Borstvergroting. Plastische Chirurgie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Borstvergroting. Plastische Chirurgie"

Transcriptie

1 1/6 Plastische Chirurgie Borstvergroting Inleiding Het is niet eenvoudig aan te geven welke vrouwen voor een borstvergrotende operatie kiezen. De wens naar grotere of steviger borsten leeft echter bij velen: jaarlijks worden in Nederland meer dan 3000 borstvergrotende operaties uitgevoerd. De borsten kunnen al sinds de puberteit klein of onderontwikkeld zijn. Soms neemt het volume van de borsten af na een zwangerschap of zijn de borsten slapper en kleiner geworden na een vermageringsdieet. Deze ingreep zal niet worden uitgevoerd bij jonge vrouwen onder de achttien. Het is belangrijk dat u de borstvergrotende operatie zelf wilt. Het moet geen wens zijn van mensen in uw omgeving, bijvoorbeeld uw partner. Een borstvergrotende operatie biedt over het algemeen geen oplossing voor sociale of seksuele problemen. Implantaten De meest eenvoudige, effectieve en duurzame mogelijkheid om borsten te vergroten, is met behulp van kunststofimplantaten. De implantaten bestaan uit een zakje van siliconenrubber, gevuld met siliconengel of een ander vulmiddel (bijvoorbeeld water). Er bestaan ook implantaten met een dubbele wand. Het binnenste volume is dan gevuld met siliconengel, het buitenste volume met fysiologische zoutoplossing. In ons ziekenhuis worden geen implantaten gebruikt van PIP of M-implant. Bij deze implantaten vindt momenteel een wetenschappelijk onderzoek plaats naar bepaalde, nadelige effecten hiervan. Voor meer informatie: zie Zoals bij iedere andere operatie moeten de voordelen van een borstvergroting goed worden afgewogen tegen de nadelen en de risico s. Deze zullen uitvoerig met u worden besproken. De levensduur van implantaten kan beperkt zijn. Geadviseerd wordt om in ieder geval tien jaar na de operatie weer een afspraak te maken met een plastisch chirurg. Voorbereidend gesprek De plastisch chirurg overlegt met u de grootte van het in te brengen implantaat. Over het algemeen wordt gestreefd naar borsten die passen bij uw postuur. Verder bespreekt de chirurg de plaats van de littekens. Zoals bij iedere operatie worden bij een borstvergroting blijvende littekens gemaakt. Ze vallen door hun plaats en kleur meestal nauwelijks op. De tepels kunnen na de operatie zowel gevoeliger als minder gevoelig zijn. Meestal herstelt het gevoel zich binnen enkele maanden. Dit is echter niet altijd het geval. De functie wordt in principe niet belemmerd. Borstvoeding blijft dus gewoon mogelijk. De implantaten worden onder het klierweefsel of onder de borstspier geplaatst. Onderzoek naar knobbeltjes of andere afwijkingen blijft goed uitvoerbaar.

2 2/6 Werkwijze De borstvergrotende operatie duurt gemiddeld één tot twee uur. De implantaten worden meestal via een snede in de huidplooi onder de borst ingebracht. Het is ook mogelijk om ze via een snede in de oksel of naast de tepel in te brengen. De implantaten worden tussen de borstklier en de borstspier geplaatst, of onder de borstspier direct op de ribben. De plastisch chirurg bespreekt met u wat de meest geschikt methode voor u is. Aan het eind van de operatie wordt de borst verbonden met een steungevend verband. In het wondgebied worden meestal twee drains (dunne slangetjes) aangebracht, die zijn verbonden met twee vacuümflesjes. Via de slangetjes wordt het wondvocht uit het operatiegebied afgevoerd. De drains worden verwijderd als er bijna geen vocht meer wordt geproduceerd. Als u met drains naar huis gaat, krijgt u de folder: Draininstructie mee. Wij adviseren u in dit geval de folder goed door te lezen. Voorbereiding op uw opname Een borstvergrotende operatie wordt meestal in dagbehandeling verricht. Voor algemene voorbereidingen verzoeken wij u om het boekje: Dagopname (bij operatie) te lezen. De operatie wordt over het algemeen onder volledige narcose verricht. Voor informatie over de anesthesie (narcose) adviseren wij u om de brochure: Uw operatie en anesthesie te lezen. Opname en verblijf Op de dag van de opname kunt U zich melden op de met u afgesproken verpleegafdeling. U kunt zich hier melden bij de secretaresse. Aankomst op de afdeling Op de verpleegafdeling maakt u kennis met de verpleegkundige. Zij/hij maakt u wegwijs op de afdeling en helpt u met de voorbereiding op de operatie. De verpleegkundige gaat met u een opnamegesprek aan en geeft uitleg over de operatie en nazorg. De voorbereiding op de operatie De verpleegkundige brengt u naar de kamer. Uw bloeddruk, lichaamstemperatuur en polsslag worden gemeten. De plastisch chirurg zal het operatiepatroon op de borsten tekenen. Vervolgens krijgt u operatiekleding aan en medicijnen tegen de pijn zodat die alvast kunnen inwerken. Ook krijgt u een tabletje waar u wat slaperig van wordt. Tijdens de operatie mag u geen contactlenzen, sieraden of piercings dragen. Uw bril, eventueel gebitsprothese en hoorapparaat mogen wel blijven zitten. De operatie De verpleegkundige brengt u op uw bed naar de holding (voorbereidingskamer) van de operatieafdeling. De anesthesioloog en een verpleegkundige bereiden u voor op de operatie. De plastisch chirurg heeft met u besproken wat hij gaat doen en hoe de operatie uitgevoerd gaat worden.

