VIK - Cachapoal

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VIK - Cachapoal www.vik.cl"

Transcriptie

1 VIK - Cachapoal Alexander Vik Het bezoek aan dit gloednieuwe bedrijf te Millahue begon met een diner en een overnachting in de VIK Lodge. Dit houten gebouw in de heuvels heeft een voorlopige functie. Er is namelijk een prestigieus hotelcomplex in aanbouw, waar wij de volgende dag een kijkje mochten nemen (zie verderop in dit verslag). Tijdens het diner werd de ontstaansgeschiedenis van VIK verteld en proefden wij de wijn van de jaargang Het verhaal van VIK Het Noorse echtpaar Alexander en Carrie Vik bezit ondernemingen op 3 continenten, variërend van internet software, investeringen, onroerend goed, landbouw, wijn en gedistilleerd tot luxe hotels (Vik Retreats). Zij begonnen een zoektocht van een jaar naar het beste terroir van Zuid-Amerika, met als doel de ultieme rode wijn van het continent te produceren. Beter dan Don Melchor en met meer finesse dan Clos Apalta. Elegante, drinkbare wijn kortom, maar wel met capaciteit om lang te rijpen en te bewaren.

2 Het werd de Millahue vallei in Cachapoal, op 65 km van de oceaan. Milahue betekent plaats van goud in de taal van de Mapuche. Aan de noordkant van Apalta, aan de andere kant van de bergen hebben zich Viña Montes en Clos Apalta gevestigd. In dit ongerepte natuurgebied, een mini-bergketen tussen de Andes en het Kustgebergte, werd ha terrein aangekocht met een doorsnede van 6 km. Het gebied telt 12 valleien met de oudste bodems van Chili, die nooit werden bedekt door de zee. Op de hoogste bergtoppen van meter valt twee keer per jaar sneeuw. Grondig onderzoek Tijdens een twee jaar durend klimaat- en bodemonderzoek werden grondmonsters geanalyseerd. Niemand anders doet dat. Er werden weerstations geïnstalleerd en aanplant en selectie van klonen cabernet sauvignon, carmenère, syrah, cabernet franc en merlot - werden aan de hand van de uitkomsten zorgvuldig bepaald. In 2006 werden de eerste 32 ha met wijnstokken beplant. In 2007 volgden 167 ha, in 2008 kwamen er 44 ha bij, in 2009, 2010 en 2011 elk nog eens 31 ha en in ha, waarmee de totale aanplant 382 ha bereikte. Ter compensatie werden bomen aangeplant.

3 De plantdichtheid is met tot stokken per ha uitzonderlijk hoog. Toch kan er met deze hoge dichtheid mechanisch worden geoogst, met de nieuwste machines. De wijngaarden liggen op 240 tot 460 m hoogte, veelal op steile hellingen tot 30%. Elke dag om uur begint de wind van de oceaan op te steken. Daardoor ontstaan minder suikers (alcohol), meer zuren en een betere fenolische rijpheid. Aan de andere kant van de berg, waar Clos Apalta ligt, komt deze koele zeewind niet. In de zomer is er geen mist, waardoor er geen botrytis voorkomt. Er is geen meeldauw en er zijn maar weinig rode spinnen. Om leafroll virus te voorkomen worden virusvrije stokken gekocht. Wijnbouw De wijnbouw is milieuvriendelijk, met veel respect voor het landschap. Snoeien, groene oogst, bladmanagement, het gebeurt allemaal met de hand, zeker in de ha steilste percelen. Er wordt een tunnel van bladeren gemaakt, met de druiven in het midden. Er wordt niet gespoten met bestrijdingsmiddelen. Biodynamische wijnbouw staat op het verlanglijstje, maar zo ver is het nog niet. Voordeel is wel dat er geen buren zijn die alles kunnen bederven.

4 Elk blok, elk perceel, elke wijnstok krijgt een aparte behandeling. Dat geldt ook voor het speciaal ontwikkelde systeem voor druppelirrigatie, dat afgestemd is op de behoefte aan water van elke individuele plant. Er wordt gezocht naar net genoeg stress voor een evenwicht in de wijnstokken. Als een plant water krijgt, gaat 30% naar de plant en 70% naar de wortels. Het water komt uit 12 bronnen op 100 m diepte en uit een speciaal aangelegd meer. Er wordt drie maal per jaar geïrrigeerd, soms 15 uur lang, zodat het water 2 tot 3 m diep de grond in gaat. Het rendement wordt beperkt tot 1 kg per wijnstok. Slechts een wijn Trefwoorden voor het project zijn precisie en aandacht voor details. Bijzonder is dat er voorlopig slechts één wijn wordt geproduceerd, een blend van de diverse druivenrassen. Er wordt wel gedacht aan een tweede wijn, maar pas over enkele jaren. Winery

5 Voor het ontwerp van de winery werden in 2007 zes Chileense architecten uitgenodigd om in te schrijven, van wie Smilja Radic werd uitgekozen. De winery in aanbouw inclusief shop en restaurant - kon wel door ons worden bezocht, maar het maken van foto s was nog niet toegestaan. In september of oktober 2014 moet het spectaculaire gebouw klaar zijn. Het ligt merendeels verzonken in het landschap. Het dak is een transparante membraan die het zonlicht filtert, waardoor zonder kunstlicht kan worden gewerkt en het s zomers binnen maximaal 20 C is. De handmatige oogst gebeurt s nachts als de druiven koel zijn, soms in 2 plukgangen. Meestal wordt de syrah het eerste geplukt, dan volgen merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc en tenslotte carmenère. Dan volgt strenge selectie door 42 mensen aan de lopende band. In 2015 wordt een optisch sorteersysteem aangeschaft, waardoor nog maar 2 of 4 mensen nodig zijn. Na kneuzing van de druiven vindt de vergisting met autochtone gisten plaats in rvs tanks. We kijken boven in de gistingstanks met carmenère en zien een wijndouche die erin ronddraait.

