Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "--- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- ---"

Transcriptie

1 INITIATIEFVOORSTEL Bouwen aan een Zwolse Architectuur Ambitie Aan: Van: Gemeenteraad Zwolle D66, Sonja Paauw ChristenUnie, Gerdien Rots Datum: oktober 2012 Onderwerp: Voorstel om te komen tot een Zwolse Architectuur Ambitie Inleiding Zwolle heeft ambities: in de top van beste binnensteden, groen, gezond en sociaal. Toekomstgericht en toekomstbestendig. Een leefbare stad, waar mensen niet alleen nu, maar ook over 20, 40 of 100 jaar graag wonen, werken en verblijven. Een stad waar mensen blij van worden en trots op zijn. Zwollenaren werken aan de genoemde ambities. Inwoners, ondernemers, vrijwilligers, werkgevers, werknemers, bestuurders en politici. Op ieder terrein en steeds meer integraal. We versterken elkaar. Om ambities te verwezenlijken, zijn boegbeelden nodig. Beelden waarmee de stad herkenbaar is. Zoals gebouwen of objecten die in het oog vallen. Gebouwen bieden onderdak. Huisvesting is hun primaire functie. Het bieden van fysieke bescherming. Maar dat is niet het enige. Gebouwen spreken. Gebouwen vertellen een verhaal. Ons verhaal. Ze spreken van transparantie of geslotenheid. Van toegankelijkheid of arrogantie. Van eenvoud of pretentie. De gebouwen van onze voorouders vertellen over hoe zij leefden. Onze gebouwen vertellen wie wij zijn.

2 Zwolle staat vol met gebouwen. Oude en moderne gebouwen. In het oog springende en onopvallende gebouwen. In Zwolle is de combinatie van stedenbouw en landschap merkbaar is. De stad kent een goede stedenbouwkundige basis. De Middeleeuwse stadskern, omringt door de historische gracht en de statige singels, vormt het hart van de stad. Daaromheen zijn de wijken zorgvuldig en in verschillende tijdsbeelden opgebouwd. Het rivierenlandschap vloeit van alle kanten de stad in. En, Zwolle kent architectonische kwaliteit. Opvallend zijn de nieuwe Isalaklinieken, HCO, de Hanzeboog, Gebouw X, de rechtbank, de bloemkoolwijken, de Krekenbuurt, de nieuwe brandweerkazerne, De Spiegel en De Fundatie. Tal van andere panden kennen bijzondere architectuur. De Architectuurgids Zwolle staat er vol mee. Maar wat zijn onze ambities als we praten over de toekomst? En: Wat is precies de Zwolse identiteit? Wat willen we uitstralen en versterken? Ondanks alle sterke punten die Zwolle heeft, is er nog geen uitgesproken, opgeschreven en gezamenlijk gemaakt verhaal of visie. Een verhaal dat iedereen kan vertellen. Het verhaal over onze Zwolse omgeving, over onze Zwolse gebouwen. Kortom, over onze stedelijke identiteit. Een Zwolse Architectuurambitie kan die identiteit versterken en zo bijdragen aan de herkenbaarheid, leefbaarheid en uitstraling van de stad. Doel Een Zwolse Architectuurambitie draagt bij aan de volgende doelen: (i) stimuleren van het openbare debat, kennisniveau en de betrokkenheid van bewoners; (ii) vergroten van de ruimtelijke kwaliteit door middel van architectuur; (iii) versterken van de Zwolse identiteit, gewenste uitstraling en leefbaarheid; (iv) creëren van een levendig architectuurklimaat; (v) de aantrekkelijkheid van de stad vergroten voor bewoners, bedrijven en bezoekers.

3 Hoofdstuk 1 Architectuur en architectuurbeleid Architectuur is de kunst van het ontwerpen van de gebouwde omgeving. Binnen de architectuur gaat het om het zoeken naar balans tussen schoonheid, stevigheid en bruikbaarheid. Architectuur gaat over gebouwen én over de inrichting van de openbare ruimte, groen, routing, infrastructuur, objecten, interieurs et cetera. De relatie tussen architectuur en stedenbouw is evident. Zonder een goed stedenbouwkundig raamwerk komt er ook geen goede architectuur. Architectuur gaat dus niet zozeer over de vraag of iets mooi of lelijk is. Het gaat om het organiseren van de zorg voor kwaliteit. Vormgeven van architectuurbeleid gaat verder dan de kwaliteit van individuele gebouwen en objecten. De samenhang met de omgeving (landschap, openbare ruimte, infrastructuur) en de culturele en cultuurhistorische context zijn van belang. Meerdere partijen, zoals opdrachtgever, ontwikkelaar, eindgebruiker, architect en gemeente, hebben een rol in het ontwerpproces. Ieder heeft verschillende wensen en belangen en mogelijk ook verschillende visies op wat architectonische kwaliteit is. Daarom is het van belang dat de gemeente haar architectuurvisie duidelijk maakt. Een heldere architectuurambitie trekt creativiteit en innovatie aan en geeft richting in het ontwerpproces. Door het formuleren van een architectuurbeleid verwoordt de gemeente de identiteit van de stad en geeft zij richting aan hoe die identiteit kan worden versterkt. Het architectuurbeleid is niet statisch maar geeft stof tot nadenken en debat. Op die manier wordt een gunstig architectuurklimaat gecreëerd, waarbij publiek en vakwereld worden betrokken bij hun omgeving. Architectuurbeleid helpt de gemeente bovendien om haar rol te kiezen. Het proces is daarbij minstens zo belangrijk als het uiteindelijke resultaat. Architectuurbeleid is het beleid waarin de gemeente uitspreekt welke identiteit de stad heeft, met welke architectonische kwaliteit de identiteit van de stad kan worden versterkt en op welke wijze architectuur een rol kan spelen in tot stand komingsproces van ruimtelijke kwaliteit. Voorbeelden van architectuurnota s zijn: - Architectuurnota Wassenaar architectuur gaat iedereen aan, zie - Architectuurnota Groningen tekenen voor de stad, zie - Architectuurnota Rotterdam architectuur en Rotterdam, zie Het architectuurbeleid omvat een visie op de stad als geheel. Tegelijkertijd zijn er plekken en gebieden in de stad, bijvoorbeeld de poorten van de stad, waar extra kwaliteit of onverwachte kwaliteit belangrijk kan zijn. Daar profiteert een veel groter gebied van mee.