3 3/6 Na de operatie Na de operatie wordt u naar de recovery (uitslaapkamer) gebracht. Daar verblijft u ongeveer 30 tot 60 minuten, afhankelijk van hoe u zich voelt. Daarna haalt de verpleegkundige van de afdeling u weer op en brengt u terug naar uw kamer. U heeft een infuus voor het toedienen van vocht en eventueel medicijnen. U heeft een drukkend verband om de borst, dat enkele dagen blijft zitten. Soms zit er in beide borsten een dun slangetje (drain), welke aan een vacuümflesje is aangesloten, in de wond. Dit slangetje is om overtollig vocht af te voeren. Voordat u het ziekenhuis verlaat, verwijdert de plastisch chirurg in de meeste gevallen deze drains. De verpleegkundige komt regelmatig vragen hoe u zich voelt en controleert uw bloeddruk, polsslag, lichaamstemperatuur en het verband. Ook zal zij naar pijn informeren en u voldoende pijnstilling geven. De controles worden na de operatie regelmatig uitgevoerd, maar na verloop steeds minder vaak. Weer thuis Na een borstvergrotende operatie voelen de borsten soms pijnlijk en gespannen aan. Dit wordt binnen een paar dagen minder. Als de drains nog niet verwijderd zijn, krijgt u een afspraak mee voor het verwijderen ervan. Ook is een afspraak gemaakt voor controle op het spreekuur. Tijdens dit bezoek worden zo nodig de hechtingen verwijderd. De sportbeha draagt u de eerste 4 weken na de operatie dag en nacht. Daarnaast wordt soms een elastische band boven de borst geadviseerd. Alle bewegingen die u pijnloos kunt uitvoeren zijn toegestaan. U kunt de eerste zes weken na de operatie beter niet sporten, zwaar tillen of uw armen hoog boven het hoofd brengen. (zie ook de bijlage met adviezen. Voorzichtige massage van de borst met een crème of lotion kan het litteken soepeler maken. Vraag aan uw plastisch chirurg wanneer u hiermee mag beginnen. Klachten Na de operatie kunnen de tepels minder gevoelig zijn, of juist extra gevoelig. Dit herstelt meestal binnen enkele maanden, maar het kan ook blijvend zijn. Een litteken kan enkele maanden na de ingreep tijdelijk rood, dik en hard worden. Vrijwel elk implantaat zal in de loop van de tijd wat slijten. Het is dus mogelijk dat ze op een gegeven moment vervangen moeten worden, wat een nieuwe operatie betekent. Zo n operatie is alleen nodig als er klachten optreden. Resultaten Een borstvergroting is een veilige en betrouwbare chirurgische ingreep. Veel vrouwen zijn tevreden over de resultaten, maar toch blijft er soms nog wat te wensen over. Er blijven altijd littekens, die overigens meestal weinig of niet opvallen. U wordt naar beste kunnen behandeld, maar er kunnen geen garanties gegeven worden voor een goed resultaat of voor volledige symmetrie van de borsten. Soms is een tweede operatie nodig om een optimaal resultaat te bereiken. Dit brengt extra kosten met zich mee, die meestal niet door de verzekering worden vergoed.

4 4/6 Risico s en complicaties Net als bij elke andere operatie kunnen zich bij een borstvergroting complicaties voordoen. Een wond kan nabloeden of er kan een infectie optreden. In zeldzame gevallen wordt een implantaat uitgestoten. De kans op complicaties is dus wel aanwezig, maar is klein. De littekens kunnen na de ingreep tijdelijk rood en dik worden. Een gestoorde wondgenezing kan bovendien een blijvend breed litteken veroorzaken. Het lichaam vormt om elk ingebracht implantaat een bindweefsellaagje. Dit laagje wordt ook wel kapsel genoemd. Soms trekt het kapsel zich samen waardoor de borsten hard en onnatuurlijk rond worden. Het is onmogelijk te voorspellen bij wie dit gebeurt. Het komt wel voor dat er een verschil in kapselvorming is tussen twee borsten van dezelfde patiënt. Deze complicatie wordt wel onderzocht, maar er is nog geen oorzaak of behandeling voor gevonden. Wel wordt steeds meer gebruik gemaakt van implantaten met een ruwe buitenkant, waarbij overmatige kapselvorming minder lijkt voor te komen. In zeldzame gevallen gaat een implantaat kapot. Soms is dit te merken omdat er iets knapt en omdat de borst anders aanvoelt of van vorm is veranderd. Een kapot implantaat moet altijd vervangen worden. Verder zijn er de normale risico s van een narcose. Deze risico s zijn niet groter of kleiner dan bij een andere ingreep. De anesthesist bespreekt dit met u. Vergoeding Over het algemeen wordt een borstvergrotende operatie niet vergoed door de zorgverzekeraars. Alleen in uitzonderlijke gevallen wil de zorgverzekeraar de kosten dragen. De medisch adviseur van uw zorgverzekeraar zal u dan oproepen om te beoordelen of de operatie voor vergoeding in aanmerking komt. U moet er dus van uitgaan dat u de operatie zelf moet betalen. De plastisch chirurg informeert u over de totale kosten van de operatie. De inhoud van deze folder is grotendeels ontleend uit voorlichtingsmateriaal van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC). Vragen Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen of wilt u meer informatie? Belt u dan gerust naar de polikliniek Plastische Chirurgie in Winterswijk. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag van uur bereikbaar op telefoonnummer Ook bij problemen na de operatie kunt u dit nummer bellen. Wanneer zich thuis buiten kantooruren en binnen 24 uur na de operatie problemen voordoen, neem dan contact op met de afdeling Spoedeisende Hulp, T Geheimhouding en recht op privacy Alle medewerkers van ons ziekenhuis, dus ook artsen en verpleegkundigen, hebben een geheimhoudingsplicht. Alleen als u schriftelijk toestemming geeft, mogen zij gegevens aan derden verstrekken. Degenen die bij uw behandeling betrokken zijn, mogen alleen onderling gegevens opvragen en uitwisselen als dat voor uw behandeling nodig is. Het recht op privacy houdt nog meer in. Alle (para)medische, verpleegkundige en verzorgende handelingen moeten worden uitgevoerd zonder dat anderen dat kunnen zien. Een vertrouwelijk gesprek met een zorgverlener dient in een aparte ruimte gevoerd te worden. Wij doen ons best om deze afspraken na te komen. Meer informatie staat in de folder De rechten en plichten van de patiënt, verkrijgbaar op de afdeling.

5 5/6 Adresgegevens SKB Streekziekenhuis Koningin Beatrix Bezoekadres: Beatrixpark BN Winterswijk Postadres: Postbus GG Winterswijk T F info@skbwinterswijk.nl Website

