t Hofje Juni 2013 STICHTING ZORGCOMBINATIE Zomer 2013

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "t Hofje Juni 2013 STICHTING ZORGCOMBINATIE Zomer 2013"

Transcriptie

1 t Hofje STICHTING ZORGCOMBINATIE Juni 2013 Zomer 2013

2 SZMK Juni 2013 Van de bestuurder Het is gebruikelijk dat u hier een tekst van de heer Plessius aantreft. Zoals u wellicht weet is de heer Plessius de afgelopen periode wegens ziekte afwezig geweest. Gelukkig is hij inmiddels weer hersteld en pakt hij langzaam weer een aantal werkzaamheden op. Als zijn waarnemer wil ik uiteraard een bijdrage leveren aan het zomernummer. Ik hoor u denken zomer, hoezo zomer? Dat kan wegens het aanhoudende koude lenteweer alsook de onzekerheid over de ouderenzorg in de komende jaren. In beide opzichten lijkt het wel herfst of winter. Politiek gezien is het nog onrustig in de (ouderen)zorg. Er wordt veel discussie gevoerd op zowel landelijk als gemeentelijk niveau. Er vinden alweer bijstellingen plaats ten opzichte van de situatie van enkele maanden geleden. De duidelijkheid zal pas in september komen. Vanuit Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé zijn wij intensief bezig om te onderzoeken wat te doen in de komende periode. Na de zomer verwachten wij dat in beeld te hebben zodra er ook meer zekerheid is over de uitvoering van de AWBZ en WMO. Wij realiseren ons dat deze onzekerheid met name voor u als cliënten of belangenbehartigers een belastende situatie met zich meebrengt. Dat een grens is bereikt aan de totale kosten van de zorg in Nederland is voor velen wel duidelijk. De keuzes welke daarvoor gemaakt moeten worden zullen niet door ons worden bepaald maar zal zijn politieke proces doorlopen. Vanuit Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé zullen wij ons inzetten om daar waar mogelijk zekerheid te bieden en die zorg en dienstverlening te bieden binnen de kaders die wij daarvoor opgelegd krijgen. M. Duvigneau

3 Voorpret K(r)oningsdag in De Hassinkhof De Hassinkhof was in de week voor Koninginnedag al goed in de oranjestemming! Bewoners mochten allemaal als de koningin op de foto. Met een mooie grote hoed op en allerlei oranje versiersels hebben we met z n allen heel veel plezier gehad! Zie hieronder het resultaat!

4 SZMK Juni 2013 Het Hassinkhof-interview met: Jan Elshof Naam: Jan Elshof Leeftijd: 84 jaar Getrouwd: - Kinderen: - Bijnaam: Ome Jan Hoe lang woon of werk je al in De Hassinkhof? Ongeveer 6 jaar woon ik in De Hassinkhof. Kunt u wat vertellen over uw leven tot nu toe? Ik ben geboren in Losser, bij Glanerbrug, Enschede. Geboren in een gezin met 13 kinderen. Waarvan ik de 10e in de rij was. Ik heb een goede jeugd gehad. Op jonge leeftijd ben ik verhuisd naar Lintvelde. Ik heb op verschillende plekken gewerkt. Twee jaar in Zwolle (bij Grolle), 12 jaar bij Nijenhuis en later bij Wiggemans in Winterswijk, onder andere als vrachtwagenchauffeur. In 1959 ben ik naar Duitsland vertrokken en heb ik daar ook nog 10 jaar gewerkt. Dat was een mooie tijd in mijn leven. Ik ben een keer schutterskoning geweest in Duitsland, dan mocht je zelf een koningin uitzoeken, en een parade afnemen, fijne tijden waren dat! Voetbal is altijd een hobby geweest! Zelf ben ik begonnen met voetbal toen ik 16 jaar was. In 1972 heb ik het damesvoetbal in Beltrum opgericht. 40 Jaar ben ik trouw mee geweest naar alle wedstrijden. Hier heb ik veel plezier aan beleefd! Heeft u hobby s? Het damesvoetbal was een grote hobby! Zingen deed en doe ik nog steeds graag, en ik hou van puzzelen. Ook leg ik graag nog een kaartje. En de vrouwleu voor de gek houden, dat mag ik ook graag doen. Korte reactie op.. Mooiste dag uit uw leven: Het 40 jarig jubileum dat ik had bij het damesvoetbal Vios. Beltrum: Fijn plaatsje! De Hassinkhof: Goed, prima! Beste tv programma: Sport, E-team, motorracen. Beste boek: - Mooiste muziek: muziek van vroeger, Heintje. Wat had u altijd nog willen doen, maar bent u (nog) niet aan toegekomen? Ik had graag willen trouwen, maar hier ben ik niet aan toegekomen. Te druk.. maar hier heb ik geen spijt van.

5 Vrijwilliger Het kost niet zoveel, iemand een glimlach te schenken, of je hand op te steken voor een vriendelijke groet. Zoiets kan opeens de zon laten schijnen in het hart van de mens, die je zomaar ontmoet. Het kost niet zoveel, een hand uit te steken om een ander een beetje behulpzaam te zijn. Een dankbare blik is vaak de beloning, al was de moeite voor u maar slechts klein. Het kost niet zoveel, om je hart te openen voor de mens om je heen in z n vreugd en verdriet. Wees blij dat je zo wat kunt doen voor de ander! Of is die ander je naaste soms niet? Het kost maar weinig, je arm om een schouder, of alleen maar een zachte druk van een hand. t Is vaak voor de ander, of hij even in een klein stukje paradijs is beland. Het kost toch zo weinig, om een ander te geven Iets wat je zelf toch zo heel graag ontvangt. Liefde! Alleen maar door dat weg te schenken krijg je terug, meer dan je verlangt. Oh die vriendelijke glimlach, dat eventjes groeten, die arm om de schouder, de hulp die je bood. Het kost allemaal bij elkaar toch zo weinig, maar in wezen is het ontzaglijk groot.