4 Hoofdstuk 2 Architectuur en het interactieve planvormingsproces Architectuur is overal om ons heen. Iedere vierkante meter in Nederland is ingericht en vormgegeven. Om iets te zeggen over architectuur hoef je geen architect te zijn. Iedereen heeft wel een gevoel bij een gebouw of plek, iedereen is expert, iedereen kan meepraten over architectuur! (Bron: Nai) In Zwolle is burgerparticipatie (beginspraak) een belangrijk uitgangspunt bij beleidsvorming. Uitgangspunt is sámen plannen maken in een zo vroeg mogelijk stadium. De overheid bepaalt niet alleen. Evenmin bepaalt de (project)ontwikkelaar alleen. De burger praat mee en brengt zijn kennis en verbeelding in. Zo worden plannen veelkleuriger, creatiever en kwalitatief beter. Bovendien herkennen burgers de keuzes die uiteindelijk worden gemaakt, waardoor het draagvlak en vertrouwen groeit. In de afgelopen jaren heeft Zwolle op diverse beleidsterreinen ervaring opgedaan met beginspraak. In dit kader zijn met name de fysieke projecten zoals Prinsenpoort en Bagijneweide interessante voorbeelden. Inmiddels spreken we in Zwolle niet meer van beginspraak, maar van interactieve planvorming. Een architectuurvisie kan bijdragen aan het betrekken van burgers (van studenten tot kunstenaars, van geïnteresseerden tot direct omwonenden) bij het invullen van ruimtelijke, zelfs maatschappelijke opgaven. De afstand tussen burgers en professionals (zoals architecten) en overheid kan worden verkleind. Zodat breed gebruik wordt gemaakt van de creativiteit in de stad. Daarvoor is visie nodig op het planvormingsproces. Wanneer begint de planontwikkeling? Bij een stedenbouwkundige visie? Bij een voorlopig ontwerp? Bij een maatschappelijke uitdaging? verkenning van de opgave randvoorwaarden opstellen in stedenbouwkundig programma van eisen verkenning van mogelijkheden eerste bouwkundig ontwerp goedkeuring door welstand en inspraak door belanghebbenden definitief architectonisch ontwerp realisatie en evt bestemmingsplanwijziging Als burgers, architecten en andere professionals al in het allereerste stadium van een (ruimtelijke) opgave samen om tafel zitten, kan de professional bij de planontwikkeling veel meer rekening houden met de wensen, behoeften en ideeën van de burger. Dan is er nog ruimte voor out of the box-vragen zoals: Wat is dit voor gebied? Wat kan dit gebied betekenen voor de stad en haar burgers? Waaraan heeft de stad en haar inwoners behoefte? De Zwolse Architectuurambitie kan stimuleren dat architecten al in deze allereerste verkenning van de opgave meedenken met eigenaren, ontwikkelaars, burgers en stedenbouwkundigen. In Groningen gebeurt dit bijvoorbeeld door het organiseren van manifestaties (zie

5 hoofdstuk 4). Het is de creatieve taak van de architect om de wensen en behoeften van burgers enerzijds en de beleidsmatige en financiële kaders van de gemeente en/of opdrachtgever anderzijds bij elkaar te brengen en te combineren in creatieve en vernieuwende denkrichtingen. Juist in een tijd van economische crisis waarbij krimp, leegstand, krapte op de woningmarkt en de duurzaamheidsopgave voor grote uitdagingen zorgen, kan dit een bijzonder relevante fase in het planvormingsproces zijn. Dit vroegtijdig, creatief en vernieuwend meedenken in termen van mogelijkheden binnen de gegeven situatie is voor de architect een andere rol dan zijn of haar ontwerpende rol. De bouwkundige ontwerpfase is de fase waarin de architect zijn architectonisch ontwerp opstelt, binnen de dan gegeven randvoorwaarden en mogelijkheden. Daarnaast heeft de architect een belangrijke rol bij het begeleiden en versterken van plannen en initiatieven van burgers. Dan heeft hij een stimulerende en verbindende rol. Ook in de realisatiefase van een planontwikkeling kunnen burger en architect meer voor elkaar betekenen dan nu het geval is. Wanneer de Zwolse Architectuurambitie van de professional verlangt dat de architectuur spreekt van het Zwolse verhaal, dan moet dat ook worden verteld en toegelicht door architecten. Door burger en architect met elkaar in contact te brengen ontstaat er een gezamenlijke betrokkenheid op de ruimtelijke kwaliteit in de stad. Zo stimuleert een Zwolse Architectuurambitie de onderlinge betrokkenheid van burgers en architecten bij het vormgeven van de fysieke kwaliteit in de stad en groeit de trots op de kwaliteit die er nu is in de stad.

6 Hoofdstuk 3 Architectuurbeleid en de rol van de gemeente Voor de rol van de lokale overheid bestaan wettelijke instrumenten (Woningwet, WRO), die vooral geschikt zijn om een basiskwaliteit te garanderen. Gezien de ambities kan Zwolle een stap verder gaan. Om dat waar te maken zijn heldere uitgangspunten nodig. Een andere vereiste is draagvlak en een goede samenwerking met de talrijke betrokkenen bij ruimtelijke ontwikkelingen: het bedrijfsleven, het maatschappelijk middenveld, professionals op het gebied van ruimtelijke kwaliteit en uiteraard de inwoners. Naarmate een gemeente zich beter voorbereidt, zijn er meer kansen om sturing te geven, zowel op proces, als op inhoud. De gemeenteraad stelt de architectuurnota vast waarin de visie en de ambitie op het gebied van architectuur zijn beschreven. Er zijn verschillende rollen van de gemeente als we kijken naar de praktijk. Dit is altijd een publieke rol en daaruit vloeit voort dat zij altijd partner is in het proces om te komen tot kwaliteit. 1. Een aanjagende, stimulerende, ruimtescheppende rol zodat optimaal gebruik gemaakt wordt van de creativiteit uit de stad en de professional voor de betreffende ruimtelijke opgave. 2. Een faciliterende, voorwaardenscheppende rol teneinde een levendig architectuurklimaat te creëren. 3. Een kaderstellende rol vanuit de visie die gemeente op het betreffende gebied heeft. 4. Een motiverende en meedenkende rol als de gemeente geen ontwikkelaar is. 5. Een initiërende en ontwerpende rol (als opdrachtgever) als de gemeente wel zelf ontwikkelt. Als de gemeente zelf de regie heeft, is het mogelijk verder te gaan dan faciliteren en kaders stellen. Dan kan de ambitie zijn om een voorbeeld te stellen. Bij haar publieke rol hoort dat de gemeente het openbare debat en het kennisniveau en de betrokkenheid van bewoners stimuleert.

7 Hoofdstuk 4 Instrumenten om de architectuurambitie te realiseren Architectuurbeleid gaat om het organiseren van aandacht voor ruimtelijke kwaliteit. Gemeenten moeten samenwerken met professionele partijen, met bewoners en bedrijven om een aantrekkelijke omgeving te maken ook voor bezoekers van buiten. In de nota staan de ambities van de gemeente Zwolle op het gebied van architectuur en hoe deze worden gerealiseerd. Instrumenten die kunnen worden ingezet, zijn: Discussies met professionals over actuele zaken en opgaven voor de toekomst. Manifestatie(s) voor professionals (ook jonge) en geïnteresseerden over ruimtelijke opgaven in de stad (eventueel gekoppeld aan de structuurvisie) Manifestaties In Groningen is een traditie opgebouwd met manifestaties. Rondom een specifiek thema worden in een vooraf bepaalde periode activiteiten georganiseerd die de creativiteit en verbeeldingskracht op gang brengen. Aan de activiteiten doen bewoners en architecten mee. Een thema kan bijvoorbeeld zijn wat is de toekomst voor studentenhuisvesting in de stad? of wat zijn de mogelijkheden van dit specifieke gebied. De resultaten van een manifestatie zijn enerzijds een grote betrokkenheid op het specifieke thema en anderzijds het formuleren van nieuwe denkrichtingen rondom het specifieke thema. Voorbeelden van activiteiten tijdens een manifestatie zijn: Tentoonstelling op de specifieke lokatie en/of voor de specifieke doelgroep. Gesprek, debat en discussie met burgers, beleidsmakers, bouwers, architecten en ontwikkelaars. Workshops, lezingen en wandelingen op of over het specifieke thema. (bouw)kunstmarkt waarin kunstzinnige associaties met en interpretaties van het specifieke thema worden vertoond. Plan van aanpak voor publieksactiviteiten (bijvoorbeeld lezingen, rondleidingen, publicaties), hierin partners zoals het ZAP, Het Oversticht of de vrienden van de Stadskern betrekken. Aansluiting bij de Dag van de Architectuur Benoeming van een stadsarchitect/stadsbouwmeester/stadsbouwteam. Instellen Zwolse architectuurprijs Gebiedskenmerken en ambitie, visie en kader per gebied benoemen en omzetten in actief beleid Versterken van de rol van cultuurhistorie (i.v.m. identiteit van de stad)

