggen U weet als geen ander dat tijdelijke restauraties van essentieel

Nadere informatie

Vintage Art Fluorescerende stains voor porselein. Gebruiksaanwijzing

Vintage Art Fluorescerende stains voor porselein. Gebruiksaanwijzing Vintage Art Fluorescerende stains voor porselein Gebruiksaanwijzing OPMERKINGEN OVER HET GEBRUIK 1-1 Opmerkingen Inleiding VINTAGE Art fl uorescerende stains zij n ontworpen om de interne en externe modifi

Nadere informatie

Assisteren bij de behandeling: kroon- en brugwerk

Assisteren bij de behandeling: kroon- en brugwerk 1 Drs. A. van den Akker Standby Praktijkreeks Assisteren bij de behandeling: kroon- en brugwerk Bohn Stafleu van Loghum - Houten 2006 2 Ontwerp en opmaak: Cor Krüter en Ernie Enkelaar, Labl.nl, Zeist Fotografie

Nadere informatie

inhoud T: 0342 412575 E: info@barneveldsttl.nl Postadres: Postbus 89 3770 AB Barneveld Bezoekadres: Stationsweg 89 3771 VD Barneveld

inhoud T: 0342 412575 E: info@barneveldsttl.nl Postadres: Postbus 89 3770 AB Barneveld Bezoekadres: Stationsweg 89 3771 VD Barneveld PRIJSLIJST inhoud Opties bij de verschillende prothesewerkstukken 3 Vanaf prijzen prothese BASIC-uitvoering 3 Vanaf Prothese op implantaten 3 Vanaf prijzen 3 Specificaties van de A-, B-, C- en frameprothese

Nadere informatie

Cursusprogramma. Laboror 2015-2016

Cursusprogramma. Laboror 2015-2016 Cursusprogramma Laboror 2015-2016 Overzicht Cursus 1: opstellingscursus IVOCLAR 4 Cursus 2: individualisering van de prothesebasis 4 Cursus 3: Press on metal. InLine POM IVOCLAR 5 Cursus 4: IPS e. max

Nadere informatie

Twee soorten facings in één geheel

Twee soorten facings in één geheel VOORIN DE MOND PORSELEIN EN ZIJDELINGS COMPOSIET Twee soorten facings in één geheel Vooral in die gevallen waarbij door de behandeling de lachvorm en lachlijn veranderd worden en een groter deel van het

Nadere informatie

V R I J E T O E G A N G

V R I J E T O E G A N G V R I J E T O E G A N G Dinsdag 29 september, Hasselt Woensdag 30 september, Gent Donderdag 8 oktober, Antwerpen Inloop van 18.30 tot 22.00 uur Giving a hand to oral health. Uitnodiging voor tandartsen

Nadere informatie

Intra-orale scanner cara TRIOS Perfecte digitale resultaten.

Intra-orale scanner cara TRIOS Perfecte digitale resultaten. Intra-orale scanner cara TRIOS Perfecte digitale resultaten. cara makes life so easy Innovatieve technologie Precies en comfortabel scannen in 3D. Profiteer van alle voordelen van digitale tandheelkunde

Nadere informatie

IN VIER STAPPEN Naar EEN PERFECT MODEL.

IN VIER STAPPEN Naar EEN PERFECT MODEL. 1 2 3 4 IN VIER STAPPEN Naar EEN PERFECT MODEL. Positioneren Uitgieten Uit de vorm nemen Segmenteren EEN SYSTEEM DAT AAN DE HOOGSTE VEREISTEN VOLDOET, ook bij een digitale workflow. Kronen & Bruggen Implantaten

Nadere informatie

Kunststofreparatie. Inhoud: Het Teroson systeem De reparatiestappen. Technologies HENKEL KGaA / AIL AAM

Kunststofreparatie. Inhoud: Het Teroson systeem De reparatiestappen. Technologies HENKEL KGaA / AIL AAM Kunststofreparatie Inhoud: Het Teroson systeem De reparatiestappen 2 Teroson Kunststofreparatiesysteem Voor het verlijmen van kunststof auto onderdelen niet noodzakelijk om de kunststof soort vooraf te

Nadere informatie

Eenvoudig. Esthetisch. Efficiënt.

Eenvoudig. Esthetisch. Efficiënt. Eenvoudig. Esthetisch. Efficiënt. Mooie, directe composietveneers op een eenvoudige manier! De Australische tandarts dr. Sigal Jacobson ontwikkelde de ingenieuze sjabloonset Uveneer voor directe composietrestauraties,

Nadere informatie