6 De aparte barrique kelder heeft een capaciteit van vaten. VIK maakt gebruik van 4 tot 6 tonneliers, waaronder Demptos. Hoe fijner de nerf, hoe beter. Malo en opvoeding gebeuren op (bijna allemaal nieuwe) barriques van Frans eiken, gedurende 24 maanden, met elke drie maanden oversteken. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van peristaltische pompen. Er vindt geen pigeage en geen délestage plaats, want de kwaliteit moet uit de wijngaard komen en niet in de winery worden beïnvloed. De blend wordt gemaakt van basiswijnen uit verschillende valleien. De wijn wordt niet geklaard en zeer licht gefilterd.

7 Luxe hotel Alexander en Carrie Vik ontwierpen een luxe hotel met 22 kamers, dat op het terrein in aanbouw is. Elke kamer heeft een unieke decoratie, ontworpen en aangebracht door een kunstenaar. Het hotel staat op een heuvel, met rondom uitzicht op de wijngaarden. Team De dagelijkse leiding van VIK is in handen van algemeen directeur en oenoloog Patrick Valette. Hoofd Wijnmaker is Cristián Vallejo en Sales & Marketing Directeur is Gonzague de Lambert. Productie en export VIK verkoopt nu nog 65% van de geoogste druiven door aan anderen, maar dat wordt elk jaar minder. De eerste wijn die op de markt werd gebracht, was die van Deze is al een tijd uitverkocht. Op dit moment wordt de jaargang 2010 verkocht, en in september 2014 komt de 2011 op de markt. Van elk oogstjaar worden flessen, bestemd voor proeverijen, bewaard in de bibliotheek. De wijn wordt uitgebracht in

8 flessen, magnums, dubbele magnums en imperialen. VIK heeft depots voor hun wijn bij IWS (omgeving Hamburg), in de USA en binnenkort in Brazilië. Importeurs: Edwines (Edwin Raben), Wijnimport J. Bart.

9 v.l.n.r. Cristián Vallejo, Patrick Valette, Gonzague de Lambert Geproefd Samen met Patrick Valette, Cristián Vallejo en Gonzague de Lambert proeven we de wijnen.

10 ****(*) VIK % cabernet sauvignon, 35% carmenère, 6% cabernet franc, 5% merlot, 4% syrah. Van 3 jaar oude stokken. Oplage flessen. K diep geconcentreerd paarsrood G opvallende finesse, kersen, aardbeien en pruimen, heeft veel lucht nodig S zachte inzet, fijn en gedetailleerd, finesse, spel van fruit met zuren en tannines, erg mooi gebalanceerd, niets agressiefs, subliem houtgebruik A lange finale, elegant en evenwichtig T zeer mooie blend met complexiteit, haarfijn uitgekiend, nu al zeer aangenaam door opvallende verteerbaarheid ****(*) VIK % cabernet sauvignon, 29% carmenère, 7% cabernet franc, 5% merlot, 4% syrah. Van 4 jaar oude stokken. Heeft nu 14 maanden barrique-rijping achter de rug. Alc. 13,9%. K zeer diep paars G floraal, elegant, haast geparfumeerd, veel frisheid, zeer aantrekkelijk rood en zwart fruit S zeer sappig, stevige ruggengraat, volop levendig fruit, bescheiden qua alcohol, de vele aroma s hebben geen moeite met het hout, sappige focus A zeer lang, de lenige tannines en de prachtige houtopvoeding geven rondheid en laten het fruit alle ruimte T prachtige complexe wijn, een skelet met vloeibaarheid en harmonie, puur en verfijnd VIK 2013 Acht vatmonsters van de vijf verschillende druivenrassen, voorafgaande aan de blend. Deze wijnen moeten nog 12 maanden verder rijpen op vat. Het team van VIK wil geen wijn met groene tannines, maar ook geen overrijp fruit, en oogst daar tussen in. Doel is een wijn met een moderne stijl, tussen die van de oude en de nieuwe wereld. Een wijn met een fruitige dynamiek, evenwicht, verfijning en drinkplezier verschaffend, maar vooral geen wedstrijdbeest. Cabernet Sauvignon Vatmonster nr. 13V20CABCOL1017

