II. AGENDA VAN DE KIESVERRICHTINGEN.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "II. AGENDA VAN DE KIESVERRICHTINGEN."

Transcriptie

1 19 II. AGENDA VAN DE KIESVERRICHTINGEN. 01. Dinsdag 1 mei 2007 (40 ste dag vóór de stemming) 1) Datum van het koninklijk besluit tot vaststelling van de datum van de verkiezingen. Publicatie in Belgisch Staatsblad van 2 mei (Art. 46 en Art. 195 Grondwet). N.B. Het college van burgemeester en schepenen stelt de kiezerslijst vast van de Belgische kiezers in België èn van de Belgische kiezers in het buitenland (5 stemwijzen) vast op donderdag 5 april 2007 (= 80 ste dag vóór de gewone datum van de verkiezingen = 24 juni 2007) (KWB, art. 10, 1, tweede lid). Het college maakt de lijst van de Belgische kiezers in het buitenland, die persoonlijk of bij volmacht stemmen op de diplomatieke of consulaire beroepsposten of stemmen per briefwisseling, over aan de voorzitter van het kieskring en provinciehoofdbureau, alsmede aan de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken (BUZA). Begin van de sperperiode op zaterdag 24 maart 2007 tijdens dewelke de kiesuitgaven van kandidaten, partijen en lijsten moeten worden gerekend, is drie maanden vóór de gewone datum van de verkiezingen op 24 juni 2007 (art. 4, 1 Wet 4 juli 1989 inzake de beperking en de controle van de verkiezingsuitgaven). 2) Datum waarop het college van burgemeester en schepenen een bericht publiceert dat de burgers ter kennis brengt dat zij de kiezerslijst kunnen inzien tot de twaalfde dag vóór die van de verkiezing (KWB, art. 16). 3) Het college van burgemeester en schepenen maakt twee lijsten op : 1 de eerste bevat de personen die kunnen worden bekleed met de functie van voorzitter van een stemopnemingsbureau, voorzitter van een stembureau of bijzitter van een stemopnemingsbureau. 2 de tweede bevat de kiezers die zouden kunnen worden aangewezen als bijzitter of plaatsvervangend bijzitter van een stembureau (naar rata van 24 per bureau). Deze lijsten moeten naar de voorzitter van het kantonhoofdbureau worden gezonden (KWB, art. 95, 12).

2 Vanaf dat ogenblik en tot de dag van de verkiezing zenden de gemeentebesturen rechtstreeks aan de voorzitters van de stembureaus, zodra die zijn aangewezen, de wijzigingen die in de kiezerslijst moeten worden aangebracht (KWB, art. 92). 4) Verzending van 2 exemplaren van de kiezerslijst aan de provinciegouverneur (1) of aan de door hem aangewezen ambtenaar (KWB, art. 15, eerste lid). Opmerkingen : 20 (1) Of aan de Gouverneur van het arrondissement Brussel Hoofdstad. (2) Wat de gemeenten Komen Waasten en Voeren betreft : de twee exemplaren worden respectievelijk aan de arrondissementscommissaris van Moeskroen of aan de adjunct arrondissementscommissaris van Tongeren gezonden (KWB, art. 15, tweede lid). twee bijkomende exemplaren van de lijst van de alfabetisch gerangschikte kiezers worden overgezonden aan de respectieve gouverneurs van de provincies West Vlaanderen en Luik of aan de door hen aangewezen ambtenaren (KWB, art. 15bis). 5) De voorzitters van de kieshoofdbureaus op het niveau van elk college, kieskring of kanton delen op digitale wijze hun contactgegevens mede aan de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken (FOD BIZA Directie Verkiezingen), waarvoor zij de nodige onderrichtingen ontvangen (KWB, art. 95bis). 02. Dinsdag 8 mei 2007 (33 ste dag vóór de stemming) 1) Datum waarop de Minister van Binnenlandse Zaken in het Belgisch Staatsblad de lijst bekendmaakt van de letterwoorden waarvan het gebruik verboden is (KWB, art. 116, 4, derde lid).

3 2) Uiterste datum waarop de personen die in naam van een politieke partij handelen of die als kandidaat voorkomen op een voordracht ingediend met het oog op de verkiezing, bij een ter post aangetekend schrijven bij de burgemeester een verzoek kunnen indienen, om exemplaren of afschriften van de kiezerslijst te bekomen zodra ze is opgemaakt (KWB, art. 17, 1 en 2). 3) Uiterste datum waarop het college van burgemeester en schepenen gehouden is aan de voorzitter van het kantonhoofdbureau de lijst te zenden van de personen die kunnen worden aangewezen als voorzitter van een stemopnemingsbureau, voorzitter van een stembureau of bijzitter van een stemopnemingsbureau (KWB, art. 95, 12, 1 ). 4) Uiterste datum waarop de voorzitters van de hoofdbureaus van de kieskringen en de collegehoofdbureaus, een bericht met vermelding van dag en uur voor de kandidaatstellingen opstellen en bekendmaken op welke plaats zij de voordrachten van de kandidaten in ontvangst zullen nemen. Deze bekendmaking vermeldt eveneens in de kieskringen Brussel Halle Vilvoorde, Leuven en Waals Brabant op welke plaats, dag en uur de voorzitter van het hoofdbureau van de kieskring Brussel Halle Vilvoorde de verklaren van lijstenverbinding ( apparentering ) voor de Kamer van Volksvertegenwoordigers in ontvangst zullen nemen (KWB, art. 115, vijfde en laatste lid) Vrijdag 11 mei 2007 (30 ste dag vóór de stemming) 1) Tussen 10 en 12 uur worden de akten van bescherming van het letterwoord of logo en tot het verkrijgen van een gemeenschappelijk volgnummer ( nationaal nummer ) aan de Minister van Binnenlandse Zaken of diens gemachtigde overhandigd door een parlementslid ondertekenaar (KWB, art. 115bis, 1, derde lid). 2) Vanaf 12 uur houdt de Minister van Binnenlandse Zaken een loting ter aanwijzing van de gemeenschappelijke volgnummers (loting nationale nummers ) die zullen worden toegekend aan de verschillende lijsten met een beschermd letterwoord of logo (KWB, art. 115bis, 2,).

4 3) De Minister van Binnenlandse Zaken stelt de voorzitters van de hoofdbureaus van de kieskringen voor de Kamer en de collegehoofdbureaus voor de Senaat in kennis van de toegekende volgnummers en verschillende beschermde letterwoorden of logo's, met vermelding van de naam, de voornamen en het adres van de door de politieke formaties aangewezen personen en hun plaatsvervangers die alleen gemachtigd zijn de kandidatenlijsten voor echt te erkennen (KWB, art. 115bis, 2). Eveneens publicatie in het Belgisch Staatsblad binnen de 4 dagen. 4) Uiterste datum waarop de voorzitter van het kantonhoofdbureau gehouden is de voorzitters van de stembureaus aan te wijzen. Deze aanwijzingen worden onmiddellijk aan de betrokkenen en de gemeenteoverheid betekend (KWB, art. 95, 4, tweede lid) Zaterdag 12 mei 2007 (29 ste dag vóór de stemming) 1) Tussen 14 en 16 uur worden de akten van voordracht van de kandidaten en de akten van bewilliging van de kandidaatstelling aan de voorzitter van het hoofdbureau van de kieskring of het collegehoofdbureau ter hand gesteld (KWB, art. 115, eerste en laatste lid, en 116, 4, vijfde lid). 2) Tussen 14 en 18 uur mogen de kandidaten en kiezers, die de voordrachten van kandidaten hebben ingeleverd, inzage nemen van alle ingediende voordrachten en schriftelijk hun opmerkingen aan het hoofdbureau van de kieskring of het collegehoofdbureau meedelen (KWB, art. 119, eerste en tweede lid). 05. Zondag 13 mei 2007 (28 ste dag vóór de stemming) 1) Tussen 9 en 12 uur, laatste termijn tijdens welke de voordrachten van kandidaten en de akten van bewilliging van de kandidaatstelling kunnen worden overhandigd aan de voorzitter van het hoofdbureau van de kieskring of collegehoofdbureau (KWB, art. 115, eerste en laatste lid, en art. 116, 4, vijfde lid). 2) De voorzitter van het hoofdbureau van de kieskring of van het collegehoofdbureau doet onmiddellijk langs digitale weg aan de Minister van Binnenlandse Zaken (FOD BIZA Directie Verkiezingen) een volledig uittreksel uit alle ingediende lijsten toekomen om de schrapping van meervoudige kandidaatstellingen te verzekeren (KWB, art. 118, vijfde lid).

5 23 Opmerkingen : 1. Onderaan op deze uittreksels vermeldt de voorzitter van het hoofdbureau van de kieskring voor de Kamer van Volksvertegenwoordigers de lijstenvereniging waarbij de kandidaten verklaard hebben zich te willen aansluiten (bekomen van een nationaal nummer en beschermd letterwoord of logo voor de lijst) (KWB, art. 118bis, eerste lid). 2. Tussen 9 en 14 uur mogen de kandidaten en kiezers die de voordrachten van kandidaten hebben ingeleverd, inzage nemen van alle ingediende voordrachten en schriftelijk hun opmerkingen aan het hoofdbureau van de kieskring of collegehoofdbureau meedelen (KWB, art. 119, eerste en tweede lid). 06. Maandag 14 mei 2007 (27 ste dag vóór de stemming) 1) Uiterste datum waarop het hoofdbureau van de kieskring voor de verkiezing van de Kamer van Volksvertegenwoordigers moet zijn samengesteld. Het wordt voorgezeten door de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg van de hoofdplaats van de kieskring (of door zijn vervanger). In de kieskringen waar geen rechtbank van eerste aanleg is, wordt dit bureau voorgezeten door de vrederechter van de hoofdplaats (of door één van zijn plaatsvervangers) (KWB, art. 94, eerste tot derde lid). 2) Uiterste datum waarop het collegehoofdbureau moet zijn samengesteld, voor de verkiezing van de rechtstreeks verkozen senatoren, in Mechelen voor het Nederlands kiescollege en in Namen voor het Frans kiescollege. Het wordt voorgezeten door de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg van de collegehoofdplaats (of door zijn vervanger) (KWB, art. 94bis, 1, eerste tot vierde lid). 3) Tussen 13 en 16 uur, laatste termijn tijdens welke de kandidaten en kiezers, die de voordrachten van kandidaten hebben ingeleverd, inzage mogen nemen van alle ingediende voordrachten en hun opmerkingen schriftelijk aan het hoofdbureau van de kieskring of het collegehoofdbureau mogen meedelen (KWB, art.119, derde lid).

6 4) Om 16 uur sluit het hoofdbureau van de kieskring of het collegehoofdbureau de kandidatenlijst voorlopig af (KWB, art. 119, laatste lid). De aanpassingen aan de lijsten worden digitaal meegedeeld aan de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken (FOD BIZA). Wanneer het bureau de voordracht van bepaalde kandidaten onregelmatig verklaart, worden de redenen van die beslissing in het proces verbaal opgenomen en wordt onmiddellijk een uittreksel hieruit, met de woordelijke opgave van de aangevoerde redenen, bij aangetekende brief toegezonden aan de kiezer of de kandidaat die de akte waarop de afgewezen kandidaten voorkomen, heeft ingeleverd (KWB, art. 120, eerste lid). Wanneer de onverkiesbaarheid van een kandidaat als reden is aangevoerd, wordt het uittreksel uit het proces verbaal op dezelfde wijze ook aan die kandidaat gestuurd (KWB, art. 120, derde lid) Dinsdag 15 mei 2007 (26 e dag vóór de stemming) 1) Tussen 13 en 15 uur, overhandiging door de indieners van de aanvaarde of afgewezen lijsten (of bij ontstentenis door één van de kandidaten die erop voorkomen) aan de voorzitter van het hoofdbureau van de kieskring of collegehoofdbureau, van de met redenen omklede bezwaarschriften tegen de aanvaarding van bepaalde kandidaturen, op de plaats die is aangewezen voor het inleveren van de voordrachten (KWB, art. 121, eerste lid). De voorzitter is gehouden aan de kiezer of de kandidaat die de betwiste voordracht heeft ingeleverd, onmiddellijk bij aangetekende brief kennis te geven van het bezwaar, onder vermelding van de aangevoerde redenen (KWB, art. 121, tweede lid). Wanneer de verkiesbaarheid van een kandidaat wordt betwist, wordt ook hij op dezelfde wijze daarover rechtstreeks ingelicht (KWB, art. 121, derde lid). 2) Uiterste datum waarop de tabel van de beschermde letterwoorden of logo s met de gemeenschappelijke volgnummers ( nationale nummers ) door de Minister van Binnenlandse Zaken in het Belgisch Staatsblad moet worden bekendgemaakt (KWB, art. 115bis, ( 2). De aanpassingen aan de lijsten worden digitaal meegedeeld aan FOD BIZA door de kieskringhoofdbureaus, (Kamer) en de collegehoofdbureaus (Senaat).

