VIK - Cachapoal

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VIK - Cachapoal www.vik.cl"

Transcriptie

1 VIK - Cachapoal Alexander Vik Het bezoek aan dit gloednieuwe bedrijf te Millahue begon met een diner en een overnachting in de VIK Lodge. Dit houten gebouw in de heuvels heeft een voorlopige functie. Er is namelijk een prestigieus hotelcomplex in aanbouw, waar wij de volgende dag een kijkje mochten nemen (zie verderop in dit verslag). Tijdens het diner werd de ontstaansgeschiedenis van VIK verteld en proefden wij de wijn van de jaargang Het verhaal van VIK Het Noorse echtpaar Alexander en Carrie Vik bezit ondernemingen op 3 continenten, variërend van internet software, investeringen, onroerend goed, landbouw, wijn en gedistilleerd tot luxe hotels (Vik Retreats). Zij begonnen een zoektocht van een jaar naar het beste terroir van Zuid-Amerika, met als doel de ultieme rode wijn van het continent te produceren. Beter dan Don Melchor en met meer finesse dan Clos Apalta. Elegante, drinkbare wijn kortom, maar wel met capaciteit om lang te rijpen en te bewaren.

2 Het werd de Millahue vallei in Cachapoal, op 65 km van de oceaan. Milahue betekent plaats van goud in de taal van de Mapuche. Aan de noordkant van Apalta, aan de andere kant van de bergen hebben zich Viña Montes en Clos Apalta gevestigd. In dit ongerepte natuurgebied, een mini-bergketen tussen de Andes en het Kustgebergte, werd ha terrein aangekocht met een doorsnede van 6 km. Het gebied telt 12 valleien met de oudste bodems van Chili, die nooit werden bedekt door de zee. Op de hoogste bergtoppen van meter valt twee keer per jaar sneeuw. Grondig onderzoek Tijdens een twee jaar durend klimaat- en bodemonderzoek werden grondmonsters geanalyseerd. Niemand anders doet dat. Er werden weerstations geïnstalleerd en aanplant en selectie van klonen cabernet sauvignon, carmenère, syrah, cabernet franc en merlot - werden aan de hand van de uitkomsten zorgvuldig bepaald. In 2006 werden de eerste 32 ha met wijnstokken beplant. In 2007 volgden 167 ha, in 2008 kwamen er 44 ha bij, in 2009, 2010 en 2011 elk nog eens 31 ha en in ha, waarmee de totale aanplant 382 ha bereikte. Ter compensatie werden bomen aangeplant.

3 De plantdichtheid is met tot stokken per ha uitzonderlijk hoog. Toch kan er met deze hoge dichtheid mechanisch worden geoogst, met de nieuwste machines. De wijngaarden liggen op 240 tot 460 m hoogte, veelal op steile hellingen tot 30%. Elke dag om uur begint de wind van de oceaan op te steken. Daardoor ontstaan minder suikers (alcohol), meer zuren en een betere fenolische rijpheid. Aan de andere kant van de berg, waar Clos Apalta ligt, komt deze koele zeewind niet. In de zomer is er geen mist, waardoor er geen botrytis voorkomt. Er is geen meeldauw en er zijn maar weinig rode spinnen. Om leafroll virus te voorkomen worden virusvrije stokken gekocht. Wijnbouw De wijnbouw is milieuvriendelijk, met veel respect voor het landschap. Snoeien, groene oogst, bladmanagement, het gebeurt allemaal met de hand, zeker in de ha steilste percelen. Er wordt een tunnel van bladeren gemaakt, met de druiven in het midden. Er wordt niet gespoten met bestrijdingsmiddelen. Biodynamische wijnbouw staat op het verlanglijstje, maar zo ver is het nog niet. Voordeel is wel dat er geen buren zijn die alles kunnen bederven.

4 Elk blok, elk perceel, elke wijnstok krijgt een aparte behandeling. Dat geldt ook voor het speciaal ontwikkelde systeem voor druppelirrigatie, dat afgestemd is op de behoefte aan water van elke individuele plant. Er wordt gezocht naar net genoeg stress voor een evenwicht in de wijnstokken. Als een plant water krijgt, gaat 30% naar de plant en 70% naar de wortels. Het water komt uit 12 bronnen op 100 m diepte en uit een speciaal aangelegd meer. Er wordt drie maal per jaar geïrrigeerd, soms 15 uur lang, zodat het water 2 tot 3 m diep de grond in gaat. Het rendement wordt beperkt tot 1 kg per wijnstok. Slechts een wijn Trefwoorden voor het project zijn precisie en aandacht voor details. Bijzonder is dat er voorlopig slechts één wijn wordt geproduceerd, een blend van de diverse druivenrassen. Er wordt wel gedacht aan een tweede wijn, maar pas over enkele jaren. Winery

5 Voor het ontwerp van de winery werden in 2007 zes Chileense architecten uitgenodigd om in te schrijven, van wie Smilja Radic werd uitgekozen. De winery in aanbouw inclusief shop en restaurant - kon wel door ons worden bezocht, maar het maken van foto s was nog niet toegestaan. In september of oktober 2014 moet het spectaculaire gebouw klaar zijn. Het ligt merendeels verzonken in het landschap. Het dak is een transparante membraan die het zonlicht filtert, waardoor zonder kunstlicht kan worden gewerkt en het s zomers binnen maximaal 20 C is. De handmatige oogst gebeurt s nachts als de druiven koel zijn, soms in 2 plukgangen. Meestal wordt de syrah het eerste geplukt, dan volgen merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc en tenslotte carmenère. Dan volgt strenge selectie door 42 mensen aan de lopende band. In 2015 wordt een optisch sorteersysteem aangeschaft, waardoor nog maar 2 of 4 mensen nodig zijn. Na kneuzing van de druiven vindt de vergisting met autochtone gisten plaats in rvs tanks. We kijken boven in de gistingstanks met carmenère en zien een wijndouche die erin ronddraait.

6 De aparte barrique kelder heeft een capaciteit van vaten. VIK maakt gebruik van 4 tot 6 tonneliers, waaronder Demptos. Hoe fijner de nerf, hoe beter. Malo en opvoeding gebeuren op (bijna allemaal nieuwe) barriques van Frans eiken, gedurende 24 maanden, met elke drie maanden oversteken. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van peristaltische pompen. Er vindt geen pigeage en geen délestage plaats, want de kwaliteit moet uit de wijngaard komen en niet in de winery worden beïnvloed. De blend wordt gemaakt van basiswijnen uit verschillende valleien. De wijn wordt niet geklaard en zeer licht gefilterd.

7 Luxe hotel Alexander en Carrie Vik ontwierpen een luxe hotel met 22 kamers, dat op het terrein in aanbouw is. Elke kamer heeft een unieke decoratie, ontworpen en aangebracht door een kunstenaar. Het hotel staat op een heuvel, met rondom uitzicht op de wijngaarden. Team De dagelijkse leiding van VIK is in handen van algemeen directeur en oenoloog Patrick Valette. Hoofd Wijnmaker is Cristián Vallejo en Sales & Marketing Directeur is Gonzague de Lambert. Productie en export VIK verkoopt nu nog 65% van de geoogste druiven door aan anderen, maar dat wordt elk jaar minder. De eerste wijn die op de markt werd gebracht, was die van Deze is al een tijd uitverkocht. Op dit moment wordt de jaargang 2010 verkocht, en in september 2014 komt de 2011 op de markt. Van elk oogstjaar worden flessen, bestemd voor proeverijen, bewaard in de bibliotheek. De wijn wordt uitgebracht in

8 flessen, magnums, dubbele magnums en imperialen. VIK heeft depots voor hun wijn bij IWS (omgeving Hamburg), in de USA en binnenkort in Brazilië. Importeurs: Edwines (Edwin Raben), Wijnimport J. Bart.

9 v.l.n.r. Cristián Vallejo, Patrick Valette, Gonzague de Lambert Geproefd Samen met Patrick Valette, Cristián Vallejo en Gonzague de Lambert proeven we de wijnen.

