CIRCULAIRE S.2014/008. Samenvatting. 14 maart 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "CIRCULAIRE S.2014/008. Samenvatting. 14 maart 2014"

Transcriptie

1 Bernadette Adnet Eerste adviseur Competentiecentrum Werk & Sociale Zekerheid T F ba@vbo-feb.be CIRCULAIRE S.2014/008 Geleidelijke opheffing van de verschillen in behandeling die berusten op het onderscheid tussen werklieden en bedienden inzake aanvullende pensioenen 14 maart 2014 Samenvatting In aansluiting op het unanieme advies van de in de NAR verenigde sociale partners (zie advies op hebben de parlementsleden van de meerderheid, bij amendement van de wet tot wijziging van het rustpensioen en het overlevingspensioen en tot invoering van de overgangsuitkering, in het pensioenstelsel van de werknemers een titel III over het bovenvermelde onderwerp ingevoegd ((DOC 53/3399). Hierna wordt een toelichting van de wettelijke bepalingen van deze titel gegeven. Die is grotendeels gebaseerd op de uiteenzetting van mevrouw Florence Delogne, die als adviseur bij de strategische cel van de minister van Pensioenen gespecialiseerd is in de tweede pijler; deze uiteenzetting werd gegeven op het VBO tijdens zijn seminar Wat is nieuw in het pensioenbeleid? van 27 februari jongstleden.

2 > Pagina 2 - Circulaire S.2014/008 van 14 maart Geleidelijke opheffing van de op het onderscheid werklieden-bedienden gebaseerde verschillen in behandeling: een periode van 10 jaar Het wettelijk kader voorziet in drie fasen of perioden: N1: het verleden N2: de overgangsperiode N3: de toekomst De referentie in elke fase is de arbeidsperiode omdat bij de aanvullende pensioenen de opbouw van de rechten gebaseerd is op die arbeidsperioden. Zo kan men de volgende formules tegenkomen: Voorbeeld 1: met vaste prestaties (of te bereiken doel) N/40 x 2,5 x S Waarbij N = anciënniteit in de onderneming 40= in aanmerking genomen totale loopbaan S = jaarloon Voorbeeld 2: met vaste bijdragen (of vastgelegde lasten) 2% T1 + 6% T2 Waarbij T1 = eerste loonschijf tot aan het maximumbedrag waarop het wettelijk pensioen wordt berekend T2 = saldo van het loon Bijdragen ieder jaar van de loopbaan N gestort op de rekening van de aangeslotene en gekapitaliseerd tot aan de pensioenleeftijd. a. N1: het verleden N1= de arbeidsperioden vóór 1 januari 2015: deze arbeidsperioden worden geïmmuniseerd. Met andere woorden, er is geen discriminatie als er een verschil in behandeling tussen het pensioenplan van de werklieden en het pensioenplan van de bedienden bestond. b. N2: de overgangsperiode N2 = de arbeidsperioden tussen 1 januari 2015 en 1 januari 2025: drie kenmerken: 1) Het verschil in behandeling tussen werklieden en bedienden is geen discriminatie als het werd ingevoerd vóór 1 januari Om rekening te houden met de lopende sociale onderhandelingen wordt een verschil in behandeling dat is ingevoerd vóór 1 januari 2015 maar dat uitwerking heeft vanaf 1 januari 2015 nog als niet discriminerend beschouwd.

3 > Pagina 3 - Circulaire S.2014/008 van 14 maart ) Deze in het pensioenplan gevaloriseerde arbeidsperioden worden slechts geïmmuniseerd op voorwaarde dat een harmonisatietraject wordt gevolgd. De werkgever is vrij om het traject waarin hij zich inschrijft te bepalen. Om aan te tonen dat hij zich in een traject ingeschreven heeft, kan de werkgever bijvoorbeeld verwijzen naar: inlichtingen die hij gevraagd heeft aan of verkregen heeft van de pensioeninstellingen die zijn pensioenstelsels beheren; het feit dat hij de overlegorganen binnen zijn onderneming geconsulteerd heeft; het feit dat hij contact opgenomen heeft met zijn makelaar; het feit dat hij een consultant gevraagd heeft om kostensimulaties te verschaffen; het feit dat hij reeds een overzicht van mogelijke oplossingen heeft opgesteld. De werkgever die ressorteert onder paritaire comités (PC's) en/of paritaire subcomités die een einde moeten maken aan de verschillen in behandeling mogen afwachten wat die PC s en/of sub-pc s beslissen alvorens in hun onderneming de maatregelen te nemen die een eidnde moeten maken aan de verschillen in behandeling (zie hieronder: sectoren krijgen voorrang). 3) Deze fase van 1 januari 2015 tot 1 januari 2025 is een standstill-periode of een periode met onthoudingsverplichting. Tijdens deze periode mogen de verschillen tussen de pensioenplannen werklieden en de pensioenplannen bedienden niet worden vergroot en mogen er geen nieuwe plannen met een verschil in behandeling werklieden-bedienden in het leven worden geroepen. Hierop is er echter een uitzondering: indien de wijzigingen of de invoering van een nieuw plan tot doel hebben de pensioenplannen van werklieden en bedienden te harmoniseren en de verschillen in behandeling tussen werklieden en bedienden geleidelijk te verminderen. c. N3: de toekomst N3= de arbeidsperioden vanaf 1 januari 2025: het verschil in behandeling dat berust op het onderscheid tussen werklieden en bedienden is een discriminatie voor de arbeidsperioden vanaf deze datum, de cut-off date. Er moeten twee uitzonderingen worden gemeld: 1) Er is geen discriminatie als de werklieden en de bedienden zich niet in een vergelijkbare situatie bevinden: Het gebruik van andere onderscheidingscriteria is toegestaan op voorwaarde dat dit gebruik niet tot gevolg heeft dat een verschil in behandeling in stand wordt gehouden of op onrechtstreekse wijze wordt ingevoerd (zie punt 4: categorieën zijn nog toegestaan);

4 > Pagina 4 - Circulaire S.2014/008 van 14 maart 2014 Er mag niet worden gerefereeerd aan een hypothetische werkman/bediende. 2) Er is geen discriminatie indien het verschil in behandeling blijft bestaan wegens het weigeringsrecht van de werknemer in dienst (zie verder: het weigeringsrecht). 2 Geleidelijke opheffing van de verschillen in behandeling: sectoren krijgen voorrang Tijdens de periode N2 of overgangsperiode mogen de sectoren niet passief blijven; in sommige gevallen kunnen we namelijk vaststellen dat binnen de onderneming de werklieden, bijvoorbeeld, recht hebben op een aanvullend pensioen op basis van een sectoraal plan terwijl de bedienden er recht op hebben op basis van een pensioenplan van de onderneming. Om te vermijden dat die ondernemingen blijven afwachten wat er gaat gebeuren op het vlak van het sectorale pensioenplan, rust de verantwoordelijkheid om de verschillen in behandeling geleidelijk op te heffen prioritair op de sectoren, met name de PC s en/of paritaire sub-pc s die hetzij op expliciete, hetzij op residuaire wijze (bijvoorbeeld PC 218 voor de bedienden van een hele reeks sectoren) bevoegd zijn voor dezelfde beroepscategorie of voor dezelfde ondernemingsactiviteiten; met andere woorden, de respectievelijk voor de arbeiders of de bedienden bevoegde PC s of sub-pc s die een overlappend bevoegdheidsgebied hebben; voorbeelden PC 111 voor de arbeiders van de metaal-, de machine- en de elektrische bouw en PC 209 voor de bedienden van de metaalfabrikatennijverheid; PC 124 voor de arbeiders van het bouwbedrijf en PC 218 voor de bedienden van het bouwbedrijf. a. Het harmonisatietraject van de sectoren De PC s en/of sub-pc s starten onmiddellijk onderhandelingen op om protocolakkoorden te sluiten. Deze protocolakkoorden leggen uit hoe het verschil in behandeling dat berust op het onderscheid tussen werklieden en bedienden geleidelijk gaat worden opgeheven. De protocolakkoorden worden binnen twee maanden na het sluiten ervan neergelegd bij de Griffie van de Algemene directie Collectieve arbeidsbetrekkingen van de Federale overheidsdienst Werkgelegenheid (FOD Werkgelegenheid), Arbeid en Sociaal overleg, die een kopie naar de Nationale Arbeidsraad (NAR) stuurt. De PC s en/of sub-pc s maken een voortgangsverslag op tegen 1 januari 2016, 1 januari 2018, 1 januari 2020 en 1 januari Dat verslag zal telkens tegen 1 juli van de beschouwde periode worden geëvalueerd door de NAR. Deze perioden komen overeen met die waarin Interprofessionele akkoorden worden gesloten.