8 Hoofdstuk 5 Plaats van architectuurambitie binnen beleid Er is al een beeldkwaliteitsplan binnenstad en schil, de omgevingsvisie, de welstandsnota, een structuurvisie, bestemmingsplannen. Waarom dan ook nog een architectuurnota? Zwolle werkt op vele manieren aan de ruimtelijke kwaliteit van de stad. Er is behoefte aan heldere uitgangspunten die de continuïteit en samenhang kunnen garanderen. Geen verzameling gebouwen, maar een samenhangend geheel creëren, uitgaande van de functies in de stad. Een architectuurnota is een aanvulling op bestaande beleidsinstrumenten op het gebied van ruimtelijke kwaliteit. Belangrijk onderdeel is bewustwording door het betrekken van professionals en inwoners uit de stad. Het beoogde resultaat is verhoging van de ruimtelijke kwaliteit en in het bijzonder verhoging van de architectonische kwaliteit en versterking van de identiteit van Zwolle. De nota is een middel om na te denken over continuïteit versus het bijstellen van de koers op het karakter en de kwaliteit van de stad. De Zwolse visie moet gebaseerd zijn op de Zwolse identiteit en aansluiten bij de stedelijke ambitie. (Lokale) architecten kunnen die omgeving creëren die de behoeften van de stad weerspiegelt en de identiteit versterkt. Een architectuurnota geeft daarbij richting. Het structuurplan Zwolle 2020 geeft een aantal grote lijnen aan. De architectuurnota kan inzoomen op de praktijk van het bouwen en ontwerpen aan de stad. De welstandsnota geeft op haar beurt richting en randvoorwaarden voor de te realiseren ruimtelijke kwaliteit.

9 Hoofdstuk 6 Komen tot architectuurambitie We stellen de raad voor om uit te spreken dat de tijd rijp is voor een Zwolse architectuurambitie. Die ambitie moet op interactieve wijze tot stand komen met behulp van belangstellende burgers en professionals uit het vakgebied zelf. In de Zwolse Architectuurambitie moeten de volgende onderdelen zijn doordacht: Vastleggen bestaande kwaliteit Wat is de Zwolse identiteit? Wat is bestaande aanwezige kwaliteit? Waar blijft kwaliteit achter? Afstemming met historie van Middeleeuwse vestingstad alsmede met de stedenbouwkundige opbouw van de stad en de relatie van de stad met het buitengebied Stimuleren van debat en visie-ontwikkeling Planproces en de momenten voor contact tussen burger en professional in het interactieve planvormingsproces Verschillende instrumenten zoals gesprekken, dag van de architectuur, stadsbouwteam, marktconsultatie et cetera Rol van lokale/regionale architecten Zwolle Verwoorden van de architectuurambitie Hoe stimuleren we kwaliteit? Welke kwaliteit moet worden nagestreefd op specifieke plekken in de stad? (Markante plekken in de stad, zoals de stadsentrees/poorten) Differentiatie naar buitenrand, woonwijken en binnenstad. Samenhang van de openbare ruimte met de gebouwde omgeving. Hoe toetsen we kwaliteit?

Gebiedsontwikkeling. The Missing Link. Een gebied op de kaart zetten met identiteit

Gebiedsontwikkeling. The Missing Link. Een gebied op de kaart zetten met identiteit Gebiedsontwikkeling Een gebied op de kaart zetten met identiteit Overtuigende plannen met het verhaal van de plek Een plek met een herkenbare identiteit draagt bij aan het welzijn van de mensen die er

Nadere informatie

Informatieavond Vries Zuid

Informatieavond Vries Zuid Informatieavond Vries Zuid Programma Welkom en introductie Vries Zuid David Inden Estheticon Gebiedsontwikkeling: wat komt daar bij kijken? Pepijn Vemer wethouder wonen en participatie Waar en wanneer

Nadere informatie

Delfts Doen! Delftenaren maken de stad

Delfts Doen! Delftenaren maken de stad Inhoud A Delfts Doen! Delftenaren maken de stad 1 Delfts Doen! Delftenaren maken de stad P lannen maken in de stad doe je niet alleen. Een goed initiatief vraagt samenwerking en afstemming met bewoners,

Nadere informatie

AANPAK BINNENSTAD SCHIEDAM

AANPAK BINNENSTAD SCHIEDAM AANPAK BINNENSTAD SCHIEDAM OPGAVE Tijdens het werken aan binnenstedelijke opgaven merken wij een grote betrokkenheid van inwoners en ondernemers. Zij spreken vaak vol passie over hun stad en komen met

Nadere informatie

achtergrond hoofdstuk 1 Structuurvisie 2020 keuzes van visie naar uitvoering inbreng samenleving achtergrond ruimtelijk en sociaal kader bijlagen

achtergrond hoofdstuk 1 Structuurvisie 2020 keuzes van visie naar uitvoering inbreng samenleving achtergrond ruimtelijk en sociaal kader bijlagen 28 hoofdstuk 1 achtergrond Structuurvisie 2020 keuzes samenvatting achtergrond ruimtelijk en sociaal kader inbreng samenleving thematisch van visie naar uitvoering bijlagen zones 1 2 3 4 5 6 7 29 1.1 Inleiding

Nadere informatie

DE STURING OP RUIMTELIJKE KWALITEIT IN DE ONTWIKKELING VAN NIEUWBOUWWIJKEN. 22 juni P5 - Roelof Achterveld

DE STURING OP RUIMTELIJKE KWALITEIT IN DE ONTWIKKELING VAN NIEUWBOUWWIJKEN. 22 juni P5 - Roelof Achterveld DE STURING OP RUIMTELIJKE KWALITEIT IN DE ONTWIKKELING VAN NIEUWBOUWWIJKEN 22 juni 2016 Inhoud 2 Aanleiding Probleemstelling Onderzoeksvragen Onderzoeksmethoden Beoogde resultaten Bevindingen Literatuurstudie

Nadere informatie

PROCESPLAN fase ontwerp postzegelbestemmingsplan en definitief ontwerp bouwplan. Herontwikkeling Scapino / De Nieuwe Brink

PROCESPLAN fase ontwerp postzegelbestemmingsplan en definitief ontwerp bouwplan. Herontwikkeling Scapino / De Nieuwe Brink 1. HET PROJECT PROCESPLAN fase ontwerp postzegelbestemmingsplan en definitief ontwerp bouwplan Herontwikkeling Scapino / De Nieuwe Brink Vastgesteld door College van B&W: 9 april 2013 Geactualiseerd: 1

Nadere informatie

NAGELE. programmaboekje

NAGELE. programmaboekje NAGELE programmaboekje Januari 2013 GROEN Uit het ontwerp van Nagele en de beplantingsplannen valt af te leiden dat de groenstructuur van Nagele is opgebouwd uit verschillende typen beplantingen die elk

Nadere informatie

De kunst van samen vernieuwen

De kunst van samen vernieuwen De kunst van samen vernieuwen Cultuuragenda gemeente Zutphen 2016 Kunst, cultuur en erfgoed geven kleur aan Zutphen. Ze zorgen voor een leefbare en dynamische samenleving, sociale en economische vitaliteit

Nadere informatie

Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Stad van (internationale) kennis en collecties

Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Stad van (internationale) kennis en collecties Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Stad van (internationale) kennis en collecties Erfgoed is in de nieuwe erfgoednota een breed begrip; de cultuurhistorie

Nadere informatie

Betreft: initiatiefvoorstel Bouwen aan een Zwolse architectuurnota

Betreft: initiatiefvoorstel Bouwen aan een Zwolse architectuurnota Zwolle, 11 oktober 2012 Betreft: initiatiefvoorstel Bouwen aan een Zwolse architectuurnota Geachte Gemeenteraad van Zwolle, Met enige trots presenteren wij u ons initiatiefvoorstel Bouwen aan een Zwolse