6 SZMK Juni 2013 Cliëntenraad wzc De Hassinkhof Jaarverslag 2012 Leden van de cliëntenraad Hassinkhof: Dhr. J. Elshof Bewoner wzc Mevr. A.H.A. Kooyers Bewoner wzc Dhr. F. Zieverink Bewoner wzc (t/m juni) Mevr. A. Remmelink Bewoner wzc (febr. t/m juli) Mevr. J. Doornink Bewoner wzc (vanaf sept.) Mevr. I. te Vogt Contactpersoon Mevr. L. Reuvekamp Familie bewoner Dhr. W. Bennink Familie bewoner De cliëntenraad wordt ondersteund door ondersteuner mevr. T. Storteboom en secretaresse mevr. I. Oonk van het Bureau Ondersteuning Cliëntenraden (B.O.C.). Wat doet de cliëntenraad? Zij behartigt de gemeenschappelijke belangen van mensen die op de zorg van de Hassinkhof zijn aangewezen. De raad overlegt daarover met de directie en denkt mee over onderwerpen die voor u van belang zijn. Zij heeft daartoe een aantal bevoegdheden: adviesrecht, verzwaard adviesrecht, recht op informatie en recht van voordracht van een bestuurslid. Hoe ziet een vergadering er uit? Eerst is er een overlegvergadering met de leden en de medewerkers Bureau Ondersteuning Cliëntenraad. Dit duurt ongeveer een uur. Aansluitend is er een overlegvergadering met mevr. M.M.J. Bovens, sectorhoofd WzA/B. Verder zijn er locatiebezoeken van dhr. Plessius (voorzitter Raad van Bestuur) en inspectiebezoeken van de intern inspecteur ouderenzorg, dhr. Osinga. Deze bezoeken vinden twee maal per jaar plaats. Januari 2012 Per januari is mevr. M. Bovens het nieuwe sectorhoofd geworden voor Beltrum. Zij heeft deze functie overgenomen van mevr. J. Schenk, die haar werkzaamheden gaat afbouwen. De receptiebel werkt nog steeds niet. Bezoekers blijven in de hal zoeken naar personeel. Tijdens het middageten vertonen een aantal bewoners storend gedrag, meer toezicht is wenselijk of zelfs noodzakelijk. De koffie moet door bezoekers betaald worden, dit moet duidelijker aangegeven worden en door vrijwilligsters en personeel bekend worden gemaakt. Het mee eten door familie met Kerst is wel een mogelijkheid, maar moet beter kenbaar gemaakt worden. Februari 2012 Mevr. A. Remmelink heeft zich als toehoorder aangemeld in de cliëntenraad als bewoner van de Hassinkhof. Er is gekeken naar de hoge voedingskosten en zijn tot de conclusie gekomen dat 1 soort soep en bouillon voldoende is i.p.v. 2 soorten soep. De waskosten zijn in het gehele land aan de orde. Voorstel hier in de Hassinkhof, om de bovenkleding in het huis te laten doen, dus laten zoals het was. Onkosten hiervoor zijn 37,50 per de maand. Het platgoed wordt door de stichting verzorgd.

7 Maart 2012 Mevr. Veerbeek, hoofd zorg van de Hassinkhof, is weinig aanwezig in de Hassinkhof, volgens de cliënten. Er wordt gekeken naar een oplossing, zodat bewoners kunnen zien wanneer zij aanwezig is. Nieuwbouw op een andere locatie vergt veel tijd van haar. Communicatie omtrent overplaatsing naar verpleeghuis laat te wensen over. April 2012 Er is een besluitenlijst gekomen omtrent het mee eten van de vrijwillig(st)ers en personeel. Dit kan tegen betaling. Als huisarts ingeschakeld wordt, blijkt deze niet te overleggen met de zorg en eerste contactpersoon. Dit wordt behandeld. Mei 2012 Voor de receptiebel wordt een offerte aangevraagd. Er is nieuwe vloerbedekking gekomen in de gangen en het trappenhuis. De cliëntenraad had medezeggenschap in de kleur, dit is oranje geworden, passend bij het bestaande. Wij hebben wel vraagtekens over de manier van het leggen van de vloerbedekking, met name de vele dwarsnaden. Dhr. Zieverink geeft aan te willen stoppen in de cliëntenraad dit i.v.m. zijn gezondheid. Augustus 2012 Mevr. Remmelink is overleden. De vloerbedekking, waar naden problemen gaven, is volgens mevr. Bovens opgelost, maar wij zien wel terdege de nadelen van zoveel naden over het geheel. De budgetrapportage geeft over het eerste kwartaal een goed resultaat. September 2012 Mevr. J. Doornink, bewoonster van de Hassinkhof, is vandaag voor het eerst als toehoorder aanwezig. Er zijn problemen met de lift, doet het wel weer, maar geeft erg schokkende stops. Oorzaak veroudering? Voor de regiotaxi is het adres niet duidelijk zichtbaar, nummer aan de weg aan het lage muurtje vraagt om verandering. Oktober 2012 De themamiddag, was een groot succes. We hadden Kaasboerderij Weenink uitgenodigd en zij lieten een dia zien: Van melk tot kaas en er was een quiz waarbij allerlei soorten kaas moesten worden geproefd en geraden. Over het Kulturhus voor Beltrum uitleg gehad, omtrent samenwerking met jongerenwerk S.J.B., door Sander Esselink en Sandra Veerbeek, hoe hier in de toekomst een samenwerking tot stand kan komen. Dit door verbouwing in de Hassinkhof. November 2012 Er zijn klachten over de verwarming, het wordt niet warm genoeg. Er zijn bij enkele bewoners bijverwarmingen geplaatst. Groot onderhoud zal na de winter plaatsvinden. De lift werkt nog steeds niet naar behoren, bewoners geven aan bang te zijn in de lift. December 2012 Dhr. Bennink gaat de cliëntenraad verlaten. Het mee eten voor familie tijdens de Kerst wordt opnieuw onder de aandacht gebracht. Cliëntenraad Hassinkhof April 2013

