gemeente Eindhoven Raadsbijlage Voorstel tot verlening van bijzondere bijstand aan zelfstandig wonende alleenstaande moeders jonger dan 21

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "gemeente Eindhoven Raadsbijlage Voorstel tot verlening van bijzondere bijstand aan zelfstandig wonende alleenstaande moeders jonger dan 21"

Transcriptie

1 ufo gemeente Eindhoven Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenbeid Raadsbijlage nummer 213 Inboeknummer 99U Beslisdatum B8cW 7 december 1999 Dossiernummer Raadsbijlage Voorstel tot verlening van bijzondere bijstand aan zelfstandig wonende alleenstaande moeders jonger dan 21 jaar 1 Inleiding Door de systematiek van de Abw, zoals die per 1 januari 1996 in werking is getreden, is bijstand aan personen die jonger zijn dan 21 jaar afhankelijk van de mate waarin zij een beroep kunnen doen op de onderhoudsplicht van de ouders. Dit betekent dat de rijksnormen voor personen die jonger zijn dan 21 jaar zijn afgeleid van de kinderbijslag. Deze jongeren kunnen als gevolg van bepalingen binnen de Abw geen aanspraak maken op gemeentelijke toeslagen. Als er in individuele gevallen aanleiding is tot het verlenen van bijstand boven de landelijke norm moet dit gebeuren in de vorm van bijzondere bijstand. Door het FIOM en Stichting Steady is reeds meermalen aangedrongen op een verruiming van het beleid in het kader van bijzondere bijstand voor tienermoeders. Het onderwerp heeft al langer de aandacht van het college, Nu wordt er nader invulling gegeven aan de behoefte om iets aan het probleem te doen. Er is onderzocht of de groep tienermoeders aangewezen kan worden als categorie die voor verlening van categoriale bijstand in aanmerking komt. Door het FIOM wordt daarnaast voorgesteld om, bij tienermoeders, de noodzaak tot zelfstandig wonen als vaststaand aan te nemen. 2 Probleemstelling De wetgever heeft een aantal bijstandsnormen vastgelegd. Zo geldt momenteel voor een alleenstaande ouder jonger dan 21 jaar een norm van f 793,71 per maand. Het staat de gemeente, onder bepaalde voorwaarden, vrij om deze normen aan te vullen met bijzondere bijstand. Zo moet de noodzaak om zelfstandig te wonen vaststaan en het moet onmogelijk zijn om een beroep te doen op de onderhoudsplicht van de ouders. Bij iedere aanvraag wordt afzonderlijk beoordeeld of de noodzaak tot uitwonen aanwezig is. Voor wat betreft de hoogte van de uitkering, van personen jonger dan 21 jaar, wordt aansluiting gezocht bij het bedrag dat een uitwonende student, op grond van de Wet Studiefinanciering (WSF), ontvangt voor zijn levensonderhoud. Wanneer belanghebbende een kind heeft wordt dit bedrag verhoogd met bijzondere bijstand tot een bedrag gelijk aan 20o/o van het wettelijk minimumloon. Dit is exact het verschil tussen de norm alleenstaande en de norm alleenstaande ouder.

2 +e++ Raadsbij lage nummer 273 Momenteel wordt de hoogte van de bijzondere bijstand voor een alleenstaande tienermoeder die geen beroep kan doen op de onderhoudsplicht van haar ouders als volgt berekend: normbudget levensonderhoud uitwonende student (WSF) norm alleenstaande ouder jonger dan 21 jaar toeslag (2096 van het wettelijk minimumloon) periodieke bijzondere bijstand per maand f 959,93 f.zl f 166,22 f M3+ f 592,05 Hiermee komt de totale bijstandsuitkering per maand op f 793,71 (landelijke norm) + f 592,05 (bijzondere bijstand) = f 1.385,76. Dit betekent dat een zelfstandig wonende tienermoeder per maand f 530,48 minder ontvangt dan een alleenstaande ouder die 21 jaar of ouder is. Voor de thuiswonenden geldt het volgende: de alleenstaande ouder < 21 jaar krijgt in dit geval de norm van f 793,71 (toeslagen en verlagingen zijn niet van toepassing) de alleenstaande ouder > 21 jaar krijgt in dit geval de norm van f 1.490,41 (geen toeslag in verband met optimaal schaalvoordeel). Dit verschil is het gevolg van het uitgangspunt dat voor jongeren onder 21 jaar de onderhoudsplicht van de ouders geldt. Artikel 10 van de Abw geeft duidelijk aan dat verstrekking van bijzondere bijstand in deze situaties slechts mogelijk is als de bestaanskosten uitgaan boven de toepasselijke bijstandsnorm en belanghebbende geen beroep kan doen op de ouders, omdat de middelen van de ouders daartoe niet toereikend zijn of dat hij redelijkerwijs het onderhoudsrecht jegens de ouders niet te gelde kan maken. 3 Maatschappelijke effecten en het meetpunt voor succes Het maatschappelijk effect van de hierna voorgestelde aanpassing van het beleid is dat de situatie van alle zelfstandig wonende tienermoeders in Eindhoven, die afhankelijk zijn van een bijstandsuitkering, in financieel opzicht verbetert. Ook wordt met de voorgestelde aanpassing uiting gegeven aan het streven van uw raad om ruimhartiger om te gaan met de verstrekking van bijzondere bijstand. Door recente jurisprudentie van de Centrale Raad van Beroep zal de Verordening toeslagen en verlagingen Algemene bijstandswet moeten worden aangepast in die zin dat de thuiswonende alleenstaande (ouder) die 21 jaar of ouder is altijd 596 toeslag krijgt.

3 Raadsbijlage nummer Wijze van aanpak I oplossingsrichting Er kan voor gekozen worden om, in die situaties waarin de alleenstaande ouder (tienermoeder met haar kind) over zelfstandige huisvesting beschikt, de noodzaak tot zelfstandig wonen per definitie aanwezig te achten. Om dit te kunnen realiseren is het niet noodzakelijk om over te gaan tot het verlenen van categoriale bijzondere bijstand. Er kan worden volstaan met het uitbreiden van de criteria die gelden bij het vaststellen van de noodzaak tot zelfstandige huisvesting. Met betrekking tot de onderhoudsplicht van de ouders ligt de situatie duidelijk anders. Er kan niet voorbijgegaan worden aan het gestelde in artikel 10 van de Abw. Met andere woorden als het mogelijk is om een beroep te doen op de onderhoudsplicht van de ouders kan slechts de rijksnorm van f 793,71 worden toegekend. Als er geen beroep kan worden gedaan op de onderhoudsplicht van de ouders staat het de gemeente vrij om de uitkering van personen jonger dan 21 jaar met bijzondere bijstand op te trekken tot het niveau van de uitkering voor personen van 21 jaar of ouder. De Verordening toeslagen en verlagingen Algemene bijstandswet biedt hier geen uitkomst, omdat de Algemene bijstandswet bepaalt dat toeslagen en verlagingen slechts gelden voor personen die 21 jaar of ouder zijn. Als argument voor het verlenen van bijzondere bijstand, voor het verschil tussen de norm voor een alleenstaande ouder die jonger is dan 21 jaar en de norm voor een alleenstaande ouder die 21 jaar of ouder is, kan worden aangevoerd dat er geen verschil is in de kosten voor levensonderhoud voor een alleenstaande moeder die jonger is dan 21 jaar in vergelijking tot alleenstaande moeders die 21 jaar of ouder zijn. Als gebruik gemaakt wordt van deze argumentatie is het moeilijk verdedigbaar om de verhoging van de uitkering te beperken tot de groep alleenstaande moeders jonger dan 21 jaar. Ook voor de alleenstaanden jonger dan 21 jaar, die geen beroep kunnen doen op de onderhoudsplicht van de ouders, is het onlogisch dat ervan wordt uitgegaan dat zij lagere noodzakelijke kosten van het bestaan hebben dan alleenstaanden die 21 jaar of ouder zijn. Ook het hebben van een kind is geen bijzondere omstandigheid die op zichzelf aanleiding geeft tot het verstrekken van bijzondere bijstand. De rijksnorm voor een alleenstaande ouder is hierop immers berekend. Hetzelfde geldt, mutatis mutandis, voor echtparen waarvan tenminste een partner jonger is dan 21 jaar. Als ervoor gekozen wordt om de beleidswijziging te beperken tot de groep alleenstaande moeders jonger dan 21 jaar dient er rekening mee te worden gehouden dat, in voorkomende gevallen, de rechter in administratief beroep zal toetsen of de gemeente in redelijkheid tot een afwijkend beleid heeft kunnen komen ten aanzien van alleenstaanden jonger dan 21 jaar en echtparen waarvan tenminste ddn partner jonger is dan 21 jaar.

