Nieuws van TerraLife. In dit nummer: Beste TerraLife klanten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuws van TerraLife. In dit nummer: Beste TerraLife klanten"

Transcriptie

1 Nieuws van TerraLife In dit nummer: Kurkuma, veelzijdig verrassend! In gesprek met.. Rianne van der Palen, Energetisch Systeem Therapeute Verbouwing winkel in Helmond Beste TerraLife klanten Welkom bij de nieuwsbrief van Januari. In deze nieuwsbrief gaan wij dieper in op het onderwerp Kurkuma. Kurkuma is Hot. In deze nieuwsbrief bespreken wij alle inns en outs over dit speciale specerij. Deze maand introduceren we een nieuwe rubriek: het intervieuw met.. Rianne van der Palen bijt de spits af. In de week van Carnaval gaan wij onze winkel in Helmond verbouwen. Voor onze klanten betekent dit dat wij in Helmond gesloten zijn op maandag en dinsdag met de carnaval en dat er op de woensdag 10 februari een leuke actie leuke actie is voor hen in de winkel. De winkel in Eindhoven is alle dagen met de carnaval gewoon normaal geopend. Heel veel leesplezier en tot volgende maand Groeten Team TerraLife. Heeft u nog vragen? Of wilt u graag persoonlijk advies? Loop binnen in één van onze winkels, we staan u graag te woord.

2 Kurkuma verrassend veelzijdig!!! Kurkuma is hot! Maar dit betreft niet de mild bittere smaak van het specerij. Het is vooral het positieve effect van het gebruik van kurkuma bij uiteenlopende gezondheidsproblemen. Omdat er op dit moment zoveel wordt geschreven over kurkuma duikt TerraLife in de wereld van dit veelzijdige specerij. In dit artikel wordt beschreven waar de herkomst ligt, de eigenschappen en wordt de werking van kurkuma beschreven, met de focus op de belangrijke werkstof van kurkuma: Curcumine. Kurkuma heeft momenteel de aandacht van de wetenschap. Alleen al in werden er meer dan 1100 wetenschappelijke artikelen gepubliceerd met kurkuma in de titel. Als we gaan kijken naar de oorsprong van kurkuma, ook wel bekend als geelwortel, koenjit of tumeric, is afkomstig van de tropische plant Curcuma Longa, familie van de gember. Er zijn meerde kurkuma varianten, maar het is de Curcuma Longa waarvan de werkstof Curcumine zo sterk in de belangstelling van de hedendaagse wetenschap staat. Kurkuma kent een lange geschiedenis van gebruik, zowel als keukenkruid als in de oosterse geneeskunde. De Nederlandse naam geelwortel verwijst naar de bron- de wortel van de plant en naar de opvallende geel/oranje kleur van het specerij. Deze kleur is direct te herkennen in een curry en wordt als E100 in voedingsmiddelen verwerkt, bijvoorbeeld als gele kleurstof in rijst als vervanging van saffraan. De typische kleur is afkomstig van een specifieke groep stoffen in de geelwortel; de Curcuminoïden. De eerder genoemde werkstof Curcumine is een van deze Curcuminoïden.

3 De plant heet Curcuma Longa, het kruid Kurkuma en de belangrijkste werkstof in het kruid is Curcumine In traditionele Oosterse geneeskunde wordt geelwortel al eeuwen lang geadviseerd. Kurkuma wordt al als belangrijk kruid genoemd in ayurvedische geschriften van ver voor onze jaartelling. Ayurveda is zowel een levenswijze als een geneeskundig systeem dat in India en Sri Lanka meer dan 5000 jaar wordt beoefend en wordt bestempeld als de oudste geneeswijze die de mens kent. Binnen de Ayurveda gebruikt men kurkuma vooral als bloedzuiverend middel, om wonden te helpen helen en om velerlei ontstekingsproblemen aan te pakken in de gewrichten of huid en bij infecties. In de traditionele Chinese medische leer adviseert men Kurkuma bij de behandeling van kneuzingen, kiespijn en menstruatieproblemen. In de Oosterse keuken wordt veel gebruikt gemaakt van kurkuma vanwege de uitgesproken smaak en de positieve werking op de spijsvertering. Dat kurkuma en in het bijzonder Curcumine op zoveel gebieden kan worden ingezet wordt onderschreven door de moderne wetenschap. Onderzoek naar de werking en effectiviteit van de Curcumine heeft positieve effecten aangetoond bij uiteenlopende aandoeningen waarbij ontstekingen de basis vormen.

4 Een aantal Voorbeelden: Gewrichten: bij problemen bij de gewrichten en dan specifiek bij ontstekingen zoals bij artrose, worden als medicatie vaak de zogeheten NSAID s(non-steroidal anti inflammatory drugs) voorgeschreven. De NSAID s zijn bedoeld om de ontsteking te onderdrukken, omdat deze de typische gewrichtsklachten als pijn en stijfheid veroorzaakt en de gewrichten kan aantasten. Het gebruik van NSAID s staat echter al langere tijd ter discussie, mede vanwege de mogelijke bijwerkingen. De meest voorkomende klachten zijn maag-darmklachten en huidreacties. Mogelijke alternatieven voor NSAID s zijn dan ook meer dan welkom en Curcumine lijkt een goed alternatief te vormen. Gebruik van Curcumine bij artrose zorgt voor minder gebruik van medicatie en vermindering als pijn en stijfheid. Darmen: ook in onderzoeken naar het gebruik van Curcumine bij darmontstekingen-de ziekt van Crohn en Colitis ulcerosa zijn positieve resultaten aangetoond. Bij het gebruik van Curcumine verminderen de symptomen van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Bij mensen met colitis ulcerosa in remissie, bij wie de ziekte tot stilstand is gekomen, laat onderzoek zien dat de combinatie van Curcumine met medicatie de kans op terugval kleiner maakt dan wanneer enkel medicatie gebruikt wordt Psoriasis: psoriasis is een veel voorkomende, chronische huidziekte waarbij rode plekken, huidschilfers en jeuk de meest in het oog springende klachten zijn. Psoriasis is een ontsteking feitelijk de oorzaak van de klachten. Door de ontsteking ontstaat een overproductie van cellen in de buitenste huidlaag. In het kader van psoriasis is gekeken of het zinvol is lichttherapie te combineren met de inname van Curcumine. Uit het onderzoekt blijkt dat Curcumine de effectiviteit van de lichttherapie kan verbeteren. De ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson: Het gebruik van Curcumine bij de zogeheten neurodegeneratieve aandoeningen zoals Alzheimer, Parkinson, maar ook MS en ALS heeft eveneens de aandacht van de wetenschap. Bij deze aandoeningen gaan (onderdelen van) de hersenen in kwaliteit en functie achteruit. De voortschrijdende beschadiging wordt toegeschreven aan de gevolgen van een chronische ontsteking in het centrale zenuwstelsel. Op dit moment vindt er onderzoek plaats bij mensen met Alzheimer en Parkinson, maar er zijn hier nog geen resultaten van bekend. Wel blijkt dat Curcumine een positieve invloed heeft op de schadelijke processen die in de hersenen plaats vinden bij de ziekte van Parkinson en Alzheimer. Curcumine en Kanker: Er bestaat grote interesse voor de rol van Curcumine in de behandeling van kanker. Inzichten in de wijze waarop tumoren ontstaan en uitbreiden zijn duidelijk veranderd ten opzichte van een aantal jaren geleden en kunnen de werking van Curcumine helpen verklaren.