7 Donderdag 17 mei 2007 (24 e dag vóór de verkiezing) 1) Tussen 14 en 16 uur, de termijn gedurende welke zij die de aanvaarde of afgewezen lijsten hebben ingeleverd (of één van de kandidaten die erop voorkomen) op de plaats aangewezen voor het inleveren van de voordrachten, bij de voorzitter van het hoofdbureau van de kieskring of collegehoofdbureau tegen ontvangbewijs een memorie kunnen indienen tot betwisting van de onregelmatigheden waarmee bij het voorlopig afsluiten van de kandidatenlijst rekening is gehouden of die de dag daarna ingeroepen zijn. Wanneer de onregelmatigheid gelegen is in de onverkiesbaarheid van een kandidaat, kan een memorie worden ingediend met inachtneming van dezelfde regels (KWB, art. 123, eerste lid). Dezelfde personen kunnen in voorkomend geval een verbeterings of aanvullingsakte indienen (KWB, art. 123, tweede lid). 2) Uiterlijk om 16 uur geeft de Minister van Binnenlandse Zaken aan de voorzitter van het hoofdbureau van de kieskring of collegehoofdbureau kennis van de eventuele meervoudige kandidaatstellingen (KWB, art. 118, laatste lid). 3) Om 16 uur, vergadering van het hoofdbureau van de kieskring of collegehoofdbureau dat de kandidatenlijsten definitief afsluit na onderzoek van de stukken die de voorzitter overeenkomstig de artikelen 121, 122 en 123 ontvangen heeft, en beslissing in dat verband (KWB, art. 124, eerste en tweede lid). De aanpassingen aan de lijsten worden digitaal meegedeeld aan de FOD BIZA. In geval van verwerping van een kandidatuur wegens onverkiesbaarheid of bezwaar, gegrond op de onverkiesbaarheid van een kandidaat, verzoekt de voorzitter, naargelang van het geval, respectievelijk de kandidaat (of zijn gemachtigde) of de indiener van het bezwaar (of zijn gemachtigde) op het proces verbaal een verklaring van beroep te ondertekenen (KWB, art. 125, eerste en tweede lid). 4) Binnen twee dagen na de definitieve beslissing van het bureau dat de kandidaten voor de Senaat afwijst die niet hebben voldaan aan de bepaling van artikel 116, 4, zesde lid, tweede volzin, (verklaring van taalaanhorigheid) kan bij de Raad van State beroep ingesteld worden door een afgewezen kandidaat of door elke andere kandidaat voor dezelfde verkiezing (KWB, art. 125quinquies, eerste lid).

8 5) In geval van verkiezing zonder strijd verklaart het hoofdbureau van de kieskring of collegehoofdbureau de kandidaten zonder meer gekozen en maakt het proces verbaal van de verkiezing staande de vergadering op. Dat proces verbaal wordt onmiddellijk aan de griffier van de Kamer van Volksvertegenwoordigers of van de Senaat gezonden, tegelijk met de voordrachten. Uittreksels uit het proces verbaal worden onmiddellijk aan de gekozenen gezonden en in elke gemeente van de kieskring door aanplakking bekendgemaakt (KWB, art. 126). 6) De voorzitters van de hoofdbureaus in de kieskringen Leuven en Waals Brabant waar één of meer kandidaten zich het recht hebben voorbehouden om een verklaring van lijstenverbinding af te leggen (zie KWB, art. 133), zenden aan de voorzitter van het provinciaal centraal bureau te Brussel de definitief afgesloten kandidatenlijsten of brengt te zijner kennis dat de verkiezing zonder strijd is verlopen (KWB, art. 135). 7) Nummeren van de lijsten en opmaken van het stembiljet met de volgorde van kandidaten en opvolgers per lijst die eveneens worden genummerd (KWB, art. 127, eerste lid, en art. 128). 8) Aanplakking, in de vorm van een stembiljet, van de kandidatenlijsten in alle gemeenten van de kieskring (KWB, art. 127, tweede lid). 9) De voorzitter van het hoofdbureau van de kieskring en de voorzitter van het provinciehoofdbureau bedoeld bij artikel 94bis, 2, laten de stembiljetten op stempapier drukken, de eerstgenoemde voor de verkiezing van de Kamer van Volksvertegenwoordigers, de tweede voor de verkiezing van de Senaat (KWB, art. 129). 10) In geval van beroep stelt het hoofdbureau van de kieskring of collegehoofdbureau de onder punt 3) en volgende bedoelde verrichtingen uit. 11) Voor de kieskantons met geautomatiseerde stemming, worden de afdrukken van de schermen, waarop de lijsten en de kandidatenlijsten zullen verschijnen ter goedkeuring voorgelegd aan de voorzitter van het desbetreffende kieskringhoofdbureau (Kamer) en aan de voorzitter van het desbetreffende collegehoofdbureau (Senaat) (Wet van 11 april 1994 tot organisatie van de geautomatiseerde stemming, art. 17, 1 en 2). 26

9 Vrijdag 18 mei 2007 (23 e dag vóór de stemming) 1) Tussen 11 en 13 uur houdt de voorzitter van het Hof van Beroep zich in zijn kabinet ter beschikking van de voorzitters van de hoofdbureaus van de kieskringen en van de voorzitter van het collegehoofdbureau van zijn rechtsgebied om er uit hun handen te ontvangen de processen verbaal houdende de verklaringen van beroep, alsmede alle stukken betreffende de geschillen waarvan de hoofdbureaus kennis hebben gehad. Bijgestaan door zijn griffier maakt hij van deze overhandiging akte op (KWB, art. 125bis). 2) Datum waarop de kandidaten die door het collegehoofdbureau (Senaat) zijn afgewezen, omdat zij hun taalaanhorigheid niet hebben aangegeven in hun akte van bewilliging van de kandidaatstelling, bij de Raad van State beroep kunnen instellen tot zaterdag 19 mei 2007, 22 e dag vóór de stemming (KWB, art. 125quinquies, eerste lid). 10. Maandag 21 mei 2007 (20 ste dag vóór de stemming) 1) Om 10 uur, zelfs indien deze dag een feestdag is, wordt het beroep tegen de afwijzing door het hoofdbureau van de kieskring of collegehoofdbureau van een kandidatuur wegens onverkiesbaarheid van een kandidaat of van een bezwaar, gegrond op de onverkiesbaarheid van een kandidaat, zonder dagvaarding of oproeping gebracht (zie 17e dag vóór de stemming) : a) voor de Eerste Kamer van het Hof van Beroep van het rechtsgebied voor de verkiezing van de Kamer van Volksvertegenwoordigers; b) voor de Eerste Kamer van het Hof van Beroep van Antwerpen of Luik, naargelang het gaat om kandidaten die voor het Nederlandse of het Franse kiescollege zijn voorgedragen, voor de verkiezing van de Senaat (KWB, art. 125, derde lid). Het beschikkend gedeelte van het arrest van het Hof van Beroep wordt telegrafisch ter kennis van de voorzitter van het hoofdbureau van de kieskring of collegehoofdbureau gebracht (KWB, art. 125ter, vijfde lid). Het dossier van het Hof wordt, met een uitgifte van het arrest, binnen acht dagen toegezonden aan de griffier van de Vergadering die belast is met het onderzoek van de geloofsbrieven der gekozenen (KWB, art. 125ter, zesde lid).

10 2) Wanneer voor de Raad van State beroep tegen de definitieve beslissing van het collegehoofdbureau (Senaat), dat de kandidaten afwijst die niet hebben voldaan aan de bepaling van art. 116, 4, zesde lid, tweede volzin, (verklaring van taalaanhorigheid) beroep wordt ingesteld door een afgewezen kandidaat of door enige andere kandidaat voor dezelfde verkiezing, doet een Nederlandstalige of een Franstalige Kamer van de Raad van State op die dag uitspraak om 10 uur, zelfs indien die dag een feestdag is. Het arrest wordt door de Eerste Voorzitter onmiddellijk ter kennis gebracht van de voorzitter van het collegehoofdbureau en er kan geen beroep tegen ingesteld worden (KWB, art. 125quinquies, tweede lid). 28 3) Om 18 uur vergadert het hoofdbureau van de kieskring of collegehoofdbureau ingeval van bovenvermeld beroep. Het doet de verrichtingen bepaald in de artikelen 126 (afkondiging van de gekozenen zonder strijd), 127 en 128 (opmaak van het stembiljet, aanplakking van de kandidatenlijst en nummering) en vergadert om tot die verrichtingen te kunnen overgaan, zodra het in kennis is gesteld van de beslissingen van het Hof van Beroep of van de Raad van State (KWB, art. 128bis, eerste volzin). De Voorzitter van het hoofdbureau van de kieskring laat de stembiljetten voor de verkiezing van de Kamer van Volksvertegenwoordigers met zwarte inkt op wit stempapier drukken. De voorzitter van het provinciehoofdbureau bedoeld in artikel 94bis, 2, gaat voor de verkiezing van de Senaat op dezelfde manier tewerk, maar op roze stempapier (KWB, art. 129). 4) Uiterste datum waarop de Minister van Binnenlandse Zaken gehouden is de maximumbedragen bekend te maken die werden berekend overeenkomstig de bepalingen van art. 2, 2, 1, en 3, 1, van de wet van 4 juli 1989 en die de kandidaten en lijsten mogen uitgeven (art. 3 van de wet van 4 juli 1989 betreffende de beperking en de controle van de verkiezingsuitgaven, de financiering en de open boekhouding van de politieke partijen).

11 Donderdag 24 mei 2007 (17 de dag vóór de stemming) Tussen 14 en 16 uur, voor de verkiezing van de Kamer van Volksvertegenwoordigers, moeten de verklaringen van lijstenverbindingen ( apparentering ) bepaald bij artikel 132 van het Kieswetboek door ten minste één van de kandidaten worden overhandigd te Brussel aan de voorzitter van het hoofdbureau van de kieskring Brussel Halle Vilvoorde, dat als provinciaal centraal bureau dienst doet voor de lijstenverbindingen van de lijsten in de kieskringen Brussel Halle Vilvoorde, Leuven en Waals Brabant. Het provinciaal centraal Bureau maakt onmiddellijk de tabel op van de verbonden lijsten (KWB, art.1 36, tweede lid). Het provinciaal centraal bureau de Brussel stuurt aan de voorzitters van de hoofdbureaus van de kieskringen Waals Brabant en Leuven een afschrift van de verbonden lijsten waarop kandidaten uit deze kieskringen voorkomen. Deze voorzitters laten de lijsten onmiddellijk in alle gemeenten van deze kieskringen aanplakken (KWB, art. 136, tweede lid).

12 Zaterdag 26 mei 2007 (15 e dag vóór de stemming) 1) Uiterste datum voor mededeling door de voorzitter van het hoofdbureau van de kieskring of collegehoofdbureau van de officiële kandidatenlijst aan de kandidaten en de kiezers die hen hebben voorgedragen, indien zij het vragen (KWB, art. 127, tweede lid). 2) Uiterste datum voor de bekendmaking in het Belgisch Staatsblad door de Minister van Binnenlandse Zaken van een bericht waarbij de dag van de stemming en de uren van opening en sluiting van de stembureaus medegedeeld worden. Dit bericht vermeldt eveneens dat voor elke kiezer bezwaar mogelijk is bij het gemeentebestuur tot twaalf dagen voor de verkiezing (KWB, art. 107, eerste en tweede lid). 3) Laatste termijn voor de bekendmaking door de voorzitter van het kantonhoofdbureau, onder vermelding van de dag en uren, van de plaats waar hij de aanwijzingen van getuigen in ontvangst zal nemen (KWB, art. 115, zesde lid). 4) Uiterste datum waarop het gemeentebestuur aan de voorzitter van het kantonhoofdbureau de lijst van de kiezers stuurt, naar rata van 24 (of meer) per stemafdeling, die zouden kunnen worden aangewezen als bijzitter of plaatsvervangend bijzitter in de stembureaus. De personen die kunnen worden aangewezen, worden daarvan in kennis gesteld (KWB, art. 95, 12,2 ). 5) Laatste termijn die aan de provinciegouverneur (of de door hem aangewezen ambtenaar) is gesteld om in een aangetekende omslag twee voor echt verklaarde uittreksels uit de lijst der kiezers, opgemaakt per stembureau, aan de voorzitter van het kantonhoofdbureau te zenden (KWB, art. 93, eerste lid). Opmerkingen : a) Voor de kieskantons Voeren en Komen Waasten gebeurt de verzending echter door tussenkomst van respectievelijk de adjunctarrondissementscommissaris van Tongeren en de arrondissementscommissaris van Moeskroen (KWB, art. 93, tweede lid).

13 De gouverneurs van de provincies Luik en West Vlaanderen (of de door hen aangewezen ambtenaren) zenden binnen dezelfde termijn een volgens dezelfde procedure als voorgeschreven in artikel 93 aan de voorzitters van de hoofdbureaus van respectievelijk de kantons Aubel en Mesen, beide eventueel aangepaste exemplaren van de kiezerslijsten van respectievelijk de gemeenten Voeren en Komen Waasten, die ze hebben ontvangen met toepassing van artikel 15bis (KWB, art. 93bis). 31 6) De voorzitter van het kantonhoofdbureau verstrekt afschriften van de lijst met de samenstelling van de stemopnemings en stembureaus van het kanton aan ieder die er uiterlijk op deze datum om verzocht heeft. (KWB, art. 102, derde lid). 7) Uiterste datum waarop het college van burgemeester en schepenen gehouden is aan elke Belgische kiezer in België een oproepingsbrief te zenden aan de verblijfplaats die hij op dat tijdstip heeft. De kiezer die zijn oproepingsbrief niet heeft ontvangen, kan hem op de gemeentesecretarie afhalen tot op de dag van de stemming 's middags. (KWB, art. 107, derde en zesde lid). Uiterste datum waarop het college van burgemeester en schepenen aan elke in het buitenland verblijvende Belgische kiezer een oproepingsbrief zendt via de diplomatieke of consulaire beroepspost waar hij/zij is ingeschreven. Voor de toezending van de oproepingsbrieven aan de Belgische kiezers in het buitenland door het college van burgemeester en schepenen : zie art. 180ter KWB voor de persoonlijke stemming in een Belgische gemeente, zie art. 180quater, 4 KWB voor de stemming bij volmacht in een Belgische gemeente, zie art. 180quinquies, 1 KWB voor de persoonlijke stemming in de diplomatieke of consulaire beroepsposten en zie art. 180sexies, 4 KWB voor de stemming bij volmacht in de diplomatieke of consulaire beroepsposten.