4 r i Raadsbij lage nummer 273 Het is zeer wel denkbaar dat beleid, in deze vorm, dat zich beperkt tot de alleenstaande moeders jonger dan 21 jaar in rechte niet handhaafbaar is. Oe consequentie van de aanpassing van het beleid is, uitgaande van september 1999, dat de uitgavenpost bijzondere bijstand op jaarbasis met f ,64 toeneemt indien de beleidsaanpassing zich zou beperken tot de (14) alleenstaande tienermoeders die geen beroep kunnen doen op de onderhoudsplicht van hun ouders. Voor de alleenstaanden die jonger zijn dan 21 jaar, waarvoor de noodzaak tot zelfstandig wonen vaststaat en die geen beroep kunnen doen op de onderhoudsplicht van de ouders, wordt momenteel de landelijke norm van f 367,88 per maand inclusief vakantietoeslag verhoogd met bijzondere bijstand tot een bedrag van f 959,93 per maand (bedrag levensonderhoud voor een uitwonende student in het kader van de WSF). Wanneer ook voor deze doelgroep, het betreft per september 1999, 61 personen, de bijzondere bijstand wordt verhoogd tot de norm voor alleenstaanden van 21 jaar of ouder, is hiermee een bedrag gemoeid van f 122,661,24 per jaar. Per september 1999 ontvangt slechts een echtpaar, waarvan tenminste Hn partner jonger is dan 21 jaar, een periodieke algemene uitkering ingevolge de Algemene bijstandswet. Van dit echtpaar, zonder ten laste komende kinderen, zijn beide partners jonger dan 21 jaar. Als ook aan dit echtpaar bijzondere bijstand wordt verstrekt voor het verschil tussen de toegekende norm en de norm voor echtparen waarvan beide partners 21 jaar of ouder zijn betekent dit, een extra uitgave van f ,80 per jaar. Als deze beleidswijzigingen in volle omvang - dus voor zowel alleenstaanden en alleenstaande ouders als voor gezinnen waarvan tenminste hen partner jonger is dan 21 jaar - worden doorgevoerd betekent dit, uitgaande van de situatie per september 1999, een extra uitgave van f ,68 per jaar. Als er voor gekozen wordt om de verruiming van de bijzondere bijstand te beperken tot alleenstaande ouders jonger dan 21 jaar en echtparen met kind(eren) waarvan tenminste een partner jonger is dan 21 jaar wordt de financiele consequentie beperkt tot een extra uitgave bijzondere bijstand, ten opzichte van het huidig beleid, van f ,44 per jaar. Bij deze keuze dient wel opgemerkt te worden dat die moeilijk verdedigbaar is. Het is namelijk zo dat het hebben van een kind niet als bijzondere omstandigheid kan worden aangevoerd omdat hiermee immers al in de landelijke norm rekening is gehouden. Zoals reeds eerder is opgemerkt bedraagt het verschil tussen de norm alleenstaande en de norm alleenstaande ouder 20 Yo van het wettelijk minimumloon.

5 Raadsbijlage nummer 273 Alternatieve oplossing. Het is duidelijk dat een oplossing niet gezocht moet worden in de vorm van categoriale bijzondere bijstand. Er dient dus gezocht te worden naar een individuele benadering waarbij wel een normering wordt gehanteerd. Met andere woorden de noodzaak voor bijstandsverlening blijft een zaak van individuele beoordeling maar als de beoordeling uitmondt in een toekenning is de financiele uitkomst (norm) een vast gegeven. De oplossing voor het probleem kan gevonden worden in het verder doortrekken van de aansluiting bij de systematiek van de Wet Studiefinanciering (WSF). Voor zelfstandig wonende alleenstaanden in de leeftijdscategorie van 18 tot 21 jaar wordt immers al vanaf de invoering van de Abw aangesloten bij het WSF-normbudget voor levensonderhoud voor uitwonende studenten. In het geval van de tienermoeders is het mogelijk om, bij het toekennen van bijzondere bijstand, aan te sluiten bij het WSF-normbudget voor levensonderhoud voor uitwonende studenten en deze norm te verhogen met bijzondere bijstand tot het bedrag gelijk aan de eenoudertoeslag WSF. Voor een zelfstandig wonende tienermoeder komt het bedrag aan bijzondere bijstand op: normbudget levensonderhoud WSF voor uitwonende student f 959, 93 toeslag eenouder WSF XZ6 norm zelfstandige wonende alleenstaande ouder < 21 jaar de bijzondere bijstand komt in dit geval op een bedrag van Kl f 1.728,09 TM32L f 934,38 Ten opzichte van de uitkering berekend naar huidig beleid betekent dit een extra uitgave per zelfstandig wonende alleenstaande ouder < 21 jaar van f 342,33. Het grote voordeel van deze oplossing is dat een toets door de rechter - in de zin van een vergelijking ten opzichte van alleenstaanden jonger dan 21 jaar - geen enkel probleem oplevert. Bij deze oplossing wordt immers ben lijn getrokken, namelijk volledige aansluiting bij het normenstelsel van de WSF. Een keuze voor aanpassing van het beleid voor bijstandsverlening aan tienermoeders, waarbij aansluiting gezocht wordt bij de norm die geldt voor personen van 21 jaar of ouder, heeft consequenties die verder reiken dan alleen de elementaire doelgroep. De reikwijdte van de financiãńle consequenties is afhankelijk van de omvang van de gekozen doelgroep. Een keuze voor aansluiting bij de WSF-systematiek heeft het grote voordeel dat de beleidswijziging beperkt kan blijven tot de tienermoeders. Daarnaast is deze wijze van bijstandsverlening bijzonder relatief eenvoudig uit te voeren.