6 6/6 Bijlage: Adviezen na een borst vergroting Wij adviseren u dringend de pleisters laten zitten tot de controle op de polikliniek. Mocht de wond onder de pleister nog wat lekken dan mag u het wel bij verbinden maar niet verwisselen. Gedurende de eerste 24 uur houdt u rust. Zorg ervoor, dat er iemand in de buurt is om u zo nodig te helpen. Probeer ieder uur even te lopen; dat is goed voor de bloedsomloop. Neem contact op met de polikliniek Plastische Chirurgie bij de volgende problemen: o Een bloeding die niet stopt, nadat u er gedurende 10 minuten stevig tegenaan hebt gedrukt met een handdoek o Abnormale zwelling en pijn in het operatiegebied o Heftige pijn die niet verdwijnt of erger wordt na het gebruik van pijnstillers o Infectie van de sneetjes; u merkt dat aan plaatslijke roodheid, zwelling, pijn en eventueel pus o Koorts boven 38,5 o C. De polikliniek is van maandag tot en met vrijdag van uur bereikbaar op telefoonnummer Wanneer zich buiten kantooruren en binnen 24 uur na de operatie problemen voordoen, neem dan contact op met de afdeling Spoedeisende Hulp, T Drukverhogende momenten dient u gedurende 6 weken te vermijden, dit betekent niet zwaar tillen, opdrukken of hoog te reiken en sporten. U draagt de BH (zonder beugels) gedurende 4 weken dag en nacht. Deze doet u over de pleister heen. U kunt bij de apotheek pijnmedicatie ophalen. Het is belangrijk dat u volgens voorschrift de medicatie inneemt. Op uw afsprakenkaart staat wanneer u terug moet komen bij de arts voor controle. Werken en sport: o Nadat u een paar dagen gerust hebt, kunt u weer wat aan normale lichaamsbeweging doen o Na 5 dagen mag u weer ontspannen fietsen en wandelen o Afhankelijk van het soort werk, dat u doet, kunt u na 2 weken weer aan het werk; overleg bij twijfel met de plastisch chirurg o Na 6 weken mag u weer zwaar werk doen o Na 6 weken kunt u weer voorzichtig beginnen met sporten Foldernummer: plc 168 versie augustus 2012

Opname en verblijf Op de dag van de opname kunt U zich melden op de met u afgesproken verpleegafdeling. U kunt zich hier melden bij de secretaresse.

Opname en verblijf Op de dag van de opname kunt U zich melden op de met u afgesproken verpleegafdeling. U kunt zich hier melden bij de secretaresse. Borstvergroting Inleiding U overweegt een borst vergrotende operatie. De wens naar grotere of steviger borsten leeft bij velen: jaarlijks worden in Nederland meer dan 3000 borst vergrotende operaties uitgevoerd.

Nadere informatie

Plastische chirurgie. Informatie borstvergroting

Plastische chirurgie. Informatie borstvergroting Plastische chirurgie Informatie borstvergroting Algemeen Het is niet eenvoudig aan te geven welke vrouwen voor een borstvergrotende operatie kiezen. De wens naar grotere of stevigere borsten leeft echter

Nadere informatie

Borstvergroting. Plastische chirurgie

Borstvergroting. Plastische chirurgie Borstvergroting Plastische chirurgie Inleiding Het is niet eenvoudig aan te geven welke vrouwen voor een borstvergrotende operatie kiezen. De wens naar grotere of steviger borsten leeft echter bij velen:

Nadere informatie

Scheper Ziekenhuis Emmen. Tel.: + 31 (0) 591-691 320 Fax: + 31 (0) 591-691 321 Web: www.plastici.nl

Scheper Ziekenhuis Emmen. Tel.: + 31 (0) 591-691 320 Fax: + 31 (0) 591-691 321 Web: www.plastici.nl Scheper Ziekenhuis Emmen Tel.: + 31 (0) 591-691 320 Fax: + 31 (0) 591-691 321 Web: www.plastici.nl ALGEMEEN Het is niet eenvoudig aan te geven welke vrouwen voor een borstvergrotende operatie kiezen. De

Nadere informatie

Borstvergroting Prothesen voorbereidend gesprek

Borstvergroting Prothesen voorbereidend gesprek Borstvergroting Borstvergroting Het is niet eenvoudig aan te geven welke vrouwen voor een borstvergrotende operatie kiezen. De wens naar grotere of steviger borsten leeft bij velen. De borsten kunnen

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Borstvergroting. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Borstvergroting. rkz.nl Patiënteninformatie Borstvergroting rkz.nl Inleiding Het is niet eenvoudig aan te geven welke vrouwen voor een borstvergrotende operatie kiezen. De wens naar grotere of steviger borsten leeft echter bij

Nadere informatie

Borstvergroting. Plastische chirurgie

Borstvergroting. Plastische chirurgie Borstvergroting Plastische chirurgie Inhoudsopgave Borstvergroting...4 Soorten prothesen...5 Voorbereidend gesprek...6 Voorbereiding op de operatie...8 De operatie...9 Na de operatie... 10 Mogelijke klachten...

Nadere informatie

Borstvergroting. Plastische Chirurgie. Inleiding. Borstvergroting

Borstvergroting. Plastische Chirurgie. Inleiding. Borstvergroting Plastische Chirurgie Borstvergroting Inleiding U heeft in overleg met uw arts besloten uw borsten te laten vergroten. Uw behandelend arts heeft u al informatie gegeven. In deze brochure kunt u alles nog

Nadere informatie

Borstvergroting Wat u moet weten als u uw borsten laat vergroten

Borstvergroting Wat u moet weten als u uw borsten laat vergroten Patiënteninformatie Borstvergroting Wat u moet weten als u uw borsten laat vergroten Inhoudsopgave Pagina Algemeen 4 Prothesen 5 Voorbereidend gesprek 5 Voorbereiding voor de operatie 5 Werkwijze tijdens

Nadere informatie

Ook bespreekt de plastisch chirurg met u op welke manier de implantaten worden geplaatst, onder het borstweefsel of onder de borstspier.

Ook bespreekt de plastisch chirurg met u op welke manier de implantaten worden geplaatst, onder het borstweefsel of onder de borstspier. Borstvergroting Veel vrouwen zijn niet tevreden over de grootte of het volume van hun borsten in verhouding tot de rest van het lichaam. Dit kan het gevolg zijn van zwangerschap of afvallen, waardoor de

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Borstvergroting. Borstvergroting

Patiënteninformatie. Borstvergroting. Borstvergroting Patiënteninformatie Borstvergroting Borstvergroting 876821 Borstvergroting.indd 1 1 31-08-18 09:20 Borstvergroting Polikliniek Plastische Chirurgie, route 0.6 Telefoon (050) 524 5980 Algemeen Neem bij

Nadere informatie

Borstvergroting. Plastische Chirurgie. Algemene informatie. Inleiding. Borstvergroting

Borstvergroting. Plastische Chirurgie. Algemene informatie. Inleiding. Borstvergroting Plastische Chirurgie Borstvergroting Algemene informatie Inleiding U heeft in overleg met uw arts besloten uw borsten te laten vergroten. Uw behandelend arts heeft u al informatie gegeven. In deze brochure

Nadere informatie

Voorbereiding op de operatie niet te scheren Tijdens de operatie Na de operatie

Voorbereiding op de operatie niet te scheren Tijdens de operatie Na de operatie Borstvergroting De wens naar grotere of steviger borsten leeft bij vele vrouwen. Jaarlijks worden in Nederland meer dan drieduizend borstvergrotende operaties uitgevoerd. De borsten kunnen al sinds de

Nadere informatie

Borstvergroting. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Borstvergroting. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Borstvergroting In overleg met uw arts heeft u besloten uw borsten te laten vergroten. In deze folder kunt u lezen wat een borstvergroting inhoudt en wat u na de ingreep kunt verwachten. Neem altijd uw