14 Zondag 27 mei 2007 (14 e dag vóór de stemming) Uiterste datum waarop de voorzitter van het kantonhoofdbureau de definitieve lijst van de voorzitters van de stemopnemings en stembureaus van het kanton aan de voorzitter van het hoofdbureau van de kieskring en collegehoofdbureau zendt (KWB, art. 96, tweede lid). 14 Dinsdag 29 mei 2007 (12 e dag vóór de stemming) 1) Uiterste datum waarop de voorzitter van het kantonhoofdbureau de voorzitters, bijzitters en plaatsvervangende bijzitters van de stemopnemingsbureaus moet aangewezen hebben. Deze aanwijzingen worden onmiddellijk aan de betrokkenen en aan de gemeenteoverheid betekend (KWB, art. 95, 4, tweede lid). 2) Uiterste datum waarop de voorzitter van het kantonhoofdbureau de bijzitters en plaatsvervangende bijzitters van de stembureaus aanwijst uit de kiezers van de stemafdeling die kunnen lezen en schrijven. De voorzitter van het kantonhoofdbureau informeert elke voorzitter van het stembureau van de aanwijzing van de gekozen bijzitters (KWB, art. 95, 9 en 10). 3) Uiterste datum waarop elke kiezer de kiezerslijst tijdens de diensturen op de gemeentesecretarie kan raadplegen (KWB, art. 16). 4) Uiterste datum waarop iedere kiezer voor het college van burgemeester en schepenen bezwaar kan indienen in verband met de kiezerslijst (KWB, art. 18 en art. 19). 5) Uiterste datum waarop de voorzitters van de kieskringhoofdbureaus (Kamer) en de voorzitters van de provinciehoofdbureaus (Senaat) de witte en roze stembiljetten naar het Ministerie van Buitenlandse Zaken sturen voor de Belgische kiezers in het buitenland, die gekozen hebben voor de persoonlijke stemming of de stemming bij volmacht in de diplomatieke of consulaire beroepsposten (KWB, art. 180quinquies, 2 en 180sexies, 5). Uiterste datum waarop de voorzitters van de kieskringhoofdbureaus (Kamer) en de voorzitters van de provinciehoofdbureaus (Senaat) de kiesomslagen met stembiljetten via de diplomatieke en consulaire beroepsposten, sturen naar de Belgische kiezers in het buitenland die gekozen hebben voor de stemming per briefwisseling (KWB, art. 180septies, 1).

15 Donderdag 31 mei 2007 (10 e dag vóór de stemming) Uiterste datum waarop de voorzitter van het kantonhoofdbureau aan alle voorzitters van de stembureaus van het kanton de kiezerslijsten van zijn afdeling zendt (KWB, art. 96, tweede lid). Opmerking : Ter ondersteuning van de exemplaren van de kiezerslijst die zij met toepassing van artikel 93bis ontvangen hebben, sturen de voorzitters van de hoofdbureaus van respectievelijk de kantons Aubel en Mesen aan de voorzitters van de stembureaus vermeld in artikel 89bis (speciale stembureaus in Aubel en Heuvelland voor de kiezers van respectievelijk Voeren en Komen Waasten) een uittreksel in tweevoud van de kiezerslijst van respectievelijk de gemeenten Voeren en Komen Waasten, die in hun afdeling kunnen stemmen (KWB, art. 96, derde lid). 16. Zaterdag 2 juni 2007 (8 ste dag vóór de stemming) 1) Uiterste datum waarop het college van burgemeester en schepenen gehouden is uitspraak te doen over elk bezwaar betreffende de kiezerslijst (KWB, art. 25, eerste lid). 2) De voorzitter van het college van burgemeester en schepenen verzoekt onmiddellijk de reclamanten, als zij dat wensen, in een bijzonder register een verklaring van beroep te ondertekenen. (KWB, art. 26, tweede lid). 3) De burgemeester zendt onverwijld aan het Hof van Beroep een expeditie van de beslissingen van het college waartegen beroep is ingesteld alsook alle documenten die de gedingen betreffen. De partijen worden verzocht voor het Hof te verschijnen binnen vijf dagen na ontvangst van het dossier en in elk geval voor de dag die de verkiezing voorafgaat (KWB, art. 27, eerste en tweede lid). 17. Dinsdag 5 juni 2007 (5 e dag vóór de stemming) 1) Van 14 tot 16 uur wordt de aanwijzing van getuigen door de voorzitter van het kantonhoofdbureau in ontvangst genomen voor de stemopnemings en stembureaus (KWB, art. 115, vierde lid, en art. 131, eerste lid).

16 2) Datum waarop de voorzitter van het kantonhoofdbureau, nadat de formaliteiten bepaald voor de aanwijzing van getuigen zijn vervuld, bij loting overgaat tot de aanwijzing van de stembureaus waarvan de stembiljetten door elk stemopnemingsbureau onderzocht zullen worden (KWB, art. 150). Tevens mededeling door de voorzitter van het kantonhoofdbureau aan de voorzitters van de stembureaus en van de stemopnemingsbureaus van de samenstelling van hun kiesbureaus Vrijdag 8 juni 2007 (voorlaatste dag vóór de stemming) Uiterste datum waarop het Hof van Beroep gehouden is iedere persoon die een verklaring van beroep tegen de beslissing van het college van burgemeester en schepenen betreffende de kiezerslijst heeft ondertekend, te verzoeken voor dit Hof te verschijnen (KWB, art. 27, tweede lid). Het beschikkend gedeelte van het arrest wordt door toedoen van het openbaar ministerie met alle middelen onverwijld ter kennis gebracht van het college van burgemeester en schepenen dat de beslissing waartegen beroep is ingesteld heeft genomen en van de andere partijen (KWB, art. 33, derde lid). 19. Zaterdag 9 juni 2007 (dag vóór de stemming) 1) De voorzitter van het hoofdbureau van de kieskring, wat de verkiezing van de Kamer van Volksvertegenwoordigers betreft, zendt de voor de verkiezing nodige stembiljetten onder verzegelde omslag aan alle voorzitters van de stembureaus (KWB, art. 129, vierde lid). 2) De voorzitter van het provinciehoofdbureau, bedoeld bij artikel 94bis, 2, wat de verkiezing van de Senaat betreft, zendt de voor de verkiezing nodige stembiljetten onder verzegelde omslag aan alle voorzitters van de stembureaus (KWB, art. 129, vierde lid). 3) De voorzitter van het hoofdbureau van de kieskring, wat de verkiezing van de Kamer van Volksvertegenwoordigers betreft, en van het provinciehoofdbureau bedoeld bij artikel 94bis, 2, wat de verkiezing van de Senaat betreft, zendt aan de voorzitter van elk stemopnemingsbureau het formulier dat hij heeft laten opmaken overeenkomstig de voorschriften van artikel 161 en dat de voorzitters van de stemopnemingsbureaus na de stemopneming moeten invullen (KWB, art. 129, vijfde lid).

17 4) De dag vóór de verkiezing overhandigt de voorzitter van het kantonhoofdbureau aan elke voorzitter van het stembureau met geautomatiseerde stemming van zijn bevoegdheidsgebied, tegen ontvangstbewijs, de omslagen met stemdiskettes die hem/haar betreffen (Wet 11 april 1994, art. 17, 3). Deze omslagen met stemdiskettes die per kantonhoofdbureau of stembureau onder verzegelde omslag zijn geplaatst, zijn tenminste drie dagen vóór de verkiezing tegen ontvangstbewijs aan de voorzitters van de kantonhoofdbureaus overhandigd door de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken. Op elke omslag staat de identificatie van het overeenkomstig bureau vermeld. Een aparte verzegelde omslag per bureau die eveneens tegen ontvangstbewijs aan de voorzitters van de kantonhoofdbureaus wordt overhandigd, bevat de nodige veiligheidselementen voor het gebruik van de stemdiskettes Zondag 10 juni 2007 (de dag van de stemming) 1) Tot deze dag zenden de gemeentebesturen rechtstreeks aan de voorzitters van de stembureaus, zodra die zijn aangewezen, de lijst van de personen die van de kiezerslijsten geschrapt moeten worden (KWB, art. 92). Opmerking : Wanneer de lijst van de personen die van de kiezerslijsten geschrapt moeten worden, kiezers van de gemeenten Voeren en Komen Waasten betreft, wordt ze door het college van burgemeester en schepenen van elk van deze gemeenten bovendien respectievelijk toegezonden aan de adjunct arrondissementscommissaris van Tongeren en aan de arrondissementscommissaris van Moeskroen, die ze onverwijld moeten toesturen aan de voorzitters van de stembureaus die met toepassing van artikel 89bis door de Minister van Binnenlandse Zaken zijn aangewezen (KWB, art. 92bis). 2) De kiezer die zijn oproepingsbrief niet heeft ontvangen, kan hem tot 's middags op de gemeentesecretarie afhalen (KWB, art. 107, zesde lid). 3) Het stembureau mag niet worden gevormd voor 7u. 45 (KWB, art. 103, eerste lid). 4) Toelating van de kiezers tot de stemming van 8 tot 13 uur (KWB, art. 142, eerste lid). In de stembureaus met geautomatiseerde stemming zijn de stembureaus open van 8 tot 15 uur (Wet 11 april 1994, art. 14, eerste lid, 3 ).

18 Zondag 10 juni 2007 De dag van de stemming en de volgende dagen 1) Stemopnemingsverrichtingen (Zie bijlage 1). 2) Verkiezing van de Gemeenschapssenatoren en de gecoöpteerde senatoren (Zie bijlage 2). 3) Geldigheid van de verkiezingen (Zie bijlage 3). 22 Maandag 25 juni 2007 (15 e dag na de stemming) 23. Woensdag 25 juli 2007 (45 ste dag na de stemming) Uiterste datum waarop de deskundigen hun verslag betreffende de geautomatiseerde stemming bezorgen aan het federaal Parlement en de Minister van Binnenlandse Zaken (Wet 11 april 1994, art. 5bis, 3). Uiterste datum waarop de kandidaten gehouden zijn hun verkiezingsuitgaven aan te geven (KWB, art. 116, 6). 24. Vrijdag 24 augustus 2007 (75 ste dag na de stemming) 25. Vanaf de 75 ste dag en tot de 90 ste dag na de stemming 26. Vanaf de 91 ste dag na de stemming Laatste dag waarover de voorzitters van de kieskringen en collegevoorzitters beschikken om een verslag op te maken van de uitgaven die de kandidaten en de politieke partijen voor verkiezingspropaganda hebben gedaan (KWB, art. 94ter, 1 en 2, eerste lid). Een exemplaar van het verslag dat door de voorzitters van de kieskringen en collegevoorzitters is opgemaakt en waarin de uitgaven zijn vermeld die de kandidaten en de politieke partijen voor verkiezingspropaganda hebben gedaan, wordt ter griffie van de rechtbank van eerste aanleg of van het vredegerecht gelegd (KWB, art. 94ter, 2, tweede lid). De verslagen en de opmerkingen die inzake verkiezingsuitgaven door de kandidaten en de ingeschreven kiezers worden gemaakt, worden door de betrokken voorzitters aan de Controlecommissie toegezonden (KWB, art. 94ter, 2, derde lid).