Nadere informatie

Druten Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Druten! Jaarverslag Zorg voor een mooi. Druten

Druten Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Druten! Jaarverslag Zorg voor een mooi. Druten Jaarverslag Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Zorg voor een mooi! Wilt u meer weten? Contactpersoon Lucas Reijmer Functie adviseur ruimtelijke kwaliteit Telefoon 026 442 17 42 Email l.reijmer@geldersgenootschap.nl

Nadere informatie

Voor de actualisering en modernisering van de Edese Welstandsnota wordt voorgesteld drie thema's nader te uit te werken:

Voor de actualisering en modernisering van de Edese Welstandsnota wordt voorgesteld drie thema's nader te uit te werken: Gemeente Ede Memo Aan : Raadcommissie Ruimtelijke Ontwikkeling Van : College van burgemeester en wethouders Datum : 30 oktober 2012 Registratienummer : 727161 Opgesteld door : Rob Luca Bijlage : Werkschema

Nadere informatie

HERONTWIKKELING MOLENWAL

HERONTWIKKELING MOLENWAL STARTNOTITIE HERONTWIKKELING MOLENWAL (VOORMALIGE BUSREMISE) Maart 2011 Gemeente Oudewater Sector REV 1 Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE... 2 1 INLEIDING... 3 2 PLANGEBIED... 4 2.1 HET PLANGEBIED... 4 2.2 PROGRAMMA...

Nadere informatie

s t r u c t u u r v i s i e G o o r Goor 202

s t r u c t u u r v i s i e G o o r Goor 202 VISIEKAART 8 9 s t r u c t u u r v i s i e G o o r 2 0 2 5 structuu Goor 202 rvisie 5 1. Structuurvisie Goor 2025 2. Analyse 3. Visie en ambitie: Goor in 2025 4. Ruimtelijke kwaliteit 5. Wonen 6. Economie

Nadere informatie

Toeristische visie Regio Alkmaar

Toeristische visie Regio Alkmaar Toeristische visie Regio Alkmaar Conceptvisie en uitvoeringsagenda Proces Toeristische visie Wat Wanneer 1. Start met de Regio Alkmaar Februari 2. Eerste Regioavond 5 maart 3. Stakeholderbijeenkomst 1

Nadere informatie

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant'

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' 'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' OPROEP VANUIT DE VRIJETIJDSSECTOR Opgesteld door: Vrijetijdshuis Brabant, TOP Brabant, Erfgoed Brabant, Leisure Boulevard, NHTV, MKB, BKKC, Stichting Samenwerkende

Nadere informatie

#WVN2030. Omgevingsvisie Westvoorne maart 2015, 1 e discussiebijeenkomst team Gebiedsontwikkeling, Henk Jan Solle

#WVN2030. Omgevingsvisie Westvoorne maart 2015, 1 e discussiebijeenkomst team Gebiedsontwikkeling, Henk Jan Solle Omgevingsvisie Westvoorne 2030 #WVN2030 Omgevingsvisie Westvoorne 2030 19 maart 2015, 1 e discussiebijeenkomst team Gebiedsontwikkeling, Henk Jan Solle Welkom en opening wethouder Bert van der Meij Inhoud

Nadere informatie

Programmabegroting

Programmabegroting Programmabegroting 215-218 3.5 Ruimtelijke ontwikkeling Gouda heeft bijna 71. inwoners en is een stad waar het prettig is om te wonen. Een stad met een mooie historische binnenstad en waar inwoners betrokken

Nadere informatie

De Robert Scottbuurt die stuurt!

De Robert Scottbuurt die stuurt! De Robert Scottbuurt die stuurt! Voorstel voor procesbegeleiding bij een interactieve aanpak tot wijkversterking Wie zijn IS Maatwerk? Gerard Jan Hellinga en Robbert Jan Wijntjes van HzA Stedebouw en Landschap

Nadere informatie

CULTUREEL ERFGOED EN DE VERTALING NAAR RUIMTELIJKE PLANNEN

CULTUREEL ERFGOED EN DE VERTALING NAAR RUIMTELIJKE PLANNEN CULTUREEL ERFGOED EN DE VERTALING NAAR RUIMTELIJKE PLANNEN Onderzoek naar cultuurhistorische structuren, landschappen en panden Aansluitend op Belvedere- (Behoud door ontwikkeling) en het MoMo-beleid (Modernisering

Nadere informatie

ERFGOED, ERFBETER, ERFBEST. Cultuurhistorische waarden: inventariseren, vastleggen en ontwerpen Februari 2012

ERFGOED, ERFBETER, ERFBEST. Cultuurhistorische waarden: inventariseren, vastleggen en ontwerpen Februari 2012 ERFGOED, ERFBETER, ERFBEST Cultuurhistorische waarden: inventariseren, vastleggen en ontwerpen Februari 2012 Cultureel Erfgoed Wat is er aan de hand De bescherming van het cultureel erfgoed koppelen aan

Nadere informatie

i ii Òiî i î >> i ÈÒî-Òi`i iî" Òä i Gebiedsvisie Hollands Spoor en omgeving

i ii Òiî i î >> i ÈÒî-Òi`i iî Òä i Gebiedsvisie Hollands Spoor en omgeving i ii Òiî i î >> i ÈÒî-Òi`i iî" Òä i Gebiedsvisie T P E C N O C Hollands Spoor en omgeving mei 2008 2 Inleiding 1 Straatnamenkaart 1 Inleiding Voorwoord Voor u ligt de Gebiedsvisie Hollands Spoor en omgeving.

Nadere informatie

Omdat bouwen teamwork is

Omdat bouwen teamwork is Omdat bouwen teamwork is Nijhuis Bouw Innovatie en duurzaamheid komen bij Nijhuis samen. Wij bouwen niet alleen huizen, ook leefbare wijken en gebieden waar het prettig wonen, werken en recreëren is. Ontwikkelen

Nadere informatie

BIJ. Waar het economische en het sociale met elkaar wordt verenigd en waar vanuit kennis delen initiatieven duurzaam kunnen groeien en bloeien...

BIJ. Waar het economische en het sociale met elkaar wordt verenigd en waar vanuit kennis delen initiatieven duurzaam kunnen groeien en bloeien... 4 PIJLERS PRAKTIJK ACHTERGROND WIE ZIJN WIJ Waar het economische en het sociale met elkaar wordt verenigd en waar vanuit kennis delen initiatieven duurzaam kunnen groeien en bloeien... TOON geeft leegstaande

Nadere informatie

BOUWNETWERK. Kiezen en uitblinken. Bouwnetwerk is hét netwerk voor vrouwen die werken aan de gebouwde omgeving

BOUWNETWERK. Kiezen en uitblinken. Bouwnetwerk is hét netwerk voor vrouwen die werken aan de gebouwde omgeving BOUWNETWERK Kiezen en uitblinken Bouwnetwerk is hét netwerk voor vrouwen die werken aan de gebouwde omgeving Kiezen en uitblinken Aan mevrouw Schultz van Haegen, minister van infrastructuur en milieu,

Nadere informatie

omgeving wereld regie vanuit de jongere Jongeren leren organiseren

omgeving wereld regie vanuit de jongere Jongeren leren organiseren Jongeren leren organiseren Hoe kunnen jongeren regie hebben over eigen handelen en toch in verbinding zijn met alles om hen heen? Hoe verstaan jongeren de kunst om te bouwen aan netwerken, om een positie

Nadere informatie

Doel: In samenwerking met maatschappelijke partners organiseren van een proces dat leidt tot een herijkte visie op Borne in 2030

Doel: In samenwerking met maatschappelijke partners organiseren van een proces dat leidt tot een herijkte visie op Borne in 2030 Projectvoorstel Projectopdracht / -voorstel Datum: 8 juli 2010 Versie: definitief t.b.v. definitiefase en ontwerpfase Pagina: 1 / 9 Soort project Extern/Lijn Projectnaam MijnBorne2030 (Herijking Toekomstvisie)