10 ****(*) VIK % cabernet sauvignon, 35% carmenère, 6% cabernet franc, 5% merlot, 4% syrah. Van 3 jaar oude stokken. Oplage flessen. K diep geconcentreerd paarsrood G opvallende finesse, kersen, aardbeien en pruimen, heeft veel lucht nodig S zachte inzet, fijn en gedetailleerd, finesse, spel van fruit met zuren en tannines, erg mooi gebalanceerd, niets agressiefs, subliem houtgebruik A lange finale, elegant en evenwichtig T zeer mooie blend met complexiteit, haarfijn uitgekiend, nu al zeer aangenaam door opvallende verteerbaarheid ****(*) VIK % cabernet sauvignon, 29% carmenère, 7% cabernet franc, 5% merlot, 4% syrah. Van 4 jaar oude stokken. Heeft nu 14 maanden barrique-rijping achter de rug. Alc. 13,9%. K zeer diep paars G floraal, elegant, haast geparfumeerd, veel frisheid, zeer aantrekkelijk rood en zwart fruit S zeer sappig, stevige ruggengraat, volop levendig fruit, bescheiden qua alcohol, de vele aroma s hebben geen moeite met het hout, sappige focus A zeer lang, de lenige tannines en de prachtige houtopvoeding geven rondheid en laten het fruit alle ruimte T prachtige complexe wijn, een skelet met vloeibaarheid en harmonie, puur en verfijnd VIK 2013 Acht vatmonsters van de vijf verschillende druivenrassen, voorafgaande aan de blend. Deze wijnen moeten nog 12 maanden verder rijpen op vat. Het team van VIK wil geen wijn met groene tannines, maar ook geen overrijp fruit, en oogst daar tussen in. Doel is een wijn met een moderne stijl, tussen die van de oude en de nieuwe wereld. Een wijn met een fruitige dynamiek, evenwicht, verfijning en drinkplezier verschaffend, maar vooral geen wedstrijdbeest. Cabernet Sauvignon Vatmonster nr. 13V20CABCOL1017

11 Colchaquilla. Onderstok 3309, geoogst op 27 april, kleibodem. Lichte kleur. Florale, geparfumeerde geur. Sappige, lichte smaak met wat specerijen, erg goed. In de finale iets vanille. Verleidelijk rijp fruit, haast wit. Vatmonster nr. 13V28CABALM10A2 Almendro. Onderstok 3309, geoogst op 3 mei, kleihoudende zandbodem, een warmer terroir. Meer kleurconcentratie. Veel geuraroma, ernstiger en krachtig. Frisse, sappige inzet met munt en stevige tannines. Robuuste, lange finale. Veel structuur. Vatmonster nr. 13V26CABLAZ1001 Los Lazos. Onderstok , geoogst op 24 april, zand-leem bodem. Meer kleurevolutie. In de neus gesloten, floraal. Metalige, zeer sappige smaak, koper en vuursteen. Koel mondgevoel met veel zuren. In de finale frisse, zachte tannines. Cabernet Franc Vatmonster nr. 13V34CAFALM10A6 Almendro. Onderstok 3309, kloon , geoogst op 26 april, kleihoudende zandbodem, een warmer terroir. Levendige kleur. Diepe aroma s, stuivend en zeer floraal. In de smaak geen groene tonen, maar wel specerijen en stevige, puntige tannines. Lange finale. Merlot Vatmonster nr. 13V04MERLAZ10A9 Los Lazos. Onderstok 3309, kloon 181, geoogst op 27 maart, kleibodem. - Meer kleurevolutie. De geur is wat gesloten. Ronde smaak, vol, zacht en rijp. Fijne kruidigheid na. Syrah Vatmonster nr. 13V6SHIFER1002 La Feria. Onderstok R110, kloon 174, geoogst op 25 april, grindbodem. Syrah heeft rond de oogsttijd gele bladeren. Rokerige geur, stevig, specerijen, bosfruit. Kruidige smaak, specerijen, wat wild, animaal. In de finale stevige maar afgeronde tannines en goede zuren.

12 Carmenère Vatmonster nr. 13V14CARMAQ10A7 Maquehua A7. Onderstok , geoogst op 16 mei, zandbodem. Carmenère heeft rond de oogsttijd rode bladeren. De wijngaarden liggen op het noorden, waardoor langzame rijping plaats heeft. Vrij licht robijnrood. Zeer aromatisch, veel finesse en karakter, animaal. Sappige smaak, veel aroma, speels, sublieme tannines, chocolade, vet en animaal. Nu al heerlijk om te drinken. Vatmonster nr. 13V18CARLAZ1008 Los Lazos. Onderstok Gravesac, geoogst op 20 mei, kleibodem. Dezelfde extractie als van de vorige wijn. Carmenère geeft finesse aan de blend. De kleur is veel dieper dan bij de vorige wijn, met veel meer paars. Prachtige complexe geur, meer gesloten, bijzonder fruit, peper. Zeer mooi. Opmerking Van deze druivenrassen hebben cabernet franc en carmenère de meeste behoefte aan ouder worden van de stokken. Conclusie VIK Dit spectaculaire project in the middle of nowhere heeft alle mogelijkheden in huis om wijnen te produceren van wereldniveau. Wijnen die zich kunnen meten met grote Bordeaux of icoonwijnen uit Napa Valley. Alles is er klaar voor, het is nu een kwestie van het volgen van de komende jaargangen. Uiteraard is hier het grote geld actief, maar de geproefde wijnen toonden dat de lat al behoorlijk hoog ligt. Viña von Siebenthal - Aconcagua Het laatste bezoek van onze Chili reis. We vinden het bedrijf van de Zwitser Mauro von Siebenthal direct naast Viña Errazuriz, in de plaats Panquehue. Dat betekent in de taal van de Mapuche plaats met water, en er zijn dan ook veel bronnen. Mauro verwelkomt ons met zijn hoed van stro, een onmisbaar hoofddeksel omdat de zon hier erg fel is en de lucht zeer helder, waardoor de UV snel voor zonnebrand zorgt. We zijn op een hoogte van 450 tot 500 meter. Er is hier veel mijnbouw te vinden.

13 Geschiedenis De Zwitserse advocaat en wijnliefhebber Mauro von Siebenthal is afkomstig uit Ticino, de streek waar zulke verbazend goede Merlot wijnen vandaan komen. Hij las 30 jaar lang boeken over wijn, bezocht veel producenten en proefde veel grote wijnen, o.a. alle toppers van Ticino. Mauro von Siebenthal Hij volgde zijn droom en kwam in 1997 naar de Aconcagua vallei, waar hij met financiële hulp van 4 vrienden een eigen wijnbedrijf opzette, Viña von Siebenthal's. Aconcagua wordt beheerst door drie families, de familie Bulnes (politici), een familie die supermarkten exploiteert en de familie Chadwick (wijn en onroerend goed). Von Siebenthal begon op 32 ha grond met de productie van rode wijnen. Tot 2009 werd verlies gemaakt, daarna break even en nu steeds een beetje meer winst. Klimaat Panquehue is een halfwoestijn tussen de Andes en de oceaan. Dit droge klimaat heeft uitstekende fytosanitaire eigenschappen. Bovendien komt de wind van zee tot hier, waardoor er geen schimmels en rot ontstaan. De neerslag is met 100 mm per jaar extreem laag. Bovendien valt de regen alleen in de winter, soms maar twee keer per jaar. In de zomer is het hier overdag 29 C en s nachts 9 C. Wijngaarden De vier wijngaarden van Viña von Siebenthal liggen in het historische wijnbouwgebied van Panquehue, in de Aconcagua vallei. Met nauwkeurig studie van bodem en expositie aan de zon stelde werden de beste percelen voor de diverse druivenrassen bepaald. Voor merlot en cabernet franc zijn dat de koele bodems van klei en kalksteen in de vlakte; Ideaal voor cabernet sauvignon, syrah, carmenère en petit verdot (1,5 ha) zijn de warme, ondiepe zandbodems met brokken graniet in de heuvels.

14 de bodem van turf en klei in block # 7 Block # 7 Deze wijngaard rondom de winery heeft iets bijzonders, namelijk 3 bodemsoorten: alluviale klei, hier staat carmenère; kalk (calciumcarbonaat), hier staat cabernet franc; turf en klei (zwart van kleur door het hoge gehalte aan turf), hier staat merlot, die niet erg productief is en heeft een uniek karakter heeft.

15 Wijnbouw en oogst De wijnstokken worden gecultiveerd met veel respect voor de natuur. De wijnbouw is in feite biologisch, maar er is hier te veel bureaucratie voor een certificering. Er wordt niet gespoten (alleen 4 x per jaar met zwavel) en het respect voor de natuur is in ieder geval aanwezig. De rode spinnen worden met rust gelaten. Hoe meer ze worden bestreden, hoe meer ze terugkomen. Wellicht is het zo dat de rode spinnen meer van de avocado houden, in de uitgebreide plantages op de omringende steile hellingen. Irrigatie vindt hier deels nog plaats met het oude systeem van kanalen, maar er zijn ook moderne installaties voor druppelirrigatie. Mauro houdt niet van stress bij een wijnstok, hij geeft genoeg water om de plant in balans te houden. Dat is zuiver een kwestie van ervaring. Een maal per 2 of 3 jaar wordt compost van alpaca s in de wijngaarden verspreid, gekocht bij een buurman die deze dieren houdt. De snoeiwijze is dubbele guyot. Groene oogst is niet nodig. Vanwege de arme bodem zijn de wijnstokken niet erg productief. Er

16 wordt niet of nauwelijks aan bladmanagement gedaan. Het rendement is zeer laag, zodat de wijnstok sterke aroma s opbouwt. De plantdichtheid varieert van tot stokken/ha. Het gemiddelde rendement bedraagt circa 30 hl/ha. De oogst is uitsluitend handmatig. De kwaliteit van de druiventrossen is zo goed, dat kan worden volstaan met selectie bij aankomst op de winery.