19 37 BIJLAGE 1 PARLEMENTSVERKIEZINGEN STEMOPNEMINGSVERRICHTINGEN

20 38 Bijlage 1/1 1. Zodra de stemming gesloten is, maakt het stembureau, na vervulling van de verrichtingen inzake sluiting van de stemming, de staat van de afwezige kiezers op. Deze staat wordt binnen drie dagen toegezonden aan de vrederechter van het kanton. (KWB, art. 146). OPMERKING : De staat van de kiezers van de gemeenten Voeren en Komen Waasten die hun stem respectievelijk in Aubel en Heuvelland hebben uitgebracht, wordt medegedeeld aan de voorzitters van de hoofdbureaus van de kantons Voeren enerzijds en Komen Waasten anderzijds, ten einde deze in staat te stellen voor alle kiezers van de betrokken gemeenten de lijst op te maken van diegenen onder hen die niet aan de verkiezing hebben deelgenomen (KWB, art. 146bis). 2. Wanneer de stemming gesloten is, stelt het stembureau vast hoeveel stembiljetten in de stembus gestoken zijn, hoeveel er teruggenomen zijn en hoeveel er niet gebruikt zijn en maakt het procesverbaal op. De voorzitter overhandigt het geheel onmiddellijk aan het stemopnemingsbureau. (KWB, art. 147). Wanneer de stemming gesloten is, stelt het stembureau met geautomatiseerde stemming vast : het aantal geregistreerde stemmen dat na de stemming wordt aangegeven door de stembus, het aantal geannuleerde en ongeldig verklaarde magneetkaarten, alsook het aantal ongebruikte magneetkaarten. De geheugendragers (origineel en kopie) met de uitgebrachte stemmen door de kiezers, worden bezorgd aan de voorzitter van het kantonhoofdbureau (Wet 11 april 1994, art. 10 tot art. 13). 3. Het stemopnemingsbureau moet ten laatste om 14 uur op de dag van de verkiezing samengesteld zijn. (KWB, art. 152, eerste lid). In de kieskantons met geautomatiseerde stemming zijn er geen stemopnemingsbureaus meer. De totalisatie van de stemmen gebeurt direct in het kantonhoofdbureau (Wet 11 april 1994, art. 18 tot art. 21). 4. Het stemopnemingsbureau begint met de stemopneming zodra het alle voor hem bestemde omslagen ontvangen heeft, stelt de uitslagen vast in de vorm van een tabel en stuurt ze naar de voorzitter van het kantonhoofdbureau. (KWB, art. 154 tot art. 160 en art.161, eerste lid tot achtste lid). 5. Het kantonhoofdbureau stuurt langs digitale weg met eid (elektronische identiteitskaart) de uitslagen voor het hele kanton : a) naar de Minister van Binnenlandse Zaken (KWB, art. 161, tiende lid); (Het kantonhoofdbureau stuurt langs digitale weg met de eid de gedeeltelijke en volledige uitslagen (stemcijfer, lijst en naamstemmen) op de dag van de stemming naar de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken.) b) naar de voorzitter van het hoofdbureau van de kieskring, wat de verkiezing van de Kamer van Volksvertegenwoordigers betreft (officieel PV met tabellen via digitale weg met eid

21 KWB, art. 161, elfde lid); c) naar de voorzitter van het provinciehoofdbureau, wat de verkiezing van de Senaat betreft (officieel PV met tabellen via digitale weg met eid KWB, art. 161, elfde lid). Dit kantonhoofdbureau zendt eveneens een papieren en volledig ondertekende versie van het PV met de tabellen naar de voorzitter van het kieskring en provinciehoofdbureau. 6. Voor de verkiezing van de rechtstreeks verkozen senatoren : 39 Bijlage 1/2 a) stuurt het provinciehoofdbureau de uitslagen van de gehele provincie langs digitale weg met eid aan de voorzitter van het collegehoofdbureau (officieel PV met tabellen KWB, art. 161bis, eerste lid); b) stuurt het hoofdbureau van de kieskring Brussel Halle Vilvoorde langs digitale weg met eid de uitslagen van de kieskring aan de voorzitter van het Nederlandse collegehoofdbureau en aan de voorzitter van het Franse collegehoofdbureau, elk voor wat hem betreft (officieel PV met tabellen KWB, art. 161bis, tweede en derde lid). N.B. 1 De stemopneming van de stembiljetten van de Belgische kiezers in het buitenland, die persoonlijk of bij volmacht stemmen in de diplomatieke of consulaire beroepsposten, geschiedt in een speciaal stemopnemingsbureau FOD Buitenlandse Zaken (FOD BUZA) te BRUSSEL. Dit bureau deelt de resultaten van de stemopneming mee, in tabelvorm per kieskring, aan de kieskringhoofdbureaus (Kamer) en, in tabelvorm per college, aan de collegehoofdbureaus (Senaat) (KWB;, art. 180quinquies, 4 tot 6). Opmerking : Dit speciaal stemopnemingsbureau bij FOD BUZA doet ook de stemopneming van de stembiljetten van de Belgische kiezers, die per briefwisseling stemmen, van de kieskring Brussel Halle Vilvoorde (KWB, art. 180septies, 5, vierde lid). 2 De stemopneming van de stembiljetten van de Belgische kiezers in het buitenland, die per briefwisseling stemmen geschiedt in het kieskanton van de kieskring dat is aangewezen door de voorzitters van de kieskringhoofdbureaus (Kamer) en in het kieskanton van de provincie dat is aangewezen door de voorzitters van de provinciehoofdbureaus (Senaat) (KWB, art. 180septies, 3 tot 5). 7. De voorzitter van het stemopnemingsbureau stuurt binnen vierentwintig uur aan de voorzitter van het hoofdbureau van de kieskring, wat de verkiezing van de Kamer van Volksvertegenwoordigers betreft, en aan de voorzitter van het provinciehoofdbureau bedoeld bij artikel 94bis, 2, wat de verkiezing van de Senaat betreft, behalve zijn eigen proces verbaal, het pak met de betwiste stembiljetten en de omslagen met de processen verbaal van de stembureaus die hij zelf heeft opgenomen (KWB, art. 162, derde lid). 8. De voorzitter van het stemopnemingsbureau kondigt de uitslagen van de telling van de stemmen in

22 40 het openbaar af (KWB, art. 162, tweede lid). 9. De voorzitter van het provinciehoofdbureau stuurt zonder verwijl de bij art. 162, derde lid, vermelde stukken naar de voorzitter van het collegehoofdbureau (KWB, art. 163). 10. De voorzitter van het hoofdbureau van de kieskring of collegehoofdbureau doet de algemene telling van de stemmen (KWB, art. 164, eerste lid). Bijlage 1/3 11. Verdeling van de zetels door het collegehoofdbureau en door het hoofdbureau van de kieskring wat respectievelijk de verkiezing van de Senaat en die van de Kamer van Volksvertegenwoordigers betreft (KWB, art. 165bis en art. 166 tot art.168). 12. Er is een aparte regeling voor de zetelverdeling in de kieskringen Leuven, Brussel Halle Vilvoorde en Waals Brabant (systeem van apparentering). 13. Verdeling van de zetels en aanwijzing van de verkozenen voor de verkiezing van de Kamer van Volksvertegenwoordigers, ongeacht of er al dan niet sprake is van lijstenverbinding, alsook voor de verkiezing van de Senaat. (KWB, art. 172 tot art. 176). 14. Alle processen verbaal betreffende de verkiezing moeten binnen vijf dagen aan de griffier van de Kamer van Volksvertegenwoordigers en van de Senaat worden toegezonden. Aan iedere verkozene wordt een uittreksel uit het proces verbaal van de verkiezing gezonden (KWB, art. 177). Naast een papieren en volledig ondertekende versie van het PV met alle documenten, zoals voorgeschreven in artikel 177 van het Kieswetboek, sturen de voorzitters van de college en kieskringhoofdbureaus hun PV eveneens langs digitale weg met eid naar de griffiers van Senaat en Kamer. 15. De stembiljetten, de kiezerslijsten en de teruggenomen biljetten worden ter griffie van de rechtbank of, subsidiair, van het vredegerecht van het stemopnemingsbureau neergelegd tot de tweede dag na de geldigverklaring van de verkiezing (KWB, art. 179, eerste lid). 16. De niet gebruikte stembiljetten worden onmiddellijk teruggezonden aan de provinciegouverneur (KWB, art. 179, tweede lid). 17. Binnen acht dagen na de afkondiging van de namen van de verkozenen maakt de procureur des Konings de lijst op van de kiezers die niet aan de stemming hebben deelgenomen en wier verschoning niet is aangenomen (KWB, art. 209).

23 42 BIJLAGE 2 PARLEMENTSVERKIEZINGEN VERKIEZING VAN DE GEMEENSCHAPSSENATOREN EN DE GECOOPTEERDE SENATOREN.

24 43 Bijlage 2/1 1. Zodra de griffier van de Senaat het proces verbaal van de verkiezing heeft ontvangen, dat hem door de voorzitter van het collegehoofdbureau is toegestuurd overeenkomstig artikel 177 van het KWB, deelt hij aan de voorzitter van het Vlaams Parlement en aan de voorzitter van het Parlement van de Franse Gemeenschap, ieder wat hem betreft, het aantal zetels mee voor de gemeenschapssenatoren die toegekend zijn aan elke politieke formatie die vertegenwoordigd is door ten minste één rechtstreeks verkozen senator en, in het betrokken regionaal Parlement, door ten minste evenveel raadsleden als er zetels voor gemeenschapssenatoren zijn waarop zij recht heeft (KWB, art. 211, 1). 2. Elke senaatsfractie zendt aan de voorzitter van de Senaat een lijst met de naam van leden van het Vlaams Parlement of het Parlement van de Franse Gemeenschap, naargelang van het geval, die behoren tot dezelfde fractie van het regionaal Parlement en tot dezelfde politieke formatie als de rechtstreeks verkozen senatoren waaruit de betrokken senaatsfractie bestaat. De griffier van de Senaat voegt deze lijsten, die door de voorzitter van de Senaat zijn nagekeken, bij de verzending bedoeld onder 1.(KWB, art. 211, 3). 3. Elke parlementsfractie zendt aan de voorzitter van het Vlaams Parlement of aan de voorzitter van het Parlement van de Franse Gemeenschap de lijst met de namen van haar leden die zij als gemeenschapssenator aanwijst (KWB, art. 211, 4, eerste lid). 4. Na verificatie stuurt de voorzitter van het Vlaams Parlement of de voorzitter van het Parlement van de Franse Gemeenschap, naargelang van het geval, de onder 3. bedoelde lijsten binnen tien dagen na ontvangst van de onder 1. bedoelde mededeling naar de griffier van de Senaat (KWB, art. 211, 4, derde lid). OPMERKING : Indien de verkiezing voor het Vlaams Parlement en het Waals Gewestparlement plaatsvindt op dezelfde dag als de verkiezing voor de Senaat, betekent de voorzitter van het Vlaams Parlement of van het Parlement van de Franse Gemeenschap, naargelang van het geval, aan de griffier van de Senaat de lijsten bedoeld onder 3. binnen tien dagen na het onderzoek van de geloofsbrieven van de leden van het betrokken Gemeenschapsparlement (KWB, art. 211, 5). 5. Binnen tien dagen na de aanvraag van de griffier van de Senaat maakt de voorzitter van het Parlement van de Duitstalige Gemeenschap hem de naam bekend van de gemeenschapssenator die door dit Parlement bij volstrekte meerderheid werd verkozen (KWB, art. 212). 6. De door de Senaat te benoemen senatoren worden aangewezen nadat de geloofsbrieven van alle rechtstreeks door het kiezerskorps gekozen leden en van de door de Gemeenschapsparlementen

25 44 gekozen senatoren zijn onderzocht (KWB, art. 218). Bijlage 2/2 7. Onmiddellijk na het onderzoek van de geloofsbrieven deelt de griffier van de Senaat aan de senatoren het aantal zetels voor de gecoöpteerde senatoren mee die aan elke politieke formatie zijn toegekend (KWB, art. 220, 1). 8. Elke politieke formatie zendt, ten laatste vijf dagen voor de zitting waarop de aanwijzing plaats heeft, aan de griffier van de Senaat een lijst over met zoveel namen van kandidaten die zij aanwijst als er zetels van gecoöpteerd senator aan de politieke formatie toekomen overeenkomstig punt 7. (KWB, art. 220, 3). 9. De Senaat onderzoekt de geloofsbrieven van de gecoöpteerde senatoren.

26 45 BIJLAGE 3 GELDIGHEID VAN DE VERKIEZINGEN 1. Klassieke Kiesbureaus. a) Stembureaus. Hier gebeurt geen telling van de stemmen. Indien slechte of onvoldoende stembrieven voor de kiezers in één of meerdere stembureaus worden die opgevraagd via de kantonvoorzitter aan het kieskringhoofdbureau of provinciehoofdbureau, die over een overschot van de drukker beschikken Indien geen stembrieven in één of meerdere stembureaus zouden kunnen bezorgd worden, dient de assemblee zich hierover uit te spreken. De assemblee beslist immers souverein inzake goedkeuring, gedeeltelijke of volledige herverkiezing in een kieskring. Artikelen 231 en 232 van het Kieswetboek (KWB) terzake stellen op algemene wijze : "Art Alleen de Kamer van Volksvertegenwoordigers en de Senaat doen uitspraak, zowel wat hun leden als wat de opvolgers betreft, over de geldigheid van de kiesverrichtingen. Bij nietigverklaring van een verkiezing moeten alle formaliteiten, met inbegrip van de kandidaatstelling, opnieuw worden vervuld. Art Elk bezwaar tegen de verkiezing moet vóór het onderzoek van de geloofsbrieven worden ingebracht." Een gelijkaardige bepaling vindt men in artikel 43 van de wet van 23 maart 1989 betreffende de verkiezing van het Europese Parlement : "De Kamer van Volksvertegenwoordigers doet uitspraak over de geldigheid van de kiesverrichtingen, zowel wat de gekozenen als hun opvolgers betreft. Zij beslist over de bezwaren die worden ingebracht op grond van de bepalingen van deze wet. Elk bezwaar tegen de verkiezing moet binnen tien dagen te rekenen van de dag van de verkiezing, schriftelijk worden ingediend bij de griffier van de Kamer van Volksvertegenwoordigers. De door de Kamer van Volksvertegenwoordigers getroffen beslissing in verband met het bezwaar wordt gevoegd bij de stukken bedoeld bij artikel 37, tweede lid." De stukken bedoeld in artikel 37, tweede lid van deze wet zijn de processen verbaal van de collegehoofdbureaus met een gezamenlijke lijst van de gekozenen, alsmede de nodige bescheiden voor het onderzoek van de geloofsbrieven die worden toegezonden aan het Europe