11 Colchaquilla. Onderstok 3309, geoogst op 27 april, kleibodem. Lichte kleur. Florale, geparfumeerde geur. Sappige, lichte smaak met wat specerijen, erg goed. In de finale iets vanille. Verleidelijk rijp fruit, haast wit. Vatmonster nr. 13V28CABALM10A2 Almendro. Onderstok 3309, geoogst op 3 mei, kleihoudende zandbodem, een warmer terroir. Meer kleurconcentratie. Veel geuraroma, ernstiger en krachtig. Frisse, sappige inzet met munt en stevige tannines. Robuuste, lange finale. Veel structuur. Vatmonster nr. 13V26CABLAZ1001 Los Lazos. Onderstok , geoogst op 24 april, zand-leem bodem. Meer kleurevolutie. In de neus gesloten, floraal. Metalige, zeer sappige smaak, koper en vuursteen. Koel mondgevoel met veel zuren. In de finale frisse, zachte tannines. Cabernet Franc Vatmonster nr. 13V34CAFALM10A6 Almendro. Onderstok 3309, kloon , geoogst op 26 april, kleihoudende zandbodem, een warmer terroir. Levendige kleur. Diepe aroma s, stuivend en zeer floraal. In de smaak geen groene tonen, maar wel specerijen en stevige, puntige tannines. Lange finale. Merlot Vatmonster nr. 13V04MERLAZ10A9 Los Lazos. Onderstok 3309, kloon 181, geoogst op 27 maart, kleibodem. - Meer kleurevolutie. De geur is wat gesloten. Ronde smaak, vol, zacht en rijp. Fijne kruidigheid na. Syrah Vatmonster nr. 13V6SHIFER1002 La Feria. Onderstok R110, kloon 174, geoogst op 25 april, grindbodem. Syrah heeft rond de oogsttijd gele bladeren. Rokerige geur, stevig, specerijen, bosfruit. Kruidige smaak, specerijen, wat wild, animaal. In de finale stevige maar afgeronde tannines en goede zuren.

12 Carmenère Vatmonster nr. 13V14CARMAQ10A7 Maquehua A7. Onderstok , geoogst op 16 mei, zandbodem. Carmenère heeft rond de oogsttijd rode bladeren. De wijngaarden liggen op het noorden, waardoor langzame rijping plaats heeft. Vrij licht robijnrood. Zeer aromatisch, veel finesse en karakter, animaal. Sappige smaak, veel aroma, speels, sublieme tannines, chocolade, vet en animaal. Nu al heerlijk om te drinken. Vatmonster nr. 13V18CARLAZ1008 Los Lazos. Onderstok Gravesac, geoogst op 20 mei, kleibodem. Dezelfde extractie als van de vorige wijn. Carmenère geeft finesse aan de blend. De kleur is veel dieper dan bij de vorige wijn, met veel meer paars. Prachtige complexe geur, meer gesloten, bijzonder fruit, peper. Zeer mooi. Opmerking Van deze druivenrassen hebben cabernet franc en carmenère de meeste behoefte aan ouder worden van de stokken. Conclusie VIK Dit spectaculaire project in the middle of nowhere heeft alle mogelijkheden in huis om wijnen te produceren van wereldniveau. Wijnen die zich kunnen meten met grote Bordeaux of icoonwijnen uit Napa Valley. Alles is er klaar voor, het is nu een kwestie van het volgen van de komende jaargangen. Uiteraard is hier het grote geld actief, maar de geproefde wijnen toonden dat de lat al behoorlijk hoog ligt. Viña von Siebenthal - Aconcagua Het laatste bezoek van onze Chili reis. We vinden het bedrijf van de Zwitser Mauro von Siebenthal direct naast Viña Errazuriz, in de plaats Panquehue. Dat betekent in de taal van de Mapuche plaats met water, en er zijn dan ook veel bronnen. Mauro verwelkomt ons met zijn hoed van stro, een onmisbaar hoofddeksel omdat de zon hier erg fel is en de lucht zeer helder, waardoor de UV snel voor zonnebrand zorgt. We zijn op een hoogte van 450 tot 500 meter. Er is hier veel mijnbouw te vinden.

13 Geschiedenis De Zwitserse advocaat en wijnliefhebber Mauro von Siebenthal is afkomstig uit Ticino, de streek waar zulke verbazend goede Merlot wijnen vandaan komen. Hij las 30 jaar lang boeken over wijn, bezocht veel producenten en proefde veel grote wijnen, o.a. alle toppers van Ticino. Mauro von Siebenthal Hij volgde zijn droom en kwam in 1997 naar de Aconcagua vallei, waar hij met financiële hulp van 4 vrienden een eigen wijnbedrijf opzette, Viña von Siebenthal's. Aconcagua wordt beheerst door drie families, de familie Bulnes (politici), een familie die supermarkten exploiteert en de familie Chadwick (wijn en onroerend goed). Von Siebenthal begon op 32 ha grond met de productie van rode wijnen. Tot 2009 werd verlies gemaakt, daarna break even en nu steeds een beetje meer winst. Klimaat Panquehue is een halfwoestijn tussen de Andes en de oceaan. Dit droge klimaat heeft uitstekende fytosanitaire eigenschappen. Bovendien komt de wind van zee tot hier, waardoor er geen schimmels en rot ontstaan. De neerslag is met 100 mm per jaar extreem laag. Bovendien valt de regen alleen in de winter, soms maar twee keer per jaar. In de zomer is het hier overdag 29 C en s nachts 9 C. Wijngaarden De vier wijngaarden van Viña von Siebenthal liggen in het historische wijnbouwgebied van Panquehue, in de Aconcagua vallei. Met nauwkeurig studie van bodem en expositie aan de zon stelde werden de beste percelen voor de diverse druivenrassen bepaald. Voor merlot en cabernet franc zijn dat de koele bodems van klei en kalksteen in de vlakte; Ideaal voor cabernet sauvignon, syrah, carmenère en petit verdot (1,5 ha) zijn de warme, ondiepe zandbodems met brokken graniet in de heuvels.