Nadere informatie

Raadsvoorstel Programma Inwoners - en Overheidsparticipatie

Raadsvoorstel Programma Inwoners - en Overheidsparticipatie BLANCO gemeente Eindhoven Raadsnummer 15R6463 Inboeknummer 15bst01200 Beslisdatum B&W 8 september 2015 Dossiernummer 15.37.551 Raadsvoorstel Programma Inwoners - en Overheidsparticipatie 2015-2018 Inleiding

Nadere informatie

Aalten Commissie Ruimtelijke Kwaliteit

Aalten Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Jaarverslag Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Zorg voor een mooi! Wilt u meer weten? Contactpersoon Lucas Reijmer Functie adviseur ruimtelijke kwaliteit Telefoon 026 442 17 42 Email l.reijmer@geldersgenootschap.nl

Nadere informatie

Samen werken aan ruimtelijke kwaliteit. Assen 27 oktober 2009. Aanleiding. Ruimte-voor-ruimte regeling in Drenthe

Samen werken aan ruimtelijke kwaliteit. Assen 27 oktober 2009. Aanleiding. Ruimte-voor-ruimte regeling in Drenthe Samen werken aan ruimtelijke kwaliteit Assen 27 oktober 2009 Aanleiding Ruimte-voor-ruimte regeling in Drenthe Hoe draagt de werkwijze van het Atelier Overijssel bij aan Ruimtelijke kwaliteit? Kan de benadering

Nadere informatie

De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting

De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting Vooraf Hoe ziet onze leefomgeving er over 15 jaar uit? Of eigenlijk: hoe ervaren we die dan? Als inwoner, ondernemer, bezoeker of toerist. De tijd

Nadere informatie

dbruist Zwolle Zwolle Bruist De Strategische agenda Binnenstad

dbruist Zwolle Zwolle Bruist De Strategische agenda Binnenstad Zwolle Zwolle Bruist De Strategische agenda Binnenstad 2017-2022 Inleiding Zwolle heeft de ambitie om de meest aantrekkelijke binnenstad van Noordoost-Nederland te worden en te blijven. Daarvoor moeten

Nadere informatie

Nummer raadsnota: Bl Onderwerp: Beschikbaarstelling van krediet voor planontwikkeling winkelcentrum Arkendonk

Nummer raadsnota: Bl Onderwerp: Beschikbaarstelling van krediet voor planontwikkeling winkelcentrum Arkendonk 9emeente Oosterhout *» ť ^ ) NOTA VOOR DE RAAD Datum: 1 november 2016 Nummer raadsnota: Bl.0160544 Onderwerp: Beschikbaarstelling van krediet voor planontwikkeling winkelcentrum Arkendonk Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Training Energietransitie voor ambtenaren

Training Energietransitie voor ambtenaren Training Energietransitie voor ambtenaren Ambtenaren Fysieke leefomgeving 20 Deelnemers 3 Aantal dagen 995.00 Investering Locatie Voor wie? Ambtenaren De komende jaren gaat de transitie in de gebouwde

Nadere informatie

De sociale top 2018 in Utrecht. 25 juni 2018

De sociale top 2018 in Utrecht. 25 juni 2018 De sociale top 2018 in Utrecht. 25 juni 2018 De sociale top 2018 in Utrecht. Op 11 juni 2018 kwamen 650 betrokken professionals, vrijwilligers en creatieve denkers bij elkaar in Utrecht. In kleine groepen

Nadere informatie

panel: : Stadsvisie 2030

panel: : Stadsvisie 2030 Uitkomsten 1 e peiling Enkhuizer stadspanel panel: : Stadsvisie 2030 Concept, 4 februari 2009 Samenvatting Inwoners van de gemeente Enkhuizen hebben in januari 2009 op verzoek van het gemeentebestuur hun

Nadere informatie

Raadsvoorstel Vaststellen 'Woonvisie Eindhoven

Raadsvoorstel Vaststellen 'Woonvisie Eindhoven gemeente Eindhoven 15R6567 Raadsnummer Inboeknummer 15bst01548 Beslisdatum B&W 10 november 2015 Dossiernummer 15.46.551 Raadsvoorstel Vaststellen 'Woonvisie Eindhoven Inleiding In januari 2014 heeft het

Nadere informatie

Onze aanpak Het SAMEN doorlopen van 3 basisvragen

Onze aanpak Het SAMEN doorlopen van 3 basisvragen Opgave Analyse Probleemstelling U geeft aan dat het welstandbeleid: Onvoldoende de ruimtelijke kwaliteiten van de binnenstad waarborgt Onvoldoende handvatten geeft om ruimtelijke kwaliteit te behouden

Nadere informatie

Showcase. Jouke de Jong Lageweg PA Noordlaren mobiel Wat doe je

Showcase. Jouke de Jong Lageweg PA Noordlaren mobiel Wat doe je Showcase Jouke de Jong Lageweg 37 9479 PA Noordlaren mobiel 0641268340 email dejongjouke@gmail.com Wat doe je Ik bied inhoudelijke en organisatorische ondersteuning aan bewonersorganisaties die te maken

Nadere informatie

Binnenstad Den Haag. Beste Binnenstad van Nederland 2013-2015

Binnenstad Den Haag. Beste Binnenstad van Nederland 2013-2015 Binnenstad Den Haag Wonen boven winkels Nederland 26 maart 2015 Ad Dekkers directeur Bureau Binnenstad Den Haag Beste Binnenstad van Nederland 2013-2015 1 De sterke punten Visie Consequente uitvoering

Nadere informatie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Zuid-Limburg Position Paper van de 16 Zuid-Limburgse gemeenten, aangeboden door de voorzitters van het Bestuurlijk Overleg Ruimtelijke Economie en Nationaal

Nadere informatie

VISITEKAARTJE VAN DE STAD SAMENVATTING

VISITEKAARTJE VAN DE STAD SAMENVATTING VISITEKAARTJE VAN DE STAD SAMENVATTING VISITEKAARTJE VAN UTRECHT SAMENVATTING KWALITEITSHANDBOEK WINKELWANDELGEBIED OUDE BINNENSTAD GEMEENTE UTRECHT Colofon Oisterwijk, 30 januari 2009 Opgesteld door

Nadere informatie

Provincie Noord-Brabant Projectvoorstel Krachtig bestuur in Brabant; een gezamenlijk project ter versterking van het vermogen van gemeenten om hun opgaven te realiseren Introductie en samenvatting van

Nadere informatie

Nieuw welstandbeleid Ommen. 15 september 2014 Rik onderdelinden

Nieuw welstandbeleid Ommen. 15 september 2014 Rik onderdelinden Nieuw welstandbeleid Ommen 15 september 2014 Rik onderdelinden Aanleiding Aanleiding Gemeente(raad) : Meer ruimte voor welstandsvrije gebieden(verschil in niveau) Met gebruikmaking van ervaringen en processen

Nadere informatie

Lokroep van de IJssel, ondeugende rafelrandjes en een ondergrondse A28

Lokroep van de IJssel, ondeugende rafelrandjes en een ondergrondse A28 hom geven Zwolle Lokroep van de IJssel, ondeugende rafelrandjes en een ondergrondse A28 Zwolle laat van zich horen! Samen praten over wat we willen met Zwolle, nieuwsgierig zijn naar onze eigenheid en

Nadere informatie

Hanzeborden: op naar toekomstbestendig Kampen!