6 Raadsbijlage nummer 273 Er dient bij een keuze voor aansluiting bij de WSF-systematiek wel voor gewaakt te worden dat er geen situaties ontstaan waarin een alleenstaande moeder jonger dan 21 jaar een hogere uitkering ontvangt dan een alleenstaande moeder van 21 jaar of ouder die in een vergelijkbare situatie verkeert, Door het feit dat voor personen van 21 jaar of ouder de Verordening toeslagen en verlagingen Algemene bijstandswet van toepassing is kunnen er situaties zijn waarin een alleenstaande moeder van 21 jaar of ouder minder uitkering krijgt dan het WSFbedrag voor een alleenstaande ouder. Daarom is het nodig dat bij toekenning van bijzondere bijstand voor levensonderhoud aan alleenstaande moeders jonger dan 21 jaar steeds wordt berekend wat de persoon in kwestie zou ontvangen als zij 21 jaar of ouder zou zijn. Blijkt dat de uitkering in dat geval lager uitvalt dan wordt de bijzondere bijstand dienovereenkomstig verlaagd om ongewenste situaties te voorkomen. 5 Financiele gevolgen en risico s De keuze voor aansluiting bij de WSF-systematiek betekent dat er, uitgaande van de situatie in september 1999 f ,44 per jaar meer aan bijzondere bijstand zal worden uitgegeven voor het levensonderhoud van tienermoeders. Dit bedrag kan vanaf 1999 gedekt worden uit het budget bijzondere bijstand dat hiertoe nog voldoende ruimte bevat. De risico s, zoals die bestaan bij wanneer aansluiting gezocht wordt bij de norm, zoals die geldt voor alleenstaande ouders van 21 jaar of ouder worden door de voorgestelde beleidsaanpassing uitgesloten. 6 Overige gevolgen van de aanpak Door te kiezen voor een verder doorgevoerde aansluiting bij de systematiek van de WSF onstaat er ook voor de consulenten die belast zijn met de uitvoering van de Abw meer duidelijkheid. De berekeningswijze van bijzondere bijstand voor levensonderhoud voor alleenstaande moeders jonger dan 21 jaar komt immers volledig in het verlengde te liggen van de berekeningswijze die geldt voor de alleenstaanden die jonger zijn dan 21 jaar. 7 Resultaten van overleg /inspraak De Clientenraad en het Samenwerkingsverband Minima Eindhoven (SME) zijn op de gebruikelijke wijze geraadpleegd. Het positief advies van SME ligt voor u ter inzage. Het positief advies van de Clientenraad ligt voor u ter inzage..

7 Raadsbijlage nummer 273 W ++ 8 Communicatie Nadat u op het voorstel besloten hebt zullen de medewerkers van de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid alsmede de clienten en diverse belangenorganisaties worden geinformeerd over het gewijzigd beleid. 9 Advisering raadscommissie(s) De commissies voor sociale en economische zaken en voor middelen, milieu en sport hebben wij over dit voorstel gehoord. Hun positieve adviezen liggen voor u ter inzage. Een ontwerpbesluit bieden wij u hierbij ter vaststelling aan. Burgemeester en wethouders van Eindhoven, R. Welschen, burgemeester. C. Tetteroo, secretaris.

8 Raadabijlage nummer 273 Besluit De raad van de gemeente Eindhoven; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 7 december 1999, nr. 273; gelet op de adviezen van de commissies voor sociale en economische zaken en voor middelen, milieu en sport; besluit: 1 in te stemmen met wijziging van het beleid waardoor met ingang van 1 januari 2000 bij de vaststelling van de hoogte van bijzondere bijstand voor levensonderhoud van alleenstaande moeders jonger 21 jaar en hun kinderen kan worden aangesloten bij de WSF-systematiek; 2 de als gevolg van de beleidswijziging ontstane extra kosten te dekken uit het budget bijzondere bijstand; 3 de directeur van de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid opdracht te geven om zorg te dragen voor de implementatie van het nieuwe beleid per 1 januari Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van 21 december R. Welschen, voorzitter. C. Tetteroo, secretaris. D def.doc

gemeente Eindhoven Raadsbij lage Voorstel tot het verhogen van de bijzondere bijstand voor zelfstandig wonende alleenstaande moeders in de leeftijd

gemeente Eindhoven Raadsbij lage Voorstel tot het verhogen van de bijzondere bijstand voor zelfstandig wonende alleenstaande moeders in de leeftijd gemeente Eindhoven Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Raadsbijlage nummer 72 lnboeknummer OOU000499 Beslisdatum B8cw 4 april 2000 Dossiernummer 014.504 Raadsbij lage Voorstel tot het verhogen van

Nadere informatie

Vast te stellen de gewijzigde invulling van richtlijn B080 - Hoogte bijzondere bijstand 18 t/m 20-jarigen in inrichting

Vast te stellen de gewijzigde invulling van richtlijn B080 - Hoogte bijzondere bijstand 18 t/m 20-jarigen in inrichting Gemeenteblad nr. 297, 21 april 2016 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Deurne, Gelet op artikel 12 en 35 Participatiewet B e s l u i t Vast te stellen de gewijzigde invulling van

Nadere informatie

TOESLAGENVERORDENING WET WERK EN BIJSTAND 2012

TOESLAGENVERORDENING WET WERK EN BIJSTAND 2012 TOESLAGENVERORDENING WET WERK EN BIJSTAND 2012 De raad van de gemeente Losser; - gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Losser, - gelet op artikel 8, eerste

Nadere informatie

Vergadering van : 24 april 2012. Onderwerp : Toeslagen- en Maatregelverordening WWB 2012

Vergadering van : 24 april 2012. Onderwerp : Toeslagen- en Maatregelverordening WWB 2012 Raadsbesluit Vergadering van : 24 april 2012 Agendanummer : 11b Onderwerp : Toeslagen- en Maatregelverordening WWB 2012 Programma : Met elkaar voor elkaar / R. Dijksterhuis De raad van de gemeente DANTUMADIEL;

Nadere informatie

Beleidsregels aanvullende bijzondere bijstand levensonderhoud jongeren 18 t/m 20 jaar

Beleidsregels aanvullende bijzondere bijstand levensonderhoud jongeren 18 t/m 20 jaar Beleidsregels aanvullende bijzondere bijstand levensonderhoud jongeren 18 t/m 20 jaar Voor deze nota relevante wet- en regelgeving: -de Wet tot wijziging van de Wet werk en bijstand en samenvoeging van

Nadere informatie

TOELICHTING op de Bijstandsverordening / Toeslagenverordening gemeente Oegstgeest 2004

TOELICHTING op de Bijstandsverordening / Toeslagenverordening gemeente Oegstgeest 2004 TOELICHTING op de Bijstandsverordening / Toeslagenverordening gemeente Oegstgeest 2004 Algemene toelichting Tot 1 januari 1996 gold voor de bijstandsverlening een uiterst gedifferentieerde normensystematiek.