5 Gouden melk De haarlemmerolie in de Ayurveda. In de 17 e eeuw introduceerde de Haarlemmer Claes Tilly de Haarlemmerolie, een olie met geheime receptuur, die alom werd geprezen vanwege de genezende en zuiverende werking. Haarlemmerolie was een soort van panacee, een remedie tegen allerlei ziekten waaraan een levensverlengende werking wordt toegekend. Gouden melk is een vergelijkbaar product; een oud ayurvedisch recept waaraan vele therapeutische werkingen worden toegekend. Het grote verschil met Haarlemmerolie is dat de receptuur van de Goudenmelk openbaar is, met kurkuma als belangrijkste ingrediënt. Gouden melk wordt over het algemeen in de ochtend op een nuchtere maag gedronken of s avonds voor het slapen gaan. Receptuur: 1 theelepel kurkuma ¼ kopje water 1 kopje amandel/rijst/kokosmelk 1 eetlepel honing en snuifje kaneel Bereiding: Kook de kurkuma, water en melk (rijstmelk of amandelmelk) op ongeveer minuten op een laag pitje. Doe het vuur uit en roer de olie er doorheen. Voeg de honing pas toe als de Gouden melk wat afgekoeld is. Vlak voor het drinken.

6 Gouden Pasta: Het is ook mogelijk om de Gouden melk in twee stappen te maken, waarbij in de eerste stap een Gouden pasta wordt gemaakt die later met de melk en honing gemengd wordt. Neem voor de gouden pasta ¼ kopje kurkuma poeder, ½ theelepel zwarte peper en ½ kopje water. Mix eerst alle ingrediënten in een pan. Verhit het geheel langzaam en blijf roeren tot er een pasta ontstaat. Laat de pasta afkoelen, doe de pasta in een afsluitbare(donkere glazen) pot en plaats deze in de koelkast. Met deze pasta heeft u de basis van de Gouden melk. Een halve theelepel pasta verwarmt u voor het gebruik met een kopje amandel melk, een theelepel kokosolie en eventueel wat honing en kaneel die u vlak voor gebruik toevoegt.

7 In gesprek met. Rianne van der Palen, Energetisch Systeem therapeute In 1999 begon Rianne met Reflexzone Therapie, waarnaast ze zich ook schoolde in de Chinese,- en orthomoleculaire geneeswijze. Als therapeute koppelt Rianne haar inzichten en kennis met intuïtie, om te komen tot een optimale behandeling. De laatste jaren maakte ze kennis met familie,- en systeemopstellingen en is enthousiast over de waarde die dit heeft in een behandeling. Rianne is zich hier verder in gaan verdiepen en behaalde de opleiding tot Energetisch Systeem Therapeute en eind 2016 rondt ze de Docentenopleiding Systeem Therapie af. Inmiddels heeft ze al heel veel cliënten kunnen helpen met deze vorm van therapie. Het is ongelooflijk wat je met een opstelling kunt bereiken! Rianne is uitgegroeid tot een therapeute met haar eigen unieke vorm. In deze nieuwsbrief wil ze ons een kijkje geven in haar werk in de praktijk.

8 Wil je ons vertellen hoe je op het pad van therapeute terecht bent gekomen? Had je altijd al de ambitie om later als therapeut werkzaam te kunnen zijn? Dat pad is ontstaan na een lange zoektocht naar mezelf; pas in mijn midden 40-ger jaren kwam ik in de vorm terecht die echt bij me hoorde. Een laatbloeier wat dat betreft, maar er gingen heel wat ervaringen aan vooraf. Je hebt een heel aantal jaren als voetreflexzone therapeute gewerkt. Inmiddels ben je ook opstellingstherapeute. Hoe maakte je kennis met (familie)opstellingen? Mijn collega in Valkenswaard volgde de opleiding in Soerendonk bij Pierre Rooijmans. Ik was nieuwsgierig en ging een keer mee; dat was een bijzondere ervaring. Vervolgens laat je dit niet meer los. Je ziel duwt je als het ware die kant op. In 2013 begon ik zelf met de opleiding. De eerste twee jaren waren heel zwaar. In de praktijk van Opstellingen gelden de kosmische wetten. Ik was altijd al met spirituele ontwikkeling bezig, maar deze wetten zetten mijn wereld toch nog op zijn kop. Kun je toelichten wat kosmische wetten inhouden? Kosmische wetten geven je volledige verantwoordelijkheid over alles wat er met je gebeurt in dit leven; een helemaal op eigen benen staan. Alles wat je in de buitenwereld tegenkomt, wijst je op je eigen thema's en kun je alleen maar in jezelf oppakken. Je verleden en heden kun je niet veranderen; je toekomst kun je veranderen, door iets in jezelf te veranderen...

9 Wat is een familieopstelling? Een familie wordt in dit verband vaak aangeduid als een "systeem" waarmee aangegeven wordt dat het bestaat uit kleine onderdelen die als geheel moeten samenwerken Jouw leven speelt zich af in meerdere systemen. Dat kan je gezin zijn, maar ook een bedrijf, de familie waar je uit voort komt of bijvoorbeeld een hechte oude vriendenclub. Het is een groep met haar eigen regels en wetten, waar iedereen zo zijn rol heeft. NB MAAR OOK JOUW EIGEN LICHAAM IS EEN SYSTEEM OP ZICH!. Het netwerk, de rollen en patronen zijn doorgaans onzichtbaar. Maar ze bepalen in heel veel gevallen hoe je je gedraagt, of vooral, hoe je je niet kunt gedragen. Je kunt het bijna niet zien, maar het komt wel naar buiten; in jouw klachten. Je ervaart soms bepaalde situaties in je leven die telkens terugkomen of maar niet lijken op te lossen. Voorbeelden hiervan zijn geldgebrek, het niet realiseren van je doelen, het ontbreken van- of onduidelijk leiderschap, verstoorde werkrelaties, conflicten of zelfs terugkerende- fysieke klachten. De methodiek van (familie)opstellingen van de Duitse therapeut Bert Hellinger helpt om inzicht te krijgen aan welke voorwaarde niet wordt voldaan waardoor disbalans en dus de genoemde symptomen zijn ontstaan. Zo kun je door de methodiek van een opstelling, zonder veel woorden, helder krijgen welke plek ieder in je familie en/of organisatie inneemt. Dit inzicht kan vervolgens leiden tot het oplossen van de genoemde symptomen.