17 Bodega De bodega heeft een landelijke stijl, met respect voor de architectonische traditie van de Chileense casona, het landhuis uit de koloniale tijd. Maar binnen is alle moderne apparatuur aanwezig. Tijd is belangrijk Na het kneuzen volgt koude inweking. De wijnen gisten langzaam en langdurig, met délestage en naweking. In totaal 70 dagen op de schillen. Voor de topwijnen wordt geen perswijn gebruikt, die kan de kwaliteit nadelig beïnvloeden. De opvoeding op barriques varieert van 12 tot 25 maanden. Dat is op VIK na de langste rijpingstijd van alle Chileense producenten. Er wordt Frans eiken gebruikt, maar syrah rijpt op Amerikaans eiken. Daarna krijgen de wijnen nog 2 tot 4 jaar flesrijping.

18 Productie en export Von Siebenthal is lid van MOVI, de groep van onafhankelijk wijnproducenten Van de productie wordt 60% geëxporteerd, naar 20 landen. De wijnen worden in ons land geïmporteerd door Les Généreux. De vermelde prijzen zijn bruto Horecaprijzen ex BTW.

19 Geproefd *** Parcela # % cabernet sauvignon, 31% petit verdot, 16% merlot, 13% cabernet franc. Geoogst op 12 april. 20 maanden barrique (30% nieuw), 70% Frans en 30% Amerikaans eiken. Rendement 60 hl/ha. Alc. 14,5%. De best verkochte wijn, productie flessen. 8,95. K gemiddeld geconcentreerd robijnrood G zeer levendig, floraal, ontwikkeld fruit S bosbessen, specerijen, zeer animaal, vlezig, goede tannines geven krachtige structuur A lange finale T klassieke Bordeaux stijl, energiek, met stevigheid van de petit verdot; Mauro is Bordeaux liefhebber, vooral van de linker oever ****- Carmenère % carmenère, 15% cabernet sauvignon, op 23 mei geplukt op de hellingen. 9 maanden barrique (30% nieuw), 70% Frans en 30% Amerikaans eiken. Rendement 50 hl/ha. Alc. 13,5%. Productie ruim flessen. 9,75. K goede concentratie robijnrood met paars G heerlijke cassis, tabak, inkt, floraal en diep S zacht gebalanceerd, zeer mooie tannines, chocolade, de zuren openen zich met lucht, iets karamel A lang, veel karakter, zeer aangenaam, heel iets jammy maar niet groen T geeft veel drinkplezier, doet denken aan Valpolicella Ripasso, maar dan rijp geplukt **** Carabantes 2011 Genoemd naar de monnik die volgens een legende rond 1550 druiven uit Peru naar Chili bracht. 85% syrah, 15% cabernet sauvignon, geoogst op 7 april. 14 maanden op nieuwe barriques (Amerikaans eiken uit Virginia met fijne nerf, van Nadalie, Baron, Taransaud en Boswell). Rendement 50 hl/ha. Alc. 14,5%. Productie flessen. 13,35. K diep paarsrood G veel fruit van kersen en bessen S zeer stevig, compact fruit met prachtige ondersteuning door het hout, lenige en krachtige tannines A zeer goede lengte met uiterst plezierig hout

20 T een kanjer, nog zeer jong, heeft veel lucht nodig, ontwikkelt zich nauwelijks in het glas; de 2004 bezit volgens Mauro nog al zijn fruit *****- Montelíg 2009 De grote broer van Parcela #7. 40% cabernet sauvignon, 30% petit verdot, 30% carmenère, geoogst op 15 april. Kneuzing en koude inweking, op 18 april gevolgd door vinificatie op rvs tanks en naweking. 22 maanden rijping op nieuwe barriques van Frans eiken. Rendement 35 hl/ha. Alc. 14,5%. Productie flessen. 25,20. K diep tot zeer diep paars G krachtige cassis en kersen, roostertonen, chocolade, tabak S zeer bijzonder en complex, grote diepgang, fantastische tannines A super lengte T complexe wijn van zeer hoog niveau, kan 15 jaar oud worden, zeer gunstige prijs ****(*) Toknar % petit verdot van een stenige helling. Kneuzing en koude inweking op 26 maart, gevolgd door vinificatie op rvs tanks en naweking. 24 maanden rijping op nieuwe barriques van Frans eiken. Rendement 35 hl/ha. Alc. 13,9%. Droog extract g/l. Productie flessen. 39,45. K zeer, zeer diep paars met zwart G machtig concentraat van zwarte kersen op eau-de-vie, specerijen, bloemen, fenegriek en koriander S bosbessen, kersen, teer, inkt van inktvis, veel specerijen, toast, referentiekwaliteit tannines door de naweking, donkere tonen A prachtige lengte, frisse textuur, geen jodium T geen wijn voor elke dag, daarvoor is te veel kracht aanwezig; kan met gemak jaar oud worden De carmenère van perceel nr. 7, een stuk van 1,5 ha, had de eerste drie tot vier jaar alleen bladeren en geen druiven. De mensen verklaarden Mauro voor gek. Maar het jaar daarop kwamen er wel druiven. De wijn ervan bleek ongelofelijk goed te zijn en totaal

21 verschillend van elders. Met meer blauw fruit. Aanvankelijk werd de carmenère gebruikt in blends, maar Mauro besloot toen om de carmenère apart uit te brengen. Drie oogstjaren liggen nog te rijpen op barrique. ***** Tatay de Cristóbal % carmenère en 10% petit verdot van een verwaarloosd en verlaten perceel, gris en geel, stenig en arm. Geoogst op 26 mei. 24 maanden rijping op nieuwe barriques van Frans eiken. Productie flessen. Alc. 14,5%. Rendement 22 hl/ha. Staat bij De Karmeliet in Brugge op de kaart. K zeer diep, zeer paars G robuust en floraal, iets animaal, met mysterieuze complexiteit S puntig concentraat van zwarte kersen en bessen, geroosterde aubergine, inkt, animaal, chocolade, tabak, volkomen afgeronde tannines A fantastische lengte en enorme finesse T concentratie en licht spel, wat een super terroir! Een wijn van Grand Cru niveau, de beste die wij tijdens deze reis proefden ****- Viognier vatmonster 5 jaar geleden heeft Mauro voor de grap viognier aangeplant. Dit is de eerst jaargang die zal worden gebotteld, over 3 tot 6 maanden. Wij zijn de eersten die deze wijn mogen proeven. Vergist met malo en maanden opgevoed op nieuwe barriques, met batonnage (veel in het begin, daarna minder). Productie liter, komt eind 2014 of begin 2015 op de markt. K goed geconcentreerd groengeel G zeer tropisch, rokerig, perzik, honing S gele bloemen, acacia, mimosa, vet van de batonnage A zilt en mineraal T Bourgondische stijl, heeft nu nog veel houtaroma s, maar die zullen de komende maanden worden opgenomen door de wijn Geproefd uit het vat: Merlot 2013 munt, eucalyptus, balsem, sigaren, boldo (tropische boom in Chili), geweldige Merlot, zeer bijzonder en complex, zeer veel lengte ****(*) Cabernet Sauvignon 2012 veel finesse, zeer mooi helder fruit, boldo, geen cassis maar zwarte kersen, het hout is al keurig opgenomen, klasse met Zwitserse precisie ****(*)

22 Syrah perswijn, lactisch (zoete gepasteuriseerde melk), geen vanille, stevig, moet zich nog verder ontwikkelen, zal zeker prachtig worden **** Petit Verdot 2012 uit een vat van Baron, de favoriete vatenmaker van Mauro, iets nat papier, krachtig hout, crème de cérises, zeer floraal, machtig concentraat als van een vintage port, meditatief, een wijn die je kunt eten, zeer, zeer lange finale ****(*)

23

24 Conclusie Viña Von Siebenthal Dit was ons laatste bezoek van deze reis en tevens het hoogtepunt. Geen gepolijst marketingverhaal, geen enorm kapitaal dat alles mogelijk maakt, maar een langzaam en met veel geduld opgebouwde serie grote wijnen van verbazend goede kwaliteit. Veel te weinig bekend in de Nederlandse horeca en voor ons een absolute ontdekking. Geproefd tijdens een diner in een restaurant: **** Pinot Noir Signos de Origen 2011, Emiliana 100% pinot noir van 10 jaar oude stokken, handmatig geoogst (eind maart tot begin april) in de biologische El Rincón wijngaard in Casablanca, op 300 m hoogte. Diepe alluviale bodems van klei en leem. Rendement 30 hl/ha. Inweking vooraf 4-6 dagen bij 6-8 C. Vergist met autochtone gisten bij C, met regelmatig overpompen. 3-4 dagen naweking. In totaal 20 dagen op de schillen. Opvoeding 10 maanden op barriques van Frans eiken. Alc. 14,5%. Importeur: Delta Wines / Coenecoop. Mooi koel geserveerd. Vissige geur, schelpdieren. Erg mooie wijn, diep en complex, aards, iets chocolade, superbe balans, zachte tannines geven een fluwelen mondgevoel, prima houtopname, volledig op dronk, verrassend goed, flinke bitters in de finale doen wat Duits aan

Viña von Siebenthal. Aconcagua - www.vinavonsiebenthal.com

Viña von Siebenthal. Aconcagua - www.vinavonsiebenthal.com Viña von Siebenthal Aconcagua - www.vinavonsiebenthal.com Het laatste bezoek van onze Chili reis. We vinden het bedrijf van de Zwitser Mauro von Siebenthal direct naast Viña Errazuriz, in de plaats Panquehue.