14 de bodem van turf en klei in block # 7 Block # 7 Deze wijngaard rondom de winery heeft iets bijzonders, namelijk 3 bodemsoorten: alluviale klei, hier staat carmenère; kalk (calciumcarbonaat), hier staat cabernet franc; turf en klei (zwart van kleur door het hoge gehalte aan turf), hier staat merlot, die niet erg productief is en heeft een uniek karakter heeft.

15 Wijnbouw en oogst De wijnstokken worden gecultiveerd met veel respect voor de natuur. De wijnbouw is in feite biologisch, maar er is hier te veel bureaucratie voor een certificering. Er wordt niet gespoten (alleen 4 x per jaar met zwavel) en het respect voor de natuur is in ieder geval aanwezig. De rode spinnen worden met rust gelaten. Hoe meer ze worden bestreden, hoe meer ze terugkomen. Wellicht is het zo dat de rode spinnen meer van de avocado houden, in de uitgebreide plantages op de omringende steile hellingen. Irrigatie vindt hier deels nog plaats met het oude systeem van kanalen, maar er zijn ook moderne installaties voor druppelirrigatie. Mauro houdt niet van stress bij een wijnstok, hij geeft genoeg water om de plant in balans te houden. Dat is zuiver een kwestie van ervaring. Een maal per 2 of 3 jaar wordt compost van alpaca s in de wijngaarden verspreid, gekocht bij een buurman die deze dieren houdt. De snoeiwijze is dubbele guyot. Groene oogst is niet nodig. Vanwege de arme bodem zijn de wijnstokken niet erg productief. Er

16 wordt niet of nauwelijks aan bladmanagement gedaan. Het rendement is zeer laag, zodat de wijnstok sterke aroma s opbouwt. De plantdichtheid varieert van tot stokken/ha. Het gemiddelde rendement bedraagt circa 30 hl/ha. De oogst is uitsluitend handmatig. De kwaliteit van de druiventrossen is zo goed, dat kan worden volstaan met selectie bij aankomst op de winery.

17 Bodega De bodega heeft een landelijke stijl, met respect voor de architectonische traditie van de Chileense casona, het landhuis uit de koloniale tijd. Maar binnen is alle moderne apparatuur aanwezig. Tijd is belangrijk Na het kneuzen volgt koude inweking. De wijnen gisten langzaam en langdurig, met délestage en naweking. In totaal 70 dagen op de schillen. Voor de topwijnen wordt geen perswijn gebruikt, die kan de kwaliteit nadelig beïnvloeden. De opvoeding op barriques varieert van 12 tot 25 maanden. Dat is op VIK na de langste rijpingstijd van alle Chileense producenten. Er wordt Frans eiken gebruikt, maar syrah rijpt op Amerikaans eiken. Daarna krijgen de wijnen nog 2 tot 4 jaar flesrijping.

18 Productie en export Von Siebenthal is lid van MOVI, de groep van onafhankelijk wijnproducenten Van de productie wordt 60% geëxporteerd, naar 20 landen. De wijnen worden in ons land geïmporteerd door Les Généreux. De vermelde prijzen zijn bruto Horecaprijzen ex BTW.

19 Geproefd *** Parcela # % cabernet sauvignon, 31% petit verdot, 16% merlot, 13% cabernet franc. Geoogst op 12 april. 20 maanden barrique (30% nieuw), 70% Frans en 30% Amerikaans eiken. Rendement 60 hl/ha. Alc. 14,5%. De best verkochte wijn, productie flessen. 8,95. K gemiddeld geconcentreerd robijnrood G zeer levendig, floraal, ontwikkeld fruit S bosbessen, specerijen, zeer animaal, vlezig, goede tannines geven krachtige structuur A lange finale T klassieke Bordeaux stijl, energiek, met stevigheid van de petit verdot; Mauro is Bordeaux liefhebber, vooral van de linker oever ****- Carmenère % carmenère, 15% cabernet sauvignon, op 23 mei geplukt op de hellingen. 9 maanden barrique (30% nieuw), 70% Frans en 30% Amerikaans eiken. Rendement 50 hl/ha. Alc. 13,5%. Productie ruim flessen. 9,75. K goede concentratie robijnrood met paars G heerlijke cassis, tabak, inkt, floraal en diep S zacht gebalanceerd, zeer mooie tannines, chocolade, de zuren openen zich met lucht, iets karamel A lang, veel karakter, zeer aangenaam, heel iets jammy maar niet groen T geeft veel drinkplezier, doet denken aan Valpolicella Ripasso, maar dan rijp geplukt **** Carabantes 2011 Genoemd naar de monnik die volgens een legende rond 1550 druiven uit Peru naar Chili bracht. 85% syrah, 15% cabernet sauvignon, geoogst op 7 april. 14 maanden op nieuwe barriques (Amerikaans eiken uit Virginia met fijne nerf, van Nadalie, Baron, Taransaud en Boswell). Rendement 50 hl/ha. Alc. 14,5%. Productie flessen. 13,35. K diep paarsrood G veel fruit van kersen en bessen S zeer stevig, compact fruit met prachtige ondersteuning door het hout, lenige en krachtige tannines A zeer goede lengte met uiterst plezierig hout