10 Wat doet een opstelling? Met een opstelling krijg je de onzichtbare onbewuste processen en patronen in jouw systeem klip en klaar te zien. Je staat letterlijk tussen de mensen uit jouw systeem. Dat levert bijna altijd onmiddellijk inzicht op. De abstracte en onmerkbare onderlinge patronen worden plotsklaps zichtbaar. Je ziet relaties, je herkent gedrag en je snapt meteen wat jouw kan helpen. De opstelling laat ons een verborgen dynamiek of half bewuste verbanden zien. Maar ook krijgen we inzicht in hoe we ons, liefdevol, los kunnen maken uit de verstrikkingen. Je beleeft wie je bent én waarom je zo bent. Dat is soms best even heftig. Je ziet het. Tussen jouw dierbaren. Je beleeft wat je anders zou analyseren en bestuderen. En door die beleving begrijp je het allemaal pas echt goed. Hoe werkt zo n opstelling? Als je een opstelling doet, dan doe je dat zonder dat andere familieleden of collega s aanwezig zijn. Uiteraard mag dat wel maar het is niet nodig dat in een opstelling mensen die je kent aanwezig zijn. In een kort gesprek geeft de vraagsteller aan wat het thema is. Op basis daarvan beslist de begeleider welke delen worden opgesteld. Om in een opstelling zichtbaar te kunnen maken wat in je familie of in je leven speelt, wordt gebruik gemaakt van zogenaamde representanten. Representanten zijn mensen uit de groep waarin je de opstelling doet, mensen die iets of iemand uit jouw systeem vertegenwoordigen, bijvoorbeeld: vader, moeder en de vraagsteller zelf.

11 De cliënt samen met de begeleider kiest tijdens de opstelling representanten voor de familieleden. Deze representanten worden op een bepaalde manier in de ruimte opgesteld. Als de vraagsteller de representanten zelf opstelt is het belangrijk dat de cliënt niet een van te voren bedacht beeld opstelt, maar zonder na te denken met de aandacht naar binnen gericht de representanten op hun plaats zet. Hiermee is het werk van de vraagsteller klaar. Dan gebeurt er telkens weer iets verrassends. Door de plaats die representanten nu innemen in een (familie)systeem waar ze vooraf totaal niets van wisten komt informatie vrij die te maken heeft met het onderwerp van de vraagsteller. In het proces daarna worden representanten verschoven en dialogen gevoerd om een gezonde plek voor de leden te vinden, met name voor de representant van de cliënt. Dit proces kan zeer helend zijn. Oude verstrikkingen en patronen worden losgelaten en nieuwe gezonde beelden geïntegreerd. Vaak komen inzichten tijdens of vlak na een opstelling. Ook is het mogelijk dat het een tijd (incubatietijd) duurt voor helder wordt wat in een opstelling was te zien. Bovenstaande is een poging een uitleg te geven voor mensen die opstellingen niet kennen. Wat in een opstelling gebeurt is moeilijk uit te leggen, als je nog nooit een opstelling hebt gezien is mijn verhaal misschien heel verwarrend en niet te begrijpen, een opstelling begrijp je meestal pas door hem zelf te ervaren en dat kan door deelname aan een opstelling. Wat belangrijk is, je hebt geen enkele voorkennis nodig om aan een opstelling deel te nemen. Begrijp ik dat er meerdere mensen nodig zijn voor een opstelling? Dat is alleen maar zo als je een familie, een bedrijf, organisatie of voetbal elftal opstelt; in mijn praktijk werk ik meestal met het systeem van mijn cliënt; lichaam, geest en ziel vormen jouw unieke systeem. In deze energetische systeem opstelling sta je als cliënt samen met mij in de opstelling. Hier wordt dus geen gebruik gemaakt van representanten.

12 Welke klachten kunnen geholpen worden middels een opstelling? Zijn dit alleen emotioneel/psychische klachten of ook lichamelijke klachten? Alle klachten, vragen,frustraties etc. kun je opstellen. In een opstelling communiceer je met het Onbewuste; je sluit je als het ware aan op de grote kosmische internet- computer. Daar ligt alle informatie.als therapeute ben je geoefend om hier mee te werken, maar iedereen kan het voelen. En dat is nou zo mooi eraan..het grootste gedeelte van ons is ons lichaam.en daar kun je alles ge-waar-worden. Voor wie kan een (familie}opstelling helend werken? Opstellingen kunnen verhelderende en bevrijdende inzichten geven voor mensen die worstelen met vragen over: relaties met een (samenwerkings-)partner, met ouders, broers of zussen, met kinderen, het eigen leven, over (gedrags-)patronen die steeds terugkomen, over een diep onverklaarbaar verdriet of het steeds vastlopen in bijvoorbeeld werksituaties. Specifieke problemen waarbij een familieopstelling uitkomst kan bieden: Relatieproblemen Bindingsangst Onzekerheid, gebrek aan zelfvertrouwen, vermoeidheid Psychische problemen, zoals depressie, anorexia, boulimia Verslavingsgedrag en suïcidale neigingen Ziekten, zoals burn- out, chronisch vermoeidheidssyndroom Werkgerelateerde problemen

13 Opvoedingsproblemen Je draai niet vinden Geen voldoening/bevrediging in het leven vinden Is één sessie voldoende om tot resultaat te komen of zijn meerdere sessies nodig? Je begint met dat wat er bovenop ligt; het gaat bij opstellingen altijd om onbewuste ervaringen die nog niet verwerkt zijn. Hierdoor roep jij in de buitenwereld steeds dezelfde situaties op, omdat je ziel wil dat je de onderliggende ervaring gaat verwerken. Als je met dit systeem begint, begin je dus altijd met dat wat bovenop ligt. Als een soort ui, pel je laagje voor laagje af. Je kunt nooit in een keer alle onverwerkte ervaringen oppakken; je zou omvallen!! Dus afhankelijk van de heftigheid van je thema s, heb je vaak meer opstellingen nodig om tot bewustwording te komen. Er zijn echter ook klanten die na het uitwerken van een thema, echt een hele tijd vooruit kunnen.

14 Is er nog iets dat je onze lezers wilt meegeven? Naast individuele opstellingen ga ik dit jaar ook met kleine groepen werken rondom een thema; ik begin met het thema OORSUIZEN. Dit is een heftig signaal, waar steeds meer mensen mee te maken krijgen en moeilijk op te lossen met wat wij in onze Praktijk nog meer doen(orthomoleculair, bioresonantie, reflexzone ) Inmiddels heb ik al een aantal bijzondere ervaringen met OORSUIZEN opgedaan. Mijn tweede groepsworkshop gaat over Wat bomen ons kunnen spiegelen We gaan in deze workshop de natuur in en met een collega combineer ik mijn workshop met intuïtief schilderen als afsluiting.. Voor mij een nieuwe manier van werken en ik heb er veel zin in!