Nadere informatie

Verordening toeslagen en verlagingen Wet werk en bijstand gemeente Nijkerk

Verordening toeslagen en verlagingen Wet werk en bijstand gemeente Nijkerk CVDR Officiële uitgave van Nijkerk. Nr. CVDR2749_2 22 mei 2018 Verordening toeslagen en verlagingen Wet werk en bijstand gemeente Nijkerk (geconsolideerde versie, geldig vanaf 1 januari 2006) De raad van

Nadere informatie

Toelichting Toeslagenverordening WWB gemeente Rijssen-Holten 2013

Toelichting Toeslagenverordening WWB gemeente Rijssen-Holten 2013 Toelichting Toeslagenverordening WWB gemeente Rijssen-Holten 2013 Algemene toelichting De gemeenteraad dient op grond van artikel 8 eerste lid onder c juncto artikel 30 van de Wet werk en bijstand (WWB)

Nadere informatie

Toelichting bij de verordening

Toelichting bij de verordening Toelichting bij de verordening Inleiding Als gevolg van het van kracht worden van de Wet Investeren in Jongeren vanaf 1 oktober 2009 heeft de gemeente Barendrecht het plaatselijke beleid voor het verstrekken

Nadere informatie

Toeslagenverordening WWB-2

Toeslagenverordening WWB-2 Toeslagenverordening WWB-2 Officiële titel Toeslagenverordening Wet werk en bijstand gemeente Winsum citeertitel Toeslagenverordening WWB Wettelijke grondslag Artikel 30 WWB Datum aanmaak april 2010 De

Nadere informatie

Vast te stellen de navolgende Toeslagenverordening WWB 2013 HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN

Vast te stellen de navolgende Toeslagenverordening WWB 2013 HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN CVDR Officiële uitgave van Dantumadiel. Nr. CVDR339050_1 12 juni 2018 Toeslagenverordening WWB 2012 Vast te stellen de navolgende Toeslagenverordening WWB 2013 HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 13 december 2011, nummer 151;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 13 december 2011, nummer 151; De raad van de gemeente Ridderkerk; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 13 december 2011, nummer 151; gelet op de artikelen 8, eerste lid, onderdeel d en 36 van de Wet

Nadere informatie

Gemeente Albrandsuuaard

Gemeente Albrandsuuaard Gemeente Albrandsuuaard RAADSBESLUIT Onderwerp: VERORDENING LANGDURIGHEIDSTOESLAG ALBRANDSWAARD 2012 De raad van de gemeente Albrandswaard; Gezien het voorstel van het college van de Gemeente Albrandswaard

Nadere informatie

HOOFDSTUK 2 CRITERIA VOOR HET VERHOGEN VAN DE BIJSTANDSNORM

HOOFDSTUK 2 CRITERIA VOOR HET VERHOGEN VAN DE BIJSTANDSNORM TOESLAGENVERORDENING WET WERK EN BIJSTAND 2010 De raad van de gemeente Hattem; gelet op artikel 8, eerste lid, onderdeel c, en artikel 30 van de Wet werk en bijstand; besluit vast te stellen de volgende

Nadere informatie

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van Opsterland van 18 december 2012

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van Opsterland van 18 december 2012 De Raad van de gemeente Opsterland Gelezen het advies van het CUMO van 18 oktober 2012 Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van Opsterland van 18 december 2012 Gelet op artikel 8, eerste

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Vergadering van : 27 april 2010 Agendanummer : 8 Onderwerp : Wijziging Toeslagenverordening WWB Programma : Zorgzaam Dantumadiel

RAADSVOORSTEL. Vergadering van : 27 april 2010 Agendanummer : 8 Onderwerp : Wijziging Toeslagenverordening WWB Programma : Zorgzaam Dantumadiel RAADSVOORSTEL Vergadering van : 27 april 2010 Agendanummer : 8 Onderwerp : Wijziging Toeslagenverordening WWB Programma : Zorgzaam Dantumadiel Voorstel De gewijzigde Toeslagenverordening WWB vaststellen.

Nadere informatie

TOESLAGENVERORDENING WET WERK EN BIJSTAND GEMEENTE DOETINCHEM 2012. gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 28 maart 2012;

TOESLAGENVERORDENING WET WERK EN BIJSTAND GEMEENTE DOETINCHEM 2012. gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 28 maart 2012; TOESLAGENVERORDENING WET WERK EN BIJSTAND GEMEENTE DOETINCHEM 2012 De raad van de gemeente Doetinchem; gezien het advies van de sociale raad; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 28

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 13 januari 2011;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 13 januari 2011; De raad van de gemeente Schiermonnikoog; overwegende, dat het noodzakelijk is het verstrekken van toeslagen en het verlagen van uitkeringen van bijstandsgerechtigden jonger dan 65 jaar bij verordening

Nadere informatie

Raadsvoorstel tot vaststelling van de Toeslagenverordening

Raadsvoorstel tot vaststelling van de Toeslagenverordening Raadsvoorstel tot vaststelling van de Toeslagenverordening ^^fnfewa 1^ Datum 21 september 2010 Verantwoordelijk portefeuillehouder: Medeverantwoordelijk portefeuillehouder: Bijlagen: Geen de heer P. Kromdijk

Nadere informatie

ECLI:NL:CRVB:2007:BA5045

ECLI:NL:CRVB:2007:BA5045 ECLI:NL:CRVB:2007:BA5045 Instantie Datum uitspraak 17-04-2007 Datum publicatie 14-05-2007 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Centrale Raad van Beroep 06-965 WWB Bestuursrecht

Nadere informatie

Artikelsgewijze toelichting op de Toeslagenverordening WWB ISD Bollenstreek 2012

Artikelsgewijze toelichting op de Toeslagenverordening WWB ISD Bollenstreek 2012 Artikelsgewijze toelichting op de Toeslagenverordening WWB ISD Bollenstreek 2012 Artikel 1 Begripsomschrijving Om te voorkomen dat de betekenis van de begrippen van de WWB en de verordening uiteen lopen

Nadere informatie

Verordening langdurigheidstoeslag WWB gemeente Kaag en Braassem 2012.

Verordening langdurigheidstoeslag WWB gemeente Kaag en Braassem 2012. De raad van de gemeente Kaag en Braassem; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 31 juli 2012; gelet op de artikelen 8, 1 e lid, onder d, 2 e lid, onder b en 36 van de Wet werk en bijstand;

Nadere informatie

Lid 2: De begrippen die niet zijn omschreven in de WWB of Awb, of die verduidelijkt moeten worden, zijn in het tweede lid omschreven.

Lid 2: De begrippen die niet zijn omschreven in de WWB of Awb, of die verduidelijkt moeten worden, zijn in het tweede lid omschreven. ARTIKELSGEWIJZE TOELICHTING Artikel 1 Begripsomschrijving Om te voorkomen dat de betekenis van de begrippen van de WWB en de verordening uiteen lopen wordt in de verordening een algemene verwijzing naar

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d, gelet op de artikelen 8 lid 1 onderdeel c juncto 30 van de Wet Werk en Bijstand,

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d, gelet op de artikelen 8 lid 1 onderdeel c juncto 30 van de Wet Werk en Bijstand, Raadsbesluit 2004. Volgnr.. De raad van de gemeente Westvoorne, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d, gelet op de artikelen 8 lid 1 onderdeel c juncto 30 van de Wet Werk en Bijstand,

Nadere informatie

Nr.: 8.3 Onderwerp: Aanpassing Verordening Langdurigheidstoeslag WWB. gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d.