8 Raadsel 1. Wat betekent het volgende gezegde: Een zwaluw maakt de lente niet? A. Eén meevaller wil nog niet zeggen dat alles goed afloopt. B. Je moet minstens met twee zijn om te kunnen samenwerken. C. Zowel planten als dieren kondigen de lente aan. 2. Wat is de juiste benaming voor het meiklokje? A. Krokus B. Lelietje van dalen C. Narcis 3. Op 21 maart? A. is het de kortste nacht. B. is het de langste nacht. C. zijn de dag en de nacht even lang. 4. Welke maand wordt ook wel bloeimaand genoemd? A. maart B. april C. mei 5. Welke maand wordt ook wel de grasmaand genoemd? A. maart B. april C. mei 6. Waar komt de naam voor de maand maart vandaan? A. van de Romeinse god Mars B. van de Germaanse naam Martinus C. wordt genoemd naar de planeet Mars 7. Hoe worden de knoppen van de wilg genoemd? A. knotjes B. knapjes C. katjes De juiste antwoorden 1a/2b/3c/4c/5b/6a/7c

9 SZMK Juni 2013 Een gesprek met Wouter Ribbers, voorzitter van de Raad van Toezicht Ik wil maatschappelijk een steentje bijdragen Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé heeft een Raad van Toezicht. Een raad die toezicht houdt op het reilen en zeilen van de stichting. Prachtig, maar wat doet zo n raad precies? En waarom neem je zitting in zo n raad? Voorzitter Wouter Ribbers wil daar wel over vertellen. Het is moeilijk om een gaatje te vinden in zijn overvolle agenda, maar het lukt. Óp naar zijn advocatenkantoor in Doetinchem. We praten over zijn eigen achtergrond, drijfveren en natuurlijk over de functie van de raad. Een open gesprek met een man die de vragen weloverwogen beantwoordt. Wouter Ribbers (55) woont in het werkgebied van Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé, namelijk in Lichtenvoorde. Hij is ook in de Achterhoek geboren en getogen. Ribbers: Ik kom uit Beltrum. Mijn ouders hadden daar een kruidenierswinkel. Ik was een nakomertje, mijn twee broers zijn meer dan tien jaar ouder. Toen ik vijf jaar was overleed mijn vader. Mijn moeder en twee broers zetten de zaak voort. Toen ik ouder werd, werkte ik mee. Dat was vanzelfsprekend. Later ook gewoon nodig om een bijdrage te leveren aan mijn studiekosten.

10 Welke rol heb je? Als katholieke jongen ging hij naar kostschool. Vanaf zijn twaalfde jaar in Azelo (Twente), later in Nijmegen. Wat dat voor hem heeft betekend? Het was zondermeer vormend. Je leert er discipline. En je krijgt veel zicht op groepsprocessen. Je leeft constant in een groep en wordt ook als zodanig aangesproken. Dan krijg je al snel oog voor de rol die iemand in de groep heeft. Wie is bijvoorbeeld de leider, wie zijn meelopers? Ook je eigen rol is van belang. Het is bij mij een soort tweede natuur geworden om daarop te letten. Dat is heel nuttig. Tegelijk was kostschool ook zwaar. Je moet je maar zien te handhaven. Snel handelen Na kostschool ging Wouter Ribbers rechten studeren. Dat leek mij een brede en leuke studie. Wat mij trok was het bedrijfsleven, iets in het management. Maar toen ik begin jaren tachtig klaar was, was daar helemaal geen werk. Ook toen was het crisis. Ik belandde in de advocatuur, op een kantoor dat met name juridisch advies geeft aan ondernemers. Dat beviel goed en daar werk ik nog. Na diverse fusies is het een groot kantoor, met vestigingen in Doetinchem, Deventer en Enschede. Wouter Ribbers is er medebestuurder. Zelf is hij gespecialiseerd in arbeidsrecht. Dat gaat om zaken als reorganisaties en individuele ontslagen. Ribbers: Het is een gebied waar je snel moet handelen. Er is doorgaans weinig weeg-tijd. Ik kan meestal niet tegen een klant zeggen: Ik bel u over een paar dagen wel terug. Ik denk er nog even over. Dan moet er allang iets beslist zijn. Het is een zakelijke markt, maar zeker niet emotieloos. Het gaat om werk, bestaanszekerheid. Dat raakt mensen. Pluis en niet-pluis Nu naar de Raad van Toezicht. Waar houdt deze raad precies toezicht op? Ribbers: Op de Raad van Bestuur. Voorzitter Dick Plessius en vicevoorzitter Marcel Duvigneau hebben daar zitting in. De Raad van Toezicht bestuurt dus niet zelf. Dat is nog wel een kunst, want voor je het weet zit je op de stoel van de bestuurder. Het vraagt betrokkenheid én afstand. Onze raad bestaat uit zeven mensen. We hebben verschillende achtergronden: bestuurlijk, politiek, financieel, juridisch en medisch. Als raad moet je goed geïnformeerd zijn over de belangrijkste zaken die spelen. Het gaat uiteraard om hoofdlijnen. Wij blijven op de hoogte door jaarcijfers en nieuwsbrieven, maar ook door gesprekken met de bedrijfsarts, ondernemingsraad, cliëntenraad, het managementteam en de intern inspecteur. Verder zetten we als raadsleden ook onze voelhorens uit in onze omgeving. Dat kan nieuws uit de krant zijn maar ook via een verjaardagsvisite. Je vangt signalen op over de stichting en denkt steeds: is dit pluis of niet-pluis? Een voorbeeld waar we over meedenken. De nieuwbouw op de locaties is duurzame bouw. Dat betekent dat de appartementen in de toekomst ook voor andere bestemmingen geschikt zijn. Dat heeft extra geld gekost. Op dat moment geef je het geld niet uit aan bijvoorbeeld extra handen aan het bed. Dat is een afweging. De kwaliteit van de zorg bleek goed genoeg. Dan kan het. En voor de lange termijn is het, financieel gezien, beter.