Nadere informatie

CLASICO. Viña Ventisquero Syrah Lijn: Druivenras: Herkomst: Proefnotitie: Viña Ventisquero Chardonnay. Lijn:

CLASICO. Viña Ventisquero Syrah Lijn: Druivenras: Herkomst: Proefnotitie: Viña Ventisquero Chardonnay. Lijn: Produktblad 1 van 61 Viña Ventisquero De wijngaard Ventisquero is het resultaat van een nieuwe uitdaging van Agrosuper, de grootste producent van verse voedingsmiddelen in Chili. Enthousiast over het idee

Nadere informatie

BIO! DAT IS LOGISCH. L Hirondelle Organic

BIO! DAT IS LOGISCH. L Hirondelle Organic BIO! DAT IS LOGISCH Bewust kiezen voor mens, dier en milieu. Dat is voor de nieuwe generatie producenten een belangrijk argument om over te gaan op biologische wijnbouw. Ook bij onze klanten worden biologische

Nadere informatie

Vinificatie Productie en export

Vinificatie Productie en export Bouza do Rei Bij dit in 1983 opgerichte bedrijf worden wij ontvangen door bedrijfsleider Isidoro Serantes Serantes. Het is een van de grootste privébedrijven van Rías Baixas. Bouza do Rei is pionier voor

Nadere informatie

Proefdoos: Toscaanse top wijnen

Proefdoos: Toscaanse top wijnen Proefdoos: Toscaanse top wijnen 2009 Pianirossi Sidus DOC De CEO van Tod's & Hogan is de eigenaar van dit domein. Een middelzware fruitige wijn is de beste typering. Veel fruit, sap met mooie tonen van

Nadere informatie

ARTIKELFICHE. Löwengang Chardonnay. Jaartal medium-vol, krachtig, droog

ARTIKELFICHE. Löwengang Chardonnay. Jaartal medium-vol, krachtig, droog Löwengang Chardonnay Jaartal 2014 medium-vol, krachtig, droog 100% chardonnay De Chardonnay Löwengang heeft een briljante, goudkleurige kleur. Complexe aroma's van rijp tropisch fruit, vanille, geroosterde

Nadere informatie

Lunch na jaarvergadering 2012 Verslag van de lunch, gehouden na de Algemene Leden Vergadering die plaats had op 6 februari 2012 in The Manhattan

Lunch na jaarvergadering 2012 Verslag van de lunch, gehouden na de Algemene Leden Vergadering die plaats had op 6 februari 2012 in The Manhattan Lunch na jaarvergadering 2012 Verslag van de lunch, gehouden na de Algemene Leden Vergadering die plaats had op 6 februari 2012 in The Manhattan Hotel te Rotterdam. Door Paul Op ten Berg. Aperitief Champagne

Nadere informatie

Huiswijn Wit en Rood

Huiswijn Wit en Rood Huiswijn Wit en Rood (Italie) Een heerlijke huiswijn, in de mond proef je een lichte aroma van klein rood en zwart fruit, specerijen en tijm. De aanzet is vol, gevolgd door een lange, zwoele afdronk. Lekker

Nadere informatie

Aperitief ***(*) Cava Terrers Gran Reserva Brut Nature 2008, Recaredo Lunch

Aperitief ***(*) Cava Terrers Gran Reserva Brut Nature 2008, Recaredo Lunch Aperitief ***(*) Cava Terrers Gran Reserva Brut Nature 2008, Recaredo 46% xarel.lo, 40%, 14% parellada, handmatige oogst van eigen wijngaarden in Sant Sadurni d Anoia. 68 maanden sur lie, remuage met de

Nadere informatie

4,54 inkoop 19,75 verkoop. Santa Caterina Chardonnay Igt Salento

4,54 inkoop 19,75 verkoop. Santa Caterina Chardonnay Igt Salento Santa Caterina Chardonnay Igt Salento De wijnstreek Puglia in Zuid- Italië is gespecialiseerd in de productie van rode wijnen. De hoge temperaturen lijken minder geschikt voor de verbouw van witte druivensoorten.

Nadere informatie

WITTE WIJNEN Vignobles Mourat (biologische wijn) Les Amourettes Brisa Brisa Tamaral

WITTE WIJNEN Vignobles Mourat (biologische wijn) Les Amourettes Brisa Brisa Tamaral WITTE WIJNEN Val de Loire, Collection Blanc - Chenin Blanc, Chardonnay Stuivende geur met een heerlijk smaakpallet van jong tropisch wit en groen fruit, in de afdronk zacht en licht mineralig. Côtes de

Nadere informatie

Wijnkaart Logis Hotel de Brabantse Biesbosch Huiswijnen

Wijnkaart Logis Hotel de Brabantse Biesbosch Huiswijnen Wijnkaart Logis Hotel de Brabantse Biesbosch Huiswijnen Naturalys Chardonnay Deze frisse sappige biologisch chardonnay heeft mooie tonen van tropisch fruit. Naturalys Rosé Deze frisse biologische wijn

Nadere informatie

WIN EEN UNIEK WEEKEND BIJ CHÂTEAU PESQUIÉ. (zie bijlage)

WIN EEN UNIEK WEEKEND BIJ CHÂTEAU PESQUIÉ. (zie bijlage) WIN EEN UNIEK WEEKEND BIJ CHÂTEAU PESQUIÉ (zie bijlage) 91 PARKER PUNTEN! 2014 Terrasses Rouge Grenache Noir, Syrah Internationaal zeer gewaardeerd en een fantastische presentatie van de hoge kwaliteit

Nadere informatie

Binnengekomen proefflessen Door Paul Op ten Berg

Binnengekomen proefflessen Door Paul Op ten Berg Binnengekomen proefflessen Door Paul Op ten Berg De laatste 2 maanden heb ik ter recensie diverse proefflessen ontvangen. Onderstaand zijn mijn proefnotities te lezen. De vermelde prijzen zijn horecaprijzen

Nadere informatie

De Etna wijnen van Tenuta delle Terre Nere Door Paul Op ten Berg

De Etna wijnen van Tenuta delle Terre Nere Door Paul Op ten Berg De Etna wijnen van Tenuta delle Terre Nere Door Paul Op ten Berg Sinds kort worden de wijnen van Tenuta delle Terre Nere in Nederland geïmporteerd door Les Généreux. Volgens velen een van de beste producenten

Nadere informatie

Onze huiswijnen komen overwegend uit Central Valley, Chili. Een gebied dat zich

Onze huiswijnen komen overwegend uit Central Valley, Chili. Een gebied dat zich Onze huiswijnen komen overwegend uit Central Valley, Chili. Een gebied dat zich mag verheugen in duidelijke seizoenswisselingen: in de zomer warm en droog, in de winter koud en regenachtig. Het lijkt onbelangrijk,

Nadere informatie

CAVA FRANCESC RICART BRUT

CAVA FRANCESC RICART BRUT CAVA FRANCESC RICART BRUT Francesc Ricart Brut is gemaakt volgens de traditionele methode met de typische cava-druiven Xarel-lo, Macabeo en Parellada. Deze cava heeft 14 maanden gerijpt op fles, maar behoudt

Nadere informatie

Awards - Medailles DE WIJNGAARDEN OOGST

Awards - Medailles DE WIJNGAARDEN OOGST Bodegas Sottano Argeninië Een woordje uitleg KLIMAAT De Bodega Sottano staat aan de voet van het Andesgebergte in de Mendoza-vallei in Argentinië. In de subregio Perdriel heerst een bijzonder microklimaat.

Nadere informatie

De presentatie werd verzorgd door de Voorzitter van het Conseil Jean-François Quenin. Jean-François Quenin

De presentatie werd verzorgd door de Voorzitter van het Conseil Jean-François Quenin. Jean-François Quenin Verslag van de NGS proeverij van Saint-Emilion Grand Cru Classé wijnen, gehouden op 24 november 2014 in Restaurant Noble te Den Bosch. Door Paul Op ten Berg. Deze proeverij werd gerealiseerd in samenwerking

Nadere informatie

Central Valley, Chili Glas 4,- Fles 19,50

Central Valley, Chili Glas 4,- Fles 19,50 Huiswijnen wit Urmeneta, Sauvignon Blanc Central Valley, Chili Glas 4,- Fles 19,50 Een typisch Chileense Sauvignon. Hij is milddroog, makkelijk en zit vol exotische aroma s van onder andere passievrucht.