Nr.: 8.3 Onderwerp: Aanpassing Verordening Langdurigheidstoeslag WWB. gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. Nr.: 8.3 Onderwerp: Aanpassing Verordening Langdurigheidstoeslag WWB De raad van de gemeente Lopik; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 24 januari 2012; gelet op de bepalingen van

Nadere informatie

Verordening individuele inkomenstoeslag gemeente Midden-Delfland 2015

Verordening individuele inkomenstoeslag gemeente Midden-Delfland 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Midden-Delfland. Nr. 81363 24 december 2014 Verordening individuele inkomenstoeslag gemeente Midden-Delfland 2015 De raad van de gemeente Midden-Delfland gelezen

Nadere informatie

Datum: 3 november 2014 Portefeuillehouder: M. Klein

Datum: 3 november 2014 Portefeuillehouder: M. Klein Raadsvoorstel Raadsnummer: 2014-089 Registratiekenmerk: Onderwerp: Raadsvoorstel Verordening Individuele inkomenstoeslag Participatiewet Korte inhoud: Op dit moment heeft degene die langdurig een laag

Nadere informatie

VERORDENING TOESLAGEN WET WERK EN BIJSTAND GEMEENTE GELDERMALSEN 2012

VERORDENING TOESLAGEN WET WERK EN BIJSTAND GEMEENTE GELDERMALSEN 2012 VERORDENING TOESLAGEN WET WERK EN BIJSTAND GEMEENTE GELDERMALSEN 2012 De raad van de gemeente Geldermalsen, gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 20 maart 2012, nummer

Nadere informatie

Verordening toeslagen en verlagingen normen Wet investeren in jongeren

Verordening toeslagen en verlagingen normen Wet investeren in jongeren CVDR Officiële uitgave van Wassenaar. Nr. CVDR70436_1 14 juni 2017 Verordening toeslagen en verlagingen normen Wet investeren in jongeren De raad van de gemeente Wassenaar; Gelezen het voorstel van het

Nadere informatie

basisadministratie persoonsgegevens Eindhoven 2ooz

basisadministratie persoonsgegevens Eindhoven 2ooz gemeente Eindhoven Dienst Algemene en Publiekszaken Raadsbijlage nummer 49 Inboeknummer osmoooo6o Beslisdatum BTW ss februari 2002 Dossiernummer 209.105 Raadsbijlage Voorstel tot het vaststellen van de

Nadere informatie

ALGEMENE TOELICHTING (Toeslagenverordening WWB 2012-A)

ALGEMENE TOELICHTING (Toeslagenverordening WWB 2012-A) ALGEMENE TOELICHTING (Toeslagenverordening WWB 2012-A) Lente-akkoord Per 1 januari 2012 zijn de regels van de WWB aangescherpt. Onderdeel van deze aanscherping was de invoering van de zogenaamde huishoudinkomenstoets.

Nadere informatie

Verordening individuele inkomenstoeslag gemeente Smallingerland gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 12 november 2014;

Verordening individuele inkomenstoeslag gemeente Smallingerland gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 12 november 2014; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Smallingerland. Nr. 79151 24 december 2014 Verordening individuele inkomenstoeslag gemeente Smallingerland 2015 De raad van de gemeente Smallingerland ; gelezen

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 12 september 2012

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 12 september 2012 Raadsbesluit De raad van de gemeente Noord-Beveland; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 12 september 2012 gelet op artikel 147 van de Gemeentewet en artikel 8 lid 1 onderdeel d, artikel

Nadere informatie

Gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 2012;

Gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 2012; RAADSBESLUIT De raad van de gemeente Hilversum, Gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 2012; Gelet op: - artikel 147 van de Gemeentewet en; - artikel 36 en artikel 8, eerste

Nadere informatie

Onderwerp: Vaststelling van de Verordening Toeslagen en verlagingen Wet werk en bijstand 2009.

Onderwerp: Vaststelling van de Verordening Toeslagen en verlagingen Wet werk en bijstand 2009. Gemeente Boxmeer Onderwerp: Vaststelling van de Verordening Toeslagen en verlagingen Wet werk en bijstand 2009. Nummer: 7a. De Raad van de gemeente Boxmeer; gezien het advies van de Adviescommissie sociale

Nadere informatie

Onderwerp: Vaststelling van de Verordening Toeslagen en verlagingen Wet werk en bijstand 2011.

Onderwerp: Vaststelling van de Verordening Toeslagen en verlagingen Wet werk en bijstand 2011. Gemeente Boxmeer Onderwerp: Vaststelling van de Verordening Toeslagen en verlagingen Wet werk en bijstand 2011. Nummer: 6g. De Raad van de gemeente Boxmeer; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van Opsterland van 30 oktober 2012

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van Opsterland van 30 oktober 2012 De Raad van de gemeente Opsterland Gelezen het advies van het CUMO van 18 oktober 2012 Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van Opsterland van 30 oktober 2012 Gelet op artikel 8, eerste

Nadere informatie

Toeslagenverordening WWB gemeente Kerkrade 2012

Toeslagenverordening WWB gemeente Kerkrade 2012 Bijlage behorende bij ontwerpbesluit nr. 12Rb020 d.d. 25 april 2012. Toeslagenverordening WWB gemeente Kerkrade 2012 Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begrippen 1. Alle begrippen die in deze verordening

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 29 november 2005, nummer 1304;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 29 november 2005, nummer 1304; RAADSBESLUIT De raad van de gemeente Dalfsen; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 29 november 2005, nummer 1304; gelet op artikel 8 eerste lid 1 sub c en artikel 30 van de Wet werk

Nadere informatie

RaadsbijlageVoorstel met betrekking tot de financiele gevolgen van: invoering van het Collectief Vraagafhankelijk Vervoersysteem

RaadsbijlageVoorstel met betrekking tot de financiele gevolgen van: invoering van het Collectief Vraagafhankelijk Vervoersysteem gemeente Eindhoven Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Raadsbijlage nummer 73 Inboeknummer OOU000440 Beslisdatum B8cW 4 april 2000 Dossiernummer 014.505 RaadsbijlageVoorstel met betrekking tot de financiele

Nadere informatie

VERORDENING INDIVIDUELE INKOMENSTOESLAG GEMEENTE MIDDEN-DELFLAND 2015

VERORDENING INDIVIDUELE INKOMENSTOESLAG GEMEENTE MIDDEN-DELFLAND 2015 Registratienummer : 2014-25285 / 14Z.005915 Onderwerp : Concept 'Verordening individuele inkomenstoeslag gemeente Midden-Delfland 2015' VERORDENING INDIVIDUELE INKOMENSTOESLAG GEMEENTE MIDDEN-DELFLAND

Nadere informatie

Toeslagenverordening WWB 2012-A gemeente Diemen

Toeslagenverordening WWB 2012-A gemeente Diemen Toeslagenverordening WWB 2012-A gemeente Diemen Toeslagenverordening WWB 2012-A De raad van de gemeente Diemen; Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders [datum], met overneming van de daarin

Nadere informatie

Verordening individuele inkomenstoeslag gemeente Westland 2015

Verordening individuele inkomenstoeslag gemeente Westland 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Westland. Nr. 80641 29 december 2014 Verordening individuele inkomenstoeslag gemeente Westland 2015 Leeswijzer verordening individuele inkomenstoeslag Met ingang

Nadere informatie

Gemeente Achtkarspelen. Verordening Langdurigheidstoeslag WWB. Dienst Werk en Inkomen De Wâlden

Gemeente Achtkarspelen. Verordening Langdurigheidstoeslag WWB. Dienst Werk en Inkomen De Wâlden Gemeente Achtkarspelen Verordening Langdurigheidstoeslag WWB Dienst Werk en Inkomen De Wâlden November 2011 1 Gemeente Achtkarspelen de Raad van de gemeente Achtkarspelen; gelet op het bepaalde in artikel

Nadere informatie

Toeslagenverordening WWB ISD BOL 2012

Toeslagenverordening WWB ISD BOL 2012 Toeslagenverordening WWB ISD BOL 2012 De raad van de gemeente Onderbanken; Gezien het advies van de Commissie WAS van 22 mei 2012; Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van Onderbanken d.d.