5 > Pagina 5 - Circulaire S.2014/008 van 14 maart 2014 Bij deze evaluatie wordt in het bijzonder aandacht besteed aan de kost van de opheffing van het verschil in behandeling. Uiteindelijk moet het sluiten van de protocolakkoorden leiden tot het sluiten van collectieve arbeidsovereenkomsten (cao s) die ten laatste op 1 januari 2023 moeten worden neergelegd bij de Griffie van de FOD Werkgelegenheid en die tot doel hebben tegen uiterlijk 1 januari 2025 een einde te maken aan het verschil in behandeling dat berust op het onderscheid tussen werklieden en bedienden. De nieuwe wettelijke bepalingen schrappen de passage die bepaalt dat een sectoraal pensioenstelsel uiterlijk één jaar na de datum van sluiting van de sectorale collectieve arbeidsovereenkomst die dit stelsel invoert in werking moet treden. Er zal een datum van inwerkingtreding voor het pensioenstelsel kunnen worden bepaald die meer dan één jaar later is dan de datum waarop de sector-cao die dit stelsel invoert wordt gesloten. Wij merken hierbij op dat het om een verplichte vermelding gaat: de datum van inwerkingtreding moet worden vermeld indien de cao niet in werking treedt op de datum van sluiting ervan. De datum van inwerkingtreding van het sectorale pensioenstelsel dat een einde maakt aan de verschillen in behandeling tussen werklieden en bedienden mag niet later zijn dan 1 januari Quid met de werkgevers die gebonden zijn door het sectorale plan? De werkgevers die bijdragen aan een sectoraal pensioenplan krijgen tussen 1 januari 2023 en 1 januari 2025 de gelegenheid om eventueel hun pensioenplan op ondernemingsniveau aan te passen. Ze kunnen het harmonisatietraject vroeger, en los van de harmonisatie die op sectoraal niveau wordt voorbereid en uitgevoerd, aanvatten door gebruik te maken van de mogelijkheid tot opting out indien hierin is voorzien door de sector-cao die een einde maakt aan het verschil in behandeling dat berust op het onderscheid tussen werklieden en bedienden. Ter herinnering: de opting out bestaat in de mogelijkheid voor een werkgever die gebonden is door een sectoraal pensioenstelsel om voor alle of een deel van zijn werknemers geheel of gedeeltelijk zelf de uitvoering van dit stelsel te organiseren in één of meer pensioenstelsels op het niveau van de onderneming (zie artikel 9 van de wet Aanvullende pensioenen (WAP)). Over de mogelijkheid tot opting out wordt beslist in de sector-cao. In de sectorcao kan ook worden bepaald dat de ondernemingen die op een bepaalde datum al beschikken over een pensioenstelsel dat voldoet aan bepaalde voorwaarden van de cao van haar toepassingsgebied worden uitgesloten. Deze mogelijkheid om buiten het toepassingsgebied te blijven, blijft mogelijk voor de sector-cao s die een einde maken aan het verschil in behandeling dat berust op het onderscheid werklieden-bedienden.

6 > Pagina 6 - Circulaire S.2014/008 van 14 maart 2014 b. Het einde van het traject voor de sectoren en de maatregelen ten aanzien van de sectoren die niet hebben kunnen harmoniseren Het einde van het harmonisatietraject voor de sectoren is dus vastgesteld op 1 januari De laatste evaluatie in de NAR, die in het vooruitzicht wordt gesteld op 1 juli 2022, zal in het bijzonder: aandacht besteden aan de indentificatie van de PC s en/of sub-pc s die geen protocolakkoorden hebben neergelegd of die, als ze er wel één hebben neergelegd, geen vooruitgang hebben geboekt om het verschil in behandeling dat berust op het onderscheid werkliedenbedienden op te heffen. Zo hebben ze nog 6 maanden om het nodige te doen ; rekening houden met de context en met de bijzonderheden van de PC s en/of sub-pc s waar het harmonisatietraject niet goed is verlopen. Als de PC s en/of sub-pc s op 1 januari 2023 niet één of meer cao s hebben kunnen neerleggen, kunnen maatregelen worden opgelegd om een einde te maken aan de verschillen in behandeling. Een in Ministerraad overlegd koninklijk besluit zal de te nemen maatregelen bepalen. De maatregelen zullen worden gekozen uit een lijst die wordt bepaald in een ander KB; voor de goedkeuring van deze beide KB s zal het advies van de NAR vereist zijn. Het is de bedoeling rekening te houden met de concrete situatie op dat moment. Wij vestigen de aandacht op het feit dat de werkgevers tot 1 januari 2025 de tijd hebben om de nodige aanpassingen aan de pensioenstelsels van de onderneming te doen, ongeacht of er al dan niet tegen 1 januari 2023 een sector-cao werd neergelegd. 3 De instrumenten om de harmonisatie te vergemakkelijken a. Het gemeenschappelijk fonds voor bestaanszekerheid voor meerdere PC s De PC s en/of sub-pc s kunnen een gemeenschappelijke inrichter aanduiden die als juridische vorm doorgaans ofwel de vzw, ofwel het fonds voor bestaanszekerheid zal hebben. De nieuwe wettelijke bepalingen maken het namelijk mogelijk dat een fonds voor bestaanszekerheid de inrichter van een sectoraal pensioenplan voor meerdere PC s kan zijn. b. De sectorale inrichter van meerdere PC s: nieuwe verplichtingen Er wordt in de volgende bijzonderheden voorzien wanneer het fonds voor bestaanszekerheid of de vzw als inrichter van meerdere PC s en/of sub-pc s optreden:

7 > Pagina 7 - Circulaire S.2014/008 van 14 maart De gemeenschappelijke inrichter zal als enige opdracht hebben aanvullend pensioen op te bouwen. 2. Ieder PC en/of sub-pc moet de inrichter aanduiden met een cao; het is niet mogelijk dit met een gemeenschappelijke cao te doen. 3. In de statuten van de sectorale inrichter of in de akte waarmee hij wordt opgericht, staan de volgende verplichte vermeldingen: 1 de benaming en het adres van de zetel van de inrichter; 2 als de inrichter optreedt voor meerdere paritaire comités en/of paritaire subcomités, de paritaire comités en/of paritaire subcomités waarvoor hij optreedt; 3 het doel waarvoor hij ingesteld is; 4 de personen die kunnen genieten van het aanvullend pensioen tot de opbouw waarvan de inrichter zich verbonden heeft, alsook de modaliteiten van toekenning en van uitkering hiervan; 5 de categorieën van werkgevers die de bijdragen bestemd voor de financiering van het aanvullend pensioen moeten betalen; 6 het bedrag of de wijze van vaststelling van deze bijdragen en hun inningswijze; 7 of er solidariteit bestaat tussen werkgevers en de omvang van deze solidariteit; 8 de wijze van benoeming en de bevoegdheden van de leden van het beheersorgaan; 9 de wijze van besluitvorming van het beheersorgaan; 10 de wijze en het tijdstip waarop het beheersorgaan van de inrichter aan het paritair comité en/of de paritaire comités of aan het paritair subcomité en/of de paritaire subcomités verslag doet over het vervullen van zijn opdracht; 11 de wijze van ontbinding, vereffening en aanwending van het vermogen van de inrichter; 12 als de inrichter optreedt voor meerdere paritaire comités en/of paritaire subcomités, de wijze van aanwending van het vermogen van de inrichter, met inbegrip van de situatie waarin hij niet meer optreedt voor een van deze paritaire comités of paritaire subcomités. Wij merken op dat deze vermeldingen ook verplicht zijn wanneer het gaat om de inrichter van één PC of sub-pc. Voor de bestaande (al dan niet gemeenschappelijke) inrichters moeten de aanpassingen aan de statuten of aan de akte waarmee de inrichter wordt opgericht ten laatste op 1 juli 2017 aangebracht zijn. 4. De inhoud van de statuten van de inrichter of van de akte waarmee deze wordt opgericht, moet in identieke bewoordingen hernomen worden in alle cao s die de tussenkomst van de inrichter voor meerdere PC s en/of sub-pc s regelen.