Nadere informatie

Bodega Altos de Torona

Bodega Altos de Torona Bodega Altos de Torona links export manager Cornelia Proca, midden wijnmaker Pepe Rodriguez Deze bedrijven zijn onderdeel van de groep HGA Bodegas y Viñedos de Altura. Wij worden ontvangen door wijnmaker

Nadere informatie

Interessante wijnen van Sula Vineyards Door Paul Op ten Berg

Interessante wijnen van Sula Vineyards Door Paul Op ten Berg Interessante wijnen van Sula Vineyards Door Paul Op ten Berg Op 19 maart 2015 werd in restaurant Catch by Simonis te Scheveningen aan pers en horeca een serie wijnen gepresenteerd van de grootste wijnproducent

Nadere informatie

Couly-Dutheil Arnaud Couly Dutheil Wijngaarden

Couly-Dutheil Arnaud Couly Dutheil Wijngaarden Couly-Dutheil Arnaud Couly Dutheil is een van de talentvolste en creatiefste jonge wijnproducenten van de Val de Loire. Het familiebedrijf Couly-Dutheil werd opgericht in 1921 en is een van de vooraanstaande

Nadere informatie

Highlights uit Chili Wijnstreken

Highlights uit Chili Wijnstreken Highlights uit Chili Verslag van de NGS themaproeverij met de beste wijnen van twee reizen, gehouden op 11 mei 2015 in Restaurant Le VIN x te Den Bosch. Door Paul Op ten Berg Niek Beute (Vinoniek) en Paul

Nadere informatie

Productiegebied Uit de Coffele wijngaarden gelegen in het heuvelachtige gebied van de Soave Classico, 200 tot 320 m boven de zeespiegel.

Productiegebied Uit de Coffele wijngaarden gelegen in het heuvelachtige gebied van de Soave Classico, 200 tot 320 m boven de zeespiegel. Azienda Agricola COFFELE Soave Veneto Soave Spumante Brut DOC Droge wijn, met een frisse structuur, volhardend, evenwichtig, met een aangename amandel nasmaak. Een voluptueuze en sierlijke interpretatie

Nadere informatie

Le Versant Sauvignon Blanc Vin de Pays d Oc, Frankrijk

Le Versant Sauvignon Blanc Vin de Pays d Oc, Frankrijk Witte wijnen Huiswijn: La Qroix d Argent Gascogne, Frankrijk Expressieve witte wijn met bloemen, wit fruit en citrus in het aroma. De smaak is levendig met een lekkere melange van citrusvruchten en tropisch

Nadere informatie

De wijnen van Chili - vijf jaar later Verslag van de wijnreis naar Chili in mei 2014. Door Paul Op ten Berg.

De wijnen van Chili - vijf jaar later Verslag van de wijnreis naar Chili in mei 2014. Door Paul Op ten Berg. De wijnen van Chili - vijf jaar later Verslag van de wijnreis naar Chili in mei 2014. Door Paul Op ten Berg. In oktober 2009 bezocht een delegatie van het NGS een aantal wijnproducenten in Chili. Het verslag

Nadere informatie

VINTAE DE BARDOS Romántica Verdejo :

VINTAE DE BARDOS Romántica Verdejo : Romántica Verdejo : Romántica Verdejo wordt gemaakt in het hart van Rueda. Dit is een wijn met een intens aroma van fruit met kruidige notities, zijn frisheid en elegantie munten uit. Prijs/st : 75cl.:

Nadere informatie

Chileense huis wijnen

Chileense huis wijnen Wijnkaart Chileense huis wijnen Pionero Viña Morande Chardonnay In deze droge witte wijn proeft u aroma's van fris fruit zoals perzik, peer, citrus en meloen. Smaaktype: soepel, aromatisch met houtrijping.

Nadere informatie

Bodegas Pazo de Señorans

Bodegas Pazo de Señorans Bodegas Pazo de Señorans Dit familiebedrijf is gevestigd in de plaats Vilanoviña. Wij werden ontvangen door export manager Javier Izurieta Romero. Eigenaresse Marisol Bueno voegt zich wat later bij het

Nadere informatie

Proefdoos: Rood Toppers

Proefdoos: Rood Toppers Proefdoos: Toppers 2010 Heras Cordon Vendimia Seleccionada Rioja Alta Uniek in Nederland. De Heras Cordon wijn is de enige Spaanse wijn welke wordt geschonken in het Vaticaaan. Wij mogen deze wijnen exclusief

Nadere informatie

Cono Sur - Colchagua www.conosur.com

Cono Sur - Colchagua www.conosur.com Cono Sur - Colchagua www.conosur.com Senior Winemaker Guillermo Sánchez Martínez Wijngaardbezit Cono Sur, in 1993 opgericht te Chimbarongo, Colchagua en eigendom van Concha y Toro, bezit ruim 100 wijngaarden,

Nadere informatie

Best of Chile. Wijnstreken De belangrijkste wijnstreken van Chili zijn:

Best of Chile. Wijnstreken De belangrijkste wijnstreken van Chili zijn: Best of Chile Verslag van de NGS proeverij van topwijnen uit Chili, gehouden op 5 september 2011 in Restaurant De Groene Lantaarn te Zuidwolde. Door Paul Op ten Berg. De presentatie was in handen van Christophe

Nadere informatie

VERSLAG WIJNDEGUSTATIE COTES DE CASTILLON DOOR TOPWIJNEN LESAGE 9/2/2016

VERSLAG WIJNDEGUSTATIE COTES DE CASTILLON DOOR TOPWIJNEN LESAGE 9/2/2016 VERSLAG WIJNDEGUSTATIE COTES DE CASTILLON DOOR TOPWIJNEN LESAGE 9/2/2016 Vandaag zal Peter ons nieuw wijnjaar inzetten met een degustatie van Castillon wijnen, een voor velen minder geproefde wijnstreek.

Nadere informatie

VERSLAG DEGUSTATIE CHATEAUNEUF-DU-PAPE OP 11 APRIL 2017 DOOR ONZE VOORZITTER.

VERSLAG DEGUSTATIE CHATEAUNEUF-DU-PAPE OP 11 APRIL 2017 DOOR ONZE VOORZITTER. VERSLAG DEGUSTATIE CHATEAUNEUF-DU-PAPE OP 11 APRIL 2017 DOOR ONZE VOORZITTER. Jaarlijks geeft onze voorzitter een degustatie met als thema : Bordeaux 10 jaar oud! Daar 2007 in de Bordeaux een moeilijk

Nadere informatie

Proefdoos:(Rioja(toppers(

Proefdoos:(Rioja(toppers( Proefdoos toppers Proefdoos:toppers Copyright 2014Grandcruwijnen.nl Proefdoos toppers HerasCordonVendimiaSeleccionadaAlta De Heras Cordon wijn is de enige Spaanse wijn welke wordt geschonken in het Vaticaaan.

Nadere informatie

Kleur Licht strogeel. Smaak Zuivere smaak met frisse citrustoetsen en lichte kruidigheid, afgerond met amandelbitter.

Kleur Licht strogeel. Smaak Zuivere smaak met frisse citrustoetsen en lichte kruidigheid, afgerond met amandelbitter. Fratelli Pardi Montefalco Umbria Colli Martani Grechetto familiebedrijf uit Montefalco, een gemeente in de provincie Perugia in het hartje van Umbrië. De Colli Martani, de productiezone rond Todi waar

Nadere informatie

Proefdoos: Italiaanse klasse wijnen

Proefdoos: Italiaanse klasse wijnen Proefdoos: Italiaanse klasse wijnen 2011 Damilano Barbera d'asti DOCG 100% Barbera uit wijngaarden in Casorzo, gelegen in de heuvels van Monferrato in de provincie Asti. Uit dit specifieke gebied komen

Nadere informatie

VERSLAG DEGUSTATIE ZUID AFRIKAANSE WIJNEN DOOR LUC VANNEVEL OP 14/6/2016.

VERSLAG DEGUSTATIE ZUID AFRIKAANSE WIJNEN DOOR LUC VANNEVEL OP 14/6/2016. VERSLAG DEGUSTATIE ZUID AFRIKAANSE WIJNEN DOOR LUC VANNEVEL OP 14/6/2016. Vanavond zal dhr Luc Vannevel, invoerder en verkoper van wijnen, ons kennis laten maken met enkele van zijn Zuid Afrikaanse wijnen.

Nadere informatie

Voor u geproefd Door Paul Op ten Berg

Voor u geproefd Door Paul Op ten Berg Voor u geproefd Door Paul Op ten Berg De laatste weken ontving ik diverse proefflessen ter recensie. Dit zijn mijn bevindingen. De prijzen zijn bruto horecaprijzen ex BTW, tenzij anders vermeld. Witte

Nadere informatie

Het oude havenstadje Trani bij zonsondergang

Het oude havenstadje Trani bij zonsondergang Topwijnen Zeer interessant was een proeverij, waarbij de 21 topwijnen producenten elk hun beste wijn presenteerden. Ze gaven vanaf het podium een toelichting. Het oude havenstadje Trani bij zonsondergang

Nadere informatie

Digitale Wijnnieuwsbrief

Digitale Wijnnieuwsbrief Digitale, BQ products, Juli 2012 In deze editie Mouton Cadet Reserve Graves Blanc p.3 Mouton Cadet Reserve Graves Rouge p.4 Mouton Cadet Reserve Saint Medoc p.5 Mouton Cadet Reserve Saint Emilion p.6 Mouton

Nadere informatie

VERSLAG WIJNDEGUSTATIE POMEROL WIJNEN OP 4 FEBRAURI 2014 DOOR PETER LESAGE.