15 Heeft u bij het lezen van deze nieuwsbrief nog vragen, of wilt u zich opgeven voor een groepsworkshop of individuele opstelling, dan kunt u dit doen door te mailen naar: info@terralife.nl of het contact formulier in te vullen van onze website: De praktijk in Eindhoven

16 Verbouwing winkel in Helmond Vanaf zondag 7 februari tot Dinsdag 9 februari gaan wij de winkel in Helmond verbouwen. Volg onze facebook pagina voor foto s van de verbouwing. Woensdag 10 februari is de winkel weer gewoon open. Deze dag zullen er meerdere acties in de winkel zijn. Elke 10 de bezoekende klant krijgt deze dag 10% korting op zijn/haar aankoop. We zitten ook op het web! Bezoek ons op:

Thema: Leegte en zinloosheid moed

Thema: Leegte en zinloosheid moed Human BEing Thema: Leegte en zinloosheid moed Heb je dat ook wel eens? Dat je je afvraagt: waar doe ik het allemaal voor? Wat is de zin van mijn leven? Ik weet het niet meer. Of is dat alleen voorbehouden

Nadere informatie

Soeprecept. Verrassend lekker met diepvriesgroenten

Soeprecept. Verrassend lekker met diepvriesgroenten Soeprecept Verrassend lekker met diepvriesgroenten Pompoensoep 1 el olijfolie 120 gr ajuin 400 gr wortels 1 kg pompoen 1 el currypoeder 1 koffielepel fijngesneden gember, vers snuifje peper en zout naar

Nadere informatie

Gezonde recepten avondeten. Gezonde recepten avondeten

Gezonde recepten avondeten. Gezonde recepten avondeten Gezonde recepten Gezonde recepten Vraag jij je ook wel eens af wat gezonde recepten zijn en wat nu gezond is en wat niet? Er zijn zoveel geluiden in voedingsland, dat je soms de weg kwijt kunt raken. Wat

Nadere informatie

Training - Begeleiding - Coaching BALANS DE BAAS VOOR VROUWEN DIE MAMA ZIJN OF WORDEN

Training - Begeleiding - Coaching BALANS DE BAAS VOOR VROUWEN DIE MAMA ZIJN OF WORDEN Training - Begeleiding - Coaching BALANS DE BAAS VOOR VROUWEN DIE MAMA ZIJN OF WORDEN HERKEN JE DIT? Heb je steeds het gevoel het net niet goed genoeg te doen voor iedereen? Zijn de dagen te kort voor

Nadere informatie

Kurkuma Mogelijk bredere toepassing dan chemotherapie!

Kurkuma Mogelijk bredere toepassing dan chemotherapie! Kurkuma Mogelijk bredere toepassing dan chemotherapie! Nieuwsbericht 1 - februari 2011 jaargang 13 STICHTING NATIONAAL FONDS TEGEN KANKER voor onderzoek naar reguliere en aanvullende therapieën Uit medische

Nadere informatie

HAND-OUT. Training Systemisch kijken naar kinderen, KIKI Training & Coaching

HAND-OUT. Training Systemisch kijken naar kinderen, KIKI Training & Coaching HAND-OUT Training Systemisch kijken naar kinderen, KIKI Training & Coaching Als je je kast niet zelf opruimt, zullen je kinderen het voor je moeten doen. Training Systemisch kijken naar kinderen, KIKI

Nadere informatie

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week onderbouw Les 1 Online Dit ben ik! Besef van jezelf Forming Ik kan mezelf voorstellen aan een ander. Ken je iemand nog niet? Vertel hoe je heet. Les 2 Online Hoe spreken we dit af? Keuzes maken Norming

Nadere informatie

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Informatie voor cliënten Cliënten en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel hebben vaak nare dingen meegemaakt. Ze zijn geschokt

Nadere informatie

De Robijn Nieuwsbrief Januari 2008. Het wonder komt ongemerkt je geest binnen wanneer die even pas op de plaats maakt en stil is.

De Robijn Nieuwsbrief Januari 2008. Het wonder komt ongemerkt je geest binnen wanneer die even pas op de plaats maakt en stil is. De Robijn Nieuwsbrief Januari 2008 Lieve mensen, Allereerst wens ik iedereen een vreugdevol nieuw jaar toe. Misschien begin je dit jaar met de beste voornemens, zoals altijd en heb je bewust gekeken naar

Nadere informatie

Praktijk Avana. Nieuwsbrief September 2015

Praktijk Avana. Nieuwsbrief September 2015 Praktijk Avana Nieuwsbrief September 2015 Beste nieuwsbrieflezer, IK wil graag een behandelmethode, die ik zelf heel graag gebruik, onder de aandacht brengen Waarom? Omdat deze behandeling zo ontzettend

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Workshop Can DO. Astrid Hussaarts en Marco Heerings Trainers Can Do sessie leven

Workshop Can DO. Astrid Hussaarts en Marco Heerings Trainers Can Do sessie leven Workshop Can DO Astrid Hussaarts en Marco Heerings Trainers Can Do sessie leven Leeuwarden 23 april 2015 Diagnose MS Impact: Plaats, datum, tijd, behandelaar Vooronderstellingen t.a.v. Multiple Sclerose

Nadere informatie

Systemisch werken voor onderwijsprofessionals

Systemisch werken voor onderwijsprofessionals Systemisch werken voor onderwijsprofessionals Ze tje n o d ig? Nie u we in zich ten in je zelf? Waard e to evo e ge n aan gro ep sp ro ce ssen? Sy ste m isch werke n vo or o n d e rwijsp ro fe ssio n als

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule

1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule Werkboek Inhoudsopgave: 1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule 2. Het H.A.R.T. model 2.1. H.A.R.T. staat voor: 2.1.1. Mijn verhaal over oprechte communicatie 2.1.1: Hoofd Gebruik de rest van deze

Nadere informatie

Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie.

Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie. Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie. De cliënt krijgt een groot vel papier en kleurkrijt. De opdracht is: Teken je gezin van herkomst rond de etenstafel. Een werkvorm

Nadere informatie

Netwerk Ouderenzorg Regio Noord

Netwerk Ouderenzorg Regio Noord Netwerk Ouderenzorg Regio Noord Vragenlijst Behoefte als kompas, de oudere aan het roer Deze vragenlijst bestaat vragen naar uw algemene situatie, lichamelijke en geestelijke gezondheid, omgang met gezondheid

Nadere informatie

Het koken en eten mag je zelf doen, maar ik begeleid je daarbij. Stap voor stap.

Het koken en eten mag je zelf doen, maar ik begeleid je daarbij. Stap voor stap. Het koken en eten mag je zelf doen, maar ik begeleid je daarbij. Stap voor stap. EET PALEO 3 Inhoudsopgave Inleiding 6 Mijn Paleo verhaal 8 De 7 stappen in het kort 12 Stap 1 Richt je op de praktijk 14

Nadere informatie

Nummer 1 December 2011. Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien

Nummer 1 December 2011. Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien Nummer 1 December 2011 Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien LANDELIJK HEEFT 16% VAN DE JONGEREN PSYCHOSOCIALE PROBLEMEN. Scoop richt zich bij coaching, counseling en training

Nadere informatie

Mijn naam is Susanne Meijer, Guasha / Massage Therapeut en Psychosociaal therapeut, wonende in Bergen op Zoom.

Mijn naam is Susanne Meijer, Guasha / Massage Therapeut en Psychosociaal therapeut, wonende in Bergen op Zoom. Even voorstellen Graag wil ik me aan u voorstellen Mijn naam is Susanne Meijer, Guasha / Massage Therapeut en Psychosociaal therapeut, wonende in Bergen op Zoom. Voordat ik aan mijn praktijk begon heb

Nadere informatie

Aan de slag met de Werk Ster!