20 T een kanjer, nog zeer jong, heeft veel lucht nodig, ontwikkelt zich nauwelijks in het glas; de 2004 bezit volgens Mauro nog al zijn fruit *****- Montelíg 2009 De grote broer van Parcela #7. 40% cabernet sauvignon, 30% petit verdot, 30% carmenère, geoogst op 15 april. Kneuzing en koude inweking, op 18 april gevolgd door vinificatie op rvs tanks en naweking. 22 maanden rijping op nieuwe barriques van Frans eiken. Rendement 35 hl/ha. Alc. 14,5%. Productie flessen. 25,20. K diep tot zeer diep paars G krachtige cassis en kersen, roostertonen, chocolade, tabak S zeer bijzonder en complex, grote diepgang, fantastische tannines A super lengte T complexe wijn van zeer hoog niveau, kan 15 jaar oud worden, zeer gunstige prijs ****(*) Toknar % petit verdot van een stenige helling. Kneuzing en koude inweking op 26 maart, gevolgd door vinificatie op rvs tanks en naweking. 24 maanden rijping op nieuwe barriques van Frans eiken. Rendement 35 hl/ha. Alc. 13,9%. Droog extract g/l. Productie flessen. 39,45. K zeer, zeer diep paars met zwart G machtig concentraat van zwarte kersen op eau-de-vie, specerijen, bloemen, fenegriek en koriander S bosbessen, kersen, teer, inkt van inktvis, veel specerijen, toast, referentiekwaliteit tannines door de naweking, donkere tonen A prachtige lengte, frisse textuur, geen jodium T geen wijn voor elke dag, daarvoor is te veel kracht aanwezig; kan met gemak jaar oud worden De carmenère van perceel nr. 7, een stuk van 1,5 ha, had de eerste drie tot vier jaar alleen bladeren en geen druiven. De mensen verklaarden Mauro voor gek. Maar het jaar daarop kwamen er wel druiven. De wijn ervan bleek ongelofelijk goed te zijn en totaal

21 verschillend van elders. Met meer blauw fruit. Aanvankelijk werd de carmenère gebruikt in blends, maar Mauro besloot toen om de carmenère apart uit te brengen. Drie oogstjaren liggen nog te rijpen op barrique. ***** Tatay de Cristóbal % carmenère en 10% petit verdot van een verwaarloosd en verlaten perceel, gris en geel, stenig en arm. Geoogst op 26 mei. 24 maanden rijping op nieuwe barriques van Frans eiken. Productie flessen. Alc. 14,5%. Rendement 22 hl/ha. Staat bij De Karmeliet in Brugge op de kaart. K zeer diep, zeer paars G robuust en floraal, iets animaal, met mysterieuze complexiteit S puntig concentraat van zwarte kersen en bessen, geroosterde aubergine, inkt, animaal, chocolade, tabak, volkomen afgeronde tannines A fantastische lengte en enorme finesse T concentratie en licht spel, wat een super terroir! Een wijn van Grand Cru niveau, de beste die wij tijdens deze reis proefden ****- Viognier vatmonster 5 jaar geleden heeft Mauro voor de grap viognier aangeplant. Dit is de eerst jaargang die zal worden gebotteld, over 3 tot 6 maanden. Wij zijn de eersten die deze wijn mogen proeven. Vergist met malo en maanden opgevoed op nieuwe barriques, met batonnage (veel in het begin, daarna minder). Productie liter, komt eind 2014 of begin 2015 op de markt. K goed geconcentreerd groengeel G zeer tropisch, rokerig, perzik, honing S gele bloemen, acacia, mimosa, vet van de batonnage A zilt en mineraal T Bourgondische stijl, heeft nu nog veel houtaroma s, maar die zullen de komende maanden worden opgenomen door de wijn Geproefd uit het vat: Merlot 2013 munt, eucalyptus, balsem, sigaren, boldo (tropische boom in Chili), geweldige Merlot, zeer bijzonder en complex, zeer veel lengte ****(*) Cabernet Sauvignon 2012 veel finesse, zeer mooi helder fruit, boldo, geen cassis maar zwarte kersen, het hout is al keurig opgenomen, klasse met Zwitserse precisie ****(*)

22 Syrah perswijn, lactisch (zoete gepasteuriseerde melk), geen vanille, stevig, moet zich nog verder ontwikkelen, zal zeker prachtig worden **** Petit Verdot 2012 uit een vat van Baron, de favoriete vatenmaker van Mauro, iets nat papier, krachtig hout, crème de cérises, zeer floraal, machtig concentraat als van een vintage port, meditatief, een wijn die je kunt eten, zeer, zeer lange finale ****(*)