8 > Pagina 8 - Circulaire S.2014/008 van 14 maart 2014 De beperking tot de loutere opdracht van de aanvullende pensioenen heeft ten doel te vermijden dat andere opdrachten kwalijk worden beïnvloed door toedoen van de aanzienlijke financiële verantwoordelijkheid van de inrichter van pensioenplannen. De lijst van de verplichte vermeldingen heeft tot doel de aandacht te vestigen op een reeks kwesties die bij voorkeur op voorhand worden geregeld, bijvoorbeeld de omvang van de solidariteit, hoe de beheersorganen zullen worden samengesteld,... Overleg tussen PC s en/of sub-pc s is hoogst noodzakelijk om dezelfde cao-tekst neer te leggen. c. De aan het weigeringsrecht verbonden uitzonderingen De huidige artikel 16 van de WAP bepaalt dat de werknemers die aangesloten zijn bij het pensioenstelsel alvorens dit wordt gewijzigd, kunnen weigeren om aan het gewijzigde stelsel deel te nemen indien dit tot een vermeerdering van hun verplichtingen leidt. Het is aan de aangeslotene om de werkgever zijn weigering om toe te treden mee te delen; uit voorzorg zou van deze weigering schriftelijk akte moeten worden genomen. Bovendien, de nieuwe wettelijke bepalingen geven de werknemers in dienst de mogelijkheid om te weigeren deel te nemen aan het pensioenstelsel dat werd gewijzigd of vervangen door een nieuw pensioenstelsel om de verschillen in behandeling op te heffen die berusten op het onderscheid werkliedenbedienden. Er wordt hun de mogelijkheid geboden om over te stappen naar het nieuwe plan naar aanleiding van latere wijzigingen aan het pensioenplan waarbij ze aangesloten zijn gebleven of naar aanleiding van latere wijzigingen aan het nieuwe pensioenstelsel dat de verschillen in behandeling opheft. Het behoud van het pensioenstelsel voor deze werknemers vormt noch tijdens de overgangsperiode, noch na 1 januari 2025 een discriminatie. De minister van Pensioenen zal, na advies van de NAR, uiterlijk op 1/1/2032 de impact van het weigeringsrecht evalueren. Bij de sectorale pensioenstelsels wordt ervan uitgegaan dat, aangezien het stelsel bindend is voor de werkgevers die binnen het toepassingsgebied vallen en die verbonden zijn door de sector-cao, hetzelfde geldt voor de werknemers van deze werkgevers 1. De sector-cao kan echter bepalen dat de aansluiting slechts voor een deel van de werknemers verplicht is. Ze kan tevens die verplichte aansluiting aanpassen (bijvoorbeeld na het verstrijken van een termijn). 1 Zie C. Merla, A. Thiry, E. Laeremans, F. Delogne, Pensions complémentaires pour travailleurs salaries Aspects sociaux, fiscaux et actuariels, Kluwer 2010 p.106

9 > Pagina 9 - Circulaire S.2014/008 van 14 maart 2014 Ter herinnering: wij stippen aan dat de wijzigingen die worden overwogen om de verschillen in behandeling op te heffen die berusten op het onderscheid werklieden-bedienden zullen moeten worden doorgevoerd met inachtneming van de procedures en raadplegingen waarin is voorzien door de WAP, waaronder met name die van artikel 39. d. De aan fusies of overdracht bij overeenkomst van een onderneming (cao 32 bis) verbonden uitzonderingen De overnemer is niet verplicht het pensioenstelsel of de pensioenstelsels van de overdrager over te nemen. Toch aanvaarden de rechtspraak en de rechtsleer, wanneer hij dat wel doet, vaak dat de verschillende pensioenstelsels naast elkaar kunnen blijven bestaan. Een eventuele harmonisatie van de verschillende pensioenstelsels vergt ook heel wat tijd2. De nieuwe wettelijke bepalingen voegen hieraan toe dat een pensioenstelsel dat bij de overdrager van toepassing was door de overnemer mag worden voortgezet, ook al bevat het nog verschillen in behandeling die berusten op het onderscheid werkman-bediende. Tijdens de overgangsperiode wordt de overname van dit stelsel niet als een verboden invoering van een pensioenstelsel dat berust op verschillen in behandeling beschouwd indien deze vóór 1 januari 2015 door de overdrager in het pensioenstelsel werden ingevoerd. Na 1 januari 2025 mogen verschillen in behandeling blijven bestaan wanneer ze het gevolg zijn van het door de werknemer uitgeoefende weigeringsrecht (zie hierboven). 4 De personeelscategorieën De geleidelijke opheffing van de verschillen in behandeling die berusten op het onderscheid werkman-bediende in de pensioenplannen is gebaseerd op artikel 14 van de WAP, artikel dat het algemeen beginsel van een verbod op discriminatie in aanvullende pensioenen vaststelt. In de nieuwe wettelijke bepalingen wordt wel duidelijk aangegeven dat er enkel sprake van discriminatie is voor werklieden en bedienden die zich in een vergelijkbare toestand bevinden. Zo zou, in de hypothese dat er bij de werkgever alleen voor de bediendendirectieleden een pensioenplan bestaat, een werkman geen recht op deelname aan dit plan kunnen opeisen, tenzij hij kan bewijzen dat hij voldoet aan de voorwaarden om deel te kunnen uitmaken van de directie. 3 2 Zie Memorie van toelichting, artikel 32 van de nieuwe wettelijke bepalingen. 3 Zie Memorie van toelichting, artikel 32

10 > Pagina 10 - Circulaire S.2014/008 van 14 maart 2014 In werkelijkheid blijven alle onderscheidingscriteria die veelvuldig gebruikt worden in het kader van aanvullende pensioenen geldig. Zo zijn er afzonderlijke pensioenstelsels of afzonderlijke regelingen in het kader van een zelfde pensioenstelsel mogelijk voor handelsvertegenwoordigers, kaderleden, directieleden, werknemers die in ploegen werken, werknemers die tijdelijk naar het buitenland worden uitgestuurd (detachering), werknemers die tewerkgesteld zijn in een bepaalde afdeling enzovoort. Het gebruik van onderscheidingscriteria kan echter niet als gevolg hebben dat op onrechtstreekse wijze een verschil in behandeling tussen werklieden en bedienden wordt behouden of ingevoerd 4. 5 De loonnorm Met de kosten van de aanpassingen (wijziging/invoering) van de aanvullendpensioenplannen om de op het onderscheid tussen werklieden en bedienden gebaseerde verschillen in behandeling op te heffen, wordt rekening gehouden volgens de principes van de wettelijke bepalingen van de wet van 26 juli 1996 tot bevordering van de werkgelegenheid en tot preventieve vrijwaring van het concurrentievermogen (artikel 10, 3 ). Deze kosten zitten dus in de loonnorm, behalve voor de sociale plannen (d.w.z. met een luik solidariteit overeenkomstig de WAP), waar ze buiten de norm vallen. Toch zullen de sociale partners, bij de evaluatie in de NAR, rekening houden met de eventuele kosten van de harmonisatie van de pensioenplannen en de moeilijkheden die zich daarbij zouden kunnen voordoen. Wij merken op dat deze kosten mogen worden gespreid over een periode van 10 jaar naargelang van ieders financiële mogelijkheden. 6 De rechtszekerheid De periode van 10 jaar kan met meerdere argumenten worden gerechtvaardigd; de memorie van toelichting baseert zich op verschillende arresten van het Grondwettelijk Hof om de stapsgewijze aanpak te rechtvaardigen: De rechtszekerheid Het vermijden van aanzienlijke financiële kosten Het beschermen van de doelstellingen van de WAP Het geven van genoeg tijd aan de sociale partners 4 Zie Memorie van toelichting, artikel 32 van de nieuwe wettelijke bepalingen