Nadere informatie

Borstvergroting Behandeling door de plastisch chirurg

Borstvergroting Behandeling door de plastisch chirurg Borstvergroting Behandeling door de plastisch chirurg Albert Schweitzer ziekenhuis augustus 2014 pavo 0733 Inleiding De plastisch chirurg heeft met u besproken dat u een borstvergrotende operatie zult

Nadere informatie

Borstvergroting. Plastische chirurgie. mca.nl

Borstvergroting. Plastische chirurgie. mca.nl Borstvergroting Plastische chirurgie mca.nl Inhoudsopgave Uw voorbereiding 3 Anesthesie 3 Opname 4 Hoe verloopt een borstvergroting? 4 Na de operatie 4 Leefregels 5 Complicaties 6 Mogelijkheden en verwachtingen

Nadere informatie

Inleiding 2. Wie komt in aanmerking voor een borstvergroting? 2. De protheses 2 Wat zijn de mogelijkheden? 3

Inleiding 2. Wie komt in aanmerking voor een borstvergroting? 2. De protheses 2 Wat zijn de mogelijkheden? 3 Borstvergroting Inhoudsopgave Inleiding 2 Wie komt in aanmerking voor een borstvergroting? 2 De protheses 2 Wat zijn de mogelijkheden? 3 Vóór de operatie 2 Aandachtspunten vóór de operatie Wat gebeurt

Nadere informatie

Buikwandcorrectie. Plastische chirurgie

Buikwandcorrectie. Plastische chirurgie 1/5 Plastische chirurgie Buikwandcorrectie Inleiding Door extreme vermagering, zwangerschappen, veroudering of operaties kan de buikwand zo ernstig verslappen dat een hangbuik ontstaat. Een hangbuik kan

Nadere informatie

Vervangen borstprothesen

Vervangen borstprothesen Vervangen borstprothesen U heeft samen met de plastisch chirurg gekozen voor een operatie waarbij de borstprothesen worden vervangen. In deze folder kunt u lezen wat de operatie inhoudt en wat u na de

Nadere informatie

Borstverkleining en/of borstcorrectie

Borstverkleining en/of borstcorrectie 1/5 Plastische Chirurgie Borstverkleining en/of borstcorrectie Inleiding Veel vrouwen hebben een probleem met te zware en/of hangende borsten. Grootte en vorm van de borsten zijn in de eerste plaats afhankelijk

Nadere informatie

Wie komt in aanmerking voor een borstvergroting

Wie komt in aanmerking voor een borstvergroting Borstvergroting Inhoudsopgave Inleiding 3 Wie komt in aanmerking voor een borstvergroting 3 De protheses 3 Wat zijn de mogelijkheden 4 Vóór de operatie 4 De opname 5 Wat gebeurt er bij de operatie 5 Na

Nadere informatie

Voorbereidend gesprek Voorbereiding op de operatie niet te scheren Tijdens de operatie

Voorbereidend gesprek Voorbereiding op de operatie niet te scheren Tijdens de operatie Borstreconstructie Na een borstamputatie kunt u ervoor kiezen om een borstreconstructie met een borstprothese te laten uitvoeren door de plastisch chirurg. Deze ingreep wordt door uw verzekeraar gezien

Nadere informatie

Borstverkleining / versteviging

Borstverkleining / versteviging Borstverkleining / versteviging Inleiding Veel vrouwen hebben een probleem met te zware en/of hangende borsten. Grootte en vorm van de borsten zijn in de eerste plaats afhankelijk van erfelijke aanleg.

Nadere informatie

Plastische chirurgie. Borstvergroting. www.catharinaziekenhuis.nl

Plastische chirurgie. Borstvergroting. www.catharinaziekenhuis.nl Plastische chirurgie Borstvergroting www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Wie komt in aanmerking voor een borstvergroting?... 3 De protheses... 3 Wat zijn de mogelijkheden?... 4 Vóór de operatie... 4 Aandachtspunten

Nadere informatie

Plastische chirurgie. Informatie borstverkleining

Plastische chirurgie. Informatie borstverkleining Plastische chirurgie Informatie borstverkleining Algemeen Zware of slappe borsten kunnen zowel psychisch als lichamelijk een zware last zijn. Vrouwen die een borstverkleining laten uitvoeren doen dit

Nadere informatie

Borstverkleining voorbereiding 1

Borstverkleining voorbereiding 1 Borstverkleining Borstverkleining Zware of slappe borsten kunnen zowel psychisch als lichamelijk een zware last zijn. Vrouwen die een borstverkleinende operatie laten uitvoeren doen dit meestal niet om

Nadere informatie

BORSTVERGROTING Plastische en Reconstructieve Chirurgie en Handchirurgie

BORSTVERGROTING Plastische en Reconstructieve Chirurgie en Handchirurgie BORSTVERGROTING Plastische en Reconstructieve Chirurgie en Handchirurgie 17812 Inleiding Veel vrouwen hebben problemen met een te kleine omvang van hun borsten. Een borstvergroting is in het algemeen goed

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Buikwandcorrectie. Buikwandcorrectie Buikwandcorrectie.indd 1

Patiënteninformatie. Buikwandcorrectie. Buikwandcorrectie Buikwandcorrectie.indd 1 Patiënteninformatie Buikwandcorrectie Buikwandcorrectie 876846 Buikwandcorrectie.indd 1 1 31-08-18 09:27 Buikwandcorrectie Polikliniek Plastische Chirurgie, route 0.6 Telefoon (050) 524 5980 Algemeen

Nadere informatie

Vervolgens gaat u naar het pre-operatieve spreekuur.