Nadere informatie

Toeslagenverordening Wet werk en bijstand 2013

Toeslagenverordening Wet werk en bijstand 2013 CVDR Officiële uitgave van Losser. Nr. CVDR303226_1 8 november 2016 Toeslagenverordening Wet werk en bijstand 2013 De raad van de gemeente Losser; - gelezen het voorstel van het college van burgemeester

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR188254_1. Verordening Langdurigheidstoeslag WWB Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen

CVDR. Nr. CVDR188254_1. Verordening Langdurigheidstoeslag WWB Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen CVDR Officiële uitgave van Rijswijk. Nr. CVDR188254_1 3 oktober 2017 Verordening Langdurigheidstoeslag WWB 2012 De gemeenteraad van Rijswijk, bijeen in openbare vergadering op 12 juni 2012 gelezen het

Nadere informatie

Onderwerp: Verordening persoonlijk minimabudget gemeente Overbetuwe 2015

Onderwerp: Verordening persoonlijk minimabudget gemeente Overbetuwe 2015 Onderwerp: Verordening persoonlijk minimabudget gemeente Overbetuwe 2015 Ons kenmerk: 14RB000110 Nr. 8f De raad van de gemeente Overbetuwe; gelezen het raadsvoorstel van burgemeester en wethouders van

Nadere informatie

Toeslagenverordening WWB II gemeente Hellevoetsluis.Nummer:

Toeslagenverordening WWB II gemeente Hellevoetsluis.Nummer: CVDR Officiële uitgave van Hellevoetsluis. Nr. CVDR227775_1 7 november 2017 Toeslagenverordening WWB 2012 - II gemeente Hellevoetsluis.Nummer: Nummer: 13-09-12/11 De raad der gemeente Hellevoetsluis; gehoord

Nadere informatie

Beleidsregels aanvullende bijzondere bijstand levensonderhoud voor jongeren

Beleidsregels aanvullende bijzondere bijstand levensonderhoud voor jongeren Beleidsregels aanvullende bijzondere bijstand levensonderhoud voor jongeren Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Krimpen aan den IJssel; gelet op artikel 12 van de Participatiewet;

Nadere informatie

Artikel 7 Citeertitel Deze verordening kan worden aangehaald als Toeslagenverordening Wet werk en bijstand 2012-A.

Artikel 7 Citeertitel Deze verordening kan worden aangehaald als Toeslagenverordening Wet werk en bijstand 2012-A. De raad van de gemeente Woerden; Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 28 augustus 2012 met overneming van de daarin vermelde motieven; gelet op artikel 8 lid 1 onderdeel c en artikel

Nadere informatie

Gemeente Achtkarspelen. Verordening Individuele Inkomenstoeslag Participatiewet. Dienst Werk en Inkomen De Wâlden

Gemeente Achtkarspelen. Verordening Individuele Inkomenstoeslag Participatiewet. Dienst Werk en Inkomen De Wâlden Gemeente Achtkarspelen Verordening Individuele Inkomenstoeslag Participatiewet Dienst Werk en Inkomen De Wâlden Januari 2015 1 Gemeente Achtkarspelen de Raad van de gemeente Achtkarspelen; gelet op het

Nadere informatie

Langdurigheidstoeslag 2013

Langdurigheidstoeslag 2013 Langdurigheidstoeslag 2013 Verordening m.i.v. 1 november 2013 Vastgesteld d.d. 9 okotober 2013 De raad van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk; gelezen het voorstel van het College van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

gemeente Steenbergen

gemeente Steenbergen gemeente Steenbergen De Heen Dinteloord Kruisland Nieuw-Vossemeer Steenbergen - Welberg De raad van de gemeente Steenbergen; In behandeling genomen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 8 november

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1a 2513 AA s-gravenhage

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1a 2513 AA s-gravenhage Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1a 2513 AA s-gravenhage Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Telefoon

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. rv 126. Voorstel van het college inzake aanpassing verordening langdurigheidstoeslag 2012 ten gevolge van vervallen huishoudtoets.

Gemeente Den Haag. rv 126. Voorstel van het college inzake aanpassing verordening langdurigheidstoeslag 2012 ten gevolge van vervallen huishoudtoets. rv 126 Dienst Sociale zaken en Werkgelegenheidsprojecten BSW/2012.129 RIS 254101_121211 Gemeente Den Haag Voorstel van het college inzake aanpassing verordening langdurigheidstoeslag 2012 ten gevolge van

Nadere informatie

nr Verordening Toeslagen en Verlagingen Wet investeren in jongeren

nr Verordening Toeslagen en Verlagingen Wet investeren in jongeren CVDR Officiële uitgave van Zevenaar. Nr. CVDR40449_1 21 maart 2017 nr 12.17 Verordening Toeslagen en Verlagingen Wet investeren in jongeren RAADSBESLUIT De raad van de gemeente Zevenaar; gelezen het voorstel

Nadere informatie

B&W 16 juni 2009 Gemeenteblad RICHTLIJN NR. B052 VERLAGING ALGEMENE BIJSTAND WEGENS ONTBREKEN WOONKOSTEN

B&W 16 juni 2009 Gemeenteblad RICHTLIJN NR. B052 VERLAGING ALGEMENE BIJSTAND WEGENS ONTBREKEN WOONKOSTEN Jaar: 2009 Nummer: 69 Besluit: B&W 16 juni 2009 Gemeenteblad RICHTLIJN NR. B052 VERLAGING ALGEMENE BIJSTAND WEGENS ONTBREKEN WOONKOSTEN Het college van burgemeester en wethouders; Collegevoorstel 0955615;

Nadere informatie

HOOFDSTUK II CRITERIA VOOR HET VERHOGEN VAN DE BIJSTANDSNORM

HOOFDSTUK II CRITERIA VOOR HET VERHOGEN VAN DE BIJSTANDSNORM CVDR Officiële uitgave van Amersfoort. Nr. CVDR30192_1 5 december 2017 Gemeente Amersfoort Verordening Reg.nr. 1493439 De raad van de gemeente Amersfoort; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Toeslagenverordening WWB gemeente Borsele 2012

Toeslagenverordening WWB gemeente Borsele 2012 Toeslagenverordening WWB gemeente Borsele 2012 1 Toeslagenverordening WWB gemeente Borsele 2012 Datum inwerkingtreding : 01-02-2013 Terugwerkende kracht : n.v.t. Datum uitwerkingtreding : n.v.t. Betreft

Nadere informatie

Verordening langdurigheidstoeslag Wet werk en bijstand 2013

Verordening langdurigheidstoeslag Wet werk en bijstand 2013 Verordening langdurigheidstoeslag Wet werk en bijstand 2013 Datum De raad van de gemeente Someren; gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van Someren d.d. gezien het advies

Nadere informatie

Toelichting Toeslagenverordening WWB gemeente Rijssen-Holten 2012

Toelichting Toeslagenverordening WWB gemeente Rijssen-Holten 2012 Toelichting Toeslagenverordening WWB gemeente Rijssen-Holten 2012 Algemene toelichting De gemeenteraad dient op grond van artikel 8 eerste lid onder c juncto artikel 30 van de Wet werk en bijstand (WWB)

Nadere informatie

De verlagingen zijn uitgewerkt in de artikelen 4 tot en met 7 van de verordening.