Aan de slag met de Werk Ster! Aan de slag met de Werk Ster! Werk Ster Copyright EgberinkDeWinter 2013-2014 Werk Ster Stappen naar werk De Werk Ster helpt je duidelijk te krijgen waar jij op dit moment staat op weg naar werk. Je krijgt

Nadere informatie

Omdat een Open Generatie Verleden verhindert om Jezelf te zijn! Dit geldt zowel voor ons individueel als als leefgemeenschap

Omdat een Open Generatie Verleden verhindert om Jezelf te zijn! Dit geldt zowel voor ons individueel als als leefgemeenschap Omdat een Open Generatie Verleden verhindert om Jezelf te zijn! Dit geldt zowel voor ons individueel als als leefgemeenschap Met het afsluiten van een open generatie verleden biedt je jezelf als mens de

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

een ademtest om een speciale bacterie in je maag op te sporen 13C-ureumtest

een ademtest om een speciale bacterie in je maag op te sporen 13C-ureumtest een ademtest om een speciale bacterie in je maag op te sporen 13C-ureumtest Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie door

Nadere informatie

Ontdek gerechten die écht wat voor je doen!

Ontdek gerechten die écht wat voor je doen! Ontdek gerechten die écht wat voor je doen! Voor meer Vitaliteit, een Hoge Energie en een Helder Hoofd Start met het Andere Ontbijt Nicky Beentjes PS De 5 elementen... Voor mij bekend uit de Feng Shui

Nadere informatie

PREVIEW. Probeer nu 1 dag DAVID DE JONGE JAREN VAN VIJF DAGEN: GOD, SPORT & JEZELF MET PRAKTISCHE, SPORT- EN PERSOONLIJKE VOORBEELDEN

PREVIEW. Probeer nu 1 dag DAVID DE JONGE JAREN VAN VIJF DAGEN: GOD, SPORT & JEZELF MET PRAKTISCHE, SPORT- EN PERSOONLIJKE VOORBEELDEN PREVIEW Probeer nu 1 dag DE JONGE JAREN VAN DAVID VIJF DAGEN: GOD, SPORT & JEZELF MET PRAKTISCHE, SPORT- EN PERSOONLIJKE VOORBEELDEN DAG 1 GOD ZIET JOU ZITTEN! Het is niet leuk om buitengesloten te worden,

Nadere informatie

Bij het gekozen thema: Het verlangen van God heb ik mij in de afgelopen dagen afgevraagd wat is mijn verlangen naar God?

Bij het gekozen thema: Het verlangen van God heb ik mij in de afgelopen dagen afgevraagd wat is mijn verlangen naar God? Geliefde mannen, Nog een poosje en dan wordt de mannenconferentie van 2015 gehouden. Bij het gekozen thema: Het verlangen van God heb ik mij in de afgelopen dagen afgevraagd wat is mijn verlangen naar

Nadere informatie

Cursus in Gestalt-psychologie.

Cursus in Gestalt-psychologie. Cursus in Gestalt-psychologie. De grondbeginselen uit de gestalt-psychologie en -therapie bevatten een schat aan kennis en wijsheid. Ze zijn zeer praktisch toepasbaar op persoonlijk vlak en in werksituaties

Nadere informatie

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN Gratis PDF Beschikbaar gesteld door vlewa.nl Geschreven door Bram van Leeuwen Versie 1.0 INTRODUCTIE Welkom bij deze gratis PDF! In dit PDF

Nadere informatie

OPLEIDINGSINSTITUUT VOOR INTEGRALE COACHING & THERAPIE

OPLEIDINGSINSTITUUT VOOR INTEGRALE COACHING & THERAPIE 2 0 1 4 OPLEIDINGSINSTITUUT VOOR INTEGRALE COACHING & THERAPIE Beste NEI-ers, NLP-ers, Collega s en geïnteresseerden. Trots kunnen we weer een nieuwsbrief vol met workshops en opleidingen laten zien. Het

Nadere informatie

Er was eens een heel groot bos. Met bomen en bloemen. En heel veel verschillende dieren. Aan de rand van dat bos woonde, in een grot, een draakje. Dat draakje had de mooiste grot van iedereen. Lekker vochtig

Nadere informatie

Centrum voor Psychotherapie

Centrum voor Psychotherapie Centrum voor Psychotherapie Je zit al een langere tijd niet goed in je vel. Op steeds dezelfde punten in je leven loop je vast. Je hebt al geprobeerd te veranderen. Waarschijnlijk heb je ook al behandelingen

Nadere informatie

Vijf natuurlijke pijnstillers die iedereen moet kennen.

Vijf natuurlijke pijnstillers die iedereen moet kennen. Vijf natuurlijke pijnstillers die iedereen moet kennen. Als je last hebt van pijn, is het moeilijk om je te concentreren op iets anders. Helemaal als de pijn chronisch wordt. De gevolgen daarvan hebben

Nadere informatie

Adalimumab (Humira) bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Maag-Darm-Levercentrum. Beter voor elkaar

Adalimumab (Humira) bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Maag-Darm-Levercentrum. Beter voor elkaar Adalimumab (Humira) bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Maag-Darm-Levercentrum Beter voor elkaar 2 Inleiding Uw behandelend arts heeft met u gesproken over het gebruik van Adalimumab (Humira).

Nadere informatie

Starten met Otezla, Psoriasis & artritis psoriatica. doet. zo doet u dat. Hoofdhuidpsoriasis. Vermoeidheid. Kwaliteit van leven.

Starten met Otezla, Psoriasis & artritis psoriatica. doet. zo doet u dat. Hoofdhuidpsoriasis. Vermoeidheid. Kwaliteit van leven. Psoriasis & artritis psoriatica Starten met Otezla, Vermoeidheid Kwaliteit van leven Worstenvingers en -tenen (dactylitis) Peesontsteking (enthesitis) zo doet u dat doet Hoofdhuidpsoriasis Jeuk Plaques

Nadere informatie

De geest creëert, voeding compenseert

De geest creëert, voeding compenseert De geest creëert, voeding compenseert Inhoud van deze nieuwsbrief Mededelingen De geest creëert, voeding compenseert Over mijn lijk Nieuw leven Oefenen Nieuw op mijn site Activiteiten Activiteiten van

Nadere informatie

HEADS LARGER THAN HANDS

HEADS LARGER THAN HANDS HEADS LARGER THAN HANDS Op zoek naar meer balans Drs. Annemarije Struik Psycholoog HOE ZIT HET MET JOU?? Quotes uit de praktijk Ik vind het allemaal zo leuk Ik geef dingen niet graag uit handen Als ik

Nadere informatie

MEDIATION EN FAMILIEOPSTELLINGEN. Verdiepingstraining

MEDIATION EN FAMILIEOPSTELLINGEN. Verdiepingstraining MEDIATION EN FAMILIEOPSTELLINGEN Verdiepingstraining Mediation en familieopstellingen Introductie Een effectieve mogelijkheid om helderheid en oplossingen te vinden voor vragen en problemen die u in uw

Nadere informatie

Depressie. Informatiefolder voor zorgteam. Zorgprogramma Doen bij Depressie UKON. Versie 2013-oktober

Depressie. Informatiefolder voor zorgteam. Zorgprogramma Doen bij Depressie UKON. Versie 2013-oktober Depressie Informatiefolder voor zorgteam Zorgprogramma Doen bij Depressie Inleiding Deze folder is bedoeld voor afdelingsmedewerkers die betrokken zijn bij de zorg voor een cliënt bij wie een depressie

Nadere informatie

Als je nog steeds hoopt dat oplossingen buiten jezelf liggen dan kun je dit boekje nu beter weg leggen.