11 SZMK Juni 2013 Leuk om te doen Wouter Ribbers werkt graag voor de stichting: Het is een prettige organisatie, financieel solide en vernieuwend. Ik zie een hoge mate van professionaliteit. De verhouding met de Raad van Bestuur is goed, we worden goed geïnformeerd. We spiegelen elkaar ook. Binnen onze eigen Raad van Toezicht is het trouwens evenmin oude-jongens-krentenbrood. Ik vind het ook leuk om iets binnen de ouderenzorg te doen. Het is een sociale instelling, echt anders dan de zakelijke wereld waarin ik werk. Hoeveel tijd het vraagt? (denkt even na). Ik schat zo n uur per jaar. Nee, we krijgen geen honorering, alleen een onkostenvergoeding. En één keer per twee jaar een korte stedentrip. Het is mijn bijdrage aan de maatschappij. Iemand anders loopt met een collectebus, ik doe dit. Het verbreedt mijn blik en verrijkt mij. Dat geldt ook voor andere nevenfuncties die ik heb. Ik zit bijvoorbeeld in het bestuur van Stichting Lindenarboretum (een bomenpark) en ben juridisch adviseur van een volleybalvereniging. Dat zijn weer heel andere werelden. Tot slot vraag ik Ribbers naar zijn gedrevenheid. Hij houdt toch aardig wat ballen in de lucht. Met mijn nevenfuncties draag ik bij aan de samenleving. Noem het loyaliteit. Ik streef geen heel hoge doelen na. Het gaat mij om een soort innerlijke tevredenheid. Deze tevredenheid illustreert Ribbers zelf als hij vertelt over zijn passie voor dressuur. Twee keer per week rijd ik paard. Bij dressuur is het de kunst dat je paard in ontspannen toestand doet wat jij aangeeft. Kijk, een paard is natuurlijk sterker. Je moet het dus voor elkaar zien te krijgen dat het paard voor jou wil werken. Dat is een uitdaging en daarin raak ik nooit uitgeleerd. En als ik dan een stapje verder kom, ja, dat is een kick. J. Aartsen (freelance journalist)

12 SZMK Juni 2013

Op de Hoogte. Juni 2013 STICHTING ZORGCOMBINATIE. Zomer 2013

Op de Hoogte. Juni 2013 STICHTING ZORGCOMBINATIE. Zomer 2013 Op de Hoogte STICHTING ZORGCOMBINATIE Juni 2013 Zomer 2013 SZMK Juni 2013 Van de bestuurder Het is gebruikelijk dat u hier een tekst van de heer Plessius aantreft. Zoals u wellicht weet is de heer Plessius

Nadere informatie

Beth Santenkraam. Juni 2013 STICHTING ZORGCOMBINATIE. Zomer 2013

Beth Santenkraam. Juni 2013 STICHTING ZORGCOMBINATIE. Zomer 2013 Beth Santenkraam STICHTING ZORGCOMBINATIE Juni 2013 Zomer 2013 SZMK Juni 2013 Van de bestuurder Het is gebruikelijk dat u hier een tekst van de heer Plessius aantreft. Zoals u wellicht weet is de heer

Nadere informatie

Jaarverslag 2012. Cliëntenraad. Thuiszorg. Marga Klompé

Jaarverslag 2012. Cliëntenraad. Thuiszorg. Marga Klompé Jaarverslag 2012 Cliëntenraad Thuiszorg Marga Klompé Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé Voorwoord van de Cliëntenraad Beste mensen, Het jaar 2012 is weer voorbij en dan is het weer tijd om even terug

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

Gewoon meedoen! www.estinea.nl

Gewoon meedoen! www.estinea.nl Gewoon meedoen! Hoe wil jij meedoen? Dat vragen we aan iedereen die bij Estinea komt voor ondersteuning bij wonen, werken of leren. Meedoen in de samenleving - op je eigen niveau en je eigen manier - levert

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Gevaarlijke liefde. Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Ik geloof dat hij Ramon heet!

Gevaarlijke liefde. Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Ik geloof dat hij Ramon heet! Gevaarlijke liefde Gevaarlijke liefde In de pauze Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Als je verliefd wordt ben je in de wolken. Tegelijk voel je je

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF Het nieuwe Koningin Wilhelmina

NIEUWSBRIEF Het nieuwe Koningin Wilhelmina NIEUWSBRIEF Het nieuwe Koningin Wilhelmina 1 In dit nummer 2. De gemeente laat weten 2. Veilig en weer goed zicht 3. Pendelbus is succes 3. Interne verhuizing loopt goed 4. Mevr. Reijneke over haar interne

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Copyright Beertje Anders

Copyright Beertje Anders Copyright Beertje Anders Beren hebben allerlei gevoelens. Kun jij zien hoe Beertje Anders zich nu voelt? Blij. Ik ben blij als ik jarig ben, als ik spelen mag met Beertje Bruin, als ik met de andere beren

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

De bruiloft van Simson

De bruiloft van Simson De bruiloft van Simson Weet je nog waar de vertelling de vorige keer over ging? Over Simson, de nazireeër. Wat is een nazireeër? Een nazireeër is een bijzondere knecht van God. Een nazireeër mag zijn haar