Vervolgens gaat u naar het pre-operatieve spreekuur. Buikwandcorrectie Inleiding Door extreme vermagering, zwangerschappen, veroudering of operaties kan de buikwand zo ernstig verslappen dat een hangbuik ontstaat. Een hangbuik kan met behulp van plastische

Nadere informatie

Borstverkleining en/of borstversteviging

Borstverkleining en/of borstversteviging Borstverkleining en/of borstversteviging Veel vrouwen hebben een probleem met te zware en/of hangende borsten. Door het gewicht van de borsten kunnen rug-, schouder- en/of nekklachten ontstaan. Ook wordt

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Borstvergroting. Polikliniek Plastische Chirurgie

PATIËNTEN INFORMATIE. Borstvergroting. Polikliniek Plastische Chirurgie PATIËNTEN INFORMATIE Borstvergroting Polikliniek Plastische Chirurgie 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze informatiefolder wil de polikliniek Plastische Chirurgie van het Maasstad Ziekenhuis u informeren

Nadere informatie

Inleiding 3. Verwachtingen en mogelijkheden 3 Littekens 3 Het gevoel in de tepel 3 Het resultaat van een borstlifting 4

Inleiding 3. Verwachtingen en mogelijkheden 3 Littekens 3 Het gevoel in de tepel 3 Het resultaat van een borstlifting 4 Borstlifting Inhoudsopgave Inleiding 3 Verwachtingen en mogelijkheden 3 Littekens 3 Het gevoel in de tepel 3 Het resultaat van een borstlifting 4 Vóór de operatie 4 Aandachtspunten vóór de operatie 4 Wat

Nadere informatie

Borstamputatie. Ablatio

Borstamputatie. Ablatio Borstamputatie Ablatio In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten om een borstamputatie te ondergaan ter behandeling van een tumor in uw borst. Het doel van de operatie is om het tumorweefsel

Nadere informatie

Borstverkleining en borstversteviging

Borstverkleining en borstversteviging Borstverkleining en borstversteviging Veel vrouwen hebben een probleem met te zware of hangende borsten. Door het abnormale gewicht of grootte van de borsten kunnen rug-, schouder- en/of nekklachten ontstaan.

Nadere informatie

Verwachting en mogelijkheden

Verwachting en mogelijkheden Borstlifting Inhoudsopgave Inleiding 3 Verwachtingen en mogelijkheden 3 Vóór de operatie 5 Wat gebeurt er bij de operatie 5 Na de operatie 6 Mogelijke complicaties en risico s 7 Wanneer neemt u contact

Nadere informatie

Borstamputatie. Borstamputatie. Ablatio

Borstamputatie. Borstamputatie. Ablatio Borstamputatie Ablatio In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten om een borstamputatie te ondergaan ter behandeling van een tumor in uw borst. Het doel van de operatie is om het tumorweefsel

Nadere informatie

Plastische chirurgie Borstverkleining en borstversteviging

Plastische chirurgie Borstverkleining en borstversteviging Plastische chirurgie Borstverkleining en borstversteviging U komt binnenkort naar Ziekenhuis Rivierenland om uw borsten te laten verkleinen of verstevigen. Veel vrouwen hebben een probleem met te zware

Nadere informatie

Borstvergroting. (mamma augmentatie) BeekmanKlinieken. Locatie Hilversum Van Linschotenlaan ES Hilversum T

Borstvergroting. (mamma augmentatie) BeekmanKlinieken. Locatie Hilversum Van Linschotenlaan ES Hilversum T Borstvergroting (mamma augmentatie) BeekmanKlinieken Locatie Hilversum Van Linschotenlaan 1 1212 ES Hilversum T +31 35 303 01 79 Locatie Lelystad Ziekenhuisweg 100 8233 AA Lelystad T +31 320 271 911 Locatie

Nadere informatie

Borstvergroting. Eerste consult borstvergroting. Wilt u zich weer zeker voelen over de vorm en grootte van uw borsten?

Borstvergroting. Eerste consult borstvergroting. Wilt u zich weer zeker voelen over de vorm en grootte van uw borsten? Borstvergroting Wilt u zich weer zeker voelen over de vorm en grootte van uw borsten? Kleine borsten zijn voor veel vrouwen de belangrijkste reden voor een borstvergroting. Maar ook verslapte borsten als

Nadere informatie

Buikwandcorrectie. Plastische chirurgie

Buikwandcorrectie. Plastische chirurgie 1/5 Plastische chirurgie Buikwandcorrectie Inleiding Door extreme vermagering, zwangerschappen, veroudering of operaties kan de buikwand zo ernstig verslappen dat een hangbuik ontstaat. Een hangbuik kan

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Borstverkleining

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Borstverkleining Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Borstverkleining z Met de plastisch chirurg hebt u een afspraak gemaakt voor een borstverkleining. In deze brochure krijgt u

Nadere informatie

Vóór de operatie krijgt u een gesprek met de anesthesioloog, een apothekersassistente en een opnameverpleegkundige.

Vóór de operatie krijgt u een gesprek met de anesthesioloog, een apothekersassistente en een opnameverpleegkundige. 1/6 Chirurgie Opheffen Darmstoma Inleiding Met de chirurg bent u overeengekomen dat uw stoma opgeheven wordt. Dit betekent dat de stoma wordt dichtgemaakt en de ontlasting weer via de normale weg gaat.

Nadere informatie

Buikwandcorrectie. Plastische chirurgie

Buikwandcorrectie. Plastische chirurgie 1/5 Plastische chirurgie Buikwandcorrectie Inleiding Aankomen, afvallen, zwangerschap, veroudering, de huid op uw buik krijgt veel te verduren. In sommige gevallen kan de buikwand hierdoor zo ernstig verslappen

Nadere informatie

Borstverkleining Algemeen

Borstverkleining Algemeen Borstverkleining Algemeen Zware of slappe borsten kunnen zowel psychisch als lichamelijk een zware last zijn. Vrouwen die een borstverkleinende operatie laten uitvoeren doen dit meestal niet om mooie borsten

Nadere informatie

Besnijdenis (Circumcisie)

Besnijdenis (Circumcisie) 1/5 Chirurgie Besnijdenis (Circumcisie) bij volwassenen Inleiding U wordt behandeld omdat de voorhuid van uw penis te nauw is. Bij een vernauwing van de voorhuid van de penis (phimosis) kan de voorhuid

Nadere informatie

Circumcisie (besnijdenis)

Circumcisie (besnijdenis) 1/6 Urologie Circumcisie (besnijdenis) bij volwassenen Inleiding U wordt behandeld omdat de voorhuid van uw penis te nauw is. Bij een vernauwing van de voorhuid van de penis (phimosis) kan de voorhuid

Nadere informatie

Inleiding 3. Verwachtingen en mogelijkheden 3. Vóór de operatie 4. De opname 4. Wat gebeurt er bij de operatie? 5.

Inleiding 3. Verwachtingen en mogelijkheden 3. Vóór de operatie 4. De opname 4. Wat gebeurt er bij de operatie? 5. Borstverkleining Inhoudsopgave Inleiding 3 Verwachtingen en mogelijkheden 3 Vóór de operatie 4 De opname 4 Wat gebeurt er bij de operatie? 5 Na de operatie 5 Leefregels na de operatie 6 Mogelijke complicaties

Nadere informatie

Algemene voorwaarden De algemene voorwaarden en informatie over privacy, rechten en plichten kunt u lezen op onze website.