VERSLAG WIJNDEGUSTATIE POMEROL WIJNEN OP 4 FEBRAURI 2014 DOOR PETER LESAGE. VERSLAG WIJNDEGUSTATIE POMEROL WIJNEN OP 4 FEBRAURI 2014 DOOR PETER LESAGE. Peter, die voor de derde maal bij onze wijnacademie komt, zal ons vanavond laten kennis maken met Pomerol van 2010. De klimatologische

Nadere informatie

goed makers ausgetrunken! Gelber Muskateller 2011 PRIJS: EUR 12,-

goed makers ausgetrunken! Gelber Muskateller 2011 PRIJS: EUR 12,- Gelber Muskateller 2011 Zanderige klei met grind en mergel in de ondergrond. Geplant tussen 2002 en 2004. Guyot met enkele draagtak, volledig begroende bodem. Na korte rust en bezinktijd van de most vindt

Nadere informatie

The Golden Bull s Huiswijnen

The Golden Bull s Huiswijnen Wijnkaart The Golden Bull s Huiswijnen De huiswijnen van The Golden Bull zijn zorgvuldig geselecteerd in combinatie met uw topsteak. Glas Fles Astica Merlot Malbec 4.95 24.50 Astica Chardonnay 4.95 24.50

Nadere informatie

MOUSSEREND. Zachtzoet fruitige licht mousserende wijn met tonen van rood fruit als framboos en aardbei. ROSÉ, ITALIE, VENETO

MOUSSEREND. Zachtzoet fruitige licht mousserende wijn met tonen van rood fruit als framboos en aardbei. ROSÉ, ITALIE, VENETO WIJNKAART MOUSSEREND Frizzante Pinot Nero 'Sacchetto' Zachtzoet fruitige licht mousserende wijn met tonen van rood fruit als framboos en aardbei. ROSÉ, ITALIE, VENETO Frizzante Prosecco 'Sacchetto' Fijne

Nadere informatie

BODEGAS FABRE SA Roque Sáenz Peña 3909 Vistalba (5509) - Luján de Cuyo - Mendoza - Argentina

BODEGAS FABRE SA  Roque Sáenz Peña 3909 Vistalba (5509) - Luján de Cuyo - Mendoza - Argentina BODEGAS FABRE SA www.bodegasfabre.com Roque Sáenz Peña 3909 Vistalba (5509) - Luján de Cuyo - Mendoza - Argentina De in Bordeaux geboren Fransman Hervé J. Fabre arriveerde begin jaren 90 in Argentinië;

Nadere informatie

CASA SILVA FAMILY HUISWIJNEN

CASA SILVA FAMILY HUISWIJNEN CASA SILVA FAMILY HUISWIJNEN Casa Silva, Family white Deze Chardonnay (met 30% Semillion) is in prijs/kwaliteit een ware topper. Een wijn die u elke dag goed zal doen smaken. Niet te strak, mooi vol en

Nadere informatie

PINOT NOIR WIJNGAARD & VINIFICATIE

PINOT NOIR WIJNGAARD & VINIFICATIE MONIQUE BREUER Veel mooie verhalen beginnen met een droom. Een droom om iets te creëren, iets te ontdekken of om een verschil te maken. Niet iedereen bewandelt de weg van droom naar werkelijkheid. Omdat

Nadere informatie

Montepulciano d Abruzzo

Montepulciano d Abruzzo Montepulciano d Abruzzo Rosso di Montepulciano Montepulciano d Abruzzo Plaats Montepulciano Druif Vino Nobile di Montepulciano Rosso Piceno Superiore Wijn 1 Wijn 1: Tesoruccio Montepulciano d'abruzzo

Nadere informatie

Dinsdag 6 november 2012: Libanese wijn Chateau Musar

Dinsdag 6 november 2012: Libanese wijn Chateau Musar Dinsdag 6 november 2012: Libanese wijn Chateau Musar PROEFNOTITIES Deze degustatie wordt gegeven door onze voorzitter die ons een mooi overzicht zal geven van dit Libanees wijnhuis. Er waren slechts 9

Nadere informatie

SELECT. Tall Poppy Wines Shiraz Lijn:

SELECT. Tall Poppy Wines Shiraz Lijn: Produktblad 1 van 5 Tall Poppy Wines - Australië Tall Poppy Wines heeft 200 hectare aan wijngaarden in twee verschillende gebieden, te weten Dareton (New South Wales) en Robinvale (Victoria). De wijngaarden

Nadere informatie

Nu 10% korting én uniek lotnummer bij aankoop van iedere 6 flessen Dal Cero

Nu 10% korting én uniek lotnummer bij aankoop van iedere 6 flessen Dal Cero Nu 10% korting én uniek lotnummer bij aankoop van iedere 6 flessen Dal Cero MARTIN WAßMER Kwaliteit uit Baden In het uiterste zuidwesten van Baden ligt het gebied Markgräflerland. In een prachtige omgeving

Nadere informatie

Château Maucaillou, Moulis

Château Maucaillou, Moulis De verscheidenheid van de Médoc deel 4 Door Paul op ten Berg Château Maucaillou, Moulis Château Maucaillou dateert uit 1875. In 1932 werd Maucaillou opgenomen in de list van Crus Bourgeois, maar met de

Nadere informatie

Château Reverdi. De merlot is paarser, met minder concentratie. De smaak is lenig en soepel. Elegant en minder stevig. Wat eenvoudiger ook.

Château Reverdi. De merlot is paarser, met minder concentratie. De smaak is lenig en soepel. Elegant en minder stevig. Wat eenvoudiger ook. Château Reverdi Dit Château ligt in het noorden van de AOC. Het is onderdeel van Vignobles Thomas. De familie Thomas kocht het Château in 1953 en sindsdien is hier de 3 e generatie actief: Audrey en Mathieu

Nadere informatie

VERSLAG WIJNDEGUSTATIE DOMAINE GRAND VENEUR DOOR WIJNHUIS VANDEN BULCKE.

VERSLAG WIJNDEGUSTATIE DOMAINE GRAND VENEUR DOOR WIJNHUIS VANDEN BULCKE. VERSLAG WIJNDEGUSTATIE DOMAINE GRAND VENEUR DOOR WIJNHUIS VANDEN BULCKE. Vanavond was het Wijnhuis Vanden Bulcke onze gastheer en wilde ons de wijnen van het Domaine Grand Veneur uit de Rhone streek, in

Nadere informatie

Valentijn bij Ambrosius

Valentijn bij Ambrosius Valentijn bij Ambrosius 60% Tibouren - 40% Cinsault Dit is één van de mooiste domeinen in de Provence en we hebben twee heerlijke rosés uit hun kelders in huis. La Vie en Rosé is de tweede wijn van dit

Nadere informatie

Proeverij Tijdens de lunch proeven we de volgende wijnen.

Proeverij Tijdens de lunch proeven we de volgende wijnen. Zisola www.mazzei.it/?p=167&l=eng Dit wijnbedrijf ligt 1 km ten zuiden van de plaats Noto. Het is eigendom van de Toscaanse familie Mazzei en wij werden ontvangen door directeur Filippo Mazzei. De familie

Nadere informatie

ARTIKELFICHE. Feudi di San Gregorio. fris, medium-intens, droog, fruitig, parelend

ARTIKELFICHE. Feudi di San Gregorio. fris, medium-intens, droog, fruitig, parelend DUBL Brut fris, medium-intens, droog, fruitig, parelend DOP Sannio 100% falanghina bevindt zich in het hart van Campanië, op zo n tiental De Dubl Falaghina heeft een briljante lichtgele kleur en een fijne

Nadere informatie

Wijnen Huiswijnen Diepe Gronde Zuid Afrika - Chenin Blanc Een vriendelijke mild droge, makkelijke witte wijn met verfrissende fruitige aroma s. Een altijd-goed wijn! Glas 3,20 Karaf 11,50 Fles 15,75 Moreau

Nadere informatie

Chili zoekt het hogerop deel 7 (slot) Verslag van de NGS wijnreis naar Chili Door Paul Op ten Berg. 20 oktober. Viña Carmen - Maipo www.carmen.

Chili zoekt het hogerop deel 7 (slot) Verslag van de NGS wijnreis naar Chili Door Paul Op ten Berg. 20 oktober. Viña Carmen - Maipo www.carmen. Chili zoekt het hogerop deel 7 (slot) Verslag van de NGS wijnreis naar Chili Door Paul Op ten Berg 20 oktober Viña Carmen - Maipo www.carmen.com Geschiedenis Viña Carmen anno 1850 - is een van de oudste

Nadere informatie

MOUSSEREND Italië, Prosecco Frizzante San Giorgio 4,75 23,75 Spanje, Cava Brut Conde de Caralt 32,50 ROSÉ

MOUSSEREND Italië, Prosecco Frizzante San Giorgio 4,75 23,75 Spanje, Cava Brut Conde de Caralt 32,50 ROSÉ WIJNKAART MOUSSEREND Italië, Prosecco Frizzante San Giorgio 4,75 23,75 Deze licht mousserende wijn is gemaakt van de Prosecco druif. GEUR Fruitige met wat tonen van witte bloemen. SMAAK Fruitig, lichte

Nadere informatie

Wijnpromoties gelden tot 31 mei 2012 (zolang de voorraad strekt).