27 46 se Parlement. Een gelijkaardige bepaling is vastgelegd in iedere verkiezingswet van de regionale Parlementen. Iedere desbetreffende assemblee doet dus souverein uitspraak over zijn eigen verkiezing, de gekozenen en de opvolgers (Art. 31 van de Bijzondere Wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen voor het Vlaams en Waals Gewestparlement ; Art. 22 van de Bijzondere wet van 12 januari 1989 betreffende de Brusselse Instellingen ; Art. 50 van de wet van 6 juli 1990 tot regeling van de wijze waarop het Parlement van de Duitstalige Gemeenschap wordt verkozen). b) Stemopnemingsbureau. De telling van de stemmen in een stemopnemingsbureau gebeurt onder toezicht van de voorzitter van het kantonhoofdbureau, die zijn fiat moet geven over het in orde zijn van de stemopnemingstabel alvorens een stemopnemingsbureau zijn werkzaamheden kan afsluiten. Bij fouten in de stemopnemingstabel moeten aanvullingen of verbeteringen geschieden totdat de cijfers in de tabel kloppen (Art. 161 KWB). Principieel zouden dus hier geen problemen kunnen rijzen als de voorzitter van het kantonhoofdbureau de correcte controles doet. Zowel in de stembureaus als in de stemopnemingsbureaus hebben de getuigen hier hun taak van waakfunctie over het juiste verloop van de kiesprocedures. Overeenkomstig voornoemd artikel 231 KWB kan de desbetreffende assemblee terug onafhankelijk beslissen tot hertelling van de stembiljetten van één of meerdere stemopnemingsbureaus van een kanton (of kantons) alsmede tot een gedeeltelijke of volledige herverkiezing in een kieskring. c) Hoofdbureaus. Het beginsel is dat ieder hoger hoofdbureau het proces verbaal met stemopnemingstabellen van het lagere hoofdbureau ontvangt en dus deze ook kan controleren en, indien nodig, verbeteringen en aanvullingen kan vragen ; waarna het hoogste hoofdbureau zijn proces verbaal met stemopnemingstabellen dient over te maken aan de assemblee, die de verkiezing al of niet geldig verklaart. Het kantonhoofdbureau schrijft per opnemingsbureau op een verzamelstaat de stemcijfers over, totaliseert voor geheel het kanton de voorziene rubrieken en vermeldt het stemcijfer van elke lijst in het kanton (Art. 161 KWB) Hierna stuurt de kantonvoorzitter de desbetreffende tabellen van de stemopnemingsbureaus

III. CHRONOLOGISCHE SCHEMA S VANAF DE 40 STE DAG VOOR DE STEMMING.

III. CHRONOLOGISCHE SCHEMA S VANAF DE 40 STE DAG VOOR DE STEMMING. 51 III. CHRONOLOGISCHE SCHEMA S VANAF DE 40 STE DAG VOOR DE STEMMING. dinsdag, 40 ste dag : vervroegde stemmingsdag via besluit tot ontbinding federaal Parlement en oproeping kiezers Opstellen officiële

Nadere informatie

AGENDA VERKIEZINGEN OP ZONDAG 26 MEI 2019

AGENDA VERKIEZINGEN OP ZONDAG 26 MEI 2019 AGENDA VERIEZINGEN OP ZONDAG 26 MEI 2019 = geldig voor de verkiezing van het Europees Parlement = geldig voor de verkiezing van de amer = geldig voor de verkiezing van de Gewest- en Gemeenschapsparlementen

Nadere informatie

AGENDA VAN DE KIESVERRICHTINGEN. FEDERALE VERKIEZINGEN VAN 13 JUNI 2010

AGENDA VAN DE KIESVERRICHTINGEN. FEDERALE VERKIEZINGEN VAN 13 JUNI 2010 AGENDA VAN DE KIESVERRICHTINGEN. FEDERALE VERKIEZINGEN VAN 13 JUNI 2010!!! Opmerking : toepassing van artikel 115, laatste lid, van het Kieswetboek : indien de 20 ste dag voor de stembusgang een feestdag

Nadere informatie

VERKIEZINGEN OP ZONDAG 25 MEI 2014

VERKIEZINGEN OP ZONDAG 25 MEI 2014 VERIEZINGEN OP ZONDAG 25 MEI 2014 = geldig voor de verkiezing van het Europese Parlement = geldig voor de verkiezing van de amer = geldig voor de verkiezing van de Gewest- en Gemeenschapsparlementen D

Nadere informatie

DE WIJZIGINGEN. WETGEVENDE WIJZIGINGEN VOOR DE VERKIEZINGEN VAN DE KAMER EN VAN DE SENAAT VAN 10 JUNI 2007

DE WIJZIGINGEN. WETGEVENDE WIJZIGINGEN VOOR DE VERKIEZINGEN VAN DE KAMER EN VAN DE SENAAT VAN 10 JUNI 2007 DE VERKIEZINGEN VAN 10 JUNI 2007 DE WIJZIGINGEN DE AGENDA DE WIJZIGINGEN. WETGEVENDE WIJZIGINGEN VOOR DE VERKIEZINGEN VAN DE KAMER EN VAN DE SENAAT VAN 10 JUNI 2007 1. De aanpassing van de verkiezingskalender

Nadere informatie

CHRONOLOGISCHE SCHEMA S VANAF DE 40 STE DAG VOOR DE STEMMING.

CHRONOLOGISCHE SCHEMA S VANAF DE 40 STE DAG VOOR DE STEMMING. CHRONOLOGISCHE SCHEMA S VANAF DE 40 STE DAG VOOR DE STEMMING. Nu de datum van de vervroegde algehele vernieuwing van de federale Kamers is gekend (13 juni 2010) dient rekening gehouden te worden met de

Nadere informatie

1) Uiterste datum waarop het hoofdbureau moet worden samengesteld (BGKWB, artikel 10, 1, tweede lid).

1) Uiterste datum waarop het hoofdbureau moet worden samengesteld (BGKWB, artikel 10, 1, tweede lid). HOOFDBUREAU Datum Trefwoorden Verkiezingskalender Dinsdag 11 (33ste dag vóór Vrijdag 14 (30 dagen vóór Voordracht kandidaat de bureaus Uiterste datum waarop de voorzitter van het hoofdstembureau bekend

Nadere informatie

AGENDA VERRICHTINGEN GELIJKTIJDIGE VERKIEZINGEN VAN 25 MEI 2014.

AGENDA VERRICHTINGEN GELIJKTIJDIGE VERKIEZINGEN VAN 25 MEI 2014. 1 AGENDA VERRICHTINGEN GELIJKTIJDIGE VERKIEZINGEN VAN 25 MEI 2014. EUROPEES PARLEMENT KAMER VAN VOLKSVERTEGENWOORDIGERS Wet van 23 maart 1989 Betreffende de verkiezing van het Europese Parlement (W.V.E.P.)

Nadere informatie

Nederlandse Kiescollege FORMULIER C/29 Collegehoofdbureau VERKIEZING VAN HET EUROPESE PARLEMENT VAN 26 MEI 2019

Nederlandse Kiescollege FORMULIER C/29 Collegehoofdbureau VERKIEZING VAN HET EUROPESE PARLEMENT VAN 26 MEI 2019 1/11 Nederlandse Kiescollege FORMULIER C/29 Collegehoofdbureau VERKIEZING VAN HET EUROPESE PARLEMENT VAN 26 MEI 2019 Algemene optelling van de stemmen - Proces-verbaal Heden, op..., om... uur, vergadert

Nadere informatie

IV. TAKEN VAN DE DIVERSE ACTOREN. Kamer + Senaat Stembureau Traditioneel + elektronisch. Stemopnemingsbureau Enkel traditioneel

IV. TAKEN VAN DE DIVERSE ACTOREN. Kamer + Senaat Stembureau Traditioneel + elektronisch. Stemopnemingsbureau Enkel traditioneel 61 IV. TAKEN VAN DE DIVERSE ACTOREN. A. SCHEMA Kamer + Senaat Stembureau Traditioneel + elektronisch Bijstand PROVINCIE Bijstand GEMEENTEN Stemopnemingsbureau Enkel traditioneel KANTONHOOFDBUREAU Traditioneel

Nadere informatie

VERKIEZING VAN DE SENAAT VAN... Proces-verbaal. Algemene optelling van de stemmen - Zetelverdeling Aanwijzing van de gekozenen

VERKIEZING VAN DE SENAAT VAN... Proces-verbaal. Algemene optelling van de stemmen - Zetelverdeling Aanwijzing van de gekozenen Nederlands kiescollege FORMULIER B/17 Collegehoofdbureau VERKIEZING VAN DE SENAAT VAN... Proces-verbaal Algemene optelling van de stemmen - Zetelverdeling Aanwijzing van de gekozenen Heden, op..., om...

Nadere informatie

I. AGENDA VAN DE KIESVERRICHTINGEN.

I. AGENDA VAN DE KIESVERRICHTINGEN. I. AGENDA VAN DE KIESVERRICHTINGEN. EUROPEES PARLEMENT WAALS PARLEMENT OF VLAAMS PARLEMENT Wet van 23 maart 1989 betreffende de verkiezing van het Europese Parlement (W.V.E.P.) en Algemeen Kieswetboek

Nadere informatie

AGENDA VERRICHTINGEN GELIJKTIJDIGE VERKIEZINGEN VAN 26 MEI 2019.

AGENDA VERRICHTINGEN GELIJKTIJDIGE VERKIEZINGEN VAN 26 MEI 2019. 1 AGENDA VERRICHTINGEN GELIJKTIJDIGE VERKIEZINGEN VAN 26 MEI 2019. EUROPEES PARLEMENT Wet van 23 maart 1989 Betreffende de verkiezing van het Europese Parlement (W.V.E.P.) en Kieswetboek (KWB) KAMER VAN

Nadere informatie

VERKIEZING VAN HET EUROPESE PARLEMENT VAN 26 MEI Processen-verbaal.

VERKIEZING VAN HET EUROPESE PARLEMENT VAN 26 MEI Processen-verbaal. 1/11 Nederlandse kiescollege Collegehoofdbureau VERKIEZING VAN HET EUROPESE PARLEMENT VAN 26 MEI 2019 Processen-verbaal. FORMULIER C/12 I. Voorlopige afsluiting van de kandidatenlijsten ( 1 ) Vergadering

Nadere informatie

VERKIEZING VAN DE SENAAT VAN... Processen-verbaal

VERKIEZING VAN DE SENAAT VAN... Processen-verbaal FORMULIER B/9 Nederlands kiescollege VERKIEZING VAN DE SENAAT VAN... Processen-verbaal I. Voorlopige afsluiting van de kandidatenlijsten ( * ) Vergadering van... 2007 (Maandag, 27 e dag vóór de stemming).

Nadere informatie

VERKIEZING VAN HET VLAAMS PARLEMENT VAN 25 MEI 2014

VERKIEZING VAN HET VLAAMS PARLEMENT VAN 25 MEI 2014 1/6 FORMULIER D/1 Kieskring... Kieskringhoofdbureau B VERKIEZING VAN HET VLAAMS PARLEMENT VAN 25 MEI 2014 B E R I C H T 2/6 De voorzitter van het kieskringhoofdbureau B........ brengt ter kennis van de

Nadere informatie

VERKIEZING VAN DE KAMER VAN VOLKSVERTEGENWOORDIGERS VAN 26 MEI 2019

VERKIEZING VAN DE KAMER VAN VOLKSVERTEGENWOORDIGERS VAN 26 MEI 2019 1/12 Kieskring :... FORMULIER A/24 Kieskringhoofdbureau A VERKIEZING VAN DE KAMER VAN VOLKSVERTEGENWOORDIGERS VAN 26 MEI 2019 Proces-verbaal Algemene optelling van de stemmen Zetelverdeling Aanwijzing

Nadere informatie

FEDERALE PARLEMENTSVERKIEZINGEN VAN... Proces-verbaal van ontvangst van de dubbels van de stemopnemingstabellen van het kieskanton.

FEDERALE PARLEMENTSVERKIEZINGEN VAN... Proces-verbaal van ontvangst van de dubbels van de stemopnemingstabellen van het kieskanton. Nederlands Kiescollege FORMULIER AB/11 Kieskring :... Kieskanton :... Kantonhoofdbureau FEDERALE PARLEMENTSVERKIEZINGEN VAN... Nummer van de bureaus Proces-verbaal van ontvangst van de dubbels van de stemopnemingstabellen

Nadere informatie

Aan de Dames en Heren Voorzitters van de kieskring- en

Aan de Dames en Heren Voorzitters van de kieskring- en AP Algemene Directie Instellingen en Bevolking Behandelende ambtenaren : Ingrid BENS Tel. : 02/210.21.85 Stéphan De Mul Tel. : 02/500.22.11 E-mail : stefan.demul@ibz.fgov.be Etienne Van Verdegem Tel. :

Nadere informatie

VERKIEZING VAN DE VLAAMSE RAAD VAN 13 JUNI 2004 B E R I C H T

VERKIEZING VAN DE VLAAMSE RAAD VAN 13 JUNI 2004 B E R I C H T FORMULIER D/1 Kieskring... Kieskringhoofdbureau VERKIEZING VAN DE VLAAMSE RAAD VAN 13 JUNI 2004 B E R I C H T De voorzitter van het kieskringhoofdbureau........ brengt ter kennis van de kiezers voor de

Nadere informatie

VERKIEZING VAN HET EUROPESE PARLEMENT VAN 13 JUNI B E R I C H T

VERKIEZING VAN HET EUROPESE PARLEMENT VAN 13 JUNI B E R I C H T FORMULIER C/6 Nederlandse Kiescollege Collegehoofdbureau VERKIEZING VAN HET EUROPESE PARLEMENT VAN 13 JUNI 2004. B E R I C H T --------------- De voorzitter van het collegehoofdbureau te Mechelen brengt

Nadere informatie

VERKIEZING VAN DE KAMER VAN VOLKSVERTEGENWOORDIGERS VAN 18 MEI 2003. Kennisgeving van een bezwaar (per aangetekende brief)

VERKIEZING VAN DE KAMER VAN VOLKSVERTEGENWOORDIGERS VAN 18 MEI 2003. Kennisgeving van een bezwaar (per aangetekende brief) Kieskring :... FORMULIER A/10 Kieskringhoofdbureau VERKIEZING VAN DE KAMER VAN VOLKSVERTEGENWOORDIGERS VAN 18 MEI 2003. Kennisgeving van een bezwaar (per aangetekende brief) De Voorzitter van het kieskringhoofdbureau

Nadere informatie

VERKIEZING VAN HET EUROPESE PARLEMENT VAN 25 MEI 2014 B E R I C H T

VERKIEZING VAN HET EUROPESE PARLEMENT VAN 25 MEI 2014 B E R I C H T 1/5 FORMULIER C/6 Nederlandse Kiescollege Collegehoofdbureau VERKIEZING VAN HET EUROPESE PARLEMENT VAN 25 MEI 2014 B E R I C H T --------------- 2/5 De voorzitter van het Collegehoofdbureau C te Mechelen

Nadere informatie

VERKIEZING VAN DE KAMER VAN VOLKSVERTEGENWOORDIGERS VAN...