Nadere informatie

Ik besloot te verder te gaan en de zeven stappen naar het geluk eerst helemaal af te maken. We hadden al:

Ik besloot te verder te gaan en de zeven stappen naar het geluk eerst helemaal af te maken. We hadden al: Niet meer overgeven Vaak is de eerste zin die de klant uitspreekt een aanwijzing voor de hulpvraag. Paula zat nog maar net toen ze zei: ik ben bang om over te geven. Voor deze angst is een mooie naam:

Nadere informatie

Gemeenteviering rond Jesaja 9:5b

Gemeenteviering rond Jesaja 9:5b Gemeenteviering rond Jesaja 9:5b 1 Verkondiging Enkele kinderen vragen in de kerk: waarom vieren we kerst? En wat betekent het voor u? Reactie op de antwoorden Ja, waarom vieren we kerst? En wat betekent

Nadere informatie

HC zd. 42 nr. 31. dia 1

HC zd. 42 nr. 31. dia 1 HC zd. 42 nr. 31 weinig mensen zullen zeggen dat ze leven voor het geld geld maakt niet gelukkig toch zeggen we er graag achteraan: wel handig als je het hebt want waar leef ik voor? een christen mag zeggen:

Nadere informatie

Noach bouwt een ark Genesis 6-8

Noach bouwt een ark Genesis 6-8 2 Noach bouwt een ark Genesis 6-8 Het is niet fijn meer op de aarde. De mensen maken ruzie, ze vechten en ze zijn God vergeten. Maar er is één man die anders is. Dat is Noach. Op een dag praat God met

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Johan Vosbergen Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Johan Vosbergen... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Johan,

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang!

Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang! Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang! Liturgie Zingen: -Opwekking 654 Dank U voor deze nieuwe dag -Zoek eerst het Koninkrijk van God -Weet je waar het hemels koninkrijk op lijkt (Elly en

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé. Oost Gelre. Lochem. Berkeland. Thuiszorg Marga Klompé

Jaarverslag Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé. Oost Gelre. Lochem. Berkeland. Thuiszorg Marga Klompé Jaarverslag 2016 Oost Gelre Berkeland Lochem Thuiszorg Marga Klompé Aalten Winterswijk Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé JAARVERSLAG 2016 CR THUISZORG MARGA KLOMPE. Voorwoord van de Cliëntenraad Beste

Nadere informatie

Liturgie Jeugddienst Nijbroek in samenwerking met de jeugddienstcommissie van Terwolde 19 oktober 2014. Selfie? Ie-self!

Liturgie Jeugddienst Nijbroek in samenwerking met de jeugddienstcommissie van Terwolde 19 oktober 2014. Selfie? Ie-self! Liturgie Jeugddienst Nijbroek in samenwerking met de jeugddienstcommissie van Terwolde 19 oktober 2014 Selfie? Ie-self! Voorganger: Dhr. G.J. Heinen Muzikale medewerking: koor van Groot Schuylenburg uit

Nadere informatie

Openingsgebeden INHOUD

Openingsgebeden INHOUD Openingsgebeden De schuldbelijdenis herzien Openingsgebeden algemeen Openingsgebeden voor kinderen Openingsgebeden voor jongeren INHOUD De schuldbelijdenis herzien De schuldbelijdenis heeft in de openingsritus

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

5 manieren om je eigen pad te bewandelen

5 manieren om je eigen pad te bewandelen 5 manieren om je eigen pad te bewandelen Hierbij het nieuwe artikel met als onderwerp: 5 manieren om je eigen pad te bewandelen. Het is geschreven door wandelcoach Tineke Franssen. Tineke wandelt al een

Nadere informatie

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Boekje over de kerk voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Over dit boekje Wij hebben op catechisatie wat geleerd over de kerk. Daar willen we je wat over vertellen.

Nadere informatie

Beertje Bruin zegt dan: Ik heb van moeder Beer gehoord dat je erg verdrietig

Beertje Bruin zegt dan: Ik heb van moeder Beer gehoord dat je erg verdrietig Beertje Anders zit stil in een hoekje als Beertje Bruin langskomt. Beertje Bruin zegt dan: Ik heb van moeder Beer gehoord dat je erg verdrietig bent. Kan ik je helpen, want ik ben je vriend en vrienden

Nadere informatie

Lesbrief 14. Naar personeelszaken.

Lesbrief 14. Naar personeelszaken. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 14. Naar personeelszaken. Wat leert u in deze les? Wanneer u zeggen en wanneer jij zeggen. Je mening geven en naar een mening vragen. De voltooide tijd gebruiken.

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

Een goed leven voor.

Een goed leven voor. Een goed leven voor. Juultje Holla - Perspectief - maart 2013 Als onderdeel van het ZonMW project Zeggenschap en Inclusie Met dank aan Rob, die mij hierbij enorm geholpen heeft. Een goed leven voor. Een

Nadere informatie

U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen.

U leert in deze les toestemming vragen. Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. TOESTEMMING VRAGEN les 1 spreken inleiding en doel U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. Bij toestemming vragen is het belangrijk dat je het op een

Nadere informatie

Lees Zoek op Om over na te denken

Lees Zoek op Om over na te denken Welkom bij de Online Bijbelcursus van Praise De bijbelcursus is wat voor jou als je: 1. Als je wilt weten wat christenen geloven. 2. Als je meer wilt begrijpen van de bijbel. 3. Als je wilt groeien in

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou.