11 > Pagina 11 - Circulaire S.2014/008 van 14 maart 2014 De materie is ingewikkeld en technisch; een dergelijke tijd zal waarschijnlijk hoogst nodig zijn. Het feit dat drie perioden (N1, N2 en N3) worden onderscheiden, berust eveneens op een deugdelijke juridische methode die is aanvaard in de rechtspraak van het Grondwettelijk Hof, het Europees Hof voor de Rechten van de Mens of het Hof van Justitie van de Europese Unie 5. 7 De enkele essentiële data 5 Zie Memorie van toelichting 1. Inleiding

12

Geleidelijke opheffing van het verschil in behandeling tussen arbeiders en bedienden inzake aanvullende pensioenen

Geleidelijke opheffing van het verschil in behandeling tussen arbeiders en bedienden inzake aanvullende pensioenen Geleidelijke opheffing van het verschil in behandeling tussen arbeiders en bedienden inzake aanvullende pensioenen NEWSLETTER, 9 MEI 2014 Inhoudstafel 1 Geleidelijke en gefaseerde gelijkschakeling- drie

Nadere informatie

Instelling. Onderwerp. Datum

Instelling. Onderwerp. Datum Instelling Lydian Pensions www.lydian.be Onderwerp Wat brengt het eenheidsstatuut inzake aanvullende pensioenen? Datum mei 2014 Copyright and disclaimer De inhoud van dit document kan onderworpen zijn

Nadere informatie

Bijlage 1 bij Circulaire WAP nr. 7 over de regels betreffende het paritair beheer en het toezichtscomité INHOUD

Bijlage 1 bij Circulaire WAP nr. 7 over de regels betreffende het paritair beheer en het toezichtscomité INHOUD Toezicht op de pensioeninstellingen en de binnenlandse verzekeringsondernemingen Bijlage 1 bij Circulaire WAP nr. 7 over de regels betreffende het paritair beheer en het toezichtscomité * In de tekst moeten

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 12 februari

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 12 februari A D V I E S Nr. 1.893 ------------------------------ Zitting van woensdag 12 februari 2014 ---------------------------------------------------- Voorontwerp van wet tot instelling van een wettelijk kader

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 111 VAN 27 APRIL 2015 TOT VASTSTELLING, VOOR 2015 EN 2016, VAN DE VOORWAARDEN VOOR DE TOEKENNING VAN EEN BEDRIJFS- TOESLAG IN HET KADER VAN HET STELSEL VAN WERKLOOSHEID

Nadere informatie

CAO van 30 september 2009 tot vaststelling van de overgangsregeling in het kader van de invoering van de sectorale tweede pensioenpijler

CAO van 30 september 2009 tot vaststelling van de overgangsregeling in het kader van de invoering van de sectorale tweede pensioenpijler CAO van 30 september 2009 tot vaststelling van de overgangsregeling in het kader van de invoering van de sectorale tweede pensioenpijler Art. 1 Voorwerp van deze CAO Deze CAO stelt voor de arbeiders van

Nadere informatie

Gelet op het koninklijk besluit van 3 mei 2007 tot regeling van het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag;

Gelet op het koninklijk besluit van 3 mei 2007 tot regeling van het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag; COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 128 VAN 27 NOVEMBER 2018 TOT INSTELLING EN VASTSTELLING, VOOR 2017 EN 2018, VAN DE PROCEDURE VAN TENUITVOERLEGGING EN VAN DE VOORWAARDEN VOOR DE TOEKENNING VAN EEN BEDRIJFSTOESLAG

Nadere informatie

a) Aanvullend Sectoraal Pensioenstelsel: het pensioenstelsel dat door deze CAO wordt ingevoerd.

a) Aanvullend Sectoraal Pensioenstelsel: het pensioenstelsel dat door deze CAO wordt ingevoerd. CAO van 5 augustus 2010 gesloten in het Paritair Comité voor de bedienden uit de scheikundige nijverheid tot invoering van een aanvullend sectoraal pensioenstelsel voor de bedienden van de scheikundige

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 55 VAN 13 JULI 1993 TOT INSTELLING VAN EEN REGELING VAN AANVULLENDE VERGOEDING

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 55 VAN 13 JULI 1993 TOT INSTELLING VAN EEN REGELING VAN AANVULLENDE VERGOEDING COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 55 VAN 13 JULI 1993 TOT INSTELLING VAN EEN REGELING VAN AANVULLENDE VERGOEDING VOOR SOMMIGE OUDERE WERKNEMERS, IN GEVAL VAN HAL- VERING VAN DE ARBEIDSPRESTATIES, GEWIJZIGD

Nadere informatie

Sectoraal pensioenstelsel

Sectoraal pensioenstelsel Sectoraal pensioenstelsel CAO van 15 maart 2016 gesloten in het Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid betreffende het aanvullend sectoraal pensioenstelsel voor de bedienden van de scheikundige

Nadere informatie

Metaalverwerkingsondernemingen Nationaal

Metaalverwerkingsondernemingen Nationaal Paritair Comité voor de metaal-, machine- en elektrische bouw 1110001 Metaalverwerkingsondernemingen Nationaal Ecocheques, Maaltijdcheques, Hospitalisatieverzekering, Aanvullend pensioen 1 Aanvullend pensioen...

Nadere informatie

Collectieve arbeidsovereenkomst van 18 januari 2016 betreffende de veralgemening van het sectorstelsel voor beroepsherinschakeling

Collectieve arbeidsovereenkomst van 18 januari 2016 betreffende de veralgemening van het sectorstelsel voor beroepsherinschakeling PARITAIR COMITÉ VOOR HET VERZEKERINGSWEZEN (PC 306) Collectieve arbeidsovereenkomst van 18 januari 2016 betreffende de veralgemening van het sectorstelsel voor beroepsherinschakeling Inleiding Gezien de

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZ/08/064 BERAADSLAGING NR. 08/022 VAN 8 APRIL 2008 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS DOOR

Nadere informatie

Wet van 12 juli 2013 tot wijziging van de wetgeving met betrekking tot de bestrijding van de loonkloof tussen mannen en vrouwen

Wet van 12 juli 2013 tot wijziging van de wetgeving met betrekking tot de bestrijding van de loonkloof tussen mannen en vrouwen Wet van 12 juli 2013 tot wijziging van de wetgeving met betrekking tot de bestrijding van de loonkloof tussen mannen en vrouwen (BS, 26-07-2013) HOOFDSTUK 1. - Algemene bepaling Artikel 1 Deze wet regelt

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 138 VAN 23 APRIL 2019 TOT VASTSTELLING, VOOR DE PERIODE VAN 1 JANUARI 2021 TOT 30 JUNI 2021, VAN DE VOORWAARDEN VOOR DE TOEKENNING VAN EEN BEDRIJFSTOESLAG IN HET KADER

Nadere informatie

--------------------------

-------------------------- COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 106 VAN 28 MAART 2013 TOT VASTSTELLING, VOOR 2013 EN 2014, VAN DE VOORWAARDEN VOOR DE TOEKENNING VAN EEN AANVUL- LENDE VERGOEDING IN HET KADER VAN DE REGELING VAN WERKLOOSHEID

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 93 VAN 20 DECEMBER 2007 TOT INSTELLING EN VASTSTELLING, VOOR 2007 EN 2008, VAN DE PROCEDURE VAN TENUITVOERLEG-

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 93 VAN 20 DECEMBER 2007 TOT INSTELLING EN VASTSTELLING, VOOR 2007 EN 2008, VAN DE PROCEDURE VAN TENUITVOERLEG- COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 93 VAN 20 DECEMBER 2007 TOT INSTELLING EN VASTSTELLING, VOOR 2007 EN 2008, VAN DE PROCEDURE VAN TENUITVOERLEG- GING EN VAN DE VOORWAARDEN VOOR DE TOEKENNING VAN EEN

Nadere informatie

Bloementeelt

Bloementeelt Paritair Comité voor het tuinbouwbedrijf 1450001 Bloementeelt Eindejaarspremie... 1 Bijkomend vakantiegeld... 1 Getrouwheidspremie... 4 Anciënniteitstoeslag... 4 Ecocheques... 4 Aanvullend pensioen...