Als je nog steeds hoopt dat oplossingen buiten jezelf liggen dan kun je dit boekje nu beter weg leggen. Theoreasy de theorie is eenvoudig. Je gaat ontdekken dat het nemen van verantwoordelijkheid voor je eigen denken en doen dé sleutel is tot a beautiful way of life. Als je nog steeds hoopt dat oplossingen

Nadere informatie

Nieuwsbrief Juni uit de Praktijk van Marja Tames

Nieuwsbrief Juni uit de Praktijk van Marja Tames Nieuwsbrief Juni uit de Praktijk van Marja Tames Lieve allemaal, Nog een laatste nieuwsbrief voor de zomervakantie. Misschien maak je plannen voor je vakantie of heb je die al gemaakt. Sommige van jullie

Nadere informatie

De Budget Ster: omgaan met je schulden

De Budget Ster: omgaan met je schulden De Budget Ster: omgaan met je schulden Budget Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Budget Ster MOTIVATIE EN VERANTWOORDELIJKHEID STRESS DOOR SCHULDEN BASISVAARDIGHEDEN STABILITEIT FINANCIEEL ADMINISTRATIEVE

Nadere informatie

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal,

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal, Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal, Veel te laat krijgen jullie deze nieuwsbrief. Ik had hem al veel eerder willen maken/versturen, maar ik

Nadere informatie

Oefeningen bij Masterclass Organisatieopstellingen

Oefeningen bij Masterclass Organisatieopstellingen Oefeningen bij Masterclass Organisatieopstellingen Kennismaken met opstellingen Deze oefening werkt goed als eerste kennismaking met opstellingen. Dit is een hele goede oefening om mensen te laten ervaren

Nadere informatie

GEZONDE ONTBIJT RECEPTEN WWW.OPTIMALEGEZONDHEID.COM

GEZONDE ONTBIJT RECEPTEN WWW.OPTIMALEGEZONDHEID.COM GEZONDE RECEPTEN ITALIAANSE KRUIDEN OMELET Voeg de uienringen en een eetlepel water toe aan een voorverwarmde pan. Bak de uien net zolang totdat het kleine beetje water in verdampt. Voeg daarna een kleine

Nadere informatie

Wat doet NIM Maatschappelijk Werk?

Wat doet NIM Maatschappelijk Werk? Wat doet NIM Maatschappelijk Werk? Hulp, informatie en advies voor iedereen die het nodig heeft Bij NIM Maatschappelijk Werk kan iedereen die het nodig heeft (in Nijmegen en de regio) aankloppen voor gratis

Nadere informatie

DÉ PRAKTIJK VOOR NATUURGENEESKUNDE. Mooi van binnen en van buiten! Wie wil meer balans en gezondheid in het leven?

DÉ PRAKTIJK VOOR NATUURGENEESKUNDE. Mooi van binnen en van buiten! Wie wil meer balans en gezondheid in het leven? DÉ PRAKTIJK VOOR NATUURGENEESKUNDE Mooi van binnen en van buiten! Wie wil meer balans en gezondheid in het leven? 0031 (0) 6 25 51 69 15 0031 (0) 70 369 76 41 INFO@SUDASHI.NL VOEDING Waarom ik schrijf

Nadere informatie

Relaties. HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo.

Relaties. HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo. Relaties HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo.org Relaties kunnen een belangrijke rol spelen bij het omgaan

Nadere informatie

9 Communicatie-tools. voor meer liefde, meer verbondenheid, meer intimiteit & betere communicatie

9 Communicatie-tools. voor meer liefde, meer verbondenheid, meer intimiteit & betere communicatie 9 Communicatie-tools voor meer liefde, meer verbondenheid, meer intimiteit & betere communicatie Maar één persoon Je hebt maar een persoon nodig om nieuwe ervaringen te introduceren VOORWOORD Geen enkel

Nadere informatie

Workshopbegeleider: Joanke Sierksma

Workshopbegeleider: Joanke Sierksma Workshopbegeleider: Joanke Sierksma Sinds 2004 werk ik in mijn eigen praktijk De Essentie te Leeuwarden als coach en stressconsultant. Mijn visie is dat ieder mens alles in zich heeft om zelf de regie

Nadere informatie

Een andere kijk, dezelfde persoon

Een andere kijk, dezelfde persoon Een andere kijk, dezelfde persoon Petra Zijderveld Systemisch Coach Internationaal gecertificeerd NLP trainer MfN Register Mediator De leraar Hij handelt door niets te doen Hij onderwijst door niet te

Nadere informatie

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen?

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Samenwerkingsverband NIP-NVO zorg voor mensen met een verstandelijke beperking 2014 1 Inhoud Voorwoord 3 Wat doet de psycholoog of orthopedagoog? 5

Nadere informatie

Onbewuste Verbindingen

Onbewuste Verbindingen Onbewuste Verbindingen Driedaagse bijscholing Systemisch Werken voor therapeuten en coaches De bijscholing wordt twee keer per jaar gegeven. Actuele data vind je op www.andrefuntherapie.nl/agenda Zoek

Nadere informatie

Hoe veel wil jij ervaren en kennen van familieopstellingen? Bij de Verheldering zijn er verschillende mogelijkheden: Opstellingenworkshop

Hoe veel wil jij ervaren en kennen van familieopstellingen? Bij de Verheldering zijn er verschillende mogelijkheden: Opstellingenworkshop Hoe veel wil jij ervaren en kennen van familieopstellingen? Bij de Verheldering zijn er verschillende mogelijkheden: Opstellingenworkshop 'Meer weten over familieopstellingen' dag Basisopleiding Systemisch

Nadere informatie

Beste KOOK-OOK klant,

Beste KOOK-OOK klant, Beste KOOK-OOK klant, Ieder seizoen kent weer andere soorten groente en fruit. In deze tijd van het jaar zijn deze soorten dan extra lekker, of zelfs alleen dan verkrijgbaar. Bovendien is het beter voor

Nadere informatie

Werkstuk MS 2009 gr. 8 Door Ehlana Haring 2 G H MS

Werkstuk MS 2009 gr. 8 Door Ehlana Haring 2 G H MS Werkstuk MS 2009 gr. 8 Door Ehlana Haring G H 2 MS Inleiding MS de afkorting van Multiple Sclerose. De oorzaak van MS is nog steeds niet bekend. Meestal treft MS mensen tussen hun twintig- en veertigste

Nadere informatie

COACH OPLEIDINGEN bij DE KLEINE JOHANNES

COACH OPLEIDINGEN bij DE KLEINE JOHANNES COACH OPLEIDINGEN bij DE KLEINE JOHANNES Dat we begeleiding en therapie kunnen geven via het beeld, de kleur en de vorm zal een belangrijk gegeven zijn in de toekomst. Mensen redeneren in cirkeltjes en

Nadere informatie

Proeven doe je met je tong. Op je tong zitten allemaal smaakpapillen. Je herkent daardoor dat banaan zoet smaakt en citroen zuur.