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou. JUST BE YOU.NL Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen Marian Palsgraaf - www.justbeyou.nl Het mooiste wat je kunt worden is jezelf. Mijn passie is mensen te helpen

Nadere informatie

Eerste week vd advent

Eerste week vd advent Advent vieren en beleven derde graad Eerste week vd advent De adventskrans staat centraal. Er speelt zachte muziek. De kinderen nemen bij het binnenkomen een sparrentakje uit de mand en leggen dit rond

Nadere informatie

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Het onze Vader. Naam:

Het onze Vader. Naam: Het onze Vader Naam: Onze Vader Onze Vader, Die in de hemelen zijt. Uw Naam worde geheiligd. Uw Koninkrijk kome. Uw wil geschiede, zoals in de hemel zo ook op de aarde. Geef ons heden ons dagelijks brood.

Nadere informatie

'Vrede voor jou, hierheen gekomen' (Geroepen om te zingen, nr. 15) 'Hij kent je bij je naam'. (internet) http://www.youtube.com/watch?

'Vrede voor jou, hierheen gekomen' (Geroepen om te zingen, nr. 15) 'Hij kent je bij je naam'. (internet) http://www.youtube.com/watch? Liturgie Jongerenviering op 10 juni 2012 Protestantse Kerk in Wehl Welkom Anneke We begroeten elkaar met het zingen van: 'Vrede voor jou, hierheen gekomen' (Geroepen om te zingen, nr. 15) Thema van de

Nadere informatie

Wat is er in uw situatie veranderd dat u juist nu naar het loket komt?

Wat is er in uw situatie veranderd dat u juist nu naar het loket komt? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 9. Startvraag A B C D E F G H Start van het proces: Klant komt in het loket Startvraag Waar kan ik u mee helpen? Antwoord van de klant De klant vertelt zijn verhaal in zijn eigen

Nadere informatie

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen www.edusom.nl Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen Het is belangrijk om veel woorden te leren. In deze extra les vindt u extra woorden bij de Opstartlessen 1 t/m 5. Kijk ook eens naar

Nadere informatie

Er was eens een heel groot bos. Met bomen en bloemen. En heel veel verschillende dieren. Aan de rand van dat bos woonde, in een grot, een draakje. Dat draakje had de mooiste grot van iedereen. Lekker vochtig

Nadere informatie

Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer. Introductiefase: 2. Vraag: "Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent?"

Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer. Introductiefase: 2. Vraag: Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent? Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer "Welkom:..." Introductiefase: 1. "We gaan vandaag proberen te voorspellen." 2. Vraag: "Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent?" 3. Discussie:...

Nadere informatie

Y-choice. Luister naar De keuzes die je maakt van Van Dik Hout. Het nummer staat op de CD Het beste van 1994-2001. De songtekst vind je in bijlage 1.

Y-choice. Luister naar De keuzes die je maakt van Van Dik Hout. Het nummer staat op de CD Het beste van 1994-2001. De songtekst vind je in bijlage 1. Kiezen Opwarmertje Een eigen keuze (Naar: Kiezels 10 e jaargang, nr. 5) Laat één jongere beginnen met het noemen van een drietal belangrijke zaken uit zijn leven, bijvoorbeeld iemand kiest scooter, voetbal

Nadere informatie

De twee zaken waarover je in dit boek kunt lezen, zijn de meest vreemde zaken die Sherlock Holmes ooit heeft opgelost.

De twee zaken waarover je in dit boek kunt lezen, zijn de meest vreemde zaken die Sherlock Holmes ooit heeft opgelost. Sherlock Holmes was een beroemde Engelse privédetective. Hij heeft niet echt bestaan. Maar de schrijver Arthur Conan Doyle kon zo goed schrijven, dat veel mensen dachten dat hij wél echt bestond. Sherlock

Nadere informatie

Almelo, 8 juli 2015. En dat is niet zo makkelijk voor iedereen want de meeste kinderen zijn gewend aan school, vrienden, azc, enz, enz.

Almelo, 8 juli 2015. En dat is niet zo makkelijk voor iedereen want de meeste kinderen zijn gewend aan school, vrienden, azc, enz, enz. Almelo, 8 juli 2015 Onderwerp: Moeilijk verhuizen! Beste heer/mevrouw Ik ben (...) Ik ben 14 jaar oud. Ik woon met mijn ouders en mijn 2 kleine broertjes in azc Almelo. In deze vakantie moeten er ongeveer

Nadere informatie

Voorstelling Onafhankelijk Leven vzw

Voorstelling Onafhankelijk Leven vzw Voorstelling Onafhankelijk Leven vzw Waarvoor staat Onafhankelijk Leven vzw? 1. Visie Onafhankelijk Leven vzw gaat met volle kracht voor een samenleving waar alle personen met beperking controle hebben

Nadere informatie

Kom erbij Tekst: Ron Schröder & Marianne Busser Muziek: Marcel & Lydia Zimmer 2013 Celmar Music / Schröder & Busser

Kom erbij Tekst: Ron Schröder & Marianne Busser Muziek: Marcel & Lydia Zimmer 2013 Celmar Music / Schröder & Busser Kom erbij Kom erbij, want ik wil je iets vertellen, het is heel bijzonder, dus luister allemaal. Ik ken honderdduizend prachtige verhalen, maar dit is echt het mooiste van allemaal. Het gaat over twee

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons

Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons Dankdag voor gewas en arbeid Liturgie Voorzang LB 448,1.3.4 Stil gebed Votum Groet Zingen: Gez 146,1.2 Gebed Lezen: Johannes 6,1-15 Zingen: Ps

Nadere informatie

Werkstuk wizard Hulpvragen

Werkstuk wizard Hulpvragen Hulpvragen Hulpvragen dieren Waarnemen Hoe ziet het dier eruit? Hoe beweegt het dier? Welke geluiden maakt het dier? Hoe voelt het dier aan? Hoe reageert het dier op je? Hoe neemt het dier waar? Leven