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 120 VAN 21 MAART 2017 TOT VASTSTELLING, VOOR 2017 EN 2018, VAN DE VOORWAARDEN VOOR DE TOEKENNING VAN EEN BEDRIJF- STOESLAG IN HET KADER VAN HET STELSEL VAN WERKLOOSHEID

Nadere informatie

Geldigheidsdatum: 01/01/2011 Laatste aanpassing: 02/05/2016. Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid Nationaal

Geldigheidsdatum: 01/01/2011 Laatste aanpassing: 02/05/2016. Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid Nationaal Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid 1160001 Nationaal Eindejaarspremie... 1 Vakantiegeld 4 e vakantieweek... 1 Aanvullend pensioen... 3 Ploegenpremies... 4 Arbeid op zon en feestdag... 4 Overuren...

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 55 VAN 13 JULI 1993 TOT INSTELLING VAN EEN REGELING VAN AANVULLENDE VERGOEDING

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 55 VAN 13 JULI 1993 TOT INSTELLING VAN EEN REGELING VAN AANVULLENDE VERGOEDING COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 55 VAN 13 JULI 1993 TOT INSTELLING VAN EEN REGELING VAN AANVULLENDE VERGOEDING VOOR SOMMIGE OUDERE WERKNEMERS, IN GEVAL VAN HAL- VERING VAN DE ARBEIDSPRESTATIES, GEWIJZIGD

Nadere informatie

--------------------------

-------------------------- COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 107 VAN 28 MAART 2013 BETREFFENDE HET KLIKSYSTEEM VOOR HET BEHOUD VAN DE AANVULLENDE VERGOEDING IN HET KADER VAN BEPAALDE STELSELS VAN WERKLOOSHEID MET BEDRIJFSTOESLAG

Nadere informatie

Paritair subcomité voor de terugwinning van metalen

Paritair subcomité voor de terugwinning van metalen 1420100 Paritair subcomité voor de terugwinning van metalen Eindejaarspremie... 1 Anciënniteitstoeslag... 1 Sectoraal systeem van ecocheques... 1 Aanvullend pensioen... 1 Sectorale omkadering van de regimes

Nadere informatie

Geldigheidsdatum: 01/02/2016 Laatste aanpassing: 24/01/2017. Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid Nationaal

Geldigheidsdatum: 01/02/2016 Laatste aanpassing: 24/01/2017. Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid Nationaal Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid 1160001 Nationaal Eindejaarspremie... 1 Vakantiegeld 4 e vakantieweek... 1 Aanvullend pensioen... 4 Ploegenpremies... 5 Arbeid op zon en feestdag... 5 Overuren...

Nadere informatie

SECTORAAL PENSIOENSTELSEL. Collectieve arbeidsovereenkomst van 4 april 2006 tot invoering van een sectoraal aanvullend pensioenstelsel

SECTORAAL PENSIOENSTELSEL. Collectieve arbeidsovereenkomst van 4 april 2006 tot invoering van een sectoraal aanvullend pensioenstelsel SECTORAAL PENSIOENSTELSEL Collectieve arbeidsovereenkomst van 4 april 2006 tot invoering van een sectoraal aanvullend pensioenstelsel Artikel 1 - Toepassingsgebied Deze collectieve arbeidsovereenkomst

Nadere informatie

Gelet op het sectoraal pensioenreglement gevoegd als bijlage bij voormelde collectieve arbeidsovereenkomst van 16 november 2006;

Gelet op het sectoraal pensioenreglement gevoegd als bijlage bij voormelde collectieve arbeidsovereenkomst van 16 november 2006; SCSZ/07/003 1 BERAADSLAGING NR. 07/005 VAN 9 JANUARI 2007 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS DOOR DE KRUISPUNTBANK VAN DE SOCIALE ZEKERHEID AAN DE INRICHTER EN DE PENSIOENINSTELLING

Nadere informatie

SCSZ/06/044. Gelet op het auditoraatsrapport van de Kruispuntbank van 15 maart 2006; Gelet op het verslag van de heer Michel Parisse.

SCSZ/06/044. Gelet op het auditoraatsrapport van de Kruispuntbank van 15 maart 2006; Gelet op het verslag van de heer Michel Parisse. SCSZ/06/044 1 BERAADSLAGING NR. 06/035 VAN 18 APRIL 2006 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS DOOR DE KRUISPUNTBANK VAN DE SOCIALE ZEKERHEID AAN DE PENSIOENINSTELLING VAN DE METAALSECTOR,

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 97 VAN 20 FEBRUARI 2009 TOT INSTEL- LING EN VASTSTELLING, VOOR 2009 EN 2010, VAN DE PROCEDURE VAN TENUIT-

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 97 VAN 20 FEBRUARI 2009 TOT INSTEL- LING EN VASTSTELLING, VOOR 2009 EN 2010, VAN DE PROCEDURE VAN TENUIT- COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 97 VAN 20 FEBRUARI 2009 TOT INSTEL- LING EN VASTSTELLING, VOOR 2009 EN 2010, VAN DE PROCEDURE VAN TENUIT- VOERLEGGING EN VAN DE VOORWAARDEN VOOR DE TOEKENNING VAN EEN

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZ/09/138 BERAADSLAGING NR 09/076 VAN 1 DECEMBER 2009 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS

Nadere informatie

Bloementeelt

Bloementeelt Paritair Comité voor het tuinbouwbedrijf 1450001 Bloementeelt Eindejaarspremie... 1 Bijkomend vakantiegeld... 1 Getrouwheidspremie... 4 Anciënniteitstoeslag... 4 Ecocheques... 4 Aanvullend pensioen...

Nadere informatie

DE VERSCHILLENDE REGELINGEN INZAKE OUTPLACEMENT VANAF 1 JANUARI 2014

DE VERSCHILLENDE REGELINGEN INZAKE OUTPLACEMENT VANAF 1 JANUARI 2014 1 april 2014 DE VERSCHILLENDE REGELINGEN INZAKE OUTPLACEMENT VANAF 1 JANUARI 2014 De wet van 26 december 2013 betreffende de invoering van een eenheidsstatuut tussen arbeiders en bedienden inzake de opzeggingstermijnen

Nadere informatie

Gelet op de brief van de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid van 2 oktober 2006;

Gelet op de brief van de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid van 2 oktober 2006; SCSZ/06/142 1 BERAADSLAGING NR 06/078 VAN 17 OKTOBER 2006 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS DOOR DE KRUISPUNTBANK VAN DE SOCIALE ZEKERHEID AAN DE PENSIOENINSTELLING VAN DE SECTOR VAN

Nadere informatie

A AN B E V E L I N G Nr SUPPLEMENT BOVENOP DE WERKLOOSHEIDSUITKERINGEN WEGENS SCHORSING

A AN B E V E L I N G Nr SUPPLEMENT BOVENOP DE WERKLOOSHEIDSUITKERINGEN WEGENS SCHORSING A AN B E V E L I N G Nr. 24 ---------------------------------------- SUPPLEMENT BOVENOP DE WERKLOOSHEIDSUITKERINGEN WEGENS SCHORSING VAN DE UITVOERING VAN DE ARBEIDSOVEREENKOMST - WET VAN 12 APRIL 2011

Nadere informatie

Update@Work September 2010 - Nummer 5 - Jaargang 6

Update@Work September 2010 - Nummer 5 - Jaargang 6 Employee Benefits Update@Work September 2010 - Nummer 5 - Jaargang 6 Databank Aanvullende Pensioenen of DB2P: aangifte-instructies De Gegevensbank Opbouw Aanvullende Pensioenen die in het leven werd geroepen

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid 1 Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid SCSZ/15/004 BERAADSLAGING NR 06/082 VAN 14 NOVEMBER 2006, GEWIJZIGD OP 13 JANUARI 2015, MET BETREKKING TOT DE

Nadere informatie

Regeerakkoord: wat is de impact op de pensioenen en de verzekeringsproducten?

Regeerakkoord: wat is de impact op de pensioenen en de verzekeringsproducten? Regeerakkoord: wat is de impact op de pensioenen en de verzekeringsproducten? DECAVI 25 februari 2015 Florence DELOGNE Adjunct-directeur Minister van Pensioenen 1 De huidige toestand van de 1 e pijlerpensioenen

Nadere informatie

Geldigheidsdatum: 01/01/2016 Laatste aanpassing: 22/09/ Paritair Comité voor de handel in brandstoffen

Geldigheidsdatum: 01/01/2016 Laatste aanpassing: 22/09/ Paritair Comité voor de handel in brandstoffen 1270000 Paritair Comité voor de handel in brandstoffen Eindejaarspremie... 1 Ecocheques... 1 Hospitalisatieverzekering... 1 Aanvullend pensioen... 2 Premie bij pensionering... 4 Forfaitaire A.R.A.B. -vergoeding...