De verlagingen zijn uitgewerkt in de artikelen 4 tot en met 7 van de verordening. Toelichting op de Toeslagenverordening Wet werk en bijstand 2012 Algemeen Op grond van de Wet werk en bijstand (WWB) dient de gemeenteraad een verordening vast te stellen met betrekking tot het verhogen

Nadere informatie

Toelichting Verordening toeslagen en verlagingen WWB Asten 2010

Toelichting Verordening toeslagen en verlagingen WWB Asten 2010 Toelichting Verordening toeslagen en verlagingen WWB Asten 2010 Algemeen 1. Inleiding Op grond van artikel 8, eerste lid, onderdeel c van de Wet werk en bijstand (WWB) dient de gemeenteraad een verordening

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN

HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN Tekst van de regeling De raad van de gemeente Hoogeveen, gelezen het voorstel van het College van Burgemeester en Wethouders; gelet op artikel 8, eerste lid onderdeel c, en 3.3 Wet werk en bijstand; besluit

Nadere informatie

Raads informatiebrief

Raads informatiebrief gemeente Eindhoven Raadsnummer O8.R25I7.OOI Inboeknummer o8bstoo4o8 Dossiernummer Sr4.4oy r april zoo8 Raads informatiebrief Betreft intensivering bijzondere bijstand voor duurzame gebruiksgoederen. 1

Nadere informatie

GEMEENTE HOOGEVEEN Raadsvoorstel

GEMEENTE HOOGEVEEN Raadsvoorstel Datum raadsvergadering : 22 december 2005 Nr.: 05/45 Commissie Onderwerp : Samenleving : Verordening Toeslagen en verlagingen WWB Samenvatting Met de invoering van de Wet werk en bijstand (WWB) per 1 januari

Nadere informatie

Verordening toeslagen en verlagingen Wet werk en bijstand Scherpenzeel

Verordening toeslagen en verlagingen Wet werk en bijstand Scherpenzeel CVDR Officiële uitgave van Scherpenzeel. Nr. CVDR61833_2 8 november 2016 Verordening toeslagen en verlagingen Wet werk en bijstand Scherpenzeel De raad van de gemeente Scherpenzeel, gelezen het voorstel

Nadere informatie

VERORDENING TOESLAGEN EN VERLAGINGEN WWB 2006

VERORDENING TOESLAGEN EN VERLAGINGEN WWB 2006 De raad van de gemeente Hoogeveen, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. gelet op artikel 8, lid 1 onderdeel c, en 3.3 Wet werk en bijstand; gehoord de commissie Samenleving d.d.. besluit

Nadere informatie

TOELICHTING TOESLAGEN- EN VERLAGINGENVERORDENING WWB

TOELICHTING TOESLAGEN- EN VERLAGINGENVERORDENING WWB TOELICHTING TOESLAGEN- EN VERLAGINGENVERORDENING WWB Algemene toelichting De Wwb kent voor de algemeen noodzakelijke kosten van het bestaan een systeem van basisnormen, toeslagen en verlagingen. De normen

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Voorstel om te besluiten>> Wij stellen voor de Verordening individuele studietoeslag gemeente Mook en Middelaar 2015 vast te stellen.

Raadsvoorstel. Voorstel om te besluiten>> Wij stellen voor de Verordening individuele studietoeslag gemeente Mook en Middelaar 2015 vast te stellen. Agendapuntnummer: 5 Documentnummer: 2015/2079 Raadsvergadering d.d.: 2 juli 2015 Raadscommissie: Samenleving Commissie d.d.: 18 juni 2015 Programma: Onderwerp: Verordening individuele studietoeslag gemeente

Nadere informatie

Toeslagenverordening WWB Maasbree 2007

Toeslagenverordening WWB Maasbree 2007 Toeslagenverordening WWB Maasbree 2007 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie gemeente Maasbree Officiële naam regeling Toeslagenverordening WWB Maasbree 2007 Citeertitel

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 4 september 2012 B E S L U I T:

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 4 september 2012 B E S L U I T: Raadsbesluit 2012 Nr. 66227/66446 De raad van de gemeente Westvoorne; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 4 september 2012 B E S L U I T: gelet op de artikelen 8 lid 1 onderdeel c juncto

Nadere informatie

Verordening Toeslagen en Verlagingen Wet investeren in jongeren

Verordening Toeslagen en Verlagingen Wet investeren in jongeren Gemeente Boxmeer Onderwerp: Vaststelling van de Verordening Toeslagen en verlagingen Wet investeren in jongeren. Nummer: 7a. De Raad van de gemeente Boxmeer; gezien het advies van de Adviescommissie sociale

Nadere informatie

Toeslagenverordening WIJ. gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d.; 1 december 2009

Toeslagenverordening WIJ. gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d.; 1 december 2009 Gemeenteraad Onderwerp: Toeslagenverordening WIJ Registratienummer: 09.13040 De raad van de gemeente Borger-Odoorn; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d.; 1 december

Nadere informatie

Toeslagenverordening WWB gemeente Enkhuizen 2004

Toeslagenverordening WWB gemeente Enkhuizen 2004 CVDR Officiële uitgave van Enkhuizen. Nr. CVDR58983_1 4 oktober 2016 Toeslagenverordening WWB gemeente Enkhuizen 2004 RAADSBESLUIT De raad van de gemeente Enkhuizen; gelezen het voorstel van burgemeester

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van (datum);

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van (datum); Verordening individuele inkomenstoeslag gemeente Leeuwarden 2015-2 De raad van de gemeente Leeuwarden; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van (datum); gelet op artikel

Nadere informatie

Gemeente Nieuwegein; Verordening Individuele inkomenstoeslag WIL; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d.

Gemeente Nieuwegein; Verordening Individuele inkomenstoeslag WIL; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Nieuwegein. Nr. 6527 23 januari 2015 Gemeente Nieuwegein; Verordening Individuele inkomenstoeslag WIL; De raad van de gemeente Nieuwegein; gelezen het voorstel

Nadere informatie

De Raad van de gemeente Mill en Sint Hubert,

De Raad van de gemeente Mill en Sint Hubert, De Raad van de gemeente Mill en Sint Hubert, gezien het voorstel van Burgemeester en Wethouders d.d. 23 augustus 2011; gehoord de commissie Samenlevingszaken en Bestuur d.d. 13 september 2011; gelet op

Nadere informatie

VERORDENING LANGDURIGHEIDSTOESLAG GEMEENTE BUREN

VERORDENING LANGDURIGHEIDSTOESLAG GEMEENTE BUREN VERORDENING LANGDURIGHEIDSTOESLAG GEMEENTE BUREN De Raad van de gemeente Buren, gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 15 mei 2012, gelet op artikel 8 lid 1 onderdeel d,