Proeven doe je met je tong. Op je tong zitten allemaal smaakpapillen. Je herkent daardoor dat banaan zoet smaakt en citroen zuur. Over de Tong Op heel veel scholen ga ik smaakproeven doen. Ook op jullie school! En jullie kunnen me daarbij helpen door aan mijn experimenten mee te doen. Als goede proefpersonen willen jullie je natuurlijk

Nadere informatie

Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen. Week 2: je bedrijf op orde Les 2: een goed businessmodel

Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen. Week 2: je bedrijf op orde Les 2: een goed businessmodel Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen Week 2: je bedrijf op orde Les 2: een goed businessmodel Pen en papier? Wat is een businessmodel? Jouw businessmodel is de manier waarop jij in business bent Twee

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Centrum voor BewustZijn

Nieuwsbrief. Centrum voor BewustZijn Nieuwsbrief Follow your it knows the way Centrum voor BewustZijn Nieuwsbrief nr. 1 28 januari 2016 Lieve mensen, In het Centrum voor BewustZijn hebben wij (Angela en Marjolein) onze krachten gebundeld.

Nadere informatie

Kennisquiz 1 Alcohol

Kennisquiz 1 Alcohol Kennisquiz 1 Alcohol Weet u welke klachten het gevolg kunnen zijn van alcoholgebruik? Test uw eigen kennis door de antwoorden te omcirkelen. Aan het einde van de quiz geven we de juiste antwoorden en de

Nadere informatie

DRAAIBOEK BIJSCHOLING SIGNALEREN = IETS DOEN MET WAT JE OPVALT

DRAAIBOEK BIJSCHOLING SIGNALEREN = IETS DOEN MET WAT JE OPVALT DRAAIBOEK BIJSCHOLING SIGNALEREN = IETS DOEN MET WAT JE OPVALT Met dit draaiboek (en de daarbij behorende bijlagen) kunt u een bij- of nascholingsbijeenkomst organiseren over signaleren. Deze bij- of nascholing

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

. "I am not what happened to me. I am what I choose to become."

. I am not what happened to me. I am what I choose to become. VERGEVING EN ZELFBEELD. "I am not what happened to me. I am what I choose to become." IS DEZE WORKSHOP IETS VOOR MIJ? Vaak denkt men bij vergeving aan mensen, die iets vreselijks is aangedaan of zelf een

Nadere informatie

1 HET BORDMODEL VAN PLATO 9 2 ONTSTEKING: DE ONGENODE GAST 19 3 DE SLAG OM DE DARMEN 33 4 WELKOM IN DE ONTSTEKINGSREMMENDE KEUKEN 49

1 HET BORDMODEL VAN PLATO 9 2 ONTSTEKING: DE ONGENODE GAST 19 3 DE SLAG OM DE DARMEN 33 4 WELKOM IN DE ONTSTEKINGSREMMENDE KEUKEN 49 Neem een politicoloog met een fotografisch geheugen en een verstrooide copywriter die op een goede dag hun baan opzeggen en een blog over voeding en gezondheid beginnen. Voeg daar een 87-jarige professor

Nadere informatie

Medicinale cannabis. Polikliniek pijnbestrijding. Beter voor elkaar

Medicinale cannabis. Polikliniek pijnbestrijding. Beter voor elkaar Medicinale cannabis Polikliniek pijnbestrijding Beter voor elkaar 2 Medicinale cannabis De specialist van het pijnteam heeft in overleg met u besloten tot het voorschrijven van medicinale cannabis. Medicinale

Nadere informatie

Mocht je deze 290 recepten graag willen hebben, dan vind je deze hier.

Mocht je deze 290 recepten graag willen hebben, dan vind je deze hier. Hier vind je de 7 overheerlijke Paleo recepten, die onderdeel uitmaken van de in totaal 290 recepten uit mijn e-books Smakelijk Paleo en 30 minuten Paleo. Mocht je deze 290 recepten graag willen hebben,

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Organisatie: Yvonne Roosen Uitvoering: Koekkoek en co vertegenwoordigd door:

Organisatie: Yvonne Roosen Uitvoering: Koekkoek en co vertegenwoordigd door: Cursussen bij Dressuurstal (Website: www.cursustotaal.nl) Organisatie: Yvonne Roosen Uitvoering: Koekkoek en co vertegenwoordigd door: Nel Koekkoek, sportpsycholoog, GZ- psycholoog BIG Marie-José Hulsman

Nadere informatie

Zorg door alternatieve geneeswijzen

Zorg door alternatieve geneeswijzen Zorg door alternatieve geneeswijzen Alternatieve geneeswijzen Inhoud Alternatieve geneeskunde 3 Homeopathie 6 Fytotherapie 8 Orthomoleculaire geneeskunde 10 Advies 11 Alternatieve geneeswijzen is een verzamelnaam

Nadere informatie

Systemisch Dynamisch Werken voor mensen die met mensen werken

Systemisch Dynamisch Werken voor mensen die met mensen werken Systemisch Dynamisch Werken voor mensen die met mensen werken - intensieve, verrijkende en praktische leerervaring in systeemdynamisch werken - ervaringsgericht leertraject in vijf workshops met opdrachten

Nadere informatie

Chronische pijn 3 gouden tips die direct verlichting brengen

Chronische pijn 3 gouden tips die direct verlichting brengen Chronische pijn 3 gouden tips die direct verlichting brengen Leuk om je te leren kennen! Mijn naam is Harry Lolkema. Allereerst wil ik je hartelijk bedanken voor het downloaden van mijn e-book. Ik weet

Nadere informatie

Weekschema maken. Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken.

Weekschema maken. Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken. Weekschema maken Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken. Leer en oefen: Neem samen me de docent/assistent het fotoboek de

Nadere informatie

Beter in een groep. Inleiding groepsdynamica GMC-symposium Drs. Arjeh Mesquita

Beter in een groep. Inleiding groepsdynamica GMC-symposium Drs. Arjeh Mesquita Beter in een groep Inleiding groepsdynamica GMC-symposium Drs. Arjeh Mesquita Na deze bijeenkomst Weet je wat groepsdynamica is Heb je ervaren wat dynamiek doet Weet je hoe je je verder kunt bekwamen

Nadere informatie

Informatie brochure. Integratieve Kindertherapie

Informatie brochure. Integratieve Kindertherapie Informatie brochure Integratieve Kindertherapie De Praktijk Rijksstraatweg 39a (ingang aan de zijkant) 2121 AA BENNEBROEK Tel: 06-24223671 depraktijk@quicknet.nl Mijn naam is Linda Wennekers, moeder van

Nadere informatie

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN E-blog HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN In talent & groei Het is belangrijk om je talent goed onder woorden te kunnen brengen. Je krijgt daardoor meer kans om het werk te

Nadere informatie

Proeven van een dagje zonder vlees: kikkererwtenballetjes

Proeven van een dagje zonder vlees: kikkererwtenballetjes Proeven van een dagje zonder vlees: kikkererwtenballetjes Ingrediënten 170 g tomatenpuree 1 ui 1 bosje koriander olijfolie kurkuma 500 g gekookte kikkererwten uit blik kaneel 1 teentje look gember 1 bosje

Nadere informatie

LEEFREGELS EN IK-BEN OPVATTINGEN HERKENNEN

LEEFREGELS EN IK-BEN OPVATTINGEN HERKENNEN In deze huiswerkopdracht wordt uitgelegd wat leefregels en ik-ben-opvattingen zijn en het belang ervan bij het doorbreken van gewoontepatronen. Een voorbeeld van Marjolijn illustreert hoe leefregels en