23

24 Conclusie Viña Von Siebenthal Dit was ons laatste bezoek van deze reis en tevens het hoogtepunt. Geen gepolijst marketingverhaal, geen enorm kapitaal dat alles mogelijk maakt, maar een langzaam en met veel geduld opgebouwde serie grote wijnen van verbazend goede kwaliteit. Veel te weinig bekend in de Nederlandse horeca en voor ons een absolute ontdekking. Geproefd tijdens een diner in een restaurant: **** Pinot Noir Signos de Origen 2011, Emiliana 100% pinot noir van 10 jaar oude stokken, handmatig geoogst (eind maart tot begin april) in de biologische El Rincón wijngaard in Casablanca, op 300 m hoogte. Diepe alluviale bodems van klei en leem. Rendement 30 hl/ha. Inweking vooraf 4-6 dagen bij 6-8 C. Vergist met autochtone gisten bij C, met regelmatig overpompen. 3-4 dagen naweking. In totaal 20 dagen op de schillen. Opvoeding 10 maanden op barriques van Frans eiken. Alc. 14,5%. Importeur: Delta Wines / Coenecoop. Mooi koel geserveerd. Vissige geur, schelpdieren. Erg mooie wijn, diep en complex, aards, iets chocolade, superbe balans, zachte tannines geven een fluwelen mondgevoel, prima houtopname, volledig op dronk, verrassend goed, flinke bitters in de finale doen wat Duits aan

Okhuysen. Vinée Vineuse

Okhuysen. Vinée Vineuse 21 ste JAARGANG NUMMER 4 winter 2006/2007 Okhuysen Vinée Vineuse Bonbanyuls Wijn van het Jaar Bij schelp- en schaaldieren Rode Bordeaux en witte Bourgogne Bij wild en gevogelte Tussen rood en wit Edel

Nadere informatie

DE COMMERCIËLE BIJLAGE BIJ NRC HANDELSBLAD 6 DECEMBER 2014. De wereld van koffie. Van plant tot kopje

DE COMMERCIËLE BIJLAGE BIJ NRC HANDELSBLAD 6 DECEMBER 2014. De wereld van koffie. Van plant tot kopje DE COMMERCIËLE BIJLAGE BIJ NRC HANDELSBLAD 6 DECEMBER 04 De wereld van koffie Van plant tot kopje 0 ZATERDAG 6 DECEMBER 04 ZATERDAG 6 DECEMBER 04 INHOUD 03 Aangenaam kennis met u te maken De landen van

Nadere informatie

Verslag van twee NGS proeverijen van Duitse weisburgunder

Verslag van twee NGS proeverijen van Duitse weisburgunder Verslag van twee NGS proeverijen van Duitse weisburgunder Deel 1: Proeverij van weisburgunder in Restaurant De Watergeus te Noorden Door Ailko Faber. Gastvrouw: Sjanie de Geus. Deze weisburgunder (pinot

Nadere informatie

KOFFIE. Een informatiepakket voor een werkstuk of spreekbeurt

KOFFIE. Een informatiepakket voor een werkstuk of spreekbeurt KOFFIE Een informatiepakket voor een werkstuk of spreekbeurt COLOFON Tekst: Henk van Kaathoven Illustraties: CMO en zijn licentiegevers, Flickr, Wikipedia, Fairtrade, UNDP, Richard Nijenhuis, Max Havelaar.

Nadere informatie

Wijnbouw in Nieuw-Zeeland

Wijnbouw in Nieuw-Zeeland Wijnbouw in Nieuw-Zeeland Inleiding Meer en meer worden wijnen gedronken vanuit niet- klassieke wijnlanden. Meer en meer ontstaat hier ook interesse voor aangezien wereldwijd tegenwoordig kwalitatief enorm

Nadere informatie

B A M B O E C A T A L O G U S

B A M B O E C A T A L O G U S 2 B A M B O E C A T A L O G U S 2009 Ontwerp en tekst: Hans Prins Fotografie en aquarel: Anki Heinecke Hans Prins Copyright 2009: De Groene Prins SPECIAAL voor mensen die houden van avontuurlijk tuinieren

Nadere informatie

Courant maart 2012, nr.

Courant maart 2012, nr. gia Courant maart 2012, nr. Editoriaal maart 2012 Colofon De ABC Courant is een uitgave van het Antwerps BierCollege Verantwoordelijke uitgever & contactadres: Hans Bombeke, Stadswaag 19, 2000 Antwerpen

Nadere informatie

Schenk! Relatiegeschenken voor iedere smaak en ieder budget. Nieuw: Zeg het met wijn! Beste wijnassortiment onder de 10. Business to business:

Schenk! Relatiegeschenken voor iedere smaak en ieder budget. Nieuw: Zeg het met wijn! Beste wijnassortiment onder de 10. Business to business: Schenk! Maak de traditionele eindejaarswijn weer bijzonder Relatiegeschenken voor iedere smaak en ieder budget Nieuw: Zeg het met wijn! Business to business: Beste wijnassortiment onder de 10 Wijnhandel

Nadere informatie

Het succes van de nieuwe wereld verklaard

Het succes van de nieuwe wereld verklaard Het succes van de nieuwe wereld verklaard Het verschil in strategisch management en marketing van wijn tussen de zogenaamde oude en de nieuwe wereld Maurits Terheijden 9713735 25 februari 2005 Het succes