VERKIEZING VAN DE KAMER VAN VOLKSVERTEGENWOORDIGERS VAN... Kieskring :... FORMULIER A/19 Kieskringhoofdbureau VERKIEZING VAN DE KAMER VAN VOLKSVERTEGENWOORDIGERS VAN... Proces-verbaal ( * ) Algemene optelling van de stemmen Zetelverdeling Aanwijzing van de gekozenen.

Nadere informatie

FEDERALE PARLEMENTSVERKIEZINGEN VAN 10 JUNI 2007. Proces verbaal van ontvangst van de dubbels van de stemopnemingstabellen van het kieskanton.

FEDERALE PARLEMENTSVERKIEZINGEN VAN 10 JUNI 2007. Proces verbaal van ontvangst van de dubbels van de stemopnemingstabellen van het kieskanton. Nederlands Kiescollege FORMULIER AB/11 Kieskring :... Kieskanton :... Kantonhoofdbureau FEDERALE PARLEMENTSVERKIEZINGEN VAN 10 JUNI 2007 Proces verbaal van ontvangst van de dubbels van de stemopnemingstabellen

Nadere informatie

VERKIEZING VAN DE KAMER VAN VOLKSVERTEGENWOORDIGERS VAN 26 MEI 2019

VERKIEZING VAN DE KAMER VAN VOLKSVERTEGENWOORDIGERS VAN 26 MEI 2019 1/5 FORMULIER A/1 Kieskring... Kieskringhoofdbureau A VERKIEZING VAN DE KAMER VAN VOLKSVERTEGENWOORDIGERS VAN 26 MEI 2019 B E R I C H T 2/5 De voorzitter van het kieskringhoofdbureau A........ brengt ter

Nadere informatie

Nederlands Néerlandais

Nederlands Néerlandais BIJLAGE/ANNEXE 2 Landen van de Europese Unie - Pays de l Union européenne Afkorting Abréviation Landencode Code pays Nederlands Néerlandais Frans Français DE 103 Duitsland Allemagne AT 105 Oostenrijk Autriche

Nadere informatie

VERKIEZING VAN HET VLAAMS PARLEMENT VAN 26 MEI 2019

VERKIEZING VAN HET VLAAMS PARLEMENT VAN 26 MEI 2019 1/6 FORMULIER D/1 Kieskring West-Vlaanderen Kieskringhoofdbureau B VERKIEZING VAN HET VLAAMS PARLEMENT VAN 26 MEI 2019 B E R I C H T 2/6 De voorzitter van het kieskringhoofdbureau B.. West-Vlaanderen.....

Nadere informatie

FEDERALE PARLEMENTSVERKIEZINGEN VAN 10 JUNI Proces verbaal van de stemopnemingsverrichtingen bij geautomatiseerde stemming.

FEDERALE PARLEMENTSVERKIEZINGEN VAN 10 JUNI Proces verbaal van de stemopnemingsverrichtingen bij geautomatiseerde stemming. FORMULIER AB/25B bis Kieskring BRUSSEL HALLE VILVOORDE Kieskanton :... Kantonhoofdbureau FEDERALE PARLEMENTSVERKIEZINGEN VAN 10 JUNI 2007 Proces verbaal van de stemopnemingsverrichtingen bij geautomatiseerde

Nadere informatie

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN VAN 8 OKTOBER 2006.

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN VAN 8 OKTOBER 2006. GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN VAN 8 OKTOBER 2006. Datum VERKIEZINGSKALENDER Zaterdag 8 juli 2006 Start van de verkiezingscampagne (Wet 7 juli 1994, artikelen 6, 7 en 12). Maandag 31 juli 2006 Dinsdag 1 augustus

Nadere informatie

Secretaris : M.. Voor de lijst : M.

Secretaris : M.. Voor de lijst : M. FORMULIER A/23B-Mx Kieskring :... Kieskanton :Sint-Genesius-Rode Kantonhoofdbureau A FEDERALE PARLEMENTSVERKIEZINGEN VAN 26 MEI 2019 Proces-verbaal van een kantonhoofdbureau A (met verzamelstaat van de

Nadere informatie

VERKIEZING VAN HET EUROPESE PARLEMENT VAN 26 MEI Processen-verbaal.

VERKIEZING VAN HET EUROPESE PARLEMENT VAN 26 MEI Processen-verbaal. 1/13 Nederlandse kiescollege Collegehoofdbureau VERKIEZING VAN HET EUROPESE PARLEMENT VAN 26 MEI 2019 FORMULIER C/12 Processen-verbaal. Het Collegehoofdbureau in vergadering op.20... om.uur in het lokaal

Nadere informatie

VERKIEZING VAN HET EUROPESE PARLEMENTVAN 26 MEI 2019

VERKIEZING VAN HET EUROPESE PARLEMENTVAN 26 MEI 2019 FORMULIER C/27B-Mx Nederlandse kiescollege Kieskanton : Sint-Genesius-Rode Kantonhoofdbureau C VERKIEZING VAN HET EUROPESE PARLEMENTVAN 26 MEI 2019 Proces-verbaal van een kantonhoofdbureau (met bijlage

Nadere informatie

FEDERALE PARLEMENTSVERKIEZINGEN VAN 26 MEI 2019

FEDERALE PARLEMENTSVERKIEZINGEN VAN 26 MEI 2019 FORMULIER A/23-Mx Kieskring :... Kieskanton :... Kantonhoofdbureau A FEDERALE PARLEMENTSVERKIEZINGEN VAN 26 MEI 2019 Proces-verbaal van een kantonhoofdbureau A (met verzamelstaat van de uitslagen) waar

Nadere informatie

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 14 OKTOBER 2012

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 14 OKTOBER 2012 GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 14 OKTOBER Gemeenteraadsverkiezingen Datum Wie Kernwoorden VERKIEZINGSKALENDER Zaterdag 14 juli Campagne Start van de verkiezingscampagne (Wet 7 juli 1994, artikelen 6, 7 en 12).

Nadere informatie

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN VAN 14 OKTOBER 2018 B E R I C H T

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN VAN 14 OKTOBER 2018 B E R I C H T Gemeenten met 5000 of meer inwoners Aan de kiezers van de gemeente ZOUTLEEUW Gemeentelijk hoofdbureau GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN VAN 14 OKTOBER 2018 B E R I C H T De voorzitter van het gemeentelijk hoofdbureau

Nadere informatie

VERKIEZING VAN HET EUROPESE PARLEMENT VAN 13 JUNI Proces-verbaal van ontvangst van de dubbels van de stemopnemingstabellen van het kieskanton.

VERKIEZING VAN HET EUROPESE PARLEMENT VAN 13 JUNI Proces-verbaal van ontvangst van de dubbels van de stemopnemingstabellen van het kieskanton. Nederlandse kiescollege FORMULIER C/26 Kieskanton :... Kantonhoofdbureau A VERKIEZING VAN HET EUROPESE PARLEMENT VAN 13 JUNI 2004. Proces-verbaal van ontvangst van de dubbels van de stemopnemingstabellen

Nadere informatie

VERKIEZING VAN HET EUROPESE PARLEMENTVAN 25 MEI 2014

VERKIEZING VAN HET EUROPESE PARLEMENTVAN 25 MEI 2014 FORMULIER C/26B-Mx Nederlandse kiescollege Kieskanton : Sint-Genesius-Rode Kantonhoofdbureau C VERKIEZING VAN HET EUROPESE PARLEMENTVAN 25 MEI 2014 Proces-verbaal van een kantonhoofdbureau (met bijlage)

Nadere informatie

FEDERALE PARLEMENTSVERKIEZINGEN VAN 26 MEI Proces-verbaal van het kantonhoofdbureau A met verzamelstaat van de uitslagen van het kieskanton.

FEDERALE PARLEMENTSVERKIEZINGEN VAN 26 MEI Proces-verbaal van het kantonhoofdbureau A met verzamelstaat van de uitslagen van het kieskanton. FORMULIER A/23 Kieskring :... Kieskanton :... Kantonhoofdbureau A FEDERALE PARLEMENTSVERKIEZINGEN VAN 26 MEI 2019 Proces-verbaal van het kantonhoofdbureau A met verzamelstaat van de uitslagen van het kieskanton.

Nadere informatie

VERKIEZING VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK PARLEMENT EN VAN DE BRUSSELSE LEDEN VAN HET VLAAMS PARLEMENT VAN 26 MEI 2019

VERKIEZING VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK PARLEMENT EN VAN DE BRUSSELSE LEDEN VAN HET VLAAMS PARLEMENT VAN 26 MEI 2019 1/8 FORMULIER F/1bis Gewestbureau Voorzitter VERKIEZING VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK PARLEMENT EN VAN DE BRUSSELSE LEDEN VAN HET VLAAMS PARLEMENT VAN 26 MEI 2019 B E R I C H T 2/8 De voorzitter van

Nadere informatie

Secretaris : M.. Voor de lijst : M.

Secretaris : M.. Voor de lijst : M. 1/12 Nederlands Kiescollege FORMULIER ACD/17-bis Kieskring :... Kieskanton :... Kantonhoofdbureau VERKIEZING VAN HET EUROPESE PARLEMENT, VAN DE KAMER EN VAN HET VLAAMS PARLEMENT VAN 26 MEI 2019 Proces-verbaal

Nadere informatie

Proces-verbaal van de stemopnemingsverrichtingen bij elektronische stemming met papieren bewijsstuk.

Proces-verbaal van de stemopnemingsverrichtingen bij elektronische stemming met papieren bewijsstuk. 1/27 Brussels Hoofdstedelijk Gewest Kieskanton: Kantonhoofdbureau FORMULIER ACF/15-bis VERKIEZINGEN VAN HET EUROPESE PARLEMENT, DE KAMER, VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK PARLEMENT EN VAN DE BRUSSELSE LEDEN

Nadere informatie

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN VAN 14 OKTOBER 2018 B E R I C H T

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN VAN 14 OKTOBER 2018 B E R I C H T Gemeenten met 5000 of meer inwoners Aan de kiezers van de gemeente AS Gemeentelijk hoofdbureau GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN VAN 14 OKTOBER 2018 B E R I C H T De voorzitter van het gemeentelijk hoofdbureau

Nadere informatie

Brussel, 27 APRIL 2007

Brussel, 27 APRIL 2007 Brussel, 27 APRIL 2007 Aan de Dames en Heren Voorzitters van de Kantonhoofdbureaus Aan het College van Burgemeester en Schepenen in de kantonhoofdplaats Kopie ter informatie en nuttig gevolg: Aan de Dames

Nadere informatie

VERKIEZING VAN HET VLAAMS PARLEMENT VAN 26 MEI Voordracht van Kandidaten ( 1 )

VERKIEZING VAN HET VLAAMS PARLEMENT VAN 26 MEI Voordracht van Kandidaten ( 1 ) / FORMULIER D/3 Kieskring :......... VERKIEZING VAN HET VLAAMS PARLEMENT VAN MEI 0. Voordracht van Kandidaten ( ) Wij, ondergetekenden, kiezers in de kieskring..............dragen voor als kandidaten voor

Nadere informatie

Het stemopnemingsbureau A nr..., komt bijeen op. om 15 uur in een lokaal, gelegen te...

Het stemopnemingsbureau A nr..., komt bijeen op. om 15 uur in een lokaal, gelegen te... Kieskanton :... Stemopnemingsbureau A Nr.... FEDERALE PARLEMENTSVERKIEZINGEN VAN 26 MEI 2019 Proces-verbaal van de stemopnemingsverrichtingen FORMULIER A/22 I. Vorming en samenstelling van het bureau.