Nadere informatie

Welkom bij Centrum Jeugd. Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden

Welkom bij Centrum Jeugd. Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden Welkom bij Centrum Jeugd Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden Welkom bij Centrum Jeugd Je gaat deelnemen aan een van de behandelingen bij Centrum Jeugd van GGz Breburg. De behandelaren

Nadere informatie

JESSE VAN DER VELDE SINT RECEPTEN 14 HEERLIJKE, GEZONDE RECEPTEN

JESSE VAN DER VELDE SINT RECEPTEN 14 HEERLIJKE, GEZONDE RECEPTEN JESSE VAN DER VELDE SINT RECEPTEN 14 HEERLIJKE, GEZONDE RECEPTEN Inleiding Sintrecepten Bedankt voor de aankoop van dit e-book, waarin je 10 overheerlijke Sintrecepten vindt - plus 4 bonusrecepten! Dit

Nadere informatie

Wat is methotrexaat? Hoe werkt MTX? Hoe goed werkt MTX?

Wat is methotrexaat? Hoe werkt MTX? Hoe goed werkt MTX? Methotrexaat Uw dermatoloog heeft met u gesproken over methotrexaat. Methotrexaat wordt ook wel MTX genoemd. In deze folder vindt u informatie over dit geneesmiddel. Hebt u na het lezen van de folder nog

Nadere informatie

Wil je meer weten over OPS, hieronder vind je de volgende onderwerpen:

Wil je meer weten over OPS, hieronder vind je de volgende onderwerpen: Wil je meer weten over OPS, hieronder vind je de volgende onderwerpen:. Een OPS patiënt. Wat is OPS en klachtenlijst? Oorzaken van OPS. Waar komt dat gif terecht? Natuurlijke ontgifting. Bioresonantie

Nadere informatie

Waar jongeren met NF1 tegenaan lopen Voorlopige bevindingen SPOT-NF1: een impressie

Waar jongeren met NF1 tegenaan lopen Voorlopige bevindingen SPOT-NF1: een impressie Waar jongeren met NF1 tegenaan lopen Voorlopige bevindingen SPOT-NF1: een impressie De collegezaal zat 31 januari vol met zo n 55 geïnteresseerden die benieuwd zijn naar de voorlopige resultaten van SPOT-NF1.

Nadere informatie

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Hoe presenteer ik mijzelf? Wat wil ik? Zorg voor je carrière Door het dagelijkse contact met mijn coach

Nadere informatie

Direct aan de slag met Baby- en kindergebaren

Direct aan de slag met Baby- en kindergebaren Direct aan de slag met Baby- en kindergebaren Inhoudsopgave Welkom Blz. 3 Wat zijn baby- en kindergebaren? Blz. 4 Voordat je begint Blz. 5 De eerste gebaren Blz. 6 & 7 Gebaren- tips Blz. 8 Veel gestelde

Nadere informatie

Een nieuw jaar nieuwe kansen en 9 tips die je helpen je doelen te bereiken. coaching en energetische therapie. www.pranakompas.nl

Een nieuw jaar nieuwe kansen en 9 tips die je helpen je doelen te bereiken. coaching en energetische therapie. www.pranakompas.nl Nieuwsbrief 2015-3: Een nieuw jaar nieuwe kansen en 9 tips die je helpen je doelen te bereiken coaching en energetische therapie www.pranakompas.nl Een nieuw jaar nieuwe kansen! 9 Tips die je helpen je

Nadere informatie

Dementie. Havenziekenhuis

Dementie. Havenziekenhuis Dementie Uw arts heeft met u en uw naasten besproken dat er (waarschijnlijk) sprake is van dementie. Mogelijk bent u hiervan geschrokken. Het kan ook zijn dat u of uw omgeving hier al op voorbereid was.

Nadere informatie

Waarom we een derde van ons leven missen 17. 2 Nieuwe wegen naar het innerlijke leven. Hoe de wetenschap dromen grijpbaar maakt 24

Waarom we een derde van ons leven missen 17. 2 Nieuwe wegen naar het innerlijke leven. Hoe de wetenschap dromen grijpbaar maakt 24 Inhoud inleiding Nieuw inzicht in onze dromen 11 i wat dromen zijn 1 Terugkeer naar een vergeten land Waarom we een derde van ons leven missen 17 2 Nieuwe wegen naar het innerlijke leven Hoe de wetenschap

Nadere informatie

Bewustwording dag 1 Ik aanvaard mezelf zoals ik nu ben.

Bewustwording dag 1 Ik aanvaard mezelf zoals ik nu ben. Het meditatieprogramma duurt veertig dagen en bestaat uit tien affirmaties. Het is fijn om gedurende dit programma een dagboek bij te houden om je bewustwordingen en ervaring op schrijven. Elke dag spreek

Nadere informatie

Is genezing van het Chronisch Vermoeidheidssyndroom en Fibromyalgie mogelijk via regressietherapie?

Is genezing van het Chronisch Vermoeidheidssyndroom en Fibromyalgie mogelijk via regressietherapie? Is genezing van het Chronisch Vermoeidheidssyndroom en Fibromyalgie mogelijk via regressietherapie? In 2007 ben ik gestart met de driejarige opleiding regressie- en reïncarnatietherapie bij het Tasso-instituut

Nadere informatie

Gelukskoffercoaching. Ik kan in drie woorden vertellen wat ik geleerd heb: I love me. Wael, 11 jaar. Gelukkig zijn kun je leren!

Gelukskoffercoaching. Ik kan in drie woorden vertellen wat ik geleerd heb: I love me. Wael, 11 jaar. Gelukkig zijn kun je leren! Gelukkig zijn kun je leren! Gelukskoffercoaching Missie GELUKKIG ZIJN KUN JE LEREN Gelukskoffercoaching wil kinderen op jonge leeftijd positief ondersteunen in hun individuele emotionele ontwikkeling.

Nadere informatie

Documentaire vrijheid Depressie

Documentaire vrijheid Depressie Documentaire vrijheid Depressie Anna Diouf en Rianne Horning MM2A 1 Inhoudsopgave Inleiding Het onderzoek Voice-over Filmplan Storyboard 2 Inleiding De afgelopen 4 weken hebben we in duo s een mini-documentaire

Nadere informatie

Ik wil dood suïcidaliteit

Ik wil dood suïcidaliteit Ik wil dood suïcidaliteit bij jongeren Mark De Bock Anneleen Franssens Annelies Kog Klinisch psychologen en orthopedagogen, psychotherapeuten UKJA Waar of niet waar? De meeste zelfmoorden gebeuren impulsief

Nadere informatie

Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw

Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw gedrag gevaarlijk is voor andere mensen. Dit mag nooit

Nadere informatie

Vermoeidheid bij MPD

Vermoeidheid bij MPD Vermoeidheid bij MPD Landelijke contactmiddag MPD Stichting, 10-10-2009 -van Wijlen Psycho-oncologisch therapeut Centrum Amarant Toon Hermans Huis Amersfoort Welke verschijnselen? Gevoelens van totale

Nadere informatie