Hanzeborden: op naar toekomstbestendig Kampen! Hanzeborden: op naar toekomstbestendig Kampen! De gemeente Kampen heeft de ambitie om samen met ondernemers, eigenaren en bewoners te werken aan een toekomstbestendige binnenstad en uitvoering te geven

Nadere informatie

Nieuwe Kijk. Wegen. in het. Landschap. Ontwerponderzoek december 2011

Nieuwe Kijk. Wegen. in het. Landschap. Ontwerponderzoek december 2011 Nieuwe Kijk op Wegen in het Landschap Ontwerponderzoek december 2011 14 1. Inleiding 15 16 1.1 AANLEIDING Infrastructuur is de ruggengraat van het landschap. De komende jaren wordt er veel geïnvesteerd

Nadere informatie

Strategische visie monitoring en verantwoording sociaal domein

Strategische visie monitoring en verantwoording sociaal domein Strategische visie monitoring en verantwoording sociaal domein Gemeente Wassenaar februari 2016 Pagina 2/9 2 Pagina 3/9 1 Inleiding Kader en achtergrond Kenmerkend voor het transformatieproces in het sociaal

Nadere informatie

10 Principes 29 september 2015

10 Principes 29 september 2015 10 Principes 29 september 2015 Ligging Karakteristiek Optelsom van de eenheid 0. INTRO Tien principes voor goede inpassing van de koepel in Haarlem 1. vastmaken aan de stad 2. typologie van de compositie

Nadere informatie

Omgevingsvisie Giessenlanden. Plan van aanpak V1.3. Inleiding

Omgevingsvisie Giessenlanden. Plan van aanpak V1.3. Inleiding Omgevingsvisie Giessenlanden Plan van aanpak V1.3 Inleiding De omgevingsvisie van de gemeente Giessenlanden moet inspireren, ruimte bieden en uitnodigen. Een uitnodiging aan burgers, bedrijven en instellingen

Nadere informatie

Oost Gelre Commissie Ruimtelijke Kwaliteit

Oost Gelre Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Jaarverslag Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Zorg voor een mooi! Wilt u meer weten? Contactpersoon Lucas Reijmer Functie adviseur ruimtelijke kwaliteit Telefoon 026 442 17 42 Email l.reijmer@geldersgenootschap.nl

Nadere informatie

De binnenstad van Zwolle anno 2030

De binnenstad van Zwolle anno 2030 De binnenstad van Zwolle anno 2030 Leeswijzer Poster Ir. Michiel van Beek Februari 2016 1 A-status is verstevigd door significante factoren die geïdentificeerd zijn in het rapport De veerkrachtige binnenstad

Nadere informatie

Binnenstad Den Haag. 21 mei 2015 NRW projectbezoek Den Haag. Ad Dekkers Directeur Bureau Binnenstad Den Haag

Binnenstad Den Haag. 21 mei 2015 NRW projectbezoek Den Haag. Ad Dekkers Directeur Bureau Binnenstad Den Haag Binnenstad Den Haag 21 mei 2015 NRW projectbezoek Den Haag Ad Dekkers Directeur Bureau Binnenstad Den Haag Beste Binnenstad van Nederland 2013-2015 De sterke punten Visie Consequente uitvoering en doorzettingsvermogen

Nadere informatie

Huisadviseurschap. Team Ruimtelijke Kwaliteit. als verlengstuk van uw gemeentelijke organisatie. Libau

Huisadviseurschap. Team Ruimtelijke Kwaliteit. als verlengstuk van uw gemeentelijke organisatie. Libau Libau Team Ruimtelijke Kwaliteit Huisadviseurschap als verlengstuk van uw gemeentelijke organisatie Libau adviesorganisatie voor ruimtelijke kwaliteit Hoge der A 5 9712 ac Groningen 050 3126545 info@libau.nl

Nadere informatie

CALL#2 GEZONDE WONINGMARKT

CALL#2 GEZONDE WONINGMARKT CALL#2 GEZONDE WONINGMARKT Circular Art Lab Limburg (CALL) legt maatschappelijke opgaven via open oproepen ( calls ) voor aan geëngageerde makers en denkers. Zij worden uitgenodigd kansen in beeld te brengen,

Nadere informatie

Wordt u partner van AR-TUR? Dan maakt u mee werk van ruimtelijke kwaliteit.

Wordt u partner van AR-TUR? Dan maakt u mee werk van ruimtelijke kwaliteit. PARTNERS Wordt u partner van AR-TUR? Dan maakt u mee werk van ruimtelijke kwaliteit. AR-TUR wil impact uitoefenen op de kwaliteit van de gebouwde omgeving in de Kempen complexe ruimtelijke uitdagingen

Nadere informatie

M3H Werkwijzer Het bouwen

M3H Werkwijzer Het bouwen M3H Werkwijzer Het bouwen 1/7 Het bouwen M3H ontwerpt en bouwt al zeventien jaar in opdracht van woningcorporaties, ontwikkelende partijen en particulieren. M3H ontwerpt en begeleidt het gehele ontwerp-

Nadere informatie

Beuningen Advisering Ruimtelijke Kwaliteit. Beuningen! Jaarverslag Zorg voor een mooi. Beuningen

Beuningen Advisering Ruimtelijke Kwaliteit. Beuningen! Jaarverslag Zorg voor een mooi. Beuningen Jaarverslag Advisering Ruimtelijke Kwaliteit Zorg voor een mooi! Wilt u meer weten? Contactpersoon Lucas Reijmer Functie adviseur ruimtelijke kwaliteit Telefoon 026 442 17 42 Email l.reijmer@geldersgenootschap.nl

Nadere informatie

ONTWIKKEL EEN GEZAMENLIJKE VISIE OP HET DUURZAAM BODEMGEBRUIK. Bijeenkomst XXX dag-maand-jaar, Locatie

ONTWIKKEL EEN GEZAMENLIJKE VISIE OP HET DUURZAAM BODEMGEBRUIK. Bijeenkomst XXX dag-maand-jaar, Locatie ONTWIKKEL EEN GEZAMENLIJKE VISIE OP HET DUURZAAM BODEMGEBRUIK Bijeenkomst XXX dag-maand-jaar, Locatie OPZET VAN DE PRESENTATIE Bodemvisie Waarom? Doel Middel Ingrediënten SPRONG Wie, wat, waarom? Het proces

Nadere informatie

16 april 2007. Schetsdag Zwarte Hond Kristal project Loevesteinlaan II

16 april 2007. Schetsdag Zwarte Hond Kristal project Loevesteinlaan II 16 april 2007 Schetsdag Zwarte Hond Kristal project Loevesteinlaan II ? het stedenbouwkundig model dat integraal antwoord is op WONEN AAN HET ZUIDERPARK op basis van uitgangspunten van KRISTAL !? Ontwerp

Nadere informatie

RUIMTELIJK ERFGOED, AMBITIE EN INSPIRATIE -CONCEPT-

RUIMTELIJK ERFGOED, AMBITIE EN INSPIRATIE -CONCEPT- RUIMTELIJK ERFGOED, AMBITIE EN INSPIRATIE -CONCEPT- 1 Ambitie De afgelopen jaren zijn het erfgoedbeleid en het ruimtelijk beleid in Nederland naar elkaar toe gegroeid. Het Rijk heeft aan deze ontwikkeling

Nadere informatie

Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Stad als beleving

Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Stad als beleving Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Stad als beleving Erfgoed is in de nieuwe erfgoednota een breed begrip; de cultuurhistorie van Leiden uit zich op

Nadere informatie

Den Haag zit vol met gebieden

Den Haag zit vol met gebieden Den Haag zit vol met gebieden Vincent Smit lector grootstedelijke ontwikkeling De Haagse Hogeschool v.j.m.smit@hhs.nl 3 april 2019 1 Drie keer verder kijken gebieden en gebiedsontwikkeling de gebiedsagenda

Nadere informatie

Hattem Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Hattem! Jaarverslag Zorg voor een mooi. Hattem