Algemene voorwaarden De algemene voorwaarden en informatie over privacy, rechten en plichten kunt u lezen op onze website. Buikwandcorrectie Inleiding Door extreme vermagering, zwangerschappen, veroudering of operaties kan de buikwand zo ernstig verslappen dat een hangbuik ontstaat. Een hangbuik kan met behulp van plastische

Nadere informatie

Plaatsen, vervangen of verwijderen van een borstprothese

Plaatsen, vervangen of verwijderen van een borstprothese Plaatsen, vervangen of verwijderen van een borstprothese U wilt een borstprothese laten plaatsen, vervangen of verwijderen. In deze folder leest u meer over deze ingrepen. De borstprothese Een borstprothese

Nadere informatie

Borstvorming bij de man (gynaecomastie) Behandeling door de plastisch chirurg

Borstvorming bij de man (gynaecomastie) Behandeling door de plastisch chirurg Borstvorming bij de man (gynaecomastie) Behandeling door de plastisch chirurg Albert Schweitzer ziekenhuis pavo 1187 mei 2015 Inleiding De plastisch chirurg heeft met u besproken dat u geopereerd wordt

Nadere informatie

Borstverkleining. Plastische chirurgie

Borstverkleining. Plastische chirurgie Borstverkleining Plastische chirurgie Inhoudsopgave Borstverkleining 4 Mogelijkheden en verwachtingen 5 Voorbereiding op de operatie 6 De operatie 7 Na de operatie 9 Resultaten 10 Risico s en complicaties

Nadere informatie

Gynaecomastie. Plastische chirurgie

Gynaecomastie. Plastische chirurgie Gynaecomastie Plastische chirurgie In overleg met uw behandelend arts heeft u gekozen voor operatieve behandeling van de gynaecomastie (vergroting van de mannelijke borst). Deze operatie vindt plaats op

Nadere informatie

Borstreconstructie door de plastisch chirurg

Borstreconstructie door de plastisch chirurg Borstreconstructie door de plastisch chirurg Albert Schweitzer ziekenhuis Plastische Chirurgie november 2014 pavo 0711 Inleiding Veel vrouwen die na borstkanker één of beide borsten moet missen, overwegen

Nadere informatie

Plastische chirurgie. Borstlifting. www.catharinaziekenhuis.nl

Plastische chirurgie. Borstlifting. www.catharinaziekenhuis.nl Plastische chirurgie Borstlifting www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Verwachting en mogelijkheden... 3 Littekens... 3 Vóór de operatie... 5 De opname... 5 Wat gebeurt er bij de operatie?... 6 Na de operatie...

Nadere informatie

Circumcisie (besnijdenis)

Circumcisie (besnijdenis) 1/5 Urologie Circumcisie (besnijdenis) bij volwassenen in dagopname Inleiding U wordt behandeld omdat de voorhuid van uw penis te nauw is. Bij een vernauwing van de voorhuid van de penis (phimosis) kan

Nadere informatie

Borstreconstructie. Behandeling door de plastisch chirurg. Inleiding. Reconstructie mogelijkheden. Verwachtingen. Vergoeding van de operatie

Borstreconstructie. Behandeling door de plastisch chirurg. Inleiding. Reconstructie mogelijkheden. Verwachtingen. Vergoeding van de operatie Borstreconstructie Behandeling door de plastisch chirurg Inleiding Veel vrouwen die na borstkanker één of beide borsten moet missen, overwegen een borstreconstructie. Bij een borstreconstructie maakt de

Nadere informatie

Wat u moet weten als u uw borsten laat verkleinen

Wat u moet weten als u uw borsten laat verkleinen Patiënteninformatie Borstverkleining Wat u moet weten als u uw borsten laat verkleinen 1234567890-terTER_ Borstverkleining Wat u moet weten als u uw borsten laat verkleinen. U heeft een afspraak in Tergooi

Nadere informatie

Borstlifting. Poli Plastische Chirurgie

Borstlifting. Poli Plastische Chirurgie 00 Borstlifting Poli Plastische Chirurgie Inleiding Deze folder bevat algemene en aanvullende informatie over borstlifting. Borstlifting is een plastisch chirurgische operatie waarbij verslapte of hangende

Nadere informatie

Plastische chirurgie. Borstverkleining. www.catharinaziekenhuis.nl

Plastische chirurgie. Borstverkleining. www.catharinaziekenhuis.nl Plastische chirurgie Borstverkleining www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Verwachtingen en mogelijkheden... 3 Voorbereiding op de operatie... 4 Aandachtspunten vóór de operatie... 4 De opname... 5 Wat gebeurt

Nadere informatie

Borstverkleining en/of borstversteviging. Behandeling door de plastisch chirurg

Borstverkleining en/of borstversteviging. Behandeling door de plastisch chirurg Borstverkleining en/of borstversteviging Behandeling door de plastisch chirurg Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Veel vrouwen hebben een probleem met te zware

Nadere informatie

Borstvorming bij de man (Gynaecomastie)

Borstvorming bij de man (Gynaecomastie) 1/5 Plastische Chirurgie Borstvorming bij de man (Gynaecomastie) Inleiding Hier vindt u een globaal overzicht van de mogelijke oorzaken en klachten van gynaecomastie (borstvorming bij de man) en de meest

Nadere informatie

Galblaasoperatie: In één dag bezoek aan de chirurg en behandeling (One Stop Shop)

Galblaasoperatie: In één dag bezoek aan de chirurg en behandeling (One Stop Shop) 1/6 Chirurgie Galblaasoperatie: In één dag bezoek aan de chirurg en behandeling (One Stop Shop) Inleiding U heeft zich voor onderzoek en behandeling van galstenen via de huisarts aangemeld bij de polikliniek

Nadere informatie

Galblaasoperatie. Chirurgie

Galblaasoperatie. Chirurgie 1/7 Chirurgie Galblaasoperatie Inleiding Deze folder geeft u informatie over de galblaasoperatie (cholecystectomie). Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Nadere informatie

Plastische chirurgie. Informatie borstreconstructie

Plastische chirurgie. Informatie borstreconstructie Plastische chirurgie Informatie borstreconstructie Algemeen In het verleden kwam een borstkankerpatiënte pas voor een borst-reconstructie in aanmerking als zij als genezen werd beschouwd. Dat was meestal

Nadere informatie

Penisprothese. Algemene voordelen van een penisprothese. Algemene nadelen van een penisprotheses

Penisprothese. Algemene voordelen van een penisprothese. Algemene nadelen van een penisprotheses Penisprothese In overleg met de uroloog heeft u besloten tot het laten plaatsen van een penisprothese vanwege ernstige erectieproblemen. In deze folder leest u wat een penisprothese is, hoe de operatie

Nadere informatie

Gynaecomastie operatie

Gynaecomastie operatie Gynaecomastie operatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U heeft last van borstkliervorming. Binnenkort wordt u hieraan geopereerd. In deze folder leest u meer