Nadere informatie

FORMULIER A/3 KIESKRING :... VERKIEZING VAN DE KAMER VAN VOLKSVERTEGENWOORDIGERS. Voordracht van Kandidaten (*)

FORMULIER A/3 KIESKRING :... VERKIEZING VAN DE KAMER VAN VOLKSVERTEGENWOORDIGERS. Voordracht van Kandidaten (*) FORMULIER A/ KIESKRING :......... VERKIEZING VAN DE KAMER VAN VOLKSVERTEGENWOORDIGERS VAN. Voordracht van Kandidaten (*) Wij, ondergetekenden, kiezers in de kieskring....... dragen voor als kandidaten

Nadere informatie

TAKEN VAN DE DIVERSE ACTOREN. Kamer + Senaat. Stembureau Traditioneel + elektronisch. Stemopnemingsbureau Enkel traditioneel

TAKEN VAN DE DIVERSE ACTOREN. Kamer + Senaat. Stembureau Traditioneel + elektronisch. Stemopnemingsbureau Enkel traditioneel 1 II. TAKEN VAN DE DIVERSE ACTOREN. Kamer + Senaat Stembureau Traditioneel + elektronisch GEMEENTEN Stemopnemingsbureau Enkel traditioneel KANTONHOOFDBUREAU Traditioneel + elektronisch Kamer Kieskringhoofdbureau

Nadere informatie

Het stemopnemingsbureau C nr..., komt bijeen op. om 15 uur in een lokaal, gelegen te...

Het stemopnemingsbureau C nr..., komt bijeen op. om 15 uur in een lokaal, gelegen te... Nederlandse kiescollege Kieskanton :... Stemopnemingsbureau C Nr.... VERKIEZING VAN HET EUROPEES PARLEMENT VAN 26 MEI 2019 Proces-verbaal van de stemopnemingsverrichtingen FORMULIER C/26 I. Vorming en

Nadere informatie

Uw contactpersoon T Uw referentie Bijlagen Erwin Hertens Christiane Rouma Stephan De Mul Régis Trannoy

Uw contactpersoon T Uw referentie Bijlagen Erwin Hertens Christiane Rouma Stephan De Mul Régis Trannoy Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken Algemene Directie Instellingen en Bevolking Dienst Verkiezingen Aan de dames en heren Voorzitters van de Kantonhoofdbureaus Aan de dames en heren Voorzitters

Nadere informatie

VERKIEZING VAN HET VLAAMS PARLEMENT VAN 25 MEI Voordracht van Kandidaten ( 1 )

VERKIEZING VAN HET VLAAMS PARLEMENT VAN 25 MEI Voordracht van Kandidaten ( 1 ) / FORMULIER D/ Kieskring :......... VERKIEZING VAN HET VLAAMS PARLEMENT VAN MEI 0. Voordracht van Kandidaten ( ) Wij, ondergetekenden, kiezers in de kieskring..............dragen voor als kandidaten voor

Nadere informatie

Proces-verbaal van de totalisatieverrichtingen en de algemene telling van de stemmen bij elektronische stemming.

Proces-verbaal van de totalisatieverrichtingen en de algemene telling van de stemmen bij elektronische stemming. Hoofdbureau van de GEMEENTE GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN VAN 14 OKTOBER 2018 Proces-verbaal van de totalisatieverrichtingen en de algemene telling van de stemmen bij elektronische stemming. FORMULIER R9-

Nadere informatie

VERKIEZING VAN DE KAMER VAN VOLKSVERTEGENWOORDIGERS VAN 25 MEI Voordracht van Kandidaten ( 1 )

VERKIEZING VAN DE KAMER VAN VOLKSVERTEGENWOORDIGERS VAN 25 MEI Voordracht van Kandidaten ( 1 ) /9 KIESKRING:......... FORMULIER A/3 VERKIEZING VAN DE KAMER VAN VOLKSVERTEGENWOORDIGERS VAN 25 MEI 204 Voordracht van Kandidaten ( ) Wij, ondergetekenden, kiezers in de kieskring....... dragen voor als

Nadere informatie

Uw contactpersoon T Uw referentie Bijlagen Etienne Van Verdegem (N)

Uw contactpersoon T Uw referentie Bijlagen Etienne Van Verdegem (N) Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken Algemene Directie Instellingen en Bevolking Dienst Verkiezingen Partij + adres Uw contactpersoon T Uw referentie Bijlagen Etienne Van Verdegem (N) 02 518 22

Nadere informatie

VERKIEZING VAN DE KAMER VAN VOLKSVERTEGENWOORDIGERS VAN 26 MEI Voordracht van Kandidaten ( 1 )

VERKIEZING VAN DE KAMER VAN VOLKSVERTEGENWOORDIGERS VAN 26 MEI Voordracht van Kandidaten ( 1 ) /8 KIESKRING :......... FORMULIER A/4 VERKIEZING VAN DE KAMER VAN VOLKSVERTEGENWOORDIGERS VAN 26 MEI 209 Voordracht van Kandidaten ( ) Wij, ondergetekenden, aftredende Kamerleden dragen voor als kandidaten

Nadere informatie

VERKIEZING VAN DE KAMER VAN VOLKSVERTEGENWOORDIGERS VAN 26 MEI Voordracht van Kandidaten ( 1 )

VERKIEZING VAN DE KAMER VAN VOLKSVERTEGENWOORDIGERS VAN 26 MEI Voordracht van Kandidaten ( 1 ) /9 KIESKRING:......... FORMULIER A/3 VERKIEZING VAN DE KAMER VAN VOLKSVERTEGENWOORDIGERS VAN 26 MEI 209 Voordracht van Kandidaten ( ) Wij, ondergetekenden, kiezers in de kieskring....... dragen voor als

Nadere informatie

U vindt hierna de onderrichtingen voor het opmaken van de kiezerslijsten door het Rijksregister voor de hierboven vermelde verkiezingen.

U vindt hierna de onderrichtingen voor het opmaken van de kiezerslijsten door het Rijksregister voor de hierboven vermelde verkiezingen. Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken Algemene Directie Instellingen en Bevolking Rijksregister Externe Relaties Aan het College van Burgemeester en Schepenen Ter informatie: - Aan de Dames en Heren

Nadere informatie

Proces-verbaal van de stemopnemingsverrichtingen (Kamer-Senaat). *

Proces-verbaal van de stemopnemingsverrichtingen (Kamer-Senaat). * Kieskanton :... Stemopnemingsbureau A/B * Nr.... Lokaal :... FORMULIER AB/10 FEDERALE PARLEMENTSVERKIEZINGEN VAN... Proces-verbaal van de stemopnemingsverrichtingen (Kamer-Senaat). * I. - Vorming en samenstelling

Nadere informatie

VERKIEZING VAN HET VLAAMS PARLEMENT VAN 26 MEI Voordracht van Kandidaten ( 1 )

VERKIEZING VAN HET VLAAMS PARLEMENT VAN 26 MEI Voordracht van Kandidaten ( 1 ) / FORMULIER D/ Kieskring :......... VERKIEZING VAN HET VLAAMS PARLEMENT VAN MEI 0. Voordracht van Kandidaten ( ) Wij, ondergetekenden, aftredende Parlementsleden dragen voor als kandidaten voor de verkiezing

Nadere informatie

Datum Actie door Bijzonderheden

Datum Actie door Bijzonderheden Wettelijke data en acties i.v.m. verkiezingen Provinciale Staten op 18 maart 2015 Actie Kieskringen, hoofds en centraal PS kunnen de Kieskring (heel Limburg) in meerdere kieskringen verdelen. Voor elke

Nadere informatie

Uw contactpersoon T Uw referentie Bijlagen Etienne Van Verdegem (N)

Uw contactpersoon T Uw referentie Bijlagen Etienne Van Verdegem (N) Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken Algemene Directie Instellingen en Bevolking Dienst Verkiezingen Partij + adres Uw contactpersoon T Uw referentie Bijlagen Etienne Van Verdegem (N) 02 518 22

Nadere informatie

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN VAN 8 OKTOBER Proces-verbaal van de voorlopige afsluiting van de kandidatenlijst (art. 26, 1, tweede lid, BGKWB 1 )

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN VAN 8 OKTOBER Proces-verbaal van de voorlopige afsluiting van de kandidatenlijst (art. 26, 1, tweede lid, BGKWB 1 ) Hoofdbureau van de GEMEENTE: GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN VAN 8 OKTOBER 2006 Proces-verbaal van de voorlopige afsluiting van de kandidatenlijst (art. 26, 1, tweede lid, BGKWB 1 ) Vergadering van 11 september

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 26 juni 2017;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 26 juni 2017; Besluit van de Vlaamse Regering houdende de delegatie van diverse bevoegdheden inzake de organisatie van de gemeenteraadsverkiezingen, de stadsdistrictsraadsverkiezingen, de verkiezingen van de raad voor

Nadere informatie

VERKIEZING VAN HET VLAAMS PARLEMENT VAN 26 MEI Voordracht van Kandidaten ( 1 )

VERKIEZING VAN HET VLAAMS PARLEMENT VAN 26 MEI Voordracht van Kandidaten ( 1 ) 1/9 FORMULIER D/ Kieskring :......... VERKIEZING VAN HET VLAAMS PARLEMENT VAN MEI 019. Voordracht van Kandidaten ( 1 ) Wij, ondergetekenden, aftredende Parlementsleden dragen voor als kandidaten voor de

Nadere informatie

Formulier voor de aanvraag tot inschrijving als kiezer voor de verkiezing van de federale Wetgevende Kamers

Formulier voor de aanvraag tot inschrijving als kiezer voor de verkiezing van de federale Wetgevende Kamers Formulier voor de aanvraag tot inschrijving als kiezer voor de verkiezing van de federale Wetgevende Kamers LEES AANDACHTIG DE INSTRUCTIES DIE IN BIJLAGE VAN DIT FORMULIER VOORKOMEN ALVORENS DIT IN TE

Nadere informatie

VERKIEZING VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK PARLEMENT VAN 26 MEI 2019

VERKIEZING VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK PARLEMENT VAN 26 MEI 2019 1/6 FORMULIER F/4bis VERKIEZING VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK PARLEMENT VAN 26 MEI 2019 Voordracht van Kandidaten Brussels Hoofdstedelijk Parlement ( 1 ) Nederlandse taalgroep Wij, ondergetekenden, aftredende

Nadere informatie

VERKIEZING VAN HET PARLEMENT VAN DE DUITSTALIGE GEMEENSCHAP VAN 7 JUNI Proces-verbaal van de algemene optelling van de stemmen.

VERKIEZING VAN HET PARLEMENT VAN DE DUITSTALIGE GEMEENSCHAP VAN 7 JUNI Proces-verbaal van de algemene optelling van de stemmen. FORMULIER G/12BIS Hoofdbureau van het kiesgebied VERKIEZING VAN HET PARLEMENT VAN DE DUITSTALIGE GEMEENSCHAP VAN 7 JUNI 2009 Proces-verbaal van de algemene optelling van de stemmen. Heden, op (datum)...,

Nadere informatie

VERKIEZING VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK PARLEMENT VAN 26 MEI 2019

VERKIEZING VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK PARLEMENT VAN 26 MEI 2019 1/7 FORMULIER F/3bis VERKIEZING VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK PARLEMENT VAN 26 MEI 2019 Voordracht van Kandidaten Brussels Hoofdstedelijk Parlement ( 1 ) Nederlandse taalgroep Wij ondergetekenden, kiezers

Nadere informatie

VERKIEZING VAN DE BRUSSELSE LEDEN VAN HET VLAAMS PARLEMENT VAN 26 MEI 2019

VERKIEZING VAN DE BRUSSELSE LEDEN VAN HET VLAAMS PARLEMENT VAN 26 MEI 2019 /7 VERKIEZING VAN DE BRUSSELSE LEDEN VAN HET VLAAMS PARLEMENT VAN MEI 09 FORMULIER F/7bis Voordracht van Kandidaten ( ) Brusselse leden van het Vlaams Parlement Nederlandse taalgroep Wij, ondergetekenden,

Nadere informatie

VERKIEZING VAN HET VLAAMS PARLEMENT VAN 26 MEI Voordracht van Kandidaten ( 1 )

VERKIEZING VAN HET VLAAMS PARLEMENT VAN 26 MEI Voordracht van Kandidaten ( 1 ) 1/10 FORMULIER D/3 Kieskring :......... VERKIEZING VAN HET VLAAMS PARLEMENT VAN 26 MEI 2019. Voordracht van Kandidaten ( 1 ) Wij, ondergetekenden, kiezers in de kieskring..............dragen voor als kandidaten

Nadere informatie

Proces-verbaal van de stemopnemingsverrichtingen en de algemene telling van de stemmen bij geautomatiseerde stemming.

Proces-verbaal van de stemopnemingsverrichtingen en de algemene telling van de stemmen bij geautomatiseerde stemming. Hoofdbureau van de GEMEENTE GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN VAN 14 OKTOBER 2012 Proces-verbaal van de stemopnemingsverrichtingen en de algemene telling van de stemmen bij geautomatiseerde stemming. FORMULIER

Nadere informatie

VERKIEZING VAN DE KAMER VAN VOLKSVERTEGENWOORDIGERS VAN 26 MEI Voordracht van Kandidaten ( 1 )

VERKIEZING VAN DE KAMER VAN VOLKSVERTEGENWOORDIGERS VAN 26 MEI Voordracht van Kandidaten ( 1 ) 1/10 KIESKRING:......... FORMULIER A/3 VERKIEZING VAN DE KAMER VAN VOLKSVERTEGENWOORDIGERS VAN 26 MEI 2019 Voordracht van Kandidaten ( 1 ) Wij, ondergetekenden, kiezers in de kieskring....... dragen voor

Nadere informatie

De federale wetgevende verkiezingen van 13 juni 2010 in cijfers

De federale wetgevende verkiezingen van 13 juni 2010 in cijfers De federale wetgevende verkiezingen van 13 juni 2010 in cijfers A. Kiezers 1. Aantal kiezers (die in België verblijven) op de kiezerslijsten op 7 mei 2010 Belgische kiezers die in België verblijven: 7.726.632

Nadere informatie

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN VAN 14 OKTOBER Proces-verbaal van de voorlopige afsluiting van de kandidatenlijst (art. 26, 1, tweede lid, BGKWB 1 )

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN VAN 14 OKTOBER Proces-verbaal van de voorlopige afsluiting van de kandidatenlijst (art. 26, 1, tweede lid, BGKWB 1 ) Hoofdbureau van de GEMEENTE:. FORMULIER C6 GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN VAN 14 OKTOBER 2018 Proces-verbaal van de voorlopige afsluiting van de kandidatenlijst (art. 26, 1, tweede lid, BGKWB 1 ) Vergadering

Nadere informatie

Nederlandse kiescollege Kieskanton :... Stemopnemingsbureau A Nr... Lokaal :... VERKIEZING VAN HET EUROPESE PARLEMENT VAN 13 JUNI 2004.