Nadere informatie

Kleine Gids voor de COSTA BLANCA

Kleine Gids voor de COSTA BLANCA Kleine Gids voor de COSTA BLANCA Prijs 7,50 incl. btw 1 Colofon 2e druk 2004 CIP gegevens koninklijke bibliotheek, Den Haag M.H. Boulonois Kleine gids voor de Costa Blanca: vraagbaak voor kopers van onroerend

Nadere informatie

nr 03 De Jong Assurantiën: Zestigjarige jubileum wordt gevierd met betrekken nieuw pand in Schagen

nr 03 De Jong Assurantiën: Zestigjarige jubileum wordt gevierd met betrekken nieuw pand in Schagen o n d e r n e m e r s f e d e r a t i e s c h a g e n De Jong Assurantiën: Zestigjarige jubileum wordt gevierd met betrekken nieuw pand in Schagen nr 03 juli 2014 Dit magazine is een uitgave van ondernemers

Nadere informatie

INHOUD HEILOOPLUS - 1E JAARGANG NUMMER 01 2015 WANDELROUTE NIJENBURG P.7 VOORWOORD HANS ROMEYN P.3 WONEN CRAENENBROEK P.31

INHOUD HEILOOPLUS - 1E JAARGANG NUMMER 01 2015 WANDELROUTE NIJENBURG P.7 VOORWOORD HANS ROMEYN P.3 WONEN CRAENENBROEK P.31 VOORWOORD HANS ROMEYN P.3 WANDELROUTE NIJENBURG P.7 STREEKPRODUCTEN HEYLOO BIER P.17 BEDRIJFSREPORTAGE JOSÉ GLAS P.25 WONEN CRAENENBROEK P.31 HEILOOPLUS - 1E JAARGANG NUMMER 01 2015 HET KWARTAALBLAD VOOR

Nadere informatie

Aardwarmte Duurzaamheid op de Afsluitdijk Wubbo Ockels over energie. Win! Gratis! In dit nummer:

Aardwarmte Duurzaamheid op de Afsluitdijk Wubbo Ockels over energie. Win! Gratis! In dit nummer: Nieuws / Cultuur / Beauty / Sport / Wonen / Voeding / Natuur en milieu / Duurzaam ondernemen / Reizen Gratis! www.earthday.net www.krantvandeaarde.nl www.dagvandeaarde.nl Uitgave van de Stichting Dag Van

Nadere informatie

EERLIJKE HANDEL. Een informatiepakket voor een werkstuk of spreekbeurt

EERLIJKE HANDEL. Een informatiepakket voor een werkstuk of spreekbeurt EERLIJKE HANDEL Een informatiepakket voor een werkstuk of spreekbeurt COLOFON Tekst: Antoon Seelen, Olav Jansen Illustraties: CMO en zijn licentiegevers, Flickr, Wikimedia, Wereldwinkels, BeFair, Max Havelaar,

Nadere informatie

HoofdkussenKrant Uw hoofdkussen is erg belangrijk voor een goede nachtrust!

HoofdkussenKrant Uw hoofdkussen is erg belangrijk voor een goede nachtrust! Ban allergische reacties uit de slaapkamer Vezeltechnologie voor hoofdkussens Gezond slapen met natuurlijke grondstoffen Rust in je actieve leven Alle vulmaterialen op een rij 2 3 5 7 4 Hoofdkussens voor

Nadere informatie

Ruggespraak. Aandelen HZPC Kantaperuna AB in handen HZPC. 5 Seizoen 2011/12: een prima jaar. 12 Mondial winnaar in Zuid-Afrika

Ruggespraak. Aandelen HZPC Kantaperuna AB in handen HZPC. 5 Seizoen 2011/12: een prima jaar. 12 Mondial winnaar in Zuid-Afrika Ruggespraak 6 Aandelen HZPC Kantaperuna AB in handen HZPC 2 5 Seizoen 2011/12: een prima jaar 12 Mondial winnaar in Zuid-Afrika 16 Digitaal pootgoed aangeven Relatiemagazine van HZPC jaargang 14 nummer

Nadere informatie

Sjaak de Ligt. Directeur, Trees for All

Sjaak de Ligt. Directeur, Trees for All Sjaak de Ligt Directeur, Trees for All Werken aan balans Mijn ideale wereld is er één die in balans is. Los van wereldvrede en economie, die natuurlijk ook belangrijk zijn, is daar voor mij sprake van

Nadere informatie

Ik kom van ver Verhalen uit de internationale Transvaalbuurt. oktober 2014

Ik kom van ver Verhalen uit de internationale Transvaalbuurt. oktober 2014 Ik kom van ver Verhalen uit de internationale Transvaalbuurt oktober 2014 Inhoudsopgave Het project Ik Kom Van Ver blz. 5 De Transvaalbuurt in cijfers blz. 7 Buitenlanders blz. 9 Elizabeth Wales blz. 11

Nadere informatie

NIENHUYS RONDSCHRIJFBRIEF ~ 2009

NIENHUYS RONDSCHRIJFBRIEF ~ 2009 NIENHUYS RONDSCHRIJFBRIEF ~ 2009 December, het einde van 2009 en daarbij is het eerste decennia van de 21st eeuw weer afgelopen. Het was een geweldig jaar veel belevenissen maar nog belangrijker met een