Nadere informatie

Chirurgie. Amputatie

Chirurgie. Amputatie 1/5 Chirurgie Amputatie Inleiding Onder een amputatie wordt verstaan het afzetten van een deel van het menselijk lichaam, bijvoorbeeld een teen, voet, been, vinger, hand, arm, of een deel ervan. Duidelijk

Nadere informatie

Verwijderen van de sternumdraden

Verwijderen van de sternumdraden Cardiothoracale chirurgie Verwijderen van de sternumdraden www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl CTC006 / Verwijderen van de sternumdraden / 10-10-2013

Nadere informatie

Circumcisie (besnijdenis) bij een kind

Circumcisie (besnijdenis) bij een kind 1/5 Urologie Circumcisie (besnijdenis) bij een kind Inleiding Uw zoon wordt behandeld omdat de voorhuid van de penis te nauw is. Bij een vernauwing van de voorhuid van de penis (phimosis) kan de voorhuid

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Lipofilling Polikliniek Plastische Chirurgie

PATIËNTEN INFORMATIE. Lipofilling Polikliniek Plastische Chirurgie PATIËNTEN INFORMATIE Lipofilling Polikliniek Plastische Chirurgie Door middel van deze informatiefolder wil de polikliniek Plastische Chirurgie van het Maasstad Ziekenhuis u informeren over een lipofilling.

Nadere informatie

Voorbereiding operatie Als u samen met uw arts heeft besloten tot een operatie worden een aantal zaken voor u afgesproken.

Voorbereiding operatie Als u samen met uw arts heeft besloten tot een operatie worden een aantal zaken voor u afgesproken. Borstvergroting 2 Inleiding Het is niet eenvoudig aan te geven welke vrouwen voor een borstvergrotende operatie kiezen. De wens naar grotere of steviger borsten leeft echter bij velen: jaarlijks worden

Nadere informatie

Staaroperatie (Cataract)

Staaroperatie (Cataract) Oogheelkunde Staaroperatie (Cataract) Inleiding In overleg met uw behandelend oogarts ondergaat u binnenkort een staaroperatie. In deze brochure vindt u uitleg over staar en de gang van zaken voor, tijdens

Nadere informatie

Borstreconstructie: wisselen van weefselexpander naar definitieve borstprothese

Borstreconstructie: wisselen van weefselexpander naar definitieve borstprothese Plastische chirurgie Borstreconstructie: wisselen van weefselexpander naar definitieve borstprothese www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl PLA028

Nadere informatie

Ureteroscopie (onderzoek en/of

Ureteroscopie (onderzoek en/of 1/5 Urologie Ureteroscopie (onderzoek en/of verwijdering van steentjes in de urineleider) Inleiding Onderzoek heeft aangetoond dat er bij u een steentje aanwezig is in de urineleider (ureter). De ureter

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Dogear correctie. Polikliniek Plastische Chirurgie

PATIËNTEN INFORMATIE. Dogear correctie. Polikliniek Plastische Chirurgie PATIËNTEN INFORMATIE Dogear correctie Polikliniek Plastische Chirurgie 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze informatiefolder wil de polikliniek Plastische Chirurgie van het Maasstad Ziekenhuis u

Nadere informatie

Inleiding 2. Verwachtingen en mogelijkheden 2. Vóór de operatie 3 Aandachtspunten vóór de operatie 3. Wat gebeurt er bij de operatie?

Inleiding 2. Verwachtingen en mogelijkheden 2. Vóór de operatie 3 Aandachtspunten vóór de operatie 3. Wat gebeurt er bij de operatie? Borstverkleining Inhoudsopgave Inleiding 2 Verwachtingen en mogelijkheden 2 Vóór de operatie 3 Aandachtspunten vóór de operatie 3 Wat gebeurt er bij de operatie? 3 Na de operatie 4 Borstvoeding 4 Leefregels

Nadere informatie

MEDISCH CENTRUM WAALRE. Plastische chirurgie. Borstvergroting

MEDISCH CENTRUM WAALRE. Plastische chirurgie. Borstvergroting MEDISCH CENTRUM WAALRE Plastische chirurgie Borstvergroting Borstvergroting / Prothesewissel Het plaatsen van borstprotheses is een snelle, betrouwbare en duurzame methode voor het vergroten van uw borsten.

Nadere informatie

Soms vindt de patholoog, die het weefsel onderzoekt, dat niet al het tumorweefsel is verwijderd. Er volgt dan een tweede operatie.

Soms vindt de patholoog, die het weefsel onderzoekt, dat niet al het tumorweefsel is verwijderd. Er volgt dan een tweede operatie. Borstsparende operatie In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten om een borstsparende operatie te ondergaan ter behandeling van een tumor in uw borst. Het doel van de operatie is om het tumorweefsel

Nadere informatie

Littekenbreukoperatie

Littekenbreukoperatie Littekenbreukoperatie Albert Schweitzer ziekenhuis januari 2014 pavo 0207 Inleiding U wordt in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen voor een littekenbreuk operatie. In deze folder leest u meer over

Nadere informatie

Borstsparende operatie

Borstsparende operatie Borstsparende operatie Bestelnummer: 3735 Versie: februari 2018 www.borstkanker-zorg.nl Inleiding Deze folder is bedoeld om u uit te leggen wat een borstsparende operatie is en waar u bij de gehele behandeling

Nadere informatie

Borstverkleining of -versteviging

Borstverkleining of -versteviging Borstverkleining of -versteviging mca.nl Inhoudsopgave Oorzaak 3 Uw voorbereiding 3 Opname 4 Hoe verloopt een borstverkleining of -versteviging? 4 Na de operatie 5 Leefregels 5 Complicaties 6 Mogelijkheden

Nadere informatie

Borstverkleining. Poli Plastische Chirurgie

Borstverkleining. Poli Plastische Chirurgie 00 Borstverkleining Poli Plastische Chirurgie Inleiding U overweegt een operatie om uw borsten te laten verkleinen. Deze folder bevat algemene en aanvullende informatie over borstverkleining. De folder

Nadere informatie

Plastische Chirurgie. Hidradenitis Voorbereiding, nazorg en leefregels na het verwijderen van hidradenitis

Plastische Chirurgie. Hidradenitis Voorbereiding, nazorg en leefregels na het verwijderen van hidradenitis Plastische Chirurgie Hidradenitis Voorbereiding, nazorg en leefregels na het verwijderen van hidradenitis Algemeen Binnenkort wordt u opgenomen in het Diaconessenhuis, omdat u een operatie zal ondergaan,

Nadere informatie

Ziekenhuis Gelderse Vallei 2

Ziekenhuis Gelderse Vallei 2 Borstverkleining Uw plastisch chirurg heeft bij u geconstateerd dat er klachten zijn ontstaan als gevolg van te zware borsten. Samen met de plastisch chirurg heeft u besloten om een borstverkleinende operatie

Nadere informatie

Borstvergroting Plastische chirurgie

Borstvergroting Plastische chirurgie Borstvergroting Plastische chirurgie Inhoudsopgave Inleiding 3 Waarom een borstvergroting? 3 Voorbereiding 4 Medische fotografie 5 Hoe verloopt de operatie? 5 Na de operatie 5 Complicaties 6 Te verwachten

Nadere informatie

Borstamputatie met directe reconstructie bij DCIS

Borstamputatie met directe reconstructie bij DCIS Borstamputatie met directe reconstructie bij DCIS Bij een borstamputatie met directe reconstructie verwijdert de chirurg eerst het borstklierweefsel. De plastisch chirurg brengt vervolgens onder de borstspier

Nadere informatie

Borstverkleining of -versteviging.