Nadere informatie

RICHTLIJN NR. B050 TOESLAGEN ALGEMENE BIJSTAND VOOR PERSONEN VAN 21 TOT 65 JAAR

RICHTLIJN NR. B050 TOESLAGEN ALGEMENE BIJSTAND VOOR PERSONEN VAN 21 TOT 65 JAAR Jaar: 2009 Nummer: 67 Besluit: B&W 16 juni 2009 Gemeenteblad RICHTLIJN NR. B050 TOESLAGEN ALGEMENE BIJSTAND VOOR PERSONEN VAN 21 TOT 65 JAAR Het college van burgemeester en wethouders; Collegevoorstel

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD 2010 nr.28

GEMEENTEBLAD 2010 nr.28 GEMEENTEBLAD 2010 nr.28 De raad van de gemeente Maassluis; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders; gelet op artikel 147, eerste lid van de Gemeentewet; gelet op artikel 8, eerste lid onderdeel

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 98220 Datum: 18 november 2014 Programma : Economie, werk en inkomen Blad: 1 van 5 Cluster : Samenleving Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Hoofdstuk 2 Criteria voor het verhogen van de bijstandsnorm

Hoofdstuk 2 Criteria voor het verhogen van de bijstandsnorm CVDR Officiële uitgave van Wageningen. Nr. CVDR145375_1 9 januari 2018 Toeslagenverordening Wet werk en bijstand Considerans De raad van de gemeente Wageningen; gelezen het voorstel van het college van

Nadere informatie

HOOFDSTUK 2 CRITERIA VOOR HET VERHOGEN OF VERLAGEN VAN DE NORM

HOOFDSTUK 2 CRITERIA VOOR HET VERHOGEN OF VERLAGEN VAN DE NORM CVDR Officiële uitgave van Hoogeveen. Nr. CVDR125648_1 29 maart 2016 Verordening toeslagen en verlagingen WWB De raad van de gemeente Hoogeveen, gelezen het voorstel van het College van Burgemeester en

Nadere informatie

Toeslagenverordening Wet werk en bijstand

Toeslagenverordening Wet werk en bijstand Toeslagenverordening Wet werk en bijstand De raad van de gemeente Veghel, gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 13 juli 2004, gelet op de artikelen 8, eerste lid, onderdeel

Nadere informatie

Toeslagenverordening Wwb 2010

Toeslagenverordening Wwb 2010 D E RAAD DER GEMEENTE HAREN, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 12 oktober 2010; gelet op de artikelen 8, eerste lid onderdeel c, en 30 van de Wet werk en bijstand; overwegende dat

Nadere informatie

b. WTOS: de Wet tegemoetkoming onderwijsbijdrage en schoolkosten;

b. WTOS: de Wet tegemoetkoming onderwijsbijdrage en schoolkosten; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Haarlem. Nr. 93478 12 juli 2016 Beleidsregels HaarlemPas Het college van de gemeente Haarlem Gelet op artikel 35, eerste lid van de Participatiewet; besluit

Nadere informatie

Bestuursdienst / advies aan Burgemeester en Wethouders

Bestuursdienst / advies aan Burgemeester en Wethouders Bestuursdienst / advies aan Burgemeester en Wethouders Reg.nr: BW15-0324 Casenr.: Sector/afd.:SB / WOC Steller/tel/e-mail: F. Nijman / 5449 / f.nijman@heerhugowaard.nl Portefeuillehouder: G. Oude Kotte

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL VOORSTEL AAN DE RAAD VAN DE GEMEENTE CRANENDONCK

RAADSVOORSTEL VOORSTEL AAN DE RAAD VAN DE GEMEENTE CRANENDONCK VOORSTEL AAN DE RAAD VAN DE GEMEENTE CRANENDONCK Registratienummer Datum raadsvergadering 21 september 2010 Datum B&W besluit 10 augustus 2010 Portefeuillehouder Frans Strik Behandelend ambtenaar Lilian

Nadere informatie

Toeslagenverordening Wet werk en bijstand

Toeslagenverordening Wet werk en bijstand Toeslagenverordening Wet werk en bijstand Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Besloten door Deze versie is geldig tot (als de vervaldatum

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 11 november 2014;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 11 november 2014; voorstel aan de raad gemeente werkendam zaaknummer 59872 onderwerp Verordening individuele inkomenstoeslag Participatiewet gemeente Werkendam 2015 De raad van de gemeente Werkendam, gelezen het voorstel

Nadere informatie

Het dagelijks bestuur van de gemeenschappelijke regeling Samenwerking de Bevelanden;

Het dagelijks bestuur van de gemeenschappelijke regeling Samenwerking de Bevelanden; Het dagelijks bestuur van de gemeenschappelijke regeling Samenwerking de Bevelanden; b e s l u i t : vast te stellen de beleidsregels verlagen bijstandsnorm Gemeenschappelijke Regeling De Bevelanden 2015.

Nadere informatie

VERORDENING LANGDURIGHEIDSTOESLAG WWB 2013 GEMEENTE NOORD-BEVELAND

VERORDENING LANGDURIGHEIDSTOESLAG WWB 2013 GEMEENTE NOORD-BEVELAND VERORDENING LANGDURIGHEIDSTOESLAG WWB 2013 GEMEENTE NOORD-BEVELAND Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Artikel 1. Begrippen. 1 Alle begrippen die in deze verordening worden gebruikt en die niet nader worden

Nadere informatie

Financiële regeling voor langdurige minima: langdurigheidstoeslag

Financiële regeling voor langdurige minima: langdurigheidstoeslag Agendanr. : Doc.nr : B2003 14372 Afdeling: : Sociale Zaken en Werkgelegenheid B&W-VOORSTEL Onderwerp : Langdurigheidstoeslag 2003 Financiële regeling voor langdurige minima: langdurigheidstoeslag Algemeen:

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen De raad van de gemeente Oldebroek; Verordening langdurigheidstoeslag 2013-A kenmerk 106099 gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 21 augustus 2012; gelet op artikel 8 lid 1 onderdeel d,

Nadere informatie

Lilian Sweens

Lilian Sweens Lilian Sweens 040 2083518 lsw@valkenswaard.nl 10raad00549 Verordeningen toeslagen en verlagingen WWB en WIJ 2010 Nieuwe wetgeving, zoals de invoering van de Wet investeren in jongeren, hebben geleid tot

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van d.d.10 november 2009; gezien het advies van de commissie Burger van 24 november 2009;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van d.d.10 november 2009; gezien het advies van de commissie Burger van 24 november 2009; De Raad van de gemeente Cuijk; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van d.d.10 november 2009; gezien het advies van de commissie Burger van 24 november 2009; gelet op de artikelen 8, eerste

Nadere informatie

TOESLAGENVERORDENING WWB GEMEENTE PUTTEN

TOESLAGENVERORDENING WWB GEMEENTE PUTTEN CVDR Officiële uitgave van Putten. Nr. CVDR198725_1 22 mei 2018 TOESLAGENVERORDENING WWB GEMEENTE PUTTEN De raad der gemeente Putten gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 22 juni 2012,nr.

Nadere informatie

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 28 oktober 2014, nr. ;

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 28 oktober 2014, nr. ; Gemeenteblad nr. 172, 11 december 2014 Nr..a DE RAAD DER GEMEENTE DEURNE gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 28 oktober 2014, nr. ; gehoord de commissie Samenleving d.d. 26 november

Nadere informatie