Nederlandse kiescollege Kieskanton :... Stemopnemingsbureau A Nr... Lokaal :... VERKIEZING VAN HET EUROPESE PARLEMENT VAN 13 JUNI 2004. Nederlandse kiescollege Kieskanton :... Stemopnemingsbureau A Nr.... Lokaal :... VERKIEZING VAN HET EUROPESE PARLEMENT VAN 13 JUNI 2004. FORMULIER C/25 Proces-verbaal van de stemopnemingsverrichtingen

Nadere informatie

VERKIEZING VAN DE VLAAMSE RAAD VAN 13 JUNI Voordracht van Kandidaten (1)

VERKIEZING VAN DE VLAAMSE RAAD VAN 13 JUNI Voordracht van Kandidaten (1) FORMULIER D/ Kieskring :......... VERKIEZING VAN DE VLAAMSE RAAD VAN JUNI 00. Voordracht van Kandidaten () Wij, ondergetekenden, aftredende Raadsleden dragen voor als kandidaten voor de verkiezing van

Nadere informatie

FORMULIER D/24. I. Vorming en samenstelling van het bureau.

FORMULIER D/24. I. Vorming en samenstelling van het bureau. 1/11 Provincie : Kieskanton :... Stemopnemingsbureau B Nr.... Lokaal :... VERKIEZING VAN HET VLAAMS PARLEMENT VAN 26 MEI 2019 Proces-verbaal van de stemopnemingsverrichtingen FORMULIER D/24 I. Vorming

Nadere informatie

VERKIEZING VAN DE KAMER VAN VOLKSVERTEGENWOORDIGERS VAN 26 MEI Voordracht van Kandidaten ( 1 )

VERKIEZING VAN DE KAMER VAN VOLKSVERTEGENWOORDIGERS VAN 26 MEI Voordracht van Kandidaten ( 1 ) 1/9 KIESKRING :......... FORMULIER A/ VERKIEZING VAN DE KAMER VAN VOLKSVERTEGENWOORDIGERS VAN 26 MEI 2019 Voordracht van Kandidaten ( 1 ) Wij, ondergetekenden, aftredende Kamerleden dragen voor als kandidaten

Nadere informatie

De Directie Verkiezingen

De Directie Verkiezingen G De Directie Verkiezingen G.1. Inleiding 54 2004 ACTIVITEITENRAPPORT De Directie Verkiezingen waakt over de uitvoering van de wetgeving en de reglementering betreffende de Europese, de nationale en de

Nadere informatie

Geconsolideerde tekst. Lijst der wijzigende teksten :

Geconsolideerde tekst. Lijst der wijzigende teksten : Koninklijk besluit van 15 juli 1956 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling administratie van de Raad van State, in geval van beroep als bedoeld bij artikel [76bis] (K.B. 16 september 1982,

Nadere informatie

VERKIEZING VAN DE BRUSSELSE LEDEN VAN HET VLAAMS PARLEMENT VAN 26 MEI 2019

VERKIEZING VAN DE BRUSSELSE LEDEN VAN HET VLAAMS PARLEMENT VAN 26 MEI 2019 1/8 VERKIEZING BRUSSELSE LEDEN VAN HET VLAAMS PARLEMENT VAN MEI 019 FORMULIER F/7bis Voordracht van Kandidaten ( 1 ) Brusselse leden van het Vlaams Parlement Nederlandse taalgroep Wij, ondergetekenden,

Nadere informatie

VERKIEZING VAN DE BRUSSELSE LEDEN VAN HET VLAAMS PARLEMENT VAN 26 MEI 2019

VERKIEZING VAN DE BRUSSELSE LEDEN VAN HET VLAAMS PARLEMENT VAN 26 MEI 2019 1/9 VERKIEZING VAN DE BRUSSELSE LEDEN VAN HET VLAAMS PARLEMENT VAN MEI 019 FORMULIER F/bis Voordracht van Kandidaten ( 1 ) Brusselse leden van het Vlaams Parlement Nederlandse taalgroep Wij, ondergetekenden,

Nadere informatie

I. Het stembureau : samenstelling en installaties

I. Het stembureau : samenstelling en installaties 1/10 Brussels Hoofdstedelijk Gewest Kieskanton... Gemeente :... Stembureau nr... VERKIEZINGEN VAN HET EUROPESE PARLEMENT, DE KAMER, HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK PARLEMENT EN DE BRUSSELSE LEDEN VAN HET VLAAMS

Nadere informatie

VERKIEZING VAN DE RAAD VAN DE DUITSTALIGE GEMEENSCHAP VAN 13 JUNI 2004 DEEL A.

VERKIEZING VAN DE RAAD VAN DE DUITSTALIGE GEMEENSCHAP VAN 13 JUNI 2004 DEEL A. FORMULIER G/7bis DEEL A VERKIEZING VAN DE VAN DE DEEL A. Aanvraag tot het bekomen van eenzelfde volgnummer en letterwoord als aan een lijst voor de verkiezing van het Europese Parlement of van de Waalse

Nadere informatie

Proces-verbaal van de stemopnemingsverrichtingen en de algemene telling van de stemmen bij geautomatiseerde stemming.

Proces-verbaal van de stemopnemingsverrichtingen en de algemene telling van de stemmen bij geautomatiseerde stemming. Hoofdbureau van de GEMEENTE GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN VAN 8 OKTOBER 2006 Proces-verbaal van de stemopnemingsverrichtingen en de algemene telling van de stemmen bij geautomatiseerde stemming. Formulier

Nadere informatie

VERKIEZING VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK PARLEMENT VAN 26 MEI 2019

VERKIEZING VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK PARLEMENT VAN 26 MEI 2019 1/7 FORMULIER F/4bis VERKIEZING VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK PARLEMENT VAN 26 MEI 2019 Voordracht van Kandidaten Brussels Hoofdstedelijk Parlement ( 1 ) Nederlandse taalgroep Wij, ondergetekenden, aftredende

Nadere informatie

VERKIEZINGEN VAN HET EUROPESE PARLEMENT, DE KAMER VAN VOLKSVERTEGENWOORDIGERS EN DE GEWEST- EN GEMEENSCHAPSPARLEMENTEN VAN 26 MEI 2019

VERKIEZINGEN VAN HET EUROPESE PARLEMENT, DE KAMER VAN VOLKSVERTEGENWOORDIGERS EN DE GEWEST- EN GEMEENSCHAPSPARLEMENTEN VAN 26 MEI 2019 Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken Algemene Directie Instellingen en Bevolking Dienst Verkiezingen VERKIEZINGEN VAN HET EUROPESE PARLEMENT, DE KAMER VAN VOLKSVERTEGENWOORDIGERS EN DE GEWEST- EN

Nadere informatie

De te nemen stappen in de verkiezingsprocedure ná dag X en vóór dag Y: X+7 tot en met X+80

De te nemen stappen in de verkiezingsprocedure ná dag X en vóór dag Y: X+7 tot en met X+80 De te nemen stappen in de verkiezingsprocedure ná dag X en vóór dag Y: X+7 tot en met X+80 X+7: Tussen 14 februari en 25 februari 2012 Indienen van een klacht Uiterste datum waarop de werknemers van de

Nadere informatie

Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken Algemene Directie Instellingen en Bevolking Rijksregister Externe Relaties

Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken Algemene Directie Instellingen en Bevolking Rijksregister Externe Relaties Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken Algemene Directie Instellingen en Bevolking Rijksregister Externe Relaties Aan het College van Burgemeester en Schepenen Ter informatie: - Aan de Dames en Heren

Nadere informatie

Stembureau met traditionele stemming STAPPENPLAN

Stembureau met traditionele stemming STAPPENPLAN Stembureau met traditionele stemming STAPPENPLAN I. Aan de stemdag voorafgaande verrichtingen 1. U wordt aangewezen door de voorzitter van het kantonhoofdbureau A Ga na of u de onderrichtingen en formulieren

Nadere informatie

4 het Nederlandstalig kiescollege : het kiescollege samengesteld uit de kiezers die op basis van hun benoeming behoren tot de Nederlandse taalrol;

4 het Nederlandstalig kiescollege : het kiescollege samengesteld uit de kiezers die op basis van hun benoeming behoren tot de Nederlandse taalrol; Koninklijk besluit van 15 februari 1999 houdende de vaststelling van de verkiezingsprocedure voor de ledenmagistraten van de Hoge Raad voor de Justitie Officieuze coördinatie HOOFDSTUK I. Algemeenheden.

Nadere informatie

FASEN VAN DE VERKIEZINGSPROCEDURE PRE-ELECTORALE FASE

FASEN VAN DE VERKIEZINGSPROCEDURE PRE-ELECTORALE FASE FASEN VAN DE VERKIEZINGSPROCEDURE PRE-ELECTORALE FASE X - 60 Van 9 december tot 22 decembre 2011 Schriftelijke mededeling door de werkgever : aan de Raad of aan het Comité of, bij ontstentenis ervan, aan

Nadere informatie

Lexicon ABC Verkiezingen - Versie 22/02/2010

Lexicon ABC Verkiezingen - Versie 22/02/2010 Lexicon ABC Verkiezingen - Versie 22/02/2010 A - Apparentering Systeem van zetelverdeling bij een verkiezing volgens hetwelk de kandidatenlijsten de stemmen die zij in de verschillende kieskringen van

Nadere informatie

Mevrouw Mevrouw Mevrouw de Voorzitter, de Gouverneur, de Burgemeester, Mijnheer Mijnheer Mijnheer

Mevrouw Mevrouw Mevrouw de Voorzitter, de Gouverneur, de Burgemeester, Mijnheer Mijnheer Mijnheer 1/39 Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken Algemene Directie Instellingen en Bevolking Dienst Verkiezingen Brussel, 24 maart 2014 - Aan de Dames en Heren Voorzitters van de hoofdbureaus voor de verkiezing

Nadere informatie

Brussel, 4 maart L. COPPENS (02/ ) kieskring- en provinciehoofdbureaus en de collegehoofdbureaus; - Aan de informaticafirma s.

Brussel, 4 maart L. COPPENS (02/ ) kieskring- en provinciehoofdbureaus en de collegehoofdbureaus; - Aan de informaticafirma s. Brussel, 4 maart 2003 FEDERALE OVERHEIDSDIENST BINNENLANDSE ZAKEN Directie-generaal Instellingen en Bevolking Aan het College van Burgemeester en Schepenen Rijksregister Ter informatie: - Aan de Dames

Nadere informatie

Problemen bij de samenstelling van het bureau

Problemen bij de samenstelling van het bureau Gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 Instructies voorzitter van een telbureau G In deze instructies voorzitter komen de volgende onderwerpen aan bod: onderwerp Problemen bij de samenstelling van

Nadere informatie

De digitale inzameling van de verkiezingsresultaten

De digitale inzameling van de verkiezingsresultaten De digitale inzameling van de verkiezingsresultaten 1. Wat is nieuw sedert de vorige verkiezingen? Het bedrijf Stésud staat in voor de organisatorische en technische verwezenlijking van de digitale inzameling,

Nadere informatie

CONTROLE OP DE VERKIEZINGSUITGAVEN EN DE BOEKHOUDING VAN DE POLITIEKE PARTIJEN. Huishoudelijk reglement van de commissie 1

CONTROLE OP DE VERKIEZINGSUITGAVEN EN DE BOEKHOUDING VAN DE POLITIEKE PARTIJEN. Huishoudelijk reglement van de commissie 1 CONTROLE OP DE VERKIEZINGSUITGAVEN EN DE BOEKHOUDING VAN DE POLITIEKE PARTIJEN Huishoudelijk reglement van de commissie 1 TITEL I UITOEFENING VAN DE BEVOEGDHEDEN MET BETREKKING TOT DE CONTROLE OP DE VERKIEZINGSUITGAVEN

Nadere informatie

VERKIEZINGEN VAN HET EUROPEES PARLEMENT, VAN DE KAMER VAN VOLKSVERTEGENWOORDIGERS EN HET VLAAMS PARLEMENT VAN 25 MEI 2014

VERKIEZINGEN VAN HET EUROPEES PARLEMENT, VAN DE KAMER VAN VOLKSVERTEGENWOORDIGERS EN HET VLAAMS PARLEMENT VAN 25 MEI 2014 Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken Algemene Directie Instellingen en Bevolking Dienst Verkiezingen VERKIEZINGEN VAN HET EUROPEES PARLEMENT, VAN DE KAMER VAN VOLKSVERTEGENWOORDIGERS EN HET VLAAMS

Nadere informatie