Hattem Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Hattem! Jaarverslag Zorg voor een mooi. Hattem Jaarverslag Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Zorg voor een mooi! Wilt u meer weten? Contactpersoon Lucas Reijmer Functie adviseur ruimtelijke kwaliteit Telefoon 026 442 17 42 Email l.reijmer@geldersgenootschap.nl

Nadere informatie

Omgevingsvisie Maastricht 2040

Omgevingsvisie Maastricht 2040 Omgevingsvisie Maastricht 2040 Samenvatting 2e open dialoogbijeenkomsten (Centre Ceramique) maandag 5 en woensdag 7 november 2018 www.gemeentemaastricht.nl/omgevingsvisie Agenda van 5 en 7 november 2018

Nadere informatie

Naar een nieuwe Woonvisie. Menno Moen Informatiebijeenkomst raadsleden 15 april 2014

Naar een nieuwe Woonvisie. Menno Moen Informatiebijeenkomst raadsleden 15 april 2014 Naar een nieuwe Woonvisie Menno Moen Informatiebijeenkomst raadsleden 15 april 2014 Inhoud presentatie Aanleiding woonvisie Hervormingsagenda Doel en proces woonvisie Gevoel bij de woningmarkt Hoeveel

Nadere informatie

INLEIDING EN LEESWIJZER

INLEIDING EN LEESWIJZER INHOUD BLZ INLEIDING EN LEESWIJZER De talenten van Oirschot...3 Wat is een structuurvisieplus?...3 Het planproces...5 Opbouw van de structuurvisieplus...7 028-252 gemeente Oirschot StructuurvisiePlus "Inleiding

Nadere informatie

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI H.A.N.G. PLEKKEN Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI Binnenkort ga je met je klas op bezoek bij het Nederlands Architectuur instituut (NAi). Daar zal je het programma H.A.N.G. plekken volgen.

Nadere informatie

Visie op Zuid-Holland

Visie op Zuid-Holland Visie op Zuid-Holland Op weg naar de provinciale structuurvisie provincie Zuid Holland Visie op Zuid-Holland - Op weg naar de provinciale structuurvisie Visie op Zuid-Holland Veelzijdig, dynamisch. Zuid-Holland

Nadere informatie

Projectplan Detailhandelsvisie gemeente Drimmelen, alle kernen

Projectplan Detailhandelsvisie gemeente Drimmelen, alle kernen Projectplan Detailhandelsvisie gemeente Drimmelen, alle kernen Afdeling grondgebied 26-0-205 INLEIDING Voor u ligt het projectplan Detailhandelsvisie gemeente Drimmelen, alle kernen. 2 AANLEIDING PROJECT

Nadere informatie

- vaardigheden en praktijk ontwikkelen om op basis van een professionele dialoog met scholen samen te werken.

- vaardigheden en praktijk ontwikkelen om op basis van een professionele dialoog met scholen samen te werken. Opbouw Basistraining Cultuureducatie boven C-niveau/Zeeland Versie aanbieders/culturele instellingen 1 Bedoeling Doel van de basistraining is, om binnen de keuzes die Zeeland heeft gemaakt voor de invulling

Nadere informatie

Sturing en informatiegebruik in het sociaal domein

Sturing en informatiegebruik in het sociaal domein Sturing en informatiegebruik in het sociaal domein Bijeenkomst voor managers sociaal domein en informatiemanagers Verslag bijeenkomst 6 mei 2016 Waarom zijn we bij elkaar? Gemeenten en partners zijn al

Nadere informatie

Bewonersavond E-buurt Oost

Bewonersavond E-buurt Oost Bewonersavond E-buurt Oost 8 februari 2018 Agenda 1. Welkom 19.30 2. Werkzaamheden Speellocatie Emerald 19.40 Planning van de werkzaamheden 3. Terugblik eerdere bijeenkomsten 19.50 4. Ontwikkeling noordzone

Nadere informatie

aanbiedingsnota raad invullen organisatie beeldvorming op 5 oktober 2017 oordeelvorming op n.v.t. besluitvorming op 26 oktober 2017

aanbiedingsnota raad invullen organisatie beeldvorming op 5 oktober 2017 oordeelvorming op n.v.t. besluitvorming op 26 oktober 2017 beeldvorming op 5 oktober 2017 oordeelvorming op n.v.t. besluitvorming op 26 oktober 2017 invullen organisatie registratienr. 17INT09157 casenr. BBV17.0501 voorstel over vaststellen Nota Zonne-energie

Nadere informatie

MANIFEST NOVI NAAR EEN NIEUW NEDER LAND

MANIFEST NOVI NAAR EEN NIEUW NEDER LAND MANIFEST NOVI NAAR EEN NIEUW NEDER LAND WERK ALS ÉÉN OVERHEID De fysieke en sociale leefomgeving van Nederland gaan de komende decennia ingrijpend veranderen. Transities in de energievoorziening, de landbouw,

Nadere informatie

Rizoem mijmert over Groningen

Rizoem mijmert over Groningen Rizoem mijmert over Groningen Visie op een onverdeelde stad Wie eenmaal in Groningen is geweest, gunt deze stad een plekje in zijn hart. Een stad die bol staat van nationale en internationale evenementen,

Nadere informatie

Stedenbouw en Landschap

Stedenbouw en Landschap Woonwijk De Bem Zevenaar Voormalig stedenbouwkundigplan Stedenbouwkundigplan TOPIA achtertuin woonpad voortuin parkeerhof achtertuin openbare ruimte voortuin achtertuin achterpad Voormalig prototype verkaveling

Nadere informatie

Gebiedsontwikkeling integraal ontwikkelconcept. Rosie Severens Manager gebiedsontwikkeling OBS 14 februari 2012

Gebiedsontwikkeling integraal ontwikkelconcept. Rosie Severens Manager gebiedsontwikkeling OBS 14 februari 2012 Gebiedsontwikkeling integraal ontwikkelconcept Rosie Severens Manager gebiedsontwikkeling OBS 14 februari 2012 Ingrijpende en veelbelovende opgave Delftse besluit tot ondertunneling spoor = besluit tot

Nadere informatie

Zes erfgoedambassadeurs over de Omgevingsvisie

Zes erfgoedambassadeurs over de Omgevingsvisie Zes erfgoedambassadeurs over de Omgevingsvisie Wat verwacht je van de omgevingsvisie? Biedt een omgevingsvisie kansen? Jan van Susante Voorzitter Heemschut Limburg alles van waarde is weerloos (Lucebert)

Nadere informatie

Voorstel ontwikkeling duurzaamheidsparagraaf Zoetermeer. 1. Inleiding

Voorstel ontwikkeling duurzaamheidsparagraaf Zoetermeer. 1. Inleiding Voorstel ontwikkeling duurzaamheidsparagraaf Zoetermeer 1. Inleiding Zoetermeer wil zich de komende jaren ontwikkelen tot een top tien gemeente qua duurzaam leefmilieu. In het programma duurzaam Zoetermeer

Nadere informatie

Woonvisie. Gemeente Nuth Raadsbijeenkomst 12 april 2016

Woonvisie. Gemeente Nuth Raadsbijeenkomst 12 april 2016 Woonvisie Gemeente Nuth Raadsbijeenkomst 12 april 2016 Aanleiding Verschuiving van de volkshuisvestelijke opgave Sociale huur: Woningwet 2015 redelijke bijdrage Langer zelfstandig wonen Lokaal beleid 2

Nadere informatie

Zelfstandig Oudewater pakt door!