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid SCSZ/11/023 BERAADSLAGING NR 11/018 VAN 1 MAART 2011 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS DOOR

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 23 april

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 23 april A D V I E S Nr. 2.131 ------------------------------ Zitting van dinsdag 23 april 2019 ---------------------------------------------- Advies betreffende de in de Nationale Arbeidsraad gesloten akkoorden

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST TOT VASTSTELLING, VOOR 2013 EN 2014,

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST TOT VASTSTELLING, VOOR 2013 EN 2014, COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr. 106 ------------------------------------------------------------------------- Zitting van donderdag 28 maart 2013 ------------------------------------------------ COLLECTIEVE

Nadere informatie

Oprichting van een Fonds voor Bestaanszekerheid demografie voor de sector van de chemie, kunststoffen en life sciences

Oprichting van een Fonds voor Bestaanszekerheid demografie voor de sector van de chemie, kunststoffen en life sciences Oprichting van een Fonds voor Bestaanszekerheid demografie voor de sector van de chemie, kunststoffen en life sciences CAO gesloten op 18 oktober 2016 in het Paritair Comité voor de bedienden uit de scheikundige

Nadere informatie

Samenvatting van de belangrijkste wijzigingen aan de algemene voorwaarden

Samenvatting van de belangrijkste wijzigingen aan de algemene voorwaarden Samenvatting van de belangrijkste wijzigingen aan de algemene voorwaarden 1. Vereffening van de uitkering bij leven Sinds 1 januari 2016 kan in het stelsel van de loontrekkende werknemers het aanvullend

Nadere informatie

Paritair comité van het cementbedrijf Vezelcement

Paritair comité van het cementbedrijf Vezelcement Paritair comité van het cementbedrijf 1060300 Vezelcement Ploegenpremies... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 27 oktober 2005 (77.854)... 2 Overuren... 3 Collectieve arbeidsovereenkomst van 10 mei

Nadere informatie

Nieuwe regels voor de aanvullende pensioenen vanaf 2016

Nieuwe regels voor de aanvullende pensioenen vanaf 2016 Nieuwe regels voor de aanvullende pensioenen vanaf 2016 De nouvelles règles pour les pensions complémentaires à partir de 2016 De wet van 18 december 2015 ter waarborging van de duurzaamheid en het sociale

Nadere informatie

Paritair Comité voor de landbouw

Paritair Comité voor de landbouw 1440000 Paritair Comité voor de landbouw Anciënniteitstoeslag... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 29 juli 2005 (76.404)... 2 Eindejaarspremie... 3 Collectieve arbeidsovereenkomst van 16 juni 2000

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 42 VAN 2 JUNI 1987 BETREF- FENDE DE INVOERING VAN NIEUWE ARBEIDSREGELINGEN IN DE

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 42 VAN 2 JUNI 1987 BETREF- FENDE DE INVOERING VAN NIEUWE ARBEIDSREGELINGEN IN DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 42 VAN 2 JUNI 1987 BETREF- FENDE DE INVOERING VAN NIEUWE ARBEIDSREGELINGEN IN DE ONDERNEMINGEN, GEWIJZIGD DOOR DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 42 BIS VAN 10 NOVEMBER

Nadere informatie

Gelet op het sectoraal pensioenreglement gevoegd als bijlage bij de collectieve arbeidsovereenkomst van 5 november 2003;

Gelet op het sectoraal pensioenreglement gevoegd als bijlage bij de collectieve arbeidsovereenkomst van 5 november 2003; SCSZ/06/154 1 BERAADSLAGING NR. 06/089 VAN 5 DECEMBER 2006 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS DOOR DE KRUISPUNTBANK VAN DE SOCIALE ZEKERHEID AAN DE INRICHTER EN DE PENSIOENINSTELLING

Nadere informatie

Financiering van demografieplannen

Financiering van demografieplannen Financiering van demografieplannen CAO gesloten op 20 april 2016 in het Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid betreffende de financiering van demografieplannen binnen sector van de chemie, kunststoffen

Nadere informatie

Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités;

Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités; COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 137 VAN 23 APRIL 2019 TOT VASTSTELLING VOOR 2019-2020 VAN HET INTERPROFESSIONEEL KADER VOOR DE VERLAGING VAN DE LEEFTIJDSGRENS, VOOR WAT DE TOEGANG TOT HET RECHT OP

Nadere informatie

Paritair Subcomité voor de socioculturele sector van de Vlaamse Gemeenschap

Paritair Subcomité voor de socioculturele sector van de Vlaamse Gemeenschap Paritair Subcomité voor de socioculturele sector van de Vlaamse Gemeenschap 3290105 Nederlandstalige organisaties voor socio-professionele inschakeling in Brussel Eindejaarspremie... 1 Aanvullend pensioen...

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 58 VAN 7 JULI 1994 TOT VERVANGING VAN DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 47 VAN 18 DECEMBER

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 58 VAN 7 JULI 1994 TOT VERVANGING VAN DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 47 VAN 18 DECEMBER COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 58 VAN 7 JULI 1994 TOT VERVANGING VAN DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 47 VAN 18 DECEMBER 1990 BETREFFENDE DE NA TE LEVEN PROCEDURE EN DE DUUR VAN DE TIJDELIJKE

Nadere informatie

HOOFDSTUK I. Benaming, zetel en doel

HOOFDSTUK I. Benaming, zetel en doel 1270000 Paritair Comité voor de handel in brandstoffen Eindejaarspremie... 1 Aanvullend pensioen... 1 Premie bij pensionering... 3 Forfaitaire A.R.A.B. -vergoeding... 4 Verblijfsvergoedingen van het rijdend

Nadere informatie

SOLIDARITEITSREGLEMENT VOOR DE BEDIENDEN TEWERKGESTELD IN HET PARITAIR COMITÉ 220. Inhoudstafel... 1. 1 Voorwerp... 2. 2 Werking in de tijd...

SOLIDARITEITSREGLEMENT VOOR DE BEDIENDEN TEWERKGESTELD IN HET PARITAIR COMITÉ 220. Inhoudstafel... 1. 1 Voorwerp... 2. 2 Werking in de tijd... Bijlage 4 SOLIDARITEITSREGLEMENT VOOR DE BEDIENDEN TEWERKGESTELD IN HET PARITAIR COMITÉ 220 Inhoudstafel Inhoudstafel... 1 1 Voorwerp... 2 2 Werking in de tijd... 2 3 Aansluiting... 2 4 De solidariteitsinstelling

Nadere informatie

Paritair Comité voor de landbouw

Paritair Comité voor de landbouw 1440000 Paritair Comité voor de landbouw Anciënniteitstoeslag... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 1 december 2011 (107.564)... 2 Eindejaarspremie... 3 Collectieve arbeidsovereenkomst van 16 juni 2000

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid 1 Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid SCSZ/11/046 BERAADSLAGING NR 11/032 VAN 5 APRIL 2011 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS DOOR

Nadere informatie

De werking v/d Fondsen voor bestaanszekerheid

De werking v/d Fondsen voor bestaanszekerheid De werking v/d Fondsen voor bestaanszekerheid Vormingssoort: residentiële en provinciale vorming de OR Dienst Sectoren - GVH 2018-2019 Inhoudstafel Definitie Oprichting Opdrachten Bijdrage Ik? FBZ Definitie

Nadere informatie

Groententeelt

Groententeelt Paritair Comité voor het tuinbouwbedrijf 1450006 Groententeelt Eindejaarspremie... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 9 oktober 2000 (55.844)... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 2 juli 2007 (85.129)...