Wijnpromoties gelden tot 31 mei 2012 (zolang de voorraad strekt). Wijnpromoties gelden tot 31 mei 2012 (zolang de voorraad strekt). Herckenrodestraat 51 3550 Heusden-Zolder Telefoon: 011-42 25 21 Fax: 011-42 99 43 Al onze wijnen bewaren en rijpen in donkere en koele

Nadere informatie

Herdade das Servas www.herdadedasservas.com/-/portuguesewines/mc_doc_en_4846

Herdade das Servas www.herdadedasservas.com/-/portuguesewines/mc_doc_en_4846 Herdade das Servas www.herdadedasservas.com/-/portuguesewines/mc_doc_en_4846 Dit wijnbedrijf de naam betekent Dienaren van God is gevestigd op 8 km ten westen van Estremoz en eigendom van de familie Serrano

Nadere informatie

ARTIKELFICHE. Feudi di San Gregorio. fris, medium-intens, droog, fruitig, parelend

ARTIKELFICHE. Feudi di San Gregorio. fris, medium-intens, droog, fruitig, parelend DUBL Brut fris, medium-intens, droog, fruitig, parelend DOP Sannio 100% falanghina bevindt zich in het hart van Campanië, op zo n tiental De Dubl Falaghina heeft een briljante lichtgele kleur en een fijne

Nadere informatie

De proeverijen van Marcel April 2013 Elzas

De proeverijen van Marcel April 2013 Elzas Marcel-les-Vignes Coopérative d achat à finalité sociale de vins naturels et bios De proeverijen van Marcel April 2013 Elzas Om van de zuurkool naar de asperges over te gaan en daarmee de lente in te glijden,

Nadere informatie

Dinsdag 2 november 2010: DEGUSTATIE ZINFANDEL

Dinsdag 2 november 2010: DEGUSTATIE ZINFANDEL Dinsdag 2 november 2010: DEGUSTATIE ZINFANDEL PROEFNOTITIES Deze degustatie, over een door ons weinig gedronken druif, werd verzorgd door Jan II en Marc. Jan II gaf eerst een verzorgde visuele samenvatting

Nadere informatie

HEERLIJK ARGENTIJNS CORTE RESERVADO MALBEC/SYRAH

HEERLIJK ARGENTIJNS CORTE RESERVADO MALBEC/SYRAH Malbec, Syrah, Merlot Luján de Cujo, Mendoza CORTE RESERVADO MALBEC/SYRAH : Stevige en toch ook zachte wijn met veel rood fruit, een mild pepertje en van de Malbec herkenbare kracht in smaak en afdronk

Nadere informatie

Terre des Anges 2013

Terre des Anges 2013 Terre des Anges 2013 Sauvignon Blanc - Frankrijk Frisse, fijne witte wijn. Beschikt over een palet aan primair fruit en een expressief smaakpatroon. Per fles: 6,50 /st Per 6 flessen: 6,25 / st Per 12 flessen:

Nadere informatie

Huiswijn. La Croisade. La Croisade

Huiswijn. La Croisade. La Croisade Huiswijn La Croisade Sauvignon Blanc Côtes de Gascogne, Frankrijk Zowel geur als smaak zijn fris en fruitig. Passiefruit, perzik en kruisbes voeren de boventoon, met zachte zuren in de afdronk. Per karaf

Nadere informatie

SANCERRE WIJNEN VAN HET HUIS ALPHONSE MELLOT IN DE LOIRE 6 MEI 2014.

SANCERRE WIJNEN VAN HET HUIS ALPHONSE MELLOT IN DE LOIRE 6 MEI 2014. SANCERRE WIJNEN VAN HET HUIS ALPHONSE MELLOT IN DE LOIRE 6 MEI 2014. Vandaag zal onze voorzitter deze wijnen voorstellen. Het huis Mellot bestaat al sinds 1513, en het is de 19 de generatie die nu het

Nadere informatie

Proefdoos: Rioja Toppers

Proefdoos: Rioja Toppers Proefdoos: Toppers c 2016 Grandcruwijnen.nl 1 2011 Heras Cordon Vendimia Seleccionada Alta De Heras Cordon wijn is de enige Spaanse wijn welke wordt geschonken in het Vaticaaan. Wij mogen deze wijnen exclusief

Nadere informatie

Wijnbeurs Mostra del Vino del Trentino

Wijnbeurs Mostra del Vino del Trentino Wijnbeurs Mostra del Vino del Trentino In het Palazzo Roccabruna in de binnenstad van Trento vond de vierdaagse Mostra del Vino del Trentino plaats. In principe bedoeld voor publiek, dat een toegangsbewijs

Nadere informatie

VERSLAG WIJNDEGUSTATIE OP 9/6/2015, WIJNEN 2005 UIT KELDER JAN EN FRANK.

VERSLAG WIJNDEGUSTATIE OP 9/6/2015, WIJNEN 2005 UIT KELDER JAN EN FRANK. VERSLAG WIJNDEGUSTATIE OP 9/6/2015, WIJNEN 2005 UIT KELDER JAN EN FRANK. Vandaag proeven we rode wijnen van 2005 met uitsluiting van Bordeaux, Bourgogne en Chateauneuf du pape. Alle wijnen komen uit de

Nadere informatie

Vandaag is het onze voorzitter die een degustatie zal geven over CHABLIS. We proeven 7 premier crus en 8 grand crus.

Vandaag is het onze voorzitter die een degustatie zal geven over CHABLIS. We proeven 7 premier crus en 8 grand crus. VERSLAG WIJNDEGUSTATIE CHABLIS OP 4 JUNI 2013. Vandaag is het onze voorzitter die een degustatie zal geven over CHABLIS. We proeven 7 premier crus en 8 grand crus. De wijngaarden van de Chablis zijn de

Nadere informatie

Verslag van de NGS proeverij van Bordeaux blends, gehouden op 11 januari 2016 tijdens Wine Professional te Amsterdam. Door Paul Op ten Berg

Verslag van de NGS proeverij van Bordeaux blends, gehouden op 11 januari 2016 tijdens Wine Professional te Amsterdam. Door Paul Op ten Berg Verslag van de NGS proeverij van Bordeaux blends, gehouden op 11 januari 2016 tijdens Wine Professional te Amsterdam. Door Paul Op ten Berg Zoals de laatste jaren gebruikelijk, bood Wine Professional de

Nadere informatie

BODEGAS FABRE SA Roque Sáenz Peña 3909 Vistalba (5509) - Luján de Cuyo - Mendoza - Argentina

BODEGAS FABRE SA  Roque Sáenz Peña 3909 Vistalba (5509) - Luján de Cuyo - Mendoza - Argentina BODEGAS FABRE SA www.bodegasfabre.com Roque Sáenz Peña 3909 Vistalba (5509) - Luján de Cuyo - Mendoza - Argentina Best Argentinian Wine Producer of the year IWSC, 2010 De in Bordeaux geboren Fransman Hervé

Nadere informatie

Bodega Ribas wijnpresentatie op Landgoed Wolfslaar Door Paul Op ten Berg

Bodega Ribas wijnpresentatie op Landgoed Wolfslaar Door Paul Op ten Berg Bodega Ribas wijnpresentatie op Landgoed Wolfslaar Door Paul Op ten Berg Wijnliefhebbers hebben donderdag 15 november 2012 tijdens het Delicious Wijnmakers Event op Landgoed Wolfslaar kunnen genieten van

Nadere informatie

MOUSSERENDE WIJN. Glas 4,50 Fles 25,00

MOUSSERENDE WIJN. Glas 4,50 Fles 25,00 MOUSSERENDE WIJN Heeft u iets te vieren? Een verjaardag, een trouwerij, een zakelijke deal of heeft u gewoon zin in een glas mousserende wijn? Dan hebben wij een heerlijke prosecco voor u geselecteerd.

Nadere informatie

HUISWIJN. Onze huiswijnen zijn afkomstig uit Zuid Afrika, Frankrijk en Duitsland: Prosecco Frizzante Druivensoort: Prosecco

HUISWIJN. Onze huiswijnen zijn afkomstig uit Zuid Afrika, Frankrijk en Duitsland: Prosecco Frizzante Druivensoort: Prosecco HUISWIJN Onze huiswijnen zijn afkomstig uit Zuid Afrika, Frankrijk en Duitsland: Glas Fles Drostdy-Hof Chenin Blanc 3,50 17,50 Klosterhof Bereich Bernkastel 3,50 17,50 Rosé d Anjou Couperin 3,50 17,50

Nadere informatie

ARTIKELFICHE. Rosso del Duca. Jaartal DOP Montepulciano d Abruzzo

ARTIKELFICHE. Rosso del Duca. Jaartal DOP Montepulciano d Abruzzo Rosso del Duca Jaartal 2014 fris, subtiel, droog DOP Montepulciano d Abruzzo 100% montepulciano en is uitgegroeid tot moderne sterspeler van de Abruzzen. De Rosso del Duca heeft een donker robijnrode kleur.