Borstverkleining of -versteviging. Borstverkleining of -versteviging www.nwz.nl Inhoud Oorzaak 3 Uw voorbereiding 3 Opname 4 Hoe verloopt een borstverkleining of -versteviging? 5 Na de operatie 5 Leefregels 6 Complicaties 6 Mogelijkheden

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Afstaande oren. Polikliniek Plastische Chirurgie

PATIËNTEN INFORMATIE. Afstaande oren. Polikliniek Plastische Chirurgie PATIËNTEN INFORMATIE Afstaande oren Polikliniek Plastische Chirurgie Door middel van deze informatiefolder wil de polikliniek Plastische Chirurgie van het Maasstad Ziekenhuis u informeren over de correctie

Nadere informatie

Inleiding Deze folder is bedoeld om u uit te leggen wat een borstsparende operatie is en waar u bij de gehele behandeling rekening mee moet houden. U

Inleiding Deze folder is bedoeld om u uit te leggen wat een borstsparende operatie is en waar u bij de gehele behandeling rekening mee moet houden. U Borstsparende operatie Inleiding Deze folder is bedoeld om u uit te leggen wat een borstsparende operatie is en waar u bij de gehele behandeling rekening mee moet houden. U vindt hier adviezen voor de

Nadere informatie

WISSELEN OF VERWIJDEREN VAN BORSTPROTHESEN EN CAPSULECTOMIE PLASTISCHE EN RECONSTRUCTIEVE CHIRURGIE EN HANDCHIRURGIE

WISSELEN OF VERWIJDEREN VAN BORSTPROTHESEN EN CAPSULECTOMIE PLASTISCHE EN RECONSTRUCTIEVE CHIRURGIE EN HANDCHIRURGIE WISSELEN OF VERWIJDEREN VAN BORSTPROTHESEN EN CAPSULECTOMIE PLASTISCHE EN RECONSTRUCTIEVE CHIRURGIE EN HANDCHIRURGIE 332 Inleiding Bij het wisselen of verwijderen van borstprothesen worden implantaten,

Nadere informatie

Plastische chirurgie. Wenkbrauwlift.

Plastische chirurgie. Wenkbrauwlift. Plastische chirurgie Wenkbrauwlift www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Vóór de operatie... 3 Wat gebeurt er bij de operatie?... 4 Na de operatie... 5 Mogelijke complicaties en risico s... 6 Wanneer neemt

Nadere informatie

Endoscopische wenkbrauwlift

Endoscopische wenkbrauwlift Endoscopische wenkbrauwlift Inhoudsopgave Inleiding 3 Oorzaken 3 Voor de operatie 4 De opname 4 Wat gebeurt er bij de operatie? 5 Na de operatie 5 Leefregels na de operatie 6 Mogelijke complicaties en

Nadere informatie

GYNAECOMASTIE (BORSTVORMING BIJ MANNEN) PLASTISCHE EN RECONSTRUCTIEVE CHIRURGIE EN HANDCHIRURGIE

GYNAECOMASTIE (BORSTVORMING BIJ MANNEN) PLASTISCHE EN RECONSTRUCTIEVE CHIRURGIE EN HANDCHIRURGIE GYNAECOMASTIE (BORSTVORMING BIJ MANNEN) PLASTISCHE EN RECONSTRUCTIEVE CHIRURGIE EN HANDCHIRURGIE 507 Inleiding Gynaecomastie betekent borstvorming bij mannen. Bij de geboorte hebben zowel meisjes als jongens

Nadere informatie

Borstvorming bij de man (gynaecomastie) Behandeling door de plastisch chirurg

Borstvorming bij de man (gynaecomastie) Behandeling door de plastisch chirurg Borstvorming bij de man (gynaecomastie) Behandeling door de plastisch chirurg Wat is gynaecomastie? Ook mannen hebben borstklierweefsel. Bij jongens komt het regelmatig voor dat in de pubertijd onder invloed

Nadere informatie

Borstreconstructie. Afdeling Plastische Chirurgie

Borstreconstructie. Afdeling Plastische Chirurgie Borstreconstructie Afdeling Plastische Chirurgie Borstreconstructie Deze brochure is bedoeld voor vrouwen die in aanmerking komen voor een borstreconstructie. Van uw plastisch chirurg hebt u hierover informatie

Nadere informatie

Borstverkleining PLASTISCHE CHIRURGIE

Borstverkleining PLASTISCHE CHIRURGIE Borstverkleining PLASTISCHE CHIRURGIE U overweegt een operatie om uw borsten te laten verkleinen. Deze folder bevat algemene, aanvullende informatie over borstverkleining. De folder wordt u aangeboden

Nadere informatie

Galblaasoperatie. Chirurgie

Galblaasoperatie. Chirurgie 1/6 Chirurgie Galblaasoperatie Inleiding Deze folder geeft u informatie over de galblaasoperatie (cholecystectomie). Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Nadere informatie

BORSTVERKLEINING 047-150110

BORSTVERKLEINING 047-150110 BORSTVERKLEINING In deze folder geeft het Ruwaard van Putten ziekenhuis u algemene informatie over een borstverkleining in ons ziekenhuis. Wij adviseren u deze informatie zorgvuldig te lezen. Indien voor

Nadere informatie

Littekenbreukoperatie

Littekenbreukoperatie Littekenbreukoperatie Inleiding U wordt in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen voor een littekenbreukoperatie. In deze folder leest u meer over de opname in het ziekenhuis en de operatie. Een littekenbreuk

Nadere informatie

Borstamputatie met directe reconstructie

Borstamputatie met directe reconstructie Borstamputatie met directe reconstructie Bij een borstamputatie met directe reconstructie verwijdert de chirurg eerst het borstklierweefsel. De plastisch chirurg brengt vervolgens onder de borstspier een

Nadere informatie