Nadere informatie

HOOFDSTUK I TOEPASSINGSGEBIED

HOOFDSTUK I TOEPASSINGSGEBIED 1/5 Collectieve arbeidsovereenkomst van 9 april 2014, gesloten in de schoot van het Paritair Comité voor het Glasbedrijf, betreffende de koppeling van de minimumen de effectief betaalde lonen aan het gezondheidsindexcijfer

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 36 DECIES VAN 4 MAART 1986 BETREFFENDE DE EINDEJAARSPREMIE VAN DE UITZENDKRACHTEN

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 36 DECIES VAN 4 MAART 1986 BETREFFENDE DE EINDEJAARSPREMIE VAN DE UITZENDKRACHTEN COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 36 DECIES VAN 4 MAART 1986 BETREFFENDE DE EINDEJAARSPREMIE VAN DE UITZENDKRACHTEN GEWIJZIGD BIJ COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 47 SEXIES VAN 18 DECEMBER 1990 ---------------------------------

Nadere informatie

Nationaal akkoord voor arbeiders (PC 116)

Nationaal akkoord voor arbeiders (PC 116) Nationaal akkoord 2009-2010 voor arbeiders (PC 116) CAO gesloten op 1 april 2009 in het Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid betreffende het Nationaal Akkoord 2009-2010 Toepassingsgebied Artikel

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr. 119 ---------------------------------------------------------------------- Zitting van dinsdag 21 maart 2017 --------------------------------------------- Collectieve

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.938 ------------------------------- Zitting van maandag 27 april 2015 ------------------------------------------------

A D V I E S Nr. 1.938 ------------------------------- Zitting van maandag 27 april 2015 ------------------------------------------------ A D V I E S Nr. 1.938 ------------------------------- Zitting van maandag 27 april 2015 ------------------------------------------------ Collectieve arbeidsovereenkomst nr. 118 van 27 april 2015 tot vaststelling

Nadere informatie

Collectieve arbeidsovereenkomst van 18 januari 2016 betreffende de veralgemening van het sectorstelsel voor beroepsherinschakeling 1

Collectieve arbeidsovereenkomst van 18 januari 2016 betreffende de veralgemening van het sectorstelsel voor beroepsherinschakeling 1 PARITAIR COMITÉ VOOR HET VERZEKERINGSWEZEN (PC 306) Collectieve arbeidsovereenkomst van 18 januari 2016 betreffende de veralgemening van het sectorstelsel voor beroepsherinschakeling 1 Inleiding Gezien

Nadere informatie

De gelijkwaardigheid wordt uitsluitend getoetst voor een 25 jarige alleenstaande voltijdse werknemer die op 1 januari 2016 in dienst is getreden;

De gelijkwaardigheid wordt uitsluitend getoetst voor een 25 jarige alleenstaande voltijdse werknemer die op 1 januari 2016 in dienst is getreden; BIJLAGE 3 AANVULLEND PENSIOEN CHEMIE TECHNISCHE NOTA Hoe de gelijkwaardigheid van een aanvullend ondernemingspensioenstelsel met het aanvullend sectoraal pensioenstelsel chemie toetsen? 1. Berekenen van

Nadere informatie

SOLIDARITEITSREGLEMENT VOOR DE WERKNEMERS TEWERKGESTELD IN HET PARITAIR COMITÉ 302. Inhoudstafel... 1. 1 Voorwerp... 2. 2 Werking in de tijd...

SOLIDARITEITSREGLEMENT VOOR DE WERKNEMERS TEWERKGESTELD IN HET PARITAIR COMITÉ 302. Inhoudstafel... 1. 1 Voorwerp... 2. 2 Werking in de tijd... SOLIDARITEITSREGLEMENT VOOR DE WERKNEMERS TEWERKGESTELD IN HET PARITAIR COMITÉ 302 Inhoudstafel Inhoudstafel... 1 1 Voorwerp... 2 2 Werking in de tijd... 2 3 Aansluiting... 2 4 De solidariteitsinstelling

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZ/09/135 BERAADSLAGING NR 09/074 VAN 1 DECEMBER 2009 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 63 VAN 5 MAART 1997 BETREFFENDE DE TOEKENNING IN 1997 EN 1998 VAN EEN AANVULLENDE VERGOE-

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 63 VAN 5 MAART 1997 BETREFFENDE DE TOEKENNING IN 1997 EN 1998 VAN EEN AANVULLENDE VERGOE- COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 63 VAN 5 MAART 1997 BETREFFENDE DE TOEKENNING IN 1997 EN 1998 VAN EEN AANVULLENDE VERGOE- DING GELIJK AAN HET DUBBEL VAKANTIEGELD VOOR DE DERDE DAG VAN DE VIERDE VAKANTIEWEEK

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZ/09/137 BERAADSLAGING NR 09/075 VAN 1 DECEMBER 2009 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS

Nadere informatie

Jaarlijks een premie... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 27 juni 2007 (83.930)... 2 Hospitalisatieverzekering... 4

Jaarlijks een premie... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 27 juni 2007 (83.930)... 2 Hospitalisatieverzekering... 4 2160000 Paritair Comité voor de notarisbedienden Jaarlijks een premie... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 27 juni 2007 (83.930)... 2 Hospitalisatieverzekering... 4 Collectieve arbeidsovereenkomst

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 73 VAN 17 NOVEMBER 1999 TOT IN- STELLING EN VASTSTELLING, VOOR 1999 EN 2000, VAN DE PROCEDURE VAN

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 73 VAN 17 NOVEMBER 1999 TOT IN- STELLING EN VASTSTELLING, VOOR 1999 EN 2000, VAN DE PROCEDURE VAN COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 73 VAN 17 NOVEMBER 1999 TOT IN- STELLING EN VASTSTELLING, VOOR 1999 EN 2000, VAN DE PROCEDURE VAN TENUITVOERLEGGING EN VAN DE VOORWAARDEN VOOR DE TOEKEN- NING VAN EEN

Nadere informatie

Financiering van demografieplannen

Financiering van demografieplannen Financiering van demografieplannen CAO gesloten op 19 oktober 2016 in het Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid betreffende de financiering van demografieplannen binnen sector van de chemie,

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid SCSZ/10/090 BERAADSLAGING NR 10/053 VAN 6 JULI 2010 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS DOOR

Nadere informatie

Circulaire WAP - nr. 4. Betreft : Jaarlijkse mededeling betreffende de individuele pensioentoezeggingen

Circulaire WAP - nr. 4. Betreft : Jaarlijkse mededeling betreffende de individuele pensioentoezeggingen Toezicht op de aanvullende pensioenen Brussel, 15 november 2005 Circulaire WAP - nr. 4 Betreft : Jaarlijkse mededeling betreffende de individuele pensioentoezeggingen Mevrouw, Mijnheer, De wet van 28 april

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZ/08/187 BERAADSLAGING NR 08/069 VAN 2 DECEMBER 2008 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS

Nadere informatie

Financiering van demografieplannen

Financiering van demografieplannen Financiering van demografieplannen CAO gesloten op 18 oktober 2016 in het Paritair Comité voor de bedienden uit de scheikundige nijverheid betreffende de financiering van demografieplannen binnen sector

Nadere informatie

Paritair comité voor de sectors die aan de metaal-, machine- en elektrische bouw verwant zijn Elektriciens : installatie en distributie

Paritair comité voor de sectors die aan de metaal-, machine- en elektrische bouw verwant zijn Elektriciens : installatie en distributie Paritair comité voor de sectors die aan de metaal-, machine- en elektrische bouw verwant zijn 1490100 Elektriciens : installatie en distributie Ploegenpremie en premie voor nachtarbeid... 1 Anciënniteitstoeslag...

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 15 december

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 15 december A D V I E S Nr. 1.719 ----------------------------- Zitting van dinsdag 15 december 2009 -------------------------------------------------- Verlenging van de tijdelijke crisismaatregelen ingevoerd bij

Nadere informatie

Fiche 8 AANVULLENDE PENSIOENEN

Fiche 8 AANVULLENDE PENSIOENEN Fiche 8 AANVULLENDE PENSIOENEN (Werknemers: W. 28.04.2003 op de aanvullende pensioenen (de WAP); Zelfstandigen: programmawet 24.12.2002 - W. 27.10.2006 betreffende het toezicht op de instellingen voor

Nadere informatie

Nieuwe ontslagregels 2012

Nieuwe ontslagregels 2012 Nieuwe ontslagregels 2012 De IPA wet 2011-2012 voorziet in een eerste stap naar de harmonisering tussen arbeiders en bedienden. Hiervoor worden de ontslagregels vanaf 1 januari 2012 voor beide statuten

Nadere informatie

WETSVOORSTEL. Artikel 1. Deze wet regelt een aangelegenheid als voorzien in artikel 78 van de Grondwet. Toepassingsgebied.