Nadere informatie

Huiswijnen Domaine peiriere viognier - IGP Pays d Oc Domaine peiriere merlot - IGP Pays d Oc Gris rosé - IGP Var

Huiswijnen Domaine peiriere viognier - IGP Pays d Oc Domaine peiriere merlot - IGP Pays d Oc Gris rosé - IGP Var Huiswijnen Domaine peiriere viognier - IGP Pays d Oc Heerlijke frisse witte wijn uit de Languedoc gemaakt van de Rhone druif viognier. De wijn heeft in de geur elementen van gedroogde perzik en abrikoos.

Nadere informatie

Trends in Chileense wijnen Verslag van de NGS proeverij gehouden op 19 juni 2017 in Bar-Restaurant Dertien te Rotterdam. Door Paul Op ten Berg.

Trends in Chileense wijnen Verslag van de NGS proeverij gehouden op 19 juni 2017 in Bar-Restaurant Dertien te Rotterdam. Door Paul Op ten Berg. Trends in Chileense wijnen Verslag van de NGS proeverij gehouden op 19 juni 2017 in Bar-Restaurant Dertien te Rotterdam. Door Paul Op ten Berg. Deze proeverij werd mede mogelijk gemaakt door de medewerking

Nadere informatie

Veneto Italië 0612277605 Licht bruisend met vlierbessenbloesem siroop, weinig alcohol een verassende prosecco. Aantal flessen

Veneto Italië 0612277605 Licht bruisend met vlierbessenbloesem siroop, weinig alcohol een verassende prosecco. Aantal flessen 1. Scavi&Ray Hugo 9.50 wereld-wijnen.com Veneto Italië 0612277605 Licht bruisend met vlierbessenbloesem siroop, weinig alcohol een verassende prosecco. 2. Domaine Saint Bénézet 5.50 druiven: Sauvignon

Nadere informatie

Bertani Due Uve 2013. Alcoholpercentage:12,5% Inhoud:75cl

Bertani Due Uve 2013. Alcoholpercentage:12,5% Inhoud:75cl Aan de basis stonden de twee gebroeders Bertani, die na een studie in Frankrijk bij professor Guyot rond 1860 naar hun geboortestreek terugkeerden. Met alle opgedane kennis speelden ze een pioniersrol

Nadere informatie

Vinarija Elenov / voorheen Vila Marija winery

Vinarija Elenov / voorheen Vila Marija winery Vinarija Elenov / voorheen Vila Marija winery Elena Miloshevska van Wines of Macedonia had de volgende morgen voor ons een verrassing in petto, een onverwacht bezoek aan het oudste wijnbedrijf van Macedonië,

Nadere informatie

Dinsdag 3 april 2012: Weingut Leth Wagram Oostenrijk. PROEFNOTITIES Vanavond zal Gino van de Vinotheek ons 15 wijnen van het huis Leth laten proeven.

Dinsdag 3 april 2012: Weingut Leth Wagram Oostenrijk. PROEFNOTITIES Vanavond zal Gino van de Vinotheek ons 15 wijnen van het huis Leth laten proeven. Dinsdag 3 april 2012: Weingut Leth Wagram Oostenrijk PROEFNOTITIES Vanavond zal Gino van de Vinotheek ons 15 wijnen van het huis Leth laten proeven. WITTE WIJNEN 1. Grüner Veltliner Klassik 2011 - zeer

Nadere informatie

Prosecco 'll Vino dei Poeti' Prosecco rosé 'll Vino dei Poeti' Moët Ice Imperial 32,95. Dis+lleria Bo2ega, Veneto, Italië

Prosecco 'll Vino dei Poeti' Prosecco rosé 'll Vino dei Poeti' Moët Ice Imperial 32,95. Dis+lleria Bo2ega, Veneto, Italië Prosecco 'll Vino dei Poeti' Dis+lleria Bo2ega, Veneto, Italië 32,95 In de geur zacht steenfruit en een lichte hint van amandelen. Verfrissend frui+g droog,. Mooie fijne mousse. Prosecco rosé 'll Vino

Nadere informatie

Nomad, Dealu Mare, Pinot Grigio, Roemenië Zacht-tropische aroma s met frisse zuren om de wijn spanning en balans te geven. Glas 3,95/Fles 22,50

Nomad, Dealu Mare, Pinot Grigio, Roemenië Zacht-tropische aroma s met frisse zuren om de wijn spanning en balans te geven. Glas 3,95/Fles 22,50 Geachte gast, Hierbij presenteren wij u met trots onze wijnkaart. Alle wijnen zijn zorgvuldig geselecteerd en sluiten aan bij de seizoengerechten die wij serveren. Bij het selecteren van onze wijnen laten

Nadere informatie

wijn www.waterreus.nl

wijn www.waterreus.nl wijn www.waterreus.nl wijn HUISWIJN Rood: Montado Tempranillo Gonzalez Byass, Toledo, Spanje Volle Tempranillo met de zoete smaak van chocolade die perfect in balans is met de aroma s van de bramen. glas

Nadere informatie

Wijnkaart. Huiswijn : Marcel Martin Vin de Pays d Oc. Glas : 4,00. Pichet : 7,00. Karaf : 13,00. Fles : 18,50

Wijnkaart. Huiswijn : Marcel Martin Vin de Pays d Oc. Glas : 4,00. Pichet : 7,00. Karaf : 13,00. Fles : 18,50 Wijnkaart Huiswijn : Marcel Martin Vin de Pays d Oc Glas : 4,00 Pichet : 7,00 Karaf : 13,00 Fles : 18,50 Witte Wijn : Chardonnay Deze Vin de Pays du Jardin de France is afkomstig uit de Loire streek en

Nadere informatie

Bordeaux (Stijl) Wijnen

Bordeaux (Stijl) Wijnen Bordeaux (Stijl) Wijnen Wijn Belevenis Avond 19 maart 2008 Map from Berry, Bros & Rudd Perfruor pagina 1 van 12 Inhoud: Bordeaux...3 LUC PIRLET Limoux, Frankrijk...5 LUIGI BOSCA - Argentiniё...6 VILLIERA

Nadere informatie

De totale oppervlakte met wijndruiven beplant is 103.000 ha waarvan 78.000 ha rood en 25.000 ha wit.

De totale oppervlakte met wijndruiven beplant is 103.000 ha waarvan 78.000 ha rood en 25.000 ha wit. DE WIJNEN VAN CHILI Historiek De wijnproductie begon in Chili met de komst van de Spanjaarden in het land. De eerste jaargang was 1551. De dominante druif was de Pais. Vanaf 1851 werden de Franse druivenvariëteiten

Nadere informatie

Als voorbeeld zullen we Sancerre gebruiken. De bevindingen voor wat kleur en geur betreft, hebben we inmiddels in dit tabelletje ingevuld:

Als voorbeeld zullen we Sancerre gebruiken. De bevindingen voor wat kleur en geur betreft, hebben we inmiddels in dit tabelletje ingevuld: De kunst van het schrijven van een bruikbare proefnotitie door Cees van Casteren De grootste uitdaging van elke wijncursus voor mij is mijn studenten te leren een bruikbare proefnotitie te schrijven. Voor

Nadere informatie

Proefdoos: Ribera del Duero Toppers

Proefdoos: Ribera del Duero Toppers Proefdoos: Toppers c 2016 Grandcruwijnen.nl 1 2013 Bodegas Arzuaga Crianza 2013 was een bijzonder jaar merkbaar door deklimatologische verschillen met een flinke hagelbui die in de Ribero heeft huisgehoudendie

Nadere informatie

Masterclass Kendall-Jackson

Masterclass Kendall-Jackson Masterclass Kendall-Jackson Verslag van de masterclass door chef wijnmaker Randy Ullom van de Californische wijnproducent Kendall-Jackson en de daarop volgende lunch d.d. 8 maart 2010 op landgoed De Salentein

Nadere informatie

CHAMPAGNE. ½ fles ` 55,50

CHAMPAGNE. ½ fles ` 55,50 CHAMPAGNE Onze champagnes van Jean Milan: Jean Milan ligt in het befaamde dorp Oger in de Côte des Blancs. Een gebied in de buurt van Epernay. Dit gebied behoort tot een van de 17 Grand Cru s van de Champagnestreek.

Nadere informatie

Dinsdag 22 maart Spanje. Rood. Cautivo 2008 6,80. Castillo De Monjardin crianza 2007 9,25. Lar de Paula crianza 2007 9,30. Chateldon 2004 11,85

Dinsdag 22 maart Spanje. Rood. Cautivo 2008 6,80. Castillo De Monjardin crianza 2007 9,25. Lar de Paula crianza 2007 9,30. Chateldon 2004 11,85 Dinsdag 22 maart Spanje Rood Cautivo 2008 6,80 Castillo De Monjardin crianza 2007 9,25 Lar de Paula crianza 2007 9,30 Chateldon 2004 11,85 Orto 2008 12,45 Tres Lunas 2009 12,55 Geografisch: Spain > La

Nadere informatie

Domaine Brusset. Côtes-du-rhône-villages. Cairanne Gigondas

Domaine Brusset. Côtes-du-rhône-villages. Cairanne Gigondas 1 Domaine Brusset Côtes-du-rhône-villages Cairanne Gigondas Met Laurent Brusset Eigenaar wijnmaker pas de levurage Met deze vermelding op het rugetiket van de rode wijn Brusset, is onze nieuwsgierigheid

Nadere informatie