Nadere informatie

Wijs Worden. werkboek. deel 1 DAMON

Wijs Worden. werkboek. deel 1 DAMON Wijs Worden werkboek deel 1 DAMON WW wb deel 1 mei2009.indd 1 5/25/09 10:33:45 AM Hoofdstuk 1 Over wat echt belangrijk is Paragraaf 1 Inleiding Opdracht 1, p.8 Hieronder staan twaalf standpunten over wat

Nadere informatie

mijn agenda tweede graad naam: klas: nr.:

mijn agenda tweede graad naam: klas: nr.: naam: mijn agenda klas: nr.: tweede graad Dit ben ik Ik ben Mijn adres is Ik ben geboren op / / Tel./gsm: E-mail: Mijn mama/papa is Tel./gsm: E-mail: Mijn mama/papa is Tel./gsm: E-mail: Mijn tweede adres

Nadere informatie

Geboortegedichtjes. Wie zegt dat er geen wonderen gebeuren. En ook nog nooit gebeurd zijn bovendien. Die moet beslist met eigen ogen

Geboortegedichtjes. Wie zegt dat er geen wonderen gebeuren. En ook nog nooit gebeurd zijn bovendien. Die moet beslist met eigen ogen Geboortegedichtjes Wie zegt dat er geen wonderen gebeuren En ook nog nooit gebeurd zijn bovendien Die moet beslist met eigen ogen Dit schitterende wonder komen zien We hebben ze geteld Je armpjes en je

Nadere informatie

Waar een wil is, is een Weg!

Waar een wil is, is een Weg! 5 tips om moeiteloos voor jezelf te kiezen en een stap te zetten. Waar een wil is, is een Weg! - Lifecoach http://www.facebook.com/arlettevanslifecoach 0 Je bent een ondernemende 40+ vrouw die vooral gericht

Nadere informatie

De eerste liefde van God

De eerste liefde van God De eerste liefde van God Trouwpreek over 1 Johannes 3:16 (ds. Jos Douma) gehouden in de trouwdienst van Jeroen en Marjoke Wij hebben Gods liefde, die in ons is, leren kennen en vertrouwen daarop. God is

Nadere informatie

Er is toch niemand die jou aardig vindt. SUKKEL.

Er is toch niemand die jou aardig vindt. SUKKEL. Liefde Ik laat je nooit in de steek. Ik zal je helpen. Jij bent mijn beste vriendin. Het mooiste wat ik heb, geef ik aan jou. Ik ben verliefd... Ik heb alles voor je over. IK HOU VAN JOU! Ik bid voor je.

Nadere informatie

Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie.

Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie. Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie. De cliënt krijgt een groot vel papier en kleurkrijt. De opdracht is: Teken je gezin van herkomst rond de etenstafel. Een werkvorm

Nadere informatie

Vertel de kinderen, of praat met hen over het verschil tussen film, tv kijken of naar het theater gaan.

Vertel de kinderen, of praat met hen over het verschil tussen film, tv kijken of naar het theater gaan. LESBRIEF Binnenkort gaan jullie met jullie groep naar de voorstelling Biggels en Tuiten Hieronder een aantal tips over hoe je de groep goed kan voorbereiden op de voorstelling. VOOR DE VOORSTELLING Vertel

Nadere informatie

Tevredenheidsonderzoek 2015

Tevredenheidsonderzoek 2015 Tevredenheidsonderzoek 2015 Verstuurd: september 2015 Verstuurd aan 21 personen Deelnemers 21 Respons percentage 100% Hoe lang krijgt uw dierbare al zorg van de Polder Résidence? 21 21 0 Number Date Text

Nadere informatie

ProJOP. jeugdwerk VPKB. 40 Days. stilstaan in de 40 dagentijd

ProJOP. jeugdwerk VPKB. 40 Days. stilstaan in de 40 dagentijd ProJOP jeugdwerk VPKB 40 Days stilstaan in de 40 dagentijd Hey! Voor je ligt 40 Days. De veertigdagentijd is de periode waarin we uitkijken naar Pasen, het feest van Jezus opstanding. Onderweg lezen we

Nadere informatie

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Info Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Inhoud INHOUD 1. Waar gaat het over 3 2. Aanraken 4 3. Hoe noem jij dat? 5 4. Baas over

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 3 April 2014 Van de redactie Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een bericht naar: Cliëntzeggenschap,

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen.

Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen. Een klein gesprekje met God Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen. God lachte breed. Dat is waar!, zei God. Jij bent ook het licht.

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGE 1 A4 BLADEN THEMA S BIJLAGE 2 DOMINO EMOTIES BIJLAGE 3 MATCHING OEFENING GEVOELENS BIJLAGE 4 VRAGENLIJST FILM BIJLAGE 5 VRAGENSTROOKJES HOEKENWERK BIJLAGE 6 ANTWOORDENBLAD

Nadere informatie

Dé 14 fundamentele stappen naar geluk

Dé 14 fundamentele stappen naar geluk Dé 14 fundamentele stappen naar geluk Van de Amerikaanse psycholoog Michael W. Fordyce 1. Wees actief en ondernemend. Gelukkige mensen halen meer uit het leven omdat ze er meer in stoppen. Blijf niet op

Nadere informatie

Lesmateriaal bij de voorstelling: Zwemmen Zonder Mouwen

Lesmateriaal bij de voorstelling: Zwemmen Zonder Mouwen Lesmateriaal bij de voorstelling: Zwemmen Zonder Mouwen Beste docent, Binnenkort gaat u met uw klas naar de voorstelling Zwemmen Zonder Mouwen; een muzikale 8+ voorstelling die zich afspeelt in en rondom