WETSVOORSTEL. Artikel 1. Deze wet regelt een aangelegenheid als voorzien in artikel 78 van de Grondwet. Toepassingsgebied. WETSVOORSTEL Artikel 1 Deze wet regelt een aangelegenheid als voorzien in artikel 78 van de Grondwet. Toepassingsgebied Artikel 2 Deze wet is van toepassing op de werknemers en op de werkgevers. Voor de

Nadere informatie

Laatste aanpassing: 27/03/ Paritair Comité voor de non-ferro metalen

Laatste aanpassing: 27/03/ Paritair Comité voor de non-ferro metalen 1050000 Paritair Comité voor de non-ferro metalen Sectoraal stelsel van de bestaanszekerheid... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 27 april 2005 (74.724)... 2 Arbeidsovereenkomsten van bepaalde duur,

Nadere informatie

Het eenheidsstatuut: opzeggingstermijnen voor werknemers al in dienst vóór 1 januari 2014

Het eenheidsstatuut: opzeggingstermijnen voor werknemers al in dienst vóór 1 januari 2014 Blijf met ons aan de spits van het sociaal recht 50 2013 6 t.e.m. 12 december Het eenheidsstatuut: opzeggingstermijnen voor werknemers al in dienst vóór 1 januari 2014 Wetsontwerp betreffende de invoering

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid SCSZ/10/141 BERAADSLAGING NR 10/080 VAN 7 DECEMBER 2010 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS DOOR

Nadere informatie

Gelet op het pensioenreglement gevoegd als bijlage bij hogervermelde collectieve arbeidsovereenkomst van 9 oktober 2006;

Gelet op het pensioenreglement gevoegd als bijlage bij hogervermelde collectieve arbeidsovereenkomst van 9 oktober 2006; SCSZ/06/146 1 BERAADSLAGING NR 06/082 VAN 14 NOVEMBER 2006 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS DOOR DE KRUISPUNTBANK VAN DE SOCIALE ZEKERHEID AAN DE PENSIOENINSTELLING VAN DE BETONINDUSTRIE,

Nadere informatie

Paritair comité voor de sectors die aan de metaal-, machine- en elektrische bouw verwant zijn Elektriciens : installatie en distributie

Paritair comité voor de sectors die aan de metaal-, machine- en elektrische bouw verwant zijn Elektriciens : installatie en distributie Paritair comité voor de sectors die aan de metaal-, machine- en elektrische bouw verwant zijn 1490100 Elektriciens : installatie en distributie Ploegenpremie en premie voor nachtarbeid... 1 Anciënniteitstoeslag...

Nadere informatie

Paritair comité voor de sectors die aan de metaal-, machine- en elektrische bouw verwant zijn Elektriciens : installatie en distributie

Paritair comité voor de sectors die aan de metaal-, machine- en elektrische bouw verwant zijn Elektriciens : installatie en distributie Paritair comité voor de sectors die aan de metaal-, machine- en elektrische bouw verwant zijn 1490100 Elektriciens : installatie en distributie Eindejaarspremie... 1 Anciënniteitstoeslag... 1 Eco-cheques...

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid 1 Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid SCSZ/10/074 BERAADSLAGING NR 10/043 VAN 1 JUNI 2010 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS DOOR

Nadere informatie

Metaalverwerkingsondernemingen Limburg

Metaalverwerkingsondernemingen Limburg Paritair Comité voor de metaal-, machine- en elektrische bouw 1110006 Metaalverwerkingsondernemingen Limburg Ecocheques, Maaltijdcheques, Hospitalisatieverzekering, Aanvullend pensioen 1 Eindejaarspremie...

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid 1 Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid SCSZ/12/317 BERAADSLAGING NR. 12/095 VAN 6 NOVEMBER 2012 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.891 ------------------------------ Zitting van woensdag 12 februari 2014 --------------------------------------------------

A D V I E S Nr. 1.891 ------------------------------ Zitting van woensdag 12 februari 2014 -------------------------------------------------- A D V I E S Nr. 1.891 ------------------------------ Zitting van woensdag 12 februari 2014 -------------------------------------------------- Harmonisering van het statuut arbeider/bediende Motivering

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 58 TER

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 58 TER COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 58 TER ----------------------------------------------------------------------------- Zitting van woensdag 19 december 2001 -----------------------------------------------------

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 26 januari

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 26 januari A D V I E S Nr. 1.725 ----------------------------- Zitting van dinsdag 26 januari 2010 ---------------------------------------------- Brugpensioen - Canada dry - Ontwerpen van koninklijk besluit tot uitvoering

Nadere informatie

INDIVIDUELE RESERVE-OVERDRACHT VOOR AANVULLENDE PENSIOENEN TUSSEN VERZEKERINGSONDERNEMINGEN EN INSTELLINGEN VOOR BEDRIJFSPENSIOENVOORZIENING

INDIVIDUELE RESERVE-OVERDRACHT VOOR AANVULLENDE PENSIOENEN TUSSEN VERZEKERINGSONDERNEMINGEN EN INSTELLINGEN VOOR BEDRIJFSPENSIOENVOORZIENING LEVEN 2015-14 / BIJLAGE 2 LEVEN/ TECHN. COMM. COLLECTIEF 2015-88/B INDIVIDUELE RESERVE-OVERDRACHT VOOR AANVULLENDE PENSIOENEN TUSSEN VERZEKERINGSONDERNEMINGEN EN INSTELLINGEN VOOR BEDRIJFSPENSIOENVOORZIENING

Nadere informatie

Q&A WERKGEVER F2PC AANVULLEND PENSIOEN CHEMIE

Q&A WERKGEVER F2PC AANVULLEND PENSIOEN CHEMIE Q&A WERKGEVER F2PC AANVULLEND PENSIOEN CHEMIE 1 Inhoudsopgave WAT MOET U DOEN?... 3 Het aanvullend pensioen chemie... 3 Welke ondernemingen nemen deel aan het aanvullend pensioen chemie?... 3 Hoe moet

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr. 111 ------------------------------------------------------------------------- Zitting van maandag 27 april 2015 ----------------------------------------------- Collectieve

Nadere informatie

Stelsel van economische werkloosheid voor bedienden

Stelsel van economische werkloosheid voor bedienden Stelsel van economische werkloosheid voor bedienden 1. Inleiding De economische werkloosheid voor bedienden wordt sinds 1 januari 2012 geregeld door art. 77/1 tot 77/7 van de wet van 3 juli 1978 betreffende

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 59 VAN 20 DECEMBER 1994 BETREFFENDE DE TOEKENNING IN 1995 EN 1996 VAN EEN AANVUL-

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 59 VAN 20 DECEMBER 1994 BETREFFENDE DE TOEKENNING IN 1995 EN 1996 VAN EEN AANVUL- COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 59 VAN 20 DECEMBER 1994 BETREFFENDE DE TOEKENNING IN 1995 EN 1996 VAN EEN AANVUL- LENDE VERGOEDING GELIJK AAN HET DUBBEL VAKANTIE- GELD VOOR DE DERDE DAG VAN DE VIERDE

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST MET BETREKKING TOT DE TOEKENNING VAN MAALTIJDCHEQUES IN ELEKTRONISCHE VORM

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST MET BETREKKING TOT DE TOEKENNING VAN MAALTIJDCHEQUES IN ELEKTRONISCHE VORM COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST MET BETREKKING TOT DE TOEKENNING VAN MAALTIJDCHEQUES IN ELEKTRONISCHE VORM TUSSEN :, met maatschappelijke zetel te,, vennootschap ingeschreven in het KBO onder nummer, Vertegenwoordigd

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid 1 Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid SCSZ/10/073 BERAADSLAGING NR 10/042 VAN 1 JUNI 2010 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS DOOR

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van vrijdag 20 februari

A D V I E S Nr Zitting van vrijdag 20 februari A D V I E S Nr. 1.675 ------------------------------ Zitting van vrijdag 20 februari 2009 ------------------------------------------------ Uitvoering van het interprofessioneel akkoord voor de periode

Nadere informatie