Nadere informatie

delta Zomer > Ontwerp je eigen strand > Toerisme in China > Techniek van vlindertuin > Luieren in het

delta Zomer > Ontwerp je eigen strand > Toerisme in China > Techniek van vlindertuin > Luieren in het delta Inspiratiebron voor tuin- en landschapsinrichters 4711 > Ontwerp je eigen strand > Toerisme in China > Techniek van vlindertuin > Luieren in het Wertheimpark > Gloednieuwe golfbaan > Van varkenshouderij

Nadere informatie

UWUitvaartkrant Eerste jaargang, nummer 1, voorjaar 2014

UWUitvaartkrant Eerste jaargang, nummer 1, voorjaar 2014 UWUitvaartkrant Eerste jaargang, nummer 1, voorjaar 2014 MEERVAL 21 7908 WT HOOGEVEEN 06 373 222 85 Onze werkwijze Begraven of cremeren Draaikolk van emoties Uitvaartzorg is onze zorg Pag. 3 Pag. 7 Pag.

Nadere informatie

Arie van Herpen/ Over Fruit. Twaalf artikelen Eerder gepubliceerd in Moestuin

Arie van Herpen/ Over Fruit. Twaalf artikelen Eerder gepubliceerd in Moestuin Arie van Herpen/ Over Fruit Twaalf artikelen Eerder gepubliceerd in Moestuin Inhoud/ pagina/ Oude Soorten & Nieuwe Ontwikkelingen 02 04 Plannen en Planten 05 07 Gebruik: Fruit maakt de Winter Feestelijk

Nadere informatie

RIJK. Luc Mutsaers. binnen 365 dagen. April 2010

RIJK. Luc Mutsaers. binnen 365 dagen. April 2010 RIJK binnen 365 dagen Luc Mutsaers April 2010 2010 Rijk, binnen 365 dagen Luc Mutsaers http://www.springleven.nl ISBN: 978-90-814333-3-4 NUR: 770, Psychologie algemeen INLEIDING Hoe vaak heb jij niet gedacht:

Nadere informatie

LA SERENA PUERTO MADRYN DEEL 1

LA SERENA PUERTO MADRYN DEEL 1 LA SERENA PUERTO MADRYN DEEL 1 Een grote beurt voor de auto in de Toyota-garage van La Serena. Als we daar met de auto aankomen en bespreken wat er moet gebeuren vraagt de bedrijfsleider wanneer hij vandaag

Nadere informatie

EErlijkE koffie Voor de hele familie

EErlijkE koffie Voor de hele familie p. 1 rombouts fairtrade Bio krant EErlijkE koffie Voor de hele familie Koffie rombouts ontstaat als in 1896 Frans rombouts besluit een brandtrommel te huren om koffie te gaan branden. het begin van het

Nadere informatie

Magazine 27 e Jaargang nr. 2 April 2015

Magazine 27 e Jaargang nr. 2 April 2015 Magazine 27 e Jaargang nr. 2 April 2015 Koningsfeest aan de Côte voor iedereen COLOFON kopje VOORWOORD HOLLAND CÔTE D AZUR MAGAZINE 27e Jaargang n 2 April 2015 HET BESTUUR VAN DE NEDERLANDSE CLUB Voorzitter

Nadere informatie

BELGISCHE PASSIE VOOR WERELDGASTRONOMIE

BELGISCHE PASSIE VOOR WERELDGASTRONOMIE BELGISCHE PASSIE VOOR WERELDGASTRONOMIE jaargang 5 10 euro www.dolceworld.com 16 Vandaag leven en genieten in stijl Met licht op de toekomst Tom Claeys, uw lichtadviseur CLAEYS VERLICHTING EXCLUSIEVE EN

Nadere informatie

EKONOMIKA. berichten. Prettige Vakantie! Ekonomika en Pirlewiet: Ondernemersschap als hefboom in derde wereld. Jaarfeest Ekonomika:

EKONOMIKA. berichten. Prettige Vakantie! Ekonomika en Pirlewiet: Ondernemersschap als hefboom in derde wereld. Jaarfeest Ekonomika: EKONOMIKA Magazine van de Ekonomika Alumni Driemaandelijks 62ste jaargang juli - augustus - september 2004 Afgiftekantoor 3000 Leuven 1 berichten Prettige Vakantie! Ekonomika en Pirlewiet: Vakantie voor

Nadere informatie

Africa 2003. Ballotagecommissie: - Yvonne Pols - Tanneke van Lindert - Bert Lippens - Manon van Erp. Verslaggeving door Danny Pols

Africa 2003. Ballotagecommissie: - Yvonne Pols - Tanneke van Lindert - Bert Lippens - Manon van Erp. Verslaggeving door Danny Pols Africa 2003 Ballotagecommissie: - Yvonne Pols - Tanneke van Lindert - Bert Lippens - Manon van Erp Verslaggeving door Danny Pols Afrika 2003 Wat hebben we het slecht met z n allen. Eerst moet je 1,5 week

Nadere informatie

Handboek Bodemgezondheid

Handboek Bodemgezondheid Onderzoek en beoordeel zelf de gezondheid van je bodem en gewassen Col Freeman Nederlandse vertaling en bewerking door Rob van Deursen Uitgave: 14-3-2015 www.saiwala.nl Verantwoording Home Garden Soil

Nadere informatie