Nadere informatie

Johannes 14:1-3 en 28 - Hemelvaart: op weg naar thuis

Johannes 14:1-3 en 28 - Hemelvaart: op weg naar thuis Johannes 14:1-3 en 28 - Hemelvaart: op weg naar thuis Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd 53 9 Vader Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd heeft. P Ik begin steeds beter te begrijpen dat het heel bijzonder is dat ik een kind van God, mijn

Nadere informatie

Dit boekje is van... Mijn naam is: Mijn gezinsvoogd heet: Het telefoonnummer van de gezinsvoogd is:

Dit boekje is van... Mijn naam is: Mijn gezinsvoogd heet: Het telefoonnummer van de gezinsvoogd is: Dit boekje is van... Mijn naam is: Mijn gezinsvoogd heet: Het telefoonnummer van de gezinsvoogd is: Mijn gezinsvoogd werkt bij de William Schrikker Jeugdbescherming. Wat een toestand, zeg! Wat gebeurt

Nadere informatie

Het keukentafelgesprek

Het keukentafelgesprek Het keukentafelgesprek Informatie over het keukentafelgesprek Waarom een keukentafelgesprek? De Wmo heeft andere uitgangspunten dan de AWBZ. De AWBZ kent een recht op zorg. Er zijn landelijke richtlijnen

Nadere informatie

2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus. Amen

2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus. Amen Liturgie Emmen, 13 september 2015 (buitendienst) Thema: samen onderweg (startzondag) 1. Votum 2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus. Amen 3. Zingen: Sela: breng

Nadere informatie

Vanjezelfhouden.nl 1

Vanjezelfhouden.nl 1 1 Kan jij van jezelf houden? Dit ontwerp komt eigenlijk altijd weer ter sprake. Ik verbaas mij erover hoeveel mensen er zijn die dit lastig vinden om te implementeren in hun leven. Veel mensen willen graag

Nadere informatie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Ervaringen, belevenissen, vragen in woorden gevangen om die woorden weer vrij te laten in nieuwe ervaringen, belevenissen, vragen. Marcel Zagers www.meerstemmig.nl

Nadere informatie

34Vraaggericht werken

34Vraaggericht werken DC 34Vraaggericht werken 1Inleiding Vraag jij aan een cliënt wat zijn wensen en behoeften zijn of weet jij wat het beste is voor de cliënt? Denk jij dat je cliënt zelf weet wat goed voor hem is en daarover

Nadere informatie

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 6 Zacheüs (1) Het is erg druk in de stad vandaag. Iedereen loopt op straat. Zacheüs wurmt zich

Nadere informatie

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële uitingen. Als startend ondernemer is alles nieuw. De boekhouding,

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection

Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection 1 Beste docent, Binnenkort gaat u samen met uw klas naar de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection. Deze lesbrief

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Ik weet niet of het u is opgevallen, maar het trof mij dat de lezingen van vandaag vol tegenstellingen zitten: het begint al bij Jesaja 41: mensen zijn

Nadere informatie

narratieve zorg Elder empowering the elderly

narratieve zorg Elder empowering the elderly narratieve zorg Elder empowering the elderly huisbezoek 1: KENNISMAKING - 2 - KENNISMAKING - huisbezoek 1- a kennismaking huisbezoek 1: KENNISMAKING a vertrouwelijkheid individueel in teamverband naar

Nadere informatie

Netwerk Ouderenzorg Regio Noord

Netwerk Ouderenzorg Regio Noord Netwerk Ouderenzorg Regio Noord Vragenlijst Behoefte als kompas, de oudere aan het roer Deze vragenlijst bestaat vragen naar uw algemene situatie, lichamelijke en geestelijke gezondheid, omgang met gezondheid

Nadere informatie

VERLIEZEN: De waarde van geven in een wereld van ontvangen

VERLIEZEN: De waarde van geven in een wereld van ontvangen VERLIEZEN: De waarde van geven in een wereld van ontvangen Wees niet bang, al vormen jullie maar een klein groepje. Want jullie Vader is zo goed geweest Zijn koninkrijk voor je open te stellen. Verkoop

Nadere informatie

E-PAPER. Drie praktische tips om je werk als apothekersassistent(e) leuker te maken!

E-PAPER. Drie praktische tips om je werk als apothekersassistent(e) leuker te maken! Dé expert in praktische apotheektrainingen E-PAPER Drie praktische tips om je werk als apothekersassistent(e) leuker te maken! 1 Inhoudsopgave De cliënt en ik 3 Weet jij nog waarom je in de apotheek wilde

Nadere informatie

Gezond thema: DE HUISARTS

Gezond thema: DE HUISARTS Gezond thema: DE HUISARTS 1. Wat gaan we doen? Praten over de huisarts en wat de huisarts doet. Nieuwe woorden leren over de huisarts. Het gesprek met de huisarts oefenen. 2. Wat vind ik van? Als je een-op-een

Nadere informatie

Februari, de maand van Valentijnsdag. Daarom deze maand een lief bericht van de leerlingen van groep 6

Februari, de maand van Valentijnsdag. Daarom deze maand een lief bericht van de leerlingen van groep 6 Februari, de maand van Valentijnsdag. Daarom deze maand een lief bericht van de leerlingen van groep 6 Mama Een roos is roze viooltjes zijn blauw maar het allerliefst Hou ik van jou mama. Joshua De beste

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen Hoofdstuk 2 Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen 48 Gangbare uitdrukkingen bij contact maken en onderhandelen De meeste zinnen die in dit overzicht staan, zijn formeel. U kunt deze

Nadere informatie

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan.

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen

Nadere informatie

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 10: Hoe zeg ik nee. Lesoverzicht. Basis

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 10: Hoe zeg ik nee. Lesoverzicht. Basis Les 10: Hoe zeg ik nee Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen weten het verschil tussen prettige en onprettige situaties en kunnen deze herkennen. Kinderen weten dat ze onprettige aanrakingen mogen weigeren.

Nadere informatie