Zelfstandig Oudewater pakt door! Zelfstandig Oudewater pakt door! Coalitieprogramma 2016-2018 Onze stad is al meer dan 750 jaar een stad om trots op te zijn. We zijn trots op onze dorpskernen, ons buitengebied, onze monumenten en onze

Nadere informatie

22-10-2015. Parkeren in binnensteden. Weg met die kip of ei discussie! Jeroen Roelands Jroelands@goudappel.nl. www.goudappel.nl

22-10-2015. Parkeren in binnensteden. Weg met die kip of ei discussie! Jeroen Roelands Jroelands@goudappel.nl. www.goudappel.nl Parkeren in binnensteden Weg met die kip of ei discussie! Jeroen Roelands Jroelands@goudappel.nl www.goudappel.nl 1 Goudappel Coffeng Parkeren & Locatieontwikkeling Projectontwikkelaars, retailers, luchthavens,

Nadere informatie

Datum 24 april 2019 Beantwoording Kamervragen GroenLinks over het bericht in het FD over verdozing van het landschap

Datum 24 april 2019 Beantwoording Kamervragen GroenLinks over het bericht in het FD over verdozing van het landschap > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag Uw kenmerk 2019Z07283

Nadere informatie

Jaarplan Samen op weg naar een inclusieve arbeidsmarkt

Jaarplan Samen op weg naar een inclusieve arbeidsmarkt Jaarplan 2017 2 Jaarplan 2017 Gemeenten leggen de basis voor een gezonde, toekomstbestendige, inclusieve samenleving, waarin burgers actief en naar draagkracht deelnemen. Het A+O fonds Gemeenten ondersteunt

Nadere informatie

BLOEMKOOLWIJK. sociaal klimaat

BLOEMKOOLWIJK. sociaal klimaat ACHTERSTANDSWIJK BLOEMKOOLWIJK KRACHTWIJK _ Ieder voor zich Hoofd boven water houden Niet betrokken sociaal klimaat Mix betrokken en ieder voor zich Leukje hofjes bloeien, andere vervallen Waar gaat het

Nadere informatie

Informatieavond Integrale Gebiedsontwikkeling Zuidplas

Informatieavond Integrale Gebiedsontwikkeling Zuidplas Informatieavond Integrale Gebiedsontwikkeling Zuidplas 7 november 2017 #OntwikkelZuidplas Programma Terugblik op de conferenties Thematische uitgangspunten Identiteit en woonmilieus Landschap Duurzaamheid

Nadere informatie

Masterplan Recreatie & Toerisme. Consulterende Startnotitie

Masterplan Recreatie & Toerisme. Consulterende Startnotitie Masterplan Recreatie & Toerisme Consulterende Startnotitie Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 1.1 Waarom hebben we het hierover? 3 1.2 Opdrachtformulering 3 2 Het proces van het Masterplan Recreatie & Toerisme

Nadere informatie

Natuur- en recreatieplan Westfriesland

Natuur- en recreatieplan Westfriesland Natuur- en recreatieplan Westfriesland Ondertitel Regionale Projectgroep 10 september 2015 Waar staan we in het proces? 2 Vijf werkblokken Blok 1: Het leggen van de basis Blok 2: Evaluatie Blok 3: Actualisatie

Nadere informatie

- het formuleren van een onderdeel voor een beleidsplan cultuureducatie op maat van de school.

- het formuleren van een onderdeel voor een beleidsplan cultuureducatie op maat van de school. Opbouw Basistraining Cultuureducatie boven C-niveau/Zeeland Versie ICC 1 Bedoeling Doel van de basistraining is, om binnen de keuzes die Zeeland heeft gemaakt voor de invulling van Cultuureducatie met

Nadere informatie

Eemsdelta ME. Minder jongeren, meer kansen! Dossier jongerenparticipatie Appingedam

Eemsdelta ME. Minder jongeren, meer kansen! Dossier jongerenparticipatie Appingedam Eemsdelta ME Minder jongeren, meer kansen! Dossier jongerenparticipatie Appingedam Aanleiding De aanpak Draagvlak Bouwen Borgen Het project Eemsdelta ME is een initiatief van de gemeente Appingedam. De

Nadere informatie

Zwolle ontmoet. Een kunstroute als plek voor ontmoeting. Ontmoeting met. de persoonlijke karakter van Zwolle en haar binnenstad vol

Zwolle ontmoet. Een kunstroute als plek voor ontmoeting. Ontmoeting met. de persoonlijke karakter van Zwolle en haar binnenstad vol ONTMOET WOLLE Een kunstroute als plek voor ontmoeting. Ontmoeting met de persoonlijke karakter van Zwolle en haar binnenstad vol geschiedenis en cultuur. Zwolle kent jaarlijks vele bezoekers, ieder met

Nadere informatie

Toekomstvisie A-kwartier in Groningen

Toekomstvisie A-kwartier in Groningen Toekomstvisie A-kwartier in Groningen Presentatie bijeenkomst met Stichting Vrienden van de stad Groningen 13 oktober 2015 dia 1 foto Bert Kaufmann Presentatie Bijeenkomst met Vrienden van de stad Presentatie

Nadere informatie

Hoogbouwkavel Leidsche Rijn Centrum Noord

Hoogbouwkavel Leidsche Rijn Centrum Noord Hoogbouwkavel Leidsche Rijn Centrum Noord Participatiebijeenkomst 12 april2018 Programma Introductie (19.30 19.40) Presentatie: historie, ruimtelijke kaders en selectieproces (19.40 19.55) Doel van de

Nadere informatie

Congres Grip op de Omgevingswet

Congres Grip op de Omgevingswet Congres Grip op de Omgevingswet Workshop Couleur locale 27 september 2018 Door: Patries van den Broek Zwolle Alphons van den Bergh - Schulinck Programma Inleiding Zwolse aanpak Omgevingsvisie in relatie

Nadere informatie

De student kan vanuit een eigen idee en artistieke visie een concept ontwikkelen voor een ontwerp en dat concept tot realisatie brengen.

De student kan vanuit een eigen idee en artistieke visie een concept ontwikkelen voor een ontwerp en dat concept tot realisatie brengen. Competentie 1: Creërend vermogen De student kan vanuit een eigen idee en artistieke visie een concept ontwikkelen voor een ontwerp en dat concept tot realisatie brengen. Concepten voor een ontwerp te ontwikkelen

Nadere informatie

Santwijckse Poort. Beeldvormingsavond. woensdag 10 oktober 2012

Santwijckse Poort. Beeldvormingsavond. woensdag 10 oktober 2012 Santwijckse Poort Beeldvormingsavond woensdag 10 oktober 2012 Agenda 1. Terugblik 2. Aanpak 3. Resultaten 4. Conclusies 5. Planning en vervolg SANTWIJCKSE POORT GEBIED Terugblik Terugblik Masterplan Waalfront

Nadere informatie

Voorstel aan de raad. Koops, A.F. (Tonia) Kenmerk Vergaderdatum 14 januari 2016

Voorstel aan de raad. Koops, A.F. (Tonia) Kenmerk Vergaderdatum 14 januari 2016 Voorstel aan de raad Opgesteld door Milieu en Mobiliteit Koops, A.F. (Tonia) Kenmerk 15.511512 Vergadering Commissie Stad en Ruimte Vergaderdatum 14 januari 2016 Geheim Nee Vaststelling Ontwikkelingskader

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR Doetinchem, 13 september 2017 ALDUS VASTGESTELD 21 SEPTEMBER Nota Cultuurhistorie Doetinchem 2017

Aan de raad AGENDAPUNT NR Doetinchem, 13 september 2017 ALDUS VASTGESTELD 21 SEPTEMBER Nota Cultuurhistorie Doetinchem 2017 Aan de raad AGENDAPUNT NR. 8.4 ALDUS VASTGESTELD 21 SEPTEMBER 2017 Nota Cultuurhistorie Doetinchem 2017 Te besluiten om: 1. De nota Continuïteit in Karakter Cultuurhistorie Doetinchem vast te stellen.

Nadere informatie